[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Vandaag β€” 21 Februari 2019NOS Economie

YouTube neemt maatregelen na seksueel getinte reacties bij kindervideo’s

Zorgen over seksueel getinte reacties onder video's van kinderen hebben geleid tot een schoonmaak bij YouTube. Zo is de mogelijkheid om te reageren uitgezet onder tientallen miljoenen video's waar minderjarigen in voorkomen.

Daarnaast heeft YouTube nog eens duizenden "ongewenste" reacties verwijderd die onder video's waar kinderen in voorkomen stonden. Verder zijn er vierhonderd accounts verwijderd, van waaruit reacties onder video's werden geplaatst.

Tenslotte zijn er tientallen video's verwijderd die "werden geplaatst met onschuldige bedoelingen, maar duidelijk kinderen in gevaar brengen".

Agressieve aanpak

Het bedrijf spreekt van een "agressieve aanpak", die verder gaat dan wat er normaal gebeurt. De schoonmaakoperatie is de afgelopen twee dagen uitgevoerd.

De reacties stonden onder video's waarin kinderen, veelal jonge meisjes, te zien zijn. De filmpjes op zich zijn vaak onschuldig: zo doen de kinderen bijvoorbeeld gymnastiekoefeningen.

Maar in reacties werden vervolgens tijdcodes geplaatst van momenten dat bepaalde lichaamsdelen of houdingen zichtbaar zijn. Nog niet alles is weggehaald, bij een aantal video's worden in de reacties nog tijdcodes genoemd.

De laatste dagen is er veel aandacht voor dit probleem op YouTube. De discussie kwam op gang via YouTuber Matt Watson, die zondag een video plaatste waarin hij het probleem aan de orde stelt. Hij sprak van een 'pedofielennetwerk' op het videoplatform.

Advertenties teruggetrokken

De druk om er iets aan te doen werd de afgelopen dagen niet alleen opgevoerd door kijkers en andere YouTubers, maar ook door de advertentiewereld. Persbureau Bloomberg meldde gisteravond dat Nestlé - het grootste voedingsmiddelenconcern ter wereld - en mediaconglomeraat Disney hun advertenties van YouTube hebben teruggetrokken. Gamemaker Epic Games en het bedrijf achter Dr. Oetker besloten hetzelfde te doen.

Het is niet voor het eerst dat YouTube onder vuur ligt voor de manier waarop zijn platform wordt gebruikt. Eind 2017 trokken verschillende adverteerders al eens tijdelijk hun reclames terug. Ook toen ging het om ongewenste reacties bij video's.


 • 21 Februari 2019 om 17:51

'Geen twijfel, ook Picnic moet volgens de cao betalen'

Ook een online verkoper van melk, vlees en andere voedingsmiddelen moet zijn personeel betalen volgens de supermarkt-cao. Dat zegt het Vakcentrum, een organisatie die namens werkgevers de cao-onderhandelingen voert.

De online supermarkt Picnic weigert zijn personeel volgens die supermarkt-cao te betalen en daar is vakbond FNV het niet mee eens. Zo krijgen medewerkers op zondag niet dubbel uitbetaald. Volgens het bedrijf zijn de afspraken in de supermarkt-cao niet van toepassing, omdat Picnic geen fysieke winkels heeft.

Virtuele winkel

De cao voor supermarkten is door het ministerie van Sociale Zaken algemeen bindend verklaard voor bedrijven in die sector. In de tekst staat dat de afspraken gelden voor "iedere fysieke en virtuele inrichting waar overwegend een verscheidenheid aan verbruiksartikelen zoals eieren, groente, fruit etc." wordt verkocht.

"Het maakt dus niet uit of het een virtuele of een stenen winkel is, de cao is van toepassing", zegt Patricia Hoogstraaten, directeur van het Vakcentrum. "Ik twijfel er niet aan dat deze afspraken ook voor Picnic gelden."

Picnic zegt dat de distributiecentra van het bedrijf "niet onder de werkingssfeer van de supermarkt-cao vallen". Waarom er een uitzonderingspositie zou gelden, wil het bedrijf niet toelichten.

Oorlog

Evert Verhulp, hoogleraar arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam, denkt ook dat Picnic de supermarkt-cao moet gaan toepassen. "Picnic heeft hier geen sterk argument. Die discussie gaan ze niet zomaar winnen."

Volgens hem is er een "oorlog" aan de gang over de arbeidsrechten in Nederland. Zo werkt Deliveroo met bezorgers die ingeschreven zijn als zzp'er en PostNL zet pakketbezorgers in die worden ingehuurd door onderaannemers. Zo hoeft niet volgens de cao te worden betaald.

In het museum

Picnic-oprichter Michiel Muller zei vanmorgen in het NOS Radio 1 Journaal dat hij de supermarkt-cao achterhaald vindt. Hij wijst erop dat die tientallen jaren oud is. "Wij zijn niet tegen een cao, maar we willen er een waarvan onze medewerkers blij worden. Dat moet een moderne cao worden, deze cao hoort eerder in het museum thuis."

Patricia Hoogstraaten van het Vakcentrum snapt die opmerking niet. "We zitten om de een, twee jaar aan tafel om nieuwe zaken af te spreken. We hebben nu persoonlijke opleidingsbudgetten, experimenteren met zelf inroosteren. De cao lijkt helemaal niet meer op die van tien jaar geleden."

"Volkswagen bestaat ook al tientallen jaren, maar de auto's van nu zien er heel anders uit dan vroeger." Vakbond FNV is bezig de rechtszaak voor te bereiden, maar het is nog onduidelijk wanneer die gaat dienen.


 • 21 Februari 2019 om 17:17

Miljoenenboete geΓ«ist tegen bedrijf Rotterdam om vervuiling

Het Openbaar Ministerie heeft een boete van ruim 11 miljoen euro geëist tegen het Rotterdamse bedrijf Aluchemie wegens milieuvervuiling. Het bedrijf stootte volgens het OM jarenlang veel meer zwaveldioxide uit dan was toegestaan.

In augustus 2017 werd het bedrijf door de rechtbank al op de vingers getikt en beboet met 150.000 euro wegens het produceren van meer uitstoot dan in de vergunning stond.

