[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Vandaag β€” 14 Augustus 2018NOS Economie

Even uitblazen en diep ademhalen in Turkse financiΓ«le crisis

De Turkse lira is vandaag licht opgekrabbeld en de aandelenbeurs van Istanbul noteert plussen. De financiële storm die de voorbije week over Turkije trok en de lira omver blies lijkt even te gaan liggen. Europese beurzen noteren eveneens plusjes. Het zorgt voor opluchting en hoop dat het ergste voorbij is.

Turkse ondernemersclubs riepen de overheid vandaag op tot een strakker monetair beleid om de lira te stabiliseren. Ze willen een diplomatieke oplossing voor de ruzie met de Verenigde Staten.

Het is echter maar de vraag of de crisis is bezworen. De miljarden die de Turkse centrale bank in de banken stopt nemen de meest acute geldzorgen weg, maar lossen het probleem niet op. Het lijkt vooralsnog meer een adempauze en even uitblazen. Het is een patroon dat je wel vaker ziet na heftige koersbewegingen terwijl er feitelijk niets verandert. Koersen stuiteren terug, maken een soort pas op de plaats, of herstellen zich wat, om vervolgens in de volgende dagen weer af te kalven.

Vijand

Ondertussen escaleert het handelsconflict tussen Turkije en de VS. President Erdogan kondigt een boycot aan van Amerikaanse elektronische producten als antwoord op de verdubbeling van de tarieven op staal door de VS in de ruzie over de vrijlating van een Amerikaanse evangelische predikant.

Ook roept hij zijn landgenoten nog eens op om lira's niet in te ruilen voor dollars. "Omwisselen in buitenlandse valuta betekent toegeven aan de vijand", aldus Erdogan. Volgens Erdogan is er niks mis met de fundamenten van de Turkse economie maar is er sprake van een oorlog tegen het land.

Van een terugkerend vertrouwen van markten lijkt geen sprake. Het vertrouwen in de financiëel-economische en politieke basis van de munt bereikte zondagavond zijn voorlopig dieptepunt. De lira tikte een koers aan van 0,1217 eurocent (8,19 lira voor een euro), een dag later sloot de munt op 0,1260. In de loop van de nacht en ochtend krabbelde de munt op naar 0,1350 eurocent (7,50 lira), een stijging van 5 procent. Deels is het een euro-dollar-effect: omdat de euro iets goedkoper is geworden ten opzichte van de dollar loopt de lira-eurokoers op.

Albayrak of Draghi

De Turkse beursindex opende bijna twee procent hoger, maar daar is aan het einde van de beursdag niet veel meer van over. Later vandaag houdt de Turkse minister van Financiën Berat Albayrak een conference-call met investeerders om ze gerust te stellen. Zijn eerder optreden overtuigde de markten in het geheel niet.

Van monetair 'management by speech', zoals ECB-president Mario Draghi dat vijf jaar geleden deed met de euro kunnen Albayrak of Erdogan alleen maar dromen. "De ECB staat klaar om alles te doen wat nodig is om de euro te redden. En geloof mij, het zal genoeg zijn", dreigde Draghi toen. De woorden waren genoeg om de financiële markten te kalmeren en het vertrouwen terug te brengen.


 • 14 Augustus 2018 om 14:41

Erdogan probeert Trump met gelijke munt terug te betalen

De ruzie tussen Turkije en de VS over een gevangen geestelijke lijkt nog lang niet over. President Erdogan heeft bekendgemaakt dat hij de invoer van elektronische apparaten uit Amerika wil verbieden.

Hij maakte de maatregel niet concreet, maar suggereerde dat zijn landgenoten in plaats van een iPhone maar een Samsung moeten kopen of een smartphone van Vestel, een Turkse elektronicafabrikant.

Dieptepunt

Washington verdubbelde deze maand de importtarieven voor staal uit Turkije. President Trump is boos omdat Turkije weigert om de Amerikaanse dominee Andrew Brunson vrij te laten.

Dat heeft de verhouding tussen de Navo-bondgenoten Turkije en de Verenigde Staten op scherp gezet. Vorige week twitterde Trump daarover: "onze relaties met Turkije zijn op dit moment niet goed!"

Revolutie

Turkije beschuldigt Brunson ervan dat hij de mislukte revolutie van twee jaar geleden tegen Erdogan steunde. Hij zit al bijna twee jaar vast. Half juli mocht hij de gevangenis verlaten en sindsdien heeft hij huisarrest.

Gisteren was er in Washington overleg over Brunson met de Turkse ambassadeur, maar daar is niets concreets uitgekomen. Eerder deze maand stelde Amerika sancties in tegen twee kabinetsleden van Erdogan om zo de druk op te voeren om Brunson vrij te krijgen.

Door de Amerikaanse strafmaatregelen is de financiële crisis in Turkije versterkt. De lira heeft snel terrein verloren ten opzichte van andere valuta. De financiële wereld maakt zich zorgen of Turkije zijn buitenlandse leningen nog wel kan aflossen en vreest dat grote Europese banken hard worden geraakt door de Turkse crisis.

Omwisselen

Erdogan riep zijn landgenoten vandaag nog eens op om lira's niet in te ruilen voor dollars. "Omwisselen in buitenlandse valuta betekent toegeven aan de vijand", zei hij.

Volgens hem heeft zijn regering de noodzakelijke maatregelen genomen om de economie te ondersteunen, maar hij voegde eraan toe dat het ook belangrijk is om politiek de rug recht te houden.


 • 14 Augustus 2018 om 12:36

Gevreesde vertraging blijft uit: economie blijft krachtig groeien

De Nederlandse economie laat een stabiele en doorzettende groei zien en blijft het beter doen dan andere Europese economieën. In het tweede kwartaal groeide de economie 0,7 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal.

