[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
OuderNieuws.nl Sport

Beurzen wachten op Fed-baas Powell

Door ANP

De Europese beurzen stonden vrijdag in het groen. Beleggers hielden de blik vooral gericht op de bijeenkomst van centrale bankiers in het Amerikaanse Jackson Hole, waar voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve een toespraak zal houden. Op het Damrak vielen de resultaten van verzekeraar ASR in goede aarde.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,5 procent hoger op 549,54 punten. De MidKap klom 0,6 procent tot 802,24 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen gingen tot 0,7 procent vooruit.

ASR (plus 1,9 procent) was koploper bij de hoofdfondsen. De verzekeraar wist zijn winstgevendheid in de eerste jaarhelft flink te verbeteren. De schadetak deed goede zaken doordat er aanmerkelijk minder stormschade hoefde te worden vergoed dan een jaar eerder. ASR maakte verder de overname van Veherex bekend, de inkomensverzekeraar van onder meer NS-personeel en het Spoorwegpensioenfonds. Concurrent Aegon (min 2,4 procent) noteerde ex dividend.

Adyen daalde 0,1 procent. De oprichters en bestuursleden Pieter van der Does en Arnout Schuijff hebben ongeveer 15 procent van hun belang in de betalingsverwerker verkocht voor 622 euro per aandeel. De topman en technisch eindverantwoordelijke zeggen dat de verkoop niets te maken heeft met hun kijk op het bedrijf.

Entertainment One (eOne) werd een derde meer waard in Londen. Speelgoedbedrijf Hasbro neemt het Canadese bedrijf dat achter tekenfilmseries als Peppa Pig en PJ Masks zit, over voor ongeveer 4 miljard dollar.

In Frankfurt dikte Klöckner 13 procent aan. Volgens de Duitse krant Handelsblatt heeft staalconcern ThyssenKrupp (plus 1,3 procent) zijn oog heeft laten vallen op de Duitse metalendistributeur na het stuklopen van de staalfusie met de Europese staalactiviteiten van Tata Steel. Commerzbank won 1,1 procent. De Duitse bank is volgens persbureau Bloomberg van plan de komende jaren nog eens 2000 banen extra te schrappen om de kosten verder te drukken.

De euro was 1,1065 dollar waard tegen 1,1086 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 55,14 dollar. Brentolie werd 0,5 procent goedkoper op 59,63 dollar per vat.

Het bericht Beurzen wachten op Fed-baas Powell verscheen eerst op Nieuws.nl.

FNV stelt KLM ultimatum rond cao

Door ANP

KLM heeft nog een week de tijd om op de cao-eisen van vakbond FNV in te gaan, anders volgen er acties. Dat ultimatum heeft de vakbond bij de luchtvaartmaatschappij neergelegd. “We zijn het tijdrekken zat”, stelt FNV-bestuurder Jan van den Brink. Het ultimatum loopt af op 30 augustus om 12.00 uur.

Volgens Van den Brink is zijn bond op 11 juli gestopt met het cao-overleg omdat een akkoord onmogelijk leek. “Sindsdien heeft KLM alleen gesuggereerd dat ze nog iets te bieden hadden.” FNV wil dat KLM haar personeel 4 procent meer loon geeft, meer medewerkers in vaste dienst neemt en betere roosters maakt die minder druk op de werknemers leggen.

KLM gaf eerder deze week al aan de opstelling van de bonden niet te begrijpen. Die zouden liever aansturen op acties dan overleg voeren over een “verbeterd cao-voorstel”.

Het bericht FNV stelt KLM ultimatum rond cao verscheen eerst op Nieuws.nl.

Nederland bezorgd om branden Amazonegebied

Door ANP

Nederland is bezorgd over de natuurbranden in het Amazonegebied. Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel) spreekt van “verschrikkelijke beelden” en zegt dat het kabinet de situatie kritisch volgt.

De Europese Unie is in vergevorderde onderhandelingen met Brazilië en andere landen in Zuid-Amerika over een nieuw vrijhandelsverdrag. Duurzaamheid speelt al vanaf het begin een belangrijke rol in die gesprekken, zegt Kaag, maar wat momenteel in het Amazonegebied gebeurt “maakt het wel heel acuut en urgent”.

Volgens minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) weten de Brazilianen heel goed dat Nederland het van groot belang vindt dat de natuur in het Amazonegebied wordt beschermd. “Daar is al langer nauw contact over, en we hebben dat ook nu laten weten”, aldus de bewindsman.

Het bericht Nederland bezorgd om branden Amazonegebied verscheen eerst op Nieuws.nl.

Minister: oplossing gezocht voor Van Laarhoven

Door ANP

De Nederlandse en Thaise autoriteiten gaan een oplossing zoeken voor de in Thailand gedetineerde ex-coffeeshophouder Johan van Laarhoven. Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) liet dat weten na een gesprek met de Thaise premier en minister van Justitie.

