[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Gisteren β€” 18 April 2019Nieuws.nl Economie

Advies: maak vliegen duurder

Door ANP

De luchtvaart moet worden afgerekend op de gevolgen voor het milieu. Dat betekent ook dat vliegen duurder moet worden. Dat stelt de onafhankelijke Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een advies voor de lange termijn aan minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur).

De vervuiler moet betalen, meent de raad. Op dit moment gebeurt dat niet met de luchtvaart en staat vooral de positie van Schiphol centraal. Er moet een einde komen aan die uitzonderingspositie en de sector moet gehouden worden aan ,,heldere grenzen voor geluid, hinder, ultrafijnstof en veiligheid”.

Het nieuwe beleid is nodig omdat burgers zich steeds meer verzetten tegen de hinder van de luchtvaart. Dat blijkt bijvoorbeeld bij de uitbreiding van Lelystad Airport en uit de voortdurende discussie over verdere groei op Schiphol. Daarnaast moeten er grenzen gesteld worden om de klimaatdoelen van Parijs te halen en de uitstoot van CO2 te verminderen.

De reiziger kan niet buiten schot blijven om dit te bereiken. Vliegtickets moeten volgens de raad duurder worden. Het kabinet is al bezig met een vliegtaks, maar die gaat volgens het advies nog niet ver genoeg. De inkomsten van deze belasting moeten gebruikt worden om de luchtvaart duurzamer te maken.

Schiphol zou de tarieven voor landingsrechten afhankelijk moeten maken van de milieuprestaties van de vliegtuigen. Ook moet het aantal nachtvluchten worden beperkt. Om de CO2-uitstoot snel te verminderen bepleit de raad dat vliegtuigen op Nederlandse luchthavens verplicht worden om (gesubsidieerde) duurzame brandstof bij te mengen.

Volgens de raad moet ook gekeken worden naar de positie van Nederland als internationaal knooppunt voor de luchtvaart. De raad pleit ervoor te onderzoeken welke verbindingen van Schiphol en de regionale luchthavens ,,echt waardevol zijn voor de welvaart van Nederland”.

De voorstellen zijn ,,vergaand met forse consequenties” voor de luchtvaart en de reiziger, erkent de raad. Maar de welvaart in ons land komt hierdoor volgens haar niet in de knel. De luchtvaartsector mag pas weer gaan groeien als de nieuwe normen zijn ingevoerd.

Van Nieuwenhuizen werkt aan een nieuwe luchtvaartnota waarin het beleid tot 2050 wordt uitgestippeld. Die komt vermoedelijk eind dit jaar.

Het bericht Advies: maak vliegen duurder verscheen eerst op Nieuws.nl.

AF-KLM breidt capaciteit naar India uit

Door ANP

Air France-KLM breidt het aantal vluchten naar India uit. Dat maakt de Nederlands-Franse luchtvaartcombinatie bekend in een mededeling over het wegvallen van vluchten naar India via samenwerkingspartner Jet Airways.

Vorige week werd bekend dat Jet Airways vrijwel al zijn internationale vluchten annuleerde als gevolg van geldproblemen. Jet heeft een zogeheten code share-overeenkomst met Air France-KLM, waardoor reizigers met één ticket kunnen reizen op gecombineerde routes van de maatschappijen.

KLM laat in een mededeling weten dat er geen code share-vluchten met Jet meer worden aangeboden. Reizigers die tussen donderdag en het einde van de maand zouden vliegen krijgen informatie over hoe ze kunnen omboeken. Voor vluchten daarna wordt de capaciteit van Air France en KLM op routes naar India verhoogd.

Het bericht AF-KLM breidt capaciteit naar India uit verscheen eerst op Nieuws.nl.

EU-parlement stelt stemming WW-export uit

Door ANP

Het Europees Parlement heeft ingestemd (291 voor, 284 tegen) met een voorstel van onder meer Nederlandse parlementariërs om de plenaire stemming over een pakket maatregelen, waaronder de in Nederland omstreden zogenoemde WW-export, uit te stellen. Het dossier komt nu na de Europese verkiezingen terug.

,,Ik ben blij dat het besluit wordt uitgesteld”, reageerde Jeroen Lenaers (CDA). ,,Dit zijn belangrijke wetswijzigingen met verstrekkende gevolgen die vragen om een zorgvuldige aanpak. Na de verkiezingen gaat het nieuwe parlement aan de slag om secuur en zonder haast te zoeken naar een voorstel dat wél in balans is. Dat is in het belang van Nederland, maar zeker ook van alle Europeanen die grensoverschrijdend actief zijn.”

