[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

๐Ÿ”’
โŒ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Vandaag โ€” 23 Juni 2018NOS Economie

'ING Belgiรซ helpt Russen in belastingparadijzen'

ING België houdt zich niet aan de eigen richtlijnen door rijke Russen in belastingparadijzen te helpen. Trouw schrijft dat op basis van gelekte documenten uit de Panama Papers.

Volgens de krant helpt een bijkantoor van de bank in Genève Russische klanten met brievenbusmaatschappijen op de Britse Maagdeneilanden en in Panama. Eerder zei de ING nog niet aan offshoreconstructies voor particulieren mee te werken.

In de krant zegt ING vanwege wetgeving niet op specifieke gevallen te kunnen reageren. In zijn algemeenheid zegt een woordvoerder dat klantrelaties beëindigd kunnen worden als ongebruikelijke transacties opduiken.

Trouw schrijft dat de bank voor zakelijke klanten volledige transparantie eist bij constructies om belasting te ontwijken. Volgens de krant is in de praktijk het echter lastig om het onderscheid te maken tussen zakelijke en persoonlijke rekeningen. Zo werd een privétransactie als de koop van een jacht betaald van een zakelijke rekening.


 • 23 Juni 2018 om 04:44

Oud-minister Varoufakis: Griekenland zal tot 2060 bankroet blijven

Acht jaar lang lag Griekenland aan het infuus van het Europese noodfonds. Een drama in vele bedrijven: van nachtelijke crisisvergaderingen in Brussel tot loodzware bezuinigingen in het land zelf. En nu moeten de Grieken het weer zelf doen: het noodprogramma wordt afgebouwd.

De ministers van de Eurogroep werden het in Luxemburg eens dat Griekenland vanaf 20 augustus weer op eigen benen moet gaan staan. Om het verlies van de internationale steun te verzachten krijgt het land nog 15 miljard euro mee. Daarnaast krijgen de Grieken tien jaar extra de tijd om schulden terug te betalen.

De Grieken op straat tonen zich vandaag weinig enthousiast. Ook oud-minister Yanis Varoufakis van Financiën deelt niet mee in de feestvreugde. Tijdens de crisis werd hij het gezicht van het Griekse verzet tegen de Europese rekenaars, omdat hij allemaal bezuinigingen en hervormingen weigerde door te voeren.

"Dit was een historisch fiasco van de Eurogroep, de zoveelste. Ze hebben de onhoudbare Griekse schuld genomen en hem nog onhoudbaarder gemaakt door hem te verschuiven. Dit is puur een oefening in uitstellen en doen alsof", zegt Varoufakis. "In ruil voor lage aflossingen tot 2030 wordt de onbetaalde restschuld doorgeschoven naar na 2030. Uiteraard is hij rentedragend. En daarom zal de Griekse schuld onhoudbaar blijven en zal Griekenland tot 2060 failliet blijven."

Griekenland raakte in 2009 in een diepe crisis toen bleek dat het land er veel slechter voorstond dan de regering had voorgespiegeld. De Eurogroep en het IMF boden miljarden aan steun, in ruil voor flinke bezuinigingen.

Griekenland belooft nu de komende 40 jaar een overschot op de begroting te houden. Voorlopig blijft het land onder extra toezicht om er zeker van te zijn dat ingezette hervormingen daadwerkelijk plaatsvinden: vier keer per jaar wordt het land doorgelicht.

Daarom verandert er volgens Varoufakis eigenlijk maar weinig. "Het enige wat in augustus afloopt zijn de leningen. Ze hebben 24, 25 miljard euro opzijgezet, zodat we tussen nu en 2060 320 miljard moeten betalen. Dat is niet uit het noodprogramma stappen."

Gezond verstand

Al laten de cijfers inmiddels zien dat het beter gaat met de Griekse economie, volgens Varoufakis is dat maar schone schijn. "Daar moet je voorbij kijken. Ja, de werkloosheid is gedaald van 27 naar 21 procent, omdat 15.000 jonge mannen en vrouwen vertrekken. De best opgeleide Grieken raken we kwijt aan emigratie. Daarom daalt de werkloosheid."

Wat er dan wel moet gebeuren om Griekenland weer economisch gezond te maken? "We hebben een goede investeringsbank nodig, onder bestuur van de overheid die met publieke gelden de investeringen op gang brengt", zegt de oud-minister. "Oplossingen zijn niet zo moeilijk. Het is geen kwestie van links of rechts, maar van gezond verstand. Helaas is het gezond verstand in Griekenland acht jaar geleden overleden."


 • 23 Juni 2018 om 00:42

Sinds 1990 niet zo weinig vakbondsleden

Het aantal mensen dat lid is van een vakbond is in vijf jaar tijd met bijna 200.000 gedaald. Dat komt doordat vooral mannen het af laten weten, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het aantal vrouwen bij een vakbond is juist gestegen. Van 647.000 in 2012 naar 654.000 in 2017. In totaal daalde het aantal vakbondsleden in Nederland van bijna 1,9 miljoen in 2012 naar nog geen 1,7 miljoen in maart 2017. Dit is het laagst gemeten aantal sinds 1990.

Hoewel steeds minder mensen lid zijn van een vakbond, blijven de werknemersorganisaties wel belangrijk, stelt arbeidssocioloog Jan Cremers. "Het is nog steeds zo dat 70 tot 75 procent van de werknemers onder een cao valt." Voor die onderhandelingen zijn volgens hem nog geen andere grote werknemerspartijen aan te wijzen.

Minder jongere leden

Vooral de 25- tot 45-jarigen zijn minder enthousiast geworden over een lidmaatschap van een vakbond. Onder hen daalde het aantal vakbondsleden fors, van 548.000 in 2012 naar 436.000 in 2017. Het aantal vakbondsleden van 65 jaar of ouder is juist iets gestegen.

De ledendaling bij vakbonden gaat wel minder snel dan de afgelopen jaren. In 2017 verloren de bonden 15.000 mensen ten opzichte van een jaar eerder. In 2016 was dit 17.000.

In 2013 was de daling het sterkst, toen nam het ledenaantal met 57.000 personen af ten opzichte van een jaar eerder.


 • 23 Juni 2018 om 00:01
Gisteren โ€” 22 Juni 2018NOS Economie

Beleggen in de dood: grootste beleggingsfraudezaak ooit voor de rechter

Drie catamarans, een vliegtuig, een helikopter, sieraden, een hele rij luxe auto's en een Costa Ricaans voetbalteam: ze zouden allemaal zijn betaald met geld dat op frauduleuze wijze ontfutseld is van vermogende beleggers.

Die dachten dat ze investeerden in een risicoloos en ingenieus beleggingsproduct, dat draaide om levensverzekeringspolissen van mensen die op het punt stonden om te overlijden. Maar de beleggers zelf zagen de 200 miljoen euro die ze inlegden grotendeels niet meer terug. Voor die frauduleuze constructie, wat de grootste beleggingsfraude in de Nederlandse geschiedenis is gaan heten, staan Dennis M. (53), Frank L. (56) en Koen B. (55) op dit moment terecht. Het OM eist tot 5 jaar cel tegen hen.