Vergeleken met een jaar geleden komt de groei uit op een stevige 2,9 procent, aldus de eerste groeiramingen van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het CBS ziet vooralsnog nergens een effect van de lopende handelsconflicten.

Over de doorzettende groei bestond enige onzekerheid. In het eerste kwartaal liep de groei terug na de sterke kwartalen in 2017 met een groei boven de 3 procent. Ook in het tweede kwartaal leek volgens de eerste cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat de economische groei af te zwakken, maar dat blijkt dus mee te vallen.

Consumeren

Aan de groei droegen alle motoren van de economie, consumptie, investeringen en export, bij. Consumenten gaven 2 procent meer uit. De consumentenuitgaven stijgen nu al meer dan vier jaar op rij. In het tweede kwartaal werden vooral meer auto's en elektrische apparaten gekocht. Ook de uitgaven in de horeca namen toe.

De consumptieve groei is in in lijn met het feit dat de werkgelegenheid groeit en de lonen stijgen, waardoor de koopkracht toeneemt. Het consumentenvertrouwen is ook al bijna twee jaar hoog.

Rem op de groei

De bedrijvigheid en de investeringen namen ook toe. Bouwbedrijven groeiden in het tweede kwartaal het sterkst. Ook de industrie produceerde meer. Er rolden meer transportmiddelen, machines en elektrische producten van de band.

De export nam toe met bijna 3 procent, de invoer groeide met twee procent. Wel constateert het CBS dat in juni de export van goederen voor het eerst in vier jaar is gekrompen. Dat lag vooral aan de lagere export van aardolie-, metaal- en chemische producten.

De krapte op de arbeidsmarkt en het recordaantal vacatures zet volgens het CBS in sommige sectoren een rem op de groei, zoals in transport, de zorg, de detailhandel, de horeca, de bouw en installatiebranche.

Buurlanden

Ook de economie in de buurlanden laat groei zien. Duitsland verrast met sterkere groeicijfers dan verwacht. Onze belangrijkste handelspartner stelde de groei in het eerste kwartaal iets naar boven bij en laat voor het tweede kwartaal een groei optekenen van 0,5 procent.

De Duitse groeicijfers overklassen de gemiddelde groei in de eurozone constateert ING-econoom Carsten Brzeski. "Duitsland ligt nog steeds op koers voor een gouden decennium."

Frankrijk, België en Italië blijven onder het gemiddelde van de eurozone met een kwartaalgroei van respectievelijk 0,2, 0,3 en 0,2 procent ten opzichte van de eerste drie maanden.

De sterkste groeiers in Europa zitten in Oost-Europa. Op jaarbasis plust Bulgarije 3,4 procent, Hongarije 4,4 procent, Roemenië 4,2 procent en Polen 5 procent.

Voor zowel de eurozone, de 19 landen met de euro, als de 28 EU-lidstaten komt de economische groei uit op gemiddeld 0,4 procent kwartaal op kwartaal en op 2,2 procent jaar op jaar.


 • 14 Augustus 2018 om 09:36

Zuid-Korea verbiedt rijden in teruggeroepen brandgevaarlijke BMW's

Zuid-Korea verbiedt het rijden in 20.000 BMW's die werden teruggeroepen omdat ze brandgevaarlijk zijn. Bestuurders van de dieselauto's mogen ze alleen nog gebruiken om te rijden naar veiligheidschecks.

Wie zich daar niet aan houdt, kan tot één jaar gevangenisstraf krijgen. Het ministerie van Transport zei dat het bestuurders zal proberen te overtuigen om hun auto's na te laten kijken.

Als bestuurders het verbod naast zich neerleggen en auto's vlam vatten, zal de overheid 'agressief' optreden, zei een ministeriewoordvoerder volgens persbureau AP.

Uitlaatgas

BMW riep vorige maand 106.000 dieselvoertuigen van 42 modellen terug omdat er een fout zit in de module die de uitlaatgasrecirculatie (EGR) regelt.

In Nederland heeft BMW 6764 dieselauto's teruggeroepen. In de afgelopen twee jaar vlogen vier Nederlandse BMW's in brand. Tussen januari en juli dit jaar vatten wereldwijd 27 auto's vlam.


 • 14 Augustus 2018 om 08:44

Hoogste aantal vacatures ooit

Het aantal openstaande vacatures is gestegen naar recordhoogte. Eind juni stonden er 251.000 vacatures open in Nederland. Het wordt voor werkgevers dus steeds lastiger om personeel te vinden. Dat blijkt uit cijfers van het CBS, het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het aantal vacatures steeg in het tweede kwartaal met 16.000 en daardoor wordt het record van 2007 gebroken. Vooral het aantal vacatures in de handel nam met 4000 flink toe. Ook in de horeca steeg het aantal vacatures flink, met 3000.

De krapte op de arbeidsmarkt leidde er het afgelopen kwartaal ook toe dat er meer mensen een vast contract hebben gekregen. Het aantal werknemers met een vast contract stijgt volgens het CBS zelfs al twee kwartalen harder dan het aantal mensen met een tijdelijk contract.

De stijging van het aantal vacatures gaat niet gepaard met een even snelle daling van de werkloosheid. In juni waren er 338.000 werklozen, 87.000 minder dan een jaar eerder. De werkloosheid neemt minder snel af doordat meer mensen die waren gestopt met het zoeken naar het werk nu toch weer proberen een baan te vinden. Zij zijn daardoor weer opgenomen in de werkloosheidsstatistieken.


