[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Vandaag β€” 21 Februari 2019Nieuws.nl Economie

β€˜Nigeria eist miljarden van oliebedrijven’

Door ANP

Nigeria eist dat zes grote oliebedrijven 20 miljard dollar aan achterstallige belastingen en royalty’s betalen. Shell, Exxon, Chevron, Eni, Total en Equinor moeten allen tussen de 2,5 miljard en 5 miljard dollar betalen, zeiden bronnen binnen de Nigeriaanse regering en industrie tegen persbureau Reuters.

De achterstallige belastingen zouden aan de Nigeriaanse deelstaten verschuldigd zijn. De eis komt nadat de staten en de centrale overheid van het Afrikaanse land een akkoord bereikten over de verdeling van de inkomsten van de olieproductie in het land.

Het Noorse Equinor bevestigde dat het een claim heeft gekregen en stelt die aan te gaan vechten.

Het bericht ‘Nigeria eist miljarden van oliebedrijven’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

HEMA stapt over naar sector-cao

Door ANP

Werknemers van HEMA krijgen te maken met een andere cao. De winkelketen maakte bekend zijn personeel na afloop van de looptijd van de huidige cao op 31 maart onder te willen brengen binnen de cao Retail non-food.

Volgens de keten worden arbeidsvoorwaarden daarmee gelijkgetrokken met de rest van de retailmarkt en met die van de franchisenemers. Ook worden de kosten voor HEMA door de stap structureel verlaagd. De huidige HEMA-cao geldt voor het leeuwendeel van de werknemers.

Bij de HEMA werken in totaal 19.000 mensen, maar daar zitten ook de werknemers in het buitenland en het personeel van franchisenemers bij. Voor hen geldt de HEMA-cao niet. Bij het afsluiten van de HEMA-cao in de zomer van 2016 ging het 9000 werknemers.

Binnenkort gaat HEMA met partijen om tafel om tot een goede overgang te komen. Daarbij mikt HEMA naar eigen zeggen op een ,,gelijkwaardig arbeidsvoorwaardenpakket” voor de huidige medewerkers.

Het bericht HEMA stapt over naar sector-cao verscheen eerst op Nieuws.nl.

β€˜VW vreest miljardenstrop door tarieven VS’

Door ANP

Automaker Volkswagen vreest dat hogere importtarieven door de Verenigde Staten het bedrijf miljarden kan gaan kosten. Topman Herbert Diess bevestigde tegen de Britse zakenkrant Financial Times de conclusie van onderzoeksbureau Evercore ISI, die stelde dat VW in het ergste geval een extra kostenpost van 2,5 miljard euro te wachten staat.

Diess noemde de dreigende tariefverhoging in de Verenigde Staten de grootste zorg voor Europese automakers dit jaar. De VS dreigen het importtarief voor in Europa geproduceerde auto’s te verhogen naar 25 procent. De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft eerder al haar zorgen geuit in de richting van haar Amerikaanse collega Donald Trump. Die dreigde met importtarieven als er geen handelsovereenkomst wordt gesloten met de EU.

Volgens Diess helpen de dreigende tarieven ook niet bij het creëren van politieke stabiliteit. Zeker met het oog ook op de aanstaande brexit. ,,Het wordt weer spannend”, aldus Diess. ,,En de auto-industrie alleen kan het niet alleen oplossen.”

Het bericht ‘VW vreest miljardenstrop door tarieven VS’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

RELX koploper in hogere AEX

Door ANP

Het aandeel van informatieleverancier RELX was donderdag in trek op de Amsterdamse beurs na goed ontvangen resultaten. De cijfers van bouwer Heijmans vielen daarentegen in minder goede aarde. De stemming op de Europese beursvloeren was gemengd. Beleggers waren vooral in afwachting van de uitkomsten van het Amerikaans-Chinese handelsoverleg.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,2 procent hoger op 540,87 punten. De MidKap steeg 0,3 procent tot 763,60 punten. De beursgraadmeter in Londen zakte 0,7 procent. Parijs verloor 0,1 procent en Frankfurt klom 0,1 procent.