Het OM heeft vastgesteld dat Aluchemie jarenlang de norm bewust heeft overschreden omdat dat financieel aantrekkelijk was. Omdat andere bedrijven zich wel aan de norm houden, komt dat neer op het behalen van oneerlijk voordeel en concurrentievervalsing, zegt het OM.

Justitie neemt het het bedrijf kwalijk dat het eigen gewin zwaarder liet wegen dan de bescherming van het milieu tegen een te hoge uitstoot.

De rechtbank doet op 21 maart uitspraak in de zaak.


 • 21 Februari 2019 om 15:01

Schouten: we hadden pulstechniek niet voor onszelf moeten houden

Nederland had de pulsvistechniek niet voor zichzelf moeten houden, maar ook met andere EU-landen moeten delen. Dat is volgens minister Schouten een belangrijke les die te leren is uit de affaire rond de pulsvisserij.

"Innovaties moeten we voortaan Europa-breed uitzetten", zei de minister in de Tweede Kamer, waar werd gedebatteerd over de kwestie. Door een verbod van het Europees Parlement verliest een groot deel van de Nederlandse pulsvissers zijn vergunning.

Vissers in andere EU-landen, zoals Frankrijk, zien de pulsvisserij als oneerlijke concurrentie. Het is een zeer efficiënte techniek en de brandstofkosten zijn veel lager dan bij de traditionele boomkorvisserij, waarbij de netten over de bodem worden gesleept. Schouten denkt dat de weerstand zo groot kon worden, omdat de vissers uit die andere landen niet over de nieuwe techniek beschikten.

De Tweede Kamer wil weten hoe het zo mis kon gaan. In Nederland ziet bijna iedereen de pulsvisserij als een duurzame innovatie, maar toch ligt er nu een verbod. Er komt wel een overgangsperiode, maar waarschijnlijk kunnen veel minder vissers daarvan profiteren dan eerst gedacht.

Vorige week, nadat het EU-akkoord was gesloten, dacht Schouten nog dat 42 vissers voorlopig konden blijven pulsen. Nu er meer bekend is over de juridische uitwerking, lijkt het er meer op dat het hooguit 15 schepen zullen zijn.

Motie van wantrouwen

Minister Schouten kon in de Tweede Kamer naar eigen zeggen niet uitgebreid ingaan op alles wat er is gebeurd. Volgens haar is dat niet in het belang van de vissers, omdat de onderhandelingen in Brussel nog lopen. "We zitten nog midden in het proces."

Ze wil zo veel mogelijk uit het vuur slepen, maar waarschuwt voor te hoge verwachtingen. "Als het gaat om het voorkomen van een verbod is er niet veel meer te redden. Zo eerlijk moet je ook zijn."

De PVV vond het "een groot drama". Volgens die partij heeft de minister gefaald en daarom diende Kamerlid Madlener een motie van wantrouwen in. Die krijgt vrijwel zeker niet genoeg steun om te worden aangenomen.


 • 21 Februari 2019 om 14:59

Intertoys is failliet, cadeaubonnen tot zondag inwisselbaar

Speelgoedwinkelketen Intertoys is failliet. Vorige week vroeg de keten al uitstel van betaling aan. De winkels en de webshops van Intertoys blijven voorlopig open op verzoek van de curatoren.

Cadeaubonnen blijven inwisselbaar tot komende zondag. Intertoys is daartoe niet verplicht, maar wil zo een signaal afgeven aan de klanten.

"We willen door", zegt een woordvoerder. Volgens hem kijkt het bedrijf nu naar een mogelijke doorstart en worden er serieuze gesprekken gevoerd met geïnteresseerde partijen. Intertoys heeft 286 winkels in Nederland en zo'n 3200 medewerkers. Hun loon wordt nog uitbetaald.

Online concurrentie

De speelgoedverkoper heeft veel last van de concurrentie van webshops. "Toenemende online-verkopen hebben de verkoop van speelgoedwinkels de afgelopen tien jaar met 50 procent doen dalen", zegt Intertoys. "Een in de afgelopen 14 maanden opgezet breed scala aan investeringen en initiatieven om de prestaties te verbeteren heeft helaas niet meer mogen baten."

De winkels van zo'n 100 franchisenemers in Nederland en de Belgische tak van Intertoys vallen buiten het faillissement. Het bedrijf zegt dat de verkoop van de Belgische activiteiten dichtbij is en binnenkort kan worden afgerond.

'Meer interesse door faillissement'

Volgens vakbond CNV waren er de afgelopen tijd al veel overnamegesprekken en hebben andere bedrijven meer interesse in een overname nu Intertoys failliet is verklaard. "Het is helaas de wet dat het bij faillissement niet verplicht is om het oude personeel integraal over te nemen", zegt Martijn den Heijer van CNV Vakmensen. "Dus een overname van de keten is na vandaag ineens een stuk goedkoper dan gisteren."


 • 21 Februari 2019 om 13:01

Al het plastic moet in 2025 recyclebaar zijn, Greenpeace niet tevreden

Over zes jaar moeten alle plastic producten en verpakkingen volledig recyclebaar zijn. Dat heeft staatssecretaris Van Veldhoven afgesproken met meer dan 70 bedrijven en milieuorganisaties. Vandaag worden de afspraken ondertekend.

In het zogeheten Plastic Pact staat ook dat er in 2025 twintig procent minder plastic gebruikt wordt dan in 2017. Ook moet het recycle-proces verbeterd worden: minimaal 70 procent van eenmalig te gebruiken plastic producten wordt gerecycled zonder verlies van kwaliteit.

Die eenmalig te gebruiken producten en verpakkingen hoeven in 2025 overigens niet helemaal te bestaan uit gerecycled plastic, maar wel voor minimaal 35 procent.

Staatssecretaris Van Veldhoven noemt plastic een nuttig en veelzijdig materiaal, "maar het hoort niet thuis in ons milieu." Het pact bestrijdt volgens haar verspilling en de plasticsoep.

Schijnoplossing

Greenpeace, dat niet bij de afspraken betrokken is, reageert teleurgesteld. "Het is een schijnoplossing, die geen recht doet aan de urgentie en omvang van het plastic monster."

