[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
OuderEconomie

Goed nieuws voor huizenkopers: hypotheekrente gaat omlaag

Goed nieuws voor mensen die binnenkort een huis kopen: de hypotheekrentes gaan momenteel hard omlaag. Grote banken als ING en ABN Amro verlaagden de rentes recent al vier keer, Rabobank deed dat drie keer en SNS en Aegon twee keer.

Dat meldt De Hypotheekshop. Stevige dalingen doen zich vooral voor bij lange rentevaste periodes. Bij bijvoorbeeld 30 jaar vast met een NHG (Nationale Hypotheek Garantie) is de gemiddelde rente de afgelopen maand met 0,25 procent gedaald tot 2,6 procent.

De lagere hypotheekrentes zijn een gevolg van de lagere rentes; een slechte zaak voor bijvoorbeeld de pensioenfondsen of spaarders, maar weer gunstig voor (toekomstige) huizenbezitters.

Aanhoudende onrust

De Europese Centrale Bank (ECB) hintte er onlangs al op dat zijn rentetarieven in september mogelijk verder omlaag gaan. Daar zullen andere rentes dus weer op gebaseerd worden. Op die manier zou de ECB de zwakker wordende economie willen oppeppen.

De hypotheekadviseurs denken dat er voorlopig ook geen einde komt aan de dalingen van de hypotheekrentes. "Door de aanhoudende onrust in de wereld, de maatregelen van de ECB en de Federal Reserve in de VS, lijkt de daling van de hypotheekrente nog wel door te gaan."


 • 27 Augustus 2019 om 20:36

Meer faillissementen in Nederland door tegenwind uit het buitenland

Al jaren gaan er steeds minder bedrijven failliet, maar voor dit jaar verwacht kredietverstrekker Atradius 3 procent meer faillissementen dan vorig jaar. Er werd al rekening mee gehouden dat het aantal faillissementen licht zou stijgen, maar die stijging valt hoger uit dan verwacht.

In de eerst helft van dit jaar bedroeg de stijging nog minder dan een procent. "Dat was al een trendbreuk na vijf jaar alleen maar minder faillissementen", zegt John Lorié, hoofdeconoom van Atradius. "Maar in de zomer was de kentering nog scherper dan verwacht."

Lorié wijdt de toename aan de mondiale economische onrust. "De handelsoorlog blijft maar escaleren. Steeds als we verwachten dat de top nu wel bereikt is, komt er weer een tweet", zegt Lorié.

Het internationale karakter van de tegenwind is ook terug te zien in het type ondernemingen dat de hardste klappen krijgt. In internationaal gerichte sectoren als handel en gespecialiseerde dienstverlening gingen relatief veel bedrijven bankroet dit jaar.

Krimp in Duitsland

Ook de Nederlandse industrie moet zich opmaken voor meer faillissementen. Het CBS meldde deze maand al dat de omzet van producenten in de industrie in de eerste helft van dit jaar daalde ten opzicht van vorig jaar. Die tegenslag zet zich eind dit jaar en in de loop van volgend jaar om in meer faillissementen, verwacht Lorié.

Met name de economische ontwikkelingen in Duitsland veroorzaken de tegenslag voor de industrie. De Duitse economie kromp in het tweede kwartaal van dit jaar. "En de Nederlandse industrie is voor een groot deel afhankelijk van Duitsland", zegt Lorié.

Handelsoorlog

De voortdurende spanningen tussen de VS en China leidden niet alleen in Nederland tot meer failliete bedrijven. Met name in Noord-Amerika stijgt het aantal bedrijven dat dit jaar over de kop gaat naar verwachting fors. Dit jaar zullen dat er 2,7 procent meer zijn dan vorig jaar.

De negatieve effecten van weer een ronde aan sancties betekenen volgens Atradius dat de faillissementsgolf ook volgend jaar zal doorzetten, met een stijging van opnieuw 2 procent in de VS.

Hoeveel bedrijven er in China omvallen in de nasleep van het sanctiegeweld is onduidelijk. Lorié: "We hebben geen betrouwbare faillissementscijfers uit dat land." Wel is duidelijk dat Azië niet gespaard blijft. De stijging van het aantal faillissementen bedraagt daar 1,8 procent.

Hoewel dat aanzienlijk minder is dan in de VS, noemt Lorié deze stijging zorgwekkend. "In deze regio neemt het aantal faillissementen voor het eerst in tien jaar toe", zegt hij.

Britse bedrijven hardst geraakt

Groot-Brittannië kan een nog hardere klap verwachten. Naast de economische onrust die over de wereld spookt, hebben de Britten last van de naderende brexit. Met name nu een vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zonder enig akkoord steeds nadrukkelijker in beeld komt.

In de eerste helft van dit jaar viel het aantal Britse faillissementen al 8,9 procent hoger uit dan de eerste helft van 2018. Hiermee kent het land de hoogste stijging van West-Europa. De vooruitzichten zijn niet goed: in zijn prognose gaat Atradius uit van een stijging van meer dan 10 procent. En dan hanteert de kredietverstrekker nog het scenario van een brexit met akkoord.


 • 27 Augustus 2019 om 17:22

FNV: grote onrust onder bezorgers Deliveroo om tariefwijziging

Maaltijdbezorger Deliveroo wijzigt per direct de tarieven voor de bezorgers. Daardoor kan de beloning per rit lager uitvallen, schrijft het bedrijf in een e-mail aan de zzp'ers die de maaltijden rondbrengen. De nieuwe tarieven gingen gisteren in.

De tariefwijziging leidt tot veel onrust onder de 2500 bezorgers in Nederland, zegt vakbond FNV. In Den Haag hebben gisteren ongeveer twintig bezorgers hun werk neergelegd.

In de mail schrijft het bedrijf dat het een nieuwe manier heeft om afstanden van ritten te berekenen. Voorheen ging dit hemelsbreed, licht een woordvoerder van Deliveroo toe. "Het effect was dat geen bezorger een rit wilde als ze daarvoor bijvoorbeeld de Erasmusbrug in Rotterdam over moesten." Het nieuwe systeem rekent daarom voortaan de afstand via de weg.

Daarnaast wil het bedrijf met de tariefwijziging bezorgers stimuleren om meer ritten achter elkaar te doen. Vanaf drie ritten achter elkaar krijgen de bezorgers vanaf nu bonussen. Die bonus verschilt per stad. In Den Bosch gaat het bijvoorbeeld om 2 euro bij drie ritten.

Daar staat tegenover dat de beloning per rit lager kan uitvallen. "Zoals altijd, blijven we proberen om jullie tarieven te bieden van gemiddeld tussen de 11 euro en 13 euro per uur", schrijft Deliveroo in de mail aan de bezorgers.

