[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Vandaag β€” 20 Maart 2018Alle Nieuwskoppen

Wekdienst 20/3: bezoek eenzame ouderen en NOS-verkiezingsdebat

Goedemorgen! Vandaag begint het staatsbezoek van het koninklijk echtpaar uit Jordanië aan ons land. Ook wordt in TivoliVredenburg het NOS lijsttrekkersdebat uitgezonden.

In de ochtend kan er in het zuiden nog wat lichte sneeuw vallen en is er lokaal kans op gladheid. Vanmiddag wordt het 6 tot 8 graden bij een matige noordenwind.

Ga je op pad? Bekijk hier het overzicht van de files en wegwerkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

Koning Abdullah II bin Al Hussein en koningin Rania Al Abdullah van Jordanië komen aan in ons land voor een tweedaags staatsbezoek. Ze worden vanmiddag op paleis Noordeinde welkom geheten door koning Willem-Alexander en koningin Máxima. In TivoliVredenburg in Utrecht is vanavond het NOS-verkiezingsdebat. In het programma Nederland Kiest debatteren de landelijke fractieleiders met elkaar. Ook wordt er geschakeld met Enschede, Utrecht Leidsche Rijn en Rotterdam, waar lokale lijsttrekkers met elkaar in debat gaan.

Wat heb je gemist?

Om eenzaamheid bij ouderen tegen te gaan wil minister De Jonge van Volksgezondheid dat alle 75-plussers jaarlijks bezoek krijgen van de gemeente of een hulpinstantie. Die moet dan vaststellen of de ouderen eenzaam zijn of dreigen te worden.

In het plan Eén tegen eenzaamheid, dat De Jonge morgen presenteert, staat dat eenzaamheid ernstige lichamelijke, psychische en financiële gevolgen heeft. Op dit moment zegt meer dan de helft van de 75-plussers zich eenzaam te voelen. Naast een jaarlijks bezoek wil De Jonge wijken meer uitnodigend voor ouderen maken, bijvoorbeeld met parkbankjes en openbare toiletten.

Ander nieuws uit de nacht:

Korps mariniers loopt leeg door aanstaande verhuizing naar Vlissingen: de Volkskrant meldt dat veel militairen hun biezen pakken omdat ze het niet zien zitten om van Doorn naar Vlissingen te verhuizen, bijvoorbeeld uit angst dat hun partner daar geen baan zal kunnen krijgen. Paralympische sporters terug in Nederland: hun vliegtuig landde rond 04.00 uur op Schiphol. Zaanstad mag overlastgevers weren: de wijken Poelenburg en Peldersveld hebben al jaren te maken met probleemjongeren. De komende vier jaar mag de gemeente mensen een huurwoning weigeren als zij voor overlast en criminaliteit zorgen. Militaire oefening Zuid-Korea en VS gaat door: Zo'n 17.000 Amerikaanse troepen en 300.000 Zuid-Koreaanse militairen doen vanaf 1 april mee aan de jaarlijks training.

En dan nog dit:

De politieke partij Vrij! uit Beverwijk heeft de prijs voor de slechtste politieke slogan gewonnen. 'Zo Vrij! als een aardbei' won het van 'Minder belasting. Meer bitterballen' (VVD Delft).

In de slogan van Vrij! wordt verwezen naar de bijnaam 'aardbeien' van Beverwijkers. Dit omdat de grond in de negentiende eeuw heel geschikt bleek om aardbeien op te verbouwen.

Lijsttrekker Kelly Uiterwijk is blij met de prijs.

Lees hier het verhaal over de verkiezingen van de slechtste slogan.

Fijne dag!


 • 20 Maart 2018 om 06:59

Zelfbewuste Depay wil kartrekker van Oranje worden

Goedgeluimd meldde Memphis Depay zich bij Oranje. Niet verwonderlijk, zondag kopte hij in de slotfase zijn ploeg Olympique Lyonnais naar de belangrijke zege tegen Olympique Marseille. Dat is ook wat hij bij Oranje wil: altijd beslissend zijn.

