[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
OuderNRC Buitenland

Wederom steekpartijen in IsraΓ«l: minstens twee doden

Door Frank Huiskamp

Bij twee nieuwe steekpartijen in Jeruzalem zijn minstens twee mensen gedood en twintig anderen gewond geraakt. Ook in de centraal gelegen stad Raanana vonden twee steekincidenten plaats. Het is de meest serieuze reeks aanvallen in een maand van geweld.

In Jeruzalem schoten en staken twee personen buspassagiers neer. Beiden werden aangehouden, een van hen werd gedood, schrijft persbureau AP. Bijna tegelijkertijd vond er een steekpartij plaats bij een bushalte in een ander deel van de stad. De dader werd gedood.

Bloedige maand

Sinds Rosj Hasjana vorige maand, het joodse nieuwjaar, zijn er al zeven Israëliërs gedood en tientallen gewond geraakt bij een schietpartij, een steniging en een serie steekpartijen. In dezelfde periode zijn er minstens 27 Palestijnen gedood door Israëliërs, onder wie elf die door Israël als daders van aanvallen werden gezien. De andere Palestijnen kwamen om het leven bij gevechten met Israëlische strijdkrachten. Honderden Palestijnen zijn bij zulke confrontaties de afgelopen maand gewond geraakt.

Geen hoop, dus rellen

Waar het geweld zich aanvankelijk nog concentreerde rond Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever, vinden er de afgelopen dagen ook steekpartijen plaats op andere plekken in Israël. Een van de concrete aanleidingen voor het geweld was Palestijnse woede over Israëlische soldaten die de Al-Aqsa-moskee op de Tempelberg, heilig voor zowel joden als moslims, betraden.

Palestijnen noemen ook de brandstichting door Joodse kolonisten waarbij drie maanden geleden van één Palestijns gezin omkwamen. Maar volgens onze correspondent Derk Walters zijn dat slechts aanleidingen, “vonkjes die een huis vol gas doen ontploffen”, zo schrijft hij vandaag in NRC.

Hamas noemde de gebeurtenissen vorige week een intifada, een grootste Palestijnse opstand waarvan er al twee eerder waren, in 1987 en 2000. Politiek leider Ismail Haniyeh riep op deze uit te breiden. Maar volgens het Israëlische leger is er nog geen draagvlak voor zo’n brede volksopstand. Premier Benjamin Netanyahu pakt het geweld intussen hard aan, iets wat volgens Palestijnen eerder het tegenovergestelde effect kan hebben.


Lees verder op nrc.nl…
 • 13 Oktober 2015 om 10:52

Boek-fabrikant: raket MH17 kwam uit OekraΓ―ne

Door Sam de Voogt

Vlucht MH17 is geraakt door een oud model Boek-raket, afgevuurd door Oekraïne. Dat zegt de Russische wapenfabrikant Almaz-Antey die de Boek-raketten maakt. Volgens onderzoek van de Russen kan de raket niet vanuit Snizhne zijn afgevuurd, dat destijds in handen van de pro-Russische rebellen was.

Het bedrijf, dat gecontroleerd wordt door de Russische staat, presenteerde zojuist haar bevindingen. De resultaten staan haaks op de vermoedelijke uitkomsten die de Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) vanmiddag zal presenteren. Het vliegtuig zou zijn neergeschoten bij de plaats Zarotsjsjenskoje door het type 9M38, een oud type Sovjet-raket dat wordt gebruikt door het Oekraïense leger.

Onze correspondent Steven Derix is bij de persconferentie in Moskou, waar volgens hem vooral buitenlandse journalisten aanwezig zijn:

Twitter avatar StevenDerix Steven Derix Russen deden live test om te bewijzen dat conclusies Onderzoeksraad over #MH17 niet kloppen. http://t.co/8bgakWbSKW

De onderzoeksresultaten van Almaz-Antey:

Resultaten Almaz-Antey

Bekijk de presentatie van Almaz-Antey in slides hier

Vergissing

De meeste signalen wijzen op de conclusie dat vlucht MH17 in de namiddag van 17 juli 2014 bij vergissing is neergeschoten door pro-Russische separatisten. Zij waren betrokken bij een gewapend conflict met het Oekraïense leger. De separatisten zouden kort voor de crash de beschikking hebben gekregen van een Boek-raketinstallatie uit Rusland.

Een raket zou zijn gelanceerd vanaf een tarweveld ten zuiden van de plaats Snizhne, tussen het dorp Pervomaisk’yi en het gehucht Rode Oktober. Het tarweveld, op ongeveer dertig kilometer van de laatst bekende positie van het toestel, kwam in beeld door foto’s die een inwoner van het plaatsje Torez enkele minuten na de crash maakte, met een rookpluim die verdacht veel lijkt op het spoor van een afgeschoten Boekraket. Ook publiceerde de VS kort na de crash een satellietfoto van deze locatie.

Nederlands rapport verschijnt vanmiddag

Vanmiddag verschijnt het onderzoeksrapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) naar de toedracht van de crash van MH17. Op 17 juli 2014 kwamen 298 mensen om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

Het onderzoeksrapport beantwoordt vier vragen: wat de toedracht is van de crash, waarom het toestel over Oost-Oekraïne vloog, waarom niet direct na de ramp bekend was wie er in het vliegtuig zat en wat de slachtoffers gemerkt hebben van de crash. Op de schuldvraag gaat het OVV niet in. Daarover gaat een internationaal team van openbaar aanklagers, het Joint Investigation Team (JIT) onder leiding van Nederland. Hun bevindingen worden naar verwachting in de loop van 2016 gepresenteerd.


