[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Vandaag β€” 23 Januari 2019Nieuws.nl Sport

Revu trekt stukken sjoemelende journalist in

Door ANP

Nieuwe Revu heeft 27 artikelen van de journalist Peter Blasic ingetrokken. Er zijn twijfels ontstaan over de vaak anonieme bronnen die hij opvoerde, schrijft het blad. Het tijdschrift de Groene Amsterdammer onthulde deze week dat Blasic, die zich ook wel Mertens noemde, in een groot aantal Belgische en Nederlandse media dubieuze verhalen schreef. Volgens de Groene is hij bij Elsevier, HP/De Tijd en het Belgische Apache eerder al op plagiaat betrapt.

Blasic ontkent in de Groene dat hij plagiaat heeft gepleegd. In Duitsland speelde recent een soortgelijke affaire bij het gezaghebbende Der Spiegel, waar Claas Relotius ook verhalen fabriceerde. Dagblad Trouw ontsloeg in 2014 een redacteur, nadat was gebleken dat hij bronnen had verzonnen. De krant schrapte 126 artikelen van zijn hand, waaronder een geruchtmakend verhaal over het bestaan van een ‘shariadriehoek’ in de Haagse Schilderswijk.

Het bericht Revu trekt stukken sjoemelende journalist in verscheen eerst op Nieuws.nl.

Nieuwe tijdelijke regels stint in februari

Door ANP

Volgende maand komt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat met nieuwe tijdelijke regels voor de stint. Dan wordt voor de fabrikant duidelijk welke aanpassingen nodig zijn om de elektrische bolderkar weer op de weg te krijgen.

De stint werd in oktober tijdelijk verboden na een ongeval in Oss waarbij vier kinderen omkwamen. Uit onderzoek van TNO in december bleek dat het voertuig niet veilig is. De Kamer debatteerde dinsdagavond over het rapport. De Kamer wil een veilige stint graag snel weer op de weg.

Minister Cora van Nieuwenhuizen zal onder meer eisen dat door TNO geconstateerde mankementen worden verholpen. Verder wordt onderscheid gemaakt of er post of kinderen mee worden vervoerd. Ook volgen steekproeven bij fabrikanten en zal er toezicht zijn.

Definitieve regelgeving voor de categorie bijzondere bromfietsen (waar de stint onder valt) komt later. De minister wil daarvoor onder meer onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid afwachten. Dan wordt er ook meer duidelijk of er helmplicht komt en of een rijbewijs nodig zal zijn om de bolderkar te besturen.

Het bericht Nieuwe tijdelijke regels stint in februari verscheen eerst op Nieuws.nl.

Wall Street sluit flink in het rood

Door ANP

De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met forse verliezen gesloten. Het sentiment stond onder druk door zorgen over de wereldeconomie, handelsspanningen en de voortdurende shutdown van de Amerikaanse overheid. Verder waren er resultaten van verschillende bedrijven.

De Dow-Jonesindex verloor 1,2 procent op 24.404,48 punten. De brede S&P 500 zakte 1,4 procent tot 2632,90 punten en de technologiebeurs Nasdaq daalde 1,9 procent tot 7020,35 punten.

Maandag bleef Wall Street dicht vanwege Martin Luther King Day. Amerikaanse beleggers verwerkten dus nu pas het nieuws dat de Chinese economie vorig jaar met 6,6 procent groeide. Dat is het traagste tempo sinds 1990 en werd voor een groot deel veroorzaakt door de handelsvete met de Verenigde Staten.

In de media werd gemeld dat de Amerikaanse regering weigert voorbereidende gesprekken aan te gaan met China, voorafgaand aan het bezoek van de Chinese vicepremier Liu He aan Washington later deze maand. Naar verluidt vinden de VS dat er te weinig vooruitgang wordt geboekt in de handelsgesprekken.

Medisch bedrijf Johnson & Johnson (J&J) en oliedienstverlener Halliburton publiceerden resultaten. J&J rekent op een zwakkere groei dit jaar en verloor 1,4 procent. Halliburton keerde terug naar een positief resultaat in de laatste periode van het jaar, maar ging 3 procent omlaag. De producent van gereedschap Stanley Black & Decker werd 15,5 procent lager gezet na tegenvallende verwachtingen.

