[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
OuderAlle Nieuwskoppen

NPO viert vrijheid, verrijkt aanbod en vervroegt actuele tv-avond

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) presenteerde dinsdag alle ingrediënten voor een bijzonder en kleurrijk nieuw tv-seizoen: tientallen nieuwe titels, bekende parels en vertrouwde successen. Een seizoen waarin ook wordt stilgestaan bij 75 jaar bevrijding en er veel andere grote evenementen op stapel staan. Daarnaast komt NPO tegemoet aan wensen van kijkers door de latenight-talkshow (NPO 1) vanaf januari een half uur eerder te starten. Ook Nieuwsuur (NPO 2) begint dan vroeger op de avond.

NPO-bestuursvoorzitter Shula Rijxman: “We staan voor een nieuw seizoen vol programma's gemaakt door omroepen die met overtuiging de verhalen vertellen van Nederland. In alle vrijheid. In 2020 is het precies 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Die bevrijding vieren we komend seizoen bij de publieke omroep met verschillende programma’s. Daarnaast leven we natuurlijk toe naar het grootste evenement dat ons land in jaren heeft mogen organiseren: het Eurovisie Songfestival."

Wijziging
Om programma’s nog beter hun weg te laten vinden naar het publiek, volgt begin 2020 een belangrijke wijziging in de programmering van NPO 1 en NPO 2. De latenight-talkshows op NPO 1 beginnen vanaf januari een half uur eerder (22.30 uur), gevolgd door het late NOS Journaal en het NOS Sportjournaal rond 23.30 uur. Op NPO 2 begint Nieuwsuur ook een half uur eerder (21.30 uur). Frans Klein, directeur Video: “We weten dat veel kijkers de latenight-talkshow graag iets eerder willen zien. Met het eveneens vervroegen van Nieuwsuur houden we een mooi actueel blok en dan iets eerder op de avond.”

NPO presenteert verder gloednieuw drama zoals Hoogvliegers, Keizersvrouwen en Stanley H. Nieuwe reeksen van Achter de Dijken, Smeris en Boer zoekt Vrouw. En het nieuwe crossmediale cultuurprogramma van Nadia Moussaid, de terugkeer van Zondag met Lubach en talloze documentaires.

Nieuwe jeugdprogramma zijn komend seizoen onder meer Britt’s Beestenbende, Maan en ik en Jills Party. Terug van weggeweest, voor de allerkleinsten: Tik Tak.

Prikkelend
NPO 3 en npo3.nl blijven cruciaal voor het bereiken van jongeren door de publieke omroep. Dat doen deze kanalen ook komend seizoen met prikkelende programma’s. Zoals de drama-comedyreeks Harkum, die grootheidswaanzin in een klein dorp portretteert. In Met één been in de finale haalt gehandicapt acteertalent pranks uit met nietsvermoedende mensen op straat. First Dates, Sluipschutters en Hunted keren succesvol terug bij NPO 3.

En NPO doet meer voor het publiek. Bij het bedenken van nieuwe programma’s speelt on demand kijken een steeds belangrijkere rol. Meer dramaseries, meer documentaire-reeksen en de introductie van een aparte kinderomgeving op NPO Start. Maandelijks gebruiken ruim 3 miljoen mensen dit on demand-kanaal van de publieke omroep.

In 2020 zijn veel grote evenementen ook daar live te volgen: naast het Eurovisie Songfestival in Nederland, staan onder meer het EK Voetbal en de Olympische Zomerspelen op het programma. Inmiddels hebben ruim een kwart miljoen Nederlanders een abonnement op NPO Start Plus, waar meerdere afleveringen van een serie achter elkaar gekeken kunnen worden. Dit extra on demand-kanaal voorziet hiermee in een enorme behoefte en is inmiddels een onmisbaar onderdeel geworden van NPO.

HOOGTEPUNTEN
Hieronder een aantal hoogtepunten uit de programmering van NPO, in chronologische volgorde. Voor een compleet overzicht van alle nieuwe programma’s in het tv-seizoen 2018-2019, zie npo.nl/tvseizoen1920.

We zien ons (vanaf dinsdag 27 augustus, NPO 2, 21.10 uur) Human
In het documentaire feuilleton We zien ons volgt Deborah van Dam een aantal markante buurtgenoten van de Geleense volkswijk Lindenheuvel, ofwel Lentjheuvel, waar behalve de mijn nu ook de kerk en het traditionele verenigingsleven dreigen te verdwijnen. In zes afleveringen maakt zij de kijker deelgenoot van hun leven en strijd tegen het groeiende probleem van eenzaamheid.

Een bezeten wereld. Nederland tussen de oorlogen (vanaf vrijdag 30 augustus, 21.05 uur, NPO 2) NTR
Zesdelige geschiedenisserie met Hans Goedkoop over het turbulente leven in de jaren 20 en de toenemende angst voor ontsporing in de jaren 30. Na de Eerste Wereldoorlog moderniseert Nederland in snel tempo. Het is een tijd vol nieuwe techniek en verheven idealen. De toenemende welvaart brengt swing en optimisme. Maar rond 1930 keert het tij. De economie stokt met als gevolg duizenden werklozen. Het onbehagen neemt toe, er is behoefte aan houvast. Steeds meer mensen klampen zich vast aan tradities of aan het idee van een sterke leider. Over ditzelfde tijdperk komt de NTR traditiegetrouw ook met een zesdelige historische comedy van de hand van Niek Barendsen voor NPO Zapp: Welkom in de jaren 20 en 30 (vanaf zondag 8 september, 17.50 uur).

75 jaar bevrijding: Slag om de Schelde (zaterdag 31 augustus, NPO 1, 14.30 uur & 19.03 uur) NOS
Dit en volgend jaar viert Nederland dat 75 jaar geleden een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Zaterdag 31 augustus geeft koning Willem-Alexander in Terneuzen het startschot voor een reeks van vieringen en herdenkingen als daar de Slag om de Schelde wordt herdacht. In een rechtstreeks verslag is een vlootschouw van marineschepen te zien, er zijn reportages en er is aandacht voor veteranen die Nederland hebben bevrijd. ’s Avonds komen de hoogtepunten nog eens voorbij. Presentatie van beide programma’s: Herman van der Zandt.

Sterren op het Doek (vanaf dinsdag 3 september, NPO 2, 20.25 uur) Omroep MAX 
Het succesvolle programma Sterren op het Doek keert na vier jaar afwezigheid terug. Kersverse presentator Özcan Akyol interviewt bekende Nederlanders, terwijl zij worden geportretteerd door een drietal kunstenaars. Het concept van Sterren op het Doek is onveranderd: verschillende prominenten geven zich over aan de doorgrondende blikken van drie schilders én de prikkelende vragen van de presentator. Wat laten ze van zichzelf zien? En wat juist niet? Aan het einde van de aflevering mag de BN’er één schilderij kiezen en mee naar huis nemen. De overige doeken worden geveild voor het goede doel.

