[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

🔒
✇ Nieuws.nl Economie

‘Jan Modaal kan meeste huizen niet betalen’

Door ANP — 23 Augustus 2019 om 06:26

Het is voor huizenkopers met een modaal inkomen vrijwel onmogelijk een woning te vinden, constateert hypotheekadviseur De Hypotheker. Vooral voor Jan Modaal is het aantal betaalbare woningen zeer gering.

De Hypotheker heeft in kaart gebracht voor hoeveel woningen van het totale woningaanbod huizenzoekers met een modaal inkomen van 36.000 euro bruto in aanmerking kunnen komen. Dat valt tegen: slechts 6 procent van de huizen zou betaalbaar zijn. Met dit salaris kun je als single een hypotheek krijgen van ongeveer 163.000 euro.

Voor een modaal inkomen voor tweeverdieners is De Hypotheker in het onderzoek uitgegaan van 60.000 euro samen. Hiermee is het mogelijk een hypotheek te krijgen van zo’n 285.000 euro. In veel provincies en gemeenten komen zij in aanmerking voor meer dan de helft van de te koop staande woningen.

Door de sterk stijgende huizenprijzen en het schaarse woningaanbod zijn er steeds minder betaalbare woningen beschikbaar voor de grote groep middeninkomens in Nederland. Algemeen directeur Michel van den Akker van De Hypotheker vindt de ontwikkeling zorgwekkend, omdat de doorstroming op de huizenmarkt stagneert. Het is volgens hem daarom cruciaal dat er extra betaalbare woningen bijgebouwd worden. Ook zou het helpen als de doorstroming onder senioren meer wordt gestimuleerd.

Het bericht ‘Jan Modaal kan meeste huizen niet betalen’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

✇ Nieuws.nl Economie

Kleine koersbewegingen op Wall Street

Door ANP — 22 Augustus 2019 om 22:37

De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag dicht bij huis gebleven. Beleggers op Wall Street keken vooral uit naar de speech van Fed-president Jerome Powell bij de jaarlijkse bijeenkomst van centrale bankiers in het Amerikaanse Jackson Hole. Bij de bedrijfscijfers ging de aandacht uit naar kwartaalresultaten van onder meer levensmiddelenconcern Hormel Foods, sportartikelenverkoper Dick’s Sporting Goods en warenhuisketen Nordstrom.

De Dow-Jonesindex sloot met een winst van 0,2 procent op 26.252,24 punten. De breed samengestelde S&P 500 daalde 0,1 procent tot 2922,95 punten. Techbeurs Nasdaq noteerde een min van 0,4 procent op 7991,39 punten.

De toespraak die Powell vrijdag in Jackson Hole geeft zal nauwlettend worden bestudeerd voor aanwijzingen over het toekomstige monetair beleid van de Fed. Op de financiële markten wordt verwacht dat de Amerikaanse centrale bank in september opnieuw de rente gaat verlagen.

Warenhuisketen Nordstrom deed het beter dan analisten hadden verwacht en kreeg er bijna 16 procent bij. Ook branchegenoot Macy’s liftte mee op het positieve sentiment en werd 1,2 procent hoger gezet.

Voedselproducent Hormel Foods (plus 4,8 procent) zag de omzet en winst dalen in het kwartaal. Het bedrijf had onder meer last van de gestegen avocadoprijzen. Ook verkocht Skippy-pindakaas minder goed.

Sportwinkelketen Dick’s Sporting Goods zette hogere vergelijkbare winkelverkopen in de boeken. Dat was voor het eerst in twee jaar. Het aandeel steeg 3,6 procent.

Aanbiedingensite Groupon stond in de belangstelling vanwege het vertrek van de financieel directeur. Michael Randolfi wil een andere carrièrekans benutten. Het aandeel Groupon daalde 1,6 procent.

Creditcardmaatschappij Mastercard (min 0,4 procent) kwam in opspraak vanwege een datalek bij het bonusprogramma van het bedrijf in Duitsland. Lijsten met volledige nummers van de creditcards zijn op straat komen te liggen.

De euro was 1,1081 dollar waard, tegen 1,1086 dollar bij het slot van de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,5 procent minder op 55,43 dollar. Brentolie werd ook 0,5 procent goedkoper, op 60,01 dollar per vat.

Het bericht Kleine koersbewegingen op Wall Street verscheen eerst op Nieuws.nl.

✇ Nieuws.nl Economie

‘Duitsland gaat strijd met cloudreuzen aan’

Door ANP — 22 Augustus 2019 om 21:15

Duitsland wil een clouddienstverlener opzetten die de strijd kan aangaan met techreuzen als Amazon, Google en Microsoft. Dat schrijft de Duitse krant Frankfurter Allgemeine, die plannen van minister van Economische Zaken Peter Altmaier inzag.

