[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Vandaag β€” 23 Januari 2019Nieuws

Sala in laatste audiobericht: 'Het vliegtuig lijkt uit elkaar te vallen'

De vermiste voetballer Emiliano Sala maakte zich zorgen over de staat van het vliegtuigje waarin hij zat toen hij verdween. Maandagavond verdween het toestel van de radar boven het Kanaal. Vlak daarvoor stuurde de nieuwe speler van Cardiff City een audiobericht naar vrienden waarin hij zei dat het toestel "uit elkaar lijkt te vallen".

De boodschap is gepubliceerd door de Argentijnse krant Olé. "Als er over anderhalf uur geen nieuws is van mij, weet ik niet of iemand me komt zoeken", zegt Sala tegen zijn vrienden. "Papa, wat ben ik bang!"

Luister hier het audiobericht van Sala (bron: Olé):

Gisteren is boven het Kanaal de hele dag gezocht naar het vliegtuigje, maar zonder resultaat. Volgens de politie zijn er wel spullen gespot in het water, maar het is onduidelijk of die afkomstig zijn van het toestel. De zoektocht gaat vandaag verder.

Eerbetoon in Nantes

De 28-jarige Sala had maandag afscheid genomen van oud-ploeggenoten van FC Nantes en was op weg naar Wales, waar hij afgelopen weekend een contract voor 3,5 jaar tekende bij Cardiff.

In het centrum van Nantes hebben fans bloemen neergelegd bij een fontein. Ook zongen supporters van de Franse voetbalclub Sala toe.


  • 23 Januari 2019 om 03:42

Burgers' Zoo doet koraal cadeau aan Engelse aquaria

Driehonderd koralen, anemonen en vissen uit Burgers' Zoo vertrekken vandaag naar Engeland. De Arnhemse dierentuin doet ze cadeau aan het London Aquarium en Chester Zoo.

Burgers' Zoo heeft de koralen zelf gekweekt in een bassin van 750.000 liter water. Dat ging zo goed, dat het koraal nu 'gesnoeid' moet worden. En dus besloot de dierentuin een deel van het koraal weg te geven aan de Engelsen.

Koralen ruziën met elkaar

"Als koralen te dicht tegen elkaar aan groeien gaan ze 'ruziën' en elkaar negatief beïnvloeden", vertelt Burgers' Zoo-bioloog Max Janse. Hij is trots dat hij nu een deel kan afstaan en dat het koraal straks op meerdere plekken in Europa te zien is.

Europese dierentuinen hebben nog geen officiële kweekprogramma's voor koraal, maar wisselen onderling wel koraal uit. "Als wij ons koraal aan Engeland geven, betekent dat dat die dierentuinen hun koraal niet meer uit het wild hoeven te halen. En als ik zie hoe slecht het is gesteld met dat natuurlijke koraal, is dat extra belangrijk", vertelt Janse.

Vandaag wordt het koraal samen met medewerkers van Sea Life Londen op transport gezet. En dat is nog best spannend, vertelt Janse. "Dit is de eerste keer dat we zoveel koraal in één keer gaan vervoeren. Het koraal is erg kwetsbaar en lastig om in leven te houden." Ieder stuk koraal wordt daarom apart verpakt in een zak met water en zuurstof.

In Engeland staat vervolgens al een bassin met een basis klaar. Die basis wordt gevormd door steenkoralen, die een stevig kalkachtig skelet bouwen waar het Arnhemse koraal zich aan kan hechten. In Londen komen uiteindelijk 170 steenkoralen en 90 zachte koralen terecht, in Chester Zoo gaat het om 10 koralen en 10 zeeanemonen.

Max Janse zei het al: het gaat niet goed met koraalriffen. Eerder maakten we deze special over afstervend koraal:


  • 23 Januari 2019 om 03:30

Politieman gewond na schiettraining

Door ANP

In het Limburgse Sevenum is een politieagent gewond geraakt na een schiettraining. Volgens de politie viel het schot in de onderhoudsruimte voor wapens.

Wat er precies is gebeurd, wordt onderzocht. De politieman raakte gewond aan zijn arm en is naar het ziekenhuis gebracht.

Het bericht Politieman gewond na schiettraining verscheen eerst op Nieuws.nl.

Recorddrukte op Nederlandse wegen

Door ANP

Het verkeer in het midden, oosten en zuiden van het land ondervindt flinke hinder van de sneeuwval in de avondspits. Omstreeks 17.45 uur stond er 2296 kilometer file op de Nederlandse wegen, meldt de ANWB. Volgens de verkeersorganisatie gaat het om de drukste spits ooit.