De Zaak van je Leven (vanaf woensdag van 4 september NPO 2, 20.25 uur) WNL
Rechercheurs blikken terug op geruchtmakende moordzaken. In elke aflevering wordt duidelijk hoe groot de impact van het onderzoek is geweest op de levens van de rechercheurs, hun collega's, getuigen en nabestaanden. Met onder meer De moord op Mariska Peters, het mysterieuze Rozenmeisje uit Limburg, en de ‘Kunstroof van de Eeuw’ in de Rotterdamse Kunsthal.

Mannen in het wild (vanaf donderdag 5 september , NPO 1, 21.25 uur) EO
In Mannen in het wild neemt Bert van Leeuwen zes mannen mee op een lichamelijk en geestelijk uitdagende reis naar de Italiaanse bergen. De mannen hebben één ding gemeen: ze willen dat er iets gaat veranderen. Ze zijn niet tevreden met hun dagelijkse leven en lijken in hun midlife gekomen. Voor de één is een stap in de goede richting al genoeg, voor anderen moet het roer gewoonweg radicaal om.

Het raadsel Rembrandt (vanaf zaterdag 28 september, NPO 2, 21.05 uur) AVROTROS
Rembrandt is een wereldmerk, maar wie was de man achter de legende? Onno Blom, biograaf van Rembrandt, reist in zijn voetspoor om te ontdekken wie de meesterschilder écht was. In Leiden schetst Blom het beeld van een jonge molenaarszoon vol ambitie en dromen, in Amsterdam bezoekt hij de plekken waar Rembrandt zijn grootste successen boekte, maar ook flinke tegenslagen te verwerken kreeg. In vier wervelende afleveringen komt de biograaf tot verrassende ontdekkingen over het raadsel Rembrandt.

Onrecht (vanaf woensdag 9 oktober, NPO 3, 21.10 uur) PowNed
In dit programma helpen presentatoren Bram Krikke en Dennis Schouten slachtoffers van onrecht om alsnog hun recht te halen. Of het nu gaat om een malafide autoverkoper, een dubieuze rijinstructeur of om een absolute horrorstage, de slachtoffers voelen zich in de steek gelaten en kunnen wel wat hulp gebruiken. Bram en Dennis horen hun verhaal aan, doen onderzoek en brengen - eigenwijs en op eigen wijze - hun vastgelopen zaak weer in beweging. Met verborgen camera-acties, een gezonde dosis brutaliteit en de nodige humor gaan ze het onrecht te lijf.

De toekomst is fantastisch (vanaf donderdag 17 oktober, NPO 3, 21.00 uur) VPRO
Zesdelige serie waarin drama en documentaire door elkaar heen lopen. De reeks zit vol speculatieve fictie, gevoed door visionaire wetenschappers en denkers van nu. Centraal staan de ethische dilemma’s waarmee we (mogelijk) zullen worden geconfronteerd als gevolg van technologische en wetenschappelijke ontwikkelingen. Immers, de toekomst is fantastisch! Toch?

Harkum (vanaf dinsdag 20 oktober, NPO 3, 21.45 uur) BNNVARA
Wanneer de burgemeester van het dorpje Harkum ontdekt dat er met gemeentegelden is gespeculeerd op de beurs, slaat de paniek hem om het hart. Het geld lijkt verdwenen en hij ziet het einde van zijn carrière voor zich. Dan blijkt dat er met het gespeculeerde geld 700 miljoen winst is behaald voor de gemeente. Opeens heeft de burgemeester ‘money to burn’. Er ontstaat een idee voor een megalomaan plan... Maar hoe lang duurt het geluk?

How to be a man (vanaf dinsdag 5 november, NPO 2, 20.25 uur) KRO-NCRV
Margriet van der Linden heeft van jongs af aan met een zeker gevoel van jaloezie naar jongens gekeken; ze voetbalden, hadden een Golf GTI en dronken bier. Maar vandaag de dag lijkt het alsof jongens geen jongens meer mogen zijn. Ze worden om hun oren geslagen met #metoo, moeten minder werken en met een draagzak met baby erin lopen. Tegelijkertijd is daar de hang naar krachtig leiderschap. In deze serie gaat Margriet van Linden op zoek naar het antwoord op de vraag hoe het tegenwoordig is om jongen of man te zijn.

Bron: NPO/Dutch Radio
Foto: NPO/Roy Beusker

 • 27 Augustus 2019 om 21:04

Qmusic noteert weer meerdere records

Na de recordmeting van vorige maand, noteert Qmusic opnieuw een record over de periode juni/juli. Het marktaandeel van radiostation in de commerciële doelgroep stijgt met 10% naar 15,4% ten opzichte van vorig jaar (14,0%). Dit is het hoogste marktaandeel in juni-juli ooit. Qmusic loopt hiermee steeds meer in op de concurrentie.

Dave Minneboo, programmadirecteur Qmusic laat weten: “Deze zomer weten mensen Qmusic beter te vinden dan ooit. We profileren ons duidelijk als feelgood zender en dat vertaalt zich in records. De ochtendshow met Mattie en Marieke is binnenkort een jaar te horen en presteert boven verwachting.”

De ochtendshow zit nog steeds in de lift omhoog. Het marktaandeel is deze meting 15,2%. Nooit eerder was het marktaandeel in deze meetperiode zo hoog. Vorige maand was het marktaandeel van de show met Mattie en Marieke 14,3% en in dezelfde periode vorig jaar 12,2%.

De sterke groeitendens laat zich ook in de andere cijfers zien. Naast de ochtendshow was deze meting de beste juni/juli-meting ooit voor verschillende programma’s. Het Foute Uur (9 – 10 uur) en de office hours (10-16 uur) noteren records, net als de middagshow met Domien (16-19 uur) en de avondshows van Kai Merckx (19-22 uur) en Joost Swinkels (22 – 24 uur).

Bron: Qmusic

 • 27 Augustus 2019 om 20:34

538 de grootste in de middag

De Coen en Sander Show is marktleider in de middag in de doelgroepen 10+ en 20-49 jaar. Het radio-duo maakt de populairste middagshow van Nederland. De 538 TOP 50, de hitlijst van 538 op vrijdagmiddag, is de best beluisterde hitlijst in 10+ en 20-49 jaar. Dit blijkt uit de vanmorgen door NLO/GfK gepubliceerde luistercijfers.

Menno de Boer - Radio Director 538: '2019 is het spannendste en leukste jaar voor 538 ooit en het bouwen aan programma’s kost tijd. Het hele team van 538 zit bomvol radiopassie en dat wordt bekroond met geweldige cijfers. De nieuwe ochtendshow van Frank Dane en zijn team is overtuigend marktleider en het is fantastisch dat Coen en Sander de laatste maanden weer #1 zijn in de middag. Ook de nieuwe 538 TOP 50 op vrijdagmiddag, de lijst waar luisteraars direct invloed op hebben, is de populairste hitlijst van Nederland. Het dankbaar strooien van positieve cijfers lijkt een trend, maar hier kunnen we niet omheen!'

