[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Vandaag β€” 15 November 2018Nieuws.nl Sport

Brits pond omlaag na vertrek brexitminister

Door ANP

Het vertrek van de Britse minister voor brexitzaken Dominic Raab donderdagochtend zorgde voor een duidelijke reactie op de financiële markten. Het Britse pond stond onder druk en de rente op Britse staatsobligaties ging omhoog.

Een pond leverde omstreeks 08.00 uur nog 1,1480 euro op. Dat was tegen 10.30 uur nog ongeveer 1,1335 euro, een daling van zo’n 1,3 procent. Zulke grote dalingen komen niet heel vaak voor, al was het nog lang niet zo groot als na de verrassende uitkomst van het brexitreferendum in juni 2016 toen het pond meer dan 5 procent prijsgaf.

De stijgende rente op Britse staatsobligaties, de zogeheten gilts, betekent dat het duurder wordt voor Londen om geld te lenen.

Het bericht Brits pond omlaag na vertrek brexitminister verscheen eerst op Nieuws.nl.

Grootscheepse werkzaamheden rond Schiphol

Door ANP

Reizigers moeten vanaf vrijdag tot en met zondag rekening houden met grootscheepse werkzaamheden aan het spoor rond Schiphol en Amsterdam.

ProRail gaat op veertien locaties werken aan het spoor. In totaal zijn volgens het spoorbedrijf honderden mensen aan het werk, dag en nacht. De werkzaamheden variëren van het verhogen van perrons tot het vernieuwen van wissels en bovenleidingen.

Tussen Amsterdam CS en Sloterdijk worden zes wissels en 1300 meter spoor vernieuwd. Voor het transport van de wissels zet ProRail zware kranen in, zoals de Kirowkraan, de grootste spoorkraan in Nederland. In totaal zijn hier zo’n vijfhonderd personen mee bezig.

De werkzaamheden zijn volgens ProRail ingrijpend en de impact op het treinverkeer is groot. Door de centrale ligging van Schiphol en diverse werkzaamheden in de rest van het land, geldt op diverse trajecten in Noord-Holland en Flevoland ook een aangepaste dienstregeling met omreizen, extra overstappen en soms ook minder treinen. Reizigers krijgen het advies voor vertrek de reisplanner te raadplegen.

Het bericht Grootscheepse werkzaamheden rond Schiphol verscheen eerst op Nieuws.nl.

Valkhof wisselt collectie Maria van Gelre

Door ANP

Museum Het Valkhof in Nijmegen bergt het eerste deel van de prenten uit het gebedenboek van Maria van Gelre komende week weer op. De middeleeuwse miniaturen zijn zo kwetsbaar dat ze niet te lang aan daglicht blootgesteld mogen worden. Vanaf volgende week zaterdag zijn twintig nieuwe pagina’s uit het unieke middeleeuwse boek te zien.

De miniaturen maken deel uit van de tentoonstelling Ik, Maria Van Gelre, die in oktober in het museum is geopend. Naar de invloedrijke hertogin Maria van Gelre is jarenlang wetenschappelijk onderzoek gedaan. Haar gebedenboek werd in een kluis in Berlijn bewaard en is vele jaren niet voor publiek te zien geweest. Het boek wordt op dit moment gerestaureerd. Als de tentoonstelling in Nijmegen afgelopen is, gaat het weer voor lange tijd achter slot en grendel.

De expositie heeft volgens het museum tot nu toe ruim 17.000 bezoekers getrokken. Dat is belangrijk voor Het Valkhof, dat zware jaren achter de rug heeft en voor een grote renovatie staat. Ik, Maria Van Gelre is nog tot en met 5 januari te zien.

Het bericht Valkhof wisselt collectie Maria van Gelre verscheen eerst op Nieuws.nl.

Controles op gesjoemel met burn-outdeclaraties

Door ANP

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaat ,,een aantal” ggz-instellingen controleren op sjoemelen met declaraties voor behandelingen van burn-outs. Eerder dit jaar kreeg zo’n ggz-aanbieder een zware boete voor onterechte burn-outdeclaraties. De behandeling werd als ‘psychische stoornis’ bij de zorgverzekeraar in rekening bracht.

Sinds 2013 wordt ‘hulp bij werk- en relatieproblemen’ niet meer vergoed door de zorgverzekeraar. Ggz-aanbieders moeten behandelingen van werkgerelateerde klachten zoals een burn-out declareren bij de werkgever of bij de patiënt zelf.

,,We nemen dit hoog op omdat een behandeling die onterecht bij een zorgverzekeraar gedeclareerd wordt, ten koste gaat van geld dat aan andere patiënten besteed kan worden. Voor patiënten kan het daarnaast zeer nadelig zijn als in hun medisch dossier ten onrechte gemeld wordt dat zij aan een psychische stoornis lijden”, aldus de NZa.

Het bericht Controles op gesjoemel met burn-outdeclaraties verscheen eerst op Nieuws.nl.

