[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
OuderNOS Economie

Kan de Nederlandse economie zonder KLM?

Bijna de hele KLM-vloot staat aan de grond op thuisbasis Schiphol. Het bedrijf zit in zwaar weer en kan daar niet alleen uitkomen. Een miljardenlening moet luchtvaartcombinatie Air France-KLM door de crisis trekken: voor de KLM 2 miljard euro aan steun en voor Air France 4 miljard euro, naar verluidt.

Het kabinet noemt de KLM een vitaal bedrijf voor de Nederlandse economie. Het meest waarschijnlijke scenario dat nu wordt genoemd is dat Air France een lening krijgt die wordt gegarandeerd door de Franse overheid en KLM een lening gegarandeerd door de Nederlandse overheid. Dat komt dan naast de andere steunmaatregelen die onder meer aan KLM zijn toegezegd, op het vlak van bijvoorbeeld loonbetaling.

Hollands Glorie

Zouden de leningen uniek zijn? Niet als je het vergelijkt met de steun aan de banken tijdens de bankencrisis, zegt econoom Mathijs Bouman. "Dat was zowel een gift als een lening en ging om veel meer geld. Maar dit is wel een hele andere sector, de luchtvaart is heel lang semi-overheid geweest. En Schiphol is nog steeds grotendeels in handen van de overheid."

Hoe erg zou het voor Nederland zijn als KLM het niet zou redden? "Als je geen KLM hebt, heb je geen Schiphol, en andersom. Strategisch gezien is een vliegveld als Schiphol interessant. En daarnaast is KLM ook Hollands Glorie", zegt Bouman. "Het is niet voor niks dat opkomende grootheden als Qatar niet alleen een luchtvaartmaatschappij maar meteen ook een grote luchthaven (hub) oprichten. Die combi is historisch sterk."

Naar het economische belang van KLM en Schiphol is vaak onderzoek gedaan. "Het vestigingsklimaat in Nederland wordt door veel meer bepaald dan alleen door Schiphol en de haven van Rotterdam. Goede digitale infrastructuur, technologische innovatie, maar ook de kwaliteit van de leefomgeving en het voorzieningenniveau zijn van groot belang voor het aantrekken van bedrijvigheid, kennis en talent", schreef de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur eerder.

Maar grote bedrijven die naar het kleine Nederland komen, doen dat ook op basis van het netwerk van Schiphol, denkt Bouman. "Vanuit Schiphol kan je overal in de wereld naar toe vliegen, zonder veel over te hoeven stappen. Het is ook niet voor niks dat ook Nederlandse multinationals als Philips en AKZO naar Amsterdam zijn verhuisd. Achtereenvolgende kabinetten hebben Schiphol als een belangrijke factor gezien om hoofdkantoren van buitenlandse multinationals naar Nederland te lokken."

Weinig winst

Ondertussen heeft de Royal Schiphol Group, de exploitant van onder meer de luchthaven Schiphol, de eerder uitgesproken winst- en omzetverwachting voor dit jaar teruggetrokken vanwege de onzekerheid door de coronacrisis. Als het vliegverkeer pas in juni weer geleidelijk op gang komt zal het aantal passagiers op Schiphol ruim een kwart lager uitvallen dan vorig jaar.

Maar bij het grote belang van Schiphol voor de Nederlandse economie worden tegenwoordig ook vraagtekens gezet. In 2016 verscheen een spraakmakend onderzoek van de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur waarin men stelde dat die rol in de toekomst steeds kleiner zal worden. Bouman: "In plaats van de 'mainports' als Schiphol en de Rotterdamse haven zou er meer aandacht moeten komen voor de 'Brainport' in Eindhoven en de dienstensector in Amsterdam en Utrecht, zeiden de onderzoekers."

Over de steun aan Air France-KLM heeft het kabinet nog geen mededelingen gedaan. Half maart heeft minister Wopke Hoekstra wel gezegd dat het kabinet alles gaat doen wat nodig is om KLM en Schiphol overeind te houden.


 • 4 April 2020 om 21:06

Iedereen thuis aan het werk: computerbeveiligers krijgen er nachtmerries van

Veel bedrijven en overheden moeten plotseling bedenken hoe ze al hun personeel thuis laten werken. En dat levert computerbeveiligers hoofdbrekens op, ook bij de overheid.

Want al die medewerkers en ambtenaren moeten samenwerken, maar zonder dat geheime diensten of hackers kunnen meekijken. "Vooral middelgrote en kleine bedrijven zijn daar niet op voorbereid", zegt computerbeveiliger Dave Maasland van ESET.

"Thuiswerken brengt andere gevaren met zich mee dan iedereen in een kantoor laten werken", zegt ook Sanne Maasakkers van beveiligingsbedrijf Fox-IT. Als je thuiswerken dan toch opeens razendsnel moet invoeren, kun je zomaar iets over het hoofd zien.

Digitaal overleggen en op afstand vergaderen; niet alle manieren waarop dat kan, zijn ook veilig. "Ambtenaren gebruiken hier nu e-mail voor het versturen van vertrouwelijke documenten", zegt een hooggeplaatste computerbeveiliger binnen de Rijksoverheid tegen de NOS. Dat mag niet, want de kans is te groot dat een e-mailbox wordt gekraakt en een kwaadwillende bij alle bestanden in die mailbox kan.

Bovendien is er geen garantie dat e-mail op een veilige manier wordt verzonden, door de achterhaalde techniek erachter. "Maar ambtenaren denken dat het veilig is." De beveiligde, officiële manier om bestanden uit te wisselen vinden de ambtenaren van deze organisatie te omslachtig, tot frustratie van beveiligingspersoneel.

Het blijft niet bij theoretische problemen: de manier waarop ambtenaren informatie uitwisselen, leidde recent nog tot een datalek, meldt een bron aan de NOS. Om zijn anonimiteit te garanderen, kunnen we geen details melden over het type datalek.

Videobellen

Ook vergaderen moet opeens anders. Het zorgde voor een plotselinge toename van het gebruik van apps als Zoom, al werd die mede veroorzaakt door thuisgebruikers die graag met vrienden en familie in contact willen blijven.

Maar videobel-apps zijn niet geschikt voor gevoelige kwesties, zegt de overheidsbeveiliger. Hij is bang dat medewerkers vertrouwelijke gesprekken voeren via videobellen. "Dat is niet de bedoeling, maar zeg dat maar eens tegen mensen die thuis zitten en niet echt een alternatief hebben."

Een risico is bijvoorbeeld dat een buitenlandse inlichtingendienst meekijkt met gesprekken die via die dienst worden gevoerd. De Rijksoverheid stapt voor een groot deel over op WebEx, een dienst van een buitenlands bedrijf: het in de Verenigde Staten gevestigde Cisco.

"Het is niet de bedoeling dat ambtenaren daar vertrouwelijke gesprekken mee voeren, maar dat kunnen we natuurlijk niet voor elk gesprek controleren", zegt een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken.

Een woordvoerder van Cisco wil niet ingaan op de beveiligingskwestie. "We zijn nu keihard bezig om 100.000 ambtenaren toegang te geven", zegt ze. Dat doet het bedrijf kosteloos.

Vertrouwelijke informatie

Het is vaak ook roeien met de riemen die er zijn, zegt een medewerker van het Nationaal Cyber Security Centrum, die anoniem wil blijven. "We gebruiken hier vaak Zoom", zegt hij. "Je zou videobellen sowieso niet moeten gebruiken voor het bespreken van vertrouwelijke informatie."

Het is niet de beste oplossing, erkent hij, maar het is vaak lastig om snel iets goeds op te zetten. "Als je het echt helemaal zelf wil doen, moet je bijvoorbeeld een openbare aanbesteding doen", zegt hij. En daar gaat weer tijd overheen, die er niet is als iedereen van de ene op de andere dag thuis moet werken.


 • 4 April 2020 om 17:00

Wat te doen met je al geboekte Γ©n betaalde meivakantie?

