[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Vandaag β€” 19 Augustus 2019Nieuws.nl Economie

Beurzen hoger door hoop steunmaatregelen

Door ANP

De Europese beurzen stonden maandag in het groen. Beleggers hopen op meer stimuleringsmaatregelen van de wereldwijde centrale banken en kijken uit naar de jaarlijkse bijeenkomst van centrale bankiers in het Amerikaanse Jackson Hole later deze week.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,6 procent in de plus op 545,32 punten. De MidKap won 1,5 procent tot 800,03 punten. De beursgraadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt gingen tot 0,7 procent vooruit.

Koploper bij de hoofdfondsen op het Damrak was staalfabrikant ArcelorMittal met een winst van 2,5 procent. IMCD (min 3,4 procent) zette de daling voort en was opnieuw de sterkste daler. De Rotterdamse chemicaliëndistributeur kelderde vrijdag al dik 15 procent na een tegenvallend handelsbericht.

In de MidKap voerde metalenspecialist AMG de stijgers aan met een plus van 4,6 procent. Beursintermediair Flow Traders was de grootste daler met een min van 0,2 procent.

Air France-KLM klom 3,3 procent na een adviesverhoging door Citi. De Franse krant La Tribune meldde daarnaast dat bij de Franse tak van Transavia wordt gezind op nieuwe werkonderbrekingen.

BAM won 1,4 procent. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft het bouwbedrijf om opheldering gevraagd over de laatste tegenvallers en de vooruitzichten. Plotselinge projectverliezen dwongen BAM een streep te zetten door de winstverwachting voor 2019. Donderdag presenteert het bouwconcern de halfjaarcijfers.

In Oslo steeg Norwegian Air 5,6 procent. De noodlijdende Noorse luchtvaartmaatschappij verkoopt zijn gehele belang in bankbedrijf Norwegian Finans Holdings om de balans te versterken. In Brussel daalde Bpost 1,5 procent. Het Belgische postbedrijf bevestigde dat topman Koen Van Gerven eind februari vertrekt. Dat is een jaar vóór het einde van zijn zesjarige termijn. Deutsche Bank won ruim 3 procent in Frankfurt, na het bereiken van een dieptepunt afgelopen week.

De euro was 1,1099 dollar waard tegen 1,1095 dollar op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 55,15 dollar. Brentolie kostte 0,6 procent meer op 58,98 dollar per vat.

Het bericht Beurzen hoger door hoop steunmaatregelen verscheen eerst op Nieuws.nl.

AEX begint met winst

Door ANP

De aandelenbeurs in Amsterdam is maandag met winst begonnen. Ook de andere Europese beurzen openden in het groen. Beleggers hopen op meer stimuleringsmaatregelen van de wereldwijde centrale banken en kijken uit naar de jaarlijkse bijeenkomst van centrale bankiers in het Amerikaanse Jackson Hole later deze week.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde kort na aanvang van de handel 1 procent in de plus op 547,20 punten. De MidKap klom 1,3 procent tot 798,33 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt stegen tot 1 procent.

Grootste stijger bij de hoofdfondsen op het Damrak was staalfabrikant ArcelorMittal met een winst van 3 procent. Verzekeraar NN Group sloot de rij met een verlies van 0,9 procent. In de MidKap behoorde luchtvaartcombinatie Air France-KLM tot de kopgroep met een plus van ruim 2 procent na een adviesverhoging door Citi. Speciaalchemiebedrijf Corbion was de enige daler met een min van 0,1 procent.

Het bericht AEX begint met winst verscheen eerst op Nieuws.nl.

Stimuleringshoop stuwt Nikkei

Door ANP

De Japanse aandelenbeurs is maandag met winst begonnen aan de nieuwe handelsweek. Ook de andere Aziatische beurzen gingen vooruit. Beleggers trokken zich op aan de hogere slotstanden op Wall Street en de hoop op extra stimuleringsmaatregelen van de centrale banken wereldwijd.

