[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Vandaag β€” 23 Februari 2018Politiek

DNA en gezichtsherkenning; kunnen we de consequenties wel overzien ?

Regelmatig stuit je op zaken waarvan je denkt: dit is goed. Je weet tegelijkertijd dat we de consequenties niet kunnen overzien. We geven het vervolgens het voordeel van de twijfel, terwijl we tegelijkertijd weten dat we ons op een hellend vlak bevinden.

Afgelopen week ontstond zo'n gedachte na het lezen van het bericht over gezichtsherkenning. De NRC bracht een verhaal over de politie die krijgt beelden die vergeleken worden met beelden uit een database met veroordeelden en arrestanten. Twee experts beoordelen onafhankelijk van elkaar de conclusies van de computer. Niets mis met gezichtsherkenning. Het maakt de samenleving veiliger en dat willen we. We willen echter geen politiestaat waarin een ex-crimineel uit een menigte gepikt kan worden omdat hij herkend wordt.

Een ander voorbeeld waarbij je denkt 'handig, hoewel', is het vrijwillig afstaan van je DNA. Morgen begint het grootste verwantschapsonderzoek dat ooit in Nederland plaatsvond. Justitie heeft 15.000 mannen opgeroepen om DNA af te staan. Er ontstaan dan vragen als: wie garandeert dat mijn DNA na de test wordt vernietigd? Wie garandeert dat mijn DNA, niet per ongeluk - mensen maken fouten - in een database belandt met kindermoordenaars? Of een verzekeringsmaatschappij krijgt op een vage manier toegang tot je DNA en sluit je uit van een levensverzekering omdat je profiel te veel risico’s met zich meebrengt.

Nadenkend over gezichtsherkenningssoftware of het afstaan van DNA kom je erachter dat het bijna onmogelijk is vooraf alle consequenties te overzien. We begeven ons op een hellend vlak, waarbij we de teugels moeten aantrekken door goede regulering en adequaat toezicht om niet in een morele afgrond te belanden. Dat vraagt veel van ons vertrouwen in een niet falende rechtsstaat en een betrouwbare overheid. Of dat lukt is een nog een groter vraagstuk.

Alles bij de bron; BNR


 

Gisteren β€” 22 Februari 2018Politiek

Licht op groen voor nieuwe Belgische camerawet: wat verandert er?

Door de nieuwe wet zullen politiemensen altijd bodycams kunnen gebruiken op patrouille of tijdens interventies. Heimelijk filmen mag de bestuurlijke politie ook, maar enkel in zeer welomschreven gevallen van onderzoek.

De wetgeving voor het gebruik van ANPR-camera’s voor nummerplaatherkenning is ook klaar. De regering besliste eerder een schild van duizend camera’s op onze snelwegen te installeren. Die zullen samen met de camera’s voor trajectcontrole en die van de lokale zones op een groot landelijk netwerk worden aangesloten. De gegevens worden voor één jaar bijgehouden. Momenteel is de bewaartermijn een maand. 

De bestuurlijke politie mag de beelden maar een maand opvragen. Vanaf de tweede maand kan dat enkel door de gerechtelijke politie na goedkeuring door de procureur des konings en enkel voor misdrijven waar minstens een jaar celstraf op staat. Ook de inlichtingendiensten krijgen toegang tot de beelden, mits controle door het Comité I.

De nieuwe wet moet ook de gemeentebesturen meer mogelijkheden bieden. Voortaan is ook het gebruik van scooters die parkeerovertredingen vaststellen, wettelijk geregeld. Agenten van private bewakingsfirma’s zullen in real time beelden mogen bekijken die de politie of gemeente hebben geïnstalleerd voor de ordehandhaving. De politie moet echter steeds aanwezig zijn en instaan voor een eventueel ingrijpen.

Alles bij de bron; HLN [Thnx-2-Luc]


 

Raadgevend referendum afgeslacht, dood en begraven

Het raadgevend referendum wordt afgeschaft. Coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie steunden het wetsvoorstel van minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66) dat dat moet mogelijk maken. Ook de SGP gaf steun al heeft de partij grote bedenkingen bij de manier waarop het kabinet de wet afschaft.  Ook een referendum over de afschaffing zelf komt er niet meer. 

