[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

🔒
✇ NOS Journaal

'Lastig dilemma': Namibië verkoopt duizend wilde dieren wegens droogte

16 Juni 2019 om 20:48

De overheid van Namibië gaat duizend wilde dieren veilen, waaronder olifanten en giraffen. Met de verkoop van de dieren moet massale sterfte in de natuurparken voorkomen worden. Hoewel er alternatieven zijn, vinden ecologen de veiling een goede zet.

Het is momenteel zo droog in Namibië dat de noodtoestand is uitgeroepen. In de natuurparken zijn waterpoelen opgedroogd en er is niet veel begroeiing over: dieren hebben weinig te eten en te drinken.

"De omstandigheden voor de grazers zijn in de meeste parken heel slecht en als we het aantal dieren niet terugbrengen, leidt dit tot uithongering", zegt Romeo Muyunda, woordvoerder van het ministerie van Milieu. Vorig jaar stierven al bijna 64.000 dieren door de droogte.

Het plan is om duizend dieren op een openbare veiling te verkopen. Het gaat om 500 tot 600 buffels, 150 springbokken, 60 giraffen en 28 olifanten. Ook impala's, elanden en antilopen worden geveild.

Sociale structuur

De verkoop van dieren uit door de overheid beschermde natuurreservaten komt vaker voor. "Het is vrij gebruikelijk in Zuid-Afrika, Namibië lijkt dat voorbeeld nu te volgen", zegt Han Olff, hoogleraar ecologie en natuurbeheer aan de Rijksuniversiteit Groningen. "Zo worden inkomsten gegenereerd, waarmee de overgebleven dieren beter beschermd kunnen worden. Soms werkt het. Via dit model is de witte neushoorn voor uitsterven behoed."

Maar er zijn ook nadelen, benadrukt hij. "Van bijvoorbeeld olifanten is bekend dat overplaatsing de sociale structuur ernstig kan verstoren. De dieren kunnen agressief worden, ook richting mensen."

Bovendien is er een alternatief. Zo kunnen kleine gebieden beter met elkaar verbonden worden om een groot natuurgebied te vormen. Grote gebieden zijn minder kwetsbaar voor droogte, want dieren houden langer toegang tot water. "Maar zoiets heeft tijd nodig. Het is geen korte termijn-oplossing", zegt Olff.

Willem Ferwerda is ecoloog en oprichter van Commonland, een organisatie die zich wereldwijd bezighoudt met het herstellen van onleefbare geworden (natuur)gebieden. Hij noemt het besluit over de verkoop van de dieren "een lastig dilemma voor Namibië".

"Je wil liever geen groepen dieren uit elkaar halen. Maar op basis van wat ik gelezen heb, is de overheid verstandig bezig. Ook omdat ze de inkomsten weer gebruiken voor natuurbehoud." Wel hoopt Ferwerda dat het project goed wordt uitgevoerd, met hulp van experts en de lokale bevolking.

Particuliere natuurparken

Maar waar komen de dieren die geveild worden eigenlijk terecht? Daar heeft voorlopig niemand een antwoord op. Het ministerie van Milieu heeft wel een voorkeur uitgesproken: het ziet de dieren straks het liefst in particuliere natuurparken, die veel bezocht worden door (eco-)toeristen. "In droge gebieden levert zo'n private game reserve meer op dan bijvoorbeeld het houden van vee voor vleesproductie", zegt Olff. "Dat is een interessant verdienmodel."

Toch is ook niets doen een optie, sluit hij af. "Sterfte van sommige diersoorten tijdens een droogte kan ook gewoon bij de natuur horen. Andere soorten profiteren daarvan, denk aan aaseters en aan grazers, die niet zo'n last hebben van een droge periode."


