[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Vandaag β€” 16 Augustus 2018Nieuws.nl Economie

β€˜Drukte op koopavond neemt weer toe’

Door ANP

Aan de teruglopende drukte op koopavonden lijkt een einde gekomen. Volgens onderzoeksbureau RMC trokken Nederlandse winkelcentra en binnensteden in de eerste helft van dit jaar op donderdag- en vrijdagavonden weer meer bezoekers dan in dezelfde periode vorig jaar.

Op de donderdagavonden telde RMC een plus van 4 procent. Op de vrijdagen gingen de bezoekersaantallen gemiddeld met 9 procent omhoog. De afgelopen jaren werd het op koopavonden juist steeds rustiger. Op donderdagavonden was de drukte in sommige steden zelfs gehalveerd.

Waar de drukte op koopavond weer in de lift zit, is de totale drukte in de winkelstraat in de eerste zes maanden van het jaar juist met 1,6 procent afgenomen. Wel zijn de verschillen tussen steden groot, vaak afhankelijk van de periode waarin de permanente koopzondag is ingevoerd, de grootte van het winkelgebied en het aantal aanwezige toeristen.

Het bericht ‘Drukte op koopavond neemt weer toe’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

Gisteren β€” 15 Augustus 2018Nieuws.nl Economie

Brouwer Corona steekt miljarden in wietteelt

Door ANP

Bier- en wijnproducent Constellation Brands steekt zo’n 3,8 miljard dollar extra in een bedrijf dat medicinale wiet kweekt. De Amerikaanse maker van onder meer Corona-bier breidt zijn belang in Canopy Growth daarmee uit van ongeveer 10 naar 38 procent.

Canopy is gevestigd in Canada, waar wiet binnenkort tevens voor recreatief gebruik legaal mag worden verkocht. In de Verenigde Staten is wietgebruik in veel staten nog verboden, al gaan er wel steeds meer stemmen op om daar verandering in te brengen.

Constellation Brands werkt samen met de Canadezen aan drankjes op basis van cannabis. Meer brouwers zijn daar tegenwoordig mee bezig. Zo kwam het Amerikaanse Lagunitas, eigendom van Heineken, in de VS onlangs met een non-alcoholisch drankje met THC, genaamd Hi-Fi Hops. THC is een bestanddeel van wiet.

Overigens zijn de Corona-biertjes in Nederland niet van Constellation Brands, maar van AB InBev. Toen die Belgische bierreus in 2013 de Mexicaanse Corona-brouwer Grupo Modelo inlijfde, werden diens merken in de VS overgedaan aan Constellation Brands om concurrentiebezwaren weg te nemen.

Het bericht Brouwer Corona steekt miljarden in wietteelt verscheen eerst op Nieuws.nl.

Wall Street opent in het rood

Door ANP

De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag in het rood geopend. De zorgen om Turkije staken weer de kop op nadat Ankara hogere importheffingen op Amerikaanse producten had aangekondigd. Beleggers op Wall Street verwerkten verder cijfers over onder meer de Amerikaanse detailhandelsverkopen en industrie.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na aanvang 0,6 procent lager op 25.147 punten. De brede S&P 500 zakte 0,6 procent tot 2821 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq verloor 0,8 procent tot 7807 punten.

De Turkse vicepresident Fuat Oktay kondigde woensdag extra invoerheffingen aan op Amerikaanse auto’s, alcohol en tabak, als vergelding voor in zijn woorden ,,opzettelijke aanvallen” op de Turkse economie door de Amerikaanse regering.

De winkelverkopen in de Verenigde Staten gingen in juli met 0,5 procent omhoog op maandbasis, wat sterker is dan verwacht. De industriële productie nam licht toe. Verder bleek dat de bedrijvigheid in de regio New York sterker is gegroeid in augustus.

Bij de bedrijven stond Tesla weer in de belangstelling. Topman Elon Musk heeft mogelijk voor zijn beurt gesproken op Twitter, door te verkondigen dat hij hulp krijgt van Goldman Sachs en investeerder Silver Lake Partners bij het van de beurs halen van de autofabrikant. Die partijen zouden nog niet formeel akkoord zijn. De koers van Tesla daalde ruim 1 procent.

Het bericht Wall Street opent in het rood verscheen eerst op Nieuws.nl.