Volgens de milieuorganisatie zal het aantal plastic wegwerpverpakkingen blijven stijgen. Greenpeace wil dat er fundamenteel anders met plastic wordt omgegaan. Zo moet er veel minder van worden gebruikt. "Reductie en hergebruik zouden topprioriteit moeten zijn, in plaats van recyclen van verpakkingen voor eenmalig gebruik."


 • 21 Februari 2019 om 09:51

FNV daagt onlinebezorger Picnic voor de rechter

Vakbond FNV daagt online supermarkt en boodschappenbezorger Picnic voor de rechter. De vakbond wil dat de onlinebezorger voor de 3000 werknemers in de distributiecentra de cao voor de supermarkten toepast. Volgens de FNV betaalt Picnic medewerkers structureel te weinig door de supermarkt-cao niet toe te passen. Picnic weigert op de eis in te gaan.

"Wij zijn geen supermarkt, maar een webwinkel en de supermarkt-cao is achterhaald en hoort in een museum", zegt topman en mede-oprichter Michiel Muller. "De traditionele supermarkt-cao gaat uit van een eenduidig werknemersbestand met allemaal dezelfde arbeidsvoorwaarden, maar dat werkt niet bij ons. We hebben een enorm diverse werknemerspopulatie en mensen die veel of weinig op allerlei momenten werken en hetzelfde willen verdienen."

Scheve verhoudingen

Het leidt bovendien tot scheve verhoudingen, zegt Muller. "Een student die op zondag kan werken, verdient twee keer zoveel als een alleenstaande moeder met twee kinderen die alleen door de week kan werken. Dat is onrechtvaardig en dat vinden onze medewerkers ook."

Picnic wil zelf met de distributiemedewerkers om de tafel om de arbeidsafspraken te ontwikkelen. De rechtszaak ziet het bedrijf "met vertrouwen" tegemoet.


 • 21 Februari 2019 om 08:07
Gisteren β€” 20 Februari 2019NOS Economie

Samsung vraagt hoofdprijs voor opvouwbare telefoon: 2000 dollar

Of het de telefoon van de toekomst wordt, is nog afwachten, maar Samsung denkt in ieder geval van wel. Het bedrijf heeft in San Francisco zijn opvouwbare telefoon gepresenteerd, de Galaxy Fold.

Het toestel wordt aangeprezen als een ultra-luxe product, met een prijskaartje van 1980 dollar. Daarmee is het apparaat ruim 500 dollar duurder dan de duurste iPhone, de XS Max - en die werd door consument en industrie al heel duur gevonden.

Of consumenten ook echt behoefte hebben aan een opvouwbare telefoon, is de vraag. Voorlopig is de prijs van het apparaat te hoog om de echte massa te bereiken.

De telefoon heeft uitgeklapt een schermoppervlak van 7,3-inch, wat vergelijkbaar is met het scherm van een iPad mini, en aan de voorkant een kleiner scherm. Het bedrijf is er onder meer trots op dat het mogelijk was om op het uitgevouwen scherm drie vensters tegelijkertijd te tonen. De telefoon is ingeklapt wel dikker dan we zijn gewend, omdat er dan feitelijk twee schermen op elkaar liggen.

Naar verwachting zullen andere smartphonemakers de komende tijd vergelijkbare telefoons lanceren. Die zouden ervoor kunnen kiezen om (ver) onder de vraagprijs van de Fold te gaan zitten, om zo de markt op scherp te zetten.

Het apparaat is het eerste van zijn soort dat in massaproductie gaat, al blijft de oplage relatief klein: rond de miljoen exemplaren. Het Zuid-Koreaanse bedrijf is wereldwijd marktleider op het gebied van smartphones. Marktonderzoeker IDC berekende dat Samsung de afgelopen tien jaar 2,2 miljard Galaxy-toestellen heeft verkocht.

Vingerafdrukscanner in scherm

Verder heeft Samsung vier Galaxy S10-modellen gepresenteerd. De duurste versie is met 1600 dollar (de Plus-variant met 1000 gigabyte opslag) een paar honderd euro goedkoper dan de Fold. Ook deze telefoon bevat een aantal vernieuwingen. Zo zit er een vingerafdrukscanner in het scherm verwerkt (behalve in de goedkoopste versie) en is er een model dat werkt met 5G, de opvolger van ons huidige mobiele internet.

Daarmee loopt het bedrijf een beetje op de zaken vooruit: naar verwachting wordt 5G pas vanaf 2020 op grote schaal voor consumenten beschikbaar. Nederland moet nog langer wachten, vanwege het ontbreken van een belangrijke frequentieband. Hier zijn 5G-netwerken voor smartphones waarschijnlijk pas in 2022 of 2023 operationeel.

Grote klapper nodig

De nu aangekondigde telefoons moeten Samsung helpen om zijn positie op de smartphonemarkt te verstevigen. "Na meerdere jaren van teruglopende verkopen van smartphones, jarenlang de belangrijkste inkomstenbron, heeft Samsung weer een grote klapper nodig", schreef zakenkrant The Wall Street Journal toen de geruchten over de nieuwe modellen al volop rondgingen.

Begin vorige maand gaven de Zuid-Koreanen nog een omzet- en winstwaarschuwing af over het belangrijke feestdagenkwartaal. Uiteindelijk bleek de omzet uit te komen op 53 miljard dollar, 10 procent lager dan een jaar eerder.

Samsung concurreert traditiegetrouw met Apple, maar het heeft ook last van Chinese fabrikanten, die steeds populairder worden op de smartphonemarkt. Huawei, Xiaomi en Oppo rukken op en hebben samen al een groter deel van de markt in handen dan Samsung. Dat was begin 2017 nog niet het geval.


 • 20 Februari 2019 om 22:43

Kabinet negeert oproep Amerikaanse ambassadeur om Russisch gas te boycotten

De Amerikaanse ambassadeur in Nederland, Pete Hoekstra, is naar de Tweede Kamer gekomen om een debat bij te wonen over zijn oproep om Russisch gas te boycotten. Hij zat in de bankjes achter de Kamerleden, met uitzicht op de ministers Blok en Wiebes.

