[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Gisteren β€” 15 Juni 2019Nieuws.nl Economie

Boskalis gaat tankers Golf van Oman bergen

Door ANP

De Nederlandse maritiem dienstverlener en baggeraar Boskalis heeft opdracht gekregen voor het bergen van de twee beschadigde olietankers en hun lading in de Golf van Oman, die vermoedelijk zijn aangevallen. Dat maakte Boskalis bekend, zonder financiële details over de opdracht naar buiten te brengen.

De opdracht komt van de verzekeraars van beide schepen. De bergingswerkzaamheden worden uitgevoerd door dochterbedrijf Smit Salvage, in samenwerking met de relevante lokale autoriteiten. Het gaat om de tankers Front Altair met een lading nafta en de Kokuka Couragous met een lading methanol. De bemanningen van beide schepen werden geëvacueerd na de incidenten.

Volgens Boskalis verkeert de Front Altair nog in een zorgelijke toestand. De brand werd donderdagmiddag geblust. De bergingsoperatie wordt ter plekke uitgevoerd door een ingevlogen bergingsteam met specialistisch materieel. De Kokuka Couragous verkeert in een stabiele toestand. Donderdag is met succes een sleepverbinding tot stand gebracht waarna de bemanning weer aan boord kon. Het schip wordt momenteel naar een haven in de Golfregio gesleept.

Een woordvoerder van Boskalis zei dat er twee teams van het bedrijf naar de getroffen schepen zijn gestuurd en dat vanuit Nederland mensen met materieel naar de Golf van Oman gaan. Het gaat onder meer om meetapparatuur. ”Het redden van schepen is bergen”, aldus de woordvoerder. Hoeveel de klus uiteindelijk gaat opleveren voor Boskalis is nog niet duidelijk. Dat hangt onder meer af van hoelang de werkzaamheden gaan duren.

De Verenigde Staten zeggen dat Iran betrokken was bij de aanvallen op de olietankers. Teheran ontkent dat.

Het bericht Boskalis gaat tankers Golf van Oman bergen verscheen eerst op Nieuws.nl.

OuderNieuws.nl Economie

Rode beursdag door chipbedrijven en Iran

Door ANP

De Europese aandelenbeurzen stonden vrijdag in het rood. De chipbedrijven stonden onder druk na een omzetwaarschuwing van het Amerikaanse chipconcern Broadcom. Beleggers hielden verder de oplopende politieke spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran in de gaten en bleef de Amerikaans-Chinese handelsvete boven de markt hangen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,6 procent in de min op 552,40 punten. De MidKap zakte 0,5 procent tot 775,69 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt verloren tot 0,6 procent.

Op macro-economisch vlak liet de industriële productie in China in mei de traagste groeistijging zien sinds 2002. De industrie in het land kampt onder meer met tegenwind van de handelsstrijd met de VS.

Chipmachinemaker ASML was hekkensluiter bij de hoofdfondsen met een min van ruim 3 procent. In de MidKap stonden Besi en ASMI onderaan met verliezen van 4 en 2,9 procent. Broadcom stelde moeilijkheden te voorzien vanwege de aanhoudende handelsoorlog tussen de VS en China. In Frankfurt zakte Infineon 5,1 procent en STMicroelectronics verloor 3,8 procent in Parijs. In Wenen daalde AMS 5,8 procent.

Sterkste stijgers in de AEX waren tankopslagbedrijf Vopak en uitzender Randstad met winsten van 1,7 en 1,3 procent. Bij de middelgrote bedrijven ging technologiegroep TKH aan kop met een plus van 3,6 procent. Kunstmestproducent OCI volgde met een winst van 1 procent.

Volkswagen daalde 0,7 procent in Frankfurt. Het bedrijf wil zijn vrachtwagen- en bussendivisie, met de merken MAN en Scania, op vrijdag 28 juni naar de beurs brengen. De waardering moet liggen tussen de 13,5 miljard tot 16,5 miljard euro. Het zou daarmee een van de grootste beursgangen in Europa van dit jaar worden. In Zürich verloor Swiss Re 0,4 procent. De Zwitserse herverzekeraar gaat zijn Britse onderdeel ReAssure Group in juli naar de beurs brengen.