Lees verder op nrc.nl…
 • 13 Oktober 2015 om 10:20

Al-Nusra wil vergelding voor Russische acties in SyriΓ«

Door Laura Klompenhouwer

De leider van Jabhat Al-Nusra, de Syrische tak van Al-Qaeda, roept strijders op de aanvallen op te voeren tegen alawieten, de religieuze shi’itische gemeenschap waar president Assad toe behoort. Abu Mohammed al-Golani riep ook op tot vergeldingsacties tegen de Russische luchtaanvallen in Syrië, meldt persbureau Reuters.

Rusland gaat spijt krijgen van de “nieuwe invasie” op een manier die de nederlaag in Afghanistan zal doen verbleken, liet Golani weten. De Russische luchtaanvallen zijn volgens hem niet gericht tegen de sunnitische terreurgroep Islamitische Staat, maar tegen andere groeperingen die strijden tegen Assad. Golani verwees met zijn waarschuwing naar de Afghaanse Oorlog die begon na de invasie van Afghanistan door de Sovjet-Unie in 1979 en tien jaar later eindigde met terugtrekking van de sovjettroepen.

Rusland begon zo’n anderhalve week geleden met de luchtaanvallen in Syrië. Die zijn bedoeld om bondgenoot Assad in het zadel te houden.


Lees verder op nrc.nl…
 • 12 Oktober 2015 om 23:20

Permanente bewaking op Julian Assange opgeheven

Door Marissa van Loon

De ambassade van Ecuador, waar WikiLeaks-oprichter Julian Assange al drie jaar ondergedoken zit, wordt niet meer permanent bewaakt door de politie. Wel blijven zij er “alles aan doen” om Assange te arresteren, meldt persbureau AP. In welke vorm de bewaking blijft, maakte de politie niet bekend.

Assange verblijft al twee jaar in de ambassade van Ecuador in Londen om uitlevering aan Zweden te voorkomen. Doordat het Europese arrestatiebevel van kracht blijft zal hij naar alle waarschijnlijkheid daar blijven.

In een verklaring laat de politie van Londen weten dat het nog steeds prioriteit is om Assange te arresteren en te ondervragen over verkrachting. In een verklaring zei de politie:

Bewaking kostte al 17,6 miljoen euro

De 24-uursbewaking was omstreden omdat het erg kostbaar is. De bewaking van de Ecuadoraanse ambassade kostte tussen 2012 en 2014 al 7,1 miljoen pond (10 miljoen euro). De staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, Hugo Swire, noemde dat “erg onbevredigend en duur”. Volgens AP kost de operatie inmiddels al meer dan 11 miljoen pond (17,6 miljoen euro).

Onze correspondent in Londen, Titia Ketelaar, vraagt zich af of Assange nu naar buiten zal komen.

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Politie Londen gaat weg bij ambassade Ecuador, waar #Assange zich verschuilt. Bewaking kostte >£12m. Grt vraag: komt hij nu naar buiten?

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Betekent immers niet dat uitleveringsverzoek Zweden is opgeheven. Plus: hij overtrad voorwaarden borgtocht. Arrestatie kan dus nog #Assange

Patstelling sinds 2012

Assange zit sinds juni 2012 in de Ecuadoraanse ambassade in Londen. Twee maanden later besloot Ecuador Assange asiel te verlenen. Hij kan de ambassade echter niet verlaten. Zodra hij dat doet, zal hij aan Zweden worden uitgeleverd, waar hij zal worden gehoord in een verkrachtingszaak. Volgens Assange is die zaak echter politiek gemotiveerd. Hij denkt dat Zweden hem aan de VS zal uitleveren, waar hij wordt beschuldigd van het publiceren van staatsgeheimen. WikiLeaks lekte tienduizenden geheime documenten, onder meer doorgespeeld door de Amerikaanse soldaat Chelsea Manning, die is veroordeeld tot 35 jaar celstraf.

WikiLeaks is een site voor klokkenluiders uit overheidsinstellingen en bedrijven. Zij kunnen op de site anoniem documenten plaatsen. Het doel is om misstanden aan de kaak te stellen.

Lees ook: Assange rent de uren weg op zijn loopband over hoe de zaak verjaart en wat Assange al die tijd doet.

Lees verder op nrc.nl…
 • 12 Oktober 2015 om 16:35

Amerikaanse jager die Cecil de leeuw doodde niet vervolgd

Door Laura Klompenhouwer

De Amerikaanse tandarts die afgelopen zomer in Zimbabwe de bekende leeuw Cecil doodde, wordt daar niet voor vervolgd. Jager Walter Palmer bleek toch over de benodigde papieren en vergunningen te beschikken.

De Zimbabweaanse milieuminister Oppah Muchinguri-Kashiri heeft vandaag verklaard dat de openbaar aanklager geen bewijs heeft gevonden voor illegale praktijken, meldt persbureau Reuters. “Alle papieren waren in orde.”

De tandarts moest onderduiken, nadat foto’s waarop hij trots poseerde met de dode leeuw massaal op sociale media werden gedeeld, onder meer door dierenrechtenorganisatie PETA. Palmer zei dat hij pas na afloop van de jacht wist dat de doodgeschoten leeuw Cecil was. Hij zou vijftigduizend dollar hebben betaald voor zijn jachtuitstapje.

