[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
OuderNieuws.nl

Blokhuis schrikt van toename daklozen

Door ANP

Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) is geschrokken van de forse toename van het aantal daklozen in Nederland. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat vorig jaar 39.300 mensen tussen de 18 en 65 jaar oud geen vaste woon- of verblijfplaats hadden. In 2009 waren dat 17.800. Het aantal jonge daklozen tussen de 18 en 30 jaar oud is vorig jaar zelfs verdrievoudigd tot 12.600.

“Ik ben mij rot geschrokken van de cijfers”, aldus Blokhuis tegen het NPO Radio 1 Journaal. “Wij wisten dat het aantal dak- en thuislozen eerder iets aan het toenemen was dan aan het afnemen. Maar dat de toename zo fors is, dat is een tegenvaller. Zeker als je je realiseert dat bij elke dakloosheid veel ellende aan de hand is voor het individu en de omgeving.”

Volgens het CBS zijn er verschillende redenen waarom mensen dakloos worden. “In veel gevallen gaat het toch wel om mensen die langdurig problemen hebben of in een kwetsbare sociaal-economische positie zitten”, zegt een woordvoerder. Deze mensen komen meestal van het ene probleem in het andere terecht. “Vaak zijn zij laagopgeleid, verdienen ze weinig geld of hebben ze hun baan verloren. Ook andere problemen, scheidingen bijvoorbeeld, kunnen leiden tot een leven als dakloze.” De mensen om wie het gaat slapen vaak in de open lucht en in overdekte openbare ruimten als stations en fietsenstallingen.

Het gebrek aan goedkope woningen speelt ook een belangrijke rol. Blokhuis: “Dit is een enorm probleem. Ik heb dit scherp in het vizier en heb hier dringende gesprekken over met minister Ollongren van Binnenlandse Zaken. We zouden ons moeten schamen dat we er in zo’n rijk land niet in slagen om mensen een fatsoenlijk dak boven het hoofd te bieden. Ik heb hier ook veel contact over met de vier grote gemeenten. Zij spannen zich enorm in om goede huisvesting voor deze mensen te organiseren.”

Het aantal daklozen met een niet-westerse achtergrond is gestegen van 6500 naar 18.300. Het aantal Nederlandse thuislozen of met een westerse achtergrond verdubbelde tussen 2009 en 2018 naar 21.000. Vorig jaar was maar liefst 84 procent van alle daklozen man. Veel van hen zijn alleenstaand.

Het bericht Blokhuis schrikt van toename daklozen verscheen eerst op Nieuws.nl.

β€˜Lagere dosis hartmedicijnen voor vrouwen’

Door ANP

De optimale dosering van medicatie voor vrouwen met hartfalen ligt aanzienlijk lager dan voor mannen. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek onder leiding van het Universitair Medisch Centrum Groningen dat is verschenen in het wetenschappelijke toptijdschrift The Lancet.

Wereldwijd geldt voor mannen en vrouwen nu nog dezelfde dosering voor bijvoorbeeld bètablokkers. Tussen 2010 en 2015 werden data verzameld van 2500 mensen uit Europa, samen met data van meer dan 4500 patiënten met hartfalen uit Azië. Uit de data-analyse blijkt nu dat vrouwen met hartfalen baat hebben bij een lagere dosering van de onderzochte medicijnen. De optimale waarde lijkt ongeveer de helft lager te liggen dan de dosering die momenteel wordt geadviseerd.

De onderzoekers benadrukken dat deze conclusie geen vrijbrief is om vrouwen met hartfalen te gaan ‘onderbehandelen’. Meer onderzoek is nodig om te achterhalen hoe verschillen tussen mannen en vrouwen de behandeling van hartfalen kunnen beïnvloeden, aldus de onderzoekers.

Het bericht ‘Lagere dosis hartmedicijnen voor vrouwen’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

β€˜Jan Modaal kan meeste huizen niet betalen’

Door ANP

Het is voor huizenkopers met een modaal inkomen vrijwel onmogelijk een woning te vinden, constateert hypotheekadviseur De Hypotheker. Vooral voor Jan Modaal is het aantal betaalbare woningen zeer gering.