In Tokio eindigde de toonaangevende Nikkei 0,7 procent in de plus op 20.562,16 punten. Op macro-economisch vlak bleek dat de Japanse export in juli voor de achtste maand op rij is afgenomen. De daling van de uitvoer was echter minder sterk dan gevreesd.

De financiële bedrijven toonden wat herstel na de recente koersverliezen die werden veroorzaakt door de dalende obligatierentes. Sumitomo Mitsui Financial Group steeg 0,8 procent en Mitsubishi UFJ Financial Group klom 1,3 procent. FamilyMart Uny Holdings maakte een koerssprong van 8,7 procent. De Japanse retailer liet weten ongeveer 16 miljoen extra aandelen in branchegenoot Pan Pacific International Holdings (plus 4,2 procent) te kopen in de periode tot augustus 2021.

De beurs in Shanghai stond tussentijds 1,8 procent hoger en de Hang Seng-index in Hongkong dikte 2 procent aan. De Chinese centrale bank kondigde afgelopen weekend aan het rentebeleid aan te passen om de financieringskosten voor bedrijven te verlagen en de economie te ondersteunen. Volgens analisten zal de nieuwe rentevoet, die dinsdag zal worden gelanceerd, lager zijn dan de huidige rente. In Seoul won de Kospi 0,7 procent en de All Ordinaries in Sydney steeg 0,9 procent.

Het bericht Stimuleringshoop stuwt Nikkei verscheen eerst op Nieuws.nl.

Apple-topman legt Trump gevolg heffingen uit

Door ANP

Apple-topman Tim Cook heeft president Donald Trump uitgelegd dat de concurrentiepositie van Apple door de Amerikaanse importheffingen op Chinese producten wordt aangetast. Grote tegenstrever Samsung heeft daar geen last van. De Amerikaanse president liet weten dat de Apple-topman een beklijvend pleidooi had gehouden. “Ik denk erover na.”

Apple laat vrijwel al zijn producten als iPhones, iPads en Mac-computers in China maken. Die gelden daardoor als Chinese goederen waar een heffing over moet worden betaald. Samsung produceert veel in thuisland Zuid-Korea, dat vorig jaar juist een vrijhandelsakkoord sloot met de Verenigde Staten.

Trump kondigde onlangs aan extra importheffingen op Chinese producten in te stellen per 1 september. Voor onder meer laptops en mobiele telefoons stelde hij de nieuwe heffingen later uit naar half december. Over Apple-producten als de AirPods-oordopjes, smartwatches en HomePod-speaker wordt wel vanaf 1 september de extra invoerbelasting geheven.

Het bericht Apple-topman legt Trump gevolg heffingen uit verscheen eerst op Nieuws.nl.

Consumptie blijft achter bij economische groei

Door ANP

De uitgaven van huishoudens aan spullen en diensten zijn de afgelopen jaren achtergebleven bij de economische groei als geheel. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Volgens het statistiekbureau komt dat vooral doordat er meer wordt uitgegeven aan aflossing van hypotheken door een verandering van de hypotheekregels.

Tussen 2008 en 2018 steeg het bruto binnenlands product (bbp) met 9,3 procent. De consumptie liep in dezelfde periode op met 5,7 procent op.

Het aflossen van hypotheken kwam vooral na 2013 in een stroomversnelling, aldus het statistiekbureau. Sinds dat jaar is de hypotheekrenteaftrek beperkt, en is het vrijwel onmogelijk nog een aflossingsvrije hypotheek af te sluiten. Ook stimuleringsmaatregelen van banken droegen bij aan meer aflossingen.

De beperkte consumptiegroei heeft volgens het CBS niet te maken met de beperkte loongroei. Nederlanders zijn na 2013 steeds meer uren gaan werken, waardoor hun beschikbare inkomen minstens even hard steeg aan als het bbp.

Het bericht Consumptie blijft achter bij economische groei verscheen eerst op Nieuws.nl.

