[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Gisteren β€” 14 November 2018EVMI Nieuws

Het voedselprobleem: in 2050 nog meer voedsel nodig dan gedacht

Door Mark IJsendoorn
buffet-chinatown-chinese-food-34570

In 2050 hebben we misschien wel veel meer voedsel nodig dan we al dachten. Want naast de bevolking als geheel, worden ook individuele mensen steeds groter. Die waarschuwing geven Noorse wetenschappers in het journal Sustainability.

De wereldbevolking groeit nog steeds hard. Volgens schattingen op basis van verschillende scenario’s kan die in 2050 oplopen tot meer dan 9 miljard. Dat zorgt voor een voedselprobleem dat bij overheden en de voedingsmiddelensector al hoog op de agenda staat. Maar de schattingen houden geen rekening met het feit dat de gemiddelde mens steeds langer en zwaarder wordt, en dus meer calorieën consumeert. Daar gaan de voorspellingen de mist in, zeggen wetenschappers van de Norwegian University of Science and Technology.

Groeitrend bevolking

De onderzoekers baseren zich op cijfers uit het verleden. Zo consumeerde de gemiddelde volwassene in 1975 2465 kilocalorieën per dag, terwijl dat in 2014 op 2615 kilocalorieën stond. Wereldwijd waren mensen in 2014 gemiddeld 2,1 centimeter langer en 8 kilo zwaarder. De onderzoekers gaan uit van een langdurige trend. De onderzoekers keken ook naar een andere trend, de vergrijzing. Omdat oudere mensen een lagere energiebehoefte hebben, werkt dat de stijging in de gemiddelde energiebehoefte tegen. Maar volgens de onderzoekers is het effect ervan aanzienlijk lager dan het effect van het groeiende individu.


Heineken legt voorraad aan achter Britse grens

Door Mark IJsendoorn
beer-1763122_1920

Heineken werkt samen met logistieke dienstverlener Wincanton aan extra opslagruime in Groot-Brittannië. Dat meldt Bloomberg. Heineken, producent van onder meer Strongbow appelcider en tequila-bier Desperados, zou van plan zijn om duizenden pallets met drank op te slaan voordat de Britten de Europese Unie verlaten eind maart.

Brexit-bezorgdheid

De extra opslag duidt op bezorgdheid. Hoewel de brexit-deal op een oor na gevild zou zijn, is er nog geen akkoord over de voorwaarden waaronder de EU en Groot-Brittanië straks met elkaar handel zullen drijven. Fabrikanten vrezen dat nieuwe belemmeringen de logistiek kunnen verstoren. Vandaar het voorraadje dat Heineken alvast achter de grens aanlegt.

Overigens wordt meer dan 90% van het bier dat in Groot-Brittannië wordt verkocht, lokaal gebrouwen. De extra opslag is ook bedoeld voor grondstoffen die van buiten Groot-Brittannië worden binnengebracht voor de lokale productie van bier.

Bron: Foodlog


DSM zet stappen in Japanse zorgmarkt

Door Mark IJsendoorn
dsm

Chemiebedrijf DSM heeft een deal gesloten met de Japanse zorginstelling Saitama Kyojunokai. De twee bedrijven zullen vooral gaan samenwerken op het gebied van voeding die het herstel na een ziekenhuisopname moet bevorderen.

DSM bezit veel kennis op het gebied van voedselingrediënten en medische voeding. Die kennis wil het Limburgse bedrijf combineren met de medische kennis van Saitama Kyojunokai. Samen willen DSM en Saitama Kyojunokai een dienst ontwikkelen die rehabiliterende patiënten gepersonaliseerde zorg en advies kan bieden op het gebied van voeding en beweging. Vanaf 2019 gaan de bedrijven een pilot lanceren in een van de Japanse ziekenhuizen. Later dat jaar moet een commerciële dienst van start gaan.

Bron: DSM


OuderEVMI Nieuws

Douane komt met Brexit-stappenplan voor mkb’er

Door Mark IJsendoorn
Brexit

Nog steeds is niet duidelijk wat er precies gaat gebeuren wanneer Groot-Brittannië op 29 maart de EU verlaat. Als er voor die tijd geen deal komt, kunnen bedrijven die zich niet hebben voorbereid plotseling geen zaken meer doen met Britse handelspartners. Om bedrijven te helpen zich voor te bereiden publiceert de douane een stappenplan voor ondernemers in de levensmiddelen- en voedingsmiddelensector.

