[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Vandaag β€” 21 Juli 2019Nieuws

Oud-stagiair NASA krijgt 1,6 miljoen euro voor originele tapes maanlanding

Een voormalig NASA-stagiair die in 1976 nog geen 200 euro neerlegde voor de originele videotapes van de eerste maanlanding heeft nu op een veiling 1,6 miljoen euro voor de opnames gekregen. Dat is meer dan 8000 keer het bedrag dat oud-stagiair Gary George ooit kwijt was voor de bijna 2,5 uur lange registratie van de maanwandeling. Wie de tapes heeft gekocht, is niet bekendgemaakt.

Gary George studeerde in de jaren '70 aan de Lamar University in Texas toen hij stage ging lopen bij het NASA Johnson Space Center in Houston. Daar tikte hij in 1976 bij een veiling voor iets minder dan 200 euro zo'n 1150 videotapes van NASA op de kop.

Een deel van de banden verkocht hij door of doneerde hij. Drie banden, met daarop labels van de Apollo 11, hield hij zelf na een tip van zijn vader. Toen hij in 2008 hoorde dat NASA in verband met de veertigste verjaardag van de maanlanding op zoek was naar de originele banden, trok hij aan de bel. Gisteren, ter ere van de vijftigste verjaardag, veilde hij de tapes bij Sotheby's in New York.

'Scherper en duidelijker'

Op de banden uit 1969 staan de wereldberoemde videobeelden van de eerste stappen van de astronauten Neil Armstrong en Buzz Aldrin op de maan. Ook het moment dat ze de Amerikaanse vlag op de maan zetten is te zien, volgens Sotheby's "scherper en duidelijker" dan op andere opnames die door de jaren heen zijn getoond.

"Vijftig jaar geleden hebben we een van de grootste prestaties geleverd die de mensheid ooit heeft geleverd. En wat iedereen daarvan bij staat is het beste gedocumenteerd op deze banden", zegt Cassandra Hatton, specialist bij de boeken- en manuscriptenafdeling van Sotheby's. Ze is dolblij met het bedrag dat is neergeteld: "we zijn werkelijk over the moon met het resultaat van vandaag!"

De veiling op de vijftigste verjaardag van de eerste maanlanding stond gisteren in het teken van de Amerikaanse ruimtevaart. Ook een checklist van Buzz Aldrin met daarop een gedetailleerde voorbereiding op de eerste maanwandeling werd geveild.

Meer over de maanlanding? Bekijk hier hoe de historische televisie-uitzending van de NOS over de maanlanding jarenlang kwijt leek:


  • 21 Juli 2019 om 03:36

VK stapt naar Veiligheidsraad VN: 'Iran enterde schip in Omaanse wateren'

Door NU.nl/ANP/Reuters

Groot-Brittannië heeft aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gemeld dat de Britse tanker Stena Impero in Omaanse wateren voer toen het door Iran werd tegengehouden en in beslag genomen. Daarom gaat het volgens de Britten om een "illegale interventie" door Iran.

Amsterdamse crimineel doodgeschoten bij metrostation Kraaiennest

De Amsterdamse crimineel Inchomar Balentien (33) is in de nacht van zaterdag op zondag doodgeschoten bij metrostation Kraaiennest in Amsterdam-Zuidoost. Hij was in meerdere geweldszaken verwikkeld, als dader én als doelwit.

  • 21 Juli 2019 om 02:45

Ruim 100 kilo goud onderschept op Heathrow, mogelijk verband met drugskartel

Op de Londense luchthaven Heathrow is 104 kilo goud in beslag genomen. De geschatte waarde van de zending is bijna 4,5 miljoen euro, melden Britse media. De politie denkt dat het goud iets te maken heeft met een Zuid-Amerikaans drugskartel.

Volgens de autoriteiten is het goud met een privévliegtuig vanuit Venezuela naar de Kaaimaneilanden gevlogen. Het was de bedoeling dat het daarna via Londen verder vervoerd zou worden naar Zwitserland, toen het vorige maand werd onderschept door de Britse autoriteiten.

"In samenwerking met onze overzeese partners konden we het snel identificeren en verdere verplaatsing tegenhouden", zegt Steve McIntyre van de Britse National Crime Agency, dat onderzoek doet naar georganiseerde misdaad.

Het goud maakt nu deel uit van een gezamenlijk onderzoek met de Kaaimaneilanden naar een witwasoperatie. Waar in Venezuela het goud oorspronkelijk vandaan kwam, wordt nog onderzocht.


  • 21 Juli 2019 om 02:39

Britten melden β€˜illegale interventie’ Iran bij VN-Veiligheidsraad

Groot-Brittannië heeft aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gemeld dat de Britse tanker Stena Impero in Omaanse wateren voer toen het door Iran werd tegengehouden en in beslag genomen. Daarom gaat het volgens de Britten om een ‘illegale interventie’ door Iran.

  • 21 Juli 2019 om 02:21

Man overleden na schietpartij in de Amsterdamse Bijlmer

Door NU.nl

Een schietpartij vlakbij metrostation Kraaiennest in de Amsterdamse Bijlmer heeft in de nacht naar zondag het leven gekost van een man.

Man doodgeschoten bij metrostation in Amsterdamse Bijlmer

In Amsterdam is even voor middernacht een man doodgeschoten. Het schietincident was niet ver van metrostation Kraaiennest, in de Bijlmer in het zuidoosten van de stad, meldt de politie.

