[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Vandaag β€” 21 Februari 2019Alle Nieuwskoppen

George Baker wordt 75 en viert dat in Ahoy

Al vijftig jaar zit George Baker in het vak. Een goede reden voor een feestje maar de beste man wordt ook nog eens 75 in december. Vandaar dat hij groots uitpakt met een concert in Rotterdam Ahoy.

Kindertoeslag: 'Ouders zouden van de rechter best gelijk kunnen krijgen'

Ouders die naar de rechter stappen om hun volledige achterstallige kindgebonden budget op te eisen zouden best eens gelijk kunnen krijgen, zei staatssecretaris Snel van Financiën in de Tweede Kamer.

De Kamer heeft met verbazing gereageerd op de fout van de Belastingdienst. Hierdoor kregen honderdduizenden gezinnen ten onrechte geen kindgebonden budget uitgekeerd. Het gaat om bedragen tot 1000 euro per kind per jaar.

Door een fout in het systeem van de Belastingdienst kregen ouders die meer waren gaan verdienen, en daardoor hun toeslag kwijtraakten, het geld niet vanzelf weer uitgekeerd na een nieuwe inkomensdaling. De Belastingdienst had beloofd dat dit automatisch zou gaan op basis van de inkomensgegevens.

Niemand opgevallen

Snel legt de Kamer uit hoe dat kan. "Er is één systeemfout gemaakt die consequent is doorgevoerd. Tien jaar lang is dat niemand opgevallen. Bij een check waarom zo weinig mensen de toeslag kregen zijn we achter de fout gekomen."

De overheid kiest ervoor om de fout te herstellen over de afgelopen vijf jaar. Over die periode zijn de gegevens van de ouders nog makkelijk te achterhalen en kan een betrouwbare berekening gemaakt worden. De ouders krijgen dit achterstallige kindgebonden budget automatisch uitgekeerd.

Half miljard euro

Maar sommige ouders zijn langer de toeslag van de Belastingdienst misgelopen. Het staat hen vrij naar de rechter te stappen, zegt Snel. En als de rechter eenmaal uitspraak heeft gedaan, dan geldt dat vonnis mogelijk ook voor andere ouders.

Snel houdt rekening met een financiële tegenvaller die kan oplopen tot een half miljard euro. Om dat te kunnen betalen wordt de toeslag van alle ouders per 1 januari 2020 niet geïndexeerd, ofwel verhoogd in verband met prijsstijgingen.

Een deel van de oppositie vindt dat niet eerlijk, omdat de laagste inkomens hierdoor last hebben van een fout van de overheid. De regeringspartijen vinden dit besluit goed te verdedigen omdat iedereen met een kindgebonden budget als het ware een beetje meebetaalt.


 • 21 Februari 2019 om 18:57

Gedeputeerde: minderjarige stagiairs 's nachts ingezet op Schiphol

Op Schiphol werken minderjarigen die tijdens hun stage geregeld nachtdiensten moeten doen. Dat stelt gedeputeerde Adnan Tekin van Noord-Holland in een brandbrief aan de baas van de luchthaven, Dick Benschop.

Het gaat om minderjarigen die werken voor het bedrijf Axxicom, dat mensen met een beperking helpt door hen bijvoorbeeld naar het vliegtuig te brengen. Tekin roept in de brief Schiphol op om de arbeidsomstandigheden van deze zogenoemde passenger assistants te verbeteren. De medewerkers van Axxicom voeren al vier weken actie voor een nieuwe cao.

Kots opruimen

Tekin stelt dat de begeleiders soms twintig kilometer op een dag moeten lopen en kots van passagiers opruimen omdat er te weinig schoonmaakpersoneel is, schrijft NH Nieuws. "Het komt bovendien regelmatig voor dat minderjarige stagiairs in de nacht door hun ouders naar Schiphol worden gebracht om nachtdiensten te draaien", stelt de provinciebestuurder in de brief.

De gedeputeerde vindt dat de gastvrijheid van Schiphol ten koste gaat van de passenger assistants. "Naar mijn mening zijn dit aspecten die niet passen bij een gastvrije luchthaven. Ik zou je dringend willen vragen je invloed aan te wenden bij de directie van Axxicom", schrijft hij aan Benschop.

Axxicom was niet bereikbaar voor commentaar op de aantijgingen.