Premier Rutte drukte ons deze week op het hart vooral geen plannen te maken voor de meivakantie. Maar wat te doen als je al een vakantie hebt geboekt én betaald? Welke rechten heb je? Een overzicht aan de hand van vijf vragen:

Moet ik de vervangende voucher voor mijn vliegticket accepteren?

Normaal gesproken krijg je als reiziger je geld terug als de luchtvaartmaatschappij annuleert. Ook kunnen maatschappijen je een vervangende vlucht aanbieden, bijvoorbeeld nog de dag zelf. "Maar dat is nu geen optie omdat vooralsnog niet duidelijk is wanneer de vliegtuigen weer de lucht in gaan", zegt Marieke Hannink van claimorganisatie EUclaim.

Om te voorkomen dat maatschappijen nu in een klap alle passagiers moeten terugbetalen en in de financiële problemen komen, mogen ze van waakhond ACM en het ministerie van Economische Zaken tijdelijk een voucher aanbieden. Die kun je een jaar inzetten als consument. En als dat niet lukt, kun je daarna alsnog restitutie aanvragen.

Risico van zo'n voucher is wel dat je uiteindelijk toch nog moet bijbetalen als vliegtuigmaatschappijen de prijzen omhoog schroeven wanneer er weer wordt gevlogen. De Consumentenbond roept de reisbranche op dat niet te doen, maar een garantie is er niet. Ook heb je niks meer aan de voucher als de luchtvaartmaatschappij failliet gaat.

"Daarom adviseer ik mensen om niet direct te kiezen voor de voucher, maar om te vragen of het ticket meteen kan worden omgeboekt naar een vlucht over een paar maanden", zegt Hannink. "Dan loop je niet het risico dat je straks geld moet bijleggen."

Bij onder meer KLM en Transavia kunnen reizigers overigens sowieso omboeken zonder bijkomende kosten, of de vlucht nou uiteindelijk doorgaat of niet.

Ik heb een all-inclusivevakantie of een andere pakketreis geboekt. Wat moet ik doen?

Voor pakketreizen geldt eigenlijk hetzelfde als voor vliegtickets. Ook touroperators moeten normaal gezien de gehele reissom terugstorten bij annulering. Net als de luchtvaartmaatschappijen mogen zij reizigers nu een voucher aanbieden die zes maanden tot een jaar geldig is.

Let wel op: dat geldt alleen als de aanbieder annuleert. "Annuleer nu niet alvast zelf je vakantie, want dan draai je in de meeste gevallen zelf op voor de kosten", zegt Mirjam Dresmé van reisbrancheorganisatie ANVR. Zij adviseert dan ook te wachten totdat de touroperator een besluit neemt. "Er zijn cruise-aanbieders die nu al alles hebben geannuleerd tot 1 juni."

Daarnaast bieden operators, zoals TUI, ook een versoepelde omruilgarantie. Reizigers kunnen dus besluiten om hun meivakantie alvast opnieuw in te plannen. Ook in dit geval geldt weer: het kan zijn dat de reis die je in mei zou maken in november ineens duurder uitvalt, omdat er dan veel vraag is naar vliegtickets.

Wat moet ik doen als ik internationale treinkaartjes heb geboekt?

Er is steeds minder verkeer tussen de EU-landen. "Daarom is de internationale dienstregeling behoorlijk uitgekleed", zegt Hessel Koster van de NS. "Over het algemeen kunnen mensen die voor de komende weken een internationaal treinkaartje hebben hun geld terugvragen."

Reizigers moeten wel opletten, want de regelingen verschillen iets per aanbieder. Eurostar, dat het treinverkeer naar Londen verzorgt, biedt reizigers met tickets tot 30 april vooralsnog alleen een e-voucher aan. Terwijl Thalys klanten met tickets tot en met 30 april kosteloos laat omboeken of annuleren, ongeacht of de trein wel of niet rijdt. Als je een ticket hebt voor mei of juni kun je tot een maand voor vertrek annuleren of omboeken.

Kan ik gewoon naar de camping of het vakantiepark in Nederland gaan?

Wat betreft campings en vakantieparken in Nederland is veel onduidelijk. Iedere regio heeft zijn eigen besluit genomen, waardoor de regels in het hele land verschillen. In de ene regio moeten vakantieparken sluiten, in de andere mogen ze gewoon openblijven. Ook tussen campings zijn er grote verschillen. Op sommige plekken mogen mensen wel naar hun stacaravan, andere campings moeten helemaal dicht.

Op sommige vakantieparken en campings die nog wel open zijn, sluiten bijvoorbeeld het restaurant, de bowlingbaan en het zwembad wel hun deuren. Ouders met kinderen willen hun vakantie daarom misschien annuleren, want er is weinig vermaak. "Als je het vakantieverblijf boekte terwijl die faciliteiten nog wel beschikbaar waren, heb je recht op een gedeeltelijke terugbetaling", zegt Joyce Donat van de Consumentenbond. Als je überhaupt niet meer wilt gaan omdat die faciliteiten er niet meer zijn, kun je volgens de Consumentenbond de boeking kosteloos annuleren en geld of een voucher krijgen.

"Wees daarin reëel", zegt Donat. "Geld terugkrijgen is nu misschien niet mogelijk." Toch is het volgens haar wel belangrijk om goed naar de voorwaarden te kijken, want niet alle vouchers bieden dezelfde garantie. "Gebruik je boerenverstand."

Heb je een huisje gehuurd bij een particuliere verhuurder? Dan adviseert de Consumentenbond om contact op te nemen met de verhuurder. "Omdat dit een bizarre situatie is moeten de huurder en verhuurder proberen er samen zo goed mogelijk uit te komen."

Ik heb een appartement gehuurd via Airbnb, kan ik dat kosteloos annuleren?

Ook Airbnb heeft de voorwaarden aangepast met het oog op het coronavirus. Heb je een appartement of kamer via het platform geboekt op of voor 14 maart, met een incheckdatum tot 31 mei, dan kun je kosteloos annuleren en kiezen voor je geld terug of een reistegoed. Voor alle reserveringen na eind mei gelden de normale annuleringsvoorwaarden van de verhuurder.

Heb je pas na 14 maart geboekt, dan is er ook geen speciale regeling. Volgens Airbnb wist je immers dan al dat er een risico was dat je vakantie niet door zou gaan vanwege het coronavirus. Wel is er een uitzondering: als de huurder of verhuurder zelf besmet is met het virus.

NOS Stories maakte ook een video over de vraag of je je geld terug kan krijgen voor geannuleerde concerten of festivals. Die zie je hieronder,


 • 4 April 2020 om 11:43

Waarom je tijdens de coronacrisis vaak je geld niet terugkrijgt

Boze e-mails, berichtjes op social media of zelfs aangetekende brieven. Heel wat bedrijven hebben op dit moment te maken met klanten die zo snel mogelijk hun geld terug willen voor hun geannuleerde reis, ongebruikte abonnement of festivalticket.

Een lastige kwestie, want klanten hebben daar in veel gevallen recht op. Toch kunnen bedrijven vaak niet iedereen tegelijkertijd terugbetalen.

NOS Stories vroeg scholieren waar zij voor de coronacrisis begon hun geld aan hadden uitgegeven. Dat bleken vooral festivalkaartjes, sportabonnementen en (examen)reizen te zijn. We zochten uit waarom bedrijven je niet kunnen terugbetalen en wat je rechten zijn:

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) ziet een tegoedbon op dit moment als een goede oplossing, omdat de omstandigheden door de coronacrisis uitzonderlijk zijn. "Steeds meer branches kijken naar deze optie", laat een woordvoerder weten. "Het is daarbij handig als ze één lijn trekken, zodat het voor de consument duidelijker is."

De ACM heeft daarom richtlijnen opgesteld. Een tegoedbon moet bijvoorbeeld een gelijkwaardige vervanging zijn en een redelijke geldigheidsduur hebben. Ook blijven klanten in principe hun recht op terugbetaling houden, al is de kans dus groot dat je bij veel bedrijven nog even op je geld moet wachten.


