[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Vandaag β€” 5 Juni 2020Nieuws.nl Economie

Grootste daling aantal gewerkte uren in bijna kwart eeuw

Door ANP

Nederlanders hebben de afgelopen maanden door alle coronamaatregelen fors minder uren gewerkt dan het kwartaal ervoor. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ging het in het eerste kwartaal om de sterkste terugval in bijna een kwart eeuw. In april zette de daling verder door.

In totaal werkten Nederlanders in het eerste kwartaal 3,4 miljard uren. Dat is 2,1 procent minder dan het laatste kwartaal van 2019. De laatste keer dat het CBS een sterkere terugval in het aantal gewerkte uren signaleerde was begin 1996. Het statistiekbureau kan niet aangeven wat destijds de reden was van de sterke afname.

Door de coronacrisis werd vanaf maart dit jaar in een aantal bedrijfstakken minder gewerkt. De horeca is het hardst getroffen. Daar liep het gemiddeld aantal gewerkte uren per week terug van 25 uur naar 11 uur. In de zakelijke dienstverlening nam het aantal gewerkte uren juist toe en ook in het openbaar bestuur werden meer uren gemaakt.

In april waren er vervolgens weer een stuk minder mensen aan het werk dan in de eerste maanden van dit jaar. Ook het aantal gewerkte uren zakte hierdoor verder terug. Om hoeveel uur het in totaal precies gaat, geeft het CBS niet aan. Het aantal werkenden nam die maand af met 160.000.

Het bericht Grootste daling aantal gewerkte uren in bijna kwart eeuw verscheen eerst op Nieuws.nl.

Luchtvaartaandelen flink in trek op Wall Street

Door ANP

Luchtvaartmaatschappijen waren donderdag grote winnaars op de beurzen in New York. Beleggers zetten hun aandelen flink hoger nu Peking weer buitenlandse luchtvaartmaatschappijen toe zal staan te landen in China. Verder reageerde Wall Street op nieuwe cijfers over de Amerikaanse uitkeringsaanvragen en het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). De belangrijkste Amerikaanse beursgraadmeters toonden een gemengd beeld.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,1 procent in de plus op 26.281,82 punten. De breed samengestelde S&P 500 daalde 0,3 procent naar 3112,35 punten en techbeurs Nasdaq zakte 0,7 procent tot 9615,81 punten.

Nog eens 1,9 miljoen Amerikanen hebben vorige week een werkloosheidsuitkering aangevraagd. Daarmee loopt de teller van alle Amerikanen die in de coronacrisis een beroep deden op het vangnet op tot circa 42 miljoen. Verder kwam de ECB in Europa met een nieuwe ronde van stimuleringen. De centrale bank heeft aangekondigd voor honderden miljarden euro extra obligaties op te kopen om de economische impact van de pandemie te verzachten.

American Airlines won ruim 41 procent aan beurswaarde. Het aandeel van branchegenoot United steeg dik 16 procent en Delta Air Lines zat bijna 14 procent in de lift. Landen in China was eerder niet mogelijk vanwege de Chinese zorgen over het coronavirus. Het Aziatische land bond in nadat president Donald Trump dreigde Chinese maatschappijen niet meer toe te laten tot de VS.

Ook de koers van internethandelaar eBay ging flink omhoog, met een winst van ruim 6 procent. Het bedrijf verwelkomde de afgelopen maanden veel nieuwe onlineshoppers en verhoogde zijn financiële verwachtingen voor het lopende kwartaal.

Farmaceut Gilead noteerde op zijn beurt dik 4 procent hoger na positieve resultaten van twee onderzoeken naar zijn reumamiddel, dat in samenwerking met branchegenoot Galapagos wordt ontwikkeld. Verder kende ZoomInfo Technologies een sterk beursdebuut, met een koerssprong van bijna 62 procent. De leverancier van zakelijke informatie moet niet worden verward met videobelbedrijf Zoom Video Communications.

De euro was 1,1329 dollar waard, tegen 1,1314 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen eerder op de dag. Een vat Amerikaanse olie was stabiel in prijs op 37,29 dollar. Brentolie werd 0,4 procent duurder op 39,94 dollar.

