[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
OuderNRC Economie

β€˜Verzekeraar ASR niet verkopen, maar naar beurs’

Door Marissa van Loon

Staatsverzekeraar ASR moet niet onderhands worden verkocht, maar naar de beurs worden gebracht. Dat staat in een nog niet gepubliceerd advies van de NLFI, de organisatie die namens het ministerie van Financiën aandeelhouder is bij genationaliseerde bedrijven, meldt Het Financieele Dagblad vanmorgen ‘op basis van doorgaans goed ingevoerde bronnen’.

Minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem (PvdA), zou ook een voorkeur hebben voor de beursgang van ASR. Volgens de krant is het advies van de NLFI belangrijke steun voor de beursgang, iets waar het ASR-management al een uitgesproken voorkeur voor had. Door de beursgang zou de verkoopopbrengst niet optimaal zijn, maar dat neemt Dijsselbloem op de koop toe.

Het ministerie laat desgevraagd weten dat het “te vroeg” is om hierop te reageren. “Het advies van de NLFI is er nog niet. Minister Dijsselbloem maakt voor het einde van dit jaar zijn plannen bekend”, aldus de woordvoerder.

Beursgang: ’3 tot 5 miljard euro’

Analisten schatten begin dit jaar de opbrengst van een beursgang op drie tot vijf miljard euro, maar het beurssentiment was toen een stuk positiever. Zakenbank Lazard heeft de afgelopen periode voor NLFI de interesse in de verzekeraar gepolst. Daaruit blijkt dat er weinig interesse is; volgens de krant valt er weinig te verwachten van Nederlandse verzekeraars. Een gebrek aan belangstelling van kopers zorgt ervoor dat het moeilijk is het bedrijf onderhands te verkopen.

De staat kocht allround verzekeraar ASR in 2008 als onderdeel van Fortis voor 3,6 miljard euro. Door de wereldwijde kredietcrisis werden ASR en Fortis, nu ABN Amro, genationaliseerd. ABN Amro gaat naar de beurs en hoewel er nog geen datum is, heeft de bank wel alvast drie beschermers ingesteld. Zij moeten de bank voor een vijandige overname als zij straks wél beursgenoteerd is.


Lees verder op nrc.nl…
 • 13 Oktober 2015 om 10:12

β€˜Kabinet moet aandelen Air France-KLM kopen’

Door Sam de Voogt

Het kabinet moet net zoveel aandelen kopen in Air France-KLM als Frankrijk nu heeft. Zo worden de Nederlandse belangen in de vliegtuigmaatschappij veiliggesteld, bepleit voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW Hans de Boer.

De organisatie is bang dat de aanhoudende financiële problemen bij de fusiemaatschappij mogelijk gevolgen hebben voor het Nederlandse netwerk van rechtstreekse vluchten. VNO-NCW vreest dat KLM vluchten moet gaan schrappen. Volgens De Boer heeft Frankrijk 17,6 procent aandelen in de fusiemaatschappij, Nederland 0 procent. In KLM heeft Nederland wel 5,9 procent van de aandelen. Op die manier heeft Nederland niks in te brengen als er beslissingen genomen worden over bijvoorbeeld het aantrekken van kapitaal.

Groot economisch belang

In februari opperde oppositiepartij CDA al een soortgelijk idee. Volgens de partij moest de Staat het belang in de vliegtuigmaatschappij uitbreiden of een gouden aandeel met vetorecht zien te verkrijgen. Staatssecretaris Mansveld reageerde toen terughoudend omdat het een private onderneming betreft.

KLM is van groot economisch belang voor Schiphol. De combinatie heeft een economische waarde van 26 miljard euro en is goed voor 290.000 banen, waarvan 32.000 bij KLM.

Reden voor het kabinet om zich ondanks het kleine belang in de holding zich wel met het beleid te bemoeien. Staatssecretaris Wilma Mansveld (PvdA, Infrastructuur en Milieu) zei in maart dat de reorganisatie niet ervoor zal zorgen dat er banen van Nederland naar Frankrijk verdwijnen. Vorige week zei minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën in een reactie op de Franse protesten dat Air France de rug recht moet houden en de reorganisatie moet doorzetten.

Onrust en rellen

Het is al een tijdje onrustig bij Air France-KLM, dat het zwaar heeft vanwege onder druk staande ticketprijzen en krimpende afzetmarkten in Japan en Brazilië. Ook neemt de hoeveelheid vervoerde vracht af. De maatschappij had over 2014 een omzet van 24,9 miljard euro en een verlies van 198 miljoen. Dit jaar gaat het niet veel beter.

Vorige week werd besloten dat er 2.900 arbeidsplaatsen verdwijnen. Daarop braken er rellen uit op het Franse hoofdkantoor. Directieleden hadden de hulp van de beveiliging nodig om een veilig heenkomen te zoeken. In een video is te zien hoe HR-directeur Xavier Broseta het gebouw uit rent. Bij de schermutselingen onderweg naar buiten raakte hij zijn shirt kwijt.

Gisteren werden vijf verdachten gearresteerd voor hun betrokkenheid bij de rellen.

Lees ook in NRC Handelsblad: KLM heeft een streep getrokken

Lees verder op nrc.nl…
 • 13 Oktober 2015 om 08:36

Bierbrouwer AB InBev neemt SABMiller over

Door Anouk Eigenraam

Bierbrouwer SABMiller is akkoord met de overname door AB Inbev. De nieuwe onderneming wordt met een omzet van bijna 57 miljard euro per jaar de grootste brouwer ter wereld.

SABMiller, het Brits-Zuid-Afrikaanse moederbedrijf van Grolsch, stemt na twee eerdere biedingen van het Belgische Anheuser-Busch InBev in met het bod van 44 pond (59, 50 euro) per aandeel in contanten en eigen aandelen. Daarmee wordt SABMiller in totaal gewaardeerd op 70,6 miljard pond (95,3 miljard euro). InBev is nu al de grootste brouwer, met een marktaandeel van 20,8 procent. SABMiller is de mondiale nummer twee en heeft 9,7 procent van de markt in handen.

InBev had tot morgen 16.00 uur de tijd om tot een overeenkomst te komen. De Belgische onderneming deed gisteren een nieuw bod op concurrent SABMiller, na vorige week ook al een officieel bod te hebben gedaan. Het Belgische concern zei gisteren bereid te zijn 43,50 pond (58,77 euro) per aandeel te willen betalen, vorige week bood de brouwer nog 42,15 pond per aandeel. Die prijs werd door het bestuur van de Britse brouwer echter meteen weggezet als te laag.