De euro noteerde op 1,1270 dollar tegenover 1,1274 dollar een dag eerder. De olieprijzen gingen licht omlaag na sterke opmars op donderdag. Een vat Amerikaanse olie daalde 0,3 procent in prijs tot 52,10 dollar. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper op 61,12 dollar per vat.

Het bericht Rode beursdag door chipbedrijven en Iran verscheen eerst op Nieuws.nl.

Asperges steken voor 55 cent per kilo

Door ANP

Een aspergekweker in De Peel in Noord-Brabant heeft volgens de Inspectie SZW zijn 23 buitenlandse werknemers onderbetaald en onder slechte omstandigheden gehuisvest.

De werkgever zou zijn aspergestekers slechts 55 cent per kilo geoogste groente betalen, aldus de Inspectie na controle op de misstanden. De ondernemer kan boetes verwachten voor onder meer het overtreden van de regels voor minimumloon en arbeidstijden. De Inspectie wil niet zeggen waar de arbeidsmigranten aan het werk waren, omdat dit tot het aspergebedrijf herleidbaar zou zijn.

De werknemers oogsten circa 50 tot 70 kilo asperges per dag. Ze werken circa twaalf uur per dag en zeven dagen per week en slapen in caravans zonder stroom of kookgelegenheid en met beperkte wasruimte. Het betalen per kilo wordt gezien als stukloon en is volgens de Inspectie verboden. De werknemers hebben evenmin een arbeidsovereenkomst of zorgverzekering. Arbeidsuren worden ondanks een wettelijke verplichting niet bijgehouden. Een van de werknemers heeft medische klachten, maar kreeg geen hulp. Hij is ondanks de klachten blijven doorwerken, aldus de Inspectie SZW.

Het bericht Asperges steken voor 55 cent per kilo verscheen eerst op Nieuws.nl.

β€˜Vaderdagcadeau vaak onder de 25 euro’

Door ANP

De meeste Nederlanders geven niet meer dan 25 euro uit aan vaderdagcadeaus. Dat maakt Bol.com op uit aankopen in de aanloop naar de derde zondag van juni. Traditionele cadeaus als sokken, scheersets of douchegel prijken volgens de webshop ook dit jaar in de top tien van populairste geschenken.

Bovenaan staat toch een wat duurdere gadget: de Chromecast 3 van Google. Boeken zijn volledig uit de top tien verdwenen, terwijl die vorig jaar nog zeven keer bij de populairste cadeautjes zaten. Dat was toen mede te danken aan goed verkopende voetbalboeken als Dirk Kuyt en Inside.

Concurrent Coolblue houdt geen speciale lijstjes bij voor Vaderdag, maar merkt op dat de voorbije dagen boormachines populair waren. Ook powerbanks en airpods deden het goed.

Net zoals bij andere feestdagen lijkt het gemak van online winkelen ook tot late aankopen aan te zetten. Zo merkte Bol.com in België, waar Vaderdag afgelopen zondag viel, dat er op de vrijdag vooraf een piek was in bestellingen van typische vaderdagproducten. Zo druk als rond Sinterklaas en Kerstmis was het echter niet.

Vaderdag bestaat al sinds eind jaren 30 in Nederland. In 1948 is afgesproken dat de feestdag voortaan elk jaar op de derde zondag van juni plaatsvindt.

Het bericht ‘Vaderdagcadeau vaak onder de 25 euro’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

Chipbedrijven onder druk op beurzen

Door ANP

De Amsterdamse effectenbeurs deed vrijdag een stap terug. Ook de andere Europese beurzen stonden in het rood. De chipbedrijven stonden onder druk na een omzetwaarschuwing van het Amerikaanse chipconcern Broadcom. Beleggers hielden verder de oplopende politieke spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran in de gaten. Daarnaast bleef de Amerikaans-Chinese handelsvete boven de markt hangen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,6 procent lager op 552,64 punten. De MidKap daalde 0,2 procent tot 777,30 punten. De beursgraadmeters in Parijs, Londen en Frankfurt verloren tot 0,5 procent.

