[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Vandaag β€” 23 Januari 2019Alle Nieuwskoppen

Australische man bekent doodrijden Nederlandse fietsster in Melbourne

Door ANP/NU.nl

De man die in augustus een 27-jarige Nederlandse fietsster doodreed in Melbourne, heeft in de rechtbank schuld bekend, zo melden Australische media. 

Bewolkt en vrijwel overal droog. Morgen zonnige perioden

Verwachting voor vandaag en morgen

Met uitzondering van het zuidoosten is het bewolkt en in het zuidwesten van Zeeland valt nog wat (natte) sneeuw. De minimumtemperatuur ligt rond -2°C. Door sneeuw(resten) en bevriezing van natte weggedeelten blijft het plaatselijk glad. De wind is zwak tot matig en draait in de loop van de nacht van zuid naar oost.

Overdag blijft het grotendeels bewolkt en aanvankelijk ook nevelig. Zeer lokaal valt nog wat motsneeuw. In de middag gaat in het oosten de bewolking breken. De maxima lopen uiteen van +0°C in het oosten tot +3°C vlak aan zee. De lokale gladheid is vooral in de ochtend nog aanwezig. De wind is zwak tot matig en draait in de loop van de dag naar noordoostelijke richtingen.

In de nacht naar donderdag zijn er brede opklaringen en ontstaat er plaatselijk mist. Het koelt flink af. De minima liggen tussen de -2°C in het zuidwesten en lokaal -12°C landinwaarts. De wind wordt zwak en komt uit een overwegend noordelijke richting.

Donderdagochtend komt lokaal mist voor die langzaam optrekt. Verder zijn er zonnige perioden. In de loop van de middag en avond gaat in het zuidwesten de bewolking toenemen. De middagtemperatuur loopt uiteen van +3°C in Zeeland tot -3°C in Groningen. De wind is zwak en komt uit uiteenlopende richtingen. (Bron: KNMI)

Uitgifte: 23/01/2019 02.28 uur LT

    


Oproep aan ouderen: β€˜Denk eerder na over wel of niet reanimeren’

Mensen moeten eerder nadenken over de vraag of ze gereanimeerd willen worden. Die oproep doen artsen, ouderenbond en de Patiëntenfederatie.

  • 23 Januari 2019 om 03:00

Sala in laatste audiobericht: 'Het vliegtuig lijkt uit elkaar te vallen'

De vermiste voetballer Emiliano Sala maakte zich zorgen over de staat van het vliegtuigje waarin hij zat toen hij verdween. Maandagavond verdween het toestel van de radar boven het Kanaal. Vlak daarvoor stuurde de nieuwe speler van Cardiff City een audiobericht naar vrienden waarin hij zei dat het toestel "uit elkaar lijkt te vallen".

De boodschap is gepubliceerd door de Argentijnse krant Olé. "Als er over anderhalf uur geen nieuws is van mij, weet ik niet of iemand me komt zoeken", zegt Sala tegen zijn vrienden. "Papa, wat ben ik bang!"

Luister hier het audiobericht van Sala (bron: Olé):

Gisteren is boven het Kanaal de hele dag gezocht naar het vliegtuigje, maar zonder resultaat. Volgens de politie zijn er wel spullen gespot in het water, maar het is onduidelijk of die afkomstig zijn van het toestel. De zoektocht gaat vandaag verder.

Eerbetoon in Nantes

De 28-jarige Sala had maandag afscheid genomen van oud-ploeggenoten van FC Nantes en was op weg naar Wales, waar hij afgelopen weekend een contract voor 3,5 jaar tekende bij Cardiff.

In het centrum van Nantes hebben fans bloemen neergelegd bij een fontein. Ook zongen supporters van de Franse voetbalclub Sala toe.


  • 23 Januari 2019 om 03:42

Burgers' Zoo doet koraal cadeau aan Engelse aquaria

Driehonderd koralen, anemonen en vissen uit Burgers' Zoo vertrekken vandaag naar Engeland. De Arnhemse dierentuin doet ze cadeau aan het London Aquarium en Chester Zoo.

Burgers' Zoo heeft de koralen zelf gekweekt in een bassin van 750.000 liter water. Dat ging zo goed, dat het koraal nu 'gesnoeid' moet worden. En dus besloot de dierentuin een deel van het koraal weg te geven aan de Engelsen.

