[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

๐Ÿ”’
โŒ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Vandaag โ€” 23 Februari 2018KNMI: Nieuwsberichten

Koude week door verzwakte poolwervel

Nederland bereidt zich voor op de koudste week van de winter. Waar komt de plotselinge weersomslag aan het einde van de meteorologische winter vandaan? De oorzaak vinden we in de hoge luchtlagen boven de Noordpool. Daar trad rond 12 februari een bijzonder weerfenomeen op: een plotselinge stratosferische opwarming, in het Engels Sudden Stratospheric Warming (SSW). De hierdoor sterk verstoorde atmosferische circulatie brengt nu een flinke portie winterkou naar Nederland.

 • 23 Februari 2018 om 00:00
OuderKNMI: Nieuwsberichten

Tropische verrassing verdwijnt

Door de wereldwijde temperatuurstijging slinken ijskappen en gletsjers over de hele wereld in rap tempo. Het bekendst zijn de Groenlandse ijskap en die van het zuidpoolgebied, waarvan het smeltwater belangrijk bijdraagt aan de zeespiegelstijging. Minder bekend is dat er ook in de tropen gletsjers voorkomen, maar de vraag is hoe lang nog?

 • 21 Februari 2018 om 00:00

Overstromingen door tropische cyclonen en zeespiegelstijging

Op het noordelijk halfrond is het winter waardoor er nauwelijks tropische cyclonen zijn. Op het zuidelijk halfrond is het nu echter hoogzomer. Vorige week maandag werd de Polynesische eilandengroep Tonga getroffen door de zeer zware tropische cycloon Gita. Zo’n cycloon vormt een groot risico voor laag gelegen gebieden en dat risico neemt door de verwachte zeespiegelstijging sterk toe.

 • 19 Februari 2018 om 00:00

Herstelt de ozonlaag nu wel of niet?

Vorig jaar werd wereldwijd gewezen op eerste tekenen van herstel van de ozonlaag. Het KNMI rapporteerde op basis van eigen metingen dat het ozongat boven de Zuidpool met 20 procent is geslonken sinds het jaar 2000. Wat zeggen de waarnemingen tot nu toe over het herstel van de ozonlaag buiten de poolgebieden?

 • 16 Februari 2018 om 00:00

Zeespiegelstijging kijken op het strand

Dat de zeespiegel stijgt door klimaatverandering is nauwelijk nog nieuws. Maar hoe bepalen we die stijging? Zelfs op een mooie stranddag lijkt het door alle variaties onmogelijk die enkele millimeters stijging per jaar precies vast te stellen, laat staan op een dag met storm en hoge golven. Het zien van zeespiegelstijging vereist een weidse blik of een lange adem.

 • 14 Februari 2018 om 00:00

Winterinval Spanje helpt watervoorraad

De koude-uitbraak in Spanje vorige week heeft naast veel overlast door sneeuwval ook positieve gevolgen. Na historisch lage watervoorraden begin 2018, is er toch voorzichtig optimisme over de watervoorziening aan huishoudens voor dit jaar.

 • 12 Februari 2018 om 00:00

Sneeuwzekerheid op de Olympische Spelen

De komende weken zijn alle ogen gericht op de Olympische Spelen in Pyeongchang, Zuid-Korea. Sporters hebben jaren getraind voor dit moment, maar ook het Olympisch Comité heeft in die tijd niet stil gezeten. Bij de keuze van de gaststad speelt het weer een belangrijke rol.

 • 9 Februari 2018 om 00:00

Trends in weerextremen wereldwijd

Wereldwijd verandert extreem weer door klimaatverandering. Het ligt voor de hand dat door de wereldwijde opwarming warmte- en neerslagextremen gemiddeld toenemen, en koude-extremen afnemen. De wereld heeft echter veel verschillende weertypes, zodat dit niet overal en in elk seizoen opgaat. Dit overzicht is dus niet volledig, maar geeft een indruk van wat we op het KNMI nu weten van waargenomen trends in extreem weer.

 • 7 Februari 2018 om 00:00

Nieuwe leerstoel brengt gevolgen klimaatverandering en ijsvrij Arctisch gebied in beeld

Het Arctische gebied maakt snelle en hevige veranderingen door. De temperatuur stijgt er twee tot drie keer zo snel als in de rest van de wereld, zee-ijs smelt razendsnel weg, en de neerslag neemt toe. Waar leiden deze veranderingen toe? Zijn we op weg naar een ijsvrije Arctic, waar de temperatuur zo mild wordt dat regenval de norm wordt in plaats van sneeuw? En zo ja, wat zijn hiervan de gevolgen, bijvoorbeeld voor Arctische ecosystemen en voor de koolstofcyclus?

