[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

๐Ÿ”’
โŒ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Vandaag โ€” 24 November 2017Metronieuws Nieuws

'We zijn de melkboer van vroeger'

Door Merel Driessen

Ben je het zat om die zware flessen cola en grote pakken wc-papier mee naar huis te sjouwen uit de supermarkt? Michiel Muller merkte dat Nederland er in ieder geval klaar mee was. En daar bedacht hij een oplossing voor: een online supermarkt.

Picnic begon twee jaar geleden in Amersfoort. Via een app konden de inwoners tot 10 uur ’s avonds hun boodschappen bestellen via Picnic. De volgende middag stonden de boodschappen bij hen op het aanrecht. „Inmiddels is vijfentwintig procent van de inwoners van Amersfoort klant van ons,” vertelt Muller.

Gratis bezorging binnen twintig minuten

Dat online shoppen steeds groter werd, zagen Muller en zijn medeoprichters ook wel. Maar wat hen opviel was dat niemand via internet hun boodschappen bestelde. „En daar zaten twee redenen achter: mensen willen er niet uren op wachten en mensen willen er niet voor betalen. Dat hebben we met Picnic opgelost.” Klanten hoeven niet te betalen voor de bezorging van hun boodschappen. „Mensen gaan geen geld betalen voor de bezorging als de supermarkt om de hoek zit.” Bovendien kan de klant bij Picnic het elektrische bezorgautootje tot op de minuut precies volgen.

Online je boodschappen doen wordt steeds populairder. Meer dan een kwart van alle Nederlanders deed het afgelopen jaar weleens zijn boodschappen via het internet. Dat is zeven procent meer dan vorig jaar, blijkt uit cijfers van het CBS.

Volledig online

Supermarkten zoals Albert Heijn en Jumbo bezorgen inmiddels ook aan huis. In tegenstelling tot Picnic moeten de klanten van Albert Heijn en Jumbo wel betalen voor de bezorging. Muller: „Wij richten ons als enige in Nederland volledig op online, wat zij niet doen. Wij doen de laatste kilometer op onze eigen manier. We proberen een beetje de melkboer van vroeger te zijn.”

Klanten van Picnic komen uit allerlei welstandsklassen. De een vindt de lage kosten fijn en de ander is tevreden over de korte bezorgtijd. Maar Muller merkt dat voornamelijk gezinnen gebruikmaken van de online supermarkt. „Zij zijn echt goede klanten. Doordat hun boodschappen worden thuisbezorgd kunnen ze op de zaterdag wel naar het voetbal van hun kinderen. Ze houden zo tijd over.”  

‘De markt van boodschappen is erg groot’

Of supermarkten helemaal zullen verdwijnen door de concurrentie van online, denkt Muller niet. „De markt van boodschappen is net zo groot als alle andere consumentenmarkten bij elkaar. Dat verandert dus niet zomaar.” Maar hij denkt dat online boodschappen doen populairder wordt dan we nu denken. „Nu gaat nog maar één procent naar online. Maar als dat straks 20 of 30 procent is, vindt er een enorme verandering plaats op zo’n markt.”

Picnic is nu beschikbaar in dertig steden in vooral Midden-Nederland, maar Muller is van plan om er heel Nederland mee te veroveren. „Volgend jaar gaan we in zeker zestig steden bezorgen. En dat jaar erop willen we eigenlijk alle Nederlandse huishoudens bereiken.” 

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

 

 • 24 November 2017 om 15:59

ABN Amro test medewerkers met nepcadeau

Door Merel Driessen

Medewerkers van ABN Amro dachten afgelopen week dan toch een kerstpakket te krijgen. Maar niets was minder waar. De bank testte haar medewerkers op phishingmails.

Toch geen bedankje

De mail ging over een soort gadget die de medewerkers kregen als dank voor hun inzet voor de bank. Via een link konden ze zien wanneer de gadget werd geleverd op hun kantoor. Maar als ze op de link klikten, konden ze lezen dat het om een test ging en ze helemaal geen bedankje kregen. 

„Het was een test-phishingmail die we hadden verstuurd. Onze medewerkers konden aan een aantal dingen in de mail zien dat het nep was", vertelt Jeroen van Maarschalkerweerd, woordvoerder van ABN Amro. De bank doet het regelmatig om zo hun medewerkers oplettend te maken naar dit soort mails. 

'Dit was een beetje slordig' 

Maar niet iedereen kon de lol inzien van het 'nepcadeau'. Vakbond de Unie kreeg klachten binnen van medewerkers van ABN Amro. „Het is natuurlijk ingewikkeld om werk te maken van het onderwijzen van personeelsleden over risico's in het werkveld. Welke onderwerpen neem je dan? Dit was gewoon een beetje slordig", vertelt Reinier Castelein, voorzitter van de Unie. 