Verplicht verder als zelfstandige

Volgens FNV zijn maken de bezorgers zich grote zorgen dat ze erop achteruit gaan. "We gaan nog berekenen wat dit precies betekent voor de gemiddelde opbrengst voor bezorgers", zegt een woordvoerder van de vakbond.

Deliveroo heeft ook berichten van verontruste bezorgers gekregen. "We gaan de komende dagen in verschillende steden met ze in gesprek om de nieuwe tarieven toe te lichten", zegt een woordvoerder.

Deliveroo laat vanaf november 2017 alleen zzp'ers de maaltijden bezorgen. Bezorgers die voor november 2017 in dienst waren moesten verplicht verder als zelfstandige. De rechtbank in Amsterdam oordeelde dit jaar dat de werkrelatie van die groep in feite nog altijd een arbeidsovereenkomst is.

Als gevolg daarvan besloot de kantonrechter vandaag dat Deliveroo voor deze groep met terugwerkende kracht pensioenpremies moet betalen. Tegen beide uitspraken ging Deliveroo in beroep.


 • 27 Augustus 2019 om 16:25

Rechter draagt Deliveroo op pensioenpremie te betalen

Maaltijdbezorger Deliveroo moet met terugwerkende kracht pensioenpremie betalen voor personeel met een arbeidsovereenkomst. Dat heeft de kantonrechter in Amsterdam bepaald in een procedure die was aangespannen door het pensioenfonds van het beroepsvervoer.

Deliveroo betaalde geen premies aan het pensioenfonds omdat het zichzelf niet aanmerkt als vervoerder van maaltijden, maar vooral als onlineplatform voor restaurants. Maar de rechter oordeelde dat het pensioenfonds voldoende duidelijk heeft gemaakt dat maaltijdbezorging de kernactiviteit is van Deliveroo en dat het verdienmodel van de onderneming hierop is gebaseerd.

Op die grond concludeerde de rechtbank dat Deliveroo verplicht is om alsnog pensioenpremie te betalen voor de medewerkers die tussen 2015 en november 2017 met een contract voor Deliveroo werkten. Dat betekent dat het bedrijf zo'n 640.000 euro aan achterstallige premie moet betalen aan het pensioenfonds.

Na november 2017 liet Deliveroo alleen nog zzp'ers de maaltijden bezorgen, maar de rechtbank in Amsterdam oordeelde begin dit jaar dat de werkrelatie in feite nog altijd een arbeidsovereenkomst is. Het hoger beroep van Deliveroo tegen deze uitspraak loopt nog. De uitspraak van vandaag geldt op verzoek van het pensioenfonds niet voor de bezorgers die sinds november 2017 aan het werk zijn voor Deliveroo.


 • 27 Augustus 2019 om 13:09

Eerste Boeing-klant spant rechtszaak aan

Na beleggers en nabestaanden heeft nu ook de eerste klant van Boeing de vliegtuigbouwer aangeklaagd. Het gaat om de Russische vliegtuigleasingmaatschappij Avia Capital Services, onderdeel van staatsbedrijf Rostec.

Avia wil volgens The Financial Times 115 miljoen dollar schadevergoeding, met daarbovenop nog een boete voor Boeing die "meerdere malen zo hoog is." 35 al bestelde Boeing 737 MAX-vliegtuigen hoeft het bedrijf niet meer te hebben.

Volgens Avia zijn de crashes in Indonesië en Ethiopië te wijten aan "nalatige handelingen en beslissingen" van Boeing. Niet alleen tijdens het ontwerpen van het vliegtuig, maar ook door "cruciale informatie" voor luchtvaartautoriteiten achter te houden. Hiernaast claimt Avia dat Boeing bewust informatie voor klanten heeft achtergehouden om ze te verleiden vliegtuigen te kopen.

Sinds maart staan wereldwijd 400 al geleverde toestellen van het type 737 MAX aan de grond. Een veelvoud daarvan staat nog in bestelling.

Meer claims?

Dat er meer claims aan komen zou goed kunnen, denkt luchtvaartjurist Jochem Kroon. "Ik kan me voorstellen dat meerdere maatschappijen in hun planning hebben opgenomen dat ze konden vliegen met de Boeing 737 MAX, en dat dat nu problemen oplevert." De advocaat van Avia zegt in The Financial Times dat ook andere vliegmaatschappijen contact met hem hebben gezocht.

Dat het toch bijna een half jaar heeft geduurd tot de eerste rechtszaak is volgens Kroon niet verrassend. "Er is sprake van een relatie tussen leverancier en klant. Ik kan me voorstellen dat je eerst probeert dit met elkaar op te lossen. Kennelijk zijn ze er met Avia niet uitgekomen."

TUI laat weten nog in gesprek te zijn met Boeing en op dit moment geen noodzaak te zien om juridische actie te ondernemen. TUI heeft in totaal vijftien Boeing 737 MAX-vliegtuigen in de vloot. De details van het overleg met Boeing houdt TUI binnenskamers.

In juli kondigde Boeing aan 4,9 miljard dollar opzij te zetten voor eventuele claims van vliegmaatschappijen. Nabestaanden van de 346 slachtoffers krijgen de komende jaren 100 miljoen uitgekeerd.


 • 27 Augustus 2019 om 12:30

Keukenbedrijven beboet vanwege misleiding consumenten

Drie grote verkopers van keukens hebben klanten jarenlang misleid en krijgen daarvoor een boete van de Autoriteit Consument en Markt. Het gaat om Brugman, Keukencentrum Mandemakers en Keukenconcurrent. De laatste twee bedrijven krijgen hogere boetes omdat ze het onderzoek hebben belemmerd.

Bezoekers van onder meer de 50+-beurs, de VT Wonen-beurs en de Huishoudbeurs werden tussen 2015 en 2017 door de bedrijven benaderd met speciale beurskortingen op keukens. Om de korting te krijgen, moest de consument een formulier invullen en ondertekenen.

Consumenten konden door dat formulier denken dat ze aan de koop van de keuken vastzaten. Er stond bijvoorbeeld dat de consument 30 procent moest betalen als hij van de koop afzag. In werkelijkheid ging het om een niet-bindend aanbod en waren consumenten tot niets verplicht.

Dat is misleiding, zegt de toezichthouder. Brugman krijgt daarvoor een boete van 250.000 euro. Keukencentrum Mandemakers en Keukenconcurrent krijgen elk een boete van 375.000 euro. Dat bedrag is hoger, omdat de toezichthouder van de bedrijven geen vragen mocht stellen aan beursmedewerkers van de bedrijven over de verkooppraktijken.