Aanloop van zes jaar

Het heeft lang geduurd voor het zover kon komen. In 2011 startte het Openbaar Ministerie al met een onderzoek naar de zaak. Het duurde nog zes jaar voordat alle getuigen gehoord konden worden en het bewijs verzameld was. En toen was er nog een jaar nodig om een gaatje in de agenda van de rechtbank van Amsterdam te vinden om de twaalf geplande zittingsdagen in kwijt te kunnen.

Nu ligt er een dikke stapel papieren op de bureaus in de rechtbank. Met die papieren hoopt het OM te kunnen bewijzen dat Dennis, Frank en Koen met hun bedrijf Quality Investments (QI) schuldig zijn aan valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen.

Speculeren op de dood

Speculeren op wanneer iemand dood gaat, daar draait het om bij QI. Het bedrijf ziet een gat in de markt in speciale beleggingsproducten in de VS die daar op inspelen.

In de VS komt het namelijk regelmatig voor dat mensen die weten dat ze binnenkort zullen overlijden omdat ze terminaal ziek zijn, een voorschot nemen op de uitkering van hun levensverzekering. Op die manier kunnen ze hun geld nog uitgeven, aan medicijnen bijvoorbeeld. Zij verkopen hun verzekering dan aan een belegger. Die geeft ze alvast een zak geld en blijft de premies betalen zolang de polishouder nog leeft. Anders vervalt in de VS het recht op een uitkering bij overlijden.

Het is een gok

Daarmee neemt de belegger een gok: als de terminale polishouder snel overlijdt, hoeft de belegger maar weinig premies te betalen en kan hij zoveel mogelijk van de uitkering bij overlijden zelf houden. Maar blijft de verzekerde toch langer leven dan verwacht, dan moet de belegger die premies blijven betalen en houdt hij minder over van de uiteindelijke uitkering.

Niet geheel risicoloos voor de beleggers dus, maar dat risico is af te kopen. Er zijn bedrijven, herverzekeraars, die in ruil voor een beetje geld aanbieden om de belegger toch geld uit te keren als de polishouder na vier jaar nog niet dood is. Dat biedt "een unieke zekerheid voor beleggers", volgens QI.

Met dat verhaal gaat QI in 2007 de boer op. Onder meer op de Miljonair Fair weten Frank en Dennis vermogende mensen te strikken om hun geld te investeren. Laag risico en gegarandeerd hoge opbrengsten.

Wie de herverzekeraar precies is, laat QI in het midden. Een 'letter of comfort' van Koen, een brief waarin hij zijn vertrouwen als advocaat uitspreekt, helpt twijfelaars over de streep te trekken. Zo'n 200 Nederlanders, 600 Belgen en andere Europeanen leggen in totaal meer dan 200 miljoen in, stelt het OM.

Volgens het OM besteden Dennis en Frank maar een deel van het geld daadwerkelijk aan het opkopen van polissen. En de polissen die ze kopen, blijken niet zo waardevol als beweerd.

Op zich zou dat geen probleem zijn voor de beleggers bij QI: ze hadden het risico dat polishouders bijvoorbeeld langer doorleefden immers afgekocht bij een herverzekeraar, het Costa Ricaanse PCI.

Niet in de haak

PCI blijkt een frauduleus bedrijf en dat is een heel groot probleem. Het kan de beloofde vergoedingen niet uitbetalen. Wel gebruikte directeur Minor Vargas geld dat bij PCI binnenkomt om een Costa Ricaans voetbalteam te sponsoren. En bij QI weten ze dat PCI niet in de haak is, stelt het OM. Dat is onder meer op te maken uit e-mails en krantenberichten daarover die de FIOD vindt op een harde schijf, bij de vriendin van Frank thuis. Die zijn al in 2004 geopend en geprint.

Toch besluiten de verdachten om dit voor de beleggers bij QI geheim te houden. "De klant hoeft niets over de herverzekeraar te weten", zou Frank een communicatie- en adviesbureau gemaild hebben. Anders zouden die klanten hun geld nooit inleggen. En dat zou een groot probleem zijn, want ze hebben de nieuwe inleg hard nodig.

Dat heeft te maken met de piramidefraude die volgens het OM achter QI schuilt. Die werkt als volgt: er zijn wel degelijk beleggers bij QI die geld ontvangen. De winst die deze beleggers bij QI op hun investering maken, wordt betaald met de inleg van de volgende beleggers.

Die betalingen liepen via andere rekeningen en een trustbedrijf. Zo probeerde QI het minder verdacht te maken. Beleggers werd op het hart gedrukt: wij kunnen niet bij jullie geld. Voor de eerste belegger lijkt het dus alsof er niets mis is bij QI: hij of zij ontvangt immers de beloofde rente. Maar QI maakt helemaal geen winst en dus kan het bedrijf die rentes alleen betalen als er telkens een nog grotere groep nieuwe beleggers geld inlegt. Samen vormen ze een piramide.

Gepakt

In 2011 gaat het mis. PCI-directeur Minor Vargas wordt opgepakt, hij krijgt 60 jaar cel. Hetzelfde jaar pakt de politie Frank, Dennis en Koen op. Zij worden in voorlopige hechtenis genomen. Het zoeken is naar het geld dat al de beleggers bij QI hebben ingelegd. De verdachten blijken er inmiddels al drie zeewaardige catamarans van te hebben gekocht, een helikopter, sieraden, een vliegtuig en diverse huizen over de hele wereld.

Of de beleggers bij QI hun geld ooit nog terugzien? Eelco Homan, zelf slachtoffer en voorzitter van de belangenorganisatie die opkomt voor de gedupeerden, heeft er een hard hoofd in. "Ze hebben veel tijd gehad om het geld weg te sluizen. Er zijn ook rekeningen in Dubai en daar werken ze nog niet samen met het Nederlandse OM. Dus we weten niet hoeveel daar op staat."

Het OM eist nu 5 jaar en 4 maanden celstraf tegen Dennis en 5 jaar tegen Frank. Ook wil het dat ze 5 jaar hun beroep niet meer mogen uitoefenen. Tegen Koen wordt 32 maanden geëist.

Komende dagen is het woord aan de advocaten van de verdachten. Zij willen op dit moment nog geen commentaar leveren. In oktober doet de rechter uitspraak.


 • 22 Juni 2018 om 18:18

Trump dreigt met heffingen op auto's uit Europa

De Amerikaanse president Donald Trump ziet de Europese auto-industrie als volgend doelwit in het handelsconflict met de Europese Unie.

In een tweet reageerde Trump op de importheffingen op Amerikaanse producten, die de EU eerder vandaag liet ingaan. De hogere tarieven op onder meer cranberrysap en spijkerbroeken waren een antwoord op Amerikaanse heffingen op staal en aluminium.

'Europa moet inbinden'

Niet alleen de EU is het doelwit van de staal- en aluminiumheffingen, ook China, Mexico en Canada worden er door getroffen. De VS gaf hiermee het startschot voor de internationale handelsruzie.