 • 14 Augustus 2018 om 00:01
Gisteren β€” 13 Augustus 2018NOS Economie

'Stoppen met Seatwave door Ticketmaster stap in goede richting'

Het stoppen met doorverkoopwebsite Seatwave door kaartverkoper Ticketmaster is een goede stap, vinden critici van sites waar extreem hoge prijzen voor concert- en festivalkaartjes worden gevraagd. Maar het probleem is nog niet opgelost, zeggen ze.

Met enige regelmaat komen woekerprijzen voor concertkaartjes in het nieuws. Een bekend voorbeeld waren kaartjes voor het concert van Adele in 2015, die voor maar liefst 700 euro te koop stonden, terwijl ze eigenlijk ruim 100 euro kostten.

Worden kaartjes doorverkocht, dan gaat er geen geld naar de artiest of songwriter. Dat stoort de Beroepsvereniging voor Auteurs en muzikanten (BAM). "En fans moeten er extra voor betalen, dat willen de artiesten niet", zegt Rita Zipora van BAM. "Het geld gaat puur naar de doorverkopers en verdwijnt uit de waardeketen van muziek."

Aan banden leggen

Seatwave is dan wel een grote speler in zogenoemde secundaire tickets, maar niet de enige. "Bijvoorbeeld Viagogo doet hetzelfde", zegt SP-Kamerlid Peter Kwint in het NOS Radio 1 Journaal. "Er moet ook een einde gemaakt worden aan woekerwinst via andere sites." Volgens het Tweede Kamerlid is het aan de politiek om daar iets aan te doen. Maar een wetsvoorstel uit 2008 dat woekerprijzen moest tegengaan, strandde vorig jaar in de Eerste Kamer.

In Ierland en België zijn wetten aangenomen die het verdienen aan doorverkoop moeten stoppen. "Tot nu toe hobbelen wij er een beetje achteraan." Kwint heeft vorig jaar een aangepast voorstel gedaan om het verdienmodel achter secundaire tickethandel aan banden te leggen. De volledige Tweede Kamer steunde het en Kwint verwacht dat Cultuurminister Van Engelshoven in oktober of november met een reactie komt.

Vollere zalen

Het opheffen van platforms waarop secundaire kaartjes worden aangeboden is geen oplossing, vinden zowel Kwint als Zipora. Concertkaartjes worden vaak een half jaar van tevoren verkocht, fans moeten flexibel kunnen blijven. En zowel verkopers, kopers als concertorganisatoren hebben er baat bij: geen weggegooid geld, alsnog naar een concert kunnen, en vollere zalen.

Binnenkort komt Ticketmaster met een marktplaats waar tickets "voor de originele prijs of minder" te koop zijn, met servicetoeslag. Via deze site mogen verkopers maximaal 20 procent extra vragen en betaalt de koper 5 procent bij een geslaagde verkoop, en de koper 3 procent. "Dat vinden wij heel fair", zegt Zipora van BAM. Het is nagenoeg hetzelfde concept als dat van de populaire website Ticketswap.

Controversieel

Wat het stoppen met Seatwave precies gaat betekenen en of voormalige verkopers niet simpelweg overstappen naar andere sites waar ze nog steeds grote winsten kunnen maken, moet nog blijken. "Het zorgt er in elk geval voor dat Ticketmaster geen boter meer op z'n hoofd heeft als het gaat om de strijd tegen zwarthandel", zegt muziekjournalist Atze de Vrieze. "Het was destijds behoorlijk controversieel dat ze Seatwave overnamen, terwijl Mojo voorop liep in de strijd tegen zwarthandel." Concertorganisator Mojo en Ticketmaster vallen beide onder popmultinational Live Nation.

In deze video van NOS op 3 wordt het wetsvoorstel dat het niet haalde uitgelegd:


 • 13 Augustus 2018 om 18:45

Dieven stelen in BelgiΓ« voor bijna 1 miljoen euro aan blikjes energiedrank

In België hebben dieven voor bijna een miljoen euro aan blikjes Red Bull gestolen uit een opslagplaats. De loods staat op een industrieterrein in de West-Vlaamse plaats Menen, vlak bij de grens met Frankrijk.

Volgens het Openbaar Ministerie gingen de inbrekers professioneel te werk. Ze slaagden erin het camerasysteem te omzeilen en laadden vervolgens driehonderd pallets in van het zoete energiedrankje. Om de blikjes te kunnen vervoeren, waren zeker elf vrachtwagens nodig.

Naar schatting van het OM deden de Red Bull-rovers er ongeveer twaalf uur over om de klus te klaren.


 • 13 Augustus 2018 om 16:39

Turkije bezorgt financiΓ«le markten koude rillingen

De crisis waarin Turkije is verzeild geraakt, schudt de financiële markten ruw door elkaar. Aandelenmarkten, valutamarkten en obligatiemarkten lijken hun handen af te trekken van het land. Het vertrouwen in de Turkse receptuur om de crisis te bezweren is klein. Beleggers zoeken een schuilplaats voor de storm en verplaatsen hun belangen naar andere markten en valuta.

De geplaagde Turkse lira is in een vrije val terechtgekomen en zit in een heuse 'meltdown'. Dit jaar is al 40 procent van zijn waarde weggesmolten, vooral de laatste dagen ging het bijzonder hard. Sinds donderdag verloor de munt ten opzichte van de dollar en de euro bijna een kwart van zijn waarde. Beleggers verplaatsten investeringen in de lira naar veiliger valutaoorden, zoals de Japanse yen en de Zwitserse frank.

Ook andere jonge groeimarkten, zoals Zuid-Afrika en Mexico, voelen de druk en het wegebbend vertrouwen in de lira waardoor ook hun munten verliezen. De 'emerging markets', opkomende economieën, zijn gewoon kwetsbaar en risicovol.