 • 27 Augustus 2019 om 08:41

Papieren schoolagenda weet voorlopig van geen wijken

Oké, de verkoop van papieren schoolagenda's loopt iets terug. Maar dat de agenda helemaal zou verdwijnen in dit digitale tijdperk - wat veel mensen dachten - blijkt niet waar. Internetwinkel BOL en kantoorboekhandel Bruna bijvoorbeeld zien de verkoop zelfs stijgen.

Wat zo is: dat veel merkagenda's zijn verdwenen. Bijvoorbeeld de KNVB-voetbalagenda, of die van Kijk, of Fokke & Sukke. Agenda's waar vaak 15 of 17 euro voor moest worden neergeteld. Daarvoor in de plaats worden goedkopere huismerk-agenda's gekocht, zoals die van de Hema of Bruna.

Evelijn Leemreis ontwerpt al 30 jaar agenda's. Zij krijgt vaak de vraag: worden die nog gebruikt, papieren schoolagenda's? "Ze worden nog heel veel gebruikt", zegt ze.

"Er zijn beslist heel veel scholieren die alleen een digitale agenda gebruiken, maar veel kinderen vinden het gewoon fijn om dingen op te schrijven of om een overzicht te hebben van een week. Dat is op papier toch anders."

Bovendien is volgens haar bewezen dat dingen die je opschrijft makkelijker blijven hangen.

V&D Schoolcampus

Hoeveel geld er omgaat in de markt van schoolartikelen is niet bekend. De schattingen lopen uiteen van 20 tot wel 60 miljoen euro. En de verkoop is zeer versnipperd. Was warenhuis V&D ooit veruit marktleider met zijn vermaarde Schoolcampus, nu wil elke winkel een graantje meepikken: van Media Markt tot Bruna, van Hudson's Bay tot Albert Heijn en Hema.

De belangrijkste verkoopketens lijken Action en Hema te zijn. Bij de Action is de verkoop van agenda's vergelijkbaar met vorig jaar. "Dus geen daling." Bij de Hema zien ze door de digitalisering wel een vermindering. "Maar we verkopen er nog genoeg om ze toch aan te bieden. Waar ook steeds meer behoefte aan is, zijn andere plan-artikelen als to do-lijstjes en weekplanners", aldus een Hema-woordvoerder.

Planners

Bij internetwinkel BOL.com ligt de verkoop van papieren schoolagenda's deze zomer tot nu toe ruim 20 procent hoger dan vorig jaar. Het gaat om tienduizenden exemplaren. "We zien dat vooral de merkloze agenda's het heel goed doen. En we zien een verschuiving van schoolagenda's naar planners, waarin kinderen hun eigen agenda kunnen opmaken en versieren."


 • 27 Augustus 2019 om 07:05

Oud-Volkswagen-topman Ferdinand PiΓ«ch overleden

De oud-topman van de Duitse autobouwer Volkswagen AG Ferdinand Piëch (82) is overleden. Dat heeft zijn familie bevestigd tegen de Duitse krant Handelsblatt. Volgens Bild overleed Piëch zondag in een ziekenhuis, nadat hij na een bezoek aan een restaurant in het Beierse Rosenheim onwel was geworden. Zijn vrouw zou daarbij aanwezig zijn geweest.

Piëch werd geboren in 1937 in Oostenrijk. Hij was een kleinzoon van Ferdinand Porsche, de grondlegger van het VW-concern. Na een studie machinebouw in Zwitserland, richtte hij zich op het bouwen van auto's.

In 1963 kwam hij in dienst van het bedrijf van zijn grootvader. In 1988 werd hij bestuursvoorzitter van dochterbedrijf Audi. Onder zijn leiding groeide het uit tot een innovatief merk voor de hogere prijsklassen. Vijf jaar later werd hij bestuursvoorzitter van het overkoepelende concern.

In 2002 werd hij president-commissaris. Dertien jaar later stapte hij op na een machtsstrijd met de toenmalige bestuursvoorzitter Martin Winterkorn. Die zou een half jaar later het veld ruimen vanwege het dieselschandaal.


 • 26 Augustus 2019 om 22:43

Honderd brexitbedrijven naar Nederland, is dat veel?

De datum van brexit, eind oktober, komt dichterbij en steeds meer bedrijven nemen vanwege de aanhoudende onrust het besluit om naar Nederland te verhuizen. Een lichtpuntje dus, in de verder voor ons land economisch vooral ongunstige brexitvooruitzichten. Op dit moment staat de teller van de Nederlandse brexitbuit op 98.

Wat betekent dat voor de Nederlandse economie?

Is dat veel, 98 bedrijven?

In 2017 verhuisden 18 bedrijven vanwege brexit naar Nederland, eind 2018 was de teller opgelopen tot 60 bedrijven, en nu zijn dat er bijna 100. Het gaat dus steeds sneller.

Vorig jaar kwamen er in totaal 372 bedrijven naar Nederland. Dat er nu in minder dan twee jaar tijd 100 bedrijven zijn bijgekomen, alleen vanwege brexit, is dus substantieel.

Nederland is niet het enige land waar Britse ondernemingen naartoe verhuizen vanwege brexit. Andere populaire landen zijn Ierland, Duitsland, Frankrijk en Luxemburg. Ons land is vooral populair binnen de gezondheidssector, de creatieve industrie, financiële dienstverlening en logistiek.

Levert het ook banen op?

Dat de verhuizingen zorgen voor extra banen in Nederland, staat vast. Een voorbeeld daarvan is het Britse bedrijf Vitesse PSP. Het verzorgt betalingen voor grote bedrijven.

In principe kan dat overal vandaan, maar je hebt een vergunning in een EU-lidstaat nodig hebt om in de Unie actief te zijn. "Die vergunning hebben we straks niet meer als Engeland de EU verlaat", legt André Buis uit, de Nederlandse directeur van het bedrijf. Speciaal daarom opende het een vestiging in Rotterdam.

Op dit moment werken er nog maar drie mensen bij de vestiging in Rotterdam, maar binnenkort worden er naar verwachting nog zeker tien Nederlanders aangenomen, vertelt Buis. Het is overigens geen toeval dat hij Nederlander is: "Het is een eis dat de directeuren in Nederland zijn gevestigd. En onze Engelse directeuren hadden geen zin om permanent in Nederland te gaan wonen."

Ons land viel om meerdere redenen in de smaak bij dit bedrijf. Buis: "Nederlanders spreken goed Engels, Nederland is een internationaal georiënteerd land, gericht op een sterke financiële markt en met een groot afzetgebied. We zien hier een heleboel interessante klanten met wie we zaken kunnen doen."

