[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Vandaag β€” 7 April 2020Nieuws.nl Economie

Beleggers putten moed uit afvlakkende coronacijfers

Door ANP

De Europese aandelenbeurzen zijn maandag met stevige winsten aan de nieuwe handelsweek begonnen. De hoop op een afvlakking van het coronavirus, na een daling van het aantal besmettingsgevallen in enkele zwaar getroffen landen, gaf beleggers weer moed.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 3,9 procent hoger op 489,82 punten. De MidKap won 3,4 procent tot 662,72 punten. Londen, Parijs en Frankfurt stegen tot 5,8 procent.

Bij de hoofdfondsen ging ASMI aan kop met een plus van meer dan 16 procent. De chiptoeleverancier wil zijn beloningsbeleid voor bestuurders gaan vergelijken met grotere spelers in de sector. Ook winkelvastgoedbedrijven als Unibail-Rodamco-Westfield (plus 11,5 procent) en buiten de AEX Wereldhave (plus 14,6 procent) waren duidelijk in trek.

Daarnaast toonden onder meer financiële fondsen als ING (plus 9,3 procent) en verzekeraars Aegon, ASR en NN Group krachtig herstel. De verzekeraars, met plussen tot 7 procent, gaven gehoor aan de oproep van De Nederlandsche Bank (DNB) om het dividend te schrappen. DNB wil dat verzekeraars, net als banken, voorlopig afzien van dividendbetalingen en de inkoop van eigen aandelen om hun financiële buffers aan te vullen. De oproep van DNB zorgde vrijdag nog voor grote koersverliezen onder de verzekeraars.

In de MidKap won OCI meer dan 14 procent. De kunstmestproducent gaat tot nu toe ongedeerd door de coronacrisis. Al met al denkt OCI nog steeds zijn opbrengsten dit jaar met dubbele cijfers op te kunnen voeren. BAM kreeg er verder bijna 10 procent bij. Een Britse dochter van de bouwer verwacht binnen twee weken een Brits noodhospitaal in een zalencentrum te hebben gerealiseerd. Ook elders is BAM bezig voorzieningen op te tuigen.

In Oslo zakte Norwegian Air ruim 4 procent. De Noorse luchtvaartmaatschappij vervoerde in maart 60 procent minder passagiers vanwege de virusuitbraak. Rolls-Royce won in Londen ruim 18 procent. De Britse maker van vliegtuigmotoren keert voor het eerst sinds 1987 geen dividend uit.

De olieprijzen daalden door het uitstel van de videovergadering van de olielanden over mogelijke productieverlagingen. Een vat Amerikaanse olie werd 6,1 procent goedkoper op 26,61 dollar. Brentolie kostte 4,7 procent minder op 32,50 dollar per vat. De euro was 1,0807 dollar waard, tegen 1,0786 dollar op vrijdag.

Het bericht Beleggers putten moed uit afvlakkende coronacijfers verscheen eerst op Nieuws.nl.

β€˜HEMA voldoet deze maand aan renteverplichtingen’

Door ANP

Winkelketen HEMA blijft voorlopig aan zijn renteverplichtingen voldoen ondanks de coronacrisis. Volgens een woordvoerster betaalt HEMA deze maand volgens afspraak 10 miljoen euro aan rente.

De deadline voor de rentebetaling is 20 april. HEMA, dat veel van zijn winkels heeft gesloten in verband met de corona-uitbraak, liet weten aan die deadline te zullen voldoen in antwoord op vragen van persbureau Bloomberg over eventuele herstructurering van schulden. Daarop werd vorige maand gezinspeeld door kredietbeoordelaar Moody’s.

De winkelketen heeft in totaal zo’n 800 miljoen euro aan schulden en heeft het door de virusuitbraak erg moeilijk. Analisten van CreditSights schreven vorige week dat de liquiditeitspositie van HEMA “precair” is. Ramphastos, de investeringsmaatschappij van HEMA-eigenaar Marcel Boekhoorn, vroeg schuldeisers onlangs ook al om coulance. De investeerder bood schuldeisers aan om meer geld in HEMA te steken als zij genoegen zouden nemen met minder geld terug. Onduidelijk is hoeveel schulden de investeringsmaatschappij van Boekhoorn kwijtgescholden zou willen krijgen.

