[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Vandaag β€” 10 Juli 2020Nieuws

Minister Schouten over boerenprotesten: 'Ik ben niet bang en laat me niet weerhouden'

Minister Carola Schouten vindt het jammer dat ze woensdag vanwege boerenprotesten haar werkbezoek moest cancelen. Volgens de politie was haar veiligheid in het geding. De minister verzekert: "Ik vind het jammer, maar ik laat me niet weerhouden." Ook vanochtend zijn er zeker 140 boeren in hun trekkers onderweg vanuit de Achterhoek naar Den Haag.

Raad Utrecht stemt voor omstreden windmolens in groene polders

Door ANP

De gemeenteraad van Utrecht heeft in de nacht van donderdag op vrijdag gestemd voor acht mega-windmolens en zonnevelden in de groene polders Rijnenburg en Reijerscop. Na een kritisch debat was er een nipte meerderheid voor het voorstel van het college van burgemeester en wethouders.

Het besluit is omstreden omdat lokale en landelijke fracties samen met onder meer woningcorporaties, projectontwikkelaars en hoogleraren een energielandschap hebben ontraden omdat er woningnood heerst in de stad. Zij vinden dat er nieuwbouw in de polders moet komen. Dat betekent volgens hen overigens niet dat zij tegen verduurzaming zijn.

De oppositie verwijt het college alleen oog te hebben voor de klimaatdoelen. “Maar er is ook een woningcrisis”, stelt bijvoorbeeld de PvdA. Het wonen in de stad wordt voor veel mensen onbetaalbaar. Alleen coalitiepartijen GroenLinks en de ChristenUnie zijn tegen woningen in deze polders. De rest vindt dat er nieuwbouw mag komen in het gebied dat ligt ingeklemd tussen de A12 en de A2. Het opwekken van duurzame energie en woningbouw kunnen volgens de partijen goed samengaan. Daarom heeft de raad het college de opdracht gegeven om te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn voor grootschalige woningbouw in Rijnenburg.

Het inwoneraantal van Utrecht groeit snel. Om iedereen een dak boven het hoofd te kunnen bieden, moeten er voor 2040 in de stad 60.000 woningen worden bijgebouwd. In de polder kunnen naar schatting van de grondeigenaren 25.000 woningen komen.

“Wij willen de energieopgave die er ligt en woningbouw combineren. Wij willen betaalbare huur- en koopwoningen met bijvoorbeeld zonnepanelen op de daken toevoegen aan de stad. In Rijnenburg zou dat relatief snel kunnen en bovendien op een substantiële schaal”, liet regiodirecteur Harm Janssen van ontwikkelaar BPD eerder al eens weten namens diverse andere mede grondeigenaren. Die gaan niet zomaar akkoord met mega turbines op hun kavels. Ook omwonenden maken zich grote zorgen. Zij vrezen overlast.

Het bericht Raad Utrecht stemt voor omstreden windmolens in groene polders verscheen eerst op Nieuws.nl.

Een aanhouding na vechtpartij in Deventer

Door ANP

In Deventer is donderdagavond een persoon aangehouden na een vechtpartij aan de Tabakswal. Volgens een politiewoordvoerder betreft het een zaak in de familiesfeer.

De politie doet onderzoek naar de toedracht van de vechtpartij. Het is niet duidelijk hoeveel mensen betrokken waren. Volgens een woordvoerder ontstond er onrust in de straat door de ruzie. Meerdere agenten gingen ter plaatse vanwege het incident.

Het bericht Een aanhouding na vechtpartij in Deventer verscheen eerst op Nieuws.nl.

Britse quarantaineplicht vervalt voor Nederlanders, reisadvies naar geel

Door NU.nl

Nederlanders hoeven vanaf vrijdag na aankomst in het Verenigd Koninkrijk niet langer in quarantaine, net als reizigers uit circa zestig andere landen. Vanwege de versoepeling van de Britse coronamaatregelen is het Nederlandse reisadvies voor het Verenigd Koninkrijk op basis van het veiligheidsrisico aangepast naar geel.

Ook in Knokke-Heist moeten Nederlanders zich aan de coronaregels houden

De politie in de Belgische kustplaats Knokke-Heist had de afgelopen nachten de handen vol aan Nederlandse jongeren. Nu de cafés door de coronamaatregelen veel vroeger sluiten dan normaal, zetten de jonge vakantiegangers hun feestjes verder op straat.

