[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Vandaag β€” 26 September 2017Economie

β€˜Carrefour in trek door geruchten Amazon’

Door ANP

Geruchten over een mogelijke overname van de Franse supermarktketen Carrefour door de Amerikaanse webwinkelreus Amazon prikkelen dinsdag de fantasie van beleggers. Zij zetten het aandeel ruim 2 procent hoger, waarmee het de sterkste stijger was bij de hoofdfondsen op de Parijse effectenbeurs.

Volgens het zakenblad Valeurs Actuelles wordt op de financiële markten al sinds de zomer gefluisterd dat Amazon naar een overname van Carrefour kijkt als mogelijkheid om vaster voet aan de grond te krijgen in Europa. Zo’n stap zou volgens kenners die het tijdschrift bevraagd heeft, zeker niet onlogisch zijn.

Amazon baarde eerder al opzien door in eigen land de winkelketen Whole Foods in te lijven en direct de prijzen van veel producten fiks te verlagen. Dat zorgde voor veel deining in de Amerikaanse detailhandel, die toch al gebukt ging onder zware concurrentie. Ahold Delhaize haalt het leeuwendeel van zijn omzet uit de Verenigde Staten.

Internetgiganten als Amazon en Google staan in de gunst van beleggers en beschikken over diepe zakken, in tegenstelling tot veel traditionele winkelbedrijven die het met schamele marges moeten stellen. Stenen winkels zijn wereldwijd evenwel nog altijd goed voor 90 procent van de totale winkelverkopen. Wanneer alleen naar voedingsmiddelen wordt gekeken is dat zelfs meer dan 95 procent.

Het kan volgens analisten dan ook niet verbazen dat grote onlineverkopers aan overnames denken. Daarbij speelt overigens meer dan alleen het enorme omzetpotentieel een rol. Fysieke winkels vormen ook een welkome uitbreiding van hun distributienetwerk.

Het bericht ‘Carrefour in trek door geruchten Amazon’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

Uitvinder Dyson werkt aan elektrische auto

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse uitvinder James Dyson, de man achter de zakloze stofzuigers, wil in 2020 een elektrische auto op de markt brengen. Zijn bedrijf Dyson heeft 2 miljard pond (bijna 2,3 miljard euro) uitgetrokken voor het ontwerp van de auto en de batterijen om het voertuig aan te drijven.Volgens de 71-jarige uitvinder zal zijn auto ,,radicaal'' verschillen van...

 • 26 September 2017 om 19:02

Drijvend tankstation moet zeescheepvaart schoner maken

Shell heeft in Rotterdam een groot LNG-bunkerschip gedoopt. Het bedrijf wil hiermee reders over de streep trekken om over te stappen van vieze stookolie op het veel schonere vloeibare gas. "Het is baanbrekend en de start van een hele nieuwe wereld op brandstofgebied voor schepen", zegt Cees Boon van het havenbedrijf Rotterdam.

Het aantal schepen dat op vloeibaar gas vaart, neemt jaarlijks met een kleine 25 procent toe. Er varen nu meer dan honderd vrachtschepen op LNG en op dit moment worden er ook nog een kleine honderd gebouwd op verschillende scheepswerven. Toch is dit nog maar een klein percentage van de zeescheepvaart.

Voor LNG-schepen geldt hetzelfde als voor elektrische auto's: ze worden pas aantrekkelijk als er snel en efficiënt getankt kan worden. De zeescheepvaart heeft nog een paar jaar om maatregelen te nemen om de uitstoot van schadelijke stoffen fors terug te dringen.

Strengere regels

Op dit moment varen ruim 50.000 grote vrachtschepen voor het grootste deel op stookolie met een hoog zwavelgehalte van 4,5 procent. Dat gehalte moet in 2020 in verband met nieuwe, strengere regels teruggebracht zijn tot 0,5 procent. "Dat betekent dat reders de komende twee jaar een beslissing moeten nemen over het soort brandstof dat ze willen gebruiken in de toekomst", zegt Lauran Wetemans, directeur LNG van Shell.

Zwavel leidt tot ernstige luchtverontreiniging en gezondheidsproblemen. Sinds twee jaar gelden daarom langs de Nederlandse kust en andere kwetsbare gebieden zoals Scandinavië en bepaalde kuststroken in de Verenigde Staten nog strengere regels. Daar mag de brandstof nog maar 0,1 procent zwavel bevatten. Waar de grote containerschepen, bulkcarriers en tankschepen nu op de oceaan nog op de meest vervuilende stookolie kunnen varen, mag dat over een paar jaar dus niet meer.