Het bericht ‘HEMA voldoet deze maand aan renteverplichtingen’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

FNV vreest voor baan van meer dan 800.000 mensen met flexcontract

Door ANP

De banen van meer dan 800.000 mensen met een flexcontract zijn in gevaar door de coronacrisis. Dat zegt vakbond FNV op basis van een optelsom van het aantal mensen in Nederland met een heel onzekere aanstelling. Zij worden momenteel massaal op straat gezet door werkgevers, waaronder veel uitzendbureaus.

Er werken nog zo’n 425.000 mensen op oproep- en 0-urenbasis, becijfert de bond. Daarbij komen 227.600 uitzendkrachten in de eerste anderhalf jaar van hun uitzendwerk, van wie elke dag afscheid genomen kan worden. Dan zijn er nog 64.500 mensen van wie het tijdelijk contract afloopt en 100.000 mensen die in hun proeftijd zitten. Bij elkaar opgeteld zijn dat meer dan 800.000 mensen. Zij lopen volgens FNV het risico hun baan te verliezen.

Tienduizenden mensen zouden hun aanstelling op dit moment al zijn kwijtgeraakt. Zo heeft een groot bedrijf als KLM onlangs al aangekondigd dat er door de crisis tot 2000 banen verloren gaan. “Het is triest om te zien hoe makkelijk werkgevers afscheid nemen van mensen waar zij de overheidssteun óók voor kunnen aanvragen”, zegt Zakaria Boufangacha, coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid bij de bond. “Veel werkgevers lijken het algemeen belang van de kabinetsmaatregelen te vergeten. Daardoor dreigen er honderdduizenden gezinnen in armoede te vervallen.”

FNV schat daarnaast dat er ook nog tienduizenden “zogenaamde zelfstandigen” zijn, zoals platformwerkers in de horeca, maaltijdbezorgers, schoonmakers en taxichauffeurs die niet aan de urennorm (24 uur per week) voldoen of geen inschrijving hebben bij de Kamer van Koophandel. Zij vallen nu nog buiten elke regeling.

Er zijn volgens de vakbond ook werkgevers die “wél hun verantwoordelijkheid nemen” en steun aanvragen voor de mensen met onzekere contracten. FNV wijst hier onder meer naar Primark, Transavia en DAF.

Het bericht FNV vreest voor baan van meer dan 800.000 mensen met flexcontract verscheen eerst op Nieuws.nl.

Wall Street begint met stevige winsten

Door ANP

De aandelenbeurzen in New York zijn de nieuwe handelsweek maandag met stevige winsten begonnen. Beleggers trekken zich op aan voorzichtig positieve opmerkingen van de regering dat de uitbraak van het coronavirus zich lijkt te stabiliseren. Wel waarschuwde president Donald Trump dat het land voor de zwaarste dagen en mogelijk weken staat in het pandemietijdperk.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na de openingsbel 3,9 procent hoger op 21.866 punten. De breed samengestelde S&P 500 ging 3,8 procent vooruit tot 2583 punten en techbeurs Nasdaq won 3,6 procent tot 7643 punten.

Ook op economisch gebied was er nieuws met een positieve noot. Bestuurder James Bullard van de St. Louis Federal Reserve zei zondag dat hij niet geloofde dat de Amerikaanse economie en arbeidsmarkt in een vrije val is geraakt, sinds het virus rondwaart in het land.

Videoconferencebedrijf Zoom ging ruim 10 procent onderuit. Nadat de ene na de andere privacyfout van de onderneming in het nieuws kwam, hebben verschillende bedrijven en organisaties het gebruik van Zoom verboden.