Het 'nepcadeau' lag nogal gevoelig bij een aantal medewerkers. „Twee jaar geleden hebben we het kerstpakket afgeschaft. Dat hebben ze niet leuk gevonden", aldus Maarschalkerweerd. „Dat begrijpen we en we hebben het dan ook nooit zo bedoeld. De volgende keer kijken we beter naar hoe we dit moeten aanpakken. Het is niet bedoeld om mensen een vervelend gevoel te geven." Volgens hem klikken de mensen vaker op een phishingmail waar mensen iets kunnen krijgen. Uit de test-phishingmails blijkt dat 1 op de 5 mensen alsnog op de mail heeft geklikt. 

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

 

 • 24 November 2017 om 15:44

Pro-Zwarte Piet-groep valt basisschool binnen

Door ANP en Metro

Een actiegroep voor het behoud van Zwarte Piet is donderdagmiddag een basisschool in Utrecht binnengevallen. Ongeveer tien mensen gingen vlak voordat de school uitging verkleed als Zwarte Piet het schoolplein op en klaslokalen in.

Pepernoten

De groep drong ongevraagd de openbare basisschool De Cirkel binnen en deelden pepernoten en stickers uit. Kinderen en leraren werden overdonderd door de actie. Leerkrachten hebben vervolgens de actievoerders weer de school uitgezet.

Een aantal demonstranten reageerde op het verzoek te vertrekken met vervelende opmerkingen, zegt schooldirecteur Jochem Grimmelikhuizen. ,,Ze zeiden dingen als: 'Ga terug naar je eigen land' tegen leerkrachten.’’ De actie duurde in totaal tien minuten. Aan het verwijderen van de demonstranten is geen lichamelijk geweld te pas gekomen, aldus de directeur.

Kinderen geschrokken

De schooldirecteur noemt de actie zeer ongewenst. ,,Ongeacht het standpunt is een school geen plek voor dit soort demonstraties. We leren kinderen dat ze op een andere manier moeten omgaan met een conflict en dat ze niets van vreemde mensen moeten aannemen, ook niet als ze verkleed zijn als Zwarte Piet.’’

De uitgedeelde pepernoten en stickers zijn zoveel mogelijk weer ingenomen en weggegooid. ,,Sommige kinderen waren een beetje in de war. Een aantal was verdrietig omdat ze geen pepernoten hadden gehad, anderen omdat ze ze weer in moesten leveren. En sommige kinderen waren geschrokken.’’

Niet strafbaar

De school heeft de actie aan de politie gemeld. Een aangifte kan volgens de politie echter niet worden gedaan, omdat er geen sprake was van een strafbaar feit. ,,De actievoerders zijn vertrokken toen ze dat werd gevraagd. Hadden ze dat niet gedaan, dan was er wel sprake geweest van een strafbaar feit'', laat een woordvoerder weten.

 

 • 24 November 2017 om 15:30

Vrienden beleven horroravond in Escape Room

Door Erik Jonk

Misschien stel je jezelf die vraag wel: stel dat ik nou eens niet uit deze Escape Room kan komen? Wanneer haalt iemand mij er dan uit? Of erger, dat opgesloten zitten in zo’n ruimte waarvan de deuren niet zomaar opengaan een nachtmerrie is waarvan je zwetend wakker wordt. Vier vrienden hebben het laatste meegemaakt…

Interactief spel

Een Escape Room is volgens ons aller Wikipedia een interactief spel waarbij een groep mensen in een kamer wordt opgesloten. De deelnemers moeten door middel van het zoeken naar sleutels, codes en aanwijzingen, en door het oplossen van puzzels en raadsels, de kamer binnen een bepaalde tijd (meestal een uur) proberen te verlaten.

Maar…

Dat klinkt hartstikke gezellig en leerzaam allemaal, dit fenomeen dat we steeds vaker in het straatbeeld zien opduiken. Maar hoe anders gaat het in de film Escape Room (vanaf 30 november in de Nederlandse bioscopen). In deze room is er namelijk geen ontsnappen aan.

Escape Room-dilemma.

Het verhaal

Om zijn 30e verjaardag te vieren neemt Kristen haar vriend Tyler en twee andere bevriende stellen mee naar de nieuwste Escape Room. De groep wordt in een kamer opgesloten en terwijl de tijd wegtikt moeten ze allerlei cryptische raadsels en puzzels oplossen om eruit te komen. Maar al snel hebben ze door dat er iets niet in de haak is. De opdrachten worden niet alleen steeds moeilijker, maar ook steeds bloediger. De escape room maakt het ene na het andere slachtoffer en de overgebleven spelers beseffen dat ze niet langer een spel, maar voor hun leven spelen.

Toen alles in de Escape Room nog goed was...

Trailer een succes

Dat dus. Velen hebben de trailer van Escape Room inmiddels bekeken. Op Pathés Facebook bijvoorbeeld leverde hij meer views op dan de derde film uit de reeks van Fifty Shades. Vanaf de dertigste wordt het 81 minuten lang angstig bibberen geblazen...

 

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

 • 24 November 2017 om 15:30

Dodental bomaanslag Egypte boven de 200

Door Metro & ANP

Bij een bomaanslag in Bir-al-Abed in Egypte zijn vrijdag honderden doden gevallen. Het Staatspersbureau MENA had het eerder over 115 doden, maar nu melden ze dat er zeker 235 mensen zijn gestorven. Daarbij zouden er 130 mensen gewond zijn.

