[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

๐Ÿ”’
โŒ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
OuderKNMI: Nieuwsberichten

Lentegevoel

De meteorologische lente begint ieder jaar op 1 maart, maar het lentegevoel laat soms wel tot mei op zich wachten. Pas als de natuur ontwaakt komt ons land in de greep van de lente. Begon het lentegevoel begin vorige eeuw gemiddeld rond 10 mei, nu is dat al rond 27 april.

 • 19 April 2018 om 08:00

Klimaatverandering in de regio Amsterdam

Ons klimaat verandert. Zware buien komen vaker voor, er zijn langere periodes van droogte en de temperaturen stijgen. Het KNMI onderzocht voor Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en Gemeente Amsterdam de klimaatverandering in de regio Amsterdam.

 • 16 April 2018 om 17:00

Droogte in Zuid-Afrika

De miljoenenstad Kaapstad begon dit jaar met aftellen naar ‘day zero’, de dag waarop er geen water meer uit de kraan zou komen. De waterreservoirs van de stad bevatten nog maar een kwart van hun maximale capaciteit. Inmiddels is ‘day zero’ uitgesteld tot 2019, maar een duurzame oplossing voor het groeiende watertekort is er nog niet.

 • 15 April 2018 om 00:00

NWO-gelden onderstrepen belang onderzoeksfaciliteit KNMI

Het Bestuur van NWO heeft tien projecten in de Nationale Roadmap voor Grootschalige Wetenschappelijke Infrastructuur gehonoreerd, voor een totaalbedrag van €138 miljoen. Vandaag reikte OCW-minister Van Engelshoven de tien Roadmap-certificaten op het Science Park in Utrecht uit. Het KNMI participeert in twee projecten. Het Ruisdael Observatorium, waar het gaat om het meten van veranderingen in de atmosfeer, en EPOS-NL, over de Europese infrastructuur voor geologische wetenschappen, gevaren en hulpbronnen. De middelen voor de Nationale Roadmap Grootschalige Wetenschappelijke Infrastructuur maken de bouw of vernieuwing mogelijk van toponderzoeksfaciliteiten met een internationale uitstraling.

 • 12 April 2018 om 00:00

Veel vroeger lente in het noordpoolgebied

Het Arctische gebied warmt twee tot drie keer zo snel op als de rest van de wereld. Deze razendsnelle opwarming heeft allerlei gevolgen, onder andere voor de flora en fauna in het hoge noorden. Vooral de verandering van de seizoenscyclus en het eerder intreden van de lente zal vrijwel alle planten en dieren beïnvloeden.

 • 10 April 2018 om 00:00

Lente begint steeds eerder

Door de opwarming van de aarde is het gemiddeld steeds eerder lente. De afgelopen week was dit jaar de eerste week met temperaturen hoger dan 10ºC en dit weekend zouden de temperaturen voor het eerst boven de 20ºC kunnen uitkomen. Dit is voor het huidige klimaat aan de late kant, maar een eeuw geleden zou dit juist vroeg geweest zijn. We zien over vrijwel het hele noordelijk halfrond dat de lente tegenwoordig een paar weken eerder begint dan een eeuw geleden

 • 6 April 2018 om 00:00

Droogte verschuift poolwaarts

De opwarming van de aarde zorgt voor een verschuiving van de gemiddelde westenwinden richting de polen. Dit heeft gevolgen voor de wereldwijde verdeling van regen en verdamping. Droge gebieden breiden daardoor poolwaarts uit.

 • 3 April 2018 om 00:00

Paasweer kan alle kanten op

Het weer met Pasen is door de jaren heen zeer wisselend. Slechts 8 procent van deze variabiliteit kan worden verklaard door de telkens veranderde datum waarop wij Pasen vieren. De rest komt door de wisselvalligheid van het weer. Over dertig jaar zullen vroege paasdagen ongeveer even warm zijn als late paasdagen nu.

 • 30 Maart 2018 om 00:00

Maart was koud

Maart was koud. De gemiddelde temperatuur was 4,7°C tegen normaal 6,2 °C.

 • 30 Maart 2018 om 00:00

Onhoorbaar infrageluid ook bruikbaar voor weers- en klimaatverwachting

Infrageluid kan worden gebruikt voor weers- en klimaatverwachtingen, zo blijkt uit onderzoek van Pieter Smets, werkzaam bij de TU Delft en het KNMI. Via deze onhoorbaar lage geluidstonen kan namelijk een beter beeld worden verkregen van de stratosfeer, waar nauwelijks op een andere manier kan worden gemeten. Smets promoveert op woensdag 28 maart op dit onderwerp aan de TU Delft.

 • 25 Maart 2018 om 11:00

Late start natuur

Terwijl de narcissen en krokussen de kou van afgelopen weekend trotseerden laat de rest van de plantenwereld nog even op zich wachten.

 • 23 Maart 2018 om 00:00

Tijdig waarschuwen voor extreem weer

Meer dan ooit moeten we voorbereid zijn op extreem weer en slim omgaan met klimaatverandering. De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) maakt het beschermen van de wereld tegen de risico’s van weer, klimaat en water tot een van de topprioriteiten. De WMO viert 23 maart haar verjaardag.

 • 23 Maart 2018 om 08:00
โŒ