Greenchoice koopt Feyenoord-sponsor Qurrent

Door ANP

Energieleverancier Greenchoice neemt zijn groene branchegenoot Qurrent over. Door de krachten te bundelen met de shirtsponsor van Feyenoord denkt Greenchoice de overgang naar duurzame energie in Nederland verder te kunnen versnellen.

Er is geen overnamesom naar buiten gebracht. Greenchoice heeft de deal inmiddels voorgelegd aan de Autoriteit Consument & Markt (ACM), de toezichthouder op de Nederlandse energiemarkt. Uiterlijk 1 oktober zou de samensmelting een feit moeten zijn. Het totale aantal klanten groeit dan naar meer dan een half miljoen. Qurrent is nu nog in handen van de Stichting DOEN, het fonds van de Goede Doelen Loterijen.

Het is de bedoeling dat Qurrent als merknaam blijft bestaan. Maar hoe alles er precies uit gaat zien moet nog worden uitgewerkt. Greenchoice kan daarom nu nog niet zeggen of de naam van Qurrent op de shirts van Feyenoord blijft prijken, of dat die naam op den duur wordt aangepast in Greenchoice.

Greenchoice, dat zelf voor 30 procent in handen is van Eneco, bestaat al sinds 2001. Er werken circa driehonderd mensen. Het in 2011 opgezette Qurrent telt ongeveer honderd medewerkers. De sponsordeal tussen Qurrent en Feyenoord dateert van april vorig jaar. Toen werd afgesproken dat de Rotterdamse voetbalclub vier seizoenen met Qurrent op het wedstrijdtenue speelt.

De overnemende partij verwacht geen gedwongen ontslagen als gevolg van de deal. Wel denken Greenchoice en Qurrent samen efficiënter te kunnen werken. ,,Het zijn nu twee bedrijven die eigenlijk zo goed als dezelfde missie hebben. Samen kunnen we meer doen en kunnen we meer investeren in lokale energieprojecten”, legt een woordvoerder van Greenchoice uit.

Het bericht Greenchoice koopt Feyenoord-sponsor Qurrent verscheen eerst op Nieuws.nl.

Weinig beweging op Europese beurzen

Door ANP

De Europese beurzen lieten woensdag weinig beweging zien. Beleggers deden het rustig aan en hielden de ontwikkelingen rond Turkije scherp in de gaten. Op het Damrak werd het halfjaarbericht van bouwer Heijmans goed ontvangen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,1 procent lager op 560,84 punten. De MidKap verloor 0,3 procent tot 784,48 punten. De beursgraadmeters in Parijs en Londen zakten tot 0,4 procent. Frankfurt was vlak.

Turkije heeft de tarieven op verschillende Amerikaanse producten opgevoerd als reactie op de hogere importtarieven van de VS op aluminium en staal uit het land. Het betreft onder meer hogere importtarieven op auto’s, alcohol en tabak.

Bij de kleinere bedrijven klom Heijmans meer dan 4 procent. Het bouwbedrijf zag de omzet in de eerste jaarhelft fors stijgen. Volgens topman Ton Hillen werd de positieve start van het jaar werd voortgezet. Wel ervaart de bouwer steeds meer druk op de woningmarkt. KBC Securities verhoogde het advies voor het aandeel. De producent van elektromagnetische componenten Kendrion kelderde 7,6 procent na een teleurstellend handelsbericht.

Staalfabrikant ArcelorMittal sloot de rij in de AEX met een verlies van 2,5 procent. Grootste stijger was verzekeraar ASR met een winst van 0,9 procent.

In de MidKap stond roestvrijstaalproducent Aperam onderaan met een min van 2,5 procent. Chipbedrijf ASMI ging aan kop met een plus van 1,1 procent. Air France-KLM won 0,6 procent. De komst van een nieuwe topman bij de luchtvaartcombinatie is mogelijk aanstaande. Volgens de Franse krant Libération wordt waarschijnlijk donderdag aangekondigd dat de hoge post naar de Canadees Ben Smith gaat.

In Londen daalde Royal Bank of Scotland (RBS) 0,1 procent. De Britse bank betaalt 4,9 miljard dollar in een schikking van Amerikaanse claims betreffende misleiding van investeerders bij de verkoop van hypotheekgerelateerde producten tussen 2005 en 2008. Vestas klom in Kopenhagen 3,6 procent na beter dan verwachte resultaten van de Deense fabrikant van windturbines.

