[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

๐Ÿ”’
โŒ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Vandaag โ€” 23 April 2018NOS Economie

'Tientallen bedrijven te laat met jaarrekening'

Mer dan de helft van de Nederlandse niet-beursgenoteerde bedrijven is veel te laat met de opmaken en publiceren van de jaarrekening. Tientallen overtreden zelfs de wet doordat zij niet op tijd zijn. En jaar- of bestuursverslagen, met tekst en uitleg bij de cijfers en de gang van zaken in het bedrijf, zijn schaars en meestal niet ter inzage.

Dat stellen hoogleraar externe verslaggeving Ruud Vergoossen en een expert van de Autoriteit Financiële Markten vast na onderzoek van meer dan 1000 jaarstukken van grote en middelgrote ondernemingen over boekjaar 2015.

"De redenen kunnen concurrentieoverwegingen zijn om zaken zolang mogelijk onder de pet te houden, of laksheid omdat ze het nut er niet van inzien", zegt Vergoossen. Als bedrijven te laat zijn met de jaarrekening, is het voor klanten, burgers en politici lastig om te controleren hoe de ondernemingen ervoor staan. De onderzoekers noemen de uitkomsten van het onderzoek "zorgwekkend" en "maatschappelijk onaanvaardbaar".

Van de onderzochte bedrijven maakt 12 procent de jaarrekening over 2015 niet op binnen de toen geldende termijn van elf maanden na afloop van het boekjaar. Verder was 41 procent was te laat met de publicatie. Bedrijven overtreden daarmee de wet en riskeren een boete van 20.000 euro. Boetes worden echter nauwelijks opgelegd en bedragen in de meeste gevallen slechts een paar honderd euro, schampert Vergoossen.

Ontsnappingsmogelijkheden

Volgens de onderzoekers geldt voor de meeste onderzochte bedrijven dat ze niet de wet overtreden, maar maximaal gebruikmaken van de uitstelmogelijkheden in de wet. Bedrijven gebruiken allerlei vrijstellingen om informatie niet of met veel vertraging te kunnen publiceren, vaak zonder opgaaf van redenen, zeggen de onderzoekers.

Bijna twee derde van de bedrijven laat bijvoorbeeld na om het bestuursverslag te verstrekken. Daarin worden de belangrijkste cijfers uit de jaarrekening geduid, zoals de omzet, solvabiliteit, corruptie en milieurisico's. Bedrijven zijn niet verplicht het bestuursverslag bij de jaarstukken te voegen. Het verslag mag ook ter inzage gelegd worden op kantoor.

De onderzoekers pleiten ervoor dat Nederlandse bedrijven wettelijk verplicht worden het bestuursverslag bij de jaarstukken te voegen, zoals in bijna alle EU-landen het geval is. Ook willen ze dat ondernemingen verplicht worden om te motiveren waarom ze meer tijd nodig hebben om de jaarrekening op te maken.


 • 23 April 2018 om 04:14

Tien jaar of langer bij dezelfde baas; dat geldt vooral voor ambtenaren

Een op de drie werknemers zit tien jaar of langer bij dezelfde werkgever, blijkt uit cijfers van het CBS. Vooral bij de overheid gebeurt dat vaak; bijna 60 procent van de ambtenaren heeft z'n tienjarig jubileum al gehaald.

Ook in de industrie, het onderwijs, de financiële sector en de bouw zijn medewerkers honkvast. Ruim 40 procent werkt al meer dan tien jaar bij hetzelfde bedrijf, al dan niet in dezelfde functie. Het gaat om cijfers van eind 2016, de meest recente die beschikbaar zijn.

Vast contract

Een 'baan voor het leven' is al lang niet meer vanzelfsprekend, maar langdurige dienstverbanden zijn er dus nog wel degelijk. Het gaat volgens het CBS dan meestal om werknemers die wat ouder zijn en relatief vaak een vast contract hebben. Bij de overheid heeft ruim 85 procent van de medewerkers een arbeidscontract voor onbepaalde duur.

De dienstverbanden zijn het kortst in de horeca en de categorie 'overige zakelijke dienstverlening'. Daaronder vallen bijvoorbeeld callcenters, verhuurbedrijven, de beveiliging en schoonmaakbedrijven. Meer dan de helft van de werknemers zit daar korter dan twee jaar bij hetzelfde bedrijf. Hooguit 10 procent heeft de tien jaar gehaald.


 • 23 April 2018 om 02:42
Gisteren โ€” 22 April 2018NOS Economie

Gormah kon niet lezen en kreeg zo een schuld van 50.000 euro

De helft van de mensen met problematische schulden kan slecht lezen. Dat is opvallend veel en zorgwekkend, zegt het team van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en Stichting Lezen en Schrijven dat hiernaar onderzoek deed. Het betekent dat veel mensen met schulden brieven van instanties niet of nauwelijks begrijpen.

Het is het eerste Nederlandse onderzoek naar de omvang van laaggeletterdheid onder mensen met schulden. Ruim 500 van hen maakten een taaltest. Zo'n 50 procent van de deelnemers voldeed niet aan de ondergrens voor deelname aan de samenleving, oftewel taalniveau 2f.

Gormah Dade was een van die mensen. Door oorlog in haar land van herkomst kon ze naar eigen zeggen niet naar school. Lezen had ze bij aankomst in Nederland dus nooit geleerd. Gormah moest dus op haar Nederlandse man vertrouwen. Maar die had een gat in zijn hand.

Hieronder vertelt Gormah haar verhaal:

"Hij wilde geld van de bank en liet mij tekenen voor een lening van 50.000 euro. Als ik wist wat er had gestaan, had ik nooit getekend." Als gevolg kwam haar gezin in diepe schulden terecht. Op een gegeven moment ging een leerkracht van een kind van Gormah met haar in gesprek. "Die zei dat mijn kind het eten van een ander had opgegeten."

Een ander voorbeeld is Jasper Harmes. Hij zat tijdens zijn jeugd op een alternatieve school. "Daar werd niet goed gekeken of je nou wel goed kon lezen en schrijven." Lang deed zijn partner alle administratie. Totdat de relatie stuk ging, daarna moest hij wel op taalles.

Landelijk ligt het percentage laaggeletterden op zo'n 18 procent. Een groot contrast met de 50 procent uit de groep van 500 mensen met probleemschulden. Zeker als je bedenkt dat mensen daardoor snel in de problemen kunnen raken bij incasso's en nota's van instanties.

De oplossing?

