[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
OuderNieuws

Nachtelijke zoektocht op Markerkeer naar verdwenen zwemster

Op het Markermeer bij Venhuizen wordt gezocht naar een vermiste vrouw die daar aan het zwemmen was. Daarbij worden brandweerduikers, een helikopter van de politie en reddingsboten van de KNRM ingezet.

De melding van de vermissing kwam rond 21.30 uur en werd gedaan door een vriendin van de vermiste vrouw die niet mee het water in was gegaan. "Op een gegeven moment zag ze haar niet meer", zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord. "Haar persoonlijke spullen lagen nog op de kant."

Om in het donker beter te kunnen zoeken, maken de hulpdiensten gebruik van 'flares'. Dat zijn lichtkogels die normaliter bij wijze van noodsignaal door schepen worden afgevuurd. Ook wordt onder meer sonar ingezet.


 • 25 Augustus 2019 om 01:06

Jort Kelder blijft bij Buitenhof, Diana Matroos weg

Het nieuwe seizoen van het discussieprogramma Buitenhof gaat morgen van start met een uitzending die wordt gepresenteerd door Jort Kelder. Hij twitterde twee maanden geleden nog dat hij bij het interviewprogramma stopte. Na een jaar zat zijn "stage erop", schreef hij. Collega-presentator Hugo Logtenberg had tegen hem gezegd: "Zou je een rokje dragen, dan mocht je blijven."

Op de website van het televisieprogramma van de VPRO, AVROTROS en BNNVARA staan nu echter drie presentators 'zonder rokje'. Naast Kelder zijn dit Hugo Logtenberg en Pieter Jan Hagens, die een jaar weg was voor een sabbatical en tijdelijk door Kelder werd vervangen.

Opvallende afwezige is Diana Matroos, die vorig jaar werd binnengehaald als opvolger van Marcia Luyten. Van Matroos is volgens Buitenhof "in goed overleg afscheid genomen".

Een woordvoerder kon hier vanavond niets aan toevoegen. Volgens de woordvoerder was het al eerder bekend, maar is er niet actief over gecommuniceerd. Matroos zelf was niet bereikbaar voor commentaar.


 • 24 Augustus 2019 om 23:31

Burgemeester Assen: 'Dit was een hele veilige plek, dat krijgt een enorme tik'

In de wijk Peelo in Assen heerste vanavond een vredige sfeer en kinderen uit de buurt speelden alweer in de speeltuin. "Wat dat betreft lijkt het net of er niks gebeurd is", zegt burgemeester van Assen Marco Out.

In de speeltuin speelde zich vanmiddag een drama af. De politie kwam af op een melding over een man die een 4-jarige meisje zou hebben betast. Toen agenten arriveerden, zaten er vijf mannen op hem. De verdachte was buiten bewustzijn. Reanimatie mocht niet baten. De vijf mannen zijn meegenomen naar het bureau.

Volgens Out is het incident nog moeilijk te bevatten. Veel mensen waren getuige van de gebeurtenissen. "Iedereen is weer terug naar zijn huis en denkt: 'Wat is hier vanmiddag voor enorm naar incident gebeurd, wat niemand verwacht had, maar waar we wel allemaal in terechtgekomen zijn?"

"Het was altijd een hele veilige plek, dat krijgt natuurlijk een enorme tik", zegt Out verder. "De gemeente kijkt nu hoe we mensen kunnen ondersteunen met hulpverlening. Dat gaat de komende dagen door. Men vraagt zich af wat er gebeurd is en hoe daarmee om te gaan. Daar gaan we ze bij helpen."

Out roept op niet te snel conclusies te trekken. "Wat mensen hier lastig vinden is dat de wildste speculaties voorbijkomen over wat er gebeurd is. Laat eerst duidelijk worden wat er precies gebeurd is, voordat iedereen conclusies trekt. De beelden lopen best wel uiteen."


 • 24 Augustus 2019 om 22:30

Leger BraziliΓ« naar Amazone, Boeing-supertanker naar Bolivia

In Brazilië zijn militairen begonnen met de voorbereidende werkzaamheden voor het blussen van de grootschalige bosbranden. In Porto Velho, de hoofdstad van de getroffen deelstaat Rondonia, zijn twee legervliegtuigen aangekomen die per keer zo'n 12.000 liter bluswater over de branden kunnen uitstorten.

In eerste instantie gaan er 700 militairen naar Porto Velho. Volgens het ministerie van Defensie kunnen er uiteindelijk zo'n 44.000 militairen worden ingezet.

President Bolsonaro maakte de inzet van het leger gisteravond per decreet mogelijk. Hij stond onder grote internationale druk om te handelen. Deelstaten moeten zelf vragen om federale hulp; vier deelstaten hebben dat inmiddels gedaan.

