[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
OuderNRC Binnenland

OM: chauffeur monstertruck Haaksbergen reed te hard

Door Marissa van Loon

Mario D., de chauffeur van de monstertruck die vorig jaar in Haaksbergen het publiek inreed, heeft volgens de officier van justitie te hard gereden. Ook maakte hij stuurfouten en remde hij te laat af. Dat alles vond plaats op een te klein terrein. Dat zei de officier van justitie vanmorgen in de rechtbank van Almelo, meldt het ANP.

Het OM spreekt hiermee de bewering van de advocaat van D. tegen. Die meende vorige week dat het ongeluk werd veroorzaakt door een technisch mankement aan de truck. “Toen de truck op een later moment op een andere plek voor de tweede keer werd getest, haperden inderdaad de achterwielen. Maar dat was op de ongeluksdag nog niet zo”, zei de officier.

De truck reed met een snelheid van 20 tot 30 kilometer het publiek in.

De chauffeur wordt verdacht van dood door schuld. Onze correspondent Oost-Nederland, Annette Toonen, weet dat D. niet aanwezig was bij de zitting.

Twitter avatar jeemgee Annette Toonen Monstertruckchauffeur Mario D. is er niet bij op eerste (regie)zitting in strafzaak #monstertruckongeluk

Drie doden bij show monstertruck

In september reed een monstertruck in op het publiek tijdens een evenement in Haaksbergen. Drie mensen kwamen om en 28 mensen raakten gewond. De chauffeur betuigde eerder al medeleven aan de slachtoffers via een brief in De Telegraaf.

De gemeente Haaksbergen zag bij de organisatie van de fataal afgelopen monstertruckshow vooraf geen risico’s die extra veiligheidsmaatregelen nodig maakten. Burgemeester Hans Gerritsen (PvdA) stapte op na het ongeluk. Volgens de kritische raadsfracties had hij te weinig inlevingsvermogen, te weinig schuldbesef en was hij te afstandelijk.


Lees verder op nrc.nl…

 • 13 Oktober 2015 om 10:49

Verdachten aangehouden voor bedreiging Jumbo

Door Anouk Eigenraam

De politie Groningen heeft twee verdachten aangehouden voor bedreiging van supermarkt Jumbo de afgelopen maanden.

Verschillende filialen van de supermarkt in Groningen en in Zwolle kregen van de zomer te maken met een reeks bommeldingen en afpersing per brief. Bij twee vestigingen in Groningen werden ‘s nachts explosieven geplaatst, waarvan een ook ontplofte en een raam en winkelpui beschadigde. Een derde bommelding bleek loos alarm.

Een filiaal in Zwolle kreeg in juli een verjaardagskaartje met een kleine hoeveelheid explosieve stof. In een brief eiste de dader vlak voor de bommelding in Groningen een bedrag in bitcoins.

De directie van Jumbo is blij met de arrestatie van twee verdachten die mogelijk achter de afpersing zitten. In een reactie tegen persbureau ANP stelt de supermarktketen:

De politie Groningen houdt vanmiddag om 15.30 uur een persconferentie die live via Periscope te volgen zal zijn.


Lees verder op nrc.nl…

 • 13 Oktober 2015 om 10:12

Oud-SS’er Siert Bruins (94) overleden

Door Frank Huiskamp

De Nederlandse oud-SS’er Siert Bruins is op 94-jarige leeftijd overleden. Hij stierf al twee weken geleden, schrijft het Dagblad van het Noorden vandaag. De krant heeft nabestaanden gesproken. Bruins werd in 2013 vervolgd voor de moord op een Nederlandse verzetsstrijder, maar in 2014 vrijgesproken vanwege een gebrek aan bewijs.

De voormalige Waffen-SS’er, die ook de Duitse nationaliteit bezat, werd in de jaren tachtig in Duitsland tot zeven jaar gevangenisstraf veroordeeld voor de moord op twee joodse broers in Groningen. Eind 2013 stond hij in het Duitse Hagen terecht voor de moord op verzetsman Aldert Klaas Dijkema, in september 1944 in het Groningse Appingedam. Bruins zat destijds, na enige tijd aan het Oostfront te hebben gevochten, bij de Sicherheitspolizei in zijn geboorteland.

Argeloos

De rechtbank in Hagen oordeelde in 2014 dat moord niet bewezen kon worden. Er kon niet aangetoond worden dat Dijkema argeloos was toen Bruins en zijn oud-collega August Neuhaüser hem naar een afgelegen plek reden om hem daar met ten minste vier kogels om te brengen. Argeloosheid is in Duitsland een vereiste voor veroordeling voor moord. Doodslag was wel bewezen, maar omdat de termijn daarvoor verjaard was, werd Bruins vrijgesproken.

