[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Vandaag β€” 28 Mei 2018Nieuws.nl Economie

β€˜China dichtbij goedkeuring NXP-deal’

Door ANP

De Chinese autoriteiten staan op het punt om de overname van het Nederlandse chipconcern NXP Semiconductors door zijn Amerikaanse branchegenoot Qualcomm goed te keuren. Dat schreef The Wall Street Journal zaterdag. De zakenkrant baseerde zich daarbij op ingewijden.

Het onderzoek naar de deal was eerder stilgelegd vanwege de toegenomen handelsspanningen tussen China en de Verenigde Staten. Volgens ingewijden is er bij ambtenaren op aangedrongen enige haast te maken met de rapportage en ook met oplossingen te komen om lokale bedrijven te beschermen.

Chinese bedrijven hebben eerder al zorgen geuit over het samensmelten van de twee chipgrootmachten. De grootste overnamedeal uit de geschiedenis van Qualcomm, van meer dan 40 miljard dollar, werd meer dan een jaar geleden al aangekondigd en zou oorspronkelijk eind 2017 afgerond zijn.

Qualcomm heeft bij acht andere grote toezichthouders wereldwijd al goedkeuring gekregen voor de deal. Het Chinese akkoord wordt de komende dagen verwacht.

Het bericht ‘China dichtbij goedkeuring NXP-deal’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

In de spotlight: forensisch rechercheur Carina van Leeuwen

Door mariettenieuws

Alleen al in Amsterdam zijn er zevenhonderd niet opgeloste moord- en doodslagzaken. Forensisch rechercheur Carina van Leeuwen maakt onderdeel uit van het cold case-team van Amsterdam, de stad met de meeste onopgeloste zaken, oftewel cold cases. “Ik kan beter met dode mensen omgaan dan met de achterblijvers.”

Carina was lange tijd te klein om bij de politie te werken, maar toen de minimale lengte van 1.65 werd afgeschaft, heeft ze zich meteen aangemeld. “Toen ik uiteindelijk solliciteerde bij de technische recherche was ik een van de eerste vrouwen die dit werk ging doen.”

“We hebben inmiddels 31 mensen opgegraven”

Inmiddels werkt ze bij het cold case-team in Amsterdam, waarbij ze onopgeloste moordzaken die gemiddeld twintig jaar oud zijn probeert op te lossen. Daarnaast maakt Carina sinds 2010 onderdeel uit van het project Identificatie Onbekende Doden. “Er liggen in Amsterdam negentig mensen begraven waarvan we niet weten wie ze zijn. We hebben inmiddels 31 mensen opgegraven om te kijken of we ze met nieuwe DNA-technieken kunnen identificeren. Van dertig mensen hebben we inmiddels een naam.”

Carina van Leeuwen forensisch rechercheur

Tussen al die onbekende doden heeft niemand de Nederlandse identiteit, aldus Carina. “Amsterdam is een walhalla voor toeristen, die vaak rare dingen doen. Er zitten veel drugsdoden bij, mensen die verdronken zijn in de gracht en mensen die zelfmoord hebben gepleegd. Maar het zijn allemaal mensen die door iemand worden gemist. Het grootste deel zijn mannen, waarvan de jongste 18 jaar en de oudste 61 jaar oud was.”

Zo heeft haar team twee jaar geleden een Franse jongen geïdentificeerd. “Zo’n jongen gaat op zoek naar het grote avontuur, neemt een blowtje te veel en valt vervolgens in het water. Hij was dusdanig onder invloed dat hij verdronk en had geen ID-kaart op zak. Het heeft twintig jaar geduurd voordat we wisten wie hij was. Zijn ouders waren inmiddels overleden, maar zijn broer en zus zijn de urn komen ophalen.”

“Ik kan ondertussen gewoon een broodje pindakaas eten”

Waar ze vroeger op de plaats delict de meest nare dingen zag, kijkt Carina nu voor haar werk in het cold case-team naar foto’s van delicten. “Dat zijn geen vakantiefoto’s, maar je ruikt het niet. Ik kan ondertussen gewoon een broodje pindakaas eten. Ik kan het niet meer goedmaken wat er is gebeurd, maar ik kan er wel voor zorgen dat vragen van de familie worden beantwoord. Je mag het goor en erg vinden, maar je kan er niet in blijven hangen. Als je dat niet kan, moet je dit werk niet doen.”

Volgens Carina is iedere zaak de belangrijkste. “We zijn gemiddeld met 25 zaken tegelijk bezig in verschillende fases. Je moet vaak lang wachten op uitslagen.” Lossen jullie veel zaken op? Carina: “Het is meer ophelderen. Ik doe dit werk voor de slachtoffers en de achterblijvers. Vaak is het voor familie al heel wat dat we iets van opheldering kunnen geven, ook al komen we nooit te weten wie de dader is.”