RELX ging aan kop bij de hoofdfondsen met een winst van 3,1 procent. De informatieleverancier heeft het voorbije jaar naar eigen zeggen wederom records in de boeken gezet. Het bedrijf kondigde tevens aan voor 600 miljoen pond eigen aandelen in te kopen. Kabel- en telecomconcern Altice Europe sloot de rij met een min van 1,8 procent.

Bij de kleinere bedrijven raakte Heijmans ruim 5 procent kwijt. De bouwer keert over het afgelopen jaar geen dividend uit, omdat het zijn balans verder wil versterken. Voor dit jaar voorziet het bedrijf een vergelijkbare omzet als in 2018. Op de lokale markt klom Neways 4,2 procent. De producent van elektronische componenten behaalde afgelopen jaar voor het eerst meer dan een half miljard euro aan omzet.

In Parijs vielen een besparingsplan en de resultaten van de Franse producent van buizen en voertuigonderdelen Vallourec (plus 23 procent) in de smaak. Het Britse nutsbedrijf Centrica werd 11 procent lager gezet na tegenvallende vooruitzichten. Barclays klom 3 procent. De Britse bank heeft een voorziening genomen in aanloop naar het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.

In Kopenhagen stelden de resultaten van containerrederij A.P. Møller-Maersk Group (min 9,6 procent) teleur. Danske Bank zakte 4 procent. De Amerikaanse beurswaakhond SEC doet onderzoek naar de witwaspraktijken bij de Deense bank.

De euro was 1,1351 dollar waard, tegen 1,1362 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,1 procent meer op 57,24 dollar. Brent zakte 0,1 procent in prijs tot 66,07 dollar per vat.

Het bericht RELX koploper in hogere AEX verscheen eerst op Nieuws.nl.

β€˜Huizenprijzen klimmen steeds moeizamer’

Door ANP

De stijging van de huizenprijzen in Nederland zal dit jaar minder uitbundig zijn dan in de afgelopen jaren. Ook de woningverkopen zakken waarschijnlijk verder, aldus economen van Rabobank in een nieuw rapport over de woningmarkt.

Vorig jaar werd een gemiddelde woning nog 9 procent duurder. Maar voor dit jaar voorspelt Rabobank een toename van de prijzen met 6 procent. In 2020 zal dat nog minder zijn, met 4 procent. Het aantal woningverkopen loopt sneller terug dan de economen eerder voorspelden. Zij schatten nu dat er dit jaar 205.000 woningen van eigenaar wisselen. Volgend jaar zal dat aantal nog verder zakken naar 195.000 huizen.

Het bericht ‘Huizenprijzen klimmen steeds moeizamer’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

Grootverbruikers: kwaliteit postdienst stabiel

Door ANP

De kwaliteit van de postbezorging is vorig jaar niet verbeterd, maar ook niet achteruit gegaan. Dat concluderen bedrijven die nog veel post versturen. Gemeten over een langere periode is volgens de ondernemingen, verenigd in de Vereniging Grootgebruikers Postdiensten (VGP), wel sprake van een verbetering.

De VGP doet ieder jaar onderzoek naar de kwaliteit van de postbezorging door PostNL en Sandd. De organisatie kijkt daarbij vooral of post op tijd wordt afgeleverd en of de poststukken überhaupt op de beoogde bestemming aankomen.

Bij de 24-uursdienst van PostNL constateerde de VGP een kleine achteruitgang bij de tijdige bezorging van post. De 72-uursdienst presteerde zowel bij de bezorgzekerheid als bij de tijdige postbezorging op hetzelfde niveau als in 2017. Concurrent Sandd verbeterde de score van zijn 24-uursdienst als het gaat om het op tijd afleveren van post. De 72-uursservice bleef op hetzelfde niveau als een jaar eerder steken.

Het bericht Grootverbruikers: kwaliteit postdienst stabiel verscheen eerst op Nieuws.nl.