Bruins nam in 1941, tijdens de bezetting van Nederland door de nazi’s, vrijwillig dienst in de SS. Hij werd na de oorlog in Nederland ter dood veroordeeld, wat later werd omgezet in levenslang. Voordat het vonnis kon worden uitgevoerd, vluchtte hij naar Duitsland, waar hij decennialang onder een valse naam ongestoord heeft geleefd.


Lees verder op nrc.nl…

 • 13 Oktober 2015 om 07:34

Bewoners Alphen aan den Rijn terug naar huis

Door Anouk Eigenraam

De bewoners die tijdens het bergingswerk in Alphen aan den Rijn hun huis uit moesten, mogen vandaag vanaf 12 uur weer terug.

De kranen en ander materiaal zijn verwijderd, meldt de gemeente. Inmiddels is ook de Oude Rijn weer vrijgegeven voor alle scheepvaartverkeer. Op 3 augustus vielen twee hijskranen om die een loodzwaar brugdeel op zijn plek moesten hijsen. Het brugdeel kwam op panden langs de Oude Rijn terecht en de damwand raakte beschadigd. Over een lengte van tien meter is maandag een tijdelijke damwand geplaatst. Donderdag werd al het brugdeel geborgen. (ANP)


Lees verder op nrc.nl…

 • 13 Oktober 2015 om 06:58

Purmerend wijst permanent asielzoekerscentrum af

Door Laura Klompenhouwer

Purmerend krijgt geen permanent asielzoekerscentrum. De gemeenteraad heeft vanavond in meerderheid tegengestemd, meldt persbureau ANP. De gemeente gaat onderzoeken of er een kleinschalige noodopvang kan worden opgezet.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) had Purmerend gevraagd om capaciteit voor noodopvang van 120 vluchtelingen en een permanent azc. Een raadsvergadering hierover liep door de komst van een groep boze inwoners uit de hand, zodat de politie moest ingrijpen.

PVV-leider Geert Wilders voerde een campagne aan van burgers die zich verzetten tegen de komst van het azc. Vorige week deelde hij flyers uit aan een verhitte menigte. GroenLinks en Vluchtelingenwerk organiseerden een demonstratie om tegenwicht te bieden.

In de gemeenteraad was vanavond wel steun voor de versnelde komst van extra asielzoekers die al een verblijfsstatus hebben.


Lees verder op nrc.nl…

 • 12 Oktober 2015 om 23:04

Niet-erkende slachtoffers misbruik kerk krijgen tΓ³ch schadevergoeding

Door Joost Pijpker

Hoewel hun klacht eerder ongegrond werd verklaard, krijgen zo’n 250 mensen toch erkenning en een vergoeding omdat ze in het verleden seksueel misbruikt zijn door medewerkers van de Rooms Katholieke kerk. De kerk besluit daartoe op advies van Wim Deetman, voorzitter van de commissie die het misbruik onderzoekt.

De slachtoffers kunnen rekening houden met een vergoeding die ergens tussen de 1.000 en 17.500 euro ligt, zo meldt een woordvoerder van de commissie aan persbureau ANP. In totaal wordt voor de groep ongeveer één miljoen euro uitgetrokken. De afgelopen jaren werden er al zo’n 800 slachtoffers gecompenseerd.

Geen andere slachtoffers van dezelfde priester

De mensen die nu toch een vergoeding krijgen, zagen hun klacht eerder ongegrond verklaard. In veel gevallen was dat wegens gebrek aan ‘steunbewijs’: er hadden zich geen andere slachtoffers van dezelfde priester gemeld. De Volkskrant kondigde deze zomer al aan dat ze wellicht toch op een vergoeding en erkenning konden rekenen.

De kerk besloot daar volgens de krant toe naar aanleiding van verklaringen van voorzitter Wiel Stevens tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer twee jaar terug. Stevens zei dat er hij geen twijfel heeft dat “het overgrote deel” van de afgewezen mensen wel degelijk misbruikt is. Sindsdien klinkt de roep om erkenning en schadevergoeding.


Lees verder op nrc.nl…

 • 12 Oktober 2015 om 22:55

Minister Hennis verkozen tot β€˜machtigste vrouw 2015’

Door Joost Pijpker

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie, VVD) is vanavond door maandblad Opzij uitgeroepen tot de meest invloedrijke vrouw van 2015. De 42-jarige bewindsvrouw is daarmee de jongste winnaar ooit. Ze krijgt de prijs onder meer omdat ze de “tamelijk gesloten cultuur bij Defensie” transparanter maakte en binnen het gehele ministerie gezag afdwingt.

Hennis werd eind 2012 aangesteld als de eerste vrouwelijke minister van Defensie. Op die post heeft ze de jarenlange bezuinigingen op “een cruciaal moment” een halt toe weten te roepen, stelt Opzij. Het tijdschrift schrijft:

De politica is daarnaast “uitstekend ingevoerd in de ingewikkelde dossiers en de internationale verhoudingen”, zo schrijft de jury. Ook prijst Opzij Hennis’ humor en toegankelijkheid. De minister zelf laat weten dat ze de benoeming “een enorme eer” vindt. Vorig jaar werd topvrouw Herna Verhagen van PostNL uitgeroepen tot invloedrijkste vrouw.


