[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Vandaag β€” 23 April 2018Nieuws

VU-studenten vertrekken vrijwillig uit De Verrekijker

De groep studenten achter De Verrekijker heeft de gekraakte ruimte op de campus van De Vrije Universiteit (VU) vrijwillig verlaten. De studenten die 'academisch café' De Verrekijker beheren, hing een kort geding boven het hoofd. De VU wilde dat het collectief het gekraakte pand van de voormalige Faculteit der Wis- en Natuurkunde zou verlaten, omdat er ze zich niet aan de afspraken zouden houden. A

 • 23 April 2018 om 16:37

Expositie Alex van Warmerdam in EYE

In een speciaal ontworpen tentoonstelling besteedt filmmuseum EYE deze zomer aandacht aan regisseur Alex van Warmerdam (1952). De expositie onder de noemer 'L'histoire kaputt' laat personages, objecten en situaties tot leven komen in een bijzondere setting die is omringd door groot geprojecteerde scènes uit films van Van Warmerdam.EigenzinnigheidDe tentoonstelling, die op 10 juni opent en tot 2 se

 • 23 April 2018 om 16:29

Asscher wil memo’s dividendtaks vandaag nog

Door ANP

PvdA-leider Lodewijk Asscher wil dat tot dusver geheim gehouden stukken over de omstreden afschaffing van de dividendbelasting ,,onverwijld” openbaar worden gemaakt. Daarnaast wil hij van het kabinet horen ,,waarom zo lang gezwegen en gelogen is” over het bestaan van de documenten.

Asscher wijst erop dat er afgelopen najaar twee debatten zijn geweest waarin de oppositie vroeg of er zulke documenten waren. Daarop werd volgens de PvdA-voorman eerst ontkennend geantwoord, later lieten de betrokkenen weten het zich niet te kunnen herinneren. Maar afgelopen week bleek dat meerdere kabinetsleden wel degelijk stukken hebben ingezien.

,,Dit is niet de manier om in een democratie om te gaan met informatievoorziening aan de Tweede Kamer”, vindt Asscher. En nu besloten is dat de stukken alsnog openbaar worden, moet dat ,,vandaag nog” gebeuren. ,,Die stukken liggen er, die kan je nu naar de Kamer sturen.”

Het bericht Asscher wil memo’s dividendtaks vandaag nog verscheen eerst op Nieuws.nl.

Rutte bijt door de zure appel heen: formatiestukken komen toch naar de Kamer

Uw politieke nieuwsbrief Goedemiddag. Zes maanden lang wilde hij niet eens zeggen of ze er waren, maar nu krijgt de Kamer ze opeens te zien: de formatiedocumenten over de divididendbelasting. Niet iedereen zal er gerust op zijn.Hier zijn uw politieke Dagkoersen, die u natuurlijk ook per e-mail kunt ontvangen. Regel het heel eenvoudig hier. OMMEZWAAI VAN DE DAGRutte stuurt formatiestukken opPlots g

 • 23 April 2018 om 14:53

'Dividendbelasting is steentje in de schoen van Rutte'

Het kabinet is bezweken onder de druk van de pers en de oppositie: alle documenten uit de formatie over het afschaffen van de dividendbelasting worden toch openbaar. Tot vanochtend was dat een no-go voor premier Rutte. Volgens verslaggever Laurens Boven moet het openbaar maken van de stukken een eind maken aan de puinhoop van tegenstrijdige berichten.

 • 23 April 2018 om 16:33

Niet meer het mensenwerk van 80 jaar geleden

De Afsluitdijk gaat volledig op de schop. De komende vijf jaar wordt hij versterkt, verhoogd en gepimpt, want naast de veiligheid wordt er ook aan recreatie en toerisme gedacht. Anders dan tachtig jaar geleden komt aan het leeuwendeel van de werkzaamheden inmiddels geen mensenwerk meer te pas, zegt Joost van de Beek van Rijkswaterstaat. 'Tegenwoordig kunnen we veel meer geautomatiseerd doen, zoals de fabricage én de plaatsing van de stenen.' En dat kán ook bijna niet anders: 'De basaltbekleding kon je met de hand tillen, maar het blok om de dijk te versteken kost 6.500 kilo.'