Het bericht Luchtvaartaandelen flink in trek op Wall Street verscheen eerst op Nieuws.nl.

Ministers overleggen met bestuur Air France-KLM

Door ANP

Ministers Wopke Hoekstra (Financiën) en Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) hebben donderdag in Parijs met het bestuur van Air France-KLM “constructief” gesproken over de uitwerking van de financiële steun aan de vliegmaatschappij. Het kabinet is bereid 2 tot 4 miljard euro steun te geven aan KLM, de Fransen hebben 7 miljard toegezegd voor Air France.

Volgens een verklaring van Financiën ging het overleg onder meer over onder welke voorwaarden die steun kan plaatsvinden. “De afgelopen tijd heeft de Nederlandse Staat intensief contact gehad met de holding Air France-KLM, KLM, de Franse Staat, de Europese Commissie en diverse banken over de financiële steun.” Het streven is om het “binnenkort” af te ronden.

Een van de voorwaarden voor het geven van steun is dat de Nederlandse tak van de luchtvaartgroep voorlopig geen bonussen uitkeert. Vorige week stemde Nederland op de aandeelhoudersvergadering van Air France-KLM nog vruchteloos tegen het voorstel om topman Ben Smith een langetermijnbonus toe te kennen. Nederland heeft sinds februari vorig jaar een aandelenbelang van 14 procent in Air France-KLM. Dat is net zoveel als de Franse overheid.

Topman Smith wil met de vakbonden praten over het verkleinen van het personeelsbestand. Hij wil ook meer synergievoordeel halen uit de luchtvaartgroep.

Het bericht Ministers overleggen met bestuur Air France-KLM verscheen eerst op Nieuws.nl.

β€˜Verkopen supermarkten al bijna 1,7 miljard euro hoger’

Door ANP

De verkopen van de Nederlandse supermarkten lopen mede door de coronacrisis flink voor op vorig jaar rond deze tijd. Volgens onderzoeksbureau IRI hebben de supers dit jaar in totaal al bijna 1,7 miljard euro extra omzet binnengehaald, goed voor een plus van ongeveer 10 procent.

Vorige week werden in de branche opnieuw goede zaken gedaan. De supers zagen hun opbrengsten op jaarbasis met 17 procent toenemen. Deskundigen van IRI denken dat er vorige week vooral werd geprofiteerd van het mooie weer. Daardoor werden consumenten verleid tot het doen van extra uitgaven. Met mooi weer doen barbecueproducten als salades, verse sauzen en vers vlees het bijvoorbeeld altijd goed.

Eerder wisten de supers hun verkopen al flink op te voeren. Dit kwam vooral doordat een poosje terug massaal werd gehamsterd vanwege de uitbraak van het coronavirus.

Het bericht ‘Verkopen supermarkten al bijna 1,7 miljard euro hoger’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

β€˜Koopregelingen nieuwbouwwoningen in het nauw’

Door ANP

Regelingen om nieuwbouwwoningen betaalbaar te maken voor starters, zoals Koopgarant, worden door de huidige belastingregels nagenoeg onmogelijk gemaakt. Dat vindt branchevereniging NVB-Bouw. Volgens de organisatie komt door de gestegen huizenprijzen vrijwel geen woning meer in aanmerking voor een speciale belastingvrijstelling. Daardoor zijn die regelingen niet meer aantrekkelijk voor bouwers, wat de toegang tot de woningmarkt voor steeds meer mensen zou beperken.

Het gaat om regelingen waarbij bouwondernemers nieuwbouwwoningen met korting aan consumenten verkopen, vaak onder de voorwaarde dat indien de koper zijn woning enkele jaren later weer verkoopt, hij de korting op dat moment terugbetaalt aan de ondernemer. Daarmee bevorderen de woningbouwers de toegang tot de woningmarkt voor mensen met lage inkomens.

