[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Vandaag β€” 11 December 2018Nieuws.nl Economie

VS en China overleggen op hoog niveau

Door ANP

De handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en China vinden nog altijd op zeer hoog niveau plaats, ondanks de recente arrestatie van een bestuurslid van het Chinese technologieconcern Huawei. Dat maakte het Chinese ministerie van Handel bekend.

De Amerikaanse minister van Financiën, Steven Mnuchin, en handelsgezant Robert Lighthizer hadden maandagnacht een telefoongesprek met de Chinese vicepremier Liu He. Ze spraken onder andere over de planning van de aankomende handelsgesprekken, zo laat Peking weten.

De VS en China kwamen begin deze maand tot een ‘staakt-het-vuren’ van negentig dagen, waarin de economische kemphanen elkaar niet met nieuwe importheffingen zullen bestoken. De arrestatie van financieel bestuurster Meng Wanzhou van Huawei in Canada dreigt die voorzichtige toenadering teniet te doen. Amerikaanse autoriteiten willen dat Meng aan de VS wordt uitgeleverd, omdat ze haar verdenken van het ontduiken van handelssancties tegen Iran. China nam de zaak hoog op en riep de ambassadeurs van de VS en Canada dit weekend op de matje.

Het bericht VS en China overleggen op hoog niveau verscheen eerst op Nieuws.nl.

Daimler trekt portemonnee voor accu’s

Door ANP

De Duitse automaker Daimler steekt fors geld in elektrisch rijden. Zo wordt de komende jaren zeker 20 miljard euro uitgegeven aan de aanschaf van accu’s. Daarnaast wordt de vloot elektrisch aangedreven voertuigen fors uitgebreid.

Tegen 2022 moet van circa 130 typen auto’s van Mercedez-Benz een elektrische variant zijn. Ook bestelwagens, bussen en vrachtwagens moeten worden voorzien van een elektromotor. Daimler denkt dat tegen 2025 circa 15 procent tot wel een kwart van de totale verkopen een elektrische variant betreft.

Branchegenoot Hyundai kondigde op zijn beurt aan in de periode tot 2030 bijna 6 miljard euro in duurzamere krachtbronnen voor zijn auto’s te steken. De productie van zogeheten brandstofcellen wordt de komende jaren fors uitgebreid. De komende twaalf jaar zal de productiegroei van de cellen zorgen voor 51.000 extra banen.

Het bericht Daimler trekt portemonnee voor accu’s verscheen eerst op Nieuws.nl.

Damrak toont herstel

Door ANP

De Amsterdamse aandelenbeurs veerde dinsdag weer wat op. Ook de andere Europese beurzen toonden herstel na de zware verliezen een dag eerder. Beleggers trokken zich op aan het late herstel op Wall Street, waar vooral de technologiebedrijven een opleving lieten zien. Daarnaast bleven de brexit-ontwikkelingen de gemoederen bezighouden.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,7 procent in de plus op 498,94 punten. De MidKap steeg 1,1 procent tot 653,04 punten. De beursgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs klommen 0,9 procent. Londen won 0,4 procent.

Grootste stijger bij de hoofdfondsen was tankopslagbedrijf Vopak met een winst van meer dan 3 procent. Vastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield sloot de rij met een verlies van 0,4 procent.

In de MidKap stond vastgoedbedrijf Wereldhave bovenaan met een plus van 4,7 procent na een adviesverhoging door ABN AMRO. Arcadis klom 2,2 procent. Het Nederlandse advies- en ingenieursbureau heeft 8 miljoen dollar gekregen voor een plan voor het afvalvervoer in New York. Beursintermediair Flow Traders was de sterkste daler met een min van 1,5 procent.

Vastned won 1,6 procent bij de kleinere bedrijven. Het winkelvastgoedfonds heeft zijn portefeuille de afgelopen tijd uitgebreid met vier winkelpanden, voor bijna 38 miljoen euro. Verder wil het concern door met topman Taco de Groot. Hij wordt voorgedragen voor herbenoeming tijdens de eerstvolgende aandeelhoudersvergadering in april.