Creditcardmaatschappij Mastercard, dat bijna 6 procent won, staat eveneens in de schijnwerpers. De Europese Commissie gaat na bezwaren van verschillende Europese lidstaten de overname van de Deense betalingsdienstverlener Nets nader onderzoeken. Met de deal die vorig jaar werd aangekondigd is een bedrag van 2,9 miljard euro gemoeid.

Verder is er ook weer aandacht voor de oliesector. De olieprijzen stonden voorbeurs tot bijna 5 procent lager. Olieproducerende landen verenigd in oliekartel OPEC, maar ook bondgenoten als Rusland, lijken achter de schermen te werken aan afspraken om de productie te beperken. Een vergadering met vertegenwoordigers van de OPEC en andere landen is uitgesteld naar later deze week.

Het bericht Wall Street begint met stevige winsten verscheen eerst op Nieuws.nl.

Gisteren β€” 6 April 2020Nieuws.nl Economie

Woonwinkels verwachten geen paasdrukte maar zijn voorbereid

Door ANP

Woonboulevards en -winkels verwachten dat het dit jaar op tweede paasdag rustig blijft. Normaal gesproken gaan Nederlanders dan massaal voor nieuwe meubels winkelen. Wel treffen meerdere woonboulevards en -winkels maatregelen om een eventuele drukte in goede banen te leiden, blijkt uit een rondgang.

“Ik houd echt geen rekening met grote drukte”, zegt de centrummanager van woonboulevard Wooon in Leiderdorp met dertig winkels. “Op een normale tweede paasdag hebben we hier een paar duizend klanten. Dit jaar ben ik blij als we op het aantal van een normale zaterdag komen, dat is zo’n achthonderd bezoekers.”

Wooon voert voor de zekerheid wel speciaal een deurbeleid met Pasen dit jaar. “We houden de standaardregel van één persoon per 10 vierkante meter aan, wat hier gezien de oppervlakte van de winkels heel makkelijk is. Verder letten we erop dat niemand hier in grotere groepen dan twee personen is. Dat checken we aan de deur en in de winkel”, aldus de centrummanager. “En wie zich daar niet aan kan houden, wordt de winkel uitgezet.” Volgens hem houdt ook de gemeente maandag een oogje in het zeil.

John Kruijssen, topman van Beter Bed, laat weten dat die keten zoveel mogelijk klanten op afspraak probeert te laten komen. Voor het uitproberen van bedden en matrassen gebruikt Beter Bed speciale hoezen, die gedesinfecteerd worden voor een klant gaat liggen, legt Kruijssen uit.

Ook bij de meer dan tachtig Beter Bed-filialen en meer dan dertig Beddenreus-winkels in het land gelden de standaardregels van één klant per 10 vierkante meter en groepen niet groter dan twee personen. Kruijssen verwacht dat dat niet moeilijk wordt. “We zien sowieso al minder bezoekers in het weekend. De klandizie verdeelt zich over de doordeweekse dagen omdat mensen niet hoeven te werken en de pieken mijden.”

Het afgelopen weekend werd door het management van de woonboulevard in Heerlen als generale repetitie voor tweede paasdag en Pinksteren gezien. Daar bleef het met de helft van het normale bezoekersaantal echter rustig. Een drone werd ingezet om mensen eraan te herinneren om anderhalve meter afstand van elkaar te houden.

Woonboulevard Alexandrium in Rotterdam en Villa Arena in Amsterdam konden niet direct op vragen reageren.

Het bericht Woonwinkels verwachten geen paasdrukte maar zijn voorbereid verscheen eerst op Nieuws.nl.

Loonkostenregeling voor werkgevers loopt op eerste dag al storm

Door ANP

Het UWV verwacht aan het einde van de eerste dag van het loket ruim 35.000 aanvragen te hebben ontvangen voor een tegemoetkoming in de loonkosten. Aan het einde van de middag stond de teller op 33.719 bedrijven die in verband met de coronacrisis een beroep doen op deze zogenoemde NOW-regeling.

Maandagochtend ging het loket open. Al snel stroomden tienduizenden aanvragen binnen. Maandag heeft het UWV al duizenden vragen van bedrijven telefonisch beantwoord.

