[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Vandaag β€” 25 Juni 2019Alle Nieuwskoppen

Judoploeg naar laatste vier op slotdag van EK in Minsk

De Nederlandse judoploeg is bij de EK voor gemengde landenteams doorgedrongen tot de halve finales. Oranje was in Minsk te sterk voor achtereenvolgens Roemenië en Slovenië. Beide keren werd het 4-1 voor Nederland, dat voor een plaats in de finale moet afrekenen met Portugal.

In de kwartfinale tegen de Slovenen wonnen Jesper Smink, Juul Franssen en Sanne Verhagen hun wedstrijd en de ploeg een punt cadeau omdat de tegenstander geen judoka had voor de klasse boven 70 kilogram. Roy Koffijberg (tot 73 kilogram) verloor op ippon van Martin Hojak.

De gemengde landenploeg van Nederland veroverde bij de EK van vorig jaar zilver. Het judo-onderdeel staat volgend jaar in Tokio voor het eerst op het olympisch programma.


 • 25 Juni 2019 om 12:17

Capgemini koopt Altran voor 3,6 miljard euro

De Franse it-integrator en -consultant Capgemini neemt engineeringspecialist Altran over. Capgemini betaalt voor Altran zo’n 3,6 miljard euro. Daarmee staat een reus met 250.000 werknemers op.

 • 25 Juni 2019 om 12:24

Bioserenity krijgt kapitaalsinjectie van 65 miljoen

De Parijse startup Bioserenity heeft een kapitaalsronde van 65 miljoen euro achter de rug. Het bedrijf ontwikkelt efficiënte zorgoplossingen waaronder textiel voorzien van sensoren.

 • 25 Juni 2019 om 12:24

Innovationquarter investeert 5 miljoen in Ortec

De Zuid-Hollandse investeerder Innovationquarter investeert vijf miljoen euro in Ortec. Dat bedrijf uit Zoetermeer biedt data-analysesoftware aan zorginstellingen. Via de investering wil Ortec zijn bestaande zorgactiviteiten versneld laten doorgroeien.

 • 25 Juni 2019 om 12:24

Kabinet is 'hoopvol' over inburgeringsplicht Turken

Verplichte inburgering voor nieuwkomers uit Turkije lijkt een stap dichterbij. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister Koolmees van Sociale Zaken dat het kabinet "hoopvol" is over de mogelijkheden om een inburgeringscursus voor Turken verplicht te stellen.

Den Haag wil al langer dat Turken, net als nieuwkomers uit andere landen buiten de EU, een inburgeringsexamen doen. Omdat Turkije een associatieverdrag heeft met de EU zijn inwoners van dat land, net als EU-burgers, vrijgesteld van een inburgeringsplicht. Ze kunnen het wel vrijwillig doen, maar de kosten voor zo'n cursus kunnen ze vaak niet betalen. Dat alles is volgens het kabinet slecht voor de integratie.

Regeringspartijen CDA en D66 menen al een tijdje dat de bepaling uit het EU-verdrag te omzeilen is. Ze wijzen op een uitspraak van het Europese Hof. Dat bepaalde in 2014 dat schending van het verdrag wel degelijk mogelijk is "door een dwingende reden van algemeen belang".

Individuele nieuwkomers

CDA en D66 vinden dat daar een beroep op kan worden gedaan, zeker nu Nederland bij de inburgering veel meer uit wil gaan van persoonlijke inburgeringstrajecten. Met andere woorden: de plicht gaat niet gelden voor Turken als groep, maar moet wel opgelegd kunnen worden aan individuele nieuwkomers die de taal onvoldoende spreken.

"Als je dat goed onderbouwt, denken wij dat je wel kunt zeggen: van jou verwachten we dat je gaat inburgeren en de Nederlandse taal leert", zegt Kamerlid Paternotte van D66. In de praktijk vallen waarschijnlijk alle Turkse nieuwkomers onder die plicht.

Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt de wens van CDA en VVD. Koolmees schrijft dat hij hoopvol is dat hij aan die wens kan voldoen. Maar het is juridisch complex en met de kosten voor de extra inburgeringscursussen is nog geen rekening gehouden in de begroting.

Paternotte is blij dat het kabinet ook mogelijkheden ziet om de inburgering van Turkse nieuwkomers te verbeteren. Hij is niet bang dat de verhoudingen met Ankara erdoor verslechteren. "Het is geen actie tegen de Turkse regering. Ik wil gewoon dat mensen vanaf dag één mee kunnen doen."

Het aantal Turken dat naar Nederland komt is de afgelopen tijd fors gestegen. Vermoedelijk heeft dat te maken met de politieke spanningen in dat land.