De euro was 1,1324 dollar waard, tegen 1,1359 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,3 procent goedkoper op 66,19 dollar. Brentolie zakte 1,2 procent in prijs tot 71,63 dollar per vat.

Het bericht Weinig beweging op Europese beurzen verscheen eerst op Nieuws.nl.

Britse inflatie loopt licht op

Door ANP

De inflatie in Groot-Brittannië is in juli fractioneel gestegen tot 2,5 procent op jaarbasis. Dat meldde het Britse statistiekbureau. Het is voor het eerst in acht maanden tijd dat er sprake is van een oplopende inflatie.

Met name brandstofprijzen, vervoersbewijzen en computerspelletjes zorgden er voor dat het leven voor de gemiddelde Brit duurder uitviel. De kerninflatie, waarbij sterk schommelende prijzen voor energie en voedingsmiddelen niet zijn meegerekend, stabiliseerde op 1,9 procent. De inflatiecijfers kwamen overeen met de gemiddelde verwachting van economen.

De Bank of England (BoE) rekende voor deze maand op een stijging tot 2,6 procent. Eerder deze maand verhoogde de Britse centrale bank nog de rente. Deze stap was volgens de BoE nodig om de inflatie af te remmen naar het gewenste doel van bijna 2 procent. Verder rentestappen worden alom verwacht.

Het bericht Britse inflatie loopt licht op verscheen eerst op Nieuws.nl.

β€˜Duurdere olie goed voor merkwaarde Shell’

Door ANP

Shell is het afgelopen jaar nog meer waard geworden. De merkwaarde van het olie- en gasbedrijf is nu groter dan die van de nummers twee tot en met vijf samen, zo blijkt uit een onderzoek van Brand Finance.

De onderzoekers keken naar hoeveel geld een bedrijf in totaal zou kunnen ophalen als het zijn merk in licentie zou geven aan een andere partij. De Brits-Nederlandse energiegigant profiteerde het afgelopen jaar flink van de aantrekkende olieprijzen. De totale merkwaarde van Shell steeg het afgelopen jaar met twee procent tot 33,5 miljard euro

Shell is al jaren het waardevolste merk in Nederland. KPMG, ING, Philips en Heineken komen samen niet verder dan 31,6 miljard euro. Grote verschuivingen in de top vijf zijn er overigens niet. Heineken wisselde van plek met Rabobank, dat nu zesde staat.

Sterkste stijger in de ranglijst die vijftig bedrijven omvat is NN Group. De verzekeraar profiteerde van de overname van branchegenoot Delta Lloyd. De kracht van het merk wordt volgens de onderzoekers onderschreven door het feit dat de activiteiten van Delta Lloyd verdergaan onder de naam NN.

Het bericht ‘Duurdere olie goed voor merkwaarde Shell’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

β€˜Tesla-topman weer voorbarig met tweet’

Door ANP

Tesla-topman Elon Musk zou wederom voorbarig zijn geweest met een opmerking op Twitter, nadat een eerdere tweet waarin hij suggereerde de maker van elektrische auto’s van de beurs te willen halen voor de nodige ophef zorgde. Musk liet weten dat hij samenwerkt met de bank Goldman Sachs en investeringsmaatschappij Silver Lake Partners bij het plan. Onduidelijk is of er wel een mandaat is.

Goldman zou volgens bronnen nog niet formeel als adviseur zijn ingehuurd en ook met Silver Lake is naar verluidt nog niet officieel een overeenkomst getekend. Daarmee zou er nog geen officieel akkoord zijn.

Binnen de top van Tesla zou steeds meer ergernis de kop opsteken over de vlugge Twittervingers van Musk. Meerdere bestuurders zouden hem gesommeerd hebben te stoppen met het versturen van tweets.

Beurswaakhond SEC zou inmiddels een onderzoek zijn gestart naar de onorthodoxe mededelingen van dergelijk koersgevoelig nieuws via Twitter. Musk heeft zich mogelijk schuldig gemaakt aan fraude en koersmanipulatie.

Het bericht ‘Tesla-topman weer voorbarig met tweet’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

Vestas voorzichtiger door handelsoorlog

Door ANP

Windmolenmaker Vestas is iets voorzichtiger geworden over zijn verwachtingen voor het hele jaar. Het Deense bedrijf voorziet tegenwind voor de markt door de wereldwijde handelsoorlog.