Tussen Utrecht en de Duitse grens en naar het zuiden ondervindt het verkeer veel overlast. Het verkeer in en en rond Arnhem en Nijmegen is compleet vastgelopen, aldus de ANWB. Op de A28 tussen Utrecht en Zwolle moeten weggebruikers rekening houden met ruim twee uur vertraging.

Vooral tijdens een sneeuwbui of wanneer er een strooiwagen rijdt, vordert het verkeer langzaam. De gemiddelde snelheid op de snelwegen is zo’n 30 kilometer per uur. Grote ongelukken zijn niet gebeurd, omdat de verkeersdeelnemers hun rijgedrag aanpassen.

De sneeuw trekt verder naar het oosten. In de Randstad is het bijna overal gestopt met sneeuwen. Daar valt de verkeersoverlast dan ook mee.

Het bericht Recorddrukte op Nederlandse wegen verscheen eerst op Nieuws.nl.

Man van 73 vast voor mishandeling sneeuwbalgooier (16)

In Katwijk is een man van 73 opgepakt omdat hij een jongen van 16 in het gezicht zou hebben geslagen. De jongen hoorde volgens Omroep West bij een groepje dat sneeuwballen gooide, kennelijk tot ergernis van de verdachte.

De man zou met een stok achter de 16-jarige zijn aangegaan. Vervolgens zou hij hem tegen een muur hebben gezet en hem met een vuist op het hoofd hebben geslagen.

De jongen heeft aangifte gedaan. De man is vervolgens aangehouden op verdenking van mishandeling. Het is nog onduidelijk waarom hij het op de sneeuwbalgooier gemunt had.


  • 23 Januari 2019 om 02:38

Vrouw van 88 ontvoerd in Oostenrijk

In Oostenrijk is een vrouw van 88 op klaarlichte dag op straat ontvoerd. De vrouw liep met een verzorger door Eisenstadt, niet ver van Wenen, toen naast haar twee auto's stopten. Daaruit kwamen twee vrouwen en een man, die de verzorger wegduwden en de bejaarde vrouw in een van de auto's zetten. Daarna gingen ze ervandoor.

De verzorger belde meteen de politie. Die is een opsporingsactie gestart. In de loop van de avond zijn honderden auto's in de regio gecontroleerd. Ook in de buurlanden Hongarije en Slowakije wordt gezocht.

De politie heeft niet bekendgemaakt wie de 88-jarige vrouw is en wat een mogelijk motief is voor de ontvoering. De Oostenrijkse omroep ORF meldt dat mogelijk sprake is van een familieconflict. De bejaarde vrouw zou de moeder zijn van een regionaal bekende vermogensbeheerder, die verantwoordelijk is voor het bezit van het Hongaarse geslacht Esterházy. De ontvoering was in de Esterházystraat in Eisenstadt, op een steenworp van het Esterházy-slot. De vermogensbeheerder is zelf familie van de Esterházy's.


  • 23 Januari 2019 om 02:14

'FC Barcelona troeft PSG af en betaalt 90 miljoen euro voor Frenkie de Jong'

Door NU.nl

FC Barcelona zou volgens Spaanse media en De Telegraaf de strijd om Frenkie de Jong hebben gewonnen. De Catalaanse club is bereid meer te betalen aan Ajax dan Paris Saint-Germain.  

Goede wil is niet genoeg: het kabinet moet draconische klimaatmaatregelen nemen

Het Planbureau voor de Leefomgeving zal vrijdag bekendmaken dat de gestelde klimaatdoelen voor 2020 niet gehaald gaan worden, tenzij het kabinet draconische maatregelen neemt.

  • 23 Januari 2019 om 00:15

Politiebewaking bij huis van verdachte ernstige mishandeling Spijkenisse

Door NU.nl/RTV Rijnmond

Bij het huis van een van de verdachten van de ernstige mishandeling van een veertienjarige jongen uit Spijkenisse staat een politiewagen te posten. De bewaking is nodig omdat het adres van de verdachte op sociale media rondging. De politie hield vijf minderjarige verdachten aan in de zaak. 

Chris Brown weer vrij na beschuldiging van verkrachting

Zanger Chris Brown, die maandag in Parijs werd opgepakt op verdenking van verkrachting, is vrijgelaten. Volgens de Franse justitie wordt er nog wel onderzoek gedaan, maar kan Brown gaan en staan waar hij wil. Hij hoefde geen borgsom te betalen en mag ook Frankrijk uit.