Kudlow: er komt geen recessie in de VS

Door ANP

De Verenigde Staten stevenen niet af op een recessie. Dat zei Larry Kudlow, economisch adviseur van het Witte Huis, in een interview met Fox News. Ook het handelsoverleg met China staat er beter voor dan gevreesd.

“Ik zie helemaal geen recessie”, zei Kudlow. Daarmee reageerde hij op ontwikkelingen op de obligatiemarkt. Die duiden volgens sommigen op een naderende recessie, maar volgens Kudlow staat de Amerikaanse economie er goed voor.

Een oplossing voor de handelsoorlog met China, die ook zorgt voor nervositeit op de beursvloer, is ook nog steeds mogelijk. Hij zinspeelde erop dat telefonische onderhandelingen met Chinese onderhandelaars meer positieve signalen hebben opgeleverd dan eerder bekendgemaakt. Hij lichtte dat niet toe.

Het bericht Kudlow: er komt geen recessie in de VS verscheen eerst op Nieuws.nl.

Beursweek in teken Fed en restje resultaten

Door ANP

De aankomende beursweek staat voor een belangrijk deel in het teken van de centrale banken in de Verenigde Staten en Europa. Verder komen er nog een aantal grote en minder grote bedrijven met resultaten. Beleggers krijgen ook de nodige macro-economische cijfers op zich af. Daarnaast speelt ook de handelsonrust nog altijd een flinke rol op de beursvloeren.

Op woensdag komt de Federal Reserve naar buiten met de notulen van de meest recente beleidsvergadering, waarbij voor het eerst sinds de financiële crisis de rente werd verlaagd. In die aantekeningen zal worden gespeurd naar aanwijzingen over toekomstige rentestappen. De woorden van Fed-voorzitter Jerome Powell zullen een dag later bij de jaarlijkse bankiersbijeenkomst in Jackson Hole minstens zo nauwkeurig op een goudschaaltje worden gewogen.

In Europa komt ook de ECB met notulen van de laatste beleidsvergadering, dat gebeurt op donderdag. Verder zal in Europa gedurende de week worden gelet op cijfers over de inflatie en het consumentenvertrouwen en inkoopmanagersindexen over onder meer Duitsland.

Op het Damrak in Amsterdam zal door beleggers worden gekeken naar cijfers van de bouwbedrijven Heijmans, BAM en Boskalis. Verder komen onder meer verzekeraar ASR en betalingsverwerker Adyen met cijfers. Ook is er aandacht voor de buitengewone aandeelhoudersvergadering van het Zuid-Afrikaanse Naspers, dat bij die gelegenheid spreekt over zijn plannen voor een beursgang van zijn internationale consumentenactiviteiten.

In de VS wordt uitgekeken naar de cijfers van de winkelbedrijven Target, Home Depo, Kohl’s en Foot Locker. Verder komen over de grens resultaten van onder meer BHP Billiton, Rosneft en Estée Lauder.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot vrijdag een turbulente week af met een plus van 1,3 procent op 541,94 punten. De MidKap klom 1,5 procent tot 788,07 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt stegen tot 1,3 procent. De beurs in Londen won 0,8 procent. Ook Wall Street eindigde een week met grote plussen en minnen met een positieve noot.

Het bericht Beursweek in teken Fed en restje resultaten verscheen eerst op Nieuws.nl.

Meer stakingen bij Transavia France op til

Door ANP

Bij de Franse tak van Transavia wordt gezind op nieuwe werkonderbrekingen. Dat meldt de Franse krant La Tribune.

Dit weekend viel al zo’n 5 procent van de geplande vluchten van Transavia France uit door acties van cabinepersoneel. Nu hebben ook piloten gemeld het werk te willen neerleggen bij de dochtermaatschappij van Air France-KLM, in de periode van september tot half oktober.

De pilotenbond SPL is het niet eens met een akkoord dat in juli werd gesloten tussen Air France-KLM en de voornaamste pilotenbond van Air France over uitbreiding van de diensten van Transavia in Frankrijk. Volgens SPL kan de pilotenbond van Air France helemaal niet beslissen over de gang van zaken bij Transavia, ook al wordt daar óók gevlogen met piloten met een Air France-contract.