Gecombineerd met vrijwilligerswerk

In zijn brief gaat Koolmees verder in op het nieuwe inburgeringsstelsel, dat vanaf 2021 moet gaan gelden. De gemeenten krijgen weer de regie bij de inburgering van statushouders, en die kan al in het asielzoekerscentrum beginnen. De gemeenten krijgen daarvoor 70 miljoen euro per jaar. Gemeenten die het goed doen worden extra beloond.

In het regeerakkoord was al afgesproken dat de taaleisen worden opgeschroefd. De lessen worden gecombineerd met vrijwilligerswerk of stage. Nieuwkomers krijgen een persoonlijk aanbod voor een inburgeringstraject, dat normaal gesproken binnen drie jaar afgerond moet zijn. Wie zich onvoldoende inzet, krijgt eerder een boete.

Om te voorkomen dat nieuwkomers in de financiële problemen komen, worden ze het eerste half jaar 'ontzorgt'. Dat wil zeggen dat de gemeente uit hun bijstandsuitkering rechtstreeks de huur, de zorgverzekering en rekeningen voor gas, licht en water betaalt.

Ook mensen die in het kader van gezinshereniging naar Nederland komen, zullen beter worden begeleid bij het inburgering. Voor hen geldt wel dat ze de lessen zelf moeten betalen, eventueel met een lening van DUO.


 • 25 Juni 2019 om 12:21

Verbouwing huis van prins Harry en Meghan kost 2,4 miljoen pond

Prins Harry en zijn vrouw Meghan Markle hebben voor 2,4 miljoen pond (2,7 miljoen euro) hun huis laten renoveren op kosten van de belastingbetaler, blijkt uit cijfers van het Britse koningshuis. Het stel zou de inrichting van het huis zelf hebben betaald.

De renovatie heeft zes maanden geduurd. Het paar verhuisde in april van Kensington Palace naar het nieuwe onderkomen Frogmore Cottage, ten westen van Londen. Op het landgoed stonden eerst vijf woningen, die zijn nu samengevoegd.

Het huis is grondig gerenoveerd: onder meer verwarmingssystemen, gas- en waterleidingen zijn aangepast en vervangen. Britse media zeggen dat er nu ook een luxe keuken en een yogastudio in het huis zit.

Stijging

Afgelopen jaar moesten belastingbetalers in Engeland voor alle leden van het het Britse koningshuis in totaal 67 miljoen pond (ruim 75 miljoen euro) betalen. Dit is een stijging van bijna 20 miljoen pond (22 miljoen euro), ten opzichte van vorig jaar. Een groot deel van dat bedrag werd gebruikt om Buckingham Palace in Londen en koninklijke eigendommen te onderhouden.

De financiën van het Britse koningshuis worden sinds het invoeren van de Sovereign Grant Act in 2011 elk jaar bijgehouden en gepubliceerd. De wet is bedoeld om meer inzicht te krijgen in de financiën van het koninklijk huis.

Buitensporig

In Engeland veroorzaken de financiële cijfers ophef. De anti-monarchie-groep Republic noemt de stijging buitensporig. "Het is schandalig in een tijd van bezuinigingen", zegt de leider van Republic, Graham Smith in een verklaring.


 • 25 Juni 2019 om 12:07

Computable nomineert 10 saas-leveranciers

Ict-vakblad Computable heeft tien saas-leveranciers genomineerd voor de Computable Awards 2019. Het gaat om Capitar IT Group, ecManager, Extendas, InnoValor, KPMG, Oracle, Rubrik, Salesforce, SAP en ValueBlue. De winnaar maken we bekend tijdens een spectaculaire show...

 • 25 Juni 2019 om 12:07

KPN: 112 plat door routeerfout en falende back-up

Heel veel netwerkverkeer dat verkeerd gerouterd is en een back-up die niet aanslaat. Dat is volgens een eerste inschatting van KPN de oorzaak van de storing in het 112-telefonienetwerk die gisteren het hele land trof.

 • 25 Juni 2019 om 12:07

Google investeert miljard in Nederlandse datacenters

Softwaregigant Google gaat haar datacentercapaciteit in ons land volop uitbreiden. Het bedrijf bouwt momenteel een nieuw datacenter in Agriport, gemeente Hollands Kroon, en breidt het bestaande datacenter in Eemshaven verder uit. Met de uitbreiding is een...

 • 25 Juni 2019 om 12:07

OnBrand β€˜19 sneak peek: Alain Sylvain over purpose #spon

OnBrand ‘19 sneak peek: Alain Sylvain over purpose #spon

OnBrand startte vijf jaar geleden als lokale meetup en is nu uitgegroeid tot de leading branding-conference van Europa. Ieder jaar komen achttienhonderd nieuwsgierige en vooruitstrevende marketeers en creatieven bij elkaar om de trends en tech-setup van de toekomst van branding te bespreken. Dit jaar viert het evenement op 10 oktober de vijfde editie van OnBrand in Sugar City Events, Amsterdam.


Lees meer over: OnBrand ‘19 sneak peek: Alain Sylvain over purpose #spon.