 • 21 Februari 2019 om 18:45

Poels en Oomen kleuren finale in de Algarve, maar Pogacar (20) wint

Sam Oomen en Wout Poels hebben zich in de finale van de tweede etappe van de Ronde van de Algarve laten zien, maar de ritzege ging naar het twintigjarige talent Tadej Pogacar.

De Sloveen van UAE Emirates bleef in de sprint bergop Poels (Sky) en de Spanjaard Enric Mas van Deceuninck-Quick Step voor. Oomen kwam als vierde over de streep.

Antunes probeert het, Pogacar sterker

In de 188 kilometer lange etappe draaide het om de slotklim, de Fóia, van acht kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,3.

Op het eerste steile stuk (maximaal 9,3 procent) brak het peloton direct toen Tao Geoghan Hart gas gaf, op drie kilometer van de streep waren er nog maar vijf man voorin over.

Amaro Antunes, die op 40 kilometer van de meet al op avontuur was gegaan, demarreerde in de laatste kilometers. Poels en Mas achterhaalden hem en zagen vervolgens dat Pogacar nog sterker was.

Jakobsen raakt leiderstrui kwijt

Woensdag werd de eerste etappe in een massasprint gewonnen door Fabio Jakobsen, het 22-jarige sprinttalent van de Deceuninck. Hij verliest de leiderstrui aan Pogacar, die zijn eerste profzege boekte.


 • 21 Februari 2019 om 18:38

Tennet: 'Deltawerken vallen in het niet bij energietransitie'

De overgang naar schonere energiebronnen is een transitie "waar de Deltawerken bij in het niet vallen". Topvrouw van Tennet Manon van Beek zei dat bij de presentatie van de jaarcijfers.

De landelijke beheerder van het elektriciteitsnet verwacht de komende tien jaar zo'n 35 miljard euro te investeren, waarvan 12 miljard euro in Nederland en 23 miljard euro in Duitsland. Het geld gaat voor een belangrijk deel naar de aansluiting van windparken op zee op het elektriciteitsnet op het land.

Voor de bijeenkomst had Tennet een bijzondere locatie gekozen: de aanwezigen werden in Schiedam rondgeleid op en langs een enorme gele 'stekkerdoos', die binnenkort op zee wordt geplaatst bij windpark Borssele.

Zo zien de 'stekkerdozen' eruit:

De installatie wordt gebruikt om de opgewekte energie door windparken aan land te brengen. Het worden onbemande platforms, die alleen twee keer per jaar worden bezocht voor onderhoud. In Duitsland staan al twaalf van deze stekkerdozen op zee, in Nederland wordt dit de eerste.

Tot 2023 worden er in de Nederlandse Noordzee vijf geplaatst, daarna zal nog een aantal volgen. Ook zullen ze steeds groter worden, verwacht Tennet. Met een animatie werd een platform getoond dat goed is voor 2000 megawatt, een primeur in de wereld.

Discussie over kosten

De baas van Tennet ging ook in op de actuele discussie over de kosten van het klimaat- en energiebeleid. Het bedrijf zoekt voortdurend naar een balans tussen leveringszekerheid, duurzaamheid en betaalbaarheid, zei Van Beek. Een "precair evenwicht", erkende ze. "Het gaat om indrukwekkende bedragen, maar het zijn ook investeringen in een duurzame samenleving."

Tennet was betrokken bij de totstandkoming van het voorlopige Klimaatakkoord. De netbeheerder maakt zich zorgen over het draagvlak in de maatschappij, zeker gezien het feit dat het bedrijf al volop bezig is met de energietransitie. "Wij zijn bezig, we gaan ook gewoon door, we hebben nog veel plannen. En dan is ook in ons belang dat er maatschappelijk draagvlak is."

Daartoe is het volgens Tennet belangrijk dat iedereen open is over de kosten. "Zeker, daar moet eerlijk over gedaan worden. Ik denk dat het belangrijk is dat alle partijen die aan tafel zitten praten vanuit dezelfde feiten, dezelfde analyses en vanuit dezelfde inzichten over de kosten. Want het is vrij makkelijk om langs elkaar heen te praten."