Het betwiste akkoord hief een beperking op die uitbreiding mogelijk maakte. Zo kon Transavia daardoor meer vliegtuigen aan zijn vloot toevoegen. Ook ging het akkoord over arbeidsvoorwaarden. Volgens het bedrijf voldoet het aan alle wettelijke eisen en konden alle piloten erover meebeslissen.

Air France-KLM had vorig jaar ook te maken met stakingen in Frankrijk, toen bij Air France. Die slepende kwestie kostte topman Jean-Marc Janaillac van het moederbedrijf de kop, omdat hij zijn lot verbond aan een eindbod. Zijn opvolger Ben Smith sloot uiteindelijk wel een deal die een einde maakte aan de acties.

Het bericht Meer stakingen bij Transavia France op til verscheen eerst op Nieuws.nl.

Argentijnse minister van FinanciΓ«n afgetreden

Door ANP

De Argentijnse president Mauricio Macri heeft zijn minister van Financiën vervangen na de zware nederlaag bij de verkiezingen. Nicolás Dujovne nam zaterdag ontslag. Hernán Lacunza, oud-minister van Economische Zaken in de provincie Buenos Aires, volgt hem op. “Ik heb er vertrouwen in dat hij de juiste persoon zal zijn voor deze nieuwe fase”, schreef Macri op Twitter.

Macri leed vorige week een zware nederlaag bij de voorverkiezingen. De oppositiekandidaat Alberto Fernández, met ex-president Cristina Kirchner als vice-president, won met ruim 47 procent van de stemmen. Macri kreeg slechts 32 procent. De primaire verkiezingen worden beschouwd als een belangrijke graadmeter voor de presidentsverkiezingen in oktober.

Argentinië zucht onder een economische crisis. Macri heeft maatregelen aangekondigd om de impact ervan zoveel mogelijk te beperken. De bewindsman wil onder meer de uitkeringen verhogen en de inkomstenbelasting voor werknemers verlagen om de Argentijnen wat te helpen in hun portemonnee.

De afgelopen dagen is de situatie echter alleen maar erger geworden. De waarde van de peso is flink onderuitgegaan na de verkiezingsnederlaag van Macri.

Het bericht Argentijnse minister van Financiën afgetreden verscheen eerst op Nieuws.nl.

’30 procent meer omzet Airbnb in 1e kwartaal’

Door ANP

In het eerste kwartaal van dit jaar hebben mensen voor 9,4 miljard dollar aan accommodaties geboekt bij Airbnb. Dat is 31 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar, zeggen ingewijden tegen de Wall Street Journal. Het gaat om 91 miljoen overnachtingen.

Het verhuurplatform, dat zijn hoofdkantoor in San Francisco heeft, doet het goed. In 2018 boekte Airbnb een omzetgroei van 40 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Op 31 maart had Airbnb 3,5 miljard dollar in kas. De gunstige resultaten zijn aanlokkelijk voor potentiële beleggers. Airbnb wil waarschijnlijk in de eerste helft van volgend jaar naar de beurs.

Het bericht ’30 procent meer omzet Airbnb in 1e kwartaal’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

Wall Street eindigt beursweek positief

Door ANP

De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met duidelijke winsten de handel uit gegaan. De handelsvrees leek voor even naar de achtergrond te verdwijnen, geholpen door geluiden over extra stimuleringsmaatregelen door centrale banken. Vooral chipbedrijven stonden in de schijnwerpers nadat toeleverancier Applied Materials en producent van chips en grafische kaarten Nvidia met resultaten waren gekomen.

De Dow-Jonesindex sloot 1,2 procent in de plus op 25.886,01 punten. De S&P 500 won 1,4 procent, tot 2888,68 punten. Technologiebeurs Nasdaq steeg 1,7 procent tot 7895,99 punten.