De Groningse universiteit heeft samen met deurwaarders- en incassobureau Syncasso gewerkt aan een alternatief voor deurwaardersbrieven. Die bevatten zo min mogelijk ambtelijke taal en leggen stapsgewijs uit wat de schuldenaar moet doen. In drie blokken staat er wat je moet betalen, hoe dat moet en wat de gevolgen zijn als je het niet doet.

"Door deze methode hebben wij gemerkt dat we ongeveer 30 procent minder beslagen leggen", zegt gerechtsdeurwaarder Paul Otter van Syncasso.

De andere kant van de oplossing ligt bij de mensen die slecht kunnen lezen. Want als je taallessen volgt, snap je de brieven veel beter. Ervaringsdeskundige Jasper geeft als tip: "Stap over je schaamte heen, je bent niet te oud om te leren. Het is eigenlijk veel schaamtevoller als je het gewoon niet begrijpt."


 • 22 April 2018 om 16:59
OuderNOS Economie

Aardwarmte als alternatief voor gas: hoe realistisch zijn grote ambities?

"Op dit moment verwarmen we een zwembad. een sportschool, 470 appartementen, een school en ook nog 60 hectare aan kassen", zegt Leon Ammerlaan. Hij is niet alleen plantenkweker, maar ook een pionier in aardwarmte. Als het aan het kabinet ligt zet Nederland vol in op dit alternatief voor aardgas.

Ammerlaan stapte meer dan tien jaar geleden al in. Toen in 2006 de gasprijs verviervoudigde, ging hij op zoek naar een alternatief om zijn kassen te verwarmen. Hij investeerde als een van de eersten in Nederland miljoenen in een installatie die diep uit de aarde warm water naar boven haalt.

Hij maakt gebruik van water dat op zo'n twee kilometer diepte in de bodem zit. Om dat te bereiken worden twee gaten geboord waarin een buis komt. Via de ene pijp wordt warm water naar boven gepompt, via de andere pijp wordt het koude water na gebruik weer terug in de aarde gepompt. Door de hitte uit de aardkern warmt dat water geleidelijk weer op.

Een ingewikkelde operatie

Deze techniek, ook wel geothermie genoemd, staat in Nederland nog in de kinderschoenen. "Op dit moment gaat het om zo'n 0,15 procent. Dat is dus verwaarloosbaar", zegt Remco de Boer, expert op het gebied van energietransitie. "Maar je moet ergens beginnen en de potentie is er wel degelijk."

Hij erkent wel dat aardwarmte gepaard gaat met een ingewikkelde operatie. "Je moet een paar kilometer diep boren in de grond. Het water moet naar boven komen, je moet de warmte eruit halen en vervolgens moet je dat nog naar de huizen brengen. Al met al dus best ingewikkeld."

Als het aan het kabinet ligt, komt die operatie snel op gang. Zeker nu is besloten dat de Groningse gaskraan voor 2030 helemaal dichtgaat. Minister Eric Wiebes wil dat we over twaalf jaar ruim vijf keer zoveel aardwarmte gebruiken als nu. Bij de huidige producenten van aardwarmte stuit die ambitie op scepsis.

"Ons eerste project is geboord in 2006 en we hebben nu 16 à 17 operationele projecten in Nederland. Dat betekent dat het tot nu toe niet heel snel gaat", zegt Lodewijk Burghout, projectdirecteur van Hydreco BV. "Als je alle ambities wil gaan invullen, dan zal er een behoorlijke versnelling moeten plaatsvinden."

Volgens plantenkweker Ammerlaan gaat het allemaal zo langzaam omdat de grote partijen de kat uit de boom kijken en nog geen actie ondernemen. Enigszins begrijpelijk is dat wel, want er kleven ook risico's aan het boren naar aardwarmte.

Het Staatstoezicht op de Mijnen schreef vorig jaar over de geothermie-sector: "De milieu- en veiligheidsrisico's worden onvoldoende onderkend, wet- en regelgeving niet goed genoeg nageleefd en er is sprake van een zwak ontwikkelde veiligheidscultuur."

Een andere zorg is de kans op aardbevingen. Volgens Remco de Boer is het niet vergelijkbaar met de situatie in Groningen. "Maar het is wel een aandachtspunt. En als je in de bodem gaat boren heb je ook chemicaliën nodig. Dat ligt ook gevoelig bij sommige mensen."

Genoeg draagvlak voor aardwarmte?

Experts verwachten dat aardwarmte op termijn zo'n 10 procent van onze warmte kan leveren. Maar dan moet er wel een groot ondergronds warmwaternet komen. Een miljardenoperatie, vergelijkbaar met de infrastructuur die nodig was voor gas. Of dat loont hangt af van de vraag op hoeveel plekken in Nederland warmwaterbronnen te vinden zijn.

De Boer vraagt zich ook af of er genoeg draagvlak zal zijn onder burgers. "De projecten die tot nu toe zijn gedaan, waren bij tuinders in redelijk afgelegen gebieden. Maar als je op veel meer plekken in Nederland naar aardwarmte wil gaan boren, kom je op een gegeven moment ook in bewoond gebied. Ik sluit niet uit dat daar verzet tegen zal komen."

Toch lijkt de interesse wel te groeien, nu de Groningse gaskraan dichtgaat en de druk toeneemt om op duurzame energie over te stappen. De Boer: "Al dit soort energievormen beginnen klein, dat is ook ooit zo met windmolens gebeurd. En dat is nu een serieuze bron van onze energie aan het worden."


 • 21 April 2018 om 19:44

'Als jij niet wil betalen met bitcoins, dan ga je betalen met jouw leven'

Slaagt het Openbaar Ministerie erin om een internationaal netwerk op te rollen waarin vermoedelijk miljoenen euro's via bitcoins zijn witgewassen? Vier Rotterdammers en een Schiedammer stonden hier deze week voor terecht. Zij speelden een cruciale rol tussen drugshandelaren en de bovenwereld, stelt het OM. Er zijn gevangenisstraffen tot zes jaar geëist.

Eind vorig jaar veroordeelde de rechtbank in een verwante zaak al vijf verdachten voor hun rol als bitcoinverkopers. Maar het zijn volgens het OM de bitcoinhandelaren, de 'bitcoincashers', die de hoofdrol spelen. Zij maken het mogelijk om bitcoins die criminelen verdienen in te ruilen voor cash, een belangrijke stap om het geld wit te wassen.

Anonieme advertentie

Heel makkelijk is Audrius G. niet te vinden. Hij heeft geen kantoor, geen eigen website en handelt niet onder zijn eigen naam. Voor zijn klanten is dat geen probleem. Zij kunnen hem, onder een valse naam, via een advertentie op het dark web vinden. Op handelsplaatsen binnen dat meer verborgen deel van het internet, waarop ook veel criminelen actief zijn, biedt G. zich aan als bitcoincasher.

