[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Vandaag β€” 21 Mei 2019Alle Nieuwskoppen

Stippenkaart der Stemmentellers (en let op: alle tellers hebben belangwekkende mail ontvangen)

Door Ronaldo

Terug by popular demand: de stijlloze stemmentellers stippenkaart.

Beste stemmentellers. Omdat we horendol worden van al jullie sippe stippenmailtjes (help! ik sta niet op de kaart!) hebben we fluks een update van onze stippenkaart gemaakt. Hier is ie dan. Iedere stip is een vriend van de vrije verkiezingsuitslagen. Iedere stip is een kootje in de middelvinger naar de Brusselse bureaucraten die besloten hebben dat wij pas op zondagavond de uitslag van onze eigen verkiezingen mogen weten. Voor alle niet-stemmentellers: aanmelden kan nog. En voor iedereen: intunen op de enigste echte aller uniekste super exclusieve livestream kan aanstaande donderdag vanaf exact ongeveer 20:50 uur. 

Een belangrijke mededeling voor het Hooggeëerde Gilde Der Stemmentellers: zojuist hebben we per email het Stemmentelformulier (pdf) verzonden waarop je de uitslag kunt noteren terwijl die wordt voorgelezen. In die mail zitten ook instructies over hoe het digitaal doorgeven van de uitslag aan GS werkt. Controleer je mailbox (of spam), en kijk alsjeblieft nog een keer of je gegevens kloppen. Als je nog geen bureau hebt uitgekozen, doe dat dan zo snel mogelijk. Wij hebben helaas niet de tijd of middelen om voor iedereen het meest geschikte bureau aan te wijzen, je moet er echt zelf eentje uitkiezen.

BONUS-kaartje na de breek: postcodekanjer Josse de Voogd heeft alvast geanalyseerd in welke provincies we relatief veel en weinig stemmentellers hebben. De conclusie is duidelijk: wij willen meer meer meer Limburgers. Kunnen jullie dat regelen?

Social


 • 21 Mei 2019 om 16:00

Hoe Albanese criminelen ongemerkt in de Limburgse wiethandel stapten

Albanese criminele bendes zijn volop actief in de Limburgse wiethandel, bleek vandaag. Van gemeenten tot banken, van energieleveranciers tot notarissen: niemand leek te merken wat zich onder hun ogen afspeelde. Bij de politie lag de zaak jarenlang op de plank.

Spil in de zaak is een bedrijf in Geleen. De politie denkt dat dat bedrijf namens Albanese criminele groepen de huur en elektriciteitsrekeningen betaalde van tientallen huizen waar wietplantages in zaten. Zo bleven de Albanezen zelf buiten beeld.

De bestuurders van het bedrijf, twee Marokkaanse mannen en een vrouw, zijn vandaag aangehouden. De politie denkt dat ze drie verschillende Albanese netwerken hielpen die elk tientallen leden hadden. In verschillende kwekerijen zijn elf mensen opgepakt, voornamelijk Albanezen.

Korte klap

De eerste vermoedens ontstaan in 2016, nadat de politie een hennepplantage had opgerold in Heerlen. Een rechercheur ontdekt dat de huur van het huis wordt betaald door het bedrijf in Geleen. De politieman komt er ook achter dat het bedrijf dat voor nog veel meer huizen doet.

Toch duurt het tot eind 2018 voordat de zaak nader wordt onderzocht. "Onder andere door capaciteitsproblemen en andere onderzoeken is destijds niet verder gerechercheerd", vertelt teamleider Ralf, die niet met zijn achternaam in de publiciteit wil.

Rekening

Uiteindelijk beginnen de politie en het Openbaar Ministerie toch een uitgebreid onderzoek onder de naam Basalt.

De recherche komt erachter dat het bedrijf in Geleen de afgelopen vijf jaar voor bijna 90 huizen de huur, en de rekeningen voor water en elektriciteit heeft betaald. De totale rekening bedraagt acht ton. De meeste huizen staan in de gemeente Sittard-Geleen.

De panden zijn allemaal gebruikt als hennepplantage, vermoedt de politie. In 36 van de 87 woningen heeft de politie eerder al een plantage aangetroffen. Vandaag zijn nog eens 22 panden doorzocht. In tien bleken hennepkwekerijen te zitten.

Op meerdere plekken zijn bij de invallen van vandaag hennepkwekerijen aangetroffen:

Opvallend is dat de panden stuk voor stuk worden gehuurd door Albanezen. In Amsterdam en Rotterdam zijn er aanwijzingen dat criminelen uit Albanië zich bezighouden met de handel in cocaïne. "Wij denken dat Albanese criminele groepen zich hier in het zuiden expliciet bezig houden met hennepteelt", zegt Ralf.

De mensen die de kwekerijen runnen, vormen de onderste laag van goed georganiseerde netwerken. De politie en het OM zien dat hun plek na een aanhouding meteen weer wordt ingenomen door iemand anders. "We houden 20 Albanezen aan en krijgen er 25 voor terug", constateert politieman Ralf.