 • 23 April 2018 om 16:18

Nu officieel: Avicii geen slachtoffer van misdrijf

De politie in Oman bevestigt dat de dood van dj Avicii niet het gevolg is van een misdrijf. Er is twee keer lijkschouwing verricht. Dat heeft geen verdenking van een criminele daad opgeleverd, zei een woordvoerder tegen de BBC. Wat wel de oorzaak van zijn overlijden is, is niet bekendgemaakt.

De politie in Zweden zei zaterdag al dat er geen aanwijzingen waren dat Avicii, de artiestennaam van Tim Bergling, het slachtoffer was van een misdrijf.

De 28-jarige Avicii stierf vrijdag in een hotel in de stad Muscat. Bekend was dat hij al langere tijd gezondheidsproblemen had.


 • 23 April 2018 om 16:39

ACM kijkt naar late aansluiting gas, water en elektra nieuwbouwhuizen

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat onderzoek doen naar klachten over de trage aansluiting van gas, elektra en water bij nieuwbouwhuizen. Dat zegt minister Ollongren van Binnenlandse Zaken.

Door een tekort aan technici, worden huizen weken tot maanden later aangesloten op het water-, gas- en elektriciteitsnetwerk, zegt de Vereniging Eigen Huis (VEH). Daardoor krijgen kopers de sleutel veel later dan gepland. De minister vindt dit zorgwekkend.

Volgens de wet moeten netbeheerders binnen achttien weken na de aanvraag een nieuwbouwhuis op het gas- en elektriciteitsnetwerk hebben aangesloten. "Die termijn wordt nu zelden gehaald", zegt woordvoerder Hans André de la Porte van de VEH.

Extra kosten voor kopers

Doordat er veel nieuwbouwhuizen worden gebouwd, kunnen netbeheerders de vraag niet aan. "Er zijn mensen met kennis, kunde en vakmanschap nodig", zegt André de la Porte. Hij pleit voor betere afstemming tussen de bouwer en nutsbedrijven.

Als nieuwbouwhuizen later worden opgeleverd, kunnen kopers met extra kosten worden opgezadeld. "Dan moet je denken aan het huren van een andere woning, het opslaan van meubels en het uitstellen van de levering van keukens en badkamers voor het nieuwbouwhuis", zegt André de la Porte.

Het onderzoek van de ACM moet duidelijkheid geven over de oorzaken van de vertraging en leiden tot mogelijke oplossingen.


 • 23 April 2018 om 16:36

Afsluitdijk komende vier jaar ingrijpend vernieuwd

De Afsluitdijk wordt de komende vier jaar uitgebreid gerenoveerd. De waterkering wordt onder meer bekleed met 75.000 betonblokken, die zo'n 6500 kilo per stuk wegen. Het project kost alles bij elkaar zo'n 550 miljoen euro.

Het is voor het eerst in 85 jaar dat de Afsluitdijk ingrijpend wordt vernieuwd. "Elke zes jaar voeren we een soort apk uit voor dijken en een aantal jaar geleden bleek dat de dijk niet sterk genoeg is", zegt projectmanager Joost van de Beek van Rijkswaterstaat.

Stormvloedkeringen en sterkere sluizen

Na de renovatie moet de Afsluitdijk tot 2050 bestand zijn tegen de stijgende zeespiegel en zware stormen. Om dat te bereiken worden de sluizen versterkt, komen er nieuwe stormvloedkeringen en worden er grote gemalen gebouwd om water uit het IJsselmeer te kunnen afvoeren.

Om de betonblokken voor de Afsluitdijk te maken, komt in Harlingen een speciale fabriek te staan.

Verkeershinder

Het is de bedoeling dat de werkzaamheden in 2022 zijn afgerond. Dat is vrij snel, erkent projectmanager Van de Beek. "De komende vier jaar wordt er dus heel hard aan de dijk gewerkt."

De Afsluitdijk gaat niet helemaal dicht voor de werkzaamheden, maar automobilisten moeten wel rekening houden met verkeershinder. Tot 2022 zal in totaal ruim twee jaar in beide richtingen maar één rijstrook open zijn. Wanneer de wegdelen dichtgaan, wordt later bekendgemaakt.


 • 23 April 2018 om 16:32

Buitenlandse bemanning Gronings vrachtschip gegijzeld in Nigeria

Twaalf bemanningsleden van een vrachtschip van de Groningse rederij ForestWave zijn in Afrika gegijzeld door piraten. Het schip, de FWN Rapide, was onderweg van Ghana naar Nigeria. De bemanningsleden zijn geen Nederlanders, de reder wil vanwege de veiligheid verder niets zeggen over hun nationaliteit.