In Frankfurt kelderde de Duitse bouwmarktketen Hornbach meer dan 13 procent na een verlaging van de winstverwachting. WPP dikte in Londen ruim 5 procent aan. De Britse reclamereus trekt miljoenen uit voor een eerder aangekondigde reorganisatie. De onderneming gaat onder meer kantoren sluiten en samenvoegen. Daarbij gaan 3500 banen verloren. Het bedrijf creëert daarentegen ook duizend nieuwe banen.

De euro was 1,1380 dollar waard, tegen 1,1369 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,2 procent tot 50,88 dollar. Brentolie kostte 0,3 procent minder en werd verhandeld voor 59,77 dollar per vat.

Het bericht Damrak toont herstel verscheen eerst op Nieuws.nl.

WPP trekt miljoenen uit voor reorganisatie

Door ANP

Reclamebedrijf WPP trekt miljoenen uit voor een eerder aangekondigde reorganisatie. De onderneming kampt met de nodige concurrentie van techreuzen als Facebook en Google en wil de kosten terugdringen. De onderneming gaat onder meer kantoren sluiten en samen voegen. Daarbij gaan 3500 banen verloren.

Het bedrijf creëert ook duizend nieuwe banen, zo werd benadrukt. In totaal wordt voor de ingrepen 300 miljoen pond uitgetrokken. Die omgerekend bijna 332 miljoen euro smeert de onderneming over drie jaar uit.

WPP wil verder een meerderheidsbelang in marktonderzoeksdochter Kantar verkopen, zo kondigde het al eerder aan. Voor dat onderdeel, in Nederland eigenaar van het vroegere TNS NIPO, hebben zich volgens WPP al ,,talloze gegadigden” gemeld.

Het bericht WPP trekt miljoenen uit voor reorganisatie verscheen eerst op Nieuws.nl.

Personeel Bijenkorf voert actie voor cao

Door ANP

Medewerkers van de Bijenkorf voeren actie voor een betere cao. Door een speld met een bijtje te dragen, laten ze weten dat ze betere arbeidsvoorwaarden willen. Het personeel van de warenhuisketen wil een loonsverhoging van 3,5 procent voor alle werknemers.

Volgens vakbond FNV biedt de Bijenkorf geen algemene loonsverhoging aan, maar alleen aan medewerkers die nog onder het maximale schaalloon verdienen. Personeel dat nog onder het maximum zit, krijgt in het bod van de Bijenkorf een loonsverhoging tussen de 1,5 procent en 4,5 procent.

De precieze salarisstijging wordt gekoppeld aan een volgens de vakbond omstreden beoordelingssysteem. Naast een hoger loon, voert personeel van de Bijenkorf ook actie voor meer inspraak over de roosters en meer vaste medewerkers.

Het bericht Personeel Bijenkorf voert actie voor cao verscheen eerst op Nieuws.nl.

ING: economie groeit met 2 procent in 2019

Door ANP

De Nederlandse economie zal volgend jaar met 2 procent groeien. Dat is de prognose van het Economisch Bureau van ING. Nagenoeg alle sectoren blijven volgens ING in de lift zitten, maar veelal in een lagere versnelling dan dit jaar. In 2018 komt de groei naar verwachting uit op 2,6 procent.

Volgens de kenners van de bank speelt met name de krapte op de arbeidsmarkt de productiegroei parten. Daarentegen kunnen werknemers naar verwachting een hogere loongroei tegemoet zien.

Verder meldt de bank dat het vertrouwen van consumenten en producenten wat minder is in vergelijking met begin dit jaar. Ook zit de zogeheten exportportefeuille minder vol. Vooral buitenlandse kwesties als de brexit en de handelsspanningen tussen de VS en China zijn daar debet aan. Economen van ABN AMRO kwamen eerder met soortgelijke conclusies.

Volgens ING heeft Nederland nog relatief weinig last van de handelsspanningen. De meeste beperkingen die worden opgelegd gaan vooralsnog aan Europa voorbij. Dat zal ook het geval zijn wanneer de Verenigde Staten de tarieven op Chinese producten verder opvoeren. Dergelijke stappen voeden wel het pessimisme in Nederland.

De aanstaande brexit heeft volgens de kenners al impact gehad op Nederland. De export van goederen naar het Verenigd Koninkrijk is de afgelopen twee jaar al minder hard gegroeid in vergelijking met andere bestemmingen. De kans op een no-dealbrexit, waarbij de Britten de EU zonder akkoord verlaten, acht ING klein, net als de kans op uitstel van de brexit.