De clouddienst zou bekendstaan als Project GAIA-X. Volgens de plannen wordt de dienst als een bedrijf geleid. GAIA-X zou zowel clouddiensten aan de overheid kunnen leveren als zakelijke klanten bedienen.

Het is niet bekend hoe vergevorderd de plannen zijn.

Het bericht ‘Duitsland gaat strijd met cloudreuzen aan’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

✇ Nieuws.nl Economie

‘Tesla wil fabriek net over Duitse grens’

Door ANP — 22 Augustus 2019 om 20:11

Maker van elektrische auto’s Tesla lijkt zijn eerste Europese Gigafactory in het noordwesten van Duitsland te willen bouwen. De autobouwer zou interesse hebben om die fabriek neer te zetten in Emden in de deelstaat Nedersaksen, meldt de Duitse krant Nordwest Zeitung. Emden ligt tegenover Delfzijl aan de overkant van de Dollard. Eerder probeerde Groningen Tesla juist te bewegen de fabriek in die provincie te bouwen.

Emden is niet de enige locatie die Tesla op het oog zou hebben. Ook een locatie verder stroomopwaarts aan de Eems wordt volgens de krant nog overwogen. Het bedrijf van topman Elon Musk heeft de locaties samen met afgevaardigden van de deelstaat bezocht.

Tesla zou oorspronkelijk in 2017 een locatie voor een Europese Gigafactory bekendmaken, maar dat gebeurde niet. Vorig jaar gaf Musk al te kennen dat Duitsland koploper was om zo’n grote autofabriek binnen te halen.

Het bericht ‘Tesla wil fabriek net over Duitse grens’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

✇ Nieuws.nl Economie

Europese beurzen sluiten in het rood

Door ANP — 22 Augustus 2019 om 17:48

De Europese aandelenbeurzen zijn donderdag duidelijk lager geëindigd. De markten keken uit naar de speech van Fed-voorzitter Jerome Powell bij de bankiersbijeenkomst in het Amerikaanse Jackson Hole. Beleggers op het Damrak verwerkten verder de nodige cijferberichten. Die van bouwer BAM en betalingsbedrijf Adyen vielen niet in goede aarde.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot 0,6 procent lager op 546,90 punten. De MidKap zakte 1 procent tot 797,39 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen daalden tot 1,1 procent.

Adyen was hekkensluiter bij de hoofdfondsen, met een min van 5 procent. De betalingsverwerker boekte flink meer omzet in de eerste jaarhelft, maar analisten van KBC Securities denken dat dergelijke groei niet lang vol te houden is. Sterkste stijger was staalfabrikant ArcelorMittal met een winst van 2,9 procent.

In de MidKap raakte BAM 7,5 procent kwijt. De bouwer moest een extra voorziening van 7,5 miljoen nemen op sluisproject OpenIJ. De Noordzeesluis kostte BAM eerder al tientallen miljoenen extra. De bouwer sloot de eerste jaarhelft af in de rode cijfers.

Boskalis verloor 3,5 procent. De baggeraar zag het bedrijfsresultaat in de eerste jaarhelft afnemen. Het bedrijf treft daarnaast voorzieningen van ruim 100 miljoen euro op een aantal contracten, vooral rond windparken op zee. Volgens Boskalis zijn de marktomstandigheden in die sector sterk veranderd door het wegvallen van subsidies.

Op de lokale markt kreeg Stern er 5,5 procent bij. Het autobedrijf boekte in de eerste jaarhelft een recordwinst dankzij de verkoop van SternLease aan leasemaatschappij ALD.

Osram Licht steeg 1,8 procent in Frankfurt. Het verlichtingsbedrijf heeft de weg vrijgemaakt voor een overnamebod door de Oostenrijkse sensormaker AMS (min 0,7 procent). Daarmee gaat de overnamestrijd van AMS met investeerders Bain Capital en Carlyle Group de volgende fase in.

De euro was 1,1086 dollar waard tegen 1,1097 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,5 procent minder op 55,38 dollar. Brentolie daalde 0,5 procent in prijs tot 60,00 dollar per vat.

Het bericht Europese beurzen sluiten in het rood verscheen eerst op Nieuws.nl.

✇ Nieuws.nl Economie

Wall Street opent hoger

Door ANP — 22 Augustus 2019 om 15:48

De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag hoger geopend. Beleggers op Wall Street keken vooral uit naar de jaarlijkse bijeenkomst van centrale bankiers in het Amerikaanse Jackson Hole. Bij de bedrijfscijfers gaat de aandacht uit naar kwartaalresultaten van onder meer levensmiddelenconcern Hormel Foods, sportartikelenverkoper Dick’s Sporting Goods en warenhuisketen Nordstrom.

