[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

๐Ÿ”’
โŒ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Vandaag โ€” 17 Januari 2018Column

Duwen en trekken in Duitsland

Beleggen in kleinere Duitse ondernemingen is in trek. Zelfs de muurbloempjes kunnen op grote belangstelling rekenen.

 • 17 Januari 2018 om 08:30

BeursVandaag: We zijn begonnen

Laffe futures, maar blow-out KW4's en outlook ASML. Pharming, Altice, Corbion, ABN, Casino, bitcoin, dollarrr en heel veel meer.

 • 17 Januari 2018 om 08:15

Liveblog: ASML en Pharming

Q4-cijfers ASML, FDA beoordeelt licentieaanvraag Pharming en adviezen Corbion en Altice.

 • 17 Januari 2018 om 08:00

TA: FTSE geen last van Brexit

De Engelse beurs trekt zich vooralsnog niets aan van mogelijke negatieve gevolgen en blijft sterk presteren.

 • 17 Januari 2018 om 08:00
Gisteren โ€” 16 Januari 2018Column

Slotcall: Nรฉt niet

AEX 0,0% en rondje langs Dow Jones, bitcoin, crypto, olie, dollar, NN, ASML, Arcelor, Akzo, SBMO, Shell, PostNL, Fugro, Aperam en meer.

 • 16 Januari 2018 om 18:00

Must read: High yield-obligaties overhyped

En zouden wel eens al eerste kunnen barsten. Plus Europa niet meer de zieke man en beleggers zijn net zo euforisch als voor de dotcomcrisis.

 • 16 Januari 2018 om 12:00

Fondsenrondje: Duwen en trekken

AEX +0,2%, bitcoin en crypto onderuit, Galapagos, Unibail-Rodamco, Ahold, Altice, Akzo, Arcelor, PostNL, Flow Traders, BAM en meer.

 • 16 Januari 2018 om 11:15

Liveblog: ABN Amro en bitcoin

ABN Amro mee- en tegenvallers, bitcoin en crypto onderuit, bouwers over 2018 en adviezen PostNL en Fagron.

 • 16 Januari 2018 om 12:45

Aangeschoten aandelen door woelig Washington

De VS is, gezien het gestunt in Washington, een voor de hand liggende kandidaat om voor marktonrust te zorgen.

 • 16 Januari 2018 om 08:30

BeursVandaag: We zijn er bijna

Groene futures. ABN, Shell, Fagon, TIE, Kiadis, Wereldhave, Beter Bed, Citi, dollar, olie, bitcoin, NY Fed Index en AEX 563,94.

 • 16 Januari 2018 om 08:15

Liveblog: ABN Amro

ABN Amro mee- en tegenvallers en advies Fagron.

 • 16 Januari 2018 om 08:00

TA: ASML beter bekeken

Beleggers kijken met spanning uit naar de cijfers van ASML, dat woensdag traditiegetrouw het winstcijferseizoen aftrapt.

 • 16 Januari 2018 om 08:00

Help, koester en voed dit talent!

Door Ebru Umar

Telefoontjes uit Turkije voorspellen zelden goed nieuws en ook deze is er een uit de categorie drama met een gouden randje. De Turkse braindrain is gaande en vrienden hebben nog maar één doel in het leven: hun kinderen het land uit krijgen naar een land waar ze wél vrij kunnen leven. Maar ja: terwijl half Afrika migreert naar Europa en geld toe krijgt, kom je met een Turks paspoort niet ver. Ook niet als je een vak beheerst, ontwikkelde hersenen hebt en zelfs nog wel wat vermogen, blijven de grenzen potdicht. Er zal ergens logica inzitten, maar de mijne is het niet.