''Als de Europese tarieven en barrières niet snel worden afgebroken en verwijderd, zullen we heffingen van 20 procent opleggen op al hun auto's die naar de VS komen'', zei Trump.

Trump sprak eerder al over mogelijke importheffingen van 25 procent op Europese auto's.

Zorgwekkend

Ondernemersorganisatie VNO-NCW vindt de tweet van de Amerikaanse president zorgwekkend. "Zeker voor de vele Nederlandse toeleveranciers van de automotive sector", zegt Hans de Boer, voorzitter van de ondernemersorganisatie. "Dit soort acties kennen alleen maar verliezers: consumenten, ondernemingen en landen zijn uiteindelijk allemaal slechter af."

Ook Duitse automakers zullen niet blij zijn met Trump zijn besluit. De VS zijn voor hen een belangrijke exportmarkt.


 • 22 Juni 2018 om 18:00

OPEC eens over verhoging olieproductie

De leden van oliekartel OPEC gaan de totale productie verhogen met maximaal 1 miljoen vaten per dag. Dat hebben ze besloten op een vergadering in Wenen. De ingangsdatum is 1 juli.

Anderhalf jaar geleden werd de oliekraan juist een stukje dichtgedraaid. Hierdoor steeg de prijs van olie, die op dat moment heel laag stond. Er werden sindsdien iedere dag 1,8 miljoen olievaten minder naar boven gehaald, was de afspraak.

Maar de olielanden hebben nog minder olie geproduceerd dan was afgesproken, stelt Suhail al-Mazrouei, hoofd van de OPEC en energieminister van de Emiraten. Hij zegt dat het verschil tussen het afgesproken plafond en de werkelijke productie iets minder dan 1 miljoen vaten is. Daardoor kan de productie nu fors omhoog,

Naar verwachting zal een stijging met 1 miljoen vaten niet worden gehaald. Analisten houden het op 600.000 vaten per dag. Dat komt doordat sommige landen niet in staat zijn de olieproductie op te voeren. Iran kan bijvoorbeeld minder olie verkopen sinds de Amerikaanse president Trump uit het atoomakkoord met het land stapte. Venezuela is politiek instabiel, waardoor het land ook minder olie kan produceren.

De olielanden konden het maar moeilijk eens worden over een productieverhoging. Rusland en Saudi-Arabië waren voor een forse productieverhoging, andere landen voelden daar niets voor.


 • 22 Juni 2018 om 17:51

Kabinet doet nog meer onderzoek naar zzp-beleid

De plannen in het regeerakkoord voor zzp'ers, zoals maatregelen tegen schijnzelfstandigheid en te lage tarieven, blijken moeilijker uitvoerbaar dan gedacht. Daarom gaat het kabinet nog meer onderzoek doen, meldt minister Koolmees van Sociale Zaken aan de Tweede Kamer.

Zo worden de tarieven van zzp'ers onderzocht en hoe die tot stand komen. Ook wordt onderzocht of Nederland volgens de Europese regelgeving een minimumtarief mag instellen, zoals het kabinet wil.

Het minimumtarief moet voorkomen dat zzp'ers zo weinig geld vragen dat zij zich niet kunnen verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid en geen pensioen opbouwen.

Het kabinet onderzoekt verder of de voorgenomen webmodule wel effectief is. De webmodule moet het probleem oplossen dat zzp'ers opdrachten aannemen waarbij zij eigenlijk werknemer zijn.

Gezag van een baas

In dit verband onderzoekt het kabinet ook wat een juridisch houdbare betekenis van het begrip 'gezag' moet zijn. Dit om aan te tonen of iemand volgens de wet een zelfstandige is met ruimte voor eigen beslissingen, of onder het gezag van een baas werkt.

Voor de lange termijn wordt er een onderzoekscommissie ingesteld die onderzoek doet naar de introductie van een ondernemersovereenkomst, de herziening van de uitzendovereenkomst en andere arbeidsmarktvraagstukken.


 • 22 Juni 2018 om 17:23

Duurdere whiskey en make-up; consument betaalt deels rekening handelsoorlog

Harley-Davidson-motoren, spijkerbroeken, bourbon whiskey, maar ook cranberrysap, speelkaarten en make-up uit de Verenigde Staten kunnen vanaf vandaag een stuk duurder worden. Er zijn nieuwe importheffingen van kracht, waarmee de Europese Unie de Verenigde Staten wil terugslaan vanwege hun heffingen op staal en aluminium.

De heffingen variëren van 10 procent op speelkaarten tot 25 procent op jachten. Dat betekent dat het voor importeurs een stuk duurder wordt om die producten uit Amerika te halen. Het is de vraag waar die rekening wordt neergelegd: bij de Amerikaanse producenten, de importeurs of bij de klant in Europa.

"Dat zal vooral van het soort product afhangen", zei Rabobank-econoom Hugo Erken in het NOS Radio 1 Journaal. "Bij zoiets als cranberrysap lopen Amerikaanse exporteurs het risico dat consumenten overstappen naar goedkopere alternatieven uit andere landen. Dan kunnen cranberry-boeren uit de Midwest van de Verenigde Staten ervoor kiezen om zelf een deel van die importheffingen op zich te nemen. Dat gaat dan wel ten koste van hun winst."

Bij producten waarbij consumenten specifiek dat merk willen hebben, zoals bij Harley-Davidson-motoren, is het waarschijnlijker dat een groot deel van de prijsstijging wordt doorberekend aan de consument. Bij Harley-Davidson Nederland hebben ze nog geen zicht op de precieze gevolgen voor de prijzen bij de dealers.

Spijkerbroeken zijn weer een ander verhaal, want niet alle broeken van Amerikaanse merken worden in de VS gemaakt. "Wij verwachten niet dat de prijzen van Levi's, Wrangler en Lee gaan stijgen", zegt Leon van Elteren van spijkerbroekenwinkel de Rode Winkel. "Het overgrote deel van die broeken wordt namelijk in Turkije, Bangladesh en Sri Lanka gemaakt. Bepaalde lijnen die wel in Amerika worden gemaakt, zullen wel een stuk duurder worden."

Voorraad

Sowieso zijn producten niet meteen vanaf vandaag duurder in de winkel. Veel winkeliers hebben nog een voorraad en spullen die al onderweg waren naar Europa krijgen nog geen heffing. Maar als er straks een nieuwe voorraad moet overkomen uit de VS, dan moet over die producten wel de extra toeslag worden betaald.

"Veel importeurs zijn er ook nog niet zo mee bezig", merkt whiskey-importeur Jan Beek. "Ze denken dat het wel zal loslopen, maar als ze straks zien welke percentages er boven op de prijs komen, zullen ze zeker schrikken."

Ook voor de prijs van Amerikaanse make-up hebben de heffingen gevolgen. "Er gelden heffingen voor oog-make-up, producten voor manicure en pedicure en ook voor huidverzorgingsproducten", zegt Lonneke Jongmans van de Nederlandse Cosmetica Vereniging. "Lippenstift zou eerst ook onder de heffingen vallen, maar is er uiteindelijk af gehaald. Die staat nu op de tweede lijst voor latere maatregelen." Er volgen namelijk nieuwe prijsverhogingen als de VS vasthoudt aan de heffingen op Europees staal en aluminium. Op spijkerbroeken komt dan bijvoorbeeld een heffing van 50 procent.