 

Meerdere personen zijn verantwoordelijk voor het laten ontploffen van diverse bommen bij de Al Rawdah-moskee in Bir-al-Abed. Kort daarop openden ze het vuur op mensen die na het vrijdaggebed uit de moskee kwamen.

Ook op ambulances geschoten

Op beelden van staatsmedia zijn bebloede slachtoffers te zien en lichamen die waren bedekt met dekens. Een inwoner zegt tegen een verslaggever van Reuters dat er ook op de ambulances werd gevuurd.

Direct na de aanslag riep president Abdel Fattah al Sisi op tot een crisisbijeenkomst. In Egypte zijn drie dagen van nationale rouw afgekondigd. 

De aanslag is nog niet opgeëist.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

 • 24 November 2017 om 14:59

De Xite Awards in 60 tellen

Door Erik Jonk

Lang werd er naar uit gekeken en plots zijn ze al weer achter de rug: de vierde Xite Awards. Donderdagavond stond de Melkweg voor de awardsshow van de muziekvideozender op z'n kop. Lil Kleine en Boef gingen er met twee onderscheidingen vandoor, anderen moesten het met één of geen doen.

Terugblik

Dat mocht de pret verder niet drukken, want een feest met vele optredens was het. Geniet hieronder nog een keer na in zestig tellen en dan, op naar editie vijf!

 

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

 • 24 November 2017 om 14:38

Noord-Korea graaft greppel na ontsnapping militair

Door Metro

De ontsnapping van een Noord-Koreaanse militair heeft Noord-Korea ertoe gezet om de grens met buurland Zuid-Korea te versterken. Een Amerikaanse diplomaat tweette een foto waarop te zien is hoe werklieden een greppel aan het graven zijn.

Noord-Koreaanse militair

Eerder deze week werden beelden gepubliceerd waarop te zien was hoe een Noord-Koreaanse militair ternauwernood uit de handen van grenswachten wist te blijven. De militair werd tijdens zijn vlucht, die plaatsvond op 13 november, meerdere keren geraakt, maar overleefde de kogelregen uiteindelijk wel.

 

Om herhaling te voorkomen hebben de Noord-Koreanen nu ingegrepen. Marc Knapper, Amerikaanse diplomaat, tweette de foto van de Amerikaanse ambassade in Seoul. Hij maakte de foto toen hij een bezoek bracht aan de gedemilitariseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea.

 

Greppel

Een andere diplomaat vertelde tegenover Reuters ook gezien te hebben hoe dat hij ook had gezien dat werklieden een greppel aan het graven waren.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

 • 24 November 2017 om 13:04

Dit zijn de meest misleidende voedselproducten

Door Merel Driessen

Bij welk voedselproduct voelde jij je het meest voor de gek gehouden? Welke supermarkt met welk product verdient volgens jou Het Gouden Windei? Vanaf vrijdag kun je weer stemmen op het meest misleidende voedselproduct van 2017.

Kalfsleverworst zonder kalfslever

Om het stemmen je wat makkelijker te maken heeft voedselwaakhond Foodwatch zeven producten genomineerd. Hier kun je uit kiezen:

 • Aldi Kalfsleverworst, waar varkenslever in zit in plaats van kalfslever.
 • Conimex Ketjap manis goud, dat met 70 procent suiker zoeter is dan appelstroop.
 • Jumbo Goudeerlijk boerenmaïs, waar geen maïsmeel in te vinden is.
 • AH Muesli vezelrijk, terwijl het juist de minste vezels bevat.
 • Aldi Mama nature cintroenconcentraat, bestaande uit verdund citroensap.
 • Innocent Superjuice, een drankje dat nauwelijks vruchten bevat en voornamelijk uit appelsap bestaat.
 • Lidl Volkoren scharreleierkoeken, waar slecht 6 procent volkorenmeel in zit.

Nuttige verkiezing

Het Gouden Windei wordt voor de achtste keer uitgereikt. In 2016 ging de twijfelachtige eer naar Healthy People Blauw bosbes en framboos, dat vooral uit appel- en druivensap bestond. Het jaar ervoor mocht Albert Heijn de prijs in ontvangst nemen voor haar cranberries. Die bestonden voor minder dan de helft uit besjes en voor de rest uit suiker.

De verkiezing van Foodwatch blijkt zeker wel nut te hebben. De genomineerden passen volgens de voedselwaakhond hun producten vaak aan naar aanleiding van hun nominatie. Albert Heijn halveerde bijvoorbeeld de suikertoevoeging aan de cranberry's en Plus haalde pindakaas light, wat vol met suiker zat, uit de schappen.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

    

 • 24 November 2017 om 11:14

Sinterdel tot bingo: 5 x lekker weekend in Amsterdam

Door Iris Hermans

Het wordt een weekend om je vingers bij af te likken! Met op veler verzoek een pastaspecial bij Spaghetteria en delletjes eten tot je erbij neervalt. Bij wijze van spreken dan, want anders kun je niet naar The Maker Market, het Bijlmerfeest en Bongo’s Bingo, waar je een fluffy eenhoorn kunt winnen.