 • 3 April 2020 om 16:58

'Nederlandse staat wil garant staan voor miljardenlening KLM'

Luchtvaartconcern Air France-KLM praat met banken over miljarden euro's aan noodleningen om daarmee de coronacrisis te doorstaan. Dat meldt het persbureau Reuters. De KLM zou 2 miljard euro aan steun willen ophalen en Air France 4 miljard euro, en de Nederlandse en Franse staat zouden garant willen staan voor de leningen.

Haagse bronnen willen het nieuws niet bevestigen of tegenspreken. Minister Hoekstra wil er weinig meer over kwijt dan dat hij intensieve gesprekken heeft met KLM, met Air France-KLM als geheel en met de Franse staat, maar over de precieze inhoud wil hij niets zeggen. Hij erkent dat hij nauw optrekt met de Fransen.

Vitaal voor Nederlandse economie

Hoekstra voegt eraan toe dat hij alles op alles wil zetten om KLM overeind te houden en "deze lastige fase door te helpen". Hij vindt KLM een vitaal bedrijf voor de Nederlandse economie.

Nederland en Frankrijk bezitten allebei 14 procent van de aandelen in de luchtvaartcombinatie.

Vandaag werd duidelijk dat het kabinet zich niet langer verzet tegen het schrappen van 2000 tijdelijke banen door KLM. Minister Koolmees erkende dat het bedrijf in een moeilijke situatie zit. Hij en Hoekstra hebben gisteren met KLM-topman Elbers gepraat.

De KLM doet een beroep op de noodregeling waarbij de overheid een groot deel van de loonkosten van bedrijven in de problemen betaalt. Volgens Koolmees houdt het bedrijf zich aan de regels. De luchtvaartmaatschappij zegt er alles aan te doen om het vaste personeel aan het werk te houden.


 • 3 April 2020 om 15:31

EΓ©n tweet van Trump en de olieprijs schiet tientallen procenten omhoog

Al twee dagen op rij stijgt de prijs van een vat ruwe olie. Voor het eerst in drie weken tijd is de prijs van een vat ruwe olie boven de 30 dollar uitgekomen.

Daarmee lijkt de trend van de afgelopen weken gekeerd. Olie werd steeds goedkoper door de zorgen om corona en door een ruzie tussen de olielanden Saudi-Arabië en Rusland.

Saudi-Arabië, het tweede olieproducerende land ter wereld, wilde de productie verlagen om de prijs van olie op te drijven. Rusland, de nummer drie van de wereld, ging daar niet in mee, waardoor Saudi-Arabië uit protest juist meer olie ging oppompen. Daardoor kwam er meer olie op de markt en dat leidde tot de laagste olieprijzen in zestien jaar tijd.

'Geweldig voor de industrie'

Maar nu lijkt het einde van de olieruzie tussen Saudi-Arabië en Rusland in zicht. In een tweet zei de Amerikaanse president Trump dat hij met de leiders van beide landen had gesproken en dat zij aan een akkoord werken.

De VS is op dit moment de grootste olieproducent ter wereld. Veel producenten van olie komen in dat land in problemen als de prijzen zo laag blijven en investeringen te weinig opbrengen.

Bronnen bevestigen aan persbureau Reuters dat het plan op tafel ligt bij de OPEC-landen en Rusland om 10 miljoen vaten per dag minder te produceren. Dat komt neer op 10 tot 15 procent van de wereldwijde productie. Rusland is geen lid van OPEC, het kartel van olieproducerende landen, maar praat wel mee over het beleid.

Begin volgende week staat er een overleg tussen de landen gepland. Russische overheidsfunctionarissen ontkennen overigens dat er al gesproken is over een deal. Ook verschillende olie-analisten betwijfelen of het terugbrengen van de productie met 10 miljoen vaten wel realistisch is.

Benzine goedkoper

De olieprijzen zijn voor bedrijven in de transport en in de luchtvaartindustrie van groot belang. Ze bepalen voor een groot deel de omvang van hun kosten. Ook voor olieproducerende landen zoals Venezuela en Nigeria is de prijs van olie een belangrijk onderdeel van hun begrotingen.

Voor automobilisten zijn de brandstofprijzen voorlopig nog aan het dalen. Aan de pomp is een liter brandstof nu zo'n 10 procent goedkoper dan begin dit jaar.


 • 3 April 2020 om 13:30

Vertraagd pakketje? Je bent niet de enige, er wordt heel veel online besteld

Doordat we massaal thuisblijven, doen we online ook meer aankopen. Die markt nu draait op volle toeren. Je ziet het aan meldingen bij webshops waarin staat dat het erg druk is en bezorging langer kan duren. Je ziet het ook bij supermarkten waar de vraag naar online bestellen zo groot is dat het veel moeilijker is om een tijdstip af te spreken voor bezorging.

Brancheorganisatie Thuiswinkel.org ziet in een aantal sectoren een forse toename. De grootste sprongen worden gemaakt bij de levensmiddelen en drogisterijen, zegt directeur Wijnand Jongen: "Bij supermarkten zien we een verdubbeling, dat kan niet veel harder. Daar zitten ze met capaciteitsproblemen. Bij drogisterijen zien we groeipercentages van 200 tot 400 procent." Ook de vraag naar sport- en tuinartikelen is flink toegenomen.

Meer klanten en vaker bestellen

Daarnaast ziet Jongen een nieuwe groep mensen die online aankopen doet. "Van de Nederlanders heeft 96 procent al eens iets online besteld, maar een deel daarvan doet dat slechts een of twee keer per jaar",zegt Jongen. "Die groep bestelt nu veel vaker. Ook senioren plaatsen steeds vaker bestellingen bij webwinkels." Verder neemt de frequentie waarmee bestellingen worden gedaan toe, zegt hij.

Wie via de app van online supermarkt Picnic iets probeert te bestellen, wordt waarschijnlijk teleurgesteld. De 'tijdslots' zijn vaak op. Topman Michiel Muller spreekt van een uitzonderlijke situatie. "Er is drie keer zoveel vraag als we aankunnen. Je kunt zo'n logistieke keten niet van het ene op het andere moment twee keer zoveel laten doen."

Picnic wil, versneld, een zesde distributiecentrum openen in Apeldoorn. Dat moet de druk op de andere centra verlichten. Ook wordt de minimale bestelprijs verhoogd naar 35 euro. Uit data van het bedrijf blijkt dat dan de kratjes beter worden gevuld en de bestelwagens efficiënter rond kunnen rijden. Desondanks verwacht Picnic dat de druk ook aan het einde van de maand nog hoog is.

Ook de supermarktketens Albert Heijn en Jumbo spreken van een zeer grote vraag online, waardoor snelle bezorging heel lastig kan zijn. Ook deze bedrijven vergroten hun bezorgcapaciteit.

Zzp'ers aan de slag in logistiek

Volgens Wijnand Jongen van Thuiswinkel.org kan de Nederlandse e-commercesector de vraag voorlopig aan. "Dat komt onder meer doordat er ruimte is gekomen op de markt van vervoerders die doorgaans aan andere bedrijven leveren. Ook zijn er veel mensen die zonder werk zitten, bijvoorbeeld zzp'ers, die nu graag in de logistiek aan de slag gaan." De organisatie van Jongen heeft dagelijks contact met bezorgdiensten. "Die draaien bijna op maximale capaciteit."

Een woordvoerder van PostNL herkent dit beeld. Het bedrijf vervoerde vorig jaar op een gemiddelde dag zo'n 900.000 pakketjes, nu zijn dat er "aanzienlijk meer". Het thuiswerken leidt er verder toe dat bezorgers minder vaak voor een dichte deur staan.

Jongen waagt zich niet aan een toekomstvoorspelling:"We weten niet wat er gaat gebeuren. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als medewerkers van distributiecentra en bezorgdiensten massaal ziek worden?" Zijn organisatie werkt aan een campagne om begrip te vragen voor de druk die er op de bezorging rust. De campagne komt mogelijk volgende week al op tv.