Lees verder op nrc.nl…

 • 12 Oktober 2015 om 22:18

Rapporteur Mensenhandel bezorgd over misstanden op ambassades

Door Laura Klompenhouwer

Nationaal Rapporteur Mensenhandel Corinne Dettmeijer is bezorgd over de situatie van huishoudelijk werkers op ambassades in Den Haag. Als zij het slachtoffer worden van onderbetaling, opsluiting, gebrek aan vrije dagen of (seksuele) intimidatie, is dat door de “gesloten deuren” van ambassades vaak niet zichtbaar.

Dettmeijer pleit in navolging van voormalig huishoudelijk werkers die vorige week een petitie overhandigden aan leden van de Tweede Kamer, voor meer contactmomenten met het ministerie van Buitenlandse Zaken. Signalen van mensenhandel kunnen zo sneller worden ontdekt. Bij noodsignalen zou het ministerie de huishoudelijk werker direct moeten uitnodigen voor een gesprek. Onderling contact tussen personeel van verschillende ambassades zou ook helpen.

Opheffing immuniteit

Bij FairWork, een organisatie die zich inzet tegen ‘moderne slaverij’, en de Stichting Opvang Hulpverlening Prostitutie en Slachtoffers mensenhandel (SHOP) zijn in de afgelopen vijf jaar twaalf gevallen gemeld van uitbuiting door buitenlandse diplomaten. In de meest schrijnende gevallen zou sprake zijn van een combinatie van misstanden, zoals onderbetaling, slechte arbeidsomstandigheden en gevangen zitten in de situatie.

Het verzoekschrift roept het ministerie op de zendstaat om opheffing te vragen van de immuniteit van diplomaten die zich schuldig hebben gemaakt aan misstanden. Zo zou vervolging mogelijk worden. Of Dettmeijer het daarmee eens is, is onduidelijk.


Lees verder op nrc.nl…

 • 12 Oktober 2015 om 20:47

Instroom asielzoekers daalde vorige week naar 2.500

Door Joost Pijpker

Vorige week hebben ongeveer 2.500 nieuwe vluchtelingen zich in Nederland gemeld. Het aantal asielaanvragen ligt daarmee aanzienlijk lager dan een week eerder, zo meldde staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asielzaken, VVD) vanavond. Twee weken geleden kwam het aantal aanmeldingen nog uit op pakweg 3.000.

De omvang van de wekelijkse vluchtelingeninstroom verschilt sterk per week en schommelt volgens Dijkhoff tussen de 2.400 en 4.200. Het aantal asielzoekers dat – na het krijgen van een verblijfsvergunning – een opvangcentrum verlaat is daarentegen stabiel. Wekelijks stromen zo’n 500 voormalige asielzoekers uit.

Doordat de instroom veel groter is dan de uitstroom is het onmogelijk om alle nieuwe asielzoekers in asielzoekerscentra op te vangen, stelt Dijkhoff. Veel van hen moeten dan ook worden opgevangen in tijdelijke locaties, zoals omgebouwde sportzalen. “Het is niet ideaal, maar ze hebben dan wel een droog onderkomen en een bed”, stelt hij tegenover de NOS.

Joodse organisaties bezorgd

Het Centraal Joods Overleg (CJO), een koepelorganisatie van joodse organisatie, toonde zich vanavond nog bezorgd over de plannen om Syrische en Iraakse vluchtelingen op te vangen in Amstelveen. Volgens het CJO is de locatie, “midden in de Joodse infrastructuur”, “ongelukkig gekozen”.

Volgens voorzitter Ron van der Wieken van het CJO is het “vragen om problemen om vluchtelingen uit een land waar ze vanaf de geboorte worden gehersenspoeld met een afkeer van Joden, in een wijk te huisvesten tussen de synagogen en waar kinderen met keppeltjes over straat gaan”.


Lees verder op nrc.nl…

 • 12 Oktober 2015 om 20:20

Bonaire, Sint Eustatius en Saba zijn er op achteruit gegaan

Door Mark Kranenburg

De voormalige Antilliaanse eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba zijn er, sinds zij vijf jaar geleden een andere positie in het koninkrijk kregen, alleen maar op achteruit gegaan. Dit staat in een kritisch evaluatierapport dat vandaag is gepresenteerd.

Sinds vijf jaar zijn de Nederlandse Antillen geen land meer. De hooggespannen verwachtingen die in 2010 werden gewekt toen de drie eilanden (samen ruim 56.000 inwoners) losser van met name Curaçao kwamen te staan en een status kregen als bijzondere Nederlandse gemeente is niet waargemaakt.

