[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Vandaag β€” 21 Mei 2019Nieuws

Met onverwachte bekendmaking uitslag hoopt kiescommissie IndonesiΓ« rellen te voorkomen

De kiescommissie heeft Indonesië dinsdag totaal overvallen met de vervroegde bekendmaking van de verkiezingsuitslag, een stevige winst voor Joko Widodo. De verrassingstactiek lijkt zijn werk te hebben gedaan, want de gevreesde chaos in Jakarta laat op zich wachten.

 • 21 Mei 2019 om 07:16

Bijna gratis lenen Γ©n een goed gevoel: Nederland haakt aan bij groene-obligatiemode

Met haar allereerste ‘groene obligatie’ profiteert de Nederlandse overheid vandaag van dé internationale beleggingstrend: spotgoedkoop lenen, inclusief gratis duurzaam imago. Is de groene-obligatiemode de toekomst, of vooral handige p.r.?

 • 21 Mei 2019 om 15:07

Bewoners Wijk aan Zee stappen naar rechter als provincie niets doet aan vervuiling Tata Steel

De stichting IJmondig, een groep verontruste bewoners uit het dorp Wijk aan Zee, heeft de provincie Noord-Holland vier weken de tijd gegeven om in te grijpen bij Tata Steel en Harsco, het bedrijf dat restproducten uit de staalfabriek verwerkt. Als de provincie desondanks besluit niets te doen aan de overlast die het bedrijf veroorzaakt, stapt de stichting naar de rechter.

 • 21 Mei 2019 om 05:00

Volgende Boekenweek over 'dwarsdenkers', Γ–zcan Akyol schrijft essay

Het thema van de Boekenweek 2020 is 'Rebellen en dwarsdenkers', en schrijver en columnist Özcan Akyol schrijft bij dat thema het Boekenweekessay. Dat heeft de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) bekendgemaakt. Eerder werd al duidelijk dat Annejet van der Zijl het Boekenweekgeschenk schrijft.

Volgens de CPNB is het een "maatschappelijk en relevant" thema. "We hebben dwarse denkers en rebelse schrijvers nodig om taboes te doorbreken en vernieuwing te brengen", zegt directeur Aendekerk. "Özcan Akyol is zo'n persoonlijkheid, iemand die geen blad voor de mond neemt en ons daarmee dwingt om kritisch naar onszelf en de maatschappij te kijken."

Jongensdroom

Akyol (35) spreekt van een jongensdroom die uitkomt. "Het thema is mij op het lijf geschreven. Ik wil een toegankelijk essay schrijven, dat interessant is voor een breed lezerspubliek, dus ook voor mensen die doorgaans niet zo gauw naar een boek zouden grijpen."

De 85ste Boekenweek wordt gehouden van zaterdag 7 maart tot en met zondag 15 maart. Zoals elk jaar zal het Boekenweekgeschenk cadeau worden gedaan aan klanten van boekhandels en zal het essay dan worden verkocht. Bij de afgelopen editie schreef Jan Siebelink het Boekenweekgeschenk en Murat Isik het essay.

Özcan Akyol is blij dat hij in het essay meer ruimte heeft dan in zijn columns:


 • 21 Mei 2019 om 16:27

Hoe Albanese criminelen ongemerkt in de Limburgse wiethandel stapten

Albanese criminele bendes zijn volop actief in de Limburgse wiethandel, bleek vandaag. Van gemeenten tot banken, van energieleveranciers tot notarissen: niemand leek te merken wat zich onder hun ogen afspeelde. Bij de politie lag de zaak jarenlang op de plank.

Spil in de zaak is een bedrijf in Geleen. De politie denkt dat dat bedrijf namens Albanese criminele groepen de huur en elektriciteitsrekeningen betaalde van tientallen huizen waar wietplantages in zaten. Zo bleven de Albanezen zelf buiten beeld.

De bestuurders van het bedrijf, twee Marokkaanse mannen en een vrouw, zijn vandaag aangehouden. De politie denkt dat ze drie verschillende Albanese netwerken hielpen die elk tientallen leden hadden. In verschillende kwekerijen zijn elf mensen opgepakt, voornamelijk Albanezen.

Korte klap

De eerste vermoedens ontstaan in 2016, nadat de politie een hennepplantage had opgerold in Heerlen. Een rechercheur ontdekt dat de huur van het huis wordt betaald door het bedrijf in Geleen. De politieman komt er ook achter dat het bedrijf dat voor nog veel meer huizen doet.

Toch duurt het tot eind 2018 voordat de zaak nader wordt onderzocht. "Onder andere door capaciteitsproblemen en andere onderzoeken is destijds niet verder gerechercheerd", vertelt teamleider Ralf, die niet met zijn achternaam in de publiciteit wil.