Begin dit jaar was een lira nog 22 eurocent waard, nu nog maar 12 eurocent. Fijn voor wie euro's of dollars krijgt, een ramp voor wie ze wil hebben of moet betalen. Door de waardedaling van de munt zal de inflatie, met 16 procent al extreem hoog, hard oplopen omdat alles wat het land binnenkomt in euro's en dollars gekocht wordt en dus duurder wordt.

10 miljard

De Turkse centrale bank heeft vanmorgen een paar maatregelen aangekondigd om de crisis in te dammen en het vertrouwen terug te winnen. De centrale bank neemt de handel in buitenlandse valuta in handen en garandeert voldoende lira's om de boel niet vast te laten lopen. Banken hoeven niet bang te zijn in liquiditeitsproblemen te komen en hoeven minder hoge reserves aan te houden.

Alles bij elkaar pompt de centrale bank hiermee bijna 10 miljard euro in het financiële systeem. Maar veel soelaas bieden de maatregelen niet. Een renteverhoging om de munt te ondersteunen bleef tot ieders teleurstelling uit.

Banken

De Turkse beurs verliest meer dan twee procent, de index van 100 grootste bedrijven meer dan vijf procent. Alle Europese beurzen laten rode koersborden zien, met verliezen tot een procent. De aandelen van banken krijgen de hardste tikken.

Europese landen, met de banken voorop, hebben voor meer zo'n 140 miljard euro aan beleggingen, leningen en investeringen uitstaan in Turkije. Vooral Franse, Spaanse en Italiaanse banken hebben veel geld in Turkije zitten.

ING bank, met 15 miljard de grootste Nederlandse bank in Turkije, verloor vandaag op de Amsterdamse beurs 2,2 procent. De helft van die 15 miljard euro bestaat uit spaar- en rekeningtegoeden, de andere helft uit leningen. BNP Paribas verloor 1 procent. Van de totale leningenportefeuille van de Franse bank staat 39 procent, oftewel 32 miljard euro, uit in Turkije. BNP is eigenaar van een Turkse bank met veel leningen aan het mkb.

Schuld

Op de obligatiemarkt, de markt voor schulden, wordt Turkse schuld steeds duurder en stilaan onbetaalbaar. De deplorabele financiële staat en toenemende risico's zorgen voor een torenhoge rente op de financiering van de staat.

Voor een tienjarige staatslening moet nu al 21 procent neergeteld worden, twee maanden geleden was dat nog 15 procent. Ter vergelijking, voor soortgelijke Nederlandse of Duitse schuld geldt een rente van respectievelijk 0,4 en 0,3 procent. Voor een tweejarige lening is de rente al 25 procent.

Turkije torst een buitenlandse schuldenlast (publiek en privaat) van 430 miljard dollar (380 miljard euro). Met een krimpende economie, een waarde verliezende munt en een monetair beleid dat geit en kool wil sparen, zoeken investeerders liever een veilig heenkomen.


 • 13 Augustus 2018 om 16:31

'Hogere btw kost huishoudens volgend jaar 300 euro extra'

Een huishouden is volgend jaar gemiddeld 300 euro extra kwijt aan btw. Het lage btw-tarief wordt namelijk per 1 januari 2019 verhoogd van 6 naar 9 procent, waardoor de inflatie naar verwachting zo'n 0,6 procent extra zal toenemen, hebben economen van de ING berekend.

Onder meer de dagelijkse boodschappen, boeken en theaterkaartjes worden duurder. Tegelijkertijd gaat de inkomstenbelasting omlaag en stijgen de inkomens, waardoor de meeste huishoudens er wel in koopkracht op vooruit gaan.

Volgens de ING is de ingreep uiteindelijk goed voor de welvaart. "Het bestaan van verschillende btw-tarieven werkt economisch verstorend. Dan gaan consumenten relatief meer kopen van laag belaste producten dan dat ze zouden doen als er maar één tarief zou zijn", zegt de bank.

De deskundigen van de bank pleiten er daarom ook voor om helemaal af te stappen van de tweedeling van een hoog en een laag btw-tarief, en in plaats daarvan één uniform btw-tarief in te stellen.


 • 13 Augustus 2018 om 15:48

Audi-topman moet langer in gevangenis blijven

De van fraude en misleiding verdachte Audi-topman Rupert Stadler blijft langer vastzitten. Een rechtbank in München heeft zijn verzoek om vrijlating afgewezen.

Stadler zit al acht weken in een gevangenis in de Beierse stad Augsburg voor ondervraging over zijn rol in het dieselschandaal. In totaal staan zo'n twintig mensen terecht in de zaak.

De directeur van het Duitse automerk, met een inkomen van 5,2 miljoen euro per jaar een van de best verdienende Duitse topmanagers, wordt verdacht van betrokkenheid bij het gesjoemel met de uitstoot van diesels. Hij is tijdelijk uit zijn functie gezet en vervangen door de Nederlander Bram Schot.

Sterke verdenkingen

De Audi-topman werd medio juni gearresteerd om te voorkomen dat hij met bewijsmateriaal zou knoeien of getuigen zou beïnvloeden. Volgens de rechtbank zijn er sterke verdenkingen tegen Stadler.

Audi heeft enkele honderdduizenden auto's met sjoemelsoftware verkocht. De fabrikant is onderdeel van de Volkswagen Groep. Alles bij elkaar zijn er meer dan 10 miljoen auto's door de groep op de markt gebracht waarmee is gesjoemeld.

Stadler ligt al onder vuur sinds Audi in november 2015 had toegegeven dat er ook in Audi's sjoemelsoftware zat. Die bekentenis kwam twee maanden na het begin van het schandaal bij Volkswagen. Stadler is al die tijd aangebleven als hoogste baas bij Audi.