Koning van Hwange

Autoriteiten in Zimbabwe lieten eind juli weten een procedure te beginnen om de Verenigde Staten om uitlevering van Palmer te vragen. Het verhaal was toen dat Palmer illegaal zou hebben gehandeld en zich schuldig zou hebben gemaakt aan stroperij.

Cecil was de koning van safaripark Hwange, in het westen van Zimbabwe. Hij maakte tussen 1999 en 2004 deel uit van wetenschappelijk onderzoek van de universiteit van Oxford naar de conservatie van leeuwen in het land. De hoogbejaarde Cecil was bovendien bekend bij Johnny Rodriques, Zimbabwes actiefste natuurbeschermer en iemand die alle grote media op zijn mailinglist heeft staan.


Lees verder op nrc.nl…
 • 12 Oktober 2015 om 15:56

Twee zonen van voormalig Egyptisch president Mubarak vrij

Door Laura van der Reijden

De rechtbank in Kairo heeft vandaag de twee zonen van Egyptisch oud-president Hosni Mubarak vrijgelaten. De broers, Alaa en Gamal, zijn nog in afwachting van een hoger beroep, maar hoeven het vonnis niet in hechtenis af te wachten.

De Mubarak-broers zouden miljoenen euro’s hebben verduisterd. Zo wilden ze geld voor de renovatie van presidentiële paleizen gebruiken voor het opknappen van hun eigen huizen. Vandaag oordeelde de rechtbank dat de broers hun celstraf al hebben uitgezeten tijdens het wachten op hun hoger beroep, meldt AP.

De presidentiële-paleizenaffaire

In mei van dit jaar werden Gamal, ooit beoogd opvolger van zijn vader, en zijn broer Alaa, een rijke zakenman, veroordeeld tot drie jaar cel. De broers werden voor het eerst opgepakt twee maanden na Hosni Mubaraks aftreden tijdens de Arabische Lente in april 2011. De afgelopen vier jaar brachten Alaa en Gamal vooral in de cel door. In januari kwamen ze even vrij, maar na het vonnis in mei gingen ze weer de gevangenis in. Hosni Mubarak (87) zelf verblijft nog in een militair ziekenhuis in een buitenwijk van Kairo.

Dat de vervolging van oud-president Mubarak en zijn zoons is vastgelopen, past in de terugkeer van het oude, autocratische Egypte. Toch zijn er binnenkort parlementsverkiezingen in Egypte. Op 17 en 18 oktober kunnen Egyptenaren in het buitenland stemmen in de eerste ronde en op 18 en 19 oktober stemgerechtigden in Egypte zelf.


Lees verder op nrc.nl…
 • 12 Oktober 2015 om 14:53

Turkije: IS belangrijkste verdachte aanslag in Ankara

Door Carlijn Vis

Islamitische Staat is de belangrijkste verdachte in het Turkse onderzoek naar de dubbele bomaanslag zaterdag in Ankara. Dat heeft de Turkse premier Ahmet Davutoglu gezegd tijdens een interview met de Turkse zender NTV. IS zou volgens Turkse autoriteiten doelwitten in Turkije kiezen omdat het land sinds de zomer actief meedoet aan de internationale coalitie tegen IS.

De twee bommen gingen af aan het begin van een grote vredesdemonstratie. Volgens het ministerie kwamen daarbij zeker 97 mensen om het leven, de pro-Koerdische partij HDP heeft het over 128 doden. Ruim 200 mensen verkeren nog in kritieke toestand.

Verkiezingen beïnvloeden

Davutoglu denkt dat de aanslag een poging was om de verkiezingen, die op 1 november worden gehouden, te beïnvloeden. Hij zei dat “de nodige stappen zullen worden ondernomen” als blijkt dat de veiligheidsmaatregelen in Ankara niet goed waren.

Sinds de bomaanslagen overweegt de HDP om alle verkiezingsbijeenkomsten af te zeggen. De partij vreest dat het niet veilig is om grote groepen mensen op de been te brengen.

Door de aanslag zijn de emoties en verdeeldheid in het land verder toegenomen, zegt NRC-correspondent in Turkije Marloes de Koning:

Tegenstanders van Erdogan en zijn AKP-partij beschuldigen hem nu ervan dat een dergelijke aanslag in deze sfeer van demonisering heeft kunnen plaatsvinden.

Doelwit: HDP

De HDP is de laatste maanden steeds het doelwit van aanslagen: dit is de derde grote aanslag op rij op een bijeenkomst van sympathisanten. De eerste was in juni. Na de tweede, 20 juli in Suruç, is de strijd tussen de Koerdische terreurbeweging PKK en het Turkse leger weer opgelaaid na een bestand van ruim twee jaar. De Koning schrijft vandaag in NRC Handelsblad:

“Dat valt samen met groeiende politieke instabiliteit. Doordat het niet lukte na de verkiezingen van 7 juni een regering te vormen worden de verkiezingen op 1 november over gedaan. De campagne wordt overschaduwd door begrafenissen als gevolg van de harde strijd in delen van Turkije waar Koerden in de meerderheid zijn.”

Ergste aanval in recente Turkse geschiedenis

De dubbele bomaanslag is de ergste aanval in de recente geschiedenis van Turkije. De Turkse regering heeft een speciaal team geformeerd om de aanslag te onderzoeken. Gisteren werd bekend dat de Turkse politie veertien mensen die verdacht worden van banden met IS heeft opgepakt.