Lees ook:

 

Het bericht In de spotlight: forensisch rechercheur Carina van Leeuwen verscheen eerst op Nieuws.nl.

β€˜Vertrouwen beleggers weer in de lift’

Door ANP

Het vertrouwen van Nederlandse beleggers neemt weer toe. In maart en april werden beleggers nog somberder, maar het vertrouwen over de staat van de economie en de prestaties van beleggingsportefeuilles zorgen nu voor toenemend optimisme, zo meldt ING in zijn maandelijkse beleggersbarometer.

De graadmeter kwam in mei uit op 144. Dat was een maand eerder nog 135. Ruim de helft van de beleggers verwacht dat de AEX de komende drie maanden verder gaat stijgen en verwacht dat ook de eigen beleggingsportefeuille in waarde zal toenemen.

Verder valt volgens ING op dat de invoering van de nieuwe privacywetgeving AVG op 25 mei ervoor zorgt dat de beleggers hun geld ,,bewuster” investeren. Bijna een kwart van de beleggers geeft aan niet meer te beleggen in bedrijven die data verzamelen. Een op de tien beleggers ziet juist potentie in deze bedrijven en verwacht er in de toekomst meer in te beleggen.

Het bericht ‘Vertrouwen beleggers weer in de lift’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

Wall Street wisselend de dag uit

Door ANP

De effectenbeurzen in New York zijn vrijdag wisselend gesloten, na een vrij rustige sessie. De Dow-Jonesindex en de S&P 500 leverden iets in, de Nasdaq ging juist omhoog. Handelaren maakten zich op voor een lang weekeinde, maandag is Wall Street gesloten vanwege Memorial Day.

De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot 0,2 procent lager op 24.753,09 punten. De brede S&P 500 zakte eveneens 0,2 procent in tot 2721,33 punten. Technologiebeurs Nasdaq won 0,1 procent tot 7433,86 punten.

Beleggers hielden met een schuin ook ook de ontwikkelingen rondom Noord-Korea in de gaten. Daar lijken de signalen weer wat positiever, na het abrupte afblazen van de ontmoeting met Kim Jong-un in Singapore door Donald Trump.

Oliefondsen ExxonMobil en Chevron gingen 1,9 procent en 3,5 procent omlaag, door de dalende olieprijzen. Oliekartel OPEC praat met Rusland over een eventuele productieverhoging in de tweede helft van dit jaar. Naar verluidt gaat het om een productieverhoging met 1 miljoen vaten per dag. Amerikaanse olie werd 4,4 procent goedkoper tot 67,57 dollar per vat. Brent-olie daalde 3,3 procent en kostte 76,22 dollar per vat.

Sportschoenenverkoper Foot Locker kwam met beter dan verwachte cijfers en steeg ruim 20 procent. Sportartikelenketen Hibbett’s Sports boekte juist tegenvallende resultaten en kelderde ruim 15 procent.

Fiat Chrysler riep 4,8 miljoen auto’s terug. Door een fout bij de cruise control van de wagens van de merken Chrysler, Dodge, Jeep en Ram kan het zijn dat dat systeem niet meer uitschakelt. De automaker leverde 2 procent in.

PepsiCo (plus 0,1 procent) kocht de maker van fruit- en groentesnacks Bare Foods. Naar verluidt kost dat de frisdrank- en snackgigant minder dan 200 miljoen dollar.

Apple (plus 0,2 procent) had succes in de rechtszaal. Het Zuid-Koreaanse Samsung moet in totaal 539 miljoen dollar betalen aan de iPhonemaker in een langlopend patentconflict rond smartphones.

Chipmaker Qualcomm (plus 1,5 procent) verlengde de aanmeldtermijn voor zijn bod op zijn Nederlandse branchegenoot NXP (plus 4,7 procent) opnieuw. Aandeelhouders hebben nu tot begin juni in hun stukken in te leveren.

De euro was 1,1661 dollar waard. Bij het sluiten van de Europese beurzen eerder op vrijdag was dat 1,1666 dollar.

Het bericht Wall Street wisselend de dag uit verscheen eerst op Nieuws.nl.

Gisteren β€” 27 Mei 2018Nieuws.nl Economie

Wisselend beeld op Europese beurzen

Door ANP

De Europese beurzen zijn vrijdag wisselend gesloten. Geopolitieke spanningen hingen boven de markt, waaronder de plannen van de nieuwe Italiaanse regering en een crisis in de Spaanse regering rond een omkoopschandaal bij de Partido Popular. De situatie tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten ziet er juist weer wat hoopvoller uit dan een dag eerder.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot 0,2 procent hoger op 562,77 punten. De MidKap ging 0,1 procent omhoog op 797,91 punten. De beurs in Parijs daalde 0,1 procent. Londen en Frankfurt kregen er tot 0,7 procent bij.

