[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Vandaag β€” 15 November 2018Nieuws

Gaat de Belastingdienst te ver in data-speurtocht?

Dat de Belastingdienst bank- en inkomensgegevens bekijkt om aangiftes te controleren, is bekend. Maar belastinginspecteurs kijken voor het bestrijden van fraude ook verder, bijvoorbeeld naar gegevens van lease-auto's, kentekens of creditcards. Experts zetten hun vraagtekens bij deze steeds grotere informatiehonger van de fiscus.

Om belastingontduiking tegen te gaan, krijgt de dienst de komende jaren 17 miljoen euro extra. Met dat geld moeten mensen met zogenoemd verhuld vermogen beter worden opgespoord om zo fraude in de kiem te smoren. Maar om beter en uitgebreider onderzoek te doen, wordt ook meer gegraven in persoonlijke gegevens. Data waarover bedrijven en instanties door de digitalisering in grote hoeveelheden beschikken.

Museumkaart weigert inzage

Precies daar zit volgens sommige belastingrecht- en privacyexperts een probleem. Want dat er meer informatie beschikbaar komt en er wettelijke bevoegdheden zijn, maakt de kans dat de Belastingdienst in je gegevens duikt steeds groter. Dat gaat niet altijd goed. Soms stuit de Belastingdienst, ondanks het informatierecht, op een muur.

Zo staat de fiscus vandaag voor de rechtbank in een geschil met de stichting achter de Museumkaart. De dienst eiste inzage in de gebruikersgegevens, die de stichting niet wilde verstrekken vanwege een principepunt: de privacy van gebruikers zou boven het recht op informatie staan. De Belastingdienst zegt de gegevens nodig te hebben omdat de kaart informatie zou geven over de woonplaats van een persoon naar wie de dienst onderzoek doet.

Het is niet de eerste keer dat het recht op privacy botst met het recht op informatie waar de Belastingdienst zich op beroept. Zo werd de fiscus in 2017 berispt door de Hoge Raad omdat de dienst foto's bewaarde afkomstig van verkeerscamera's. Die scannen kentekens en halen ze door een database met nummerborden van mensen die bijvoorbeeld nog boetes hebben openstaan. De politie zei dat de gegevens alleen bij een match worden bewaard, maar de Belastingdienst bleek dat jarenlang ook in andere gevallen te doen.

Deze zaak maakte voor experts duidelijk dat je geen fraude hoeft te plegen om in het vizier te komen van de Belastingdienst. Het bezitten van een lease-auto of het hebben van een buitenlandse creditcard vergroot die kans al, zegt hoogleraar formeel belastingrecht Guido de Bont. "Dit gebeurt ook als je bijvoorbeeld regelmatig spullen verkoopt op Marktplaats. Per dag doet de Belastingdienst naar schatting honderden verzoeken bij dat soort websites om de persoonsgegevens in te zien. Zo'n verkoper wordt er dan van verdacht ondernemer te zijn, zonder de bijbehorende aangifte te doen."

Hij gaat verder: "Je LinkedIn-profiel kan worden bekeken om te zien waar je hebt gewerkt, of dat overeenkomt met je inkomsten, en ga zo maar door. De fiscus is er niet vies van om informatie te trekken uit het maatschappelijk verkeer en bij wijze van spreken aan te bellen bij de buurvrouw. Van oudsher is de Nederlandse Belastingdienst een strenge controleur en dat wordt alleen maar meer. Voor burgers komt dat soms heel dichtbij."

Privacy

De Belastingdienst doet geen uitspraken over de wijze van controle. Wel zegt de dienst bij twijfel - zoals wanneer iemand zegt niet in Nederland te wonen maar dat vermoeden er wel is - onderzoek te mogen doen. De reden voor extra controle zit hem volgens de fiscus in de belastingontduikers die steeds listiger worden. Zij gebruiken ingewikkeldere en slimmere manieren om het geld te verbergen.

Maar het idee dat meer inzicht in gegevens de maatschappij veiliger maakt, gaat niet helemaal op, zegt Jaap Henk Hoekman. Hij is universitair hoofddocent Digital Security aan de Radboud Universiteit (RU).

Want hoe meer informatie er vrijkomt door de digitalisering, hoe complexer de regelgeving rondom privacy en informatie verstrekken wordt. En hoe meer regels er zijn, hoe meer mensen ze kunnen schenden. "Het is een gek mechanisme, een self-fulfilling prophecy, maar hoe minder regels, hoe minder er sprake is van fraude en hoe minder controlemiddelen je nodig hebt."

Zero-tolerance

Ook professor digitale veiligheid Bart Jacobs (RU) heeft zo zijn twijfels bij de aanvullende informatie die de Belastingdienst gebruikt. "In het geval van de verkeerscamera's zag je dat de rechter dit verbood. Maar vervolgens kwam er snel wetgeving waardoor de Belastingdienst er nu toch bij kan, dankzij de politiek. Daar wil of durft men de Belastingdienst niets te ontzeggen, hier zou wel meer aandacht voor mogen komen."