De onderhandelingen liepen onlangs vast omdat elf EU-landen waaronder Nederland een akkoord blokkeren. Den Haag heeft grote bezwaren tegen de voorgestelde verruiming van de mogelijkheid om een werkloosheidsuitkering te ‘exporteren’.

Het bericht EU-parlement stelt stemming WW-export uit verscheen eerst op Nieuws.nl.

Unilever helpt AEX vooruit

Door ANP

Unilever trok donderdag de kar op het Damrak na goed ontvangen kwartaalcijfers en hielp de AEX-index aan winst. Ook de resultaten van Midkapper Arcadis vielen in goede aarde. De andere Europese beurzen lieten een gemengd beeld zien. Beleggers kregen op de laatste dag van de verkorte handelsweek nog flink wat kwartaalcijfers voor de kiezen. Op Goede Vrijdag en tweede paasdag zijn de Euronext-markten gesloten.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,5 procent in de plus op 568,89 punten. De MidKap zakte 0,1 procent tot 822,72 punten. De beurs in Frankfurt steeg 0,2 procent, Londen zakte 0,3 procent. Parijs stond een fractie lager.

Zwaargewicht Unilever was koploper in de AEX met een winst van meer dan 3 procent. Het levensmiddelenconcern heeft in het eerste kwartaal meer verkocht en ook nog eens tegen hogere prijzen. De onderliggende omzetgroei viel hoger uit dan veel analisten hadden verwacht. Staalmaker ArcelorMittal sloot de rij met een verlies van 1,6 procent.

In de MidKap was Arcadis de grote winnaar met een plus van bijna 12 procent. Het ingenieurs- en adviesbureau behaalde in het eerste kwartaal een hogere omzet. Ook de winstgevendheid ging omhoog. Sportschooluitbater Basic-Fit zakte 1,6 procent na een kwartaalupdate. Postbedrijf PostNL noteerde ex-dividend en verloor 4,4 procent.

Sligro daalde 1,4 procent. Het groothandelsbedrijf kende naar eigen zeggen een trage start van het jaar en merkte op dat het consumentenvertrouwen in zowel Nederland als België achteruit is gegaan. Beddenverkoper Beter Bed werd 5,3 procent lager gezet na een kwartaalupdate.

Nestlé won 0,9 procent in Zürich. Het Zwitserse voedingsconcern kende het beste kwartaal sinds 2016 en boekte meer omzet dan verwacht. In Parijs verloor Kering 3 procent na tegenvallende resultaten van het moederbedrijf van modemerk Gucci. Pernod Ricard daalde 0,2 procent, ondanks dat de Franse drankenproducent positiever is gestemd over zijn jaarresultaten.

De euro was 1,1253 dollar waard, tegen 1,1298 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,1 procent goedkoper op 63,71 dollar. Brentolie kostte 0,2 procent minder op 71,50 dollar per vat.

Het bericht Unilever helpt AEX vooruit verscheen eerst op Nieuws.nl.

Doorstart voor kledingketen CoolCat

Door ANP

Kledingwinkelketen CoolCat maakt in Nederland een doorstart onder de vleugels van Retail Beheer, de eigenaar van modeketen America Today. Hoeveel van de tachtig winkels precies verdergaan is nog niet duidelijk. Daarover gaat de nieuwe eigenaar komende tijd gesprekken voeren met de verhuurders van de panden.

De verkoop van kleding van het merk CoolCat wordt in april nog door de curator voortgezet vanuit de huidige winkels. Retail Beheer benadrukt dat de webwinkel actief blijft en dat online een belangrijke rol gaat spelen in de nieuwe strategie.

CoolCat werd onlangs failliet verklaard. Bij de in 1979 door ondernemer Roland Kahn opgerichte onderneming werken in totaal 1450 mensen, waarvan 1180 in Nederland. Veel van de medewerkers zijn parttimers.

Het bericht Doorstart voor kledingketen CoolCat verscheen eerst op Nieuws.nl.