Harde Brexit

Vooral voor het midden-  en kleinbedrijf kan de Brexit grote financiële gevolgen hebben. Ruim 35.000 ondernemers, vooral mkb’ers, komen door Brexit voor het eerst in aanraking met de Douane door het exporteren uit of importeren naar de EU. Op dit moment is handel met het VK een kwestie van twee formulieren invullen. Bij een harde Brexit komen daar tenminste vijf formulieren bij. Zijn die papieren niet in orde, dan staat de handel vanaf 30 maart stil bij de grens.

Op tijd regelen

Het aanvragen van de juiste vergunningen en registraties kan maanden in beslag nemen. Zaken die tijdig geregeld moet worden, zijn het aanvragen van een EORI-nummer en het eventueel aanschaffen van een softwarepakket waarmee aangifte bij de douane kan worden gedaan. Per douaneproces (invoer, uitvoer, opslag) moet ook een Registratie elektronisch berichtenverkeer worden aangevraagd. Daarnaast moet een voedingsmiddelenbedrijf veelal over de nodige certificaten beschikken van het NVWA  en ILT.


Franse wijnboeren keren biologische teelt de rug toe

Door Mark IJsendoorn
wijngaard

“Biologisch kun je niet duurzaam meer noemen,” zegt Bernard Farges van het Conseil interprofessionnel du vin de Bordeaux (CIVB).

Het bommetje van die uitspraak ging vorige maand af, toen Farges zei dat de nodige wijnbouwers stoppen met biologische teelt en terug willen keren naar een meer gangbare vorm van druiventeelt.

Waarom? Het natte jaar 2018 zorgde voor hoge ziektedruk in de wijngaard. Meeldauw dwong wijnmakers tot de nodige extra behandelingen. In het geval van biologische telers betekende dat een extra hoog gebruik van kopersulfaat, een niet-afbreekbaar middel dat zich ophoopt in de bodem en het bodemleven negatief beïnvloedt. Wijnmakers maken zich daar zorgen om.

In de biologische fruitteelt in Nederland speelt volgens fruitteeltexpert Wouter van Teeffelen hetzelfde vraagstuk.

Bron: Foodlog


Palmolie in de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie is voor 88% duurzaam

Door Mark IJsendoorn
palmolie

In 2017 was 88 procent van de palmolie die door Nederlandse voedingsmiddelenproducenten werd verwerkt duurzaam. Dat melden de Dutch Alliance for Sustainable Palm Oil en de ontwikkelingsorganisatie Solidaridad in hun jaarrapportage. Van de palmolie die in de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie wordt gebruikt, komt meer dan twee derde uit Zuidoost-Azië. Het overige deel komt uit Zuid- en Midden-Amerika.

Achterblijvers

Het aandeel duurzame palmolie in 2017 is vergelijkbaar met de cijfers van 2016. Het streven naar volledige verduurzaming van de in de voedingsmiddelenindustrie gebruikte palmolie lijkt dus vast te lopen. Volgens Solidaridad moet de druk op de achterblijvers worden opgevoerd om over te stappen op duurzame palmolie. “Als ze dat niet vrijwillig doen is wetgeving nodig. Het kopen van palmolie die bijdraagt aan ontbossing en uitbuiting van arbeiders moet zo snel mogelijk stoppen”, aldus Heske Verburg, directeur van Solidaridad Europa.

Volgens Solidaridad en de Dutch Alliance is het belangrijk om palmolieproducerende landen te ondersteunen om hun productie te verduurzamen. “Er is nog steeds veel ruimte voor verbetering in producerende landen. Rechten van arbeiders moeten beter worden gerespecteerd en uitbreiding van palmolieplantages mag niet ten koste gaan van de bewoners en natuur.”

Dutch Alliance for Sustainable Palm Oil

De Dutch Alliance for Sustainable Palm Oil is een initiatief van MVO – de ketenorganisatie voor oliën en vetten. De leden van het initiatief, waaronder de brancheorganisaties FNLI, CBL en Nevedi, hebben afgesproken alleen nog duurzame palmolie in te kopen en te verwerken.