Heijmans onderuit op Damrak

Door ANP

De aandelenbeurs in Amsterdam is donderdag met een kleine winst geopend. De andere Europese beurzen lieten een gemengd beeld zien. Beleggers bleven hopen op een positief verloop van de handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China. Op het Damrak ging Heijmans onderuit na een handelsbericht.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde enige minuten na de openingsbel 0,1 procent in de plus op 540,47 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 760,38 punten. De beursgraadmeter in Londen zakte 0,3 procent. Parijs bleef vlak en Frankfurt klom 0,3 procent.

Bij de kleinere bedrijven raakte Heijmans ruim 7 procent kwijt. De bouwer keert over het afgelopen jaar geen dividend uit, omdat het zijn balans verder wil versterken. Voor dit jaar voorziet het bedrijf een vergelijkbare omzet als in 2018.

RELX won 0,8 procent bij de hoofdfondsen. De informatieleverancier heeft het voorbije jaar naar eigen zeggen wederom records in de boeken gezet. Het bedrijf kondigde tevens aan dit jaar voor 600 miljoen pond eigen aandelen in te kopen.

Het bericht Heijmans onderuit op Damrak verscheen eerst op Nieuws.nl.

TenneT steekt miljarden in energietransitie

Door ANP

Netbeheerder TenneT heeft vorig jaar 2,3 miljard euro uitgetrokken voor kosten die samenhangen met de energietransitie in Nederland en Duitsland. Bij de overgang naar meer duurzame energiebronnen, zoals zon en wind, ontstaan grotere pieken en dalen op het net. Ook moeten onder meer nieuwe kabels worden aangelegd naar windparken en naar andere landen.

TenneT verwacht de komende tien jaar circa 35 miljard euro te investeren, waarvan 12 miljard in Nederland en 23 miljard in Duitsland. TenneT wil zich de komende tijd nog meer toeleggen op optimalisatie van het elektriciteitsnet.

,,Wij zien het als onze maatschappelijke verplichting en onze missie om het elektriciteitssysteem, tijdens en na de energietransitie, zo betrouwbaar en betaalbaar mogelijk te maken. Daarvoor moeten wij onze netten – op land en op zee – niet alleen fysiek blijven uitbreiden, maar de capaciteit van die infrastructuur ook beter en flexibeler benutten met behulp van technologie”, aldus topvrouw Manon van Beek.

TenneT kijkt terug op een sterk financieel jaar. De omzet steeg van 3,9 miljard naar 4,2 miljard euro, voornamelijk door hogere vergoedingen voor kosten voor het hoogspanningsnet. Het bedrijfsresultaat zakte van 897 miljoen naar 806 miljoen euro, maar dat kwam volgens TenneT door eenmalige posten. Exclusief die tegenvallers was sprake van een stijging met 10 procent.

Het bericht TenneT steekt miljarden in energietransitie verscheen eerst op Nieuws.nl.

Barclays zet geld opzij voor brexit

Door ANP

De Britse bank Barclays heeft een voorziening genomen in aanloop naar het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. De voorziening bedraagt 150 miljoen pond en is in het laatste kwartaal van vorig jaar in de boeken gezet.

,,We denken dat het verstandig is om dat te doen”, aldus topman Jes Staley in een toelichting op de jaarcijfers van het financiële concern. Hij wees op de grote onzekerheid rond de brexit en benadrukte dat Barclays een Britse bank is die zich ,,blijft inzetten voor het Verenigd Koninkrijk”.

Afgelopen jaar zette Barclays een winst in de boeken van 1,4 miljard pond, waarbij de divisie voor zakenbankieren zoals veel rivalen in het laatste kwartaal last had van de onrust op de beurzen. Dat was een jaar eerder nog een verlies van bijna 2 miljard pond. Destijds werd het resultaat flink geraakt door een eenmalige last.

Het bericht Barclays zet geld opzij voor brexit verscheen eerst op Nieuws.nl.