Applied Materials (min 1,1 procent) zag in het voorbije kwartaal zijn omzet en winst slinken door aanhoudende uitdagende marktomstandigheden. Nvidia (plus 7,3 procent) behaalde ook een lagere omzet en zag zijn winst halveren vergeleken met een jaar eerder. Toch pakten de cijfers iets beter uit dan voorzien. NXP Semiconductors won 3,8 procent. De Eindhovense chipmaker verkoopt zijn spraak- en audiotak aan het Chinese Shenzhen Goodix Technology.

Ook Deere opende de boeken. De fabrikant van landbouwmachines had afgelopen kwartaal last van het handelsconflict en werd somberder over de winst voor heel het jaar. De beurswaarde van Deere steeg evenwel 3,8 procent.

Facebook eindigde 0,6 procent hoger. De techreus zou al jaren hebben geweten dat er risico’s waren verbonden aan de technologie waarmee gebruikers met hun account automatisch kunnen inloggen op andere sites en diensten. Eigen medewerkers werden beschermd, gebruikers niet. Dat zeggen gedupeerden die het bedrijf hebben aangeklaagd, zo meldt persbureau Reuters.

Verder stonden bankaandelen bij de winnaars als gevolg van de afzwakkende recessievrees. Ook was er bovengemiddelde aandacht voor General Electric (GE). Het industrieel conglomeraat won bijna 10 procent nadat topman Larry Culp bijna 2 miljoen dollar aan aandelen had ingekocht. GE verloor een dag eerder dik 11 procent na berichten over financiële problemen.

De euro was 1,1091 dollar waard, tegen 1,1095 dollar bij het slot van de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse olie werd 0,8 procent duurder op 54,91 dollar. Brentolie steeg 0,8 procent in prijs tot 58,68 dollar per vat.

Het bericht Wall Street eindigt beursweek positief verscheen eerst op Nieuws.nl.

Fitch plakt rommelstatus op ArgentiniΓ«

Door ANP

Kredietbeoordelaar Fitch heeft weinig fiducie in de kredietwaardigheid van Argentinië. De firma verlaagde vrijdag zijn oordeel over het Zuid-Amerikaanse land van B naar CCC. Daarmee schat Fitch de kans dat Argentinië de komende maanden niet aan zijn verplichtingen aan schuldeisers kan voldoen, in als aanzienlijk.

De stap van Fitch volgt kort op aankondigingen van de Argentijnse president Mauricio Macri om maatregelen te nemen die de impact van de economische crisis in het Zuid-Amerikaanse land zo veel mogelijk beperken. Argentinië gaat door een recessie en kampt met een torenhoge inflatie.

De afgelopen dagen is de situatie alleen maar erger geworden. De waarde van de peso is flink onderuitgegaan nadat Macri een zware nederlaag had geleden bij een onofficiële voorronde voor de presidentenverkiezingen. De overwinning van concurrent Alberto Fernández jaagde beleggers schrik aan. Fernández is kandidaat van de links-populistische peronisten. Volgens economen is het door deze ontwikkelingen twijfelachtiger geworden of het land zijn schulden nog wel kan afbetalen.

Volgens Fitch is een bankroet van het land een reële mogelijkheid. Een B-rating gaf volgens de kredietbeoordelaar al aan dat er sprake is van ernstige zwakte. Fitch schat in dat de economie van het land dit jaar 2,5 procent zal krimpen, waar eerder rekening werd gehouden met 1,7 procent achteruitgang. Verder loopt de schuld van Argentinië naar verwachting op tot 95 procent van het bruto binnenlands product. Ook wijst Fitch op de politieke onzekerheid, waardoor twijfels toenemen.

Het bericht Fitch plakt rommelstatus op Argentinië verscheen eerst op Nieuws.nl.

Gisteren β€” 18 Augustus 2019Nieuws.nl Economie

VW en SEC moeten geschil zelf oplossen

Door ANP

De Amerikaanse beurstoezichthouder SEC en automaker Volkswagen moeten proberen een geschil over het omvangrijke emissieschandaal in overleg de wereld uit te helpen. Dat heeft een Amerikaanse federale rechter in de zaak aan de strijdende partijen laten weten. Volgens hem pakt een onderling akkoord voor alle partijen voordeliger uit. Hij geeft ze daarvoor tot 4 oktober de tijd.