Op macro-economisch vlak liet de industriële productie in China in mei de traagste groeistijging zien sinds 2002. De industrie in het land kampt onder meer met tegenwind van de handelsstrijd met de VS.

Chipmachinemaker ASML was de grootste daler bij de hoofdfondsen op het Damrak met een min van ruim 2 procent. In de MidKap stonden Besi en ASMI onderaan met verliezen van rond 2,7 procent. Broadcom stelde moeilijkheden te voorzien vanwege de aanhoudende handelsoorlog tussen de VS en China. In Frankfurt zakte Infineon 4,9 procent en STMicroelectronics verloor 3 procent in Parijs. In Wenen daalde AMS ruim 3 procent.

Sterkste stijger in de AEX was tankopslagbedrijf Vopak met een winst van 1,9 procent. Bij de middelgrote bedrijven ging technologiegroep TKH aan kop met een plus van 2 procent.

Volkswagen daalde 0,5 procent in Frankfurt. Het bedrijf wil zijn vrachtwagen- en bussendivisie, met de merken MAN en Scania, op vrijdag 28 juni naar de beurs brengen. De waardering moet liggen tussen de 13,5 miljard tot 16,5 miljard euro. Het zou daarmee een van de grootste beursgangen in Europa van dit jaar worden. In Zürich verloor Swiss Re 0,1 procent. De Zwitserse herverzekeraar gaat zijn Britse onderdeel ReAssure Group in juli naar de beurs brengen.

De euro was 1,1278 dollar waard, tegen 1,1274 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie daalde 0,3 procent in prijs tot 52,14 dollar. Brentolie werd 0,1 procent duurder op 61,37 dollar per vat.

Het bericht Chipbedrijven onder druk op beurzen verscheen eerst op Nieuws.nl.

β€˜Slechte betalingsmoraal kost bakken met geld’

Door ANP

Nederlandse bedrijven moeten flinke afschrijvingen doen omdat betalingen steeds later binnenkomen. Volgens jaarlijks onderzoek van incassobureau Intrum komt het aandeel van de omzet waar een streep door moet inmiddels op 2,6 procent, van 1,5 procent een jaar terug. Dit komt alles bij elkaar neer op zo’n 14 miljard euro.

“De economische voorspoed lijkt bedrijven nonchalanter te maken. Ze zitten financieel gezien minder achter hun klanten aan en betalen zelf ook later. Late betalingen zorgen voor liquiditeitsproblemen en belemmeren bedrijven in hun groei”, zegt Intrum-bestuurder Reza Atighi.

De gemiddelde betalingstermijn van bedrijven is volgens de studie met 17 dagen toegenomen naar 45 dagen. Vorig jaar betaalden bedrijven elkaar nog binnen 28 dagen. Het is niet het eerste onderzoek waaruit blijkt dat veel ondernemers langer op hun geld moeten wachten.

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) heeft al laten weten dat ze de wettelijke betalingstermijn wil terugbrengen naar 30 dagen. De Tweede Kamer stelde de grens voor bedrijven twee jaar geleden nog vast op 60 dagen. Grote bedrijven die daar niet aan voldoen, kunnen een boete krijgen.

Het bericht ‘Slechte betalingsmoraal kost bakken met geld’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

Nederland stemt in met eurozonebudget

Door ANP

Nederland heeft ingestemd met een eurozonebegroting voor economische hervormingen en investeringen om het concurrentievermogen te versterken. Het budget, officieel Begrotingsinstrument voor Convergentie en Concurrentievermogen (BICC) genoemd, wordt deel van de reguliere Europese meerjarenbegroting. Het in Luxemburg bereikte compromis wordt volgende week voorgelegd aan de EU-regeringsleiders.