Een vrouw van 24 beschuldigt de Amerikaanse R&B-zanger en twee andere mannen ervan haar op 15 januari in Parijs te hebben verkracht. Brown reageerde na zijn vrijlating in duidelijke taal op Instagram:

De vrouw kwam met de beschuldigingen in het blad Closer. Ze zegt dat ze na twee dagen haar verhaal heeft gedaan bij de politie, om te voorkomen dat meer vrouwen slachtoffer zouden worden. Brown is woest over de aantijgingen en zegt dat hij onschuldig is.


  • 23 Januari 2019 om 00:01

De hoop is terug in Venezuela en raast met volle kracht door de straten

Ook in de sloppenwijken van Caracas klinkt nu de roep om het aftreden van dictator Nicolás Maduro.

  • 22 Januari 2019 om 23:02

Brussel waarschuwt: verkoop β€˜gouden’ paspoorten biedt sluiproute voor criminelen

De Europese Commissie waarschuwt voor toenemende criminaliteit en onveiligheid nu lidstaten steeds vaker paspoorten en verblijfsvergunningen verkopen aan vermogende ‘investeerders’. Deze ‘gouden’ paspoorten’ en visa vormen niet alleen een risico voor het land dat ze verstrekt, maar zijn door het vrij reizen binnen de EU een probleem voor alle lidstaten.

  • 22 Januari 2019 om 18:07
Gisteren β€” 22 Januari 2019Nieuws

Nieuwe Revu trekt 27 artikelen in na twijfels over bronnen

Opinieblad Nieuwe Revu stopt de samenwerking met freelance journalist Peter Blasic. Ook trekt het blad 27 verhalen van hem in.

Aanleiding voor het besluit is een publicatie van De Groene Amsterdammer. Daaruit blijkt dat Blasic jarenlang verhalen schreef op basis van niet-traceerbare bronnen. Volgens Nieuwe Revu betekent dat niet per se dat die bronnen niet bestaan, maar in een aantal gevallen lijken de bronnen verzonnen. Zo citeerde Blasic psychologen uit Amsterdam en Groningen die niet bestaan en komt de achternaam van een opgevoerde douanier helemaal niet voor in Nederland.

Nieuwe Revu schrijft dat het niet in ieder afzonderlijk geval kan instaan voor de bronnen die de journalist heeft opgevoerd. "Na onderzoek van De Groene Amsterdammer is er zoveel twijfel ontstaan over een aantal van zijn artikelen (...), dat handhaving ervan niet geloofwaardig is." Het blad heeft op zijn website een lijst gepubliceerd met de ingetrokken stukken.

Plagiaat

Ook bij verschillende andere media is Blasic, die ook schreef onder de naam Peter Mertens, volgens De Groene Amsterdammer betrapt op fout journalistiek werk. Zo bleek hij eerder al drie artikelen van een Deense journalist te hebben overgeschreven van de site EUobserver voor het Belgische medium Apache.

Ook bij HP/De Tijd en bij Elsevier blijkt hij te zijn betrapt op plagiaat, zo bevestigen de hoofdredacteuren aan het blad. Blasic gebruikte daarnaast verschillende niet-traceerbare bronnen voor publicaties bij Elsevier, Knack, VICE en OneWorld.

Blasic laat aan De Groene Amsterdammer weten dat de stelligheid van het Groene-stuk hem "bevreemdt". Hij zegt wel degelijk mailwisselingen gehad te hebben met zijn contacten, maar bewijs daarvoor levert hij niet. Ook ontkent hij tegenover het weekblad plagiaat te hebben gepleegd bij HP/De Tijd en Elsevier.


  • 22 Januari 2019 om 23:33

Minister Schouten opent digitaal loket 'Doe mee met de omslag naar kringlooplandbouw'

Vanaf vandaag kunnen boeren, tuinders, vissers, andere ondernemers en maatschappelijke partijen hun initiatieven voor kringlooplandbouw melden bij het digitaal loket 'Doe mee met de omslag naar kringlooplandbouw'. Daarnaast is een ‘Denk-mee-groep’ van agrariërs gevormd over wat nodig is om de visie te realiseren en hoe dit aangepakt kan worden. Dit schrijft minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in een brief aan de Tweede Kamer.

  • 23 Januari 2019 om 06:00

Ministerie komt met nieuwe tijdelijke regels voor stint

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat komt volgende maand met nieuwe tijdelijke regels voor de stint. Dan wordt voor de fabrikant duidelijk welke aanpassingen nodig zijn om de elektrische bolderkar weer op de weg te krijgen.

DNA leidt tot aanhouding nieuwe verdachte van aanslagen in Madrid

Door ANP

Een man die mogelijk betrokken is geweest bij de aanslagen op 11 maart 2004 in Madrid is aangehouden in Frankrijk.

❌