Criminelen die voor hun diensten zijn uitbetaald in bitcoins kunnen hun cryptomunten aan 'cashers' als G. verkopen voor contant geld. Ze krijgen van G. weliswaar minder dan ze op de reguliere markt voor hun bitcoins zouden krijgen, maar via deze weg kunnen ze wel hun munten witwassen.

Dat geld krijgen ze pas nadat G. de bitcoins heeft kunnen slijten. Om dat te doen, stort G. deze bitcoins van onduidelijke afkomst op een wallet, zeg maar de bitcoinrekening, van zichzelf, of van zijn twee compagnons.

Alle drie verkopen ze deze bitcoins vervolgens aan reguliere bitcoinbedrijven, die hun gewoon op hun bankrekeningen uitbetalen in euro's.

Vervolgens nemen de drie een deel van het geld van hun rekening contant op, om hun klanten te kunnen uitbetalen zonder daarbij een spoor achter te laten. De rest van het geld houden ze zelf, als winst.

Voor het OM is het echter duidelijk dat het criminelen waren die hun bitcoins bij G. brachten. Ruilen bij G. is namelijk duur, zo'n 28 keer duurder dan bij een regulier wisselkantoor. De enig denkbare verklaring voor het feit dat iemand zijn cryptomunten zo onvoordelig zou ruilen, stelt het OM, is dat ze er volledige anonimiteit voor terugkrijgen. In tegenstelling tot reguliere bitcoinbedrijven stellen G. en zijn handlangers geen vragen over waar de bitcoins vandaan komen en vragen ze niet om persoonsgegevens.

'Betaal of ga dood'

Maar de handel gaat niet vlekkeloos. G. krijgt ruzie met een van zijn klanten, Youssef A. Bij hem zegt het OM ook 21,5 kilo drugs en bijna 100.000 xtc-pillen te hebben gevonden. Samen met zijn broer, een andere verdachte in deze zaak, bezit hij zo'n 24.000 bitcoins. Ook hebben ze bij elkaar meer dan 6 miljoen euro op hun rekeningen staan en nog eens ruim 5 miljoen euro contant.

In maart 2015 begint A. G. te bedreigen, volgens het OM. De reden: hij wil dat G. hem bitcoins terugbetaalt. Als hij dat niet doet, vermoordt hij hem en zijn familie, zou hij via de telefoon, apps en e-mail laten weten.

G. laat dit niet over zijn kant gaan. Op 31 maart zoekt hij volgens justitie A. en een handlanger op in Rotterdam. Hij grijpt A. bij zijn kaak, stompt en schopt hem en zegt: "Je moet niet schreeuwen". Ook zet hij een taser op zijn lichaam. Uiteindelijk pakt hij vijf mobiele telefoons af, van A. en zijn handlanger.

Ondertussen beginnen de transacties van de verdachten op te vallen. Banken zien dat er grote hoeveelheden geld worden bijgeschreven, die daarna direct contant werden opgenomen. Ze trekken aan de bel en de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst begint een onderzoek.

Uit dat onderzoek blijkt volgens het OM dat een groot deel van de verhandelde bitcoins in aanraking is geweest met het dark web.

De officier van justitie heeft zes jaar cel geëist tegen A. en vier jaar tegen G., waarvan een halfjaar voorwaardelijk. Tegen de overige verdachten lopen de eisen uiteen van twee tot tweeënhalf jaar. De uitspraak is op 30 mei.


 • 21 April 2018 om 09:11

Op steeds meer plekken kan je lp's kopen en soms samen met tosti's

Hebben jullie een tik van de molen gehad? Die vraag kregen Anne-Henk van der Wal en Ingrid Koopman regelmatig de afgelopen maanden. De advocaat en voormalig stewardess openden afgelopen december in Heerenveen een platenzaak. Met ouderwets vinyl en... tosti's.

"De zaak loopt goed", zegt Van der Wal vlak voor de negende Record Store Day. Deze speciale dag voor de onafhankelijke platenzaken wordt vandaag wereldwijd gevierd in 3000 lp-winkels, waarvan zo'n honderd in Nederland.

Een nieuwe lp-winkel? Alsof de Free Record Shop, V&D, Van Leest en Ear & Eye niet failliet zijn gegaan. Is het niet allemaal erg jaren 70? "Wij geloven erin. Ik ben een enorme muziekliefhebber, ik heb altijd graag een platenzaak willen hebben. In mijn studententijd heb ik ook in een cd-winkel gewerkt. Dat is altijd blijven knagen. Nu vinyl weer in opkomst is, dacht ik: nu of nooit."

Stewardess Koopman reisde de wereld rond en kwam her en der tostibarretjes tegen. Zij dacht: is het niet een idee om platen en tosti's te combineren? "Dat leek mij een briljant idee", zegt haar partner Van der Wal. Kocht hij vroeger zelf platen op Record Store Day, vandaag maakt hij het evenement dus voor het eerst mee als ondernemer.

Taylor Swift

Vanwege Record Store Day zijn er in platenzaken meer dan 300 gratis optredens van artiesten als Waylon, Racoon, Johan, Blaudzun, Wende Snijders en Gruppo Sportivo. Ook komen er special releases uit van onder anderen Bruce Springsteen, David Bowie, Frank Zappa en Taylor Swift.

"Het is toch ongelooflijk dat er afgelopen jaar vijf nieuwe lp-winkels zijn geopend", zegt Esther Vollebregt van Record Store Day Nederland. "Natuurlijk is dat voor een deel nostalgie. Mensen vinden het weer leuk om rustig muziek te luisteren en op te staan om de plaat om te draaien. Dat gevoel. Maar ook de gunfactor speelt volgens mij mee. De consument gaat graag naar een platenwinkel omdat je daar ook wordt geholpen door mensen die verstand hebben van muziek en er liefde voor koesteren."

Omzetstijging

De verkoop van lp's is de afgelopen jaren fors toegenomen. In 2014 gaven Nederlanders 4,4 miljoen euro uit aan vinyl, in 2016 was dat drie keer zo veel. Hoeveel er vorig jaar is verkocht, wil brancheorganisatie NVPI nog niet bekendmaken. Dinsdag komen de cijfers over 2017. "We kunnen wel zeggen dat de stijging doorzet", zegt een woordvoerder.


 • 21 April 2018 om 06:00

Belgen met zwaar beroep mogen eerder met pensioen, maar wie komt in aanmerking?

Mensen met zware beroepen, zoals in de bouw, moeten eerder met pensioen kunnen. Dat willen zowel werkgevers als werknemers. Maar in politiek Den Haag ligt verlaging van de AOW-leeftijd lastig. Vooral de definitie van een zwaar beroep blijkt lastig vast te stellen.