Vieze stookolie

LNG is nu vooral populair in de kustvaart. Voor schepen die een groot deel van hun tijd in de zones varen waar de strengste eisen gelden is het nu al een aantrekkelijke brandstof. De vraag is wat de grote reders als het Deense Maersk gaan doen met de heel grote schepen die bijvoorbeeld tussen Rotterdam en Shanghai varen.

Die schepen varen nu vaak op diesel de Nieuwe Waterweg af maar zodra ze uit de kust op de oceaan varen schakelt de motor over op de goedkope vieze stookolie. Reders moeten op korte termijn kiezen tussen 'schonere' fossiele brandstof als diesel, LNG, of zogenoemde scrubbers. Dat zijn een soort roetfilters die de uitgestoten zwaveldeeltjes afvangen. Overigens zijn de meeste LNG-scheepsmotoren hybride en kunnen ze vaak ook op diesel varen als dat nodig is.

Shell is marktleider op de LNG-markt en investeert fors in voorzieningen om schepen van LNG te kunnen voorzien. Het past in de visie van de multinational dat gas (LNG is gas dat zover afgekoeld wordt dat het vloeibaar wordt) de energie van de komende decennia is.

Gas moet volgens Shell de wereld van voldoende energie voorzien in de overgang van kolen en olie naar echt schone energie uit bijvoorbeeld zon en wind. Het bedrijf heeft daarom British Gas overgenomen en een aantal andere bedrijfsonderdelen verkocht. Shell heeft er dus ook belang bij dat reders hun nieuwe schepen op LNG gaan laten varen.

Commercieel aantrekkelijk

Voor de reders is het van belang te weten wat de brandstofprijzen zijn om uit te rekenen welke optie commercieel het aantrekkelijkst is. Omdat een schip tussen de twintig en de dertig jaar meegaat, is het heel lastig om zo ver vooruit te kijken. Shell probeert reders nu over de streep te trekken."We maken daarin ook langetermijnprijsafspraken, maar natuurlijk niet voor dertig jaar", zegt Lauran Wetemans van Shell.

Weliswaar gaat met de overgang van stookolie naar LNG ook de CO2-uitstoot omlaag, maar die blijft substantieel. De regels voor de scheepvaart komen van de IMO, de maritieme organisatie van de VN. Ingrepen van het IMO moeten min of meer wereldwijd op draagvlak kunnen rekenen. De scheepvaart is net als de luchtvaart niet gebonden aan het akkoord van Parijs. Maar de IMO wil ook dat de CO2-uitstoot omlaaggaat en dat schepen zuiniger worden.

Lagere havengelden

Daarmee wordt LNG in de komende jaren waarschijnlijk steeds aantrekkelijker. Er wordt weliswaar geëxperimenteerd met elektrische schepen en schepen die varen op waterstof, maar voor grote schepen (evenmin als voor vliegtuigen) is er nog geen CO2-vrije oplossing. "De weg is ingezet maar we zijn er nog lang niet", zegt Cees Boon van het havenbedrijf Rotterdam.

Ondertussen probeert Rotterdam LNG aantrekkelijk te maken met voorzieningen in de haven om het vloeibare gas te tanken en lagere havengelden voor schone schepen. Het havenbedrijf heeft ook opdracht gegeven om de sleephopperzuiger die de diepte van de haven op peil moet houden te vervangen door een LNG-schip.

Het baggervaartuig wordt op dit moment in delen gebouwd op de scheepswerf van Barkmeijer in het Friese Stroobos. De werf heeft al twee vervolgopdrachten in de wacht gesleept en verwacht er nog meer. Zo'n zeventig mensen werken aan het baggervaartuig dat eind dit jaar in Delfzijl wordt afgebouwd.


 • 26 September 2017 om 19:10

Extreem dividendrendement RTL Group

Fors dividend RTL Group Op basis van de consensus van de analistentaxaties heeft het aandeel RTL Group nu één van de hoogste dividendrendementen van de Belgische beurs. Per aandeel wordt door de analisten een dividend van 3,88 euro verwacht. Het dividendrendement ligt zodoende op 6,09 procent. Het doorsnee dividendrendement van de televisie- &

 • 26 September 2017 om 20:24

Europese Commissie keurt HIV-medicijn Johnson & Johnson goed

Gebruik toegestaan vanaf 12 jaar. (ABM FN-Dow Jones) De Europese Commissie heeft het gebruik van HIV-medicijn Symtuza van de Belgische dochter Janssen-Ciolag International van de Amerikaanse farmagigant Johnson & Johnson goedgekeurd. Dit maakte Janssen Pharmaceutiocal Companies uit Beerse dinsdag bekend. De goedkeuring betreft het gebruik van de Symtuza-tabletten voor volwassenen en kinderen van 12 jaar en ouder met een gewicht van tenminste...

