[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Gisteren β€” 11 Juli 2020NOS Economie

Tientallen steunmiljoenen voor uitzendbureaus, winkelketens en ov-bedrijven

Naast KLM, Booking en de NS staan er opvallend veel uitzendbureaus in de lijst met honderd grootste ontvangers van NOW-loonsteun. En ook veel grote winkelketens en regionale ov-bedrijven hebben miljoenen euro's steun gekregen om hun personeel door te betalen tijdens de eerste maanden van de coronacrisis.

Vijftien van de honderd bedrijven die de meeste steun uit de NOW-regeling ontvingen zijn payrollbedrijven, uitzendbureaus of detacheerders. Onder meer Tempo Team, EV Tilburg, Randstad en Kolibrie Payrolling kregen meer dan 10 miljoen euro steun, blijkt uit data die het UWV vrijdag vrij gaf. Een dag eerder noemde minister Koolmees het al een opvallende sector in een Kamerbrief over de regeling.

Het ministerie wil niet ingaan op de vraag waarom de minister de sector zo opvallend vond, maar het laat zich raden: de verwachting was dat de uitzendbureaus de krachten die ze nu niet meer konden uitzenden massaal zouden ontslaan.

Schaarste op de arbeidsmarkt

Het gebruik van de steunmaatregelen lijkt erop te wijzen dat dit niet gebeurd is. Koolmees schrijft in zijn brief dat zo'n 400.000 uitzendkrachten via de NOW-regeling van loon zijn voorzien.

Geheel verwonderlijk is het niet dat ruim 2600 uitzendbedrijven gebruik hebben gemaakt van de regeling. In april riep branchevereniging NBBU haar leden al op om de uitzendkrachten die zij in dienst hadden niet te ontslaan.

"Op die manier hebben de bedrijven een boel mensen geholpen, maar ook zichzelf", zegt NBBU-directeur Marco Bastian. "Zes maanden geleden was er nog grote schaarste op de arbeidsmarkt. Het is belangrijk om mensen aan je te binden voor als de economie weer aantrekt. Zeker als je met specialisten werkt, wil je die niet kwijt."

Wel zou het kunnen dat uitzendbureaus inmiddels langzaamaan toch afscheid nemen van hun krachten. Randstad zei in juni al geen aanspraak te zullen doen op de tweede ronde van de NOW-regeling. Het FD schreef hierover dat werkloosheid dreigt voor zo'n 10.000 werkenden voor wie geen nieuwe opdrachtgever is gevonden.

OV-bedrijven gaan terugbetalen

Er staan ook veel regionale ov-bedrijven tussen de grootste NOW-ontvangers. Zo kreeg het Amsterdamse GVB ruim 20 miljoen euro steungeld, Connexxion bijna 9 miljoen euro en ook Q-buzz, Keolis, Arriva, het Rotterdamse RET en het Haagse HTM ontvingen enkele miljoenen.

Net als de NS deden deze bedrijven hun aanvraag al maanden geleden. Maar omdat er inmiddels een aparte regeling is voor ov-bedrijven kunnen de vervoerders geen gebruik meer maken van de NOW. De miljoenen die ze al ontvangen hebben, moeten ze daarom terugboeken naar de Rijksoverheid.

Winkeliers deden meeste aanvragen

Ruim 25.000 winkelbedrijven klopten bij het NOW-loket aan. De detailhandel was daarmee de sector met de meeste aanvragen. Daar zaten ook grote ketens tussen. Primark is het winkelbedrijf dat de meeste loonsteun kreeg, 13 miljoen euro. Daarnaast streken HEMA, H&M en Bijenkorf ongeveer tien miljoen op om hun personeel door te betalen.

Uit de horecabranche kwamen net iets minder aanvragen. Maar de horecaondernemers die een aanvraag deden zijn wel het hardst getroffen. Gemiddeld was hun omzet in de maanden maart, april en mei 80 procent lager dan normaal.

Kwart van het geld naar Amsterdam

De horecazaken in Amsterdam zijn het hardst getroffen. Daar lag de verloren omzet zelfs op 85 procent. Ook andere sectoren in Amsterdam lijken relatief hard geraakt. Bedrijven uit de regio Groot-Amsterdam hebben bijna een kwart van alle loonsteun gekregen. In totaal kregen de ruim 16.000 bedrijven uit deze regio samen zo'n 630 miljoen euro aan steun.

Dat is veel meer dan andere regio's. Ondernemingen uit de regio Rijnmond, waar onder meer Rotterdam onder valt, kregen bijvoorbeeld maar zo'n 7 procent (175 miljoen euro) van de NOW-gelden.

Andere arbeidsmarktregio's waar bedrijven relatief veel steun ontvingen waren de regio rond de stad Utrecht en het gebied rond Gorinchem. In Groningen, de kop van Noord-Holland en Friesland kregen bedrijven gemiddeld het minste steun.

In deze interactieve kaart zie je hoeveel NOW er in een gemeente is toegekend:


 • 11 Juli 2020 om 07:21

Clubs in eredivisie kregen voor bijna 25 miljoen euro aan NOW-steun

Voetbalclubs in de eredivisie ontvingen bijna 25 miljoen euro voorschotten aan NOW-geld. Dat blijkt uit de database van de eerste ronde loondoorbetaling die het UWV vanavond online heeft gezet. Daarin staan de ongeveer 140.000 bedrijven die steun aangevraagd en gekregen hebben. In totaal heeft het UWV bijna 8 miljard euro aan alle bedrijven uitgekeerd.

Ajax, PSV en AZ vormen de top drie van de clubs die steun aanvroegen. "Gebruikmaken van de NOW-regeling is onderdeel van het Deltaplan om het betaald voetbal te redden", laat de KNVB in een reactie weten. "Het betaald voetbal is zeer zwaar getroffen: vanuit de overheid mocht er sinds half maart niet meer gevoetbald worden. Dat betekent leegstaande stadions, terwijl de kosten doorlopen."

Volgens de KNVB zijn ongeveer 10.000 mensen voor hun inkomen afhankelijk van het betaald voetbal. Naar verwachting hebben de clubs samen ongeveer 10 miljoen euro per maand aan NOW nodig, tot ze in september weer mogen voetballen. De voetbalbond heeft zelf ook voor ongeveer 2 miljoen euro aan steun aangevraagd.

Plaats 95

Ajax, dat bijna 4 miljoen aan steungeld kreeg, komt overigens pas op plaats 95 van de 100 grootste NOW-aanvragers. Ter relativering: KLM voert die lijst aan met een bedrag van 301 miljoen euro.

Overigens wordt met de NOW-steun niet het hele salaris van topspelers vergoed: er geldt een maximum per persoon van 9538 euro per maand. Van spelers die meer verdienen moet de club het restant voor eigen rekening nemen.

Hieronder de rangschikking op volgorde van het bedrag aan steun dat een club heeft aangevraagd.