Alles bij de bron; TPO


 

PostNL stopt met stiekem delen nieuw adres van verhuizers

PostNL stopt met het het ongevraagd doorgeven van adresgegevens aan andere bedrijven als je de verhuisservice gebruikt. Nu moet je hier expliciet toestemming geven voor geven. De dienst wordt aangepast na een klacht van de Consumentenbond, die vindt dat er toestemming nodig is voordat het nieuwe woonadres van verhuizende mensen met andere bedrijven wordt gedeeld.

"De Consumentenbond vroeg PostNL in 2016 al om te stoppen met het doorspelen van adresgegevens", aldus de woordvoerder van de bond. PostNL weigerde dit volgens de Consumentenbond eerst, maar biedt consumenten op zijn website nu toch een duidelijke optie om wel of niet akkoord te gaan met het delen van hun gegevens met derden. Sinds januari moeten gebruikers expliciet toestemming geven voor het delen van hun adresgegevens. Hiervoor stond dit vinkje altijd ingeschakeld en moest je hem handmatig uitvinken. 

Alles bij de bron; RTLZ


 

SP en VVD willen af van 'Brussels blunderend censuur bureau' dat Nederlandse media beschuldigt van nepnieuws

SP Kamerlid Peter Kwint en VVD Kamerlid Dilan Yesilgöz-Zegerius wil dat EU-organisatie EU vs Disinfo wordt opgeheven. Dat zeiden beiden woensdagavond in de Tweede Kamer. Daarmee gaan de liberalen lijnrecht in tegen minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66) die eerder deze maand zei de organisatie – die TPO, Chris Aalberts, Geenstijl en De Gelderlander beschuldigt van het verspreiden van nepnieuws – te willen versterken.

Volgens Kwint staat dit ‘Brusselse blunder bureau’ stijf van ‘broddelwerk en tegenstrijdige verklaringen’. Yesilgöz-Zegerius steunt Kwint daarin en pleit voor opheffing: “Geen enkel overheidsorgaan mag zich bemoeien met onafhankelijke media.”

Mediaminister Arie Slob (ChristenUnie) voelde zich zichtbaar overvallen en zei dat het kabinet later op de kwestie zal terugkomen.

Alles bij de bron; TPO


 

Hoe de medische app Skinvision de privacy schendt van alle gebruikers

Een RTL Z-redacteur wilde gebruikmaken van een huidkanker-app en werd vervolgens gescand op aantal social media-volgers voor commerciële doeleinden.

Dinsdagochtend heb ik de app gedownload en ik wilde gelijk zien hoe het werkte. Helaas wilde het maken van een scherpe foto maar niet lukken. Na drie pogingen liet ik de app voor wat het was; ik had haast en moest naar de redactie. Binnen enkele uren gebeurde er iets geks: Skinvision volgde mij ineens op Twitter. "Dat kan haast geen toeval zijn", dacht ik nog. Maar ik vergat het snel weer...

In de middag kreeg ik een Linkedin-bericht. Van de PR-chef van SkinVision. Ik stuurde een bericht terug. "Is het toeval dat ik vanochtend de app heb gedownload en jullie me op exact dezelfde dag zijn gaan volgen op Twitter en dit bericht sturen?"

Het bleef even stil. Toen kreeg ik het volgende bericht: "Ha.. ik hou in de gaten of er nieuwe gebruikers bijkomen met veel volgers en jij kwam naar boven, ik dacht, aangezien jij recente ervaring hebt met de app, dat het goed is om bij jou te beginnen."

Dit is een commercieel handige vent, denk je nu misschien. Maar ik haal toch drie verontrustende kwesties uit dit bericht.

Ten eerste het feit dat ik gescand ben op aantal volgers op sociale media. En nog veel belangrijker: ik ben klaarblijkelijk niet de enige. Ten tweede dat er verder is gezocht dan de gegevens die ik verstrekt heb. Hoe kunnen ze anders weten dat ik 'veel volgers' heb? Ik heb mijn Twitter-account, waar ik meer dan het gemiddeld aantal volgers heb (6115), niet gedeeld met de app. Wel heb ik me aangemeld met de Facebook-API.

Ten derde 'voelt' dit gewoon niet goed. Dat ik, als gebruiker, journalist ben zou toch niet uit moeten maken. Ik ben een mens die medisch gevoelige informatie deelt. Ik check mijn huid op huidkanker. Waar ik werk zou irrelevant moeten zijn.