Raven met bingoballen

Schaamte in de morgen is nog altijd beter dan verveling in de avond! is de slogan van Bongo’s Bingo, het event waar de bingoballen hand in hand gaan met een dikke rave en een vette show. De prijzen zijn minstens zo leuk als de gemiddelde bingoboy/girl hier, tenzij je fluffy eenhoorns haat, een aversie tegen alcohol hebt en een levensgrote Kanye West niét mee naar huis wil nemen. Speel, win en dans in Panama, zaterdag van 19.00 tot 23.30 uur. 

Voor de makers 

Handgemaakte spullen en het liefst ook nog met een goed verhaal zijn heter dan ooit! Dit weekend vormt De Hallen het podium voor zowel innovatieve (Amsterdamse) makers als creatieve zelfstandige verkopers tijdens The Maker Market x Etsy made in NL. De drie woorden die als rode draad door de markt lopen zijn ambacht, duurzaamheid, innovatie. En er is vast ook iets van rood draad te vinden, en in elk geval van ‘knuffels van gered garen’. Hier vind je sinterklaas- en/of kerstcadeaus waarmee je zeker hoge ogen gooit en grote ogen van verbazing scoort, tenzij diegene al eerder flamingokerstballen, een minituin in een fles of een vlinderdas voor zijn/haar trouwe viervoeter heeft gekregen. Er is live muziek en voor de liefhebber ook nog een worskhop sterren weven.

Originele cadeaus voor jezelf/hond/grote liefde/anders

Pasta weekender!

In de meeste cafés is ‘waar is de wc?’ de meest gestelde vraag, in Spaghetteria is dit: wanneer staat de truffel ravioli weer op de kaart? Nu! En ze maken er meteen een dikke weekender van: deze vrijdag tot en met zondag wordt gehoor gegeven aan de wensen van de truffel ravioli-liefhebbers, die per mail, Facebook en persoonlijk de prangende pastavraag stelden. 

Frikandellen Disco

Dit is 'm dan... De allernieuwste snack die vrijdag wordt gelanceerd tijdens Frikandellen Disco

Hoe laat het is? Frit-uur! Hoogste tijd dus voor weer een Frikandellen Disco. Goed nieuws voor alle frituurfans en/of arme frikandelfanaten: vrijdag kun je gratis delletjes eten tot je erbij neervalt. Tijdens de eerste editie werd hier de krodel op de kaart gezet, de gulden middenweg tussen kroket en frikandel. Dit jaar wordt de nieuwste frituurspecialiteit gevierd: de Sinterdel! Een frikandel in de vorm van een S met mayo en pepernootschaafsel. De creatieve smulpapen erachter zijn Freek Haverman en Jeroen Balkenende van Mannenbroeders en zij vieren hun discodellenfeestje in Café Sanders. Het concept: gratis frikandellen en speciale frikandelgerechten, met daarnaast bier of gin tonic. Kortom, een vrijdagmiddagborrel waar menig snack- en drankliefhebber de vingers bij aflikt. ,,Omdat we bepaald niet de enigen zijn die deze snack adoreren, gaan we nogmaals het bestaan ervan vieren”, likkebaardt Jeroen al bij de gedachte aan de frikandel. Een avond vol ‘vette verrassingen’ van 18:00 tot 03:00 uur, met als hoogtepunt de lancering van de Sinterdel.

 

Bijlmerfeestje (van een jaar!)

Waar is het het feestje? In de Bijlmer is het feestje! Zaterdag is het precies 50 jaar geleden dat hier de eerste sleutel in het slot werd gestoken en anno 2017 is het een levendige en veelzijdige buurt die menig bewoner tot bestuurder en kunstenaar inspireert. En dat is reden voor een feestje! Amsterdam viert dit jubileum maar liefst een jaar lang. Op 25 november is de feestelijke aftrap, met onder andere de onthulling van de piano op station Bijlmer, waar van 13.00 tot 14.00 uur talenten uit de Bijlmer de zwarte en witte toetsen zullen inwijden. 

Lees ook: ...

 

 

 

 • 24 November 2017 om 11:00

Let It Go plagiaat? Zanger klaagt Disney aan

Door Sofie Smulders

Let It Go, Let It Gooo… Wie, en vooral welke ouder kent het nummer van Disney’s animatiefilm Frozen niet? Let It Go zou echter gejat zijn, claimt de Chileense zanger Jaime Ciero.

De hit uit Frozen zou geïnspireerd zijn op zijn nummer Volar. De structuur van het nummer, de melodieën, maar ook de teksten zijn volgens Ciero gebaseerd op zijn nummer. Beluister beide nummers hieronder en oordeel zelf.

 
 

Volar stamt uit 2008. Het lied was „een enorm internationaal succes, dat miljoenen luisteraars bereikt en op talloze hitlijsten van de populairste, beste zenders belandde”, aldus Ciero.

Ciero heeft Disney aangeklaagd, maar ook Demi Lovato en Idina Menzel. Zij zongen respectievelijk de single en het nummer voor de film zelf in. Mocht hij de zaak winnen, dan krijgt hij een flink bedrag op zijn bankrekening bijgeschreven. 