 • 10 Juli 2020 om 21:32

KLM, NS en Booking.com zijn grootste ontvangers NOW-loonsteun

KLM is verreweg de grootste ontvanger van steun uit de NOW-regeling. Met die maatregel betaalt het rijk een deel van het loon van werknemers bij door corona gedupeerde bedrijven. Het luchtvaartbedrijf kreeg ruim 290 miljoen euro als tegemoetkoming voor de salarissen van medewerkers die niet konden werken vanwege de coronacrisis. Dat blijkt uit cijfers die uitkeringsorganisatie UWV online heeft gezet.

Daarmee voert de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij NV ruimschoots de top 5 van steunontvangers aan. Opvallend is dat veel bedrijven met verschillende dochterbedrijven geld hebben aangevraagd. Zowel KLM, Booking als de NS staan bijvoorbeeld nog een keer in de top 100 van NOW-ontvangers.

De NS gaat de ontvangen steun overigens terugbetalen, omdat voor het openbaar vervoer een apart steunpakket komt.

Zo ziet de top 5 eruit, gebaseerd op de honderd hoogste NOW-uitkeringen.

Ook zijn er bedrijven die meerdere keren geld hebben ontvangen. Center Parcs Netherlands NV kreeg bijvoorbeeld acht subsidies voor dochterondernemingen, elk lager dan een miljoen euro. Opgeteld ontving het vakantieparkbedrijf 5,4 miljoen euro, goed voor een plaats 61.

De bedragen werden uitgekeerd over de periode maart tot en met mei. Als een bedrijf door corona ten minste 20 procent minder omzet draaide, kon het een beroep doen op de steun waarbij tot 90 procent van de salarissen ( tot een bedrag van maximaal 9538 euro per maand) doorbetaald werd.

Het eerste noodpakket met financiële overheidssteun vanwege de coronacrisis heeft in totaal zo'n 2,6 miljoen mensen bereikt. Inmiddels loopt al een tweede steunronde, de NOW II.

Het UWV kent laagdrempelig steun toe en betaalt snel een voorschot, dat 80 procent van de aanvraag beslaat, uit. Die voorschotten kunnen wel weer teruggevorderd worden als achteraf blijkt dat een bedrijf toch niet aan de voorwaarden voldeed.


 • 10 Juli 2020 om 20:11

Nederland mag korting op Europese begroting houden

Nederland mag de korting van ongeveer een miljard euro op de Europese begroting behouden. Dat heeft Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad net gezegd in Brussel. Nederland betaalt jaarlijks ruim acht miljard euro aan de Europese Unie.

In eerdere voorstellen, die door premier Rutte zijn afgewezen, stond steeds dat Nederland die korting zou kwijtraken. Er staat wel tegenover dat Michel voorstelt om Europese belastingen te heffen. Hij wil via een belasting op plastic, een digitale belasting en een heffing op CO2-uitstoot ervoor zorgen dat er voldoende geld voor de begroting binnenkomt.

Het zijn formeel geen Europese belastingen, maar geld dat de lidstaten zelf innen en vervolgens aan Brussel overmaken. Volgens Michel is dit de enige manier om de begroting in evenwicht te krijgen.

De Europese leiders buigen zich eind volgende week over de voorstellen als in Brussel de Eurotop wordt gehouden. De begroting, die ook lager is dan eerder werd voorgesteld, moet dienen als borg voor het nieuwe herstelfonds.

Herstelfonds

Op dat gebied zijn er vooralsnog weinig veranderingen te bespeuren. Michel houdt nog steeds vast aan twee derde subsidies en een derde leningen. Nederland wil dat een groter deel uit leningen bestaat, zodat er voorwaarden aan verbonden kunnen worden, zoals het hervormen van de economieën.

Verder wil Nederland dat het herstelfonds tijdelijk is met een looptijd van hooguit twee jaar. Een officiële reactie van het kabinet komt begin volgende week als ook de Tweede Kamer een debat houdt over de voorstellen.

De voorwaarden om geld te krijgen uit het herstelfonds zijn wel gewijzigd. In het oorspronkelijke voorstel van de Europese Commissie werd uitgegaan van de economische prestaties van landen over de afgelopen jaren. Nu wordt gekeken naar wat de daadwerkelijke gevolgen van corona op de economie, zodat landen die zwaar zijn getroffen ook meer geld kunnen krijgen.

Bovendien wordt er vijf miljard euro aan de begroting toegevoegd om de gevolgen van een brexit zonder deal op te vangen. Dat geld is er op speciaal verzoek van Ierland en België gekomen. Die landen vrezen dat de economische crisis nog dieper wordt als er geen handelsakkoord komt tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk.

Politieke moed

In het voorstel staat verder dat op de leningen die worden verstrekt goed toezicht moet worden gehouden en dat de leningen tussentijds kunnen worden stopgezet. Dat moet dan gebeuren in een vergadering waar alle lidstaten stemrecht hebben. Een gekwalificeerde meerderheid neemt dan een besluit. Nederland verzet zich daartegen. Premier Rutte wil niet overstemd worden en eist een vetorecht.

Volgens Michel is er de komende tijd politieke moed nodig om tot besluiten te komen.

Meer lezen over de Europese Unie? Neem een abonnement op onze nieuwsbrief Brussel Inside


 • 10 Juli 2020 om 12:15

Wervingscampagne Nederlandse techsector voor talent uit VS

Brainport Eindhoven is deze week een wervingscampagne gestart om talent uit de VS naar Nederland te halen. Dat bevestigt marketingmanager Emiel Kuijpers na berichtgeving in Het Financieele Dagblad.

Het gaat om een reclamecampagne op Google en sociale media die zich richt op gebieden rond universiteitssteden als San Francisco, Boston en New York. De campagne richt zich niet op studenten, maar op werkenden. Er is zowel interesse in pas-afgestudeerden als in werknemers met meer ervaring. In steden met universiteiten zitten vaak ook techbedrijven.

1200 vacatures

Er is in Nederland een grote behoefte aan extra mensen. Vooral kleinere techbedrijven hebben moeite met het vinden van talent, zegt Kuijpers. Op de site van Brainport Eindhoven staan meer dan 1200 vacatures. Ook grote bedrijven als Philips en ASML doen mee met het initiatief.

President Trump wil het aantal werkvergunningen dat voor de VS wordt uitgegeven voorlopig beperken. Het gaat onder meer het de zogeheten H-1B-visa. Langs deze weg halen veel Amerikaanse techbedrijven talent binnen uit andere landen. Het besluit van Trump leidde tot boosheid in de technologiesector.

Het idee achter de wervingscampagne is dat Nederland aantrekkelijker is voor talent dat niet meer in de VS kan werken.

Amerikaanse droom

Onder het motto 'Hou op met wachten op de Amerikaanse droom' is het de bedoeling om niet-Amerikaans talent uit de VS naar Nederland halen. Maar er wordt ook rekening mee gehouden dat de campagne Amerikanen aantrekt. Kuijpers kon nog niet zeggen hoeveel interesse er is.


 • 10 Juli 2020 om 11:20

DNB start onderzoek naar eigen rol bij slavernij

De Nederlandsche Bank (DNB) start een historisch onderzoek naar de relatie tussen de bank en slavernij. Dat bevestigt de instelling na berichtgeving hierover bij Vrij Nederland. Het tijdschrift deed onderzoek naar de rol van Nederlandse banken in die periode.