Unilever en Arcadis in trek op Damrak

Door ANP

De Amsterdamse aandelenbeurs ging donderdag licht vooruit. De andere Europese beurzen lieten kleine verliezen zien. Beleggers kregen op de laatste dag van de verkorte handelsweek nog flink wat kwartaalcijfers voor de kiezen. Op het Damrak werden de handelsupdates van onder meer Unilever en Arcadis goed ontvangen. Op Goede Vrijdag en tweede paasdag zijn de Euronext-markten gesloten.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,2 procent hoger op 567,33 punten. De MidKap daalde 0,4 procent tot 820,45 punten. De beursgraadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt verloren tot 0,4 procent.

Unilever was koploper bij de hoofdfondsen met een winst van meer dan 2 procent. Het levensmiddelenconcern heeft in het eerste kwartaal meer verkocht en ook nog eens tegen hogere prijzen. De onderliggende omzetgroei viel hoger uit dan analisten hadden verwacht. Staalmaker ArcelorMittal sloot de rij met een verlies van 2,1 procent.

In de MidKap prijkte Arcadis bovenaan met een plus van ruim 7 procent. Het ingenieurs- en adviesbureau behaalde in het eerste kwartaal een hogere omzet. Ook de winstgevendheid ging omhoog. Sportschooluitbater Basic-Fit zakte 1,4 procent na een kwartaalupdate. Postbedrijf PostNL noteerde ex-dividend en verloor 4,6 procent.

Sligro daalde 0,5 procent bij de kleinere bedrijven. Het groothandelsbedrijf kende naar eigen zeggen een trage start van het jaar en merkte op dat het consumentenvertrouwen in zowel Nederland als België achteruit is gegaan. Beddenverkoper Beter Bed werd 4,3 procent lager gezet na een kwartaalupdate.

Nestlé won 1 procent in Zürich. Het Zwitserse voedingsconcern kende het beste kwartaal sinds 2016 en boekte meer omzet dan verwacht. In Parijs verloor Kering 5,7 procent na tegenvallende resultaten van het moederbedrijf van modemerk Gucci. Pernod Ricard daalde 0,4 procent, ondanks dat de Franse drankenproducent positiever is gestemd over zijn jaarresultaten.

De euro was 1,1271 dollar waard, tegen 1,1298 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,3 procent goedkoper op 63,59 dollar. Brentolie kostte 0,4 procent minder op 71,37 dollar per vat.

Het bericht Unilever en Arcadis in trek op Damrak verscheen eerst op Nieuws.nl.

Japanse beurs doet stap terug

Door ANP

De aandelenbeurs in Japan deed donderdag een stap terug. Beleggers namen wat winst na de recente sterke opmars die de Japanse hoofdindex naar het hoogste niveau in meer dan vier maanden stuurde. Een bericht dat het Japanse technologieconcern Canon zijn winstverwachting gaat verlagen drukte eveneens op het beurssentiment.

De toonaangevende Nikkei in Tokio sloot uiteindelijk 0,8 procent lager op 22.090,12 punten. Canon zakte 4 procent. Het bedrijf dat vooral bekend is van zijn camera’s en printers zal volgens zakenkrant Nikkei de winstverwachting voor het lopende boekjaar verlagen. Concurrent Olympus verloor 2,5 procent. De Japanse automakers waren opnieuw in trek door de hoop op een handelsovereenkomst tussen Japan en de Verenigde Staten. Toyota steeg 0,3 procent en Honda kreeg er 1,4 procent bij.

In Mumbai zag Jet Airways bijna 27 procent aan beurswaarde verdampen. De Indiase luchtvaartmaatschappij heeft alle vluchten geschrapt. Dat gebeurde nadat het niet gelukt was om noodkrediet los te krijgen. De noodlijdende partner van Air France-KLM geeft aan zo snel mogelijk weer te willen vliegen.

De andere Aziatische beurzen lieten eveneens verliezen zien. De beurs in Shanghai noteerde tussentijds 0,2 procent in de min en de Kospi in Seoul leverde 1,4 procent in. Het Zuid-Koreaanse technologieconcern Samsung zakte 3 procent na berichten over het breken van enkele testmodellen van de dure opvouwbare smartphone Galaxy Fold van het bedrijf.

De Hang Seng-index in Hongkong daalde 0,5 procent voorafgaand aan het lange paasweekend. In Sydney, waar de beurs vrijdag en maandag ook dicht blijft, ging de All Ordinaries 0,1 procent omlaag. De financiële markten in China, Japan en Zuid-Korea zijn op Goede Vrijdag en tweede paasdag wel open.