"De ambassadeur is hier aanwezig met zijn medewerkers", merkte minister Blok met een schuine blik op. Maar dat heeft het Nederlandse standpunt niet kunnen beïnvloeden. De ministers zijn niet van plan om Russisch gas te boycotten. Nederland heeft dat veel te hard nodig, was de boodschap aan de ambassadeur.

Aan het debat deden maar zes politieke partijen mee. Zij zijn verdeeld over de oproep van de Amerikaanse ambassadeur en over de Russische gasleiding Nord Stream 2. Met die nieuwe leiding wil Rusland meer gas aan Europa verkopen. Amerika is bang voor te veel Russische invloed, maar heeft ook een ander belang: zelf gas aan Europa verkopen.

Dit is waar de Nord Stream 2 op dit moment wordt aangelegd. De gasleiding maakt Oekraïne minder belangrijk als gasdoorvoerland:

'Russofobie'

VVD, CDA en PVV zijn voor de aanleg van Nord Stream 2 en de inkoop van Russisch gas, maar met kanttekeningen. "Van Russofobie kun je niet eten", zei PVV-Kamerlid De Roon. "Van een lagere energierekening wel." De PVV vindt het het belangrijkst dat Russisch gas goedkoper is dan Amerikaans gas.

VVD-Kamerlid Koopmans gelooft niet dat de afhankelijkheid van Rusland toeneemt door een extra gasleiding: "We zijn gedwongen zaken te doen met Rusland, ook al gedraagt dat zich als onze vijand. Maar dat doen we al sinds de Koude Oorlog, en we hebben aardgas gewoon nodig."

Het CDA vindt dat Russisch gas in onze "energiemix" hoort. De afspraken over Europees toezicht moeten ervoor zorgen dat Rusland geen misbruik kan maken van de situatie, zei Kamerlid Van Helvert.

'Boa constrictor'

D66, GroenLinks en SP zijn juist tegen meer inkoop van Russisch gas. "Poetin gebruikt de Nord Stream 2 als een soort boa constrictor om het laatste restje leven uit Oekraïne te wurgen" zei D66-Kamerlid Sjoerdsma. "Nord Stream 2 is niets anders dan een geopolitiek Russisch wapen."

Ook GroenLinks ziet de gasleiding als geopolitiek wapen. "Het is een sterk staaltje om te blijven volhouden dat dit puur een economisch project is", zei Kamerlid Van Ojik. Los daarvan vindt de partij dat Europa zo snel mogelijk van fossiele brandstoffen af moet.

Dat vindt ook de SP. "Er moet een groene revolutie worden ontketend", zegt Kamerlid Karabulut. "De miljardeninvesteringen zouden naar schone energie moeten gaan." Maar Nord Stream 2, al voor de helft aangelegd, lijkt een feit. En het kabinet gaat daar niets aan veranderen.


 • 20 Februari 2019 om 21:43

Na tumultueuze week blijft de vraag: hoe zelfstandig blijft KLM op termijn?

Een hand is er niet op geschud, maar ze konden in ieder geval weer samen lachen: KLM-topman Pieter Elbers en zijn baas, Air France-KLM-topman Ben Smith. Na geruchten dat Smith van Elbers af wilde, kwam gisteren het verlossende woord dat hij mag aanblijven als baas van de Nederlandse tak van het luchtvaartbedrijf. Ook zijn er nu in Parijs afspraken gemaakt met als doel het hele bedrijf verder te stroomlijnen. Wat betekent dit voor de positie van KLM?

Deskundigen twijfelen er niet aan dat Air France en KLM in de toekomst meer en meer gaan samensmelten. Op papier zijn de luchtvaartmaatschappijen al sinds 2003 één bedrijf, maar op een aantal gebieden werken ze nog redelijk los van elkaar. Zo gaan ze nog altijd over de eigen financiën en over het eigen personeel. Op andere vlakken wordt wel samengewerkt: zo bepalen ze samen de ticketprijzen en zijn er gezamenlijk nieuwe toestellen aangeschaft.

Één bedrijf

Volgens luchtvaartdeskundige Hans Heerkens van de Universiteit Twente gaan we zulke constructies in de toekomst vaker zien. "Momenteel is er nog steeds een fleet development-afdeling in Amstelveen en een in Parijs. Ik kan me voorstellen dat dat in de toekomst één afdeling zal worden." Dat betekent dat er namens één luchtvaartmaatschappij toestellen gekocht zullen worden: Air France-KLM.

Ben Smith beloofde de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) dat KLM over haar eigen kaspositie zal blijven gaan - iets dat in Nederland gevoelig ligt. Ook zullen er geen ingrijpende veranderingen komen in het routenetwerk van KLM, zo is toegezegd.

Toch kunnen er in de toekomst wel afdelingen verdwijnen op het KLM-hoofdkantoor. "Maar dat wil niet zeggen dat dat impact zal hebben op de werkgelegenheid", zegt Joost van Doesburg van de VNV. "In theorie zouden er ook afdelingen naar Nederland kunnen komen."

Tijdens de presentatie van de jaarcijfers van de holding Air France-KLM werd het vizier gericht op de toekomst. De hoogste baas Smith wil met een nieuw ceo-team, waar Elbers en Smith allebei inzitten, het bedrijf een versimpelde structuur geven.

Volgens luchtvaartdeskundige Hans Heerkens is het duidelijk dat Smith uiteindelijk één bedrijf wil maken van de luchtvaartmaatschappij. Dat KLM daarbij de onafhankelijkheid zal verliezen, is een zekerheid. "Het was altijd al de bedoeling om van de verschillende bedrijven één grote luchtvaartmaatschappij te maken."

Toch hoeft dit niet te betekenen dat de 'blauwe zwaan' in de toekomst van Schiphol verdwijnt. "Unilever verkocht in het verleden ook verschillende merken margarine, maar het is toch echt één bedrijf", zegt Heerkens. "De merken KLM en Air France spreken verschillende klantengroepen aan. Die wil je als luchtvaartmaatschappij behouden."


 • 20 Februari 2019 om 20:10

'UWV kent illegaal levenslange uitkeringen toe'

Uitkeringsinstantie UWV heeft tegen de regels in zeker 1900 arbeidsongeschikten een levenslange uitkering toegekend. Dat zeggen deskundigen en ingewijden tegen RTL Nieuws.