Wees voorbereid op nieuwe Duitse verpakkingswet

Door Mark IJsendoorn
gavel-2492011_1920

Bedrijven die exporteren naar Duitsland moeten zich voorbereiden op een vergaande nieuwe verpakkingswet.

Vanaf 1 januari 2019 wordt de verpakkingsverordening (VerpackV) vervangen door de nieuwe verpakkingswet (VerpackG). Iedereen die verpakkingen op de Duitse markt brengt moet zich registreren bij een nieuwe instantie, de ‘Zentrale Stelle Verpackungsregister’, en een contract afsluiten voor een zogenaamd ‘duaal systeem’ waarbij gebruikte verpakkingen weer worden opgehaald bij de eindconsument en worden gerecycled.

De nieuwe verpakkingswet geldt voor alle distributeurs, die verpakkingen als eerste bedrijfsmatig in Duitsland in omloop brengen. Dit betekent dat de wet niet alleen van toepassing is op nationale producten, maar ook geldt voor importeurs en online handelaren, die goederen in Duitsland in omloop brengen, bijvoorbeeld vanuit Nederland.

Boetes

De nieuwe wet moet ervoor zorgen dat er meer afval wordt gerecycled en minder milieubelastende verpakkingen worden gebruikt. Ook moet de wet ervoor zorgen dat bedrijven die aan Duitsland leveren ook aan de verplichte registraties voldoen. Op dit moment zijn er nog veel ondernemingen die hun verpakkingen niet melden. Vanaf januari komen daar boetes op te staan die kunnen oplopen tot €200.000.


De lekker duurzaam-campagne van AH en Unilever; wat ging er mis?

Door Mark IJsendoorn
Beeld: Postcodeloterij

Het mag gezegd worden dat Unilever een van de food-multinationals is die het meest in duurzaamheid investeert. Het zou dan ook niet moeilijk moeten zijn voor dit bedrijf om een duurzaam imago te behouden. Toch moest directeur Duurzaamheid Anniek Mauser van Unilever afgelopen weekend in het consumentenprogramma Kassa verantwoording afleggen voor een nogal dubieuze marketingcampagne. Een voorbeeld van de manier waarop verkeerde marketing je duurzame imago kan schaden.

De campagne in kwestie heet ‘Doe maar lekker duurzaam’ en is een samenwerking tussen de Postcodeloterij, Albert Heijn en Unilever. Leden van de Postcodeloterij kregen een cadeaubon toegestuurd waarmee ze bij Albert Heijn ‘duurzame’ producten van het huismerk en Unilever-merken konden betalen. Het lijkt een ideale marketingstunt: een cadeautje voor de loterijleden, extra klanten in de winkels van AH, aandacht voor producten van Unilever en de associatie met duurzaamheid voor alle drie de bedrijven.

Doe maar lekker verwarrend

Toch schort er nogal wat aan de campagne, zo blijkt. Onder de actie vielen producten waarvan de duurzaamheid op zijn best twijfelachtig is, zoals zoete koekjes, blikjes ijsthee of sausmixen en soepen in niet recyclebare verpakkingen. Tegelijkertijd zijn veel biologische producten niet deel van de campagne omdat het geen merken van Albert Heijn of Unilever zijn. Het is niet gek dat dit verwarring schept bij de consument, die toch al niet zo’n helder beeld heeft van wat nu wel of niet ‘duurzaam’ is.

Om de verwarring compleet te maken, stelde de Postcodeloterij in een brief aan hun leden de duurzaamheidslogo’s van Unilever impliciet gelijk aan erkende keurmerken als Beter Leven en UTZ. Mauser probeerde de logo’s, zoals die van het Knorr Sustainability Partnership, in Kassa te verdedigen met het argument dat er geen keurmerken bestaan voor wat zij proberen te doen. ‘We noemen het ook geen keurmerken,’ verzekert Mauser ons stellig, waarop een Facebook-post van de campagne in beeld komt met het Sustainability Partnership-logo en de tekst ‘ontdek meer over dit keurmerk’. Gênant.