De hoofdindex in Milaan leverde 1,4 procent in door koersdruk in de financiële sector. Het vooruitzicht van een eurosceptische regering in het land leidde deze week tot een kapitaaluitstroom bij de Italiaanse banken. Banco BPM zakte 7,3 procent en Mediobanca verloor 4 procent.

In Spanje wordt de roep om het aftreden van premier Mariano Rajoy steeds luider. Politici van zijn Partido Popular lieten zich jarenlang omkopen. Spaanse rechters deelden daarvoor donderdag hoge celstraffen uit. De beurs in Madrid verloor 1,9 procent.

Grootste stijger bij de hoofdfondsen in Amsterdam was verlichtingsbedrijf Signify met een winst van 3,1 procent. Kabel- en telecombedrijf Altice leverde 2,8 procent in en stond onderaan.

Olie- en gasbedrijf Shell (min 1,5 procent) stond onder druk door sterk dalende olieprijzen nadat Rusland en de OPEC hadden aangekondigd de productie weer op te voeren. Ook maritiem oliedienstverlener SBM Offshore werd om die reden 1,7 procent lager gezet in de MidKap. Amerikaanse olie werd 4,1 procent minder waard en ging voor 67,78 dollar per vat van de hand. Brent-olie werd 3,3 procent goedkoper en kostte 76,16 dollar per vat.

Bij de middelgrote fondsen ging groothandelsbedrijf Sligro met een plus van 2,2 procent aan kop. Ook luchtvaartcombinatie Air France-KLM deed het goed met een plus van 2,1 procent.

Op de lokale markt dikte Value8 2,5 procent aan. Het investeringsbedrijf heeft naar eigen zeggen de afgelopen jaren goeddeels voldaan aan de eigen doelstellingen, maar gaat meer doen om aandeelhouders tevreden te stellen. Op 29 mei komt Value8 naar verwachting met een handelsupdate.

GVC Holdings klom 4,4 procent in Londen. Het Britse gokbedrijf verwacht meer kostenvoordelen te realiseren met de overname van branchegenoot Ladbrokes, waar het bedrijf 4 miljard pond voor neertelde. GVC liet verder weten dat de omzet in de periode januari tot 20 mei met 7 procent is gestegen.

De euro was 1,1666 dollar waard, tegen 1,1727 dollar een dag eerder.

Het bericht Wisselend beeld op Europese beurzen verscheen eerst op Nieuws.nl.

ABN AMRO nomineert Tom de Swaan

Door ANP

ABN AMRO heeft Tom de Swaan genomineerd als nieuwe president-commissaris. Die positie wordt nu nog op interimbasis ingevuld door Steven ten Have, sinds Olga Zoutendijk eerder dit jaar vertrok.

Zoutendijk maakte begin februari bekend op 1 juli af te treden aan het einde van haar eerste termijn. Dat deed ze omdat er ,,discussie was binnen de bank over haar leiderschapsstijl.” Ze gaf daarna haar functie van voorzitter van de raad van commissarissen op om de zoektocht naar een opvolger te vergemakkelijken. Zoutendijk is nog wel lid van de raad van commissarissen.

De Swaan was eerder onder meer lid van de directie van De Nederlandsche Bank (DNB) en financieel directeur bij ABN AMRO. Hij was onder meer commissaris bij GlaxoSmithKline en Van Lanschot Kempen. De Swaan zou per 1 juni commissaris worden bij DNB, maar ziet daar nu van af.

ABN AMRO zegt op korte termijn een bijzondere aandeelhoudersvergadering te beleggen, zodat de voordracht van De Swaan kan worden goedgekeurd.

Het bericht ABN AMRO nomineert Tom de Swaan verscheen eerst op Nieuws.nl.

Wall Street opent iets lager

Door ANP

De effectenbeurzen in New York zijn vrijdag met kleine minnen geopend. Beleggers blijven de ontwikkelingen rond Noord-Korea volgen na het afblazen van de ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un door de Amerikaanse president Donald Trump op donderdag. Verder zijn er wat macro-economische cijfers. Beleggers maken zich verder op voor een lang weekeinde. Maandag blijft Wall Street gesloten vanwege Memorial Day.

De toonaangevende Dow-Jonesindex stond kort na de openingsbel 0,2 procent lager op 24.760 punten. De brede S&P 500 leverde ook 0,2 procent in tot 2721 punten. Technologiebeurs Nasdaq bleef vrijwel vlak op 7424 punten.