De aanstaande verhoging van de btw zullen winkeliers vrijwel geheel doorberekenen in de prijzen, aldus de bank. Dit zal een drukkend effect hebben op de verkopen. Verder besteedde ING aandacht aan de bouwsector. Als bekend is er sprake van een tekort aan vakmensen en bouwlocaties. Daardoor zal niet aan de beoogde huizenbouw kunnen worden voldaan.

Het bericht ING: economie groeit met 2 procent in 2019 verscheen eerst op Nieuws.nl.

Pinstoring voorbij

Door ANP

Een pinstoring in Nederland, die dinsdagochtend rond 06.00 uur ontstond, is opgelost. Dat zei een woordvoerder van Betaalvereniging Nederland. De storing heeft met name tankstations geraakt, aldus de zegsman.

De storing was het gevolg van een probleem bij een van de transactieverwerkers. Maar rond 08.30 uur konden technici dat verhelpen. ,,Behalve de betaalautomaten bij tankstations, functioneerden ook de terminals niet bij ongeveer duizend winkeliers. Maar omdat het zo vroeg in de ochtend plaatsvond, zullen weinigen hier last van hebben gehad. Winkels waren nog niet open.”

De problemen bij tankstations waren wel merkbaar. Op social media meldden sommige mensen problemen te hebben met betalen. Omroep Zeeland zei dat het in die provincie problemen opleverde, met name bij onbemande tankstations. Nieuwssite 1Limburg meldde ook telefoontjes te krijgen van mensen die niet konden pinnen bij tankstations.

Het bericht Pinstoring voorbij verscheen eerst op Nieuws.nl.

Ghosn verzet zich tegen langer voorarrest

Door ANP

De gevallen Nissan-topman Carlos Ghosn heeft bezwaar aangetekend tegen zijn verlengde voorarrest. De in Brazilië geboren Frans-Libanese zakenman is het niet eens met de beslissing van een Japanse rechter om hem nog eens tien dagen in de cel te houden, meldt persbureau Kyodo.

De rechter verlengde het voorarrest van Ghosn dinsdag nadat hij opnieuw was gearresteerd wegens het opgeven van een te laag inkomen de laatste drie jaar. Hij werd 19 november voor het eerst opgepakt. Toen ging het om hetzelfde vergrijp in de periode van 2010 tot en met 2015.

Ghosn blijft vastzitten zonder mogelijkheid om op borgtocht vrij te komen zo lang hij een verdachte blijft. Na een aanklacht duurt het in Japan doorgaans maanden tot een rechtszaak volgt. In die periode komen verdachten die hun onschuld volhouden doorgaans ook niet op borgtocht vrij.

Het bericht Ghosn verzet zich tegen langer voorarrest verscheen eerst op Nieuws.nl.

β€˜Bestelautoverkoop crisis nog niet te boven’

Door ANP

De verkoop van bestelauto’s en aanhangwagens zit sinds 2013 structureel in de lift, maar is de voorbije crisis nog niet geheel te boven. Volgens branchevereniging Bovag zijn in de maanden januari tot en met november al meer bestelauto’s verkocht in vergelijking met heel vorig jaar. De aanhangerverkoop ligt 7 procent hoger op jaarbasis.

In de eerste elf maanden van dit jaar werden 75.299 bestelauto’s verkocht. De Bovag verwacht dat de teller dit jaar stokt bij circa 78.000 bestelauto’s. De verkoop van aanhangers zal dit jaar rond de 22.500 uitkomen.

In 2008, het laatste jaar voor de crisis duidelijk voelbaar werd, werden bijna 85.000 bestelauto’s en 24.000 aanhangers aan de man gebracht. Op het dieptepunt in 2013 bedroeg de verkoop van bestelwagens 50.500 en aanhangers 14.000. Voor volgend jaar rekent Bovag op stabilisatie van de bestelautoverkopen op het niveau van dit jaar.

Volkswagen is dit jaar met een marktaandeel van 21 procent het populairste merk, gevolgd door Mercedez-Benz met een aandeel van 15 procent. Ford maakt met een marktaandeel van 13 procent de top drie compleet.