In Belgie heeft de regering onlangs bepaald dat mensen die een zwaar beroep hebben twee tot zes jaar eerder met pensioen mogen dan de rest van werkend België. Maar ook daar is discussie over de definitie. Want wat is precies een zwaar beroep?

Een kleuterjuf bijvoorbeeld, komt die in aanmerking? Ja, zegt Daniel Bacquelaine, de Belgische minister van Pensioenen. "Iedereen snapt dat iemand die de hele dag met kleine kinderen werkt en in de herrie zit, niet tot z'n 67ste doorwerkt."

Maar hoe zit het dan met een docent in een hogere klas? Clara Debelder, die lesgeeft aan een groep 5 in Brussel, vindt ook haar werk zwaar. "Als docent op een school in een grote stad heb je te maken met enorme niveauverschillen. Geen enkel kind spreekt goed Nederlands. Het is een grote chaos."

Drie criteria vastgesteld

In België hebben de sociale partners met de overheid drie criteria afgesproken voor zware beroepen: fysiek zwaar werk, gevaarlijk werk of belastende werkorganisatie (zoals onregelmatige uren). Stress is geen zelfstandig criterium maar kan van invloed zijn op de weging van de andere drie factoren.

Doe je werk wat onder één van deze criteria valt, dan wordt de tijd die je daar hebt gewerkt vermenigvuldigt met een bepaalde factor. Tien jaar op de steigers wordt dan bijvoorbeeld elf jaar. En dan kun je een jaar eerder met pensioen.

Maar welk beroep onder welk criterium valt, die lijsten moeten nog gemaakt worden. "Nu dit kader er ligt, wordt van de sociale partners gevraagd dat ze beroepenlijsten opstellen. Die lijsten zijn niet op voorhand bepaald", zegt minister Bacquelaine.

Eke situatie individueel gewogen?

Vakbond ABVV pleit ervoor om een lijst van risicofactoren van individuele werknemers op te stellen. "En dan op de vloer effectief te gaan bepalen van: ja, jouw job komt inderdaad in aanmerking voor die factor en op die basis te gaan bepalen of het belastend is of niet", zegt pensioendeskundige Celien Vanmoerkerke.

Moet elke situatie dan uiteindelijk individueel gewogen worden? Degene die aan het spoor werkt wel, maar degene die op het spoor werkt bijvoorbeeld niet? Het is het probleem waar we in Nederland op vastliepen. In België willen ze de klus nog altijd in een paar maanden klaren.


 • 20 April 2018 om 21:50

Amerikaanse bank Wells Fargo schikt voor 1 miljard dollar

Wells Fargo, de op twee na grootste bank van de Verenigde Staten, treft een schikking met de Amerikaanse overheid ter waarde van 1 miljard dollar.

De bank smeerde honderdduizenden klanten onnodige autoverzekeringen aan en heeft aan nog eens duizenden klanten te hoge kosten berekend om de rente op hun hypotheek vast te zetten.

Sommige klanten kwamen daardoor flink in de problemen. Zo raakten duizenden mensen hun auto kwijt, omdat ze de dure autoverzekering niet konden betalen.

Om een rechtszaak te voorkomen heeft Wells Fargo afspraken gemaakt met twee Amerikaanse overheidsinstanties: een financiële waakhond en een consumentenorganisatie. Aan beide instanties betaalt de bank 500 miljoen dollar. Of dat geld uiteindelijk terechtkomt bij gedupeerde klanten is niet duidelijk. De meeste klanten hebben de onterecht betaalde bedragen wel al teruggekregen van de bank.

Bonussen

Wells Fargo kwam al eerder in opspraak vanwege het openen van bankrekeningen en het aanvragen van creditcards voor klanten die daarvan zelf niets wisten. Zo kwamen werknemers van de bank aan hoge bonussen.

Er zouden momenteel ook onderzoeken lopen naar misstanden bij de afdeling valutahandel en de vermogensbeheertak van Wells Fargo.


 • 20 April 2018 om 21:09

Gunstige fiscale regeling voor expats wordt verkort

De fiscale regeling voor buitenlandse expats in Nederland wordt per 1 januari 2019 verkort van acht naar vijf jaar. De regeling houdt in dat werkgevers expats maximaal 30 procent van hun inkomen belastingvrij kunnen vergoeden. Dit is bedoeld als compensatie voor de extra kosten die zij hebben om in Nederland te komen wonen.

Het kabinet had in het regeerakkoord al vastgelegd deze fiscale regeling te verkorten. Vandaag werd bekendgemaakt dat de verkorting per 1 januari zal ingaan. Dat geldt niet alleen voor nieuwe gevallen, maar ook voor expats die al gebruikmaakten van de regeling.

Het fiscale voordeel is vooral bedoeld om specialistische werknemers aan te trekken aan wie Nederland een tekort heeft. Maar uit onderzoek van het ministerie van Financiën blijkt dat het overgrote deel (80 procent) van de expats de regeling niet langer dan vijf jaar gebruikt.

Werkgevers niet blij

Werkgeversorganisatie VNO-NCW betreurt het besluit van het kabinet. "Dit maakt Nederland toch weer wat minder aantrekkelijk ten opzichte van andere landen en maakt het aantrekken van buitenlands talent niet makkelijker", zegt een woordvoerder. "Terwijl we dat talent in de krapper wordende arbeidsmarkt wel nodig hebben."

Daarnaast is de brancheorganisatie niet te spreken over het feit dat expats die nu al gebruikmaken van de regeling ook worden getroffen. "De evaluatie heeft eerder laten zien dat de maatschappelijke baten groter zijn dan de kosten voor de schatkist. Daarmee maakt de regeling onderdeel uit van het fiscale stelsel dat van belang is voor de Nederlandse kenniseconomie. Zeker nu andere landen vergelijkbare regelingen invoeren, neemt het belang om talent aan te trekken alleen maar toe."


 • 20 April 2018 om 18:18

Baas Air France-KLM verbindt lot aan stemming over loonsverhoging

Jean-Marc Janaillac, topman van Air France-KLM, legt zijn toekomst bij de luchtvaartmaatschappij in handen van het personeel. Werknemers mogen vanaf volgende week stemmen over de plannen voor een loonsverhoging.

Sinds februari vinden er stakingen plaats bij Air France. Die hebben volgens het bedrijf al 220 miljoen euro gekost. Piloten, cabinepersoneel en grondmedewerkers eisen dat ze meeprofiteren van de gunstige resultaten bij de luchtvaartmaatschappij; ze willen een directe loonsverhoging van 5 procent.