Marktleider Vestas kan maar moeilijk profiteren van de aantrekkende markt voor windmolens. Dat komt naast handelsbelemmeringen ook door fikse concurrentie. Het bedrijf rekent nu op een omzet van 10 miljard tot 10,5 miljard euro, waar eerder werd gerekend op 10 miljard tot 11 miljard euro. Ook de winstmarge is naar beneden bijgesteld.

De omzet in het tweede kwartaal steeg licht tot bijna 2,3 miljard euro. De nettowinst zakte van 186 miljoen tot 184 miljoen euro.

Het bericht Vestas voorzichtiger door handelsoorlog verscheen eerst op Nieuws.nl.

Heijmans uitblinker op Damrak

Door ANP

De aandelenbeurs in Amsterdam bleef woensdag dicht bij huis. De andere Europese beurzen lieten een gemengd beeld zien. Beleggers hielden de ontwikkelingen rond Turkije scherp in de gaten. Op het Damrak werd het halfjaarbericht van bouwer Heijmans goed ontvangen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel vrijwel vlak op 561,55 punten. De MidKap steeg een fractie tot 786,68 punten. De beursgraadmeters in Parijs en Frankfurt stegen tot 0,3 procent. Londen daalde 0,1 procent.

Turkije heeft de tarieven op verschillende Amerikaanse producten opgevoerd als reactie op de hogere importtarieven van de VS op aluminium en staal uit het land. Het betreft onder meer hogere importtarieven op auto’s, alcohol en tabak.

Bij de kleinere bedrijven klom Heijmans bijna 4 procent. Het bouwbedrijf zag de omzet in de eerste jaarhelft fors stijgen en boekte winst. Volgens topman Ton Hillen werd de positieve start van het jaar werd voortgezet. Wel ervaart de bouwer steeds meer druk op de woningmarkt. KBC Securities verhoogde het advies voor het aandeel. De producent van elektromagnetische componenten Kendrion zakte 3,6 procent na een handelsbericht.

Grootste stijgers in de AEX waren de financiële bedrijven ING en ASR met winsten van 0,9 procent. Staalfabrikant ArcelorMittal sloot de rij met een verlies van 1,1 procent.

In de MidKap ging Air France-KLM aan kop met een plus van 1,4 procent. De komst van een nieuwe topman bij de luchtvaartcombinatie is mogelijk aanstaande. Volgens de Franse krant Libération wordt waarschijnlijk donderdag aangekondigd dat de hoge post naar de Canadees Ben Smith gaat. Maaltijdbezorger Takeaway stond onderaan met een min van 1 procent.

In Londen daalde Royal Bank of Scotland (RBS) 0,5 procent. De Britse bank betaalt 4,9 miljard dollar in een schikking van Amerikaanse claims betreffende misleiding van investeerders bij de verkoop van hypotheekgerelateerde producten tussen 2005 en 2008. Vestas klom in Kopenhagen 6,7 procent na beter dan verwachte resultaten van de Deense fabrikant van windturbines.

De euro was 1,1338 dollar waard, tegen 1,1359 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,9 procent goedkoper op 66,48 dollar. Brentolie zakte 0,7 procent in prijs tot 71,96 dollar per vat.

Het bericht Heijmans uitblinker op Damrak verscheen eerst op Nieuws.nl.

Nikkei lager door winstnemingen

Door ANP

De Japanse effectenbeurs is woensdag lager gesloten. Beleggers grepen het stevige herstel van een dag eerder aan om wat winst te nemen en hielden de ontwikkelingen rond Turkije in de gaten. Ook de belangrijke exportbedrijven werden van de hand gedaan ondanks een verzwakking van de Japanse yen. De meeste andere beursgraadmeters in het Verre Oosten lieten eveneens flinke verliezen zien.

De Nikkei-index in Tokio ging met een min van 0,7 procent de dag uit op 22.204,22 punten. Een dag eerder won de hoofdindex nog ruim 2 procent. Telecomconcern Softbank en robotmaker Fanuc, twee zwaargewichten in de index, daalden respectievelijk 2,6 en 1,8 procent. Exportbedrijven als Toyota, Honda en Panasonic leverden tot 1,5 procent in.