De Hypotheker heeft in kaart gebracht voor hoeveel woningen van het totale woningaanbod huizenzoekers met een modaal inkomen van 36.000 euro bruto in aanmerking kunnen komen. Dat valt tegen: slechts 6 procent van de huizen zou betaalbaar zijn. Met dit salaris kun je als single een hypotheek krijgen van ongeveer 163.000 euro.

Voor een modaal inkomen voor tweeverdieners is De Hypotheker in het onderzoek uitgegaan van 60.000 euro samen. Hiermee is het mogelijk een hypotheek te krijgen van zo’n 285.000 euro. In veel provincies en gemeenten komen zij in aanmerking voor meer dan de helft van de te koop staande woningen.

Door de sterk stijgende huizenprijzen en het schaarse woningaanbod zijn er steeds minder betaalbare woningen beschikbaar voor de grote groep middeninkomens in Nederland. Algemeen directeur Michel van den Akker van De Hypotheker vindt de ontwikkeling zorgwekkend, omdat de doorstroming op de huizenmarkt stagneert. Het is volgens hem daarom cruciaal dat er extra betaalbare woningen bijgebouwd worden. Ook zou het helpen als de doorstroming onder senioren meer wordt gestimuleerd.

Het bericht ‘Jan Modaal kan meeste huizen niet betalen’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

Drie dagen dance op Mysteryland

Door ANP

Danceliefhebbers van over de hele wereld kunnen dit weekend weer terecht op Mysteryland, op het Floriadeterrein in Haarlemmermeer. Daar beleeft het festival zijn 26e editie.

In totaal beklimmen meer dan driehonderd artiesten de zeventien podia. Zij brengen het hele spectrum aan elektronische muziek: van house, big room, techno, deephouse, trance, trap en minimal tot hardstyle, hardcore en hiphop. Er komen jaarlijks mensen uit meer dan honderd landen op af.

De officieuze eerste festivaldag wordt vrijdag op de camping gevierd met een twaalf uur durende pre-party, met onder anderen Oliver Heldens op het podium. Voor de kampeerders zijn er ook een tattooshop, styling corner, massagetafels en een mini-bioscoop.

Op de uitverkochte zaterdag staan Dimitri Vegas & Like Mike, Sunnery James & Ryan Marciano en Sam Feldt op het affiche. Zondag maken Nicky Romero, Headhunterz en Diplo hun opwachting, en dan sluit Martin Garrix af.

Het bericht Drie dagen dance op Mysteryland verscheen eerst op Nieuws.nl.

Vleermuis in de schijnwerpers

Door ANP

Vleermuizen blijven vaak buiten het zicht, maar dit weekend staan de beestjes volop in de belangstelling. Tijdens de Nacht van de Vleermuis worden vrijdag op tientallen plaatsen vleermuisexcursies en presentaties over de nachtdieren gehouden. Wie een bijdrage wil leveren aan de kennis over de Nederlandse vleermuispopulatie, kan zaterdag en zondag meedoen aan de tweede Vleermuistuintelling.

Vleermuizen zijn de enige zoogdieren die kunnen vliegen. Volgens de internationale organisatie Eurobats, die zich richt op bescherming van de beestjes, hebben Europese vleermuizen het moeilijk door het gebruik van pesticiden en verlies van leefgebied. De organisatie wijst erop dat vleermuizen een belangrijke rol spelen bij het controleren van insectenpopulaties. Sommige soorten verspreiden ook stuifmeel en zaden.

In Nederland komen achttien vleermuissoorten voor, zoals de gewone dwergvleermuis, gewone grootoorvleermuis, watervleermuis of rosse vleermuis. Ze leven in de natuur of in gebouwen, onder dakpannen of in spouwmuren. Een gemiddelde vleermuis eet zo’n duizend insecten per nacht.

Wie mee wil doen aan de telling, hoeft alleen rond zonsondergang in zijn tuin te gaan zitten en een uurtje vleermuizen te tellen. Registreren kan op www.tuintelling.nl. Op www.nachtvandevleermuis.nl staat een overzicht van alle activiteiten per provincie. Zo gaan op meerdere plekken gidsen op pad met detectoren om vleermuizen op te sporen.

