[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Vandaag β€” 26 Mei 2020Alle Nieuwskoppen

Hoe β€˜Apple’ is jouw thuiswerkplek? #3: Serena Cloos

Door Gonny van der Zwaag

Hoe heb jij je thuiswerkplek ingericht? Is het helemaal in een strakke en minimalistische Apple-stijl, of zit je gewoon aan de keukentafel. In deze nieuwe serie stellen we een aantal thuiswerkplekken van iCulture-lezers en -medewerkers aan je voor.

Het artikel Hoe ‘Apple’ is jouw thuiswerkplek? #3: Serena Cloos verscheen voor het eerst op iCulture


Het geheimzinnigste concert van 1995: The Rolling Stones in Paradiso

In deze rubriek bespreekt de muziekredactie van Het Parool een klassieker uit de geschiedenis van pop, jazz of klassieke muziek, die het – zeker in tijden van thuisblijven – waard is opnieuw te beluisteren. Deze keer: Stripped van The Rolling Stones.

  • 26 Mei 2020 om 15:05

RIVM meldt 26 nieuwe sterfgevallen door coronavirus

Door ANP

Het aantal Nederlanders van wie vaststaat dat ze zijn overleden door het coronavirus, is gestegen met 26. Daarmee komt het totale dodental in Nederland nu op 5856, zo blijkt uit de laatste cijfers die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdag publiceerde.

In de RIVM-rapportages worden alleen mensen meegeteld van wie met een test is vastgesteld dat ze waren besmet met het virus. Het werkelijke dodental is hoger. De afgelopen weken is het aantal sterfgevallen door het coronavirus flink afgenomen. Dat geldt ook voor ziekenhuisopnames.

Ziekenhuizen hebben volgens de laatste gegevens die het RIVM heeft binnengekregen 10 nieuwe coronapatiënten opgenomen. In de cijfers zit enige vertraging, omdat GGD’en sterfgevallen en ziekenhuisopnames soms pas dagen later doorgeven.

Het virus is vooral gevaarlijk voor ouderen en mensen met onderliggende aandoeningen, met name hart- en vaatziekten, diabetes en chronische longziekten. Veruit de meeste overledenen waren ouder dan 70 jaar.

Uit de cijfers blijkt verder dat een steeds lager percentage van de afgenomen coronatests positief is: de afgelopen twee weken werd het virus bij slechts 5 procent van de geteste personen geconstateerd. Eind maart lag dat percentage nog op 29 procent.

Het bericht RIVM meldt 26 nieuwe sterfgevallen door coronavirus verscheen eerst op Nieuws.nl.

Snelwegen Zeeland en Overijssel weer net zo druk als voor crisis

Door ANP

In Zeeland en Overijssel is het weer nagenoeg even druk op de snelwegen als voor de coronacrisis. Ook in de rest van het land worden meer auto’s gesignaleerd op de snelweg. Dat meldt de Nationale Databank Wegverkeersgegevens (NDW).

In Overijssel reden vorige week dinsdag nog maar 2 procent minder auto’s en vrachtwagens op de snelweg dan op 3 maart, toen de coronamaatregelen nog niet van kracht waren. In Zeeland was het 4 procent rustiger. In heel Nederland reed 16 procent minder verkeer op de snelweg, tegen 22 procent een week eerder.

Op provinciale en stedelijke wegen lijkt het herstel nog duidelijker, al heeft de NDW slechts gegevens van de helft van de provincies. Daaruit valt in ieder geval op te maken dat in Flevoland, Friesland, Gelderland en Zuid-Holland weer vrijwel evenveel verkeer op de lokale wegen rijdt als voorheen.

Vorige week reed voor het eerst weer meer vrachtverkeer op de weg dan voor de ‘intelligente lockdown’. Dat was al langere tijd het geval in het noorden van het land, maar nu ook in de meeste andere provincies.

Het bericht Snelwegen Zeeland en Overijssel weer net zo druk als voor crisis verscheen eerst op Nieuws.nl.