Protest

Brazilië kampt met een groot aantal natuurbranden, vooral in het Amazonegebied. Branden komen geregeld voor in deze tijd van het jaar, maar het zijn er nu veel meer dan in eerdere jaren. Volgens Bolsonaro hebben de hoge temperaturen en het gebrek aan regen geleid tot een toename van het aantal branden. Natuurorganisaties stellen daar tegenover dat de bosbranden op de Amazone-percelen in veel gevallen zijn aangestoken door boeren om er soja op te verbouwen en er vee te houden.

Gisteravond gingen boze Brazilianen in São Paulo de straat op, correspondent Marc Bessems was erbij:

Ook Bolivia heeft te maken met bosbranden, onder meer in de regio Santa Cruz, die grenst aan Rondonia. Daar is volgens de autoriteiten inmiddels 8000 vierkante kilometer natuur in vlammen opgegaan.

Sinds vandaag wordt het grootste blusvliegtuig ter wereld, de Boeing 747 Supertanker, ingezet in Bolivia:


 • 24 Augustus 2019 om 21:03

Astronaut beschuldigd van 'eerste misdaad ooit in ruimte'

NASA-astronaut Anne McClain heeft zich mogelijk schuldig gemaakt aan identiteitsfraude en het ongeoorloofd bekijken van de bankrekening van haar ex-vouw. De inspecteur-generaal van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie doet daar onderzoek naar. De overtreding zou namelijk plaatsgevonden hebben in ruimtestation ISS.

McClain bewoonde van december 2018 tot juni 2019 het ISS. Ze droeg bij aan honderden wetenschappelijke experimenten, voerde twee ruimtewandelingen uit en zou ook deelnemen aan de eerste ruimtewandeling met uitsluitend vrouwelijke astronauten (die op het laatste moment niet doorging).

Een aantal maanden voor de missie naar het ruimtestation vroeg haar ex-vrouw, een voormalige inlichtingenofficier van de Amerikaanse luchtmacht, een scheiding aan. Tijdens de missie viel het de ex-vrouw van McClain op dat de astronaut op de hoogte was van recente aankopen die zij gedaan had. Ze kreeg argwaan en diende daarop een klacht in bij de inspecteur-generaal van NASA.

McClain geeft toe dat zij op een computer van NASA de bankrekening van haar ex-partner heeft bekeken. De astronaut zegt dat zij niet in overtreding was, omdat het voormalige echtpaar nog steeds gezamenlijke financiën heeft. Er is geen geld overgemaakt vanaf de bankrekening.

Aansprakelijkheid en strafbaarheid

Het is aan de inspecteur-generaal van de NASA om vast te stellen of er een delict heeft plaatsgevonden. Als dat zo is, zou het gaan om de eerste misdaad in de ruimte, zeggen juristen in The New York Times. Mogelijk volgt dan een rechtszaak.

De primeur van eerste delict in de ruimte maakt een proces een uitdaging, want rechters kunnen zich niet baseren op uitspraken in soortgelijke zaken. "Dat iets in de ruimte voorvalt, betekent niet dat de wet niet van toepassing is", zegt Mark Sundahl, directeur van het Global Space Law Center van de Cleveland State University tegen de krant. Maar over de toepassing daarvan en over bijvoorbeeld aansprakelijkheid en strafbaarheid is nooit eerder door een rechter besloten.

Juristen hebben wel gekeken naar een aantal zaken. In 2011 probeerde de weduwe van een ruimtevaartingenieur een steen afkomstig van de maan te verkopen. In 2013 raakte een Russische satelliet beschadigd door rondvliegende restanten van een satelliet die door China vernietigd was. En twee jaar geleden klaagde een Oostenrijkse zakenman een commerciële ruimtevaartorganisatie aan omdat zijn ruimtereis steeds werd uitgesteld. Geen van de zaken kreeg een juridisch vervolg.

Ruimtetoerisme

Sundahl verwacht wel dat er in de toekomst gerechtelijke uitspraken gedaan zullen worden over conflicten en strafbare feiten die in de ruimte plaatsvinden. Zeker met het oog op ruimtetoerisme.

"Hoe vaker we naar de ruimte reizen en daar tijd doorbrengen, hoe groter de kans dat alles wat we hier op aarde doen ook gaat gebeuren in de ruimte."


 • 24 Augustus 2019 om 20:59

Bijna 70 arrestaties bij betoging tegen G7-top Biarritz

De Franse oproerpolitie heeft in Bayonne 68 mensen opgepakt die meededen aan een demonstratie tegen de G7-top in het nabijgelegen Biarritz. Ze werden aangehouden omdat ze projectielen gooiden, hun gezicht verborgen hielden of voorwerpen bij zich hadden die als wapen kunnen worden gebruikt.

In de stad in het zuidwesten van Frankrijk waren zo'n 400 mensen bijeen om te protesteren tegen de top van zeven grote industrielanden en de EU. Ze blokkeerden onder meer wegen.