De volledige lijst met getroffen producten staat hier. De heffingen gaan maar over een klein deel van de producten die Nederland uit Amerika haalt. Volgens het CBS betreft het 1,4 procent van alle import uit de VS.

Ook volgens de econoom van de Rabobank is het effect op de economie zeer gering. "Als er nieuwe tegenmaatregelen komen van de VS, dan is Nederland extra kwetsbaar", zegt Hugo Erken. "Als die maatregelen zich opstapelen, dan zou je op termijn 20 miljard euro aan economische groei kunnen missen."

Consumenten gaan het dan ook merken. "Dat raakt ons zeker in de portemonnee. De prijzen gaan dan oplopen. De koopkracht van huishoudens gaat dan zelfs dalen mocht dat gaan gebeuren."


 • 22 Juni 2018 om 12:13

Zzp'ers in Nederland: zoveel mensen, zoveel wensen

Nederland telt zo'n 1,5 miljoen zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers), ongeveer 16 procent van de beroepsbevolking. En ze zijn allemaal anders: van kunstenaar tot ict'er en van bouwvakker tot vormgever. Jong, oud, met veel of weinig vermogen en in te huren tegen uiteenlopende tarieven.

Het kabinet werkt aan plannen om iets te doen aan de problemen op de zzp-markt. Veel zelfstandigen bouwen bijvoorbeeld geen pensioen op en hebben geen arbeidsongeschiktheidsverzekering, omdat ze die te duur vinden.

En soms werken zzp'ers in de praktijk maar voor één opdrachtgever. Of ze mogen niet hun eigen tarief bepalen. Ze zijn dan eigenlijk meer werknemer dan ondernemer, terwijl hun opdrachtgever geen loonbelasting en sociale premies afdraagt, zoals bij 'gewone' werknemers. Het kabinet wil die schijnzelfstandigheid aanpakken, maar de uitwerking van de plannen verloopt moeizaam.

Dat komt mede doordat de 1,5 miljoen zzp'ers in Nederland zo van elkaar verschillen. Kijk alleen al naar de operazanger, grafisch vormgever en milieuadviseur in de onderstaande video:

Eerder dit jaar kondigde minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan dat hij vóór de zomer zou laten weten hoe het kabinet de zzp-plannen uit het regeerakkoord verder wil uitwerken.

De verwachting is dat hij een dezer dagen inderdaad een brief naar de Tweede Kamer stuurt, maar het is nog maar de vraag hoe concreet die is.

Vooral op het voorgestelde minimumtarief tussen 15 en 18 euro is veel kritiek. Belangenorganisaties wijzen erop dat zo'n tarief niet werkt, omdat het grootste deel van de zzp'ers niet per uur wordt betaald. Slechts 20 procent werkt alleen met uurtarieven, zegt Margreet Drijvers van het Platform voor Zelfstandig Ondernemers, waarbij bijna 20.000 zelfstandigen zijn aangesloten. Volgens werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland leidt het voorgestelde minimumtarief hierdoor tot handhavingsproblemen.

"De journalist krijgt per woord betaald, de stukadoor per meter en de fysiotherapeut per behandeling", zegt Marjan van Noort van FNV Zelfstandigen. "Het kabinet worstelt daarmee." Volgens Van Noort zou het beter zijn om per sector afspraken te maken over tarieven. "In bijvoorbeeld de bouw is een minimumtarief van 18 euro natuurlijk gekkigheid. Ze zitten daar nu gemiddeld op 35 à 40 euro per uur."

Ook operazanger Marcel van Dieren werkt niet met een uurtarief. Hij wordt betaald per productie, zoals een opera of een optreden in een beroepskoor. Als hij dat terugrekent naar een tarief per uur komt hij uit op heel verschillende tarieven:

Van Noort van de FNV vreest dat het minimumtarief andere tarieven op de markt naar beneden haalt. Ook andere belangenverenigingen, zoals ZZP Nederland, zijn bang dat een minimumtarief de 'normale' prijs in de markt wordt. Vooral als opdrachtgevers uit veel zelfstandigen kunnen kiezen, denken zij, is er een kans dat ze zzp'ers met een hoger uurtarief zullen afwijzen onder het mom van 'voor jou tien anderen'.

Niet iedereen tevreden

Overigens heeft minister Koolmees de afgelopen maanden met al deze (en meer) belangenclubs gesproken over de kabinetsplannen. Helemaal aan het begin van dat traject bleek al dat iedereen andere ideeën heeft over de toekomst van de zzp-markt. Koolmees: "Een oplossing die iedereen tevreden stelt, is niet voorhanden."

Megan Hoogenboom (29 jaar) en Annemiek Tubbing (61 jaar) werken allebei zelfstandig. Megan bouwt geen pensioen op en heeft ook geen arbeidsongeschiktheidsverzekering. Annemiek bouwt een beetje pensioen op en is ook verzekerd:


 • 22 Juni 2018 om 10:41

Het zijn gouden tijden voor stemacteurs

Wie een goede stem heeft én goed kan inspreken, heeft op dit moment de opdrachten voor het uitkiezen. Want de markt groeit flink, blijkt uit een rondgang langs drie grote Nederlandse bureaus voor stemacteurs. Hoe dat komt? "Webvideo's. Heel simpel", zegt Jente Kater, zelf stemacteur en oprichter van het boekingskantoor Voicebooking.

"Waar je vroeger een reclamespot maakte die je voor veel geld uitzond, maken bedrijven nu heel veel kleine producties waar je bijvoorbeeld je YouTube-kanaal mee vult", vertelt Kater. "Daar heb je wel een professionele stem voor nodig."

Ook het nieuwere boekingskantoor VoiceCowboys ziet een toename, zowel van stemmen als van opdrachten. En die opdrachten zijn heel divers, legt Marco Nillesen van Stemmenbank.nl uit. Van filmpjes op sociale media tot 'narrow casting'. "Schermen met videoboodschappen die binnen een kleine kring worden uitgezonden. Bijvoorbeeld in een gemeentehuis, buurthuis, bij de huisarts in de wachtkamer of in een winkelcentrum."

Robotachtige stemmen

Stemacteur Sander de Heer spreekt al veertig jaar video's in. Hij ziet ook een keerzijde aan de stijgende vraag: de kwaliteit van de beschikbare stemmen. "Vooral de laatste tijd valt het mij op dat je veel robotachtige stemmen hebt. Stemmen die allerlei rare klemtonen leggen. Ik denk dat het kaf echt van het koren gescheiden moet worden. Je hoort echt heel veel lelijks voorbijkomen."

De Heer kun je herkennen als de stem van Meneer Krabs uit Spongebob. Maar hij doet meer dan dat, en doet ook een aantal stemmen na:

Makkelijk is het werk van een stemacteur zeker niet, zegt stemactrice Machteld van der Gaag. Ze zit al 24 jaar in het vak en is onder meer de stem voor reclames van een margarinemerk, een luierfabrikant en een groothandel op de radio. "Daar heb ik ook haatmail over gekregen. Dat ik klink als een kleuter. Dat raakt me wel."