Het bericht Japanse beurs doet stap terug verscheen eerst op Nieuws.nl.

Aantal werklozen lager dan voor crisis

Door ANP

Het aantal werklozen in Nederland is voor het eerst lager uitgekomen dan voor de economische crisis in 2008. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid spreekt van een mijlpaal.

Het aantal werklozen daalde met gemiddeld 7000 per maand tot 307.000 in maart. Zij hadden geen betaald werk en gaven aan recent naar werk te hebben gezocht en daarvoor direct beschikbaar te zijn. Vlak voor het begin van de economische crisis waren er 310.000 werklozen.

In 2008 waren jongeren nog het sterkst vertegenwoordigd onder de werklozen. Sinds april 2014 zijn dat de 45-plussers. Het aantal 15-tot 25-jarige werklozen is sinds eind 2017 lager dan op het laagste punt voor de crisis. Bij de 25- tot 45-jarigen en 45-tot 75-jarigen ligt dit aantal nog altijd hoger. Wel daalde de werkloosheid bij de 45-plussers het afgelopen jaar het sterkst, aldus het statistiekbureau.

De 307.000 werklozen die in maart werden geteld, komt concreet neer op 3,3 procent van de beroepsbevolking. Eind 2018 lag dit percentage voor het eerst onder het laagste niveau van voor de crisis. Dat komt omdat de beroepsbevolking, het aantal werklozen en werkenden tezamen, is gegroeid. De werklozen maken daar dus een kleiner deel van uit.

Bijna 4,1 miljoen mensen hadden om uiteenlopende redenen geen betaald werk, aldus het CBS. Naast de eerder genoemde werklozen ging het om bijna 3,8 miljoen mensen die niet recent hebben gezocht of bijvoorbeeld niet direct voor werk beschikbaar waren. Zij worden niet tot de beroepsbevolking gerekend. Hun aantal is in de laatste drie maanden met gemiddeld duizend per maand afgenomen. UWV registreerde eind maart 268.000 lopende ww-uitkeringen.

Koolmees merkt op dat werkgevers tegenwoordig staan te springen om extra handen. ,,Ik heb goede hoop dat dat kansen biedt aan degenen die nu nog langs de kant staan”, zo zegt hij.

Het bericht Aantal werklozen lager dan voor crisis verscheen eerst op Nieuws.nl.

Aandelen Pinterest gaan 19 dollar kosten

Door ANP

De introductieprijs van aandelen Pinterest is met 19 dollar (17 euro) hoger dan verwacht. Eerdere berichten wezen op een introductieprijs van tussen de 15 tot 17 dollar per stuk. Het bedrijf zal met zijn komende beursgang zo’n 1,4 miljard dollar ophalen. Er zijn vanaf donderdag 75 miljoen aandelen Pinterest te koop op Wall Street.

Daarmee zou Pinterest ongeveer 12,6 miljard dollar waard zijn. Dat is minder waarmee alom rekening werd gehouden. De Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal had al gemeld dat de uiteindelijke prijs voor een aandeel van het bedrijf achter de populaire site voor het verzamelen van digitale afbeeldingen lager uit zou vallen dan bij een investeringsronde in 2017 toen het nog 21,54 dollar per aandeel kreeg.

Pinterest is een soort digitaal prikbord. De gebruikers kunnen er onder meer afbeeldingen, ideeën en recepten van andere bronnen op internet vastpinnen. Het in San Francisco gevestigde bedrijf telt naar eigen zeggen 265 miljoen maandelijks actieve gebruikers.

Het bericht Aandelen Pinterest gaan 19 dollar kosten verscheen eerst op Nieuws.nl.

Pensioenfondsen waarschuwen voor kortingen

Door ANP

Voor miljoenen Nederlanders komt een verlaging van de pensioenen steeds dichterbij. Daarvoor waarschuwen de grote pensioenfondsen in hun kwartaalberichten. Vooral voor metaalfondsen PME en PMT begint de tijd te dringen. De kans lijkt klein dat ze hun financiële positie nog op tijd op orde krijgen.

Om korten te voorkomen moet de zogeheten beleidsdekkingsgraad op het vereiste niveau van ruim 104 procent zitten. Maar bij PME en PMT ging deze graadmeter, die aangeeft in hoeverre ze aan hun verplichtingen kunnen voldoen, afgelopen kwartaal omlaag naar respectievelijk een kleine 101 en minder dan 102 procent.