Maar omdat de woning dan voor een lager bedrag wordt verkocht, dreigt op grond van de wet zowel omzetbelasting als overdrachtsbelasting verschuldigd te zijn. In 2014 heeft het kabinet aangegeven dit ongewenst te vinden en is met een speciale beleidsregeling dubbele belastingheffing tegengegaan. Deze vrijstelling geldt echter slechts voor woningen met een marktwaarde tot 240.000 euro, omdat in 2014 een gemiddelde woning zoveel waard was. Sindsdien is de gemiddelde marktwaarde van woningen echter fors gestegen. Hierdoor komt momenteel vrijwel geen enkele woning meer in aanmerking.

De oplossing is simpel, stelt algemeen directeur Coen van Rooyen van NVB-Bouw. Door de marktwaarde uit het besluit te vervangen door de zogeheten NHG-grens lost de overheid het probleem volgens hem permanent op. “Juist nu er een tekort van maar liefst 315.000 woningen in Nederland is, moeten we in staat zijn minder kapitaalkrachtige kopers te helpen met hun toetreding tot de woningmarkt”, aldus de branchevoorman.

Het bericht ‘Koopregelingen nieuwbouwwoningen in het nauw’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

β€˜Voorkom dat economische crisis omslaat in financiΓ«le crisis’

Door ANP

De Nederlandse banken staan er te midden van de coronacrisis beter voor dan bij de financiële crisis van 2008. Maar wanneer het economisch herstel langer uitblijft, zal de kapitaalpositie van banken toch verslechteren. Daarom is het van belang om te voorkomen dat de huidige economische crisis omslaat in een financiële crisis.

Deze conclusies komen van het Financieel Stabiliteitscomité, waarin vertegenwoordigers van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), De Nederlandsche Bank (DNB) en het ministerie van Financiën praten over ontwikkelingen op het gebied van de stabiliteit van het Nederlandse financiële stelsel. Ook het Centraal Planbureau neemt als externe deskundige aan de vergaderingen deel.

Volgens de gesprekspartners is belangrijk dat de bankensector er goed voor blijft staan, voor het op peil houden van de kredietverlening en het ondersteunen van toekomstig economisch herstel. Banken moeten daarom een goede afweging blijven maken van alle kredietrisico’s.

De deskundigen vinden het lastig op dit moment goede economische voorspellingen te doen. In de eerste fase van de crisis heeft volgens hen een sterke correctie op de financiële markten plaatsgevonden. Door ingrijpende maatregelen vanuit overheden en centrale banken is de situatie in de afgelopen weken gestabiliseerd. Maar het recente herstel op financiële markten lijkt gebaseerd te zijn op verwachtingen dat de contactbeperkende maatregelen verder kunnen worden versoepeld en zich geen nieuwe virusuitbraak voordoet. Het comité waarschuwt dat het sentiment snel weer kan omslaan bij tegenvallende ontwikkelingen. Dan zouden zich zomaar weer nieuwe marktcorrecties kunnen voordoen.

Het bericht ‘Voorkom dat economische crisis omslaat in financiële crisis’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

Oud-staatssecretaris Snel commissaris bij scheepsbouwer IHC

Door ANP

Oud-staatssecretaris Menno Snel van Financiën wordt commissaris bij het onlangs door het kabinet geredde scheepsbouwbedrijf IHC. Hij zal namens de Nederlandse staat toezien op de gang van zaken bij het bedrijf. Snel trad in december af als staatssecretaris wegens de slepende toeslagenkwestie.

Het kabinet besloot onlangs samen met banken en een groep bedrijven in te grijpen bij IHC om te voorkomen dat de noodlijdende onderneming ten onder zou gaan. Een consortium van bedrijven en investeerders zegde toe het bedrijf over te nemen. De overheid en banken droegen onder andere bij met overbruggingsleningen en kredietgaranties ter waarde van honderden miljoenen euro’s. Deze transactie is nu afgerond.

Voor de komende periode zijn twee nieuwe commissarissen benoemd bij IHC. Behalve Snel treedt per 1 juli ook Frank Verhoeven, voormalig bestuurder van baggeraar en maritiem concern Boskalis, toe tot de raad van commissarissen.

Het voortbestaan van IHC kwam in gevaar door steeds hogere schulden en grote verliezen op de bouw van enkele schepen. Bij het bedrijf werken zo’n 3000 mensen en het kabinet wilde met de reddingsactie de werkgelegenheid grotendeels behouden.