Zonneparken aansluiten

Tennet reageerde ook opnieuw op berichten dat het onmogelijk is om alle zonneparken die nu ontwikkeld worden aan te sluiten op het elektriciteitsnet. Aanvankelijk was het de bedoeling dat er zonneparken zouden worden aangesloten van opgeteld 500 tot 1000 megawatt, maar nu zijn er plannen voor opgeteld 7000 megawatt (ter vergelijking: de kerncentrale Borssele is goed voor ruim 400 MW).

"Daar hadden we het net niet voor klaarstaan. Gelukkig maar, want anders zou het veel duurder zijn geworden." Toch is dit nu een van de grootste uitdagingen: hoe kan het elektriciteitsnet zo snel mogelijk geschikt gemaakt worden voor alle lokaal opgewekte energie door zon en wind?

En nog een probleem: wat te doen als het niet waait en de zon niet schijnt?

Werkgelegenheid

De omvangrijke operatie is goed nieuws voor de werkgelegenheid. Tennet zoekt het komende jaar 500 nieuwe medewerkers. Ook voor het bedrijf HSM Offshore, waar de presentatie van Tennet plaatsvond, heeft de transitie naar andere energiebronnen grote gevolgen.

Dat bedrijf werkte sinds de jaren 70 voor de olie- en gasindustrie, maar tegenwoordig is het vaak betrokken bij windparken. "Wij hebben de olie- en gasmarkt helemaal zien wegzakken", zegt directeur Jaco Lemmerzaal van HSM Offshore. Toch zag hij recent de investeringen in aardgas weer toenemen, terwijl het werk in de windsector naar lagelonenlanden verdwijnt.

"Ik ben daar heel zorgelijk over. We zijn volop strijd aan het voeren om onze overheid en ook bedrijven als Tennet duidelijk te maken dat als dit soort platforms in het verre buitenland gebouwd worden, het geen enkele werkgelegenheid voor ons oplevert."


 • 21 Februari 2019 om 18:39

Waarom zebra's strepen hebben (en hoe een paard in een zebrapak dat aantoont)

Zebra's hebben misschien wel een van de bijzonderste vachten uit het dierenrijk. Zwart/wit gestreept, als ware ze wandelende streepjescodes zijn, en dat terwijl ze op Afrikaanse savannes leven waar alles bruin, geel, grijs en groen is.

Waarom de dieren zo afwijken van dat kleurenpalet is iets waarover velen, onder wie Charles Darwin, hun hoofd al gebroken hebben. Een groep wetenschappers komt na onderzoek in een Britse dierentuin met een nieuwe hypothese: het is camouflage tegen vliegen.

Lang is gedacht dat de streepjes ter camouflage zijn, maar dan tegen roofdieren. Maar dat is nooit aangetoond, legt evolutionair bioloog Maurijn van der Zee uit. "Je kunt je voorstellen dat als leeuwen zo'n kudde zien met allemaal zwarte en witte streepjes dat ze moeilijk kunnen zien waar de ene zebra begint en de andere ophoudt." Dat zou het lastiger maken om één prooi te selecteren.

Op zich een mooie veronderstelling, maar er is een probleem. "Het schijnt eigenlijk dat leeuwen relatief veel zebra's vangen, meer dan ongestreepte dieren", aldus de bioloog van Leiden University, die niet betrokken was bij het onderzoek. "Dus waarschijnlijk klopt het niet."

Naast roofdieren hebben zebra's nog een natuurlijke vijand: vliegen. In de gebieden waar de zebra's leven komen onder meer bloedzuigende dazen voor, en tseetseevliegen die ziektes kunnen overbrengen.

"De onderzoekers hebben gekeken naar vliegen op zebra's en naar gewone paarden. En toen hebben ze vastgesteld dat de vliegen beduidend vaker op paarden gingen zitten dan op zebra's", vertelt Van der Zee.

De vliegen kunnen vooral niet goed landen op de gestreepte vacht. "Ze remmen niet goed af. Het lijkt alsof ze het niet goed als oppervlak kunnen herkennen. Het is een slechte landingsbaan in feite, zeggen de onderzoekers."

Om uit te sluiten dat de vliegen paarden om een andere reden aantrekkelijker vinden, trokken de onderzoekers die dieren een zebrapak aan. "Ze hingen doeken over paarden heen, een zwarte, een witte of een gestreepte. En ook daarbij werd er minder geland op de gestreepte doek."