Terwijl de vraag in een aantal sectoren heel groot is, vallen er zware klappen in de online vakantiebranche omdat er niet meer wordt gereisd. Jongen noemt het beeld "dramatisch". En met de oproep van premier Rutte om ook in de meivakantie thuis te blijven, wordt dat er niet beter op.


 • 3 April 2020 om 11:22

Steeds meer thuiswerkers zitten erdoorheen, spanningsklachten nemen toe

Niet even bijkletsen bij de koffie-automaat, je ergonomisch verantwoorde bureaustoel missen en afgeleid worden door je spelende kinderen of kat in plaats van je collega's: we moeten de komende weken blijven thuiswerken. Dat wringt bij steeds meer werkenden, zeggen bedrijven en deskundigen. Zij krijgen signalen dat een groeiend aantal werkenden hierdoor last heeft van spanningsklachten.

"Het is gewoon lastig", zegt officemanager Patricia Kruize, moeder van twee kinderen. Ze zit aan de eettafel te werken, net als haar man:

De coronamaatregelen worden in ieder geval tot 28 april verlengd en zicht op een definitieve einddatum is er niet. "Mensen zijn gewoontedieren, en als je iemand bent die behoefte heeft aan de structuur en het sociale contact van een werkplek, kan het best lastig zijn als die context wegvalt", zegt arbeidspsycholoog bij ArboNed Jan Machek.

Schuldgevoel

Machek krijgt steeds meer meldingen van thuiswerkers die in de knoop zitten. Een van de risico's is volgens hem dat werk en privé in elkaar overlopen. "Je moet de voorwaarden voor goed werk nu zelf creëren. Dat doe je door structuur aan te brengen in je dag; in wanneer en wat je doet. Door echt naar werk te gaan, en het ook af te sluiten. Anders ligt piekeren of continu 'aan staan' op de loer."

Het is niet zo dat werknemers thuis minder werken. Ook niet als zij zorg dragen voor bijvoorbeeld ouders of hun kinderen. "Het is zelfs zo dat een deel van de mensen meer uren maakt, omdat ervan wordt uitgegaan dat je op werk ook acht uur effectief werkt", zegt Machek. "Zij gaan overcompenseren, omdat ze bang zijn dat collega's of leidinggevenden denken dat ze de kantjes er vanaf lopen."

Volgens Machek hebben werkgevers hierin een verantwoordelijkheid. "Zij moeten de vinger aan de pols houden en kaders stellen. En dus ook zeggen: zo is het goed genoeg."

'Kost een paar paracetamolletjes'

Thuiswerker Guus Rolsma uit Hengelo herkent de stress. Hij combineert zijn thuiswerk met het zorgen voor zijn twee kinderen, maar het levert hem flinke spanningen op.

Met deze tips voorkom je stress door thuiswerken:

"Sinds ik thuiswerk, sta ik ermee op en ga ik ermee naar bed", zegt Rolsma. "We proberen vroeg op te staan, kinderen aan te kleden, te voeden en aan school te laten werken. Maar ondertussen huilt de baby, dan heb je weer een call met een klant terwijl een kind van zijn fiets valt. Doordat de werkplanning in de soep loopt, werk ik 's avond maar door. Met als gevolg dat ik minder goed in slaap val."

Rolsma kijkt reikhalzend uit naar het moment dat hij weer naar zijn werk kan. "Voor nu hebben we geen keuze en gaan we door. Maar dat heeft me al wel wat paracetamolletjes gekost. Ik wil het niet dramatiseren: wij zijn gezond, dit is natuurlijk niet te vergelijken met wat er in de ziekenhuizen gebeurt. Maar pittig is het wel."

'Mentaal een uitdaging'

En hoewel Nederland technisch gezien prima thuiswerkt - er zijn amper overbelaste servers - is het mentaal een uitdaging, zeggen ook grote Nederlandse bedrijven die soms tienduizenden mensen thuis hebben werken. Unilever heeft wereldwijd momenteel 70.000 mensen die vanuit huis werken. Volgens human resource directeur Martine Zeegers heeft iedereen daar andere problemen mee.

"De één heeft kleine kinderen, de ander is alleen of draagt zorg voor ouders. Maar het zijn lastige tijden voor iedereen. Het is mentaal en fysiek zwaar: het is anders werken, en mensen voelen ook angst over de hele corona-situatie."

Digitale borrel

Ook Rabobank, met 20.000 thuiswerkers in Nederland, krijgt steeds meer van dit soort signalen. "Sinds bekend is dat de maatregelen tot eind april van kracht zijn, krijgen we vaker te horen dat mensen eenzaam zijn of druk voelen om het werk net zo uit te voeren als normaal. Wij zeggen: misschien moet je dat ook niet van jezelf vragen", vertelt een woordvoerder.

Ondertussen neemt de creativiteit onder werknemers ook toe, in een poging meer contact te hebben met elkaar. "Onze vrijdagmiddagborrels vinden nu digitaal plaats. Soms zitten tientallen mensen in een videocall. Andere werknemers lunchen nog steeds met elkaar, thuis, met een schermpje ertussen. En ik geef de tip mee: in plaats van mailen of appen, bel elkaar eens. Dan kan je ook gelijk vragen hoe het met de ander gaat."


 • 3 April 2020 om 08:26

Grote klap in de bouw verwacht, erger dan tijdens financiΓ«le crisis

In de bouw verdwijnen de komende twee jaar zo'n 40.000 banen als gevolg van de coronacrisis. Dat is de verwachting van het Economische Instituut voor de Bouw (EIB). De vrees is dat deze crisis de bouw erger zal raken dan de bankencrisis van 2008.

Ook na het opheffen van de huidige maatregelen zullen door het wegvallen van investeringsplannen de negatieve effecten van de coronacrisis nog lang effect hebben, denkt het instituut. Er wordt een krimp verwacht van ruim 15 procent van de totale bouwproductie.

De uitbraak van het coronavirus leidt hoe dan ook tot een enorme krimp van de economie, verwacht ook het Centraal Planbureau. In veel sectoren ligt de productie nagenoeg stil en ook de gezondheidsmaatregelen van het kabinet hebben grote impact.

Vertrouwenscrisis

Het is onvermijdelijk dat dit op termijn ook de bouw hard gaat raken, stelt het EIB. Waar nu nog op veel locaties wordt gebouwd, zal dit op een gegeven moment steeds minder worden.

Een andere belangrijke oorzaak is een groeiend gebrek aan vertrouwen bij ondernemers. Zo worden nu veel bouwplannen uitgesteld. "Een eigenaar van een horecaketen is nu alleen maar druk bezig met overleven en zal alle plannen voor uitbreiding of verbouwingen uitstellen", zegt directeur Taco van Hoek van het EIB.

De problemen die veroorzaakt worden door corona in de bouwsector, komen bovenop de vertragingen die al ontstaan waren door het stikstofbeleid van de overheid.


 • 3 April 2020 om 06:00

De economie op slot tegen corona: veroorzaakt dat niet juist meer doden?

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro wilde lang niets weten van verregaande maatregelen tegen de verspreiding van corona. Hij vreesde dat de gevolgen van bijvoorbeeld een lockdown ernstiger zouden zijn dan de epidemie zelf. "We moeten realistisch blijven. We gaan allemaal een keer dood."

"We kunnen het middel niet erger laten zijn dan de kwaal", tweette de Amerikaanse president Donald Trump op 23 maart. Het platleggen van de economie om corona te bestrijden "veroorzaakt waarschijnlijk meer doden dan het virus zelf", zei hij.

Inmiddels heeft Bolsonaro zijn toon gematigd en ziet hij de epidemie als "de grootste uitdaging van onze generatie". Trump heeft inmiddels laten weten dat alle social distancing-maatregelen in de VS tot zeker eind april van kracht blijven.

Maar hadden de twee presidenten eigenlijk niet een goed punt? De maatregelen om de pandemie te bestrijden zullen veel landen immers economisch keihard raken, en lang niet alle landen kunnen hun inwoners tijdelijk financieel bijstaan, zoals in Nederland gebeurt.