Koralen ruziën met elkaar

"Als koralen te dicht tegen elkaar aan groeien gaan ze 'ruziën' en elkaar negatief beïnvloeden", vertelt Burgers' Zoo-bioloog Max Janse. Hij is trots dat hij nu een deel kan afstaan en dat het koraal straks op meerdere plekken in Europa te zien is.

Europese dierentuinen hebben nog geen officiële kweekprogramma's voor koraal, maar wisselen onderling wel koraal uit. "Als wij ons koraal aan Engeland geven, betekent dat dat die dierentuinen hun koraal niet meer uit het wild hoeven te halen. En als ik zie hoe slecht het is gesteld met dat natuurlijke koraal, is dat extra belangrijk", vertelt Janse.

Vandaag wordt het koraal samen met medewerkers van Sea Life Londen op transport gezet. En dat is nog best spannend, vertelt Janse. "Dit is de eerste keer dat we zoveel koraal in één keer gaan vervoeren. Het koraal is erg kwetsbaar en lastig om in leven te houden." Ieder stuk koraal wordt daarom apart verpakt in een zak met water en zuurstof.

In Engeland staat vervolgens al een bassin met een basis klaar. Die basis wordt gevormd door steenkoralen, die een stevig kalkachtig skelet bouwen waar het Arnhemse koraal zich aan kan hechten. In Londen komen uiteindelijk 170 steenkoralen en 90 zachte koralen terecht, in Chester Zoo gaat het om 10 koralen en 10 zeeanemonen.

Max Janse zei het al: het gaat niet goed met koraalriffen. Eerder maakten we deze special over afstervend koraal:


  • 23 Januari 2019 om 03:30

Politieman gewond na schiettraining

Door ANP

In het Limburgse Sevenum is een politieagent gewond geraakt na een schiettraining. Volgens de politie viel het schot in de onderhoudsruimte voor wapens.

Wat er precies is gebeurd, wordt onderzocht. De politieman raakte gewond aan zijn arm en is naar het ziekenhuis gebracht.

Het bericht Politieman gewond na schiettraining verscheen eerst op Nieuws.nl.

Recorddrukte op Nederlandse wegen

Door ANP

Het verkeer in het midden, oosten en zuiden van het land ondervindt flinke hinder van de sneeuwval in de avondspits. Omstreeks 17.45 uur stond er 2296 kilometer file op de Nederlandse wegen, meldt de ANWB. Volgens de verkeersorganisatie gaat het om de drukste spits ooit.

Tussen Utrecht en de Duitse grens en naar het zuiden ondervindt het verkeer veel overlast. Het verkeer in en en rond Arnhem en Nijmegen is compleet vastgelopen, aldus de ANWB. Op de A28 tussen Utrecht en Zwolle moeten weggebruikers rekening houden met ruim twee uur vertraging.

Vooral tijdens een sneeuwbui of wanneer er een strooiwagen rijdt, vordert het verkeer langzaam. De gemiddelde snelheid op de snelwegen is zo’n 30 kilometer per uur. Grote ongelukken zijn niet gebeurd, omdat de verkeersdeelnemers hun rijgedrag aanpassen.

De sneeuw trekt verder naar het oosten. In de Randstad is het bijna overal gestopt met sneeuwen. Daar valt de verkeersoverlast dan ook mee.

Het bericht Recorddrukte op Nederlandse wegen verscheen eerst op Nieuws.nl.

Revu trekt stukken sjoemelende journalist in

Door ANP

Nieuwe Revu heeft 27 artikelen van de journalist Peter Blasic ingetrokken. Er zijn twijfels ontstaan over de vaak anonieme bronnen die hij opvoerde, schrijft het blad. Het tijdschrift de Groene Amsterdammer onthulde deze week dat Blasic, die zich ook wel Mertens noemde, in een groot aantal Belgische en Nederlandse media dubieuze verhalen schreef. Volgens de Groene is hij bij Elsevier, HP/De Tijd en het Belgische Apache eerder al op plagiaat betrapt.

Blasic ontkent in de Groene dat hij plagiaat heeft gepleegd. In Duitsland speelde recent een soortgelijke affaire bij het gezaghebbende Der Spiegel, waar Claas Relotius ook verhalen fabriceerde. Dagblad Trouw ontsloeg in 2014 een redacteur, nadat was gebleken dat hij bronnen had verzonnen. De krant schrapte 126 artikelen van zijn hand, waaronder een geruchtmakend verhaal over het bestaan van een ‘shariadriehoek’ in de Haagse Schilderswijk.