Ook de bereikbaarheid speelt een belangrijke rol. "Londen is vanuit Rotterdam echt heel makkelijk te bereiken. Je bent er in een uurtje vliegen. Dan nog een half uurtje met de trein en je bent op kantoor. Anderhalf uur reistijd is voor ons een prima optie."

De eerste zestig bedrijven die vanwege brexit naar Nederland zijn verhuisd, hebben volgens de NFIA 2500 banen opgeleverd. Hoeveel banen erbij komen door de recente veertig verhuizingen wordt later bekendgemaakt. Overigens worden bedrijven die minder dan vijf banen meebrengen, niet meegenomen in de telling.

Profiteren er nog anderen?

Internationale scholen merken in ieder geval dat steeds meer mensen naar Nederland verhuizen. "Deze mensen nemen hun gezin mee naar Nederland, en daardoor stijgt het aantal leerlingen", zegt Boris Prickarts. Hij is voorzitter van de koepelorganisatie van internationale basisscholen, de Dutch International Primary Schools.

Deze trend is al een paar jaar gaande, maar vanwege brexit ziet Prickarts de toename van het aantal leerlingen versnellen.

Ook bij sommige docenten op internationale scholen speelt het Britse vertrek uit de EU een rol. "Brexit was voor mij een belangrijke reden om weg te gaan uit Schotland", zegt Danielle Turner. Zij geeft les op de Amsterdam International Community School. "Ik zie om me heen dat meer mensen zo'n keuze maken."

Is het goed nieuws?

Onder de streep is brexit geen goed nieuws voor Nederland. Ons land drijft veel handel met het Verenigd Koninkrijk en de onrust binnen het internationale bedrijfsleven heeft slechte economische gevolgen. Eerder berekende de Algemene Rekenkamer dat een vertrek van de Britten zonder akkoord Nederland de komende jaren meer dan 2 miljard euro zal kosten.

De Britse bedrijven die naar Nederland komen hebben wel een positief effect, vanwege de extra banen en investeringen die ze meebrengen. Maar brexit blijft slecht nieuws voor Nederland, aldus de NFIA.


 • 26 Augustus 2019 om 20:48

'Flexbemiddelaars concurreren elkaar kapot, zzp'ers de dupe'

Belangenorganisaties ZZP Nederland en PZO maken zich zorgen over de toename van contractbeheerders en flexbemiddelaars. Dat zeiden zij vandaag tegen het FD. Grote bedrijven en overheidsinstellingen maken steeds vaker gebruik van tussenpartijen wanneer zij zzp'ers in dienst nemen en dit leidt volgens de belangenorganisaties tot problemen.

Doordat er meer contractbeheerders en flexbemiddelaars bij komen, neemt de concurrentie in de sector alsmaar toe. Deze bedrijven proberen hun dienst voor zo laag mogelijke prijzen te verkopen om de klus binnen te halen. De marges van deze bedrijven zouden inmiddels zo krap zijn dat als er één opdrachtgever niet op tijd betaalt, zij in de problemen komen. Dit gebeurde ook bij flexbemiddelaar TCP, verantwoordelijk voor de flexwerkers van ING. Zzp'ers die via TCP werken bij ING zouden al sinds juni niet meer worden uitbetaald.

Volgens PZO en ZZP Nederland ontstaan de problemen door verwarrende wetgeving. Het is namelijk voor veel bedrijven niet duidelijk of de Belastingdienst hun zzp'ers zien als werknemers of ondernemers. Als de Belastingdienst met terugwerkende kracht concludeert dat het gaat om verkapt werknemerschap, worden loonheffingen alsnog gevorderd.

Wirwar aan constructies

Veel grote bedrijven en ook de overheid maken nu gebruik van contractbeheerders en flexbemiddelaars om deze onzekerheid te omzeilen. Zzp'ers zijn dan officieel in dienst van de contractbeheerder of flexbemiddelaar. "Er ontstaat nu een wirwar aan constructies doordat de wetgeving zo complex is", zegt Margreet Drijvers, directeur van PZO.

Maarten Post, voorzitter van ZZP Nederland, ziet dat door de toegenomen concurrentie steeds meer risico's worden doorgeschoven naar de zzp'er. "Deze flexbemiddelaars hebben soms in hun contracten vastgelegd dat als de Belastingdienst concludeert dat het gaat om een schijnzelfstandige, de kosten voor rekening komen van de zzp'ers." Volgens Post zijn zzp'ers hoe dan ook de dupe, of de flexbemiddelaar nu failliet gaat of niet.

De rol van de overheid is volgens Post en Drijvers groot. Allereerst omdat de overheid volgens hen veel van zijn zzp'ers via dit soort bedrijven inschakelt. "Maar vooral ook omdat er geen goede wetgeving is waarmee zzp'ers worden gezien als ondernemer en niet als werknemer", zegt Drijver. De twee belangenorganisaties presenteren 11 september een manifest in Den Haag om hun zorgen kenbaar te maken.


 • 26 Augustus 2019 om 14:48

100 bedrijven naar Nederland door onzekerheid brexit

Nederland wordt steeds populairder bij Britse bedrijven. Door de groeiende onzekerheid over de brexit hebben inmiddels al honderd bedrijven de oversteek gemaakt naar ons land. Zo'n 325 zeggen grote interesse te hebben, meldt het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA), een onderdeel van het ministerie van Economische Zaken.

De bedrijven zijn bang voor een no-deal-brexit en de gevolgen daarvan voor de toegang tot de Europese markt, zegt NFIA-commissaris Jeroen Nijland. Zijn organisatie probeert namens de Nederlandse overheid buitenlandse bedrijven en investeerders naar Nederland te halen.

Het leeuwendeel van de bedrijven verhuist naar Amsterdam. Een kleiner deel gaat naar Rotterdam en andere delen van de Randstad.

Het zijn trouwens niet alleen Britse bedrijven die oversteken, ook ondernemingen uit Noord-Amerika, Azië en Australië kloppen aan. Ze herzien hun strategie vanwege de noodzakelijke toegang tot de EU. Nederland staat er bij die overwegingen als vestigingsplaats goed op, meent het NFIA.

Zwarte schermen

Financiële dienstverleners en mediabedrijven zoals Bloomberg, MarketAxess en het Europese hoofdkantoor van Discovery - bekend van de tv-zenders TLC en Animal Planet - maakten onlangs de overstap.