Mag dit gewoon? Nee, zegt privacy-advocaat Christiaan Alberdingk Thijm. "Ze hebben gehandeld in strijd met de wet." Omdat het een medische app betreft, zijn mijn gegevens automatisch 'bijzondere gegevens', legt hij uit. "En voor bijzondere persoonsgegevens geldt dat jouw gegevens alleen gebruikt kunnen worden met jouw ondubbelzinnige toestemming, die je geeft met een specifiek doel, namelijk alleen voor het gebruik van de app."

SkinVision heeft echter iets heel anders gedaan. "Ze hebben met behulp van jouw gegevens een beeld gevormd van wie je bent, waar je werkt en je social mediagedrag in kaart gebracht. Dat mag allemaal niet."

ICT-jurist Arnoud Engelfriet sluit zich daarbij aan. "Dit kan niet door de beugel. Zeker omdat het medische app is: jij bent, als het ware, een patiënt. Ik zie geen enkele reden om die informatie (Twitter en LinkedIn-account, red.) op te zoeken. Voor het benaderen op Twitter en LinkedIn moet je toestemming hebben gegeven. En dat heb je niet gedaan."

Wanneer ik SkinVision bel, vertelt hij me dat je bij de aanmelding op de app alleen je email bij het bedrijf binnenkomt. Maar dankzij een data-systeem dat ze gebruiken, Intercom genaamd, wordt op basis van je e-mailadres ook je social mediagegevens in kaart gebracht, zoals je Twitter-account, LinkedIn-account en het bijbehorend aantal volgers. Ik ben dus, inderdaad, niet de enige waar deze gegevens van verzameld worden. Dat gebeurt met alle gebruikers van de app.

Als het om privacy gaat, wordt er vaak gezegd: "Maar ik heb toch niks te verbergen?" Maar alles met betrekking tot mijn medische gegevens, is bij uitstek gevoelig en privé. Dat er voor medische apps striktere privacy-regels gelden, lijkt me dan ook niet meer dan terecht. En blijkbaar moeten wij, als consument, zelf scherp blijven op de naleving van die regels.

Alles bij de bron; RTLZ


 

Sint-Pietersstraatje is geen probleembuurt maar krijgt toch vijf bewakingscamera’s

De uitgaansbuurt in en rond het bruisende Sint-Pietersstraatje aan de Sint-Tillokerk krijgt binnenkort camerabewaking. Om de veiligheid er te verzekeren komen er in overleg met de horecazaken vijf nieuwe bewakingscamera’s. 

“De buurt is op vandaag zeker geen probleembuurt, maar ik ben ervan overtuigd dat camera’s preventief een belangrijke rol kunnen spelen. Dat effect merken we al duidelijk op en rond de Grote Markt.” De camera’s zullen de Sint-Pietersstraat en het nabijgelegen kruispunt met de Pape-, Meense- en Kortrijksestraat in beeld brengen. De politie van de zone RIHO kan ze live volgen en waar nodig actie ondernemen.

Onder de huidige beleidsploeg steeg het aantal camera’s in de stad van acht in 2013 naar 13 eind 2017. Dit jaar komen er nog eens tien extra camera’s bij. 

Alles bij de bron; HLN


 

OuderPolitiek

RvS; Intrekkingswet referendum mag in huidige vorm

De regering mag de intrekking van het raadgevend referendum zodanig formuleren, dat er over dat besluit geen referendum kan worden gehouden. Dat zegt de Raad van State in een toelichting waar de oppositie om had gevraagd.

Politiek verslaggever Laurens Boven legt uit: 'Het advies was kort en helder: juridisch mag het, het afschaffen van het referendum zónder daar een referendum erover toe te laten. Met andere woorden: de wet treedt onmiddellijk in werking op het moment dat de Eerste Kamer 'm straks goedkeurt. Normaal zijn er een paar maanden waarin mensen via handtekeningen een referendum kunnen afdwingen, maar dat is in dit geval niet zo. Om dit zo te doen is een politieke afweging, zegt de Raad van State. Dus ze kaatsen de bal terug naar de Tweede Kamer.'

Het debat gaat vanavond verder, waar de voorstanders volgens Boven nog wel rekenen op een fel debat in de Tweede Kamer. Maar eigenlijk eindigt het vanavond in de Kamer, zegt hij.

Alles bij de bron; BNR


 

MvT wijziging Wet politiegegevens en justitiΓ«le en strafvorderlijke gegevens

Met dit wetsvoorstel wordt uitvoering gegeven aan de Richtlijn (EU) 2016/680 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens door bevoegde autoriteiten met het oog op de voorkoming, het onderzoek, de opsporing en de vervolging van strafbare feiten of de tenuitvoerlegging van straffen, en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Kaderbesluit 2008/977/JBZ van de Raad (PbEU 2016, L119)...