,,De dreiging van het moeten verlagen van de pensioenen is nog nooit zo groot geweest”, zegt ook directeur Peter Borgdorff van zorgfonds PFZW. Bij hem bedraagt de graadmeter nu minder dan 101 procent, maar PFZW heeft net als ambtenarenfonds ABP nog tot eind 2020 om orde op zaken te stellen. Dat is een jaar langer dan PME en PMT.

Boosdoener is vooral de rente die opnieuw is gedaald, en waarvan wordt verwacht dat die nog wel even laag zal blijven. ,,Dat is geen goed nieuws, omdat we dan meer geld in kas moeten houden om aan onze pensioenverplichtingen te kunnen voldoen”, legt ABP-voorzitter Corien Wortmann-Kool uit. De beleidsdekkingsgraad van haar fonds zit nu op ruim 102 procent.

De situatie is extra zuur omdat het de laatste tijd wel weer goed gaat op de beurzen. ,,We behalen goede rendementen en hebben nu, met ruim 50 miljard euro, meer vermogen dan ooit”, stelt PME-bestuurder Eric Uijen.

De pensioensector houdt hoop dat een grootscheepse hervorming van het pensioenstelsel de kortingen kan voorkomen. Of dat realistisch is, blijft de vraag. Het Haagse pensioenoverleg tussen vakbonden, werkgevers en kabinet is vorig jaar geklapt. Verder heeft De Nederlandsche Bank (DNB) onlangs benadrukt dat de financiële situatie van de fondsen en de nodige hervormingen eigenlijk los van elkaar staan.

Van de grote fondsen doet alleen BpfBOUW het al een tijdje best goed. Hier bedraagt de graadmeter 117,5 procent. Bij het fonds voor de bouwsector werd begin dit jaar voor het tweede jaar op rij een pensioenverhoging doorgevoerd.

Het bericht Pensioenfondsen waarschuwen voor kortingen verscheen eerst op Nieuws.nl.

Arbeidspotentieel steeds beter benut

Door ANP

Door de krappe arbeidsmarkt wordt het arbeidspotentieel steeds beter benut. Dat stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Zo is het aantal parttimers dat meer uren zou willen werken, flink afgenomen.

In 2014 waren er nog 583.000 deeltijdwerkers die meer zouden willen werken. Vorig jaar was dat aantal afgenomen tot 382.000. De zogeheten onderbenutte deeltijdwerkers werken gemiddeld achttien uur en willen twaalf uur meer werken. De meesten van hen werken in sectoren als de detailhandel, zorg- en welzijn, dienstverlening en in bedrijfseconomische en administratieve beroepen.

Behalve de onderbenutte deeltijdwerkers zijn er ook werklozen die beschikbaar zijn voor of op zoek zijn naar werk. In totaal bestond dit zogeheten onbenut arbeidspotentieel vorig jaar uit ruim 1,1 miljoen mensen. In 2014, op het hoogtepunt van de crisis, waren dat er nog 600.000 meer. Het aantal werkzame mensen bedroeg vorig jaar 8,8 miljoen.

Het bericht Arbeidspotentieel steeds beter benut verscheen eerst op Nieuws.nl.

Kering leunt op sterke vraag naar Gucci

Door ANP

Het Franse luxeconcern Kering heeft de omzet in het eerste kwartaal van dit jaar hard zien stijgen. Het bedrijf leunde opnieuw sterk op Gucci, dat goed was voor ongeveer twee derde van de totale omzet. Wel groeiden de verkopen minder hard dan de afgelopen tijd.

De omzet van Kering kwam uit op 3,6 miljard euro, tegen 3 miljard euro in de eerste drie maanden van vorig jaar. Op vergelijkbare basis bedroeg die stijging 17,4 procent. Bij Gucci ging de omzet op die basis met een vijfde omhoog, de laagste stijging in een aantal jaar. Financieel directeur Jean-Marc Duplaix stelde desondanks ,,erg op zijn gemak” te zijn met de omzetontwikkeling.

Behalve Gucci groeide ook Yves Saint Laurent hard. Bottega Veneta zag de omzet dalen, maar Kering merkt op dat er positief gereageerd werd op de eerste collectie van de nieuwe ontwerper Daniel Lee. Het bedrijf verwacht geleidelijke verbeteringen.

De overige huizen groeiden het hardst. Daaronder vallen merken als Balenciaga en Alexander McQueen. Ook de tak die horloges en juwelen maakt, liet ,,solide” resultaten zien.