De Coen en Sander Show
Sinds augustus 2015 zijn Coen en Sander elke maandag tot en met donderdag te horen als de vrienden van de middag op Radio 538. Iedere uitzending van De Coen en Sander Show zit vol muziek, gezellige gasten en spraakmakende interviews. Coen en Sander maken, naast hun reguliere uitzendingen, bucketlist-uitzendingen vanaf bijzondere locaties. Aanstaande donderdag maakt het duo live radio vanaf het drielandenpunt in Vaals met internationale vrienden als K3, Frans Duijts, Marcelino Wunderlich en Simon Cziommer.

538 TOP 50
De 538 TOP 50 wordt samengesteld op basis van streamingcijfers, airplay van alle Nederlandse radiostations en 538 Members geven hun waardering aan nummers waarmee ze de samenstelling van de lijst beïnvloeden. De lijst wordt dagelijks bijgehouden en gepubliceerd op 538.nl. De 538 TOP 50 is iedere vrijdagmiddag tussen 14.00 uur en 18.00 uur te horen en wordt gepresenteerd door 538-dj Ivo van Breukelen. Barend van Deelen neemt tijdens zijn programma op Radio 538 om 19:00 uur de belangrijkste verschuivingen en opvallende tracks van die dag door tijdens de Mobiel.nl Dag Top 5.

Maandag tot en met donderdag 16:00 - 19:00 uur

Vrijdagmiddag 14:00 - 18:00 uur

Bron: NLO/GfK: jun-jul '19, ma-do 16-19 en vrijdag 14-18, 10+ en 20-49 jaar

[Talpa Network]

 • 27 Augustus 2019 om 20:14

Enorme stijging marktaandeel jonge vrouwen 100% NL

Het gaat goed met 100% NL. Het radiostation met de beste muziek van Nederland heeft ook in de zomermaanden juni en juli mooie luistercijfers. Zo stijgt het marktaandeel bij luisteraars tussen de 20 en 49 jaar naar 3,6%, dit is zo'n 10% hoger ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
De groei is hierbinnen vooral zichtbaar bij jonge vrouwen tussen 20 en 34 jaar. Het marktaandeel bij deze groep luisteraars stijgt naar 5,9% in de meest recente periode. Een jaar geleden lag dit marktaandeel nog op 3,8% wat een groei van 55% binnen één jaar betekent. Dit blijkt uit het Nationaal Luister Onderzoek (NLO) over de periode juni-juli 2019, week 6-24 uur.

Martijn Zuurveen, Station Director a.i. van 100% NL: “Het zonnetje schijnt vandaag wederom in de luistercijfers van 100% NL. We zien al geruime tijd dat de Nederlandse popmuziek populair is. Het is fantastisch om dat ook terug te zien in onze luistercijfers. Dat belooft nog wat voor de komende maanden, want volgende week trappen we af met een septembermaand die bij 100% NL in het teken staat van de Top van de Nederpop. Artiesten als o.a. Maan, Davina Michelle, BLØF en Diggy Dex zijn de komende maand te gast in de studio van 100% NL”.

Bron: (foto) 100% NL

 • 27 Augustus 2019 om 20:04

Luistercijfers SLAM! blijven stijgen

De luistercijfers van Nederlands jongste radiostation zitten goed in de lift deze zomer. Het marktaandeel stijgt in de doelgroep 20-49 jaar van 2,5% naar 2,9% in juni-juli 2019 ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De groei is hierbinnen vooral zichtbaar onder de millennials. Het marktaandeel stijgt binnen deze groep luisteraars met 31%, van 2,6% in april-mei 2019 naar 3,4% in de meest recente periode. Dit blijkt uit het Nationaal Luister Onderzoek (NLO) over de periode juni-juli 2019, week 6-24 uur.

Anton van Lieshout, station director SLAM!: “In de zomer proberen we onze luisteraars het ultieme gevoel van vrijheid te geven. Bij SLAM! hebben we dit jaar ingezet op een uitgebreide festivalzomer waarin we tickets weggaven voor de populairste festivals in binnen- en buitenland. Gecombineerd met onze belofte van de lekkerste playlist voor op je werk, zijn we erin geslaagd om onze luisteraars langer vast te houden met als resultaat het hoogste marktaandeel 20-49 in een jaar tijd. Om het zomergevoel te verlengen starten we volgende week met de SLAM! Dance 1000, de beste dance tracks allertijden in een heerlijke mix”.

Bron: (foto) SLAM!

 • 27 Augustus 2019 om 19:55

Goed nieuws voor huizenkopers: hypotheekrente gaat omlaag

Goed nieuws voor mensen die binnenkort een huis kopen: de hypotheekrentes gaan momenteel hard omlaag. Grote banken als ING en ABN Amro verlaagden de rentes recent al vier keer, Rabobank deed dat drie keer en SNS en Aegon twee keer.

Dat meldt De Hypotheekshop. Stevige dalingen doen zich vooral voor bij lange rentevaste periodes. Bij bijvoorbeeld 30 jaar vast met een NHG (Nationale Hypotheek Garantie) is de gemiddelde rente de afgelopen maand met 0,25 procent gedaald tot 2,6 procent.

De lagere hypotheekrentes zijn een gevolg van de lagere rentes; een slechte zaak voor bijvoorbeeld de pensioenfondsen of spaarders, maar weer gunstig voor (toekomstige) huizenbezitters.

Aanhoudende onrust

De Europese Centrale Bank (ECB) hintte er onlangs al op dat zijn rentetarieven in september mogelijk verder omlaag gaan. Daar zullen andere rentes dus weer op gebaseerd worden. Op die manier zou de ECB de zwakker wordende economie willen oppeppen.

De hypotheekadviseurs denken dat er voorlopig ook geen einde komt aan de dalingen van de hypotheekrentes. "Door de aanhoudende onrust in de wereld, de maatregelen van de ECB en de Federal Reserve in de VS, lijkt de daling van de hypotheekrente nog wel door te gaan."


 • 27 Augustus 2019 om 20:36

Meer faillissementen in Nederland door tegenwind uit het buitenland

Al jaren gaan er steeds minder bedrijven failliet, maar voor dit jaar verwacht kredietverstrekker Atradius 3 procent meer faillissementen dan vorig jaar. Er werd al rekening mee gehouden dat het aantal faillissementen licht zou stijgen, maar die stijging valt hoger uit dan verwacht.

In de eerst helft van dit jaar bedroeg de stijging nog minder dan een procent. "Dat was al een trendbreuk na vijf jaar alleen maar minder faillissementen", zegt John Lorié, hoofdeconoom van Atradius. "Maar in de zomer was de kentering nog scherper dan verwacht."

Lorié wijdt de toename aan de mondiale economische onrust. "De handelsoorlog blijft maar escaleren. Steeds als we verwachten dat de top nu wel bereikt is, komt er weer een tweet", zegt Lorié.