Hij eist een deel van de winst uit de film op en tevens van de opbrengsten die afkomstig zijn uit marketing en de muziek.

Toch is het opmerkelijk dat Ciero nu met de claim komt, terwijl Let It Go al uit 2013 stamt. Toch een gevalletje 'er nog even een slaatje uit willen slaan'?

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

 • 24 November 2017 om 10:24

Honderden honden dood door anti-vlooienmiddel

Door Merel Driessen

Een grote groep hondenbaasjes protesteert vrijdag in Den Haag tegen het anti-vlooienmiddel Bravecto. Honderden honden zouden overleden zijn nadat ze dit middel hadden ingenomen. 

Duizenden klachten

Bravecto zijn pillen die honden slikken tegen vlooien en teken. Ze krijgen ze op recept van de dierenarts. Maar bij het Europees Medicijnagentschap (EMA) zijn inmiddels duizenden klachten binnengekomen over het anti-vlooienmiddel. Honden zouden er doodziek van zijn geworden.

Toch oordeelde het EMA afgelopen jaar nog dat het middel niet gevaarlijk zou zijn. En daarom biedt hondenbaasje Michael van de Sande vandaag een petitie met meer dan 40 duizend handtekeningen aan minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit aan. De ondertekenaars willen dat het middel verboden wordt. 

Hartritmestoornissen en epileptische aanvallen

Uit de klachten bij het EMA blijkt dat honden die het middel hebben geslikt last krijgen van bijvoorbeeld epileptische aanvallen en braken. Ook kreeg het EMA klachten binnen van honden die zelfs overlijden na het innemen. Zo ook de hond van Michael van de Sande. Tegen NPO Radio 1 vertelt hij over één van zijn honden Rico, die last kreeg van hartritmestoornissen nadat hij het middel had ingenomen. Vervolgens takelde de voorheen vitale Rico erg snel af en overleed hij. Ook een andere hond van Michael kreeg hartritmestoornissen nadat hij Bravecto toegediend had gekregen. Gelukkig kwam deze hond er bovenop. 

In de Facebookgroep 'Is Bravecto veilig?' komen dagelijks nieuwe verhalen binnen over honden die ziek zijn geworden of zijn overleden door het middel. De groep werd twee jaar geleden opgericht door Michael. Naast de petitie die de groep vrijdag aanbiedt, lopen ze ook nog in een demonstratie door Den Haag. 

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

 

 • 24 November 2017 om 09:44

Celstraf Oscar Pistorius meer dan verdubbeld

Door Metro

De Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius heeft in hoger beroep een celstraf gekregen van dertien jaar en vijf maanden voor de moord op zijn vriendin Reeva Steenkamp. Dat is een fors hogere straf dan hij aanvankelijk opgelegd had gekregen.

Moord

Pistorius schoot op Valentijnsdag 2013 zijn vriendin Reeva Steenkamp dood. Zelf houdt hij nog altijd vol dat hij dacht dat ze een inbreker was.

Aanvankelijk kreeg Pistorius een celstraf van vijf jaar voor doodslag, maar later werd hij schuldig bevonden aan moord en kreeg hij zes jaar gevangenisstraf. Omdat de aanklagers die straf „schokkend laag” vonden besloten ze in beroep te gaan. De aanklagers vonden dat ‘Blade Runner’ minstens vijftien jaar de cel in moest.

Celstraf verhoogd

Het hooggerechtshof bepaalde vrijdag dat de celstraf van Pistorius inderdaad moet worden verhoogd naar vijftien jaar, min de tijd die hij al heeft gezeten. De 31-jarige Pistorius was niet bij de zitting in Bloemfontein aanwezig. 

De nabestaanden van de vermoorde Steenkamp reageerden verheugd op de langere straf van Pistorius. „Dit is een emotioneel moment voor hen'', zei woordvoerster Tania Koen namens de familie. „Ze hebben het gevoel dat hun vertrouwen in het rechtssysteem is bevestigd''.

Voor de moord op Steenkamp was Pistorius bekend als paralympisch medaillewinnaar. Zo won hij zes keer goud op de paralympics. In 2012 schreef hij geschiedenis door als eerste ‘geamputeerde sprinter’ deel te nemen aan de Olympische Spelen in Londen.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

 • 24 November 2017 om 09:39

Fred Teeven begint met nieuwe baan als buschauffeur

Door Sofie Smulders

Van staatssecretaris naar buschauffeur, dat kan prima. Als je begin december ergens in de buurt van Haarlem de bus instapt, zou het zomaar kunnen dat je Fred Teeven achter het stuurt treft.

De politicus werkt sinds kort parttime als buschauffeur bij Connexxion. Hij heeft al een tijdje een grootrijbewijs - voor zijn politieke carrière was hij touringcarchauffeur - en is bezig met zijn opleiding voor in de bus.

„Ik had al steeds in mijn hoofd internationaal vrachtwagenchauffeur te worden”, vertelt Teeven aan De Telegraaf. „Maar toen de kans zich voordeed anderhalve dag per week in mijn regio op de bus te zitten, werd ik meteen enthousiast.”