✇ NOS Journaal

Topman Boeing erkent fouten bij 737 MAX

16 Juni 2019 om 20:28

Boeing heeft een fout gemaakt bij het omgaan met de problemen rond het waarschuwingssysteem in de cockpit van de 737 MAX en ook met de communicatie daarover. Dat heeft topman Dennis Muilenburg tegen journalisten gezegd in Parijs, voor het begin van de jaarlijkse internationale luchtshow op de luchthaven Le Bourget.

De vliegtuigbouwer ligt zwaar onder vuur na twee vliegtuigongelukken met een 737 MAX 8, in Ethiopië en Indonesië, waarbij in totaal 346 inzittenden om het leven kwamen. Beide ongevallen werden veroorzaakt door een fout in het waarschuwingssysteem in de cockpit.

Vertrouwen

De Amerikaanse luchtvaarttoezichthouder FAA zegt dat Boeing in gebreke is gebleven door zeker een jaar stil te houden dat het veiligheidssysteem het niet goed deed. Muilenburg zei wel dat Boeing zich aan alle regels heeft gehouden bij het ontwerpen van de 737 MAX.

De Amerikaan zei dat Boeing open zal zijn, maar dat het veel tijd zal kosten om het vertrouwen van de klanten terug te winnen. De vliegtuigbouwer werkt eraan om de 737 MAX nog dit jaar weer te laten vliegen.


✇ Het Parool Kunst & Media

Advocaat Van Vugt: ‘Pakkans en straf wraakporno te laag’

16 Juni 2019 om 17:00

Het blijft ondanks allerlei beloftes een hels karwei om seksfilmpjes of naaktfoto’s van internet weg te krijgen. In plaats van celstraf komen daders vaak weg met een boete.

✇ De Telegraaf

720 kilo cocaïne tussen bananen in Rotterdam

16 Juni 2019 om 20:27

✇ De Telegraaf

Primeur onder de escaperooms: Uurtje om onder water te ontsnappen

16 Juni 2019 om 20:20

✇ De Telegraaf

Wereldprimeur: escaperoom 18 meter onder water

16 Juni 2019 om 20:14

✇ Het Parool Nieuws

Ajacied Lize Kop: 'Ik winkel bijna nooit in Amsterdam'

16 Juni 2019 om 20:00

Ajacied Lize Kop (21) verdedigt het doel ­tijdens het WK Vrouwen in Frankrijk, dat ­vorige week is begonnen. Ze pakt graag ‘lui’ de auto, bezocht onlangs voor het eerst het Rijksmuseum en is dol op Oost.

✇ RTL Nieuws

Nederlandse handballers voor het eerst geplaatst voor het EK

16 Juni 2019 om 20:27

Een historisch moment voor de Nederlandse handballers: ze hebben zich voor het eerst in de geschiedenis geplaatst voor het EK. Oranje is er in januari 2020 bij op de eindronde, die in drie landen wordt gehouden: Oostenrijk, Zweden en Noorwegen.

✇ NU Algemeen

Paus draagt brandweerhelm bij bezoek aan Italiaanse kathedraal

Door NU.nl — 16 Juni 2019 om 20:19

Paus Franciscus bezocht zondag de Italiaanse plaats Camerino. De plaats werd in 2016 getroffen door aardbevingen. De paus moest een helm dragen toen hij een beschadigde kathedraal in liep.

✇ www.dutchradio.net Blog Feed

Luister Radio Veronica ook via DAB+

16 Juni 2019 om 19:40

Radio Veronica heeft een DAB+ promo gedeeld via Facebook. In het spotje zijn bekende Veronica-jocks te zien. Zoals o.a. Giel Beelen,Tim Klijn en Wilfred Genee.

Bij de video plaatste Radio Veronica deze tekst: ''Hoe luister jij naar Radio Veronica? Beluister het eens via DAB+, het nieuwe geluid van radio!"

Bron: Dutch Radio

✇ Leeuwarder Courant

Elfstedentochtwinnaar Henk Angenent speelt rol in voorstelling over Kollumer Oproer

16 Juni 2019 om 20:05

Oud-winnaar van de Elfstedentocht (1997) Henk Angenent gaat een rol spelen in de theatervoorstelling Salomon – Het Kollumer Oproer. Het stuk gaat over jaar 1797 waarin Oranjegezinde Friezen hun Franse overheersers trotseerden.


