[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Vandaag β€” 17 Januari 2018Nieuws.nl Economie

Bitcoin enigszins stabiel na flinke tik

Door ANP

De koers van de bitcoin stabiliseerde woensdagochtend enigszins, na een flinke tik een dag eerder. De grootste cryptomunt verloor toen bijna een kwart van zijn waarde, door toenemende zorgen over nieuwe en strengere regels voor de flink groeiende crypto-industrie.

Er wordt vooral scherp gekeken naar stappen van toezichthouders in Azië, waar flink wordt gehandeld in virtuele valuta. Zo gaan er onder meer geruchten dat China de toegang vanuit het land tot verschillende handelsplatformen wil verbieden.

Meerdere gerenommeerde economen en beleidsmakers hebben al gewaarschuwd voor een bitcoinzeepbel. De koers is ook uitermate beweeglijk. Maandag was de bitcoin nog meer dan 14.000 dollar waard. Mede door een nieuwe waarschuwing door de Europese beurswaakhond ESMA zakte de koers dinsdag kort tot onder de 10.000 dollar per stuk. Woensdagochtend noteerde de munt op zo’n 11.152 dollar.

Andere digitale valuta als de ripple, litecoin en ethereum, die dinsdag ook forse tikken kregen, bewogen woensdagochtend tussen winst en verlies.

Uit onderzoek van onlinebroker BinckBank blijkt dat veel beleggende Nederlanders er niet over piekeren om hun geld te steken in cryptovaluta als de bitcoin. Zeven van de tien particuliere beleggers noemen een dergelijke investering veel te ingewikkeld, te risicovol of onbetrouwbaar. BinckBank peilde bij ruim 200.000 beleggende klanten.

Het bericht Bitcoin enigszins stabiel na flinke tik verscheen eerst op Nieuws.nl.

Recordjacht Wall Street stokt

Door ANP

De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met kleine verliezen gesloten. De graadmeters leken in eerste instantie op weg naar verse records. De leidende Dow-Jonesindex ging zelfs even door de grens van 26.000 punten, maar het sentiment sloeg geleidelijk om. Beleggers verwerkten onder meer cijfers van zorgverzekeraar UnitedHealth en financieel concern Citigroup.

De Dow sloot uiteindelijk met een nipt verlies op 25.792,86 punten. De S&P 500 eindigde met een min van 0,4 procent op 2776,42 punten. De Nasdaq verloor 0,5 procent tot 7223,69 punten.

Citigroup ging 0,4 procent omhoog, ondanks een megaverlies. De bank leed over het vierde kwartaal een verlies van 18,3 miljard dollar. Dat kwam door een last van 22 miljard dollar in verband met de Amerikaanse belastinghervormingen. Zonder die eenmalige post ging de winst wel omhoog.

UnitedHealth, de grootste zorgverzekeraar van de VS, profiteerde juist van een meevaller door de belastinghervormingen. Het bedrijf verhoogde onder meer zijn winstprognose en werd door beleggers beloond, getuige de plus van 1,9 procent.

Verder stond General Electric (GE) in de schijnwerpers. Het bedrijf meldde een tegenvaller van 6,2 miljard dollar bij zijn resterende verzekeringsactiviteiten. Verder zou het bedrijf overwegen om zijn activiteiten te splitsen. Het aandeel GE sloot bijna 3 procent lager.

Farmaceut Merck behaalde bemoedigende testresultaten met een medicijn tegen longkanker en won bijna 6 procent. Concurrent Bristol-Myers Squibb verloor juist 4,6 procent.

Autoconcern General Motors (plus 0,3 procent) verraste met beter dan verwachte vooruitzichten voor de winst de komende twee jaar. Daarbij zullen nieuwe modellen de verkopen aanjagen, terwijl ook de marges zullen verbeteren, aldus de automaker.

Chipfabrikant Qualcomm won 4,4 procent. Het bedrijf, dat in het vizier staat van branchegenoot Broadcom, schreef beleggers dat het beter af is als op opzichzelfstaand bedrijf. Een overname zou alleen aandeelhouders van Broadcom blij maken, zo werd gewaarschuwd. Volgens Broadcomm zijn de beloften van Qualcomm loos en lukt het de chipmaker niet om aan de eigen doelen te voldoen. Broadcom sloot met een min van 0,4 procent.

De euro was 1,2265 dollar waard, tegen 1,2230 bij het slot van de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse olie werd 0,8 procent goedkoper op 63,79 dollar. De prijs van Brentolie daalde 1,4 procent tot 69,26 dollar per vat.