FNV naar rechter om cao Picnic-personeel

Door ANP

Vakbond FNV stapt naar de rechter om de supermarkt-cao af te dwingen voor personeel van Picnic. De bond stelde het bedrijf een ultimatum om met voorstellen te komen voor een cao, maar de onlinesupermarkt wil daar niet aan.

Volgens FNV betaalt Picnic zijn medewerkers structureel te weinig door de cao voor supermarktpersoneel niet toe te passen. Picnic vindt de collectieve arbeidsovereenkomst juist achterhaald. De cao zorgt volgens medeoprichter Michiel Muller bovendien voor scheve verhoudingen tussen medewerkers. ,,Een student die op zondag kan werken, verdient twee keer zoveel als een alleenstaande moeder met twee kinderen die alleen door de week kan werken.”

Muller vindt daarnaast dat de vakbond zijn bedrijf onterecht zwart maakt. Hij wijst op de banen die Picnic heeft gecreëerd. ,,Veel e-commercebedrijven besteden hun magazijnfunctie uit, soms aan buitenlandse bedrijven of bedrijven met alleen maar arbeidsmigranten of zzp’ers, hetgeen wij juist niet doen.”

Het bericht FNV naar rechter om cao Picnic-personeel verscheen eerst op Nieuws.nl.

Japanse beurs zet opmars voort

Door ANP

De Japanse aandelenbeurs zette donderdag de opmars voort. De hoop op een handelsakkoord tussen de Verenigde Staten en China gaf weer een positieve impuls op de beursvloeren. De twee economische grootmachten voeren deze week handelsgesprekken in Washington. Beleggers verwerkten daarnaast de notulen van de Federal Reserve, waaruit bleek dat de centrale bank geduldiger is geworden met nieuwe renteverhogingen.

De hoofdindex in Tokio, de Nikkei 225, eindigde 0,2 procent hoger op 21.464,23 punten. Het was de vierde winstbeurt op rij. Santen Pharmaceutical dikte 5 procent aan. Het Japanse farmaceutische bedrijf gaat eigen aandelen inkopen.

De andere belangrijke beursgraadmeters in het Verre Oosten gingen ook overwegend vooruit. De Hang Seng-index in Hongkong stond tussentijds 0,3 procent in de plus en de beurs in Shanghai won 0,9 procent. De Chinese computermaker Lenovo maakte een koerssprong van bijna 11 procent na beter dan verwachte kwartaalcijfers.

De Kospi in Seoul zakte 0,1 procent. Het Zuid-Koreaanse technologieconcern Samsung zakte 0,2 procent na lancering van de nieuwe serie van Galaxy smartphones. De All Ordinaries in Sydney sloot 0,7 procent hoger onder aanvoering van de Australische banken.

Het bericht Japanse beurs zet opmars voort verscheen eerst op Nieuws.nl.

T-Mobile Nederland krijgt er meer klanten bij

Door ANP

T-Mobile Nederland heeft er vorig jaar opnieuw meer klanten bijgekregen. Volgens topman Søren Abildgaard was er sprake van goede resultaten en hij is enthousiast over de nieuwe kansen voor zijn bedrijf door de recente samensmelting met Tele2. Zo kondigde T-Mobile eerder deze week aan eind 2020 een landelijk dekkend 5G-netwerk te willen hebben.

Het mobiele klantenbestand in Nederland groeide vorig jaar met 4 procent naar ruim 4 miljoen. Bij de vaste verbindingen was sprake van een groei met 26 procent naar 241.000 stuks. Abildgaard benadrukt dat er bij zijn bedrijf nu al acht kwartalen op rij sprake is van klantengroei.

Als gevolg van veranderde regelgeving en boekhoudstandaarden liep de omzet van T-Mobile Nederland vorig jaar wel iets terug, met 2 procent naar 1,3 miljard euro. Gecorrigeerd voor die effecten ging het om een plus van 2 procent. Het bedrijfsresultaat kwam uit op 425 miljoen euro en dikte geschoond van de regelgevingseffecten met 11 procent aan.