Plantages die zijn opgerold, worden meteen elders weer opgezet. Voor het huren van panden gebruiken de Albanezen steevast valse papieren; iets waar het bedrijf in Geleen vermoedelijk wel van op de hoogte is. De huurders gebruiken vooral Italiaanse en Griekse paspoorten om onder de radar te blijven.

Zo heeft een Albanese verdachte die al langer in Nederland verblijft volgens de politie vermoedelijk voor 40.000 euro een vals Italiaans paspoort gekocht.

Volgens Ralf is er te weinig expertise om vervalste papieren te herkennen. Dat geldt voor de politie, maar zeker ook voor gemeenten. "In heel Limburg is er maar één specialist met de hoogste deskundigheidsgraad op het gebied van het herkennen van valse paspoorten."

Zelfs de Immigratie- en Naturalisatiedienst laat zich mogelijk om de tuin leiden. "We hebben aanwijzingen dat Albanezen met valse Italiaanse en Griekse paspoorten voet aan de grond krijgen in Nederland en daarna hun familie kunnen overbrengen."

Een andere frappante bevinding: ook al bestaan de Albanezen hier officieel niet, hun kinderen gaan gewoon in Limburg naar school. "Het schoolgeld wordt netjes betaald, dus een school ziet niets verdachts", vertelt Ralf. "Maar hun ouders laten adressen achter die vaak niet kloppen. Het is zorgwekkend dat dit niet opvalt."

Niemand ingeschreven

Op de adressen waar de plantages zitten, staat niemand ingeschreven. Toch wordt er huur betaald en stroom geleverd. Gemeenten merken dat niet en energiebedrijven controleren niet of iemand die stroom afneemt ook daadwerkelijk op dat adres staat ingeschreven. Om privacyredenen mogen ze die informatie niet opvragen.

Naast het regelen van huizen, verzorgde het bedrijf in Geleen volgens de politie ook overboekingen naar het buitenland. Via money transfers is vermoedelijk geld weggesluisd naar Albanië. Het bedrijf kon jarenlang ongestoord zijn gang gaan. "Dat ligt aan gebrekkig toezicht van banken", aldus Ralf.

Vastgoed

Inmiddels weet de politie ook dat de Albanezen zelf vastgoed kopen in Limburg. "We hebben tot nu toe gezien dat er 44 panden zijn gekocht door Albanezen. Soms met een hypotheek, met valse loonstrookjes en werkgeversverklaringen van Griekse restaurants."

Hoeveel huizen er precies in handen is van Albanezen, is onduidelijk. De afkomst van kopers mag niet worden geregistreerd. "Wij denken dat we met die 44 panden nog maar het topje van de ijsberg zien. Wij vrezen dat er honderden woningen gekocht zijn of worden met crimineel vermogen."

Notarissen zijn niet alert genoeg, merkt de politie. Zelfs als vanuit Albanië twee ton werd overgeboekt om een huis in Nederland te kopen, leidde dat amper tot meldingen van verdachte transacties. "Dat is heel zorgelijk. Zo kunnen ze crimineel geld investeren in onze samenleving."

De politie wil nu in gesprek met alle betrokken instanties om te kijken hoe criminelen beter gedwarsboomd kunnen worden. "Want als je dit allemaal niet organiseert en zo naïef blijft, schiet de aanpak van dit soort criminaliteit voor geen meter op."


 • 21 Mei 2019 om 16:04

Grote brand in loods Vorden, huizen en bedrijven ontruimd

In Vorden, bij Zutphen, woedt een grote brand in een loods. Omliggende huizen en bedrijven zijn vanwege de rook ontruimd. Er zijn geen gewonden.

Vanwege de brand rijden er geen treinen tussen Vorden en Ruurlo en is de provinciale weg N319 afgesloten. De veiligheidsregio heeft een NL-Alert verstuurd.

Volgens Omroep Gelderland woedt de brand bij een plasticbedrijf. De eigenaar zegt tegen de omroep dat hij rook zag en een knal hoorde.


 • 21 Mei 2019 om 16:04

Borsele trekt geld uit voor viering van 50e verjaardag

HEINKENSZAND - Borsele trekt 80.000 euro uit voor de viering van het 50-jarig bestaan. Dat jubileum wordt gevierd in 2020. De gemeenteraad moet het bedrag nog wel goedkeuren.

 • 21 Mei 2019 om 15:55

Waarschuwing voor drijfzand op strandje Yerseke - β€˜Ik zakte ineens tot aan mijn knieΓ«n weg’

YERSEKE - Het kostte haar een paar dure sneakers, maar het had ook erger kunnen zijn. Nelline Goedegebure uit Yerseke werd maandag verrast door drijfzand op het net opgehoogde strandje in haar woonplaats. Ze wil nu iedereen waarschuwen: ‘Ga daar niet lopen!’

 • 21 Mei 2019 om 15:48

β€˜Zeeuwse’ terreurverdachte is β€˜een van de meest meedogenloze terroristen’

VLISSINGEN - ‘Abu Khuder’, de Syriër die dinsdag werd opgepakt in Kapelle, is geen kleine jongen. Uit een interview met de Engelse krant The Guardian uit 2012 blijkt dat het ‘een van de meest meedogenloze mannen in de Deir el-Zour- provincie’ is.

