[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
OuderWetenschap

20 miljoen jaar oude schedel schijnt licht op de evolutie van onze hersenen

Door Vivian Lammerse

De schedel behoorde toe aan het uitgestorven aapje Chilecebus; een verre voorouder van ons. Mensen beschikken over hele complexe hersenen; veel complexer dan menig ander zoogdier. Hoe dit zo is gekomen? Het is een vraag waar onderzoekers al enige tijd nieuwsgierig naar zijn. “Mensen hebben uitzonderlijk grote hersenen,” zegt onderzoeksleider van de studie Xijun Ni. […]

Het bericht 20 miljoen jaar oude schedel schijnt licht op de evolutie van onze hersenen verscheen eerst op Scientias.nl.

Ultraviolette straling kan mogelijk leven op exoplaneten doen oplichten

Door Vivian Lammerse

Een prachtige fluorescerende gloed zou over exoplaneten kunnen vallen die leven herbergen. Onderzoekers hebben een nieuwe manier ontdekt om te zoeken naar leven in de kosmos. Ruwe, ultraviolette straling van rode dwergsterren – de meest voorkomende en langstlevende sterren in het heelal – zouden zomaar eens de sleutel tot succes kunnen zijn. Deze straling zou […]

Het bericht Ultraviolette straling kan mogelijk leven op exoplaneten doen oplichten verscheen eerst op Scientias.nl.

Onderzoekers zijn stapje dichterbij de oplossing voor het β€˜methaan-mysterie’ op Mars

Door Vivian Lammerse

Betekent de aanwezigheid van methaan dat de rode planeet mogelijk leven herbergt? Ongeveer een decennium geleden ontdekten onderzoekers dat er in de atmosfeer van Mars methaan te vinden is. De ontdekking bracht een verhit debat los. Want zou dit misschien betekenen dat er leven is op de rode planeet? De atmosfeer van onze aarde bevat […]

Het bericht Onderzoekers zijn stapje dichterbij de oplossing voor het ‘methaan-mysterie’ op Mars verscheen eerst op Scientias.nl.

Menselijke skeletten rond Roopkundmeer omvatten zeker drie genetische groepen

Door Vivian Lammerse

Rond het oude Indiase meer zijn onder andere de overblijfselen te vinden van mensen afkomstig uit het huidige Kreta en Griekenland. Gelegen op meer dan 5000 meter boven de zeespiegel in het Himalaya-gebergte van India ligt het Roopkundmeer. Een mysterieuze plek, aangezien rond de oevers van het meer de overblijfselen te vinden zijn van enkele […]

Het bericht Menselijke skeletten rond Roopkundmeer omvatten zeker drie genetische groepen verscheen eerst op Scientias.nl.

Zwart gat in ons galactische centrum is actiever en helderder dan ooit tevoren

Door Vivian Lammerse

Onderzoekers staan voor een raadsel: wat is er precies met Sagittarius A* aan de hand? Sagittarius A*, het supermassieve zwarte gat in het centrum van onze Melkweg, is bezig met een nogal onstuimig jaar. Dat kan geconcludeerd worden nadat onderzoekers een studie uitbrachten met daarin een opmerkelijke ontdekking. Met behulp van het W.M. Keck Observatory […]

Het bericht Zwart gat in ons galactische centrum is actiever en helderder dan ooit tevoren verscheen eerst op Scientias.nl.

We krijgen allemaal microplastics binnen, maar maken ze ons ook ziek?

Door Vivian Lammerse

De WHO waarschuwt dat microplastics mogelijk ziekteverwekkers kunnen bevatten die we door drinkwater binnenkrijgen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een nieuw rapport uitgebracht over microplastics die zich in drinkwater ophopen. Volgens het rapport krijgen we allemaal microplastics binnen door het drinken van water. En hoewel grotere deeltjes via onze ontlasting weer een weg naar buiten vinden, […]

Het bericht We krijgen allemaal microplastics binnen, maar maken ze ons ook ziek? verscheen eerst op Scientias.nl.

Nederland mag nieuwe naam bedenken voor exoplaneet HAT-P-6 b

Door NU.nl

Nederlanders mogen sinds woensdag een nieuwe naam bedenken voor exoplaneet HAT-P-6 b en ster HAT-P-6 waar hij omheen draait. De Internationale Astronomische Unie (IAU) bestaat honderd jaar en daarom hebben alle landen in de wereld een exoplaneet toegewezen gekregen voor vernoeming.

Help jij exoplaneet HAT-P-6b aan een nieuwe naam?

Door Vivian Lammerse

Tot en met september kan iedereen een voorstel doen! De Internationale Astronomische Unie (IAU) viert dit jaar zijn honderdste verjaardag. En om dat te vieren trakteert de unie op een leuke competitie: verschillende landen mogen een exoplaneet een nieuwe naam toekennen. Ook Nederland mag meedoen. En aan ons is de eer om de exoplaneet die nu […]

Het bericht Help jij exoplaneet HAT-P-6b aan een nieuwe naam? verscheen eerst op Scientias.nl.

’s Werelds oudste scheepswerf ontdekt op 11 meter onder zeeniveau

Door Vivian Lammerse

De ondergedompelde bouwplaats is compleet met houten platform en artefacten. Archeologen kregen in 2005 lucht van een bijzondere, ondergedompelde nederzetting op het eiland Wight in het Verenigd Koninkrijk. De plek zou bestaan uit constructies die misschien wel platformen, loopbruggen of andere ingestorte bouwwerken voorstellen. Lange tijd was het echter lastig om deze duidelijk te identificeren. […]

Het bericht ’s Werelds oudste scheepswerf ontdekt op 11 meter onder zeeniveau verscheen eerst op Scientias.nl.