Bondscoach Ronald Koeman acht Depay in staat uit te groeien tot een van de dragende spelers. De 24-jarige aanvaller hoopt die woorden waar te kunnen maken. "Die ambitie heb ik ook: belangrijk zijn. En het is meer dan alleen hopen, ik geloof er ook in."

Belangrijk worden

"Eerst denk je dan aan beslissend zijn. Altijd beslissend zijn. Maar er is meer. Ik wil ook mijn teamgenoten naar een hoger 'level' slepen. Elkaar beter leren kennen in het veld. Een team vormen dat weet wat er van elkaar verwacht wordt. Als jonge jongen droom je van Oranje, nu is de tijd daar om belangrijk te worden."

Het is helder: het zelfbewustzijn van Depay is met de jaren gegroeid. Ook door zijn internationale ervaring, eerst in Manchester en nu in Lyon. De donkere bladzijdes van Oranje zijn omgeslagen, meent Depay, het wordt tijd voor een vrolijk hoofdstuk.

"Ik neem niet alles op mijn schouders. Twee jaar geleden was ik 22 en lang niet constant genoeg. Je kunt willen wat je wilt, maar ik had het niveau niet. In de periode bij Manchester United was ik mezelf niet, dat nam ik mee naar het Nederlands elftal."

Ander beeld

De overgang naar Olympique Lyonnais heeft de ziel van Depay gezalfd. "Ik heb nu een hoger niveau dan twee jaar geleden. Nu ben ik blij om weer bij Oranje te zijn. Ik wil iedereen hier laten zien dat ik naar een hoger niveau streef."

Ronald Koeman deed nog een opmerkelijke ontboezeming over Depay. De bondscoach vertelde dat hij een ander beeld van Depay had gekregen na een persoonlijk bezoek. "Dat hoor ik vaker", glimlacht Depay. "Mensen die me volgen via tv of social media vormen een bepaald beeld. Als ze me dan leren kennen of spreken is het toch anders dan ze denken. Dat is niet onbekend voor mij."


 • 20 Maart 2018 om 06:56

Vaarwel Key Biscayne, het waren 31 mooie tennisjaren

Deze week neemt de tennissport afscheid van een iconische locatie: Crandon Park op Key Biscayne. Op het schiereiland wordt voor de laatste keer het Miami Open gehouden, een toernooi dat ooit bekend stond als het 'vijfde grandslamtoernooi'.

Het tennispark tussen de blauwe wateren, palmbomen en heerlijke stranden bouwde sinds de eerste editie in 1987 een rijke historie op. Het park is echter verouderd en daarom verhuist het evenement naar het terrein van American Football-team Miami Dolphins.

Crandon Park was een favoriete tussenstop voor de spelers. Sjeng Schalken: "We gingen altijd met alle Nederlandse spelers en coaches uit eten bij South Beach. Dat deden we eigenlijk alleen tijdens dat toernooi en dat komt ongetwijfeld door de locatie."

Schalkens moment of fame

De Limburger presteerde nooit goed in Miami, maar beleefde wel een 'moment of fame' op Key Biscayne: diskwalificatie in 2004. Uitgerekend toen liep Mart Smeets een paar dagen met Schalken mee om een reportage over hem te maken.

Schalken werd gediskwalificeerd, omdat hij na het wegslaan van een bal ook nog 'fuck you' naar de scheidsrechter riep. "Pure frustratie omdat mijn lichaam toen al kapot aan het gaan was. Ik baal er wel van, want het is altijd aan mij blijven kleven. Kijk maar op Wikipedia."

Zijn uitsluiting kostte Schalken, die in 2007 moest stoppen vanwege blessureleed, bovendien 15.000 dollar, maar daar kan hij nu wel om lachen. "Het waren de duurste woorden van mijn leven na het 'ja' zeggen tegen mijn vrouw, haha."

Krajicek zegeviert in 1999

Het lijstje met winnaars in Miami is indrukwekkend. Ivan Lendl, Mats Wilander, Steffi Graf, Andre Agassi, Pete Sampras, Serena Williams, Roger Federer en Novak Djokovic, om er een paar te noemen. Maar ook onze eigen Richard Krajicek in 1999.