De EU-ministers van Financiën (Eurogroep) werden het na urenlange nachtelijke onderhandelingen eens over een uitgeklede versie van het oorspronkelijke Franse ambitieuze voorstel om de eurozone op te tuigen met een eigen begroting van ettelijke tientallen miljarden per jaar. Daaruit zouden aanvankelijk lidstaten die met economische schokken te maken krijgen financieel worden geholpen. Nu ligt de focus op hervormingen en investeringen.

Volgens minister Wopke Hoekstra wordt de discussie over de financiering en omvang van het begrotingsinstrument voor hervormingen nog voortgezet. Hij is tevreden over het bereikte akkoord: ”Zo maken we de eurozone sterker”.

Het bericht Nederland stemt in met eurozonebudget verscheen eerst op Nieuws.nl.

β€˜Nieuwbouwwoningen groter en duurder’

Door ANP

Nieuwbouwwoningen worden sinds 2015 weer groter en dus ook duurder, omdat grotere huizen meer winst opleveren voor projectontwikkelaars. Dat schrijft het Economisch Bureau van ING in een onderzoek over de bouwsector.

Volgens ING steeg de gemiddelde vloeroppervlakte van nieuwbouwwoningen van 185 vierkante meter in 2015 naar 199 vierkante meter in 2018. Samen met de toenemende vraag naar woonruimte leidt dit tot stijgingen van de gemiddelde koopprijs van nieuwbouw, met bijna 13 procent in 2018. Dat is een sterkere prijsstijging dan bij bestaande woningen. Nieuwbouw wordt door het afnemend aanbod van bestaande woningen eerder een optie voor woningzoekenden, stelt de bank.

“Het duurt bij nieuwbouw vaak wel ruim een jaar voordat de koper ook daadwerkelijk de sleutel krijgt. Dit leverde voorheen, tijdens de crisis, voor kopers extra onzekerheid op, want zij wisten dan niet of zij dan nog wel hun oude huis konden verkopen en tegen welke prijs”, aldus econoom Maurice van Sante van ING. ”In de huidige krappe woningmarkt maken potentiële kopers van nieuwbouw zich daar minder zorgen om.”

Het bericht ‘Nieuwbouwwoningen groter en duurder’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

Nikkei sluit week hoger af

Door ANP

De aandelenbeurs in Japan is vrijdag met winst gesloten. De Japanse oliebedrijven profiteerden van de hogere olieprijzen, die in de lift zaten na incidenten met twee olietankers in de Golf van Oman. Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, zit Iran achter de aanvallen. Iran noemt de beschuldigingen ongefundeerd.

De toonaangevende Nikkei in Tokio ging uiteindelijk 0,4 procent hoger het weekeinde in op 21.116,89 punten. De Japanse hoofdindex won deze week ruim 1 procent. De oliebedrijven Inpex en Japan Petroleum Exploration kregen er 1,3 procent bij.

Sony dikte ruim 3 procent aan. De Amerikaanse activistische investeerder Dan Loeb heeft zijn belang in het Japanse elektronica- en entertainmentconcern vergroot tot een waarde van 1,5 miljard dollar en dringt opnieuw aan op een afsplitsing van de chipdivisie en de verkoop van delen van Sony Financial en andere activiteiten. Zes jaar geleden nam Third Point, het hedgefonds van Loeb, Sony ook al onder vuur.

De Chinese beurzen deden een stap terug. De beursgraadmeter in Shanghai noteerde tussentijds 0,5 procent in de min en de Hang Seng-index In Hongkong verloor 0,6 procent. De Kospi in Seoul zakte 0,5 procent. In Australië eindigde de All Ordinaries 0,2 procent in de plus.

Het bericht Nikkei sluit week hoger af verscheen eerst op Nieuws.nl.

Winkels zetten meer om

Door ANP

De detailhandel heeft in april meer omgezet dan een jaar eerder. Zowel de foodsector als de non-foodsector wist hogere opbrengsten in de boeken te zetten. Ook online nam de omzet toe.

In april werd in totaal 2,3 procent meer omgezet dan een jaar terug. Ook het verkoopvolume was 2,3 procent hoger. In de non-foodsector realiseerden winkels in meubels en woninginrichting, winkels in consumentenelektronica en witgoed en de winkels in doe-het-zelfartikelen, keukens en vloeren de grootste omzetstijging. Ook de omzet van de drogisterijen was hoger.