 • 21 Mei 2019 om 15:40

Waarschuwing voor drijfzand op strandje Yerseke - β€˜Ik zakte ineens tot aan mijn knieΓ«n weg’

YERSEKE - Het kostte haar een paar dure sneakers, maar het had ook erger kunnen zijn. Nelline Goedegebure uit Yerseke werd maandag verrast door drijfzand op het net opgehoogde strandje in haar woonplaats. Ze wil nu iedereen waarschuwen: ‘Ga daar niet lopen!’

 • 21 Mei 2019 om 15:48

Provincie dringt aan op meer samenwerking Walcherse gemeenten

MIDDELBURG - Het dagelijks provinciebestuur dringt bij de Walcherse gemeenten aan op plannen voor meer samenwerking op het gebied van werken, wonen en recreëren.

 • 21 Mei 2019 om 15:40

β€˜Zeeuwse’ terreurverdachte is β€˜een van de meest meedogenloze terroristen’

VLISSINGEN - ‘Abu Khuder’, de Syriër die dinsdag werd opgepakt in Kapelle, is geen kleine jongen. Uit een interview met de Engelse krant The Guardian uit 2012 blijkt dat het ‘een van de meest meedogenloze mannen in de Deir el-Zour- provincie’ is.

 • 21 Mei 2019 om 15:40

Vitesse juicht komst Eurovisie Songfestival toe, maar wil ook voetballen

ARNHEM - Het zou fantastisch zijn als GelreDome in Arnhem de plek wordt waar het Eurovisie Songfestival volgend jaar wordt gehouden. Maar er moet in die periode nog wel volop gevoetbald worden.

 • 21 Mei 2019 om 15:16

Pasveer: Eerst play-offs winnen met Vitesse, dan vakantie vieren

ARNHEM - Van bankzitter tot steunpilaar. Remko Pasveer is in korte tijd uitgegroeid tot stabiele factor bij Vitesse. Door de doelman is er nu nog uitzicht op Europees voetbal.

 • 21 Mei 2019 om 13:59

Kameleon doet naam vijf keer eer aan

TERNEUZEN - Brede school De Kameleon in de Terneuzense wijk Triniteit doet sinds dinsdagmiddag de naam vijf keer eer aan.

 • 21 Mei 2019 om 15:55

Toch extra zebrapad in Kennedylaan Terneuzen

TERNEUZEN - Bij het winkelcentrum in de Terneuzense Kennedylaan komt dan toch een extra oversteekplaats.

 • 21 Mei 2019 om 15:42

Man zit in Winterswijk levenloos in zijn auto

WINTERSWIJK - Politieagenten kwamen dinsdagmiddag te laat om de inzittende van een auto in Winterswijk te reanimeren. De man bleek al overleden te zijn.

 • 21 Mei 2019 om 16:00

Woningen en bedrijven ontruimd om zeer grote brand in Vorden

Bij een loods aan de Handelsweg in Vorden woedt een zeer grote uitslaande brand.De brandweer probeert met man en macht naastgelegen panden te redden. Vanwege de grote hoeveelheid rook die vrijkomt, is een NL-Alert verzonden.

 • 21 Mei 2019 om 14:20

OPROEP | Bang dat je kind een verkeerd schooladvies heeft gekregen na de eindtoets?

NIJMEGEN - Duizenden achtstegroepers hebben een verkeerd schooladvies voor de middelbare school gekregen na de eindtoets. Scholen hebben in een brief van het ministerie van Onderwijs te horen gekregen dat de adviezen die uit de alternatieve toetsen IEP, Route 8, AMN en DIA zijn voortgekomen, niet goed zijn berekend.

 • 21 Mei 2019 om 14:53

OPROEP | Bang dat je kind een verkeerd schooladvies heeft gekregen na de eindtoets?

NIJMEGEN - Duizenden achtstegroepers hebben een verkeerd schooladvies voor de middelbare school gekregen na de eindtoets. Scholen hebben in een brief van het ministerie van Onderwijs te horen gekregen dat de adviezen die uit de alternatieve toetsen IEP, Route 8, AMN en DIA zijn voortgekomen, niet goed zijn berekend.

 • 21 Mei 2019 om 14:53

Groene lijn van 8 kilometer langs alle attracties in centrum Nijmegen

NIJMEGEN - Voor dagjesmensen en andere toeristen wordt een opvallende groene lijn van 2,5 centimeter breed door het stadscentrum geschilderd. Bezoekers die het traject van circa 8 kilometer volgen komen langs alle attracties en bezienswaardigheden van Nijmegen.

 • 21 Mei 2019 om 15:51

Underworld geeft β€˜grootste Nederlandse show’ in Ziggo Dome

Na twee shows eind vorig jaar in de Marktkantine komt het Britse danceduo Underworld op zaterdag 23 november terug naar Amsterdam.

 • 21 Mei 2019 om 15:33
❌