De beoordeling is volgens RTL gedaan door een groep verpleegkundigen, omdat het UWV een groot tekort heeft aan keuringsartsen. Dat zou in strijd zijn met de wet. Formeel stond er wel een verzekeringsarts aan het hoofd, maar die zou lang niet alle dossiers zelf hebben gezien. Bovendien hoefden lang niet alle mensen op een spreekuur te komen.

Het UWV heeft te kampen met grote achterstanden. Van zo'n 30.000 mensen moet nog het recht op een uitkering beoordeeld worden.

Taakdelegatie

In een reactie laat het UWV weten dat het gaat om een groep van ruim 2500 mensen die tussen 2006 en 2010 volledig arbeidsongeschikt zijn geraakt. In 2017 is geconstateerd dat hun uitkering ten onrechte niet opnieuw is beoordeeld. Na de herbeoordeling door verpleegkundigen bleek dat 74 procent van die groep zijn levenslange uitkering alsnog kan behouden.

Volgens het UWV is "taakdelegatie", waarbij de arts eindverantwoordelijk is maar niet alle dossiers zelf beoordeelt, bij de instantie een gebruikelijke werkwijze.

Verdacht hoog percentage

Hoogleraar sociaal recht Barend Barentsen laakt tegen RTL Nieuws de gevolgde procedure. "De wet schrijft voor dat een verzekeringsarts die beoordeling moet doen. Altijd. Ook als uitzondering kan dit niet."

De voorzitter van de beroepsvereniging van verzekeringsartsen, Wim van Pelt, wijst op het verdacht hoge toekenningspercentage van 74 procent. "Normaal is dat 17 procent, dus hier wijkt men duidelijk af van wat gangbaar is."

Stencils met een stempel

Kamerleden reageerden geschrokken op het bericht over uitkeringen tegen de regels en vroegen minister Koolmees om opheldering. Die zei dat hij er eerst dieper in wil duiken. Op zichzelf mogen taken worden gedelegeerd, maar altijd onder verantwoordelijkheid van een verzekeringsarts, benadrukte de minister. "Zoals ik het nu las, vind ik het niet zorgvuldig", zei Koolmees.

Volgens de bewindsman roept het nieuws het beeld op van "gestencilde formulieren met een stempel van de verzekeringsarts". Koolmees wil de Kamer op korte termijn nader informeren.

Onderzoek

Het UWV gaat naar aanleiding van de berichtgeving van RTL onderzoeken of het toekennen van de uitkeringen volgens interne afspraken is verlopen, en of er herstelacties nodig zijn.


 • 20 Februari 2019 om 16:04

Franse miljardenboete voor Zwitserse bank met zwartspaarders

De Zwitserse grootbank UBS heeft van de Franse rechter een boete van 3,7 miljard euro opgelegd gekregen voor belastingontduiking en witwassen. Ook moet de bank de Franse Staat een schadevergoeding betalen van 800 miljoen euro.

Het concern, een van de grootste vermogensbeheerders ter wereld, heeft volgens de rechter rijke Fransen en sporters geholpen bij het ontduiken van belasting door het geld op geheime Zwitserse bankrekeningen te zetten. Het gaat om ,,criminele daden van uitzonderlijk ernstige aard'', zegt de rechter.

UBS gaat tegen de uitspraak in beroep. De bank is het er totaal niet mee eens. De veroordeling zou niet met feiten onderbouwd zijn en enkel gebaseerd op aantijgingen en verklaringen van voormalige medewerkers.

"Er is geen enkel bewijs dat een Franse klant op Franse bodem door de bank is benaderd om een rekening in Zwitserland te openen", stelt de bank in een verklaring. "De Franse wet ondermijnt de Zwitserse soevereiniteit."

Borgsom

De bank wordt sinds 2014 in Frankrijk en België verdacht van het faciliteren van zwart geld sparen en moest al een borgsom van 1,1 miljard euro betalen aan de Franse rechtbank.

De Zwitserse bank heeft inmiddels een hele geschiedenis van boetes en schikkingen opgebouwd, onder meer voor belastingontduiking door Amerikaanse klanten, manipulatie van wisselkoersen en geknoei met de zogenoemde libor-rente. Met deze nieuwe Franse boete en schadevergoeding erbij heeft dat alles de bank al 7,3 miljard euro gekost.


 • 20 Februari 2019 om 15:15

Consument somberder: 'We zien vooral dingen die ons geld kosten'

"Het is een beetje een raadsel waarom het vertrouwen is afgenomen", reageert hoofdeconoom van het CBS Peter Hein van Mulligen op de nieuwste cijfers van het consumentenvertrouwen. Vandaag werd bekend dat we voor het eerst in vier jaar pessimistisch zijn over de economie, terwijl we wel in economisch gunstige tijden zitten.

Normaal gesproken gaan consumentenvertrouwen en economische groei hand in hand. Waarom nu niet? Van Mulligen heeft geen alomvattend antwoord op die vraag, maar denkt aan een aantal oorzaken voor ons somberen. "We vragen mensen naar de economische situatie in het algemeen en hoe ze naar hun eigen situatie aankijken. Die zijn nu beide negatief."

Het nieuws over de economie levert geen optimistisch beeld op, somt de econoom op. "De onzekerheid over de brexit, handelsoorlog met China, gele hesjes in Frankrijk en een kwakkelende Duitse economie." Maar dat betekent niet je het als Nederlander slecht hebt, zegt hij. "Zo is de kans op een baan groot, de arbeidsmarkt is goed: mensen komen makkelijk aan werk."

Daar staat tegenover dat we de gevolgen van een aantal lastenverzwaringen in onze portemonnee hebben gemerkt. "Mensen hebben voor het eerst inzicht in hun energierekening gehad en in de supermarkt is de btw gestegen. De overheid compenseert dat met lagere inkomensbelasting, maar voor veel mensen zit die loonstijging nog in het vat. Het lijkt erop dat die reparatie in de persoonlijke situatie wat tegenvalt. We zien nu vooral dingen die ons geld kosten."