Het schip voer onder Nederlandse vlag. Vlak voor het binnenvaren van Port Harcourt in Nigeria lukte het de piraten om aan boord te komen. Zij namen twaalf van de veertien bemanningsleden mee.

Over hun lot is nog niets bekend, de piraten hebben nog geen contact opgenomen met de eigenaar van het schip. De twee bemanningsleden die niet werden meegenomen, hebben het schip naar een veilige plek in Nigeria gebracht.

'Eerste zorg is contact met bemanning'

"Dit komt heel hard aan", zegt een woordvoerder van de Groningse rederij tegen RTV Noord. "We leven mee met onze bemanning en hun familieleden. Alle mogelijke autoriteiten zijn ingeschakeld. Onze eerste zorg is om in contact te komen met onze verdwenen bemanningsleden."

Piraterij voor de Afrikaanse kust komt vaker voor. In februari werden vier opvarenden van Seatrade - ook een Groningse rederij - ontvoerd in de wateren bij Nigeria. Zij werden tweeënhalve week vastgehouden. Of voor hun vrijlating losgeld is betaald, wilde het bedrijf destijds niet zeggen tegen RTV Noord.


 • 23 April 2018 om 16:31

Kuip kan qua huldiging niet tippen aan de Coolsingel

Door Johan van Boven

Overal mensen, zover je kunt kijken. Een vlaggenzee. Aftellen tot het moment waarop de spelersgroep op het bordes van het stadhuis verschijnt. De stad in vuur en vlam dankzij Bengaals vuurwerk en gekleurde rookpotten. Een huldigingen op de Coolsingel is voor zowel supporters als spelers een gebeurtenis om nooit meer te vergeten. Dit seizoen moest iedereen met een Feyenoordhart het zonder een bezoek aan de bekendste straat van Rotterdam doen. De ideale huldigingsplek is in een bouwput veranderd en ligt de komende jaren open.

Ontsnapte IJslander opgepakt in Amsterdam

Door ANP

Een man die vorige week was ontsnapt uit een gevangenis in IJsland, is opgepakt in Amsterdam. Volgens de politie gebeurde dat zondagavond in het centrum van de hoofdstad. De man, Sindri Thor Stefansson, wordt verdacht van het stelen van honderden computers die worden gebruikt voor het minen (delven) van virtueel geld, waaronder de bitcoin. Die apparaten zijn bij elkaar enkele miljoenen waard.

De computerdiefstal gebeurde eind vorig jaar. In februari was de man opgepakt, samen met tien andere verdachten. Hij zat vast in een gevangenis met minimale beveiliging. Hij sprong daar uit een raam, ging naar een vliegveld en stapte aan boord van een vliegtuig naar Zweden. Daarvoor hoefde hij geen paspoort te laten zien. In het toestel bleek ook de premier van IJsland te zitten.

Het is niet bekend hoe hij vanuit Zweden in Amsterdam is terechtgekomen. De politie wil niet zeggen hoe ze hem op het spoor is gekomen.

Het bericht Ontsnapte IJslander opgepakt in Amsterdam verscheen eerst op Nieuws.nl.

Kabinet geeft geheime memo’s dividendtaks vrij

Door ANP

Het kabinet geeft de geheime ambtelijke stukken over de omstreden afschaffing van de dividendbelasting alsnog vrij. Het kabinet maakt ,,een eenmalige uitzondering op de vertrouwelijkheid” van zulke documenten uit de kabinetsformatie, zegt premier Mark Rutte.

Het kabinet wilde de memo’s tot dusver niet openbaar maken, tot woede van de oppositie. Die denkt dat ambtenaren in die memo’s de afschaffing van de heffing op de winstuitkering aan aandeelhouders ontraadden en verdenkt het kabinet ervan dat te hebben willen verdoezelen.

Ambtenaren stelden hun gedachten over de dividendbelasting tijdens de kabinetsformatie op schrift, om de formerende partijen te helpen die over de afschaffing van de heffing onderhandelden. Tot voor kort beweerde het kabinet, bij monde van Rutte, niet van het bestaan van zulke memo’s te weten. Maar in ieder geval de ministers Wouter Koolmees en Carola Schouten bleken ze wel degelijk te hebben gelezen.