Het bericht Recordjacht Wall Street stokt verscheen eerst op Nieuws.nl.

β€˜Kleine belegger drijft woningprijs A’dam op’

Door ANP

Het zijn vooral de kleine particuliere beleggers die de prijs opdrijven op de Amsterdamse woningmarkt. Deze groep is in opkomst en hun aankopen zijn de afgelopen tien jaar verdubbeld. Dat zei stadsgeograaf Cody Hochstenbach tijdens een hoorzitting van de Amsterdamse gemeenteraad over de vastgoedmarkt.

Hochstenbach beroept zich op berekeningen van ING, De Nederlandsche Bank en het Kadaster. Volgens hem zijn de kleine beleggers (2-50 panden) verantwoordelijk voor 16 procent van de woningaankopen. ,,Dit zijn de wat minder ervaren beleggers die niet goed weten wat ze moeten doen als verhuurder.” Juist deze groep vraagt volgens hem de maximale huurprijs, een gegeven waar volgens hem nog niet voldoende aandacht voor is.

Vooral de middeninkomens vallen in Amsterdam tussen de wal en het schip. Een oplossing zou volgens de geograaf kunnen zijn om de inkomensgrens voor sociale huurwoningen op te trekken.

Het bericht ‘Kleine belegger drijft woningprijs A’dam op’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

Ook hof in Amsterdam laat spaartaks ongemoeid

Door ANP

Ook het gerechtshof in Amsterdam komt niet aan de zogeheten spaartaks. Dinsdag werd in een beroepszaak een eerdere uitspraak van de rechter bevestigd. Volgens het hof is het aan de overheid en niet aan de rechter om te morrelen aan de hoogte van de belasting op vermogen.

De Bond van Belastingbetalers probeert al een hele tijd met een reeks processen om de vermogensrendementsheffing open te breken. In deze zaak over het jaar 2014 vindt het hof de aanname van de Belastingdienst dat mensen 4 procent rendement maken op hun vermogen, niet realistisch. Daarover moest 30 procent belasting worden betaald, waardoor de burger werd opgezadeld met een ,,buitensporige last”.

Het hof vindt het niet nodig om in te grijpen. Daarbij speelt ook mee dat de overheid de regels vorig jaar zelf al heeft aangepast om meer rekening te houden met de huidige lage spaarrente. De wetgever moet altijd enige tijd worden gegund om zelf orde op zaken te stellen, aldus het hof.

De Bond van Belastingbetalers is het niet met die conclusie eens. Volgens fiscaal jurist Cor Overduin, die de bond bijstaat, zal de juridische strijd daarom worden voortgezet bij de Hoge Raad.

Het bericht Ook hof in Amsterdam laat spaartaks ongemoeid verscheen eerst op Nieuws.nl.

NestlΓ© verkoopt snoeptak VS aan Nutella-maker

Door ANP

Voedingsgigant Nestlé heeft zijn Amerikaanse divisie die snoep en andere zoete tussendoortjes maakt, verkocht aan Nutella-maker Ferrero. Met de deal is een bedrag van zo’n 2,8 miljard dollar gemoeid.

De divisie van Nestlé in de VS kampt met een teruglopende omzet. Ferrero, dat behalve Nutella ook Tic Tac en FerreroRocher maakt, begeeft zich niet vaak op het overnamepad. Met de overname krijgt het merken als Butterfinger en Baby Ruth in het bezit. Nestlé benadrukt dat het ,,iconische koekjesmerk” Toll House geen onderdeel is van de deal.

De Nestlé-merken die van de hand worden gedaan zijn goed voor circa 3 procent van de omzet van het bedrijf.

Het bericht Nestlé verkoopt snoeptak VS aan Nutella-maker verscheen eerst op Nieuws.nl.

AEX sluit met een minieme plus

Door ANP

De AEX-index in Amsterdam is dinsdag met een minieme plus de handel uitgegaan. Elders in Europa gingen graadmeters overwegend omhoog. Chipmachinemaker ASML, die woensdag de boeken opent, stond bij de sterkste stijgers bij de hoofdfondsen op het Damrak.

De AEX-index sloot uiteindelijk op 561,18 punten. De MidKap klom 0,4 procent tot 847,42 punten. De beurzen in Parijs en Frankurt eindigden tot 0,4 procent hoger. Londen leverde 0,2 procent in.