Mastercard leverde 1,3 procent in. De creditcardfirma kreeg van Brussel een boete van ruim 570 miljoen euro vanwege schending van mededingingsregels.

Internethandelaar eBay sprong ruim 6 procent omhoog, na een brief van de activistische aandeelhouder Elliott Management aan het bestuur met voorstellen om meer waarde te creëren bij het bedrijf. Arconic, dat onderdelen levert aan de auto- en luchtvaartindustrie, kelderde 16 procent, na het afblazen van een verkoop van de onderneming.

Daarnaast werd bekend dat de verkoop van bestaande woningen in de VS is gedaald naar het laagste niveau in ruim drie jaar. Door de stijgende huizenprijzen en het krappe aanbod hebben vooral starters het moeilijk om een huis te vinden.

De euro was 1,1356 dollar waard, tegen 1,1358 dollar in Europa. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 2,3 procent tot 52,57 dollar en Brent zakte 2 procent tot 61,51 dollar per vat.

Het bericht Wall Street sluit flink in het rood verscheen eerst op Nieuws.nl.

Gisteren β€” 22 Januari 2019Nieuws.nl Sport

SkiΓ«r Jansrud breekt twee botjes in hand

Door ANP

De Noorse skiër Kjetil Jansrud heeft tijdens de training voor de afdaling in Kitzbühel twee botjes in zijn linkerhand gebroken. De 33-jarige Jansrud heeft al een operatie ondergaan.

Over twee weken staan de wereldkampioenschappen ski op het programma. Jansrud gaat er zelf vanuit dat hij daar weer bij kan zijn. ,,Ik ben snel terug”, laat hij op sociale media weten. Hij won dit seizoen de wereldbekerwedstrijd op de super-G in Lake Louise.

Het bericht Skiër Jansrud breekt twee botjes in hand verscheen eerst op Nieuws.nl.

Big Brother Award voor Kamer van Koophandel

Door ANP

De Kamer van Koophandel is de grootste privacyschender van Nederland, vindt het publiek, en daarom krijgt de instantie dit jaar de Big Brother Award. Die werd dinsdag uitgereikt door de organisatie Bits of Freedom, die zich inzet voor privacy.

Alle bedrijven in Nederland moeten zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Dat zijn niet alleen de grote ondernemingen en het midden- en kleinbedrijf, maar ook zelfstandigen die vanuit huis werken. De Kamer van Koophandel verkoopt de gegevens van bedrijven door. Daardoor worden zzp’ers thuis aan de lopende band gebeld door bedrijven die bijvoorbeeld elektriciteit aanbieden. ,,Zzp’ers zijn echt heel erg boos op de Kamer van Koophandel. We leven in een samenleving waar steeds meer mensen zzp’er zijn, en die hebben allemaal last van de directe en vervelende manier waarop die bedrijven te werk gaan”, verklaart Bits of Freedom.

De Kamer van Koophandel begrijpt ,,dat ondernemers hier hinder van ondervinden” en wil daarom met de overheid zoeken naar een oplossing die ondernemers kan ,,beschermen tegen deze ongewenste benadering”. In de wet staat dat contactgegevens van bedrijven openbaar moeten zijn, omdat iedereen moet kunnen nagaan met wie hij of zij zaken doet. Mensen kunnen zo fraude en oplichting voorkomen, aldus de Kamer.

De twee andere genomineerden waren de Belastingdienst en Facebook. De fiscus verwerkt het burgerservicenummer (bsn) van zzp’ers in hun verplichte btw-nummer. Als het bsn in verkeerde handen valt, kan het worden gebruikt voor identiteitsfraude. Facebook kon de prijs winnen voor het privacyschandaal rond de gegevens van tientallen miljoenen gebruikers. Die kwamen in handen van een schimmig onderzoeksbureau. Daarnaast gebruikt Facebook de telefoonnummers van gebruikers om ze gericht advertenties te laten zien.