Uit de persverklaring van beide brouwers blijkt nog niet wie het nieuwe concern gaat leiden of wat de naam wordt van de brouwer.

wat wordt de volgende stap voor Heineken?

In de bierwereld is de laatste jaren een flinke consolidatieslag gaande; de vier grootste bierbrouwers hebben bijna de helft van de markt in handen. De nu nieuw ontstane onderneming weet de afstand in een keer flink te vergroten ten opzichte van de nummers 3 (Heineken) en 4 in de markt (Carlsberg).

Volgens NRC-economieredacteur Barbara Rijlaarsdam is het dan nu ook de grote vraag wat Heineken zal gaan doen:

De overname kan overigens in de VS en in China, waar de brouwers respectievelijk driekwart en 40 procent van de markt in handen hebben, op bezwaren van de mededingingsautoriteiten stuiten. Het is dan ook vrijwel zeker dat de brouwers onderdelen moeten afstoten. En dat biedt weer kansen voor Heineken, schrijft correspondent Diederik van Hoogstraten vandaag in de krant:

Het nieuwe bedrijf zal per definitie te groot zijn voor de Amerikaanse markt. Net als veel kenners verwacht econoom Bart Watson dat Miller van de hand wordt gedaan om de mededingingsautoriteiten tevreden te stellenBudweiser is een bekender merk, met een betere reputatie. De Budweiser-reclamespotjes tijdens de Superbowl, het Amerikaanse sportevenement van het jaar, zijn legendarisch.
Gaat Miller in de etalage, dan ligt Molson Coors voor de hand als koper. Een buitenlandse koper is ook denkbaar; Heineken heeft duidelijk oog voor de groeiende behoefte aan goed bier, aldus Watson.


 • 13 Oktober 2015 om 08:10

Grootste brouwer verhoogt bod op eigenaar Grolsch naar 95 miljard

Door Joost Pijpker

Bierbrouwer Anheuser-Busch InBev heeft een nieuw bod gedaan op concurrent SABMiller. Het Belgische concern is bereid 43,50 pond (58,77 euro) per aandeel te betalen voor de Britse eigenaar van onder meer Grolsch. Omgerekend komt de waarde van het totale bod op SABMiller uit een kleine 95 miljard euro.

InBev deed vorige week ook al een officieel bod op SABMiller, toen van 42,15 pond per aandeel. Die prijs werd door het bestuur van de Britse brouwer echter meteen weggezet als te laag. Volgens bronnen van financieel persbureau Bloomberg zou SABMiller minimaal 45 pond per aandeel willen hebben.

Voordat de overnamegeruchten begonnen, kostte een aandeel in de van oorsprong Zuid-Afrikaanse brouwer even meer dan 29 pond. Wanneer SABMiller het bod accepteert, vangen aandeelhouders dus een winst van maar liefst 48 procent, zo schrijft InBev in een verklaring. Het bestuur van SABMiller heeft nog niet gereageerd.

Nog twee dagen voor een akkoord

Het Belgische bierconglomeraat heeft nog ruim twee dagen – tot woensdag 17.00 uur Britse tijd – om tot een akkoord te komen. Blijft de top van SABMiller weigeren, dan kan InBev nog een poging doen de Britten op vijandige wijze in te lijven. In zo’n geval zou InBev de aandeelhouders van SABMiller rechtstreeks benaderen.

Topman Carlos Brito van InBev heeft echter aangegeven dat hij liever de steun van de top van SABMiller wil. De tijd begint dus te dringen voor de Belgen. Als InBev niet voor woensdagmiddag met een bod komt, kan het namelijk de komende zes maanden geen overnamepoging meer doen.

Een nóg groter bierconglomeraat

Als de overnamepoging van de Belgische bierreus slaagt, wordt de combinatie met afstand de grootste brouwer ter wereld, met een omzet van bijna 57 miljard euro per jaar. InBev is nu al de grootste, met een marktaandeel van 20,8 procent. SABMiller is de mondiale nummer twee en heeft 9,7 procent van de markt in handen.

Door de schaal van beide bedrijven is de kans groot dat Inbev en SABMiller in een flink aantal landen toestemming moeten krijgen van toezichthouders. Vooral in de VS en China levert dat mogelijk problemen op, maar daar komen beide bedrijven wel uit, zei topman Brito vorige week.


Lees verder op nrc.nl…
 • 12 Oktober 2015 om 15:46

Dell koopt dataopslagbedrijf EMC voor ruim 58 miljard euro

Door Sam de Voogt

De Amerikaanse computerfabrikant Dell legt een bedrag van 67 miljard dollar (58,9 miljard euro) neer voor dataopslagbedrijf EMC. Het is de grootste overname in de techindustrie ooit.

Dat heeft de computermaker bekendgemaakt in een persbericht. Dell betaalt ruim 33 dollar per aandeel. Met de overname wordt het nieuwe bedrijf naar eigen zeggen ‘s werelds grootste private technologiebedrijf. De aandeelhouders van EMC moeten nog wel instemmen met het plan, maar de directie is al akkoord en heeft een positief stemadvies afgegeven.

Dell had het dataopslagbedrijf al langer op het oog. ECM levert gespecialiseerde opslagsystemen aan grote zakelijke klanten. Zo wil het een na grootste bedrijf op de wereldwijde servermarkt het hoofd bieden aan de concurrentie van onder meer Hewlett-Packard en IBM. Hun klanten zijn bedrijven die hun IT-infrastructuur verhuizen naar de cloud – gehuurde computerkracht op afstand. Volgens techredacteur Marc Hijink kan Dell dankzij EMC nu meeconcurreren in de cloud:

VMware hoort bij de deal

Bij de overname zit ook het aandeel dat EMC in VMware heeft. Dat bedrijf maakt software waarmee meerdere virtuele computers op een server kunnen draaien en waarmee de rekenkracht efficiënt wordt benut.

Techredacteur Hijink schrijft vandaag in NRC Handelsblad dat de kans groot is dat de deal doorgaat:

“EMC zou ook nog moeten polsen of er andere gegadigden zijn. De kans dat dat iets oplevert is klein. Waarom zocht EMC een koper? EMC worstelt met de vraag wie topman Joe Tucci kan opvolgen. Investeerders dringen aan op het afstoten van VMware. Het bedrijf, waarvan de winst onder druk staat, is al langer op zoek naar een koper en Dell is een van de laatste IT-reuzen die nog zouden kunnen happen.”