Oliefondsen zoals ExxonMobil en Chevron gingen 2,3 procent en 2,6 procent omlaag door de dalende olieprijzen. Oliekartel OPEC praat met Rusland over een eventuele productieverhoging in de tweede helft van dit jaar. Naar verluidt gaat het om een productieverhoging met 1 miljoen vaten per dag.

Sportschoenenverkoper Foot Locker kwam met beter dan verwachte cijfers en steeg 13,3 procent. Sportartikelenketen Hibbett’s Sports kwam juist met tegenvallende resultaten en duikelde bijna 12 procent.

Het bericht Wall Street opent iets lager verscheen eerst op Nieuws.nl.

OuderNieuws.nl Economie

Doorzoeking bij KPMG in Amstelveen

Door ANP

Opsporingsdiensten hebben bij het kantoor van advies- en accountantsbureau KPMG in Amstelveen een doorzoeking gedaan naar digitale informatie in verband met een grote witwaszaak op Curaçao. De autoriteiten voerden een rechtshulpverzoek van het Openbaar Ministerie (OM) op Curaçao uit.

Woensdag werd al een huiszoeking gedaan op het kantoor van KPMG op Curaçao, waarbij ook informatie in beslag werd genomen. Omdat digitale informatie van KPMG op servers in Amstelveen is opgeslagen, is ook daar een doorzoeking gedaan. Er zijn geen arrestaties verricht op Curaçao en in Nederland. KPMG Nederland is volgens het OM op Curaçao niet betrokken bij de witwaszaak.

Volgens een welingelichte bron ligt het onderzoek in het verlengde van het langlopende strafonderzoek Cymbal dat loopt voor de rechtbank Zwolle. Het draait daarbij om een familie uit Curaçao die wordt verdacht van het witwassen van 320 miljoen dollar. De familie nam deel aan een criminele organisatie en zou op grote schaal gebruik hebben gemaakt van ‘dollartoerisme’ uit Venezuela. Criminele Venezolanen kochten bijvoorbeeld zogenaamd goederen bij een van de bedrijven van de familie, maar in werkelijkheid kochten ze Amerikaanse dollars tegen een commissie. Diezelfde dollars verkochten ze vervolgens met winst weer in Venezuela, waar buitenlandse valuta’s schaars zijn.

Het OM ziet de familie als rentmeester voor de criminele wereld van Zuid-Amerika. Een van de klanten en leveranciers van dollars zou de Curaçaose gokbaas Robbie dos Santos zijn. Hij is in 2016 veroordeeld voor fraude en witwassen van ruim 34 miljoen euro.

KPMG in Amstelveen was niet onmiddellijk bereikbaar voor commentaar. Het Nederlandse OM zei enkel dat ,,er een uitvoering van een verzoek tot rechtshulp is geweest”.

Het bericht Doorzoeking bij KPMG in Amstelveen verscheen eerst op Nieuws.nl.

Mobiel dataverbruik stijgt explosief

Door ANP

Het mobiele dataverbruik in Nederland zit stevig in de lift. In het slotkwartaal van 2017 ging volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) meer dan 100 miljard MB op aan bijvoorbeeld Netflixen, het checken van Facebook of het streamen van muziek via Spotify.

Niet eerder werd in een tijdsbestek van drie maanden zo veel data opgemaakt. Het verbruik van 100 miljard MB komt ruwweg neer op 833 miljoen uur filmpjes kijken op YouTube, het streamen van ruim 38 miljard liedjes via Spotify of 33 miljard keer mobiel inloggen op Facebook.

Sinds enkele grote telecomaanbieders onbeperkt mobiel internet zijn gaan aanbieden is het dataverbruik fors gestegen. De 100 miljard MB in drie maanden is evenveel als het volledige dataverbruik van heel 2015. Toen was al sprake van een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder. Over heel 2017 kwam het verbruik uit op 325 miljard MB.

Het bericht Mobiel dataverbruik stijgt explosief verscheen eerst op Nieuws.nl.

OPEC praat over hogere olieproductie

Door ANP

Oliekartel OPEC praat met andere olieproducenten zoals Rusland over een geleidelijke verhoging van de olieproductie in de tweede helft van dit jaar. De olieprijzen gingen vrijdag stevig omlaag door deze berichten.

Naar verluidt zou het gaan om een productieverhoging met 1 miljoen vaten per dag. De Saudische olieminister Khalid Al-Falih sprak op een economisch forum in Sint-Petersburg met zijn Russische collega Alexander Novak. De OPEC heeft samen met Rusland sinds begin 2017 de productie beperkt om zo de olieprijzen op te krikken. Inmiddels zijn de olieprijzen gestegen naar het hoogste niveau in drie jaar, mede vanwege het wegvallen van productie uit Venezuela en de nieuwe sancties tegen Iran.