Het was een “bemoedigend gesprek”, laat een woordvoerster van de minister weten.

Grapperhaus is naar Bangkok gereisd om te pleiten voor de terugkeer van Van Laarhoven en zijn vrouw naar Nederland zodat die hier hun straf zouden kunnen uitzitten. De Tilburger is in Thailand tot 75 jaar cel veroordeeld wegens witwassen van drugsgeld. De Thai brachten hem voor de rechter nadat het Nederlandse Openbaar Ministerie in 2014 om hulp bij een onderzoek tegen hem had gevraagd.

De gang van zaken leidde tot scherpe kritiek. De Nationale Ombudsman oordeelde in maart dat de Nederlandse politie en justitie bij het rechtshulpverzoek onzorgvuldig hebben gehandeld. Een maand later riep de Tweede Kamer Grapperhaus op zich in te spannen om Van Laarhoven naar Nederland te krijgen.

Het bericht Minister: oplossing gezocht voor Van Laarhoven verscheen eerst op Nieuws.nl.

Leger des Heils: we zitten overvol

Door ANP

Het Leger des Heils is niet verbaasd over de verdubbeling van het aantal daklozen in de afgelopen tien jaar. “Wij constateren dat er een groeiend beroep op ons wordt gedaan. We zitten overvol. Het is echt nijpend zo nu en dan”, zegt een woordvoerder.

Volgens de zegsman is het nog niet voorgekomen dat er ‘nee’ is verkocht aan iemand die om onderdak vroeg. Maar het moment dat dat wel het geval is, nadert. “We proberen dat te voorkomen, maar het wordt steeds moeilijker. Nederland heeft een probleem. Als samenleving hebben we een plicht voor onze medemens te zorgen. Dit kan niet zo langer doorgaan.”

Het Leger des Heils ziet dat mensen die op straat belanden vaak kampen met meerdere problemen, zoals schulden, verslaving en psychische problemen. “Als ze in een hulpverleningstraject zitten, moeten ze te snel weer zelfredzaam zijn. Dat zorgt vaak voor een terugval in de oude problematiek.”

Het grote woningtekort verergert de problemen en zorgt ervoor dat er nauwelijks doorstroom is bij de overvolle opvangplekken. “De gemiddelde wachttijd voor een woning ligt op dertien maanden. Er moeten snel veel goedkope huurwoningen bijkomen.”

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat vorig jaar 39.300 mensen tussen de 18 en 65 jaar oud geen vaste woon- of verblijfplaats hadden. In 2009 waren dat 17.800. Het aantal jonge daklozen tussen de 18 en 30 jaar oud is vorig jaar zelfs verdrievoudigd tot 12.600.

Het bericht Leger des Heils: we zitten overvol verscheen eerst op Nieuws.nl.

Zaterdag hitteplan voor heel Nederland

Door ANP

Het RIVM stelt zaterdag het nationale hitteplan voor heel Nederland in wegens de warmte.

De komende dagen lopen de temperaturen naar verwachting weer op. “Voor mensen met een kwetsbare gezondheid kan dit tot problemen leiden. Ook mensen in goede gezondheid kunnen met deze temperaturen klachten krijgen, zoals een zonnesteek”, aldus het instituut.

Het hitteplan geldt in principe tot en met woensdag, maar dat is afhankelijk van het weer. Dit weekend kan de temperatuur volgens de voorspellingen lokaal tot 32 graden oplopen.

Het RIVM adviseert om de komende dagen goed te letten op symptomen van oververhitting, zoals vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. Uitdroging kan leiden tot kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte en bewusteloosheid. Ook krijgen mensen het advies voldoende te drinken, dunne kleding te dragen en goed te smeren tegen de zon. In de middag, tijdens de heetste uren van de dag, wordt aangeraden lichamelijke inspanningen te beperken.

Vooral voor kwetsbare mensen, zoals ouderen, baby’s, chronisch zieken, mensen met overgewicht en mensen in verzorgingshuizen is de hitte gevaarlijk. “Deze mensen en hun verzorgers moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. Ook baby’s en hele jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken”, stelt het instituut.

Het hitteplan werd eind juli ook afgekondigd. Toen liepen de temperaturen op naar recordhoogte.

Het bericht Zaterdag hitteplan voor heel Nederland verscheen eerst op Nieuws.nl.

Minister spreekt in Bangkok over Van Laarhoven

Door ANP

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) heeft vrijdag in Bangkok gesproken met de Thaise regering over de gedetineerde voormalige coffeeshopbaas Johan van Laarhoven. Grapperhaus hoopt de Thaise autoriteiten zover te krijgen dat Van Laarhoven zijn straf in Nederland mag uitzitten.

De bewindsman sprak met premier Prayut Chan-o-cha en diens minister van Justitie. Een woordvoerster van het ministerie kon nog niets zeggen over het verloop van het overleg.