De Big Brother Award ging vorig jaar naar het kabinet voor de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv).

Bits of Freedom reikte ook een Expertprijs uit. Die ging naar minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). De manier waarop hij zorgfraude wil aanpakken, schendt volgens de jury het beroepsgeheim waar artsen zich aan moeten houden. Kirsten Fiedler van de organisatie European Digital Rights kreeg een positieve prijs, de Felipe Rodriguez Award, voor haar inzet voor privacy.

Het bericht Big Brother Award voor Kamer van Koophandel verscheen eerst op Nieuws.nl.

β€˜VS weigeren handelsgesprekken met China’

Door ANP

De Amerikaanse regering weigert voorbereidende gesprekken aan te gaan met China, voorafgaand aan hoog bezoek uit Peking in Washington voor overleg over de handelsoorlog tussen beide economische grootmachten. Dat zeggen ingewijden rond de kwestie aan zakenkrant Financial Times.

China had voorgesteld twee viceministers deze week naar Washington te sturen voor voorbereidend overleg op de komst van vicepremier Liu He naar de Verenigde Staten later deze maand. Maar de Amerikaanse regering zou dit voorstel hebben afgeslagen vanwege gebrek aan vooruitgang in het slepende handelsconflict, onder meer rond intellectueel eigendom.

De VS en China hebben een wapenstilstand afgesproken in de handelsoorlog, waarbij geen nieuwe tarieven worden opgelegd. Die deadline verloopt op 1 maart. President Donald Trump heeft gedreigd flink meer heffingen op te leggen tegen China als er dan geen handelsdeal is gesloten.

Het bericht ‘VS weigeren handelsgesprekken met China’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

Menselijke resten in koffer zijn van vrouw

Door ANP

De stoffelijke resten die zaterdag werden aangetroffen in een koffer aan de Zuider IJdijk in Amsterdam-Oost zijn van een vrouw van vermoedelijk tussen de 20 en 50 jaar oud. Dat blijkt uit forensisch onderzoek, meldt de politie.

Het gaat om de romp van een blanke vrouw. Ze had een zwarte rok en een zwart topje aan. Over haar identiteit is nog niets bekend. Ook tast de politie nog in het duister wanneer de vrouw om het leven is gekomen.

De koffer werd zaterdagochtend gevonden langs de oever van de Zuider IJdijk. De donkerkleurige Samsonite-koffer lag er al zeker sinds 11 januari, aangezien de politie er toen al een melding over kreeg. Agenten konden hem toen echter niet vinden en het lukte niet meer om in contact te komen met de melder. Zaterdag benaderde deze persoon opnieuw de politie.

Het bericht Menselijke resten in koffer zijn van vrouw verscheen eerst op Nieuws.nl.

Nieuwe arrestatie om schietincident Helmond

Door ANP

De politie heeft een 21-jarige man uit Helmond opgepakt in verband met het schietincident in zijn woonplaats waarbij maandagmiddag twee meisjes van 2 en 15 jaar gewond raakten.

De twee zijn volgens de politie willekeurige slachtoffers die werden geraakt toen een auto werd beschoten. De peuter zat bij haar moeder achterop de fiets en raakte gewond aan haar been. De tiener liep langs de auto toen de kogels werden afgevuurd. De inzittenden vluchtten en lieten de wagen achter. Kort na het schieten reed een auto met hoge snelheid weg. Die wagen werd verderop leeg teruggevonden.

Volgens de politie hadden de inzittenden van beide auto’s voorafgaande aan de schietpartij ruzie op de Molenstraat. De politie houdt er sterk rekening mee dat het schietincident te maken heeft met een conflict in het Helmondse drugsmilieu.

De politie pakte eerder een 23-jarige man uit Helmond op, maar die bleek er niet bij betrokken te zijn en is niet langer verdacht. Kort na de eerste aanhouding kwam de 21-jarige man als verdachte in beeld. Hij werd dinsdag in de loop van de dag gezien in een woning aan de Heistraat in Helmond. Een arrestatieteam viel rond 16.00 uur de woning binnen. De man zit vast en wordt verhoord door de recherche.