Ruim 70 miljoen kijkers voor Europe Shine a Light

Door ANP

Eurovision: Europe Shine a Light, de alternatieve tv-show voor het geannuleerde Eurovisiesongfestival, die op zaterdagavond 16 mei werd uitgezonden heeft 73 miljoen kijkers in 38 landen getrokken. Dat meldde de NPO, die het programma in Nederland uitzond, dinsdag.

In Italië keken de meeste mensen. 3 miljoen kijkers zagen de volledige show op de kanalen van de Italiaanse omroep Rai. In Nederland en in het Verenigd Koninkrijk werd Europe Shine a Light door 2,4 miljoen mensen bekeken. Ook in Rusland was de show in trek, daar registreerde Channel One gemiddeld 2,1 miljoen kijkers.

In totaal werd de show in 45 landen uitgezonden, maar van niet alle landen waren de marktgegevens beschikbaar.

Het songfestival trekt doorgaans veel meer kijkers. Vorig jaar zagen ruim 182 miljoen Europeanen hoe Duncan Laurence er met de winst vandoor ging.

Het bericht Ruim 70 miljoen kijkers voor Europe Shine a Light verscheen eerst op Nieuws.nl.

Pech voor spaarders, AH stopt met papieren zegels: 'Heerlijk zakcentje is het'

Albert Heijn stopt met het uitgeven van de welbekende spaarzegels die klanten al 65 jaar plakplezier opleveren. Een teleurstelling voor fervente spaarders zoals Bonno van der Zwaag. "Ik spaar al dertig jaar en heb tienduizenden zegels bij elkaar geplakt. Een heerlijk en dankbaar klusje."

McLaren snijdt ook fors in Formule 1-renstal

Door ANP

Het massaontslag bij de Britse autofabrikant McLaren heeft ook grote gevolgen voor het gelijknamige Formule 1-team. De renstal slinkt naar verluidt met zeventig medewerkers. Het bedrijf kondigde dinsdag aan dat er in totaal zo’n 1200 van de 4000 banen verdwijnen als gevolg van de coronapandemie.

Door de invoering van het budgetplafond in de Formule 1 vanaf 2021 stond de omvang van het Formule 1-team al onder druk. Het maximaal uit te geven bedrag voor de ontwikkeling van de auto’s daalt naar 145 miljoen dollar en zal de jaren daarna vermoedelijk nog verder naar beneden gaan. Doel is meer financiële gelijkheid tussen de teams en daardoor mogelijk meer strijd in de races.

McLaren gebruikt de malaise van de coronacrisis om nu al te snijden in het team. “We nemen nu de noodzakelijke maatregelen met het oog op het budgetplafond. Dat heeft grote impact op de grootte van het team, maar het verandert niets aan de doelstellingen van het team en die zijn dat McLaren weer races wil winnen en wereldtitels wil veroveren in de Formule 1”, aldus Paul Walsh, de directeur van de McLaren Group.

De Formule 1 moet nog beginnen dit jaar. Lando Norris en Carlos Sainz zijn de wedstrijdrijders.

Het bericht McLaren snijdt ook fors in Formule 1-renstal verscheen eerst op Nieuws.nl.

WaterpoloΓ«r Gottemaker stopt als international

Door ANP

Waterpoloër Lars Gottemaker zal niet meer uitkomen voor het Nederlands team. De 32-jarige speler van Het Ravijn kan het drukke programma van Oranje niet langer combineren met zijn werk als fysiotherapeut in Nijverdal. Gottemaker debuteerde in 2006 in Oranje en kwam tot circa 250 interlands.

“Ik had de ‘Road to Tokyo’ graag alsnog afgemaakt, maar in de huidige omstandigheden is het voor mij niet meer te doen om nog een jaar langer alles opzij te zetten voor het waterpolo”, zegt Gottemaker, een linkshander die al die jaren een vaste waarde was bij Oranje. Hij deed mee aan de EK’s in Eindhoven 2012, Belgrado 2014, Barcelona 2018 en Boedapest 2020 en was met Oranje drie keer erbij op een olympisch kwalificatietoernooi.