Economisch slechter

Uit het rapport, opgesteld door een commissie onder leiding van oud-minister Liesbeth Spies:

In de commissie zaten vertegenwoordigers van de Nederlandse overheid en de drie eilanden.

Vooral op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg zijn positieve resultaten geboekt. Maar voor het overige overheerst teleurstelling. Zo is de levensstandaard voor veel mensen, ook degenen die betaald werk hebben, verslechterd. “De zorg om primaire levensbehoeften, met name bij de kwetsbare groepen in de samenleving overheerst”, zegt het rapport.

Minder invloed

De frustratie van de drie eilanden voor 2010 was dat zij altijd werden gedomineerd door de drie ‘grote’ Antilliaanse eilanden Curaçao, Aruba en Sint Maarten en zelf nauwelijks iets hadden in te brengen. Dat gevoel bestaat onder de nieuwe staatkundige verhoudingen nog steeds. Volgens de evaluatiecommissie zijn de eilanden er zelfs op achteruit gegaan in vergelijking met de situatie vóór de “transitie” van 2010. De eilanden hebben zelf nog minder invloed dan destijds. “Dat resultaat lijkt door niemand te zijn voorzien en beoogd”, schrijft de commissie.

Kritiek is er hoe van de zijde van de Nederlandse overheid de afgelopen vijf jaar met de eilanden is omgegaan, Er was sprake van “weinig gecoördineerde en niet altijd duurzame inspanningen van individuele ambtenaren”.


Lees verder op nrc.nl…

 • 12 Oktober 2015 om 19:16

Joodse organisatie bezorgd over opvang vluchtelingen

Door Bas Blokker

Het Centraal Joods Overleg (CJO), een koepelorganisatie van joodse organisaties, is bezorgd over de voorgenomen opvang van Syrische en Irakese vluchtelingen in Amstelveen.

Volgens het CJO is de locatie, “midden in de Joodse infrastructuur”, “ongelukkig gekozen”. Het is “de enige plek in Nederland met een duidelijk zichtbare en herkenbare Joodse gemeenschap met meerdere synagogen, Joodse scholen, koosjere restaurants, koosjere winkels en een Joodse begraafplaats”.

‘Vragen om problemen’

Volgens voorzitter Ron van der Wieken van het CJO is het “vragen om problemen om vluchtelingen uit een land waar ze vanaf de geboorte worden gehersenspoeld met een afkeer van Joden, in een wijk te huisvesten tussen de synagogen en waar kinderen met keppeltjes over straat gaan”.

Joodse instellingen worden in Amsterdam, met steun van de gemeente en van de Joodse gemeenschap, zwaar bewaakt. De Nationale Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) gaat uit van een verhoogde kans op terreuraanslagen op deze objecten. Het CJO in een persbericht:

Gesprek leverde niets op

Vandaag heeft de gemeente Amstelveen overleg gevoerd met enkele Joodse organisaties, maar dat gesprek heeft volgens van der Wieken weinig opgeleverd. “Wij hebben met elkaar een verantwoordelijkheid om mensen in nood te helpen en niet in de kou te laten staan”, is het antwoord van de gemeente. Van der Wieken onderstreept dat hij dat onderschrijft:

“Wij als Joodse gemeenschap zijn sterk geporteerd voor het opvangen van vluchtelingen, mensen die moeten vluchten om het vege lijf te redden. Dat heeft alles te maken met onze cultuur en religie, maar dat wil niet zeggen dat je naïef moet zijn.”

Uitzondering

Daarom vraagt het CJO “om toch een beetje een uitzondering te maken”, aldus Van der Wieken. “Doe het een paar straten verderop.” Een woordvoerder van Amstelveen zegt dat het kantoor dat de gemeente op het oog heeft, niet midden in een buurt met Joodse instellingen en bewoners ligt, maar een paar blokken verwijderd van de Amsterdamse wijk Buitenveldert, waar veel Joden wonen. “Langs de Laan van Kronenburg is niet 80 procent van de bevolking orthodox-Joods”, aldus de woordvoerder.

De gemeente deelt volgens hem “wel de zorgen van de Joodse organisaties, maar we komen toch tot een andere afweging. We hebben overlegd met de politie, we hebben overlegd met stadsdeel Zuid waar Buitenveldert onder valt. En als het doorgaat en er komen vluchtelingen en het zijn alleen mannen, dan gaan wij samen met het COA gesprekken voeren met die vluchtelingen en dan leggen we hen uit: Mensen, we zitten hier tegen Amsterdam aan en dat heeft bepaalde kenmerken.”


Lees verder op nrc.nl…

 • 12 Oktober 2015 om 18:33

Donderdagmorgen geen bus, tram en metro in Amsterdam en Utrecht

Door Joost Pijpker

In Amsterdam en Utrecht rijden donderdagmorgen geen trams, bussen en metro’s vanwege een staking van ov-personeel. De werkonderbreking duurt van 5.00 uur tot 8.30 uur, zo kondigde vakbond FNV vandaag aan. De medewerkers van de vervoersbedrijven voeren actie vanwege een verslechtering van hun pensioen.