Volgens het NFIA hebben ze een goede reden om naar Nederland te komen. "In beide sectoren ben je afhankelijk van vergunningen. Als mediabedrijven wachten tot de brexit gaan de zenders mogelijk op zwart. Want om in Europa te kunnen uitzenden, moeten zij hier een vergunning hebben. En financiële dienstverleners mogen zonder vergunning geen zaken meer doen in de EU", zegt Nijland in het NOS Radio 1 Journaal.

Veel van de bedrijven zullen de Britse markt niet definitief vaarwel zeggen. Zij verhuizen een deel van hun bedrijf en blijven zo actief op twee markten. Op deze manier zal van tv-bedrijf Discovery het grootste deel naar Nederland verhuizen, maar blijft de tv-vergunning gelden in het Verenigd Koninkrijk.

Gunstig vestigingsklimaat

Dat de Britse bedrijven de Noordzee oversteken, heeft te maken met verschillende gunstige vestigingsvoorwaarden, zegt het NFIA. Zo zijn hier goede logistieke voorzieningen, spreken veel Nederlanders Engels en is er een digitale infrastructuur waardoor de Europese markt altijd toegankelijk zal zijn.

Bedrijven kunnen op deze manier internationaal talent blijven aantrekken en aanspraak doen op Europese innovatiegelden, is het idee.

De eerste 62 bedrijven die vanwege de brexit naar Nederland zijn verhuisd, hebben volgens het NFIA zo'n 2500 banen en 310 miljoen euro aan investeringen opgeleverd. Het is nog niet bekend hoeveel banen en geld de volgende veertig opleveren.


 • 26 Augustus 2019 om 03:29

Nederland versteent: landbouwgrond wijkt voor bouw

In twintig jaar tijd is er in Nederland bijna 60.000 hectare aan woonwijken, werkterreinen en infrastructuur bij gekomen. Dat is omgerekend iets minder dan de helft van de provincie Utrecht. Vooral landbouwgrond heeft voor de bouw moeten wijken, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De onderzoekers vergeleken luchtfoto's en kaarten van 1996 met beelden uit 2015. In dat laatste jaar bleek 493.000 hectare bebouwd te zijn, tegen ruim 433.000 in 1996. 15 procent van Nederland is versteend gebied.

Westland

Van de nieuw bebouwde grond werd ruim driekwart voorheen gebruikt voor landbouw. Ook bossen moesten soms wijken voor bebouwing. Op de nieuw beschikbare gronden kwamen voornamelijk woonwijken (47 procent) en bedrijven (43 procent).

In 34 gemeenten is meer dan de helft van het grondgebied bebouwd. In 1996 waren dat er 24. Uitschieters zijn Westland (76 procent), Capelle aan den IJssel (74 procent) en Krimpen aan den IJssel (73 procent). Rotterdam en Amsterdam hebben respectievelijk 65 procent en 57 procent bebouwd.

Er waren in 2015 elf gemeenten waar minder dan 5 procent van de grond bebouwd was. Daaronder waren de vijf Waddeneilanden.

Toekomst

Of de verstening van Nederland ook na 2015 heeft aangehouden, is niet bekend. Maar volgens "een wetmatigheid in de statistiek" zou er ook de afgelopen jaren fors bijgebouwd moeten zijn, zegt CBS-econoom Cor Pierik.

"Als de bevolking groeit, wat het geval is, zijn er meer woningen nodig", zegt hij. "En als het economisch goed gaat, is er meer ruimte nodig voor bedrijven."


 • 26 Augustus 2019 om 00:00

Strijd om kijker steeds heviger: kies jij Disney, Netflix of toch Videoland?

Als je graag series of films thuis op de bank kijkt, is de kans groot dat je hiervoor Netflix aanzet. Maar dat moet gaan veranderen, als het aan Disney ligt. Dat bedrijf kondigde deze week aan dat zijn videodienst, Disney+, op 12 november naar de VS, Canada én Nederland komt.

Van deze concrete datum leek Apple wakker te schrikken - ook dat bedrijf heeft ambities op het gebied van streaming. Zo lekte naar Bloomberg dat Apples antwoord op de 'streamingoorlog' ook in november komt, twitterde topman Tim Cook een trailer van een nieuwe serie en wist de Financial Times te melden dat het bedrijf maar liefst 6 miljard steekt in eigen originals (al is dit getal door bronnen tegenover een andere journalist tegengesproken).

Waarmee in ieder geval één ding duidelijk wordt: de strijd om jou als kijker wordt dit najaar alleen maar heviger.

Meer partijen in aantocht

"Het is absoluut geen verrassing", reageert RTL Nederland-topman Sven Sauvé, eigenaar van Videoland, op vragen van de NOS over de komst van Disney+. "We zagen dit allang aankomen en ze zijn zeker niet de laatste speler die ons land binnenkomt. Apple zal volgen en ik verwacht ook dat er Chinese partijen de markt op komen."

Sauvé noemt Nederland een "favoriet land" om een videodienst uit te rollen, omdat Nederlanders in zijn ogen openstaan voor vernieuwing. De RTL-topman benadrukt dat zijn bedrijf zich met Videoland richt op de Nederlandse markt "met lokale verhalen", waarbij hij onder meer de tv-series Mocro Mafia en Temptation Island als voorbeeld noemt.

Hij denkt dat met name Netflix last zal krijgen van Disneys komst. "De hegemonie van Netflix is in mijn ogen voorbij, de grote Amerikaanse productiemaatschappijen verkochten hun content massaal aan Netflix, nu gaan ze hun eigen videodienst lanceren."

De NPO laat weten dat de komst van Disney+ "vooral spannend is voor soortgelijke andere commerciële aanbieders". Een woordvoerder benadrukt dat de NPO "een heel andere taak" heeft. Verder zegt de organisatie dat content van Nederlandse bodem het "allerbelangrijkste is en blijft" om in te investeren.

Kunst van het verleiden

Het zal er dus op aankomen welke dienst jou het beste naar zich toe weet te trekken. Want welke kies je straks? De kans dat je je zowel abonneert op Netflix, Disney+, Apple TV+ en misschien daarbij ook wel het Nederlandse Videoland van RTL en NPO Start Plus, lijkt redelijk klein. Je zou dan per maand minimaal 36,91 euro betalen. En dan hebben we je (tv- en) internetabonnement nog niet meegerekend. Al met al is dat best prijzig.

Dus het wordt kiezen. En daarbij zou Netflix wel eens aan het kortste eind kunnen trekken. "Ik denk dat Disney+ op termijn net zo groot, of zelfs groter zal zijn dat Netflix in Nederland", zegt Sanne de Bruyckere van onderzoeksbureau Telecompaper. "Een jaar na introductie had 10 procent van de huishoudens Netflix, ik denk dat Disney+ dat binnen een half jaar bereikt."