Het internationale karakter van de tegenwind is ook terug te zien in het type ondernemingen dat de hardste klappen krijgt. In internationaal gerichte sectoren als handel en gespecialiseerde dienstverlening gingen relatief veel bedrijven bankroet dit jaar.

Krimp in Duitsland

Ook de Nederlandse industrie moet zich opmaken voor meer faillissementen. Het CBS meldde deze maand al dat de omzet van producenten in de industrie in de eerste helft van dit jaar daalde ten opzicht van vorig jaar. Die tegenslag zet zich eind dit jaar en in de loop van volgend jaar om in meer faillissementen, verwacht Lorié.

Met name de economische ontwikkelingen in Duitsland veroorzaken de tegenslag voor de industrie. De Duitse economie kromp in het tweede kwartaal van dit jaar. "En de Nederlandse industrie is voor een groot deel afhankelijk van Duitsland", zegt Lorié.

Handelsoorlog

De voortdurende spanningen tussen de VS en China leidden niet alleen in Nederland tot meer failliete bedrijven. Met name in Noord-Amerika stijgt het aantal bedrijven dat dit jaar over de kop gaat naar verwachting fors. Dit jaar zullen dat er 2,7 procent meer zijn dan vorig jaar.

De negatieve effecten van weer een ronde aan sancties betekenen volgens Atradius dat de faillissementsgolf ook volgend jaar zal doorzetten, met een stijging van opnieuw 2 procent in de VS.

Hoeveel bedrijven er in China omvallen in de nasleep van het sanctiegeweld is onduidelijk. Lorié: "We hebben geen betrouwbare faillissementscijfers uit dat land." Wel is duidelijk dat Azië niet gespaard blijft. De stijging van het aantal faillissementen bedraagt daar 1,8 procent.

Hoewel dat aanzienlijk minder is dan in de VS, noemt Lorié deze stijging zorgwekkend. "In deze regio neemt het aantal faillissementen voor het eerst in tien jaar toe", zegt hij.

Britse bedrijven hardst geraakt

Groot-Brittannië kan een nog hardere klap verwachten. Naast de economische onrust die over de wereld spookt, hebben de Britten last van de naderende brexit. Met name nu een vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zonder enig akkoord steeds nadrukkelijker in beeld komt.

In de eerste helft van dit jaar viel het aantal Britse faillissementen al 8,9 procent hoger uit dan de eerste helft van 2018. Hiermee kent het land de hoogste stijging van West-Europa. De vooruitzichten zijn niet goed: in zijn prognose gaat Atradius uit van een stijging van meer dan 10 procent. En dan hanteert de kredietverstrekker nog het scenario van een brexit met akkoord.


 • 27 Augustus 2019 om 17:22

FNV: grote onrust onder bezorgers Deliveroo om tariefwijziging

Maaltijdbezorger Deliveroo wijzigt per direct de tarieven voor de bezorgers. Daardoor kan de beloning per rit lager uitvallen, schrijft het bedrijf in een e-mail aan de zzp'ers die de maaltijden rondbrengen. De nieuwe tarieven gingen gisteren in.

De tariefwijziging leidt tot veel onrust onder de 2500 bezorgers in Nederland, zegt vakbond FNV. In Den Haag hebben gisteren ongeveer twintig bezorgers hun werk neergelegd.

In de mail schrijft het bedrijf dat het een nieuwe manier heeft om afstanden van ritten te berekenen. Voorheen ging dit hemelsbreed, licht een woordvoerder van Deliveroo toe. "Het effect was dat geen bezorger een rit wilde als ze daarvoor bijvoorbeeld de Erasmusbrug in Rotterdam over moesten." Het nieuwe systeem rekent daarom voortaan de afstand via de weg.

Daarnaast wil het bedrijf met de tariefwijziging bezorgers stimuleren om meer ritten achter elkaar te doen. Vanaf drie ritten achter elkaar krijgen de bezorgers vanaf nu bonussen. Die bonus verschilt per stad. In Den Bosch gaat het bijvoorbeeld om 2 euro bij drie ritten.

Daar staat tegenover dat de beloning per rit lager kan uitvallen. "Zoals altijd, blijven we proberen om jullie tarieven te bieden van gemiddeld tussen de 11 euro en 13 euro per uur", schrijft Deliveroo in de mail aan de bezorgers.

Verplicht verder als zelfstandige

Volgens FNV zijn maken de bezorgers zich grote zorgen dat ze erop achteruit gaan. "We gaan nog berekenen wat dit precies betekent voor de gemiddelde opbrengst voor bezorgers", zegt een woordvoerder van de vakbond.

Deliveroo heeft ook berichten van verontruste bezorgers gekregen. "We gaan de komende dagen in verschillende steden met ze in gesprek om de nieuwe tarieven toe te lichten", zegt een woordvoerder.

Deliveroo laat vanaf november 2017 alleen zzp'ers de maaltijden bezorgen. Bezorgers die voor november 2017 in dienst waren moesten verplicht verder als zelfstandige. De rechtbank in Amsterdam oordeelde dit jaar dat de werkrelatie van die groep in feite nog altijd een arbeidsovereenkomst is.

Als gevolg daarvan besloot de kantonrechter vandaag dat Deliveroo voor deze groep met terugwerkende kracht pensioenpremies moet betalen. Tegen beide uitspraken ging Deliveroo in beroep.


 • 27 Augustus 2019 om 16:25

Rechter draagt Deliveroo op pensioenpremie te betalen

Maaltijdbezorger Deliveroo moet met terugwerkende kracht pensioenpremie betalen voor personeel met een arbeidsovereenkomst. Dat heeft de kantonrechter in Amsterdam bepaald in een procedure die was aangespannen door het pensioenfonds van het beroepsvervoer.

Deliveroo betaalde geen premies aan het pensioenfonds omdat het zichzelf niet aanmerkt als vervoerder van maaltijden, maar vooral als onlineplatform voor restaurants. Maar de rechter oordeelde dat het pensioenfonds voldoende duidelijk heeft gemaakt dat maaltijdbezorging de kernactiviteit is van Deliveroo en dat het verdienmodel van de onderneming hierop is gebaseerd.

Op die grond concludeerde de rechtbank dat Deliveroo verplicht is om alsnog pensioenpremie te betalen voor de medewerkers die tussen 2015 en november 2017 met een contract voor Deliveroo werkten. Dat betekent dat het bedrijf zo'n 640.000 euro aan achterstallige premie moet betalen aan het pensioenfonds.

Na november 2017 liet Deliveroo alleen nog zzp'ers de maaltijden bezorgen, maar de rechtbank in Amsterdam oordeelde begin dit jaar dat de werkrelatie in feite nog altijd een arbeidsovereenkomst is. Het hoger beroep van Deliveroo tegen deze uitspraak loopt nog. De uitspraak van vandaag geldt op verzoek van het pensioenfonds niet voor de bezorgers die sinds november 2017 aan het werk zijn voor Deliveroo.