Volgens getuigen greep de politie in toen actievoerders stenen gooiden. Agenten zetten waterkanonnen en traangas in. Voor de G7-top zijn de komende dagen 13.000 militairen en agenten ingezet.

De driedaagse top is vandaag van start gegaan met een officieel welkom door de Franse president Macron. Aansluitend hebben de wereldleiders een informeel diner. Morgen begint het inhoudelijke deel van de top.

De komende dagen worden enkele grote thema's besproken, zoals het handelsconflict tussen China en de VS, de bosbranden in het Amazonegebied, de brexit, en de spanningen tussen Iran en enkele westerse landen.

Eerder op de dag liepen duizenden antiglobalisten een vreedzame protestmars in het Franse Hendaye, op de grens met Spanje. Ze eisten dat de wereldleiders actie ondernemen tegen klimaatverandering en economische ongelijkheid.


 • 24 Augustus 2019 om 20:32

CDA-Kamerlid: invoering boerkaverbod mislukt

Coalitiepartij CDA vindt de invoering van het boerkaverbod mislukt. Minister Ollongren heeft de wet onvoldoende voorbereid, zei CDA-Kamerlid Harry van der Molen in WNL op Zaterdag op NPO Radio 1.

Van der Molen "neemt het de minister kwalijk" dat openbaar vervoerbedrijven hebben gezegd de wet niet te willen handhaven. Hij reageert daarmee op een kwestie met een buschauffeur van Arriva. Die weigerde op maandag een vrouw met een nikab, maar werd vervolgens zelf door zijn werkgever op de vingers getikt.

"Vervoersbedrijven hebben publiek gemaakt dat ze niets zouden doen met deze wet. Dat vind ik niet kunnen", zegt Van der Molen. Ook sommige politieregio's hebben gezegd dat het verbod in de praktijk waarschijnlijk minder prioriteit heeft dan andere zaken, tot onvrede van Van der Molen.

Het Kamerlid vindt dat de uitvoering van het boerkaverbod "niet goed loopt". Hij wil in debat met Ollongren "over hoe dit zo fout heeft kunnen lopen". Ze moet volgens hem "beter haar best doen, ervoor te zorgen dat er betere afspraken worden gemaakt".

Al voor de invoering van het boerkaverbod uitte Van der Molen de vrees dat het niet gehandhaafd zou worden. Op de dag van de invoering zelf, 1 augustus, noemde hij het kwalijk als er niet zou worden opgetreden.


 • 24 Augustus 2019 om 19:59

Vader omgekomen Dascha bezet politiebureau uit onvrede met onderzoek

De vader van de in 2015 overleden tiener Dascha Graafsma heeft vandaag uit protest plaatsgenomen in het politiebureau van Hilversum. Hij zegt een nieuwe bevestiging te hebben van onzorgvuldigheden in het politieonderzoek naar de dood van zijn dochter.

Ook vindt hij dat het onderzoeksteam van de familie onvoldoende wordt betrokken bij de deze maand aangekondigde forensische second opinion. Die moet uitwijzen of Dascha stond of lag toen zij 's nachts werd aangereden door een trein. De familie had aangedrongen op dit extra onderzoek.

Dascha werd na een avond stappen aangereden op een onbewaakte spoorwegovergang tussen Hilversum en Hollandsche Rading. Het Openbaar Ministerie en de politie concludeerden dat er geen anderen betrokkenen waren bij haar dood en dat er geen strafbare feiten zijn gepleegd. Zij zijn altijd uitgegaan van zelfdoding.

'Onderzoek niet gedegen'

Haar nabestaanden leggen zich niet neer bij die conclusie. Op basis van eigen onderzoek menen zij dat de politie haar dood niet gedegen heeft onderzocht.

Ook schakelden ze een eigen forensisch expert in. Zijn conclusies worden meegenomen in de forensische second opinion, waarbij nieuwe officieren van justitie zullen beoordelen of er opnieuw onderzoek moet worden gedaan naar Dascha's dood.

De nabestaanden worden tussentijds verder niet gehoord en moeten de conclusies afwachten. Dat is gangbare praktijk, zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie, al hadden de nabestaanden op meer gerekend. "Als het wantrouwen bij de familie zo groot is, houd ze dan in ieder geval op de hoogte", zegt Joey Roelofs, die de woordvoering doet namens de familie.

Auto op de beelden

Los van de forensische second opinion maakt Dascha's vader René Graafsma een punt van de camerabeelden van een verkeerstelling op een weg in de omgeving van de spoorwegovergang waarop ze om het leven kwam. Ten tijde van Dascha's dood stonden er voor beide rijrichtingen camera's opgesteld. De nabestaanden, die de beelden hebben mogen zien, zeggen dat het beeld van een rijrichting ontbreekt.