Lees verder op nrc.nl…
 • 12 Oktober 2015 om 11:25

Russische gaslevering aan OekraΓ―ne per direct hervat

Door Marissa van Loon

Het Russische Gazprom heeft de gaslevering aan Oekraïne hervat. De landen sloten vorige maand een deal, waarbij Oekraïne verzekerd is van gas tot maart 2016, melden persbureaus AFP en AP. Het gas vloeit vanaf vanmorgen weer door de gaspijpleidingen naar Oekraïne.

De levering van gas was per 1 juli opgeschort, na het mislukken van de onderhandelingen over een nieuw contract. Voor de komende zes maanden hebben Gazprom en het Oekraïense Naftogaz wel weer overeenstemming bereikt. “Gazprom heeft een aanbetaling van 234 miljoen dollar (206 miljoen euro) voor de maand oktober ontvangen”, zei topman Alexei Miller in een verklaring.

Oekraïne zou volgens Miller vragen om het maximale volume dat Gazprom dagelijks kan leveren: 114 miljoen kubieke meter. Naftogaz zou voor de hele maand oktober 2 miljard kubieke meter Russisch gas kopen. De gasreserve van Oekraïne bedraagt 15,8 miljard kubieke meter.

Vanaf juli geen gas meer

In juli liepen de onderhandelingen over een nieuw contract, die werden geleid door de Europese Commissie, stuk. Er werd geen overeenstemming bereikt over een nieuw contract. Oekraïne betaalde niet voor de juli-levering, waarna Rusland de gaskraan dichtdraaide.

Een woordvoerder van het gasbedrijf zei:

Rusland grootste aardgasleverancier

Rusland is Europa’s grootste aardgasleverancier en voorziet in eenderde van de gasbehoeften. De helft van het Russische gas dat de Europese Unie koopt, wordt vervoerd via Oekraïense gaspijpleidingen. Rusland sloot de gaskraan naar Oekraïne echter in juni vorig jaar af, omdat het land zijn schulden niet zou hebben betaald. Kiev vindt de door het buurland opgelegde gasprijs veel te hoog.

In april vorig jaar beëindigde Gazprom de korting van dertig procent op gas voor Oekraïne. Door de verhoogde gasprijs is de Oekraïense schuld aan Gazprom toegenomen. De gaskraan ging in december weer open en in juli dit jaar weer even dicht.


Lees verder op nrc.nl…
 • 12 Oktober 2015 om 10:15

Rapport vermiste studenten Mexico openbaar gemaakt

Door Carlijn Vis

Justitie in Mexico heeft het onderzoeksrapport over de vermissing van 43 studenten openbaar gemaakt. Dat meldt de BBC.

Het dossier bestaat uit 85 ordners met in totaal 54.000 pagina’s. Met de openbaarmaking probeert justitie het vertrouwen van het publiek terug te winnen. Aan het onderzoeksrapport is door 100 onderzoekers zeven maanden lang gewerkt, maar nabestaanden hebben flinke twijfels over de inhoud. Ook een commissie van internationale deskundigen heeft harde kritiek op het onderzoek. Zo zou veel bewijsmateriaal zijn verdwenen en klopt een bewering dat de studenten zijn verbrand bij een vuilnisbelt niet.

Het onderzoeksrapport lijkt nu bovendien de aanwezigheid van federale politie en troepen in de buurt van de plek waar de studenten verdwenen te bagatelliseren.

Studenten werden per ongeluk aangezien voor drugsbende

De Mexicaanse justitie bracht eerder het verhaal naar buiten dat de studenten zijn overgeleverd aan een drugsbende die hen vervolgens zou hebben vermoord. De lijken zouden zijn verbrand en gedumpt op een vuilnisbelt, maar volgens een onderzoek in opdracht van mensenrechtenorganisatie IACHR klopt dat niet. De politie in de stad Iguala, in het zuiden van Mexico, wordt ervan verdacht samen met een machtige drugsbende verantwoordelijk te zijn voor de massa-executie van de studenten.

De groep studenten verdween op 26 september 2014 in de Mexicaanse stad Iguala nadat ze in de problemen was gekomen met de politie. Zowel nabestaanden als onderzoekers zetten al maanden hun vraagtekens bij de verklaring van de politie over de verdwijning van de studenten. In het IACHR-rapport stond dat het Mexicaanse onderzoek “rammelt aan alle kanten“. Afgelopen jaar gingen duizenden Mexicanen meerdere malen de straat op om te protesteren tegen het gebrekkige onderzoek naar de vermiste studenten.

Demonstranten de straat op

Zo gingen duizenden mensen in Mexico-Stad vorige maand de straat op om te protesteren. Het was toen een jaar geleden dat de jongeren vermoedelijk in de stad Iguala werden ontvoerd door politieagenten en overgedragen aan een criminele organisatie omdat de politie zou hebben gedacht dat het om rivaliserende drugsbendes ging. De Mexicaanse autoriteiten hebben de jongeren in januari doodverklaard, ook al is pas van één van hen een lichaam geïdentificeerd.

De vele demonstraties voerden de druk op president Enrique Pena Nieto op om met heldere verklaringen te komen.