Hoger sterftecijfer

Een langdurige recessie kan zelfs tot een hoger sterftecijfer leiden, zegt econoom Mathijs Bouman. "Bij een echt diepe depressie, als de economie echt helemaal onderuitgaat en er eigenlijk geen geld meer voor wat dan ook is, dan wordt er ook altijd hard bezuinigd op gezondheidszorg en andere zaken die de gezondheid en het levensgeluk beïnvloeden."

"In een langdurige, diepe depressie, als rijke landen echt arm zouden worden door deze ellende, zou het kunnen dat we terugvallen en juist méér sterfte krijgen dan als we geen maatregelen hadden genomen."

Niet voor niets benadrukt Bolsonaro ook nu nog: "Het redden van levens blijft mijn grootste zorg. Zowel van degenen die we verliezen door de pandemie, als van degenen die worden getroffen door werkloosheid, geweld en honger."

Bij korte recessie juist minder doden

Toch hoeft een recessie voor het sterftecijfer niet slecht uit te pakken, zegt econoom Christopher Ruhm. Hij onderzocht de invloed van economische crises op het sterftecijfer. "Onderzoek wijst uit dat in een typische recessie de gezondheid op sommige vlakken verbeterde."

"Mensen rijden minder als het economisch slecht gaat waardoor er minder verkeersongelukken zijn. Er is ook minder luchtvervuiling. Er zijn minder doden door hartaanvallen en luchtwegaandoeningen."

Bouman: "Je zou denken dat in een recessie de sterftekans omhoog gaat doordat mensen ongelukkig worden, geen werk hebben, misschien aan de drank raken. Maar je ziet juist dat tijdens een recessie de sterfte meestal afneemt."

Of dat nu ook het geval zal zijn, is nog heel onzeker, benadrukt Ruhm. "We hebben nooit een recessie gehad door een dodelijke ziekte. De kern is: er staan twee fenomenen tegenover elkaar en je weet niet welke gaat winnen. Er hangt veel af van hoe adequaat we reageren op de gevaren van het virus."

Redden we genoeg gelukkige jaren?

Áls onze corona-aanpak adequaat blijkt te zijn en de recessie hevig maar kort, lijkt er weinig aan de hand. Economisch brengt dit scenario op de lange termijn niet te veel schade toe, en voor het sterftecijfer is het mogelijk zelfs positief.

Toch zet Bouman daar nog een kanttekening bij: "We vergelijken nu mensenlevens, maar het gaat ook om geluk in het leven. Maken we nu door al die maatregelen het leven niet een half jaar lang voor heel veel mensen heel miserabel? Redden we daar wel genoeg gelukkige jaren mee? Hoeveel geluk redden we eigenlijk met de maatregelen?" Dat zijn vragen waar ook economen waarschijnlijk geen antwoord op zullen vinden.


 • 2 April 2020 om 22:50

Werkloosheid in de VS loopt met vele miljoenen tegelijk op

De afgelopen week zijn er in de Verenigde Staten ruim 6,6 miljoen nieuwe uitkeringsaanvragen gedaan. Niet eerder waren dat er zoveel in een week tijd. Vorige week explodeerde het aantal aanvragen al met 3,3 miljoen. Ook dat was toen met gemak een record.

Dat betekent dat sinds de coronamaatregelen de Amerikaanse economie platleggen ongeveer 10 miljoen Amerikanen een werkloosheidsuitkering hebben aangevraagd. Volgens ING komt dat neer op een werkloosheidspercentage van 9,5 procent, al is dat pas te verifiëren als de officiële werkloosheidscijfers van april over een maand gepubliceerd worden.

Maar de pijn voor Amerikanen is nog veel groter dan uit deze cijfers blijkt, denkt econoom Philip Marey die de Verenigde Staten volgt voor de Rabobank. De cijfers over uitkeringsaanvragen geven volgens Marey geen volledig beeld, want "er zijn heel veel redenen om geen uitkering te krijgen in de VS".

"Als je een beperkte baanhistorie hebt, of te weinig verdiende val je er al buiten", legt Marey uit. Hetzelfde geldt voor zzp'ers. Al met al denkt Marey dat de werkloosheid nu al boven de 20 procent ligt. "Dat is meer dan dubbel zoveel als tijdens de financiële crisis."

Veel flexibeler

De Amerikaanse arbeidsmarkt is veel flexibeler dan de arbeidsmarkt in Nederland. Het is daarom makkelijker om mensen te ontslaan. Dat betekent ook dat werkgevers eerder verse krachten aannemen als de vraag naar hun producten toeneemt.


 • 2 April 2020 om 19:27

Mesdagfonds komt nu toch uit op zelfde stikstofcijfer als RIVM, trekt kritiek stil in

Het Mesdagzuivelfonds komt na weken alsnog tot dezelfde conclusie als het RIVM: 41 procent van de stikstofneerslag in gevoelige natuurgebieden is afkomstig van de landbouw.

Dat staat in een rapport dat het fonds deze week op zijn website heeft geplaatst en waar verder geen publiciteit aan gegeven is. "Het is prettig dat er nu geen discussie meer over is", reageert RIVM-stikstofonderzoeker Addo van Pul.

Vorig jaar oktober protesteerden honderden boeren voor de deur van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu in De Bilt. Ze trokken de berekeningen van het RIVM in twijfel en kondigden een eigen onderzoek aan. De uitkomst daarvan werd op 20 februari onder veel belangstelling gepresenteerd in Nieuwspoort. Volgens het fonds was de bijdrage van de landbouw aan de stikstofuitstoot maar 25 procent.

Dezelfde dag werden de berekeningen van de onderzoekers in twijfel getrokken. Ze hadden natuurgebieden meegeteld die niet gevoelig zijn voor stikstof, zoals de Doggersbank in de Noordzee op 200 kilometer van Den Helder. Door de verkeerde berekeningen kwamen de stikstofdepositie van het verkeer, de scheepvaart en de industrie hoger uit dan in werkelijkheid. En het leek dus alsof het aandeel van de landbouw lager was.

'Landbouw hoe dan ook belangrijk aandeel'

Het Mesdagfonds kwam ook met een ander percentage. Als het naar stikstofdepositie in álle Natura 2000-gebieden keek, dus niet alleen de stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden, kwam het uit op 35 procent.

"Dat hadden wij ook berekend, maar daarmee zijn we nooit naar buiten getreden omdat we dat niet zinvol vonden", zegt Van Pul van het RIVM. "Wij vinden die 41 procent een betere indicator. Maar hoe dan ook, de landbouw heeft een belangrijk aandeel."

Het Mesdagfonds verklaart het verschil met de eerder genoemde 25 procent door een 'bug' in de data die ze van het RIVM geleverd had gekregen. Volgens het RIVM is dat niet juist. "We hadden er nog een tekstbestandje bij gegeven waarin we uitlegden hoe de berekeningen uit te voeren. Dat is niet gebruikt."

'Twijfels alsnog op zijn plaats'

In een toelichting op het rapport stelt Geesje Rotgers van het Mesdagfonds dat de cijfers van het RIVM-model niet alles zeggen. Volgens haar zijn twijfels bij de uitkomsten alsnog op zijn plaats. "Het is namelijk logisch dat je met dezelfde cijfers dezelfde uitkomst krijgt. Maar het gaat om de berekeningen die men niet deed."

Het RIVM en het ministerie van Landbouw hebben volgens haar nagelaten om bepaalde berekeningen te maken. "Die hebben wij gemaakt", zegt ze. Daaruit blijkt volgens haar dat de effecten van de maatregelen van het ministerie relatief klein zijn.

Een uitgebreider onderzoek door de Universiteit van Amsterdam biedt soelaas, stelt Rotgers. Dat is in januari van start gegaan en is vermoedelijk binnen drie jaar afgerond.


 • 2 April 2020 om 16:57

DNB: systeem dat overstappen van bank makkelijker zou maken te duur

Een nieuw systeem voor rekeningnummers dat het makkelijker zou maken naar een andere bank over te stappen, is te duur. Dat concludeert De Nederlandsche Bank (DNB) na een onderzoek in opdracht van minister Hoekstra van Financiën.