De versobering van de pensioenen is een gevolg van het loonakkoord voor ambtenaren. Daarin is afgesproken dat ambtenaren een loonsverhoging krijgen, maar die verhoging wordt betaald met geld dat eigenlijk bestemd was voor de pensioenpot. “Een sigaar uit eigen doos” dus, vindt het FNV.

Kort geding tegen akkoord

Volgens vicevoorzitter Ruud Kuin van FNV zullen de pensioenen van alle 2,8 miljoen leden daardoor “drastisch” verslechteren. Hij zegt:

De FNV weigert al vanaf het begin in te stemmen met het loonakkoord. Drie andere, kleinere bonden gingen wel akkoord met de loondeal. Via een kort geding probeerde FNV de loonafspraken een paar weken geleden ongeldig te laten verklaren. De bond verloor die zaak, maar ging in hoger beroep.

Update 13 oktober, 9.12 uur: Qbuzz Utrecht gaat naar rechter na aankondiging werkonderbreking FNV. Het vervoersbedrijf is tegen de onderbreking, “omdat de actie meer dan 125.000 reizigers en vele scholen en bedrijven in en rond Utrecht raakt”. Qbuzz zegt tijdens een eventuele werkonderbreking genoodzaakt te zijn om ook alle U-OV bussen en trams in de regio stil te leggen. De veiligheid van de chauffeurs zou niet te garanderen zijn.


Lees verder op nrc.nl…

 • 12 Oktober 2015 om 17:28

Koningsdag 2016 in Zwolle

Door Casper van der Veen

De koninklijke familie zal Koningsdag in 2016 vieren in Zwolle. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst vandaag laten weten. De keuze voor de hoofdstad van Overijssel kwam tot stand in overleg met de burgemeester, Henk Jan Meijer (VVD).

Dit jaar vond Koningsdag plaats in Dordrecht. Het was de eerste keer dat het feest in ‘nieuwe stijl’ werd gevierd, waarbij het defilé zijn terugkeer maakte en modernere elementen werden ingevoerd. Naast festiviteiten werd toen ook in Dordrecht gedemonstreerd en werden twee arrestaties verricht. Op de eerste Koningsdag, in 2014, deed Koning Willem-Alexander De Rijp en Amstelveen aan.

Economisch en sociaal sterke stad

Burgemeester Meijer is blij met de keuze voor Zwolle. Hij wil de Hanzestad laten zien als economisch sterke stad met een sociaal hart. Meijer zei tegenover ANP:

“Geweldig, het is een hele eer dat je als stad bent uitverkozen. Het is een mooie manier om onze stad te laten zien en tegelijk ook een uitdaging om een programma neer te zetten dat klinkt als een klok.”

Koningsdag heet zo sinds 2014 en wordt gevierd op 27 april, de verjaardag van Koning Willem-Alexander. De zoon van prinses Beatrix en wijlen prins Claus is sinds april 2013 Koning der Nederlanden. Voorheen werd de feestdag gevierd op 30 april en daarvoor op 31 augustus en stond die bekend als Koninginnedag (1891-2013) en daarvoor als Prinsessedag (1885-1890). In 2016 valt Koningsdag op een woensdag.


Lees verder op nrc.nl…

 • 12 Oktober 2015 om 16:13

Coalitie wil uitkeringen en toeslagen voor vluchtelingen verlagen

Door Christiaan Pelgrim

De bijstandsuitkering en toeslagen voor vluchtelingen met een verblijfsstatus moeten worden verlaagd. Ze worden vervangen door ‘bijstand in natura’. Dat zijn de regeringspartijen VVD en PvdA vanochtend overeengekomen tijdens hun wekelijkse coalitieoverleg.

Er komt meer sobere huisvesting, bijvoorbeeld in containerwoningen of leegstaande kantoorpanden. Vluchtelingen die daarin komen, hoeven geen huur te betalen, waardoor voor hen de huurtoeslag kan vervallen en de bijstandsuitkering verlaagd kan worden. Hierdoor zou op termijn ook de voorrangsregeling voor vluchtelingen bij de toewijzing van sociale huurwoningen moeten vervallen.

Vluchtelingen komen normaal gesproken in sociale huurwoningen, na het krijgen van een verblijfsvergunning. Maar gemeenten hebben niet genoeg sociale huurwoningen voor alle woningzoekenden. Daarom spraken het kabinet, provincies en gemeenten vrijdag al af dat er veel extra ‘semipermanente’ woningen moeten komen. Gemeenten willen komend halfjaar tienduizend vluchtelingen met een verblijfsvergunning vanuit asielzoekerscentra overbrengen naar woningen.