 • 26 September 2017 om 18:56

*Bostic (Atlanta Fed): monetaire beleid Fed is niet te stimulerend

(END) Dow Jones Newswires September 26, 2017 12:50 ET (16:50 GMT)...

 • 26 September 2017 om 18:50

*Bostic (Atlanta Fed): comfortabel met renteverhoging in december

(END) Dow Jones Newswires September 26, 2017 12:50 ET (16:50 GMT)...

 • 26 September 2017 om 18:50

'Google doet concessie aan EU rond shopping'

BRUSSEL (ANP) - Google gaat zijn prijsvergelijker op eigen benen zetten om tegemoet te komen aan de eis van Brussel om het benadelen van rivalen van de internetgigant bij het zoeken naar diensten en producten te stoppen. Dat meldden ingewijden rond de zaak aan persbureau Bloomberg.Google kreeg in juni een recordboete van 2,42 miljard euro van de Europese Commissie als...

 • 26 September 2017 om 18:29

'Google doet concessie aan EU rond shopping'

Google gaat zijn prijsvergelijker op eigen benen zetten om tegemoet te komen aan de eis van Brussel om discriminatie van rivalen van de internetgigant bij het zoeken naar diensten en producten te stoppen. Dat meldden ingewijden rond de zaak aan persbureau Bloomberg.

'Google doet concessie aan EU rond shopping'

BRUSSEL (AFN) - Google gaat zijn prijsvergelijker op eigen benen zetten om tegemoet te komen aan de eis van Brussel om discriminatie van rivalen van de internetgigant bij het zoeken naar diensten en producten te stoppen. Dat meldden ingewijden rond de zaak aan persbureau Bloomberg.

 • 26 September 2017 om 18:22

'Google doet concessie aan EU rond shopping'

BRUSSEL (AFN) - Google gaat zijn prijsvergelijker op eigen benen zetten om tegemoet te komen aan de eis van Brussel om discriminatie van rivalen van de internetgigant bij het zoeken naar diensten en producten te stoppen. Dat meldden ingewijden rond de zaak aan persbureau Bloomberg.

 • 26 September 2017 om 18:22

Rusland dreigt met afsluiten Facebook

Door ANP

Facebook dreigt in Rusland te worden geblokkeerd. Volgens de lokale toezichthouder Roskomnadzor houdt het bedrijf achter de dienst zich nu niet aan de Russische regels over dataopslag.

Buitenlandse internetbedrijven als Facebook moeten volgens de Russische wet gegevens van Russische gebruikers in Rusland opslaan. ,,De wet geldt voor iedereen”, zei het hoofd van de dienst.

Eind vorig jaar werd LinkedIn al geblokkeerd in Rusland. Internetgiganten als Google en Alibaba gingen wel overstag. Twitter heeft de toezichthouder om uitstel gevraagd om te kunnen uitzoeken of het de moeite loont om lokale servers op te tuigen.

Rusland probeert zijn afhankelijkheid van buitenlandse technologiebedrijven te verminderen. Zo wordt gewerkt aan een alternatief voor WhatsApp speciaal voor ambtenaren.

Ook in China loopt Facebook tegen problemen aan. Daar wordt WhatsApp door de autoriteiten geblokkeerd. Mogelijk is dat omdat de dienst te veel beveiliging biedt aan zijn gebruikers, die daardoor moeilijk te controleren zijn. China haalt de teugels op internet aan in de aanloop naar de vijfjaarlijkse top van de Communistische Partij volgende maand.

Sinds vorige week merken WhatsApp-gebruikers in China sporadisch dat tekstberichten niet doorkomen. Omdat WhatsApp gebruikmaakt van een aantal roulerende servers ontstond een kat-en-muisspel tussen de Chinese internetcensoren en de chatdienst. Gebruikers kunnen daardoor soms wel en soms niet whatsappen.

Het bericht Rusland dreigt met afsluiten Facebook verscheen eerst op Nieuws.nl.

Veel meer dataverbruik buiten eigen land

Door ANP

Sinds de roamingkosten op 15 juni werden afgeschaft, maken EU-burgers op reis veel meer gebruik van mobiel internet. Het aantal Europeanen dat afgelopen zomer in een ander EU-land net zo vaak mobiele data gebruikte als in eigen land, verdubbelde naar 31 procent, blijkt dinsdag uit de Eurobarometer. Telecomproviders maken melding van een enorme stijging van het dataverbruik, variërend van drie tot zes keer meer dan voor 15 juni.