"We zijn ons bewust van de huidige discussie over het Nederlandse slavernijverleden", zegt DNB in een verklaring. De toezichthouder gaat een onafhankelijke partij vragen om het onderzoek uit te voeren. "Daarbij zal worden gekeken naar de rol van DNB als instelling in de beginjaren van haar bestaan en naar toenmalige presidenten en directieleden."

Na het onderzoek gaat de instelling een besluit nemen over "eventuele vervolgstappen".

Eerste twee presidenten

Uit het onderzoek van Vrij Nederland blijkt dat het familiebedrijf van de tweede president van de bank, Jan Hodshon, plantageleningen verstrekte. Dit zijn kredieten die werden verstrekt aan plantagehouders. Het tijdschrift baseert zich hiervoor op een proefschrift uit 1973, waarin alle plantageleningen tussen 1720 en 1795 worden vermeld.

Op de lijst staat ook het familiebedrijf van de eerste president van DNB, Paul Hogguer. Volgens Vrij Nederland is niet duidelijk of hijzelf ook in deze leningen handelde. Het archief van Hogguer is "voor een belangrijk deel verdwenen".

Ook ING wordt genoemd. Deze bank nam in 1995 de Britse branchegenoot Barings over. In de beginjaren van Barings, opgericht in 1762, is er veel geld verdiend met investeringen in de slavernij. In een reactie tegenover Vrij Nederland erkent ING dit verleden. De bank stelt een werkgroep in om te kijken hoe de dossiers over dit verleden toegankelijker kunnen worden gemaakt.


 • 10 Juli 2020 om 09:20

ING laat klanten die wonen in het buitenland extra betalen

ING voert een nieuwe heffing voor klanten in: de buitenlandtoeslag. Vanaf oktober betalen Nederlandse klanten die in het buitenland wonen 12 euro per jaar voor hun betaalrekening boven op de reguliere kosten.

"Wij vinden dat iedereen die een betaalpakket bij ons heeft, bijdraagt aan de kosten van het pakket", zegt de bank. "Voor klanten die in het buitenland wonen, zijn de kosten die wij maken gemiddeld hoger. Dit omdat de controles voor klantmonitoring complexer zijn. Ook zijn de kosten voor ondersteuning van je bankzaken en gebruik van je betaalrekening hoger."

Het CDA heeft aan de Europese Commissie gevraagd of de heffing in strijd is met Europese regels. "Dat juist ING, dat een recordboete moest betalen wegens falend toezicht op witwaspraktijken, nu de kosten eenzijdig op veelal trouwe, kleine klanten wil afwentelen voelt moreel niet goed", zegt CDA-europarlementarier Esther de Lange. "We willen zo snel mogelijk opheldering van de Europese Commissie over deze vorm van discriminatie door een grote bank."

Verschillende klanten in het buitenland zijn niet blij met de aankondiging van de bank. Ze wijzen erop dat hun kosten voor de betaalrekening in één klap met 65 procent toenemen.

De Consumentenbond heeft enkele klachten gekregen, bijvoorbeeld van een Nederlander in Spanje. "Ik vind het belachelijk dat ik extra moet gaan betalen voor een Nederlandse rekening die ik zelden gebruik en nodig heb voor het storten van mijn Nederlandse pensioen."

Hoeveel klanten er in het buitenland wonen, wil de bank uit concurrentieoverwegingen niet zeggen. Er wonen ongeveer een miljoen Nederlanders in het buitenland.

Europese regels

Ook ABN Amro overweegt klanten in het buitenland extra te laten betalen voor hun rekening. De bank wijst op extra kosten die worden gemaakt om aan regelgeving te voldoen. Er is nog geen beslissing genomen over een eventuele heffing.

Toezichthouder AFM bekijkt of de toeslag volgens Europese regels is toegestaan. Volgens die regels is het verboden EU-burgers een hogere prijs voor goederen en diensten te vragen op basis van het land waar de klant woont. Wel mag er een uitzondering worden gemaakt als de leveringskosten per land verschillen.

ING zegt dat er een uitzondering is op financiële diensten en dat een toeslag dus is toegestaan.

Andere toeslagen

Een andere maatregel die de bank neemt is dat studenten moeten gaan betalen als ze meer dan 12 keer per jaar geld opnemen. Een opname kost dan 80 cent. Voor betaalrekeningen met twee rekeninghouders die nog geen toeslag betaalden, wordt voortaan een toeslag ingevoerd van 1,10 euro per maand. Omdat er meer transacties dan gemiddeld op die rekeningen plaatsvinden, kost het volgens de bank meer geld om die transacties te verwerken. Bij sommige andere banken is die heffing er al.

De bank maakte vanochtend een andere maatregel bekend. Een kwart van de bankkantoren in Nederland sluit binnenkort voorgoed zijn deuren.


 • 10 Juli 2020 om 07:28

'Een op de vijf cafΓ©s en restaurants nog niet open door corona'

Een bedrijfskantine, broodjeszaak op een campus of klein café: ondanks het einde van de lockdown heeft zo'n 20 procent van de cafés en restaurants in Nederland de deuren nog altijd niet heropend. Dat zegt ING Economisch Bureau op basis van het aantal pinbetalingen in horecazaken.

Onder meer kleine horecagelegenheden en restaurants in of vlak bij scholen en kantoren zijn vaak nog dicht. "Het is heel bijzonder dat van de vijf kroegen er een dicht is. Maar we gaan wel de goede kant op", zegt econoom Marten van Garderen.

'Fors verlies lijden'

Eind maart was ongeveer een kwart van de zaken open. Dat waren vooral afhaal- en bezorgrestaurants. Begin juni, na de eerste versoepelingen, liep dat op naar meer dan de helft. De voornaamste reden dat 20 procent van de ondernemingen nu nog niet draait, is omdat het niet rendabel is voor ze. Van Garderen: "De kosten om open te gaan, zijn hoger dan als ze de deuren dichthouden. En niemand wil fors verlies lijden."

Of er genoeg klanten zijn, heeft vaak te maken met de locatie, zegt hij. "Veel horecazaken in binnensteden zijn weer open. Maar een deel zit ook bij scholen en kantoren, waarbij ze afhankelijk zijn van studenten en werknemers. Door het vele thuiswerken en -studeren zijn zij er nu niet."

Zitten in de club

Ook restaurants zonder terras, clubs en borrelcafés houden vaak de deuren gesloten, denkt ING. De oorzaak is volgens ondernemers de anderhalvemeterregel waardoor er niet voldoende klanten tegelijkertijd binnen kunnen zijn.

Een uitbater die om die reden zijn zaken gesloten houdt, is Khalid Oubaha, eigenaar van onder meer café Van Buren in Nijmegen. Maar 4 van zijn 21 zaken zijn heropend sinds de versoepeling van coronamaatregelen voor de horeca in juni. "Het moeilijkst zijn de feestcafés", zegt Oubaha. "Want zie daar maar eens anderhalve meter afstand te houden."