De OPEC komt in juni weer bijeen in Wenen om een besluit te nemen over de productiebeperking. Eerder werd nog afgesproken om deze beperking tot eind dit jaar te verlengen.

De prijs van een vat Amerikaanse olie (van 159 liter) noteerde vrijdag rond het middaguur 1,9 procent lager op 69,36 dollar. Brentolie ging 2,1 procent omlaag tot 77,16 dollar per vat.

Het bericht OPEC praat over hogere olieproductie verscheen eerst op Nieuws.nl.

EU sluit akkoord over harde bankeisen

Door ANP

De EU-ministers van Financiën hebben een compromis gesloten over harde kapitaaleisen voor alle banken, groot en klein. Het politieke akkoord is een overwinning voor minister Wopke Hoekstra en ‘zijn’ coalitie van acht landen die vindt dat banken in de eurozone eerst de risico’s op hun balansen moeten opschonen voordat er sprake kan zijn van verdere stappen in de Bankenunie, zoals een gezamenlijk depositostelsel.

De ministers onderhandelden achttien maanden over het pakket maatregelen. Hoekstra was tot donderdagnacht in Brussel in de weer met zijn Franse en Duitse collega’s en de Europese Commissie om een compromis te bereiken dat alle lidstaten over de streep zou trekken. Volgens de bewindsman zijn de maatregelen ,,een belangrijke stap om te zorgen dat de belastingbetaler nooit de rekening moet betalen. We moeten zorgen voor een robuuste, sterke bankensector in Europa.”

De banken worden verplicht voor elke lening die ze verstrekken minstens 3 procent aan eigen vermogen aan te houden. Voor grote systeembanken zoals ING in Nederland wordt dat 3,5 procent. Deze eis komt naast de al verplichte buffer van 8 procent van de bankverplichtingen. Die buffer wordt gebruikt voor als de bank echt omvalt en is voor rekening van privé-investeerders. In het nieuwe EU-akkoord komen er strengere eisen voor de samenstelling van deze buffer.

Hoekstra is ,,zeer tevreden” over het pakket. ,,Er zit precies in waar Nederland zich sinds 2016 voor heeft ingespannen”, zei hij na afloop van de EU-ministerraad in Brussel.

Het bericht EU sluit akkoord over harde bankeisen verscheen eerst op Nieuws.nl.

Europese beurzen veren op

Door ANP

De Europese beurzen veerden vrijdag op na de verliezen van een dag eerder. De geopolitieke spanningen namen iets af nadat Noord-Korea liet weten nog altijd bereid te zijn tot een ontmoeting met de Verenigde Staten. Het afblazen van de top tussen beide landen door president Donald Trump zorgde donderdag voor onrust op de beurzen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,6 procent in de plus op 564,69 punten. De MidKap klom 0,5 procent tot 801,47 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt stegen 0,7 en 1,1 procent. Londen kreeg er 0,2 procent bij.

De hoofdindex in Milaan won slechts 0,1 procent door koersdruk in de financiële sector. Het vooruitzicht van een eurosceptische regering in het land leidde deze week tot een kapitaaluitstroom bij de Italiaanse banken. Banco BPM zakte 2,6 procent en Mediobanca verloor 2,1 procent.

Grootste stijger bij de hoofdfondsen waren verlichtingsbedrijf Signify en bierbrouwer Heineken met winsten van 1,8 en 1,6 procent. Kabel- en telecombedrijf Altice en telecomconcern KPN waren de sterkste dalers met minnen van 2,2 en 0,6 procent.

In de MidKap gingen advies- en ingenieursbureau Arcadis en chipbedrijf Besi aan kop met plussen van 2,2 en 1,7 procent. Postbedrijf PostNL en luchtvaartcombinatie Air France-KLM waren de grootste dalers met verliezen van rond 0,6 procent.

Op de lokale markt dikte Value8 3,5 procent aan. Het investeringsbedrijf heeft naar eigen zeggen de afgelopen jaren goeddeels voldaan aan de eigen doelstellingen, maar gaat meer doen om aandeelhouders tevreden te stellen. Op 29 mei komt Value8 naar verwachting met een handelsupdate.

GVC Holdings klom 3 procent in Londen. Het Britse gokbedrijf verwacht meer kostenvoordelen te realiseren met de overname van branchegenoot Ladbrokers, waar het bedrijf 4 miljard pond voor neertelde. GVC liet verder weten dat de omzet in de periode januari tot 20 mei met 7 procent is gestegen.