De winkels in recreatie-artikelen, winkels in kleding en winkels in schoenen en lederwaren zagen de omzet juist dalen aldus het statistiekbureau. In totaal dikte de omzet in de non-foodsector met 1,6 procent aan.

De winkels in voedings- en genotmiddelen zagen een groei van de opbrengsten met 0,2 procent op jaarbasis. De omzetgroei van de supermarkten was bijna 1 procent, maar de omzet van de speciaalzaken kromp met ruim 3 procent. De online omzet was in april bijna 16 procent hoger dan een jaar terug, zo constateerde het CBS.

Het bericht Winkels zetten meer om verscheen eerst op Nieuws.nl.

Hoge Raad oordeelt over spaartaks

Door ANP

De Hoge Raad beslist vrijdag of de zogeheten vermogensrendementsheffing op spaargeld wel door de beugel kan. De Bond voor Belastingbetalers voert al jaren een juridische strijd omdat deze spaartaks gebaseerd zou zijn op een onrealistisch fictief rendement. Volgens de belangenorganisatie komt de kwestie nu voor het eerst als collectieve zaak voor de hoogste rechter van het land.

Steen des aanstoots is de veronderstelling dat mensen met veel spaargeld een rendement van 4 procent kunnen halen. Over dat fictieve rendement is vervolgens 30 procent belasting geheven.

Kern van het betoog in deze zaak over de jaren 2013 tot en met 2016 is dat een rendement van 4 procent onmogelijk haalbaar is met beleggingen met weinig risico, zeker door de al jaren lage rente in Europa. Doordat de fiscus daar toch een fikse heffing voor rekent, zou inbreuk worden gemaakt op het eigendomsrecht zoals beschreven in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

De advocaat-generaal ging begin dit jaar overigens niet mee in die redenering van de Bond voor Belastingbetalers. Volgens de belangrijke adviseur van de Hoge Raad zou er pas sprake zijn van schending van het verdrag als het fictief rendement onhaalbaar is met alle mogelijke beleggingsvormen, dus ook investeringen in vastgoed of aandelen. Over die kwestie zouden gerechtshoven zich dan opnieuw moeten buigen.

Het bericht Hoge Raad oordeelt over spaartaks verscheen eerst op Nieuws.nl.

Dip Europese suikerbietenoogst in droog 2018

Door ANP

De Europese suikerbietenoogst is vorig jaar ruim 15 procent lager uitgepakt dan een jaar eerder. De droge zomer in 2018 had relatief grote gevolgen voor de opbrengst van akkerbouwgewassen zoals de suikerbiet, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In bijna alle 28 EU-lidstaten verminderde de oogst. In Nederland liep de opbrengst met 18 procent terug tot ruim 76 ton per hectare. Daarmee deed Nederland het nog relatief goed. Alleen in Spanje, België en Frankrijk kwamen er meer suikerbieten van een hectare grond. In Polen en Duitsland was de oogst het slechtst. Daar zakte de opbrengst in vergelijking met een jaar eerder met ongeveer een kwart.

Frankrijk bleef suikerbietenkoploper in Europa met een totale oogst van 39,6 miljard kilo. In de hele EU kwam bijna 120 miljard kilo suikerbieten van het land. Nederland was in absolute zin vijfde. Op meer dan 5 procent van de landbouwgrond groeiden in Nederland suikerbieten.

Het bericht Dip Europese suikerbietenoogst in droog 2018 verscheen eerst op Nieuws.nl.

Wall Street houdt Iran in de gaten

Door ANP

De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn donderdag met kleine winsten gesloten. Beleggers waren alert op de oplopende spanningen tussen Washington en Teheran, na incidenten met olietankers voor de kust van Iran. De aandacht bleef verder voor een groot deel uitgaan naar de Amerikaans-Chinese handelsvete.

De Dow-Jonesindex sloot 0,4 procent hoger op 26.106,77 punten. De brede S&P 500 zat eveneens 0,4 procent in de lift, tot 2891,64 punten, en technologiebeurs Nasdaq won 0,6 procent met 7837,23 punten.