Rekening

Uiteindelijk beginnen de politie en het Openbaar Ministerie toch een uitgebreid onderzoek onder de naam Basalt.

De recherche komt erachter dat het bedrijf in Geleen de afgelopen vijf jaar voor bijna 90 huizen de huur, en de rekeningen voor water en elektriciteit heeft betaald. De totale rekening bedraagt acht ton. De meeste huizen staan in de gemeente Sittard-Geleen.

De panden zijn allemaal gebruikt als hennepplantage, vermoedt de politie. In 36 van de 87 woningen heeft de politie eerder al een plantage aangetroffen. Vandaag zijn nog eens 22 panden doorzocht. In tien bleken hennepkwekerijen te zitten.

Op meerdere plekken zijn bij de invallen van vandaag hennepkwekerijen aangetroffen:

Opvallend is dat de panden stuk voor stuk worden gehuurd door Albanezen. In Amsterdam en Rotterdam zijn er aanwijzingen dat criminelen uit Albanië zich bezighouden met de handel in cocaïne. "Wij denken dat Albanese criminele groepen zich hier in het zuiden expliciet bezig houden met hennepteelt", zegt Ralf.

De mensen die de kwekerijen runnen, vormen de onderste laag van goed georganiseerde netwerken. De politie en het OM zien dat hun plek na een aanhouding meteen weer wordt ingenomen door iemand anders. "We houden 20 Albanezen aan en krijgen er 25 voor terug", constateert politieman Ralf.

Plantages die zijn opgerold, worden meteen elders weer opgezet. Voor het huren van panden gebruiken de Albanezen steevast valse papieren; iets waar het bedrijf in Geleen vermoedelijk wel van op de hoogte is. De huurders gebruiken vooral Italiaanse en Griekse paspoorten om onder de radar te blijven.

Zo heeft een Albanese verdachte die al langer in Nederland verblijft volgens de politie vermoedelijk voor 40.000 euro een vals Italiaans paspoort gekocht.

Volgens Ralf is er te weinig expertise om vervalste papieren te herkennen. Dat geldt voor de politie, maar zeker ook voor gemeenten. "In heel Limburg is er maar één specialist met de hoogste deskundigheidsgraad op het gebied van het herkennen van valse paspoorten."

Zelfs de Immigratie- en Naturalisatiedienst laat zich mogelijk om de tuin leiden. "We hebben aanwijzingen dat Albanezen met valse Italiaanse en Griekse paspoorten voet aan de grond krijgen in Nederland en daarna hun familie kunnen overbrengen."

Een andere frappante bevinding: ook al bestaan de Albanezen hier officieel niet, hun kinderen gaan gewoon in Limburg naar school. "Het schoolgeld wordt netjes betaald, dus een school ziet niets verdachts", vertelt Ralf. "Maar hun ouders laten adressen achter die vaak niet kloppen. Het is zorgwekkend dat dit niet opvalt."

Niemand ingeschreven

Op de adressen waar de plantages zitten, staat niemand ingeschreven. Toch wordt er huur betaald en stroom geleverd. Gemeenten merken dat niet en energiebedrijven controleren niet of iemand die stroom afneemt ook daadwerkelijk op dat adres staat ingeschreven. Om privacyredenen mogen ze die informatie niet opvragen.

Naast het regelen van huizen, verzorgde het bedrijf in Geleen volgens de politie ook overboekingen naar het buitenland. Via money transfers is vermoedelijk geld weggesluisd naar Albanië. Het bedrijf kon jarenlang ongestoord zijn gang gaan. "Dat ligt aan gebrekkig toezicht van banken", aldus Ralf.

Vastgoed

Inmiddels weet de politie ook dat de Albanezen zelf vastgoed kopen in Limburg. "We hebben tot nu toe gezien dat er 44 panden zijn gekocht door Albanezen. Soms met een hypotheek, met valse loonstrookjes en werkgeversverklaringen van Griekse restaurants."

Hoeveel huizen er precies in handen is van Albanezen, is onduidelijk. De afkomst van kopers mag niet worden geregistreerd. "Wij denken dat we met die 44 panden nog maar het topje van de ijsberg zien. Wij vrezen dat er honderden woningen gekocht zijn of worden met crimineel vermogen."

Notarissen zijn niet alert genoeg, merkt de politie. Zelfs als vanuit Albanië twee ton werd overgeboekt om een huis in Nederland te kopen, leidde dat amper tot meldingen van verdachte transacties. "Dat is heel zorgelijk. Zo kunnen ze crimineel geld investeren in onze samenleving."