De euro was 1,1705 dollar waard, tegen 1,1727 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 2,1 procent tot 69,19 dollar. Brentolie werd 2,4 procent goedkoper op 76,887 dollar per vat.

Het bericht Europese beurzen veren op verscheen eerst op Nieuws.nl.

Vion sluit tijdelijk slachterij Leeuwarden

Door ANP

Vleesverwerker Vion Food schort per direct de activiteiten op van de onlangs geopende slachterij voor runderen in Leeuwarden. Volgens het bedrijf moeten er enkele technische aanpassingen worden gedaan. Ook de keuringsresultaten bij de slachterij roepen vragen op.

Volgens Vion wordt in Nederland gemiddeld 1,8 procent van de karkassen bij slachterijen afgekeurd. Bij de slachterij in Leeuwarden is dit 5 procent. Vion heeft hierover contact gezocht met de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA), die over de keuringen gaat, om dit verschil duidelijk te krijgen.

Vion nam de voor een groot deel geautomatiseerde fabriek onlangs in gebruik. De bouw van de locatie, die tien maanden duurde, kostte de vleesverwerkers circa 20 miljoen euro. Het is de bedoeling dat op termijn ongeveer 2500 runderen per week geslacht worden in Leeuwarden. Dat aantal wordt, mede door de problemen, nu nog niet gehaald.

Vion mikt op heropening van de locatie in september. Wat de tijdelijke sluiting Vion uiteindelijk kost, kon een woordvoerster nog niet zeggen.

Het bericht Vion sluit tijdelijk slachterij Leeuwarden verscheen eerst op Nieuws.nl.

Inspectie: Ryanair ontduikt sociale wetgeving

Door ANP

Ryanair riskeert ‘zware boetes’ voor het ontduiken van sociale wetgeving door piloten en cabinepersoneel als schijnzelfstandigen in te zetten. Dat zegt de Belgische inspectie na een inval donderdagavond op de luchthaven Brussel Zuid Charleroi bij de budgetvliegmaatschappij.

Zo’n zestig piloten en andere medewerkers zijn door twintig inspecteurs ondervraagd. ,,Er is gebleken dat het cabinepersoneel dat na 2012 werd aangenomen niet is onderworpen aan de Belgische sociale wetgeving, wat verplicht is”, aldus een woordvoerder van de inspectie. Ryanair dwong piloten een bedrijfje op te richten waarna ze als zelfstandigen werden ingehuurd. Een Franse piloot heeft getuigd dat hij in Ierland een bedrijf heeft samen met twee mensen die hij niet kent.

De dienst heeft een strafrechtelijk dossier geopend. De ondervragingen worden voortgezet.

De Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) vermoedt dat budgetmaatschappijen als Ryanair zich ook in Nederland schuldig maken aan schijnconstructies met personeel. Het is volgens de vakbond daarom hoog tijd voor ingrijpen door de inspectie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. ,,Na België en Duitsland moet ook de Nederlandse overheid zich inzetten om dergelijke misstanden aan te pakken”, aldus de VNV.

Het bericht Inspectie: Ryanair ontduikt sociale wetgeving verscheen eerst op Nieuws.nl.

Privacyklachten tegen Google en Facebook

Door ANP

Er zijn klachten ingediend tegen Google, Facebook, WhatsApp en Instagram vanwege schending van de nieuwe Europese privacyregels. De aanval op de technologiegiganten komt van de activistische Oostenrijkse advocaat Max Schrems, die al jaren een felle campagne voert tegen Facebook op het gebied van privacy.

Volgens de klachten dwingen de internetbedrijven gebruikers in te stemmen met nieuw privacybeleid. Volgens Schrems hebben de internetbedrijven gebruikers alleen de keus geboden om in te stemmen met de nieuwe privacyregels of hun account te verwijderen. ,,Dat is geen vrije keuze, maar doet eerder denken aan een Noord-Koreaans verkiezingsproces”, aldus Schrems. Hij is oprichter van de privacyorganisatie Noyb (none of your business).

De zaken werden ingediend bij privacywaakhonden in België, Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk.

Het bericht Privacyklachten tegen Google en Facebook verscheen eerst op Nieuws.nl.

AEX over breed front omhoog

Door ANP

De Amsterdamse effectenbeurs ging vrijdag over een breed front omhoog. Ook de andere Europese beursgraadmeters stonden in het groen. De geopolitieke spanningen namen iets af nadat Noord-Korea liet weten nog altijd bereid te zijn tot een ontmoeting met de Verenigde Staten. Het afblazen van de top tussen beide landen door president Donald Trump zorgde een dag eerder voor verliezen op de beurzen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,6 procent in de plus op 564,72 punten. De MidKap klom 0,5 procent tot 801,62 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt stegen tot 0,6 procent.