 • 13 Augustus 2018 om 13:51

Afval gaat weer vaker naar de ouderwetse stortplaats

Afval verdwijnt weer vaker naar de stortplaats, bevestigt de Vereniging Afvalbedrijven (VA). Ondanks inzet van de overheid op duurzamere alternatieven zoals verbranding en recycling, neemt het aantal ontheffingen op het stortverbod toe, schrijft het FD op basis van onderzoek in de sector.

In de eerste helft van 2018 is voor 130.000 ton meer afval een stortvergunning gegeven dan in dezelfde periode vorig jaar. In de eerste zes maanden van dit jaar werd voor 820.443 ton afval een ontheffing op het stortverbod verleend, dat komt neer op ruim 63.000 vuilniswagens.

Meer afval

Door het overaanbod van afval ligt zo'n 600.000 ton vuilnis nog te wachten op verbranding. De groei van het afval heeft meerdere oorzaken. De hoeveelheid huishoudelijk afval is tegen de verwachting in niet afgenomen en door de economische groei wordt meer afval geproduceerd.

Tijdens de economische crisis kampten de afvalverwerkers nog met overcapaciteit. Daarom sloten ze langlopende contracten voor de import van afval uit het buitenland. Dit importafval is volgens de VA geen oorzaak van de toename van het stortafval. De import van buitenlands afval is dit jaar zelfs sterk teruggelopen, zegt de VA.

De groei van de Nederlandse afvalberg wordt mogelijk deels veroorzaakt doordat China op 1 januari een importverbod heeft ingesteld op verschillende soorten afval, waaronder plastic. Hierdoor was de verwachting dat er veel meer afval verdwijnt in de Europese verbrandingsovens.

Stortverbod

In Nederland geldt een stortverbod voor herbruikbare en brandbare afvalstoffen. Een ontheffing hiervoor kan worden aangevraagd wanneer twee afvalverbrandingsinstallaties zeggen het afval niet te kunnen verwerken, bijvoorbeeld door capaciteitsproblemen.

Plannen voor uitbreidingen van de verbrandingscapaciteit zijn er niet. De VA verwacht dat er in de komende jaren meer afval wordt gescheiden waardoor er minder te verwerken restafval is. Dit betekent volgens de belangenbehartiger van de afvalbedrijven echter niet dat ook minder afval wordt weggebracht naar de stortplaats: sorteer- en scheidingsprocessen die nodig zijn voor recycling geven restafval, dat moeten worden verbrand of gestort.


 • 13 Augustus 2018 om 12:28

Pilotenbond dreigt KLM met werkonderbrekingen

Pilotenvakbond VNV dreigt met acties als KLM de eigen piloten niet voor vrijdag tegemoet komt in de cao-onderhandelingen. Dat staat in een brief van het VNV-bestuur aan de leden. Een woordvoerder van de vakbond bevestigt dat de onderhandelingen moeilijk verlopen en dat de bond een laatste voorstel heeft gedaan, maar zegt ook dat er nog geen concreet plan voor acties ligt.

De bond wil vooral dat de werkdruk wordt verlicht. "KLM lijkt zich niet te realiseren hoe breed verspreid de onvrede onder haar vliegers is en dat er rondom de werkdruk acute aanpassingen nodig zijn", staat in de brief. "Mocht KLM niet akkoord gaan met ons voorstel, dan zullen wij het traject van werkonderbrekingen in gang zetten."

De pilotenvakbond en KLM onderhandelen al maanden over een nieuwe cao. Begin mei werd een akkoord bereikt, maar de VNV-leden verwierpen dat later. Daarna zat er weinig schot meer in de zaak.

Franse dreiging

KLM erkent dat de onderhandelingen in een moeilijke fase zitten. De maatschappij zegt ook de bezwaren van de vliegers serieus te nemen.

Het aandeel Air France-KLM zakte vanochtend zo'n zes procent op de beurzen. Dat lijkt niet zozeer te komen door de dreiging van de VNV, maar vooral doordat Franse piloten zondag al dreigden met nieuwe stakingen.


 • 13 Augustus 2018 om 02:59
OuderNOS Economie

Investeerders klagen Elon Musk en Tesla aan

Verschillende investeerders hebben zakenman Elon Musk en zijn bedrijf Tesla aangeklaagd. De reden is het Twitterbericht waarin Musk afgelopen week zei dat hij overweegt Tesla van de beurs te halen. De eisers noemen die tweet vals en misleidend.

De boodschap dat Elon Musk overweegt zijn elektrische-autobedrijf voor 420 dollar per aandeel van de beurs te halen, leidde tot commotie op Wall Street, waar de koers van het aandeel Tesla omhoog schoot.

Kernaanval

De eisers spreken ook van een "kernaanval" die bedoeld was om mensen die speculeren op koersdalingen uit te schakelen. Ook zeggen ze dat de uitlating van Musk de prijs van het aandeel Tesla kunstmatig heeft opgestuwd en dat hij daarmee de federale beurswetten heeft overtreden.

Veel van de koerswinst is overigens alweer verdampt, ook nadat de beurswaakhond SEC een onderzoek had aangekondigd. Het aandeel Tesla sloot vrijdag 3 dollar hoger op 355,49 dollar.


 • 11 Augustus 2018 om 20:18

Leeuwarden heeft veel baat bij titel Culturele Hoofdstad

De titel Culturele Hoofdstad van Europa legt Leeuwarden geen windeieren. Een halfjaar na de aftrap van het culturele jaar heeft de Friese stad 20 tot 30 procent meer bezoekers dan normaal, worden er vijf keer zo veel stadswandelingen geboekt en zitten de hotels vol.

Een woordvoerder van de gemeente is ontzettend te spreken over de resultaten. "Je hoeft de stad maar een beetje te kennen en dan merk je dat alles veel drukker is dan normaal. Op de terrassen is de voertaal bijna Duits. En er zijn ook veel Vlamingen."