Bewijs is volgens hen een brief van een officier van justitie uit 2016, waarin staat dat er een auto te zien is op de beelden. Ook een getuige zegt een auto te hebben gehoord. Omdat de nabestaanden die auto niet hebben gezien, denken ze dat het beeld van deze camera nooit is meegenomen in het onderzoek.

"Gisteren hebben we bevestiging gekregen dat dit de enige beelden zijn die ze hebben", zegt familiewoordvoerder Roelofs. "Wat er is gebeurd met de beelden, is de vraag", zegt Roelofs. "We snappen er niks meer van."

Het ontbreken van het videomateriaal duidt volgens hem op een onherstelbaar gat in het onderzoek: "Beelden van verkeerstellingen worden na een aantal weken verwijderd vanwege de privacy."

Het Openbaar Ministerie zegt verbaast te zijn dat Dascha vader René bij het politiebureau zit. "Wij gaan ervan uit dat zij gewoon alle beelden hebben gezien", zegt een woordvoerder. "Dat heeft het bedrijf van de verkeerstelling ook aan ons bevestigd. Zelfs als er nog een auto te zien is, betekent dat niet gelijk dat er sprake is van een misdrijf."

De politie heeft René Graafsma aangeboden maandag te praten. Dat is te laat, zegt zijn woordvoerder. "Hij blijft zitten tot de politie met hem praat."

In een video op YouTube licht Graafsma zijn onvrede toe


 • 24 Augustus 2019 om 17:33

Prins Andrew ontkent getuige te zijn geweest van misdaden Epstein

De Britse prins Andrew ontkent dat hij ooit getuige is geweest van misdaden in de tijd die hij met de Amerikaanse multimiljonair Epstein doorbracht.

Epstein werd op 10 augustus dood gevonden in zijn cel in New York, waar hij vastzat vanwege beschuldigingen van grootschalig misbruik van minderjarige meisjes. Hij bleek zichzelf van het leven te hebben beroofd.

"In de korte tijd die ik met hem heb doorgebracht, heb ik nooit gedrag gezien, meegemaakt of vermoed dat heeft geleid tot zijn arrestatie en veroordeling", zegt prins Andrew in een verklaring.

'Vergissing'

Andrew, het derde kind en de tweede zoon van koningin Elizabeth, noemt een ontmoeting tussen de twee in 2010, twee jaar nadat Epstein was veroordeeld voor seks met een minderjarige, een "vergissing". Epstein ontliep toen een jarenlange celstraf door een geheime schikking met justitie in Florida.

Boulevardkrant Daily Mail plaatste beelden van het bezoek van Andrew aan het huis van Epstein in New York online. In 2011 legde Andrew mede door zijn vriendschap met Epstein zijn functie als Britse handelsgezant in New York neer.

In een verklaring van Buckingham Palace nam Andrew eerder al afstand van het uitbuiten van mensen. "En de suggestie dat hij dat zou goedkeuren, eraan deelnemen of het zou aanmoedigen is weerzinwekkend."


 • 24 Augustus 2019 om 16:48

Vrouw overlijdt na aanvaring met waterscooter op de Maas

Een vrouw is overleden doordat ze in Maas ter hoogte van Neerlangel bij Oss werd overvaren door een waterscooter.

De hulpdiensten hebben nog geprobeerd om de vrouw te reanimeren, maar dat mocht niet meer baten, schrijft Omroep Brabant.

De bestuurder van de jetski is aangehouden en meegenomen naar het bureau. Volgens de brandweer is het slachtoffer een jonge vrouw. Verdere bijzonderheden zijn niet bekendgemaakt.


 • 24 Augustus 2019 om 16:18

Loeidure nieuwbouw minder in trek

Ze zijn te duur, vaak klein en de erfpacht is te hoog: nieuwbouwhuizen raken uit de gratie. Hoge bouwkosten en de eis dat huizen gasloos zijn, hakken erin. ‘Op een gegeven moment houdt het op.’

 • 23 Augustus 2019 om 11:59

Een nieuw logo, e-auto’s, vrouwelijke stemmen: hoe Volkswagen probeert te overleven

Met vrouwelijke stemmen, e-auto’s, een nieuw logo en mooie woorden wil Volkswagen zichzelf opnieuw uitvinden. Waarom gooit het op één na grootste autoconcern ter wereld het roer om?

 • 22 Augustus 2019 om 20:28

Grapperhaus had in Thailand 'bemoedigend gesprek' over Van Laarhoven

Door NU.nl

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie had vrijdagochtend een "bemoedigend gesprek" met de Thaise premier Prayut Chan-o-cha over de zaak van de Nederlandse voormalige coffeeshophouder Johan van Laarhoven, zei Grapperhaus na afloop van de ontmoeting tegen de NOS.

❌