Grootste stijger bij de hoofdfondsen waren industrieel toeleverancier Aalberts en biotechnologiebedrijf Galapagos met winsten van rond 1,5 procent. Kabel- en telecombedrijf Altice en telecomconcern KPN waren de enige dalers met minnen van 2,2 en 0,2 procent.

In de MidKap gingen groothandelsbedrijf Sligro en advies- en ingenieursbureau Arcadis aan kop met plussen van rond 1 procent. Vastgoedbedrijf Wereldhave en baggeraar Boskalis waren de enige dalers met verliezen van 0,4 en 0,1 procent.

Op de lokale markt bleef Value8 onveranderd. Het investeringsbedrijf heeft naar eigen zeggen de afgelopen jaren goeddeels voldaan aan de eigen doelstellingen, maar gaat meer doen om aandeelhouders tevreden te stellen. Op 29 mei komt Value8 naar verwachting met een handelsupdate.

GVC Holdings klom 3 procent in Londen. Het Britse gokbedrijf verwacht meer kostenvoordelen te realiseren met de overname van branchegenoot Ladbrokers, waar het bedrijf 4 miljard pond voor neertelde. GVC liet verder weten dat de omzet in de periode januari tot 20 mei met 7 procent is gestegen.

De euro was 1,1690 dollar waard, tegen 1,1727 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,5 procent tot 70,37 dollar. Brentolie werd 0,5 procent goedkoper op 78,37 dollar per vat.

Het bericht AEX over breed front omhoog verscheen eerst op Nieuws.nl.

OM eist miljoenen van voormalig topman Ballast

Door ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) eist een boete van 200.000 euro en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 24 maanden tegen een voormalig topbestuurder van bouwbedrijf Ballast Nedam. Verder moet hij bijna 12,5 miljoen euro aan persoonlijk voordeel terugbetalen aan de Staat.

Volgens het OM heeft de oud-topman zich schuldig gemaakt aan het witwassen van 3,4 miljoen euro, verkregen uit betalingen door Ballast Nedam aan invloedrijke Arabieren. De verdachte was in de jaren negentig lid van de raad van bestuur van Ballast Nedam. In 2000 vertrok hij, maar daarna bleef hij nog ‘advieswerkzaamheden’ uitvoeren. Uit het FIOD-onderzoek blijkt volgens het OM dat de verdachte op de hoogte was van het omkopen van buitenlandse agenten, om zo bouwopdrachten voor Ballast Nedam te verkrijgen in Suriname en in het Midden Oosten.

Het OM meldde dat gezien het feit lang geleden plaatsvond en de gevorderde leeftijd van de verdachte alleen een flinke geldboete en voorwaardelijke straf worden geëist. De verdachte zou het vermogen dat hij zich heeft toegeëigend hebben uitgegeven aan vakantiereizen, kunst, antiek en onroerend goed in Spanje.

Dinsdag werd door het OM bij de rechtbank in Utrecht in dezelfde zaak tegen een andere oud-topman van Ballast Nedam een boete van 50.000 euro plus een voorwaardelijke celstraf van zes maanden geëist. Hij moet daarnaast het persoonlijke voordeel van ruim 8 ton terugbetalen.

Het bericht OM eist miljoenen van voormalig topman Ballast verscheen eerst op Nieuws.nl.

Volksbank betaalt misrekende boeterente terug

Door ANP

De Volksbank gaat teveel betaalde boeterente terugbetalen. Volgens de Consumentenbond en de Vereniging Eigen Huis (VEH) gaat het om klanten die voor 14 juli 2016 hun hypotheek vervroegd hebben afgelost. De Volksbank, die hypotheken verstrekt onder de merknamen SNS, RegioBank en BLG Wonen, gaat klanten zelf benaderen en informeren over de herstelbetalingen.

Tussen 2011 en 2016 sloten ongeveer 100.000 huiseigenaren hun hypotheek vervroegd over naar een lagere rente. Uit onderzoek van de Consumentenbond in 2017 bleek dat veel banken hun klanten in die tijd een te hoge boeterente in rekening brachten. De Volksbank is volgens de VEH en de Consumentenbond de eerste bank die gehoor geeft aan de oproep om klanten uit eigen beweging te compenseren.

De consumentenorganisaties roepen andere banken op om dit voorbeeld te volgen. Als dat niet gebeurt, worden juridische stappen overwogen. Onlangs kondigden beide consumentenorganisaties al aan Delta Lloyd Bank te zullen dagvaarden. Het probleem voor consumenten is volgens de VEH dat niet of nauwelijks te achterhalen valt of er een te hoge boeterente is betaald.