Het risico op een boete vindt hij te groot. "Studenten komen hier om te dansen, niet om op een barkruk te zitten. Ondertussen wordt er door boa's keihard gehandhaafd. Het is niet rendabel, maar al zou het dat zijn: ik wil niet het risico lopen dat mijn zaak wordt gesloten."

Kort geding

De horecazaken die weer draaien, doen ook nog lang niet allemaal goede zaken. Zo is de omzet nog zo'n 10 procent onder het normale niveau. Daardoor stevent de sector af op een omzetdaling van zo'n 30 tot 40 procent voor dit jaar. Ook in 2021 zullen de gevolgen nog voelbaar zijn, zegt ING.

"Veel ondernemers hebben het wel geprobeerd, maar zijn tot de conclusie gekomen dat het minder verliesgevend is om de deuren gesloten te houden, dan om open te zijn," zegt branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland. Voor clubs en discotheken is nog geen zicht op versoepeling.

De brancheorganisatie bereidt een kort geding voor tegen de Staat, om zo af te dwingen dat de anderhalvemeterregel vervalt voor groepen tot en met negen personen.

Nu is sprake van willekeur, vindt KHN. "Vijf personen uit verschillende huishoudens mogen wel in één auto naar een restaurant rijden, maar in dat restaurant niet aan één tafel zitten."

De versoepeling per 1 juli was volgens de branchevereniging voor veel horecazaken alleen op papier een verbetering. Er mogen meer mensen binnen zijn, maar omdat de anderhalve meter afstand blijft gelden past dat niet.

Niet rendabel, wel open

"Toch was het voor mij geen vraag of ik zou opengaan", zegt Barth Hochstenbach, eigenaar van In de Karkol, een Maastrichts café van maar 37 vierkante meter. "Ik wilde graag weer werken, maar rendabel is het niet."

De ondernemer zegt zo'n 60 procent minder omzet te draaien in vergelijking met vorig jaar. "Op korte termijn is dat te overzien, maar de vraag is hoelang we afstand moeten houden. We doen dit werk al twintig jaar met veel plezier, en ook met veel profijt, en dat valt nu eens een keer tegen. Dat is de zure appel waar we doorheen moeten."

ING Economisch Bureau verwacht dat de situatie voor ondernemers in de nabije toekomst bijtrekt. "Als kantoren weer opengaan en er een normaal schooljaar komt, dan zul je dat terugzien in de horeca", zegt Van Garderen.


 • 10 Juli 2020 om 07:15

ING en Rabobank sluiten versneld filialen door coronacrisis

ING en Rabobank grijpen de coronacrisis aan om het aantal vestigingen sneller af te bouwen. Volgens de banken zijn er minder kantoren nodig, omdat klanten sinds de coronacrisis steeds meer zaken online regelen.

Ruim 100 van de 335 Rabobank-vestigingen zijn op dit moment gesloten. Zo zijn vestigingen in Bilthoven, Driebergen en Wijk bij Duurstede voorlopig nog dicht. Een deel van de gesloten filialen gaat helemaal niet meer open, maar waar en hoeveel precies weet de bank nog niet.

"Het gedrag van klanten verandert", zegt een woordvoerder van de bank. "Vroeger was er veel meer fysiek contact, nu gaat veel digitaal. We sluiten aan op wat de klant wil."

Drie klanten per uur

ING gaat een kwart van de 170 kantoren van de bank sluiten. "De coronacrisis heeft het proces van voortschrijdende digitalisering in een verdere versnelling gebracht", zegt ING Nederland-topman Ruud van Dusschoten. Een deel van de kantoren is nog dicht vanwege coronamaatregelen en blijft nu ook dicht. Het is niet duidelijk om welke kantoren het gaat.

Ook nu sommige kantoren weer open zijn blijven de klanten weg. "Er zijn kantoren waar nu gemiddeld twee tot drie klanten per uur komen", zegt Van Dusschoten. "We hebben een aantal processen waarvoor klanten voorheen naar kantoor kwamen gedigitaliseerd. Dat betekent dat minder klanten onze kantoren bezoeken. Uiteindelijk blijven onvoldoende bezoekers over om een lokaal kantoor open te houden."

Personeel

Eind vorig jaar besloot ING al 40 procent van de servicepunten in winkels te sluiten. Het ging onder meer om winkels van Bruna en Primera. De dienstverlening van de 42 kantoren die nu dichtgaan, wordt verplaatst naar servicepunten, waarvan er een aantal bij komt. Uiteindelijk blijven dan 128 kantoren en 250 servicepunten over. Tien jaar geleden had de bank er nog respectievelijk 280 en 500.

ING noemt de gevolgen voor het personeel beperkt. 150 banen verdwijnen in de kantoren, maar deels kunnen mensen terecht op andere afdelingen, bijvoorbeeld bij de controle op witwassen. Een deel van de tijdelijke contracten wordt niet verlengd.


 • 10 Juli 2020 om 03:41

Advies: kies na coronacrisis voor meer nieuwbouw, minder nieuwe wegen

Het kabinet moet na de coronacrisis kiezen voor herstelmaatregelen die de economie en werkgelegenheid bevorderen, en tegelijkertijd bijdragen aan een duurzame economie op de langere termijn. Dat concludeert de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur in Groen uit de crisis. Vandaag wordt het advies aangeboden aan vier ministeries.

De raad stelt verschillende maatregelen voor om het herstel van de Nederlandse economie te ondersteunen. Zo zouden bestaande woningen versneld moeten worden geïsoleerd. De subsidieregeling voor het isoleren van woningen moet volgens het orgaan daarom worden verruimd. Ook moeten er snel meer nieuwbouwwoningen komen. Een mogelijkheid om dat te stimuleren is het verlagen van de verhuurdersheffing.

Ook moet het kabinet inzetten op het verduurzamen van landelijk gebied en het bevorderen van CO2-vrije mobiliteit op het land, in de lucht en op het water. Concreet betekent dit onder meer het stimuleren van elektrisch rijden, maar dan moeten er wel genoeg oplaadpunten zijn. "Het versneld aanleggen van een landelijk dekkende laadinfrastructuur kan hierbij helpen en het zorgt op korte termijn voor extra werkgelegenheid", schrijft de raad.

Geen nieuwe wegen

Het adviesorgaan roept het kabinet op pas op de plaats te maken met de aanleg van nieuwe wegen, "nu er kansen lijken te zijn voor een andere manier van werken en verplaatsen". Daarbij doelt de raad onder meer op het thuiswerken dat door de coronacrisis bij veel bedrijven en organisaties normaal is geworden.

"Of dit blijvende veranderingen zijn is nog onzeker, maar de raad vindt dat het kabinet met het herstelbeleid moet inspelen op veranderingen als daarmee een extra impuls kan worden gegeven aan de overgang naar een meer duurzame economie", schrijft de raad. Die pleit er verder voor het beheer en onderhoud van bestaande infrastructuur juist te versnellen.


