[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
βœ‡ Nieuws.nl Economie

Bierbrouwers schorten Zuid-Afrikaanse miljoeneninvesteringen op

Door ANP β€” 5 Augustus 2020 om 13:06

Door het verbod op de verkoop van alcohol hebben drankbedrijven, waaronder Heineken en AB Inbev, investeringen van omgerekend zo’n 613 miljoen euro in Zuid-Afrika op de lange baan geschoven. De verkoop van alcohol is in juli opnieuw verboden als maatregel tegen het nieuwe coronavirus. Doordat er amper nog bier wordt verkocht, komen uitbreidingsplannen in het land voorlopig niet goed uit.

Heineken bevestigde deze week de bouw van een nieuwe brouwerij in de regio rond Durban op te schorten. Met de brouwerij was een investering gemoeid van 6 miljard rand, ongeveer 294 miljoen euro.

South African Breweries (SAB), een dochteronderneming van bierconcern AB Inbev, kondigde aan uitgaven van in totaal 5 miljard rand in de vernieuwing van brouwerijen te stoppen. Glasfabrikant Consol Holdings, die veel drankflessen produceert, gaat voorlopig niet verder met de bouw van een productiefaciliteit van 1,5 miljard rand.

Voor de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa is het verbod op alcohol een lastig verhaal. Hij beloofde eerder omgerekend tientallen miljarden euro’s aan buitenlandse investeringen binnen te halen, maar ziet nu dat brouwers de hand op de knip houden. De investeringen zijn juist hard nodig nu het Zuid-Afrikaanse ministerie van Financiën een economische krimp van 7,2 procent voorspelt in 2020.

Tegelijkertijd wil de Zuid-Afrikaanse regering met het verbod op alcoholverkoop het overbelaste zorgsysteem ontzien. Eerder deze week schoot het aantal bevestigde coronagevallen in het land door de grens van 500.000, waarmee Zuid-Afrika het op vier na hardst geraakte land door de pandemie is geworden.

Voor Heineken gold Zuid-Afrika als belangrijke groeimarkt, waar de Nederlandse brouwer ruimte zag voor groter marktaandeel. Dergelijke vooruitzichten voor de biermarkt zijn nu in de war geschopt. Zo sprak financieel leidinggevende Andrew Murray van concurrent SAB van “aanzienlijke operationele onzekerheid” in het land. Een eerder alcoholverbod wegens de coronapandemie, die van eind maart tot eind juni duurde, kostte de sector volgens brouwers al 117.000 banen.

Het bericht Bierbrouwers schorten Zuid-Afrikaanse miljoeneninvesteringen op verscheen eerst op Nieuws.nl.

βœ‡ Nieuws.nl Economie

Europese beurzen over breed front vooruit

Door ANP β€” 5 Augustus 2020 om 11:59

De Europese aandelenbeurzen gingen woensdag over een breed front vooruit. Beleggers verwerkten de kwartaalberichten van grote bedrijven als BMW, Allianz, Commerzbank en Deutsche Post. Op het Damrak stal Ahold Delhaize de show na een verhoging van de winstverwachting door het supermarktconcern. Ook het handelsbericht van informatieleverancier Wolters Kluwer viel in goede aarde.

De AEX-index op Beursplein 5 boekte rond het middaguur een winst van 1,3 procent op 564,99 punten. De MidKap klom 1,4 procent tot 784,91 punten. Frankfurt, Londen en Parijs dikten tot 1,1 procent aan.

Ahold Delhaize (plus 5,9 procent) was de grote winnaar in de AEX en bereikte de hoogste koers ooit na een verdubbeling van de kwartaalwinst en een verhoging van de winstverwachting voor het hele jaar. Het moederbedrijf van Albert Heijn en bol.com profiteerde opnieuw van hamstergedrag van consumenten als gevolg van de uitbraak van het coronavirus, net als in het eerste kwartaal.

ASR won 2,8 procent na de aankondiging dat de verzekeraar zijn dividenduitkering en aandeleninkoopprogramma hervat. Informatieleverancier Wolters Kluwer zag de resultaten groeien in de eerste jaarhelft en kreeg er 3,2 procent bij. Bierbrouwer Heineken was de sterkste daler, met een min van 0,8 procent.

GrandVision daalde 0,2 procent in de MidKap. Het optiekbedrijf dook in de eerste jaarhelft stevig in de rode cijfers door de tijdelijke sluiting van winkels vanwege de virusuitbraak. Wel is er volgens het bedrijf sinds de heropening in diverse landen sprake van een stevig herstel.

In Frankfurt steeg Deutsche Post DHL 2,8 procent. Het Duitse postbedrijf profiteerde afgelopen kwartaal van de sterk gestegen vraag naar pakketbezorging door de corona-lockdowns in diverse landen. Allianz daalde 0,2 procent. De Duitse verzekeraar zag het kwartaalresultaat opnieuw flink kelderen door de coronacrisis, maar is wel optimistischer over de tweede jaarhelft. Automaker BMW verloor 3 procent na een teleurstellend kwartaalbericht.