Air France legde afgelopen maandag een voorstel op tafel voor een loonsverhoging van 7 procent, maar dan stapsgewijs ingevoerd over vier jaar. De Franse vakbonden gingen daar niet mee akkoord. Nu probeert de luchtvaartmaatschappij de bonden te omzeilen door de individuele medewerkers om hun mening te vragen.

Impasse

"Air France moet uit deze impasse komen. Dit is een ernstige situatie, de toekomst van onze maatschappij kan onder druk komen te staan", schrijft Janaillac in een persbericht. "Ik kan niet accepteren dat zich een ramp voordoet terwijl een meerderheid van het personeel helemaal niet meedoet aan de stakingen."

"Ik roep iedereen op zijn stem te laten horen en ik zal me persoonlijk verantwoordelijk stellen voor de uitkomst van deze stemming", aldus Janaillac.

De aankondiging van de topman valt niet goed bij beleggers. Op de Amsterdamse beurs stond het aandeel Air France-KLM vanmiddag stevig in de min.


 • 20 April 2018 om 15:32

Invallen bij datingsites in onderzoek nepprofielen

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft invallen gedaan bij meerdere bedrijven die datingssites runnen in een onderzoek naar nepprofielen. Het onderzoekt loopt nog, maar de ACM waarschuwt gebruikers van die sites nu alvast voor profielen van mensen die niet bestaan.

"Het lijkt erop dat veel mensen die dergelijke datingsites bezoeken contact leggen met een nepprofiel", zegt Jeroen Nugteren van de ACM. "Terwijl ze denken dat ze contact hebben met een leuke mevrouw of meneer zit aan de andere kant een persoon die betaald wordt om het contact zo lang mogelijk vol te houden. Vaak moeten klanten van die sites per bericht betalen. Het kan in de duizenden euro's lopen."

Stichting Keurmerk Veilig Daten is blij met de actie van de ACM. "Deze praktijken zijn ons al lange tijd een doorn in het oog", zegt John Meuffels van de stichting. "Er werd altijd gezegd: consumenten moeten beter opletten, maar mensen trappen hier gewoon in. Ik ben heel blij dat het nu wordt aangepakt."

De NOS stelde proefondervindelijk al vast dat er met nepprofielen wordt gewerkt. De ACM waarschuwde hiervoor en wil de sites nu dus aanpakken, ook sites die zelf kenbaar maken dat ze met nepprofielen werken. "Op sommige sites wordt in de kleine lettertjes gezegd dat je te maken kan krijgen met een chatoperator, dus iemand die wordt betaald voor het contact", zegt Nugteren. "De vraag is nu of dat voldoende duidelijk is of dat het alsnog om misleiding gaat. Het zijn juist vaak wat kwetsbaardere mensen die op deze sites contact zoeken."

Ontwijkende antwoorden

Wie de kleine lettertjes over het hoofd ziet of niet leest, kan ook aan andere zaken merken dat hij of zij waarschijnlijk te maken heeft met een nepprofiel. "Je moet sowieso meteen alert zijn als je per bericht moet betalen. En verder kan het een signaal zijn als je in korte tijd een stortvloed aan berichten krijgt. Wat ook een teken kan zijn, is als je ontwijkende antwoorden krijgt bij een verzoek om contact te hebben via andere kanalen, zoals e-mail of telefoon. Als de andere kant dat steeds afhoudt, moet je je even achter de oren krabben."


 • 20 April 2018 om 10:55

Ministerie: wel stukken over dividendbelasting, maar niet openbaar

Tijdens de formatie zijn stukken opgesteld over de afschaffing van de dividendbelasting, maar die worden niet openbaar. Twee onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam hadden een beroep gedaan op de Wet openbaarheid van bestuur om de stukken te kunnen bestuderen.

Het ministerie van Financiën wijst dat verzoek af. Het erkent dat er stukken van ambtenaren bestaan die zijn opgesteld op verzoek van de formerende partijen, maar het vindt dat het belang van openbaarmaking niet opweegt tegen het voorkomen van "onevenredig nadelige gevolgen" voor de betrokkenen.

Afschaffing van de dividendbelasting kost 1,4 miljard euro en is een van de meest omstreden maatregelen in het regeerakkoord. De kritiek van de oppositie spitste zich toe op de vraag wat de achtergrond is van de afschaffing en welke stukken eraan ten grondslag lagen.

Vrije gedachtenwisseling

Premier Rutte en andere deelnemers aan de formatie zeiden in de Kamerdebatten daarover dat er "naar hun beste weten geen memo over heeft bestaan". Rutte erkende wel dat er "allerlei teksten in wording waren die onderdeel zijn van het formatieproces".

De premier zei toen ook al dat de Grondwet en de Wet openbaarheid van bestuur niet verplichten om persoonlijke beleidsopvattingen van ambtenaren bekend te maken en dat hij daartegen zou zijn. Hij benadrukte dat je niet alles in "het volledige licht van de openbaarheid kunt zetten".

Het ministerie schrijft nu in de afwijzing(.pdf) dat "openbaarmaking van de stukken afbreuk doet aan de bescherming van noodzakelijke vertrouwelijkheid waarin de informatiebesprekingen en -onderhandelingen plaatsvinden en de daaraan deelnemende partijen hun standpunten moeten kunnen bepalen".

Het ministerie voegt eraan toe dat "openbaarmaking van zulke documenten ertoe kan leiden dat het vertrouwen en de verstandhouding tussen regeringspartijen, kabinet, specifieke bewindspersonen en Kamerfracties, ook na voltooiing van de formatie wordt verstoord".

Explosief

De oppositie wil opheldering van de premier. In het NOS Radio 1 Journaal noemde GroenLinks-leider Klaver de brief van het ministerie "explosief". Volgens hem wekten de onderhandelaars in de Kamerdebatten de indruk dat de oppositie vroeg naar niet-bestaande memo's, maar blijken er nu toch stukken te zijn.

Klaver wil dat de stukken alsnog openbaar worden. Klaver wees erop dat er veel kritiek was op de afschaffing van de dividendbelasting, ook van economen. "Dan willen we wel weten waarom ze dan toch in hun wijsheid hebben besloten deze maatregel te nemen." Volgens hem "schaadt het niet publiek maken van de memo's het vertrouwen van de samenleving".

Dat steeds ontkend is dat er documenten waren, kan volgens Klaver maar twee dingen betekenen: "Of ze liegen dat ze barsten of ze hebben echt niet opgelet aan de formatietafel en 1,4 miljard over de balk gesmeten."