...In de memorie van toelichting bij het wetsvoorstel ter uitvoering van de verordening gegevensbescherming wordt nader ingegaan op de Europeesrechtelijke grondslag van de verordening gegevensbescherming en de richtlijn gegevensbescherming opsporing en vervolging en op de verhouding tussen de verordening en de richtlijn. In deze memorie van toelichting wordt ingegaan op:

 De Europeesrechtelijke achtergrond van de richtlijn;
 De richtlijn in vogelvlucht;
 De consequenties van de richtlijn voor de wetgeving op het gebied van de bescherming van persoonsgegevens;
 Het toepassingsgebied van de richtlijn en doelbinding;
 De richtlijn en de herziening van de privacywetgeving voor opsporing en vervolging;
 De consequenties van de richtlijn voor de wetgeving op het gebied van de bescherming van persoonsgegevens;
 Uitvoeringsgevolgen van de richtlijn;

Alles bij de bron; RijksOverheid


 

Onderzoeker: Surveillance heeft invloed op ons gedrag

Surveillance heeft invloed op de manier waarop mensen zich gedragen, iets dat allerlei nieuwe onderzoeken laten zien, zo stelt onderzoeker Jonathon Penney van de Universiteit van Toronto.  Het gaat dan bijvoorbeeld om zelfcensuur, zoals het vermijden van bepaalde onderwerpen of het niet zoeken naar informatie over bepaalde zaken op internet. 

Penney noemt dit het "Orwell effect". De algemene aanname, gebaseerd op de roman 1984 van George Orwell, dat surveillance dystopische maatschappelijke impact heeft, met wijdverbreide onderdrukking van persoonlijk delen, expressie en afwijkende politieke meningen. "Als critici deze duidelijke en verreikende gevolgen niet zien, ontkennen ze de meer subtiele en minder duidelijke impact en gevolgen die op de lange termijn, net zo zorgwekkend voor democratische rechten en vrijheden kunnen zijn", stelt Penney.

Het onderzoeken van de impact van surveillance is echter een uitdaging, gaat de onderzoeker verder. Ten eerste moeten er onderzoeken en methodes worden ontworpen om de impact van surveillance te kunnen vastleggen. Daarnaast moet worden vastgesteld hoe deze impact er precies uit ziet. Op dit moment vindt er nieuw systematisch empirisch onderzoek naar de impact van surveillance plaats. Het gaat onder andere om een onderzoek hoe de Snowden-onthullingen over de NSA invloed op het gebruik van Wikipedia hadden.

"Het verhaal dat deze en andere nieuwe onderzoeken vertellen als het gaat om de invloed van surveillance is veel gecompliceerder en subtieler, en suggereert dat de algemene aannames van de sceptici Eric Posner van de Universiteit van Chicago en Michael Sklansky van Stanford Law eigenlijk misvattingen zijn. 

Alles bij de bron; Security


 

Politiesoftware scant gezichten van verdachten

De politie heeft vorig jaar met behulp van gezichtsherkenning 93 verdachten weten te koppelen aan een persoon in de database. Een handig opsporingsmiddel of een gevaar voor onze privacy?

John Riemen, biometriespecialist bij de Nationale Politie staat ruim een jaar aan het hoofd van de politie-afdeling die met gezichtsherkenningssoftware verdachten opspoort. De software, genaamd ‘CATCH’, haalt een afbeelding van een verdachte door een database met ruim een miljoen foto’s van veroordeelden en arrestanten...

...De software wordt breed ingezet, vertelt Riemen. „We hebben personen kunnen herkennen in heel diverse zaken, van winkeldiefstal tot terreurzaken.” Het team krijgt beelden binnen van uiteenlopende bronnen als beveiligingscamera’s, pinautomaten, sociale media en observatie-eenheden. Die worden vergeleken met de zogeheten ‘strafrechtdatabase’, waarin personen staan die zijn aangehouden voor een strafbaar feit waar voorlopige hechtenis voor staat. De politie mag ook zoeken in de ‘vreemdelingendatabank’ met foto’s van asielzoekers en illegalen, maar heeft daarvoor een opdracht van een officier van justitie en toestemming van een onderzoeksrechter nodig. In de strafrechtdatabase kan de politie zoeken zonder opdracht of toestemming vooraf.