Commerzbank won 4,6 procent. De Duitse bank denkt dit jaar in de rode cijfers te duiken, terwijl eerder nog op een positief resultaat werd gerekend. Accor verloor 1 procent in Parijs. De Franse hotelgroep gaat 1000 banen schrappen na een verlies van 1,5 miljard euro in het eerste halfjaar.

De euro was 1,1840 dollar waard, tegen 1,1767 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,4 procent duurder op 42,30 dollar. Brentolie klom ook 1,4 procent in prijs, tot 45,05 dollar per vat.

Het bericht Europese beurzen over breed front vooruit verscheen eerst op Nieuws.nl.

βœ‡ Nieuws.nl Economie

Brussel leent miljoenen aan drinkwaterbedrijf Vitens

Door ANP β€” 5 Augustus 2020 om 11:55

De Europese Investeringsbank (EIB) verstrekt het Nederlandse drinkwaterbedrijf Vitens een lening van 150 miljoen euro voor het toekomstbestendig maken van zijn waterdistributienetwerk en het vergroten van de waterreserves in de komende tien jaar.

Vitens is het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland. De onderneming regelt het drinkwater in de provincies Friesland, Overijssel, Gelderland, Flevoland en Utrecht, waardoor het momenteel zo’n 5,8 miljoen mensen bedient, bijna één derde van de Nederlandse bevolking.

Vitens wil zich met het bedrag van de EIB aanpassen aan bevolkings- en economische groei, en de effecten van klimaatverandering. Onder andere de waterzuiveringsinstallaties, reservoirs en pompstations, distributienetwerken en watermeters krijgen een upgrade. Het vergroten van de waterreserves is bedoeld als een buffer in het geval van extreme weersomstandigheden en grote vraag.

“Dit soort investeringen toont de meerwaarde die Europese instellingen voor Nederland kunnen hebben”, stelt het hoofd van het EIB-kantoor in Amsterdam, Els Sweeney-Bindels. “Bijna niemand weet wat voor enorme investeringen nodig zijn voor het onderhouden van de hoogkwaliteitsnetwerken zoals we die in Nederland kennen. De EIB is blij dat het financiering kan aanbieden voor die doeleinden en daarmee de langlopende samenwerking met Vitens kan voortzetten.” Vorige maand kreeg ook drinkwaterbedrijf Evides een lening van 190 miljoen euro van de EIB.

Het bericht Brussel leent miljoenen aan drinkwaterbedrijf Vitens verscheen eerst op Nieuws.nl.

βœ‡ Nieuws.nl Economie

Winkeliers in eurozone zien verkopen herstellen

Door ANP β€” 5 Augustus 2020 om 11:52

De winkelverkopen in de eurozone zijn in juni verder aangetrokken na een krachtig herstel in mei en forse afnames in de voorgaande maanden als gevolg van de coronacrisis. Met name bij de kledingwinkels en schoenenzaken gingen de verkopen weer flink omhoog. Op het gebied van eten, drinken en tabak werd in juni wel iets minder gekocht.

De verkopen in de detailhandel van de negentien eurolanden zaten vergeleken met een maand eerder met 5,7 procent in de lift. Dat was wel iets minder sterk dan economen hadden voorzien. Zij gingen in doorsnee uit van een toename met 6,1 procent. Maar daartegenover staat dat Eurostat zijn inschatting voor de verkopen in mei naar boven heeft bijgesteld. In die maand was bij nader inzien sprake van een verkoopplus van wel 20,3 procent, waar eerder een toename van 17,8 procent was gemeld.

In mei en juni zijn er in Europa veel winkels heropend. In de periode daarvoor was het in diverse landen voor veel winkeliers verplicht om hun filialen te sluiten in verband met de coronamaatregelen.

Het bericht Winkeliers in eurozone zien verkopen herstellen verscheen eerst op Nieuws.nl.

βœ‡ Nieuws.nl Economie

Europese dienstensector krabbelt verder op

Door ANP β€” 5 Augustus 2020 om 10:47

De dienstensector van verschillende Europese landen is in juli weer verder opgekrabbeld na de stevige dip in april en de eerste stabilisering in mei en juni. Dat meldde de Britse marktonderzoeker Markit op basis van definitieve cijfers. De dienstensector omvat onder meer toerisme, detailhandel, horeca en luchtvaart, die sterk gebukt gingen onder de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te beteugelen.

Voor Duitsland, de grootste economie van de eurozone, werd nu een stand van 55,6 gerekend door Markit. Een niveau boven de 50 wijst op groei. In Frankrijk werd een stand van 57,3 gemeld. De cijfers zijn wel iets lager dan bij een eerdere raming door Markit.

In Spanje en Italië, twee landen die zwaar door de coronacrisis zijn getroffen, veerde de bedrijvigheid eveneens op. Voor de hele eurozone werd een stand van 54,7 gemeten. Ook dit cijfer was iets lager dan een eerdere inschatting en valt daarmee enigszins tegen bij economen. De onderzoekers van Markit waarschuwden eerder al dat er nog een zeer lange weg is te gaan voordat de Europese economie weer terug is op het niveau van voor de crisis.