Het bericht ‘Bestelautoverkoop crisis nog niet te boven’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

Banken en automakers drukken Nikkei

Door ANP

De Japanse effectenbeurs is dinsdag licht lager geëindigd onder aanvoering van de Japanse banken en autofabrikanten. De andere beurzen in het Verre Oosten gingen overwegend omhoog na het late herstel op Wall Street. De winsten bleven wel beperkt door de aanhoudende handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China en de onzekerheid over het brexit-akkoord in Europa.

De Nikkei-index in Tokio sloot uiteindelijk 0,3 procent in de min op 21.148,02 punten. De Japanse banken stonden onder druk in navolging van de verliezen onder Europese en Amerikaanse sectorgenoten. Een vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU zonder akkoord zou slecht zijn voor de wereldeconomie, waardoor de Amerikaanse centrale bank de rentetarieven mogelijk minder snel zal verhogen. Mizuho Financial Group en Mitsubishi UFJ Financial Group verloren tot 2 procent.

De autobouwers Nissan en Subaru verloren 3,1 procent en 2,4 procent. De Amerikaanse autofabrikanten dringen er bij de Trump-regering op aan om de Amerikaanse automarkt niet verder open te stellen voor voertuigen van Japanse makelij totdat Japan ook de eigen markt meer toegankelijk maakt.

De Hang Seng-index in Hongkong noteerde tussentijds 0,1 procent in de min en de beurs in Shanghai won 0,2 procent. De All Ordinaries in Sydney eindigde 0,4 procent hoger. De Kospi in Seoul noteerde vlak. Samsung Biologics dikte bijna 18 procent aan. Het biotechnologiebedrijf van Samsung behoudt zijn notering aan de beurs. De handel in het aandeel was sinds 15 november onderbroken nadat de toezichthouder stelde dat het bedrijf de boekhoudregels rond de beursgang in 2016 zou hebben geschonden.

Het bericht Banken en automakers drukken Nikkei verscheen eerst op Nieuws.nl.

Aantal banen in energie fors toegenomen

Door ANP

Het aantal banen in de energiesector is in de afgelopen tien jaar flink toegenomen. Er kwamen 30.000 banen bij zodat er vorig jaar 148.000 voltijdsbanen waren in de bedrijfstak, becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Die groei komt op het conto van bedrijven die zich met hernieuwbare energie en energiebesparing bezighouden en met het aanleggen en onderhouden van netwerken, meldt het CBS. Tussen 2008 en 2017 ging het aantal banen in de hernieuwbare energie en energiebesparing omhoog van 35.000 naar 54.000. De netwerksector groeide van 18.000 banen in 2008 naar 31.000 vorig jaar.

De banengroei in de hernieuwbare energie is voor het grootste deel terug te voeren op elektrisch vervoer en zonne-energie. Bedrijven die zich bezighouden met onder meer biomassa en biogas sneden juist in hun personeelsbestand.

Het aantal banen in de conventionele energiesector ligt iets lager dan tien jaar geleden. Van 65.000 in 2008 groeide de sector tot 2014 gestaag door naar 80.000 banen. Daarna nam de werkgelegenheid echter snel af tot 63.000 banen vorig jaar.

Het bericht Aantal banen in energie fors toegenomen verscheen eerst op Nieuws.nl.

Banken bij verliezers op groen Wall Street

Door ANP

De aandelenbeurzen in New York zijn maandag met winsten gesloten. Aanhoudende handelsspanningen tussen de VS en China blijven het sentiment bepalen, evenals de dalende olieprijzen en de onzekerheid over de brexit-deal. Dat laatste zette vooral de financiële fondsen in New York onder druk.

De leidende Dow-Jonesindex sloot uiteindelijk met een winst van 0,1 procent op 24.423,26 punten. De brede S&P 500 eindigde de sessie met een plus van 0,2 procent op 2637,72 punten. De Nasdaq won 0,7 procent tot 7020,52 punten.

De spanningen tussen de VS en China staan nog altijd op de voorgrond na de arrestatie van een topbestuurder van Huawei. Maandag werd de hoorzitting hervat waarin wordt bepaald of Meng Wanzhou al dan niet op borgtocht vrijkomt.