Elke foto die het gezichtsherkenningsteam binnenkrijgt wordt eerst beoordeeld op kwaliteit. Nadat hij door de database is gehaald beoordelen twee experts onafhankelijk van elkaar de conclusies van de computer.

Levert de zoekopdracht een match op, dan geldt de conclusie van Riemens team als indicatie voor iemands identiteit, nooit als hard bewijs. „Bij vingerafdrukken kun je met extreem hoge mate van zekerheid zeggen: deze afdruk hoort bij deze persoon. Onze gezichtsherkenningssoftware laat alleen maar zien dat er veel overeenkomsten zijn.”

Toch zegt Riemen regelmatig verbaasd te staan over de nauwkeurigheid van de algoritmes waarmee CATCH werkt. „Zelfs als je een foto met een bedekt gezicht of petje door het systeem haalt, rolt er vaak een positief resultaat uit.” Twijfelgevallen komen ook voor. „In die gevallen melden we aan de opsporingsteams: deze personen lijken op de verdachte.”

 
Alles bij de bron; NRC

BOA's stadstoezicht Alkmaar gaan bodycams dragen tegen alcoholgebruik minderjarigen

De gemeente van Alkmaar heeft in het jaarlijkse handhavingsplan In Control of Alcohol & Drugs een nieuwe maatregel getroffen. Stadstoezicht gaat met bodycams lopen en filmen jongeren die onder invloed van verdovende middelen zijn. Op een later moment worden deze beelden aan de ouders vertoond. De gemeente wil op deze manier jongeren met hun gedrag confronteren.

Alles bij de bron; NHNieuws


 

Helft Nederlanders niet zeker over privacy medische gegevens

De helft van de Nederlanders weet niet of medische persoonsgegevens goed worden beschermd. Dat blijkt uit onderzoek van KPMG naar de invoering van de nieuwe privacywet AVG. Nog eens 30 procent maakt zich zorgen om de privacy van de gegevens. Uit het rapport ‘Weten is willen’ blijkt dat bijna 30 procent van de Nederlanders zich zorgen maakt over de privacy van hun persoonsgegevens. 

Over wie toegang heeft tot een elektronisch patiëntendossier (epd) is ook veel onduidelijkheid. Er zijn meer mensen die niet weten wie dit allemaal mag inzien (35 procent) dan mensen die dat wel met zekerheid kunnen zeggen (30 procent). Daarnaast concludeert KPMG aan de hand van het onderzoek dat 90 procent van de Nederlanders het eigen epd nog nooit heeft ingezien. Nog eens 47 procent van de Nederlanders, vooral jongeren, vinden het onacceptabel dat artsen foto’s van een casus via WhatsApp met elkaar delen. 

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) liet in 2017 weten dat de zorgsector de meeste datalekken heeft van alle Nederlandse sectoren. Terwijl het juist in de zorg om gevoelige persoonsgegevens gaat, waarschuwde de AP in het jaarverslag.

Uit het rapport van KPMG blijkt dat 66 procent van de Nederlanders de informatie in het epd als extra gevoelige persoonsgegevens aanmerkt. Daarnaast vindt 63 procent informatie over de psychische gezondheid bijzonder gevoelige gegevens en merkt 48 procent genetische informatie zo aan. 

Alles bij de bron; Zorgvisie


 

Facebook wil iedereen blijven volgen: 'Dat is een verloren zaak'

In België is Facebook veroordeeld tot een boete van 250.000 euro per dag, omdat het de privacywet overtreedt. Facebook verzamelt namelijk zelfs van mensen zónder profiel gegevens over hun internetgedrag...

...Al sinds 2012 verzamelt de sociale netwerksite deze data, door cookies te plaatsen zoals de bekende 'vind ik leuk'-knop en een voor mensen onzichtbare pixel. Door een cookie is iemand overal op internet te volgen.

Facebook gaat tegen de uitspraak in hoger beroep, omdat de cookies 'standaard in de sector' zouden zijn. Voor privacy-experts is het klip en klaar: dit gaat de social media-gigant verliezen. Europarlementariër Sophie in 't Veld van D66 begrijpt het hoger beroep tegen de uitspraak niet. ,,Dat is echt een verloren zaak. Ze hebben duidelijk regels overtreden: ze verzamelden data van mensen die nooit toestemming hebben gegeven.”