De cijfers zijn overigens exclusief Tele2. De fusie van de Nederlandse onderdelen van telecombedrijven T-Mobile en Tele2 werd begin dit jaar pas afgerond. Daarmee is een grotere speler op de Nederlandse markt ontstaan. Samen denken de partijen beter de concurrentie te kunnen aangaan met rivalen als KPN en VodafoneZiggo.

Den Haag wil de eerste Nederlandse stad worden met het supersnelle mobiele netwerk 5G. Daarvoor werkt de gemeente samen met T-Mobile. Het telecombedrijf begint dit jaar al met de uitrol van de eerste locaties met een 5G-verbinding. Om het netwerk ook daadwerkelijk in de lucht te krijgen moet T-Mobile nog wel de daarvoor benodigde 5G-frequenties bemachtigen, op een speciaal hiervoor opgezette veiling. Abildgaard voorziet hierbij geen problemen.

Het bericht T-Mobile Nederland krijgt er meer klanten bij verscheen eerst op Nieuws.nl.

Groeiend Coolblue opent meer stenen winkels

Door ANP

Webwinkel Coolblue gaat dit jaar vijf nieuwe stenen winkels openen in Nederland en België. Daarmee wil het bedrijf, dat vorig jaar de resultaten opvoerde, verder groeien. Coolblue wil zich geografisch vooral richten op Wallonië, waar de webwinkel nog niet zo sterk vertegenwoordigd is, zegt topman Pieter Zwart in een toelichting op de jaarcijfers van het bedrijf en een vooruitblik op het komend jaar.

Coolblue heeft nu negen stenen filialen. Daar komt in ieder geval een winkel in Tilburg bij, de andere locaties wil het bedrijf nog niet prijsgeven. De positie in Wallonië wordt in ieder geval versterkt. ,,Daar zijn we nog niet goed vertegenwoordigd. Als je mij was zou je daar dan ook winkels willen openen”, aldus de bestuurder. Een uitbreiding buiten Nederland en België is nog niet aan de orde.

Verder moeten klanten nog meer service krijgen. Zo wil Coolblue naast het thuis installeren van televisies, wasmachines en wasdrogers ook keukenapparatuur gaan inbouwen. Bovendien moeten klanten uit nog meer tijden kunnen kiezen voor de bezorging en installatie van hun bestellingen.

Coolblue voerde de omzet afgelopen jaar op. Onder meer de Engelse versie van de website, waarmee meer mensen in Nederland en België worden bereikt, heeft daaraan bijgedragen. Ook de winst ging flink omhoog. De omzet kwam in 2018 uit op een kleine 1,4 miljard euro. Daarvan kwam iets meer dan 1 miljard euro uit Nederland en 347 miljoen euro uit België. Een jaar eerder bedroegen de opbrengsten nog zo’n 1,2 miljard euro. Onder de streep bleef daar 12,1 miljoen euro van over, tegen 9,1 miljoen euro in 2017.

Het bericht Groeiend Coolblue opent meer stenen winkels verscheen eerst op Nieuws.nl.

Werkloosheid stabiel op 3,6 procent

Door ANP

Het werkloosheidspercentage is in januari gestabiliseerd ten opzichte van een maand eerder, op 3,6 procent. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In de eerste maand van het jaar waren er 329.000 werklozen. Vorige maand hadden bijna 8,9 miljoen mensen betaald werk. Het aantal 15- tot 75-jarigen met betaald werk is de afgelopen drie maanden met gemiddeld 18.000 per maand toegenomen, zo merkt het statistiekbureau daarbij op.

Bijna 4,1 miljoen mensen hadden om uiteenlopende redenen geen betaald werk. Onder hen dus de 329.000 mensen die aangaven recent naar werk te hebben gezocht en daarvoor ook direct beschikbaar te zijn.

De rest van deze groep niet-werkenden, ruim 3,7 miljoen, bestond uit mensen die niet recent hebben gezocht of bijvoorbeeld niet direct voor werk beschikbaar waren. Hun aantal is de laatste drie maanden met gemiddeld 11.000 per maand afgenomen, zo meldt het CBS. Uitkeringsinstantie UWV registreerde eind januari 279.000 lopende ww-uitkeringen.