Er zou meerdere keren zijn geschoten, al kon de politie dat nog niet bevestigen. Omstanders zeggen dat er meerdere kogelhulzen liggen. De omgeving is afgezet en bij het station wordt onderzoek gedaan.

Kort na het incident werd enkele kilometers verderop, bij de Gaasperplas, een uitgebrande auto gevonden. Of er een verband is met het schietincident is niet duidelijk.

De Amsterdamse vervoersdienst GVB meldt dat metrolijn 53 de rest van de nacht niet meer stopt op station Kraaiennest.


  • 21 Juli 2019 om 02:09

Vakantiegangers in de file op Europese wegen

Door ANP

Vakantiegangers staan op diverse plekken in Europa in de file.

Volgens de ANWB is het vooral in het zuiden van Duitsland, Frankrijk en Italië druk. De wachttijd bij de Gotthardtunnel is meer dan een uur.

“De drukte komt zoals verwacht goed op gang. Het is nog geen zwarte zaterdag, maar het is alweer drukker dan vorige week”, aldus de ANWB.

Voor de laatste regio in Nederland, Midden-Nederland, is vrijdag de zomervakantie begonnen. In twee andere regio’s hebben de scholen de deuren al eerder gesloten voor de vakantie.

Het bericht Vakantiegangers in de file op Europese wegen verscheen eerst op Nieuws.nl.

Lichaam aangetroffen 'dat al tijdje in Limburgs natuurgebied lag'

Door NU.nl

In een natuurgebied nabij het Limburgse Beesel is zaterdagavond een lichaam aangetroffen, waarvan agenten verwachten dat "het er al een tijdje lag". De identiteit van de persoon en de manier waarop hij om het leven is gekomen zijn nog onduidelijk.

Tour dag 15: Wie gaat het initiatief nemen?

Door NU.nl/bas scharwachter

Na de spectaculaire etappe met aankomst bovenop de Tourmalet, krijgt het peloton in etappe 15 te maken met een nóg zwaardere etappe. De vraag is wie er nu het initiatief gaat nemen. Wordt het Jumbo-Visma? Verslaggevers Daan de Ridder en Bas Scharwachter bekijken vanaf de top van de Tourmalet de opties.

Volvo roept 37.000 auto's in Nederland terug, motoronderdeel kan vlam vatten

Door NU.nl

De Zweedse autofabrikant Volvo roept in Nederland 37.000 auto's terug omdat een onderdeel bij de motor kan smelten of in het ergste geval vlam kan vatten. Wereldwijd worden ongeveer een half miljoen auto's teruggeroepen.

British Airways en Lufthansa schorten vluchten naar CaΓ―ro op

Door NU.nl/ANP/Reuters

British Airways en Lufthansa hebben vluchten naar de Egyptische hoofdstad Caïro voorlopig opgeschort, meldden de luchtvaartmaatschappijen zaterdag.

Habiba (66) van Groeten uit Holland overleden

Door Metro

Habiba, bekend van het tv-programma Groeten uit Holland van BNNVARA, is op 66-jarige leeftijd overleden. Dat laat de omroep weten in een bericht op Facebook. 

Gisteren β€” 20 Juli 2019Nieuws

Zuidoosten en oosten wachten zware buiten

Door ANP

In de loop van de dag worden zware regen- en onweersbuien verwacht. De zwaarste buien vallen zaterdagmiddag in het zuidoosten en oosten van het land, in Brabant, Limburg, Gelderland en Twente.

Bij de buien is kans op hagel, zware windstoten en veel regen in korte tijd, verwacht Weeronline. Eind van de ochtend en het eerste deel van de middag kan al veel regen vallen in het westen en noordwesten en later noorden van het land.

De dag start op de meeste plaatsen droog en in het oosten en zuidoosten is nog wat ruimte voor de zon. Boven de Noordzee ligt een aaneengesloten buiengebied met onweer. Hier krijgt het westen en noordwesten van het land in de ochtend mee te maken. In de tweede helft van de ochtend en het begin van de middag kan regionaal 20-30 mm regen vallen.

In het binnenland is het tot het middaguur overwegend droog en stijgt de temperatuur naar 25-28 graden. Het is daarbij broeierig en in de middag ontwikkelen stevige onweersbuien. De zwaarste buien zijn waarschijnlijk voor Limburg, de oostelijke helft van Noord-Brabant, grote delen van Gelderland en de oostelijke helft van Overijssel, maar ook in het noordoosten is kans op een paar stevige onweersbuien. Bij deze buien is kans op zware windstoten tot circa 90 km/uur en hagel.

Aan het begin van de avond zijn in het zuiden en oosten nog enkele buien met onweer mogelijk. In de rest van het land is het droog en vooral in de westelijke kustprovincies is het ook zonnig. Later in de avond wordt het overal droog.

Na het weekend wordt het zonnig en heet zomerweer. Op maandag wordt het landinwaarts 26-29 graden. Dinsdag wordt het op grote schaal tropisch met 31 graden in Amsterdam en 34 graden in Limburg. Woensdag en donderdag lijken de heetste dagen te worden met 30-32 graden aan de kust en 35-37 graden in het zuiden en oosten. In Limburg kan het lokaal 38 graden worden.

Daarna wordt de verwachting onzeker. Waarschijnlijk komt het tot enkele onweersbuien en wordt het iets minder heet.

Het bericht Zuidoosten en oosten wachten zware buiten verscheen eerst op Nieuws.nl.

❌