Het bericht Nieuwe arrestatie om schietincident Helmond verscheen eerst op Nieuws.nl.

Ex-militair geeft Baudet veeg uit de pan

Door ANP

Thierry Baudet van Forum voor Democratie (FVD) kreeg dinsdag in de Kamer een veeg uit de pan van een veteraan. Baudets opmerking dat haar opvatting ,,schattig” was, viel niet goed bij CDA’er en oud-militair Hanke Bruins Slot.

Tijdens een debat over de toekomst van Defensie gaf de FVD-leider aan geen Russische dreiging te zien. ,,Enorm overdreven.” Dat land staat er volgens hem ,,ontzettend zwak” voor. Bovendien doet het Westen volgens hem mee aan het opvoeren van de spanningen door aan de grens met Rusland te oefenen.

Dat het kabinet die dreiging ziet is ,,ook maar een mening”, aldus Baudet die een militair als minister van Defensie wil. Hij wil jaarlijks 5 miljard extra uitgeven aan Defensie om aan de NAVO-norm te voldoen.

Bruins Slot wees er toen op dat ook de Commandant der Strijdkrachten de grootste dreiging uit Rusland ziet komen. Dat neemt Baudet niet ,,klakkeloos” over, zei hij. Om vervolgens te zeggen dat hij de opvatting van Bruins Slot ,,schattig” en ,,naïef” vindt.

Dat viel niet goed bij veteraan Bruins-Slot, die in Afghanistan heeft gediend. Ze wees erop dat ze in Uruzgan pantserhouwitsers heeft afgeschoten. ,,Dat is verre van schattig, verre van naïef, toen zat u in uw studeerkamer.”

Het bericht Ex-militair geeft Baudet veeg uit de pan verscheen eerst op Nieuws.nl.

Eerste officiΓ«le ijsdag deze winter een feit

Door ANP

In De Bilt kwam de temperatuur dinsdag niet boven de min 1,2 graden. Daarmee is de eerste officiële ijsdag van deze winter een feit. De eerste ijsdag in De Bilt dient zich daarmee een stuk eerder aan dan vorig jaar, maar later dan normaal, meldt Weeronline.

Tijdens de vorige winter bleef het pas op 28 februari voor het eerst een hele dag vriezen. Gemiddeld komt het in december tot de eerste officiële ijsdag. De laatste officiële ijsdag dateert van 2 maart vorig jaar, toen het in De Bilt -0,5 graden werd.

IJsdagen zijn gebruikelijk in de maanden november tot en met februari, soms ook in maart. De Bilt kent een klimaatgemiddelde van acht ijsdagen per jaar. Het hoogste aantal ijsdagen ooit werd in De Bilt genoteerd in de winter van 1946-1947. Er werden toen 49 dagen gemeten dat het kwik onder het vriespunt bleef.

In De Bilt is een ijsdag sinds 1901 acht keer niet voorgekomen. De laatste keer was in de winter van 2015-2016. Ook de recente winters van 1999-2000, 2006-2007 en 2013-2014 staan in dat rijtje.

Het bericht Eerste officiële ijsdag deze winter een feit verscheen eerst op Nieuws.nl.

Politieman gewond na schiettraining

Door ANP

In het Limburgse Sevenum is een politieagent gewond geraakt na een schiettraining. Volgens de politie viel het schot in de onderhoudsruimte voor wapens.

Wat er precies is gebeurd, wordt onderzocht. De politieman raakte gewond aan zijn arm en is naar het ziekenhuis gebracht.

Het bericht Politieman gewond na schiettraining verscheen eerst op Nieuws.nl.

Remise tussen Giri en Van Foreest

Door ANP

Anish Giri heeft bij het internationale schaaktoernooi Tata Steel in Wijk aan Zee opnieuw genoegen moeten nemen met remise. De Nederlander, die speelde met de witte stukken, schudde dinsdag tijdens de negende ronde na dertig zetten de hand van zijn landgenoot Jorden van Foreest. De vorige twee partijen, tegen de Chinees Liren Ding en de Indiër Santosh Gujrathi Vidit, eindigden eveneens in remise.

