[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Vandaag β€” 25 September 2017Alle Nieuwskoppen

Monumentenstatus voor verdronken stad Reimerswaal

De verdronken stad Reimerswaal is officieel erkend als rijksmonument. De stad in de Oosterschelde ligt al honderden jaren onder het zand in de buurt van de Oesterdam.

In het verleden verdwenen wel vaker dorpen onder water, maar Reimerswaal is de enige Nederlandse stad die in een zeegat verdween. En de stad had dat aan zichzelf te wijten. Door zoutwinning kreeg de Oosterschelde vrij spel.

In de Middeleeuwen was Reimerswaal nog de derde stad van Zeeland. Alleen Middelburg en Zierikzee waren groter. Maar de markt, het stadhuis, de kerk en het klooster verdwenen in de zestiende eeuw onder water door stormvloeden. De overblijfselen zijn bij laag water nog te zien.

Pompeï

Het gebied is populair bij schatgravers. Amateurarcheoloog Anton van Oost zoekt er bijvoorbeeld al tientallen jaren naar allerlei potten, kannen en kruiken. Hij noemt Reimerswaal liefkozend het Pompeï van Zeeland.

Maar Van Oost ziet zijn hobby verloren gaan. Nu de stad een rijksmonument is, mag er niet meer zomaar gegraven worden. "Het is de enige buitendijkse, verdronken stad in de wereld. Dat er nu regeltjes zijn om daar te graven, vind ik echt flauwekul", zegt hij tegen Omroep Zeeland.

Beschermen

Archeoloog Karel-Jan Kerckhaert had de monumentenstatus juist graag veel eerder gezien. "Alle vondsten die hier worden weggehaald, hebben geen context meer. Je weet dan niet waar het is gevonden. Als rijksmonument ligt het veilig opgeborgen, tot het moment dat er een officieel onderzoek naar de stad start."

Door de monumentenstatus kan de stad daarnaast beter beschermd worden, zegt Kerckhaert. "Mocht er bijvoorbeeld ooit sprake zijn van het verbreden van de Oesterdam, dan kan dat niet zomaar. Dan is er toestemming nodig op landelijk niveau."


 • 25 September 2017 om 20:38

β€˜Cavani zette kwaad bloed bij Neymar: β€˜Denk jij dat je Messi bent?’’

Een persoonlijke vete tussen Edinson Cavani en Neymar houdt de gemoederen op dit moment flink bezig in Frankrijk. Het duo botste ruim een week geleden in het competitieduel van Paris Saint-Germain met...

 • 25 September 2017 om 20:20

Vogts noemt Dortmund van Bosz 'feest voor de ogen'

De Duitse oud-international Berti Vogts is heel enthousiast over Borussia Dortmund, de club van trainer Peter Bosz en de trotse koploper in de Bundesliga. 

 • 25 September 2017 om 20:13

NBA-vedette Anthony verruilt Knicks voor Oklahoma City Thunder

Door ANP/NU.nl

Carmelo Anthony maakt de overstap van New York Knicks naar Oklahoma City Thunder. In ruil voor de 33-jarige NBA-vedette krijgen de Knicks drie spelers terug.

Brugklas weer in race voor Gouden Stuiver

Bommetje XXL, Brugklas en Hallo, ik heb kanker zijn de programma's die dit jaar genomineerd zijn voor de Gouden Stuiver, de prijs voor beste jeugdprogramma. Dat werd maandagavond bekendgemaakt in het Jeugdjournaal.

Maartje Aarts krijgt prijs voor haar rol in platform Global Goals Oss

OSS - Maartje Aarts kreeg maandagavond een Gouden Oogappel. Zij ontving de onderscheiding voor haar vrijwilligerswerk als voorzitter van platform Global Goals Oss. Wethouder Kees van Geffen reikte de prijs uit in De Maasvallei. Aarts zet zich sinds 2008 in voor het platform. 

 • 25 September 2017 om 20:30

Apple gebruikt voortaan Google voor zoekresultaten Siri en Spotlight

Door NU.nl

Apple gaat voortaan Google gebruiken voor Siri, het zoeken binnen iOS en Spotlight op de Mac. Tot nu toe werd hier Bing voor gebruikt, de zoekmachine van Microsoft.

Dit is waarom de Koerden een onafhankelijke staat willen

Al bijna honderd jaar strijden de Koerden voor een onafhankelijke staat. Koerden in Irak hielden zelfs een referendum over de onafhankelijkheid. Waarom willen ze een eigen staat?

Waarom willen de Koerden onafhankelijkheid? En vier andere vragen

Maandag is het referendum over onafhankelijkheid in de Koerdische Regio van Irak. Waarom willen de Koerden eigenlijk onafhankelijkheid. Correspondent Olaf Koens beantwoordt de belangrijkste vragen.