De politie wil nu in gesprek met alle betrokken instanties om te kijken hoe criminelen beter gedwarsboomd kunnen worden. "Want als je dit allemaal niet organiseert en zo naïef blijft, schiet de aanpak van dit soort criminaliteit voor geen meter op."


 • 21 Mei 2019 om 16:04

Grote brand in loods Vorden, huizen en bedrijven ontruimd

In Vorden, bij Zutphen, woedt een grote brand in een loods. Omliggende huizen en bedrijven zijn vanwege de rook ontruimd. Er zijn geen gewonden.

Vanwege de brand rijden er geen treinen tussen Vorden en Ruurlo en is de provinciale weg N319 afgesloten. De veiligheidsregio heeft een NL-Alert verstuurd.

Volgens Omroep Gelderland woedt de brand bij een plasticbedrijf. De eigenaar zegt tegen de omroep dat hij rook zag en een knal hoorde.


 • 21 Mei 2019 om 16:04

Bijna 20.000 achtstegroepers kregen een verkeerd toetsadvies

Een kleine twintigduizend achtstegroepers hebben op basis van hun eindtoets een te hoog of te laag advies gekregen. In het overgrote geval van de gevallen viel dat advies door een rekenfout te hoog uit. Van alle leerlingen is bij 11 procent een verkeerd advies gegeven.

 • 21 Mei 2019 om 15:06

Harbers verwacht weg te moeten als staatssecretaris

Het lijkt erop dat staatssecretaris Mark Harbers op gaat stappen naar aanleiding van de rel rond cijfers van criminele asielzoekers.

 • 21 Mei 2019 om 14:09

Shell geeft toe: jarenlang geen winstbelasting betaald in Nederland

Oliegigant Shell heeft de afgelopen jaren geen winstbelasting betaald in Nederland, terwijl het hier wel een miljardenwinst boekte. Dat heeft de directeur van Shell Nederland Marjan van Loon toegegeven aan weekblad Elsevier.

Combell mag TransIP overnemen (eindmededeling)

Door ACM.nl

Wat staat er in het besluit?

Combell Group B.V. mag TransIP Group B.V. overnemen. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) op 21 mei 2019 besloten. Er blijft na de overname voldoende concurrentie over.

Kan ik reageren op het besluit van de ACM?

Dat kan als u een belang heeft bij dit besluit en als u dat binnen zes weken doet. Deze zes weken termijn start op de dag dat bovenstaande ondernemingen geïnformeerd zijn over het besluit van de ACM. U reageert door een brief aan de Rechtbank Rotterdam te sturen met daarin een onderbouwing waarom uw belangen door dit besluit worden geschaad. U kunt deze brief sturen naar:

Rechtbank Rotterdam
Sector bestuursrecht
Postbus 50951
3007 BM Rotterdam

 • 21 Mei 2019 om 14:31

Combell mag TransIP overnemen (concentratiebesluit)

Door ACM.nl

Combell Group B.V. mag TransIP Group B.V. overnemen. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) op 21 mei 2019 besloten. Er blijft na de overname voldoende concurrentie over. Het besluit van de ACM vindt u als bijlage onderaan deze pagina.

Waar houden de bedrijven zich mee bezig?

 • Combell Group B.V. houdt zich bezig met het aanbieden van IT-diensten, waaronder Managed Services en Cloud Infrastructure diensten, webhosting en gerelateerde applicaties
 • TransIP Group B.V. houdt zich bezig met het ontwikkelen en verstrekken van IT-oplossingen met betrekking tot hosting, Infrastructure as a Service, bescherming van bedrijfsgegevens en Clouddiensten.
 • 21 Mei 2019 om 14:24

Waar moet een stad aan voldoen voor het organiseren van het Songfestival?

Door NU.nl/Lara Zevenberg

Nu Duncan Laurence het Eurovisie Songfestival naar Nederland heeft gehaald, bieden verschillende Nederlandse steden zich aan om het festijn te organiseren. De European Broadcasting Union (EBU) stelt strenge eisen aan een organiserende stad.

Syrische oorlogsmisdager aangehouden in Zeeland

Door Kasper Hermans

In het Zeeuwse plaatsje Kappele heeft de politie een man gearresteerd die ervan verdacht wordt terroristische en oorlogsmidaden te hebben gepleegd in Syrië. Dat meldt het Openbaar Ministerie. 

Zes jaar geΓ«ist voor miljoenenroof in bank Oudenbosch

Het Openbaar Ministerie heeft zes jaar cel geëist tegen twee bewakers van een Rabobank-filiaal in Oudenbosch. Vorig jaar maart werden daar in twee dagen tijd zeker 200 kluisjes opengebroken en miljoenen buitgemaakt.