Bedrijven die omzetverlies lijden vanwege de coronacrisis kunnen een aanvraag doen voor deze noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud (NOW). Het kabinet hoopt er zo voor te zorgen dat bedrijven zoveel mogelijk personeel in dienst houden. Het is een van de belangrijkste regelingen die het kabinet in het leven heeft geroepen om bedrijven door de coronacrisis te loodsen.

Uitvoeringsinstantie UWV wil de komende tijd dagelijks rond 15.00 uur een update te geven over het aantal bedrijven dat aanklopt. Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) sprak dit weekeinde over een mogelijk totaal van 100.000 werkgevers.

De NOW-regeling vervangt de werktijdverkorting en is een stuk ruimer. Bij een omzetverlies van 100 procent kunnen bedrijven 90 procent van de loonsom vergoed krijgen. Bij een omzetdaling van 50 procent gaat het om 45 procent van de totale loonsom. Ook blijven bij de nieuwe regeling de WW-rechten van de werknemer intact.

Verschillende groepen hebben al aangegeven dat de NOW-regeling niet goed werkt. Zo vinden tuinders dat door naar jaaromzet te kijken bedrijven die veel omzet in één seizoen draaien worden benadeeld. Techbedrijven verwachten de hardste omzetklap pas na juni. Zogeheten scale-ups zijn bang in te storten omdat die bedrijven juist heel hard gegroeid zijn en niet veel vlees op de botten hebben.

Het bericht Loonkostenregeling voor werkgevers loopt op eerste dag al storm verscheen eerst op Nieuws.nl.

Forse piek in ziekteverzuim na aankondiging coronamaatregelen

Door ANP

Het ziekteverzuim is de laatste twee weken van maart fors toegenomen als gevolg van de uitbraak van het coronavirus. Dat meldt Zorg van de Zaak, dat bestaat uit bedrijven in de arbo- en de zorgsector. Het aantal ziekmeldingen nam met ruim een kwart toe ten opzichte van een maand eerder.

Sinds er op 12 en 15 maart maatregelen werden aangekondigd om de verspreiding van het coronavirus te beteugelen, zag Zorg van de Zaak een piek. Nadien lag het aantal ziekmeldingen 26,9 procent hoger dan in februari. In de sector industrie en vervoer meldden bijna de helft meer mensen zich ziek, in de zorg en de detailhandel was dat iets minder dan een derde.

De oorzaak ligt volgens Zorg van de Zaak deels in het feit dat iedere werknemer met griep- of verkoudheidsverschijnselen werd gevraagd om thuis te blijven. Mogelijk zijn daardoor ook mensen ziek gemeld die anders gewoon door hadden gewerkt. Inmiddels melden zich al dagenlang meer mensen zich beter dan ziek.

Het bericht Forse piek in ziekteverzuim na aankondiging coronamaatregelen verscheen eerst op Nieuws.nl.

VDL NedCar bekijkt of autofabriek langer dicht moet blijven

Door ANP

Autofabriek VDL NedCar in Born bekijkt of het langer dan 20 april zijn deuren gesloten moet houden. De aanleiding daarvoor zou zijn dat BMW, de enige klant, zijn productiestaking tot eind deze maand heeft verlengd.

De VDL-autofabriek in Limburg, die MINI’s en BMW’s van het type X1 produceert, kondigde afgelopen maand aan zijn productie voor een maand stil te leggen. Door het nieuwe coronavirus waren er tekorten van sommige kritische onderdelen ontstaan. Volgens een woordvoerder is de situatie sindsdien niet wezenlijk veranderd.

Een verdere verlenging hangt daarnaast af van meerdere factoren, aldus VDL NedCar. Zo moeten er voldoende medewerkers zijn die in de fabriek kunnen werken. Verder moet er ook voldoende marktvraag zijn.

VDL NedCar valt onder het industrieconcern VDL. VDL heeft in totaal 104 vestigingen, waarvan er vier dicht zijn vanwege de pandemie. Naast VDL NedCar gaat het nog om drie busfabrieken, die tot nader order gesloten zijn.