Duurzame marketing

Wat gaat hier mis? Duurzaamheid wordt tegenwoordig zo veel gebruikt als reclameboodschap dat soms wordt vergeten dat het best riskant kan zijn om een commerciële campagne te verbinden aan een maatschappelijk thema. Dat zijn nu eenmaal thema’s die gevoelig liggen, en je wilt als bedrijf niet de indruk wekken dat je er alleen maar geld uit probeert te slepen. Wanneer een marketingcampagne wordt verbonden aan een maatschappelijk thema, dan is het altijd van belang dat de campagne een bijdrage levert aan de discussie of aan een oplossing. Wat betreft duurzaamheid kan die bijdrage bijvoorbeeld zijn: het stimuleren of helpen van consumenten om duurzame keuzes te maken.

Dat is wat de ‘Doe maar lekker duurzaam’-campagne zegt te willen doen, maar in feite draagt hij helemaal niks bij. Als er een doel was om duurzame keuzes te stimuleren, dan zouden tal van biologische producten bij de campagne betrokken zijn, in plaats van dubieuze keuzes als sausmixjes en mergpijpjes. De consument helpen bij hun duurzame keuze doet de campagne ook niet: logo’s worden verward met keurmerken en de vraag wat ‘duurzaam’ nu echt inhoudt, wordt alleen maar groter. Het feitelijke doel van de campagne is vrij simpel: de keuze voor producten van Albert Heijn en Unilever stimuleren. ‘Doe maar lekker duurzaam’ is een typisch voorbeeld van een marketingstunt die ‘duurzaamheid’ alleen maar als verkoopslogan gebruikt. Voor concerns als Unilever en Ahold, die bouwen op een duurzaam imago, is dat de verkeerde keuze.


Melkafval FrieslandCampina zorgt voor grote vissterfte in de Berkel

Door Mark IJsendoorn
snoek

Maandag 5 november is in het Gelderse Lochem een grote breuk ontstaan in een persleiding met afvalwater van een fabriek van FrieslandCampina. Daardoor spoelde 24 uur lang met melk en schoonmaakmiddel vervuild water de rivier de Berkel in.

Het waterschap heeft geprobeerd het restwater achter een nabijgelegen stuw te isoleren, maar een flink deel van het water is stroomafwaarts terechtgekomen. Inmiddels wordt het water omgeleid naar een reservoir, dat groot genoeg is om anderhalve week aan afvalwater in op te slaan. Dat geeft het waterschap en de aannemer de tijd om de locatie van de breuk droog te leggen en aan de reparatie te beginnen. De productie van de fabriek is geminimaliseerd maar hoeft niet te worden stopgezet, volgens het waterschap.

Dode vissen

Het gelekte melkspoelwater is dodelijk voor de vispopulatie. De melkresten zijn krachtvoer voor bacteriën, die zo het zuurstofgehalte van het water sterk verlagen. Het waterschap nam enkele maatregelen om vissterfte te beperken, zoals het plaatsen van beluchters en het overzetten van vissen. Toch zijn er op donderdag 8 november duizenden dode vissen aangetroffen in de rivier.

Voor de volksgezondheid levert het afvalwater geen gevaar op. Wel raadt het waterschap aan om het water uit de rivier niet te gebruiken als drinkwater voor vee.

Bron: Waterschap Rijn en IJssel


Inval NVWA bij niet erkend slachthuis

Door Mark IJsendoorn
Beeld: NVWA

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) heeft een inval uitgevoerd bij een slachthuis in Gelderland. Vermoedelijk wordt er vlees verwerkt zonder de daarvoor benodigde papieren. Het bedrijf verkoopt het vlees vermoedelijk aan Chinese restaurants in Nederland.

“Een bedrijf moet aan meerdere eisen voldoen om een erkenning te krijgen zodat onder meer de hygiëne kan worden gegarandeerd. Het is strafbaar om vlees te verwerken en af te zetten zonder deze erkenning,” aldus de NVWA.

De inval bij het slachthuis is uitgevoerd door de Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de NVWA. Enkele verdachten die zijn aangehouden zijn na verhoor weer vrijgelaten. Ook is administratie en ander bewijsmateriaal in beslag genomen. Het Functioneel parket van het OM handelt de zaak verder af.