Het bericht Europese dienstensector krabbelt verder op verscheen eerst op Nieuws.nl.

βœ‡ Nieuws.nl Economie

Ahold Delhaize klimt op positieve beurs

Door ANP β€” 5 Augustus 2020 om 09:19

Het aandeel Ahold Delhaize was woensdag in trek op de Amsterdamse beurs na een verhoging van de winstverwachting door het supermarktconcern. De Europese beurzen gingen over een breed front omhoog. Beleggers verwerkten de kwartaalberichten van grote bedrijven als BMW, Allianz, Commerzbank en Deutsche Post. Op het Damrak kwamen naast Ahold Delhaize ook informatieleverancier Wolters Kluwer en optiekketen GrandVision met cijfers.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1,4 procent hoger op 565,92 punten. De MidKap klom 1,6 procent tot 786,66 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 1,3 procent.

Alle 25 AEX-bedrijven stonden in het groen. Ahold Delhaize (plus 5,4 procent) was de grote winnaar en bereikte de hoogste koers ooit na een verdubbeling van de kwartaalwinst en een verhoging van de winstverwachting voor het hele jaar. Het moederbedrijf van Albert Heijn en bol.com profiteerde opnieuw van hamstergedrag van consumenten als gevolg van de uitbraak van het coronavirus, net als in het eerste kwartaal.

ASR steeg 3,4 procent na de aankondiging dat de verzekeraar haar dividenduitkering en aandeleninkoopprogramma hervat. Informatieleverancier Wolters Kluwer zag de resultaten groeien in de eerste jaarhelft en klom 3,2 procent.

GrandVision bleef vlak in de MidKap. Het optiekbedrijf dook in de eerste jaarhelft stevig in de rode cijfers door de tijdelijke sluiting van winkels vanwege de corona-uitbraak. Wel is er volgens het bedrijf sinds de heropening in diverse landen sprake van een stevig herstel.

In Frankfurt won Deutsche Post DHL ruim 2 procent. Het Duitse postbedrijf profiteerde afgelopen kwartaal van de sterk gestegen vraag naar pakketbezorging door de corona-lockdowns in diverse landen. Allianz daalde 0,1 procent. De Duitse verzekeraar zag het kwartaalresultaat opnieuw flink kelderen door de coronacrisis, maar is wel optimistischer over de tweede jaarhelft. Automaker BMW verloor dik 2 procent na een teleurstellend kwartaalbericht.

Commerzbank steeg 4 procent. De Duitse bank denkt dit jaar in de rode cijfers te duiken, terwijl eerder nog op een positief resultaat werd gerekend. Accor zakte 3 procent in Parijs. De hotelgroep gaat 1000 banen schrappen na een verlies van 1,5 miljard euro in het eerste halfjaar.

De euro was 1,1823 dollar waard tegen 1,1767 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,4 procent tot 41,88 dollar. Brentolie kostte 0,5 procent meer op 44,64 dollar per vat.

Het bericht Ahold Delhaize klimt op positieve beurs verscheen eerst op Nieuws.nl.

βœ‡ Nieuws.nl Economie

Automaker BMW flink geraakt door coronacrisis

Door ANP β€” 5 Augustus 2020 om 09:13

De Duitse automaker BMW heeft afgelopen kwartaal voor het eerst sinds 2009 een operationeel kwartaalverlies in de boeken gezet. De onderneming werd opnieuw hard geraakt door de coronacrisis die de verkopen van auto’s wereldwijd dwarszit. Vooral in Europa is de vraag naar auto’s minder geworden door tijdelijk gesloten fabrieken en showrooms.

BMW sloot het tweede kwartaal af met een 22,3 procent lagere omzet van 19,9 miljard euro. Daarbij schreef de automaker een operationeel verlies (ebit) van 666 miljoen euro. Een jaar terug was nog sprake van een operationele winst van 2,2 miljard euro. Onder de streep kwam BMW dit keer 212 miljoen euro tekort, waar een jaar terug een nettowinst van 1,5 miljard euro werd geboekt.

De autoverkopen van BMW, een belangrijke maatstaf die door marktkenners nauwlettend in de gaten wordt gehouden, daalden het afgelopen half jaar met bijna een kwart naar 962,575. In Europa, Duitsland en de Verenigde Staten kelderde de vraag het hardst, rond de 30 procent. In China, waar in het eerste kwartaal juist de grootste daling in verkopen plaatsvond, verbeterde de vraag vanaf april aanzienlijk. Uiteindelijk daalde daar de autoverkoop met ‘slechts’ 6 procent in het eerste half jaar.

BMW houdt ondanks het verlies vast aan de verwachting van een brutowinstmarge tussen 0 en 3 procent voor de Automotive-tak in het volledige jaar. Ook wil het bedrijf blijven investeren in innovatie en ontwikkeling en telt daar tot 2025 meer dan 30 miljard euro voor neer.

Het bericht Automaker BMW flink geraakt door coronacrisis verscheen eerst op Nieuws.nl.

