[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

๐Ÿ”’
โŒ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Vandaag โ€” 26 September 2017KNMI: Nieuwsberichten

Zorgen om vulkaan op Bali

Onder de vulkaan Mount Agung op het Indonesische eiland Bali neemt het aantal aardbevingen sterk toe. Reden genoeg voor de evacuatie van tienduizenden inwoners rond de vulkaan. Een uitbarsting kan ieder moment gebeuren, maar ook uitblijven. Het verleden leert dat Mount Agung tot zeer grote uitbarstingen in staat is waarbij veel slachtoffers kunnen vallen. De laatste keer dat dit gebeurde, in de jaren 60, kwamen 1700 mensen om het leven.

 • 26 September 2017 om 11:00

De hete zomer van 2017 in Zuid-Europa

Afgelopen zomer was het heet rond de Middellandse Zee. Spanje en Portugal waren in juni recordwarm, wat bijdroeg aan hevige bosbranden. Half juli werd in Madrid het record van de warmste middagtemperatuur van 2012 geëvenaard (40.6 ºC). In de eerste dagen van augustus bracht een hittegolf met bijnaam "Lucifer" nog nooit gemeten maximum- en minimumtemperaturen in Zuidoost Frankrijk, Corsica, Italië en Kroatië (figuur 1). Ook de zomertemperatuur, gemiddeld over juni, juli en augustus, was op vele plaatsen de hoogste ooit gemeten (figuur 2).

 • 26 September 2017 om 00:00
Gisteren โ€” 25 September 2017KNMI: Nieuwsberichten

Mooi herfstweer vaak gepaard met mist

De herfst is zomers van start gegaan. Een van de meest karakteristieke weerfenomenen van de herfst is mist. Mooi weer in dit seizoen gaat vaak gepaard met mist.

 • 25 September 2017 om 09:00
OuderKNMI: Nieuwsberichten

Trillingen gemeten in Noord-Korea

Zaterdag 23 september zijn er twee seismische gebeurtenissen waargenomen in het noordoosten van Noord-Korea, 28 kilometer ten oosten van de nucleaire test locatie Punggye-ri. De grootste van de twee vond plaats om 10.29 uur Nederlandse tijd (08.29 uur UTC) en had een magnitude van 3,6 op de schaal van Richter (bron CTBTO).

 • 26 September 2017 om 11:00

Arctisch zee-ijs heeft minimale omvang bereikt

Op 13 september bereikte het Arctisch zee-ijs zijn minimum met een oppervlakte van 4,64 miljoen vierkante kilometer. In het voorjaar van 2017 was het zee-ijsmaximum nog op een record laag niveau, maar de koele Arctische zomer heeft ervoor gezorgd dat het minimum voor 2017 pas op de 8e plaats kwam.

 • 22 September 2017 om 00:00

Minimum Arctisch zeeijs bereikt

Op 13 september bereikte het Arctisch zee-ijs zijn minimum met een oppervlakte van 4,64 miljoen vierkante kilometer. In het voorjaar van 2017 was het zee-ijsmaximum nog op een record laag niveau, maar de koele Arctische zomer heeft ervoor gezorgd dat het minimum voor 2017 pas op de 8e plaats kwam.

 • 22 September 2017 om 00:00

Veel neerslag in de kustgebieden

Waar veel mensen vorig jaar rond deze tijd nog genoten van heerlijk nazomerweer, begint de herfst dit jaar koud en nat. In de kustprovincies is op sommige plaatsen deze maand tot nu toe al twee keer zoveel neerslag gevallen als gebruikelijk in de hele maand.

 • 20 September 2017 om 00:00

Orkaan Maria nabij Bovenwindse Eilanden

Anderhalve week nadat Sint Maarten en de andere Bovenwindse Eilanden getroffen zijn door de orkaan Irma, worden ze opnieuw bedreigd door orkaan Maria. In de afgelopen 24-uur heeft de orkaan zich van categorie 1 (op de vijfdelige orkaanschaal) naar een categorie 5 ontwikkeld met windsnelheden van 260 km/uur in het centrum van de orkaan. Maria passeert vanmiddag plaatselijke tijd het zuiden van de Bovenwindse Eilanden op 100 tot 150 kilometer. De koers is west-noordwest richting Puerto Rico. Op de eilanden worden maximale winden van 100 tot 150 km/uur verwacht en neerslaghoeveelheden van 100 tot 200 millimeter. Het centrum van orkaan Maria trekt iets dichter langs Saba en Sint Eustatius dan Sint Maarten.

 • 19 September 2017 om 09:00

Orkaan Maria richting Bovenwindse Eilanden

Anderhalve week nadat Sint Maarten en de andere Bovenwindse Eilanden getroffen zijn door de orkaan Irma, worden ze opnieuw bedreigd door orkaan Maria. Op dit moment is de orkaan nog een categorie 1 (op de vijfdelige orkaanschaal), maar de verwachting is dat ze zich de komende dagen tot een zware orkaan van mogelijk categorie 4 zal ontwikkelen. Maria zal op dinsdagavond 19 september plaatselijke tijd ten zuiden van de Bovenwindse Eilanden op 100 tot 150 kilometer passeren. De koers is west-noordwest richting Puerto Rico. Er worden maximale winden van rond de 100 km/uur verwacht en neerslaghoeveelheden van 100 tot 200 millimeter. Het centrum van orkaan Maria trekt iets dichter langs Saba en Sint Eustatius dan Sint Maarten.