ASML won 1,2 procent. Kenners menen dat het bedrijf in het vierde kwartaal ruimschoots zal hebben voldaan aan de eigen verwachtingen. De aandacht zal woensdag vooral uitgaan naar de verwachtingen voor de komende tijd. Zeker de vorderingen die ASML maakt met de peperdure EUV-technologie, die een steeds groter aandeel in de omzet zal krijgen, zal beleggers interesseren. Verzekeraar NN group was koploper in de AEX met een plus van 1,6 procent.

Staalconcern ArcelorMittal was de sterkste daler in de AEX met een verlies van 1,2 procent. Sowieso gingen grondstofbedrijven over een breed front omlaag. In de MidKap was roestvrijstaalproducent Aperam de sterkste daler met een min van 2,3 procent. In Frankrfurt speelden Thyssenkrupp en Salzgitter tot 1,4 procent kwijt. In Hesinki verloor Outokumpu 0,9 procent. Mijnbouwers als Rio Tinto en BHP Billiton stonden in Londen bij de sterkste dalers met minnen tot 3 procent.

Verder vielen in Amsterdam de verliezen van biotechbedrijven Kiadis Pharma en Probiodrug op. De fondsen verloren respectievelijk 8,3 en 15,9 procent. TIE Kinetix leverde 4,2 procent in. De voltallige raad van commissarissen van het softwarebedrijf is per direct opgestapt vanwege een verschil van inzicht met enkele grote aandeelhouders.

BP zakte in Londen 2,7 procent. De Britse oliemaatschappij zet nog eens 1,4 miljard euro opzij voor de betaling van schadeclaims die voortvloeien uit een ramp op een van zijn boorplatforms in de Golf van Mexico in 2010.

In Frankfurt klom Hugo Boss bijna 4 procent. Het modehuis heeft een sterk vierde kwartaal achter de rug. In de laatste maanden van het jaar, inclusief de belangrijke feestdagenperiode, ging de omzet met 5 procent omhoog.

De euro was 1,2230 dollar waard, tegen 1,2264 een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,7 procent goedkoper op 63,89 dollar. De prijs van Brentolie daalde 1,4 procent tot 69,31 dollar per vat.

Het bericht AEX sluit met een minieme plus verscheen eerst op Nieuws.nl.

Meer fusie- en overnamemeldingen bij SER

Door ANP

Het aantal fusies en overnames dat bij de Sociaal-Economische Raad (SER) is gemeld, nam het afgelopen jaar met 12,5 procent toe ten opzichte van een jaar eerder. Het adviesorgaan van het kabinet maakte bekend op de hoogte te zijn gebracht van 588 transacties, het hoogste aantal in tien jaar tijd. Het was vooral raak in de dienstensector en de industrie.

Fusiepartijen moeten betrokken vakbonden en de SER op tijd informeren over de fusie en de gevolgen daarvan voor de werknemers. Daarmee worden de belangen van werknemers van die bedrijven beschermd.

Leven bedrijven de regels niet na dan kunnen bonden of fusiepartijen een klacht indienen bij de Geschillencommissie Fusiegedragsregels. Dit werd afgelopen jaar elf keer gedaan. Dit leidde in twee gevallen tot een uitspraak. De klagers werden in beide gevallen in het gelijk gesteld.

Het bericht Meer fusie- en overnamemeldingen bij SER verscheen eerst op Nieuws.nl.

Vissers β€˜in zak en as’ over lot pulsvisserij

Door ANP

Nederlandse vissers zijn ,,geschokt” dat het Europees Parlement een einde wil maken aan de pulsvisserij in Europa. Daardoor is de toekomst voor meer dan vijfhonderd vissers in Nederland opeens hoogst onzeker geworden.

,,Bedrijven zijn in zak en as”, verklaart voorzitter Johan Nooitgedagt van de Nederlandse Vissersbond. ,,Dit zijn veelal papa-mamabedrijven. Zij weten niet wat ze nu moeten doen: hun boot verkopen?”

Minister Carola Schouten heeft de bond samen met belangenorganisatie VisNed uitgenodigd voor overleg, maandag in Den Haag. ,,We moeten een strijdplan bedenken”, aldus Anton Dekker, vicevoorzitter van de Vissersbond en getuige in Straatsburg van de stemming in het EU-parlement.

De vissers hebben de hoop nog niet helemaal opgegeven omdat het parlement, de Europese Commissie en de EU-ministers nog moeten onderhandelen over het visserijbeleid waarin de pulsvisserij onderdeel is.

Het bericht Vissers ‘in zak en as’ over lot pulsvisserij verscheen eerst op Nieuws.nl.