Het bericht Kering leunt op sterke vraag naar Gucci verscheen eerst op Nieuws.nl.

Kleine verliezen op Wall Street

Door ANP

De aandelenbeurzen zijn woensdag met kleine verliezen gesloten. Beleggers kauwden op een aantal kwartaalresultaten en beter dan verwachte cijfers uit China. Chipbedrijven reageerden daar positief op. Bedrijven in de gezondheidszorg zakten juist weg uit angst voor ander beleid nu de presidentsverkiezingen naderen.

De Dow-Jonesindex sloot een fractie lager op 26.449,54 punten. De brede S&P 500 daalde 0,2 procent tot 2900,45 punten. Techbeurs Nasdaq ging 0,1 procent omlaag en stond op 7996,08 punten.

Chinese cijfers over economische groei, industriële productie en detailhandelsverkopen waren beter dan verwacht. Chipbedrijven, die sterk afhankelijk zijn van China, kregen daardoor een zetje. Intel, Micron en Broadcom stegen tot 3,3 procent.

Qualcomm ging 12,2 procent omhoog. Dat bedrijf profiteerde ook van een schikking met Apple (plus 2 procent) en het nieuws dat Intel stopt met het bouwen van mobiele communicatiechips.

Bedrijven in de gezondheidszorg gingen voor de tweede dag op rij omlaag. De angst voor meer regulering als de Democraten de verkiezingen van volgend jaar winnen beheerst de markt. UnitedHealth, Pfizer en Merck daalden tot 4,7 procent. Abbott Laboratories daalde 4,6 procent, ondanks dat het bedrijf de verwachtingen overtrof met zijn kwartaalcijfers.

Frisdrank- en snackmaker PepsiCo (plus 3,8 procent) zette een hogere omzet en winst in de boeken. Vooral snacks en drankjes met minder suiker deden het goed. Zakenbank Morgan Stanley haalde een lagere winst, mede door minder inkomsten uit de handel in obligaties en aandelen. Het aandeel kreeg er 2,6 procent bij.

Vooruitzichten bij Netflix (min 1,3 procent) geven beleggers mogelijk reden tot zorg. Door prijsverhogingen verwacht de videostreamingdienst een dip in de aanwas van nieuwe abonnees, net nu film- en mediagigant Disney met een concurrerend platform komt. Technologieconcern IBM (min 4,2 procent) zag omzet en winst dalen.

De euro was 1,1299 dollar waard, tegen 1,1298 dollar bij het slot van de Europese beurzen. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,5 procent tot 63,74 dollar. Brentolie kostte 0,2 procent minder op 71,61 dollar per vat.

Het bericht Kleine verliezen op Wall Street verscheen eerst op Nieuws.nl.

β€˜Uber verkoopt deel van tak autonome auto’s’

Door ANP

Uber is dichtbij de verkoop van een belang van ongeveer 13 procent van zijn divisie die zich met zelfrijdende auto’s bezighoudt. Techinvesteerder SoftBank, automaker Toyota en producent van auto-onderdelen Denso zouden dat belang kopen, schrijft de Amerikaanse krant The Wall Street Journal op basis van ingewijden.

De drie Japanse bedrijven zouden 1 miljard dollar neertellen voor het belang. Daarmee komt de waarde van de hele divisie zelfrijdende auto’s op ongeveer 7,5 miljard dollar.

De verkoop van het belang moet nog voor de beursgang van Uber worden afgerond. Het bedrijf achter de gelijknamige taxi-app maakt naar verluidt begin mei zijn beursdebuut. Met de beursgang mikt Uber volgens berichten op een bedrijfswaarde van 90 miljard tot 100 miljard dollar.

Het bericht ‘Uber verkoopt deel van tak autonome auto’s’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

EU klaar voor heffingen op producten VS

Door ANP

De Europese Unie staat klaar om eigen importheffingen in te voeren als de Amerikaanse president Donald Trump zijn dreigement van heffingen op Europese producten doorzet. De Europese Commissie heeft daarom een lijst opgesteld van producten die de EU mogelijk wil belasten.

Trump noemde Europese subsidies voor vliegtuigbouwer Airbus als reden voor de invoerheffingen. De EU wijst juist op Amerikaanse subsidies voor Boeing. ,,Europese bedrijven moeten op eerlijke en gelijke voorwaarden kunnen concurreren”, verklaarde handelscommissaris Cecilia Malmström daarom.