Ook SP-leider Marijnissen vindt dat de onderbouwing van de maatregel nu openbaar moet worden. "Met de hand op het hart werd gezegd dat er geen onderbouwing lag. Wel dus", twittert ze.

Volgens PvdA-leider Asscher is dit een zeer ernstige kwestie. Hij vindt dat "na de eerdere ontkenning de dividendmemo's onmiddellijk naar het parlement moeten."

SGP-voorman Van der Staaij zei in 1 op 1 op NPO Radio 1 dat er wat schimmig over de stukken is gedaan. Ook hij wil weten welke stukken er waren en vindt dat die openbaar moeten worden. Hij voegde er wel aan toe "dat er enige ruimte in de formatie moet zijn voor interne notities, zonder dat iedereen die precies moet zien".

Ook de NOS heeft sinds februari een Wob-verzoek lopen om de stukken die er zijn over de dividendbelasting in te kunnen zien. Het ministerie heeft laten weten dat de behandeling van dit verzoek door problemen met de post vertraging op heeft gelopen.


 • 20 April 2018 om 08:05

Ruzie onder deurwaarders voor de tuchtrechter

Het conflict onder deurwaarders over hun onafhankelijkheid ten opzichte van incassobureaus ontvlamt opnieuw. Een organisatie die 30 procent van de deurwaarderskantoren in Nederland vertegenwoordigt, Deurwaardersbelangen.nu, sleept 18 collega's van de deurwaarderskantoren LAVG en Van Arkel voor de tuchtrechter.

De zaak gaat over de banden tussen de twee kantoren en een opdrachtgever, DAS Holding. DAS blijkt behalve opdrachtgever ook mede-eigenaar van de bedrijven. Die kregen van DAS niet direct opdrachten, maar wel van incassobureaus waarin de holding een belang heeft.

Die constructie lijkt op gespannen voet te staan met de verplichting die de deurwaarderskantoren hebben om een zorgvuldige afweging te maken tussen de belangen van de schuldeisers en de schuldenaren.

Deurwaarders.nu denkt dat het in deze situatie onmogelijk is om een onafhankelijke positie in te nemen. De belangenvereniging wil daarom een oordeel van de tuchtrechter.

Beroepsorganisatie KBVG heeft strenge regels voor het belang dat een incassobureau in een deurwaarderskantoor mag hebben.

Henk Bos, bestuurder bij zowel LAVG als Van Arkel, zegt dat de organisatie jarenlang gedoogde dat DAS zijn bedrijven indirect opdrachten gaf. Deurwaardersbelangen.nu heeft het over een gebrek aan handhaving, iets waar het ministerie van Justitie eerder ook melding van maakte. De tuchtzaak kan maanden in beslag nemen.


 • 20 April 2018 om 06:16

Koning heeft geen aandelen Shell

Koning Willem-Alexander heeft geen aandelen van bedrijven die het predicaat koninklijk voeren. Dat staat sinds vandaag op de website van het Koninklijk Huis. Het impliceert dat de koning ook geen aandelen heeft van de Koninklijke Shell, waarover al geruime tijd geruchten de ronde doen.

Volgens een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst is de zin over de aandelen toegevoegd om "tegemoet te komen aan de onduidelijkheid die erover bestond". Zo riep PvdA-Kamerlid Nijboer de koninklijke familie begin dit jaar op om opening van zaken te geven over de eventuele belangen in Shell. Aanleiding voor de oproep was de rol van Shell bij de gaswinning in Groningen.

'Niet nieuw'

Dat Willem-Alexander geen aandelen van 'koninklijke' bedrijven bezit, is volgens de RVD-woordvoerder "geen recente ontwikkeling". Hij wil niet zeggen of dit in het verleden wél het geval is geweest.

Volgens Koninklijk Huis-verslaggever Karin Alberts ligt de conclusie voor de hand dat de toevoeging iets te maken heeft met Koningsdag, volgende week vrijdag. Willem-Alexander en zijn gevolg zijn dan in Groningen.

"Veel Groningers vinden dat Shell het predicaat koninklijk niet meer verdient omdat het betrokken is bij de gaswinning, en daarmee medeschuldig is aan de aardbevingen", zegt Alberts. "Tijdens Koningsdag wordt in het programma ook aandacht besteed aan de gevolgen van de aardbevingen. Door nu vast impliciet te zeggen dat de koning geen financiële belangen heeft in Shell, voorkomt hij eventuele verwijten. Overigens staat niet op de website dat andere leden van het Koninklijk Huis geen aandelen hebben."

Onbesproken gedrag

In Nederland zijn er honderden bedrijven en organisaties die het predicaat koninklijk mogen voeren. Daarvoor moeten ze aan een aantal eisen voldoen. Zo moeten ze minstens honderd jaar bestaan en van onbesproken gedrag zijn. Ook onder meer KLM, Grolsch en Philips zijn 'koninklijk'.


 • 19 April 2018 om 22:15

Heineken start onderzoek naar misbruik van promotiemeisjes in Afrika

Bierbrouwer Heineken start een onderzoek naar het misbruik van promotiemeisjes in veertien Afrikaanse landen. Dat heeft topman Jean-Francois van Boxmeer vandaag bekendgemaakt op de aandeelhoudersvergadering.

Vorige maand ontstond er ophef nadat onderzoeksjournalist Olivier van Beemen zijn boek Bier voor Afrika had gepubliceerd. Daarin onthulde hij dat er op grote schaal promotiemeisjes worden lastiggevallen en misbruikt. Zo zouden de meisjes provocerende kleding moeten dragen en zouden leidinggevenden van de meisjes verwachten met hen naar bed te gaan.

'Zeven principes'

Heineken geeft toe dat er dergelijke misstanden voorkomen. De promotiemeisjes, ook wel promotors genoemd, zijn vaak niet in dienst van de bierbrouwer maar werken voor bedrijven die Heineken heeft ingehuurd. De bierbrouwer heeft in afwachting van het onderzoek al "zeven principes" opgesteld waaraan de arbeidsomstandigheden van de promotiemeisjes moeten voldoen.

Zo wil de bierbrouwer gaan kijken naar manieren om de promotiemeisjes beter te beschermen. "Denk hier bijvoorbeeld aan regels op het gebied van kleding, werktijden maar ook aan een verbod op meedrinken met barbezoekers. En ook een training hoe te handelen in moeilijke situaties, of hele praktische zaken zoals vervoer van en naar de promotielocatie", zegt een woordvoerder.

Misstanden in Azië

Als wordt vastgesteld dat er alsnog misstanden worden gesignaleerd, zegt Heineken daar direct te stoppen met het inzetten van de promotiemeisjes. Eind juni worden de eerste resultaten van de onderzoeken gepresenteerd en wordt duidelijk in welke landen er gestopt zal worden met het inzetten van promotiemeisjes.