Gisteren β€” 16 Januari 2018Nieuws.nl Economie

Oplichters hengelen naar geld via nep-Tikkie

Door ANP

Oplichters proberen via een nepversie van betaaldienst Tikkie bankgegevens te stelen. De overheidsinstantie Fraudehelpdesk, die burgers wil beschermen tegen oplichting, waarschuwt voor de vervalste website. Die verschilt slechts op kleine details van het origineel.

De door oplichters gebruikte site heeft als webadres Tlkkie, met een kleine letter L in plaats van de i. Bovendien eindigt het webadres van de imitatiesite op .nl, terwijl het origineel van ABN AMRO op .me eindigt.

De mensen achter de phishingsite lijken het vooral te hebben gemunt op verkopers op sites als Marktplaats. Die benaderen ze via WhatsApp onder het voorwendsel geïnteresseerd te zijn in een koopje. Vervolgens vragen ze 1 cent over te maken via de namaakversie van Tikkie en sturen een linkje. Als de verkoper dat bedrag inderdaad overmaakt, krijgt de oplichter betaalgegevens in handen waarmee hij de bankrekening van het slachtoffer kan leeghalen.

Het bericht Oplichters hengelen naar geld via nep-Tikkie verscheen eerst op Nieuws.nl.

Wall Street door grens 26.000 punten

Door ANP

De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag weer eens met winsten geopend. De Dow-Jonesindex schoot daarbij voor het eerst in zijn bestaan door de grens van 26.000 punten. Beleggers verwerken onder meer cijfers van zorgverzekeraar UnitedHealth en financieel concern Citigroup.

De Dow stond na een paar minuten handelen 0,8 procent hoger op 26.019 punten. De leidende index stapelt de laatst tijd record op record en bereikt steeds sneller nieuwe mijlpalen. Zo werd de 25.000-puntengrens begin januari geslecht. De barrière van 24.000 punten een paar weken eerder. Ongeveer een jaar geleden sloot de Dow voor het eerst boven de 20.000 punten. De brede S&P 500 stond 0,6 procent hoger op 2802 punten. Technologiebeurs Nasdaq won 0,7 procent tot 7314 punten.

Citigroup ging bij opening 1,4 procent omhoog, ondanks een megaverlies. De bank heeft over het vierde kwartaal een verlies geleden van 18,3 miljard dollar. Dat kwam door een last van 22 miljard dollar in verband met de Amerikaanse belastinghervormingen. Zonder die eenmalige post ging de winst wel omhoog.

UnitedHealth, de grootste zorgverzekeraar van de VS, profiteerde juist van een meevaller door de belastinghervormingen. Het bedrijf verhoogde onder meer zijn winstprognose en werd door beleggers beloond, getuige de plus van 2,2 procent.

Het bericht Wall Street door grens 26.000 punten verscheen eerst op Nieuws.nl.

Megaverlies voor Amerikaanse bank Citigroup

Door ANP

De Amerikaanse bank Citigroup heeft afgelopen kwartaal een megaverlies van 18,3 miljard dollar (bijna 15 miljard euro) in de boeken gezet. Dat komt door eenmalige afboekingen van bij elkaar 22 miljard dollar als gevolg van de recente belastinghervorming van de regering-Trump.

Citigroup schreef de afgelopen jaren vaak rode cijfers, eerst als gevolg van de financiële crisis en later door boetes en schikkingen in verband met wangedrag uit het verleden. Als een bedrijf een jaar met verlies afsluit, mag het dat tekort in latere jaren verrekenen met de belastbare winst, zodat het minder belasting hoeft te betalen.

Zo’n verrekenbaar verlies wordt als vordering in de boeken opgenomen. Maar als die minder waard wordt, bijvoorbeeld door een lager belastingtarief, moet het verschil worden afgeschreven. Zonder het grote papieren verlies zou de winst bij Citigroup juist met 4 procent zijn gestegen naar 3,7 miljard dollar.

Het bericht Megaverlies voor Amerikaanse bank Citigroup verscheen eerst op Nieuws.nl.

Schouten: fel verzet tegen verbod pulsvissen

Door ANP

Minister Carola Schouten (Landbouw) noemt het ,,onbegrijpelijk” dat het Europees Parlement een totaalverbod op pulsvissen eist. ,,Het lijkt erop dat emoties en sentimenten hebben gewonnen van feiten en resultaten van onafhankelijk onderzoek. Dat is geen goede zaak. Wij zullen ons fel verzetten tegen een verbod en uiteraard blijf ik de belangen van de Nederlandse pulsvloot verdedigen”, reageert ze op de uitkomst van de stemming in Straatsburg.