 • 10 Juli 2020 om 01:36
OuderNOS Economie

Merkel, Conte en de werkgevers: iedereen wil iets van premier Rutte

Mark Rutte is populair: iedereen wil hem spreken. Zijn balboekje staat vol met EU-leiders die op het Catshuis langs willen komen, voordat volgende week de EU-top over het herstelfonds wordt gehouden.

Macron is al geweest, Conte, de Italiaanse premier, volgt en ook de Spaanse en Portugese premiers willen per se met hun Nederlandse ambtgenoot spreken. Zelfs de Italiaanse en Nederlandse werkgevers zijn in de pen geklommen en hebben Rutte gezamenlijk een speciale brief geschreven. De enige bij wie premier Rutte zelf langs gaat is bondskanselier Angela Merkel.

Nederland speelt de hoofdrol in het verzet tegen wat het kabinet "het uitdelen van geld" noemt. Er moet geholpen worden, de economieën van Europa moeten er weer bovenop komen. Maar voor niks gaat de zon op, is de Nederlandse filosofie. Er kan best geld worden uitgetrokken, maar dan wel onder strenge voorwaarden.

Over het herstelfonds wordt al weken, zo niet maanden, onderhandeld. De meeste landen willen dat een aanzienlijk deel beschikbaar komt in de vorm van giften, zodat getroffen landen niet hoeven af te lossen, laat staan rente over die leningen. Maar Nederland was tot dusver tegen, samen met Oostenrijk, Zweden en Denemarken.

Waarom is Nederland zo zuinigjes?

De Zuinige of Vrekkige Vier worden ze genoemd, al spreekt Rutte liever over de Verstandige Vier. De vier landen willen juist alleen leningen geven, die dus terugbetaald moeten worden. Nederland eist in ruil dat de ontvangers economische hervormingen doorvoeren. Een week geleden maakte premier Rutte in gesprek met een Italiaanse krant duidelijk dat Italië moet leren zelf zijn broek op te houden.

Welke concessies doen de Italianen?

Ook andere landen hebben dringend hulp nodig, maar met name de Italianen oefenen grote druk uit. Premier Conte heeft als hij morgen naar Den Haag komt in elk geval één belangrijke concessie gedaan. Zo presenteerde zijn kabinet gisteren ingrijpende maatregelen om de beruchte bureaucratie in het land terug te dringen. Conte sprak zelfs van "de moeder van alle hervormingen".

Na Conte spreekt Rutte overigens ook nog met de premiers van twee andere hulpbehoevende EU-landen, Portugal en Spanje.

De Duitse draai

Eerder vond Rutte vaak de Duitse bondskanselier aan zijn zijde als het ging om voorzichtigheid bij grote reddingspakketten voor de zwakkere EU-landen in het zuiden. Maar recent maakte Merkel een draai: ze vreest dat door de crisis de verschillen tussen de Europese economieën nog groter worden en zo een grote bedreiging gaan vormen voor de stabiliteit van de EU. Daarom ging ze alsnog over tot een akkoord met de Franse president Macron.

Dat leidde tot een Europees voorstel voor een herstelfonds van 750 miljard euro, waarvan een flink deel subsidies die de Europese Commissie wil betalen door geld te lenen met de EU-begroting als onderpand.

En wat willen de werkgevers?

Vandaag kwam er nog een drukgroep bij: de ondernemers uit Italië en Nederland. Voorzitter Hans de Boer van VNO-NCW en zijn Italiaanse evenknie Carlo Bonomi deden een gezamenlijk oproep waarin ze zich uitspreken voor "subsidies en leningen aan de regio's en sectoren die dit het hardst nodig hebben".

"De enige manier om uit de crisis te komen is het bevorderen van economische groei en het scheppen van banen. Hiervoor zijn hervormingen en investeringen de enige weg", aldus de werkgevers. Daarbij juichen ze overigens ook de door Nederlandse gevraagde hervorming toe.

Wat wordt het effect van al deze druk?

Mogelijk wordt meer duidelijk als later deze week voorzitter van de Europese Raad Charles Michel een nieuw compromisvoorstel over de EU-begroting en het herstelfonds presenteert. Michel zit al geruime tijd te broeden op een zogeheten negobox: een oplossing waar met goede wil alle partijen zich in kunnen vinden.


 • 9 Juli 2020 om 21:07

Ier Paschal Donohoe nieuwe voorzitter Eurogroep

De Ierse minister van Financiën Paschal Donohoe is gekozen tot nieuwe voorzitter van de Eurogroep. De Ier volgt de Portugees Mário Centeno op, die de functie op zijn beurt overnam van Jeroen Dijsselbloem. In de Eurogroep zitten de ministers van Financiën van de 19 landen die de euro als betaalmiddel hebben.

De 45-jarige Donohoe is lid van Fine Gael, een Ierse partij die in het Europees parlement is aangesloten bij de Europese Volkspartij, waarin ook het CDA zit. Hij is sinds 2017 minister van Financiën. In die rol pleit hij geregeld voor begrotingsdiscipline.

De gedoodverfde favoriet was de Spaanse sociaaldemocraat Nadia Calviño, die veel ervaring heeft in Brussel. Zij moest het in de tweede ronde afleggen tegen de Ier.

Donohoe wil dat de Eurogroep een belangrijke rol gaat spelen bij de invulling van het herstelfonds. De regeringsleiders bespreken volgende week hoe dat fonds er precies uit moet gaan zien. De uitwerking is vervolgens aan de Eurogroep.

Hoekstra

Minister Hoekstra is tevreden met de keus voor de Ier. "Ik denk dat hij een uitstekende voorzitter zal zijn." Op wie hij zelf gestemd heeft, wil hij niet zeggen. "Dat is vertrouwelijk".

In de Brusselse wandelgangen wordt gesproken over de opstand van de kleine landen. Elk land in de eurogroep heeft één stem. De grote landen Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje waren voor Calviño, maar moesten het uiteindelijk afleggen tegen de kleine landen die voor Donohoe hebben gestemd.

Minister Hoekstra had voor de verkiezingen laten doorschemeren dat hij niet op de Spaanse kandidaat Calviño zou stemmen. Hoekstra stoorde zich nogal aan een denigrerende opmerking van haar over de Hanzegroep, een samenwerkingsverband van noordelijke landen die een streng financieel-economisch beleid voorstaan. "We hebben het over een groepje erg kleine landen met vrij weinig invloed", zo zei de Spaanse minister op een bijeenkomst van de Brusselse denktank Brueghel.

Modder gooien

De afgelopen dagen werd er flink met modder gegooid tussen de Spaanse en Ierse kandidaat. In de voorspellingen gingen ze gelijk op en om elke stem werd gevochten. In de Eurogroep hebben alle 19 landen één stem.

De Spanjaarden wezen er fijntjes op dat de Ieren nooit voorstander zijn geweest van een belasting op grote digitale bedrijven zoals Google en Facebook. Op die manier hoopte het campagneteam uit Madrid de stem van Frankrijk, groot voorstander van een dergelijke belasting, binnen te slepen.