Maar het is volgens Hijink maar de vraag of deze fusie een oplossing biedt voor beide partijen:

“Als de geschiedenis een indicatie is, lijkt de fusie van twee zulke grote bedrijven vaak tot meer problemen te leiden. Het klassieke voorbeeld van een doorgeschoten techfusie is die in 2001 tussen Hewlett-Packard en Compaq werd gesloten: 87 miljard dollar omzet, 160.000 medewerkers. Sindsdien is HP continu bezig geweest met het afslanken van het megabedrijf.”

Lees ook vandaag in NRC Handelsblad: Dell en EMC: de schepping van nóg een datareus

Lees verder op nrc.nl…
 • 12 Oktober 2015 om 14:01

Nobelprijs Economie voor analyse van consumptie en armoede

Door Casper van der Veen

De Schotse micro-econoom Angus Deaton heeft vandaag de Nobelprijs voor de Economie gewonnen. Hij kreeg de prijs toegekend “voor zijn analyse van consumptie, armoede en welvaart”.

De Zweedse Academie voor de Wetenschappen zei:

“Om economisch beleid te kunnen formuleren dat welvaart stimuleert en armoede bestrijdt moeten we eerst individuele consumptiekeuzes begrijpen. [...] Meer dan wie ook heeft Angus Deaton dit begrip vergroot.”

Twitter avatar NobelPrize The Nobel Prize Deaton’s work has helped transformed the fields of microeconomics, macroeconomics & development economics #NobelPrize http://t.co/HbhSYFQ2wv

De 69-jarige Deaton is hoogleraar economie en internationale betrekkingen in Princeton. Hij wordt geroemd om zijn bijdragen aan de vakgebieden micro-economie, macro-economie en ontwikkelingseconomie. Ook heeft hij methoden ontwikkeld om welvaart te vergelijken tussen verschillende landen en tijdvakken. Deaton onderzocht welke invloed individuele consumptiekeuzes kunnen hebben op beleid om armoede te bestrijden. Hij was al jaren kandidaat voor de Nobelprijs.

Vluchtelingencrisis

Na de bekendmaking werd Deaton door de Zweedse Academie gebeld voor een kort interview. Hij zei zich blij en (grappend, vanwege het tijdverschil) moe te voelen na de aankondiging. Omdat de Schot expert is in armoede, werd hem gevraagd een verklaring en oplossing te geven voor de vluchtelingenstroom. Deaton:

“Wat we nu zien is het resultaat van honderden jaren ongelijke ontwikkeling in de rijke wereld, waarbij een groot deel van de wereld achterop is geraakt. De mensen die achterop zijn geraakt willen een beter leven en dat zorgt voor een enorme druk op de grenzen tussen de arme en rijke wereld. [...] Armoedereductie in arme landen zal het probleem tijdelijk oplossen, maar dat zal niet lang duren. Op korte termijn zou het stabiliseren van politieke instabiliteit in oorlogsgebieden helpen.”

Hoewel hij gelooft dat armoede zal blijven afnemen, waarschuwde Deaton voor de enorme aantallen mensen die wereldwijd nog in armoede leven. Hij wees ook op de gezondheidsproblemen die hier vaak mee gepaard gaan.

Laatste Nobelprijs

De Nobelprijs voor de Economie is de laatste die wordt toegekend. Hij wordt sinds 1969 jaarlijks uitgereikt. Vorige week werden al de volgende Nobelprijzen bekendgemaakt:

 • Geneeskunde: William C. Campbell en Satoshi Omura “voor hun ontdekkingen die betrekking hebben op nieuwe geneeswijzen bij infecties veroorzaakt door parasitaire rondwormen” en Youyou Tu “voor haar ontdekking betrekking hebbend op een nieuwe therapie tegen malaria”.
 • Natuurkunde: Takaaki Kajita en Arthur B. McDonald “voor de ontdekking van neutrino-oscillaties, wat aantoont dat neutrino’s massa hebben”.
 • Scheikunde: Tomas Lindahl, Paul Modrich en Aziz Sancar “voor hun mechanische studies over DNA-reparatie”.
 • Literatuur: Svetlana Aleksijevitsj “voor haar veelstemmige werk, een monument voor lijden en moed in onze tijd”.
 • Vrede: Kwartet voor Nationale Dialoog in Tunesië “voor zijn beslissende bijdrage aan het bouwen van een pluralistische democratie in de nasleep van de Jasmijnrevolutie in 2011″.
 • Eerdere winnaars

  Vorig jaar werd de Nobelprijs voor de Economie gegeven aan de Franse hoogleraar economie Jean Tirole “voor zijn analyse van de kracht van de markt en regulering”. De eerste Nobelprijs voor de Economie was voor de Nederlandse grondlegger van de econometrie Jan Tinbergen, die de onderscheiding samen met de Noorse econoom Ragnar Frisch kreeg “Voor het ontwikkelen en uitvoeren van dynamische modellen voor analyses van economische processen”.

  De winnaar van de Nobelprijs krijgt 8 miljoen Zweedse kronen, omgerekend bijna 900.000 euro. De Nobelprijs voor de Economie werd niet door Alfred Nobel ingesteld, maar door de de Zweedse Rijksbank in 1969 ter ere van zijn 300-jarig bestaan. De prijs heet officieel de Prijs van de Zweedse Rijksbank voor economie, maar wordt tegenwoordig meestal aangeduid als de Nobelprijs voor de Economie.

  De Nobelprijzen worden uitgereikt op 10 december tijdens ceremonies in Stockholm en Oslo. Op die datum overleed Alfred Nobel, die de prijzen instelde, in 1896.


  Lees verder op nrc.nl…
  • 12 Oktober 2015 om 13:08

  Helft werknemers iCentra, Dixons en MyCom weg na doorstart

  Door Sam de Voogt

  Ongeveer de helft van 1.000 werknemers van elektronicawinkels iCentre, Dixons en MyCom verliest zijn baan nadat de drie franchises zijn overgedaan van het deels failliete BAS Group aan Relevant Holdings. Zo’n tachtig van de bijna tweehonderd winkels blijven open.