Bonnetjesaffaire

Teeven vertrok eerder dit jaar uit de politiek. De voormalig staatssecretaris kondigde, net als toenmalig minister Ivo Opstelten, zijn aftreden aan toen naar buiten kwam dat Justitie in 2001 4,7 miljoen gulden aan drugscrimineel Cees H. had betaald. Dit bleek uit documenten van Nieuwsuur. Later werd het ‘bonnetje’ - dat volgens Opstelten onvindbaar was - toch nog gevonden.

Hierna keerde Teeven nog terug in de Tweede Kamer, waar hij optrad als woordvoerder voor onder meer defensie en buitenlandse handel. Hij maakte in 2016 bekend dat hij zich niet herkiesbaar zou stellen voor de Tweede Kamerverkiezingen van dit jaar.

Teeven gaat nu dus parttime als buschauffeur werken. Daarnaast zou hij samen met een voormalig collega van de FIOD (Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst) een particulier recherchebureau op het gebied van cybercrime en veiligheid zijn begonnen.

 • 24 November 2017 om 09:29

Tan nog steeds beveiligd om uitspraken Zwarte Piet

Door Metro

Presentator Humberto Tan wordt nog steeds beveiligd omdat hij zich twee jaar geleden uitsprak tegen Zwarte Piet.  

Dat zei Tan donderdagavond in zijn eigen programma RTL Late Night. De presentator heeft naar eigen zeggen nog steeds beveiligers nodig die met hem mee lopen vanuit de opnamelocatie van het programma, het Schiller Hotel op het Rembrandtplein in Amsterdam, naar zijn auto in de parkeergarage. Hij wilde daarmee aangeven „hoe zeer de discussie is ontspoord".

'Alle dagen'

Dat Tan bedreigd werd nadat hij zich 2015 uitsprak voor verandering was al bekend, maar dat die dreigementen zo serieus waren dat hij nog steeds beveiligd moet worden, schokte alle gasten aan tafel. „Alle dagen beveiligers. Geen enkele dag niet", zei Tan.

De beveiliging van Tan kwam ter sprake toen het 'sinterklaasbestand' werd besproken in de talkshow. 

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

 • 24 November 2017 om 07:05

Het bewogen jaar van Max Verstappen

Door Jeroen Haverkort

Pech, een ruzietje met teamgenoot Daniel Ricciardo en twee overwinningen vatten het jaar bondig samen voor Max Verstappen. Komende zondag is de laatste race van het seizoen in Abu Dhabi.

Uitdagend

Na een vijfde plek in Australië is de tweede race in China ronduit sensationeel te noemen: Verstappen start als zestiende, maar finisht als derde. „Het was erg uitdagend”, zegt hij na afloop. „Ik heb in de kwalificatie niet veel kunnen rijden om de balans goed te krijgen, vandaar dat ik de auto voorzichtig naar de finish moest brengen.”

Die laatste opmerking blijkt een voorbode voor de komende races waarin de pechduivel al zijn pijlen op Verstappen richt. In Bahrein begeven zijn remmen het in de twaalfde ronde. Na een naar eigen zeggen ‘saaie race’ in Rusland waar Verstappen vijfde wordt, crasht hij in Spanje al in de eerste bocht door toedoen van Valterri Bottas, ook Kimi Räikkönen is de pineut. „Het hoort erbij.”

 

Ramp

Een ramp, zo typeert Verstappen de race in Monaco. Hoewel hij voor het eerst finisht in zijn woonplaats is hij verre van tevreden. Verstappen start als vierde, maar eindigt als vijfde omdat Red Bull twee verschillende bandenstrategieën hanteert, waarvan teamgenoot Daniel Ricciardo optimaal profiteert.

In Canada, Azerbeidzjan en Oostenrijk valt Verstappen uit. Een defecte accu, wegvallende oliedruk en een defecte koppeling waardoor Verstappen crasht met Fernando Alonso zijn hiervan de oorzaken. Voor het eerst krijgt Verstappen met kritiek te maken. Hij zou te veel van zijn auto vergen. Onzin, zeggen de kenners: een Formule 1-wagen is er immers voor gemaakt om op de max te rijden. Frustrerend voor Verstappen is dat Ricciardo in Oostenrijk voor de vijfde opeenvolgende keer op het podium staat. In Groot-Brittanië en Hongarije eindigt Verstappen als vijfde, maar erg veel vreugde brengt hem dit niet. In Hongarije tikt hij Ricciardo aan die daardoor uitvalt. De Australiër is woedend en eist excuses van zijn teamgenoot: „Doet hij dat niet, dan hebben we een probleem. Ik denk dat Max het simpelweg niet op prijs stelt als een stalgenoot vóór hem rijdt.” Verstappen kiest eieren voor zijn geld en beidt zijn excuses aan die door de goedlachse Australiër worden geaccepteerd.

