[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
OuderNU Gezondheid

Zeven op de tien Nederlanders willen vaccinatieplicht

Door ANP

Zeven op de tien mensen hebben het liefst dat de overheid vaccinatie verplicht. Dat meldt het televisieprogramma EenVandaag, dat samen met het tijdschrift LINDA. een peiling hield onder ruim 30.000 mensen. Een ruime meerderheid zegt te twijfelen aan de informatie die het RIVM en de GGD over vaccinaties verstrekken.

Zo voorkom je gehoorschade tijdens een bezoek aan een muziekfestival

Door NU.nl/John den Braber

Iedereen heeft weleens een piep in zijn oren na het bezoek aan een concert of festival. Maar wanneer wordt het luisteren naar woest bonkende beats en hard scheurende gitaren echt schadelijk voor je gehoor? En belangrijker nog: hoe kun je het voorkomen?

Zorgverleners willen voortaan ook vervangend kankermedicijn vergoeden

Door ANP/NU.nl

Oncologen, medicijnproducenten en zorgverzekeraars willen dat kankerpatiënten die baat hebben bij geneesmiddelen die niet voor hun type kanker bedoeld zijn, deze medicijnen toch kunnen gebruiken. De komende maanden wordt daarom geëxperimenteerd met een door hen bedacht nieuw financieringsmodel op maat, meldt het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis donderdag.

'Apps die bijhouden hoe je slaapt, hebben weinig nut'

Door NU.nl/Lian van Doorn

Met een app of smartwatch bijhouden hoeveel en hoe goed je slaapt: is dat nuttig? We vragen het aan slaapdeskundigen Eus van Someren, Winni Hofman en Lucia Talamini.

Is het belangrijk om je eigen bloedgroep te weten?

Door NU.nl/Kim Einder

Op Wereld Donordag (14 juni) wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor bloeddonatie. Mooie aanleiding om stil te staan bij de verschillende bloedgroepen, want het 'verkeerde' bloed bij een bloedtransfusie kan soms zelfs tot de dood leiden. Is het daarom belangrijk om je eigen bloedgroep te weten?

Revalidatiearts: 'Lachgas is niet zo onschuldig als mensen denken'

Door NU.nl/Meike Bergwerff

Het gebruik van lachgas neemt toe, maar er is nog weinig bekend over de gevaren. Daar moet snel verandering in komen, zeggen experts. Grootgebruikers lopen kans op zware lichamelijke klachten.

Hoe herken je een tekenbeet en wat moet je doen als je er een hebt?

Door NU.nl/Britt Sijtsma

Iedere week beantwoordt Edwin de Vaal (47), huisarts in Nijmegen, een veelgestelde of opvallende vraag uit zijn praktijk. Deze week is dat: wat moet je doen als je een tekenbeet hebt?

Ruim tweeduizend mensen in Nederland zijn honderd jaar of ouder

Door ANP/NU.nl

Nederland telde op 1 januari 2.189 mensen van honderd jaar of ouder. Het zijn er negen meer dan een jaar eerder, maar 36 minder dan in 2017, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

Jantje Beton: 'Tegenover één uur gamen moet één uur buitenspelen staan'

Door NU.nl/Robbert Blokland

Het is woensdag weer Buitenspeeldag, met als doel kinderen te stimuleren meer buiten te spelen. Het aantal buitenspelers daalt al jaren; 15 procent van de Nederlandse kinderen doet het zelfs nooit meer. Waarom is het toch zo belangrijk dat dit wel gebeurt? En wat zijn de gevolgen voor hen die het niet doen?

Hoe ongezond is nagelbijten?

Door NU.nl/Germieke Smits

Nagelbijten wordt onder de slechte gewoontes geschaard. Constant je vingers in je mond stoppen: dat kan niet goed zijn. Maar hoe ongezond is het precies? Dermatoloog Menno Gaastra beantwoordt zeven vragen over deze gewoonte.

Miljoenen mensen met maag-, lever- of darmklachten: Hoe voorkom je ze?

Door NU.nl/Meike Bergwerff

Ruim 3,7 miljoen Nederlanders hadden in 2017 last van problemen aan de maag, lever of darmen, blijkt uit recent onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Hoe voorkom je die klachten?

Waarom je na een toiletbezoek altijd even achterom moet kijken

Door NU.nl/Britt Sijtsma

Iedere week beantwoordt Edwin de Vaal (46), huisarts in Nijmegen, een veelgestelde of opvallende vraag uit zijn praktijk. Deze week is dat: Waarom moet je altijd even kijken naar je eigen poep?

Feit of fabel: 'Wie Gilles de la Tourette heeft, vloekt uit het niets'

Door NU.nl/Kim Einder

De Europese Tourettedag (7 juni) is in het leven geroepen om meer begrip te kweken voor Gilles de la Tourette-patiënten. Een op de honderd mensen in Nederland heeft de aandoening. Toch weten mensen er weinig over, of hebben ze een beeld dat niet klopt.

Oncologen: Immuuntherapie tegen tumoren kan goedkoper en effectiever

Door NU.nl

Immuuntherapie tegen tumoren kan goedkoper én effectiever worden toegepast. Dat schrijft Trouw op basis van een zaterdag gepubliceerd onderzoek van oncologen van het kankerinstituut Antoni van Leeuwenhoek.

Advies: Maak particuliere hennepteelt voor medische doeleinden aftrekbaar

Door NU.nl/Joris Peters

De advocaat-generaal heeft vrijdag in een advies aan de Hoge Raad gesteld dat de kosten van zelfgekweekte wiet voor medische doeleinden aftrekbaar bij de belasting zouden moeten zijn. De Hoge Raad moet nog definitief uitspraak doen.

Stoppen met roken, zo doe je dat

Door NU.nl/Kim Einder

Wereld Niet-Rokendag, op vrijdag 31 mei, moet rokers aanmoedigen om hun sigaretten vaarwel te zeggen. Wat is de beste manier om te stoppen met roken? Vier experts geven advies.

Is slapen met een open raam gezonder?

Door NU.nl/Germieke Smits

Iedereen wordt 's morgens het liefst uitgerust wakker. Heeft het wel of juist niet slapen met een open raam invloed op je nachtrust?

Wat een huisarts in jouw patiΓ«ntendossier zet

Door NU.nl/Britt Sijtsma

Iedere week beantwoordt Edwin de Vaal (46), huisarts in Nijmegen, een veelgestelde of opvallende vraag uit zijn praktijk. Deze week is dat: Hoe houdt de huisarts jouw patiëntendossier bij?

Is het verstandig om de hand van een stervende vast te houden?

Door NU.nl/Kim Einder

De Dag van het Laatste Afscheid (1 juni) moet zorgen voor meer aandacht voor doodgaan en de zorg die daarbij hoort. Vaak hebben nabestaanden geen idee van wat er allemaal bij komt kijken. Vinden stervenden het bijvoorbeeld fijn als je hun hand(en) vasthoudt in de laatste uren?

Burn-out officieel als ziekte erkend door wereldgezondheidsorganisatie

Door ANP/NU.nl

Burn-out is door de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) officieel erkend als een zelfstandige beroepsziekte. Het gevoel van burn-out komt voort uit chronische stress op de werkplek, die tot onder meer een negatieve houding ten opzichte van het werk en mindere prestaties kan leiden, luidt de definitie van de WHO.

❌