 • 9 Juli 2020 om 20:01

Huizenmarkt trekt zich weinig aan van corona, prijzen stijgen door

Volgens makelaarsvereniging NVM heeft de woningmarkt tot nu toe weinig tot niet te lijden onder de coronacrisis. De huizenprijzen stegen afgelopen kwartaal door, voor de gemiddelde woning met 8,8 procent op jaarbasis. Dat is iets minder dan de stijging van 9,6 procent in het eerste kwartaal. De gemiddelde woning kost nu 335.000 euro.

52 procent van alle woningen werd boven de vraagprijs verkocht en dat percentage is hoger dan ooit, zegt de NVM. Het aantal verkopen daalde wel iets, met bijna 4 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van 2019. Makelaars merken ook dat mensen nu vaker eerst hun huis willen verkopen voordat ze een nieuw huis kopen.

'Meer kansen voor starters'

Bij bezichtigingen melden zich wel wat minder mensen dan voorheen, maar nog steeds is er grote krapte op de huizenmarkt. "Hoewel er in absolute zin minder kopers zijn, blijft men overbieden om de gewenste woning te bemachtigen", zegt NVM-voorzitter Hoes. "Nu er minder belangstelling is van beleggers en expats krijgen starters en doorstromers meer kansen."

De makelaarsvereniging zegt dat er door de coronacrisis niet opeens sprake is van een grote trek van de stad naar het platteland, waar je meer ruimte hebt. "We hebben die bewering nader onderzocht en concluderen dat corona deze ontwikkeling misschien heeft versterkt, maar dat die niet nieuw is. Al sinds 2013 zien we in provincies als Gelderland, Drenthe en Friesland een lichte stijging van het aantal mensen afkomstig uit de Randstad."

Volgens de NVM is er bij kopers wel significant meer vraag naar een extra werkkamer, een balkon of tuin.

'Daling prijzen in 2021'

ABN Amro komt vandaag met een vooruitblik en denkt dat ook de huizenmarkt uiteindelijk "last gaat ondervinden" van de door de coronacrisis verzwakte economie.

Dit jaar verwacht de bank nog wel een prijsstijging, van 6 procent. Maar voor 2021 verwacht de bank een kleine daling van 2 procent.

Woningnood

Nederland kent een groot woningtekort. Dat tekort bedraagt zo'n 331.000 woningen, becijferde de overheid onlangs. De komende tien jaar moeten er 845.000 nieuwe woningen bij komen om te voorkomen dat dat tekort verder stijgt.

Mede door het woningtekort zijn de huizenprijzen de afgelopen jaren hard gestegen. Vooral starters en middeninkomens hebben moeite een passende woning te vinden.


 • 9 Juli 2020 om 10:00

AandeelΒ topvrouwenΒ bij selectie bedrijfsleven gestegen

De toename van het aantal vrouwen op topposities bij een selectie van het bedrijfsleven is het afgelopen jaar gestegen van 24,6 procent naar 26,7 procent. Stichting Talent naar de Top (TndT) zegt dat de stijging "sterker dan ooit" is.

275 bedrijven, waaronder BAM, Essent, Heineken, Schiphol en universiteiten en ziekenhuizen, ondertekenden sinds 2008 het handvest 'Talent naar de Top' om het aantal vrouwen aan de top te vergroten. Bij 58 procent van die bedrijven nam het aandeel vrouwen in de top het afgelopen jaar toe. Bij 36 procent daalde het en bij 6 procent bleef het gelijk.

Gemiddeld zitten er bij de aangesloten organisaties ruim 31 procent vrouwen in de raad van bestuur, een kleine 37 procent in de raad van commissarissen en bijna 40 procent in de raad van toezicht. Bij de top rekent TndT ook de twee managementlagen onder de raad van bestuur, wat dus uitkomt op een kleine 27 procent.

In 2013 werd een wettelijk streefcijfer ingesteld van 30 procent vrouwen in raden van bestuur en raden van commissarissen. "De ondertekenaars behalen opnieuw dat streefcijfer. Dat is een uitzonderlijke prestatie, die landelijk niet geëvenaard wordt", zegt Caroline Princen, voorzitter van de Commissie Monitoring Talent naar de Top. Het wettelijk streefcijfer gaat veranderen in een quotum van 30 procent in de raad van commissarissen.


 • 9 Juli 2020 om 09:30

Subsidiepot nieuwe elektrische auto's voor particulieren na week leeg

Acht dagen nadat particulieren hebben kunnen beginnen met het aanvragen van subsidie voor nieuwe elektrische auto's, is de pot al leeg. Er was tien miljoen euro beschikbaar. Particulieren krijgen 4000 euro subsidie voor een nieuwe auto met een stekker.

De aanvragen die nu nog bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) binnenkomen, worden doorgeschoven naar volgend jaar. De jaarbudgetten voor 2021 tot en met 2025 worden later bekend.

Voor tweedehands elektrische auto's is nog eens 7,2 miljoen euro beschikbaar, daarvan is nu 1,4 miljoen euro aangevraagd. Automobilisten krijgen 2000 euro subsidie voor hun occasions.

De subsidies gelden zowel voor koop als private lease. Op de eerste dag werd al voor 44 procent van het budget voor nieuwe auto's aangevraagd.

De subsidie is bedoeld om elektrische auto's voor particulieren betaalbaarder te maken. De afgelopen jaren waren het vooral zakelijke rijders die, mede vanwege de lage bijtelling, kozen voor een auto met een stekker.

Niet vooruitlopen op de vraag of er meer geld komt

Staatssecretaris Van Veldhoven wil niet vooruitlopen op de vraag of er dit jaar meer geld nodig is voor de subsidiepot. Ze benadrukt dat er op dit moment nog genoeg budget beschikbaar is voor gebruikte elektrische auto's. "Naast de groei in de particuliere verkoop zien we dat door de coronacrisis de vraag naar elektrische personenauto's in het zakelijke segment achterblijft. Mede in het licht van de coronacrisis volgt het kabinet deze ontwikkelingen nauwgezet", voegt ze eraan toe.

Dat veel particulieren de overstap maken naar elektrisch rijden, vindt de staatssecretaris goed nieuws. "Diverse partijen in de markt versterken die beweging door prijzen tijdelijk te verlagen en daarmee is het budget sneller uitgeput dan verwacht", zegt Van Veldhoven.


 • 9 Juli 2020 om 07:30

'Rouwende werknemer komt vaak in de knel'

Na het overlijden van een dierbare komen mensen vaak in de knel met hun werk. Dat zegt vakbond CNV, die een onderzoek liet doen onder 1100 werkenden. Het onderzoek werd uitgevoerd door Maurice de Hond.

Van de mensen die een naaste verloren kreeg een op de tien een burn-out door de combinatie van rouw en werk. En een op de vijf zegt te weinig steun te krijgen van de werkgever. En een kwart zegt langere tijd niet goed te functioneren.

'Wanneer kom je terug?'