Uit cijfers van Telecompaper blijkt dat bijna veertig procent van de ondervraagden aangeeft interesse te hebben in Disney+, bijna 10 procent is sowieso van plan het af te sluiten:

De kunst van het verleiden dus. Dat betekent zorgen voor een catalogus die relevant blijft waardoor mensen blijven kijken. En hier gaan miljarden in om. Bij Netflix begon dat met House of Cards, gevolgd door successen als The Crown en Stranger Things.

"Netflix heeft het voordeel dat het al heel bekend is", zegt Charles Vaneker, universitair docent communicatiewetenschap aan de VU. "Disney+ moet dat van de grond opbouwen en zorgen voor genoeg publiciteit. Dat kunnen ze ongetwijfeld, maar Netflix staat dus nog wel op een voorsprong."

Ook merkt Vaneker op dat Disney met name goed is in het neerzetten van blockbuster; grote bioscoopsuccessen. "Ze moeten dus echt een transformatie doormaken."

Wel vindt Vaneker het te vroeg om al te spreken van een tweestrijd tussen Netflix en Disney. Hij vermoedt dat er nog best partijen uit andere landen zich op de Nederlandse streamingmarkt zouden kunnen gaan begeven. "Bijvoorbeeld uit Scandinavië, waar populaire detectives vandaan komen."

Uitdagingen voor omroepen

Vaneker vreest dat het er voor de NPO en Videoland niet makkelijker op wordt. "Ik denk dat je op een gegeven moment de situatie krijgt dat goede content eerder naar een streamingdienst gaat dan naar een omroep. Daarmee gaat de relevantie van Nederlandse zenders naar beneden." De twee partijen geven zelf dus aan hier niet voor te vrezen, omdat ze zich richten op Nederlandse content.

Al is dat inmiddels juist ook iets waar Netflix zich in interesseert: de eerste Nederlandse 'original', Undercover, is inmiddels te bekijken bij de videodienst.


 • 25 Augustus 2019 om 11:33

'Bij de handelsoorlog is het nu alle remmen los'

Ooit verliep de G7, de jaarlijkse bijeenkomst van de leiders van zeven vooraanstaande industriële staten en de EU, redelijk voorspelbaar. Maar met de naderende brexit, branden in de Amazone, spanningen rondom Iran en een onvoorspelbare Amerikaanse president zijn alle ogen gericht op de Franse badplaats Biarritz, waar de G7 vanavond begint.

Ver bovenaan de agenda van de wereldleiders staan waarschijnlijk de escalerende handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. "kwoot", zegt Nieuwsuur-econoom Mathijs Bouman.

Trump tegen bedrijven: kom terug

Gisteren kondigde de Amerikaanse president Donald Trump aan de importtarieven op 250 miljard dollar aan goederen uit China te verhogen van 25 naar 30 procent. Eerder besloot China de importheffingen te verhogen voor 75 miljard dollar aan Amerikaanse producten.

Bovendien tweette Trump deze week dat Amerikaanse bedrijven in China hun productie naar de VS moeten terughalen. De Amerikaanse beurs reageerde daarop heftig met forse verliezen.

"Niemand had er gisteren op gerekend dat het een handelsoorlog-dag zou worden", zegt Bouman. "Het is nu echt alle remmen los."

Vooral het voornemen van Trump om Amerikaanse bedrijven te verordonneren hun bedrijfsactiviteiten uit China terug te halen, verbaast Bouman. "De wet, een soort noodwet, die Trump hiervoor wil inzetten wordt eigenlijk alleen bij nationale rampen ingezet. Na 9/11 bijvoorbeeld. Toen zijn via die wet terroristentegoeden bevroren. Zo'n actie tussen de twee grootste handelspartners ter wereld, dat is wel heel onverwacht."

Globalisering teruggedraaid

Bouman vreest dat de sterk geglobaliseerde productieketens in gevaar komen met acties als deze. "Het proces van globalisering, met bedrijven die deels in Amerika, deels in China en misschien deels in Oost-Europa produceren, staat nu in z'n achteruit."

Wat speelt er verder bij de G7? In Nieuwsuur geven Amerika-correspondent Marieke de Vries en Frankrijk-correspondent Frank Renout een inkijkje:


 • 24 Augustus 2019 om 22:52

Bij deze bank krijgen klanten geld toe op hun hypotheek

"Mensen zijn verbluft. Ze vragen 'kan dit echt of is het een broodje aap-verhaal of een late 1-aprilgrap?'"

De medewerker op de hypotheekafdeling van de Deense Jyske Bank moet het vaak herhalen. Ja, de bank heeft begin deze maand echt een hypotheek met een negatieve rente van een half procent ingevoerd. Klanten betalen bij leningen met een looptijd van tien jaar geen rente, maar krijgen juist geld toe.

Huiseigenaren krijgen niet daadwerkelijk rente overgemaakt, maar krijgen jaarlijks een bedrag aan extra aflossing cadeau. Dus zonder af te betalen, daalt hun hypotheek toch.

Het is de eerste bank ter wereld waar klanten kunnen 'lenen op z'n kop'. Al jaren daalt de rente die bankklanten krijgen op hun spaargeld: de nul procent komt steeds dichterbij. Ook de hypotheekrente daalt, maar blijft bij vrijwel alle banken nog flink boven de nul procent.

"Mensen vinden het moeilijk te begrijpen", zegt Mikkel Høegh, econoom bij de Jyske Bank. "Je krijgt geld als je leent, en je moet betalen als je spaart. Ze denken: 'nu is de bank gek geworden'. Maar dat is de wereld waarin we leven."

Ook in Nederland?

In Nederland liggen de allerlaagste rentetarieven voor hypotheken nog wat hoger: op één procent. Die kunnen nog wat verder dalen aangezien de Europese Centrale Bank overweegt de rentes verder terug te brengen.

Toch lijkt de kans dat er op korte termijn ook in Nederland hypotheken komen met een rentepercentage onder nul niet zo groot. De lage rente bij de Jyske Bank is namelijk niet een beslissing van de bank zelf. Denemarken heeft een uniek, 200 jaar oud systeem waarbij hypotheken gelijk worden doorverkocht als obligaties. De rente op hypotheken is daardoor afhankelijk van de vraag bij investeerders naar obligaties.

"Het is een erg transparant systeem", zegt econoom Høegh. "De huizenkoper kan in de krant lezen wat de rente vandaag is en wat dat voor hun hypotheek betekent."