Bron: NVWA


TNO opent lab voor zeewier-processing

Door Mark IJsendoorn
laboratorium zeewier tno

Op 7 november opende TNO bij ECN in Petten een nieuw laboratorium dat volledig is gericht op de verwerking van zeewier. TNO wil met het laboratorium nieuwe technologieën ontwikkelen om het wier te verwerken tot verschillende brand- en grondstoffen. Wereldwijd is dit het eerste laboratorium dat zich op deze schaal (50 kilo zeewier nat per dag) helemaal richt op zeewierverwerking.

Zeewier naar brandstof

In het nieuwe laboratorium kunnen nieuwe verwerkingsmanieren van zeewier naar biobrandstoffen en groene grondstoffen worden ontwikkeld. In het lab wordt het wier uit elkaar gehaald en gesplitst in suikers, eiwitten en mineralen waarna deze worden opgewerkt tot halffabricaten. Voorbeelden van producten die in het lab geproduceerd kunnen worden zijn zoetstoffen, antioxidanten, mineralen en grondstoffen voor brandstof, duurzame plastics en textiel.

“Voor de transitie naar een duurzame energiemaatschappij is grootschalige inzet van alle duurzame opties nodig,” zegt Jos Keurentjes, lid van de Raad van Bestuur van TNO. “Zeewier als biomassa kan daar een grote rol in spelen.” Met grootschalige zeewierproductie op 5000 vierkante kilometer in de Noordzee zou zo’n tien procent van de Nederlandse energiebehoefte kunnen worden vervuld. “Om zeewier op grote schaal hiervoor in te zetten moeten nog wel wat stappen gezet worden. Het nieuwe laboratorium is daarvoor een mooie impuls.”

Voedsel

Zeewier wordt op meer vlakken toegepast als duurzame oplossing, met name op het gebied van voedsel. Zo zijn er al verschillende Nederlandse startups die brood, pasta of vleesvervangers van het zeegewas maken.


EFSA publiceert versimpeld voedselveiligheidssysteem voor voedseldonatie

Door Mark IJsendoorn
booth-bunch-carrots-1100733

De Europese autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft een nieuw, versimpeld managementsysteem voor voedselveiligheid ontwikkeld, met oog op voedseldonatie.

Het terugdringen van voedselverspilling staat bij veel overheden en organisaties hoog op de agenda. Voedseldonatie neemt langzaam toe, zowel aan voedselbanken als aan andere organisaties die iets met afgedankt voedsel doen. Om het deze organisaties makkelijker te maken de veiligheid van gedoneerd voedsel te garanderen, heeft de EFSA een versimpeld voedselveiligheidssysteem gepubliceerd.

Simpel systeem

Het systeem bevat specifieke stappen voor het controleren van de veiligheid van voedselproducten die het einde van hun shelf-life hebben bereikt. Retailers hoeven met het nieuwe systeem, in tegenstelling tot gangbare HACCP-systemen in de keten, geen gedetailleerde kennis te hebben over specifieke gevaren. Wel moeten retailers zich bewust zijn van de risico’s van allergenen en biologische, chemische en fysieke verontreiniging, en op basis daarvan bepaalde stappen uitvoeren.

Veiligheid gedoneerd voedsel

Het garanderen van de veiligheid van gedoneerd voedsel is ingewikkeld. Zulke producten liggen immers vaak al lang in de schappen en worden overgedragen aan derde partijen zoals voedselbanken of andere non-profitorganisaties. Zowel kleine retailers als zulke non-profits hebben veelal niet de capaciteit of kennis om een ingewikkeld managementsysteem voor voedselveiligheid te implementeren. Met de versimpelde richtlijn van de EFSA kan een uitkomst bieden en gedoneerd voedsel veiliger maken.


Voedselprijzen dalen, blijkt uit VN-rapport

Door Mark IJsendoorn
fruits-market-sale-8066

Ondanks de droogte waardoor veel landbouwregio’s dit jaar werden getroffen, zijn de wereldwijde voedselprijzen sinds mei dit jaar flink gedaald. Dat blijkt uit het Food Outlook rapport van de United Nations Food and Agriculture Organisation (FAO).

Producten als suiker, thee, koffie, cacao en zuivel zijn het afgelopen half jaar allemaal goedkoper geworden. Voor veel arme landen die afhankelijk zijn van voedselimport is dit goed nieuws. Maar producerende markten komen onder steeds grotere druk te staan door de dalende prijzen.