Volgens Hans Dagevos, consumptiesocioloog aan de Wageningen Universiteit geldt die somberheid niet alleen voor ons uitgavepatroon. "We kunnen somber zijn over de politiek, de staat van het land. We voelen ons misschien minder op ons gemak als het gaat om immigratie of bijvoorbeeld integratie. De veranderingen in het klimaat, die komen ook op ons af. Nu ook weer die energienota die tegenvalt en mensen denken al snel: zie je wel, ik ben weer de sjaak."

Cocooning

Hoewel het vertrouwen is afgenomen, we geven nog steeds geld uit. Zo wordt een grote aankoop als een huis niet geschuwd, hoewel de bereidheid wel iets is afgenomen. "We hebben natuurlijk tien jaar onze hand op de knip gehad, we willen nu weer geld uitgeven", zegt Dagevos. "We verhuizen meer, doen aan cocooning. We hebben invloed op onze omgeving thuis, daar voelen we ons wel veilig. En dus geven we daar meer geld aan uit, aan bijvoorbeeld de inrichting, om die omgeving aangenaam te maken."

Het is nu voor het eerst in jaren dat er meer pessimisten dan optimisten zijn onder de geënquêteerden bij het CBS. Econoom Van Mulligen wijst erop dat het vertrouwen met het cijfer -2 nog maar een kleine negatieve indicator is. Het dieptepunt werd bereikt in maart 2013, toen was het maar liefst - 41.

Van Mulligen wijst er ook op dat het consumentenvertrouwen vaak vooruitloopt op de economische groei. "Zo zagen we bij de vorige economische crisis in 2008 al een jaar eerder een daling in het vertrouwen. Laten we hopen dat het nu anders is."


 • 20 Februari 2019 om 12:19

PostNL stopt met omstreden constructie, FNV eist nabetaling

PostNL stopt met het inzetten van personeel via onderaannemers in zijn pakketsorteercentra, het zogenoemde contracting. Het bedrijf kreeg felle kritiek van vakbond FNV over die constructie. Volgens de bond worden deze pakketsorteerders onderbetaald. "De cao wordt op die manier weggetoverd", zegt Masja Zwart van FNV.

De bond had een rechtszaak aangespannen tegen PostNL en tegen uitzendbureau Tempo-Team, dat de constructie mogelijk maakte. Voordat die zaak dient, stoppen beide partijen met de constructie en gaat PostNL over op het inzetten van uitzendkrachten. Dat gebeurt in de loop van dit jaar. Uiterlijk volgend jaar is het bedrijf er helemaal mee gestopt.

PostNL zegt gelijke beloning voor pakketsorteerders van belang te vinden en duidelijkheid te willen geven in de maatschappelijke discussie.

Afrekenen

Het bedrijf is echter nog niet af van de kwestie. FNV eist genoegdoening voor de sorteerders die volgens de constructie hebben gewerkt. "Ze hebben ze jaren onderbetaald", zegt Masja Zwart van FNV in het NOS Radio 1 Journaal. "Er moet nog wel worden afgerekend."

De rechtszaak wordt doorgezet. De FNV denkt meer kans te maken om gelijk te krijgen nu PostNL met de constructie stopt. "PostNL erkent hiermee indirect schuld. Ze kunnen nu lastig volhouden in de rechtbank dat de constructie deugt. We zijn er nog niet klaar mee, maar het is een fantastisch signaal dat grote partijen nu afstand nemen van de constructie."

Volgens Tempo-Team voldoet de constructie aan de wet en is het personeel marktconform betaald.


 • 20 Februari 2019 om 11:02

Aantal mensen met een betalingsachterstand gedaald

Het aantal mensen met een betalingsachterstand op een lening is het afgelopen jaar gedaald. Volgens het BKR, het Bureau Krediet Registratie, had 6,2 procent van de mensen met een geregistreerd krediet in 2018 een betalingsachterstand. Een jaar eerder was dat nog 6,6 procent.

Kredietverstrekkers moeten elke lening aanmelden bij het BKR. Daardoor kan worden gecontroleerd of het verantwoord is iemand een nieuwe lening te geven.

Opvallend is dat het totaal aantal mensen met een geregistreerd krediet het afgelopen jaar juist steeg, van 10,4 naar 10,8 miljoen mensen. Dit komt onder meer doordat sinds 2017 ook kleinere leningen, voor bijvoorbeeld een mobiele telefoon, worden opgenomen in het register.


 • 20 Februari 2019 om 09:25

Opnieuw goed jaar KLM, topman Elbers blij na 'moeilijke periode'

Luchtvaartmaatschappij KLM heeft een goed jaar achter de rug. Vorig jaar was de winst ruim een miljard euro, ongeveer net zo veel als een jaar eerder. Topman Pieter Elbers is tevreden met het resultaat.

Hij reageerde ook op de speculatie over zijn positie de afgelopen weken. "Het is een complexe periode geweest. Ik ben blij dat die achter de rug is en dat we gewoon vooruitgaan."

Elbers zei dat hij zich nu weer vooral wil bezighouden met de "business":

Gisteren werd bekend dat Elbers mag aanblijven als president-directeur van KLM. Er waren geruchten dat de Canadese topman Ben Smith van Air France-KLM van de Nederlander af wilde, omdat hij van het concern meer één bedrijf wil smeden.

In ruil voor het aanblijven van Elbers, treedt Smith toe tot de raad van commissarissen van KLM. Dat betekent in de praktijk dat hij over zijn schouder gaat meekijken. De KLM-topman zei dat hij samen met de Canadees "alle onderdelen Air France-KLM een stap verder wil helpen".

Hij is daarom blij met het speciale comité van ceo's dat in het leven is geroepen. "Ik denk dat het heel belangrijk is dat we als KLM meesturen met de koers van het bedrijf. Dat we de dingen die we in Amsterdam of Amstelveen goed doen, ook kunnen delen met de collega's daar."

Voor de persconferentie over de kwartaalcijfers poseerden Smith en Elbers voor de camera's. Op de vraag van fotografen of ze elkaar de hand wilden schudden, werd niet gereageerd:

Elbers zei dat de cijfers laten zien dat het goed gaat bij KLM. "Maar je kan nooit achterover leunen." Bij Air France waren de resultaten het afgelopen jaar een stuk minder. De winst kelderde er met 600 miljoen euro naar ruim 250 miljoen euro.