Hoekstra wilde dat het makkelijker zou worden om naar een andere bank over te stappen, omdat dat de concurrentie op de betaalmarkt zou vergroten.

Uit jaarlijks onderzoek van de Consumentenbond bleek vorig jaar dat veel klanten wel willen overstappen, maar dat niet doen omdat het te veel gedoe is. Een van de drempels is het nieuwe bankrekeningnummer dat klanten bij een overstap krijgen.

Gekoppeld aan een alias

Het systeem dat DNB heeft onderzocht werkt met aliassen. Elk Nederlands betaalrekeningnummer zou worden gekoppeld aan zo'n alias. Als iemand van bank wisselt, blijft de alias hetzelfde. Die kun je dus blijven gebruiken, en op basis van die alias maak je geld naar elkaar over; het feit dat het rekeningnummer veranderd is, is dan geen obstakel meer.

Dat zou overstappen inderdaad makkelijker maken voor de consument, maar de invoering van zo'n systeem kost volgens DNB meer dan het oplevert. "Dat is geen goede weg om tegemoet te komen aan de maatschappelijke en politieke wens om overstapdrempels te verlagen", schrijft de toezichthouder.

Het nieuwe systeem zou bijna een half miljard euro opleveren, onder meer door de tijdswinst uitgedrukt in geld. Maar het zou naar verwachting ruim één miljard euro kosten, bijvoorbeeld door de systeemaanpassingen die banken moeten doen. Per saldo zouden de kosten de komende tien jaar neerkomen 580 miljoen euro, berekende DNB.

Europees niveau

Een ander nadeel is dat Nederland als enige land zo'n systeem zou hebben. "Dit sluit niet aan bij het streven naar één Europese betaalmarkt, maakt het girale betalingsverkeer complexer en kan leiden tot verwarring onder betaalrekeninghouders", schrijft de toezichthouder.

Op Europees niveau zou een nieuw systeem volgens DNB wel kunnen werken. De centrale bank adviseert om dat verder te onderzoeken. Ook de overstapservice van banken kan nog verder verbeterd worden om de rompslomp van het overstappen te verkleinen.


 • 2 April 2020 om 15:40

CBS komt voortaan elke week met aantal faillissementen door coronacrisis

Vanaf deze week publiceert het Centraal Bureau voor de Statistiek wekelijks een overzicht van bedrijven die failliet zijn gegaan. Normaal gesproken doet het CBS dat elke maand, maar het statistisch bureau gaat dat vaker doen vanwege de corona-crisis en de impact daarvan op het bedrijfsleven. De nieuwe cijfers worden elke donderdag naar buiten gebracht.

In de laatste week van maart (23 tot en met 29 maart) zijn er 44 bedrijven failliet verklaard. Een week daarvoor (16 tot en met 22 maart) waren dat er 60. Die cijfers zijn nog niet heel anders dan normaal, zegt het CBS. Ter vergelijking: in de eerste 13 weken van dit jaar zijn er 767 bedrijven failliet verklaard. Dat zijn er 3 minder dan in dezelfde periode van 2019.

"Er zit altijd een vertraging in de cijfers", zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen. Hier worden alleen de bedrijven meegeteld die al failliet zijn verklaard door de kantonrechter. Faillissementsaanvragen zitten daar niet bij. "De impact van het coronavirus zual je over een paar weken in de cijfers zien", zegt Van Mulligen.

Sterrenzaak

Er zijn al bedrijven die door corona het laatste zetje hebben gekregen en failliet zijn verklaard. Sterrenrestaurant Niven in Rijswijk, bijvoorbeeld, is op 1 april failliet verklaard. Tegen de Volkskrant zegt de curator dat het nog te vroeg is om te zeggen wat de oorzaak is van het faillissement, maar dat de coronamaatregelen zeker hebben meegespeeld.

Op dezelfde dag is ook een saunacomplex in Rosmalen, Wellness Centre de Thermen, failliet verklaard. "Helaas komen wij, ondanks hulp van de overheid, het coronavirus niet te boven als we realistisch de toekomst in kijken. Om deze reden sluiten wij definitief onze deuren", schrijft het bedrijf op de website.

Jarenlang vlakke trend faillissementen

Van Mulligen houdt er rekening mee dat het aantal faillissementen door corona de komende tijd zal toenemen. "In de horeca, de detailhandel en bij schoonheidssalons zie je dat bedrijven het echt moeilijk hebben", zegt hij.

Sinds 2017 is de trend van het aantal faillissementen redelijk vlak. In 2013 was er vanwege de economische crisis een piek, met in totaal 12 306 faillissementen. Daarna daalde het min of meer tot het niveau dat tot voor kort gebruikelijk was, rond de 3200 faillissementen per jaar.


 • 2 April 2020 om 12:19

We geven tientallen miljarden extra uit. Waar haalt Nederland dat geld vandaan?

Vrij plotseling kan de overheid tientallen miljarden euro's extra uitgeven om de economie te ondersteunen. Geld dat we niet op de plank hebben liggen, want de uitgaven en inkomsten van de staat zijn normaal gesproken min of meer in balans.

Waar komt dat extra geld vandaan, en wat voor gevolgen hebben de bijgekomen schulden?

De extra uitgaven

Ondernemers, werknemers en zzp'ers die geen geld zien binnenkomen door de coronacrisis kunnen deels een tegemoetkoming van de overheid krijgen. Daar heeft de staat geld voor opzij gezet: 10 tot 20 miljard euro voor de eerste drie maanden (tot eind mei). Een hele grove schatting, want hoeveel geld er precies nodig is hangt af van hoeveel mensen uiteindelijk een beroep op de regeling doen.

Minder inkomsten

Naast dit geld, dat de overheid direct extra uitgeeft, loopt de staat ook inkomsten mis. In eerste instantie omdat ondernemers en zzp'ers toestemming hebben gekregen om hun belastingen later te betalen. De hoop is dat zij dit later alsnog kunnen terugbetalen, maar dat is natuurlijk niet zeker. Het kan ook zijn dat een bedrijf later alsnog failliet gaat.

Er komt nu hoe dan ook minder geld binnen bij de staat, omdat veel handel plat ligt. Anders gezegd: wie naar de kapper gaat of een nieuwe auto koopt betaalt daar normaal 9 of 21 procent belasting over, geld dat doorrolt naar de overheid. Maar over wat bedrijven nu en later niet verkopen, komt geen geld binnen.

Het ministerie van Financiën schat dat er drie maanden lang 35 tot 45 miljard euro minder belasting binnenkomt dan eerder gepland. Hoeveel ze daarvan later alsnog kunnen ophalen moet nog blijken.

Nieuwe leningen

Voor nu betekent het in elk geval dat de overheid in plaats daarvan ergens anders geld vandaan moet halen. Want de overheidsuitgaven die normaal uit belastinggeld worden betaald, zoals bouwprojecten en de salarissen van ambtenaren, lopen gewoon door.

Bij elkaar opgeteld mist de overheid nu dus 45 tot 65 miljard euro. Dat geld leent Nederland extra bij. We geven schatkistpapier (kort durende leningen) en obligaties (langer durende leningen) uit, en investeerders zoals pensioenfondsen en banken kunnen die kopen. Dan geven ze ons geld, in ruil voor rente.

Nu is die rente voor ons op de korte termijn negatief. Dat betekent dat investeerders op dit moment zelfs bereid zijn geld toe te betalen om ons geld te lenen, omdat ze hun geld niet altijd op een even veilige manier tegen minder kosten ergens anders kwijt kunnen.

Oplopende schulden

Al dat lenen blijft natuurlijk niet zonder gevolgen. De 10 tot 20 miljard die de overheid uitgeeft, plus de belasting die ze nu niet ontvangt en later ook niet terugkrijgt, zal worden opgeteld bij de staatsschuld.