Koffiecrisis

Vooral in de koffiesector dreigt een crisis. Koffie kost op de internationale markt nog maar 45% van wat het in 2011 waard wat. Vooral kleine koffieboeren in armere landen, die verantwoordelijk zijn voor zo’n 80% van de productie, staan onder druk door de lage prijzen. In landen waar de koffiesector een significant deel van de werkgelegenheid levert, kan de impact groot zijn. Het VN-rapport waarschuwt voor dalende levensstandaarden en veranderende migratiepatronen.

Tropische vruchten

Ook de prijs voor tropische vruchten als bananen, avocado’s en ananas is gedaald. De export van tropisch fruit is de afgelopen jaren enorm gegroeid vanwege de populariteit in Europa en de VS. Het groeiende aanbod heeft voor flinke prijsdalingen gezorgd.


Nestle wil arbeidsomstandigheden palmoliesector verbeteren met hulplijn

Door Mark IJsendoorn
nestlé

Nestlé roept in samenwerking met Sime Darby Plantation een hulplijn in het leven voor arbeiders van palmolieplantages. Hier kunnen arbeiders klachten kwijt over arbeidsomstandigheden, rekrutering, betaling en andere arbeidskwesties.

De hulplijn is opgezet in Maleisië, en ontwikkeld door organisaties ELEVATE en Responsible Business Alliance. Naast een gratis telefoonnummer kunnen meldingen ook worden gedaan via SMS of Facebook Messenger. Voor de afhandeling van klachten zijn duidelijke protocollen opgesteld. Het doel van het opzetten van de hulplijn is om daarmee het risico op schendingen van rechten van werknemers in Maleisische palmoliesector sterk terug te brengen.


Colombia wil extra invoerbelasting voor Europese friet

Door Mark IJsendoorn
french-fries-779292_1280

De regering van Colombia overweegt extra belastingen te heffen op de import van ingevroren aardappelproducten uit Nederland, België en Duitsland. Die worden volgens een comité dat de maatregel aanbeveelt voor ‘dumpprijzen’ op de Colombiaanse markt gebracht.

Volgens de regering is de kwestie uitgebreid onderzocht en hebben de lage prijzen waarmee Europese friet de Colombiaanse markt overspoeld negatieve gevolgen voor de lokale aardappelsector. Volgens de Colombiaanse minister van landbouw zal zo’n 75 procent van de import van ingevroren aardappelproducten worden geraakt door de extra heffingen. Daarmee wil de regering Colombiaanse aardappeltelers beschermen tegen de in hun ogen oneerlijke concurrentie uit Europa.

Dumping?

Of er inderdaad sprake is van ‘dumping’ zoals de Colombiaanse overheid beweert, is nog maar de vraag. Het ligt voor de hand dat de kostprijs van Europese aardappel- en frietproducenten simpelweg lager ligt dan die van Colombiaanse fabrikanten, door betere kennis en de grotere productieschaal.


Aviko sluit fabriek en ontslaat bijna 150 werknemers

Door Mark IJsendoorn
aviko

Aviko heeft besloten om de fabriek Amberger in Oberdolling, Duitsland nog voor het einde van het jaar te sluiten. De ongeveer 150 werknemers komen daardoor grotendeels op straat te staan.

De vesting Amberger is in 2014 door Aviko gekocht en produceert lokale aardappelspecialiteiten, zoals Knödel, Garkartoffeln en Kartoffelsalat. Die zijn voornamelijk bestemd voor de Beierse markt. De activiteiten waren al langer verliesgevend en volgens Aviko is er geen uitzicht op verbetering. Van de 150 werknemers kunnen enkelen worden overgeplaatst naar een andere fabriek in Beieren, maar de meerderheid zal ontslag krijgen.


Europese rechter oordeelt negatief over Nederlands natuurbeleid

Door Mark IJsendoorn
Beeld: Europees Hof van Justitie, Cédric Puisney/Wikimedia

Het Europees Hof in Luxemburg velde een negatief oordeel over het Nederlandse natuurvergunningenbeleid. Het voldoet op belangrijke punten niet aan de Europese Habitatrichtlijn.