Zelf begon ze als tekstschrijver voor reclames, en deed theater ernaast. "Dan begin je met een klus per jaar. Nu is het dagelijks. Dat had ik 24 jaar geleden niet kunnen vermoeden."

Haar wapen: een inwisselbare stem. Dan kun je breder ingezet worden. "Mijn moeder herkent me regelmatig niet."

Voor professionele stemmen als die van Van der Gaag is een grote markt, zegt Kater. "Al heeft ze het over putdeksels, ze vertelt het op een manier waarvan je denkt: ik moet luisteren. Dat is een van de belangrijkste skills."

Voor wie zelf graag stemacteur wil worden nog een advies. "Je moet niet gemakzuchtig worden. Dat horen klanten meteen. Dan horen ze geen energie, geen glimlach." Want ja, bevestigt ze met een brede grijns, een glimlach kun je horen.


 • 22 Juni 2018 om 06:32
OuderNOS Economie

Spannende OPEC-bijeenkomst: gaat de olieproductie omhoog?

De belangrijkste olielanden van de wereld komen morgen samen in Wenen. Er staat een belangrijk punt op de agenda: gaat de olieproductie omhoog of niet? De bijeenkomst is beladen want de landen zijn het niet eens.

Anderhalf jaar geleden werd besloten de oliekraan een stukje dicht te draaien. De prijs van olie steeg daardoor. Er worden sindsdien iedere dag 1,8 miljoen olievaten minder naar boven gehaald.

Morgen praten de olielanden op OPEC-vergadering over een mogelijke verhoging van de olieproductie. De olieprijzen rijzen namelijk de pan uit en dat is slecht voor de verkoop.

Gaat de OPEC de olieproductie opschroeven?

Achter de schermen wordt al lang driftig onderhandeld over het wel of niet opschroeven van de olieproductie. Rusland en de OPEC-landen zouden volgens persbureau Bloomberg nu afstevenen op een verhoging van de olieproductie met 300.000 tot 600.000 vaten per dag.

Dat is volgens Hans van Cleef, sectoreconoom energie bij de ABN-Amro, realistisch. Zelf denkt hij dat de olieproductie met 600.000 vaten per dag omhoog gaat. Dat zit zo: de OPEC-landen hebben volgens Van Cleef eigenlijk nog minder vaten geproduceerd dan ze destijds hadden afgesproken. Ze hebben namelijk niet 1,8 miljoen vaten minder geleverd, maar 2,4 miljoen vaten minder, zegt de econoom.

Van Cleef verwacht dat Rusland en Saudi-Arabië de verhoging voor het overgrote deel voor hun rekening zullen nemen. Die willen namelijk graag meer produceren. Andere landen kunnen hun olie niet kwijt, zegt ook Aad Correljé, energie-onderzoeker aan de TU Delft. Venezuela zit bijvoorbeeld in een economische malaise en Iran produceert minder olie sinds Trump uit het atoomakkoord stapte.

Wat gaat Nederland merken van het olie-besluit?

Wat Nederland gaat merken van een OPEC-besluit morgen, hangt volgers de kenners af van de hoogte van de productievergroting. Maar het is ook afhankelijk van welke soort olie de landen meer willen gaan produceren, legt onderzoeker Correljé uit.

"Als alleen de zware olie meer geproduceerd gaat worden, zal de brandstofprijs niet zo snel naar beneden gaan", zegt hij. Dat soort olie levert minder diesel, benzine en kerosine op. "Als het lichte olie is, daalt de prijs aan de pomp wel."

Alleen als het oliekartel besluit de olieproductie met miljoenen vaten per dag op te schroeven, zullen de prijzen aan de pompen flink dalen, zegt Van Cleef. Maar de kans dat dat gebeurt is volgens hem klein. "Dan staat de oliewereld op z'n kop", zegt Van Cleef. "Dan gaat de olieprijs veel te veel omlaag."

Als het oliekartel besluit de olieproductie te laten zoals het nu is, gaan de olieprijzen mogelijk iets stijgen, zeggen de kenners.

Van Cleef verwacht dat we er bij een productieverhoging van 600.000 vaten per dag, aan de pomp niet veel van gaan merken. "Een prijsverlaging van een paar cent zou kunnen, maar dat is marginaal. In Nederland is het grootste deel belastingen. Die gaan zeker niet omlaag door dit besluit."

Wat wordt de uitkomst?

Door "een rommelige situatie in de wereld" vindt Correljé het lastig te voorspellen wat de oliegiganten morgen precies gaan besluiten. Correljé doelt onder meer op de handelsoorlog die nu loskomt. "Uiteindelijk zal de vraag naar olie daardoor dalen." In dat geval is een verhoging van de productie niet logisch. "Want dan gaat de olieprijs omlaag."

Ook is Correljé benieuwd naar wat Rusland, die weer aan de onderhandelingstafel zit, gaat doen. "Rusland besluit zelf of ze mee willen doen." Het is geen onderdeel van de OPEC. Het is de vraag hoe de OPEC-landen en Rusland de situatie in de wereld inschatten.

"Het wordt een spannende bijeenkomst", zegt de energieonderzoeker. Hoewel er internationale onzekerheden zijn, constateert hij ook dat er wel een grote druk is om meer te gaan produceren. Dat heeft alles met de hoge olieprijs te maken. Die doet de vraag naar olie dalen, wat negatief is voor de olieverkopers.

De hoge olieprijs is volgens Van Cleef en Lucia van Geuns, energiespecialiste bij kennisinstituut HCSS, de voornaamste reden voor een productieverhoging.

"Niemand is er namelijk bij gebaat dat de prijs door het dak schiet", zegt Van Geuns. "Ik verwacht dat ze de vaten die ze ongeveer 1,5 jaar geleden van de markt hebben gehaald, weer op de markt gaan zetten", zegt ze. "Dat doen ze waarschijnlijk langs een geleidelijke schaal."

Ook Van Cleef denkt dat de productie op termijn omhoog gaat. Volgens hem is de kans overigens niet groot dat de afspraak over de productiebeperking van 1,8 miljoen vaten per dag morgen wordt opgeheven. Die zou nog tot december dit jaar lopen. "In november komt de OPEC weer samen, dat is een mooi moment om te kijken hoe het verder moet gaan."


 • 21 Juni 2018 om 21:00

Geen akkoord over klimaatafspraken industrie en milieubeweging

De partijen die onderhandelen over maatregelen om de hoeveelheid CO2 die de industrie uitstoot, terug te dringen, komen er niet uit. Grote bedrijven en de milieubeweging staan lijnrecht tegen over elkaar. De doelstelling is dat de industrie voor 10 juli harde afspraken op tafel legt. De kans dat partijen daar nog in slagen lijkt zo goed als nul.

Zo verzet Greenpeace zich tegen de plannen om grote hoeveelheden CO2 af te vangen en op te slaan in lege gasvelden onder de Noordzee.