Giri neemt na negen speelronden voorlopig de vierde plaats in met 5,5 punten. Zijn achterstand op de drie koplopers is een half punt. Dat zijn de Rus Ian Nepomniatstsji, de Noorse wereldkampioen Magnus Carlsen en de Indiër Viswanathan Anand.

Carlsen kwam dinsdag remise overeen met de Amerikaan Samuel Shankland en Anand moest tegen de Hongaar Richard Rapport ook genoegen nemen met een half punt. Nepomniatstsji voegde zich bij de twee koplopers door winst op Santosh Gujrathi Vidit uit India.

Giri neemt het woensdag in de tiende ronde van Tata Steel op tegen de Rus Vladimir Fedosejev.

Van Foreest staat met 3 punten op de dertiende en voorlaatste plek.

Het bericht Remise tussen Giri en Van Foreest verscheen eerst op Nieuws.nl.

Lagere standen op Europese beurzen

Door ANP

De Europese aandelenbeurzen zijn dinsdag in het rood gesloten. De aandacht van beleggers ging vooral uit naar de bedrijfsresultaten en de ontwikkelingen rond de brexit. Op het Damrak stond TomTom in de schijnwerpers na de verkoop van een divisie. Optiekketen GrandVision won terrein na een handelsbericht.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 0,6 procent lager op 506,75 punten. De MidKap daalde 0,5 procent tot 705,45 punten. De beursgraadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen leverden tot 1 procent in.

TomTom zakte 7,6 procent bij de middelgrote bedrijven. De navigatiedienstverlener verkoopt het onderdeel Telematics aan de Japanse bandenmaker Bridgestone voor 910 miljoen euro. De verkoopopbrengst wordt grotendeels aan de aandeelhouders teruggeven. In de markt werd gespeculeerd over een opbrengst van 700 miljoen tot meer dan 1 miljard euro.

GrandVision (plus 2,2 procent) zag de omzetgroei in het vierde kwartaal afnemen. Het moederconcern van optiekketens als EyeWish en Pearle had in Frankrijk last van de protesten van de gele hesjes. In heel 2018 werd een omzetgroei van 10,3 procent behaald, tegen 5,6 procent het jaar daarvoor.

Hekkensluiter bij de hoofdfondsen was staalmaker ArcelorMittal met een verlies van 4,6 procent. Zorgtechnologieconcern Philips ging aan kop in de AEX met een winst van 1,2 procent.

In Zürich verloor UBS 3,3 procent. De Zwitserse bank zag de nettowinst afgelopen jaar minder sterk stijgen dan verwacht. Voor het eerste kwartaal voorziet UBS tegenwind door de aanhoudende wereldwijde handelsspanningen en geopolitieke onrust.

EasyJet dikte 6,3 procent aan in Londen. De budgetmaatschappij vervoerde afgelopen kwartaal meer passagiers en zag de omzet stijgen. Het bedrijf zegt goed voorbereid te zijn op de brexit. Zo zijn er al 130 vliegtuigen in Oostenrijk geregistreerd. In Amsterdam won Air France-KLM 4,7 procent dankzij positieve analistenrapporten over de luchtvaartcombinatie.

De euro stond op 1,1358 dollar, tegen 1,1369 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 3,2 procent goedkoper op 52,09 dollar. Brentolie zakte 3,1 procent in prijs tot 60,81 dollar per vat.

Het bericht Lagere standen op Europese beurzen verscheen eerst op Nieuws.nl.

Recorddrukte op Nederlandse wegen

Door ANP

Het verkeer in het midden, oosten en zuiden van het land ondervindt flinke hinder van de sneeuwval in de avondspits. Omstreeks 17.45 uur stond er 2296 kilometer file op de Nederlandse wegen, meldt de ANWB. Volgens de verkeersorganisatie gaat het om de drukste spits ooit.