Taakstraffen voor rellen na duel Feyenoord

Door ANP

Negentien personen zijn maandag veroordeeld tot taakstraffen tot 220 uur voor hun aandeel in de rellen na de voetbalwedstrijd Excelsior – Feyenoord. Enkele minderjarige verdachten van de groep hebben taakstraffen tussen de 60 en 100 uur gekregen.

Op 7 mei 2017 had Feyenoord landskampioen voetbal kunnen worden, bij winst tegen stadsgenoot Excelsior. De wedstrijd werd echter verloren en de voetbalclub pakte de titel pas een week later.

De teleurstelling was groot onder de fans en een groep reageerde dat af op de politie die met 750 man sterk in de stad was. Die werden onder meer met bierflesjes en stenen bekogeld. Na de rellen zijn in totaal ruim honderd mensen opgepakt.

Van de negentien personen die maandag zijn veroordeeld, staat voor de rechtbank in Rotterdam vast dat ze een actieve rol hebben gespeeld bij het belagen van de politie.

Het bericht Taakstraffen voor rellen na duel Feyenoord verscheen eerst op Nieuws.nl.

Rector Deurne: 'Ruzie tussen leerlingen was al bijgelegd'

DEURNE - Het conflict tussen twee leerlingen was al bijgelegd, toen vrijdagmiddag een grote vechtpartij dreigde te ontstaan bij het Hub van Doornecollege. Die ruzie was via sociale media rondgegaan, de oplossing blijkbaar niet, zegt waarnemend rector Rutger van Deursen van IVO Deurne. Hij onderzocht maandag wat er precies was gebeurd waardoor het zo kon escaleren bij de school. 

 • 25 September 2017 om 20:29

Forse balkonrenovatie in Eindhoven: veiliger en groter Γ©n betere sociale contacten

EINDHOVEN - Veertig balkons van twee flatgebouwen aan de Karel de Grotelaan en Aartshertog Albertweg worden momenteel vervangen. Dat is vooral een preventieve maatregel. Na balkonincidenten in Breda en Venlo bleek dat balkons van naoorlogse flatgebouwen constructieproblemen kunnen hebben. 

 • 25 September 2017 om 20:07

LIVE: Joppen (uit PSV-jeugd) scoort de 1-1 voor NEC

Jong PSV speelt maandagavond in het eigen Philips Stadion met meerdere spelers uit de A-selectie tegen NEC. Adam Maher en Eloy Room staan bij Jong PSV in de basis. 

 • 25 September 2017 om 19:26

50Plus Helmond: nu al meesturen

HELMOND - 50Plus zit in Helmond niet in de gemeenteraad. Maar via Senioren 2013 probeert de partij toch al invloed uit te oefenen.

 • 25 September 2017 om 20:19

LIVE: Joppen (uit PSV-jeugd) scoort de 1-1 voor NEC

Jong PSV speelt maandagavond in het eigen Philips Stadion met meerdere spelers uit de A-selectie tegen NEC. Adam Maher en Eloy Room staan bij Jong PSV in de basis. 

 • 25 September 2017 om 19:26

Dubbele zege voor Pien Groenewold bij OLTC Ready in Oldenzaal

OLDENZAAL  - De SKO Clubkampioenschappen bij OLTC Ready telde afgelopen week liefst 230 inschrijvingen.

 • 25 September 2017 om 20:06

In traumaheli naar ziekenhuis, onduidelijkheid over aanrandingen en celstraf bolletjesslikster

112-OVERZICHT Wat was het meest opvallende 112- en politienieuws in West-Brabant en Zeeuws-Vlaanderen dat maandag op deze website is verschenen? De redactie maakte voor u een selectie.

 • 25 September 2017 om 20:20

Tholen voert de blijverslening in

THOLEN - Inwoners van Tholen die hun huis levensloopbestendig willen maken, kunnen voortaan bij de gemeente aankloppen voor een lening. Op aandringen van de raad willen B en W de zogeheten blijverslening invoeren.

 • 25 September 2017 om 20:07

In traumaheli naar ziekenhuis, onduidelijkheid over aanrandingen en celstraf bolletjesslikster

112-OVERZICHT Wat was het meest opvallende 112- en politienieuws in West-Brabant en Zeeuws-Vlaanderen dat maandag op deze website is verschenen? De redactie maakte voor u een selectie.

 • 25 September 2017 om 20:20

Week van de Valpreventie: 'een ongeluk zit in een klein hoekje'

BREDA - Iedere 5 minuten belandt er een 65+-er op de spoedeisende hulp, na een valpartij. Hoe komt dat toch? En, belangrijker, hoe kan dit voorkomen worden? 

 • 25 September 2017 om 16:16
❌