Dat de Britse premier Theresa May een stemming over de brexit uitstelde, deed met name de bankaandelen geen goed. Een harde brexit zou slecht zijn voor de wereldwijde economische groei. Dat zou weer een reden voor de Federal Reserve kunnen zijn om de rentetarieven minder snel te verhogen. Wells Fargo, Bank of America, Citigroup en JPMorgan Chase verloren tot 2,9 procent.

Apple (plus 0,7 procent) maakte een eerder verlies meer dan goed na een uitspraak door een Chinese rechter in het nadeel van de techreus. Dat bericht werd door Qualcomm wereldkundig gemaakt. De chipreus (plus 2,2 procent) had in de Volksrepubliek een rechtszaak tegen Apple aangespannen wegens inbreuk op patentrechten. Ook andere chipmaker als Nvidia en Broadcom gingen vooruit. Facebook won 3,2 procent. Het bedrijf maakte meer ruimte vrij voor de inkoop van eigen aandelen.

Verder stonden defensiebedrijven als Lockheed Martin, Raytheon Co en Nothrop Grumman overduidelijk bij de winnaars. President Trump steunde het voorstel van een defensiebudget van 750 miljard dollar. GoPro verloor 1 procent. De maker van actiecamera’s verplaatst een deel van zijn productie van China naar de VS.

Een vat Amerikaanse olie kostte 3,4 procent minder op 50,84 dollar. Brentolie daalde 1,5 procent in prijs tot 60,76 dollar per vat. De euro noteerde op 1,1355 dollar, tegen 1,1369 dollar tijdens het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.

Het bericht Banken bij verliezers op groen Wall Street verscheen eerst op Nieuws.nl.

China verwijt Canada schenden van afspraken

Door ANP

China is boos op Canada vanwege de kwestie rond de opgepakte financieel directeur Meng Wanzhou van Huawei. Het Noord-Amerikaanse land zou bilaterale afspraken niet zijn nagekomen. Zo heeft Canada volgens China verzuimd het Chinese consulaat in te lichten over de arrestatie. Dit wordt door Canada overigens ontkend.

,,Als een Chinese burger door de Canadese regering wordt gearresteerd, moet de Canadese regering de Chinese ambassade onmiddellijk op de hoogte stellen”, zei een Chinese regeringswoordvoerder. ,,Dit heeft Canada nagelaten.” Canada zegt op zijn beurt dat het de Chinese gezanten op de dag van de arrestatie op de hoogte heeft gebracht.

Meng werd in Canada opgepakt voor uitlevering aan de Verenigde Staten, waar Huawei wordt verdacht van het schenden van handelssancties tegen Iran. Afgelopen weekend riep Peking afzonderlijk de ambassadeurs van Canada en de VS op het matje. China dreigt met maatregelen tegen Canada als Meng niet snel wordt vrijgelaten.

Het bericht China verwijt Canada schenden van afspraken verscheen eerst op Nieuws.nl.

Automakers VS eisen barrière voor Japanners

Door ANP

De Amerikaanse automarkt moet niet verder opengesteld worden voor voertuigen van Japanse makelij. Een Amerikaanse brancheorganisatie, die onder meer Ford, General Motors en Fiat Chrysler vertegenwoordigt, dringt er bij de regering-Trump op aan de regelingen niet te verruimen totdat Tokio laat zien dat het zich ook inzet voor een open markt.

Japan heeft een van de meest gesloten automarkten ter wereld. Vorig jaar verscheepten Amerikaanse automakers nog geen 20.000 voertuigen naar het land. Veiligheids- en brandstofnormen maken het voor Amerikaanse automakers bijkans onmogelijk om de markt te bestieren.

De VS werken aan een handelspact met Japan. Zolang de onderhandelingen lopen, slaan de landen elkaar niet om de oren met heffingen op auto’s. De American Automotive Policy Council heeft Trump en de zijnen aangeraden geen verdere concessies te doen, tenzij er duidelijke aanwijzingen zijn dat Japan ook zijn eigen markt meer openstelt voor Amerikaanse voertuigen.

Het bericht Automakers VS eisen barrière voor Japanners verscheen eerst op Nieuws.nl.

Portugal lost IMF-lening af

Door ANP

Portugal heeft de uitstaande leningen bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) afgelost. Het land maakte maandag de laatste tranche van 4,7 miljard euro over. Het land leunde sinds 2011 op de financiële steun van Europa en het IMF. Die voorzagen Portugal voor in totaal 78 miljard euro aan noodkredieten.

