[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
OuderKNMI: Nieuwsberichten

Lichtende nachtwolken vaker te zien door toename in methaan

Midzomernacht is de tijd van het jaar waarin lichtende nachtwolken in Nederland goed te zien zijn. Vóór de industriële revolutie was de kans op het waarnemen van heldere lichtende nachtwolken slechts eens per 100 jaar. Tegenwoordig worden deze wolken elk jaar wel gezien. Dat komt waarschijnlijk door de toename van methaanconcentraties in de atmosfeer. Aan het eind van de avondschemering of in de nanacht, vijf kwartier vóór zonsopkomst kan zonlicht door ijle ijswolken op ongeveer 85 km hoogte worden weerkaatst. Er is dan een lichtende wolkensluier als een soort spinnenrag aan de noordelijke hemel zichtbaar, zoals in de nacht van 19 op 20 juni 2020 (figuur 1).

  • 7 Juli 2020 om 00:00

Junimaand met twee gezichten

Met een gemiddelde temperatuur van 17,5°C was afgelopen junimaand zeer warm. Normaal is 15,6 °C gemiddeld. Deze junimaand had twee gezichten: zeer zonnig, maar ook nat.

  • 1 Juli 2020 om 11:10

De ogen van de meteoroloog

Meteorologen kijken iedere dag naar het weer, maar hun ogen kunnen ook niet alles zien. Daarom krijgen ze hulp van vele ogen die boven de aarde zweven. Satellieten zijn tegenwoordig onmisbaar voor weersverwachtingen en worden steeds belangrijker. Naast monitoren van het weer en voeden van weermodellen, spelen ze ook een rol op het gebied van monitoring van klimaatverandering.

  • 30 Juni 2020 om 00:00

De permafrost ontdooit

Het noordpoolgebied warmt hard op, veel sneller dan de rest van de wereld, op sommige plekken zelfs een graad per tien jaar. Hierdoor zijn de bevroren toendragebieden oftewel permafrost, die ongeveer 20 procent van alle land op aarde beslaan (figuur 1), aan het smelten. Is dat erg?

  • 23 Juni 2020 om 00:00

Klimaateffecten van methaan

Methaan is na CO2 het belangrijkste broeikasgas waarvan de hoeveelheid in de atmosfeer toeneemt door menselijke activiteiten. De tijd dat methaan het klimaat opwarmt is echter relatief kort. Dit is belangrijk voor het methaanbeleid om de mondiale opwarming zoals internationaal afgesproken tot minder dan 2 graden te beperken. Een versimpelde uitleg van complexe natuurkunde.

  • 16 Juni 2020 om 00:00

Stikstofdioxide (NO2) gemeten vanuit de ruimte

Het adviescollege Meten en Berekenen adviseert om ook satellietgegevens te gaan gebruiken als ondersteuning van grondwaarnemingen van stikstofdioxide (NO2). Vandaag heeft het adviescollege het eerste rapport ‘Niet uit de lucht gegrepen’ aan de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit aangeboden.

  • 5 Maart 2020 om 15:30

Kans op bosbranden AustraliΓ« toegenomen door klimaatverandering

De opwarming van de aarde door broeikasgassen heeft bijgedragen aan de weersomstandigheden die de catastrofale bosbranden in Zuidoost-Australië mogelijk maakten. Dat blijkt uit onderzoek van World Weather Attribution, een internationaal team van wetenschappers onder leiding van het KNMI en de Universiteit van Oxford.

  • 4 Maart 2020 om 18:00

CO2-afvoer door walvissen

De opname van CO2 door een potvis is te vergelijken met de opname door zo’n 3000 bomen. Een toenemend aantal walvissen blijkt te helpen om klimaatverandering tegen te gaan. Hoe doen walvissen dit?

  • 3 Maart 2020 om 00:00

Op één na zachtste winter was somber en zeer nat

Deze winter was de op één na zachtste winter sinds 1901, het begin van de metingen. De temperatuur lag gemiddeld op 6,4 °C tegen 3,4 °C normaal. De zachtste winter was die van 2006-2007 met 6,6 °C. Dit seizoen was daarnaast somber en nat.

  • 28 Februari 2020 om 10:00

Zo'n zachte winter wordt heel gewoon

De meteorologische winter is bijna voorbij en echt winterweer is er niet geweest. Een wat koude nacht na kerst en een paar sneeuwvlokken in het noorden van het land, meer was het niet. Het koudegetal bleef op 0,1 steken, net geen record. De wintergemiddelde (december-februari) temperatuur komt gezien de weersverwachting waarschijnlijk op 6,4 graden uit, de op een na hoogste sinds 1707, net na de winter van 2007. Zo'n hoge wintertemperatuur was vroeger vrijwel onhaalbaar maar komt nu ongeveer eens in de zes jaar voor door de opwarming van de aarde door broeikasgassen.

  • 25 Februari 2020 om 08:00
❌