Ze wijst erop dat de positie van het parlement ,,niet allesbepalend” is. Het moet nu gaan onderhandelen met de Europese Commissie en de EU-ministers. ,,De inzet van Nederland daarbij is helder. Pulsvisserij is de toekomst. Deze Nederlandse innovatie heeft tal van voordelen, zoals veel minder schade aan de zeebodem, halvering van ongewenste bijvangst en een enorme brandstofbesparing. Pulsvisserij is veel duurzamer dan de verouderde boomkor-techniek. Verbieden is dus onlogisch.”

De minister wil op korte termijn met de sector overleggen over de situatie en mogelijke vervolgstappen.

Het bericht Schouten: fel verzet tegen verbod pulsvissen verscheen eerst op Nieuws.nl.

Bemiddelaar moet conflict bij Eneco oplossen

Door ANP

Een onafhankelijke bemiddelaar moet bij Eneco voor een oplossing gaan zorgen in het conflict tussen de aandeelhouders en commissarissen van het energiebedrijf. Het idee werd vrijdag al geopperd op een speciaal belegde aandeelhoudersvergadering. Inmiddels is duidelijk dat beide partijen het voorstel steunen. Wie de bemiddelaar wordt, is nog niet bekend.

De onvrede bij Eneco gaat vooral over het privatiseringsproces. Veel aandeelhouders vinden dat de raad van commissarissen hierbij te weinig opkomt voor hun belangen en te veel meegaat met de directie van Eneco. Die zou hebben gewaarschuwd dat de duurzame koers van Eneco bij een verkoop in het gedrang kan komen.

De privatisering speelt sinds de netwerktak van Eneco begin vorig jaar op eigen benen is komen te staan onder de naam Stedin. Veel gemeenten met aandelen Eneco willen nu van hun stukken af. Er zijn echter ook tegenstanders die hun aandelen juist willen houden.

Over mogelijke kopers van Eneco wordt inmiddels druk gespeculeerd. Vorige week meldde De Telegraaf op basis van ingewijden dat ook Shell voorbereidingen zou treffen om een bod te doen. De olie- en gasreus gaf geen commentaar. Ook het Franse oliebedrijf Total en de beursgenoteerde investeerder HAL zijn al genoemd als mogelijke geïnteresseerden.

De aandeelhouders laten weten op voorhand geen partijen uit te sluiten, als ze tenminste voldoen aan een aantal eerder opgestelde criteria. Een partij moet zich bijvoorbeeld conformeren aan de duurzame strategie van het bedrijf en oog hebben voor de werkgelegenheid.

Het bericht Bemiddelaar moet conflict bij Eneco oplossen verscheen eerst op Nieuws.nl.

Miljardenstrop bij financiΓ«le tak GE

Door ANP

General Electric (GE) moet een tegenvaller van 6,2 miljard dollar (5,1 miljard euro) incasseren bij zijn resterende verzekeringsactiviteiten, een erfenis uit het verleden toen de Amerikaanse industriereus er nog een grote financiële tak op na hield. De strop heeft volgens het bedrijf geen gevolgen voor de eigen toekomstplannen en de investeringen die voor dit jaar op stapel stonden.

GE kondigde vorig jaar al aan dat het de kapitaalreserves van zijn verzekeringsbedrijf kritisch tegen het licht zou houden. Behalve de genoemde last, die verwerkt wordt in de resultaten over het vierde kwartaal van 2017, zal GE Capital uitgesmeerd over de komende zeven jaar in totaal circa 15 miljard dollar aan bijstortingen moeten doen. Daardoor hoeft GE tot nader order niet te rekenen op dividend van zijn financiële dochterbedrijf.

Sinds de kredietcrisis heeft GE zijn financiële tak al fors ingekrompen. Het is de bedoeling dat uiteindelijk alleen financiële diensten overblijven die rechtstreeks met de industriële activiteiten te maken hebben, bijvoorbeeld op het gebied van leasing en kredieten waarmee bedrijven machines kunnen aanschaffen.

GE levert technologie op het gebied van onder meer energie, transport, luchtvaart, verlichting en gezondheidszorg. Op dat laatste terrein is het Amerikaanse concern een concurrent van Philips. Het bedrijf is onder leiding van de vorig jaar aangetreden bestuursvoorzitter John Flannery bezig zijn productaanbod verder te stroomlijnen.