De stad had als doel gesteld om dit jaar 79 miljoen euro aan inkomsten binnen te halen dankzij de titel, maar die raming is naar boven bijgesteld. Bezoekers blijken meer geld uit te geven dan verwacht.

Verslaggever Ardy Stemerding ging kijken in het populaire Leeuwarden:

Dat er meer bezoekers naar het noorden gaan, is goed terug te zien in de bezettingsgraad van hotels. Uit een belronde blijkt dat veel Friese hotels al weken van tevoren vol zitten.

Chris van der Leij zit met zijn hotel 't Anker in het centrum van Leeuwarden. Hij merkt dat het gedurende 'Leeuwarden 2018' drukker is. De boekingen komen ook vroeger binnen. "Normaal boeken mensen een maand vooruit, dat is nu twee. Ook heb ik minder annuleringen."

Toch ziet Van der Leij ook een kleine keerzijde. "Andere jaren heb ik ook veel gasten die in de bouw werken. Die slapen niet alleen hier, maar eten en drinken hier ook. De hotelgasten van nu gaan vooral in de stad eten. Dus ik heb wel meer klandizie, maar aan het restaurant- en cafégedeelte verdien ik minder."

Bomvol

Ook andere hotels hebben het dankzij het culturele jaar veel drukker. Zo heeft het Eurohotel het aantal gasten zien verdrievoudigen en het Post-Plaza Hotel zegt dat het voortdurend "bomvol" zit.

Corné van de Erve, voorzitter van de Friese afdeling van Koninklijke Horeca Nederland, merkt ook dat de drukte een positief effect heeft op de stad. "De stad bruist. Je hoort aan alles dat het goed gaat."

Het blijft niet bij de hotelsector, ook culturele activiteiten floreren. In 2017 werden er in Ljouwert 2000 stadswandelingen gegeven, dit jaar is dat nu al vijf keer zo veel. Een voorstelling over de schilder Alma-Tadema in het Fries Museum trok begin dit jaar 158.000 bezoekers: twee keer zo veel als verwacht. En de lokale VVV-winkels zien een verdubbeling van het aantal mensen dat binnenloopt.


 • 11 Augustus 2018 om 06:00

'Dit is uitbuiting en daar is hun businessmodel op gebaseerd'

En weer krijgen passagiers van de Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair te maken met een staking. Was het eind juli het cabinepersoneel, nu zijn het de piloten die protesteren. In Nederland vallen buitenlandse piloten in voor hun stakende collega's, maar in België, Duitsland, Spanje en Zweden zijn in totaal honderden vluchten geannuleerd; 55.000 passagiers zijn de dupe.

De piloten en het cabinepersoneel klagen vooral over het Ierse arbeidsrecht dat Ryanair standaard toepast. "Ze willen niet de nationale regels omarmen, ze willen in Ierland blijven met hun wetgeving", zegt Joost van Doesburg van de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers. "En dat betekent optimale flexibiliteit voor Ryanair en minimale rechten voor de werknemers."

Ook het cabinepersoneel heeft daar last van. "Dit is uitbuiting van het personeel en daar is hun businessmodel op gebaseerd", zegt Asmae Hajjari van vakbond FNV Luchtvaart.

Geen Nederlanders meer

Het cabinepersoneel krijgt alleen de uren in de lucht uitbetaald, werkzaamheden voor of na de vlucht worden niet beloond, stelt Hajjari. "We hebben loonstroken gezien waarin het cabinepersoneel 800 á 900 euro per maand verdient. Mensen hebben heel veel standby-diensten. Dat kunnen wel elf diensten per maand zijn. Als jij dan thuiszit en Ryanair betaalt die uren niet, dan wordt je inkomen in de maand wel heel erg laag."

Klagen is niet zonder risico, zegt Hajjari. "Er heerst een angstcultuur. Als je je mening geeft, kan dat gevolgen hebben. Dan kan Ryanair je bijvoorbeeld overplaatsen van Eindhoven naar Dublin. Dat doen ze zonder overleg."

Volgens Hajjari werken er dan ook geen Nederlanders meer als cabinepersoneel bij Ryanair. "Ryanair haalt momenteel haar cabinepersoneel uit andere landen. Ze halen ze uit Portugal, Spanje, Polen en op dit moment zijn de Noord-Afrikaanse landen ook heel erg in trek."

Pilotentekort

Maar ook voor hen vallen de inkomsten tegen in vergelijking met de uitgaven. "Ze vinden de levensstandaard in Eindhoven vrij duur en wonen noodgedwongen met elkaar in één huis, om de kosten te delen."

De vakbonden zien nu wel kansen, zegt Van Doesburg namens de piloten. "Sinds begin dit jaar hebben de pilotenvakbonden voet aan de grond gekregen bij Ryanair, omdat er een pilotentekort is." Al heeft dat nog niet tot beweging geleid bij directeur Michael O'Leary, ziet Van Doesburg tot zijn spijt. "Ryanair vertelt zijn beleggers dat het afsluiten van een cao veel kostbaarder is dan een paar stakingen. Wij willen graag een sociale partner zijn, maar hij ziet ons nog als vijand."


 • 10 Augustus 2018 om 20:22

Vooral ING merkt val Turkse lira op beursvloer

De val van de Turkse munteenheid lira is ook te voelen op de Amsterdamse beurs. De AEX leverde vandaag 1,6 procent in. De grootste daler was ING. De bank verloor ruim 4 procent, wat een flinke daling is voor een zo'n groot beursfonds.

Het bedrijf voelt de val van de Turkse munt meer dan andere beursgenoteerde banken omdat het in totaal zo'n 15 miljard euro aan activiteiten heeft in Turkije. Ook andere Europese banken die in Turkije actief zijn, noteerden vandaag dieprode cijfers.