Het bericht VDL NedCar bekijkt of autofabriek langer dicht moet blijven verscheen eerst op Nieuws.nl.

Duitsland garandeert leningen aan mkb-bedrijven nu volledig

Door ANP

Duitsland breidt zijn steunpakket vanwege de coronacrisis verder uit. De overheid stelt zich nu garant voor de volledige leningen aan mkb-bedrijven. De maatregel komt bovenop het eerdere steunpakket ter waarde van 1,1 biljoen euro.

Bedrijven met minder dan vijftig werknemers kunnen met de garantie van de overheid maximaal 500.000 euro lenen, middelgrote ondernemingen kunnen zo tot 800.000 euro lenen. Eerder stelde Duitsland zich garant voor 90 procent van de leningen aan de kleine bedrijven en 80 procent van die voor middelgrote.

De Duitse industriebrancheorganisatie BDI is tevreden met de ruimere steun. Directeur Joachim Lang noemde het “een sterk signaal voor het mkb”.

Het bericht Duitsland garandeert leningen aan mkb-bedrijven nu volledig verscheen eerst op Nieuws.nl.

Vier op tien waren voor corona al gewend om vanuit huis te werken

Door ANP

Vier op de tien werkenden waren al gewend om vanuit huis te werken, voordat dit vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus gemeengoed werd. Vooral overheidsbestuurders, ICT-managers en beleidsadviseurs deden dit vaak. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vorig jaar werkten 3,5 miljoen mensen thuis. Het merendeel deed dit af en toe. Daar stonden 5,5 miljoen werkenden tegenover die nooit vanuit huis werkten.

Acht op de tien grote bedrijven bieden mogelijkheden om vanuit huis te werken. Thuiswerken komt logischerwijs minder voor in sectoren waar het personeel fysiek aanwezig moet zijn om het werk te doen, zoals de horeca. Kantoorbanen in bijvoorbeeld de informatie en communicatie lenen zich daar meer voor.

Het bericht Vier op tien waren voor corona al gewend om vanuit huis te werken verscheen eerst op Nieuws.nl.

β€˜Overbruggingsregeling werkt niet voor tuinders’

Door ANP

De regeling overbrugging werkbehoud (NOW) moet worden aangepast zodat ook tuinders er gebruik van kunnen maken. Met name bedrijven met een seizoensgebonden productie dreigen door de huidige regels achter het net te vissen, stelt branchevereniging LTO Nederland.

De overheid kijkt voor het omzetverlies naar de totale omzet in 2019 en deelt die door vier. Daar komt dan een omzet uit waar de huidige omzet minimaal een vijfde onder moet liggen. Bedrijven die normaal gesproken 50 tot 70 procent van hun omzet in de maanden maart tot en met mei halen, komen daardoor niet aan de drempelwaarde terwijl het eigenlijke omzetverlies veel groter is.

Volgens LTO hebben onder meer kwekers van bomen en planten en telers van bollen en bolbloemen nu haast niets aan de regeling.

Het bericht ‘Overbruggingsregeling werkt niet voor tuinders’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

Rolls-Royce betaalt voor het eerst sinds 1987 geen dividend uit

Door ANP

Rolls-Royce gooit zijn financiële doelstellingen voor dit jaar overboord. Ook keert de Britse bouwer van onder meer vliegtuigmotoren voor het eerst sinds 1987 geen dividend uit aan aandeelhouders.

Rolls-Royce heeft het zwaar nu vliegtuigen van klanten Airbus en Boeing aan de grond staan. Volgens luchtvaartdata-analist Cirium geldt dat voor meer dan 60 procent van de vloot. Luchtvaartmaatschappijen betalen Rolls-Royce per gevlogen uur, waardoor de Britse motorfabrikant afgelopen zes weken 300 miljoen (341 miljoen euro) pond misliep. Het aantal vlieguren lag in maart 50 procent lager en verdere verslechtering wordt verwacht voor deze maand.