“Vleermuizen zijn goede indicatoren voor een duurzame, natuurinclusieve omgeving”, aldus de organisatie van de telling. “Vooral daar waar mensen in hun eigen omgeving genoeg ruimte laten voor natuurlijk groen, waterrijke natuur en een donkere nacht, komen veel vleermuizen voor.”

Het bericht Vleermuis in de schijnwerpers verscheen eerst op Nieuws.nl.

Napels-muziekfestival krijgt hulp uit Gomorra

Door ANP

Napels is het thema van de 38e editie van het Festival Oude Muziek, dat vrijdag in Utrecht begint. Met name van de 16e tot de 18e eeuw was ‘Napoli’ een belangrijk centrum van artistieke vernieuwing in Europa, met conservatoria die het hele continent voorzagen van instrumentalisten, componisten en zangers. Het festival wil de muzikale erfenis van de stad op de kaart zetten bij het moderne publiek.

Het programma omvat ruim 250 concerten, lezingen en andere activiteiten. Cristina Donadio, Scianel uit de Italiaanse televisieserie Gomorra, komt er zelfs aan te pas. Ze werkt tijdens het festival mee aan de vijfdelige talkshow Storie napoletane, over tal van onderwerpen, en aan een concert waarop ‘powervrouwen’ uit het 17e-eeuwse Napels centraal staan.

De Duitse schrijver en regisseur Thomas Höft is co-curator van het festival. Specialisten in de Italiaanse oude muziek Marco Mencoboni en Giulio Prandi krijgen een bijzondere rol als ‘artists in residence’.

Het bericht Napels-muziekfestival krijgt hulp uit Gomorra verscheen eerst op Nieuws.nl.

Haagse Koningstunnel weer open na renovatie

Door ANP

Na een grootscheepse renovatie gaat de Koningstunnel in het hart van Den Haag weer open. De werkzaamheden zijn vijf weken eerder afgerond dat oorspronkelijk was gepland. De wethouders Richard de Mos en Robert van Asten verrichten vrijdagmiddag de officiële heropening. Vanaf maandag mag het wegverkeer weer door de tunnel bij het Centraal Station.

Vanwege de afsluiting van de Koningstunnel moesten automobilisten sinds maart omrijden. Dagelijks rijden er volgens de gemeente zo’n 20.000 voertuigen door de tunnel, die de Lekstraat met de Koningskade verbindt.

De 700 meter lange tunnel werd in het jaar 2000 geopend. Hoofdreden voor de grootscheepse werkzaamheden was dat de tunnel aan strengere veiligheidseisen moet voldoen. Er zijn tientallen soorten nieuwe installaties in geplaatst, van verlichting en ventilatie tot detectiesystemen, camera’s, noodtelefoons en waterpompen. De renovatie kost de gemeente 25 miljoen euro.

“Dat de tunnel eerder opengaat, is goed nieuws voor mooie evenementen in de binnenstad zoals Cirque du Soleil in het najaar en Prinsjesdag in september”, reageerde wethouder De Mos eerder.

Alle installaties worden bediend vanuit een dienstgebouw dat verderop onder het Prins Bernhardviaduct staat. Dat gebouw is ook aangepast en vergroot.

Het bericht Haagse Koningstunnel weer open na renovatie verscheen eerst op Nieuws.nl.

Uitmarkt trapt cultureel seizoen af

Door ANP

De Uitmarkt, de aftrap van het nieuwe culturele seizoen, staat op punt van beginnen. Theatermakers, musici, dansers, cabaretiers, schrijvers en tentoonstellingsmakers laten het hele weekend het publiek kennismaken met alles wat er de komende tijd in ons land te zien en te horen zal zijn.

De 42e editie speelt zich af op het Museumplein, het Leidseplein en in het Vondelpark. The Kik zingt liedjes van Boudewijn de Groot, er zijn lezingen van Oek de Jong en Peter Buwalda en Trijntje Oosterhuis staat met Vjeze Fur (De Jeugd van Tegenwoordig) op het podium.