Ongeduld

België staat voor de deur, een thuiswedstrijd voor Verstappen die zijn tienduizenden landgenoten niet wil teleurstellen. Meer dan ooit is de Nederlander gebrand op een goed resultaat. Maar in de twaalfde GP van het seizoen valt Verstappen voor de zesde keer uit, een ongekend hoog gemiddelde voor een coureur, zeker bij een topteam. Hij steekt zijn frustraties dan ook niet onder stoelen of banken: „Voor een topteam mag dit niet. Dit is niet alleen balen voor mij, maar ook voor de fans die hier komen, veel geld betalen voor een kaartje en dan is het na acht ronden voorbij.”

Op de vraag hoe geduldig Verstappen nog is en hoe lang hij de malaise bij zijn team nog accepteert was hij duidelijk. „Niet lang.” Er wordt volop gespeculeerd over de toekomst van Verstappen. Ligt zijn toekomst nog wel bij Red Bull? In Italië eindigt Verstappen als tiende en in Singapore valt hij voor de verandering weer eens uit, dit keer komt hij in een Ferrarisandwich terecht. „Het is het hele seizoen al slecht. Misschien moet het nog een paar keer fout gaan, dat het daarna een paar jaar goed gaat. We gaan het in Maleisië gewoon weer opnieuw proberen.”

Ommekeer

Zijn optimisme werpt zijn vruchten af, want in Maleisië wint Verstappen voor de tweede keer in zijn loopbaan een Grand Prix. In de vierde ronde passeert Verstappen, die een dag eerder 20 is geworden, de van pole position gestarte Lewis Hamilton, om in het restant van de race niet meer in de problemen te komen. ‘That’s how we do it!’, schreeuwt de Nederlander vol bravoure over de boordradio als hij de Engelsman passeert. Een week later wordt Verstappen tweede in Japan. „Ik kan niet anders zeggen dan dat de auto steeds beter wordt.” Een paar dagen voor de race in de VS, maakt Red Bull bekend het contract met Verstappen tot 2020 te hebben verlengd. Verstappen liet al doorschemeren dat hij bij Red Bull zou blijven, aangezien hij er niets in ziet om als tweede coureur naar Ferrari of Mercedes te gaan. In Texas haalt Verstappen in de slotronde op sensationele Räikkönen in. Als de wedstrijdleiding oordeelt dat de Limburger de Fin buiten de baan heeft gepasseerd en hem een tijdstraf van vijf seconden oplegt is de wereld te klein. Verstappen noemt de dienstdoende steward ‘een mongool’. De kenners zijn verbijsterd over de tijdstraf waardoor Verstappen een podiumplek door de neus wordt geboord, maar er is ook kritiek op zijn woede-uitbarsting.

In Mexico loopt Verstappen, net zoals in Singapore, zijn eerste pole position mis. Maar in de eerste bocht verschalkt hij Sebastian Vettel, waardoor Verstappen zonder problemen zijn tweede overwinning van het seizoen pakt. „Hopelijk kunnen we volgend seizoen vanaf het begin meestrijden om de titel”, zegt Verstappen na afloop hoopvol.

Max' mooiste momenten:

 

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

 • 24 November 2017 om 07:03

Studente geschorst na belediging ouderen op Snapchat

Door Metro

Het Rotterdamse Albeda Collega heeft een studente geschorst omdat ze zich op sociale media op 'onprofessionele wijze' had uitgelaten over werken met ouderen. ​

Op het filmpje, dat het meisje op Snapchat plaatste maar niet meer online te zien is, zei het meisje: ,,Kan iemand mij even uitleggen waarom ik in de stad moet gaan lopen met deze oude mensen? (...) Ik schaam me kapot." Dat zei ze terwijl ze een bejaarde vrouw in een rolstoel voortduwt in een winkelstraat. 

Stage

Het meisje loopt stage bij oudereninstelling Laurens. De instelling vindt haar uitspraken ,,zeer onprofessioneel'' en is ,,onaangenaam verrast en geschokt''. 

 

Het filmpje heeft tot veel kritiek geleid. En het meisje, genaamd Valentina, kreeg doodsbedreigingen. Ze gaat aangifte doen, laat haar moeder Viviana aan de NOS weten.

Het was niet slim, zegt haar moeder. ,,Die uitspraken waren niet goed, maar ze heeft het recht om fouten te maken. Ze had nooit gedacht dat het zoveel aandacht zou krijgen. Het is gewoon pubergedrag, ze heeft geen hekel aan ouderen."

'Ontstemd en verrast'

Het Albeda College schrijft in een verklaring ,,zeer ontstemd en verrast" te zijn. ,,Voor ons is het glashelder dat dit niet past bij de beroepshouding die wij van onze studenten verwachten." Valentina is geschorst. Het is onduidelijk of ze de opleiding mag afmaken, zegt haar moeder.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

 • 24 November 2017 om 06:51

24 november - IS-strijder in Nederland

Door Jerry Gerritse

Elke ochtend selecteert de redactie van Metro in de vroege uurtjes speciaal voor jou hét nieuws dat je vannacht gemist hebt, dat speelt of waar we het vandaag over gaan hebben. Zodat je niet met je mond vol tanden bij het koffiezetapparaat staat.