Het verschil in resultaten met het zusterbedrijf is volgens Elbers te danken aan de bedrijfsvoering bij KLM. "Alles bij elkaar zorgt dat ervoor dat alle wijzertjes de goede kant op gaan."

De Nederlandse topman ging ook nog in op alle steun die hij de afgelopen tijd kreeg van het KLM-personeel. Dat voerde actie voor zijn aanblijven. Een petitie werd 25.000 keer ondertekend. Dat is hartverwarmend geweest, zei Elbers.


 • 20 Februari 2019 om 07:39

Vertrouwen consumenten voor het eerst in jaren negatief

Het vertrouwen van Nederlandse consumenten is voor het eerst in vier jaar tijd negatief. Zowel het oordeel over de stand van de economie als de bereidheid om grote aankopen te doen verslechterde iets.

Het consumentenvertrouwen is in februari uitgekomen op min 2, zo maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend. Het negatieve cijfer betekent dat er nu meer pessimisten dan optimisten zijn. Het vertrouwen daalt al maanden op rij en heeft nu het laagste punt sinds februari 2015 bereikt.

Toch hebben consumenten in december 2,3 procent meer besteed dan een jaar eerder. Onder meer aan voedingsmiddelen en auto's werd meer uitgegeven.

Dieptepunt in 2013

Ondanks de daling staat het consumentenvertrouwen nog altijd iets boven het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar, dat op min 3 ligt. Het dieptepunt werd bereikt tijdens de laatste economische crisis; in maart 2013 stond het cijfer op min 41.


 • 20 Februari 2019 om 06:54

CDA en GL twijfelen aan kwaliteiten Planbureau Leefomgeving

Het CDA en GroenLinks in de Tweede Kamer twijfelen aan de kwaliteiten van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Regeringspartij CDA wijst op het rekenmodel voor de verkoop van elektrische auto's. Oppositiepartij GroenLinks heeft bredere kritiek.

CDA-Kamerlid Omtzigt zegt dat het rekenmodel voor elektrische auto niet controleerbaar is. In antwoorden op Kamervragen over de voorspelling van die verkoop zat het kabinet er volgens hem meer dan 100 procent naast. "Het gaat om een miljardenderving aan subsidies en belastingen voor de overheid", zegt hij.

GroenLinks: Planbureau is onderbezet

Het CDA wil meer weten over het rekenmodel van het PBL. Maar dat is volgens staatssecretaris Snel van Financiën geheim. Een nadere wetenschappelijke validatie wil het kabinet ook niet geven.

Het PBL is op dit moment de plannen uit het concept-Klimaatakkoord aan het doorrekenen. Daarbij wordt hetzelfde rekenmodel gebruikt als bij de elektrische auto's.

GroenLinks-Kamerlid Van der Lee is ook kritisch. Hij zegt dat het PBL nog maar elf jaar bestaat en modellen gebruikt die nog niet goed zijn uitgewerkt. "Hun ramingen lopen vaak achter op de marktontwikkelingen en ze zijn simpelweg onderbezet."

Ook Van der Lee zegt dat het planbureau "helaas geen transparant en interactief model" heeft.

Gisteren waren cijfers van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) ook het middelpunt van discussie. De energierekening valt dit jaar veel hoger uit dan verwacht, en ook veel hoger dan het kabinet had voorgespiegeld.

De inschattingen van het PBL bleken oud te zijn. Ze kwamen uit de Nationale Energieverkenning (NEV) 2017. Het planbureau had door de drukte rond het concept-Klimaatakkoord geen tijd gehad in 2018 nieuwe berekeningen te maken.

Minister Wiebes zei gisteren dat hij het PBL heeft gevraagd een update te maken van de energiekosten, zodat het kabinet een betere inschatting kan maken van de gevolgen. Samen met de bijgestelde koopkrachtplaatjes van het Centraal Planbureau zijn dit voor het kabinet belangrijke cijfers om dit jaar het beleid op te baseren.

Klimaatakkoord

Maar de vraag is of Wiebes die nieuwe cijfers gaat krijgen. Want de tientallen rekenmeesters van het PBL en het Centraal Planbureau werken nog steeds hard aan de doorrekeningen van het klimaatakkoord. Aan de NOS laat het PBL weten hierbij toch weer uit te gaan van de cijfers uit de NEV 2017.

Volgens een woordvoerder moet dat geen problemen opleveren. "Dat die cijfers oud zijn is maar relatief, want het klimaatakkoord gaat over de periode tot 2030. Schommelingen in de huidige energieprijzen hebben niet veel effect op het beleid in 2030." De berekeningen zijn een week voor de verkiezingen klaar en gaan naar verwachting tot veel politieke discussie leiden.


 • 20 Februari 2019 om 03:04
OuderNOS Economie

Grootschalige aardbeienfraude veroordeeld, maar geen celstraf

Een schijnconstructie rond aardbeien, frambozen, asperges en champignons leverde zakenman Theo van K. miljoenen op, maar uiteindelijk liep hij tegen de lamp. De rechtbank in Den Bosch gaf de 71-jarige Van K. vandaag twee jaar voorwaardelijke cel, 240 uur taakstraf en een boete van 134.000 euro.

Het vonnis is veel lager dan geëist. Het Openbaar Ministerie had vijf jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist en is het dan ook volstrekt oneens met de uitspraak.

Geplukt

Vanaf 2005 maken tientallen grote Nederlandse tuinders gebruik van de constructie van Van K. Zijn belangrijkste troef: hij koopt hun aardbeien, frambozen, asperges en champignons op nog voordat ze geoogst zijn. Oftewel 'op stam'.

Wanneer ze daarna rijp zijn, levert Van K. via zijn buitenlandse bedrijf de plukkers, voornamelijk uit Polen. Zo betaalt hij geen sociale premies en loonbelasting, en is het personeel dus goedkoop.

Een bedrijf op Cyprus, ook van Van K., koopt de oogst op, zodat een ander bedrijf van hem in Nederland (Europe Fruit Trade) die weer kan doorverkopen aan onder meer Nederlandse supermarkten, zoals Albert Heijn.