Het bericht Werkloosheid stabiel op 3,6 procent verscheen eerst op Nieuws.nl.

β€˜Recordomzet door elektrische auto’s’

Door ANP

De recordomzet uit de verkoop van nieuwe personenauto’s vorig jaar is te danken aan de elektrische auto’s. Dat stelt het Economisch Bureau van ING. De run op dure elektrische auto’s voordat begin dit jaar de bijtellingsregels veranderden, hielpen de omzet van nieuwe wagens naar ruim 15 miljard euro.

Van dat bedrag was 1,8 miljard afkomstig van elektrische auto’s die gemiddeld 74.000 euro kostten. Voor normale en hybride auto’s lag de gemiddelde aanschafprijs op 33.800 euro.

Dit jaar komen er volgens de economen van ING meer betaalbare elektrische auto’s op de markt, waardoor het marktaandeel van elektrisch aangedreven personenauto’s verder al stijgen van 5,2 procent vorige maand. De elektrische auto is nu nog vooral interessant voor zakelijke rijders en daarvan zullen er steeds meer één binnen hun leasebudget kunnen vinden. In januari daalde de gemiddelde prijs van een elektrische auto al naar 43.000 euro. De gemiddelde aanschafprijs van een zakelijke auto ligt op 36.000 euro.

Bedrijven zien volgens een onderzoek van Kantar TNS in opdracht van ING hun werknemers vaker graag volledig elektrisch rijden. Van de ruim duizend ondervraagde ondernemingen vond bijna een kwart dat een auto van de zaak elektrisch moet zijn. Ruim een derde is het daar niet mee eens, de rest heeft geen mening.

Het bericht ‘Recordomzet door elektrische auto’s’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

Samsung komt met vouwtelefoon van 1980 dollar

Door ANP

Samsung heeft woensdag zijn nieuwste smartphone onthuld. Het is de Galaxy Fold, een toestel waarvan het scherm uitgevouwen en weer ingeklapt kan worden. De telefoon kost minstens 1980 dollar. Het toestel is ongeveer twee keer zo duur als de iPhone XS Max die Apple vorig jaar op de markt bracht.

Het toestel zit tussen een smartphone en een tablet in. Als het toestel is opgevouwen, is de voorkant de feitelijke telefoon waarmee iemand kan bellen en kan internetten. Maar als hij wordt opengevouwen als een boek, wordt de binnenkant het toestel. Hij is zo gemaakt dat apps dan automatisch binnenin verder gaan. Op het grote, uitgeklapte scherm kunnen gebruikers drie apps tegelijk open hebben staan.

Samsung lanceerde daarnaast een nieuwe ‘reguliere’ smartphone, de Galaxy S10. Daar komen drie varianten van, waarvan een speciaal gemaakt is voor supersnelle 5G-netwerken. De toestellen kosten 750 tot 1000 dollar. Verder presenteerde de Zuid-Koreaanse gigant een smartwatch (Galaxy Watch Active), een fitnessbandje (Galaxy Fit) en draadloze koptelefoons (Galaxy Buds).

Het bericht Samsung komt met vouwtelefoon van 1980 dollar verscheen eerst op Nieuws.nl.

Bescheiden winsten op rustig Wall Street

Door ANP

De aandelenbeurzen in New York hebben woensdag kleine winsten geboekt. Beleggers reageerden op de notulen van de laatste vergadering van de Federal Reserve. Ook blijven ze kijken naar Washington waar de Verenigde Staten en China hun handelsgesprekken voortzetten. Verder kwam navigatiespecialist Garmin met cijfers.

De Dow-Jonesindex sloot 0,2 procent hoger op 25.954,44 punten. De brede S&P 500 ging eveneens 0,2 procent omhoog tot 2784,70 punten. Technologiebeurs Nasdaq dikte een fractie aan tot 7489,07 punten.