De Chinese beurzen gaven opnieuw terrein prijs na de tegenvallende macro-economische cijfers van een dag eerder. De beurs in Shanghai raakte 1,7 procent kwijt en in Hongkong zakte de Hang Seng-index tussentijds 1,7 procent. Het Chinese technologieconcern Tencent (min 3,6 procent) zette de daling voort na het verbod van een populair computerspel van het bedrijf door de Chinese autoriteiten.

De All Ordinaries in Sydney hield het hoofd boven water en dikte 0,5 procent aan. De beurs in Zuid-Korea was gesloten vanwege een nationale feestdag. Ook de markt in India bleef dicht.

Het bericht Nikkei lager door winstnemingen verscheen eerst op Nieuws.nl.

Warren Buffett koopt meer Apple-aandelen

Door ANP

Het investeringsvehikel van miljardair Warren Buffett heeft zijn belang in Apple verder uitgebreid. Het aandelenpakket van Berkshire Hathaway in Apple is in het tweede kwartaal met ruim 5 procent groter geworden, blijkt uit documenten die bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC zijn ingediend.

Het nieuws zorgt mogelijk voor een nieuwe piek in de beurskoers van de technologiegigant. Toen in mei bekend werd dat Berkshire Hathaway 75 miljoen aandelen Apple had bijgekocht, schoot de koers naar een recordhoogte. In totaal bezit Buffetts fonds ruim 251,9 miljoen aandelen Apple.

Uit hetzelfde document blijkt dat Berkshire Hathaway ook meer aandelen heeft gekocht in zakenbank Goldman Sachs en de luchtvaartmaatschappijen Delta en Southwest Airlines. Het fonds verkleinde daarentegen zijn belang in Wells Fargo en American Airlines, omdat de investeerder het belang niet boven de 10 procent wil laten uitkomen.

Het bericht Warren Buffett koopt meer Apple-aandelen verscheen eerst op Nieuws.nl.

Topman Sanoma Nederland per direct weg

Door ANP

Marc Duijndam vertrekt per direct als topman van de Nederlandse activiteiten van mediabedrijf Sanoma. De beslissing is volgens Sanoma in goed overleg genomen.

,,Sanoma is een prachtig bedrijf met vele kansen en uitdagingen, maar ik heb gemerkt dat een bedrijf als Sanoma toch niet geheel bij mijn persoonlijke ambities aansluit”, zo laat Duijndam weten in een verklaring. Een woordvoerster bevestigde dat Duijndam zich in juni ziek meldde en sindsdien thuis zat.

Duijndam werkte pas sinds begin dit jaar voor Sanoma, eigenaar van onder meer Nu.nl en tijdschriften als Linda, Libelle en Donald Duck. Hij kwam over van huizensite Funda, waar hij de hoogste baas was. Eerder werkte hij onder meer voor Google en LinkedIn.

Onder de leiding van Duijndam ging de winstgevendheid van de Nederlandse tak van Sanoma licht omhoog. De oplagecijfers in het eerste kwartaal bleven stabiel ten opzichte van een jaar eerder, zo werd eind april gemeld. Ook werd tijdens zijn bewind afscheid genomen van de Nederlandse tv-zenders van SBS. Duijndam was de opvolger van Peter de Mönnink, die overstapte naar Talpa. Hij werd commercieel directeur bij het mediabedrijf van John de Mol.

Susan Duinhoven, topvrouw van het gehele Sanoma-concern, neemt tijdelijk de taken van Duijndam erbij. Een sollicitatieprocedure voor een definitieve opvolger is gestart. Duinhoven noemt het ,,spijtig” dat Duijndam Sanoma zo snel verlaat.

Het bericht Topman Sanoma Nederland per direct weg verscheen eerst op Nieuws.nl.

Heijmans voelt druk op woningmarkt

Door ANP

De verbeteringen bij bouwbedrijf Heijmans hebben zich in de eerste helft van dit jaar verder doorgezet. Het bedrijf zag de omzet fors stijgen en sloot de periode af met een winst van 8 miljoen euro. Topman Ton Hillen sprak van een goede prestatie waarbij de positieve start van het jaar een ,,bestendigd vervolg” werd gegeven. Wel ervaart de bouwer steeds meer druk op de woningmarkt.

De opbrengsten van Heijmans namen toe tot 780 miljoen euro van 646 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. De bouwer heeft nog voor 2,2 miljard euro aan werk op de plank liggen, hetgeen een stijging betekende van 300 miljoen euro ten opzichte van eind 2017.