Na het opnieuw missen van de Spelen in 2016 wilde hij zich nog één keer vier jaar inzetten om alsnog in Tokio aanwezig te zijn. Eind maart zou plaatsing moeten worden bewerkstelligd in Rotterdam, maar de coronacrisis voorkwam dat waarna ook de Olympische Spelen met een jaar werden uitgesteld.

“Lars heeft al die jaren – zowel fysiek, financieel als privé – heel veel offers gebracht voor zijn olympische droom”, zegt bondscoach Harry van der Meer, die de keuze van Gottemaker betreurt maar ook begrijpt. “We zullen uiteraard later nog een keer op gepaste wijze afscheid van hem nemen.”

Het bericht Waterpoloër Gottemaker stopt als international verscheen eerst op Nieuws.nl.

PVV trotseert corona-advies van Eerste Kamervoorzitter

Door ANP

De PVV weigert gehoor te geven aan het verzoek van de Eerste Kamervoorzitter om hooguit twee senatoren te laten deelnemen aan vergaderingen. De Ridderzaal is ruim genoeg voor alle Eerste Kamerleden, vindt PVV-fractievoorzitter Marjolein Faber.

De Eerste Kamer heeft zijn eigen vergaderzaal ingeruild voor de veel grotere Ridderzaal, zodat de vergaderingen zo min mogelijk worden gehinderd door de coronavoorschriften. Alle 75 senatoren kunnen er plaatsnemen en toch onderling 1,5 meter afstand bewaren. Maar de voorzitter vroeg de fracties toch voorlopig maar maximaal twee leden af te vaardigen, en zij lijken dat verzoek vooralsnog te volgen.

Maar dat is onnodig, vindt Faber, en zij doet daarom niet mee. Ze vindt het “jammer dat de collega’s het laten afweten”, terwijl “de mensen in de zorg al maanden keihard doorwerken”. Alle vijf de PVV’ers in de Eerste Kamer namen dinsdagmiddag plaats in de Ridderzaal.

Voorzitter Jan Anthonie Bruijn vindt het nog wel degelijk raadzaam dat er zo min mogelijk Eerste Kamerleden meevergaderen. Hij wil voorkomen dat senatoren en hun medewerkers elkaar rond de vergaderzaal of in de kleinere commissiezalen tegen het lijf lopen en het virus aan elkaar doorgeven. Maar het is aan de fracties zelf of ze het advies van de voorzitter volgen, laat de Eerste Kamer weten.

Het bericht PVV trotseert corona-advies van Eerste Kamervoorzitter verscheen eerst op Nieuws.nl.

18 jaar geΓ«ist voor doodschieten broers in Nijmeegs cafΓ©

Door ANP

Het Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep achttien jaar cel geëist tegen twee broers (40 en 46), wegens het doodschieten van twee mannen (eveneens broers) in een café in Nijmegen, op 9 mei 2016. Een ruzie over drugs zou de aanleiding voor de geweldsexplosie zijn geweest. In een minuut tijd werden 22 kogels in het café verschoten.

De 46-jarige man schoot volgens het OM als eerste. Beide slachtoffers zijn ook nog van korte afstand beschoten toen zij op de grond lagen. Van zelfverdediging is geen sprake geweest, meent justitie. Dit is uit camerabeelden af te leiden. De recorder met de beelden is na de schietpartij in het Maas-Waalkanaal gegooid, maar werd later gevonden. Een deel van de beelden was nog bruikbaar voor de bewijsvoering in het onderzoek.

De rechtbank veroordeelde de broers tot vijftien en zestien jaar cel. Zij tekenden hoger beroep aan tegen het vonnis. In hoger beroep hekelde het OM het totaal gebrek aan spijt of wroeging bij de verdachten. Dit was voor justitie reden een hogere straf te eisen dan opgelegd door de rechtbank.

Het hof doet uitspraak op 9 juni.

Het bericht 18 jaar geëist voor doodschieten broers in Nijmeegs café verscheen eerst op Nieuws.nl.