Het bericht Revu trekt stukken sjoemelende journalist in verscheen eerst op Nieuws.nl.

Nieuwe tijdelijke regels stint in februari

Door ANP

Volgende maand komt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat met nieuwe tijdelijke regels voor de stint. Dan wordt voor de fabrikant duidelijk welke aanpassingen nodig zijn om de elektrische bolderkar weer op de weg te krijgen.

De stint werd in oktober tijdelijk verboden na een ongeval in Oss waarbij vier kinderen omkwamen. Uit onderzoek van TNO in december bleek dat het voertuig niet veilig is. De Kamer debatteerde dinsdagavond over het rapport. De Kamer wil een veilige stint graag snel weer op de weg.

Minister Cora van Nieuwenhuizen zal onder meer eisen dat door TNO geconstateerde mankementen worden verholpen. Verder wordt onderscheid gemaakt of er post of kinderen mee worden vervoerd. Ook volgen steekproeven bij fabrikanten en zal er toezicht zijn.

Definitieve regelgeving voor de categorie bijzondere bromfietsen (waar de stint onder valt) komt later. De minister wil daarvoor onder meer onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid afwachten. Dan wordt er ook meer duidelijk of er helmplicht komt en of een rijbewijs nodig zal zijn om de bolderkar te besturen.

Het bericht Nieuwe tijdelijke regels stint in februari verscheen eerst op Nieuws.nl.

Wall Street sluit flink in het rood

Door ANP

De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met forse verliezen gesloten. Het sentiment stond onder druk door zorgen over de wereldeconomie, handelsspanningen en de voortdurende shutdown van de Amerikaanse overheid. Verder waren er resultaten van verschillende bedrijven.

De Dow-Jonesindex verloor 1,2 procent op 24.404,48 punten. De brede S&P 500 zakte 1,4 procent tot 2632,90 punten en de technologiebeurs Nasdaq daalde 1,9 procent tot 7020,35 punten.

Maandag bleef Wall Street dicht vanwege Martin Luther King Day. Amerikaanse beleggers verwerkten dus nu pas het nieuws dat de Chinese economie vorig jaar met 6,6 procent groeide. Dat is het traagste tempo sinds 1990 en werd voor een groot deel veroorzaakt door de handelsvete met de Verenigde Staten.

In de media werd gemeld dat de Amerikaanse regering weigert voorbereidende gesprekken aan te gaan met China, voorafgaand aan het bezoek van de Chinese vicepremier Liu He aan Washington later deze maand. Naar verluidt vinden de VS dat er te weinig vooruitgang wordt geboekt in de handelsgesprekken.

Medisch bedrijf Johnson & Johnson (J&J) en oliedienstverlener Halliburton publiceerden resultaten. J&J rekent op een zwakkere groei dit jaar en verloor 1,4 procent. Halliburton keerde terug naar een positief resultaat in de laatste periode van het jaar, maar ging 3 procent omlaag. De producent van gereedschap Stanley Black & Decker werd 15,5 procent lager gezet na tegenvallende verwachtingen.

Mastercard leverde 1,3 procent in. De creditcardfirma kreeg van Brussel een boete van ruim 570 miljoen euro vanwege schending van mededingingsregels.

Internethandelaar eBay sprong ruim 6 procent omhoog, na een brief van de activistische aandeelhouder Elliott Management aan het bestuur met voorstellen om meer waarde te creëren bij het bedrijf. Arconic, dat onderdelen levert aan de auto- en luchtvaartindustrie, kelderde 16 procent, na het afblazen van een verkoop van de onderneming.

Daarnaast werd bekend dat de verkoop van bestaande woningen in de VS is gedaald naar het laagste niveau in ruim drie jaar. Door de stijgende huizenprijzen en het krappe aanbod hebben vooral starters het moeilijk om een huis te vinden.

De euro was 1,1356 dollar waard, tegen 1,1358 dollar in Europa. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 2,3 procent tot 52,57 dollar en Brent zakte 2 procent tot 61,51 dollar per vat.

Het bericht Wall Street sluit flink in het rood verscheen eerst op Nieuws.nl.

Trump mag toch transgenders weren uit leger

Het Amerikaanse hooggerechtshof geeft de regering van president Donald Trump toestemming om transgenders te weren uit het leger. Het hof veegde daarmee uitspraken van drie lagere rechtbanken van tafel, die de maatregel eerder verboden.