Mogelijk vervalt ook de zorgtoeslag voor vluchtelingen. “Veel gemeenten regelen voor groepen mensen in hun gemeente de ziektekostenverzekering”, zegt PvdA-leider Diederik Samsom:

Zijlstra: maak Nederland onaantrekkelijk

Zaterdag pleitte VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra in het AD al voor soberdere voorzieningen voor vluchtelingen. De bijstandsuitkering wilde hij vervangen door leefgeld van “enkele tientjes”. Toen zei PvdA-Kamerlid Attje Kuiken nog: “Een strategie van ontmoediging via ongelijke behandeling wijzen we af.” Nu zegt Samsom, evenals premier Rutte, dat de voorzieningen voor vluchtelingen “sober maar rechtvaardig” moeten zijn. Op de uitspraken van Zijlstra in het AD gaat hij niet in. “Ik heb gehoord wat hij vindt maar we moeten er samen uitkomen.”


Lees verder op nrc.nl…

 • 12 Oktober 2015 om 14:29

OM onderzoekt anti-islamtoespraak van Pegida in Utrecht

Door Laura van der Reijden

Het Openbaar Ministerie (OM) onderzoekt of een van de anti-islamitische toespraken van Pegida gisteren in Utrecht strafbare uitlatingen bevat. De aanleiding is de speech van Raffie Chohan van Pegida Nederland, bevestigd het OM.

“Haat moslims om krankzinnige ideologie”

Chohan zou verschillende anti-moslimuitingen hebben gedaan in haar speech en het OM gaat nu onderzoeken of deze uitspraken strafbaar zijn of binnen vrijheid van meningsuiting vallen. Zo zei Chohan volgens het ANP:

Verder zei Chohan ook:

“Mohammed had een vrouw van zes jaar en consumeerde het huwelijk toen zij negen was (…). Een andere reden om moslims te verachten en te haten om hun krankzinnige ideologie, want het is nooit een religie van vrede.”

Het OM onderzoekt vaker dit soort uitlatingen van groeperingen. Zo deed het begin dit jaar al onderzoek naar 12 uitlatingen op de Facebookpagina ‘Steun de PVV’.

Demonstranten weer vrij

Volgens het OM zijn negen van de tien betogers die gisteren bij demonstratie zijn aangehouden weer vrijgelaten. Zes van hen moeten in december voor de politierechter verschijnen. Tegen twee verdachten wordt nog nader onderzoek verricht en één van hen zit nog vast.

Tegen toestroom economische vluchtelingen en islamisering

Bij de Pegida-demonstratie gisteren in Utrecht waren ook Tommy Robinson, medeoprichter van de English Defence League (EDL), Pegida-oprichter Lutz Bachmann en Pegida Nederland-voorzitter Edwin Utrecht aanwezig. De toespraken richtten zich vooral tegen de grote toestroom van, volgens hun, economische vluchtelingen naar Europa en de ‘islamisering’ van het continent.


Lees verder op nrc.nl…

 • 12 Oktober 2015 om 12:17

Jihadverdachte weer opgepakt in Maastricht

Door Laura van der Reijden

De Maastrichtse Mohammed G. (26) is afgelopen vrijdag opnieuw aangehouden in zijn woonplaats. De man was op zoek naar een vals paspoort om daarmee naar Syrië of Irak af te reizen en zich aan te sluiten bij Islamitische Staat (IS). Dit meldt het Openbaar Ministerie (OM). G. wordt vandaag nog voorgeleid.

Eerder dit jaar was G. al eens opgepakt op verdenking van deelname aan terroristische activiteiten, maar werd hij weer vrijgelaten. G. reisde naar Irak en verkondigde op sociale media zich te willen aansluiten bij IS. Bij zijn terugkomst in mei dit jaar zat hij twee weken vast en werd zijn paspoort in beslag genomen.

Gediagnostiseerd schizofreen

G. werd in 2013 ook al opgepakt. Als eerste jihadist in Nederland werd hij veroordeeld wegens het voorbereiden van moord, terwijl hij op het punt stond af te reizen naar door IS gecontroleerd gebied. G. ging hiervoor niet naar de gevangenis, want hij werd volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard. Wel moest hij een jaar in behandeling, omdat bij hem paranoïde schizofrenie werd vastgesteld.

Ondanks zijn vrijlating dit voorjaar beschouwde het OM G. nog steeds als terreurverdachte.


Lees verder op nrc.nl…

 • 12 Oktober 2015 om 09:49

Nutricia voert productie babymelk op - één pak per klant blijft

Door Carlijn Vis

Fabrikant Nutricia voert de Europese productie van babymelkpoeder op met 50 miljoen pakken per jaar. Dat bevestigt communicatiedirecteur Albertine van Wolfswinkel na berichtgeving in het AD.