Portugal had tot 2024 de tijd om de schulden bij het IMF af te lossen. Dat ging om een bedrag van 26 miljard als onderdeel van het totale noodpakket. In 2015 kondigde Portugal aan de uitstaande leningen versneld terug te willen betalen. Daarmee bespaarde het land circa 1,2 miljard euro aan rentelasten.

Het land haalde eerder met succes miljarden op door de verkoop van staatsbezittingen, zoals het postbedrijf CTT-Correios de Portugal en activiteiten op het gebied van energie, verzekeringen en vliegvelden. Ook werd geld opgehaald op de financiële markten tegen gunstige tarieven.

Het bericht Portugal lost IMF-lening af verscheen eerst op Nieuws.nl.

Zaak preses Nissan ontaardt in vechtscheiding

Door ANP

De breuk tussen automaker Nissan en voormalig voorzitter Carlos Ghosn ontaardt in een heuse vechtscheiding. Beide kampen menen recht te hebben op ‘privébezittingen’ van de eerder gewipte preses. In eerste instantie gaat het om de boedel van een appartement van Ghosn aan het strand van Rio de Janeiro, zo blijkt uit rechtbankdocumenten.

De oud-preses probeert persoonlijke bezittingen als documenten, contant geld, kunstvoorwerpen en andere objecten te bemachtigen. Volgens Nissan behoren de spullen de automaker toe en bevat de woning bewijzen van financieel wangedrag door de voormalig voorzitter.

Het appartement in Rio werd in 2011 gekocht door een dochteronderneming van Nissan. Dit gebeurde na de opening van een Braziliaanse fabriek. Het appartement heeft drie kluizen. Deze zijn volgens Nissan nog niet geopend. Overigens had Ghosn toegang tot veel meer van dit soort woningen wereldwijd.

Ghosn zit momenteel vast in Japan. Hij is aangeklaagd vanwege valse verklaringen in financiële rapporten van het bedrijf. Ook wordt hem belastingfraude verweten.

Het bericht Zaak preses Nissan ontaardt in vechtscheiding verscheen eerst op Nieuws.nl.

AEX-index duikt weer onder de 500-puntengrens

Door ANP

De Europese beurzen zijn maandag stevig in het rood gesloten. Vooral tegen het einde van de sessie namen de graadmeters een duikvlucht. In Amsterdam zakte de AEX-index onder de 500-puntengrens. Dit gebeurde nadat de Britse premier Theresa May een stemming in het parlement over het brexit-akkoord uitstelde. Daarnaast deed de aanhoudende spanning tussen de VS en China het sentiment geen goed.

De AEX-index sloot 1,7 procent lager op 495,31 punten. De MidKap zakte 3 procent tot 646,08 punten. De beursgraadmeters in Parijs en Frankfurt leverden 1,5 procent in. Londen verloor 0,8 procent. De stemming over de brexit-deal werd voor onbepaalde tijd uitgesteld. Alles wees in de richting van een smadelijke nederlaag in het parlement.

Altice Europe was de grootste verliezer in de AEX met een min van bijna 8 procent. Het kabel- en telecomconcern kampte met de naweeën van een negatief analistenrapport van Moody’s. Alle AEX-fondsen eindigden de sessie in de min. Dat gold, op financieel dienstverlener Intertrust na, ook voor de bedrijven in de MidKap.

Bij de middelgrote fondsen sloot metalenspecialist AMG de rij met een verlies van 9,2 procent. Air France-KLM zag een eerdere winst ook meer dan verdampen. De luchtvaartonderneming, die vervoerscijfers over de maand november publiceerde, eindigde met een min van 1,2 procent.

In Frankfurt raakte BASF 3,8 procent kwijt. Het chemieconcern gaf een winstalarm vanwege lagere prijzen voor sommige chemicaliën. Branchegenoot Bayer verloor dik 4 procent. De activistische investeerder Elliott heeft zich ingekocht bij het chemieconcern en stuurt naar verluidt aan op opsplitsing van het bedrijf nu de overname van het Amerikaanse Monsanto is afgerond.