De regel dat memo’s als deze vertrouwelijk zijn ,,klopt en die willen we ook echt handhaven”, houdt Rutte staande. Maar hij en zijn collega’s van de andere regeringspartijen in de Tweede Kamer morrelden zelf eigenlijk al aan die vertrouwelijkheid, vindt de regeringscoalitie bij nader inzien. Ze stelden in de Tweede Kamer niet van de memo’s te weten, en spraken zich zo toch over die stukken uit. Daarom kiest de regeringscoalitie ervoor ze nu toch vrij te geven.

Het kabinet geeft ook de ambtelijke notities vrij die de huidige minister Eric Wiebes tijdens de kabinetsformatie onder ogen kreeg. Wiebes was toen staatssecretaris van Financiën én onderhandelde namens de VVD mee over belastingzaken. Dat deed hij aan een zogeheten ‘zijtafel’ van de kabinetsformatie.

Wanneer het kabinet de documenten openbaar maakt, kan Rutte nog niet zeggen. ,,Het zou natuurlijk mooi zijn als het deze week kan”, maar hij moet nog ,,bezien of dat allemaal lukt”.

Het bericht Kabinet geeft geheime memo’s dividendtaks vrij verscheen eerst op Nieuws.nl.

Indrukwekkend, maar dodelijk: zo ontstaan tornado's

Elk voorjaar zet een groot deel van de Verenigde Staten zich schrap voor honderden tornado's. Jennifer Faber van Buienradar legt je uit hoe tornado's ontstaan en waarom het de schuld is van de Rocky Mountains, dat ze zo vaak in de VS voorkomen.

Royal fans dolgelukkig met pasgeboren prinsje

Kate Middleton is bevallen van een zoontje. Het is het derde kindje van haar en prins William. De baby kwam ter wereld in het St. Mary's Hospital in Londen, waar veel fans van het Koninklijk Huis buiten met spanning zaten te wachten. De prins en prinses hadden al een zoon George en een dochter Charlotte. Hoe de pasgeboren zoon gaat heten, is nog niet bekend.

Verdediging wil reconstructie van verdrinking Syrisch meisje zwembad Rhenen

Door NU.nl/ANP

De verdediging van de zwemleraren van zwembad 't Gastland in Rhenen wil dat er een reconstructie komt van de verdrinking van het 9-jarige Syrische meisje Salam in september 2015. De advocaten brachten dat naar voren tijdens het hoger beroep maandag voor het gerechtshof in Arnhem.

Kuzu stopt tijdelijk als fractievoorzitter DENK

Door Jelmer Visser

Vanwege de stormachtige ontwikkeling van de partij DENK, heeft fractievoorzitter Tunahan Kuzu zich tijdelijk teruggetrokken. Tot het zomerreces zullen zijn taken worden overgenomen door zijn collega en Tweede Kamerlid Farid Azarkan.

Gordon wint zaak tegen ex die ontkent ex te zijn

Door Jelmer Visser

'Is de 24-jarige Kevin B. nou wél of níet de ex-vriend van Gordon?', hier kwamen de kemphanen niet uit. De arts in opleiding beweerde dat de volkszanger had gelogen had over hun relatie, maar volgens Gordon was er wel degelijk sprake van een amoureuze verhouding.

Haaienvin in de gracht was pr-stunt van visrestaurant

Geen nieuwe Jawsfilm of ontsnapte Artisbewoner. De haaienvin die zondag in de grachten voor flink wat bekijks zorgde, was de stunt van een visrestaurant ter ere van het tweejarige bestaan. De mensen op de terrassen van Hanneke's boom en de Waterkant werden zondag opgeschrikt door een haaienvin in het water. Al snel werd er gespeculeerd over welke gehaaide pr-manager achter de actie zat. De vin bli

 • 23 April 2018 om 15:50

Kuzu stopt tijdelijk als fractievoorzitter Denk

Tunahan Kuzu stopt tijdelijk als fractievoorzitter van Denk in de Tweede Kamer. Dat heeft de partij zojuist bekendgemaakt.  Hij zal zich de komende tijd richten op de verdere ontwikkeling van de raadsfracties. Nummer twee Farid Azarkan neemt het fractievoorzitterschap voorlopig over.De partij benadrukt dat de aanpassing tijdelijk is, tot september dit jaar. Selçuk Öztürk zal zich gaan focussen op

 • 23 April 2018 om 15:37
❌