Het openingsprogramma, waarin optredens zijn te zien van jazzcollectief New Cool Collective, cabaretier Rayen Panday en singer-songwriter Judy Blank, is vrijdagavond rechtstreeks te zien op NPO 2. Eric Corton presenteert de show. Frits Sissing en Romy Monteiro sluiten het evenement zondagavond af met de Musical Sing-a-Long, die wordt uitgezonden op NPO1.

Vorig jaar kwamen er 400.000 mensen naar de Uitmarkt, die toen plaatsvond bij het Oosterdok en het Marineterrein.

Het bericht Uitmarkt trapt cultureel seizoen af verscheen eerst op Nieuws.nl.

β€˜Vandaag is rood’ in Tilburg op Redhead Days

Door ANP

Zo’n 40.000 bezoekers worden er vanaf vrijdag in Tilburg verwacht voor de 14e editie van Roodharigendag, oftewel Redhead Days. Mensen met rood haar en liefhebbers van deze haarkleur uit de hele wereld weten de weg naar de Brabantse stad te vinden. Het evenement, dat eerst in Breda plaatsvond, duurt tot en met zondag.

Het gratis festival heeft diverse activiteiten voor jong en oud zoals spelletjes, optredens van bandjes en dj’s en lezingen en tentoonstellingen over rood haar. Vrijdag is er een fietstocht en een feestavond in Poppodium 013. Een fotoshoot met roodharigen op zondagmiddag geldt al jaren als absoluut hoogtepunt.

De afgelopen jaren kwamen steevast ongeveer 40.000 mensen af op het evenement. Maar vorig jaar waren de weersomstandigheden zo slecht dat maar ongeveer de helft van dat aantal kwam opdagen.

In Ierland en Groot-Brittannië wonen waarschijnlijk de meeste roodharigen, ginger girls en boys. Maar ook op bepaalde plekken in Rusland en de Verenigde Staten komt roodharigheid opvallend veel voor.

De aantrekkingskracht die de kleur rood volgens velen heeft, is in 2006 fraai bezongen in (Vandaag is) Rood van Marco Borsato: “Een kleur van passie en van wijn, de kleur van jouw lippen”. En in de jaren 70 natuurlijk op onovertroffen wijze door Arne Jansen: “Meisjes met rode haren (die kunnen kussen, dat is niet mis)”.

Het bericht ‘Vandaag is rood’ in Tilburg op Redhead Days verscheen eerst op Nieuws.nl.

Aantal daklozen in Nederland neemt fors toe

Door ANP

Het aantal daklozen in Nederland is de laatste jaren fors toegenomen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2009 hadden 17.800 mensen tussen de 18 en 65 jaar oud geen vaste woon- of verblijfplaats, in 2018 waren dat er 39.300. Het aantal jonge daklozen tussen de 18 en 30 jaar oud is zelfs verdrievoudigd tot 12.600.

Volgens het CBS zijn er verschillende redenen waarom mensen dakloos worden. “In veel gevallen gaat het toch wel om mensen die langdurig problemen hebben of in een kwetsbare sociaal-economische positie zitten”, zegt een woordvoerder. Deze mensen komen meestal van het ene probleem in het andere terecht. “Vaak zijn zij laagopgeleid, verdienen ze weinig geld of hebben hun baan verloren. Ook andere problemen, scheidingen bijvoorbeeld, kunnen leiden tot een leven als dakloze.” De mensen om wie het gaat slapen vaak in de open lucht en in overdekte openbare ruimten als stations en fietsenstallingen.

Het aantal daklozen met een niet-westerse achtergrond is gestegen van 6.500 naar 18.300. Het aantal Nederlandse thuislozen of met een westerse achtergrond verdubbelde tussen 2009 en 2018 naar 21.000. Vorig jaar was maar liefst 84 procent van alle daklozen man. Veel van hen zijn alleenstaand.

Het bericht Aantal daklozen in Nederland neemt fors toe verscheen eerst op Nieuws.nl.

❌