[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Gisteren β€” 22 September 2017Nieuws.nl Economie

JPMorgan opent groot kantoor in Polen

Door ANP

De Amerikaanse bank JPMorgan opent een operationeel hoofdkantoor in Warschau. Voor de vestiging in de Poolse hoofdstad worden ,,enkele duizenden” werknemers aangetrokken, zo liet de Poolse vicepremier Mateusz Morawiecki weten.

Internationale banken zien brood in Polen, onder meer door de lage kosten in het land, zeker in het licht van de naderende brexit. Ook andere banken verplaatsen al met name ondersteunende functies naar Polen.

UBS tuigde eerder al een kantoor op in de stad Krakau. Goldman Sachs kondigde aan zijn banenbestand in Londen te halveren tot drieduizend medewerkers en liet weten honderden banen naar Warschau te verplaatsen. Morawiecki liet eerder dit jaar in een interview al weten op te rekenen op zo’n 30.000 extra financiële banen als gevolg van de Britse uittreding uit de Europese Unie.

Het bericht JPMorgan opent groot kantoor in Polen verscheen eerst op Nieuws.nl.

EU en VS sluiten akkoord over verzekeraars

Door ANP

De EU en de VS hebben een akkoord bereikt over maatregelen die de Amerikaanse markt voor Europese (her)verzekeraars toegankelijker maakt. Na twintig jaar discussies en onderhandelingen wordt de overeenkomst vrijdagmiddag in Brussel ondertekend.

Volgens de Europese Commissie gaat het om een ,,historisch” akkoord dat het voor verzekeraars gemakkelijker en goedkoper maakt om in Amerika actief te zijn. Nu hebben Europese herverzekeraars bijvoorbeeld een onderpandverplichting die niet geldt voor Amerikaanse bedrijven. In totaal staat naar schatting 40 miljard dollar (33 miljard euro) aan Europese waarborgen uit.

Dat geld kan volgens Brussel beter worden besteed aan investeringen in banen en groei. Het zou gaan om 400 miljoen dollar (334 miljard euro) per jaar. Tegelijk worden maatregelen getroffen om de consument beter te beschermen, zegt de commissie.

Delen van de overeenkomst worden meteen van kracht tot het hele akkoord is goedgekeurd door de lidstaten en het Europees parlement.

Het bericht EU en VS sluiten akkoord over verzekeraars verscheen eerst op Nieuws.nl.

Londen trekt vergunning taxibedrijf Uber in

Door ANP

Uber verliest eind deze maand zijn vergunning om diensten te mogen aanbieden in Londen. De toezichthouder op het openbaar vervoer in de Britse hoofdstad vindt dat het bedrijf achter de gelijknamige taxiapp onvoldoende verantwoordelijkheid neemt voor zaken die de openbare orde en veiligheid aangaan.

Zo maakt Uber volgens Transport for London (TfL) gebruik van software die speciaal ontworpen is om toezichthouders buiten de deur te houden. Ook zou het bedrijf lang niet altijd melding maken van zware misdrijven, terwijl het daartoe wel verplicht is. Verder zijn er twijfels over de manier waarop sommige chauffeurs aan gezondheidsverklaringen zijn gekomen.

TfL stelt vast dat Uber gezien de ernst van de overtredingen niet langer in aanmerking kan komen voor een vervoersvergunning. Het bedrijf kondigde direct aan dat het tegen die beslissing in beroep gaat. Er rijden circa 40.000 chauffeurs voor Uber in Londen. Zo’n 3,5 miljoen Londenaren maken gebruik van de app.

Burgemeester Sidiq Khan laat weten het besluit van TfL volledig te steunen. ,,Ik wil dat Londen een voortrekkersrol speelt op het gebied van innovatie en nieuwe technologie”, schrijft hij in een verklaring. ,,Maar alle bedrijven moeten zich aan de regels houden en voldoen aan de hoge eisen die wij stellen, vooral waar het gaat om de veiligheid van klanten.”

Het bericht Londen trekt vergunning taxibedrijf Uber in verscheen eerst op Nieuws.nl.