Omdat nog onduidelijk is hoelang de huidige coronacrisis aanhoudt, heeft het concern besloten de doelstellingen voor dit jaar te schrappen. Ook snijdt Rolls-Royce in de kosten om financieel weerbaar te blijven, deelde topman Warren East mee. Het bedrijf wil dit jaar de loonkosten met 10 procent terugbrengen. Daarnaast heeft Rolls-Royce een doorlopend krediet van 1,5 miljard pond bedongen, waarmee het de liquiditeit naar 6,7 miljard pond wist te verhogen.

Het industrieconcern bezuinigt nog eens 137 miljoen pond door geen slotdividend over het jaar 2019 uit te keren. Andere besparingsmaatregelen, zoals het schrappen van niet-essentiële projecten en salarisverlaging en -uitstel voor het bestuur moeten dit jaar nog eens 750 miljoen pond opleveren.

Het bericht Rolls-Royce betaalt voor het eerst sinds 1987 geen dividend uit verscheen eerst op Nieuws.nl.

β€˜Weer grote drukte met hypotheekaanvragen’

Door ANP

Nederlanders lijken de coronacrisis aan te grijpen de eigen hypotheken eens goed tegen het licht te houden. Volgens hypotheekdienstverlener De Hypotheekshop werden er bij verschillende geldverstrekkers vorige week een recordaantal van bijna 20.000 hypotheekaanvragen ingediend, voornamelijk door oversluiters.

Als reden voor de run op hypotheekaanvragen noemt De Hypotheekshop de stijgende rentes. De verschillende gemiddelde rentes op hypotheken met een vaste rente voor een periode van 5, 10, 20 en 30 jaar namen gemiddeld met 0,07 procentpunt toe. Daarmee is sprake van de grootste stijging sinds oktober 2011.

Volgens De Hypotheekshop staan de drie ‘coronaweken’ in de top vier van weken met het hoogste aantal aanvragen sinds 2011. Naast oversluiters is ook onder starters, doorstromers en verhogers sprake van een toename.

Ondanks de stijging blijft de hypotheekrente volgens de dienstverlener uitzonderlijk laag. Ook is het effect ervan niet zo groot op bijvoorbeeld huizenkopers. De leencapaciteit op inkomen en de bijbehorende maandlasten blijven vrijwel gelijk. Bovendien komen veel starters uit een duurdere huurwoning.

Het bericht ‘Weer grote drukte met hypotheekaanvragen’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

Moody’s voorziet krimp Nederlandse economie

Door ANP

Moody’s verwacht dat de Nederlandse economie dit jaar met 2,6 procent krimpt door de negatieve impact van de coronacrisis. Eerder ging de kredietbeoordelaar nog uit van een groei van het bruto binnenlands product (bbp) met 1,1 procent. Dat zou het zwakste jaar zijn voor de Nederlandse economie sinds 2009.

Moody’s voorziet dat de consumptie door huishoudens zwaar beperkt zal worden door het sluiten van winkels en horeca en de uitgaansbeperkingen die gelden. De Nederlandse export gaat omlaag omdat wereldwijd de economie op een lager pitje draait. Investeringen blijven bovendien achter omdat bedrijven de hand op de knip houden nu de vraag naar producten daalt. Ook problemen in de toeleveringsketen zetten een rem op de investeringen.

Moody’s is niet de enige die krimp verwacht voor de Nederlandse economie. Het Centraal Planbureau (CPB) stelde eerder dat afhankelijk van de duur van de coronaproblemen de economie met tussen de 1,2 procent en ruim 7 procent kleiner wordt.

Het bericht Moody’s voorziet krimp Nederlandse economie verscheen eerst op Nieuws.nl.

BMW verliest een vijfde van omzet in eerste kwartaal door corona

Door ANP

BMW maakte van januari tot eind maart 20 procent minder omzet dan in het eerste kwartaal van vorig jaar. De gevolgen van de uitbraak van het nieuwe coronavirus werden in februari voelbaar in de Chinese omzetcijfers. In maart werd ook de omzet in Europa en de Verenigde Staten hard geraakt.