  Dat meldt de nieuwe eigenaar in een persbericht na een akkoord met curator Jan Padberg van HVG. Met de doorstart van de 24 iCentre-winkels, ruim 30 Dixons-filialen en 22 MyCom-winkels blijft er voor ongeveer 500 werknemers wel plek onder de nieuwe eigenaar. Financiële details van de overname zijn niet bekend gemaakt.

  Maandag failliet verklaard

  De drie in surcéance verkerende dochterbedrijven van BAS Group werden vorige week maandag failliet verklaard. Daarop werden in de loop van de week steeds meer winkels uit voorzorg gesloten. Een werknemer van Dixons meldde afgelopen donderdag al dat er een nieuwe eigenaar was. In de portefeuille van BAS Group zit nu onder meer nog de tevens failliet verklaarde winkelketen Dynabyte.

  Relevant Holdings is onder meer eigenaar van Optie1 en Typhone, beide telecom-retailers. Eerder dit jaar nam het ook de Nederlandse tak van Phone House over, waarmee het 200 winkels in bezit kreeg. In totaal heeft het bedrijf nu 350 winkels in bezit.

  De financiële problemen bij Bas Group staan allerminst op zichzelf. Veel andere bedrijven in de detailhandel kregen de afgelopen jaren eveneens problemen. Eerder gingen onder meer Etam, Schoenenreus, Sabon, Siebel, Free Record Shop, de Harense Smid, Expo, Polare, Halfords, Block en Mexx failliet. Ze hebben last van webwinkels en giganten als Media Markt en BCC, die de kleinere winkelketens wegconcurreren met hun lagere prijzen.


  Lees verder op nrc.nl…
  • 12 Oktober 2015 om 12:08

  Vijf mensen gearresteerd na rellen op hoofdkantoor Air France

  Door Marissa van Loon

  De Franse politie heeft, volgens het OM in Frankrijk, vijf mensen opgepakt in verband met de rellen op het hoofdkantoor van Air France vorige week. Vanmorgen vroeg zijn de mensen gearresteerd op verdenking van zware mishandeling. Er hangt ze maximaal vijf jaar gevangenisstraf boven het hoofd, meldt persbureau AP.

  Air France spreekt over “afzonderlijke individuen”. De onderhandelingen over de bezuinigingen bij de luchtvaartmaatschappij zijn hervat. Eerder werd al besloten dat er 2.900 arbeidsplaatsen verdwijnen. Ook zouden werknemers langere diensten moeten draaien.

  Directie vlucht naar buiten

  Na het bekendmaken van de grote ontslagronde bij Air France bestormden woedende werknemers de vergaderzaal waar de directie, de bonden en een Franse regeringsdelegatie aan het vergaderen waren. Directieleden hadden de hulp van de beveiliging nodig om een veilig heenkomen te zoeken. In een video is te zien hoe HR-directeur Xavier Broseta het gebouw uit rent. Bij de schermutselingen onderweg naar buiten raakte hij zijn shirt kwijt.

  Bij het kantoor in Roissy verzamelden werknemers zich om te demonstreren tegen de ontslagen. Het bedrijf sluit vijf lijnen, stoot veertien toestellen af en gaat minder vliegen op 35 routes.

  Eerder overlegd mislukt

  Twee weken geleden vonden er ook al gesprekken plaats tussen de piloten en de vliegtuigmaatschappij, maar die mislukten. Het lukte niet om een akkoord te bereiken over lagere loonkosten voor piloten. Air France-topman Frédéric Gagey liet toen doorschemeren dat er nog een ontslagronde zou worden aangekondigd. Het management had cabinepersoneel gevraagd om jaarlijks 100 vlieguren te maken bovenop hun gebruikelijke 650 uur en om daarnaast vrije dagen in te leveren. Dit plan werd afgewezen door de vakbonden.

  Het is niet de eerste bezuinigings- en ontslagronde voor Air France. Het bedrijf heeft tussen 2012 en eind 2014 5.500 banen geschrapt. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen ruim 100.000 man in dienst. Met deze ingrijpende maatregelen hoopte Air France dit jaar weer winst te maken. Air France-KLM had over 2014 een omzet van 24,9 miljard euro en een verlies van 198 miljoen. Het bedrijf ondervindt concurrentie van budgetmaatschappijen in Europa en van luchtvaartondernemingen in de Golfregio. Air France-KLM is het grootste Europese luchtvaartbedrijf na het Duitse Lufthansa.


  Lees verder op nrc.nl…
  • 12 Oktober 2015 om 11:54

  Duitse minister: nieuwe hardware nodig voor 3,6 miljoen VW’s

  Door Bastiaan Nagtegaal

  Bij zo’n 3,6 miljoen diesels van Volkswagen moeten in verband met het emissieschandaal onderdelen vervangen worden. Dat heeft het Duitse ministerie van Transport gezegd, meldt Reuters. Volkswagen had al aangekondigd dat in ‘sommige gevallen’ software-updates niet zouden volstaan.

  Het gaat volgens het ministerie om voertuigen met een 1,6-litermotor. Volkswagentopman Matthias Müller zei dinsdag technische oplossingen ter goedkeuring voorgelegd te hebben aan de KBA, de Duitse vervoersautoriteit:

  Volkswagen heeft het aantal van 3,6 miljoen auto’s die een hardware-update nodig hebben nog niet bevestigd. Ook is nog onduidelijk bij hoeveel Nederlandse auto’s onderdelen vervangen moeten worden. Importeur Pon zegt bericht uit Wolfsburg af te wachten. Wereldwijd zijn bij het emissieschandaal zo’n 11 miljoen auto’s betrokken. De auto’s worden vanaf 2016 teruggeroepen, maar de nieuwe onderdelen zijn waarschijnlijk pas in september van dat jaar beschikbaar.


  Lees verder op nrc.nl…
  • 9 Oktober 2015 om 13:36

  β€˜Miljoenenclaim Belastingdienst tegen Deloitte en Ernst & Young’

  Door Mirjam Remie

  Accountantskantoren Deloitte en Ernst & Young zouden een claim van 25 miljoen euro hebben ontvangen van de Belastingdienst, vanwege een constructie waarmee superrijken belasting ontdoken. Dat meldt De Telegraaf vanochtend.

  Klanten omzeilden de 19 procent btw bij de aanschaf van een schip door het niet op eigen naam te zetten, maar onder te brengen bij een bedrijfje in een belastingparadijs en het vervolgens terug te huren, zo schrijft de ochtendkrant. Gemiddeld zou zo’n schip tien miljoen euro kosten. De constructie zou een kant-en-klaarproduct zijn geweest van de kantoren. Volgens een topmanager van Deloitte werden de opbrengsten tussen beide kantoren verdeeld.