Draghi: jeugdwerkloosheid steviger aanpakken

Door ANP

Mario Draghi wil dat regeringen in de eurozone meer doen om de jeugdwerkloosheid aan te pakken. Dat zei de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), tijdens een toespraak in Ierland. Volgens hem zijn jongeren in sommige landen disproportioneel hard getroffen door de crisis en is het zaak dat overheden hun arbeidsmarkten hervormen om het vooruitzicht te verbeteren.

De hoge werkloosheid onder die groep gaat volgens Draghi gepaard met hoge kosten voor de samenleving, ook omdat de jeugd een ,,uitzonderlijk wantrouwen in de waarde van de maatschappij” heeft ontwikkeld. Ook zijn jongeren boos en gaan zij gebukt onder verwachtingen die maar niet worden waargemaakt.

Door het economische herstel in de eurozone, loopt de werkloosheid terug, ook onder jongeren. Deze tendens houdt naar verwachting aan. Toch zouden landen volgens Draghi meer moeten doen op het gebied van baanzekerheid voor werknemers en de inrichting van beroepsopleidingen om de jeugd vooruit te helpen.

Het bericht Draghi: jeugdwerkloosheid steviger aanpakken verscheen eerst op Nieuws.nl.

Weinig beweging op afwachtende beurzen

Door ANP

De Europese aandelenbeurzen lieten vrijdag een gemengd beeld zien, waarbij de koersuitslagen beperkt bleven. Beleggers namen geen grote posities in na het dreigement van Noord-Korea om een waterstofbom te testen in de Grote Oceaan. Ook werd uitgekeken naar de verkiezingen in Duitsland, die zondag worden gehouden.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,1 procent in de min op 527,97 punten. De MidKap steeg 0,4 procent tot 816,38 punten. De beurs in Londen daalde een fractie. Frankfurt steeg 0,1 procent na een positief Duits industriecijfer. Parijs won 0,3 procent dankzij een sterke koerswinst van L’Oréal.

Hekkensluiters in de AEX waren digitaal beveiliger Gemalto en staalproducent ArcelorMittal met verliezen tot 1,8 procent. Telecomconcern KPN verloor 1,4 procent na een adviesverlaging door Macquarie. Telecom- en kabelbedrijf Altice ging aan kop met een winst van 0,8 procent.

In de MidKap sloot bodemonderzoeker Fugro de rij met een min van 1,2 procent. Voedingsbedrijf Corbion profiteerde van een adviesverhoging door Berenberg en stond bovenaan met een plus van 4,6 procent.

ASMI won 1,2 procent. De chiptoeleverancier gaat tot maximaal 250 miljoen euro eigen aandelen inkopen. TKH steeg 1,3 procent. Het technologiebedrijf verkoopt zijn belang van ruim 5 procent in branchegenoot Nedap (plus 1 procent) aan investeerder Teslin Capital Management.

Op de lokale markt klom SnowWorld 1,4 procent. Alychlo, het bedrijf van de bekende Vlaamse zakenman Marc Coucke, neemt een belang van 40 procent in de uitbater van skihallen over van de huidige topman Koos Hendriks. Coucke verkrijgt daarmee een ruim meerderheidsbelang in het bedrijf.

In Parijs won L’Oréal 3,6 procent. Het overlijden van erfgename en grootaandeelhouder Liliane Bettencourt van het Franse cosmeticabedrijf leidde tot speculatie op een verandering in de relatie tussen L’Oréal en zijn andere grootaandeelhouder Nestlé. Het Zwitserse voedingsbedrijf, dat een belang heeft van 23 procent in L’Oréal, had met de stichtende familie afgesproken zijn belang niet te vergroten tijdens het leven van Liliane Bettencourt.

De euro was 1,1988 dollar waard, tegen 1,1945 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg een fractie tot 50,57 dollar. Brentolie werd 0,1 procent duurder op 56,46 dollar per vat.

Het bericht Weinig beweging op afwachtende beurzen verscheen eerst op Nieuws.nl.

L’OrΓ©al in trek na dood oprichtersdochter

Door ANP

Cosmeticaconcern L’Oréal is gewild op de beurs in Parijs, daags na de dood van Liliane Bettencourt, de dochter van oprichter Eugène Schueller. Haar overlijden op 94-jarige leeftijd leidt tot speculaties over een mogelijke verkoop van het bedrijf, waarvan de familie Bettencourt een derde van de aandelen bezit.