In Europa en Noord-Amerika staat de productie stil. De meeste autodealers zijn daar gesloten. Wel maakte BMW maandag bekend dat het de eerste tekenen van herstel in de Chinese markt ziet. Het Beierse luxe-automerk wil dan ook voorzichtig weer gaan produceren om aan de opkrabbelende vraag in China te voldoen.

Wereldwijd verkocht BMW, waar ook de merken Mini en Rolls-Royce onder vallen, 477.111 auto’s in het eerste kwartaal. In China viel de omzet met 31 procent terug ten opzichte van het eerste kwartaal van 2019. In Europa was dat 18 procent en in de VS 17 procent.

Het bericht BMW verliest een vijfde van omzet in eerste kwartaal door corona verscheen eerst op Nieuws.nl.

Norwegian Air vervoerde fors minder reizigers in maart

Door ANP

De Noorse prijsvechter Norwegian Air vervoerde in maart 60 procent minder passagiers in vergelijking met vorig jaar. Door het rondwarende nieuwe coronavirus zag de luchtvaartmaatschappij zich genoodzaakt geleidelijk aan steeds meer van zijn toestellen aan de grond te houden.

De komende tijd rekent Norwegian erop dat er een streep gaat door 85 procent van zijn geplande vluchten door reisbeperkingen en een mindere vraag naar tickets. Circa 90 procent van het personeel zal naar huis worden gestuurd. Om te overleven heeft Norwegian voor noodhulp aangeklopt bij de Noorse overheid. Eerder zei de prijsvechter dat het met schuldeisers in gesprek zou gaan over uitstel van betalingen.

Voor de uitbraak van het virus waren de Noren hoopvol gestemd dat 2020 afgesloten zou worden met winst, na drie jaren waarin verlies op verlies werd gestapeld. Dit doel werd begin maart overboord gegooid. Op 13 maart waarschuwde het bedrijf dat toegang tot liquide middelen nodig had. “Binnen weken en niet maanden”,voegde topman Jacob Schram daar destijds aan toe.

Het bericht Norwegian Air vervoerde fors minder reizigers in maart verscheen eerst op Nieuws.nl.

β€˜Aantal startende ondernemers voor coronacrisis stabiel’

Door ANP

Het aantal startende ondernemers was in het eerste kwartaal, toen de coronacrisis nog relatief weinig economische schade aanrichtte, stabiel ten opzichte van een jaar eerder. Dat meldde de Kamer van Koophandel (KVK) op basis van de jongste cijfers. Het plaatje zal in het tweede kwartaal veranderen, verwacht de organisatie.

In totaal registreerden 52.353 ondernemers in het eerste kwartaal hun nieuwe bedrijf bij de KVK. Dat is zo’n 350 minder dan een jaar geleden. Die cijfers beslaan zowel het aantal mensen dat voltijd aan zijn onderneming werkt als het aantal ondernemers dat minder dan 15 uur per week in zijn bedrijf steekt. In totaal telde Nederland op 1 april ruim 1 miljoen zzp’ers die voltijd werken en een dikke 287.000 deeltijd-ondernemers.

Ook bij het aantal stoppende ondernemers is er nog weinig te merken van de coronacrisis. Volgens de KvK waren er in het eerste kwartaal 35.618 ‘echte’ stoppers, oftewel ondernemers die zelf het initiatief namen om hun bedrijf te beëindigen. Dat aantal is slechts een fractie hoger dan het aantal stoppers in dezelfde periode in 2019, aldus de organisatie.

Wel werden er wat meer faillissementen uitgesproken. Het aantal bankroete ondernemingen steeg naar 769 van 744 een jaar terug. Dat betekende een toename van 3 procent, wat geen opvallende uitschieter was in historisch perspectief.