Twee tankschepen in de Golf van Oman zijn, vermoedelijk na te zijn aangevallen, ernstig beschadigd door brand. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft gezegd dat Iran achter deze aanslagen zou zitten. Iran verdenkt de VS er juist van dat zij het eigen fel anti-Iraanse beleid willen rechtvaardigden door Iran zwart te maken.

De olieprijzen veerden stevig op. In het gebied vinden de laatste tijd vaker incidenten plaats. Volgens kenners neemt de kans op verstoringen in het olievervoer verder toe. Een vat Amerikaanse olie werd uiteindelijk voor 2,3 procent meer verhandeld op 52,30 dollar. Brentolie kostte 2,4 procent extra op 61,40 dollar per vat.

Bij de bedrijven kreeg maker van vleesvervangers Beyond Meat (min 0,4 procent) er een concurrent bij. De grote vleesverwerker Tyson Foods (plus 0,8 procent) kondigde aan dit jaar met burgers van een mengsel van vlees en erwteneiwitten en vergelijkbare producten op de markt te komen.

Het aandeel van autoconcern Ford dikte ruim 2 procent aan. Topman Herbert Diess van Volkswagen heeft gezegd dat zijn bedrijf dicht bij een deal is met Ford voor samenwerking op het gebied van elektrische auto’s en autonoom rijden.

Sport- en yogakledingmerk Lululemon Athletica steeg verder dik 2 procent in beurswaarde, dankzij beter dan verwachte kwartaalcijfers en een verhoging van de winstverwachting voor het hele boekjaar. Woninginrichter RH, het voormalige Restoration Hardware, ging bijna 16 procent omhoog, eveneens door meevallende kwartaalresultaten en verhoogde prognoses.

De euro was 1,1276 dollar waard, tegen 1,1274 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.

Het bericht Wall Street houdt Iran in de gaten verscheen eerst op Nieuws.nl.

Nieuwe president centrale bank Curaçao

Door ANP

De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft een nieuwe president. Bob Traa volgt Leila Matroos-Lasten op, die de functie sinds november 2017 vervulde.

Rond het ambt was eerder veel gedoe. Jarenlang was Emsley Tromp centralebankhoofd op de eilanden. Een paar jaar terug moest hij de post neerleggen vanwege vermeende belastingfraude. Vervolgens kwamen er twee interim-bestuurders die kort na elkaar met pensioen gingen.

Het gaat voorlopig weer om een tijdelijke aanstelling. Dat komt omdat het aan de regeringen van Curaçao en Sint Maarten is om een president aan te wijzen. Maar die hebben het nagelaten om binnen de daarvoor gestelde termijn van drie maanden te reageren op de aanbeveling van Traa door de raad van commissarissen van de centrale bank.

Traa werkte meer dan dertig jaar voor het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Zijn benoeming moet volgens een persverklaring onder meer bijdragen aan de verdere professionalisering van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten.

Het bericht Nieuwe president centrale bank Curaçao verscheen eerst op Nieuws.nl.

22 miljoen euro voor β€˜kolenfonds’

Door ANP

De regering zegt 22 miljoen euro toe voor mensen die door milieumaatregelen hun werk verliezen in onder meer de kolensector. Het fonds moet hen helpen bij de zoektocht naar een nieuwe baan, melden minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) en Eric Wiebes (Economische Zaken).

Nederland wil, om aan de klimaatafspraken van Parijs te voldoen, de uitstoot van CO2 tot 2030 bijna halveren ten opzichte van 1990. Dat betekent dat bijvoorbeeld kolencentrales, zoals de Hemwegcentrale in Amsterdam, moeten sluiten, maar ook veel andere fossiele brandstoffen zijn taboe.

Vakbonden roepen al jaren dat er een vangnet moet komen voor mensen die hun werk verliezen, vergelijkbaar met het mijnwerkersfonds na de sluiting van de Limburgse mijnen. FNV schat dat alleen al door de sluiting van kolencentrales 2800 banen op de tocht komen staan. De toezegging van het kabinet is in de woorden van vicevoorzitter Kitty Jong “een mooi begin en lakmoesproef voor de energietransitie.”