Van der Zee denkt dat het onderzoek hout snijdt, maar het is geen definitief bewijs, vindt hij. "Zo'n vlieg heeft natuurlijk visuele aanwijzingen nodig, dus ik kan me er wat bij voorstellen, maar er is ook wel wat af te dingen op het onderzoek. Ze hebben bijvoorbeeld maar naar drie zebra's en zes paarden gekeken. Het laatste woord is er vast nog niet over gezegd."


 • 21 Februari 2019 om 18:36

Nieuwe korpschef: 'De softe aanpak is verleden tijd'

Politiechef Frank Paauw is het nieuwe hoofd van het Amsterdamse korps. Hij staat te boek als een taaie leider. Wat kunnen zijn collega's van hem verwachten? Je kunt van alles zeggen over de nieuwe korpschef van Amsterdam, niet dat hij de grote woorden schuwt. "Verwarde mensen doden meer mensen dan terreur," zei Frank Paauw (60) eind 2017 als korpschef van Rotterdam. Commotie alom. Maar Paauw dacht

 • 21 Februari 2019 om 18:05

Frank Paauw is de nieuwe korpschef van politie Amsterdam

De Rotterdamse politiebaas Frank Paauw (60) vertrekt definitief naar Amsterdam om daar korpschef Pieter-Jaap Aalbersberg op te volgen. Dat bevestigen meerdere bronnen bij zowel de Rotterdamse als Amsterdamse politie en de Centrale Ondernemingsraad (COR). De vraag is alleen nog per wanneer Paauw precies in de hoofdstad aan het werk gaat. De verwachting is dat hij al in april begint. Afgelopen jaar

 • 21 Februari 2019 om 18:00

Wilders dient 25e motie van wantrouwen in: 'Ah, een prachtig moment!'

Een mijlpaal voor PVV-leider Geert Wilders. Hij diende vandaag zijn 25ste motie van wantrouwen in. Toen hij daar vandaag aan werd herinnerd, zei Wilders: "Een prachtig moment. Er zullen er misschien nog velen volgen."

Waar Mara is zijn Russel en Ravi ook; de katten gaan zelfs mee boodschappen doen

MIDDELBURG - Of ze nu boodschappen doet, naar haar werk rijdt of op vakantie gaat... waar Mara is, zijn Russel en Ravi ook. De twee Maine Coons - één van de grootste kattenrassen - reizen voortdurend met haar mee. ,,Anders dan andere katten hechten zij niet aan plekken, maar aan personen.”

 • 21 Februari 2019 om 18:15

Negen componisten schreven en spelen muziekstuk voor Middelburgse Martine

MIDDELBURG - Wie kan dat zeggen, dat professionele componisten een nummer voor je hebben geschreven? Martine van Buytene wel. De muziekstukken zijn geschreven voor het klavichord. Een oud instrument waar de Middelburgse een kwart eeuw geleden als een blok voor viel. Ze geeft zondag een concert.

 • 21 Februari 2019 om 18:00

Waar Mara is zijn Russel en Ravi ook; de katten gaan zelfs mee boodschappen doen

MIDDELBURG - Of ze nu boodschappen doet, naar haar werk rijdt of op vakantie gaat... waar Mara is, zijn Russel en Ravi ook. De twee Maine Coons - één van de grootste kattenrassen - reizen voortdurend met haar mee. ,,Anders dan andere katten hechten zij niet aan plekken, maar aan personen.”

 • 21 Februari 2019 om 18:15

Negen componisten schreven en spelen muziekstuk voor Middelburgse Martine

MIDDELBURG - Wie kan dat zeggen, dat professionele componisten een nummer voor je hebben geschreven? Martine van Buytene wel. De muziekstukken zijn geschreven voor het klavichord. Een oud instrument waar de Middelburgse een kwart eeuw geleden als een blok voor viel. Ze geeft zondag een concert.

 • 21 Februari 2019 om 18:00

Kolibrievlinder overwintert nu ook in Nederland

AALTEN - De klimaatverandering blijft de natuur in Nederland beïnvloeden. De kolibrievlinder overwintert dit jaar voor het eerst in flinke aantallen in Nederland. Het diertje werd deze week onder meer in Aalten gezien.

 • 21 Februari 2019 om 18:09
❌