Spaargeld in matras

Klanten zijn blij met de negatieve hypotheekrente. Maar zorgen zijn er ook, met name over de spaarrentes die onder nul dreigen te zakken. "Het kan zijn dat mensen spaargeld onder hun matras gaan bewaren", vreest Høegh. "Of een kuil in de tuin graven, of iets in die stijl. Dan geef ik nog de voorkeur aan de kluis. Zelfs al is dat verre van ideaal."

Wat kan je nog met je spaarcenten als je er wat aan wilt verdienen? Nieuwsuur-econoom Mathijs Bouman geeft een paar opties:


 • 24 Augustus 2019 om 19:58

Trump wil dat bedrijven China verlaten en verhoogt importheffing, beurzen kleuren rood

President Trump voert een nieuwe reeks importheffingen in op Chinese producten. In een reeks tweets kondigt hij aan dat hij de huidige importtarieven verhoogt met 5 procentpunt.

Het is een reactie op het Chinese besluit om importheffingen te verhogen voor 75 miljard dollar aan Amerikaanse producten. De Chinezen gaan de import van onder meer sojabonen, olie en auto's uit de VS extra belasten. Eerder tweette Trump dat Amerikaanse bedrijven in China hun productie naar de VS moeten terughalen. De Amerikaanse beurs reageert heftig op de oplopende handelsoorlog met China. De Dow Jones sloot met een verlies van 2,3 procent.

De Amerikaanse Kamer van Koophandel ziet niets in de oproep van Trump om China te verlaten. "Hoewel we de frustratie van de president delen, geloven we dat voortdurende, constructieve betrokkenheid de juiste weg is", zei vicevoorzitter Brilliant.

Extra heffingen vanuit China

Bij soja en olie gaat het om een extra heffing van 5 procent. In het geval van de auto's wordt een eerder geschrapte importheffing van 25 procent opnieuw ingevoerd. Voor sommige auto's komt er nog eens 10 procent bovenop, wat het totaal op 50 procent zou brengen.

De berichten van vandaag zijn een volgende bevestiging dat de vrees voor een alsmaar verder escalerende handelsoorlog terecht is. De Dow Jones sloot dus fors in het rood en ook de AEX sloot 0,9 procent lager.

Ondanks de zorgen op de financiële markten, en de economische groei die op steeds meer plekken flink vertraagt, maakt Trumps economisch adviseur Peter Navarro zich weinig zorgen. De Chinese bekendmaking heeft "absoluut geen impact" op economische groei, zegt hij tegen FOX News.

De voorzitter van de Amerikaanse centrale bank Jerome Powell, ziet meer risico's. In een toespraak zei hij "aanzienlijke risico's" voor de Amerikaanse economie te zien. Trump vroeg zich na de toespraak van Powell op Twitter af wie de "grotere vijand" was: de Chinese president Xi of Powell.

Wereldhandel neemt af

De hogere kosten en toegenomen onzekerheid hebben gevolgen voor de omvang van de handel. De wereldhandel is voor het derde kwartaal op rij afgenomen, meldde het Centraal Planbureau vandaag. Vooral de maand juni was zwak, met een afname van 1,4 procent ten opzichte van mei.


 • 23 Augustus 2019 om 18:46

Nederland haalt voor miljarden uit BraziliΓ«, ook uit Amazonegebied

Milieuorganisaties en politici roepen op tot een boycot van Braziliaanse producten. Op die manier willen ze Brazilië dwingen op te treden tegen de aangestoken bosbranden in het Amazone-gebied. De vraag is: hoeveel producten importeert Nederland uit het gebied en heeft zo'n boycot wel zin?

De laatste dagen is veel te doen over het grote aantal natuurbranden in Brazilië. Die branden zijn een jaarlijks terugkerend fenomeen in het land, waar steeds meer gebieden worden ontbost om er landbouw te kunnen bedrijven.

Nederland haalt met name veel landbouwproducten uit Brazilië, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In de Rotterdamse haven kwam vorig jaar voor 3,7 miljard euro aan zulke goederen het land in, merendeels veevoer, vlees, oliehoudende zaden en groente en fruit. En een deel van die producten komt zeer waarschijnlijk uit het Amazone-gebied.

"Aan de randen van de Amazone rukken de intensieve veehouderij en sojateelt op", vertelt Kees Koonings. Hij is hoogleraar Brazilië-studies aan de Universiteit van Amsterdam. Boeren branden daar stukken regenwoud weg om ruimte te creëren voor hun gewassen en vee. "Wij zijn een belangrijke importeur van soja uit Brazilië."

Het belangrijkste deel van die soja is veevoer, bestemd voor bijvoorbeeld de varkenshouderij in Nederland. In totaal voerde Nederland vorig jaar voor 761 miljoen euro aan veevoer in. Daarmee was dit de grootste handelsstroom vanuit Brazilië naar Nederland.

Om het regenwoud te beschermen, vinden milieuclubs dat Nederlandse bedrijven hun gebruik van Braziliaanse soja moeten matigen. Het Wereldnatuurfonds noemt een boycot op "foute soja" zelfs een mogelijkheid.

Greenpeace legt de bal bij de Nederlandse overheid: "Grote bedrijven blijven helaas betrokken bij natuurverwoesting voor sojavoer. Daarom is het tijd voor een wet die bedrijven verplicht alleen nog producten te maken waarvoor geen bos is verdwenen."

Honderden miljoenen aan vlees

Een andere grote handelsstroom is vlees. In totaal kwam er vorig jaar voor 367 miljoen euro aan Braziliaans vlees het land in. Een groot deel daarvan was rundvlees. "De veeteelt in Brazilië bestaat vooral uit runderen en kippen", zegt Koonings. "Kippen hebben we in Nederland genoeg. Dus we voeren vooral rundvlees in."

Ook dit Braziliaanse rundvlees is fout in de ogen van sommige milieuorganisaties. Het Amerikaanse Rainforest Action Netwerk roept consumenten op om minder Braziliaans vlees te kopen om het regenwoud te redden.

De uiterst rechtse president Bolsonaro van Brazilië wordt bekritiseerd omdat hij de Amazone wil gebruiken voor de land- en mijnbouw, terwijl de natuur- en milieuorganisaties wijzen op de nadelige gevolgen voor het regenwoud.

Die kritiek klinkt nu ook vanuit de politiek. Als Brazilië niets doet, trekt de Franse president Emmanuel Macron zijn steun in voor een handelsakkoord tussen de EU en verschillende Latijns-Amerikaanse landen. Ierland overweegt dit ook. In Nederland is GroenLinks een petitie gestart om de regering te dwingen het verdrag niet te ondertekenen met oog op het regenwoud. Finland wil zelfs een EU-ban op Braziliaans rundvlees.