,,In een tijd waarin wij als bedrijf stappen vooruit zetten, is een tegenvaller van deze omvang op een verzekeringsportefeuille die we al meer dan tien jaar aan het afbouwen zijn, diep teleurstellend”, zei Flannery in een toelichting.

Het bericht Miljardenstrop bij financiële tak GE verscheen eerst op Nieuws.nl.

EU-parlement stemt voor verbod pulsvisserij

Door ANP

Pulsvisserij moet verboden worden. Het Europees Parlement heeft gestemd voor een totaalverbod op het vissen met stroomstootjes op platvissen. De uitkomst is een zware slag voor de Nederlandse pulsvissers, die veel hebben geïnvesteerd in de nieuwe technologie.

Door de stemming is de toekomst van de Nederlandse kotters die met een sleepnet (pulskor) elektrisch op tong en schol vissen onzeker. Ongeveer tachtig Nederlandse kotters hebben momenteel een Europese ontheffing om te pulsvissen.

,,Dit is een ramp voor de Nederlandse visserij en de kottersgezinnen. De inkomens van vierhonderd gezinnen komen hierdoor op de tocht te staan”, reageert EU-parlementariër Annie Schreijer-Pierink (CDA). ,,Het gaat totaal tegen de trend in naar meer milieuvriendelijkheid. Deze techniek bespaart juist de bodem en brandstof. Het is nu aan minister Carola Schouten en de Europese Commissie om te redden wat er nog te redden valt.“

Volgens collega Jan Huitema (VVD) is het verbod ,,een gemiste kans voor Europa”. ,,De Nederlandse visserijsector heeft een nieuwe techniek ontwikkeld waarmee we efficiënt en vooral duurzaam kunnen vissen. Andere landen hebben deze methode links laten liggen en schrikken nu van het succes van de Nederlandse vloot. Om die reden en die reden alleen zijn ze hun Europese parlementariërs gaan lobbyen om deze techniek in de EU te verbieden. Helaas met succes.”

Volgens Bas Eickhout (GroenLinks) heeft Nederland zich in eigen voet geschoten door veel meer vergunningen af te geven dan was afgesproken. ,,Dat heeft kwaad bloed gezet bij onder anderen Franse vissers die hun viswater leeggevist zien worden door Nederlandse schepen.” Hij is voorstander van de afspraak om vijf procent van de vloot uit pulsvisserijboten te laten bestaan. Nederland had een uitzondering van tien procent, maar zit volgens hem op 28.

,,Met een bescheiden toelating kan grondig onderzoek worden gedaan naar mogelijke schade op langere termijn. Als die er niet is, kan de puls worden uitgebreid.”

Peter van Dalen (ChristenUnie) noemt het ,,een diep zwarte dag voor de Nederlandse visserij. Nepnieuws heeft gewonnen, niet de argumenten.”

Het bericht EU-parlement stemt voor verbod pulsvisserij verscheen eerst op Nieuws.nl.

Kleine winsten op Europese beurzen

Door ANP

De meeste Europese aandelenbeurzen gingen dinsdag licht vooruit na de verliesbeurt een dag eerder. Beleggers hielden de ogen vooral gericht op Wall Street, waar de handel na een lang weekeinde naar verwachting positief van start zal gaan. Op het Damrak profiteerde PostNL van een adviesverhoging.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,2 procent in de plus op 562,16 punten. De MidKap klom 0,1 procent tot 845,15 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt kregen er 0,1 tot 1 procent bij.

In de MidKap stond postbedrijf PostNL bovenaan met een plus van ruim 3 procent na een adviesverhoging door KBC Securities. Roestvrijstaalmaker Aperam sloot de rij met een min van meer dan 2 procent.

Grootste stijger bij de hoofdfondsen was verzekeraar NN Group met een winst van ruim 1 procent. Het door schulden geplaagde kabel- en telecomconcern Altice stond zoals vaker onderaan met een min van 1,6 procent. Shell steeg een fractie. Het olie- en gasconcern heeft in de Verenigde Staten een belang genomen van 43,83 procent in Silicon Ranch, een ontwikkelaar en beheerder van zonneparken. Met de deal is een bedrag tussen de 193 miljoen en 217 miljoen dollar gemoeid.

Bij de kleinere bedrijven zakte TIE Kinetix 3,7 procent. De voltallige raad van commissarissen van het softwarebedrijf is per direct opgestapt vanwege een verschil van inzicht met enkele grote aandeelhouders. De commissarissen kunnen zich niet vinden in de huidige strategie van de beursgenoteerde onderneming.