Daarbij wordt met name gekeken naar Nestlé, dat met een belang van ruim 23 procent de op een na grootste aandeelhouder is. Het Zwitserse voedingsmiddelenconcern heeft zich er evenwel toe verplicht te wachten tot minstens zes maanden na Bettencourts dood voordat het aandelen bijkoopt.

Daar komt bij dat Nestlé onder druk staat van een kritische investeerder, Third Point onder leiding van miljardair Daniel Loeb, om juist uit L’Oréal te stappen. De cosmeticaproducten die het Franse bedrijf maakt, hebben niets van doen met de voedings- en gezondheidsproducten die de Zwitsers zelf produceren.

Beleggers zien desondanks muziek in het aandeel. Het steeg vrijdagochtend op de beurs in Parijs tot bijna 7 procent in waarde.

Het bericht L’Oréal in trek na dood oprichtersdochter verscheen eerst op Nieuws.nl.

BCC-producten verkrijgbaar via bol.com

Door ANP

Televisies en andere elektrische apparaten voor huishoudelijk gebruik uit het assortiment van elektronicaketen BCC zijn vanaf volgende week via de site van bol.com te bestellen. Dat maakten de bedrijven bekend. Bol.com wordt verantwoordelijk voor de bestelling en betaling. De levering doet BCC zelf.

In eerste instantie gaat het om een deel van het assortiment van BCC. Dit moet op den duur worden uitgebreid, waarbij in de toekomst ook aanvullende services geleverd moeten worden aan de klanten van bol.com. Daarbij wordt gedacht aan de installatie en service thuis maar ook aan reparaties en retouren van producten.

De samenwerking moet onder mee bijdragen aan een groeiversnelling van de onlineverkopen van BCC. Naar verwachting zullen de eerste BCC-artikelen vanaf 26 september bij bol.com te vinden zijn.

Het bericht BCC-producten verkrijgbaar via bol.com verscheen eerst op Nieuws.nl.

Werknemers ThyssenKrupp leggen werk neer

Door ANP

De werknemers van het Duitse staal- en industrieconcern ThyssenKrupp hebben vrijdagochtend tijdelijk het werk grotendeels neergelegd om mee te doen aan een grote demonstratie tegen de geplande fusie met Tata Steel Europe. Naar verwachting komen minstens 5000 werknemers van ThyssenKrupp opdagen bij de protestactie in Bochum.

De demonstratie is georganiseerd door de ondernemingsraad van ThyssenKrupp en de vakbond IG Metall. Zij zijn tegen de eerder deze week aangekondigde fusie van de Europese staalactiviteiten van het bedrijf met die van Tata, het Indiase moederconcern van de staalfabriek in IJmuiden. Die fusie gaat zeker 4000 banen kosten, waarvan minstens 2000 in Duitsland.

Ook bij het personeel in IJmuiden is er weerstand tegen de fusieplannen. De ondernemingsraad van het voormalige Hoogovens is tegenstander, net als FNV. De vakbond heeft al met acties gedreigd om banenverlies te voorkomen.

Het bericht Werknemers ThyssenKrupp leggen werk neer verscheen eerst op Nieuws.nl.

β€˜Niet iedereen in bouwsector profiteert’

Door ANP

Niet alle bouwbedrijven profiteren van de aantrekkende bouwproductie en de hogere prijzen. Vooral bij bouwers die een tijd geleden al langlopende projecten aannamen, zetten prijsverhogingen de winstmarges onder druk. Dat schrijven economen van ING in een rapport over de sector.

2017 is het vierde jaar op rij dat de bouwproductie in Nederland stijgt, al is er volgens de economen wel sprake van groeivertraging. Door de aantrekkende markt wordt het voor aannemers steeds moeilijker geschikt personeel te vinden en worden bouwmaterialen schaarser.

Partijen in de keten zoals, zzp’ers, onderaannemers en toeleveranciers, zien in de aantrekkende markt een goede mogelijkheid om de prijzen te verhogen. Omdat sommige projecten eerder al voor een bepaald bedrag zijn aangenomen, zijn de extra kosten voor rekening van de bouwers.