De SEC spande eerder een rechtszaak aan tegen het Duitse autoconcern. Volkswagen wordt er door de SEC van verdacht investeerders te hebben misleid door informatie over het gesjoemel achter te houden. De rechter zei nu dat procederen een kostbare aangelegenheid zal worden.

De SEC doet al formeel onderzoek naar de zaak sinds begin 2017. Het dieselschandaal kwam in september 2015 aan het licht. Volkswagen gaf toen toe op grote schaal emissietesten om de tuin te hebben geleid, waardoor dieselwagens schoner leken dan ze in werkelijkheid waren. De kwestie heeft Volkswagen al vele miljarden gekost.

Het bericht VW en SEC moeten geschil zelf oplossen verscheen eerst op Nieuws.nl.

Payroller TCP krijgt uitstel van betaling

Door ANP

De rechtbank van Amsterdam heeft TCP Direct, dat onder meer de betaling van flexwerkers van ING regelt, uitstel van betaling verleend. In een verklaring laat het payrollbedrijf weten dat het samen met de bewindvoerder zoekt naar oplossingen voor de ontstane situatie.

TCP kwam in het nieuws na berichten dat inhuurkrachten van ING niet betaald kregen voor geleverde diensten. In totaal zouden bij de onderneming nog miljoenen euro’s aan niet-betaalde rekeningen openstaan. Volgens TCP was het betalingsprobleem een direct gevolg van het feit dat een kredietverstrekker zich plotseling terugtrok. Tegelijkertijd wachtte TCP op een betaling van een andere grote klant. Daardoor kreeg het problemen met de kasstroom.

Schuldeisers zullen in de loop van volgende week schriftelijk bericht van de bewindvoerder ontvangen over de indiening van hun vordering en het verdere verloop van de surseance. Doelstelling van bestuurders van TCP en bewindvoerder is dat alle schuldeisers volledig betaald worden.

Het bericht Payroller TCP krijgt uitstel van betaling verscheen eerst op Nieuws.nl.

Slechtste week voor bitcoin sinds november

Door ANP

Cryptomunt bitcoin heeft zijn minste week sinds vorig jaar november beleefd. De grootste cryptomunt gemeten in marktwaarde verloor de voorbije dagen 15 procent. Overige digitale valuta’s deden het niet veel beter.

Op vrijdagmiddag was de munt volgens Coinmarketcap.com 10.213 dollar waard. Eerder deze maand was de cryptomunt nog meer dan 12.000 dollar waard. Volgens sommige marktanalisten kan de munt nog niet als veilige haven in roerige tijden worden beschouwd.

Een directe aanleiding voor de nieuwe daling is moeilijk aan te wijzen. De digitale munt begon in mei nog aan een opmars, na de instorting van de cryptomarkt die in januari van vorig jaar was ingezet. Sinds die opleving bewoog de koers van de cryptomunt met flinke pieken en dalen.

Het bericht Slechtste week voor bitcoin sinds november verscheen eerst op Nieuws.nl.

IMCD hard onderuit op groen Damrak

Door ANP

Chemicaliëndistributeur IMCD heeft vrijdag op de beurs in Amsterdam een stevig verlies moeten incasseren. Het AEX-fonds ging in de uitverkoop na een tegenvallend handelsbericht. Het sentiment op de Europese beursvloeren was overigens positief. Beleggers leken de handelsvrees en recessiezorgen voor even aan de kant te schuiven.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot de laatste sessie van een turbulente week 1,3 procent in de plus op 541,94 punten. De MidKap klom 1,5 procent tot 788,07 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt stegen tot 1,3 procent. De beurs in Londen won 0,8 procent.