Beter Bed won 0,2 procent. De beddenverkoper wil John Kruijssen benoemen als topman. Kruijssen is sinds 2015 topman van Detailresult Groep, waar de supermarktketens Dirk van den Broek en Dekamarkt onder vallen.

In Frankfurt klom Hugo Boss ruim 3 procent. Het Duitse modehuis heeft een sterk vierde kwartaal achter de rug. In de laatste maanden van het jaar, inclusief de belangrijke feestdagenperiode, ging de omzet met 5 procent omhoog.

BP zakte in Londen 1,7 procent. De Britse oliemaatschappij zet nog eens 1,4 miljard euro opzij voor de betaling van schadeclaims die voortvloeien uit een ramp op een van zijn boorplatforms in de Golf van Mexico in 2010.

De euro was 1,2236 dollar waard, tegen 1,2264 een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,2 procent goedkoper op 64,17 dollar. De prijs van Brentolie daalde 0,9 procent tot 69,61 dollar per vat.

Het bericht Kleine winsten op Europese beurzen verscheen eerst op Nieuws.nl.

Rekenkamer EU ziet tekortkomingen bij ECB

Door ANP

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft weliswaar robuuste instrumenten om een nieuwe bankencrisis te voorkomen, maar er zijn nog wel enkele tekortkomingen. Dat constateert de Europese Rekenkamer in een rapport.

De richtlijnen waarmee de duizend toezichtmedewerkers beoordelen of een bank op omvallen staat moeten worden verbeterd, stellen de controleurs. Dat geldt ook voor de voorschriften rondom vroegtijdig ingrijpen.

De ECB is sinds 2014 verantwoordelijk voor het toezicht op de 120 belangrijkste banken in de eurozone. Voor banken die dreigen te falen stelt de centrale bank in Frankfurt herstelplannen op, maar de procedures voor crisisbeheersing kunnen volgens de rekenkamer effectiever. Bovendien is er geen heldere definitie van de criteria om te bepalen of een bank in een crisissituatie is terechtgekomen.

Als een bank op het punt van omvallen staat wordt de zogeheten Gemeenschappelijke Afwikkelingsraad ingeschakeld. De samenwerking tussen de ECB en die raad is ook voor verbetering vatbaar.

De rekenkamer adviseert de ECB meer te doen met de inzichten over herstelplannen en de manier waarop die worden gebruikt om te bepalen of een bank gaat falen. De centrale bank neemt de meeste aanbevelingen over, stelt de rekenkamer vast.

De ECB heeft overigens geweigerd belangrijke bewijsstukken over te dragen, merkt de rekenkamer op. Daardoor konden alleen algemene conclusies worden getrokken over de processen binnen de bank.

Het bericht Rekenkamer EU ziet tekortkomingen bij ECB verscheen eerst op Nieuws.nl.

β€˜Woningbouwers moeten vaker nee verkopen’

Door ANP

Woningbouwers en projectontwikkelaars hebben vorig jaar ongeveer een tiende meer nieuwe koopwoningen verkocht dan een jaar eerder. Toch zijn ze niet tevreden. ,,Hoe mooi het ook lijkt, de verkoopcijfers schieten schromelijk tekort”, stelt de NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers.

De verkoop van de bouwers kwam uit op 36.430 huizen. Volgens de brancheorganisatie had de verkoop echter minimaal 50.000 moeten zijn om enigszins tegemoet te komen aan de enorm gestegen woningvraag op dit moment.

De gemiddelde woningprijs van een nieuwbouwhuis steeg tegelijkertijd ook met zo’n 10 procent, naar ruim 282.000 euro. Vooral in de Randstad is de woningmarkt ,,zwaar oververhit”, constateert NVB-directeur Nico Rietdijk. In sommige delen van het land was veel meer vraag dan dat er aan nieuwe woningen kon worden aangeboden.

In Noord-Holland gingen de verkopen vorig jaar zelfs met 8 procent omlaag, terwijl de vraag naar woningen daar eigenlijk het grootst is. ,,De schappen van onze woningbouwers zijn simpelweg leeg. Daardoor moeten zij steeds vaker ‘nee’ verkopen.”

Rietdijk vindt het wel een goede zaak dat de landelijk overheid wat betreft de bouw weer wat meer de regie in handen wil nemen. Er is immers dringend behoefte aan meer woningbouwlocaties aan de randen van steden en dorpen.