  De Belastingdienst richt zich niet alleen op de kantoren, maar ook op de schipeigenaren. De afgelopen jaren zou van hen ruim vijftig miljoen euro zijn teruggevorderd. Volgens Deloitte gaat het om een oude zaak, die nu onder de rechter is. Een jachtmakelaar die bij de constructie betrokken was, zegt dat de regeling sinds 2006 niet meer wordt gebruikt.


  Lees verder op nrc.nl…
  • 9 Oktober 2015 om 08:06

  Funda gaat woningaanbod neutraler tonen

  Door Eppo KΓΆnig

  Funda, de grootste huizenwebsite van Nederland, wordt neutraler. De site gaat het aanbod van NVM-makelaars niet langer bovenaan de zoekresultaten zetten. De rangschikking van het woningaanbod wordt voortaan bepaald door de zoekcriteria van gebruikers. Dat heeft de ledenraad van de NVM gisteren besloten, blijkt uit een intern bericht dat in bezit is van deze krant.

  Funda, marktleider met 29,3 miljoen bezoeken per maand, wordt al langer beschuldigd van misbruik van haar economische machtspositie. De site is voor 90 procent van de NVM, Nederlands grootste makelaarsvereniging met 4.000 leden, en voor 10 procent van NVM-leden met aandelen. NVM-makelaars krijgen een voorkeursbehandeling op de site en hun woningaanbod wordt boven dat van andere makelaars getoond. Op last van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) vermeldt Funda dit sinds 2013 als disclaimer.

  VBO, de tweede makelaarsvereniging met 1.100 leden, claimt dat Funda juist marktleider heeft kunnen worden door sinds 2007 ook niet NVM-makelaars toe te laten. VBO eist “een gelijke behandeling tegen redelijke voorwaarden” en is een bodemprocedure tegen Funda en de NVM begonnen. De vereniging eist een schadevergoeding van 20.000 euro per VBO-kantoor per jaar. Indien Funda ooit wordt veroordeeld, kan een lange procedure volgen om de schade te bepalen.

  Relevantie

  Funda wordt vanaf half november vernieuwd en wil de “informatiebehoefte van de individuele bezoeker” centraal stellen, staat in het interne bericht:
  “Het lidmaatschap van een brancheorganisatie is dan geen element dat meeweegt in de selectie en rangschikking van objecten.”

  Het woningaanbod wordt getoond “op basis van relevantie”, staat er.

  “Eerst zien, dan geloven”, zegt directeur Hans van der Ploeg van VBO:

  De bodemprocedure speelt geen rol in het besluit van Funda, zegt een woordvoerder:

  “Wij opereren op eigen kracht en stellen de consument centraal. Funda wordt geheel vernieuwd en gaat zich nog meer richten op mobiele gebruikers. Het is logisch om ook de zoekresultaten in de vernieuwing mee te nemen.”


  Lees verder op nrc.nl…
  • 8 Oktober 2015 om 18:38

  Duitse justitie doorzoekt bedrijfspanden Volkswagen

  Door Jorg Leijten

  Het Duitse Openbaar Ministerie heeft vandaag meerdere invallen gedaan bij bedrijfspanden van Volkswagen, waaronder het hoofdkantoor in thuisstad Wolfsburg. Dat meldt persbureau AFP.

  Met de inval wil justitie informatie veiligstellen die verband houdt met het dieselschandaal waarin de autobouwer momenteel is verwikkeld. Het gaat om onder meer documenten met bedrijfsgegevens en externe apparatuur voor dataopslag, meldt de openbaar aanklager in Braunschweig in een verklaring. De informatie zou moeten helpen bij het beantwoorden van de vraag wie verantwoordelijk is voor het gesjoemel met de uitstootgegevens en hoe de fraude heeft plaatsgevonden.

  Volkswagen heeft daarbij naar eigen zeggen een ‘uitgebreide hoeveelheid documenten’ overgedragen.

  Justitie kwam vorige week in actie nadat duizenden mensen aangifte hadden gedaan tegen Volkswagen vanwege de manipulatie van emissiedata. Het Duitse concern kwam eerder deze maand in opspraak nadat het toegaf in elf miljoen auto’s met de software te hebben gesjoemeld.

  Later meer.


  Lees verder op nrc.nl…
  • 8 Oktober 2015 om 15:10

  Topman Volkswagen Amerika wist al 1,5 jaar van mogelijke fraude

  Door Jorg Leijten

  De topman van de Amerikaanse afdeling van Volkswagen Michael Horn wist al in het voorjaar van 2014 dat het Duitse autobedrijf mogelijk emissieregels overtrad met zijn dieselmotoren. Dat blijkt uit een schriftelijke verklaring die hij heeft afgelegd, voorafgaande aan een verhoor door het Amerikaanse Congres dat donderdag zal plaatsvinden.

  Horn verklaart dat hij op de hoogte was van mogelijke fraude, maar ervan uitging dat het bedrijf het ‘mankement’ zou aanpakken.

  Pas achttien maanden nadat de topman ervan op de hoogte werd gesteld dat de uitstoot van de Volkswagendieselmodellen die tussen 2009 en 2015 zijn verkocht vele malen schadelijker was dan volgens wettelijke eisen was toegestaan, meldde de Amerikaanse tak van het autoconcern dit op 3 september bij milieuwaakhond EPA.

  “We hebben gesteld dat er een probleem was met de voertuigen in de vorm van verborgen software die kon zien of het voertuig getest werd in een laboratorium of gewoon op de weg reed.”

  Amerikaanse certificaten nieuwe modellen ingetrokken

  In de schriftelijke verklaring stelt Horn dat ook de certificaten zijn ingetrokken van een aantal volkswagenmodellen die volgend jaar geleverd moeten worden. Het gaat om de 2016-edities van de Beetle, Jetta, Golf en Passat met viercilinder dieselmotor. Ze bevatten software die niet is aangegeven bij de Amerikaanse milieudiensten. Het gaat daarbij om auto’s in de Verenigde Staten, voor Nederland is er vooralsnog geen probleem, stelt importeur PON.