βœ‡ Nieuws.nl Economie

Nikkei doet stapje terug door duurdere yen

Door ANP β€” 5 Augustus 2020 om 08:14

De Japanse aandelenbeurs is woensdag licht lager geëindigd. Beleggers namen wat gas terug na de sterke koerswinsten in de afgelopen handelsdagen. Een duurdere Japanse yen en tegenvallende vooruitzichten van technologieconcern Sony zorgden daarbij voor enige koersdruk. De andere beursgraadmeters in de Aziatische regio gingen overwegend licht vooruit in navolging van de hogere slotstanden op Wall Street.

De Nikkei in Tokio sloot 0,3 procent in de min op 22.514,85 punten. Sony zakte 1,6 procent. Het Japanse technologie- en elektronicaconcern voorziet een forse daling van de winst in het lopende boekjaar. De coronacrisis raakt vooral de activiteiten op het gebied van muziek en film hard. Ook de verkoop van elektronische apparaten staat onder druk. De spelletjestak van Sony profiteert wel van thuisblijvers, die meer abonnementen sluiten.

De hoofdindex in Shanghai noteerde tussentijds 0,1 procent in de plus en de Hang Seng-index in Hongkong won 0,4 procent. Uit cijfers van marktonderzoekers Caixin en Markit bleek dat de groei van de Chinese industrie in juli wat is afgenomen ten opzichte van een maand eerder. Zakenkrant The Wall Street Journal meldde daarnaast dat de Verenigde Staten en China op 15 augustus op hoog niveau zullen overleggen over de handelsbetrekkingen tussen de twee grootmachten. De Kospi in Seoul dikte 1,1 procent aan en de Australische All Ordinaries in Sydney bleef achter met een min van 0,6 procent.

Het bericht Nikkei doet stapje terug door duurdere yen verscheen eerst op Nieuws.nl.

βœ‡ Nieuws.nl Economie

Moederbedrijf Albert Heijn en bol.com verdubbelt kwartaalwinst

Door ANP β€” 5 Augustus 2020 om 08:02

Supermarktconcern Ahold Delhaize heeft zijn kwartaalwinst in het tweede kwartaal verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ook schroeft het moederbedrijf van Albert Heijn en bol.com zijn winstverwachting voor het hele jaar op. De onderneming profiteerde opnieuw van hamstergedrag van consumenten als gevolg van de uitbraak van het coronavirus, net als in het eerste kwartaal. Ook werd er veel meer online gekocht.

De nettowinst liep afgelopen periode op tot 693 miljoen euro, van 334 miljoen euro in het tweede kwartaal vorig jaar. Destijds drukten stakingen bij winkels van Stop & Shop, de grootste Amerikaanse winkelformule van Ahold Delhaize, nog op de resultaten. Maar het is vooral de enorme verkoopstijging door de coronapandemie die de cijfers kleurt.

In de Verenigde Staten kwamen de vergelijkbare verkopen bijna 21 procent hoger uit. De Europese tak van het bedrijf, die eind maart al te maken kreeg met een flinke hamsterpiek, was goed voor een verkoopplus van ruim 10 procent. Dit zorgde ervoor dat de totale omzet met bijna 16 procent toenam tot 19,1 miljard euro.

Bol.com deed ook goede zaken omdat mensen tijdens de corona-lockdown meer via het internet bestelden. De verkopen via de website stegen met meer dan 65 procent. Bij de supermarkten van Ahold Delhaize werd ook vaker boodschappen gedaan via het internet. Over de gehele linie zaten de online verkopen bijna 78 procent in de lift.

Het sterke tweede kwartaal is voor de top van het bedrijf aanleiding om de financiële verwachtingen op te krikken. Ahold Delhaize rekent in heel 2020 nu op een toename van de onderliggende winst per aandeel van ongeveer 20 tot 25 procent. Eerder ging het bedrijf nog uit van zo’n 15 procent meer winst.

Die extra inkomsten zullen overigens niet worden besteed aan een overname van HEMA. Er gingen geruchten dat Ahold Delhaize geïnteresseerd zou zijn in die winkelketen, maar woensdag liet topman Frans Muller weten dat zijn bedrijf geen bod heeft uitgebracht op HEMA. HEMA is recent in handen van schuldeisers gekomen in ruil voor het verlagen van de schuld. Daardoor verloor miljardair Marcel Boekhoorn de zeggenschap bij de winkelketen. Op dit moment zouden meerdere bedrijven in de race zijn om met HEMA verder te gaan.

Het bericht Moederbedrijf Albert Heijn en bol.com verdubbelt kwartaalwinst verscheen eerst op Nieuws.nl.

βœ‡ Nieuws.nl Economie

Gestegen vraag naar pakketbezorging stuwt winst DHL

Door ANP β€” 5 Augustus 2020 om 07:59

Deutsche Post DHL profiteerde in het tweede kwartaal van de sterk gestegen vraag naar pakketbezorging, te midden van de corona-lockdowns in diverse landen. De Duitse logistiek- en postreus wist zijn kwartaalwinst hierdoor met bijna 15 procent op te voeren. Eerder was al bekend dat het bedrijf achter de gele DHL-busjes zijn meer dan 500.000 werknemers wil laten meedelen in de winst en hen een bonus geeft van 300 euro per persoon.