 • 27 Augustus 2019 om 13:09

Eerste Boeing-klant spant rechtszaak aan

Na beleggers en nabestaanden heeft nu ook de eerste klant van Boeing de vliegtuigbouwer aangeklaagd. Het gaat om de Russische vliegtuigleasingmaatschappij Avia Capital Services, onderdeel van staatsbedrijf Rostec.

Avia wil volgens The Financial Times 115 miljoen dollar schadevergoeding, met daarbovenop nog een boete voor Boeing die "meerdere malen zo hoog is." 35 al bestelde Boeing 737 MAX-vliegtuigen hoeft het bedrijf niet meer te hebben.

Volgens Avia zijn de crashes in Indonesië en Ethiopië te wijten aan "nalatige handelingen en beslissingen" van Boeing. Niet alleen tijdens het ontwerpen van het vliegtuig, maar ook door "cruciale informatie" voor luchtvaartautoriteiten achter te houden. Hiernaast claimt Avia dat Boeing bewust informatie voor klanten heeft achtergehouden om ze te verleiden vliegtuigen te kopen.

Sinds maart staan wereldwijd 400 al geleverde toestellen van het type 737 MAX aan de grond. Een veelvoud daarvan staat nog in bestelling.

Meer claims?

Dat er meer claims aan komen zou goed kunnen, denkt luchtvaartjurist Jochem Kroon. "Ik kan me voorstellen dat meerdere maatschappijen in hun planning hebben opgenomen dat ze konden vliegen met de Boeing 737 MAX, en dat dat nu problemen oplevert." De advocaat van Avia zegt in The Financial Times dat ook andere vliegmaatschappijen contact met hem hebben gezocht.

Dat het toch bijna een half jaar heeft geduurd tot de eerste rechtszaak is volgens Kroon niet verrassend. "Er is sprake van een relatie tussen leverancier en klant. Ik kan me voorstellen dat je eerst probeert dit met elkaar op te lossen. Kennelijk zijn ze er met Avia niet uitgekomen."

TUI laat weten nog in gesprek te zijn met Boeing en op dit moment geen noodzaak te zien om juridische actie te ondernemen. TUI heeft in totaal vijftien Boeing 737 MAX-vliegtuigen in de vloot. De details van het overleg met Boeing houdt TUI binnenskamers.

In juli kondigde Boeing aan 4,9 miljard dollar opzij te zetten voor eventuele claims van vliegmaatschappijen. Nabestaanden van de 346 slachtoffers krijgen de komende jaren 100 miljoen uitgekeerd.


 • 27 Augustus 2019 om 12:30

Gerard Ekdom viert 1-jarig jubileum bij Radio 10 met taart

Het is dinsdagochtend feest bij Radio 10. Gerard Ekdom nam precies een jaar geleden voor het eerst plaats achter de knoppen bij de zender en dat moest worden gevierd.

De dj kreeg een slagroomtaart cadeau, deelde hij op Instagram. "Ik cake ernaar uit!", schreef Gerard bij een foto van zijn zoete traktatie.

Gerard vertrok een jaar geleden na drie jaar bij NPO Radio 2. Daarvoor presenteerde hij bijna tien jaar Arbeidsvitaminen en bijna vijf jaar Effe Ekdom op 3FM.

Bron: © ANP
Foto: © ANP Kippa - Koen van Weel

 • 27 Augustus 2019 om 08:54

SBS scoort met tv-klassiekers Man bijt hond en Lingo

SBS lijkt met de terugkeer van Man bijt hond en Lingo een goede zet te hebben gedaan. De nieuwe vooravond van de zender is met behulp van beide programma's succesvol van start gegaan.

Voor de comeback van Man bijt hond zaten maandagavond 611.000 mensen voor de buis, blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek. Het programma dat laat zien wat Nederland bezighoudt, scoort daarmee een veertiende plek in de kijkcijferlijst van best bekeken programma's van de dag. Aansluitend werd, na vijf jaar afwezigheid, de tv-klassieker Lingo uitgezonden dat nog meer kijkers trok. Voor de nieuwe reeks met Jan Versteegh schakelden 802.000 kijkers in, goed voor een plekje in de top 10.

Man bijt hond trok voorheen bij de NPO gemiddeld een half miljoen kijkers. In de toptijd waren dat er ruim 100.000 meer, in het laatste seizoen in 2015 daalden de cijfers. Lingo trok in de hoogtijdagen tegen de miljoen kijkers; maar het aantal zakte de laatste twee seizoenen ver onder de half miljoen. Naar de laatste aflevering in oktober 2014 keken nog geen 300.000 mensen.

Chateau Meiland

Ook Chateau Meiland, dat maandag op dezelfde zender begon aan een tweede seizoen, trok veel bekijks. De show rondom Martien Meiland en zijn gezin werd door 970.000 mensen gezien, volgens Mediacourant een record. Het nieuwe seizoen van Waar is de Mol van Johnny de Mol startte met 551.000 kijkers.

NPO 1 scoorde met We zijn er bijna het best (1,6 miljoen). Het NOS Journaal van 20.00 uur (1,5 miljoen) en Denkend aan Holland (1,3 miljoen) maken de top drie compleet.

Bron: © ANP

 • 27 Augustus 2019 om 08:44

Keukenbedrijven beboet vanwege misleiding consumenten

Drie grote verkopers van keukens hebben klanten jarenlang misleid en krijgen daarvoor een boete van de Autoriteit Consument en Markt. Het gaat om Brugman, Keukencentrum Mandemakers en Keukenconcurrent. De laatste twee bedrijven krijgen hogere boetes omdat ze het onderzoek hebben belemmerd.

Bezoekers van onder meer de 50+-beurs, de VT Wonen-beurs en de Huishoudbeurs werden tussen 2015 en 2017 door de bedrijven benaderd met speciale beurskortingen op keukens. Om de korting te krijgen, moest de consument een formulier invullen en ondertekenen.

Consumenten konden door dat formulier denken dat ze aan de koop van de keuken vastzaten. Er stond bijvoorbeeld dat de consument 30 procent moest betalen als hij van de koop afzag. In werkelijkheid ging het om een niet-bindend aanbod en waren consumenten tot niets verplicht.

Dat is misleiding, zegt de toezichthouder. Brugman krijgt daarvoor een boete van 250.000 euro. Keukencentrum Mandemakers en Keukenconcurrent krijgen elk een boete van 375.000 euro. Dat bedrag is hoger, omdat de toezichthouder van de bedrijven geen vragen mocht stellen aan beursmedewerkers van de bedrijven over de verkooppraktijken.


 • 27 Augustus 2019 om 08:41

Papieren schoolagenda weet voorlopig van geen wijken

Oké, de verkoop van papieren schoolagenda's loopt iets terug. Maar dat de agenda helemaal zou verdwijnen in dit digitale tijdperk - wat veel mensen dachten - blijkt niet waar. Internetwinkel BOL en kantoorboekhandel Bruna bijvoorbeeld zien de verkoop zelfs stijgen.