Het aantal verkochte woningen van Heijmans daalde in de eerste zes maanden van het jaar tot 1065, waar dit er in de meetperiode een jaar eerder 1106 waren. Volgens Heijmans is er veel aandacht nodig voor het op peil houden van de pijplijn met nieuwe projecten. De bouwer wijst onder meer op de trage besluitvorming over nieuwbouwprojecten en het gebrek aan geschikte bouwlocaties. Ook speelt ,,krapte op de inkoopmarkt” en daarmee gepaard gaande kostenstijgingen een rol.

De bouwer ziet de toekomst van de woningbouw met vertrouwen tegemoet. Heijmans heeft nog voor 451 miljoen euro aan nieuwbouwprojecten op de woningmarkt in de pijplijn, tegen 420 miljoen euro eind 2017. Heijmans kreeg dit voorjaar onder meer woningbouwprojecten gegund in Utrecht en Amstelveen. Ook staat het bouwbedrijf vooraan als onderdeel van een consortium om de gebiedsontwikkeling rondom het beoogde nieuwe stadion van Feyenoord te volbrengen.

Bij Infra mikt Heijmans op een betere voorspelbaarheid van projecten. Op het Zaanse project Wilhelminasluis nam Heijmans een extra verlies 5 miljoen euro. Dit bedrag werd door kenners alom verwacht. Heijmans sprak van een bedrag dat binnen de eerder gestelde bandbreedte bleef.

Het bericht Heijmans voelt druk op woningmarkt verscheen eerst op Nieuws.nl.

Tegenzet Turkije na Amerikaanse β€˜aanval’

Door ANP

Turkije heeft de tarieven op verschillende Amerikaanse producten opgevoerd als reactie op de ,,opzettelijke aanvallen van de Amerikaanse regering op onze economie”. Dat schreef vicepresident Fuat Oktay woensdag op Twitter. Het betreft onder meer hogere importtarieven op auto’s, alcohol en tabak.

Onlangs maakte de Amerikaanse president Donald Trump bekend dat hij hogere importtarieven op aluminium en staal uit Turkije had goedgekeurd, en dreigde hij met een verdere boycot. Dat gebeurde onder meer vanwege de ruzie over de Amerikaanse predikant Andrew Brunson die in Turkije vastzit. Deze kwestie zorgt voor flinke wrevel tussen beide landen.

De spanningen tussen Ankara en Washington zorgden voor veel druk op de al in zwaar weer zittende Turkse economie. Onder meer de lira kwam stevig onder druk te staan, en naast de koers van de munt ook de bankensector. De liracrisis zorgde op zijn beurt voor spanningen op de wereldwijde financiële markten.

President Recep Tayyip Erdogan verwacht desondanks dat de Turkse economie binnenkort in rustiger vaarwater terechtkomt, liet een woordvoerder van de president weten. Turkije staat volgens hem ook open voor verzoening met de VS, maar dan moet Washington zich niet bemoeien met de Turkse justitie.

De zegsman meldde verder dat Turkije de mogelijkheden onderzoekt om bij internationale handel in nationale valuta’s af te rekenen, in plaats van in dollars. Die maatregel moet de gevolgen beperken als de lira verder daalt ten opzichte van de Amerikaanse munt.

Het bericht Tegenzet Turkije na Amerikaanse ‘aanval’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

Brabant in opkomst als wijnprovincie

Door ANP

Noord-Brabant wordt een steeds belangrijkere provincie voor de Nederlandse wijnproductie. Van alle grond bestemd voor de teelt van wijndruiven lag vorig jaar 13 procent in deze provincie. Dat was zeven jaar geleden nog 5 procent, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

‘Traditionele’ wijnprovincies Limburg en Gelderland voeren naar areaal gemeten nog altijd de boventoon. De twee provincies zijn respectievelijk goed voor 32 en 23 procent van alle landbouwgrond bestemd voor wijngaarden. In Gelderland is er sinds 2010 echter sprake van een geleidelijke krimp.

Het totale oppervlak dat de wijngaarden bestrijken is vorig jaar iets gegroeid, berekende het CBS. Het areaal voor wijndruiven nam met 2 hectare toe tot in totaal 157 hectare. Dat land werd verbouwd door in totaal 92 bedrijven, vier meer dan in 2016.