Al snel kwamen bewakers Agron K. en Henri van W. in beeld als verdachten. Volgens justitie hebben zij de kraak samen met twee oud-collega's gepleegd. K. en W. openden de deuren en zetten het alarm uit, waarna de oud-collega's zich twee dagen insloten.

Na de roof werd ontdekt dat de kluisjes waren opengebroken en leeggehaald. Uit onderzoek bleek dat de twee beveiligers voor en tijdens de kraak contact hadden met de oud-collega's. De gebruikte telefoons gingen daarna nooit meer aan. Ook hebben de beveiligers in de periode voor de roof tests uitgevoerd.

Naar de twee inbrekers wordt nog gezocht. Volgens justitie zitten zij vermoedelijk in het buitenland.

'Niet in geld uit te drukken'

De officier neemt het de verdachten kwalijk dat zij het vertrouwen van de cliënten van de bank hebben geschaad. "Kostbaarheden, waarvan de waarde niet in geld is uit te drukken, zijn verdwenen."

Naast celstraf eiste de officier ook 1,15 miljoen euro als schademaatregel. Rabobank heeft inmiddels 12 miljoen euro uitbetaald aan gedupeerden. De bank claimde vandaag 8,5 miljoen euro bij de rechtbank.


 • 21 Mei 2019 om 15:55

'Donkergroene' staatslening haalt met gemak 6 miljard euro op

De veiling van de eerste groene staatsobligaties is een daverend succes geworden. De Nederlandse staat heeft 5,9 miljard euro opgehaald voor de financiering van allerlei groene en duurzame projecten.

De vraag van beleggers en investeerders naar de lening was groot. In totaal tekenden beleggers in voor ruim 21 miljard euro, waarmee de lening bijna vier keer overtekend is. Er werd al gerekend op grote belangstelling.

"Ik ben er heel trots op", zegt minister Hoekstra van Financiën. "Er is zes miljard euro opgehaald, en voor meer dan 21 miljard interesse, en dat als eerste triple-A-land ter wereld."

Onder de kopers zijn Nederlandse pensioenfondsen, banken en specifieke groene beleggers. Zo heeft onderwijs- en ambtenarenpensioenfonds ABP voor 171 miljoen euro aan groene obligaties gekocht.

Wereldtoer

Het Agentschap van de Generale Thesaurie, de verantwoordelijke voor de uitgifte van staatsobligaties, is de voorbije maanden over de hele wereld de boer op geweest om de obligatie aan de man te brengen, vertelt agent Elvira Eurlings. "We zijn in Amerika begonnen, in Nederland bij veel partijen op bezoek geweest, we zijn in Parijs en Londen en Scandinavië geweest en we zijn geëindigd in Duitsland."

Er werd voor meer dan 21 miljard euro ingetekend, toch neemt de staat genoegen met 6 miljard. "We leggen met deze obligatie een heel directe koppeling aan groene uitgaven die significant bijdragen en dan heb je opgeteld zo'n 6 miljard euro nodig", legt Eurlings uit. "De groene obligatie wordt de komende jaren nog groter gemaakt, tot zo'n 10 miljard euro, maar we willen de koppeling houden met de uitgaven die we belangrijk vinden."

Donkergroen

De overheid zal het geld de komende jaren gebruiken voor onder meer fietsparkeerplaatsen en treinverbindingen. Verder wordt geld gestoken in woningisolatie, de versterking van de Afsluitdijk en de aanleg van windmolenparken. "Het zijn projecten die niet ter discussie staan en evident donkergroen zijn", aldus minister Hoekstra.

Het is de eerste groene obligatie van de Nederlandse staat en bovendien de eerste van een overheid met een triple-A rating, de hoogst mogelijke kredietwaardigheid. Beleggers krijgen een half procent rente.


 • 21 Mei 2019 om 15:33

Minister Ollongren doet bindende uitspraak in geschil over prestatieafspraken Rotterdam

Corporaties kunnen binnen de grenzen van de Woningwet bijdragen aan wijkherstructurering, inclusief het opkopen van particulier bezit en het vergroten van de diversiteit aan woningtypen in een wijk. Dat blijkt uit de uitspraak van minister Ollongren (BZK) in een geschil dat de gemeente Rotterdam aan haar heeft voorgelegd. Corporaties, in dit geval Woonbron, kunnen echter niet worden gedwongen om investeringen onder elke conditie te doen. In de Woningwet is geen sprake van een hiërarchische verhouding in de lokale driehoek van gemeente, corporatie en huurdersorganisaties.

 • 21 Mei 2019 om 13:52
❌