"Werkgevers moeten ervoor zorgen dat mensen veilig terug op hun werk komen na zo'n gebeurtenis", zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin. "Zeg niet meteen na een begrafenis: wanneer kom je terug? Maar vraag gewoon open: hoe gaat het met je? Maar het verschilt ook per persoon, het gaat om maatwerk. En het maakt ook uit of iemand een kind heeft verloren of ouders van 85."

"Mensen vinden het ingewikkeld - degene die het ondergaat en de collega's. Wat wij zien is dat vroegtijdig contact tussen bedrijf en werknemer goed is. Een bedrijf moet niet lang niets van zich laten horen. En delegeer het niet naar de arbodienst of personeelszaken, maar doe dat zelf als leidinggevende."

Rouwverlof

De bond vindt ook dat rouwverlof beter moet worden geregeld. Er zou een flexibel opneembaar rouwverlof van bijvoorbeeld twee weken moeten komen. Hoelang je verlof krijgt, verschilt nu per cao. Soms krijgen mensen verlof vanaf het moment van overlijden tot de begrafenis van een naaste. De duur hangt ook af van of het om een direct familielid gaat of niet.

De bond vraagt werkgevers om extra alert te zijn op werknemers die een partner of een kind verliezen. "De klap is bij deze groep enorm", zegt Fortuin. "73 procent kon langere tijd niet goed functioneren, 23 procent kreeg een burn-out en 14 procent raakte de baan kwijt."


 • 9 Juli 2020 om 06:00

SCP: kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt harder getroffen door corona

Mensen met een niet-westerse achtergrond, laagopgeleiden en mensen met een arbeidsbeperking lopen meer kans om hun baan te verliezen door de coronacrisis. Dat komt doordat zij vaker dan gemiddeld met flexibele contracten werken in sectoren die hard getroffen worden door de crisis, zoals de horeca of de reisbranche, zegt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Volgens het adviesorgaan is het belangrijk dat deze mensen snel weer aan werk komen, bijvoorbeeld door middel van omscholing. Anders lopen ze het risico om langdurig in armoede te blijven. Wanneer mensen langer dan een jaar in armoede leven, neemt de kans dat zij daar ooit weer uitkomen sterk af, stelt het SCP.

Volgens het SCP werken mensen met een migratieachtergrond duidelijk vaker in flexibele dienstverbanden. Bovendien doen ze dat bovengemiddeld vaak in sectoren die nu kwetsbaar zijn. Zo werken 14,3 procent van de eerste generatie en 12 procent van de tweede generatie migranten met een flexcontract in een sector waar een krimp verwacht wordt. Bij mensen zonder een niet-westerse migratieachtergrond is dat 4,6 procent.

Ook mensen met een arbeidsbeperking hebben een grotere kans hun baan te verliezen. 15,7 procent van hen heeft een flexibel arbeidscontract in een krimpsector. Dat geldt voor 6 procent van het totale aantal werknemers.

Te vrijblijvend

Het planbureau noemt omscholing naar sectoren waar wel werk te vinden is belangrijk, maar wijst erop dat organisaties die in crisistijd moeten overleven minder geneigd zijn te investeren in boventallig personeel. Het kabinet heeft omscholing gekoppeld aan steunmaatregelen, maar volgens het SCP blijkt deze 'inspanningsverplichting' voor werkgevers in de praktijk vaak te vrijblijvend.

Verder wijst het SCP op het belang van regionaal beleid, omdat er op de arbeidsmarkt grote regionale verschillen bestaan. Buiten de Randstad, en vooral in de noordelijke provincies, worden banen in sectoren waar nu een krimp verwacht wordt, relatief vaker met flexibele contracten ingevuld. Daar verdwijnen dus de komende tijd ook de meeste banen, zegt het SCP.

Beperkte buffer

De Autoriteit Financiële Markten waarschuwt vanochtend dat veel Nederlandse huishoudens maar een relatief kleine buffer hebben om klappen op te vangen. Een doorsnee huishouden heeft 2000 euro achter de hand en dat is volgens de toezichthouder te weinig. Vooral jongeren, flexwerkers en zelfstandigen zijn kwetsbaar.

Voorzitter Laura van Geest waarschuwt dat mensen uit kwetsbare groepen zich mogelijk sneller in de schulden steken om het hoofd boven water te houden "Pas op met het aangrijpen van krediet of andere financieringsbronnen", zegt Van Geest in De Telegraaf. "Het ene probleem kan het andere probleem uitlokken. Het is beter om je in een vroeg stadium bij schuldeisers te melden, als het probleem nog overzichtelijk is."


 • 9 Juli 2020 om 00:01

Te weinig compensatie voor de kinderopvang? 'De rekensom is ingewikkeld'

Honderdduizenden ouders hebben het geld teruggekregen voor de kinderopvang, dat zij hebben doorbetaald in de coronacrisis. Maar er is veel onbegrip over de manier waarop dat bedrag is berekend. Sommige ouders zijn onaangenaam verrast: ze hebben minder teruggekregen dan ze betaald hebben.

"Wij krijgen telefoontjes van ouders die de rekensom niet snappen", zegt Marjet Winsemius van de Stichting Voor Werkende Ouders. "We hebben nog geen gevallen gezien waar de rekensom echt niet klopt, maar er is wel veel onbegrip en de som is erg ingewikkeld."

Ook Gjalt Jellesma van Boink, de belangenclub van ouders in de kinderopvang, krijgt telefoontjes, zeker nu veel ouders het geld op hun rekening hebben gekregen. "Soms konden we het verschil aan de ouders uitleggen, en klopte het wel. Maar er zijn ook gevallen die wij niet begrijpen." Eén concrete casus heeft Boink op verzoek van het ministerie naar hen opgestuurd.

Enorme regeling

Sommige ouders die de NOS heeft gesproken hebben minder geld teruggekregen dan ze betaald hebben. Anderen zeggen juist meer te hebben gekregen. De schaal waarop dat is gebeurd, is niet bekend. De Sociale Verzekeringsbank, die de regeling uitvoert, krijgt weinig telefoontjes met vragen, zegt een woordvoerder van het ministerie.

"Het is een enorme regeling, en het is knap hoe snel alles is uitgevoerd", zegt Jellesma. "Maar als het in 1 of 2 procent van de gevallen toch misgaat, dan gaat het al snel over duizenden ouders en dan moet je dat corrigeren."

Toen de kinderopvang in maart sloot vroeg staatssecretaris Van Ark aan ouders om door te blijven betalen. Ouders zouden dat geld terugkrijgen. Hoeveel dat is, is berekend op basis van gegevens die bij de Belastingdienst bekend zijn.

Het gaat om het aantal kinderen in een huishouden, het aantal uren dat is doorgegeven, de hoogte van het inkomen en de maximum uurprijs. De gegevens die op 6 april bekend waren, gelden. Daardoor kan het bedrag hoger of lager uitvallen, als je situatie daarna is veranderd of wijzigingen niet voor die tijd zijn doorgegeven.