Het bericht Oud-staatssecretaris Snel commissaris bij scheepsbouwer IHC verscheen eerst op Nieuws.nl.

Nederland pleit met zes EU-landen voor duurzame luchtvaart

Door ANP

Nederland en zes andere EU-landen pleiten voor verduurzaming van de luchtvaart. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) riep donderdag tijdens een Europees video-overleg samen met Spanje, Frankrijk, Duitsland, Finland, Letland en Luxemburg de Europese Commissie op een bindend minimumpercentage voor groene luchtvaartbrandstof vast te stellen.

“Het economisch herstel van de luchtvaart moet hand in hand gaan met verduurzaming van de sector”, aldus Van Nieuwenhuizen. “Met een bijmengverplichting jagen we de ontwikkeling van duurzame biokerosine en synthetische kerosine aan.”

Daarnaast zouden EU-instellingen meer energie moeten steken in het stimuleren van elektrische en hybride vliegtuigen om de luchtvaart op de langere termijn duurzamer te maken.

Meerdere vliegtuigmaatschappijen, waaronder KLM, maken al gebruik van biobrandstof uit afgewerkt frituurvet. De uitstoot van CO2 bij biobrandstof zou 50 tot 80 procent lager zijn dan bij kerosine uit olie.

De zeven landen stellen vast dat de mogelijkheden van duurzame brandstof om de uitstoot van broeikasgassen door de luchtvaart te verminderen nog grotendeels ongebruikt zijn. Op de korte termijn is hiermee volgens hen aanzienlijke winst te boeken.

De luchtvaart moet volgens de zeven landen echt bijdragen aan het doel om Europa in 2050 klimaatneutraal te krijgen, ondanks de klappen die de coronapandemie heeft uitgedeeld. De crisis mag echter geen excuus zijn om reductie-ambities te verlagen.

Integendeel, het herstel moet de groene omslag in de luchtvaart juist versterken in de strijd tegen klimaatverandering, vinden zij. Internationale coördinatie is in deze branche wel nodig om het speelveld tussen landen en luchtvaartmaatschappijen gelijk te houden, aldus de zeven.

In Nederland gaat overigens vanaf 2023 een bijmengverplichting gelden. Op Nederlandse luchthavens kunnen vliegtuigen dan alleen nog kerosine tanken waar duurzame brandstoffen zijn bijgemengd.

Het bericht Nederland pleit met zes EU-landen voor duurzame luchtvaart verscheen eerst op Nieuws.nl.

Gisteren β€” 4 Juni 2020Nieuws.nl Economie

β€˜Italiaanse maskermaker GVS wil naar de beurs’

Door ANP

De Italiaanse maker van gezichtsmaskers en filters voor beademingsapparatuur GVS wil deze maand naar de beurs in Milaan. Het bedrijf wil met die beursgang ongeveer 500 miljoen euro ophalen, schrijft persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De beursgang van GVS zou de eerste worden sinds de beurs in het Zuid-Europese land in maart fors wegzakte door de uitbraak van het nieuwe coronavirus.

GVS zelf zag de afgelopen maanden door de pandemie de vraag naar zijn producten juist toenemen. De omzet zou daardoor dit jaar kunnen stijgen met iets meer dan 40 procent, tot ongeveer 320 miljoen euro, verwacht het bedrijf uit Bologna. GVS mikt op een marktwaarde van tenminste 1,4 miljard euro.

Het bericht ‘Italiaanse maskermaker GVS wil naar de beurs’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

Europese beurzen sluiten licht in de min

Door ANP

De Europese beurzen zijn donderdag met kleine verliezen gesloten. Beleggers namen hun winst na de sterke rally van de aandelenbeurzen in de afgelopen periode. Ook verwerkte de markt een nieuw rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Daarbij werden extra steunmaatregelen aangekondigd. De centrale bank gaat voor honderden miljarden euro’s extra obligaties opkopen om de economische impact van de virusuitbraak te verzachten.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,4 procent lager op 559,13 punten. De MidKap won wel, met 0,5 procent tot 772,96 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen verloren tot 0,6 procent.