Veel verdwijningen en drugsgeweld

De zaak heeft de aandacht gevestigd op het grote aantal verdwijningen in Guerrero en andere Mexicaanse staten waar drugsgeweld aan de orde van de dag is. In Mexico zijn meer dan 20.000 mensen als vermist opgegeven. In Guerrero, een grote opiumproducent en het strijdtoneel van verschillende kartels, zijn veel mensen ‘verdwenen’.

Maar veel mensen hebben twijfels over de versie van de gebeurtenissen van de regering, onder wie ouders van de verdwenen studenten. De Nationale Mensenrechten Commissie publiceerde in september een rapport over minstens dertig onvolkomenheden in het onderzoek.


Lees verder op nrc.nl…
 • 12 Oktober 2015 om 07:33

Vijf doden bij ongeluk NAVO-helikopter in Afghanistan

Door Sam de Voogt

Vijf personeelsleden van de NAVO-missie in Afghanistan zijn omgekomen toen gistermiddag bij het hoofdkwartier in Kabul een helikopter neerstortte. Nog eens vijf mensen raakten gewond. Volgens de NAVO gaat het om een ongeluk.

In een verklaring van de NAVO-missie Resolute Support, die bedoeld is om Afghaanse regeringstroepen te trainen, te adviseren en te ondersteunen, worden geen nationaliteiten vrijgegeven. Het Britse ministerie van Defensie meldt op haar eigen website dat er twee Britten zijn omgekomen. De crash van de Britse Puma MK 2-helikopter wordt nog onderzocht, maar wel is al vastgesteld dat er geen sprake was van activiteiten van rebellen.

De NAVO-troepen liggen regelmatig onder vuur van de Talibaan. Ook hebben militairen van de internationale coalitie geholpen bij het heroveren van de noordelijke stad Kunduz, die twee weken geleden in handen viel van de terreurorganisatie. In Afghanistan zijn 100 Nederlandse militairen actief als onderdeel van de NAVO-missie, die in totaal ongeveer 13.000 soldaten telt.

Lees ook in NRC Handelsblad: Afghanistan is nog niet voorbij

Lees verder op nrc.nl…
 • 12 Oktober 2015 om 06:50

Loekasjenko wint verkiezingen Wit-Rusland - begint aan vijfde termijn

Door Carlijn Vis

De Wit-Russische leider Alexandr Loekasjenko heeft gisteravond de presidentsverkiezingen gewonnen. Voorlopige resultaten laten zien dat de 61-jarige Loekasjenko 83,49 procent van de stemmen heeft behaald. Een tweede stemronde is daarom niet nodig. Dat meldde staatspersbureau Belta vannacht.

Vijfde termijn voor ‘dictator’

Van de stemgerechtigden, zo’n zeven miljoen mensen, bracht 86,75 procent hun stem uit. De overwinning betekent dat de Wit-Russische leider aan zijn vijfde termijn als president begint. Loekasjenko is al sinds 1994 aan de macht en wordt ook wel ‘de laatste dictator in Europa’ genoemd. Dat hij de verkiezingen zou winnen, stond van tevoren wel vast.

Bij de vorige verkiezingen, in 2010, behaalde Loekasjenko 80 procent van de stemmen. Na die overwinning ontstonden protesten. Deze werden met geweld neergeslagen en honderden demonstranten werden opgepakt.

Economische sancties

Vanuit het Westen lopen economische sancties tegen Wit-Rusland vanwege de slechte mensenrechtensituatie in het land en het gebrek aan democratie. Deskundigen denken dat Loekasjenko de afgelopen tijd een wit voetje heeft proberen te halen bij het Westen, onder meer door kritiek te leveren op de annexatie van de Krim door Rusland en door toenadering te zoeken tot de NAVO.

Eerder zocht de president van Wit-Rusland ook wat meer toenadering tot de Europese Unie door heel expliciet te benadrukken dat de handel van Wit-Rusland met de EU de handel met Rusland intussen overtreft. Wit-Rusland is lid van de Euraziatische Unie, die Moskou als alternatief voor de EU heeft opgezet.

Meer weten over ‘de laatste dictator van Europa’?Lees en bekijk ‘2Doc: Gevaarlijk spel in Wit-Rusland

Lees verder op nrc.nl…
 • 12 Oktober 2015 om 06:44

β€˜IS-leider Al-Baghdadi niet onder slachtoffers bombardement Irak’

Door Maarten Back

Bij het bombardement op het konvooi van de leider van Islamitische Staat (IS) vanmiddag zijn verschillende doden gevallen, maar IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi behoort niet tot de slachtoffers. Dat meldt persbureau Reuters op basis van bronnen binnen een Irakees ziekenhuis.

De Iraakse luchtmacht bombardeerde eerder vandaag het konvooi van de leider van Islamitische Staat (IS), Abu Bakr al-Baghdadi. De aanslag zou in de buurt van de Syrische grens hebben plaatsgevonden. Al-Baghdadi was ten tijde van het bombardement op weg naar Karabla voor een ontmoeting met bevelhebbers van IS, maar is volgens bronnen binnen het ziekenhuis dus niet onder de slachtoffers. Er zouden wel andere IS-commandanten zijn gedood.

AL-BAGHDADI VAKER AANGEVALLEN

De leider van de terreurgroep raakte volgens de Britse krant The Guardian in maart zwaargewond bij een luchtaanval in Irak. Al-Baghdadi zou toen aanvankelijk in levensgevaar zijn geweest, maar herstelde van zijn verwondingen.