Bedrijven zouden idealiter kolen, olie en gas moeten vervangen door elektriciteit. Het gaat om kostbare maatregelen om het hele productieproces van fabrieken te veranderen. Die maatregelen zouden geen direct rendement opleveren terwijl de grote bedrijven internationaal moeten concurreren.

Uiteindelijk is er een verdienmodel voor elektrificatie en de ontwikkeling van schone brandstoffen, zoals waterstof, voor de industrie, maar dat kost tijd. "Ik denk dat we in deze fase een zetje nodig hebben", vertelde president-directeur Marjan van Loon van Shell deze week op een energie-bijeenkomst in Den Haag. "En daar zal toch echt wel wat geld bij moeten."

Bedrijven willen kortom meer garanties van de overheid voor ze zich committeren aan verduurzamingsinvesteringen die tientallen miljoenen of meer kunnen kosten. Greenpeace is woedend dat betaalbare alternatieven die de milieuorganisatie heeft voorgesteld niet serieus genomen worden. Bovendien werden milieuorganisaties vorige week even buitenspel gezet naar aanleiding van irritatie over kritiek van Greenpeace op de industrie in dagblad Trouw.

Marjan van Loon van Shell verwoordde het als volgt. "Samenwerken betekent ook een beetje moed tonen om de ander te vertrouwen. Iedereen staat aan de rand van het zwembad met de vraag: wie springt eerst? We springen met zijn allen als er ook echt een goede teamspirit is. De milieubeweging kan daaraan meedoen maar op het moment dat ze blijven pootje haken dan springt ook niemand in dat zwembad", zei Van Loon.

Faiza Oulahsen van Greenpeace reageert als door een adder gebeten: "Shell is een oliebedrijf. Oliebedrijven hebben geen baat bij klimaatplannen. De afgelopen maanden bij de onderhandelingen hebben wij geen enkel duurzaam plan gezien van Shell."

Het feit dat partijen nu zo goed als zeker geen harde afspraken kunnen maken betekent niet dat de onderhandelingen voorbij zijn. De doelstelling van minister Wiebes - de industrie moet voor 2030 een CO2-reductie van 14,3 megaton halen - blijft overeind. Na de zomer zullen er alsnog concrete afspraken gemaakt moeten worden om te voorkomen dat de overheid maatregelen gaat opleggen om de doelstelling te halen.


 • 21 Juni 2018 om 19:05

Topman Intel weg na relatie met medewerker

De topman van de Amerikaanse chipgigant Intel stapt op omdat hij in het verleden een relatie met een medewerker had. Volgens Intel is dat in strijd met de interne richtlijnen, ook al was de relatie met wederzijdse instemming. Wie de partner van de topman was, is onbekend.

De relatie tussen bestuursvoorzitter Brian Krzanich en een personeelslid kwam aan het licht na een intern onderzoek binnen het bedrijf. Het beleid van Intel schrijft voor dat managers geen relaties mogen hebben met medewerkers. Krzanich werkte sinds 1982 voor Intel en stond ruim vijf jaar aan de leiding.

Het bedrijf is inmiddels op zoek gegaan naar een nieuwe hoogste baas. Tot die tijd neemt financieel directeur Robert Swan de leiding van het bedrijf over. Hij zit sinds oktober 2016 in de top van het bedrijf.


 • 21 Juni 2018 om 18:01

Het regent records op de woningmarkt, maar hoelang nog?

Al maandenlang regent het records op de woningmarkt: de verkoopprijzen van huizen waren nog nooit zo hoog. Het is de vraag hoelang deze ontwikkeling nog doorzet. Want wie kan het nog betalen?

In een jaar tijd steeg de gemiddelde verkoopprijs fors: van 260.000 naar 284.000 euro. De toekomst voorspellen kunnen we niet, maar de verwachting is dat de huizenprijzen in ieder geval de komende twee jaar nog blijven stijgen.

Het economisch bureau van ING voorspelt voor dit jaar een groei van zo'n 8,5 procent en voor volgend jaar rond de 4,5 procent. De Rabobank voorspelt voor dit jaar ongeveer 8 procent en volgend jaar 7 procent groei.

Daarbij spelen meerdere factoren een rol. Ten eerste het woningtekort. "Dat is op dit moment groter dan 100.000 woningen", zegt woningmarkteconoom Christian Lennartz van de Rabobank. "De verwachting is nu dat dat de komende jaren nog verder gaat oplopen."

De overheid wil dat er jaarlijks 75.000 huizen gebouwd gaan worden om het tekort weg te werken. Vanaf 2021 zal het probleem zich dan oplossen, maar het is nog de vraag of dat gaat lukken, zegt Lennartz. "Als er in plaats daarvan jaarlijks 55.000 huizen bijgebouwd worden, zal het tekort oplopen naar zo'n 150.000 à 200.000."

Belangrijkste oorzaak van het woningtekort is de economische crisis. "Daardoor heeft de bouw jarenlang stilgelegen", zegt woningmarkteconoom Mirjam Bani van ING. "Maar Nederland worstelde voor de crisis ook al met de woningvoorraad. Toen waren er ook al te weinig huizen voor de hoeveelheid huishoudens."

Verschil huizenprijzen en inkomen

Een andere factor die van invloed is op de woningprijzen, is de hoogte van de lonen. De lonen stijgen op dit moment lang niet zo hard als de huizenprijzen.

Vorige week voorspelde De Nederlandsche Bank echter dat de lonen de komende jaren wel flink gaan stijgen. Dit jaar met 1,9 procent, in 2019 met 3,5 procent en in 2020 met 4 procent. "De verschillen tussen huizenprijzen en inkomens nemen komende jaren naar verwachting dus nog steeds toe, maar wel minder snel dan eerst", zegt Lennartz.

De verwachte stijging van de lonen kan doorwerken op de huizenmarkt. Volgens Lennartz kan het de prijzen nog verder opdrijven als mensen daardoor hogere hypotheken afsluiten en meer gaan bieden.

Maar of dat gebeurt is niet zeker. "Het kan ook zijn dat mensen hun extra inkomsten gebruiken voor andere stijgende levenskosten", zegt Bani.

Lage rente

Dan speelt de hoogte van de hypotheekrente nog een grote rol. Die ligt al jarenlang rond de twee procent. Een hypotheek afsluiten is momenteel dus erg goedkoop. "Dat heeft kopen nog aantrekkelijker gemaakt ten opzichte van huren", zegt Lennartz. "Waardoor de vraag het aanbod nog meer is gaan overstijgen."

President van de Europese Centrale Bank Mario Draghi kondigde vorige week aan dat ze het grootschalige opkoopprogramma gaan afbouwen. Maar toch zal de rente naar verwachting voorlopig onveranderd blijven. "Die zal niet ineens heel hard stijgen en wordt bovendien gecompenseerd door de hogere lonen", zegt Bani. Een hypotheek afsluiten blijft voorlopig dus nog erg voordelig.

Volgens deskundigen heeft het er dus alle schijn van dat de huizenprijzen de komende jaren nog blijven stijgen. "Zeker in de grote en middelgrote steden, waar de vraag het grootst is", zegt Lennartz.