 • 18 September 2017 om 11:00

Herfststormen in de toekomst

Vorige week bereikte de eerste zware herfststorm van het jaar de Nederlandse kust. Het KNMI gaf vanwege de storm code oranje uit voor de kustprovincies. Met name op de Waddeneilanden werden hevige windstoten gemeten met snelheden tot 126 km/uur. De storm leidde tot vertraagde vluchten op Schiphol en incidenten op de weg door omgewaaide bomen en gekantelde vrachtwagens.

 • 18 September 2017 om 00:00

Ozonlaag begint zich te herstellen

Door internationale afspraken is de uitstoot van bijna alle ozonafbrekende stoffen vrijwel uitgebannen. Hiermee is voorkomen dat de ozonlaag over de hele wereld steeds dunner wordt. Op Wereld Ozondag, zaterdag 16 september, is het dertig jaar geleden dat het Montreal Protocol werd getekend om de ozonlaag te beschermen.

 • 15 September 2017 om 09:00

De ozonlaag begint zich te herstellen

Door internationale afspraken is de uitstoot van bijna alle ozonafbrekende stoffen vrijwel uitgebannen. Hiermee is voorkomen dat de ozonlaag over de hele wereld steeds dunner wordt. Op Wereld Ozondag, zaterdag 16 september, is het dertig jaar geleden dat het Montreal Protocol werd getekend om de ozonlaag te beschermen.

 • 15 September 2017 om 09:00

Broeikaseffect verkleint verschil dag en nacht

Het broeikaseffect maakt leven op aarde mogelijk. Zonder atmosfeer die warmte vasthoudt ligt de temperatuur veel lager. Door de uitstoot van broeikasgassen wordt het broeikaseffect versterkt en stijgt de temperatuur. Een bijkomend verschijnsel is dat het temperatuurverschil tussen dag en nacht kleiner wordt.

 • 15 September 2017 om 00:00

Vroege eerste herfststorm

De eerste herfststorm van het jaar heeft veel overlast veroorzaakt. Op veel plaatsen gingen bomen om en werd schade aangericht door de wind. Ook het weg-, trein- en vliegverkeer ondervond veel hinder van de storm. Zeker twee mensen raakten gewond door omvallende bomen.

 • 13 September 2017 om 00:00

Hoeveel meer regen gaat de toekomst brengen?

Door de opwarming van de aarde neemt de hoeveelheid waterdamp in de atmosfeer toe met ongeveer 7% per graad. Volgens onze berekeningen met klimaatmodellen neemt de neerslag echter maar toe met 2% per graad opwarming (Figuur 1 hieronder). Hoe zit dat?

 • 13 September 2017 om 00:00

Arctische opwarming โ€“ bye bye biodiversiteit

“Niet normaal dit!” uitte de Arctisch bioloog toen we op de aangegeven locatie aankwamen, waarna hij hoofdschuddend van verbijstering om zich heen tuurde. Beiden deel uitmakend van de SEES-expeditie naar Spitsbergen (2015) bezochten we een vallei waar hij twee decennia geleden de vegetatie in kaart had gebracht, om later, dus tijdens deze expeditie, de veranderingen te bepalen. In mijn argeloosheid zag ik slechts een donzig weilandje, maar dat was volgens hem juist het punt: 20 jaar geleden was dit nog een kale, rotsige vlakte met her en der een plukje korstmos…

 • 11 September 2017 om 00:00

De zware orkanen Irma en Josรฉ

Irma is na een verwoestende tocht in het Caribisch gebied over het westen van Florida naar het noorden getrokken. Zij is op ongeveer 50 km afstand ten westen van Key West als “major hurricane” (Categorie 4 op de vijfdelige orkaanschaal) aan land gekomen en trekt als tropische depressie verder in noordwaardse richting langs de westkust van Florida.

 • 12 September 2017 om 00:00

Rook beรฏnvloedt wolkenvorming boven oceaan

Boven de Zuid-Atlantische Oceaan ten westen van Afrika hangt een (semi-)permanente wolkenlaag, die grote invloed heeft op de temperatuur van het oppervlak. Rook die ontstaat tijdens de moessondroogte in Afrika beïnvloedt deze wolkenlaag, maar het is onduidelijk of dit opwarming of afkoeling tot gevolg heeft.

 • 8 September 2017 om 00:00

Orkaan Irma teistert Bovenwindse Eilanden

De Bovenwindse Eilanden zijn woensdag zwaar getroffen door Irma, een orkaan van de zwaarste categorie 5. Het oog van de orkaan trok woensdagmiddag rond 13 uur Nederlandse tijd (07 uur 's ochtends plaatselijke tijd) over Sint Maarten. Orkaan Irma vervolgt zijn route ten noorden van Puerto Rico en Cuba naar Florida. Inmiddels is ook José onderweg naar het Caribisch gebied. José is minder krachtig dan Irma en volgt een iets noordwestelijker koers dan Irma. Op de Bovenwindse Eilanden zal José komend weekeinde regen en veel wind opleveren maar op basis van de huidige informatie veel minder dan Irma.

 • 7 September 2017 om 00:00

Uitbarstende gletsjers

De wereldwijde afsmelting en terugtrekking van gletsjers zijn een belangrijk gevolg van de huidige klimaatverandering. Daarnaast zijn er ook andere, vaak minder bekende aan gletsjers gerelateerde fenomenen die in een opwarmend klimaat gevaarlijke situaties kunnen veroorzaken. Éen hiervan is de zogenoemde 'glacial lake outburst flood' (GLOF), recentelijk beschreven in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

 • 6 September 2017 om 00:00
โŒ