Wat zo is: dat veel merkagenda's zijn verdwenen. Bijvoorbeeld de KNVB-voetbalagenda, of die van Kijk, of Fokke & Sukke. Agenda's waar vaak 15 of 17 euro voor moest worden neergeteld. Daarvoor in de plaats worden goedkopere huismerk-agenda's gekocht, zoals die van de Hema of Bruna.

Evelijn Leemreis ontwerpt al 30 jaar agenda's. Zij krijgt vaak de vraag: worden die nog gebruikt, papieren schoolagenda's? "Ze worden nog heel veel gebruikt", zegt ze.

"Er zijn beslist heel veel scholieren die alleen een digitale agenda gebruiken, maar veel kinderen vinden het gewoon fijn om dingen op te schrijven of om een overzicht te hebben van een week. Dat is op papier toch anders."

Bovendien is volgens haar bewezen dat dingen die je opschrijft makkelijker blijven hangen.

V&D Schoolcampus

Hoeveel geld er omgaat in de markt van schoolartikelen is niet bekend. De schattingen lopen uiteen van 20 tot wel 60 miljoen euro. En de verkoop is zeer versnipperd. Was warenhuis V&D ooit veruit marktleider met zijn vermaarde Schoolcampus, nu wil elke winkel een graantje meepikken: van Media Markt tot Bruna, van Hudson's Bay tot Albert Heijn en Hema.

De belangrijkste verkoopketens lijken Action en Hema te zijn. Bij de Action is de verkoop van agenda's vergelijkbaar met vorig jaar. "Dus geen daling." Bij de Hema zien ze door de digitalisering wel een vermindering. "Maar we verkopen er nog genoeg om ze toch aan te bieden. Waar ook steeds meer behoefte aan is, zijn andere plan-artikelen als to do-lijstjes en weekplanners", aldus een Hema-woordvoerder.

Planners

Bij internetwinkel BOL.com ligt de verkoop van papieren schoolagenda's deze zomer tot nu toe ruim 20 procent hoger dan vorig jaar. Het gaat om tienduizenden exemplaren. "We zien dat vooral de merkloze agenda's het heel goed doen. En we zien een verschuiving van schoolagenda's naar planners, waarin kinderen hun eigen agenda kunnen opmaken en versieren."


 • 27 Augustus 2019 om 07:05

Oud-Volkswagen-topman Ferdinand PiΓ«ch overleden

De oud-topman van de Duitse autobouwer Volkswagen AG Ferdinand Piëch (82) is overleden. Dat heeft zijn familie bevestigd tegen de Duitse krant Handelsblatt. Volgens Bild overleed Piëch zondag in een ziekenhuis, nadat hij na een bezoek aan een restaurant in het Beierse Rosenheim onwel was geworden. Zijn vrouw zou daarbij aanwezig zijn geweest.

Piëch werd geboren in 1937 in Oostenrijk. Hij was een kleinzoon van Ferdinand Porsche, de grondlegger van het VW-concern. Na een studie machinebouw in Zwitserland, richtte hij zich op het bouwen van auto's.

In 1963 kwam hij in dienst van het bedrijf van zijn grootvader. In 1988 werd hij bestuursvoorzitter van dochterbedrijf Audi. Onder zijn leiding groeide het uit tot een innovatief merk voor de hogere prijsklassen. Vijf jaar later werd hij bestuursvoorzitter van het overkoepelende concern.

In 2002 werd hij president-commissaris. Dertien jaar later stapte hij op na een machtsstrijd met de toenmalige bestuursvoorzitter Martin Winterkorn. Die zou een half jaar later het veld ruimen vanwege het dieselschandaal.


 • 26 Augustus 2019 om 22:43

Waarom weigerde OM vervolging van Khalid K.?

Door Van Rossem

Waarom werkte het Openbaar Ministerie mee aan het bagatelliseren van omstandigheden waaronder de aanrijding tot stand kwam, en komt iemand die zeven mensen aanrijdt níet voor de rechter, terwijl het OM dat eigenlijk wel wilde?

Uit een Wob-verzoek blijkt dat De Autoriteiten enkele feiten over de Suikerspiegelchauffeur in hun eigen voordeel - en dat van de bestuurder - verzwegen of verdraaid hebben. Zo is er verklaard dat de man "geen onopvallend rijdgedrag" vertoond zou hebben op die hete zomerzaterdag in juni 2017, maar uit een Artikel 12-zitting die twee Spaanse slachtoffers hadden aangespannen om vervolging van Khalid K. af te dwingen, blijkt dat hij slechts enkele uren voor zijn razende rondje over het Stationsplein al tegen een paaltje gebotst was in Amsterdam-Oost. Volgens zijn eigen verklaring omdat hij plots moest uitwijken voor een auto die remde voor oranje licht. Bij voldoende afstand en alertheid leidt dat doorgaans niet tot brokken. Enkele uren later reed hij zeven personen aan op het Stationsplein, op een plek waar je met de auto überhaupt niet mag en hoort te zijn.

Ook is dat de verklaring dat de Khalid 'voldoende gegeten had' op de bewuste zaterdag wankel: uit de stukken blijkt dat hij maar één keer gegeten had die dag. Onduidelijk is hoe laat, maar vermoedelijk was het een ontbijt, en daarna niets meer. Khalid was zelf overigens niet aanwezig bij de Artikel 12-rechtszaak, waarmee hij in ieder geval niet veel blijk van betrokkenheid bij de zaak geeft.

Waarom draaide het OM, en zwijgen ze daarover?
Deze twee feiten zijn uit het nieuws gehouden, en het OM oordeelde tijdens de Artikel 12-zitting dat verdere vervolging, ondanks de wens van twee slachtoffers, niet nodig was. Het meest opvallende is dat het Openbaar Ministerie in januari van mening was dat Khalid wél vervolgd moest worden, omdat hij zeer onvoorzichtig is omgegaan met zijn diabetes en er niet alles aan heeft gedaan om een ongeval te voorkomen, maar zich tijdens de zitting in mei ineens bedacht heeft, zonder dat er nieuwe feiten boven water zijn gekomen. Waarom?

We geloven hier niet dat Khalid een bewuste aanslag wilde plegen (al denken sommige slachtoffers nog altijd van wel). Het meest plausibele blijft wat ons betreft de theorie dat hij suikerdolend op het Stationsplein terecht kwam, staande werd gehouden en bekeurd, en daarop in een vlaag van door suiker, hitte en/of een culturele aanleg tot korte lontjes, vol gas gaf en het plein op stoof. De omstandigheden waarin het onderzoek en de afwikkeling echter plaats gevonden hebben, laten nog steeds veel ruimte voor speculatie: alle camera's stonden gek genoeg uit, niet alle getuigenverklaringen zijn meegewogen, en nu dus weer de keiharde feiten dat er drie zaken verzwegen zijn door het Openbaar Ministerie. Zaken waar het OM desgevraagd door GeenStijl ook nog uitleg over weigert.