Schalken kon er echter nooit excelleren. Alleen in 2003 kwam hij voorbij de tweede ronde, om vervolgens in de achtste finales verslagen te worden door Federer. "Ik was er altijd vermoeid. Je had de trips door Australië en Europa dan gehad en in Miami kwamen alle jetlags dan bij elkaar."

In Miami haalde de Limburger zijn plezier voornamelijk uit andere dingen dan tennis. "Omdat ik daar toch nooit goed speelde, dacht ik: dan maar goede hotels. In mijn laatste jaar zat ik zelfs in het superdeluxe Mandarin-hotel. Moest ik helaas wel deels zelf betalen."

Historische plek

Crandon Park is ook de plek waar Roger Federer en Rafael Nadal voor het eerst tegen elkaar speelden, waar het HawkEye-systeem werd geïntroduceerd, waar Andy Roddick zijn eerste profwedstrijd won en waar spelers op de baan selfies nemen met een leguaan.

En wat lange tijd uniek was: er werd gelijktijdig een mannen- en vrouwentoernooi afgewerkt, met meer deelnemers dan bij de reguliere toernooien. "Daardoor voelde het aan als een grandslamtoernooi. Ze noemden het ook het vijfde grand slam", aldus Schalken.

"Het was er echt Amerikaans, met een grote bak als stadion. Het was niet allemaal even mooi, maar wel van alle gemakken voorzien. De US Open in het klein."


 • 20 Maart 2018 om 06:53

Koeman reageert: β€˜Ik sta met mijn staf open om hem die kans te bieden’

De kans is aanwezig dat Wesley Sneijder na zijn actieve carrière toetreedt tot de staf van het Nederlands elftal. De middenvelder van Al-Gharafa zette onlangs een punt achter zijn loopbaan als Oranje-...

 • 20 Maart 2018 om 06:42

β€˜Ik krijg als eSporter alleen een vrijwilligersbijdrage van 1500 euro per jaar'

Sinds dit jaar is Voetbalzone officieel digitale partner van de eDivisie. Veel van onze bezoekers moeten er, net als wijzelf, nog behoorlijk aan wennen en daarnaast roept het fenomeen de nodige vragen...

 • 20 Maart 2018 om 06:30

Wethouder vraagt zelf onderzoek aan naar zijn rol in verhit dossier over bouw crematorium in Oss

OSS - Tegenstanders van de bouw van een crematorium aan de Osse Docfalaan vallen de in hun ogen 'arrogante' wethouder Gé Wagemakers aan. De bestuurder voelt zich 'onheus bejegend' en vraagt de burgemeester om zijn rol in dit dossier onafhankelijk te beoordelen.

 • 20 Maart 2018 om 06:56

Krijgt coalitie Waalwijk groen licht voor derde termijn?

WAALWIJK - LokaalBelang, VVD, CDA en ChristenUnie vonden elkaar in 2014 opnieuw voor een tweede termijn op het pluche in Waalwijk. Het werd ondanks een brede coalitie een hobbelige rit.

 • 20 Maart 2018 om 06:57

De keuze is reuze voor scouts in Almelo

ALMELO - Scouting bloeit in Almelo. Er zijn zeven verenigingen en een daarvan, HJB Llanos, heeft zelfs een ledenstop. Hoe zit het bij de andere verenigingen?

 • 20 Maart 2018 om 06:30

Twintiger in plooirok is nu als β€˜rode senior’ lijstduwer in Hellendoorn

HELLENDOORN - Carolien Huisman (64) is één van de maar liefst vijf lijstduwers op de kandidatenlijst van de PvdA Hellendoorn. De Hellendoornse probeert daarmee te voorkomen dat de PvdA na de landelijke afstraffing ook lokaal een flinke optater krijgt.

 • 20 Maart 2018 om 07:00

Nepaccounts actief rondom verkiezingscampagne

STEENBERGEN/HALDERBERGE - Nepaccounts, kritische burgers en scheldpartijen. De verkiezingscampagne gaat er op sociale media niet altijd even lichtzinnig aan toe. Wie de lokale Steenbergse partijen op Facebook bijvoorbeeld een beetje in de gaten houdt, ziet her en der reacties verschijnen van mensen die weinig tot geen vrienden hebben, niet in Steenbergen of zelfs maar Nederland wonen en profielfoto's hebben die niet te herleiden zijn tot een persoon. Toch zijn ze goed op de hoogte van alles wat er in de gemeente Steenbergen gebeurt.