Onder de streep bleef in de verslagperiode 525 miljoen euro over, tegen een nettowinst van 458 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. Daarbij ging de operationele winst, waar Deutsche Post DHL liever naar kijkt, met bijna 19 procent omhoog tot 912 miljoen euro. Door de coronapandemie kochten consumenten wereldwijd meer online, waardoor DHL meer pakketjes bezorgde. Tegelijkertijd hadden andere logistieke divisies, zoals die voor vrachtvervoer, te lijden onder de economische crisis. De totale opbrengsten van het concern stegen ruim 3 procent tot circa 16 miljard euro.

Deutsche Post DHL was in een handelsupdate begin juli al zeker genoeg van zijn zaak om een prognose voor heel 2020 te geven en een dividendvoorstel te doen. Deze prognoses zijn nu bevestigd. Het bedrijf verwacht een operationele winst tussen de 3,5 miljard en 3,8 miljard euro.

Het bericht Gestegen vraag naar pakketbezorging stuwt winst DHL verscheen eerst op Nieuws.nl.

βœ‡ Nieuws.nl Economie

Moederbedrijf Pearle duikt in de rode cijfers door coronacrisis

Door ANP β€” 5 Augustus 2020 om 07:37

Optiekbedrijf GrandVision, eigenaar van ketens als Pearle en Eye Wish, is in de eerste helft van het jaar stevig in de rode cijfers gedoken. Vanwege de corona-uitbraak waren veel winkels van het concern tijdelijk gesloten en dat drukte flink op de verkopen. Wel is er volgens GrandVision de laatste tijd, sinds het heropenen van de filialen in diverse landen, sprake van een stevig herstel.

De omzet over de eerste zes maanden van het jaar zakte met meer dan 27 procent vergeleken met een jaar eerder, tot minder dan 1,5 miljard euro. Daarbij ging een bedrijfsresultaat (ebita) in de boeken van 24 miljoen euro negatief. Een jaar terug kwam dit resultaat nog 237 miljoen euro in de plus uit. Onder de streep resteerde nu een tekort van 212 miljoen euro, tegen een nettowinst van 74 miljoen euro in de eerst helft van 2019. Het bedrijf is in verband met de onzekerheid rond de coronacrisis niet met nieuwe financiële verwachtingen gekomen.

Bij GrandVision speelt sinds kort ook nog een opmerkelijke juridische strijd met EssilorLuxottica. Die internationale brillengigant is bezig GrandVision over te nemen, maar werd onlangs boos omdat de Nederlanders weigerden in detail aan te geven hoe ze de impact van de coronacrisis proberen te beperken. Vervolgens zijn de partijen naar de rechter gestapt, omdat bepaalde afspraken zouden zijn geschonden.

GrandVision benadrukt in zijn halfjaarbericht evenwel dat het bedrijf nog steeds achter de overnamedeal staat en zal meewerken aan de afronding hiervan. De deal werd ongeveer een jaar geleden aangekondigd. Toen was al aangegeven dat de afronding van de transactie wel eens twee jaar zou kunnen gaan duren, omdat mededingingsautoriteiten eerst hun goedkeuring moeten geven. Inmiddels doet de Europese Commissie al maanden onderzoek naar de plannen, waarmee meer dan 7 miljard euro is gemoeid.

Er zijn in Brussel grote zorgen over de gevolgen voor consumenten van de samensmelting. EssilorLuxottica is de grootste aanbieder van brillen ter wereld is en GrandVision geldt als de grootste Europese detailhandelaar voor brillen. Die samenballing van marktmacht zou mogelijk voor hogere prijzen of minder keuze op de markt kunnen zorgen. Naar verluidt heeft de commissie geëist dat EssilorLuxottica winkels in Italië en Nederland of Frankrijk verkoopt voor groen licht voor de overname. Die voorwaarde ligt gevoelig, omdat zo’n verkoop door de coronacrisis moeilijk en waarschijnlijk niet lucratief is.

Het bericht Moederbedrijf Pearle duikt in de rode cijfers door coronacrisis verscheen eerst op Nieuws.nl.

βœ‡ Nieuws.nl Economie

β€˜Europese economie herstelt in 3e kwartaal met bijna 13 procent’

Door ANP β€” 5 Augustus 2020 om 11:29

De eurozone kan in het derde kwartaal rekenen op een economisch herstel van 12,8 procent. Dat meldt kredietverzekeraar Euler Hermes op basis van onderzoek. Duitsland is volgens de verzekeraar duidelijk koploper in het herstel, en ook Nederland behoort tot de kopgroep.

“De lockdown in Duitsland was kort en beperkt en de steunmaatregelen het meest vergaand”, zegt risicodirecteur Johan Geeroms. “Ook kreeg de particuliere consumptie in Duitsland een boost door de btw-verlaging en de kinderbijslagbonus die meteen zijn ingevoerd.” Vorige week werd bekend dat de economie van Duitsland in de afgelopen periode met meer dan 10 procent is gekrompen.