  • 10 Juli 2020 om 10:31

ING sluit per direct kwart van de kantoren

ING gaat een kwart van de kantoren in Nederland sluiten, zo’n 42 kantoren. Daar zouden evenzoveel servicepunten voor in de plaats moeten komen. Donderdagavond is het kantoorpersoneel op de hoogte gebracht van het besluit. Er zou geen sprake zijn van gedwongen ontslagen.

  • 10 Juli 2020 om 08:24

Afsluitende bijeenkomst religieuze en levensbeschouwelijke koepelorganisaties met Minister Grapperhaus

Sinds het begin van de coronacrisis heeft Minister Grapperhaus vanuit zijn functie als minister voor de erediensten namens het kabinet veelvuldig contact gehad met verschillende kerkelijke vertegenwoordigers en  religieuze organisaties in Nederland. 

  • 10 Juli 2020 om 10:19

β€˜Veiligheid paracetamol staat niet ter discussie’

Door ANP

De veiligheid van paracetamol staat volgens het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) niet ter discussie. Dat zegt het college in een reactie op publicaties van NRC en Zembla, waarin wordt gesteld dat de grootste producent ter wereld paracetamol verkoopt die vervuild is met een kankerverwekkende stof. De Chinese fabriek leverde afgelopen jaren de grondstof van veel paracetamol die te koop is in drogisterijen, supermarkten en apotheken in Nederland, meldden Zembla en NRC donderdag.

De hoeveelheid para-chlooraniline (PCA) in de door de genoemde media geteste paracetamol komt volgens het CBG niet boven de toegestane hoeveelheid uit. De veiligheid van het gebruik van paracetamol is niet in gevaar, aldus de toezichthouder op de geneesmiddelen.

Zembla en NRC lieten monsters van drie door fabrikant Anqiu Lu’an geproduceerde partijen van de pijnstiller en koortsremmer analyseren door een gecertificeerd laboratorium in Duitsland. De drie vervuilde partijen zijn volgens hen geproduceerd in het voorjaar van 2019, en goed voor zo’n 36 miljoen pillen paracetamol. Waar ter wereld de vervuilde paracetamol is beland, is niet bekend.

Volgens het CBG kunnen bij de productie van medicijnen, onafhankelijk van de manier van produceren, in zeer kleine hoeveelheden andere chemische stoffen ontstaan. “Er gelden strenge limieten voor dit soort stoffen. Deze stoffen mogen dus wel in paracetamol zitten, zolang het gehalte onder de veilige limiet blijft. Voor PCA geldt de strikte limiet van maximaal 34 microgram inname per dag. De batches die NRC heeft onderzocht, vallen ruim onder deze limiet”, aldus het CBG in een verklaring.

“Bij het vaststellen van deze limiet wordt er van de ergste situatie uitgegaan, waarbij iemand zijn leven lang dagelijks de maximale dosering paracetamol gebruikt. Deze limiet is gebaseerd op een verwaarloosbaar risico: één persoon extra die kanker krijgt op 100.000 mensen die levenslang dagelijks de maximale dosering paracetamol gebruiken. Bij kortdurend gebruik is het risico nog vele malen lager”, aldus de toezichthouder.

Het bericht ‘Veiligheid paracetamol staat niet ter discussie’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

Schouten gaat alsnog veevoermaatregel bespreken

Minister Schouten van Landbouw gaat alsnog in overleg met experts over de gevolgen van haar veevoermaatregel voor de gezondheid van dieren. De minister wil boeren verplichten om de hoeveelheid eiwit in veevoer te verlagen om de stikstofuitstoot omlaag te brengen. Boeren vinden dit plan maar niks en vrezen voor de gezondheid van hun dieren.

  • 10 Juli 2020 om 10:26

Na 17 jaar weer een federale executie, op aandringen van Trump

Tenzij de rechter op het laatste moment ingrijpt, wordt de witte racist Daniel Lewis Lee komende maandag in de Amerikaanse staat Indiana ter dood gebracht voor de moord op een gezin, onder wie een 8-jarig meisje. Het is voor het eerst sinds lange tijd dat er een executie plaatsvindt op gezag van de federale overheid.

  • 10 Juli 2020 om 05:00

Baas Easyjet: β€˜Nederlandse vliegtaks is oneerlijk en verkeerd’

Grijp de coronacrisis aan om de luchtvaart te verduurzamen, roept de milieubeweging. Niet met heffingen en toeslagen die lage inkomens uit de lucht houden, vindt Easyjet-topman Johan Lundgren. ‘40 euro niet veel voor een vlucht? Dat ligt er maar aan aan wie je het vraagt.’

  • 9 Juli 2020 om 20:21
❌