Ook komt er nieuwe Europese wetgeving aan, die Facebook op het gebied van dataverzameling überhaupt behoorlijk inperkt....  ,,Bedrijven komen niet meer weg met pagina's vol kleine lettertjes, en ze moeten heel duidelijk zijn over de manier waarop ze je volgen. Zonder duidelijke toestemming een onzichtbare pixel plaatsen, mag niet meer." aldus Hans de Zwart van Bits of Freedom.

Alles bij de bron; AD


 

15 maart 2018: het Privacy First Sleepwet Debat

In het kader van het aanstaande referendum nodigt Stichting Privacy First u graag uit voor een kritisch publieksdebat over de privacy-aspecten rond de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, de zogeheten ‘Sleepwet’. Dit debat zal plaatsvinden op donderdagavond 15 maart as. in het Parool Theater in Amsterdam (tegenover onze kantoorlocatie). Voor deze avond hebben wij drie sprekers uitgenodigd: Dick Schoof (Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid), Nine de Vries (Amnesty International Nederland) en Otto Volgenant (Boekx Advocaten). De moderator van de avond is Bart de Koning(onderzoeksjournalist op het gebied van privacy en veiligheid). Tijdens het debat is er veel ruimte voor discussie tussen de sprekers onderling en met het publiek, gevolgd door een borrel waar wij samen kunnen proosten op een succesvol referendum!

Iedereen is welkom, toegang is gratis. Aanmelden kan via info@privacyfirst.nl, maar is niet verplicht.

Datum: donderdag 15 maart 2018, 19.30-21.30u (inloop vanaf 19.00u), borrel na afloop.
Locatie: Parool Theater, Wibautstraat 131D te Amsterdam (naast The Student Hotel). 

Bron; PrivacyFirst


 

Operation Mirum bewijst dat Darkweb niet anoniem is

Het darkweb is toch niet zo anoniem als veel mensen denken. Dat mag de conclusie zijn van Operation Mirum, de politieactie waarbij vorige week bij 37 mensen is aangebeld voor een zogeheten ‘knock and talk’ gesprek. Al die mensen hadden via darkmarket Hansa drugs besteld, onwetend van het feit dat de site was overgenomen door de Nederlandse politie.

De afgelopen maanden zijn, met alle inlog- en bestelgegevens, tientallen mensen geïdentificeerd. In 2018 zullen meerdere van deze acties gehouden worden.

Alles bij de bron; CiCs


 

PSD2; Ook de visboerΒ wil graagΒ even bij jeΒ bankgegevens

De nieuwe zogenoemde PSD2-wetgeving is niet zonder risico’s. Banken verliezen het alleenrecht op toegang tot de betaalrekening. Acht vragen.

Sinds dit jaar geldt een nieuwe Europese richtlijn die de weg moet vrijmaken voor meer innovatie en concurrentie in de financiële sector, zodat consumenten goedkoper en sneller kunnen betalen. Banken verliezen het alleenrecht op toegang tot de betaalrekening.
 
1] Wat is PSD2?
De ‘Payment Service Directive’ is een soort juridische basis voor het girale betalingsverkeer. De belangrijkste verandering is dat bedrijven, nadat ze toestemming hebben gekregen, uitgaven van consumenten kunnen inzien of zelfs namens klanten kunnen betalen.
 

3] Hoe werkt het geven van toestemming?

Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten toegang tot betaalrekeningen. De eerste geldt alleen voor inzicht in je uitgaven en inkomsten en voor maximaal drie maanden. De andere soort toegang is om een bedrijf direct via een bankrekening te laten incasseren. Dan moet per transactie toestemming worden gegeven, of per reeks zoals bij een abonnement. Voor wie geen enkele partij toestemming geeft, verandert niks. Wie wél akkoord gaat en zich bedenkt, komt er bekaaid vanaf. Afmelden is niet juridisch geregeld.

5] Hoe zit het verder met de privacy?

Een bedrijf mag niet om meer informatie vragen dan nodig en gegevens niet gebruiken voor een ander doel dan waar ‘expliciete toestemming’ voor is gegeven. Zelfs voor het ongevraagd uitbrengen van financieel advies moet aparte toestemming worden gevraagd. Vliegt een bedrijf toch uit de bocht, dan kan de privacytoezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens een boete uitdelen.