Tussen Utrecht en de Duitse grens en naar het zuiden ondervindt het verkeer veel overlast. Het verkeer in en en rond Arnhem en Nijmegen is compleet vastgelopen, aldus de ANWB. Op de A28 tussen Utrecht en Zwolle moeten weggebruikers rekening houden met ruim twee uur vertraging.

Vooral tijdens een sneeuwbui of wanneer er een strooiwagen rijdt, vordert het verkeer langzaam. De gemiddelde snelheid op de snelwegen is zo’n 30 kilometer per uur. Grote ongelukken zijn niet gebeurd, omdat de verkeersdeelnemers hun rijgedrag aanpassen.

De sneeuw trekt verder naar het oosten. In de Randstad is het bijna overal gestopt met sneeuwen. Daar valt de verkeersoverlast dan ook mee.

Het bericht Recorddrukte op Nederlandse wegen verscheen eerst op Nieuws.nl.

Doorrekening klimaatakkoord vΓ³Γ³r verkiezingen

Door ANP

De Tweede Kamer kan op 13 maart, dus nog voor de provinciale verkiezingen, kennisnemen van de doorrekeningen van het ontwerp-klimaatakkoord door het Centraal Planbureau (CPB) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Dat hebben de planbureaus laten weten aan minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) en aan de voorzitter van het klimaatberaad, Ed Nijpels.

De oppositie was er erg op gebrand om nog voor de stembusgang op 20 maart te weten hoe de klimaatmaatregelen uitpakken die de afgelopen maanden aan vijf overlegtafels zijn bedacht. Belangrijke vragen zijn of de voorstellen toereikend zijn om de beoogde afname van de CO2-uitstoot te halen, hoe hoog de kosten oplopen en wie precies de rekening betaalt.

De planbureaus vinden het naar eigen zeggen belangrijk ,,om hun bevindingen zo spoedig mogelijk te kunnen laten meewegen in de voortgaande discussie over het klimaatakkoord”. Daarom hebben zij hun best gedaan zo snel mogelijk met ,,een inhoudelijk en kwalitatief verantwoorde beoordeling” te komen.

Het klimaatakkoord omvat honderden mogelijke verduurzamingsmaatregelen op het gebied van energie, industrie, landbouw, transport en woningen. Doel is dat Nederland daarmee voldoet aan internationale afspraken om de uitstoot van CO2 in 2030 met bijna de helft te hebben teruggebracht ten opzichte van 1990. Na de doorrekening is het aan de politiek om te kiezen welke plannen daadwerkelijk worden uitgevoerd.

Het klimaatakkoord zorgt binnen de regeringscoalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie nu al voor de nodige spanningen. Daar komt nog bij dat de coalitie na de verkiezingen van 20 maart de meerderheid in de Eerste Kamer kwijt dreigt te raken. Dan zou het kabinet afhankelijk worden van de steun van oppositiepartijen, die ook hun eigen klimaatwensen hebben.

Het bericht Doorrekening klimaatakkoord vóór verkiezingen verscheen eerst op Nieuws.nl.

Zestien maanden cel geΓ«ist tegen seriehijger

Door ANP

Tegen een man die jarenlang 20 tot 25 vrouwen telefonisch zou hebben gestalkt, is in de rechtbank in Den Bosch twee jaar cel geëist, waarvan acht maanden voorwaardelijk.

De 49-jarige man heeft bekend dat hij de vrouwen acht jaar lang op alle tijden van de dag en nacht, zowel thuis als op hun werk belde. Hij deed daarbij seksuele uitspraken en hijgde in hun oor, soms wel tientallen keren per dag. Sommigen belde hij in een half jaar tijd wel vijfhonderd keer. Hij zei het voor zijn eigen genot te hebben gedaan.

De man kon worden achterhaald door onderzoek naar de locaties waar hij zijn toestel opwaardeerde. Bij zijn aanhouding zei hij blij te zijn dat het voorbij was.