Het bericht ‘Niet iedereen in bouwsector profiteert’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

China oneens met afwaardering S&P

Door ANP

Het Chinese ministerie van Financiën is het niet eens met de verlaging van de kredietbeoordeling van China door ratingbureau Standard & Poor’s (S&P). Volgens het ministerie heeft S&P een ,,verkeerde beslissing” genomen zonder rekening te houden met de gezonde economische fundamenten en gunstige vooruitzichten van China.

Het ministerie zei verder ,,verbaasd” te zijn over het besluit van S&P. De Chinese overheid is goed in staat de financiële stabiliteit te waarborgen, aldus een verklaring.

Donderdag werd bekend dat S&P de rating van China met één stap verlaagde tot A+. Volgens het bureau zet de aanhoudende sterke groei van de Chinese schuldenlast de kredietwaardigheid van China onder druk en nemen de economische en financiële risico’s in het land toe.

Het bericht China oneens met afwaardering S&P verscheen eerst op Nieuws.nl.

ArcelorMittal onderaan lagere AEX

Door ANP

De aandelenbeurs in Amsterdam gaf vrijdag wat terrein prijs. De andere Europese beurzen lieten een gemengd beeld zien, waarbij de koersuitslagen beperkt bleven. Beleggers namen geen grote posities in na het dreigement van Noord-Korea om een waterstofbom te testen in de Grote Oceaan. Ook werd uitgekeken naar de verkiezingen in Duitsland, die zondag worden gehouden.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,2 procent lager op 527,40 punten. De MidKap steeg 0,2 procent tot 814,37 punten. De beurs in Londen daalde 0,1 procent. Frankfurt bleef vrijwel vlak en Parijs won 0,2 procent dankzij een sterke koerswinst van L’Oréal.

Grootste daler in de AEX was staalproducent ArcelorMittal met een verlies van 2,8 procent. Telecomconcern KPN verloor 0,7 procent na een adviesverlaging door Macquarie. Telecom- en kabelbedrijf Altice ging aan kop met een winst van 0,6 procent.

In de MidKap stond bodemonderzoeker Fugro onderaan met een min van 1,1 procent. Sterkste stijger was voedingsbedrijf Corbion met een plus van 4,6 procent, na een adviesverhoging door Berenberg.

ASMI won 0,3 procent. De chiptoeleverancier gaat tot maximaal 250 miljoen euro eigen aandelen inkopen. TKH steeg 1,2 procent. Het technologiebedrijf verkoopt zijn belang van ruim 5 procent in branchegenoot Nedap (plus 1,1 procent) aan investeerder Teslin Capital Management.

Op de lokale markt klom SnowWorld 1,4 procent. Alychlo, het bedrijf van de bekende Vlaamse zakenman Marc Coucke, neemt een belang van 40 procent in de uitbater van skihallen over van de huidige topman Koos Hendriks. Omdat Coucke al 24 procent van de aandelen bezit, komt hij daarmee op een ruime meerderheid.

In Parijs won L’Oréal 3,8 procent. Het overlijden van erfgename en grootaandeelhouder Liliane Bettencourt van het Franse cosmeticabedrijf leidde tot speculatie op een verandering in de relatie tussen L’Oréal en zijn andere grootaandeelhouder Nestlé. Het Zwitserse voedingsbedrijf, dat een belang heeft van 23 procent in L’Oréal, had met de stichtende familie afgesproken zijn belang niet te vergroten tijdens het leven van Liliane Bettencourt.

De euro was 1,1995 dollar waard, tegen 1,1945 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 50,69 dollar. Brentolie werd 0,2 procent duurder op 56,55 dollar per vat.

Het bericht ArcelorMittal onderaan lagere AEX verscheen eerst op Nieuws.nl.

β€˜Negatief begin Amsterdamse beurshandel’

Door ANP

De aandelenbeurs in Amsterdam begint vrijdag waarschijnlijk met verlies. Ook elders in Europa zullen de beurzen lager openen. Beleggers lijken geen grote posities in te nemen na het dreigement van Noord-Korea om een waterstofbom te testen in de Grote Oceaan. Ook wordt uitgekeken naar de verkiezingen in Duitsland die zondag worden gehouden.