Dick Veerman – Foodlog

Volgens de milieuorganisaties die de zaak aanhangig maakten, betekent de uitspraak dat grote aantallen natuurvergunningen voor de uitbreiding van bedrijven die sinds 2015 zijn verleend als illegaal moeten worden beschouwd. Bedrijfsuitbreidingen van veehouderijen, diverse kolencentrales en biomassa-installaties zouden daarom op het spel kunnen komen te staan. Ook het tracébesluit voor de uitbreiding van de Ring Utrecht (A27) lijkt onwettig. De uitspraak van de hoogste Europese rechter is hier te lezen. Tegen de uitspraak is geen beroep meer mogelijk.

Overwinning voor de natuur

In essentie zegt het Europees Hof dat de Nederlandse overheid ten onrechte heeft besloten bemesten en beweiden buiten het vergunningenbeleid te plaatsen. Dat oordeel haalt feitelijk een streep door het natuurvergunningenbeleid dat Den Haag en de provincies hanteren voor veehouderijbedrijven. Het tweede belangrijke punt is het anticiperen op toekomstige natuurherstelmaatregelen. Dat is een belangrijke basis in het Nederlandse vergunningenbeleid. Boeren mogen een voorschot nemen op een situatie die mogelijk nooit gerealiseerd wordt. Niettemin wordt hun nieuwe bedrijf door de vergunning wel gebouwd of uitgebreid; als de beoogde hersteleffecten uitblijven, is het nieuwe bedrijf al lang gevestigd en staat het in zijn recht om te worden voortgezet. Dat accepteert het Hof niet.

Drie kleine milieuorganisaties vochten het Programma Aanpak Stikstof (PAS) van de Nederlandse overheid aan. Namens de milieuorganisaties reageert Johan Vollenbroek, voorzitter van Mobilisation for the Environment, verheugd: “Dit is een enorme overwinning voor de natuur. Net als met de Urgenda-uitspraak geldt ook hier: de overheid moet zorgen dat eerder gedane beloftes nagekomen worden.”

Terug naar de tekentafel

Jurist Valentijn Wösten, raadsman coöperatie Mobilisation for the Environment en vereniging Leefmilieu, zegt: “Onze leefomgeving, natuurgebieden en biodiversiteit gaan ten onder aan het huidige beleid, en het Europese Hof bevestigt nu dat het beleid niet klopt. De Raad van State kan nu aan de slag met de vele honderden wachtende rechtszaken en die vergunningen ongeldig verklaren. De ministers van LNV en I&M moeten als de wiedeweerga terug naar de tekentafel. Het PAS is als een pleister plakken op een patiënt die aan het infuus ligt. Het helpt geen zier. Rigoureuzere maatregelen zijn nu nodig van de regering waaronder een krimp van de Nederlandse veestapel. Wat nu met het PAS gebeurt, is als dweilen met de kraan open.” Over het voorschot dat het beleid maakt over te verwachten natuurwinst zegt Wösten: “De regering wist dat al lang en moet daarom onheus gedrag worden verweten”.


Heineken verstrekt merklicentie aan Chinese brouwer

Door Mark IJsendoorn
beer-1763122_1920

Heineken heeft een definitieve overeenkomst gesloten met China Resources voor een strategische partnerschap in China. Heineken zal een merklicentie vertrekken aan China Resources Beer, en koopt 40% van de aandelen. Daarmee wordt Heineken na China Resources de belangrijkste aandeelhouder van CRB.

Heineken in China

Als deel van de overeenkomst worden de huidige activiteiten van Heineken in China overgenomen door China Resources Beer. De Chinese brouwer krijgt een licentie op het Heineken-merk, waar Heineken royalties voor ontvangt. In totaal investeert Heineken zo’n 2,7 miljard euro in de Chinese branchegenoot. China Resources koopt op zijn beurt 464 miljoen euro aan Heineken-aandelen.

Grootste biermarkt

Heineken sluit de deal om meer te kunnen profiteren van de Chinese biermarkt, die de grootste ter wereld is en nog steeds groeit. Chinese Resources Beer is de marktleider in China met een wijdverbreid distributienetwerk. Als exclusieve buitenlandse partner van CRB zal het Heineken-merk een groeiende groep welgestelde Chinezen bereiken die veelal kiezen voor buitenlands ‘premium’ bier.


Ruimte voor CRISPR-Cas?