Malmström benadrukt dat ze geen handelsgeschil wil, maar dat de EU wel klaar staat om tegenmaatregelen te nemen als de Verenigde Staten daadwerkelijk importheffingen invoeren. ,,Ik geloof dat gesprekken een oplossing moeten vormen voor belangrijke partners als de EU en de VS.”

Op de EU-lijst staan onder meer voedingsmiddelen als kreeft, ketchup en sinaasappelsap, maar ook bijvoorbeeld tabak, casinotafels en helikopters. In totaal hebben de door de EU geselecteerde producten een importwaarde van circa 20 miljard dollar. De EU wil echter een selectie maken die qua importwaarde rond de 12 miljard dollar ligt.

Het bericht EU klaar voor heffingen op producten VS verscheen eerst op Nieuws.nl.

Europese beurzen houden winst vast

Door ANP

De Europese beurzen zijn woensdag na een trage start overwegend met winst gesloten. Beleggers verwerkten een flinke hoeveelheid kwartaalcijfers. Ook waren er bemoedigende cijfers over de Chinese economie. Op het Damrak konden onder meer Vopak, ASML en TomTom op instemming rekenen nadat ze de boeken hadden geopend. Ajax was ook in trek na het bereiken van de laatste vier in de Champions League.

De AEX op Beursplein 5 sloot 0,2 procent hoger op 566,19 punten. De MidKap won 0,5 procent tot 823,87 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs gingen tot 0,6 procent omhoog, Londen bleef vrijwel vlak.

Vopak klom 4,3 procent. Het tankopslagbedrijf behaalde afgelopen kwartaal meer winst en omzet en was koploper bij de hoofdfondsen. ArcelorMittal (plus 4,1 procent) kreeg van Brussel toestemming voor de verkoop van een bedrijfsonderdeel. Dat was een vereiste om het Italiaanse Ilva over te mogen nemen.

ASML daalde 0,1 procent. De chipmachinemaker sloot het eerste kwartaal wel af met meer omzet dan verwacht. Chemicaliëndistributeur IMCD (min 2 procent) kreeg een adviesverlaging.

In de MidKap steeg TomTom 0,9 procent na publicatie van solide kwartaalcijfers. Het navigatiebedrijf zet duidelijk stappen met de tak die zich bezighoudt met het ontwikkelen van navigatieproducten voor de auto-industrie.

Bij de kleine bedrijven stond Kiadis Pharma in de bovenste regionen met een plus van 3,4 procent. Het biotechbedrijf neemt het Amerikaanse CytoSen Therapeutics over.

Ajax steeg op de lokale markt 9 procent. De voetbalclub staat na 22 jaar weer in de halve finales van de Champions League na de overwinning op Juventus. De Italiaanse club kelderde in Milaan bijna 18 procent.

Het Zweeds-Zwitserse technologieconcern ABB klom 5,5 procent in Zürich na het vertrek van de topman. In Stockholm dikte Ericsson 4,8 procent aan. De Zweedse producent van netwerkapparatuur boekte in het eerste kwartaal weer winst, na een verlies een jaar eerder.

De euro was 1,1298 dollar waard, tegen 1,1291 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 63,98 dollar. Brentolie kostte 0,1 procent minder op 71,68 dollar per vat.

Het bericht Europese beurzen houden winst vast verscheen eerst op Nieuws.nl.

Saks OFF 5TH vertrekt uit Nederland

Door ANP

De warenhuizen van Saks OFF 5TH vertrekken deze zomer uit Nederland en Duitsland. Dat heeft de keten bekendgemaakt op zijn Facebook-pagina. Op de eigen website wordt daarnaast een opheffingsverkoop aangekondigd.

Saks OFF 5TH is in Europa het kleinere zusje van Hudson’s Bay. De keten heeft winkels in Amsterdam en Rotterdam, en in het Duitse Düsseldorf, Frankfurt, Bonn, Stuttgart, Wiesbaden en Heidelberg. Een concrete sluitingsdatum wordt niet genoemd.

Er gaan al enige tijd geruchten dat voor Hudson’s Bay in Nederland een sluiting zou dreigen. Dit staat hier evenwel los van, benadrukt een woordvoerster namens Hudson’s Bay. Bij de vijftien warenhuizen van Hudson’s Bay in Nederland verandert er niets, zegt ze. Beide merken vallen tegenwoordig onder retailconcern Signa. Maar Saks OFF 5TH wordt zelfstandig vanuit Duitsland aangestuurd.