Wereldwijd zet Heineken zo'n 20.000 promotors in. In de veertien Afrikaanse landen gaat het naar schatting om een paar duizend promotors.

Overigens stelde Van Beemen in zijn publicaties dat Heineken jaren eerder met vergelijkbare misstanden te maken kreeg in Zuidoost-Azië. Het bedrijf zou daar onvoldoende lering uit hebben getrokken. Daarover zei Heineken vorige maand tegen de NOS: "Dit probleem verdient meer aandacht dan het de afgelopen jaren van ons en van andere belanghebbenden heeft gekregen."


 • 19 April 2018 om 20:49

Politiek draait al 30 jaar om probleem Schiphol heen

Er is groen licht voor uitbreiding van Lelystad Airport om zo ruimte te maken op Schiphol. Maar vandaag ging er ook een brandbrief naar het kabinet, ondertekend door organisaties als Milieudefensie, Natuurmonumenten, Greenpeace en het Longfonds. Reken de 'volledige milieu-impact' van de uitbreiding van luchthavens uit, schrijven ze.

De oproep komt een dag nadat de Commissie MER het milieueffectrapport van het ministerie van Infrastructuur had goedgekeurd. Daarin is vooral gekeken naar de geluidsoverlast die uitbreiding met zich meebrengt.

Drastische maatregelen

Natuur- en milieuorganisaties en wetenschappers zeggen dat 90 procent van de milieuschade die optreedt door de uitbreiding buiten de berekeningen is gebleven. Wat hen betreft moet de hele milieueffectrapportage voor Lelystad Airport opnieuw worden gemaakt.

Suzanne Kröger GroenLinks-Kamerlid vindt dat de groei van de luchtvaart überhaupt ter discussie moet staan. "Parijs schrijft minder CO2-uitstoot voor. Dan moeten bedrijven, huishoudens en iedereen drastische maatregelen nemen, behalve de luchtvaart? Dat kan niet langer zo."

Terwijl de luchtvaartbranche, de reisbranche, vakbonden en de logistieke sector luchthaven Schiphol juist steeds meer ruimte willen geven om te groeien, moet Nederland volgens afspraken - gemaakt in het klimaatakkoord in Parijs - ook de CO2-uitstoot terugdringen. Luchtvaart veroorzaakt veel uitstoot, en toch groeit Schiphol al decennialang gestaag door.

Meivakantie

De politiek schuift een echte beslissing over de toekomst van Schiphol steevast voor zich uit. Volgens oud-Kamerlid Rob van Gijzel is Schiphol een prestigeproject geworden en zijn politici niet meer bereid compromissen te sluiten of te kiezen voor echte oplossingen.

Kamerlid Jan Paternotte van coalitiepartij D66 denkt voorlopig aan een oplossing voor de korte termijn. "We moeten grenzen stellen aan de groei, en dus moet men weten dat Schiphol de komende drie jaar niet verder kan groeien."

Paternotte denkt dat Schiphol zelf ook niet verder wil groeien. "Ze kunnen de drukte niet aan. De meivakantie wordt een groot probleem. Verdere groei kan niet als je de veiligheidssituatie niet beter regelt."

Investering

Zou het verplaatsen van Schiphol naar een eiland in de Noordzee niet een goeie oplossing zijn? Afgelopen najaar meldde minister Cora van Nieuwenhuizen dat gedegen onderzoek laat zien dat dat idee niet realistisch is. Maar uit onderzoek van Nieuwsuur blijkt dat niet te kloppen. Onderzoeken uit het verleden zijn nooit afgemaakt, en deskundigen zeggen dat een luchthaven op zee een prima idee is.

"Dat geld kun je ook steken in schone vormen van transport, snelle treinverbindingen", zegt Kröger, die ook wel vindt dat het idee eens goed moet worden onderzocht. "Want als er straks veel schonere vliegtuigen komen, zou het voor de veiligheid en logistieke drukte alsnog lonend kunnen zijn om een luchthaven op zee te hebben. "Maar bedenk dan goed of de investering de juiste is."

"Je weet dat groei op de huidige locatie echt niet meer kan en niet geaccepteerd zal worden. Je kunt niet een nota schrijven over de toekomst van de luchthaven, zonder dat je deze optie goed onderzoekt. Dus: nieuw degelijk onderzoek is hard nodig", zegt Paternotte.

'Afblazen'

Over Lelystad Airport zijn beide politici duidelijk. Paternotte: "Het is maar de vraag of het überhaupt doorgaat. De afspraak in de ministerraad is dat er geen besluit komtover Lelystad zolang er geen besluit is van de EU-commissie over een verdelingsregel." Dat betekent dat vakantievluchten gedwongen moeten uitwijken naar Lelystad. "Anders heeft die hele luchthaven geen bestaansrecht", zegt Paternotte.

Paternotte vindt het een voorbeeld van een falende overheid. "Er is destijds besloten Lelystad als overloop aan te wijzen, zonder dat er deugdelijke aanvliegroutes waren vastgesteld, zonder dat er een verdelingsregel is die kan zorgen dat er ook maatschappijen op gaan vliegen." Ondanks de tientallen miljarden investeringen is het bestaansrecht van Lelystad voor D66 "nog geen uitgemaakte zaak".

GroenLinks zegt "afblazen" die luchthaven. "Een slecht plan. We moeten emissies in de luchtvaart terugdringen. Dan moet je niet een extra luchthaven bijbouwen. Voor je het weet zit het daar ook weer vol met prijsvechters."


 • 19 April 2018 om 15:48

RTL wil mensen raken en inspireren, met minder personeel

RTL Nederland wil zich minder op televisie richten en mensen ook buiten traditionele media bereiken. De omroep gooit het roer om nu de winst en omzet al langer teruglopen. Er komt een een reorganisatie waarbij een onbekend aantal banen gaat verdwijnen.

"RTL wil met zelfontwikkelde en -geproduceerde content zowel on- als off screen mensen echt raken en inspireren, met als doel een loyale fanbase voor zijn merken op te bouwen", schrijft het bedrijf in een persbericht. De komende jaren steekt het bedrijf miljoenen in technologie en data-analyse.

Bij RTL Nederland werken zo'n 800 mensen in vaste dienst. Gisteren stapte de financiële topvrouw van RTL Nederland op omdat ze zich niet kon vinden in de nieuwe koers.