De ministeries hopen dat door ombouw van de centrales voor andere brandstoffen het verlies aan arbeidsplaatsen beperkt kan blijven.

Het bericht 22 miljoen euro voor ‘kolenfonds’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

Expedia schikt Cubaanse kwestie

Door ANP

Reisboekingsbedrijf Expedia heeft in de Verenigde Staten een schikking getroffen van meer dan 325.000 dollar. Daarmee koopt het bedrijf mogelijke civiele aansprakelijkheid af voor het schenden van Amerikaanse restricties voor zakendoen met Cuba.

Het gaat om de periode 2011 tot 2014. Expedia bood toen reizen aan naar Cuba en maakte tevens gebruik van Cubaanse reisorganisaties. Ook werden er reizen verkocht aan Cubanen. In totaal betreft het dik 2200 reizigers, waarmee Expedia de fout in is gegaan.

Omtrent Cuba geldt al sinds de jaren zestig een streng economisch en financieel embargo. Soms zijn de restricties wel tijdelijk opgeheven of verzacht. Zo koos voormalig president Barack Obama voor een andere koers. In 2014 stelde hij tal van maatregelen in die moesten leiden tot een betere verstandhouding met Cuba. Expedia was evenwel al voor die tijd met Cuba in de weer. Een groot deel van het Cuba-beleid van Obama is onder het bewind van Donald Trump overigens weer teruggedraaid.

Het bericht Expedia schikt Cubaanse kwestie verscheen eerst op Nieuws.nl.

Hogere tussenstanden op Wall Street

Door ANP

De Amerikaanse aandelenbeurzen stonden donderdag tijdens de middaghandel in New York op winst. Beleggers waren alert op de oplopende spanningen tussen Washington en Teheran, na incidenten met olietankers voor de kust van Iran. De aandacht bleef verder voor een groot deel uitgaan naar de Amerikaans-Chinese handelsvete.

De Dow-Jonesindex noteerde omstreeks 19.30 uur (Nederlandse tijd) 0,4 procent hoger op 26.104 punten. De brede S&P 500 zat eveneens 0,4 procent in de lift, tot 2891 punten, en technologiebeurs Nasdaq won 0,6 procent met 7838 punten.

Twee tankschepen in de Golf van Oman zijn, vermoedelijk na te zijn aangevallen, ernstig beschadigd door brand. Bemanningsleden moesten inderhaast van boord gehaald. De olieprijzen veerden direct stevig op. In het gebied vinden de laatste tijd vaker incidenten plaats. Volgens kenners neemt de kans op verstoringen in het olievervoer verder toe.

Later liepen de plussen bij de olieprijzen wel weer wat terug. Een vat Amerikaanse olie werd tussentijds voor 2,2 procent meer verhandeld op 52,28 dollar. Brentolie kostte 2,1 procent extra op 61,25 dollar per vat.

China liet daarnaast weten niet toe te zullen geven aan druk van de Amerikanen en te blijven vechten tot het einde in het handelsconflict met de Verenigde Staten. De Chinese vicepremier Liu He suggereerde dat Peking met extra maatregelen kan komen om de economie te stimuleren.

Bij de bedrijven kreeg maker van vleesvervangers Beyond Meat (plus 1,8 procent) er een concurrent bij. De grote vleesverwerker Tyson Foods (plus 0,7 procent) kondigde aan dit jaar met burgers van een mengsel van vlees en erwteneiwitten en vergelijkbare producten op de markt te komen.

Sport- en yogakledingmerk Lululemon Athletica steeg verder bijna 2 procent in beurswaarde, dankzij beter dan verwachte kwartaalcijfers en een verhoging van de winstverwachting voor het hele boekjaar. Woninginrichter RH, het voormalige Restoration Hardware, ging dik 17 procent omhoog, eveneens door meevallende kwartaalresultaten en verhoogde prognoses.