Het bericht ‘Aantal startende ondernemers voor coronacrisis stabiel’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

Ook Volksbank stelt winstuitkering uit vanwege coronacrisis

Door ANP

Ook de Volksbank gaat zijn winstuitkering tot in ieder geval oktober uitstellen vanwege de onzekerheid rond de coronacrisis. Daarmee geeft de bank, net als ING, ABN AMRO en Rabobank gehoor aan de oproep van de Europese Centrale Bank (ECB) en De Nederlandsche Bank (DNB) om gedurende de pandemie geen dividendbetalingen te doen.

De Volksbank beloofde eerder om over 2019 ongeveer 165 miljoen euro aan winst uit te keren. Die dividendbetaling is nog niet volledig van tafel. De bank wil over het wel of niet uitbetalen pas een besluit nemen als de coronacrisis achter de rug is. Dat zal in ieder geval niet voor 1 oktober zijn, aldus het financiële concern achter SNS, ASN Bank, BLG Wonen en RegioBank.

De Volksbank is sinds de nationalisatie van het oude SNS Reaal in 2013 in handen van de Nederlandse staat, waardoor het merendeel van het dividend dus rechtstreeks de schatkist in zou vloeien.

De Staat pompte eerder dik 2 miljard euro in de organisatie. Van dat geld heeft de Volksbank afgelopen jaren handig gebruikgemaakt. De kapitaalpositie van de bank staat er goed voor.

Het bericht Ook Volksbank stelt winstuitkering uit vanwege coronacrisis verscheen eerst op Nieuws.nl.

Britse consumenten raakten vertrouwen snel kwijt

Door ANP

Het Britse consumentenvertrouwen is nog nooit zo hard gedaald als in de laatste twee weken van maart. Dat zegt marktonderzoeker GfK die speciaal een tussentijdse meting liet verrichten vanwege de lockdown in het Verenigd Koninkrijk om de coronapandemie aan te pakken. GfK meet het consumentenvertrouwen sinds 1974.

Het consumentenvertrouwen daalde in twee weken met 25 punten tot -34. Daarmee is bijna het dieptepunt bereikt ten tijde van de financiële crisis. Ook alle andere gemeten waarden vielen, waarbij met name duidelijk was dat Britten even geen grote aankopen willen doen. De bereidheid daartoe daalde van -2 naar -52. Ook over de toestand van de economie over twaalf maanden werden de Britten negatiever, net als over hoe hun persoonlijke financiën er over een jaar uitzien.

De Britten moeten sinds een kleine twee weken thuisblijven. De maatregelen gingen op 24 maart in. GfK verzamelde de gegevens voor de meting tussen 16 en 27 maart.

Het bericht Britse consumenten raakten vertrouwen snel kwijt verscheen eerst op Nieuws.nl.

Loket overbrugging werkbehoud (NOW-regeling) maandagochtend open

Door ANP

Werkgevers kunnen vanaf maandag 09.00 uur aankloppen bij het UWV om een tegemoetkoming in de loonkosten aan te vragen als ze door de coronacrisis omzetverlies lijden. De uitvoeringsorganisatie verwacht tienduizenden aanvragen per dag.

Het UWV verwacht na een complete aanvraag binnen twee tot vier weken een voorschot te kunnen uitbetalen, mogelijk vaak sneller. Het is dan wel belangrijk dat bedrijven de aanvraag meteen goed en volledig invullen. Hiervoor zal het UWV een checklist publiceren met de informatie die werkgevers nodig hebben voor de aanvraag.

De noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud (NOW) vervangt de maatregel voor werktijdverkorting en is een stuk ruimer. Bij een omzetverlies van 100 procent kunnen bedrijven 90 procent van de loonsom vergoed krijgen. Bij een omzetdaling van 50 procent gaat het om 45 procent van de totale loonsom. Ook blijven bij de nieuwe regeling de WW-rechten van de werknemer intact.

Het kabinet kondigde de NOW-regeling half maart aan als onderdeel van een groot noodpakket om ondernemers en werknemers te helpen in de coronacrisis.

Het bericht Loket overbrugging werkbehoud (NOW-regeling) maandagochtend open verscheen eerst op Nieuws.nl.

❌