Hoogleraar De Bont onderstreept dit. "De Belastingdienst hanteert een zerotolerancebeleid. Ze hebben de wind in de zeilen na bijvoorbeeld de onthullingen uit de Panama Papers. De bevoegdheden die ze hebben, zijn erg ruim. Vroeger waren er nog inspecteurs die zeiden 'dit wil ik niet weten van iemand', maar nu gaan ze er helemaal voor."


  • 15 November 2018 om 11:10

'Opvallend slotwoord rechter kan rechtspraak dichter bij mensen brengen'

De rechter in Haarlem oordeelde gistermiddag dat de landelijke intocht van Sinterklaas niet hoeft te worden aangepast. De stichting die het kort geding aanspande voldeed niet aan alle voorwaarden en werd niet-ontvankelijk verklaard. Maar de rechter hield het niet bij het vonnis alleen: het leek erop of hij een soort persoonlijke noot toevoegde aan zijn uitspraak.

"Zwarte Piet is aan het veranderen, dat lijdt geen twijfel. Van belang is dat het gesprek wordt voortgezet. Wat dat betreft stemmen de meest recente ontwikkelingen niet tot vreugde", zei rechter Antoon Schotman. "Ik vraag u allen: willen we op deze manier een sinterklaasfeest vieren?", voegde hij daaraan toe.

Bekijk het opvallende slotwoord van de rechter:

Volgens hoogleraar staats- en bestuursrecht Wim Voermans van de Universiteit Leiden gebeurt het niet zo vaak dat de rechter met een persoonlijke noot afsluit. "Maar wat rechters weleens doen, is een overweging ten overvloede geven", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Dan hebben ze de zaak eigenlijk al beslist, maar dan geven ze alsnog een overweging waarin ze zich uitspreken over elementen uit de zaak."

De rechter verklaarde de zaak gisteren niet-ontvankelijk. De eisers hadden geen spoedeisend karakter, omdat ze niet gesproken hadden met de gemeente Zaanstad. "Dat zou je nog kunnen repareren, en dan zijn ze vrijdag weer terug. Dat kan in een kort geding. En daarom zegt hij: nou, zelfs áls ik had gezegd dat de zaak wel ontvankelijk was, dan heeft het weinig zin om vrijdag terug te keren."

Rechter van vlees en bloed

Bijzonder hoogleraar rechtspraak Gert van Rijssen, die verbonden is aan de Radboud Universiteit Nijmegen en raadsheer is bij het hof Arnhem-Leeuwarden, heeft begrip voor de actie van de rechter. "Je probeert je onafhankelijkheid en onpartijdigheid te waarborgen, maar je mag natuurlijk wel laten zien, en dat vond ik in deze zaak heel aardig, dat ook een rechter van vlees en bloed is", zegt hij. "Het is geen orakel waar iets juridisch uitkomt, maar de rechter liet echt even zijn menselijke gezicht zien."

Van Rijssen zegt dat zo'n persoonlijke noot voor de rechtspraak ook goed kan zijn. "Strikt genomen is het juridisch niet nodig. Dit is net het stapje verder dat de rechter dichter bij de mensen brengt. Ik vind het niet zo verkeerd als een rechter zijn menselijke gezicht laat zien, zolang het maar niet te persoonlijk wordt."

Of déze uitspraken ook vallen onder de eerder genoemde 'overweging ten overvloede', is maar de vraag. "Aan het einde zegt hij een paar bijzondere dingen. Hij roept de partijen op tot grote redelijkheid. En dat is een oproep, dat kun je niet meer zien als overweging ten overvloede", zegt Voermans. "Ik zie niet dat hij een kant kiest. Maar hij zegt tegen de partijen: heb respect voor elkaar tijdens dit kinderfeest. Ik denk dat dit wel mag. Maar het is wel heel opmerkelijk."

Een oproep gebeurt wel vaker, weet ook Van Rijssen uit ervaring. "Bijvoorbeeld een heel moeizame zitting, dat je beide partijen toewenst dat ze eruit komen. Dat je weet: bij een beslissing van de rechter is de vete niet over, maar dat mensen toch een balans weten te vinden. Of een oplossing. Dat persoonlijke woord is er wel vaker."


  • 15 November 2018 om 11:04

Dertig jaar wachten op sociale huurwoning

Door metronieuws

Dat je je beter bijtijds in kan schrijven op Woningnet is algemeen bekend. De wachttijden voor sociale huurwoningen zijn hoog, zo hoog dat de gemiddelde wachttijd rond de negen jaar ligt. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

Defensie mikt op materieel van eigen bodem

Door ANP

Defensie gaat nieuw materieel zo veel mogelijk kopen bij Nederlandse bedrijven. Dat zeggen minister Ank Bijleveld (Defensie) en staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) in De Telegraaf.

Defensie gaat de komende tijd miljarden steken in nieuw materieel, vooral bij de marine.