  Toch meer auto’s gemanipuleerd

  De Duitse krant Süddeutsche Zeitung meldt donderdag dat de software waarmee emissietesten konden worden gemanipuleerd wel degelijk ingeschakeld was bij 11 miljoen auto’s die uitgerust waren met de fraudeprogramma’s. Volkswagen zei eerder nog dat de software weliswaar in de elf miljoen wagens aanwezig was, maar slechts bij een klein gedeelte geactiveerd.

  De krant meldt tevens dat er woensdag tien topmanagers zijn geschorst door Volkswagen. Het bedrijf weigert vooralsnog om met namen van verantwoordelijken naar buiten te treden.


  Lees verder op nrc.nl…
  • 8 Oktober 2015 om 12:49

  Woningen sinds huizencrisis nooit zΓ³ snel verkocht als laatste kwartaal

  Door Anne Dohmen

  Niet eerder werden woningen sinds het uitbreken van de huizencrisis zó snel verkocht als het afgelopen kwartaal. Gemiddeld was een verkoper zijn huis na 98 dagen kwijt. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die makelaarsvereniging NVM vanmorgen bekend heeft gemaakt.

  Het is sowieso het beste derde kwartaal sinds 2007, zei voorzitter Ger Hukker. “Het was een mooie zomer.” En dat is best verrassend, gezien de beperkende financieringsmaatregelen die op 1 juli werden ingevoerd. De makelaars verkochten ruim 36.000 huizen, 27 procent meer dan dezelfde periode een jaar eerder. Hukker:

  Op de totale koopwoningmarkt werden naar schatting 47.500 huizen verkocht. De lage hypotheekrente, zei Hukker, is blijkbaar „onze reddingsboei”, die ervoor zorgt dat het herstel blijft doorzetten.

  Prijzen omhoog

  De prijzen stegen met ruim 4 procent ten opzichte van vorig jaar, maar daalden licht met 0,3 procent vergeleken met het tweede kwartaal. Een huis werd gemiddeld verkocht voor 224.000 euro. Dat is 8 procent méér dan tijdens het dieptepunt in 2013, maar nog altijd 12 procent minder dan voor de crisis uitbrak.

  In de gebieden waar het goed gaat, vragen verkopers nu aan hun makelaar “of ze hun vraagprijs niet eens met 10.000 euro omhoog kunnen doen”, zei Hukker. Maar de huizenmarkt is divers – er zijn ook gebieden waar de vraagprijzen maar liefst 40 procent lager zijn dan voor de crisis.

  De vrijstaande woningen, die het langst op het herstel moesten wachten, zijn volgens de NVM bezig met een inhaalslag. Er werden er meer verkocht (ruim 32 procent meer dan vorig jaar), en er werd ook meer voor betaald. Verkopers kregen gemiddeld 352.000 euro voor hun huis, 5,2 procent meer dan hetzelfde kwartaal in 2013.

  Nog altijd veel woningen lang te koop

  Toch zijn er ook nog veel woningen – ruim 61.000 van NVM-makelaars – die al langer dan een jaar op een koper wachten. Dat is bijna de helft van het totale aanbod. En huizen zijn nog altijd gemiddeld elf maanden op de markt.

  De belangrijkste oorzaak daarvoor is volgens de makelaars dat mensen hun – te hoge – vraagprijs niet willen of kunnen laten zakken. Van de huizen die langer dan drie jaar te koop staan, wordt in één kwartaal slechts 5 procent verkocht. In bijvoorbeeld Noordoost Groningen geldt dat voor maar liefst 65 procent van de huizen die te koop staan, in de omgeving van het Brabantse Uden voor 60 procent.

  Het herstel van de nieuwbouwmarkt wordt geremd door een gebrek aan aanbod – volgens Hukker komt dat door veroorzaakt doordat projectontwikkelaars en bouwbedrijven fors hebben gesneden in hun personeelsbestand en zich nog geen nieuwe investeringen kunnen permitteren.

  “Bouwers zeggen tegen ons dat ze vol zitten tot begin 2017.”

  Lees ook in NRC: Huizencrisis is ‘definitief voorbij’, volgens de NVM, over het herstel van de woningmarkt.

  Lees verder op nrc.nl…
  • 8 Oktober 2015 om 10:52

  Duitse export loopt sterk terug

  Door Jorg Leijten

  De Duitse export kende het afgelopen maand zijn grootste daling sinds januari 2009, toen Europa midden in de financiële crisis zat. Ten opzichte van augustus van dit jaar daalde de export in september met 5,2 procent. Op jaarbasis steeg de uitvoer van goederen en diensten nog wel 5 procent.

  Dat meldt het Duitse statistiekbureau Destatis donderdag op basis van voor seizoensinvloeden gecorrigeerde cijfers. Eerder werd door economen nog gerekend op een krimp in de uitvoer van 0,9 procent. In absolute getallen gemeten kromp de Duitse export met 5,4 miljard euro. Een verklaring ligt deels in de dalende vraag vanuit China, een belangrijke handelspartner voor onze oosterburen.

  Ook de cijfers over import liet met een daling van 3,1 procent een negatieve trend zien. Ten opzichte van september 2014 steeg de invoer wel nog met 4 procent. De afname kan negatieve gevolgen hebben voor de Nederlandse economie. Ongeveer 20 procent van de Nederlandse export gaat naar Duitsland. Een dalende vraag naar Duitse producten werkt door in de Nederlandse uitvoer.

  In de gegevens is nog niet het effect meegenomen van het dieselschandaal bij Volkswagen, de grootste autobouwer van Duitsland. Naar verwachting zullen de gevolgen hiervan pas over enkele maanden doorklinken in de cijfers over de Duitse economie, wanneer een eventuele daling in het aantal autoverkopen zichtbaar wordt.


  Lees verder op nrc.nl…
  • 8 Oktober 2015 om 10:32

  Update aantal Volkswagens pas september 2016 klaar

  Door Carlijn Vis

  De Duitse minister van Transport Alexander Dobrindt zegt dat de aangekondigde software-updates voor sommige auto’s van Volkswagen niet voldoende is. Bij een aantal types zal een hardware-update moeten worden uitgevoerd, en die is pas in september 2016 beschikbaar.

  Dat zei minister Dobrindt gisteravond als reactie op het plan van Volkswagen.

  Regering eiste oplossing met tijdschema

  De Duitse overheid vroeg het autobedrijf om een voorstel voor een oplossing, inclusief een tijdsplan. Volgens Dobrindt wordt er in het voorstel gesproken over het terugroepen van auto’s met een 2-liter-, 1.6-liter- en 1.2-litermotor.