Banken ABN AMRO en ING hoorden tot de grootste winnaars bij de hoofdfondsen met winsten tot 1,6 procent. Winkelvastgoedbedrijf Unibail-Rodamco-Westfield sloot de rij met een min van 4,3 procent. Dit aandeel is de laatste tijd erg beweeglijk, door de nieuwsstroom rond winkelsluitingen en geleidelijke versoepeling van coronamaatregelen waardoor veel winkels weer open kunnen.

Verder werd Renewi bijna 5 procent minder waard op de lokale markt na publicatie van de jaarcijfers. De onderneming verwerkte als gevolg van de coronacrisis minder afval en gaat verder snijden in de kosten.

Elders in Europa trok Bayer de aandacht, met een koersverlies van 4 procent. Het chemieconcern kreeg in de Verenigde Staten te maken met een nieuwe tegenslag bij zijn onkruidverdelgers. Een rechter heeft besloten het bestrijdingsmiddel dicamba van de Amerikaanse markt te verbannen. Dicamba is omstreden omdat het zich makkelijk via de lucht verspreidt en de in de buurt liggende gewassen kan doden.

In Frankfurt stonden ook automakers BMW (plus 0,2 procent), Volkswagen (plus 0,1 procent) en Daimler (min 2,5 procent) in de schijnwerpers. De Duitse regering schroefde in het nieuwe steunpakket de subsidies voor elektrische auto’s op, maar zag af van een aankoopsubsidie voor diesel- en benzinevoertuigen.

Adidas klom bijna 2 procent. De Duitse sportkledingfabrikant verklaarde dat de verkopen in China weer een groei laten zien. En in Parijs won Rémy Cointreau ruim 11 procent dankzij beter dan verwachte resultaten. De Franse drankenproducent voorziet daarnaast een sterk herstel in de tweede jaarhelft.

De euro was 1,1314 dollar waard, tegen 1,1244 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,3 procent minder op 36,81 dollar. Brentolie werd 0,6 procent goedkoper op 39,55 dollar.

Het bericht Europese beurzen sluiten licht in de min verscheen eerst op Nieuws.nl.

Ook achterban vakbond CNV wil gaat staken bij Tata Steel

Door ANP

Werknemers van Tata Steel die lid zijn van vakbond CNV willen gaan staken om behoud van werkgelegenheid en een duidelijke koers van het staalconcern af te dwingen. Dat is de uitkomst van een ledenraadpleging door de bond. Eerder op de dag stemde de FNV-achterban al voor acties bij het voormalige Hoogovens, dat tegenwoordig in Indiase handen is. Bij het bedrijf staan in Nederland circa duizend banen op de tocht en er is veel onrust door het plotselinge vertrek van de directeur van de Nederlandse tak.

CNV verklaarde eind vorige maand al zo goed als zeker een staking te willen opzetten. Bij de ledenraadpleging op donderdag was de uitkomst unaniem. “Die beslissing om te gaan staken, dat kon haast niet anders. De boosheid over de jongste beslissingen van de Europese en Indiase directie is groot. Uiteraard is IJmuiden mikpunt, maar acties in andere Tata-vestigingen sluiten we op voorhand niet uit”, zegt CNV-bestuurder Peter Böeseken. CNV stelt vrijdag nog een ultimatum op.

In een grote peiling in Beverwijk gaven donderdagochtend al zo’n 1000 bij Tata Steel werkzame FNV’ers unaniem groen licht voor acties. Welke vorm die krijgen, bepaalt een FNV-comité maandag. Sowieso zullen er voor woensdag nog geen acties worden gehouden. FNV had de staalfabrikant eerder al een ultimatum gesteld. Tata Steel wilde niet mee gaan met alle eisen van de bond.

De laatste grote staking op het hoogovencomplex in IJmuiden werd begin jaren negentig gehouden. Sindsdien werden er alleen kleinere acties gehouden. Afgelopen weken waren er al diverse spontane werkonderbrekingen

Het bericht Ook achterban vakbond CNV wil gaat staken bij Tata Steel verscheen eerst op Nieuws.nl.