Hoe die ‘expliciete toestemming’ er precies uit zal zien, is voer voor juristen. Het is de bedoeling dat de vraag om toegang niet wordt verstopt in duizenden woorden aan algemene voorwaarden.

6] Welke derde partijen mogen allemaal toestemming vragen?

Partijen die een vergunning hebben gekregen van De Nederlandsche Bank, of een toezichthouder met zulke bevoegdheden in het buitenland. AFM waarschuwde eerder voor dubieuze financiële producten die een vergunning kregen van toezichthouders op Malta en Cyprus en daarmee legaal waren. Voorlopig is er overigens geen internationale en volledige lijst van bedrijven met toestemming om je betaalgegevens te vragen.

Alles bij de bron; NRC


 

Politiezone Gavers zet meer ANPR-camera's op invalswegen

Politiezone Gavers zet dit jaar in op camerabewaking. Zo komen er op het grondgebied Deerlijk-Harelbeke op invalswegen extra vaste camera's met nummerplaatherkenning bij en worden er ook ANPR-camera's op combi's geïnstalleerd.

Sinds begin deze maand beschikt politiezone Gavers weer over een ANPR-voertuig. De zwarte wagen vervangt de twee auto's die een tijd geleden buiten dienst waren gesteld. Het ANPR-voertuig zal voor gerichte verkeersacties en acties tegen woninginbraken ingezet worden. Overdag zal het politielogo - in het wit op beide voorportieren - zichtbaar zijn, met als doel een verhoogd gevoel van veiligheid te creëren.

Bron; KWKnack


 

Is β€œsleepnet-wet” een misleidende term?

Voorstanders van de wet blijven zich verzetten tegen de term “sleepnet”. Lees hier waarom wij bij Bits of Freedom de term gebruiken. En beslis zelf of je het terecht vindt!

Volgens de oude wet mogen de geheime diensten het internetverkeer van specifieke mensen (doelwitten) aftappen. Met de nieuwe wet mogen de diensten het internetverkeer van heel veel mensen tegelijk aftappen. Ook als die mensen geen doelwitten zijn. De metafoor van het "sleepnet" wordt gebruikt om deze nieuwe situatie te beschrijven: surveillance die niet gericht is op een doelwit en op grote schaal en langdurig plaatsvindt.

De vorige minister van Binnenlandse Zaken heeft een aantal voorbeelden gegeven van wat de diensten zouden moeten kunnen. Dit zijn er drie:

  • WhatsApp-verkeer van alle mensen in Utrecht wordt onderschept;
  • internetverkeer van een aanbieder van openbare Wifi-hotspots in Rotterdam wordt onderschept;
  • internetverkeer tussen Nederland en Syrië wordt massaal onderschept.

Hieruit kunnen we dus concluderen dat er inderdaad op grote schaal en stelselmatig zal worden getapt.

Zelf vinden we "sleepnet" een goede metafoor. Het geeft helder aan dat er op grote schaal en langdurig zal worden getapt, waarbij er veel gegevens van onschuldige burgers (bijvangst) worden onderschept. Maar eerlijk gezegd maakt het ons niet uit welke term je gebruikt. We willen wel graag dat je weet wat er in de wet staat. We hebben vijf korte video's gemaakt waarin wordt uitgelegd wat de geheime diensten volgens de nieuwe wet mogen. Ben je het niet met alles eens? Breng dan een tegenstem uit bij het referendum. Een tegenstem is een stem voor een betere wet.

Doe de sleepwet-kieswijzer

Bron; Bits-of-Freedom


 

BelgiΓ« wint rechtszaak tegen Facebook voor schending van privacy

De rechtbank in Brussel heeft Facebook veroordeeld voor het niet naleven van de privacywet. Als de internetgigant niet onmiddellijk stopt met het ongebreideld volgen van het surfgedrag van internetgebruikers in België, dan zal het een dwangsom van 250.000 euro per dag moeten betalen. De dwangsom kan oplopen tot een maximum van 100 miljoen euro.

De Belgische Privacycommissie zegt dat Facebook onwettig het surfgedrag bijhoudt met een zogenaamde Facebook-pixel, een onzichtbaar puntje dat virtueel meekijkt op andere websites dan Facebook. De pixel kijkt zelfs mee bij mensen die niet op Facebook zitten. Volgens de Privacycommissie verzamelt Facebook op die manier massaal persoonsgegevens, maar voldoet het niet aan de wettelijke vereisten daarvoor.

Alles bij de bron; AD


 

❌