,, We hebben afgesproken dat vanaf nu met zoveel mogelijk Nederlandse betrokkenheid te doen”, aldus Keijzer. Waar dat niet mogelijk is, worden spullen uit het buitenland gehaald, ,,maar dat doen we dan met zoveel mogelijk deelname van Nederlandse bedrijven”.

Het bericht Defensie mikt op materieel van eigen bodem verscheen eerst op Nieuws.nl.

β€˜Gekozen burgemeester schaadt lokaal bestuur’

Door ANP

Marja van Bijsterveldt roept haar partijgenoten van het CDA in de Eerste Kamer op om tegen de gekozen burgemeester te stemmen. ,,Als dit doorgaat schaadt dit het lokaal bestuur”, zegt de burgemeester van Delft en oud-minister in het AD.

Van Bijsterveldt bestrijdt in de krant dat ze haar eigen baan veilig probeert te stellen. ,,Daar gaat het mij niet om. Over een paar jaar ben ik 60. Maar ik zie nu dat de Eerste Kamer een verkeerde keuze dreigt te maken. Driekwart van de Nederlanders heeft vertrouwen in de burgemeester. Daarmee is het de meest gewaardeerde figuur binnen het politiek stelsel. Ik vraag me dan af: waarom zou je dat veranderen?”

Ze vindt de huidige benoemingsprocedure ook niet ouderwets. ,,Een burgemeester moet boven de partijen staan. Die moet echt van iedereen zijn. Dat is nu geborgd in de Grondwet. Het helpt niet als je straks door een deel van de kiezers bent gekozen, en door een deel niet. Dat je verkiezingsbeloftes moet doen om deze functie te krijgen.”

Het bericht ‘Gekozen burgemeester schaadt lokaal bestuur’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

May geeft tekst en uitleg in Brits parlement over brexitdeal

De Britse premier Theresa May geeft zo een verklaring af in het Britse parlement over het brexitakkoord dat is bereikt met de Europese Unie. Voordat zij dit doet, geeft zij eerst nog een verklaring bij Downing Street 10, de ambtswoning van de premier.

Trumps favoriete zender Fox News steunt hem niet in ruzie met CNN

President Trumps favoriete omroep, Fox News, steunt hem niet in het weren van CNN-verslaggever Jim Acosta uit het Witte Huis. De zender heeft zich geschaard achter een groep mediaorganisaties die de rechtszaak steunen die CNN heeft aangespannen tegen het Witte Huis.

  • 15 November 2018 om 10:34

Aanklager zaak 'El Chapo' toont beeld van ontdekking drugstunnel

Door NU.nl

De zaak tegen Joaquín Guzmán, oftewel 'El Chapo', is dinsdag van start gegaan in New York. De aanklager voerde deze video van een drugstunnel uit 1990 aan als bewijs tegen de Mexicaanse drugsbaas.

A2 bij Limburgs Echt dicht in richting Eindhoven na kantelen vrachtwagen

Door NU.nl/ANP

De A2 bij het Limburgse Echt is donderdag in de richting van Eindhoven afgesloten. Een vrachtwagen is door een aanrijding met een aantal auto's op zijn kant terechtgekomen en de lading suikerbieten die hij vervoerde ligt verspreid over de weg.

Tweede Britse minister vertrekt - is de leegloop begonnen?

De Britse minister van Brexitzaken Dominic Raab is opgestapt. Hij is de tweede bewindsman die het kabinet May de rug toekeert. Eerder diende de staatssecretaris voor Noord-Ierland Shailesh Vara zijn ontslag in.

  • 15 November 2018 om 10:14

Brexit-minister Dominic Raab stapt op

Door metronieuws

De Britse minister voor brexitzaken is afgetreden. Politicus Dominic Raab laat weten zich niet te kunnen vinden in de afspraken over Noord-Ierland die in het akkoord staan. De afspraken zijn volgens Raab „een gevaar voor de integriteit van Groot-Brittanië". 

Krap 4 minuten onderweg, en weg was Ellie Lust

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Ellie Lust: Bizarre Zaken. Ook Lips las dat verdrietige interview met Ellie Lust. De politie zette haar deze zomer voor het blok: óf ze zette na 31 jaar bij de politie een punt achter haar werk als woordvoerder óf ze ging verder met haar nieuwe carrière op tv.Woensdag werd haar eerste ­programma sinds ha

  • 15 November 2018 om 10:07

Stout en Sint, films en feest: dit wil je dit weekend niet missen

Van stout bier tot lieve kinderen bij de intocht van Sinterklaas: dit winterse weekend heeft heel wat in zijn marsepein! Hij komt! Hij komt! Sinterklaas komt zondag voor de tachtigste keer aan in Amsterdam. En natuurlijk komt hij niet alleen: in zijn kielzog reizen 400 Pieten mee, onder wie muziekpieten, dj-pieten, skatepieten en fietspieten. In hun zakken zitten 3 miljoen pepernoten en duizend ki

  • 15 November 2018 om 10:00
❌