Deutsche Bank en Commerzbank verloren 5,6 en 3,2 procent. Volgens het Duitse blad Focus zou de Duitse regering openstaan voor een fusie tussen de twee grootste banken van Duitsland. Er zouden verschillende scenario’s zijn besproken.

De euro noteerde op 1,1369 dollar, tegen 1,1392 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 2 procent minder op 51,57 dollar. Brentolie daalde 1,4 procent in prijs tot 60,84 dollar per vat.

Het bericht AEX-index duikt weer onder de 500-puntengrens verscheen eerst op Nieuws.nl.

VNO-NCW omarmt bedenktijd van 250 dagen

Door ANP

Ondernemersorganisatie VNO-NCW steunt het voorstel van minister Sander Dekker van Rechtsbescherming om een wettelijke bedenktijd van 250 dagen in te voeren voor bestuurders van beursgenoteerde bedrijven. De regeling geeft de leiding van de bedrijven langer de tijd om bijvoorbeeld de argumenten voor en tegen een overname te staven.

Dekker gaf het voorstel vrijdag in consultatie. Door de nu geldende termijn van 180 dagen te verlengen is er meer tijd en rust om weloverwogen beslissingen te maken, is zijn argumentatie. Ook VNO-NCW vindt dat bestuurders en commissarissen van beursgenoteerde bedrijven bij grote strategische beslissingen niet voortdurend moeten worden opgejaagd door juridische procedures of de dreiging daarmee.

Aandeelhouders kunnen het bestuur van een Nederlandse beursvennootschap onder druk zetten om de strategie te wijzigen. Als het bestuur dit weigert, kan het leiden tot een verzoek om het ontslag van bestuurders of commissarissen. Ook kan een vijandig overnamebod het bestuur onder druk zetten.

Het bericht VNO-NCW omarmt bedenktijd van 250 dagen verscheen eerst op Nieuws.nl.

Gisteren β€” 10 December 2018Nieuws.nl Economie

GoPro haalt deel productie weg uit China

Door ANP

Maker van actiecamera’s GoPro verhuist een deel van zijn productie van China naar de Verenigde Staten. Het Amerikaanse bedrijf heeft geen trek in de ophanden zijnde extra heffingen op producten die voor de thuismarkt zijn bestemd.

De verhuizing van een deel van de productie zal komende zomer plaatsvinden. Voor de overige markten blijft het bedrijf de apparaten in China maken. De leiding van GoPro spreekt van een proactieve reactie op de huidige handelszorgen.

China en de VS sloegen elkaar de voorbije maanden om de oren met importtarieven. Sinds de recente ontmoeting tussen presidenten Donald Trump en Xi Jinping is er een ‘staakt-het-vuren’ tussen de landen van negentig dagen. De arrestatie van financieel topvrouw Meng Wanzhou van Huawei wakkerde de zorgen over de relatie tussen de landen wel weer aan. Meng werd in Canada opgepakt voor uitlevering aan de VS.

Het bericht GoPro haalt deel productie weg uit China verscheen eerst op Nieuws.nl.

Printerfabrikant OcΓ© haalt de broekriem aan

Door ANP

De Limburgse printerfabrikant Océ gaat de broekriem stevig aanhalen. Het bedrijf wil wereldwijd 10 procent zuiniger gaan werken wat neerkomt op een structurele besparing van 35 miljoen euro. De ingrepen zullen gepaard gaan met banenverlies. Aantallen wilde een woordvoerder niet noemen. In verschillende media wordt gerept over driehonderd arbeidsplaatsen die verloren gaan.

Eind januari komt Océ met details. De zegsman legde uit dat de aandacht binnen het bedrijf zal worden verschoven. Zo worden de uitgaven van de onderzoek en ontwikkelingsafdeling (R&D) beperkt. Daarentegen zal de verkoopafdeling meer aandacht krijgen.

Vooral de verkopen van de vier grote machines, die tussen de 700.000 en 1,3 miljoen euro kosten, blijven achter bij de verwachtingen. Het bedrijf geeft prioriteit aan het beter vermarkten van de apparaten. De ingrepen bij Océ zullen wereldwijd plaatsvinden. De printerfabrikant telt wereldwijd 3500 voltijdsbanen. Venlo is goed voor 2100 arbeidsplaatsen.

Het bericht Printerfabrikant Océ haalt de broekriem aan verscheen eerst op Nieuws.nl.

❌