Als alleen naar het cijfermatig herstel wordt gekeken, groeit de economie in Spanje (plus 17 procent), Frankrijk (plus 16 procent) en Italië (plus 15 procent) het hardst. “Maar deze landen kregen ook de hardste klappen in het tweede kwartaal”, aldus Geeroms. Zo daalde het reële bbp in Spanje met 18,5 procent, in Frankrijk met 13,8 procent en in Italië met 12,4 procent.

Euler Hermes verwacht dat de reële daling van het bbp in de eurozone over heel 2020 uitkomt op 9 procent. Voor volgend jaar voorziet de kredietverzekeraar een groei van 6 procent. Het niveau van voor de crisis zal voor eind 2022 waarschijnlijk niet worden gehaald. Bovendien worden er in Nederland veel faillissementen verwacht eind dit jaar en begin 2021.

Het bericht ‘Europese economie herstelt in 3e kwartaal met bijna 13 procent’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

βœ‡ Nieuws.nl Economie

Indonesische economie krimpt voor het eerst in twee decennia

Door ANP β€” 5 Augustus 2020 om 07:02

De Indonesische economie is in het tweede kwartaal gekrompen. Maatregelen om de uitbraak van het coronavirus in te dammen eisten hun tol van de grootste economie van Zuidoost-Azië. Het is de eerste economische neergang in het land sinds de Aziatische financiële crisis meer dan twee decennia geleden.

Het bruto binnenlands product (bbp) daalde in de meetperiode met 5,3 procent ten opzichte van een jaar geleden, zo bleek uit gegevens van het nationale statistiekbureau. President Joko Widodo heeft gezegd dat de economie tekenen van herstel vertoont na de inzinking in het tweede kwartaal, waarbij onder meer de consumptie van huishoudens en de koopkracht in plattelandsgebieden zich herstelden. De virusuitbraak van het land, de ergste in de regio, vertoont echter geen tekenen van afname.

Het bericht Indonesische economie krimpt voor het eerst in twee decennia verscheen eerst op Nieuws.nl.

βœ‡ Nieuws.nl Economie

β€˜Herstel aantal vacatures zet verder door na coronadip’

Door ANP β€” 5 Augustus 2020 om 06:32

Het aantal vacatures in het Nederlandse bedrijfsleven is afgelopen maand verder aangetrokken. Vooral naar timmerlieden, verkopers en verpleegkundigen bestond veel vraag bij werkgevers, meldt vacaturesite Indeed op basis van eigen cijfers. In juni was ook al sprake van herstel na een forse afname in de voorgaande maanden als gevolg van de coronacrisis.

“Het herstel op de vacaturemarkt zet verder door”, constateert Arjan Vissers, die bij Indeed Benelux verantwoordelijk is voor de strategie. “De zwaarst getroffen sectoren blijven door de coronamaatregelen nog steeds achter als het gaat om het aantrekken van nieuwe werknemers, maar de eerste stap voorwaarts is gemaakt. Daarbij heeft de vakantieperiode en het feit dat veel mensen binnen Nederland op vakantie gaan een positieve invloed op deze cijfers.”

Vissers merkt op dat het met nieuwe vacatures, oftewel vacatures die in de afgelopen zeven dagen geplaatst zijn, de laatste tijd beter gaat dan een jaar geleden. “Een goed signaal voor de komende periode. Waar we normaal gesproken vacatures in de zomerperiode iets zien afnemen, zijn werkgevers nu juist weer werknemers aan het werven nadat ze noodgedwongen afgeremd werden.”

Indeed is naar eigen zeggen de grootste vacaturesite van Nederland en tevens de rest van de wereld. Het bedrijf helpt werkzoekenden in meer dan zestig landen bij het vinden van miljoenen vacatures.

Het bericht ‘Herstel aantal vacatures zet verder door na coronadip’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

βœ‡ Nieuws.nl Economie

3000 banen weg bij vliegmaatschappij Virgin Australia

Door ANP β€” 5 Augustus 2020 om 05:07

De Australische vliegtuigmaatschappij Virgin Australia heeft bekendgemaakt pakweg een derde van het personeelsbestand te ontslaan. Dat komt neer op ongeveer 3000 banen, meldden Australische nieuwsmedia.

Het saneringsplan houdt onder meer in dat afscheid wordt genomen van low budget vluchten. Wel behoudt de vliegmaatschappij bepaalde certificaten waarmee het deze divisie nieuw leven kan inblazen wanneer de binnenlandse markt voor vakantiereizen weer volledig is hersteld.

Een belangrijk onderdeel van het plan is om een volledige Boeing 737-vloot te gaan exploiteren op alle belangrijke lijnvluchten en de andere vliegtuigtypes alleen in te zetten op regionale routes en charters. Dat betekent onder meer het schrappen van Boeing 777’s en Airbus A330-toestellen uit de Virgin-vloot.