Het aandeel reizigers dat helemaal geen mobiele data verbruikt in het buitenland halveerde naar 21 procent. Zeven op de tien EU-burgers zijn op de hoogte van de afschaffing van de extra kosten voor bellen, sms’en en surfen in de EU. Toch beperkt 60 procent van de reizigers zijn gebruik nog vergeleken met dat in eigen land.

Providers houden zich over het algemeen aan de nieuwe regels, aldus Brussel. EU-commissaris Mariya Gabriel (Digitale Economie en Maatschappij) spreekt van een succes: ,,Klanten waarderen het, er wordt meer gebruik van gemaakt en de vraag naar mobiele diensten tijdens reizen in het buitenland is zeer hoog.”

Het bericht Veel meer dataverbruik buiten eigen land verscheen eerst op Nieuws.nl.

Beperkte uitslagen op Europese beurzen

AMSTERDAM (ANP) - De belangrijkste Europese beursgraadmeters lieten dinsdag geen grote koersbewegingen zien. Beleggers deden het voorzichtig aan door de aanhoudende onrust rond Noord-Korea.De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 0,1 procent hoger op 528,50 punten. De MidKap was nagenoeg vlak op 812,19 punten. De effectenbeurzen in Parijs en Frankfurt kregen er tot 0,1 procent bij. De Londense FTSE-index ging 0,3...

 • 26 September 2017 om 18:14

Beursgang Tony's Chocolonely is pr-stunt

AMSTERDAM (ANP) - Chocolademaker Tony's Factory maakt geen stap naar de aandelenmarkt. Het bedrijf achter het merk Tony's Chocolonely sprak eerder op de dag van een mogelijke beursgang, maar dat bleek later om congrescentrum en evenementenlocatie de Beurs van Berlage in Amsterdam te gaan.,,Inderdaad, we gaan naar de beurs. De Beurs van Berlage wel te verstaan'', zo legde Henk Jan...

 • 26 September 2017 om 18:13

Beursambities Tony's Chocolonely pr-stunt

Rumoer om opening Tony's Brandstore bekend te maken. (ABM FN-Dow Jones) De beursambities van Tony's Factory, bekend van het chocolademerk Tony's Chocolonely, blijken een pr-stunt. Dit maakte de chocoladefabrikant dinsdag zelf bekend. De chocolademaker zei vanochtend adviseurs ingehuurd te hebben om de beursgang te begeleiden.De sterke groei van het merk zou "gekapitaliseerd" moeten worden, zo stond in het persbericht. Ondanks herhaalde pogingen van...

 • 26 September 2017 om 18:12

AEX eindigt fractioneel hoger

Damrak in de plus in navolging van Amerika. (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag licht hoger gesloten. De AEX index steeg ruim 0,1 procent tot 528,50 punten, de AMX sloot vlak op 812,19 en de AScX eindigde 0,2 procent in het groen op 1.017,20 punten. "Het was een weinig inspirerende dag, waarin de markten dicht bij huis bleven en nu...

 • 26 September 2017 om 18:11

Zwaarder onderzoek naar fusie Essilor en Luxottica door Brussel

Zorgen over concurrentie op ooglenzenmarkt. (ABM FN-Dow Jones) De Europese Commissie stelt een diepgaand onderzoek in naar de geplande fusie tussen Essilor en Luxottica, vanwege gerezen zorgen dat de fusie de concurrentie op de markt voor ooglenzen kan schaden. Brussel wil ook onderzoek doen naar de gevolgen voor de brillenmarkt. "De helft van de Europeanen draagt een bril en we zullen bijna...

 • 26 September 2017 om 17:57

Beperkte uitslagen op Europese beurzen

AMSTERDAM (AFN) - De belangrijkste Europese beursgraadmeters lieten dinsdag geen grote koersbewegingen zien. Beleggers deden het voorzichtig aan door de aanhoudende onrust rond Noord-Korea.

 • 26 September 2017 om 17:44

Beursgang Tony's Chocolonely is pr-stunt

AMSTERDAM (AFN) - Chocolademaker Tony's Factory maakt geen stap naar de aandelenmarkt. Het bedrijf achter het merk Tony's Chocolonely sprak eerder op de dag van een mogelijke beursgang, maar dat bleek later om congrescentrum en evenementenlocatie de Beurs van Berlage in Amsterdam te gaan.

 • 26 September 2017 om 08:42
❌