De voortdurende telefoontjes hadden volgens de officier van justitie een grote impact op zijn slachtoffers. Ze werden angstig, durfden niet meer zomaar over straat of kregen paniekaanvallen. Elf meldingen van slachtoffers konden aan de verdachte worden gekoppeld en slechts zeven van hen deden aangifte. De anderen wilden het niet meer oprakelen.

De uitspraak is op 5 februari.

Het bericht Zestien maanden cel geëist tegen seriehijger verscheen eerst op Nieuws.nl.

Ambrien (16) zet zich met stoepkrijt in tegen catcalling

Door mariettenieuws

‘Vieze hoer’, ‘Lekkere tieten’, ‘Hey Meisje, laat is je kutje zien’ of ‘Ik ga je verkrachten’. Zomaar wat catcalling teksten die Ambrien Moeniralam (16) sinds december 2017 met krijt op Amsterdamse stoepen heeft geschreven. Tachtig procent van de vrouwen in Amsterdam in de leeftijd van 12 en 35 jaar heeft last van catcalling: respectloze blikken, vulgair geroep of gefluit door mannen. “Dit zijn geen grappen of complimenten. Catcalling is kleinerend en moet stoppen.”

Het begon allemaal met een Instagram account van een jonge vrouw in Amerika. “Zij plaatst teksten op haar Instagram account van catcalling. Dit gebeurt ook in andere landen. Ik heb haar gevraagd of ik in Amsterdam mocht beginnen. Ik herkende mezelf erin, ook al maak ik niet dagelijks heftige dingen mee, zoals in mijn omgeving. Zelfs meisjes die pas twaalf jaar oud zijn, hebben last van seksuele intimidatie.”

Het roepen van vulgaire teksten gebeurt volgens Ambrien zowel overdag als ’s nachts en in alle buurten van Amsterdam. Soms is het subtiel, maar vaker heel heftig. ‘Ik wil je neuken’ of ‘Domme blonde stoephoer’ zijn teksten die menig jonge vrouw te horen krijgen. “Ik krijg dagelijks berichten over seksuele intimidatie van meiden tussen de 12 en 35 jaar oud.”

Ambrien heeft zich altijd een feminist gevoeld. “Volgens mij denken veel mensen dat feminisme niet meer nodig is, maar ze realiseren zich niet dat er nog best veel problemen zijn. Ik vind het feminisme juist wel nog nodig. Er mag nog veel verbeterd worden.”

Ambrien Moeniralam

Vrouwen willen hun hart luchten

Zodra Ambrien een bericht over catcalling binnenkrijgt, gaat ze na school, in de weekenden of in haar vakantie naar de plek waar het gebeurt is en krijt daar vervolgens de teksten op de stoep. Hiervan maakt ze een foto en deze zet ze op haar Instagram account. “Ik krijg sinds alle media-aandacht tussen de vijf en tien berichten per dag binnen. Soms zit er ook een verhaaltje bij, omdat vrouwen hun hart willen luchten. Je merkt dat ze ermee zitten. Het lijkt iets kleins, maar het zit hun wel dwars.”

Wat is er volgens Ambrien nodig? “Educatie. En er mag thuis meer over gesproken worden. We mogen leren dat we respectvol met elkaar omgaan. En als het gebeurt, hoe ga je er dan mee om? Als je er iets van zegt, kan het omslaan in geweld. Veel vrouwen zijn bang dat hun iets wordt aangedaan. Bewustwording is een eerste stap, want veel mensen realiseren zich niet dat dit gebeurt. Het breekt mijn hart dat vrouwen dit zo vaak moeten meemaken. Ik ben blij dat ik iets kan doen waardoor het hopelijk gaat stoppen.”

Het bericht Ambrien (16) zet zich met stoepkrijt in tegen catcalling verscheen eerst op Nieuws.nl.

β€˜2,3 miljoen varkens meer gefokt dan bekend’

Door ANP

Het aantal varkens in Nederland is veel hoger dan tot nu toe bekend, stelt Varkens in Nood. Jaarlijks worden hier 2,3 miljoen varkens meer gefokt dan de officiële cijfers melden. Dat blijkt uit berekeningen van de dierenrechtenorganisatie. Onafhankelijke experts bevestigen de juistheid van die berekeningen tegenover RTL Nieuws.