De productie in de fabriek in Duitsland wordt opgevoerd, zegt Van Wolfswinkel, en daarmee wordt de Nederlandse markt aangevuld. De fabrikant wil zo het tekort in winkels door hamsterende Chinezen tegengaan. De levering aan Nederland wordt verdubbeld.

Productie al twee keer zo hoog als twee jaar geleden

Het is niet de eerste keer dat Nutricia de productie opvoert. Vergeleken met twee jaar geleden was het aantal pakken Nutrilon verkrijgbaar in Nederland al verdubbeld. In 2014 verhoogde Nutricia de productie met 40 miljoen pakken, in een Ierse fabriek. Het CBS meldde 2 oktober dat de export van Nederlandse babymelkpoeder naar China en Hongkong in tien jaar tijd vijftig keer zo groot is geworden.

Om tegemoet te komen aan de aanhoudend grote vraag uit China rollen vanaf vandaag 150.000 pakken per dag extra van de lopende band in het Duitse Fulda. Dagelijks treffen Nederlandse ouders lege schappen aan in drogisterijen en supermarkten. Het advies om één pak per klant te verkopen blijft.

Van Wolfswinkel denkt dat de maatregel “een positief effect zal hebben voor ouders in Nederland”. De restrictie van één pak Nutrilon per keer (of twee pakken per week als er online wordt besteld) blijft omdat Nutricia eerst wil kijken hoe de vraag zich ontwikkelt.

NRC-redacteur Freek Schravesande schreef vorige week over de lucratieve handel in babymelkmoeder. Waarom is juist Nutrilonmelk zo populair? Schravesande:

‘Dit zal de problematiek in winkels niet oplossen’

Detailhandel Nederland noemt de extra productie een ‘sympathiek gebaar’. Maar secretaris winkelcriminaliteit Bert van Steeg zegt in het AD:

“Ik heb er een hard hoofd in dat het voldoende zal zijn om de problematiek in onze winkels te verhelpen.”

Melkschandaal in China in 2008

Chinese ouders verloren het vertrouwen in eigen babymelk na een melkschandaal. In 2008 werden duizenden baby’s in China ziek door vergiftigde melkpoeder. Zuigelingen hadden melk gedronken die was aangelengd met melamine, een stof die wordt gebruikt in plastic en die camoufleert dat melk minder eiwitten bevat. Ruim 50.000 baby’s belandden in het ziekenhuis met nierproblemen, ten minste zes overleden.


Lees verder op nrc.nl…

 • 12 Oktober 2015 om 09:44

Gemeenten moeten criminelen en radicalen makkelijker kunnen weren

Door Pim van den Dool

Gemeenten moeten de mogelijkheid krijgen om woningzoekenden met een verleden van criminaliteit of ernstige overlast uit een bepaalde wijk te weren. Dat is de strekking van een wetsvoorstel dat minister Stef Blok (Wonen, VVD) vanochtend naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Ook moet het mogelijk worden mensen die rekruteren voor extremistische organisaties uit huurwoningen in gebieden met leefbaarheidsproblemen te weren.

Het wetsvoorstel van Blok, dat vrijdag in de ministerraad werd aangenomen, is een uitbreiding van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek, beter bekend als de ‘Rotterdamwet’. Dit is de wet die gemeenten sinds eind 2005 de mogelijkheid geeft om inkomenseisen te stellen aan woningzoekenden of specifieke groepen als hoger opgeleiden voorrang te geven bij het toewijzen van huurwoningen in bepaalde wijken.

Wet nu in vijf wijken toegepast

De Rotterdamwet kwam aan z’n haar naam omdat de gemeente Rotterdam destijds op deze wettelijke mogelijkheden aandrong vanwege problemen rond leefbaarheid in bepaalde wijken. Rotterdam gebruikt de wet op dit moment als enige gemeente in vijf wijken in Rotterdam-Zuid: Tarwewijk, Hillesluis, Carnisse, Oud-Charlois en Bloemhof. Ook is de wet sinds vorig jaar van toepassing op enkele straten in Delfshaven

Het huidige voorstel van Blok gaat verder en geeft gemeenten de mogelijkheid om mensen met een crimineel of radicaal verleden te weigeren. Zo krijgen gemeenten de mogelijkheid om woningzoekenden om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) te vragen of politiegegevens van iemand op te vragen om zo een beeld te krijgen van het verleden van een woningzoekende.

Blok kwam in 2013 voor het eerst met een voorstel om de Rotterdamwet uit te breiden, maar kreeg toen kritiek van de Raad van State. Die oordeelde dat de ingezette middelen in de wet “te zwaar en niet proportioneel in verhouding tot de ernst van de problematiek” waren.