De dochter van mijn vriendin is slim. Niet special snowflake slim maar gewoon, rocket scientist slim. Ze studeert aan een van de beste universiteiten van Turkije, eindigt standaard als beste van haar jaar en is nu toegelaten aan Delft om daar iets te studeren wat ik amper kan spellen. Ik heb haar anderhalf jaar geleden ontmoet en het enige wat ik kon denken was: die moet weg uit Turkije. Zoveel brains, zoveel potentie met daaropvolgend ‘en dat voor een meisje’. Hey, je bent bevooroordeeld of niet. Maar ja, niet mijn kind. Ze zoeken het maar uit.

En dat is precies wat haar ouders nu doen: ze zoeken uit hoe ze hun dochter twee jaar in Delft kunnen laten studeren. Hoe ze dat kunnen financieren want tja, als ingezetene van een niet EU-land, is het collegegeld 15.575 euro. Per jaar. „Dat is iets meer dan dat we begroot hebben”, concludeert mijn vriendin droog. „Kun je ons helpen, Ebru? We hadden gerekend op iets van 2500 euro collegegeld, maar die Turkse nationaliteit zit niet alleen jou in de weg. Weet jij of er bij jullie beurzen zijn, fondsen, iets waarmee we het voor elkaar kunnen krijgen dat ze naar Delft kan? Ze wil dit, ze kan dit, ze verdient dit.”

Ik weet dat ze het kan. Maar degenen die het verdienen zijn wij: zij is een aanwinst voor Nederland, zeg maar de kaakchirurg uit Syrië maar dan de real deal, uit Turkije, die Chemical Engineering wil studeren in Delft. Ik wil best helpen, zeg ik. Maar onder een voorwaarde: als ik zorg dat er Nederlands geld in dit meisje gestopt wordt, verdwijnt ze niet na twee jaar naar Turkije. Mijn vriendin lacht: Terug naar Turkije?! Dit is haar ticket naar vrijheid, terug gaat niet gebeuren.

Talent moet je koesteren, voeden en uitdagen. En als je talent geen vrijheid geeft omdat je een land in een islamitische heilstaat wil veranderen waarbij vrouwen nog minder rechten hebben dan mannen, dan zal ik zorgen dat die braindrain plaatsvindt ook. Prima projectje voor 2018: het opzetten van een studiefonds voor slimme meisjes uit den islamitischen vreemde. Uit mijn vriendenkring heeft de eerste sponsor zich al gemeld – wow, maar echt: WOW. En nu doorpakken: alle hulp, organisatorisch dan wel financieel is welkom. Mail me: ebru.umar@gmail.com 


OuderColumn

Slotcall: Alles is stom

Het weer, de beurs, de koersen, Wall Street dat dicht is, maar gelukkig hebben we nog de dollar, Galapagos en meer biotech...

 • 15 Januari 2018 om 17:45

Liveblog: ASML en Galapagos

All time high Galapagos, Xiaomi naar beurs, Bundesbank gaat yuans kopen en adviezen ASML, ABN Amro en Shell.

 • 15 Januari 2018 om 14:15

Carillion: Geen impact op NL bouwers

In het VK gaat Carillion failliet. Twee Nederlandse bouwers zijn ook op die markt actief, maar worden ze ook geraakt?

 • 15 Januari 2018 om 13:50

De waarheid achter Ripple

Waarom is ripple in eens zo populair? En is dit terecht?

 • 15 Januari 2018 om 13:15

Fondsenrondje: Dollar...

Er is eigenlijk maar één ding dat beweegt vandaag: de dollar, die maar blijft dalen. ASML, Probio, Docdatra, AMG, Arcadis et cetera.

 • 15 Januari 2018 om 11:30

Must read: Rally gaat door

Plus: Echt groene obligaties, Chinese zorgen, zonne-energie verovert wereld, pensioenbewustzijn onder de maat en méér.

 • 15 Januari 2018 om 09:15

TA: Eurodollar ligt dwars

De meeste omgevingsfactoren staan positief of neutraal, op ééntje na.

 • 15 Januari 2018 om 08:25
โŒ