NN Group, het bedrijf achter Delta Lloyd, had eerder laten weten dat alle boeteberekeningen vanaf 14 juli 2016 opnieuw zijn nagelopen. Daarmee heeft het financiële concern naar eigen zeggen aan de richtlijnen van toezichthouder AFM voldaan. De VEH en de Consumentenbond willen dus dat ook consumenten die voor die datum een te hoge boeterente hebben betaald worden gecompenseerd.

ING maakte onlangs bekend circa 7000 klanten te zullen compenseren. Volgens een woordvoerder van de VEH is niet gezegd dat met deze correctie alle zaken uit het verleden zijn afgedaan en daarmee is voldaan aan het ,,,morele appèl” van de organisaties. Het ging volgens de VEH-zegsman om het herstellen van een fout in de eigen berekening.

Het bericht Volksbank betaalt misrekende boeterente terug verscheen eerst op Nieuws.nl.

NN verlaagt hypotheekrente nu ook automatisch

Door ANP

Nationale-Nederlanden (NN) gaat de hypotheekrente automatisch verlagen wanneer een klant in aanmerking komt voor een lagere risico-opslag. Daarnaast wordt het aantal tariefklassen uitgebreid en kan de klant ook een lagere rente krijgen bij een hogere spaar- of woningwaarde.

Kredietverstrekkers laten klanten extra rente (risico-opslag) betalen als de waarde van het huis lager is dan het hypotheekbedrag. Als de schuld minder wordt door aflossing of door stijging van de woningwaarde, dan wordt dat risico kleiner. Daarmee kan de rente-opslag omlaag of zelfs helemaal vervallen.

Uit een test van de Consumentenbond over risico-opslagbeleid kwam NN eerder als slechtste uit de bus. Bij verschillende hypotheken van NN en dochter Delta Lloyd was het onmogelijk om tussentijds de risico-opslag te laten vervallen of verlagen. NN gaf toen al aan dat het na de afronding van de overname van Delta Lloyd zijn volledige hypotheekportefeuille onder de loep zou nemen.

De automatische aanpassing bij NN geldt niet voor klanten met een spaarhypotheek, omdat niet is gezegd dat dit voor hen gunstig uitpakt.

De algehele tendens van het onderzoek dat in maart dit jaar naar buiten kwam, was volgens de Consumentenbond positief. Attens Hypotheken, Delta Lloyd Plus en Obvion kregen in de test de maximale score. Bij hen vervalt de opslag automatisch zodra consumenten voldoende hebben afgelost. Het uiteindelijke doel van de consumentenorganisatie is dat banken het initiatief om de rente aan te passen niet bij de klant neerleggen, maar zelf actie ondernemen.

Het bericht NN verlaagt hypotheekrente nu ook automatisch verscheen eerst op Nieuws.nl.

Nikkei sluit negatieve week hoger af

Door ANP

De aandelenbeurs in Japan is vrijdag licht hoger gesloten. De Japanse defensiebedrijven waren in trek na het afblazen van de ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un door president Donald Trump. Noord-Korea liet in een reactie weten nog altijd bereid te zijn tot een ontmoeting met de Verenigde Staten om de problemen uit te praten.

De Nikkei in Tokio eindigde 0,1 procent in de plus op 22.450,79 punten. De hoofdindex verloor deze week waarin de handelszorgen terugkeerden zo’n 2 procent. Het was het eerste verlies in negen weken tijd.

De makers van defensieapparatuur Ishikawa Seisakusho en Howa Machinery stegen 5,5 procent en 3,2 procent. De Japanse autofabrikanten bleven onder druk staan door de vrees voor nieuwe Amerikaanse importheffingen. Toyota en Subaru verloren 1,3 procent en 1,1 procent

De andere beurzen in het Verre Oosten gingen licht omlaag. In Hongkong daalde de Hang Seng-index 0,5 procent. Samsonite kelderde meer dan 12 procent. De activistische investeerder Blue Ocra Capital beschuldigde de koffermaker van dubieuze boekhoudpraktijken. Computermaker Lenovo won 7,4 procent na publicatie van de jaarcijfers. De beurs in Shanghai zakte 0,2 procent.

De All Ordinaries in Sydney eindigde nagenoeg onveranderd. De Kospi in Seoul leverde 0,2 procent in. Samsung won 2,5 procent. Het Zuid-Koreaanse technologieconcern moet in totaal 539 miljoen dollar schadevergoeding betalen aan Apple vanwege het schenden van patentrecht bij smartphones. Dat heeft een jury bij een rechtbank in Californië bepaald.

Het bericht Nikkei sluit negatieve week hoger af verscheen eerst op Nieuws.nl.

❌