  Auto’s met een 2-litermotor hebben een software-update nodig die eind van dit jaar klaar zal zijn en begin volgend jaar wordt geïnstalleerd. Volkswagen met 1.6-litermotoren hebben een technische wijziging nodig, die dus pas in september 2016 gereed is. Volgens de minister zijn er 3,6 miljoen auto’s met een 1.6-litermotor in Europa.

  Er werd niet gezegd welke aanpassing de 1.2-litermotoren nodig hebben.

  Duitse RDW moet akkoord gaan met het plan

  Gisteren werd bekend dat Volkswagen in januari wil beginnen met het aanpassen van de auto’s die zijn uitgerust met sjoemelsoftware. Toen zei Volkswagen-topman Matthias Müller dat een update van de software bij de meeste auto’s voldoende zal zijn.

  Volkswagen legt deze week de technische details van de oplossing voor aan het Kraftfahrt-Bundesamt (KBA), de Duitse RDW.

  Eind 2016 moeten alle auto’s in Duitsland zijn aangepast. Of dit ook geldt voor alle 11 miljoen betroffen auto’s wereldwijd is niet duidelijk.

  Komt iedereen wel naar de dealer?

  Ook is het niet zeker dat Volkswagen-eigenaren hun auto laten updaten; automobilisten zijn niet verplicht om bij de garage een update te halen. Door de aanpassing neemt mogelijk het vermogen van de auto iets af en zullen automobilisten het tankje AdBlue – tegen stikstofoxiden – vaker moeten bijvullen.

  Dat zijn geen lokkertjes, maar als niemand zijn auto update, worden de wegen ook niet schoner. Volkswagen hoopt dan ook dat dat de motivatie is om de software-update toch te laten uitvoeren.

  Nieuwe topmannen

  Ruim een week na het aantreden van de nieuwe topman Matthias Müller krijgt Volkswagen aanstaande woensdag ook een nieuwe president-commissaris. Hans Dieter Pötsch, de huidige financiële topman van het bedrijf, wordt de man die het dieselschandaal moet oplossen.


  Lees verder op nrc.nl…
  • 8 Oktober 2015 om 09:21

  Inflatie in september opnieuw gedaald

  Door Jorg Leijten

  Door de lage brandstofprijzen is inflatie in Nederland in september gedaald tot 0,6 procent. Dat meldt statistiekbureau CBS vanochtend. De inflatie ligt daarmee 0,2 procentpunt lager dan in augustus, toen de consumentengoederen nog 0,8 procent duurder waren dan in diezelfde maand in 2014.

  Benzine was in september 12,5 procent goedkoper dan in dezelfde maand in 2014. In augustus was de prijsdaling op jaarbasis nog 7,5 procent. Ook LPG en diesel waren goedkoper dan een jaar eerder. De prijs van LPG nam af met 23 procent en was daarmee de sterkste daler. Ook de prijs van vliegtickets is droeg bij aan de daling van de inflatie. Uitschieters naar boven waren aardappelen en telefoons waarvoor consumenten fors meer voor moesten neertellen dan een jaar geleden.

  De ontwikkeling van de consumentprijsindex (CPI) laat dit jaar een fluctuerend verloop zien. In januari was de inflatie met 0 procent nog het laagst in 27 jaar, terwijl het cijfer in de maanden daarna weer opliep tot 1,1 procent in mei.

  Deflatie in Eurozone

  Om beter te kunnen vergelijken met andere landen in de Eurozone, stelt het CBS ook een geharmoniseerde prijsindex (HICP) samen. Volgens deze rekenmethode daalde de inflatie in Nederland naar 0,3 procent in september. De inflatie in het gehele Eurogebied was met -0,1 procent zelfs negatief. Dat komt neer op een deflatie, een daling van het algemene prijspeil. Eerder was de inflatie ook van december 2014 tot en met maart 2015 negatief. De deflatie voor het gehele gebied wordt veroorzaakt door sterk dalende energieprijzen. Ten opzichte van september 2014 lagen deze 8,9 procent lager.

  Deflatie kan nadelig zijn: consumenten stellen hun bestedingen uit in de verwachting dat prijzen nog verder gaan dalen, wat weer een negatief effect kan hebben op de economieën in de Eurozone. Ook wordt het moeilijker schulden af te lossen.


  Lees verder op nrc.nl…
  • 8 Oktober 2015 om 09:13

  DNB bezorgd over Nederlandse banken en pensioenfondsen

  Door Mark Beunderman

  Nederlandse banken en pensioenfondsen kunnen klappen krijgen door de groeiende nervositeit op de financiële markten. Hiervoor waarschuwt De Nederlandsche Bank (DNB) vandaag in het halfjaarlijkse Overzicht Financiële Stabiliteit.

  De grilligheid (‘volatiliteit’) op de aandelen-en obligatiemarkten neemt toe, zo constateert DNB. Er zijn vaker korte periodes van hevige prijsschommelingen. Afgelopen zomer daalden de aandelenbeurzen opeens fors door onrust over China. In mei ging de rente op Duitse staatsobligaties in één dag meer dan twintig basispunten (honderden van procenten) omhoog en toen weer omlaag. In oktober 2014 was er de flash crash op de Amerikaanse obligatiemarkt.

  “Ik sluit niet uit dat de volatiliteit aanhoudt of zich zelfs uitbreidt”, zei DNB-president Klaas Knot vanochtend bij een persconferentie. In China hebben Nederlandse banken circa 20 miljard euro uitstaan, schrijft DNB in het overzicht. Dat is minder dan een procent van hun balanstotaal. “Toenemende turbulentie in China kan echter ook via indirecte kanalen een substantieel effect hebben op Nederlandse banken”. Grote buitenlandse banken waarmee Nederlandse banken zaken doen, kunnen in de problemen komen. En Nederlandse banken hebben beleggingen in landen die sterk afhankelijk zijn van China.

  Aanzienlijke beleggingsportefeuilles

  Financiële instellingen in Nederland moeten goed letten op hun “balansbeheer”, zegt DNB. Pensioenfondsen en verzekeraars hebben “aanzienlijke beleggingsportefeuilles”. Voor banken geldt dat minder, maar zij zijn blootgesteld aan een ander risico. De banken financieren zich op de financiële markten, bijvoorbeeld door obligaties uit te geven. Zo kunnen er “financieringsrisico’s” ontstaan bij onrust op de markten. Nederlandse banken zijn afhankelijker van marktfinanciering dan de banken in andere Europese landen.