Amsterdams vaccin moet coronavirus β€˜ontkronen’

Door ANP

Een onderzoeksteam van het Amsterdam UMC wil het coronavirus “ontkronen”, zoals het academische ziekenhuis het noemt. Hoogleraar en oncologisch onderzoeker Arjan Griffioen ontwikkelt een vaccin dat zich specifiek richt op de uitsteeksels die het virus zijn kenmerkende kroonachtige vorm geven.

“We weten dat het lichaam wel antistoffen maakt tegen het coronavirus, maar die werken slecht of pas in een laat stadium. Daarom maken we het immuunsysteem kwaad tegen moleculen die normaal niet of nauwelijks herkend worden”, legt Griffioen het idee uit. Het is de bedoeling dat door het vaccin antistoffen worden aangemaakt die zich hechten aan de uitsteeksels van het virus, de zogeheten spikes. Op die manier willen de Amsterdamse onderzoekers voorkomen dat het virus cellen binnendringt en zich verder vermenigvuldigt in het lichaam.

Over vijf tot zes maanden hoopt Griffioen een eerste vaccin klaar te hebben, dat dan eerst op dieren moet worden getest.

Het bericht Amsterdams vaccin moet coronavirus ‘ontkronen’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

Antilliaanse oud-premiers bezorgd over relatie met Nederland

Door ANP

Vijf oud-premiers van Curaçao en de Nederlandse Antillen maken zich zorgen over de relatie met Nederland. Ze vinden dat er sprake is van een gespannen relatie en zijn bezorgd over bewoordingen in brieven en stukken die Nederland stuurt over de situatie op Curaçao en de andere landen.

De oud-premiers vinden het zorgelijk dat de huidige coronacrisis wordt gekoppeld “aan zaken die in het verleden fout zijn gegaan”. Ook de huidige regering van Curaçao heeft geklaagd over Nederlands “machtsmisbruik”. Zo vindt de regering dat Nederland eisen stelt die niets met de coronasituatie te maken hebben bij het geven van coronaleningen, zoals een aanpassing van de directie van de Centrale Bank van Curaçao en Sint-Maarten.

De oud-premiers zijn maandag bij elkaar gekomen en praten dinsdag met gouverneur Lucille George-Wout over hun zorgen. Het gesprek is een initiatief van oud-minister-president van de Nederlandse Antillen Maria Liberia-Peters, verder is ook onder anderen oud-premier Don Martina erbij betrokken.

Het bericht Antilliaanse oud-premiers bezorgd over relatie met Nederland verscheen eerst op Nieuws.nl.

Alle lichten op groen voor historische Crew Dragon-vlucht

Door Vivian Lammerse

Nu maar hopen dat het weer meewerkt… Na nog één laatste keuring op de lanceerbasis in Florida is het dan écht zo ver: alle lichten staan op groen voor de aanstaande historische lancering van SpaceX’ Crew Dragon. NASA-astronauten Robert Behnken en Douglas Hurley zullen morgenavond om 22.33 Nederlandse tijd aan boord van het commerciële ruimteschip […]

Het bericht Alle lichten op groen voor historische Crew Dragon-vlucht verscheen eerst op Scientias.nl.

Tilburg start proef met eigen tolkenpool, β€˜Familielid is als tolk niet altijd betrouwbaar’

TILBURG - Er moet in Tilburg een pool komen van betrouwbare tolken waarop welzijnsinstellingen zoals ContourdeTwern of Vluchtelingenwerk een beroep kunnen doen. Een meerderheid van de gemeenteraad heeft wethouder Rolph Dols (CDA) opdracht gegeven nog dit jaar een proef met zo’n tolkenpool te starten.

  • 26 Mei 2020 om 15:24

Bussen Arriva vanaf 2 juni volgens reguliere dienstverlening, wel nog diverse aanpassingen

Arriva begint op dinsdag 2 juni weer met de reguliere dienstregeling. Er gaan dus weer meer bussen rijden. De vervoerder verzoekt reizigers alleen de bus te nemen als dat noodzakelijk" rel="nofollow" target="_blank">zakelijk is.

  • 26 Mei 2020 om 15:07
❌