Gemiddeld hebben Nederlandse wijnbouwers 1,7 hectare landbouwgrond voor de druiventeelt. Zeeuwse wijnboeren zijn met gemiddeld 3,1 hectare het ruimst bemeten, aldus het CBS.

Het bericht Brabant in opkomst als wijnprovincie verscheen eerst op Nieuws.nl.

Ex-baas Tinder beticht van seksueel wangedrag

Door ANP

Greg Blatt, oud-topman van dating-app Tinder, is beschuldigd van seksueel wangedrag. Volgens onder meer The Wall Street Journal en Business Insider zou hij tijdens een feestje in 2016 in Los Angeles een vrouwelijke collega, de vicepresident marketing en communicatie, hebben lastiggevallen.

De aanklacht maakt onderdeel uit van een bredere lijst met verwijten van financiële aard. Een groep leidinggevenden, medewerkers en oprichters van Tinder is naar de rechter gestapt omdat ze vinden dat moederbedrijven IAC (InterActiveCorp) en Match Group financiële informatie gemanipuleerd hebben. Ze claimen een schadevergoeding van zo’n 2 miljard dollar. De waarde van Tinder zou kunstmatig laag gehouden zijn zodat er minder betaald hoefde te worden aan de houders van bepaalde aandelenopties.

Tinder is in handen van Match Group, dat weer voor zo’n 80 procent in handen is van IAC. Blatt was eerst topman van Match Group en kwam in 2016 tijdelijk aan het roer te staan bij Tinder. Inmiddels is de leiding in handen van andere mensen. Binnen het bedrijf zou al langer duidelijk zijn geweest dat Blatt zich had misdragen. Ook zou er bewust geprobeerd zijn dit voor de buitenwacht verborgen te houden.

Het bericht Ex-baas Tinder beticht van seksueel wangedrag verscheen eerst op Nieuws.nl.

Rabobank: huizenprijzen lopen harder op

Door ANP

De huizenprijzen lopen dit jaar harder op dan waar eerder rekening mee gehouden werd. Economen van Rabobank stelden in een rapport over de woningmarkt de prognose voor prijsontwikkelingen naar boven toe bij, onder meer doordat woningkopers veel vaker overbieden dan voorheen.

Volgens Rabo zal een woning dit jaar gemiddeld 8,7 procent duurder worden. Eerder dit jaar ging de bank nog uit van een prijsstijging van 8,0 procent. De verkoop van huizen gaat juist minder hard.

Rabo-econoom Christian Lennartz stelt dat de hoge huizenprijzen het vertrouwen van Nederlanders in de woningmarkt ondermijnen. Meer mensen geven aan dat het een ongunstige tijd is om een huis te kopen. Samen met het gebrek aan keuze voor zowel starters als doorstromers leidt dit volgens de econoom naar verwachting tot minder woningverkopen.

Ook is hij somber over de nieuwbouwmarkt. ,,Het gebrek aan huizen is een van de belangrijkste factoren achter de problemen op de woningmarkt”, aldus Lennartz. Hij wijst onder meer op de daling van het aantal verleende nieuwbouwvergunningen in de afgelopen maanden.

Tussen april en juni dit jaar werden volgens Rabo in Nederland in totaal 52.930 huizen verkocht, bijna 6000 minder dan een jaar eerder. Net als in de eerste drie maanden van dit jaar liep het aantal verkopen vooral terug in de vier grote steden en de provincies waarin ze liggen. Alleen in Groningen was sprake van een toename.

De bank wijst er andermaal op dat de verkopen in de eerste maanden van 2017 op hun piek lagen en dat daarmee de vergelijkingsbasis lastig is. De volumes van de voorgaande maanden bestempelt Rabo dan ook als normaal, met historisch gezien nog altijd een groot aantal verkopen.

Voor heel 2018 gaat Rabo uit van 225.000 verkopen. Dit betekent een stevige daling ten opzichte van de bijna 242.000 transacties in 2017. Vooral jongeren haken steeds vaker af in de strijd om een koophuis. Doordat prijzen de laatste jaren hard zijn gestegen verwacht Rabo dat het aandeel van starters verder zal afnemen in de tweede helft van 2018 en in 2019.

Het bericht Rabobank: huizenprijzen lopen harder op verscheen eerst op Nieuws.nl.