β€˜Europese Commissie ziet bezwaren voor overname moeder Pearle’

Door ANP

De Europese Commissie gaat brillengigant EssilorLuxottica waarschuwen dat de overname van optiekconcern GrandVision, bekend van keten Pearle, op mededingingsbezwaren kan stuiten. Dat meldt persbureau Reuters op basis van ingewijden. De Europese marktwaakhond zal die waarschuwing in de komende dagen naar de Frans-Italiaanse onderneming sturen.

Een zogeheten mededeling van punten van bezwaar van de Europese Commissie verhoogt meestal de druk op bedrijven. Die kunnen dan concessies doen om een overname toch door te laten gaan, zoals bijvoorbeeld het afstoten van onderdelen.

Als EssilorLuxottica de optiekketens van GrandVision in handen krijgt, heeft het bedrijf 7000 winkels wereldwijd. In Nederland heeft GrandVision onder meer de ketens Pearle en Eye Wish. In de GrandVision-winkels verkoopt het bedrijf nu al zijn Varilux-lenzen en brillen van merken als Ray-Ban.

Het bericht ‘Europese Commissie ziet bezwaren voor overname moeder Pearle’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

Maatschappijen kunnen aanvraag doen voor hervatten vluchten China

Door ANP

Het wordt voor buitenlandse luchtvaartmaatschappijen weer mogelijk om vluchten naar China te hervatten. Luchtvaartautoriteit CAAC heeft 95 maatschappijen gezegd dat ze daarvoor een aanvraag kunnen doen.

Vanwege de coronacrisis staakten maatschappijen tijdelijk hun vluchten van en naar China. Dit om verspreiding van het virus te voorkomen. Ook KLM vervoert tijdelijk geen passagiers, maar voert nog wel vrachtvluchten uit naar het land. De maatschappij geeft aan ook passagiersvluchten te willen uitvoeren en heeft daarvoor een aanvraag gedaan.

Volgens de CAAC zal het aantal internationale vluchten per 8 juni met vijftig toenemen tot 150 per week. China houdt rekening met een gemiddelde van 4700 passagiers per dag, tegen 3000 reiziger nu.

Het bericht Maatschappijen kunnen aanvraag doen voor hervatten vluchten China verscheen eerst op Nieuws.nl.

Britse politiek laakt steun HSBC aan China in Hongkong-kwestie

Door ANP

In het Britse parlement bestaan grote zorgen over de steun die Britse bank HSBC heeft gegeven aan Chinese wetgeving over veiligheidskwestie in Hongkong. Dat staat in een brief aan de topman van HSBC. De brief is geschreven door Lagerhuislid Alistair Carmichael, die voorzitter is van de parlementaire commissie die gaat over de voormalige Britse kroonkolonie.

Topbankier Peter Wong, directeur van HSBC in China, ondertekende woensdag een petitie waarin die steun wordt betuigd. De gewraakte veiligheidswet maakt het mogelijk dat China ingrijpt in Hongkong, bijvoorbeeld bij grootschalige protesten tegen Peking. Hongkong is een autonoom onderdeel van China met een eigen regering en rechtsstelsel.

“Het zal u niet verbazen dat deze actie grote bezorgdheid heeft veroorzaakt in het Lagerhuis”, schrijft Carmichael, in de brief aan HSBC-topman Noel Quinn. Dat “een hooggeplaatste directeur in uw bedrijf” dit standpunt inneemt, kan leiden tot instabiliteit van het bedrijfsleven in Hongkong, aldus de Britse parlementariër.

HSBC, dat het grootste deel van de winst genereert in Azië, maar zijn hoofdkantoor in Londen heeft, is niet het eerste bedrijf dat steun betuigt aan Peking. Ook de Britse bank Standard Chartered, dat veel zaken doet in Hongkong, deed dat.

Het bericht Britse politiek laakt steun HSBC aan China in Hongkong-kwestie verscheen eerst op Nieuws.nl.