 • 5 Februari 2018 om 00:00

Aarde steeds groener

Uit satellietmetingen blijkt dat wereldwijd het gemiddelde bladerdek toeneemt. De voornaamste oorzaak is dat planten beter groeien door de toename van CO2 in de atmosfeer. Bijkomend gevolg is dat de jaarlijkse variatie in de atmosferische CO2- concentratie groter is geworden.

 • 5 Februari 2018 om 00:00

Sterke afsmelting gletsjers op Spitsbergen

De gletsjers op Spitsbergen trekken zich razendsnel terug. Dit heeft – uiteraard – te maken met de sterke opwarming van het noordpoolgebied, maar ook met de specifieke topografie van de Arctische eilandengroep. De afsmelting draagt bij aan de zeespiegelstijging, maar heeft ook heel praktische gevolgen.

 • 2 Februari 2018 om 00:00

Sombere januari zonder winter

Het weer in de afgelopen maand deed meer denken aan de herfst dan aan de winter. Sneeuw viel er nauwelijks en het was vaak onstuimig weer. Deze maand staat in de top 10 zachtste januarimaanden sinds het begin van de metingen.

 • 1 Februari 2018 om 09:00

65 jaar na de Watersnoodramp

Zeeland en delen van Zuid-Holland en Noord-Brabant werden 65 jaar geleden getroffen door de grootste Nederlandse natuurramp van de twintigste eeuw. Door een combinatie van noordwesterstorm en springtij braken 1 februari 1953 de dijken door en kwamen 1836 mensen om het leven. De Watersnoodramp was de aanleiding voor het bouwen van de Deltawerken, waardoor de kans op overstromingen flink is afgenomen.

 • 31 Januari 2018 om 00:00

KNMI en Watersnoodramp: gevecht tegen de klok

In de uren voorafgaand aan de Watersnoodramp op 1 februari 1953 was de spanning in de weerkamer van het KNMI in De Bilt om te snijden. Meteoroloog Postma was ernstig bezorgd over de stormdepressie die de Noordzee naderde en de zeer hoge waterstanden die de wind zou gaan veroorzaken.

 • 29 Januari 2018 om 09:00

KNMI sloeg alarm voor Watersnoodramp

In de nacht voorafgaand aan de Watersnoodramp op 1 februari 1953 was de spanning in de weerkamer van het KNMI in De Bilt om te snijden. Meteoroloog Postma was ernstig bezorgd over de stormdepressie die de Noordzee naderde en de zeer hoge waterstanden die de wind zou gaan veroorzaken.

 • 29 Januari 2018 om 09:00

Zeer zware storm van 18 januari

Nederland werd donderdag 18 januari ontregeld door een uitzonderlijk zware storm met zware windstoten van meer dan 120 kilometer per uur in het binnenland. Het KNMI verhoogde ’s ochtends het waarschuwingsniveau van code oranje naar rood. Zo'n zware storm komt maar eens in de paar jaar voor. In het lijstje van de zwaarste stormen van de afgelopen 50 jaar valt deze storm binnen de top 10.

 • 29 Januari 2018 om 00:00

Hoogwater in rivieren

Overgelopen uiterwaarden, gevulde nevengeulen: het water in de rivieren staat hoog. Al sinds halverwege december is de stand van de Rijn verhoogd, met een piek van 14,65 meter boven NAP op 10 januari. Door overvloedige neerslag in Zuid-Duitsland en Zwitserland afgelopen week zal volgens Rijkswaterstaat komende zondag of maandag het waterpeil opnieuw stijgen tot rond 14,55 meter boven NAP.

 • 26 Januari 2018 om 00:00

Historische weergegevens redden

Veel historische waarnemingen van het weer zijn alleen op papier beschikbaar. Ze zijn van grote waarde voor bijvoorbeeld de interpretatie van klimaatverandering. Om te voorkomen dat ze verloren gaan, worden historische weergegevens steeds vaker digitaal toegankelijk gemaakt.

 • 24 Januari 2018 om 00:00
โŒ