Al-Baghdadi raakte vaker zwaargewond. Zo zou de leider er bij een luchtaanval in november vorig jaar ook slecht aan toe zijn geweest, schreven verschillende media destijds. Twee maanden later beweerde het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten dat Al-Baghdadi gewond was geraakt bij een luchtaanval.


Lees verder op nrc.nl…
 • 11 Oktober 2015 om 18:50

Tienermeisjes plegen zelfmoordaanslag in Kameroen

Door Maarten Back

Bij een zelfmoordaanslag in het noorden van Kameroen zijn negen doden gevallen en minstens 29 mensen raakten gewond. De regering van het land beschuldigt de terreurbeweging Boko Haram van de aanslag, zo schrijft persbureau AP.

‘Boko Haram verandert tactiek’

De zelfmoordaanslag werd uitgevoerd door twee tienermeisjes op een markt in Mora in Noord-Kameroen, een stad bij de grens met Nigeria. Een regeringsfunctionaris liet in een verklaring weten dat Boko Haram hun “tactiek” aan het veranderen is:

Gisteren werden in buurland Tsjaad vijf zelfmoordaanslagen gepleegd. Daarbij kwamen 36 mensen om het leven en raakten 50 mensen gewonden. Een van de aanslagen was in een dorpje bij het Tsjaadmeer waar duizenden Nigerianen wonen die hun land zijn ontvlucht vanwege het geweld van Boko Haram.

Gezamenlijk leger

Tsjaad, Niger, Nigeria, Benin en Kameroen hebben afspraken gemaakt om gezamenlijk leger op te zetten om Boko Haram te bestrijden. De formatie heeft vertraging opgelopen, maar de president van Tsjaad verwacht dat het multinationale leger komende maanden wordt gevormd en van start kan gaan.

De nieuwe president van Nigeria, Muhammadu Buhar, een voormalig generaal, beloofde eind mei bij zijn aantreden de terreurgroep uit te roeien. Sindsdien zijn er meer dan 700 mensen omgekomen bij aanslagen van Boko Haram. De aanvallen van de terreurgroep vinden in een steeds grotere regio plaats, en ook in de ondersteunende buurlanden Niger, Kameroen en Tsjaad.

In Nigeria zijn door aanslagen van Boko Haram in zes jaar tijd volgens Amnesty International 20.000 mensen omgekomen en zeker 1,5 miljoen mensen ontheemd.

Boko Haram werd in 2002 opgericht

De radicaal islamitische terreurgroep Boko Haram werd in 2002 opgericht door Mohammed Yusuf in Maiduguri, met als oorspronkelijke doel westerse educatie tegen te gaan. Maiduguri richtte een religieus complex op met een moskee en een islamitische school. Veel arme moslimkinderen uit Nigeria en omliggende landen bezochten de school.

Langzaamaan ontpopte de school zich meer en meer tot een kweekvijver voor jihadi’s. In 2009 begon de groep een militair offensief tegen de regering teneinde een islamitische staat te bewerkstelligen.

Bombardementen, moorden en regelmatige ontvoeringen behoren tot de tactiek van Boko Haram. Leden van de terreurgroep bombarderen kerken, executeren buspassagiers, cafébezoekers en militairen. Vorig jaar ontvoerden de leden meer dan tweehonderd schoolmeisjes en ook in december 2014 werden meer dan honderd vrouwen en kinderen ontvoerd.


Lees verder op nrc.nl…
 • 11 Oktober 2015 om 17:33

Iraakse leger: konvooi van IS-leider gebombardeerd

Door Carlijn Vis

De Iraakse luchtmacht heeft het konvooi van de leider van Islamitische Staat (IS), Abu Bakr al-Baghdadi, gebombardeerd. Dat meldt de luchtmacht volgens persbureau AFP. De aanslag zou in de buurt van de Syrische grens hebben plaatsgevonden.

Het is onbekend of al-Baghdadi bij het konvooi aanwezig was en waar hij nu verblijft.

Verklaring van het leger

In een officiële verklaring van de veiligheidstroepen staat:

In de verklaring stonden de exacte datum en tijdstip van de aanval niet vermeld. Volgens persbureau AP was de door de Verenigde Staten geleide coalitie die luchtaanvallen uitvoert op IS in Irak en Syrië niet bereikbaar om deze aanslag te bevestigen.

Al-Baghdadi vaker aangevallen

De leider van de terreurgroep raakte volgens de Britse krant The Guardian in maart zwaargewond bij een luchtaanval in Irak. Al-Baghdadi zou toen aanvankelijk in levensgevaar zijn geweest, maar herstelde van zijn verwondingen.

In april zou de IS-leider nog onvoldoende hersteld zijn om de dagelijkse leiding van de terreurgroep in handen te hebben, zo meldde een bron met connecties bij IS aan The Guardian.

Al-Baghdadi werd vaker zwaargewond. Bij een luchtaanval in november vorig jaar zou hij er ook slecht aan toe zijn geweest, zo schreven verschillende media destijds.

En twee maanden later beweerde het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten dat Baghdadi gewond was geraakt bij een luchtaanval.

Al-Baghdadi heeft zichzelf uitgeroepen tot leider van het kalifaat, een gebied in Irak en Syrië dat IS in handen heeft.