CEO van Virgin Australia, Paul Scurrah, zei dat de luchtvaartmaatschappij geen andere keuze had dan te krimpen om te overleven tijdens de coronapandemie. “De vraag naar binnenlandse en internationale reizen over korte afstanden zal waarschijnlijk minstens drie jaar duren om terug te keren naar het niveau van vóór Covid-19, met de reële kans dat het langer zou kunnen zijn. Dat betekent dat we als bedrijf veranderingen moeten aanbrengen om te verzekeren dat Virgin Australia Group succesvol is in deze nieuwe wereld”, zei hij in een verklaring.

Het bericht 3000 banen weg bij vliegmaatschappij Virgin Australia verscheen eerst op Nieuws.nl.

βœ‡ Nieuws.nl Economie

Moederbedrijf Albert Heijn en bol.com geeft kijkje in de boeken

Door ANP β€” 5 Augustus 2020 om 04:10

Supermarktconcern Ahold Delhaize presenteert woensdagochtend zijn resultaten over het tweede kwartaal. Volgens analisten heeft het moederbedrijf van Albert Heijn en bol.com in het tweede kwartaal opnieuw geprofiteerd van hamstergedrag van consumenten als gevolg van de virusuitbraak, net als in het eerste kwartaal. In doorsnee rekenen zij opnieuw op een stevige toename van de omzet, vooral in de Verenigde Staten waar het virus later dan in de rest van de wereld voor grote ontwrichting van de samenleving zorgde.

Ahold Delhaize draaide in het eerste kwartaal al erg goed, geholpen door hamsterende consumenten uit vrees voor het nieuwe coronavirus. De nettowinst werd toen met ruim 48 procent opgevoerd en de omzet steeg met bijna 15 procent. Wat ook meehielp is dat mensen meer boodschappen online deden. Bol.com zag de omzet met bijna 40 procent aandikken.

Aan de beurs in Amsterdam openen woensdag ook informatieleverancier Wolters Kluwer en optiekconcern GrandVision, bekend van brillenketen Pearle, de boeken. Ook hier gaat de aandacht vooral uit naar de coronacrisis. Bij GrandVision speelt sinds kort ook nog een opmerkelijke juridische strijd met EssilorLuxottica. Die internationale brillengigant is bezig GrandVision over te nemen, maar werd onlangs boos dat de Nederlanders weigeren te zeggen hoe ze de impact van de coronacrisis proberen te beperken.

Het bericht Moederbedrijf Albert Heijn en bol.com geeft kijkje in de boeken verscheen eerst op Nieuws.nl.

βœ‡ Nieuws.nl Economie

UnivΓ© komt met fonds voor gedupeerde reizigers

Door ANP β€” 5 Augustus 2020 om 02:28

Coöperatieve verzekeraar Univé heeft een ‘solidariteitspot’ in het leven geroepen. Die is bedoeld voor zijn leden die hun reis door coronamaatregelen in het land van bestemming moesten annuleren of afbreken en met kosten blijven zitten. Vakantiegangers met een annuleringsverzekering bij Univé, kunnen – onder voorwaarden – een tegemoetkoming krijgen. De verzekeraar weet niet hoeveel mensen een beroep daarop gaan doen. In de pot zitten evenwel “enkele miljoenen euro’s”.

Verzekeraars sluiten in hun annuleringsverzekering een pandemie veelal uit als reden om schade te claimen. Veel mensen krijgen daarvoor in de coronacrisis wel compensatie via hun reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij. “Maar voor reizigers die zelfstandig hun reis hebben geboekt en ondanks dezelfde onmacht een tegemoetkoming mislopen, zijn de druiven zuur”, aldus Etienne de Cooker, directeur Univé Schade. Voor leden die zelf met de kosten blijven zitten, is er deze coulanceregeling.

Die geldt voor mensen die voor 13 maart een reis hadden geboekt die gepland was tussen 13 maart en 1 oktober 2020 en die in het water is gevallen, door code oranje of rood in het land van bestemming. Die moeten dan wel een annuleringsverzekering bij Univé hebben afgesloten, en niet al op een andere manier zijn gecompenseerd.

Alle 160.000 leden met zo’n annuleringsverzekering krijgen dezer dagen bericht. De Cooker: “Elke claim gaan we bekijken en uiteindelijk hoort iedereen in oktober of en zo ja, hoeveel hij terugkrijgt. Als er niet genoeg in de pot zit, gaan we het bedrag eerlijk verdelen.”

De Cooker zegt niet verplicht te zijn om toch te vergoeden, maar wil graag iets doen voor de leden van de coöperatie van wie de vakantie buiten eigen schuld nu niet doorgaat en die met kosten blijven zitten.

Het bericht Univé komt met fonds voor gedupeerde reizigers verscheen eerst op Nieuws.nl.

βœ‡ Nieuws.nl Economie

Disney diep in het rood door dichte pretparken en uitstel films

Door ANP β€” 5 Augustus 2020 om 00:00

Walt Disney heeft in het afgelopen kwartaal een nettoverlies van 4,7 miljard dollar geleden. Door de coronapandemie bleven veel pretparken van het Amerikaanse entertainmentconcern gesloten, waardoor het bedrijf die inkomsten misliep.