Beleggers maken zich zorgen over de economische situatie in Turkije. De waarde van de Turkse munt daalt al maanden en kelderde vandaag verder.

Instabiel

Volgens Harald Benink, hoogleraar Banking en Finance aan de universiteit van Tilburg, voelt ING de val van de munt door twee belangrijke oorzaken. Doordat de lira veel minder waard is, krijgt de bank er minder euro's voor terug.

Daarnaast is de politieke instabiliteit ook een groot risico. "Als het in Turkije uit de hand loopt, nemen de kredietrisico's ook toe. ING loopt dan risico dat leningen in Turkije niet worden terugbetaald", zegt Benink.

Toch maakt de hoogleraar zich niet zo'n grote zorgen over ING. "Het is een grote bank die in heel veel landen actief is, dus de risico's zijn gespreid." Van alle leningen die ING wereldwijd heeft uitstaan, zit 2,3 procent in Turkije.


 • 10 Augustus 2018 om 18:57

Turkse lira duikelt verder omlaag, zorgen nemen toe

De koers van de Turkse lira blijft in een vrije val. De munt verliest vandaag fors aan waarde ten opzichte van de dollar. Op een bepaald moment was de waardedaling liefst 13,5 procent. Een dollar kostte toen ruim 6 Turkse lira. Dat was een laagterecord.

De waarde van de Turkse munt daalt al maanden. Turken merken dat ze steeds minder kunnen kopen voor hun lira's. Bij wisselkantoren in onder meer Istanbul worden lira's ingewisseld voor dollars.

De fikse waardedaling van vandaag komt op het moment dat de VS en Turkije een diplomatieke ruzie uitvechten rond de gevangenschap van een Amerikaanse dominee in Turkije.

Het Turkse Openbaar Ministerie heeft hem aangeklaagd voor onder meer betrokkenheid bij de mislukte staatsgreep in de zomer van 2016. De VS wil dat de dominee wordt vrijgelaten en legde begin deze maand aan twee Turkse ministers sancties op.

Topoverleg met een Turkse delegatie in Washington leverde gisteren niets op, waarna de lira afgelopen nacht in een paar uur tijd 5 procent in waarde daalde.

Wantrouwen

Financieel experts verwachten overigens niet dat de lira miraculeus zal herstellen als het diplomatieke conflict met de VS wordt opgelost. Voordat de ruzie tussen de VS en Turkije uitbrak had de lira dit jaar al bijna een derde van zijn waarde verloren.

Eind juni werd de Turkse president Erdogan herkozen. Tegelijk werd er een presidentieel systeem ingevoerd, waardoor hij nu oppermachtig is. Daardoor neemt wereldwijd het vertrouwen in de Turkse economie af.

De financiële wereld maakt zich zorgen over de invloed van Erdogan op het monetaire beleid. Hij stelde zijn schoonzoon aan als minister van Financiën.

Tijdens zijn verkiezingscampagne gaf hij meerdere malen aan de onafhankelijkheid van de Turkse centrale bank te willen inperken. Volgens Marten Wiegman, specialist internationale economie bij de NOS, wordt er nu getwijfeld aan de onafhankelijkheid van die bank.

"Om de inflatie te beteugelen, zou in een normale situatie op dit moment de rente worden verhoogd. Maar dat gebeurt niet, vermoedelijk op instructie van de president", zei Wiegman op NPO Radio 1.

De absolute macht van Erdogan maakt investeerders huiverig te investeren in Turkije. "Er is een gebrek aan vertrouwen in de politieke leiding", aldus Wiegman.

Zorgen bij ECB

De financiële chaos in Turkije begint ook over te slaan naar Europa. Banken uit Spanje (BBVA), Frankrijk (BNP Paribas) en Italië (UniCredit) hebben tientallen miljarden aan leningen uitstaan in Turkije.

The Financial Times meldt dat toezichthouders van Europese Centrale Bank hun zorgen hebben geuit over het feit of die leningen terugbetaald kunnen worden. De Europese banken zijn daardoor kwetsbaar voor verliezen, aldus de ECB.

Te midden van die zorgen stond de waarde van de euro ten opzichte van de dollar vanochtend op het laagste niveau in ruim een jaar, op 1,1450 dollar.

Complot

Erdogan drukte de Turken gisteravond laat tijdens een toespraak in de stad Rize, aan de kust van de Zwarte Zee, op het hart zich vooral niet te druk te maken om de kelderende lira. Volgens hem is de waardedaling het gevolg van een complot tegen Turkije vanuit het buitenland. "Vergeet niet: zij hebben hun dollars, wij hebben ons volk en onze God", zei Erdogan.

Zijn schoonzoon en minister van Financiën Berat Albayrak presenteerde vanmiddag een "nieuwe economische aanpak" die spoedig zal beginnen. Zonder in details te treden, sprak hij over voorgenomen hervormingen waarin "we ons richten op een strategische mentaliteit en niet op de waan van de dag."

Of dat nieuwe beleid effect zal hebben op de koers van de lira is de vraag. De Amerikaanse president Trump twitterde gelijktijdig met de toespraak van Albayrak dat hij de importtarieven op staal en aluminium voor Turkije verhoogt met respectievelijk 50 en 20 procent. Met de boodschap: "Onze relatie met Turkije is op dit moment niet goed."


 • 10 Augustus 2018 om 12:51

'Rijkste Brit en pleitbezorger brexit verhuist naar Monaco'

De rijkste man van Groot-Brittannië en pleitbezorger van een harde brexit, Sir Jim Ratcliffe, verhuist naar belastingparadijs Monaco. Dat schrijven Britse media in navolging van The Telegraph. Ratcliffe wil niet op de berichtgeving reageren. Een woordvoerder van zijn bedrijf Ineos zegt tegen The Guardian dat het om een privékwestie gaat. Het hoofdkwartier van Ineos blijft wel in Londen gevestigd.