Lees verder op nrc.nl…
 • 11 Oktober 2015 om 15:29

14 leden IS opgepakt in Turkije - β€˜sfeer van wantrouwen is groot’

Door Anouk Eigenraam

De Turkse politie heeft veertien mensen die verdacht worden van banden met terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) opgepakt, bericht persbureau AP. Het is niet bekendgemaakt of de arrestaties verband houden met de zelfmoordaanslagen gisteren in Ankara, maar het is wel aannemelijk.

De Turkse regering, die een speciaal team geformeerd heeft om de aanslag te onderzoeken, heeft gezegd dat de daders gezocht moeten worden in de richting van IS. Ook sluit de regering niet uit dat de PKK achter de bomaanslag zit. Het leger voerde vandaag luchtaanvallen uit op doelen van de PKK in Noord-Irak.

De Verenigde Naties hebben de aanslag waarbij 95 mensen om het leven kwamen nadat twee zelfmoordenaars zich opbliezen tijdens een vredesmars veroordeeld. Mogens Lykketoft, voorzitter van de Algemene Vergadering van de VN noemde de aanslagen een “laffe en zinloze daad”. Meer dan 246 mensen raakten gewond bij de aanslag, daarvan liggen er 160 nog in het ziekenhuis, waarvan 65 in kritieke toestand. De identificatie van de slachtoffers is nog in volle gang.

Geen toegang tot Twitter

De Turkse autoriteiten zouden na de aanslagen in de hoofdstad Ankara de toegang tot sociale media hebben beperkt. Dat schrijft de Britse krant The independent. Twitter is daardoor in het land maar gedeeltelijk toegankelijk.

Verdeeldheid neemt verder toe

De deelnemers aan de mars gisteren wilden laten zien dat ze tegen het gewapende conflict zijn dat in het zuidoosten van het land woedt tussen het Turkse leger en strijders van de Koerdische arbeiderspartij PKK. De aanslag tijdens die demonstratie heeft de emoties en verdeeldheid in het land nu alleen maar verder doen toenemen, zegt NRC-correspondent in Turkije, Marloes de Koning:

Tegenstanders van Erdogan en zijn AKP-partij beschuldigen hem er nu van dat in deze sfeer van demonisering een dergelijke aanslag heeft kunnen plaatsvinden. De Turkse bevolking verwijt de regering het land in een vicieuze cirkel van geweld te hebben gebracht.

“Het wantrouwen tegen de staat is enorm. Mensen vinden dat Erdogan medeplichtig is omdat er een klimaat van ophitsing en anti-HDP is geschapen. Er wordt zelfs gezegd dat de geheime dienst de aanslag zelf georkestreerd heeft. Zulke uitspraken zijn tekenend voor de zware polarisatie in het land.”

De regering maakte vanmorgen bekend dat de parlementsverkiezingen in november gewoon doorgaan. Wel wordt de beveiliging opgevoerd. Hoe dit zal uitpakken voor de partij van Erdogan is de vraag, zegt De Koning.

“Het is een moeilijke sfeer om verkiezingen te houden. In het zuiden van het land is een felle strijd gaande tegen de PKK, in Syrië moet Turkije IS bevechten en tegelijkertijd komen uit dat land duizenden vluchtelingen Turkije binnen. Het is de grote vraag, gaat dit alles leiden tot nog diepere verdeeldheid of juist meer saamhorigheid?”


Lees verder op nrc.nl…
 • 11 Oktober 2015 om 13:52

Vrouw en dochtertje omgekomen bij IsraΓ«lische aanval

Door Carlijn Vis

Het Israëlische leger heeft luchtaanvallen uitgevoerd op twee plekken in de Gazastrook. Dat meldt persbureau AP. Het leger had twee doelen van de Palestijnse beweging Hamas op het oog.

Volgens het leger maakte Hamas wapens op de twee plekken die zij nu hebben verwoest. De aanval was volgens Israëlische militairen een reactie op twee raketten die eerder vanuit Gaza naar het zuiden van Israël zijn afgevuurd.

Vrouw en jong meisje omgekomen

Een Palestijnse vrouw en haar 2-jarige dochtertje zijn om het leven gekomen toen het Israëlische leger de luchtaanval uitvoerde. Door de explosie stortte het huis van de 30-jarige vrouw, die zwanger was, in terwijl het gezin lag te slapen. Een jongetje van 5 jaar en een man raakten gewond, zo meldt het ministerie van Volksgezondheid in Gaza aan persbureau AP.

Zelfmoordaanslag op de Westelijke Jordaanoever

Ook elders in Israël raakten een vrouw een een agent gewond. In de Westelijke Jordaanoever liet de vrouw bij een controlepunt van de politie een autobom afgaan, zo zegt de Israëlische politie. De vrouw werd in de buurt van de Israëlische nederzetting Maale Adumim staande gehouden door een politieagent. Ze riep “Allahu Akbar” en bracht de bom tot ontploffing, zegt een woordvoerder van de lokale politie. De vrouw is in levensgevaar en de agent is lichtgewond.

Geweld escaleert

De onvrede en het geweld in Israël nemen de laatste dagen sterk toe. Afgelopen week waren er meerdere steekpartijen op één dag waarbij Palestijnen op straat Israëli’s verwonden. En gisteren werden twee Palestijnse jongens, die eerder iemand hadden neergestoken, doodgeschoten door Israëlische soldaten.

De golf van geweld begon een aantal weken geleden in Jeruzalem en breidde zich uit over Israël. Op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook braken gewelddadige protesten uit. In totaal zouden in twaalf dagen vier Israëliërs en 22 Palestijnen zijn gedood bij steekpartijen en andere onlusten.