De ophef verwondert Koonings. "Er zijn altijd veel bosbranden in dit seizoen, volgens mij dit jaar niet meer dan andere jaren." Hij noemt het een dubieuze aanname dat de bosbranden te wijten zijn aan beleid van Bolsonaro. "Het is niet dat de staat daar massaal het regenwoud aan het afbranden is. Boeren staken ook bos in brand onder linkse regeringen."

Een boycot lijkt Koonings dan ook overtrokken. "Een verdrag waar dertig jaar over is onderhandeld nu van tafel vegen, lijkt me ook niets oplossen. Het is beter om binnen de kaders van het verdrag verandering af te dwingen." Hij vermoedt dan ook dat de dreiging met economische druk vooral voor de bühne is.

Meer ruimte voor ondernemen in Amazone

De Braziliaanse regering ziet zelf ook een economische oplossing om de lokale ondernemers te weerhouden brand te stichten. In plaats van ze in de portemonnee te raken met boycots, zouden ze juist meer ruimte moeten krijgen om het gebied commercieel te ontwikkelen.

"De wet is de laatste tien of twintig jaar te strikt geweest voor het ontwikkelen voor het Amazone-gebied. Daarom gaan mensen over op illegale activiteiten", zei de Braziliaanse minister van milieu in een interview met de Financial Times. "We willen laten zien dat, als investeringen komen en we die verdelen over de mensen in het gebied, ze het regenwoud zullen behouden."


 • 23 Augustus 2019 om 18:07

Huawei blijft kalm onder Amerikaanse sancties: 'Zijn eraan gewend geraakt'

Ja, het Chinese techbedrijf Huawei heeft last van de Amerikaanse sancties. Maar de schade is minder erg dan verwacht en daarnaast heeft het bedrijf inmiddels leren leven met het slepende handelsconflict tussen de VS en China.

Dat zei Huawei-topman Eric Xu op vragen van onder meer de NOS tijdens een persconferentie op de reusachtige campus van Huawei in de stad Shenzhen. Daar presenteerde het bedrijf de nieuwste chip: de Ascend 910.

Zwarte lijst

Maandag werd duidelijk dat nog eens 46 aan Huawei gelieerde bedrijven op een zwarte lijst komen te staan van het Amerikaanse ministerie van Handel. Amerikaanse bedrijven mogen niet langer zakendoen met de bedrijven in kwestie.

Huawei is ook verwikkeld in een conflict met de VS als het gaat om de aanleg van 5G. Eerder maakte NOS op 3 daar deze uitlegvideo over:

Wel werd de ingangsdatum van de Amerikaanse maatregelen uitgesteld met 90 dagen, naar 19 november. Dat uitstel was voornamelijk bedoeld om telecomproviders op het Amerikaanse platteland te helpen. Zij werken met apparatuur van Huawei en krijgen zo meer tijd de samenwerking verder af te bouwen.

"Dus dit uitstel heeft geen impact op de manier waarop we hiermee omgaan", zei topman Xu vandaag. "We zijn stukje bij beetje gewend geraakt om te leven en werken met de restricties. En we denken niet dat het aannemelijk is dat we respijt krijgen", zo antwoordde Xu op de vraag of er noodplannen op de plank liggen als het bedrijf geen toegang meer heeft tot Amerikaanse technologie.

Nu snel onderdelen en technologie verzamelen, wil hij daarom ook niet doen. "Want als je weet dat je voorbereid moet zijn, heeft de aanschaf van een beetje extra voorraad niet zo veel zin", zei hij lachend. Zo kondigde Huawei eerder deze maand al een eigen besturingssysteem aan, HarmonyOS, als het vanwege de handelsban geen gebruik meer mag maken van het Amerikaanse Android.

'Zijn al lang en breed voorbereid'

Bronnen binnen het bedrijf stelden eerder nog dat het Huawei zo'n twee jaar zou kosten om op zoek te gaan naar nieuwe toeleveranciers, mocht Amerika inderdaad alle banden met het bedrijf doorsnijden. "Maar de medewerkers van Huawei zijn al lang en breed voorbereid op deze situatie", zei Xu. "Dat betekent dat er geen impact zal zijn op de toekomst van ons bedrijf."

Verder lijkt de schade door de sancties mee te vallen, zei Xu. Huawei-oprichter Ren Zhengfei schatte enkele maanden geleden die schade nog op 30 miljard dollar aan omzet in twee jaar tijd, oftewel zo'n 15 miljard per jaar. Volgens Xu komt de misgelopen omzet dit jaar mogelijk uit op zo'n 10 miljard. "Dus het lijkt iets minder te worden."


 • 23 Augustus 2019 om 17:18

Fors banenverlies dreigt bij Nedcar

De automarkt krimpt en daarom staan er opnieuw veel banen op de tocht bij VDL Nedcar in Born. Vanwege een dalend productievolume zal het personeelsbestand ook flink gaan inkrimpen, schrijft het bedrijf in een notitie die in handen is van L1.

"Vorig jaar hadden we een piekjaar, nu maken we minder auto's dan afgelopen jaar", licht een woordvoerder van de autofabrikant toe. Voor 2020 verwacht Nedcar dat de markt nog verder krimpt, waardoor er minder personeel nodig is. "Dus willen wij van tevoren de mensen inlichten. Dat is vandaag gebeurd."

Om hoeveel banen het gaat kan de woordvoerder nog niet zeggen. "Dat wordt eind dit jaar duidelijk. Dan worden de volumes voor 2020 bekend. Als de markt groeit hebben we veel mensen bij ons werken. Vorig jaar was een piekjaar met 7000 medewerkers. Maar in het najaar van 2018 werd duidelijk dat de markt kromp." Dat had gevolgen voor het personeel. VDL Nedcar schrapte toen 1000 van de 7000 banen.


 • 23 Augustus 2019 om 16:58

Viral Friday 34/2019: McDonald’s doet hip, Gillette eert moeders en Ronaldo waagt een dansje

Viral Friday 34/2019: McDonald’s doet hip, Gillette eert moeders en Ronaldo waagt een dansje

Viral Friday is de wekelijkse rubriek op Marketingfacts in samenwerking met Mindshare, waarin de beste video's van afgelopen week worden belicht. Met deze week campagnes van Gillette, Shopee, McDonald's en Turo.


Lees meer over: Viral Friday 34/2019: McDonald’s doet hip, Gillette eert moeders en Ronaldo waagt een dansje.
❌