 

 

 • 24 November 2017 om 06:45

'Syrische IS-strijder loopt vrij rond in Nederland'

Door Metro

Een Syrische IS-strijder blijkt onder een valse identiteit in Nederland te zijn. Dat schrijft de Volkskrant. ​De 31-jarige man zou bij de veiligheidsdiensten bekend zijn en zij zouden spreken van 'een zwaar geval'. 

De man reisde onder een valse naam naar Nederland. Het zou voor zover bekend de eerst keer zijn dat een Syrische IS'er in Nederland opduikt. 

Debatcentrum

De man dook afgelopen september op bij een bijeenkomst in debatcentrum De Balie in Amsterdam, waar een film werd vertoond over de ravage in 'IS-hoofdstad' Raqqa. Die film was gemaakt door de burgeractiegroep Raqqa Is Being Slaughtered Silently. Zij herkenden de man, die uit dezelfde regio in Syrië komt en meevocht met IS. 

 „We hebben toen geprobeerd een foto van hem te maken, maar dat wilde hij niet. Hij is naar buiten gevlucht", zegt een van de groep tegen de krant.

De komst van het Syrische burgercollectief was om veiligheidsredenen vooraf niet bekendgemaakt op de agenda van het debatcentrum. De activisten verblijven op geheime locaties in Nederland en Duitsland. Ze worden al langer ernstig bedreigd door IS. 

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

 • 24 November 2017 om 06:39

Ook onze boodschappen doen we steeds vaker online

Door Amarins de Boer

Laat jij je boodschappen thuis bezorgen? Je bent niet de enige, want dit jaar kocht meer dan een kwart van alle Nederlanders zijn boodschappen wel eens via het internet. Dat is een stijging van 7 procent ten opzichte van vorig jaar, blijkt uit cijfers van het CBS.

In 2012, toen de online winkels al lang bestonden, kocht nog bijna niemand ook zijn dagelijkse boodschappen in een webshop. Sindsdien steeg het aantal verkopen enorm.

Kleding

Online bestellen stijgt op alle mogelijke manieren, maar kleding kopen blijft het populairst. Ook dit jaar kochten we vaker online en gaven we per keer meer geld uit. Meer dan de helft van de Nederlanders bestelde kleding vorig jaar wel eens online. Kleding wordt gevolgd door reizen en accommodaties (48 procent) en kaartjes voor evenementen (45 procent). ​

Nederlandse consumenten kopen ook steeds meer in buitenlandse webshops. In de eerste helft van dit jaar werd er voor meer dan 600 miljoen euro aan producten gekocht bij buitenlandse webwinkels binnen de EU. Het gaat om een groei van 19 procent ten opzichte van de eerste helft van 2016.

Van de consumenten die geen online aankopen deden, gaf 80 procent als reden op dat ze liever een fysieke winkel bezoeken. Op deze manier konden zij het product in het echt zien, wat via een scherm niet kan. Ook waren mensen in deze groep bezorgd over hun privacy en wisten sommigen niet hoe zij online een product moesten aanschaffen.​ 

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

 • 24 November 2017 om 06:14
Gisteren โ€” 23 November 2017Metronieuws Nieuws

Boef grijpt de buit op Xite Awards

Door Erik Jonk

Hij kwam met een fles champagne over de rode loper en kon met twee awards in the pocket terug naar huis. Over straat hollend in z'n onderbroek - zoals in z'n music video - of niet: Boef heeft na een reeks nominaties voor de Xite Awards twee onderscheidingen van het stemmend publiek gekregen. Donderdagavond werden de Xite Awards, georganiseerd door en met de naam van de Nederlandse muziekvideozender, in de Amsterdamse Melkweg uitgereikt. 

Lil Kleine

Boef greep de belangrijkste Xite Award, die voor de beste video. Zijn Habiba kreeg de meeste stemmen. Boefs maatje Lil Kleine ging overigens ook met twee Xite Awards naar huis. Best Song (Krantenwijk, uiteraard met Boef) en de beste samenwerking van het jaar (4x Duurder van SBMG ft. Lil Kleine & DJ Stijco) gingen naar de Amsterdammer. Live-optredens tijdens de 4e Xite Awards waren er van - je raadt het vast - Boef en Lil' Kleine. Maar de volle Melkweg kreeg behalve het succesduo ook Bizzey, Kris Kross Amsterdam, Maan, Teske, Vinchenzo en Trobi te zien en te horen. Beelden van de avond kun je onder meer zien op Metro's snapchat (Snapmetro, tot en met vrijdagavond laat).

Best music video

Boef - Habiba

 

Best song

Lil Kleine & Boef - Krantenwijk

 

Best Dutch

Ronnie Flex

 

Best international

Dua Lipa - New Rules

 

Best collab

SBMG ft. Lil Kleine & DJ Stijco – 4x Duurder

 

Best online artist

Supergaande

 

@supergaande heeft de XITE Award voor #BestOnlineArtist binnen! #XA17

A post shared by XITE NL (@xitenl) on

Best kick start

Josylvio

 

Best fans

Justin Bieber

 

Best DJ

Martin Garrix

Best Belgian

Dimitri Vegas & Like Mike

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

 • 23 November 2017 om 23:00
โŒ