De Dow-Jonesindex ging in de eerste handelsminuten 0,6 procent omhoog naar 26.359 punten. De breed samengestelde S&P 500 kreeg er 0,4 procent bij tot 2937 punten. Techbeurs Nasdaq noteerde een plus van 0,3 procent op 8042 punten.

Warenhuisketen Nordstrom deed het beter dan analisten hadden verwacht en kreeg er 11,5 procent bij. Ook branchegenoten als Macy’s en JC Penney liftten mee op het positieve sentiment en werden tot 1,8 procent hoger gezet.

Voedselproducent Hormel Foods (plus 2,9 procent) zag de omzet en winst dalen in het kwartaal. Het bedrijf had onder meer last van de gestegen avocadoprijzen. Ook verkocht Skippy-pindakaas minder goed.

Sportwinkelketen Dick’s Sporting Goods zette hogere vergelijkbare winkelverkopen in de boeken. Dat was voor het eerst in twee jaar. Het aandeel steeg 5 procent.

Het bericht Wall Street opent hoger verscheen eerst op Nieuws.nl.

✇ Nieuws.nl Economie

Weer tegenvaller voor bouwers nieuwe zeesluis

Door ANP — 22 Augustus 2019 om 14:52

Bouwbedrijf VolkerWessels heeft net als partner BAM weer extra geld opzij moeten zetten voor het sluisproject OpenIJ. De twee beursgenoteerde bouwers zitten elk voor 50 procent in het project. Vandaar zijn de extra kosten voor de bedrijven even hoog.

Het gaat om de bouw van een nieuwe zeesluis in IJmuiden. Over het eerste halfjaar bedraagt de voorziening voor VolkerWessels 7,5 miljoen euro. Bij de publicatie van de cijfers over het eerste kwartaal ging VolkerWessels er nog vanuit dat het sluisproject bijna 4 miljoen euro duurder zou uitvallen. Eerder zadelde OpenIJ de twee bouwers al met vele miljoenen euro’s extra kosten op.

BAM meldde donderdagochtend als eerste dat er in verband met het sluisproject weer sprake was van een tegenvaller. VolkerWessels komt pas volgende week met resultaten. Omdat het bedrag van de voorziening niet heel hoog is heeft VolkerWessels donderdag geen eigen persverklaring naar buiten gebracht, stelt een woordvoerder van de bouwer na vragen van het ANP.

De extra euro’s waren nodig voor het nemen van voorzorgsmaatregelen voor het afzinken van het tweede caisson. BAM benadrukte al dat de werkzaamheden wel volgens schema lopen. De planning is nu dat de eerste schepen begin 2022 door de sluis kunnen, meer dan twee jaar later dan aanvankelijk gepland.

Dat dit project in de voorbije jaren een hoofdpijndossier is geworden voor BAM en VolkerWessels komt voornamelijk door een constructiefout. De deurkas van het binnenhoofd, waar de sluisdeur aan de zijde van het kanaal en de reservedeur in komen, bleek niet stijf genoeg. Dit probleem werd getackeld door het aanbrengen van extra wapening in de wanden van het caisson en het plaatsten van tijdelijke tussenwanden.

Het bericht Weer tegenvaller voor bouwers nieuwe zeesluis verscheen eerst op Nieuws.nl.

✇ Nieuws.nl Economie

Geen uitval door Britse staking Ryanair

Door ANP — 22 Augustus 2019 om 14:49

De staking van Britse piloten bij Ryanair heeft donderdag nog niet geleid tot uitval van vluchten. Er waren wel enkele vertragingen, maar dat had volgens de Ierse budgetvliegmaatschappij niet te maken met de acties.

Ryanair maakt zich op voor het drukste weekend van het jaar, en probeerde mede om die reden woensdag via de rechter de acties van pilotenbond BALPA op donderdag en vrijdag te voorkomen. Waar een rechter in Ierland wel acties in dat land verbood, kreeg Ryanair in het Verenigd Koninkrijk nul op het rekest.

Vrijdag staan in het Verenigd Koninkrijk bij Ryanair 1700 vluchten gepland met in totaal 259.000 passagiers. Het is extra druk, omdat veel Britten maandag een vrije dag hebben. Ryanair liet woensdag al weten ernaar te streven alle vluchten door te laten gaan. BALPA vertegenwoordigt een minderheid van de Britse Ryanair-piloten.

Het bericht Geen uitval door Britse staking Ryanair verscheen eerst op Nieuws.nl.