Door Mark IJsendoorn
dna-1388692_1920

Vorige week liet minister Schouten van Landbouw in een interview met de Volkskrant los dat zij wel ruimte zou willen voor experimenten met CRISPR-Cas. Maar is er kans dat die ruimte er komt?

Minister Schouten zei eigenlijk niets nieuws toen zij toegaf wel ruimte te willen voor experimenten met de genetische veredelingstechniek CRISPR-Cas, waarmee kwetsbaarheden uit het DNA van planten worden geknipt. In het regeerakkoord stond namelijk al dat dat Nederland zich gaat inzetten voor toelating en toepassing van dit soort nieuwe veredelingstechnieken. Een positieve boodschap voor telers en wetenschappers, die een achterstand ten opzichte van regio’s met minder strenge wetten vrezen. Wetenschappers van de Wageningen Universiteit reageerden desgevraagd natuurlijk positief op het sentiment van Schouten. Maar het is de vraag of de woorden van het kabinet meer zijn dan een hart onder de riem.

Geen speelruimte voor CRISPR-Cas

Zo zegt ook jurist Kai Purnhagen van de Wageningen Universiteit dat de uitspraak van het Europese Hof van Justitie geen ruimte biedt voor experimenten met genetische veredeling. Daar werd afgelopen zomer besloten dat CRISPR-Cas onder de strenge gmo-regels valt. Dat maakt nieuwe toepassingen van de techniek in Europa vrijwel onmogelijk. Voordat onderzoekers ermee aan de slag kunnen moet de wet worden versoepeld, een lang en ingewikkeld proces. Intussen zou Nederland het Europese Hof kunnen vragen om een uitzondering te maken voor wetenschappelijk onderzoek. Maar dat brengt toepassing van de veredelde gewassen niet dichterbij.

Weinig actie

Nederland is niet de enige lidstaat die positief staat tegenover CRISPR-Cas. Ook de Duitse minister van landbouw Julia Klöckner wil de discussie aangaan. Toch heeft Schouten het onderwerp in Europa nog niet aangekaart, ondanks de beloften die in het regeerakkoord staan. Bedrijven die zich bezig houden met onderzoek op dit gebied zullen een aanpassing van de wet dan ook niet afwachten. Partijen als HZPC overwegen inmiddels een deel van hun genetische onderzoek naar landen als Amerika te verhuizen.


Nieuw handelsplatform voor voedingsindustrie

Door Mark IJsendoorn
Beeld: Kemiex

Het Zwitserse bedrijf Kemiex en kredietverzekeraar Atradius hebben een digitaal handelsplatform gelanceerd voor ruwe grondstoffen in de farmaceutische-, veterinaire-, voedingsmiddelen- en diervoederindustrie.

Het platform van Kemiex moet een veilige en gemakkelijke omgeving bieden voor de handel in actieve farmaceutische ingrediënten, additieven, vitaminen en andere ingrediënten. Daarmee vult het een gat in de markt, volgens CEO Pay Franquet: “Kemiex is het eerste geïntegreerde internationale online platform dat handel met betrouwbare partners wereldwijd in deze sectoren mogelijk maakt.” Juist het vinden van een betrouwbare zakenpartner kan volgens hem een uitdaging zijn in deze handel, vooral omdat dit soort ingrediënten vaak niet uit de buurt komen. Een groot deel van het wereldwijde aanbod wordt geproduceerd in landen als China en India. Bestaande handelsprocessen vergen vaak specialistische kennis en zijn tijdrovend, ondoorzichtig en tot persoonlijke netwerken beperkt.

Veilige handel

Kemiex moet deze handel een flink stuk eenvoudiger maken, en waarborgt ook de veiligheid. Zo wordt elk bedrijf op het platform beoordeeld op het gebied van kwaliteitsnormen en brancheregels. Atradius controleert ook de kredietwaardigheid van de handelspartners. Samen bewaken en evalueren zij bedrijven, de transacties, en het gedrag van handelaren om ervoor te zorgen dat elke transactie via het platform zo veilig mogelijk is. Via het platform kunnen transacties direct bij Atradius verzekerd worden.

Kemiex is zeker niet het eerste digitale handelsplatform voor deze industrieën. Alibaba is een van de bekendste namen, maar ook platforms als Avanscure en Outchem proberen de handel in grondstoffen makkelijker te maken.


❌