IMCD was de enige daler bij de hoofdfondsen, en kelderde dik 15 procent. De Rotterdamse chemicaliëndistributeur wist in het eerste halfjaar de omzet en winst op te voeren. Het bedrijf had in het tweede kwartaal wel last van ongunstige economische omstandigheden in een aantal regio’s. Ook de huidige marktomstandigheden zijn volgens topman Piet van der Slikke onzeker.

Ahold Delhaize was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 3,9 procent. Ook verzekeraars Aegon en NN Group stonden bij de sterkste stijgers daags na de cijferpublicaties. Voor Aegon (plus 2,6 procent) betekende dat iets van herstel na de afstraffing donderdag. NN Group (plus 2,8 procent) hield de stijgende lijn vast.

Galapagos won 1,6 procent. Het biotechnologiebedrijf heeft te horen gekregen dat zijn ingediende dossier over het medicijn filgotinib door het Europees geneesmiddelenbureau (EMA) is ontvangen en wordt beoordeeld. Het gaat om de toepassing van het middel voor reumatoïde artritis.

In de MidKap eindigde bodemonderzoeker Fugro bovenaan met een plus van 4,8 procent. Hekkensluiter was TKH Group met een min van 1,6 procent. De technologiegroep heeft de verkoop van de meerderheid van zijn industriële connectivity-activiteiten aan investeerder Torqx Capital Partners afgerond. ING verlaagde daarnaast het advies voor het aandeel.

De euro was 1,1095 dollar waard tegenover 1,1098 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,4 procent duurder op 54,72 dollar. Brentolie steeg 0,7 procent in prijs tot 58,62 dollar per vat.

Het bericht IMCD hard onderuit op groen Damrak verscheen eerst op Nieuws.nl.

OuderNieuws.nl Economie

Wall Street begint sessie positief

Door ANP

De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winsten aan de nieuwe handelsdag begonnen. Beleggers verwerkten een reeks van bedrijfsresultaten. Onder meer toeleverancier aan de chipsector Applied Materials en producent van chips en grafische kaarten Nvidia kwamen met resultaten.

De toonaangevende Dow-Jonesindex stond kort na de openingsbel 0,8 procent in de plus op 25.784 punten. De breder samengestelde S&P 500-index won 0,9 procent, tot 2873 punten. Technologiebeurs Nasdaq steeg 1,1 procent tot 7851 punten.

Applied Materials zag in het voorbije kwartaal zijn omzet en winst slinken. Het bedrijf wees op de aanhoudende uitdagende marktomstandigheden. Het aandeel verloor 2,7 procent. Nvidia (plus 8 procent) behaalde een lagere omzet en zag zijn winst halveren vergeleken met een jaar eerder. Toch pakten de cijfers iets beter uit dan voorzien.

Ook fabrikant van landbouwmachines Deere opende de boeken. De onderneming had afgelopen kwartaal last van het handelsconflict en werd somberder over de winst voor heel het jaar. De beurswaarde van Deere steeg desondanks 3,8 procent.

Het bericht Wall Street begint sessie positief verscheen eerst op Nieuws.nl.

Topman Cathay stapt op na protesten Hongkong

Door ANP

De topman van Cathay Pacific, Rupert Hogg, stapt op als hoogste baas van de Hongkongse luchtvaartmaatschappij. Hij neemt daarmee verantwoordelijkheid “voor recente gebeurtenissen”, laat hij in een verklaring weten. Cathay is in een lastige positie terechtgekomen door aanhoudende protesten in Hongkong

Demonstranten in Hongkong ageren al weken tegen politieke invloed van Peking op de autonome regio. Werknemersverenigingen bij de luchtvaartmaatschappij steunen de acties. Bij protesten werd bovendien een piloot van Cathay opgepakt.

Peking wil dat Cathay optreedt tegen zijn protesterende werknemers. Ook eist de Volksrepubliek inzage in welke personeelsleden er naar het vasteland van China vliegen. Chinese staatsbedrijven zijn vorige week een boycot begonnen tegen Cathay.