 • 21 Juni 2018 om 17:47

Samsom: energierekening blijft gelijk of gaat omlaag

De energierekening wordt niet hoger als de belasting op gas de komende jaren omhoog gaat. Dat zegt Diederik Samsom, die de onderhandelingen leidt over de verduurzaming van woningen en gebouwen.

Vanochtend lekte het advies van Samsom uit: de energiebelasting op gas moet de komende twaalf jaar met circa 75 procent stijgen om particulieren, bedrijven en woningcorporaties zover te krijgen dat ze van het aardgas gaan.

Dat nieuws leidde meteen tot kritiek, bijvoorbeeld van SP-Kamerlid Sandra Beckerman, die de voorgestelde belastingverhoging "waanzin" noemde "zolang er geen betaalbaar alternatief is voor alle huishoudens".

Dezelfde energierekening

Samsom wil nu benadrukken dat volgens hem de totale energierekening niet hoger zal worden: "Als je de belasting op gas omhoog doet, dan moet je de belasting op elektriciteit natuurlijk omlaag doen en wel zo veel dat mensen dezelfde energierekening houden en gaan profiteren als ze gaan isoleren. Voor mensen die zich dat nu niet kunnen veroorloven of die in een huurhuis wonen, moet de rekening natuurlijk niet omhoog. Er zijn verschillende maatregelen die ervoor kunnen zorgen dat dat niet gebeurt." Zo wordt er gedacht aan verhoging van de teruggave van energiebelasting.

Samsom is de voorzitter van een van de vijf klimaattafels waar gewerkt wordt aan de hoofdlijnen van een klimaatakkoord. Samsoms klimaattafel moet ervoor zorgen dat huizen en gebouwen voor 2030 zo veel duurzamer worden dat er 3,4 megaton CO2 minder uitgestoten wordt ten opzichte van 1990.

Aan de klimaattafels wordt geen inkomensbeleid gemaakt, zegt Samsom: "Uiteindelijk gaat de politiek daarover maar de voorstellen die vanaf de klimaattafel komen, leiden ertoe dat de lage inkomens niet de rekening voor de energietransitie gaan betalen."

'Niet in paniek maatregelen nemen'

Samsom wil wijk voor wijk de huizen in Nederland verduurzamen. Dat betekent dat uiteindelijk de gemeenten in overleg met energiebedrijven en woningcorporaties gas gaan vervangen door andere warmtebronnen. "Als je dit gestructureerd gaat doen tot 2050 dan zal voor heel veel mensen gelden dat ze tot 2030 niets horen. Dus dat betekent niet: meteen je cv-ketel van de muur trekken, niet meteen een aannemer bellen. De gemeente gaat de regie nemen. Voor de meeste huishoudens geldt: isoleren is altijd goed maar ga niet in paniek allemaal maatregelen nemen waar je later spijt van krijgt."

Toch moeten er voor 2040 zo'n twee miljoen huizen verduurzaamd worden. Waarvan ongeveer de helft particulier eigendom is. Die mensen moeten een lening krijgen die gekoppeld is aan de woning en niet aan de eigenaar. "In het ideale geval moeten we ervoor kunnen zorgen dat de maandlasten van de lening die je nodig hebt om te verbouwen lager zijn dan de winst die je boekt met de verbouwing op je energierekening. Als dat lukt en we daarvoor de financiers vinden, kan deze operatie slagen. Anders wordt het heel moeilijk", zegt Samsom.

Op 10 juli worden de hoofdlijnen van het klimaatakkoord bekendgemaakt in Den Haag.


 • 21 Juni 2018 om 16:02

Stakingen streekvervoer uitgesteld tot woensdag

De stakingen in het stads- en streekvervoer worden twee dagen uitgesteld. Dat melden de vakbonden die onderhandelen over een nieuwe cao voor het openbaar vervoer.

Werknemers wilden maandag het werk neerleggen, dat voornemen om te staken is nu verplaatst naar woensdag. Volgens CNV en FNV zijn er signalen dat de extra tijd kan helpen om het cao-conflict op te lossen. "Misschien blijkt het ijdele hoop, maar dat zal dan vanzelf blijken", schrijft CNV in een persbericht. "Dankzij de forse stakingsdruk bewegen werkgevers nu. Er is een opening om verder te praten", zegt FNV-onderhandelaar Paula Verhoef.

De bonden willen dat er afspraken komen over vermindering van de werkdruk. Ook willen ze meer loon dan de werkgevers bieden.

In het streekvervoer is dit voorjaar al vaker gestaakt, zowel landelijk als regionaal. Tot dusver heeft dat niet tot een oplossing geleid. Nadat de onderhandelaars in januari een overeenstemming hadden bereikt, werd het loonbod van 8,3 procent voor drie jaar van de hand gewezen door FNV-leden.


 • 21 Juni 2018 om 10:23

Woningen duurder dan ooit

Koopwoningen waren nog nooit zo duur. De gemiddelde prijs voor een huis lag vorige maand volgens cijfers van het CBS en het Kadaster op bijna 284.000 euro. De prijsindex van het CBS, die de waarde van vergelijkbare huizen in kaart brengt, is voor het eerst hoger dan de piek in augustus 2008, net voordat de prijzen hard daalden door de crisis.

In mei werden 18.237 woningen verkocht. De prijzen zijn vorige maand bijna 9 procent gestegen ten opzichte van mei 2017. In april was de stijging ook al bijna 9 procent.

Het dieptepunt van de gemiddelde huizenprijs in recente jaren lag met zo'n 206.000 euro in juni 2013. Inmiddels is de gemiddelde prijs ten opzichte van toen met bijna 38 procent gestegen.

Krapte

De stijgende prijzen zijn een gevolg van krapte op de woningmarkt. Door de hogere prijzen daalt het aantal verkochte huizen. Uit cijfers van het Kadaster blijkt dat er in de eerste vijf maanden 86.609 woningen van eigenaar wisselden, 6,5 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

De regionale verschillen tussen de prijs voor een woning verschillen behoorlijk. In grote steden stijgen de woningprijzen het hardst, bleek uit eerdere cijfers van het CBS. In Zeeland stijgen de woningprijzen niet of nauwelijks.

NOS op 3 maakte vorig jaar een online special over de huizenmarkt. Hoe vind je nog een geschikt huis in een markt die oververhit is?


 • 21 Juni 2018 om 09:02

Extra geld moet goederenvervoer per spoor aantrekkelijker maken

Goederen per trein vervoeren is beter voor het milieu dan met een vrachtwagen, het creëert meer ruimte op de snelwegen. Dat is onder meer het idee achter een nieuw plan waarmee het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat samen met marktpartijen goederenvervoer over het spoor aantrekkelijker wil maken.

Onderdeel van het plan is om de komende vijf jaar tot 14 miljoen euro per jaar beschikbaar te stellen. Met dat geld kan de gebruiksvergoeding, geld dat vervoerders moeten betalen om gebruik te mogen maken van het spoor, flink omlaag. Dat zou vervoerders moeten overhalen vaker voor het spoor te kiezen.