Op het Damrak zullen telecomconcern KPN en voedingsbedrijf Corbion mogelijk bewegen op advieswijzigingen. Macquarie schroefde het beleggingsadvies voor KPN terug, terwijl Berenberg positiever werd over Corbion.

Chiptoeleverancier ASMI kondigde aan een aandeleninkoopprogramma te starten van maximaal 250 miljoen euro. Het programma loopt uiterlijk tot 25 november 2018.

Technologiebedrijf TKH verkoopt zijn belang van ruim 5 procent in branchegenoot Nedap aan investeerder Teslin Capital Management. Dat levert de onderneming uit Haaksbergen naar verwachting een eenmalige bate op van 5,8 miljoen euro netto.

Aan het overnamefront werd bekendgemaakt dat Alychlo, het bedrijf van de bekende Vlaamse zakenman Marc Coucke, een belang van 40 procent in SnowWorld overneemt van de huidige topman Koos Hendriks. Omdat Coucke al 24 procent van de aandelen bezit, komt hij daarmee op een ruime meerderheid. Alychlo betaalt Hendriks 9,50 euro per aandeel.

In het Verre Oosten lieten de beurzen vrijdag overwegend verliezen zien vanwege de oplopende geopolitieke spanningen in de regio. De Zuid-Koreaanse Kospi verloor 0,8 procent en de Japanse Nikkei eindigde 0,3 procent lager.

De Europese beurzen gingen donderdag met beperkte koersuitslagen de handel uit. De AEX-index daalde een fractie tot 528,47 punten en de MidKap zakte 0,1 procent tot 813,13 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt wonnen tot 0,5 procent. Londen verloor 0,1 procent.

Op Wall Street leed de Dow-Jonesindex de eerste verliesbeurt in twee weken. De hoofdgraadmeter daalde 0,2 procent tot 22.359.23 punten. De bredere S&P 500 zakte 0,3 procent en technologiegraadmeter Nasdaq leverde 0,5 procent in.

De euro was 1,1969 dollar waard, tegen 1,1945 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 50,65 dollar. Brentolie werd een fractie duurder op 56,44 dollar per vat.

Het bericht ‘Negatief begin Amsterdamse beurshandel’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

Nikkei lager na dreiging Noord-Korea

Door ANP

De aandelenbeurs in Japan is vrijdag lager geëindigd. Elders in het Verre Oosten lieten de beursgraadmeters ook overwegend verliezen zien. Het dreigement van Noord-Korea om een waterstofbom te testen boven de Grote Oceaan zorgde voor terughoudendheid onder beleggers. Verder verwerkte de markt de afwaardering van de kredietrating van China door S&P.

De Nikkei in Tokio zag een eerdere winst verdampen en sloot 0,3 procent in de min op 20.296,45 punten. De Japanse hoofdindex won deze week 2 procent dankzij een daling van de Japanse yen. De staalbedrijven stonden onder druk na een daling van de Japanse staalproductie in augustus. JFE Holdings verloor 4,7 procent en Nippon Steel & Sumitomo Metal zakte 1,9 procent.

De Zuid-Koreaanse Kospi leverde 0,8 procent in. De Hang Seng-index in Hongkong leed een tussentijds verlies van 0,8 procent en de beurs in Shanghai verloor 0,4 procent, nadat kredietbeoordelaar S&P de kredietrating voor China met één stapje verlaagde. De All Ordinaries in Sydney ging 0,4 procent hoger het weekeinde in onder aanvoering van de bankaandelen.

Het bericht Nikkei lager na dreiging Noord-Korea verscheen eerst op Nieuws.nl.

β€˜Duizenden banen weg bij HP Enterprise’

Door ANP

Technologiebedrijf Hewlett Packard Enterprise is van plan ongeveer 5000 arbeidsplaatsen te schrappen om kosten te besparen en het concern weerbaarder te maken in de felle concurrentiestrijd. Dat meldden ingewijden aan persbureau Bloomberg.

De banenreductie zou neerkomen op circa 10 procent van het personeelsbestand bij de Amerikaanse onderneming. HP Enterprise levert software en systemen voor bedrijven en heeft al langer last van de opkomst van rivaliserende clouddienstverleners zoals Amazon en Google.