Het vermogen van Ratcliffe bedraagt naar schatting 23,5 miljard euro. In mei van dit jaar deed hij zijn beklag bij The Sunday Times, omdat hij met een geschat vermogen van 17 miljard euro als achttiende in het rijtje van rijkste Britten was geëindigd.

Om dat recht te zetten, gaf hij inzage in de banktegoeden van Ineos en liet hij de krant de waarde van twee jachten en zijn landgoed aan de Britse zuidkust taxeren.

Brexit

In de aanloop naar het brexitreferendum in 2016 schaarde Ratcliffe zich in het leave-kamp. Hij zei dat Groot-Brittannië uitstekend zonder de Europese Unie zou kunnen.

Toen de uitslag bekend was, riep hij de regering op hard te onderhandelen: "Wanneer het erop aankomt en er punten worden gewonnen of verloren, is er geen ruimte voor zwakheid of opgeven". Ook zei hij dat de Britten de beste troeven in handen hebben.

Ineos

Na een carrière bij grote petrochemische bedrijven begon Ratcliffe in 1998 voor zichzelf. Hij specialiseerde zich in het opkopen van slecht lopende onderdelen van grote bedrijven. Ineos heeft nu 18.500 medewerkers in dienst. Vorig jaar maakte het bijna 2,5 miljard euro winst. Zelf heeft Ratcliffe 60 procent van de aandelen in handen.

In juni is hij door koningin Elizabeth geridderd vanwege zijn verdiensten voor het bedrijfsleven.


 • 10 Augustus 2018 om 12:37

Hema zegt contracten op met boze winkeleigenaren

Winkelconcern Hema wil af van franchisenemers die in het bestuur van de ondernemersvereniging zitten. Het bedrijf heeft de contracten met de bestuursleden van de Vereniging Aangesloten Bedrijven (VAB) opgezegd. Dat bevestigen de bestuursleden naar aanleiding van een bericht in het FD. Ze dreigen nu hun winkels te verliezen.

Hema ligt al jarenlang overhoop met de franchisenemers. Het conflict draait onder meer om de webwinkel van het bedrijf. Hema wil dat franchisenemers meer bijdragen aan de kosten, maar de winkeleigenaren zien dat niet zitten.

Die kwestie leidde zelfs tot een rechtszaak, waarbij de franchisers vorige maand grotendeels in het gelijk werden gesteld. Hema heeft daarop een brief gestuurd waarin het bedrijf zegt niet meer te willen praten met de VAB. Lopende contracten zouden worden opgezegd. De bestuursleden hebben samen 24 winkels.

Lange Hema-traditie

De franchisenemers zijn teleurgesteld. "We betreuren dat Hema niet de weg kiest van het overleg zoals dat past in de lange Hema-traditie", zegt een woordvoerder. Hema wil geen toelichting geven op de kwestie.

De opzegging zou ingaan op het moment dat het contract afloopt. De contracten hebben doorgaans een looptijd van 10 jaar.

Winkelconcern Hema, eigendom van een Britse investeringsmaatschappij, staat al bijna een jaar te koop. Een Belgische koper zou eerder zijn afgehaakt, mede vanwege de huidige afspraken met franchisenemers.


 • 10 Augustus 2018 om 11:21

Winkeliers worstelen met online-concurrentie

De opbloeiende economie heeft veel winkeliers de omzetgroei gebracht waar zo lang naar verlangd is. Consumenten hebben vertrouwen en meer geld door meer banen en stijgende lonen. Toch is het beeld in de detailhandel niet overal even rooskleurig, want niet elke branche doet het goed en online is een meedogenloze concurrent van de winkelstraat, zo concluderen economen van ABN Amro in een rapport over de retailers.

De verkoopvolumes in de detailhandel stegen in de eerste vijf maanden van dit jaar met ruim 3 procent. Omzetgroei was er vooral bij doe-het-zelfwinkels, bouwmarkten, keukenwinkels, meubel- en woninginrichters en drogisterijen.

Bij de kleding- en schoenenwinkels was er omzetverlies. Het warme weer speelt de mode- en kledingbranche behoorlijk parten. Winkels met consumentenelektronica verkopen weliswaar meer, maar verdienen minder door de aanhoudende druk op de prijzen. En voedingsspeciaalzaken hebben last van supermarkten die vol inzetten op vers eten en drinken.

Maar het is vooral online dat omzet wegzuigt. De grootste omzetgroei werd online geboekt: meer dan 20 procent. De consument switcht moeiteloos van de fysieke winkel naar de goedkopere onlinewinkel met het ruimere assortiment, die makkelijk en voor niks thuis bezorgt.

Goud en zilver

De groeiende economie zorgt voor wind in de rug van de juweliersbranche. Luxe producten als gouden en zilveren sieraden, juwelen en horloges vallen steeds meer in het bereik van koopkrachtige consumenten. Voor dit jaar verwacht ABN Amro een omzetgroei van 1,5 procent.

Maar ook in deze branche rukt online hard op. In 2012 bedroeg het aandeel online in de omzet uit sieraden 3 procent, in 2018 is dat al het viervoudige, namelijk 12,7 procent.

Juweliers zetten ook steeds meer in op sociale media om een jonger koperspubliek te bereiken en sieraden aan de man te brengen. Social influencers dragen de sieraden en plaatsen foto's en berichten. Millennials, tussen de 20-35 jaar, zijn een interessante doelgroep. Ze hebben werk, hebben geld te besteden en krijgen meer oog voor sieraden.


 • 10 Augustus 2018 om 06:00
❌