✇ De Telegraaf Prive

Bella Thorne plaatst eigen naakfoto’s

16 Juni 2019 om 20:03

✇ NU Achterklap

Voetballer Daley Blind getrouwd met zijn geliefde Candy-Rae Fleur

Door NU.nl — 16 Juni 2019 om 20:25

Voetballer Daley Blind is dit weekend getrouwd met zijn geliefde Candy-Rae Fleur. Dat maakt hij zondag bekend op zijn Instagram-pagina, waar te zien is hoe hij zijn vrouw in bruidsjurk omhelst.

✇ Het Parool Sport

Handballers voor het eerst naar EK

16 Juni 2019 om 20:18

Voor de Nederlandse handballers gaat een lang gekoesterde wens eindelijk in vervulling. Het mannenteam dwong door een zege van 25-21 op Letland voor het eerst in de geschiedenis deelname af aan het EK.

✇ Voetbalzone

België Onder-21 gaat in openingswedstrijd op EK ten onder tegen Polen

16 Juni 2019 om 20:22

België Onder-21 heeft de eerste wedstrijd op het jeugd-EK verloren. De Jonge Duivels gingen in een doelpuntrijke wedstrijd ten onder tegen de leeftijdgenoten van Polen: 3-2. België begon ijzersterk aa...

✇ Voetbalzone

Live meepraten op het EK Onder-21: Italië - Spanje

16 Juni 2019 om 20:00

...

✇ Voetbalzone

Live meepraten op de Copa América: Paraguay - Qatar

16 Juni 2019 om 20:00

...

✇ Nieuws.nl Sport

Slachtoffer in jeugdzorg klaagt staat aan

Door ANP — 16 Juni 2019 om 19:55

Een slachtoffer van geweld en seksueel misbruik in de jeugdzorg klaagt de Nederlandse staat aan. De inmiddels 68-jarige Jeanette de Geus verwijt de staat onrechtmatig handelen bij de behandeling van haar verzoek om erkenning en compensatie.

“Ik wil vaststellen dat de pogingen van de staat om slachtoffers erkenning te bieden geen effect sorteren”, zegt De Geus op NOS.nl. “De overheid is niet aanspreekbaar als dingen misgaan.” Het Schadefonds Geweldsmisdrijven wees haar claim af, na drie gesprekken die volgens het slachtoffer “respectloos, slordig en amateuristisch” waren verlopen.

De Geus werd als peuter uit huis geplaatst. Toen ze vier jaar oud was kwam ze terecht bij een pleeggezin, waar ze jarenlang werd mishandeld en seksueel misbruikt. Ze meldde dat als tiener aan haar voogdes, maar de jeugdzorginstantie deed niets met die melding. Pas nadat De Geus op 14-jarige leeftijd een zelfmoordpoging had gedaan, werd zij uit het pleeggezin weggehaald.

Het bericht Slachtoffer in jeugdzorg klaagt staat aan verscheen eerst op Nieuws.nl.

✇ KNMI: Waarschuwingen

Code groen: Er zijn geen waarschuwingen

16 Juni 2019 om 20:02

Er zijn momenteel geen waarschuwingen van kracht.


Uitgifte: 16/06/2019 20:02 uur LT

  


✇ ED - Brabant

Manon geniet van een ‘Groots’ concert en zo vieren de Brabantse sterren Vaderdag

16 Juni 2019 om 20:00

Korte updates van onze eigen Brabantse sterren op social media, wie houdt daar nou niet van? In de rubriek Brabant Bytes struinen wij het web voor je af voor de gekste, mooiste en opvallendste posts van onze eigen BB’s, oftewel: Bekende Brabanders. Vandaag een speciale editie: de Vaderdag Bytes.

❌