Van Laarhoven is tot 75 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor het witwassen van drugsgeld. Hij moet daarvan zeker twintig jaar uitzitten. Hij werd veroordeeld nadat het Nederlandse OM het land in 2014 om hulp bij een strafrechtelijk onderzoek naar de ex-coffeeshophouder had gevraagd. Er kwam later scherpe kritiek op deze gang van zaken, onder anderen van de Nationale Ombudsman.

Het is uitzonderlijk dat een minister zich persoonlijk met een zaak bemoeit. NRC meldde deze week dat het Openbaar Ministerie niet blij was met de bemoeienis van de bewindsman. Grapperhaus zei dat het bezoek in goed overleg met het OM was voorbereid.

Het bericht Minister spreekt in Bangkok over Van Laarhoven verscheen eerst op Nieuws.nl.

Studenten bedreigd: β€˜Ik ben nu jullie dealer’

Door ANP

Een paar nieuwe studenten hadden donderdagavond een bijzondere kennismaking met hun nieuwe woonplaats Tilburg. Een man met een mes bedreigde ze. Hij hoefde geen geld, maar dwong ze om zijn telefoonnummer in hun telefoon te zetten. “Ik ben voortaan jullie drugsdealer”, zei hij er volgens de politie bij.

Een van de studenten stapte naar de politie. Agenten deden zich vervolgens voor als koper. Ze belden de dealer en maakten een afspraak. Vervolgens zagen ze de verkoper met een tweede persoon. Beide mannen, 18 en 21 jaar oud, hadden “een handelshoeveelheid” cocaïne en pillen bij zich. Die drugs werden ook bij hen thuis gevonden. De Tilburgers zijn opgepakt.

Het bericht Studenten bedreigd: ‘Ik ben nu jullie dealer’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

Fans dag lang in rij voor Ariana Grande

Door ANP

Tientallen fans van Ariana Grande gaan een lange dag tegemoet. Vrijdagochtend vroeg stonden al vele fans voor de deur van de Ziggo Dome te wachten om verzekerd te zijn van een plekje vooraan tijdens de eerste show van de zangeres in Amsterdam.

De deuren van de popzaal gaan pas om 18.30 uur open. Het wachten gaat daarna verder want de zangeres komt naar verwachting pas om 21.15 uur het podium op.

Ariana Grande treedt deze zomer maar liefst drie keer in Amsterdam op. Zaterdag geeft ze de tweede show, op 11 september de derde.

Het bericht Fans dag lang in rij voor Ariana Grande verscheen eerst op Nieuws.nl.

Blokhuis schrikt van toename daklozen

Door ANP

Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) is geschrokken van de forse toename van het aantal daklozen in Nederland. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat vorig jaar 39.300 mensen tussen de 18 en 65 jaar oud geen vaste woon- of verblijfplaats hadden. In 2009 waren dat 17.800. Het aantal jonge daklozen tussen de 18 en 30 jaar oud is vorig jaar zelfs verdrievoudigd tot 12.600.

“Ik ben mij rot geschrokken van de cijfers”, aldus Blokhuis tegen het NPO Radio 1 Journaal. “Wij wisten dat het aantal dak- en thuislozen eerder iets aan het toenemen was dan aan het afnemen. Maar dat de toename zo fors is, dat is een tegenvaller. Zeker als je je realiseert dat bij elke dakloosheid veel ellende aan de hand is voor het individu en de omgeving.”

Volgens het CBS zijn er verschillende redenen waarom mensen dakloos worden. “In veel gevallen gaat het toch wel om mensen die langdurig problemen hebben of in een kwetsbare sociaal-economische positie zitten”, zegt een woordvoerder. Deze mensen komen meestal van het ene probleem in het andere terecht. “Vaak zijn zij laagopgeleid, verdienen ze weinig geld of hebben ze hun baan verloren. Ook andere problemen, scheidingen bijvoorbeeld, kunnen leiden tot een leven als dakloze.” De mensen om wie het gaat slapen vaak in de open lucht en in overdekte openbare ruimten als stations en fietsenstallingen.

Het gebrek aan goedkope woningen speelt ook een belangrijke rol. Blokhuis: “Dit is een enorm probleem. Ik heb dit scherp in het vizier en heb hier dringende gesprekken over met minister Ollongren van Binnenlandse Zaken. We zouden ons moeten schamen dat we er in zo’n rijk land niet in slagen om mensen een fatsoenlijk dak boven het hoofd te bieden. Ik heb hier ook veel contact over met de vier grote gemeenten. Zij spannen zich enorm in om goede huisvesting voor deze mensen te organiseren.”

Het aantal daklozen met een niet-westerse achtergrond is gestegen van 6500 naar 18.300. Het aantal Nederlandse thuislozen of met een westerse achtergrond verdubbelde tussen 2009 en 2018 naar 21.000. Vorig jaar was maar liefst 84 procent van alle daklozen man. Veel van hen zijn alleenstaand.

Het bericht Blokhuis schrikt van toename daklozen verscheen eerst op Nieuws.nl.

❌