Dat is in eerste instantie geen probleem. Voorlopig voldoen we nog aan alle begrotingsregels die we in Europa hebben afgesproken, en zelfs als we er toch overheen gaan krijgen we nu even geen boete. Die boetes zijn opgeschort.

De afrekening

Wel moeten we deze leningen met zijn allen ooit weer terug betalen. Tenminste, als we zoals tot voor kort een buffer willen hebben en niet met permanente hoge schulden willen zitten.

Wanneer Nederland die leningen moet aflossen, hangt af van tegen welke looptijd we obligaties uitgeven en dat verschilt. In elk geval moet over tien, twintig, of dertig jaar dat extra geld er wel zijn. Hoe we dat met zijn allen gaan betalen, is nog niet duidelijk.

Als Nederland het niet nodig vindt om een buffer te hebben en permanente hoge schulden geen probleem vindt, kunnen we die miljarden ook opnieuw lenen in plaats van aflossen. Daarmee nemen we een risico: namelijk dat we meer moeten betalen als de rentes, die nu historisch laag zijn ooit weer oplopen. En die extra leenkosten moeten we dan ook opbrengen.

Waarschijnlijk zal Nederland de schuld geleidelijk afbouwen, door de leningen stap voor stap te vervangen door kleinere leningen.


 • 2 April 2020 om 11:47

'Afvalverwerkers registreren deel CO2-uitstoot niet'

Grote afvalverwerkers in Nederland registreren lang niet alle CO2 die ze uitstoten. Al het organische afval dat ze verbranden, zoals etensresten, planten, gft-afval, hout en papier, geldt als 'neutraal', terwijl er bij de verbranding wel broeikasgassen vrijkomen. Al met al zou er jaarlijks 3 megaton broeikasgassen buiten de boeken blijven, dat is de uitstoot van een middelgrote kolencentrale of 375.000 huishoudens. De cijfers komen uit een onderzoek van bureau CE Delft in opdracht van Trouw.

Zo zou het Afval Energie Bedrijf (AEB) in Amsterdam, dat veel slib verwerkt, op papier 0,58 megaton broeikasgas uitstoten, maar is dat volgens CE Delft in werkelijkheid 1,5 megaton. Andere afvalverwerkers zouden 50 à 60 procent van hun uitstoot niet registeren.

Klimaatdoelen halen

De Nederlandse en Europese regels zijn erop gericht de hoeveelheid uitstoot die afkomstig is uit fossiele bronnen terug te dringen.

Een woordvoerder van brancheorganisatie Vereniging Afvalbedrijven wijst erop dat de afvalverwerkers wel degelijk alle emissies registeren, ook van het biogene deel van het afval. Op basis van het verdrag van Kyoto uit 1997 moet de uitstoot die wordt veroorzaakt door de verwerking van afval uit fossiele bronnen worden teruggedrongen.


 • 2 April 2020 om 08:03

Winkelketens in clinch met verhuurders van de winkelpanden

De lege winkelstraten raken niet alleen kleine ondernemers in hun portemonnee, maar ook grote ketens en de verhuurders van hun panden. Op 1 april zou de huur voor deze maand overgemaakt moeten zijn, maar veel grote ketens hebben dat niet gedaan.

Vandaag bleek dat de Hema maar 50 procent van de huur van april en mei wil betalen. Het bedrijf heeft dat in een brief medegedeeld aan zijn verhuurders.

Dat soort brieven waarin grote ketens eenzijdig aan de verhuurder vertellen hoe zij de huur de komende tijd gaan regelen wordt vaker gestuurd.

Halve kracht

"In alle landen buiten Nederland zijn de filialen dicht, in Nederland zijn de winkels nog open, maar we draaien op halve kracht. We hebben minder klanten en we zien dus veel minder inkomsten en moeten goed naar onze uitgaven kijken", zegt Hema-topman Tjeerd Jegen.

Parfumerie Ici Paris XL heeft eind vorige week zijn verhuurders per post laten weten de huur voor onbepaalde tijd niet te betalen. "De reacties zijn wisselend", zegt een woordvoerder van Ici Parix XL. "Sommigen begrijpen de situatie, maar er zijn ook verhuurders die dit niet leuk vinden". Het is nog te vroeg om te zeggen of de verhuurders akkoord gaan, zegt ze.

Lingerieketen Hunkemöller betaalt nog wel de volledige huur, maar wel 30 dagen later dan normaal, meldde het bedrijf een paar weken terug in een brief aan de verhuurders. "Ook wij moeten in deze tijden op de financiën letten". Die brief is volgens de woordvoerder niet bij alle verhuurders goed gevallen. Of ze akkoord zijn gegaan kan de woordvoerder niet zeggen.

Het Financieele Dagblad schreef vorige week dat ook C&A, H&M, WE Fashion en het moederbedrijf van Zara via brieven eenzijdige mededelingen over de huurbetaling hebben gedaan.

Voortbestaan

Kruidvat en Trekpleister, die onder hetzelfde moederbedrijf als Ici Paris XL vallen, blijven de huur wel doorbetalen. Die winkels zijn nog open. Ook Action, dat in handen is van de Britse investeringsmaatschappij 3i, betaalt de huur door zolang zijn winkels open zijn. De keten heeft wel de betalingstermijn voor leveranciers tijdelijk verlengd .

De reden die de Hema aanvoert in de brief aan de verhuurders is dat het voortbestaan van de onderneming in gevaar is. Die woorden zijn volgens vastgoedadvocaat Wendela Raas wel uniek. "Dat zijn wel zware woorden, die hoor ik niet zo vaak", vertelt ze in Nieuws en Co.

"De sector heeft het erg moeilijk en dat men huurkortingen wil is van alledag, maar schermen met het voortbestaan gaat wel ver."

Het heeft ook een risico, zegt Raas. "Als je zoiets publiekelijk zegt, dan zeg je daarmee ook iets richting je personeel, financierders en leveranciers. En daarmee neem je ook het risico dat die zich zorgen maken en gaan overwegen of ze nog wel zaken met je willen doen."

Zware woorden

Hema-topman Jegen geeft toe dat het zware woorden zijn. "Misschien was de woordkeus niet supergelukkig, maar wat andere collega's gedaan hebben, namelijk geen huur betalen, hebben wij niet gedaan. We hebben onze verhuurder aangeboden om een deel van de huur te betalen om er samen doorheen te komen."

Ici Paris XL zegt om een andere reden van huurbetaling af te zien. "We doen dit niet omdat we financieel in gevaar zouden zijn." Voor de parfumerie speelt dat de panden niet meer kunnen worden gebruikt waarvoor ze bedoeld zijn, omdat de winkels uit veiligheidsoverwegingen zijn gesloten, zegt de woordvoerder.

Dat argument ziet Raas vaker voorbij komen. "Het regent op dit moment brieven", zegt Raas.

Niks aan

De beursgenoteerde winkelvastgoedonderneming Vastned, verhuurder van winkelpanden aan onder meer Zara, Hunkemöller en Jumbo, kent de reactie van winkelketens. "Aan al onze huurders is een brief gestuurd en we zijn dus in gesprek", zegt een woordvoerder.

"We bekijken per geval wat kan en nodig is en het verschilt ook per huurder, of deze groot of klein is, gedwongen of vrijwillig dicht gaat. We willen er samen uitkomen, want we hebben er natuurlijk niks aan als een huurder failliet gaat."


 • 1 April 2020 om 19:16

HEMA neemt maatregelen: 'Voortbestaan in gevaar'

Winkelketen HEMA wordt hard geraakt door de coronacrisis en betaalt daarom z'n huurbazen de helft minder huur over april en mei. Ook van het personeel wordt een offer gevraagd. De jaarlijkse beoordelingsgesprekken zijn uitgesteld waardoor medewerkers pas later in het jaar hun loon op basis van hun prestaties zien stijgen.

"Het voortbestaan van onze onderneming komt in gevaar", schrijft topman Tjeerd Jegen aan de eigenaren van de HEMA-winkelpanden. "Dit kan enkel worden voorkomen of afgeremd indien wij lastenverlichtingen zoeken waar mogelijk bij onze belangrijkste zakelijke relaties." De brief is in handen van het FD.