Temptation Island

Over 2017 daalde de brutowinst met een kleine 10 miljoen naar 87 miljoen euro. De omzet daalde met 4 procent. "Onze nieuwe strategie is een duidelijke groeistrategie", zegt topman Sven Sauvé. Volgens hem moet RTL Nederland wendbaarder worden en niet meer alleen zenden naar de consument. "We gaan veel interactiever van buiten naar binnen werken."

Volgens een woordvoerder betekent het dat er meer wordt geluisterd naar wat de consument wil. "Een mooi voorbeeld is Temptation Island", zegt een woordvoerder. "We zagen dat die serie veel bekeken werd op ons videoplatform Videoland. We hebben nu besloten om een eigen Videoland-serie van Temptation Island te maken."

RTL gaat ook z'n onlineplatformen Videoland en RTL XL samenvoegen. Er moeten mensen vertrekken, maar er worden er ook nieuwe mensen aangenomen, zoals data-analisten en software-ontwikkelaars.

Het plan wordt de komende weken besproken met de adviesraad. Voor de zomer wil het bedrijf duidelijk hebben welke banen er verdwijnen.


 • 19 April 2018 om 13:42

OM mag accountants in omkopingszaak niet vervolgen

Het Openbaar Ministerie (OM) is in een zaak tegen drie voormalige accountants van KPMG niet-ontvankelijk verklaard. Dat betekent dat zij niet verder worden vervolgd.

De drie controleerden jaarrekeningen van bouwbedrijf Ballast Nedam. Dat heeft volgens het OM tussen 2000 en 2004 in Saudi-Arabië en Suriname ambtenaren omgekocht.

De zaak tegen het bouwbedrijf werd in 2013 geschikt. De zaak tegen bestuursleden die bij de omkoping betrokken zouden zijn geweest, werd kort daarna geseponeerd. De rechtbank Midden-Nederland vindt het onbegrijpelijk dat de betrokken bestuursleden niet worden vervolgd en de accountants wel.

Onbehoorlijk

Daar komt bij dat ook de accountants in eerste instantie een schikkingsvoorstel is gedaan. Een paar dagen nadat het schikkingsbedrag was overgemaakt, kregen de accountants te horen dat er geen toestemming was voor een schikking. De rechtbank noemt deze gang van zaken "onbehoorlijk".

Ook speelt mee dat de zaak zich jaren geleden heeft afgespeeld. Daardoor is het belang om ze strafrechtelijk te vervolgen afgenomen, schrijft de rechtbank.


 • 19 April 2018 om 11:58

Unilever paait aandeelhouders met een hogere winstuitkering

Unilever gaat de winstuitkering voor de aandeelhouders verhogen door meer eigen aandelen in te kopen en het kwartaaldividend te verhogen. Het gaat om maximaal 6 miljard euro, meldt het voedings- en zeepbedrijf. Het gevolg is dat de winst over minder aandeelhouders wordt verdeeld. Het kwartaaldividend wordt verhoogd met 8 procent.

De inkoop en de de dividendverhoging worden deels betaald uit de opbrengst van de verkoop van de margarine-divisie, met spreads en smeersels zoals Becel, Blue Band en Zeeuws Meisje. De divisie werd in december voor bijna 7 miljard verkocht aan investeringsmaatschappij KKR. Unilever kondigde de dividendmeevaller aan samen met de kwartaalresultaten.

Wegsmelten

Het concern zag de omzet in de eerste drie maanden dalen met meer dan 5 procent naar 12,6 miljard euro. De daling is voor het grootste deel het gevolg van de wisselkoersen. Unilever rapporteert in euro's en dan speelt de dure euro tegenover de goedkopere dollar, Indonesische roepia, de Indiase roepie en de Braziliaanse real het bedrijf parten. Daardoor smolt bijna tien procent van de omzet weg.

Het is vooral een boekhoudkundig probleem, zegt financieel directeur Graeme Pikethly, want los van de wisselkoersen steeg de omzet met meer dan 3 procent. En dat ligt in de bandbreedte van een omzetgroei van 3 tot 5 procent die het bedrijf zich ten doel gesteld heeft.

Omzetgroei was er vooral in de opkomende markten in China,Turkije en Pakistan. Ook in Noord- en Zuid-Amerika steeg de omzet. Europa heeft nog steeds last van een zwakke vraag van consumenten en van prijsdruk, en vooral Frankrijk viel in dat opzicht op.

Unilever geeft alleen maar omzetcijfers, geen winstcijfers. De omzet ligt lager dan analisten hadden voorspeld. Beleggers zetten het aandeel Unilever lager, het aandeel verloor in de ochtendhandel meer dan 2 procent op 45,20 euro.

Verzet en kritiek

Unilever is sinds de mislukte raid op het bedrijf door Kraft Heinz druk bezig de koers en strategie aan te scherpen. Stappen die het bedrijf gezet heeft zijn de verkoop van de margarinedivisie, het opkrikken van de winstgevendheid, meer winst naar aandeelhouders, en de keuze van Rotterdam voor het hoofdkantoor.

Een deel van de Angelsaksische aandeelhouders keert zich tegen de verhuizing van het hoofdkantoor. Ook is er kritiek op de hogere beloning van topman Paul Polman.

Op 2 en 3 mei houdt Unilever in Londen en Rotterdam zijn jaarlijkse algemene aandeelhoudersvergadering, waar beloning en de locatie van het hoofdkantoor een belangrijke rol zullen spelen.

Over het hoofdkantoor wordt overigens niet gestemd. Dat staat pas in het najaar op de agenda van een bijzondere aandeelhoudersvergadering.


 • 19 April 2018 om 11:20

Werkloosheid zakt onder de 4 procent

Voor het eerst sinds bijna 10 jaar is minder dan 4 procent van de beroepsbevolking werkloos. De afgelopen maanden kwamen er opnieuw meer mensen aan het werk, gemiddeld 20.000 mensen per maand.

Volgens het CBS zijn nu 357.000 Nederlanders werkloos. Dat zijn er ruim 100.000 minder dan een jaar geleden. In de cijfers tellen alleen mensen mee die hebben gezocht naar werk en direct voor werk beschikbaar zijn.

Volgens ramingen van het Centraal Planbureau daalt de werkloosheid de komende maanden verder. Volgend jaar zou nog zo'n 3,5 procent van de beroepsbevolking werkloos zijn.

Baan kwijt in financiële sector

Het UWV hoeft ook minder ww-uitkeringen te betalen. In maart ging het om 327.000 uitkeringen. In vrijwel alle sectoren is er een daling, met name in de bouw, bij uitzendbedrijven en de zorg.

In de financiële sector verliezen relatief veel mensen hun baan. Daar is er amper een daling in het aantal uitkeringen.


 • 19 April 2018 om 09:38
โŒ