Naar verwachting zal de ingreep nog dit jaar beginnen en wereldwijd werknemers raken, inclusief managers.

Het bericht ‘Duizenden banen weg bij HP Enterprise’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

VEH: premie hypotheekgarantie moet omlaag

Door ANP

De premie die moet worden betaald voor het afsluiten van een hypotheek met de Nationale Hypotheekgarantie (NHG), is te duur en moet omlaag. Daarvoor pleit de Vereniging Eigen Huis (VEH), die het kabinet oproept om de premie, die nu 1 procent van het hypotheekbedrag bedraagt, met ingang van volgend jaar fors te verlagen.

De omvang van de reserves van het fonds in relatie tot de risico’s biedt volgens de VEH voldoende ruimte voor een verlaging van de premie. De belangenorganisatie van woningbezitters wijst daarbij op de risico’s die met name starters lopen als zij besluiten af te zien van de NHG-borg bij het afsluiten van een hypotheek omdat deze te duur is.

Volgens de VEH is het vermogen in het waarborgfonds in tien jaar tijd verdubbeld tot ruim 1 miljard euro, enerzijds door de groei van het aantal hypotheken met NHG en anderzijds door de hoge premie-inkomsten. De aantrekkende economie en woningmarkt zorgden er aan de andere kant voor dat het verzekerd risico van de NHG halveerde naar 9 miljard euro in 2016.

Het bericht VEH: premie hypotheekgarantie moet omlaag verscheen eerst op Nieuws.nl.

Beschikbaar inkomen neemt toe

Door ANP

Het reëel beschikbaar inkomen van huishoudens is in het in het tweede kwartaal van het jaar met 2,1 procent gestegen, evenveel als in het eerste kwartaal. Dat constateert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het inkomen steeg vooral doordat meer mensen aan het werk waren.

Het statistiekbureau merkt wel op dat op basis van de cijfers geen uitspraak kan worden gedaan over de verdeling van de inkomensontwikkeling over de verschillende huishoudensgroepen.

Het reëel beschikbaar inkomen van huishoudens is nu vanaf het tweede kwartaal van 2014 ieder kwartaal toegenomen. De stijging in 2017 is van een vergelijkbare orde van grootte als de groei over 2016, die uitkwam op 2,3 procent.

De groei van het inkomen is vooral een gevolg van de stijgende beloningen van werknemers. Ten opzichte van het tweede kwartaal van vorig jaar namen deze beloningen toe met 4 procent (3,4 miljard euro). De beloningen stegen vooral door groei van het aantal banen (met 196.000). Het loon per arbeidsjaar bleef met een toename van 0,5 procent achter bij de CAO-loonontwikkeling van 1,4 procent.

Het bericht Beschikbaar inkomen neemt toe verscheen eerst op Nieuws.nl.

Overheidsschuld verder afgenomen

Door ANP

De overheidsschuld daalde in de eerste helft van het jaar met bijna 14 miljard euro naar 421 miljard euro. Dit komt overeen met 58,7 procent van het bruto binnenlands product (bbp) en is de laagste schuldquote sinds 2010. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

De schuld kon afnemen door een begrotingsoverschot van 4 miljard euro en de opbrengsten uit de verkoop van financiële bezittingen, aldus het statistiekbureau. Het overheidssaldo over de periode van het derde kwartaal van vorig jaar tot en met het tweede kwartaal van 2017 komt uit op een overschot van 1,1 procent van het bbp.

De overheidsschuld uitgedrukt als percentage van het bbp op jaarbasis wordt de schuldquote genoemd. Eind 2016 bedroeg deze nog 61,8 procent. Dit was boven de Europese norm van 60 procent aan het eind van een kalenderjaar.

Het bericht Overheidsschuld verder afgenomen verscheen eerst op Nieuws.nl.

Economische groei blijft 1,5 procent

Door ANP

De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal met 1,5 procent gegroeid ten opzichte van het eerste kwartaal. Dat bleek vrijdag uit een tweede raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De groei van het bruto binnenlands product (bbp) is daarmee gelijk als bij de eerste raming.

De tweede berekening van het bbp wordt altijd circa 90 dagen na afloop van het kwartaal gepubliceerd. De economische groei is vooral te danken aan de uitvoer en de consumptie van huishoudens, aldus het statistiekbureau. Verder namen ook de investeringen weer toe.