 • 20 Maart 2018 om 07:00

Bredaas links-liberale college blijkt solide club en tikt veel besluiten af

Het huidige links-liberale college in Breda heeft zich in slechts tweeënhalf jaar tijd moeten bewijzen. Toch is er veel besloten: van het doortrekken van de Nieuwe Mark tot invoering van een nieuwe manier van afval scheiden. Veel gaat goed, maar veel kan ook nog beter.

 • 20 Maart 2018 om 07:00

Onderzoek affaire Baarle-Nassau pas na verkiezingen bekend

BAARLE - NASSAU - Het gaat bureau Berenschot niet lukken om nog vóór de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag het onderzoek naar het declaratiegedrag van voormalig wethouder Jan van Cranenbroek af te ronden. Burgemeester Marjon de Hoon-Veelenturf had hierop aangedrongen. Vergeefs, zo blijkt nu.

 • 20 Maart 2018 om 06:30

Grootschalige reparatie op A58 na bijna 20 uur klaar: A59 en A16 vrij na gekantelde tankwagen

TERHEIJDEN – Op de A59 bij Terheijden is maandagochtend een vrachtwagen gekanteld. De weg was tijdelijk in beide richtingen afgesloten. Ook gingen er diverse verbindingswegen dicht.

 • 19 Maart 2018 om 10:40

Eindelijk vaart in verbouwing oude supermarkt Fijnaart

FIJNAART - Na jaren vertraging komt er eindelijk schot in de verbouwing van de oude supermarkt aan de Nieuwe Dorpsweg in Fijnaart. Binnenkort wordt officieel de eerste steen gelegd van het medisch centrum.

 • 20 Maart 2018 om 07:00

Grootschalige reparatie op A58 na bijna 20 uur klaar: A59 en A16 vrij na gekantelde tankwagen

TERHEIJDEN – Op de A59 bij Terheijden is maandagochtend een vrachtwagen gekanteld. De weg was tijdelijk in beide richtingen afgesloten. Ook gingen er diverse verbindingswegen dicht.

 • 19 Maart 2018 om 10:40

Zwevende kiezers zijn de prooi van lieve lijsttrekkers in Kapelle

KAPELLE - ,,Wie twijfelt er nog op welke partij hij of zij woensdag gaat stemmen?", is maandagavond de vraag aan het begin van het verkiezingsdebat in Kapelle. Een groot deel van de ongeveer 150 bezoekers steekt de hand omhoog. Genoeg zieltjes te winnen dus, voor de zeven Kapelse lijsttrekkers.

 • 20 Maart 2018 om 06:30

Woongoed Middelburg krijgt steun gemeente bij giga-operatie duurzaamheid

MIDDELBURG - Woongoed Middelburg kan op de hulp van de gemeente rekenen bij de 'giga-operatie' om voor 2050 alle ruim 6000 huurhuizen CO2-neutraal te maken. De zeven partijen die maandag aanschoven bij het ontbijtdebat van de corporatie zegden dat toe.

 • 20 Maart 2018 om 06:30

Film by the Sea herstelt boekenbal in ere

VLISSINGEN - Vlissingen krijgt weer een heus boekenbal. Film by the Sea blaast bij de komende editie in september de traditie nieuw leven in. Vooralsnog eenmalig.

 • 20 Maart 2018 om 06:30

Lasercontrole wijst uit: het valt wel mee met de hardrijders

SLUIS - Schrik en opluchting wisselden elkaar af op de gezichten van de bestuurders die een agent met laser ontdekten. Er werd - nu nog - niet bekeurd.

 • 20 Maart 2018 om 06:30

Appels uit Elst mee naar Kesteren

ELST - Monique Kroes uit Elst verhuist naar Kesteren en neemt mee... de omgewaaide spar uit haar tuin. In delen dan. Kettingzaagkunstenaar Rob Peters zaagt diverse appels en een peer uit het enorme gevaarte.

 • 20 Maart 2018 om 06:43
❌