EBay verwacht hogere omzet door coronacrisis

Door ANP

Veilingwebsite eBay doet goede zaken nu mensen massaal online in plaats van fysiek aankopen doen tijdens de coronacrisis. Het bedrijf verwacht een omzet van 2,8 miljard dollar in het tweede kwartaal. In een eerder prognose was dat nog bijna 2,5 miljard dollar.

Het moederbedrijf van het Nederlandse Marktplaats zegt in de maanden april en mei ongeveer 6 miljoen nieuwe kopers erbij te hebben gekregen. Ze zijn vooral op zoek naar elektronica, mode en auto-onderdelen. Ook zijn er sinds maart tienduizenden mensen begonnen met spullen te verkopen.

In februari verkocht de internethandelaar zijn kaartjesverkoper StubHub aan ticketplatform Viagogo voor 4 miljard dollar. Ook zou eBay erover nadenken zijn advertentietak in de verkoop te zetten. Daaronder valt onder meer Marktplaats.

Het bericht EBay verwacht hogere omzet door coronacrisis verscheen eerst op Nieuws.nl.

Baas British Airways pleit bij vakbonden voor ingrijpen

Door ANP

British Airways-moeder IAG ziet als gevolg van de coronacrisis iedere week 178 miljoen pond (199 miljoen euro) verdampen. Om de crisis het hoofd te bieden zijn ingrepen noodzakelijk. Topman Alex Cruz van British Airways verduidelijkt aan de vakbonden nog maar eens de noodzaak daarvan.

Volgens Cruz hebben de Britse maatschappij en moeder IAG momenteel geen bestaansrecht en staan de concurrenten klaar om de zaken over te nemen, zo valt te lezen in een memo aan het personeel. Hij spoorde de vakbonden aan om constructief deel te nemen aan de besprekingen over de voorgestelde ontslagen.

BA wil tot 12.000 banen schrappen. Die aankondiging zorgde voor de nodige kritiek uit onder meer de politiek. De maatschappij kreeg onder meer met verwijt gebruik te maken van regelingen om banen te beschermen terwijl het afscheid wil nemen van 28 procent van het personeel.

Volgens Cruz is het geenszins zeker dat het bedrijf de crisis overleeft. Als gevolg van de coronapandemie bleven per maart vliegtuigen aan de grond en droogden inkomsten op. Ondertussen liepen en lopen de kosten wel door. Britse maatschappijen ondervinden verder hinder van een maatregel die mogelijk in het Verenigd Koninkrijk gaat gelden van een veertiendaagse quarantaine voor mensen die het land in willen.

Volgens Cruz zijn ingrepen noodzakelijk. De kasreserves van IAG zijn volgens hem niet onuitputbaar en de toekomst wordt er een van meer concurrentie en minder klanten.

BA wil ook de voorwaarden wijzigen voor de werknemers die aan mogen blijven om het bedrijf meer flexibiliteit te geven. Het bedrijf wil onder meer dat bemanningsleden op zowel korte- als langeafstandsvluchten inzetbaar zijn.

IAG is ook eigenaar van Aer Lingus, Iberia en Vueling. Eind april had het bedrijf nog 10 miljard euro aan liquiditeit.

Het bericht Baas British Airways pleit bij vakbonden voor ingrijpen verscheen eerst op Nieuws.nl.

Kleine minnen bij opening Wall Street

Door ANP

De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met kleine verliezen aan de handel begonnen. Beleggers op Wall Street reageren op de nieuwe cijfers over de Amerikaanse uitkeringsaanvragen en het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Verder blijft de aandacht uitgaan naar het gekibbel tussen de Verenigde Staten en China en de demonstraties tegen politiegeweld en racisme in verschillende Amerikaanse steden.

De Dow-Jonesindex stond kort na de openingsbel 0,3 procent in de min op 26.208 punten. De breed samengestelde S&P 500 werd 0,4 procent lager gezet op 3112 punten en techbeurs Nasdaq zakte 0,2 procent tot 9667 punten.