Uit de Fed-notulen bleek dat de beleidsbepalers hebben gekozen voor een pas op de plaats vanwege risico’s voor de Amerikaanse economie. Die komen vooral uit het buitenland, maar ook de beweeglijkheid op de financiële markten speelde een rol. De centralebankiers zijn het er nog niet over eens hoeveel rentestappen dit jaar nodig zijn.

De handelsgesprekken met China leiden vorige week tot duidelijke plussen na positieve berichten van beide partijen. Handelaren kijken daarom ook nu weer reikhalzend naar berichten over een mogelijke oplossing van het slepende handelsconflict tussen de twee landen.

Navigatiespecialist Garmin maakte goede sier met zijn vierdekwartaalcijfers en werd 17 procent meer waard. De branchegenoot van TomTom voerde de omzet en winst op, ondanks sterk teruglopende opbrengsten van de autotak. Supermarktreus Walmart stond 2,3 procent lager. De beoogde overname van de Britse supermarktketen Sainsbury’s door Walmart-dochter Asda stuit op bezwaren van de mededingingsautoriteit van het Verenigd Koninkrijk die bang is voor hogere prijzen.

Southwest waarschuwde voor een lagere omzetgroei per beschikbare stoel en gevlogen mijl dan aanvankelijk geraamd. De luchtvaartmaatschappij wijt die tegenvaller aan de shutdown. Het aandeel zakte 5,7 procent. En WW, voorheen Weight Watchers, jojode na een flinke tik een dag eerder, toen het aandeel een afwaardering van JPMorgan kreeg. WW ging 5,4 procent omhoog.

De euro was 1,1341 dollar waard, tegen 1,1362 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen eerder op de dag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,5 procent tot 56,92 dollar. Brent werd 0,9 procent duurder op 67,04 dollar per vat.

Het bericht Bescheiden winsten op rustig Wall Street verscheen eerst op Nieuws.nl.

Europese beurzen hoger de dag uit

Door ANP

De AEX-index op Beursplein 5 is woensdag licht hoger geëindigd. Ook elders in Europa gingen de beurzen met winst de handelssessie uit. Beleggers op het Damrak kregen onder meer de cijfers van Wolters Kluwer, ASR, BAM, Besi en Air France-KLM voor de kiezen. Verder keken ze naar de handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China.

De AEX-index sloot 0,4 procent in de plus op 540,03 punten. De MidKap steeg 1,8 procent tot 761,40 punten. De beursgraadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt gingen tot 0,8 procent omhoog.

Bij de hoofdfondsen stond informatieleverenacier Wolters Kluwer bij de hoogste stijgers met een winst van 2,1 procent. Het bedrijf worstelde vorig jaar met wisselkoerseffecten, maar wist op eigen kracht een hogere omzet in de boeken te zetten. Het concern koopt ook voor 250 miljoen euro eigen aandelen in. Verfconcern AkzoNobel noteerde ex-dividend en zakte 3 procent.

Bij de middelgrote bedrijven vielen de resultaten van bouwer BAM (plus 7,1 procent) en chipbedrijf Besi (plus 3,5 procent) in goede aarde. Air France-KLM werkte een eerder verlies weg en won meer dan 6 procent. De luchtvaartcombinatie heeft het afgelopen jaar financieel minder gepresteerd dan een jaar eerder. Vooral stakingen bij Air France en een hogere brandstofrekening waren daar debet aan.

Laadpalenfabrikant Alfen boekte meer omzet, maar een lagere winst en zakte 3,4 procent bij de kleinere bedrijven.

Elders in Europa waren de ogen gericht op UBS, dat 2,5 procent verloor in Zürich. De Zwitserse bank heeft een boete gekregen van ruim 3,7 miljard euro in een Franse belastingontduikingszaak. Ook moet het financiële concern 800 miljoen euro aan schadevergoeding betalen aan de Franse staat. UBS gaat in beroep tegen het vonnis.