  Waar komt de recente wispelturigheid op de markten vandaan? DNB verwijst, net als de meeste analisten, naar de afgenomen ‘liquiditeit’, de beschikbaarheid van aandelen, obligaties en andere beleggingsproducten die verhandeld kunnen worden. Bij geringe liquiditeit kan een kleine beweging meteen een schokeffect veroorzaken. “Schokken verspreiden zich sneller en er treden besmettingseffecten op”, aldus Knot. DNB komt niet met nieuwe regels om de risico’s te ondervangen. “Instellingen kunnen zelf liquiditeitsstresstesten uitvoeren om de gevolgen van marktilliquiditeit in kaart te brengen.”

  De liquiditeit is in de eerste plaats afgenomen doordat banken minder actief zijn op de markten. Na de financiële crisis is de regelgeving voor banken strenger geworden, om te voorkomen dat ze om zouden vallen. Onder meer de kapitaaleisen zijn verscherpt. Daardoor is handel in effecten voor de banken kostbaarder geworden. In feite zijn er dus nieuwe risico’s ontstaan door maatregelen die na de crisis andere risico’s moesten indammen.

  Moeten die nieuwe, strenge regels misschien maar weer overboord? Zeker niet, zei Knot.

  Monetair beleid

  Een andere reden van verminderde liquiditeit in de markt is “mogelijk” het monetaire beleid van centrale banken, zegt DNB. De Europese Centrale Bank (ECB) koopt sinds maart maandelijks 60 miljard euro aan overheidsobligaties op, iets waarvan Knot een verklaard tegenstander is. Dit kan “op termijn leiden tot schaarste” in de obligatiemarkt, aldus het rapport.

  Knot noemde het “niet behulpzaam” om het nu te hebben over uitbreiding van het grootschalige opkoopprogramma. ECB-president Mario Draghi zinspeelde hier onlangs wél op, na een vergadering van de ECB-bestuursraad. Maar dit lijkt een solo-actie te zijn geweest. “Er is hierover geen discussie geweest in de bestuursraad”, aldus Knot.


  Lees verder op nrc.nl…
  • 7 Oktober 2015 om 14:30

  Loonakkoord ambtenaren onder druk na kritiek van DNB en ABP

  Door Eppo KΓΆnig

  De loonsverhoging voor 800.000 ambtenaren bij de overheid en in het onderwijs staat onder druk. Het bestuur van pensioenfonds ABP, dat moet besluiten tot verlaging van de pensioenopbouw zodat nu meer loon kan worden uitgekeerd, is kritisch over de gevolgen voor de pensioenen. Ook toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) maakt zich zorgen over de financiële positie van ABP. Dat blijkt uit een interne bestuursnotitie van het pensioenfonds die in het bezit is van deze krant.

  De Rijksoverheid en onderwijsinstellingen sloten begin juli met drie vakcentrales een akkoord over ruim 5 procent loonsverhoging in 2015-2016. Ambtenaren bij provincies en gemeenten en universitaire medewerkers krijgen vanaf 2016 vooralsnog 1,4 procent meer loon. Werkgevers betalen het grootste deel van de loonsverhoging, maar een deel (1,8 van de 5 procent) wordt bekostigd door verlaging van de premies voor werkgevers. ABP (2,8 miljoen deelnemers) verlaagt de pensioenopbouw en zal voortaan de ontwikkeling van de prijzen volgen, niet meer die van de lonen.

  In de notitie van 28 september staat dat DNB “bezorgd” is over “de kwetsbaarheid van de opgebouwde pensioenen” bij ABP. Er staat volgens de toezichthouder “veel spanning” op de verhouding tussen de premie-inkomsten, de toezeggingen aan deelnemers en de risico’s voor pensioenen. De afspraken uit het loonakkoord zorgen voor een “toename van de spanning”.

  ‘Goede pensioenen verder uit beeld’

  Het ABP-bestuur, dat besluiten over de premie neemt, zegt de zorgen van DNB te laten meewegen. Het akkoord leidt tot minder verhogingen en trager financieel herstel, blijkt uit berekeningen. Het streven naar goede pensioenen lijkt mede door het akkoord “verder uit beeld” te raken, aldus het bestuur. Als er een gat valt in de bekostiging van de loonsverhoging, moet het kabinet mogelijk bijspringen. ABP zegt “in overleg” te zijn over het akkoord.

  Vakbond FNV, die het akkoord niet ondertekende, is tegen omdat de loonsverhoging deels wordt betaald met verlaging van de pensioenpremie. Maar de vakbond verloor vorige week een kort geding over het akkoord tegen overheden en de drie andere vakbonden. Volgens de Haagse rechtbank is er voldoende overleg geweest over het akkoord en heeft een vereiste meerderheid, drie van de vier vakcentrales, vóór gestemd.


  Lees verder op nrc.nl…
  • 7 Oktober 2015 om 11:43

  Raad van State: Asscher beboet vreemdelingenarbeid te hoog

  Door Marissa van Loon

  De Raad van State heeft de minister van Sociale Zaken, Lodewijk Asscher (PvdA), op de vingers getikt. De minister moet zijn boetebeleid voor overtredingen van de Wet arbeid vreemdelingen aanpassen. Het boetebedrag voor wanneer een vreemdeling zonder werkvergunning arbeid verricht bedraagt 12.000 euro. Dat is onredelijk, concludeert het hoogste bestuursorgaan vandaag.

  De uitspraak gaat over een boete die was opgelegd aan de exploitant van een Amsterdams hotel, omdat een illegale Roemeen daar zonder werkvergunning werkte. De minister zal een “fijnmaziger boetesysteem” moeten hanteren. De Raad van State adviseert verschillende boetebedragen voor verschillende categorieën werkgevers. Ook een waarschuwingsbevoegdheid lijkt een optie. Voor nu zal het oude boetebedrag van 8.000 euro gehanteerd moeten worden.

  Hogere boete door aangescherpt beleid

  Sinds januari 2013 wordt er standaard een boete van 12.000 euro gegeven. Dit bedrag is, naar het oordeel van de Afdeling bestuursrechtspraak, niet onredelijk als het gaat om ‘hardnekkige malafide werkgevers’. De Afdeling bestuursrechtspraak in een verklaring:


  Lees verder op nrc.nl…
  • 7 Oktober 2015 om 11:33
  ❌