Minke Haveman heeft daardoor aanzienlijk minder teruggekregen dan ze heeft betaald. "Ik heb 2000 euro betaald, en ik krijg 130 euro terug." Dat komt omdat zij aan de Belastingdienst minder uren doorgeeft dan het aantal contracturen met de kinderopvang. "Zo voorkom ik dat ik aan het eind van het jaar geld van de toeslagen moet terugbetalen."

Dat is volgens haar een veel voorkomende beschermingsmethode van ouders die bijvoorbeeld een wisselend inkomen hebben, of flexibele opvang. "Zo voorkom je hoge, onverbiddelijke aanslagen achteraf." Marjet Winsemius herkent dat gevoel. "Het vertrouwen in de Belastingdienst is laag vanwege de kinderopvangtoeslagaffaire."

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zegt in een reactie dat ouders die nog helemaal geen kinderopvangtoeslag hadden aangevraagd op 6 april, maar daar tijdens de sluiting van de opvang wel recht op hadden, nu wel erg benadeeld worden.

Voor die mensen geldt dat ze alsnog een herziening kunnen aanvragen. Verder wijst het ministerie erop dat veel ouders sinds 11 mei weer grotendeels gebruik konden maken van de opvang, terwijl de periode van de vergoeding doorloopt tot 7 juni. Dat pakt voor die ouders dus positief uit.

Terugvragen aan kinderopvang

Het geval van Haveman is een extreem voorbeeld, maar de NOS heeft meerdere ouders gesproken die meer dan 100 euro minder hebben ontvangen dan verwacht. "Het eerste wat goed is om te checken, is of je kinderopvang een hoger uurtarief heeft dan het maximum uurtarief", zegt Winsemius. "Alles daarboven vergoedt de overheid namelijk niet, daarover is afgesproken dat de kinderopvang dat betaalt."

Ouders moeten dus daar contact mee opnemen om geld terug te krijgen. In sommige gevallen verklaart dat een deel van het gat.

Als ouders een klein bedrag te weinig hebben ontvangen, zegt Jellesma van Boink dat zij er ook rekening mee moeten houden dat ze over drie volledige maanden gecompenseerd worden, terwijl de kinderopvang in de laatste maand al wel gedeeltelijk open was. "Als je dat ook meeneemt dan hoef je in alle redelijkheid bij kleine verschillen niet in bezwaar. Maar als het bedrag substantieel anders is en je denkt dat het niet klopt, dan moet je dat wel doen."

Zowel de Stichting Voor Werkende Ouders als Boink zeggen dat ouders met hen contact op kunnen nemen als ze twijfelen. Winsemius adviseert ouders ook contact op te nemen met de Sociale Verzekeringsbank, die de regeling uitvoert. "Ga in bezwaar als je denkt dat het niet klopt."


 • 8 Juli 2020 om 20:37

Banken gaan samenwerken bij de opsporing van crimineel geld

De vijf grootste banken gaan samenwerken bij het opsporen van crimineel geld en terrorismefinanciering. ABN Amro, ING, Rabobank, Triodos en de Volksbank richten samen Transactiemonitoring Nederland op, waarmee ze ongebruikelijke transacties op willen sporen die individuele banken zelf niet kunnen vinden.

Jaarlijks wordt in Nederland naar schatting 16 miljard euro aan crimineel geld witgewassen. Het gaat om geld dat verdiend is met drugs- of mensenhandel, kinderporno of afpersing. Vaak gebeurt dat via banken.

Samenwerken

"Effectieve bestrijding van deze criminaliteit kan alleen door meer samenwerking", zegt Chris Buijink van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). "Een bank kan alleen maar zien wat er door zijn eigen bank gaat. Als je onderling meer gaat samenwerken, kun je ook netwerken beter in kaart brengen."

De NVB heeft samen met de banken onderzocht of de gezamenlijke monitoring technisch en juridisch haalbaar is.

De vijf banken hebben de afgelopen paar jaar al hun eigen fraude- en witwas-controleafdelingen flink uitgebreid, nadat zware boetes waren uitgedeeld voor het niet goed controleren van klanten en rekeningen. Ze hadden daarmee hun poortwachtersfunctie verwaarloosd, luidde de kritiek.


 • 8 Juli 2020 om 19:41

Ouders krijgen vandaag coronacompensatie voor kinderopvangkosten

Bijna drie maanden waren ze vanwege corona gesloten: de kinderdagverblijven, de buitenschoolse opvang en de opvang bij gastouders. En al die tijd werd van ouders gevraagd de rekening gewoon te betalen. De beloofde compensatie die 570.000 gezinnen krijgen voor hun eigen bijdrage wordt vandaag op hun rekening gestort.

Maar er zijn duizenden ouders die stellen dat ze niet krijgen waar ze recht op hebben, zegt de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOinK). En dat terwijl staatssecretaris Van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) aan het begin van de coronacrisis ouders compensatie beloofde voor het doorbetalen van de niet verkregen opvang. "Anders lopen we het risico dat opvanglocaties moeten sluiten. Dat willen we met compensatie voor alle ouders voorkomen."

Ouders die in een essentiële sector werken en daarom hun kind tijdens de coronasluiting wél in de opvang konden onderbrengen, worden ook gecompenseerd.

Geen opvangtoeslag

De ouders van 3300 kinderen die geen gebruik maken van kinderopvangtoeslag, hebben niets gecompenseerd gekregen en voor hen is er nog steeds geen regeling. Daarnaast trekken veel ouders bij BOinK aan de bel omdat zij minder geld terugkrijgen dan ze betaald hebben.

De eerste groep is inmiddels op de radar van de staatssecretaris. "Momenteel wordt bezien of voor deze groep een vorm van tegemoetkoming wenselijk en mogelijk is", schreef Van Ark vorige week aan de Kamer.

Hoger of lager

Van slordigheden in het systeem, waardoor ouders fors minder compensatie zouden krijgen, is volgens het ministerie geen sprake. "De Sociale Verzekeringsbank krijgt ook weinig telefoontjes met vragen", zegt een woordvoerder. "We hebben contact gehad met BOinK. Die hebben ons één concrete casus gegeven. Geen duizenden." Die ene zaak bestudeert het ministerie nog. BOink geeft aan dat zij op verzoek van het ministerie één concrete casus hebben doorgegeven.

Wel staat in de Kamerbrief dat het ministerie altijd al uitging van kleine verschillen tussen de eigen bijdrage en de compensatie in een deel van de gevallen. "Door een aantal versimpelingen in de regeling kan de hoogte van de vergoeding afwijken van de daadwerkelijk betaalde eigen bijdrage, waardoor de vergoeding hoger of lager kan uitvallen."

Ouders kunnen te veel geld krijgen doordat het ministerie is uitgegaan van een vaste maximale uurprijs. Verder kan de compensatie afwijken van de betaalde opvangkosten als de gegevens die ouders voor april hadden doorgegeven niet overeenkomen met de daadwerkelijke situatie. Als de ouders bijvoorbeeld te weinig kinderopvanguren hebben opgegeven, zal de compensatie lager zijn dan de betaalde eigen bijdrage. "Wij vragen begrip aan ouders voor deze afwijkingen."


 • 8 Juli 2020 om 07:46
❌