Doordat de releases van grote films werden uitgesteld en bioscopen vaak dichtbleven halveerden ook de opbrengsten van de filmstudio’s. Een stijging van het aantal abonnees voor Disney+ gedurende de lockdowns kon die daling bij lange na niet niet compenseren.

De omzet daalde met 42 procent tot 11,8 miljard dollar. Daarbij daalden de opbrengsten voor pretparken, cruises, rondleidingen en de verkoop van fanartikelen met 85 procent. Een jaar eerder was deze divisie nog goed voor bijna een derde van alle omzet.

Het bericht Disney diep in het rood door dichte pretparken en uitstel films verscheen eerst op Nieuws.nl.

βœ‡ Nieuws.nl Economie

Beurzen in New York sluiten licht hoger

Door ANP β€” 4 Augustus 2020 om 22:20

De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag licht hoger de handel uitgegaan. In Washington is er nog steeds geen politiek akkoord over een omvangrijk nieuw steunpakket om de economische pijn van de coronacrisis te verzachten, maar er zijn wel hoopvolle geluiden. Verder opende een aantal grote bedrijven de boeken.

De Dow-Jonesindex sloot 0,6 procent hoger op 26.828,47 punten. De breed samengestelde S&P 500 steeg 0,4 procent tot 3306,51 punten en techbeurs Nasdaq won ook 0,4 procent tot 10.941,17 punten.

Republikeinen en Democraten zijn het nog niet eens over een nieuw stimuleringspakket. Wel zei de leider van de Democraten in de Senaat dat de onderhandelingen de goede kant opgaan. Steven Mnuchin, die als minister van Financiën namens het Witte Huis onderhandelt, maakte bekend met nieuwe voorstellen te komen om tegenstanders tegemoet te komen.

Bij de bedrijven opende onder andere modemerk Ralph Lauren de boeken en leed het voorbije kwartaal verlies. Het aandeel zakte 4,4 procent. Ook Warner Music Group (min 3,3 procent) schreef rode cijfers, maar het muzieklabel boekte mede dankzij toegenomen streaminginkomsten een hogere omzet.

Vliegtuigbouwer Boeing ging 1,7 procent vooruit. Het concern zette een nieuwe stap richting toestemming voor vluchten met zijn geplaagde toestel 737 MAX in de Verenigde Staten. Boeing-toeleverancier Spirit AeroSystem zag zijn omzet met circa 70 procent dalen door de malaise in de luchtvaart en ging 1,9 procent onderuit.

Ford won 2,5 procent na de aankondiging dat de huidige topman Jim Hackett dit najaar afzwaait. Hij wordt opgevolgd door operationeel eindverantwoordelijke Jim Farley.

Olieconcerns Chevron, ExxonMobil en ConocoPhillips wonnen tot 2,9 procent. Olieprijzen zaten weer in de lift, met een prijsstijging van 1,4 procent voor een vat Amerikaanse olie tot 41,59 dollar. Brentolie won 0,5 procent tot 44,36 dollar.

De euro was 1,1799 dollar waard, tegenover 1,1767 dollar bij het slot van de Europese beurzen. De goudprijs steeg verder tot ruim 2015 dollar per troy ounce, waarmee de grens van 2000 dollar voor het eerst werd doorbroken.

Het bericht Beurzen in New York sluiten licht hoger verscheen eerst op Nieuws.nl.

βœ‡ Nieuws.nl Economie

Topman van automaker Ford vertrekt

Door ANP β€” 4 Augustus 2020 om 19:37

Topman Jim Hackett van autofabrikant Ford heeft besloten zijn functie neer te leggen. Hij wordt per 1 oktober opgevolgd door operationeel topman Jim Farley, maakte het Amerikaanse concern bekend.

De 65-jarige Hackett trad in 2017 aan als eindverantwoordelijke van de op één na grootste automaker van de Verenigde Staten. Onder zijn bewind begon Ford aan een grootscheepse reorganisatie die het bedrijf 11 miljard dollar kost, bedoeld om de winstgevendheid op te krikken. Daarbij worden duizenden banen geschrapt en haalt Ford veel modellen uit zijn aanbod.

Voorzitter Bill Ford prijst Hackett voor de vernieuwingen waarvoor hij de aanzet heeft gegeven, zoals de komst van de volledig elektrische SUV Ford Mustang Mach-E. “We hebben nu overtuigende plannen voor elektrische en autonome voertuigen, maar ook voor volledige verbondenheid van auto’s.”

Hacketts opvolger Farley promoveerde in maart al tot operationeel topman. Daarvoor was hij als bestuurder verantwoordelijk voor nieuwe ontwikkelingen en technologie.

Ford leed in het afgelopen kwartaal een operationeel verlies, gecorrigeerd voor eenmalige posten, van 1,9 miljard dollar. Tegelijkertijd steeg de nettowinst dankzij een investering van Volkswagen in een samenwerkingsproject voor zelfrijdende auto’s. De omzet halveerde te midden van de malaise in de auto-industrie door de coronacrisis, die veel showrooms noopte tot sluitingen en het consumentenvertrouwen schaadt.

Het bericht Topman van automaker Ford vertrekt verscheen eerst op Nieuws.nl.

❌