Het bbp groeit al dertien kwartalen achter elkaar.

Het bericht Economische groei blijft 1,5 procent verscheen eerst op Nieuws.nl.

Lange recordreeks op Wall Street ten einde

Door ANP

Aan een lange recordreeks op Wall Street is donderdag een einde gekomen. Beleggers kauwden na op het rentebesluit van de Federal Reserve. De Amerikaanse koepel van centrale banken kondigde een dag eerder aan dat vanaf volgende maand de geldkraan geleidelijk wordt dichtgedraaid.

De toonaangevende Dow-Jonesindex leed de eerste verliesbeurt in twee weken. De hoofdgraadmeter op Wall Street eindigde 0,2 procent lager op 22.359.23 punten. De bredere S&P 500 zakte 0,3 procent tot 2500,60 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq leverde 0,5 procent in en sloot op 6422,69 punten.

Sterkste stijger in de Dow was industriereus General Electric met een winst van 1,8 procent. De banken Goldman Sachs en JPMorgan Chase profiteerden van het vooruitzicht van een verder oplopende rente als gevolg van de steunafbouw door de Fed, en wonnen respectievelijk 0,7 en 0,5 procent.

Onderaan bij de hoofdfondsen stond producent van drogisterijartikelen Procter & Gamble met een verlies van 1,9 procent. Ook Apple was onderin te vinden met een min van 1,7 procent. De fabrikant van gadgets als de iPhone en iPad zou kampen met technische problemen met een nieuwe smartwatch die vorige week is gepresenteerd.

Verder zorgde overnamenieuws voor individuele uitschieters. Zo schoot de koers van de producent van industriële zuiveringsproducten Calgon Carbon meer dan 60 procent omhoog. Het bedrijf wordt begeerd door zijn Japanse branchegenoot Kuraray.

De Engelse voetbalclub Manchester United, die een beursnotering heeft in New York, werd dik 2 procent meer waard. De club profiteerde afgelopen seizoen van hogere televisieopbrengsten. Ook de winst in de Europa League, waarbij in de finale met Ajax werd afgerekend, bracht extra geld in het laatje.

Farmaceut Intercept verloor bijna een kwart van zijn beurswaarde. Volgens de keuringsdienst FDA zijn negentien patiënten overleden nadat zij een te hoge dosering hadden gekregen van een medicijn van dat bedrijf tegen leveraandoeningen.

De euro was 1,1935 dollar waard, tegen 1,1945 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag. Amerikaanse olie werd 0,1 procent duurder en kostte 50,72 dollar per vat. De prijs van een vat Brentolie liep met 0,3 procent op naar 56,48 dollar.

Het bericht Lange recordreeks op Wall Street ten einde verscheen eerst op Nieuws.nl.

Tusk belegt top over euro in december

Door ANP

EU-president Donald Tusk roept de regeringsleiders in december bijeen voor een ,,eurotop” over de toekomst van de munt. Ook de EU-landen die de euro nog niet hebben ingevoerd krijgen een uitnodiging, behalve het vertrekkende Verenigd Koninkrijk.

Besluiten over de geleidelijke versterking van de economische en monetaire unie, de afronding van de bankenunie, een Europees depositogarantiestelsel en de mogelijke omvorming van het Europese noodfonds ESM tot een Europees Monetair fonds zijn volgens Tusk noodzakelijk.

Verder is ,,nog veel discussie” nodig over ideeën als een Europese minister van Financiën en een aparte begroting voor de eurolanden, schrijft Tusk in zijn uitnodigingsbrief voor de ‘digitale top’ die volgende week in de Estse hoofdstad Tallinn wordt gehouden. Hij wil dat de leiders uiterlijk in juni volgend jaar ,,concrete besluiten” nemen over al deze thema’s.

De laatste eurotop werd gehouden in de zomer van 2015. Toen sloten de leiders van de eurolanden een akkoord met Griekenland over de voorwaarden voor nieuwe financiële steun in ruil voor hervormingen en bezuinigingen.

Het bericht Tusk belegt top over euro in december verscheen eerst op Nieuws.nl.

❌