Lees ook de reportage over de steekpartijen van onze correspondent Derk Walters:
Wantrouwen groeit in Israël

Lees verder op nrc.nl…
 • 11 Oktober 2015 om 11:14

Onrust in Turkije na bomaanslag

Door Anouk Eigenraam

In de Turkse hoofdstad Ankara zijn relletjes uitgebroken na de bomaanslag gisteren. De politie verhinderde dat pro-Koerdische politici en andere rouwenden bloemen wilde leggen op de plek van de aanslag.

De leiders van de pro-Koerdische oppositiepartij en zo’n 70 andere rouwenden wilden vanmorgen ter plekke een herdenking houden, vlakbij het belangrijkste treinstation. Maar de politie hield hen tegen omdat de plaats nog steeds wordt onderzocht. De groep begaf zich vervolgens naar het centrale plein in de stad om anti-regeringsleuzen te scanderen.

Het land heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd nadat gisteren 95 mensen omkwamen bij de dubbele bomaanslag. Op het moment van de ontploffingen vond een bijeenkomst plaats van pro-Koerdische partijen en organisaties. De pro-Koerdische oppositiepartij HDP denkt daarom dat hun partij het doelwit was van de aanslag.

De aanslag is nog niet opgeëist, maar de Turkse regering heeft het vermoeden uitgesproken dat terreurgroep Islamitische Staat erachter zit, de PKK of het extreemlinkse Revolutionair Volksbevrijdingsfront DHKP-C.


Lees verder op nrc.nl…
 • 11 Oktober 2015 om 10:44

Compensatie VS voor slachtoffers aanval ziekenhuis AzG

Door Anouk Eigenraam

De VS gaan een schadevergoeding betalen aan de gewonden en nabestaanden van slachtoffers die vielen bij de recente aanval op een ziekenhuis in Afghanistan van Artsen zonder Grenzen.

Bij de aanval kwamen zeker 22 mensen om het leven, onder wie twaalf artsen, en 37 mensen raakten gewond. Verschillende Amerikaanse media melden dat het bedrag van de compensatie niet bekend is gemaakt.

Er is nog veel onduidelijkheid over het waarom van de aanval. Volgens het Amerikaanse leger hadden de Afghaanse grondtroepen om een bombardement gevraagd. In het ziekenhuis of in de directe omgeving zouden zich rebellen hebben verschanst, zo was de verklaring van het Pentagon. Maar volgens Artsen zonder Grenzen was dat onzin en heeft de organisatie direct aan de VS laten weten dat het ziekenhuis werd aangevallen. Niettemin ging het bombardement nog zeker een uur door.

Gisteren werd bekend dat de Afghaanse president Ashraf Ghani zelf een onderzoek start naar de toedracht van de aanval. Het Amerikaanse ministerie van Defensie onderzoekt de aanval eveneens. De VS zeiden het incident eerst te “betreuren”. Afgelopen woensdag bood de Amerikaanse president Obama aan Artsen zonder Grenzen zijn excuses aan.


Lees verder op nrc.nl…
 • 11 Oktober 2015 om 08:50

Oud-topman Anglo Irish Bank opgepakt

Door Anouk Eigenraam

In Amerika is David Drumm, oud-topman van de Ierse Anglo Irish Bank opgepakt, schrijft persbureau ANP. Drumm wordt gezien als een van de verantwoordelijken voor de Ierse schuldencrisis.

Drumm was van 2005 tot december 2008 de bestuursvoorzitter bij de Anglo Irish Bank, die toen bijna failliet ging en moest worden gered door de staat. Dat kostte de Ierse schatkist zo’n 34 miljard euro. Mede daardoor moest Ierland eind 2010 aankloppen bij de EU en het IMF. Het kreeg 85 miljard euro aan noodleningen, deels bekostigd met een krediet van 31 miljard euro van de Europese Centrale Bank, op voorwaarde dat het ingrijpende hervormingen en bezuinigingen zou doorvoeren.

Naderhand bleek dat de bank voor 150 miljoen euro aan leningen aan individuele commissarissen had uitstaan. Aan president-commissaris Sean Fitzpatrick werd 87 miljoen euro uitgeleend. Hierdoor nam het vertrouwen in de bank af, de koers van het aandeel in de bank daalde met 20 procent destijds.

Drumm trad af en verhuisde daarna naar de VS. De politie hield hem gisteren aan in de staat Massachusetts. Ierland heeft om zijn uitlevering gevraagd. Een rechter bepaalt dinsdag of Drumm terug moet naar zijn geboorteland.

bank wist dat steun niet genoeg was

Twee jaar geleden lekte de inhoud van gesprekken uit tussen John Bowe, hoofd capital markets en verantwoordelijk voor de kapitaalreserves, en Peter FitzGerald, directeur retail banking. Het leidde tot grote publieke verontwaardiging in Ierland.

De gesprekken suggereren dat de bank wist dat de 7 miljard euro die zij vroeg van de centrale bank nooit genoeg zou zijn. De bank geloofde dat de overheid steun zou blijven geven als het geld eenmaal binnen was. Bowe: “De strategie is: je haalt ze binnen, je laat ze een grote cheque schrijven, en dan moeten ze hun geld blijven steunen.”


Lees verder op nrc.nl…
 • 11 Oktober 2015 om 07:26
❌