Provincies zijn volgens Rietdijk veel te zuinig bij het aanwijzen van nieuwe bouwlocaties. Zij plannen vaak precies zoveel projecten als ze denken nodig te hebben. ,,Maar zeker in stedelijk gebied is dat te weinig”, zegt Rietdijk. ,,Veel plannen zijn simpelweg onderhevig aan vertraging en vallen af.” Daarom zou het beter zijn altijd wat meer locaties aan te wijzen. ,,Als er dan plannen vertraging oplopen of afvallen, hou je net genoeg over om de bevolking netjes te huisvesten.”

Het bericht ‘Woningbouwers moeten vaker nee verkopen’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

Nieuwe kans voor deel Adam Brandstores

Door ANP

De helft van de Adam Brandstores maakt een doorstart onder de vleugels van familiebedrijf Duetz Kleding uit Zeist. Het gaat om zeventien kledingwinkels waar bij elkaar veertig mensen werken. Zij gaan allemaal mee naar de nieuwe eigenaar, die ook de merkrechten en de Adam-webshop overneemt.

Adam behoort tot de failliete boedel van McGregor, dat vorig jaar voor de tweede keer in twee jaar tijd kopje onder ging. Ditmaal bleek een doorstart van het modebedrijf, dat ook eigenaar is van het kledingmerk Gaastra, niet meer haalbaar. Maar voor Adam ziet de familie Duetz, zij het in afgeslankte vorm en na een opknapbeurt voor de resterende winkels, nog wel een toekomst.

Hoeveel Duetz voor Adam betaalt, is niet bekendgemaakt. Wel liet dat bedrijf weten dat het een deel van de investeringssom via crowdfunding bijeen wil brengen. Het mikt daarbij op een opbrengst van 1,75 miljoen euro. Investeerders uit de naaste omgeving van de familie Duetz hebben de afgelopen dagen al meer dan een half miljoen ingelegd.

Directeur Pim Duetz gaat ervan uit dat het resterende bedrag ook binnen zal worden gehaald. Het betreft een lening die in vijf jaar wordt afgelost en waarop een vaste jaarlijkse rente wordt betaald van 7,5 procent. Het overgrote deel van het geld zal worden gebruikt voor een restyling van de Adam Brandstores en voor verbetering van de webshop.

Duetz Kleding heeft vestigingen in Bergen, Bilthoven, Heemskerk, Hilversum, Soest en Zeist. Er werken in totaal circa vijftig mensen. De gedeeltelijke overname van Adam, die naar verwachting op 1 maart zijn beslag krijgt, betekent dan ook een fikse uitbreiding voor het in 1857 opgerichte familiebedrijf. ,,We groeien in één keer van servet naar tafellaken”, aldus Duetz.

Het bericht Nieuwe kans voor deel Adam Brandstores verscheen eerst op Nieuws.nl.

Sanoma verkoopt Belgische vrouwenbladen

Door ANP

Mediabedrijf Sanoma verkoopt zijn Belgische vrouwenbladen aan de Belgische branchegenoot Roularta voor 34 miljoen euro. Als gevolg van de verkoop komen 96 arbeidsplaatsen in België te vervallen bij Sanoma, in vooral commerciële en ondersteunende diensten.

Het gaat om titels als Libelle, Femmes d’Aujourd’hui, Flair, Feeling & Gael, als ook La Maison Victor, SheDeals, Loving You, Zappy, Communiekrant en Kids Only. De omzet van deze portfolio was vorig jaar circa 78 miljoen euro. De verkoop moet nog worden goedgekeurd door de Belgische mededingingsautoriteit. De Belgische woonbladen blijven wel onderdeel van Sanoma.

Het Finse Sanoma is in Nederland moederbedrijf van onder meer SBS, Nu.nl, Libelle en Donald Duck. Sanoma verkocht in Nederland eerder al tijdschriften als Playboy, Nieuwe Revu en Panorama en in België werden eerder al titels als Humo, Story en TeVe Blad van de hand gedaan. Volgens het concern is met de verkoop van de Belgische vrouwenbladen de herziening van de mediaportfolio in Nederland en België afgerond.

De Belgische vakbonden reageerden geschrokken op het banenverlies en spraken van het slechts denkbare scenario. Zij rekenden uit dat er, met de overstap van personeel naar Roularta en het ontslag uiteindelijk nog 34 mensen blijven werken voor Sanoma in België. Volgens de vakbonden werken er nu bij Sanoma in België 230 mensen.

Het bericht Sanoma verkoopt Belgische vrouwenbladen verscheen eerst op Nieuws.nl.

❌