CNV-bestuurder Martijn den Heijer maakt zich zorgen over het aangekondigde vertrek. ,,Er verdwijnt toch weer werkgelegenheid.” Ook voor Hudson’s Bay belooft het weinig goeds, meent de vakbondsman. ,,Daar gaan natuurlijk al langer geruchten over en ingrijpen lijkt steeds concreter te worden. ” Veel contact heeft CNV niet met Hudson’s Bay. ,,Het is niet zoals bij V&D waar we warme contacten mee hadden.”

Het bericht Saks OFF 5TH vertrekt uit Nederland verscheen eerst op Nieuws.nl.

Alle vliegtuigen Jet Airways aan de grond

Door ANP

De Indiase luchtvaartmaatschappij Jet Airways heeft alle vluchten geschrapt. Dat gebeurde nadat het niet gelukt was om noodkrediet los te krijgen. Daardoor kon Jet Airways onder meer de brandstofkosten niet meer betalen.

Het doek valt nog niet definitief volgens Jet Airways, dat spreekt van het ,,tijdelijk” staken van zijn vluchten. Het bedrijf geeft aan zo snel mogelijk weer te willen vliegen.

Het noodlijdende bedrijf is een partner van Air France-KLM. Passagiers die met Air France of KLM naar India vlogen, konden daardoor op Jet-vliegtuigen worden geboekt. Toen Jet Airways vorige week al de internationale vluchten staakten, gaf KLM al aan dat klanten op een andere manier naar hun eindbestemming zouden worden geholpen.

Het bericht Alle vliegtuigen Jet Airways aan de grond verscheen eerst op Nieuws.nl.

OuderNieuws.nl Economie

Winkels Miller & Monroe in surseance

Door ANP

Winkelconcern Vidrea Retail heeft uitstel van betaling gekregen. Door de rechter is ook een bewindvoerder aangesteld. Het bedrijf is de uitbater van mode- en lifestylewinkelketen Miller & Monroe, dat 72 vestigingen heeft in Nederland en 160 in Duitsland. In totaal werken er 550 mensen bij Vidrea.

Miller & Monroe is ontstaan na de doorstart van de failliete modewinkelketen Charles Vögele. De onderneming hoopt een nieuw faillissement af te wenden en houdt de winkels voorlopig open. Vidrea is naar eigen zeggen in moeilijkheden gekomen door financiële problemen bij een Duits zusterbedrijf, waardoor betalingen aan Vidrea uitbleven.

Het bedrijf wees eerder deze week ook met de beschuldigende vinger naar negatieve berichten in de media vorige maand over de financiële problemen. Daardoor eisten meerdere leveranciers vooruitbetaling en zette uiteindelijk huisbankier ABN AMRO de kredietvoorziening stop.

Het bericht Winkels Miller & Monroe in surseance verscheen eerst op Nieuws.nl.

Heineken-onderdeel koopt Ranja en Limeau

Door ANP

Frisdrankmaker Vrumona, een onderdeel van Heineken, neemt een meerderheidsbelang van 51 procent in de siroopmerken Ranja en Limeau. Volgens de Nederlandse producent van bijvoorbeeld Pepsi, Royal Club, Sourcy, Sisi en Rivella gaat het om een belangrijke aanvulling op het assortiment.

,,Ranja is een van de bekendste en meest iconische limonademerken van Nederland. Het staat voor veel Nederlanders zelfs synoniem voor ‘aanmaak’-vruchtenlimonade”, zegt Vrumona-directeur Murk Spits. Er is geen overnamebedrag naar buiten gebracht.

Ranja dateert van 1921 en is daarmee een van de oudste limonademerken van het land. Sinds 2016 is het merk eigendom van investeerder Nederlands MerkGoed en siropenproducent Burg Groep. Zij pasten onder meer de receptuur aan, waarna het merk flink groeide en inmiddels met meerdere smaken in meer dan 2000 winkels in Nederland verkrijgbaar is.

De twee hebben met Limeau nog een tweede siroopmerk op de markt gebracht. Dit is een biologische siroop met wat complexere smaken, zoals Limeau Ginger Ale en Limeau 4 Fruits.

Het bericht Heineken-onderdeel koopt Ranja en Limeau verscheen eerst op Nieuws.nl.

❌