[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

๐Ÿ”’
โŒ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Gisteren โ€” 22 Maart 2019KNMI: Nieuwsberichten

Klimaatverandering is tastbaar geworden

Klimaatverandering is tastbaar geworden. De warme zomer van 2018 was hier een voorbeeld van. Om inzicht te krijgen in hoe onze toekomst eruit ziet, is verder klimaatonderzoek nodig. Maar zonder wereldwijde waarnemingen is dat onderzoek niet mogelijk. De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) zorgt voor het in stand houden van dit wereldwijde meetnetwerk. De WMO viert 23 maart haar verjaardag.

 • 22 Maart 2019 om 14:00
OuderKNMI: Nieuwsberichten

Homogenisatie zorgt voor betrouwbare temperatuurreeksen

Een temperatuurreeks noemen we homogeen wanneer de variaties daarin alleen het gevolg zijn van fluctuaties of veranderingen in weer en klimaat. In de praktijk hebben we te maken met veranderingen in de manier van meten of veranderde meetomstandigheden. Dit veroorzaakt kunstmatige breuken of trends (inhomogeniteiten) in een temperatuurreeks. Voorbeelden hiervan zijn: een verandering van thermometerhut, een verplaatsing van de metingen van een locatie in de stad naar een locatie buiten de stad of stedelijke bebouwing rondom een meetlocatie.

 • 19 Maart 2019 om 14:00

Lente in Nederland vroeg

De lente begint in Nederland en Noord-Duitsland eerder dan waar dan ook zo ver naar het noorden. Ook begint de lente nu gemiddeld drie weken eerder dan een eeuw geleden.

 • 19 Maart 2019 om 00:00

Hoe zijn oude klimaatvoorspellingen op basis van zonneactiviteit uitgekomen?

Met enige regelmaat wordt voorspeld dat de aarde binnenkort gaat afkoelen door de afnemende activiteit van de zon, die immers voor bijna al onze warmte zorgt. De zonneactiviteit is de laatste tien jaar inderdaad afgenomen, maar de aarde blijft opwarmen. Dit geeft duidelijk aan dat de invloed van zonneactiviteit veel kleiner is dan die van broeikasgassen.

 • 12 Maart 2019 om 11:00

Nieuwe inzichten meten grondversnelling Groningen

Een eerder geconstateerde technische afwijking in versnellingsmeters in het Groningen-gasveld blijkt volgens laatste inzichten geen gevolgen te hebben voor de KNMI-hazardmap. Deze hazardmap geeft een inschatting weer van de mogelijke grondversnellingen door aardbevingen in de toekomst in Groningen.

 • 7 Maart 2019 om 15:00

Precies meten waar methaangas vrijkomt

Methaan is, na CO2, verreweg het belangrijkste broeikasgas waarvan door toenemende hoeveelheid de wereldwijde opwarming van het klimaat wordt veroorzaakt. Deze week zijn de eerste metingen van methaan met het satellietinstrument Tropomi vrijgegeven. Veel onzekerheden rond de methaanuitstoot kunnen met deze metingen worden verkleind.

 • 6 Maart 2019 om 11:00

Nieuwe expositie Watersnoodmuseum met KNMI

Vrijdag 1 maart 2019 is in het Watersnoodmuseum de tentoonstelling ‘De Veranderende Wereld’ geopend door museumdirecteur Siemco Louwerse en Gerard van der Steenhoven, hoofddirecteur van het KNMI. Hierin worden de effecten in beeld gebracht van het veranderende klimaat op het leven in Nederland.

 • 1 Maart 2019 om 11:00

Lentegevoel aan het einde van zeer zachte winter

De winter van 2018-2019 was zeer zacht en zeer zonnig. De laatste week van de winter was zelfs lenteachtig met temperaturen tussen de 15 en 20 graden.

 • 28 Februari 2019 om 00:00

Zachte februaridagen zeldzaam

Twee dagen op rij boven de 18 ºC in De Bilt: gisteren 18,3 ºC en vandaag 18,9 ºC, de hoogste februari-temperatuur hier tenminste sinds het begin van de metingen in 1901. De hoogste temperaturen in februari zijn nu rond de anderhalve graad hoger dan een eeuw terug, in lijn met de algemene opwarming van Nederland. Zo'n extreem was een eeuw geleden vrijwel onmogelijk.

 • 26 Februari 2019 om 19:30

Hellmann-getal als maat voor winterkou

Het is iets wat we vaker horen: 'de winters zijn niet meer wat ze geweest zijn' of 'de jongere generaties hebben nog geen echter winter meegemaakt'. Nu weten we weliswaar dat het klimaat verandert en de gemiddelde temperatuur wereldwijd stijgt, maar betekent dat ook dat de Nederlandse winters veranderen?

 • 25 Februari 2019 om 00:00

Veelgestelde vragen afwijking versnellingsmeters Groningen

Seismologen van het KNMI hebben een afwijking ontdekt in de versnellingsmeters in het netwerk in de provincie Groningen. Veelgestelde vragen over deze technische afwijking.

 • 22 Februari 2019 om 10:30

Technische afwijking in meten grondversnelling Groningen

Seismologen van het KNMI hebben de afgelopen maanden een afwijking ontdekt in de versnellingsmeters in het netwerk in de provincie Groningen. Versnellingsmeters leggen de grondversnelling vast die optreedt bij een aardbeving. Het euvel heeft geen gevolgen voor de geregistreerde aardbevingen. Het KNMI betreurt de situatie en biedt zijn excuses aan. 

 • 21 Februari 2019 om 11:00
โŒ