De euro was 1,1278 dollar waard, tegen 1,1274 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.

Het bericht Hogere tussenstanden op Wall Street verscheen eerst op Nieuws.nl.

β€˜Carlyle onderzoekt opsplitsing Nouryon’

Door ANP

De zout- en chlooractiviteiten van Nouryon, de voormalige speciaalchemietak van AkzoNobel, worden mogelijk zelfstandig naar de beurs gebracht. Dat heeft topman Charlie Shaver gezegd in een interview met persbureau Bloomberg in Londen.

Investeerder Carlyle, die de onderneming vorig jaar voor ruim 10 miljard euro inlijfde, is momenteel aan het uitzoeken of zo’n afsplitsing en beursgang interessant zouden zijn. De resterende activiteiten van Nouryon zouden later dan eveneens naar de beurs gebracht kunnen worden. Carlyle bekijkt daarnaast nog meerdere opties.

Het is niet voor het eerst dat er gesproken wordt over een mogelijk terugkeer naar de beurs van Nouryon. Shaver stelde direct na afronding van de overname door Carlyle al dat het voor de hand ligt dat de onderneming over drie tot vijf jaar weer terug naar de beurs kan worden gebracht. Dat zou dan waarschijnlijk in de Verenigde Staten gebeuren, zei hij destijds.

Het bericht ‘Carlyle onderzoekt opsplitsing Nouryon’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

Minister ItaliΓ«: geen β€˜clash’ met Eurogroep

Door ANP

De Italiaanse minister van Financiën, Giovanni Tria, verwacht geen ‘clash’ met de Eurogroep over de begroting van het land. Volgens bronnen rond Tria geeft de meerderheid van de andere eurolanden de voorkeur aan onderhandelingen tussen Rome en de Europese Commissie over een oplossing voor de begrotingsperikelen in plaats van een strafprocedure.

De Europese Commissie lichtte donderdag in Luxemburg tijdens een vergadering van de EU-ministers van Financiën van de eurozone (Eurogroep) een rapport toe waarin ze concludeert dat het “gerechtvaardigd” is om een zogenoemde buitensporigtekortprocedure tegen Italië te openen. Volgens Tria is de economische situatie in Italië echter beter dan in Brussel wordt aangenomen.

Volgens cijfers van de commissie staat de economische groei in het land nagenoeg stil. Daardoor loopt de staatsschuld verder op naar 135 procent van het bruto binnenlands product (bbp), terwijl die hooguit 60 procent mag zijn.

De kwestie wordt waarschijnlijk begin juli door de Eurogroep besproken maar Rome wil nieuwe cijfers van eind juli afwachten.

Het bericht Minister Italië: geen ‘clash’ met Eurogroep verscheen eerst op Nieuws.nl.

Nieuwe baan voor oud-baas Sanoma

Door ANP

Marc Duijndam, die vorig jaar al na korte tijd vertrok als baas van Sanoma Media Nederland, heeft een nieuwe baan. Hij is aangesteld als topman van de Nederlandse start-up Dynasource. Dat is een zogeheten talent matching-platform voor zeer gespecialiseerde IT-professionals.

Duijndam kondigde in augustus vorig jaar zijn vertrek aan bij Sanoma. Hij meldde zich in juni al ziek en zat daarna thuis. Duijndam was pas sinds begin 2018 de directeur van het bedrijf achter nieuwssite Nu.nl en tijdschriften Donald Duck en Libelle. Hij kwam over van huizensite Funda, waar hij vier jaar de hoogste baas was. Daarvoor was hij verantwoordelijk voor de lancering van Google in de Benelux.

Dynasource verwelkomt tevens Ruud Hendriks als commissaris. Hij was eerder bestuurder bij Endemol en is medeoprichter van New Startupbootcamp, waardoor hij volgens Dynasource veel ervaring heeft met het opschalen van start-ups. Voormalig topman Paul White blijft in een adviserende rol betrokken bij de raad van commissarissen.

Het bericht Nieuwe baan voor oud-baas Sanoma verscheen eerst op Nieuws.nl.

❌