✇ Nieuws.nl Economie

Kaartnummers Duitse klanten Mastercard gelekt

Door ANP — 22 Augustus 2019 om 14:09

Door een datalek bij een bonusprogramma van Mastercard in Duitsland zijn lijsten met volledige nummers van creditcards op straat komen te liggen. Dat heeft de Amerikaanse creditcardmaatschappij laten weten aan klanten van wie de betaalpassen mogelijk door het lek getroffen zijn.

Eerder werd al bekend dat lijsten met namen, e-mailadressen, telefoonnummers en adressen van deelnemers aan het bonusprogramma Priceless Specials op internet waren opgedoken. In dezelfde lijsten stonden de eerste twee en laatste vier cijfers van de betaalkaarten. In de lijsten stonden meer dan 89.000 ingevoerde gegevens, maar het is nog niet duidelijk of ook zoveel klanten getroffen zijn.

Volgens Mastercard is het lek ontstaan door een “veiligheidsprobleem” bij een externe dienstverlener die het klantenprogramma beheert. Aankopen doen met de gelekte gegevens lijkt vooralsnog niet mogelijk, omdat daarvoor ook de verloopdatum van een creditcard nodig is.

Het bericht Kaartnummers Duitse klanten Mastercard gelekt verscheen eerst op Nieuws.nl.

✇ Nieuws.nl Economie

‘Kabinet moet koopkracht ouderen verbeteren’

Door ANP — 22 Augustus 2019 om 11:56

Het kabinet moet bij Prinsjesdag maatregelen aankondigen om de koopkracht van ouderen te verbeteren. Daarvoor pleit KBO-PCOB, naar eigen zeggen de grootste seniorenorganisatie van Nederland.

Uit eigen onderzoek zou blijken dat vier op de tien ouderen de armoede bij andere senioren in hun omgeving zien toenemen. Zeven op de tien vinden dat er een steeds sterkere tweedeling is tussen wie voldoende geld heeft, en een groeiende groep met te weinig geld om aan de samenleving te kunnen deelnemen.

KBO-PCOB stelt dat naast activiteiten, uitjes, sport en verjaardagen ook zorg vaker wordt vermeden. Van de senioren geeft 18 procent aan het afgelopen jaar wel eens een bezoek aan bijvoorbeeld de tandarts of fysiotherapeut te hebben gemeden om vrees over de kosten.

De organisatie wijst erop dat de koopkracht van veel ouderen al niet best is en alleen maar verder verslechtert doordat veel pensioenen waarschijnlijk worden gekort. “Het is ronduit dramatisch. Na jaren van niet-indexeren volgt er nu korting. Compenseren is nodig om de groeiende financiële kwetsbaarheid bij groepen senioren tegen te gaan. De minister moet ingrijpen”, zegt directeur Manon Vanderkaa.

Het bericht ‘Kabinet moet koopkracht ouderen verbeteren’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

✇ Nieuws.nl Economie

Celstraf voor frauderende biodieselhandelaar

Door ANP — 22 Augustus 2019 om 14:54

Handelaar in biodiesel Cees B. is wegens witwassen en valsheid in geschrifte veroordeeld tot een celstraf van 2,5 jaar, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. De 51-jarige ondernemer uit Harderwijk loog onder andere over de hoeveelheden biodiesel die zijn bedrijf op de Nederlandse markt had gebracht. Dat leverde hem miljoenen euro’s op.

B. sjoemelde met biotickets, een soort certificaten die moeten aangeven dat brandstof ook echt biobrandstof is. Daarnaast ontfutselde hij via valse facturen en andere constructies 3 miljoen euro uit bedrijven onder zijn zeggenschap. Dat geld werd witgewassen via vastgoed in Nederland en Bonaire.

Het Openbaar Ministerie nam het de handelaar kwalijk dat hij met de biodieselfraude beleid misbruikte dat was bedoeld om klimaatverandering tegen te gaan. De rechter legde evenwel een lagere celstraf op dan de geëiste 38 maanden cel, omdat B. goed heeft meegewerkt aan het onderzoek. Wel noemt de rechter zijn leidende rol bij de fraude ernstig.

Een 52-jarige medewerker van B. krijgt een taakstraf van 160 uur en een voorwaardelijke celstraf van vier maanden wegens medeplichtigheid. De 47-jarige echtgenote van B. krijgt een taakstraf van 240 uur en acht maanden voorwaardelijk, omdat ze jarenlang niets deed tegen de misdrijven en er wel van profiteerde.

Een vierde verdachte, die als financieel directeur voor B.’s bedrijven werkte, werd vrijgesproken. Volgens de rechter maakte deze 54-jarige man zich niet schuldig aan opzettelijk strafbaar handelen.

Het bericht Celstraf voor frauderende biodieselhandelaar verscheen eerst op Nieuws.nl.

❌