De partijen, waaronder verladers, spoorvervoerders, terminals, havens en ProRail, willen dat er in 2030 zo'n anderhalf keer zoveel goederen over het spoor gaan als nu. Komende maanden zullen ze de plannen verder uitwerken.

Kritiek op het plan is er ook. In plaats van het spoor goedkoper te maken, zou de overheid het vervoer over de weg beter veel duurder kunnen maken, denkt Bert van Wee, hoogleraar Transportbeleid aan de TU Delft. "De gebruikskosten voor het vervoer over de snelweg zijn nu namelijk niet kostendekkend. Politiek ligt het misschien gevoelig, maar alle wetenschappers zijn het er over eens dat een verhoging van deze vergoeding beter zou werken. Dan wordt het spoor meteen ook aantrekkelijker."

De vraag is bovendien hoe overtuigend deze financiële prikkel is voor vervoerders die nu nog niet voor het spoor kiezen, stelt Van Wee. "Voor veel grote bedrijven is vervoer niet een grote kostenpost. Dat is dus ook niet waar ze in eerste plaats proberen winst te halen. Dat zit hem veel vaker in het terugbrengen van bijvoorbeeld loonkosten."

Niet alles draait om geld

Daarnaast draait het niet allemaal om geld. "Het gaat ook om gemak", aldus Van Wee. "Een vrachtwagen rijdt van deur tot deur. Bij treinvervoer moet je de goederen eerst naar het station brengen, en na de trein gaat het laatste stukje vaak alsnog met een vrachtwagen."


 • 21 Juni 2018 om 04:59

'Supermarkten doen te weinig tegen uitbuiting van boeren in ontwikkelingslanden'

Nederlandse supermarktketens Jumbo en Ahold Delhaize doen nog te weinig tegen de uitbuiting van de mensen in ontwikkelingslanden die ons eten produceren. Dat stelt ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib op basis van onderzoek dat ze heeft laten uitvoeren.

In dat onderzoek is van twaalf producten die veel verkocht worden en die uit ontwikkelingslanden komen, zoals garnalen en avocado's, bekeken onder welke omstandigheden ze geproduceerd zijn en waar het geld dat supermarkten ervoor vragen terechtkomt.

De zestien grootste supermarktketens in de wereld werden onder de loep genomen. Daar zitten twee Nederlandse concerns bij, Ahold Delhaize en Jumbo, die volgens Oxfam slecht uit de tests komen.

Als voorbeeld noemt de organisatie de garnalen die de twee bedrijven in Azië inkopen. De garnalenpellers daar, voornamelijk vrouwen, blijken vaak onder slechte omstandigheden te moeten werken, in koude, vuile en onveilige fabrieken. Ze verdienen weinig, toegang tot een toilet of drinkwater is soms beperkt en zwangere vrouwen zouden soms zelfs op straat worden gezet.

Ook gaat bij de onderzochte supermarkten een steeds kleiner deel van elke euro die consumenten besteden naar de werknemers en boeren in ontwikkelingslanden. "Zo'n twintig jaar geleden was dat nog meer dan 10 cent per euro, nu is dat minder dan 8 cent", stelt Ioan Nemes, mensenrechten- en bedrijvenexpert bij Oxfam. Volgens hem heeft dat te maken met het feit dat de afgelopen jaren grote supermarktketens zijn samengegaan. Die zijn daardoor nog groter geworden en hebben nog meer macht.

Nemes: "Jumbo en Albert Heijn hebben samen in Nederland meer dan helft van de markt in handen. Door die macht kunnen ze meer druk uitoefenen op leveranciers, zodat ze zelf meer geld overhouden. Dat vertaalt zich in slechte arbeidsomstandigheden, slechte prijzen voor boeren en uitbuiting."

In plaats daarvan zouden ze hun macht juist moeten gebruiken om de situatie te verbeteren, vindt Oxfam. "Ik kan als consument niet alles weten, wat er in zo'n product zit en hoe het gemaakt is. Deze partijen hebben wel de middelen om dit te checken en te regelen, zij moeten dit doen."

In een reactie laat Jumbo weten het rapport serieus te nemen, maar het bedrijf vindt het oordeel van Oxfam niet terecht. "Het huidige beeld dat wordt geschetst in het rapport doet geen recht aan de inspanningen van Jumbo op dit complexe thema."

Als voorbeeld noemt het supermarktbedrijf zijn huismerkproducten, waaraan het strenge eisen stelt. "Deze eisen zijn vastgelegd in onze inkoopvoorwaarden. Hierin staat dat de richtlijnen voor arbeidsomstandigheden van de VN nageleefd dienen te worden. Indien producten in een hoogrisicoland worden geproduceerd, dient ter bewijsvoering een geldig auditrapport te worden verstrekt."

Albert Heijn geeft aan hetzelfde te willen als Oxfam en daar ook al aan te werken. "We willen het beeld bijstellen dat het nu lijkt alsof Albert Heijn niets doet." Volgens het bedrijf gaat het bijvoorbeeld al erg goed met de druiven uit Zuid-Afrika, de avocado's uit Peru en de tomaten uit Marokko die in zijn filialen worden verkocht.


 • 21 Juni 2018 om 00:00

Panama Papers-bedrijf kende klanten niet, nieuwe Nederlandse namen

Mossack Fonseca, het Panamese bedrijf dat centraal stond in het schandaal rond de Panama Papers, wist in veel gevallen niet wie zijn klanten waren. Hiermee overtrad de juridische en zakelijk dienstverlener wet- en regelgeving.

De Süddeutsche Zeitung kreeg na een nieuw lek bij het kantoor 1,2 miljoen documenten in handen. Via het International Consortium of Investigative Journalists deelde de Duitse krant de bergen informatie met ruim 100 journalisten, onder wie in Nederland verslaggevers van het FD en Trouw.

Internationale regels tegen terrorismefinanciering en witwassen dwingen financiële instellingen te weten met wie zij in zee gaan. Maar Mossack Fonseca wist kort na de Panama Papers van veel bedrijven niet wie de eigenaren waren. Dit gold voor 70 procent van de 28.500 klanten op de Britse Maagdeneilanden en voor 75 procent van 10.500 brievenbusmaatschappijen in Panama, zoals FD en Trouw schrijven.

Het bedrijf wist onder meer niet wie de klanten waren door ingewikkelde constructies, tussenpersonen en zogenoemde aandelen aan toonder. Die papieren konden gemakkelijk overgedragen worden aan andere eigenaren, en zijn sinds 2006 afgeschaft.

Vastgoedmagnaat en erfgenamen V&D

In het nieuwe lek, waar gegevens tot eind 2017 in zitten, staan 180 nieuwe Nederlandse namen. Onder hen zijn twee achterkleinkinderen van V&D-grondlegger Anton Dreesmann, een honorair consul en een Amsterdamse vastgoedmagnaat. In het lek van 2016 stonden ruim 500 Nederlandse namen.

Eerder dit jaar werd bekend dat Mossack Fonseca werd opgeheven. Het bedrijf is de enorme reputatieschade en de economische schade na de Panama Papers niet meer te boven gekomen.


 • 20 Juni 2018 om 23:04
โŒ