De Britse retailer Sainsbury kelderde bijna 19 procent in Londen. De Britse mededingingsautoriteit heeft zorgen geuit over de geplande overname van Asda door Sainsbury. In Stockholm raakte Swedbank zo’n 14 procent kwijt. De Zweedse bank is mogelijk ook betrokken bij het grote witwasschandaal bij zijn Deense branchegenoot Danske Bank.

De euro was 1,1362 dollar waard, tegen 1,1333 dollar dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,8 procent tot 57,12 dollar. Brent werd 1 procent duurder op 67,11 dollar per vat.

Het bericht Europese beurzen hoger de dag uit verscheen eerst op Nieuws.nl.

Wall Street blijft dicht bij huis

Door ANP

De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met kleine plussen aan de handelssessie begonnen. Beleggers zoeken naar richting nu handelsgesprekken tussen China en de Verenigde Staten deze week een vervolg krijgen in Washington. Verder wordt er uitgekeken naar de notulen die de Federal Reserve publiceert. Op het bedrijvenfront kwam navigatiespecialist Garmin met cijfers.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na de openingsbel 0,1 procent in de plus op 25.907 punten. De brede S&P 500 ging ook 0,1 procent omhoog tot 2781 punten. Technologiebeurs Nasdaq steeg 0,2 procent tot 7498 punten.

Vorige week gaven zowel Chinese als Amerikaanse handelsdelegaties hoog op over de vooruitgang bij onderhandelingen in Peking over het conflict tussen de twee economische kemphanen. Het optimisme zorgde voor duidelijke winsten op Wall Street.

Navigatiespecialist Garmin maakte goede sier met zijn vierdekwartaalcijfers en werd in de eerste handelsminuten bijna 12 procent hoger gezet. De branchegenoot van TomTom voerde de omzet en winst op, ondanks sterk teruglopende opbrengsten van de autotak.

Supermarktreus Walmart stond na enkele minuten handel 0,5 lager. De beoogde overname van de Britse supermarktketen Sainsbury’s door Walmart-dochter Asda stuit op een aantal bezwaren van de mededingingsautoriteit van het Verenigd Koninkrijk. De marktwaakhond vreest dat verminderde concurrentie tot hogere prijzen leidt en betwijfelt of de afstoting van filialen die zorgen kan wegnemen.

Het bericht Wall Street blijft dicht bij huis verscheen eerst op Nieuws.nl.

Miljardenboete voor Zwitsers bank UBS

Door ANP

De Zwitserse bank UBS heeft een boete gekregen van ruim 3,7 miljard euro in een Franse belasting- en witwaszaak. Ook moet het financiële concern 800 miljoen euro aan schadevergoeding betalen aan de Franse staat. Volgens de rechter in Parijs heeft UBS rijke Fransen geholpen bij het ontduiken van belasting door het geld op geheime Zwitserse bankrekeningen te zetten.

Het gaat om een zaak die de bank al jaren achtervolgt. Volgens de rechter betreft het ,,criminele wandaden van uitzonderlijk ernstige aard”, vandaar dat de straf zo hoog is uitgevallen. De bank zou ook een rol hebben gespeeld bij het witwassen van het geld.

UBS is het niet met het vonnis eens en gaat in beroep. Naar eigen zeggen hebben de Zwitsers geen enkele wet overtreden. De rechter zou Franse wetgeving hebben toegepast op handelingen van de bank in Zwitserland, en dat klopt volgens UBS niet.

Frankrijk treedt al langer hard op tegen belastingfraude via Zwitserland. Eerder resulteerde dit onder meer in een schikking ter waarde van 300 miljoen euro met de Britse bank HSBC. De Franse oud-staatssecretaris Jérôme Cahuzac (Begroting) moest zelfs een paar jaar de cel in omdat hij spaargeld voor de fiscus verborgen hield.

De Franse tak van UBS heeft los van de megaboete voor UBS als geheel ook nog een eigen boete gekregen, van 15 miljoen euro. Het onderdeel werd beschuldigd van medeplichtigheid aan de verboden praktijken van het moederconcern uit Zürich.

Het bericht Miljardenboete voor Zwitsers bank UBS verscheen eerst op Nieuws.nl.

❌