Het heeft er alle schijn van dat, omdat er onmiddellijk tijdens en na de gebeurtenis een storm van aanslagsuggesties rond gingen in de (sociale) media, de autoriteiten uit polarisatievrees gepoogd hebben om de zaak zo snel mogelijk te sussen. Het mócht geen aanslag zijn, dus het moest allemaal zo ongelukkig mogelijk lijken. Daarbij heeft het OM besloten dat de vervolging die ze eerst zelf wilden, op basis van de feiten en de gevolgen van de gepleegde verkeersovertreding, dus niet opportuun was: dat zou alleen maar meer feiten aan het licht (kunnen) brengen, en speculaties niet doen afnemen. 

Pleister alweer van de doofpot gerukt
Nu is de doofpot (dankzij de WOB-vangst die een kuchende man in een regenjas naar GS stuurde en uitgebreide pogingen tot wederhoor door Ronaldo) dus alweer & alsnog open getrokken, en geven de geWobde feiten uit de rechtszitting over het handelen van het OM nieuw voer voor speculatie. Niet alleen is het altijd onverstandig om pleisters langzaam van wonden te trekken, de vraag is welke wond de zachte heelmeesters van het OM in deze zaak precies dachten af te dekken.

Hoe dan ook zijn we het roerend eens met de advocaat van de twee Spaanse slachtoffers: de heftigheid van dit 'ongeval', en de brede vrees dat het om een aanslag ging, rechtvaardigen een openbare zitting tegen de man die nog geen sorry over zijn lippen heeft gekregen tegen de slachtoffers van zijn suikerspiegelsprint.

En de grootste vraag - die het OM dus niet wil beantwoorden - blijft waarom advocaat-generaal Paapen in januari wél wilde vervolgen (op basis van onderstaande argumenten), en toen vervangen werd op de zitting van 1 mei door iemand die *poef*, zomaar besloot dat vervolging níet nodig is.


 • 26 Augustus 2019 om 21:00

Honderd brexitbedrijven naar Nederland, is dat veel?

De datum van brexit, eind oktober, komt dichterbij en steeds meer bedrijven nemen vanwege de aanhoudende onrust het besluit om naar Nederland te verhuizen. Een lichtpuntje dus, in de verder voor ons land economisch vooral ongunstige brexitvooruitzichten. Op dit moment staat de teller van de Nederlandse brexitbuit op 98.

Wat betekent dat voor de Nederlandse economie?

Is dat veel, 98 bedrijven?

In 2017 verhuisden 18 bedrijven vanwege brexit naar Nederland, eind 2018 was de teller opgelopen tot 60 bedrijven, en nu zijn dat er bijna 100. Het gaat dus steeds sneller.

Vorig jaar kwamen er in totaal 372 bedrijven naar Nederland. Dat er nu in minder dan twee jaar tijd 100 bedrijven zijn bijgekomen, alleen vanwege brexit, is dus substantieel.

Nederland is niet het enige land waar Britse ondernemingen naartoe verhuizen vanwege brexit. Andere populaire landen zijn Ierland, Duitsland, Frankrijk en Luxemburg. Ons land is vooral populair binnen de gezondheidssector, de creatieve industrie, financiële dienstverlening en logistiek.

Levert het ook banen op?

Dat de verhuizingen zorgen voor extra banen in Nederland, staat vast. Een voorbeeld daarvan is het Britse bedrijf Vitesse PSP. Het verzorgt betalingen voor grote bedrijven.

In principe kan dat overal vandaan, maar je hebt een vergunning in een EU-lidstaat nodig hebt om in de Unie actief te zijn. "Die vergunning hebben we straks niet meer als Engeland de EU verlaat", legt André Buis uit, de Nederlandse directeur van het bedrijf. Speciaal daarom opende het een vestiging in Rotterdam.

Op dit moment werken er nog maar drie mensen bij de vestiging in Rotterdam, maar binnenkort worden er naar verwachting nog zeker tien Nederlanders aangenomen, vertelt Buis. Het is overigens geen toeval dat hij Nederlander is: "Het is een eis dat de directeuren in Nederland zijn gevestigd. En onze Engelse directeuren hadden geen zin om permanent in Nederland te gaan wonen."

Ons land viel om meerdere redenen in de smaak bij dit bedrijf. Buis: "Nederlanders spreken goed Engels, Nederland is een internationaal georiënteerd land, gericht op een sterke financiële markt en met een groot afzetgebied. We zien hier een heleboel interessante klanten met wie we zaken kunnen doen."

Ook de bereikbaarheid speelt een belangrijke rol. "Londen is vanuit Rotterdam echt heel makkelijk te bereiken. Je bent er in een uurtje vliegen. Dan nog een half uurtje met de trein en je bent op kantoor. Anderhalf uur reistijd is voor ons een prima optie."

De eerste zestig bedrijven die vanwege brexit naar Nederland zijn verhuisd, hebben volgens de NFIA 2500 banen opgeleverd. Hoeveel banen erbij komen door de recente veertig verhuizingen wordt later bekendgemaakt. Overigens worden bedrijven die minder dan vijf banen meebrengen, niet meegenomen in de telling.

Profiteren er nog anderen?

Internationale scholen merken in ieder geval dat steeds meer mensen naar Nederland verhuizen. "Deze mensen nemen hun gezin mee naar Nederland, en daardoor stijgt het aantal leerlingen", zegt Boris Prickarts. Hij is voorzitter van de koepelorganisatie van internationale basisscholen, de Dutch International Primary Schools.

Deze trend is al een paar jaar gaande, maar vanwege brexit ziet Prickarts de toename van het aantal leerlingen versnellen.

Ook bij sommige docenten op internationale scholen speelt het Britse vertrek uit de EU een rol. "Brexit was voor mij een belangrijke reden om weg te gaan uit Schotland", zegt Danielle Turner. Zij geeft les op de Amsterdam International Community School. "Ik zie om me heen dat meer mensen zo'n keuze maken."

Is het goed nieuws?

Onder de streep is brexit geen goed nieuws voor Nederland. Ons land drijft veel handel met het Verenigd Koninkrijk en de onrust binnen het internationale bedrijfsleven heeft slechte economische gevolgen. Eerder berekende de Algemene Rekenkamer dat een vertrek van de Britten zonder akkoord Nederland de komende jaren meer dan 2 miljard euro zal kosten.

De Britse bedrijven die naar Nederland komen hebben wel een positief effect, vanwege de extra banen en investeringen die ze meebrengen. Maar brexit blijft slecht nieuws voor Nederland, aldus de NFIA.


 • 26 Augustus 2019 om 20:48

L.I.V.E.B.L.O.G. Lingo terug op de televisie

Door Ronaldo

Het bekende spelprogramma Lingo is terug op de Nederlandse televisie. In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

19u55: Lingo is te zien op SBS6.