Wall Street laat zorgen Turkije links liggen

Door ANP

De aandelenbeurzen in New York gingen dinsdag omhoog. Beleggers op Wall Street schoven de zorgen over Turkije duidelijk wat aan de kant. Er werd ook amper gereageerd op een Turks dreigement over een boycot op Amerikaanse elektronica zoals iPhones van Apple.

De Dow-Jonesindex sloot met een winst van 0,5 procent op 25.299,92 punten. De breed samengestelde S&P 500 steeg 0,6 procent tot 2839,96 punten. Technologiebeurs Nasdaq kreeg er 0,7 procent bij op 7870,90 punten.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan reageerde met zijn boycot-dreigement op de hogere tarieven en sancties die de Verenigde Staten eerder tegen Turkije instelden. Dat gebeurde vanwege het dispuut over de Amerikaanse predikant Andrew Brunson die in Turkije vastzit.

Het aandeel Apple noteerde een plusje van 0,4 procent. De vraag blijft in hoeverre Amerikaanse elektronicafabrikanten echt last krijgen van de Turkse boycot. Turkije is goed voor 82 miljoen consumenten, maar een boycot zou volgens kenners vrij eenvoudig te omzeilen zijn.

Tesla, dat 2,5 procent inleverde, trok ook weer de aandacht. Topman Elon Musk heeft laten weten dat hij samenwerkt met de bank Goldman Sachs en investeringsmaatschappij Silver Lake Partners bij zijn plan om de fabrikant van elektrische auto’s van de beurs te halen. Er is tevens een speciaal comité voor de beursexit-plannen in het leven geroepen.

Verder zakte doe-het-zelfketen Home Depot na een kwartaalbericht 0,5 procent, ondanks een verhoging van de winst- en omzetprognose voor het hele jaar. McDonald’s eindigde met een koerswinst van bijna 2 procent. De fastfoodketen steekt miljarden in het opknappen van duizenden restaurants.

Ook Kroger (plus 1,8 procent) was in het nieuws. De supermarktketen gaat via het Chinese webwinkelbedrijf Alibaba (min 2,9 procent) online producten aan de man brengen in China. Kenners rekenden al op de stap, als reactie op de eerdere overname van supermarkt Whole Foods door de Amerikaanse retailgigant Amazon (plus 1,2 procent).

De euro was 1,13445 dollar waard, tegen 1,1359 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg een fractie tot 67,21 dollar. Brentolie kostte juist een fractie minder op 72,59 dollar per vat.

Het bericht Wall Street laat zorgen Turkije links liggen verscheen eerst op Nieuws.nl.

β€˜Mogelijk donderdag al nieuwe topman AF-KLM’

Door ANP

De komst van een nieuwe topman bij Air France-KLM is mogelijk aanstaande. Volgens de Franse krant Libération wordt er waarschijnlijk donderdag al een knoop doorgehakt. De hoge post gaat naar verwachting naar de Canadees Ben Smith, schrijft Libération zonder te zeggen waar die informatie vandaan komt.

Eerder leek het er nog op dat er op zijn vroegst op 22 augustus een nieuwe bestuursvoorzitter wordt gepresenteerd. Dat bericht was gebaseerd op bronnen bij de Franse overheid.

De druk is sindsdien duidelijk toegenomen. De Franse pilotenvakbond SNPL zei maandag niet eeuwig te willen wachten op de aanstelling van een nieuwe topman die de onderhandelingen over het verbeteren van de arbeidsvoorwaarden kan voortzetten. Piloten van Air France dreigden daarom in september weer te gaan staken.

Libération zegt ook al te weten wat Smith gaat verdienen. Zijn totale jaarlijkse beloning zou neerkomen op 3,3 miljoen euro. Dat is ongeveer een vijfde meer dan hij nu verdient als tweede man bij Air Canada en tevens flink meer dan zijn voorganger Jean-Marc Janaillac opstreek. Die Fransman vertrok in mei nadat hij zijn lot had verbonden aan een stemming onder personeel.

Smith wordt overigens al een tijdje genoemd als voorname kandidaat. Ook de Nederlandse KLM-topman Pieter Elbers werd gelinkt aan de functie, maar Franse vakbonden zagen zijn kandidatuur niet zitten uit angst dat Franse belangen zouden ondersneeuwen bij Nederlandse.

Het bericht ‘Mogelijk donderdag al nieuwe topman AF-KLM’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

❌