Terrasgevecht! Klimaatdrammer versus scepticus

Door Van Rossem

Een verhitte fittie, in de heetste week van het jaar. Greenpeace-bobo versus kritische klimaatwetenschapper, op een postkoloniaal terrasje in het Grüne Reich:

Scene: Het VOC-café de Schreierstoren in Amsterdam, maandagavond in een bloedhete zomerweek. Klokkenluider du Jour: carrièreklimaatdrammer Andy Palmen (LinkedIn) is "Head of First Engagement" bij Greenpeace dus die moest wel als eerste de confrontatie zoeken. Niet op dat terras natuurlijk, maar op Twitter, zoals dat gaat tegenwoordig. Doelwit van het zware verwijt: Marcel Crok, chemicus en auteur van 'een koele blik op een verhit klimaat' (ebook hierrr, paperback daarrr, en echte ontkenners kiezen de eerste druk). Roert zich regelmatig als rekenkundig tegenwerper van de overspannen opwarmingsretoriek en Thierry Baudet haalt hem vaak aan in zijn klimaatcitaten - dus dan weet je wel in welke twee uiterste kampen je terecht komt. Maar wie moeten we nu geloven? Crok is zo'n typische wetenschapsautist die niet kan begrijpen waarom zijn metingen bijna alleen moralisme ontmoeten, maar dat betekent niet automatisch dat ie gelijk heeft. Greenpeace kennen we als een club die niet schroomt om vissers in gevaar te brengen om hun gelijk te halen, dus hun campagnetactieken zijn ook niet echt fris. Kortom. U mag kiezen. (Brondraadje)

Ook een goede vraag

Social


 • 25 Juni 2019 om 12:02

Doen we het meer met dit hete weer?

We maken ons op voor tropische dagen met temperaturen ver boven de dertig graden. Ofwel: meer rokjes, korte boeken en bikini's, als ook een warme prikkel op de huid. Wat doet dit alles met onze drang om seks te hebben en merkt de seksbranche hier überhaupt iets van?

 • 25 Juni 2019 om 11:30

Zwartewaterland spreekt spaarvarken aan door tekorten op de zorg

Door de komende twee jaar in totaal ruim één miljoen euro uit het spaarvarken te halen, krijgt iedereen in de gemeente Zwartwaterland de zorg die hij of zij nodig heeft. Dat heeft wethouder Maarten Slingerland beloofd bij de behandeling van de Zomer- en Kadernota, waarin het college weergeeft hoe de financiële situatie is.

 • 25 Juni 2019 om 11:36

Dansers dansen weer op Pothuus in Kampen

Ze zijn weer terug; de zwartmetalen dansers op het balkon van het Pothuus, het witte pand pal naast de Koornmarktspoort. Jarenlang sierde het stel, gemaakt door de inmiddels overleden kunstenares Beatrijs Asselbergs, het balkon van het pand totdat het verdween.

 • 25 Juni 2019 om 12:00

Partij voor de Dieren: β€˜Konikpaarden Oostvaardersplassen hebben beschutting nodig’

De Partij voor de Dieren vindt dat de ruim 150 konikpaarden die ‘opgesloten’ zijn in de Oostvaardersplassen beschutting nodig hebben. Het is een ‘wettelijke verplichting’, stelt de partij.

 • 25 Juni 2019 om 11:47

Dickens Festival Deventer sterkste cultuurmerk van Overijssel

Geen enkele andere cultuurinstelling maakt in de eigen provincie zoveel emoties los als de Martinitoren onder Groningers, blijkt uit de vierde editie van het Vrije Tijd Merkenonderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy. In Overijssel heeft het Dickens Festijn in Deventer het sterkste merk.

 • 25 Juni 2019 om 11:30

Doen we het meer met dit hete weer?

We maken ons op voor tropische dagen met temperaturen ver boven de dertig graden. Ofwel: meer rokjes, korte boeken en bikini's, als ook een warme prikkel op de huid. Wat doet dit alles met onze drang om seks te hebben en merkt de seksbranche hier überhaupt iets van?

 • 25 Juni 2019 om 11:30

Dickens Festival Deventer sterkste cultuurmerk van Overijssel

Geen enkele andere cultuurinstelling maakt in de eigen provincie zoveel emoties los als de Martinitoren onder Groningers, blijkt uit de vierde editie van het Vrije Tijd Merkenonderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy. In Overijssel heeft het Dickens Festijn in Deventer het sterkste merk.

 • 25 Juni 2019 om 11:30

Doen we het meer met dit hete weer?

We maken ons op voor tropische dagen met temperaturen ver boven de dertig graden. Ofwel: meer rokjes, korte boeken en bikini's, als ook een warme prikkel op de huid. Wat doet dit alles met onze drang om seks te hebben en merkt de seksbranche hier überhaupt iets van?

 • 25 Juni 2019 om 11:30
❌