Het bericht Topman Cathay stapt op na protesten Hongkong verscheen eerst op Nieuws.nl.

Beurzen over breed front omhoog

Door ANP

De Europese beurzen gingen vrijdag over een breed front omhoog. Beleggers trokken zich op aan het lichte herstel op Wall Street en schoven de zorgen over een recessie en de dalende obligatierentes even aan de kant. Op het Damrak werd chemicaliëndistributeur IMCD afgestraft na een tegenvallend handelsbericht.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,9 procent in de plus op 539,37 punten. De MidKap klom 0,8 procent tot 782,49 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt stegen tot 0,9 procent. De beurs in Londen won 0,4 procent, na een vertraagde opening vanwege technische problemen.

IMCD was veruit de grootste daler bij de hoofdfondsen met een koersverlies van ruim 11 procent. De Rotterdamse chemicaliëndistributeur wist in het eerste halfjaar de omzet en winst op te voeren. Het bedrijf had in het tweede kwartaal wel last van ongunstige economische omstandigheden in een aantal regio’s. Ook de huidige marktomstandigheden zijn volgens topman Piet van der Slikke onzeker.

Galapagos behoorde tot de kopgroep in de AEX met een winst van 2,8 procent. Het biotechnologiebedrijf heeft te horen gekregen dat zijn ingediende dossier over het medicijn filgotinib door het Europees geneesmiddelenbureau (EMA) is ontvangen en wordt beoordeeld. Het gaat om de toepassing van het middel voor reumatoïde artritis. Galapagos spreekt van een belangrijke mijlpaal.

In de MidKap stond bodemonderzoeker Fugro bovenaan met een plus van ruim 3 procent. Hekkensluiter was TKH Group met een min van 2,8 procent. De technologiegroep heeft de verkoop van de meerderheid van zijn industriële connectivity-activiteiten aan investeerder Torqx Capital Partners afgerond. ING verlaagde daarnaast het advies voor het aandeel.

Bayer klom meer dan 2 procent in Frankfurt. Analisten van Bank of America Merrill Lynch schroefden hun aanbeveling voor het Duitse chemieconcern op naar kopen.

De euro was 1,1083 dollar waard tegenover 1,1098 dollar een dag eerder. De olieprijzen veerden op na de recente zware koersval. Een vat Amerikaanse olie werd 2 procent duurder op 55,58 dollar. Brentolie steeg 1,9 procent in prijs tot 59,36 dollar per vat.

Het bericht Beurzen over breed front omhoog verscheen eerst op Nieuws.nl.

Medewerkers Ryanair eisen ontslagvergoeding

Door ANP

Acht overgebleven cabinemedewerkers van Ryanair die vanaf de basis in Eindhoven vlogen, eisen een schadevergoeding voor hun ontslag. Hun vertrek bij de Ierse luchtvaartmaatschappij is het resultaat van een verstoorde arbeidsrelatie, stelt vakbond FNV. De budgetvlieger spreekt dat tegen en zegt de medewerkers om puur economische redenen te willen ontslaan.

Het gaat om een slepende kwestie. Ryanair sloot vorig jaar zijn basis in de Brabantse stad en vroeg vervolgens collectief ontslag aan voor circa dertig piloten en cabinemedewerkers bij het UWV. Die uitkeringsinstantie ging daar toen niet in mee. Ryanair is nu bij de rechter in Eindhoven een zaak begonnen om de arbeidsovereenkomst van de acht personeelsleden toch om bedrijfseconomische redenen te ontbinden.

FNV wil ook dat de contracten worden verscheurd, maar dan omdat de arbeidsrelatie door “pesterijen” is verslechterd. Daar hoort volgens de bond ook een schadevergoeding bij. De veelal buitenlandse medewerkers verliezen immers hun baan, terwijl ze in de tussentijd familie en een sociaal leven in Eindhoven hebben opgebouwd, redeneert FNV.

Het bericht Medewerkers Ryanair eisen ontslagvergoeding verscheen eerst op Nieuws.nl.

❌