  • 23 Januari 2019 om 02:34

Osaka verslaat Svitolina en bereikt halve finales Australian Open

Door NU.nl

Naomi Osaka heeft voor het eerst in haar loopbaan de halve finales bereikt van de Australian Open. De winnares van de laatste Grand Slam van 2018 (US Open) was met 6-4 en 6-1 te sterk voor de Oekraïense Elina Svitolina, de winnares van de WTA Finals.

Meerdaagse verwachtingen

Vrijdag of zaterdag grote (70%) kans op overgang naar duidelijk zachter weer met in het weekeinde perioden met regen. Er is 30% kans dat het (vrij) koud blijft. Na het weekeinde onzeker, met een grote kans op vrij koud, wisselvallig weer met soms winterse neerslag.
Uitgifte: 23/01/2019 01.53 uur LT

Lange termijnverwachting

Woensdag 30 januari tot en met woensdag 06 februari
Onzekere verwachting. 70% kans op (vrij) koud weer met vooral eerst af en toe neerslag, soms met een winters karakter. 30% kans op temperaturen rond of iets boven normaal met af en toe regen.
Uitgifte: 23/01/2019 01.53 uur LT

Man van 73 vast voor mishandeling sneeuwbalgooier (16)

In Katwijk is een man van 73 opgepakt omdat hij een jongen van 16 in het gezicht zou hebben geslagen. De jongen hoorde volgens Omroep West bij een groepje dat sneeuwballen gooide, kennelijk tot ergernis van de verdachte.

De man zou met een stok achter de 16-jarige zijn aangegaan. Vervolgens zou hij hem tegen een muur hebben gezet en hem met een vuist op het hoofd hebben geslagen.

De jongen heeft aangifte gedaan. De man is vervolgens aangehouden op verdenking van mishandeling. Het is nog onduidelijk waarom hij het op de sneeuwbalgooier gemunt had.


  • 23 Januari 2019 om 02:38

Klimaatdoelen Nederland voor 2020 zijn onhaalbaar

Het kabinet haalt de voor 2020 gestelde klimaatdoelen niet. De uitstoot van broeikasgassen is te weinig gedaald om aan het Urgenda-vonnis te voldoen.

  • 23 Januari 2019 om 02:11

Vrouw van 88 ontvoerd in Oostenrijk

In Oostenrijk is een vrouw van 88 op klaarlichte dag op straat ontvoerd. De vrouw liep met een verzorger door Eisenstadt, niet ver van Wenen, toen naast haar twee auto's stopten. Daaruit kwamen twee vrouwen en een man, die de verzorger wegduwden en de bejaarde vrouw in een van de auto's zetten. Daarna gingen ze ervandoor.

De verzorger belde meteen de politie. Die is een opsporingsactie gestart. In de loop van de avond zijn honderden auto's in de regio gecontroleerd. Ook in de buurlanden Hongarije en Slowakije wordt gezocht.

De politie heeft niet bekendgemaakt wie de 88-jarige vrouw is en wat een mogelijk motief is voor de ontvoering. De Oostenrijkse omroep ORF meldt dat mogelijk sprake is van een familieconflict. De bejaarde vrouw zou de moeder zijn van een regionaal bekende vermogensbeheerder, die verantwoordelijk is voor het bezit van het Hongaarse geslacht Esterházy. De ontvoering was in de Esterházystraat in Eisenstadt, op een steenworp van het Esterházy-slot. De vermogensbeheerder is zelf familie van de Esterházy's.


  • 23 Januari 2019 om 02:14

Meer omzet LVMH door analistengilde verwacht

LVMH gaat morgen haar resultaten over het voorbije kwartaal uitbrengen. De omzet van LVMH over dit jaar komt uit op 46,84 miljard euro. Zo blijkt uit gemiddelde verwachting van de analisten. Dit is beperkt meer dan de omzet over 2017 toen het concern 42,64 miljard euro verdiende. Historische omzetten en resultaten LVMH in beeld plus taxaties 2018De

  • 23 Januari 2019 om 16:32

Schroders: Wat doet de rente in 2019?

Wat is de prognose voor de rente in de belangrijkste economieën ter wereld? Economen van Schroders, Keith Wade, Azad Zangana en Craig Botham, zetten hun verwachtingen op een rij voor de VS, eurozone, het Verenigd Koninkrijk, Japan en China. Het einde van de rentecyclus in de VS komt alweer in zicht terwijl de ECB hem naar verwachting dit jaar gaatopstarten.

  • 22 Januari 2019 om 20:07
❌