Vanwege de coronamaatregelen zijn alle winkels buiten Nederland gesloten. In de Nederlandse winkels is het veel rustiger. De omzet zou met een derde zijn teruggelopen.

De winkelketen is al jaren een zwakke broeder in de Nederlandse winkelstraten. Sinds 2013 wordt er ieder jaar verlies geleden en het concern kampt met een enorme schuldenberg van meer dan 750 miljoen euro.

Slecht moment

"Als één winkelbedrijf de coronacrisis niet kan gebruiken, dan is het HEMA wel", zegt CNV-bestuurder Martijn den Heijer. "Ze hadden net de weg naar boven ingezet. Ik kan me goed voorstellen dat de top zich zorgen maakt."

Het concern maakt gebruik van de regeling van de Nederlandse overheid om compensatie te krijgen voor loon van de medewerkers. Daarmee is niet alle pijn weggenomen. Door te snijden in de huren probeert het concern de pijn verder te verzachten.

Sinds anderhalf jaar heeft het winkelbedrijf een nieuwe eigenaar: Marcel Boekhoorn. Hij wil van HEMA een internationaal merk maken en beloofde meer te investeren in het concern.


 • 1 April 2020 om 08:23

Ook kapsalons gaan online: uitlegvideo's en haarverf aan huis

Omdat kapsalons gesloten zijn, moeten mensen grotendeels zelf hun haargroei in toom houden. En dus stijgt de verkoop van kappersscharen en tondeuses en melden meer mensen zich aan voor online cursussen.

"Onze cursus haarknippen wordt inderdaad vaker verkocht", zegt Mark van Hegelsom van Laudius Thuisstudies. "Mensen zoeken waarschijnlijk een alternatief voor iets wat altijd heel normaal was om buiten de deur te halen."

En dat thuiskappen is soms best even wennen:

Dat de vraag om advies en hulp groot is, merkt Chantal Sporkslede van Nuby's Hairstyling uit Almere. "Ik ben gespecialiseerd in kroeshaar en mensen zijn gehecht aan hun haarproducten. Klanten hebben veel vragen, ik word gebeld en krijg berichten. Ook om bijvoorbeeld bepaalde shampoo's af te halen. Dus daar verdien ik nog wel wat aan."

Voor kapsalons betekent de sluiting onzekerheid en een grote terugloop in inkomsten. Met initiatieven om toch nog wat te verdienen en met hun vak bezig te blijven, houden ze de hoop erin.

Zo bieden diverse salons tegoedbonnen met korting aan of bezorgen ze haarverfkits-aan-huis. "Op die manier kunnen mensen uitgroei tegengaan of zelf volledig hun haar kleuren", vertelt Ginny Jonkers. Ze runt in haar ééntje kapsalon Schier en Schaar in Tilburg. "Wie zo'n pakket bestelt, krijgt een instructievideo erbij. Het loopt best aardig, ik heb nu zo'n 15 pakketten verkocht."

Jonkers zit wekelijks in een videogesprek met een tiental andere kappers. Daarin bespreken ze creatieve oplossingen en steunen ze elkaar. "Het is een zware tijd, dus is het fijn met vakgenoten positief te bedenken hoe we tóch bezig blijven."

Vandaag bespraken ze bijvoorbeeld hoe je een kapsalon zo goed mogelijk presenteert op social media. "Dat is toch een belangrijk bindmiddel om in contact te blijven met vaste klanten."

Bij kapsalon Hairtrend uit Hillegom proberen ze ook via social media in beeld te blijven en verzonnen ze de 'was-challenge'. Daarin nomineert een kapsalon twee andere kapsalons om mét anderhalve meter afstand iemands haren te wassen en dat te filmen.

Wie niet ingaat op de uitdaging wordt opgeroepen geld te doneren aan de voedselbank. "Zo proberen we de humor er een beetje in te houden en iets goeds te doen", zegt Femke van der Linden van Hairtrend.

En dat ziet er dan zo uit:

Bij Hairstudio Jessica uit Vinkeveen bieden ze sinds kort ook voor 12,50 euro virtuele afspraken aan. "Via videobellen geven we klanten advies over haarkleuring en stellen we een setje voor hen samen waarmee ze dat kunnen doen", zegt Jessica Castelijn.

Kniphulp op afstand bieden ze nog niet, in tegenstelling tot een aantal andere kappers. Via een livestream of doe-het-zelf-video instrueren zij klanten hoe ze hun kind of partner kunnen knippen. Of zichzelf.

Niet alle kappers vinden dat laatste een even goed idee. Kapper Jordy Poelgeest uit Zwanenberg maakte zelfs een video waarin hij zichzelf knipte om dat aan te tonen. "Ik ben een professional en mij lukte het al amper."

"Ik zou het mensen thuis echt niet aanraden. Je kunt beter je haar laten groeien en je haardracht daar op aanpassen. En het dan de professionals laten doen zodra het weer kan."


 • 31 Maart 2020 om 20:47

Kabinet verlengt maatregelen tegen corona tot en met 28 april

Alle maatregelen die nu gelden tegen de verspreiding van het coronavirus worden verlengd tot en met dinsdag 28 april. Dat heeft premier Rutte gezegd op een persconferentie na het crisisberaad tussen de meest betrokken ministers.

Dat betekent dat de scholen ook na 6 april dicht blijven, net als de horeca. Ook het dringende advies om 1,5 meter afstand van elkaar te houden en zo veel mogelijk thuis te blijven, blijft van kracht. Het uitoefenen van contactberoepen, zoals kappers en masseurs, blijft verboden.

Swipe voor een overzicht van de verlengde maatregelen:

28 april valt midden in de meivakantie, dus leerlingen gaan op zijn vroegst na 3 mei weer naar school. Rutte zei dat het devies is en blijft om binnen te blijven "We willen dat zo min mogelijk mensen door het land gaan reizen. Na 28 april gaan we echt nog niet helemaal terug naar de oude situatie. Dus ga geen plannen maken voor de meivakantie."

De premier durft niet te zeggen of Nederlanders in mei een weekje weg kunnen:

Vakantieparken en campings gaan niet verplicht dicht, maar de gezamenlijke wc- en douchegebouwen op campings moeten wel gesloten worden.

"We realiseren ons dat we veel van mensen vragen, maar het is echt nodig." De ontwikkelingen in de verspreiding van het virus en de druk op de IC-afdelingen laten volgens Rutte geen ander besluit toe.

Premier Rutte over welke maatregelen worden verlengd:

Uiterlijk 21 april, een week voor 28 april, neemt het kabinet opnieuw een besluit over verlenging van de maatregelen. Rutte: "Je hoopt natuurlijk dat je dan delen van het gewone leven weer kunt oppakken, maar dat weet je niet zeker. Het kan zijn dat we ook na 28 april op deze manier doorgaan."

Eerder was al besloten dat bijeenkomsten en evenementen waarvoor een vergunning of melding nodig is, verboden zijn tot 1 juni. Dat betekent volgens Rutte dat ook het betaald voetbal tot die datum stil ligt,

2400 IC-bedden

Minister De Jonge van Volksgezondheid zei dat het kabinet mikt op 2400 intensivecare-bedden voor aanstaande zondag. Volgens de minister piept en kraakt het in de zorg, maar doet iedereen zijn uiterste best om de boel draaiende te houden. Vanaf maandag kunnen ook zorgmedewerkers die klachten hebben en die niet in het ziekenhuis werken, getest worden. Dat geldt dus ook voor medewerkers in de thuiszorg.

Op dit moment is er capaciteit voor 4000 tests per dag. Volgens De Jonge wordt dat op korte termijn uitgebreid tot 17.500 per dag. Uiteindelijk moet dat opgehoogd worden tot 29.000 tests per dag. Dan kunnen ook mensen buiten de zorgsector getest worden.

Minister De Jonge over de situatie op de IC's:


 • 31 Maart 2020 om 19:01
❌