Nederland is een van de grootste producenten van varkensvlees ter wereld. Volgens de RVO, de overheidsinstantie die de cijfers van varkens verzamelt, worden hier jaarlijks bijna 25 miljoen varkens geproduceerd. Maar volgens Hans Baaij, directeur bij Varkens in Nood, gaat het om minstens 2 miljoen varkens meer. Hij zegt dat er sprake van een zwartgeldcircuit.

Nederland telt ruim 930.000 moedervarkens. Daarnaast is bekend hoeveel biggen een gemiddeld varken elk jaar krijgt en hoeveel er daarvan weer doodgaan. Met die berekening komt Varkens in Nood uit op 27,3 miljoen varkens.

Volgens varkens-econoom Robert Hoste van de Wageningen Universiteit klopt de berekening van de dierenwelzijnsorganisatie. ,,Het lijkt er op dat we 2,3 miljoen dieren meer produceren per jaar”. Frits van der Schans van het Centrum Landbouw en Milieu onderschrijft dit. Zij zien echter geen bewijs dat de varkenssector fraudeert.

Varkens in Nood kwam er ook achter dat er een gat zit in de officiële im- en exportcijfers van Duitsland en Nederland. Duitsland importeert 1,1 miljoen meer varkens uit Nederland, dan dat Nederland varkens naar Duitsland uitvoert.

De belangenvereniging voor varkenshouderijen POV noemt de beschuldigen van Varkens in Nood dat de sector fraudeert tegen RTL ,,klinkklare onzin”. De organisatie betwist de cijfers van het aantal moedervarkens (zeugen) waarmee de dierenrechtenorganisatie heeft gerekend. Dat aantal is volgens de varkenshouders lager dan de officiële CBS-cijfers.

Het bericht ‘2,3 miljoen varkens meer gefokt dan bekend’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

Veel files op de wegen door sneeuwval

Door ANP

Vooral het verkeer in het midden, oosten en zuiden van het land ondervindt flinke hinder van de sneeuwval in de avondspits. Omstreeks 16.45 uur stond er ruim 1300 kilometer file op de Nederlandse wegen, meldt de ANWB.

Automobilisten moeten op de A12 Den Haag richting Arnhem rekening houden met ruim twee uur vertraging. Dat zelfde geldt voor de A2 van Maastricht naar Eindhoven. Op de A15 van Gorinchem naar Nijmegen is de vertraging ruim een tot 1,5 uur.

Ongelukken hebben zich niet veel voorgedaan op de snelwegen, waarschijnlijk omdat de verkeersdeelnemers zich aan de weersomstandigheden hebben aangepast.

Het bericht Veel files op de wegen door sneeuwval verscheen eerst op Nieuws.nl.

WADA legt geen nieuwe schorsing op aan Rusada

Door ANP

Het mondiale antidopingbureau WADA ziet geen aanleiding het Russische antidopingbureau Rusada opnieuw te schorsen. Ook al kreeg WADA ver na een gestelde deadline de gevraagde gegevens uit het dopinglaboratorium in Moskou. ,,Er is er teleurstelling over het missen van de deadline, maar we hebben nu wel alle data die we wilden en dat was een belangrijke stap in het proces”, zei WADA-voorzitter Craig Reedie.

Rusada werd in 2015 geschorst wegens grootscheeps dopinggebruik in de Russische sport en met name bij de Olympische Spelen van Sotsji 2014. In september 2018 besloot WADA de schorsing onder voorwaarden op te heffen.

Een van die voorwaarden was volledige inzage in gegevens van het dopinglab in Moskou. Het mondiale bureau gaf de Russen tot en met 31 december de tijd om de vereiste data vrij te geven, maar Rusland liet bij een bezoek in december medewerkers van WADA met lege handen en de deadline verstrijken. Pas achttien dagen na de deadline kreeg WADA wel de data.

Het bericht WADA legt geen nieuwe schorsing op aan Rusada verscheen eerst op Nieuws.nl.

❌