Aanpassing voorstel na kritiek

Blok heeft zijn voorstel hierop aangepast. Gemeenten kunnen een straat, complex of wijk bij Blok voordragen om te voorkomen dat een al problematische wijk het nog moeilijker krijgt. Blok moet vervolgens toestemming geven om de wet daar, in eerste instantie voor vier jaar, te laten gelden. Als hij dat gedaan heeft kan de gemeente niet onbeperkt politiegegevens van woningzoekenden doorzoeken, maar wordt een lijst opgesteld van punten die de politie in de eigen gegevens naloopt.

Dit moet mensen uit de wijk weren die een VOG hebben omdat ze nooit zijn veroordeeld, maar toch in het verleden veel overlast hebben veroorzaakt. Bij de screening mag maximaal vier jaar worden teruggekeken. Het wetsvoorstel moet nog worden behandeld door de Tweede en Eerste Kamer.


Lees verder op nrc.nl…

 • 12 Oktober 2015 om 09:33

Deze postzegel van Nederland maakte Daan Roosegaarde (ontdek het foutje)

Door Paul Steenhuis

Ontwerper en kunstenaar Daan Roosegaarde heeft een postzegelvel ontworpen waarop heel Nederland als lichtgevend netwerk van boven af te zien is.

Roosegaarde:

Roosegaardes postzegelserie Licht verschijnt vandaag en toont volgens de maker ‘de schoonheid van Nederland als netwerk’. “Als je iets wilt sturen naar Hoorn, kun je het stukje kaart er op doen waar Hoorn ligt; of als je het vanuit Amsterdam verstuurt, kun je de zegel waarop Amsterdam staat er op doen.”

Verborgen foutje

Overigens is de kaart van Nederland zoals die op het postzegelvel te zien is, niet helemaal correct.

“Vroeger verzonnen kaartenmakers een niet bestaand stadje of straatje op een plattegrond, zodat ze konden zien of iemand hun kaart had nagemaakt. Zo hebben wij in onze kaart op de postzegel ook een fout gemaakt. Een verborgen fout. Nee, ik verklik het niet, maar ik denk dat je het snel ziet.”

Zoek mee naar de verborgen fout op de zegels. Ontdekt? Laat het hieronder weten in de reacties.


Lees verder op nrc.nl…

 • 12 Oktober 2015 om 04:00

D66: laat asielzoeker snel integreren en werken

Door Philip de Witt Wijnen

Vluchtelingen in Nederland moeten zo snel mogelijk Nederlands leren en aan het werk om goed te kunnen integreren in de Nederlandse samenleving. Het kabinet moet hier extra geld voor uittrekken. Dat stelt D66 in een actieplan voor vluchtelingen, dat diametraal staat tegenover de voorstellen die VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zaterdag lanceerde.

“Onze maatschappij is sterk genoeg om de aantallen asielzoekers aan te kunnen”, aldus Kamerlid Sjoerdsma die het plan voor D66 heeft opgesteld. Zijlstra schrijft in zíjn notitie dat met de grote aantallen die nu Nederland binnenkomen – dagelijks melden zich honderden nieuwe asielzoekers – “het eind van de draagkracht van onze samenleving in zicht komt”.

‘Nederland onaantrekkelijk maken’

Voor de VVD moeten asielzoekers om die reden zo snel mogelijk terugkeren naar hun eigen regio. Tot die tijd moet de opvang in Nederland sober zijn, met beperkte sociale voorzieningen. Nederland moet in de ogen van Zijlstra “onaantrekkelijk” worden gemaakt voor vluchtelingen.

Het regelen van goede opvang is voor D66 juist het meest urgente probleem. “In een land als Nederland hoort niemand op straat te slapen”, aldus Sjoerdsma. Zijn partij wil dat de overheid daarom snel meer leegstaande rijksgebouwen inzet, zoals kazernes. Over de soberheid die Zijlstra bepleit zegt hij: “Asielopvang is al behoorlijk sober.”

Betere selectie

Wel vindt D66 het noodzakelijk dat er een betere selectie moet zijn die echte oorlogsvluchtelingen van economische vluchtelingen onderscheidt. Dat vergt meer aanmeldcentra aan de buitengrenzen van Europa. En eenmaal in Nederland zullen asielzoekers een bandje moeten inspreken, waarna tolken kunnen analyseren waar iemand echt vandaan komt. Volgens Sjoerdsma komt het namelijk voor dat asielzoekers zich als Syriër inschrijven maar daar in werkelijkheid niet vandaan komen.

Minister Kamp (Economische Zaken, VVD) zei in tv-programma Buitenhof dat de vluchtelingen “niet goed zijn voor de economie”. D66 denkt dat als asielzoekers sneller op de arbeidsmarkt terecht kunnen, zij “eerder en meer een bijdrage aan de samenleving zullen leveren”. Minister Asscher (Sociale Zaken, PvdA) praat morgenavond met sociale partners over arbeidsparticipatie van vluchtelingen met een verblijfsvergunning.


Lees verder op nrc.nl…

 • 11 Oktober 2015 om 23:02
❌