Nog eens 1,9 miljoen Amerikanen hebben vorige week een werkloosheidsuitkering aangevraagd. Daarmee loopt de teller van alle Amerikanen die in de coronacrisis een beroep deden op het vangnet op tot circa 42 miljoen. Het cijfer is iets lager dan een week eerder, maar wat meer dan economen in doorsnee hadden voorzien. Verder kwam de ECB in Europa met een nieuwe ronde van stimuleringen. De centrale bank heeft aangekondigd voor honderden miljarden euro extra obligaties op te kopen om de economische impact van de pandemie te verzachten.

Bedrijven in de luchtvaartsector weten de aandacht op zich gericht nu Peking weer buitenlandse luchtvaartmaatschappijen toe zal staan te landen in China. Dat was eerder niet mogelijk vanwege de Chinese zorgen over het coronavirus. Het Aziatische land bond in nadat president Donald Trump dreigde Chinese maatschappijen niet meer toe te laten tot de VS. American Airlines won in de eerste handelsminuten bijna 10 procent aan beurswaarde. Het aandeel van branchegenoot United steeg 6 procent.

Ook de koers van internethandelaar eBay ging flink omhoog, met een winst van 9,5 procent. Het bedrijf verwelkomde de afgelopen maanden veel nieuwe onlineshoppers en verhoogde zijn financiële verwachtingen voor het lopende kwartaal.

Het bericht Kleine minnen bij opening Wall Street verscheen eerst op Nieuws.nl.

ECB rekent op krimp economie eurozone met 8,7 procent

Door ANP

De economie van de eurozone krimpt dit jaar met 8,7 procent. Dat is het scenario waar de Europese Centrale Bank (ECB) nu rekening mee houdt, heeft president Christine Lagarde van de centrale bank gezegd. De Europese Commissie verwachtte begin vorige maand nog dat de economie in de eurozone met 7,7 procent zou krimpen.

Het bericht ECB rekent op krimp economie eurozone met 8,7 procent verscheen eerst op Nieuws.nl.

Staalproductie valt dit jaar ruim 6 procent lager uit

Door ANP

De wereldwijde staalproductie valt als gevolg van de coronacrisis dit jaar naar verwachting 6,4 procent lager uit ten opzichte van 2019. Voor volgend jaar wordt herstel verwacht van 3,8 procent, aldus de internationale brancheorganisatie World Steel Association (Worldsteel).

De daling van de wereldwijde vraag zal dit jaar iets worden afgezwakt door een sneller dan verwacht herstel in China in vergelijking met de rest van de wereld.

In de ramingen houdt Worldsteel er rekening mee dat de lockdownmaatregelen in veel landen in juni en juli verder worden versoepeld en dat grote staalproducerende landen niet te lijden hebben onder een tweede golf van de pandemie.

Vooral in het lopende tweede kwartaal verwacht Worldsteel een dip in de vraag. Daarna zal geleidelijk herstel volgen. De organisatie denkt dat de impact van de coronacrisis minder groot zal zijn dan de kredietcrisis (2007-2011) omdat de consumptie- en de dienstensector die nu hard worden getroffen minder ‘staalintensief’ zijn.

Het bericht Staalproductie valt dit jaar ruim 6 procent lager uit verscheen eerst op Nieuws.nl.

Bijna 2 miljoen uitkeringsaanvragen VS in een week

Door ANP

Nog eens 1,9 miljoen Amerikanen hebben vorige week een werkloosheidsuitkering aangevraagd. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Arbeid bekend. Daarmee komt het totaal aantal Amerikanen die in de coronacrisis een beroep deden op het vangnet, op circa 42 miljoen.

Het cijfer is iets lager dan een week eerder, toen nog ruim 2,1 miljoen uitkeringsaanvragen werden geregistreerd. Economen hielden in doorsnee rekening met 1,8 miljard Amerikanen die zich deze week voor steun bij de overheid meldden.

Door de crisis en de maatregelen om de virusuitbraak tegen te gaan, zijn veel bedrijven gesloten en wordt personeel massaal op straat gezet. De geleidelijke heropening van de economie zorgt wel voor een daling van de wekelijkse steunaanvragen, hoewel die ook in historisch perspectief nog altijd ongekend hoog zijn.

Het bericht Bijna 2 miljoen uitkeringsaanvragen VS in een week verscheen eerst op Nieuws.nl.

❌