Luxemburgse rekeningen

De oogst wordt voor veel meer geld verkocht dan het bedrag waarvoor die eerder op stam is opgekocht. Niet alleen Van K. zelf profiteert daarvan, maar ook de tuinders die aan de constructies meewerken.

In Luxemburg opent Van K. namelijk een bankrekening, en hangt daar nog 27 rekeningen onder. De tuinders krijgen toegang tot zo'n onderliggende rekening.

Van K. zorgt ervoor dat een groot deel van het geld dat hij krijgt voor de uiteindelijke verkoop van de aardbeien, frambozen, asperges en champignons, via omwegen op die onderliggende rekeningen terechtkomt. Bij de tuinders dus.

20 miljoen en een vliegtuig

Samen met de tuinders heeft hij jarenlang ruim 1200 van dit soort overeenkomsten gesloten. Bij elkaar waren die goed voor 300 miljoen euro omzet.

Slechts een deel van de opbrengst van hun producten nemen de tuinders mee in hun boekhouding. Zo'n 20 miljoen blijft op de buitenlandse rekeningen, ver weg van de Belastingdienst. Voor zichzelf koopt Van K. een vliegtuig: een Socata TBM 700.

Strafvermindering

De rechter zei vandaag dat hij vindt dat de man jaren onvoorwaardelijke cel verdient, maar om meerdere redenen heeft hij die niet opgelegd. Enerzijds is een lagere straf opgelegd vanwege de lange duur van de rechtszaak, namelijk acht jaar.

Wat ook meespeelt, is dat achttien medeplichtige tuinders eerder hebben geschikt met het OM. Zij kregen geen celstraffen maar taakstraffen oplopend tot 120 uur. Verder moesten zij het onterecht verdiende geld terugbetalen aan de staat, en alsnog hun belasting afdragen.

Omdat de rol van Van K. volgens de rechter niet belangrijker was dan die van de tuinders - ze hadden elkaar nodig om de constructie te laten werken - kan hij nu niet een veel zwaardere straf krijgen. In een reactie op het vonnis zegt het OM dat het gaat kijken of er hoger beroep wordt ingesteld.

Of Van K. in hoger beroep wil, is niet duidelijk. Hij wilde na het vonnis niet reageren. Eerder zei hij in de rechtbank dat hij niets had misdaan. "We hebben de economie juist geholpen."


 • 19 Februari 2019 om 20:26

Zo groeide Schiphol van grasveld naar internationale luchthaven

Schiphol moet groeien. Althans, als het aan minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) ligt. Maar omwonenden en actiegroepen zijn daar tegen. De discussie of de luchthaven moet uitbreiden, of dat-ie wel op de goeie plek ligt, is ongeveer al zo oud als de luchthaven zelf, zegt luchtvaarthistoricus Marc Dierikx van het Huygens instituut. Hoe werden eerdere uitbreidingen ontvangen?

In den beginne

Schiphol werd in 1916 gebouwd in de Haarlemmermeerpolder. Simpelweg omdat de grond daar het goedkoopst was. Er was geen landingsbaan, alleen een groot grasveld, en je kon er alleen komen via een lastig begaanbaar grindpad.

In de vier loodsen op onderstaande foto stonden de vliegtuigen geparkeerd.

"De grond was eigenlijk totaal ongeschikt voor luchtvaart", zegt Dierikx. Dus toen in de jaren 30 steeds meer landingen op het veld kwamen, zakten veel vliegtuigen erdoorheen. En dus moesten er betonnen landingsbanen komen. Een idee uit Amerika.

"In die periode was iedereen heel blij met Schiphol. Het maakte dat Nederland internationaal ging meetellen. En de omwonenden vonden die paar overvliegende vliegtuigen maar wat prachtig", zegt Dierikx.

Toch werd ook in de jaren voor de Tweede Wereldoorlog al eens geopperd dat Schiphol verplaatst moest worden. "De toenmalige baas van de KLM, Plesman, vroeg zich af of Schiphol niet tussen Haarlem en Leiden opnieuw moest worden gebouwd. Daar was nog een heel stuk ongebruikt land. En de luchthaven was daar een stuk bereikbaarder."

Daar was niet iedereen het mee eens: "Er was zelfs een actiegroep, 'S.O.S.-Schiphol', voor het behoud van het vliegveld op die plek. Dat kunnen we ons nu niet meer voorstellen."

Swipe en zie hoe Schiphol groeit:

Begin jaren 70 werd met het idee gespeeld dat Schiphol in de Noordzee kon worden gebouwd. "Ook nu hoor ik dat plan weleens. Maar niemand heeft iets in zee te zoeken. En het is veel te duur om de infrastructuur te maken", vindt Dierikx.

De Bulderbaan

Geen verhuizing dus. En daarom liggen de zes banen van Schiphol nog steeds in hetzelfde gebied. Vier van die banen zijn al in de jaren 60 gebouwd.

Zoals je op de kaart kunt zien: toen werd vooral gebouwd in de juiste windrichting. Want vliegtuigen konden toen alleen tegen de wind in opstijgen.

Bij die ontwikkeling werd geen rekening gehouden met lawaai, zegt Dierikx. "Rond diezelfde tijd werden de propellers vervangen door straalmotoren. Die waren nodig omdat ze minder brandstof verbruikten, harder vlogen en grotere vliegtuigen konden voortbewegen."

Maar die maakten ook meer lawaai. Dat werd duidelijk toen de Amsterdamse wijk Buitenveldert onder de vliegroute naar de Buitenveldertbaan werd gebouwd. "Huizen liggen precies onder opstijgende en landende vliegtuigen. Die baan wordt niet voor niks de Bulderbaan genoemd."

En sindsdien is de perceptie van omwonenden - ook in andere delen rondom Schiphol - veranderd, stelt Dierikx. "Het is een eeuwigdurend verhaal: we willen het liefst vliegvelden waar niemand woont. Maar dan komen er mensen wonen die op die plek werken en niet zo ver willen reizen.

"Zo ging het bijvoorbeeld bij Charles de Gaulle ten noorden van Parijs. Dat werd juist daar gebouwd, omdat er niemand woonde. Maar je ziet nu dat ook daar veel bebouwing is nu - en dus veel overlast."


 • 19 Februari 2019 om 17:08
❌