Onderzoekers treffen sterrenstof aan in Antarctische sneeuw

Door Vivian Lammerse

De sneeuw bevat de zeldzame isotoop ijzer-60 die ontstaat bij enorme stellaire explosies. Elk jaar dwarrelt er kosmisch stof op aarde neer. De hoeveelheden kunnen variëren van enkele duizenden tot wel tienduizend ton. Het meeste hiervan bestaat uit hele kleine deeltjes afkomstig van planetoïden of kometen in ons zonnestelsel. Maar nu zijn onderzoekers op iets […]

Het bericht Onderzoekers treffen sterrenstof aan in Antarctische sneeuw verscheen eerst op Scientias.nl.

James Webb-telescoop kan binnen een jaar onthullen of de TRAPPIST 1-planeten een atmosfeer hebben

Door Caroline Kraaijvanger

De planeten worden gezien als prima kandidaten voor buitenaards leven. Onduidelijk is echter nog of ze een atmosfeer bezitten. Maar daar kan snel verandering in komen. Als alles volgens plan gaat, wordt de James Webb-telescoop in 2021 gelanceerd. De verwachtingen zijn hooggespannen. Want deze telescoop is bijzonder krachtig en gevoelig en zal de atmosfeer van […]

Het bericht James Webb-telescoop kan binnen een jaar onthullen of de TRAPPIST 1-planeten een atmosfeer hebben verscheen eerst op Scientias.nl.

Nieuwe 'minispaceshuttle' vindt raket voor eerste vluchten in 2021

Door NU.nl

De Dream Chaser, een ruimtevliegtuig gebaseerd op NASA's spaceshuttle, zal in 2021 opstijgen op een Vulcan Centaur-raket van de United Launch Alliance (ULA). De bedrijven kondigden afgelopen week hun samenwerking aan. De eerste vlucht van de Dream Chaser naar het ISS zal meteen de eerste ruimtetestvlucht van dit vliegtuig worden.

Wat betekent het als er 'vers' op een voedingsproduct staat?

Door Wetenschap.nu/Alie de Boer

Vers van het land! Vers gebakken! De 'verse' reclamekreten vliegen je als consument om de oren bij een rondje door de supermarkt. Het klinkt doorgaans goed, maar door gebrek aan wet- en regelgeving betekent de term 'vers' eigenlijk niets.

Europese varkens kwamen millennia geleden uit het Nabije Oosten

Door NU.nl

Paleontologen hebben ontdekt dat de gedomesticeerde Europese varkens niet hier werden getemd en gefokt, maar rond 8500 voor Christus uit het Nabije Oosten naar Europa gebracht. Echter hebben deze varkens vrijwel niets meer gemeen met hun voorouders. Dat ontdekten wetenschappers onder leiding van de Engelse Universiteit van Oxford, die hun ontdekking beschreven in het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences.

Wie is gevoeliger voor pijn: de man of de vrouw?

Door Quest.nl/Debby van Steenderen

Je teen stoten tegen een tafelpoot of je hand verbranden aan de oven doet pijn, of je nu man of vrouw bent. Maar hebben mannen en vrouwen dezelfde pijngrens, of is het ene geslacht kleinzeriger dan het andere?

Wetenschappers ontdekken nieuwe cellen die pijn registreren

Door NU.nl

Wetenschappers hebben een nieuw soort cel in het lichaam ontdekt dat bijdraagt aan het registreren en naar het brein vervoeren van pijnimpulsen. Deze cellen zijn ontdekt na onderzoek op muizen. De Zweedse onderzoekers beschrijven hun bevindingen in het wetenschappelijke vakblad Science.

Sneeuw op Noordpool bevat kleine plastic deeltjes uit de lucht

Door NU.nl

Via de lucht zijn microplastics, kleine plastic deeltjes, terechtgekomen in de sneeuw op de Noordpool. Dat ontdekten Duitse en Zwitserse wetenschappers, die hun bevindingen beschrijven in het wetenschappelijke tijdschrift Science Advances.

Ruimtefans blijven dinsdagavond weer op voor glimp van vallende sterren

Door NU.nl

Veel Nederlandse sterrenkundigen hoopten in de nacht van maandag op dinsdag te kunnen kijken naar vallende sterren als gevolg van de Perseïdenzwerm waar de aarde doorheen beweegt. Stortregen en bewolking gooiden roet in het eten. Er doet zich woensdagnacht echter een tweede kans voor.

Archeologen vinden Griekse tombes van 3.400 jaar oud

Door ANP

Archeologen hebben twee graftombes van ongeveer 3.400 jaar oud gevonden bij de Griekse stad Nemea. De tombes dateren van tussen 1200 en 1400 voor Christus en zijn volgens het Griekse ministerie van Cultuur nog helemaal intact.

Zo ziet het leven van een zaadcel eruit

Door Quest.nl/Elly Posthumus

Ze ontstaan in de ballen van een man. Daar wachten zaadcellen ongeduldig tot ze ingezet worden. Als ze dat geluk al hebben. Daarna belanden ze in een zakdoekje of, als het meezit, in een partner. Hoelang duurt elke levensfase van een zaadcel?

❌