 • 26 Augustus 2019 om 19:55

Ingezonden brief! Gedupeerde ondernemer doet verhaal over kraakbende We Are Here

Door Mosterd

Met een paar retorische vragen voor de gemeente Amsterdam

De in Nederland illegaal aanwezige draaideurcriminelen van We Are Here, de onsympathieke kudde onverlaten met inmiddels de goodwill van een zak kruimige aardappelen een jaar over datum. Zelfs Leon Verdonschot is ze beu dus dan weet je het wel. Nu lees je in de media wel de horrorverhalen van ondernemers die uit hun eigen pand worden gezet door dat zooitje ongeregeld, maar er zijn ook verhalen - met evenzoveel ellende, leed en geheister - die de media niet bereiken. Een van de ondernemers die plots een stel kraaksmurfen in z'n pand had hangen stuurt GeenStijl een open brief met zijn bevindingen. NAW bekend bij de redactie en we hebben gedubbelcheckt; We Are Here had z'n pand inderdaad gekraakt (en dat geven ze zelf ook te kennen). Lees en huiver, misschien dat er ook effe iemand van de gemeente Amsterdam kan meelezen. NA DE KLIK.


Beste redactie,

Een aantal weken geleden heb ik ook bezoek gehad van de groep 'We Are Here'. Kleine ± 60 personen hebben gebruik gemaakt van een gedeelte van een door mij gehuurd pand. Entree deur hebben ze geforceerd en daarna hebben ze 2 vrachtwagens met spullen ( slaapzakken tassen koelkast kookspullen en kleding) naar binnen gebracht.

Ondanks verzoek van mij om onmiddellijk te vertrekken bleven ze op de locatie na contact met hun advocaat.

Aanwezige politie stelde zich zeer netjes op naar zowel mij als de nieuwe bewoners, ook de politie zit zeer in zijn maag met dit reeds 7 jaar bekende probleem waar de gemeente niets aan doet. Ze kennen de mensen ze kennen de problematiek ze zijn er continu druk mee (mannetje of 10) en lopen ook rond met een soort van 'daar gaan we weer'-instelling. Wanneer komt het volgende telefoontje van een ondernemer dat zijn pand is gekraakt!!!!

Gelukkig voor mij kreeg de politie na overleg van mijn huurcontract opdracht tot ontruiming en werd de ontruiming gestart 2 dagen na aanvang van de kraak. De spullen van de groep werden opgehaald met een vrachtwagen en de meeste spullen waren binnen 6 uur verdwenen. Dat de resterende spullen die bij ons voor de deur zijn achter gebleven pas na een kleine week weg waren was te danken aan de besluitvaardigheid van de afdeling 'handhaving' van de gemeente Amsterdam. Volgens de politie zouden ze op de dag van de ontruiming dit al regelen echter dat duurde een 5 tal dagen meer. Schade na 3 dagen: ongeveer € 1000,- en 3 dagen dag en nacht ellende en stress voor mij. Uren politie iets tussen de 100 en 200 uur.

Conclusie:

Politie: niets dan lof prima geregeld.

Krakers: met een enkele uitzondering na aardige gasten, geef ze eens ongelijk, ik zou ook alles uit de kast halen om in het paradijs te belanden.

Handhaving: beter laat dan nooit.

Gemeente Amsterdam:

Waarom laten jullie deze groep rondlopen in je stad.
Waarom grijpen jullie niet in.
Waarom laten jullie ondernemers de dupe worden van jullie beleid.
Waarom helpen jullie die krakers niet, goedschiks of kwaadschiks.
Hoe halen jullie het in je hoofd mensen 7 jaar aan het lijntje te houden.
Hebben jullie echt niets anders te doen in deze fantastische stad.


 • 26 Augustus 2019 om 19:00

Opsporing Verzocht gaat samenwerking aan met Slachtofferhulp Nederland

Ruim een miljoen potentiële tipgevers kijken wekelijks naar Opsporing Verzocht en tijdens de zomerstop weten maandelijks ruim 4,5 miljoen mensen de Facebook-pagina van het programma te vinden. De vaak aangrijpende verhalen van slachtoffers of bewakingsbeelden roepen naast tips, echter vaak ook emotionele reacties bij kijkers op. Daarom gaat het nationale opsporingsprogramma van AVROTROS vanaf de start van het komende seizoen op dinsdag 27 augustus een unieke samenwerking aan met Slachtofferhulp Nederland.

De kijkers van Opsporing Verzocht bepalen het succes van het programma; wekelijks worden er met behulp van hun tips belangrijke politiezaken opgelost. Presentator en eindredacteur Anniko van Santen vindt de samenwerking met Slachtofferhulp Nederland daarom erg belangrijk: "We hebben als programmamakers van de publieke omroep een belangrijke maatschappelijke verantwoordelijkheid naar onze kijkers. We confronteren mensen met verhalen en gebeurtenissen waar ze soms boos, bang of verdrietig van worden, zeker als ze zelf ooit iets vergelijkbaars hebben meegemaakt. Iedereen weet dat we dat doen met een doel: tips binnenhalen die de Nationale Politie en Justitie helpen bij het oplossen van die ellende. Toch leefde al langer bij ons de zorg om die emotionele impact, net als bij onze partners van politie en OM. Wij missen echter de expertise om dat professioneel te begeleiden. Ik ben heel blij dat Slachtofferhulp Nederland die rol op zich wil nemen".

Slachtofferhulp Nederland helpt na misdrijven, verkeersongevallen, rampen en calamiteiten. Met emotionele steun, ondersteuning in een strafproces en met het vergoed krijgen van geleden schade. Opsporing Verzocht verwijst vanaf dit seizoen zowel op televisie als online regelmatig naar de organisatie. Medewerkers van Slachtofferhulp Nederland kunnen kijkers bijvoorbeeld emotionele en praktische hulp bieden. Daarnaast worden mensen die meewerken aan een reconstructie geattendeerd op de diensten van de organisatie.

Rosa Jansen, voorzitter van Slachtofferhulp Nederland, benadrukt het belang van de samenwerking met Opsporing Verzocht: "Uit ervaring weten wij dat heftige beelden van misdrijven veel emoties kunnen oproepen. Dat geldt niet alleen voor kijkers, maar ook voor slachtoffers die een vergelijkbaar misdrijf hebben meegemaakt. Het is goed dat Opsporing Verzocht hier oog voor heeft en iets voor deze mensen wil betekenen. Met deze samenwerking komen kijkers, die naar aanleiding van de uitzending behoefte hebben aan hulp, direct op de juiste plek terecht. Daarnaast kunnen wij slachtoffers in contact brengen met lotgenoten zodat zij hun ervaringen en gevoelens kunnen delen met mensen die (ongeveer) hetzelfde hebben meegemaakt. Hierdoor is Opsporing Verzocht niet alleen een programma dat misdrijven oplost, maar ook zorg draagt voor de kijkers ervan".

Opsporing Verzocht, vanaf dinsdag 27 augustus om 20.30 uur bij AVROTROS op NPO 1.

Bron: (foto) AVROTROS

 • 26 Augustus 2019 om 18:03
❌