Voortvarende start Luiten in Dubai

Door ANP

Golfer Joost Luiten is voortvarend begonnen aan het Tour Championship in Dubai, het slottoernooi van dit jaar met de beste zestig spelers van de Europese Tour. Hij noteerde in zijn eerste ronde op de Jumeirah Golf Estates 69 slagen, drie onder par, en deelt daarmee voorlopig de vierde plaats in de tussenstand. Hij maakte vier birdies, tegen één bogey.

Luiten moest vroeg aan de bak in Dubai. De Rotterdammer stroomde het toernooi in als de nummer 57. Hij was dit jaar bijna vijf maanden uitgeschakeld door een polsblessure. De top drie van de tour komt als laatst in actie, onder wie Francesco Molinari. De Italiaan voert de Europese ranglijst aan en heeft grote kans op de eindzege in het tour-klassement.

In Dubai is veel geld te verdienen. Het prijzengeld bedraagt 8 miljoen dollar (7 miljoen euro). De top tien van de Europese ranglijst na het toernooi verdeelt nog eens 5 miljoen dollar (4,4 miljoen euro).

Het bericht Voortvarende start Luiten in Dubai verscheen eerst op Nieuws.nl.

Aydin C. kon β€˜uiterst dwingend’ optreden

Door ANP

Veroordeeld webcamafperser Aydin C. was een man die ,,uiterst dwingend kon optreden. Zijn wil was wet. Iedereen moest doen wat hij zei.” Dit stelde de aanklaagster donderdagmorgen bij het begin van het requisitoir in het hoger beroep van de strafzaak tegen Aydin C.

C. kreeg vorig jaar bijna elf jaar cel van de rechtbank in Amsterdam, onder meer wegens de digitale afpersing van 34 jonge meisjes. Donderdag spreekt het Openbaar Ministerie (OM) de strafeis tegen hem uit.

Volgens het OM struinde hij chatsites op internet af op zoek naar kwetsbare, jonge meisjes. ,,Deze verdachte voelde haarfijn aan hoe hij slachtoffers moest benaderen en kon manipuleren als hij eenmaal contact had gelegd”, aldus de aanklaagster.

C. is zelf opnieuw niet aanwezig. Hij verscheen alleen op de tweede dag van zijn proces, verplicht door het hof. Hij spreekt van een gerechtelijke dwaling en weigert het hof te erkennen. In een korte verklaring sprak hij vorige week van ,,een tunnelvisie-hof”. Daarna zweeg hij, net als eerder bij de rechtbank.

Het bericht Aydin C. kon ‘uiterst dwingend’ optreden verscheen eerst op Nieuws.nl.

NN en SBM in trek op Damrak

Door ANP

De Amsterdamse aandelenbeurs ging donderdag licht vooruit. Ook de andere Europese beurzen stonden in het groen. Alle ogen zijn gericht op de ontwikkelingen rond de brexit-deal. Op het Damrak werden de kwartaalberichten van NN Group en SBM Offshore goed ontvangen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,2 procent in de plus op 528,36 punten. De MidKap won 0,6 procent tot 728,97 punten. Frankfurt en Parijs stegen tot 0,6 procent. Londen klom 0,6 procent. Brussel en het Verenigd Koninkrijk hebben een principeakkoord bereikt over van het vertrek van de Britten uit de Europese Unie. Het Britse parlement, de lidstaten en het Europees Parlement moeten het brexitakkoord nog goedkeuren.

NN Group (plus 2,7 procent) ging aan kop bij de hoofdfondsen. De verzekeraar wist zijn resultaat in het derde kwartaal te verbeteren. Olie- en gasconcern Shell (min 0,8 procent) noteerde ex-dividend.

In de MidKap profiteerde luchtvaartcombinatie Air France-KLM van een adviesverhoging door Kepler Cheuvreux en klom 3 procent. Maritiem oliedienstverlener SBM Offshore, die zijn winstprognose voor dit jaar iets opvoerde, steeg 1,7 procent.

Bij de kleinere bedrijven kelderde VolkerWessels ruim 7 procent. De bouwer nam in het derde kwartaal een voorziening van nog eens 5,5 miljoen euro op het sluisproject in IJmuiden en zag de nettowinst in de eerste negen maanden dalen.

In Parijs dikte Bouygues 3,9 procent aan dankzij beter dan verwachte resultaten van het Franse conglomeraat. De Belgische bank KBC, die afgelopen kwartaal meer winst boekte, steeg 1,3 procent in Brussel. Henkel, het Duitse moederbedrijf van Schwarzkopf, Persil en Pritt, won 1,4 procent in Frankfurt na een handelsbericht.

De Britse fabrikant van luxe auto’s Aston Martin Lagonda, die in oktober naar de beurs ging, zakte 1,4 procent in Londen na een handelsbericht. Chipbedrijf AMS, een toeleverancier van iPhone-maker Apple, verloor 6,6 procent na een omzetwaarschuwing.

De euro was 1,1344 dollar waard, tegen 1,1314 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 56,36 dollar. Brentolie kostte 0,6 procent meer en werd verhandeld voor 66,50 dollar per vat.

Het bericht NN en SBM in trek op Damrak verscheen eerst op Nieuws.nl.

Zwitserse banken hielden Apple buiten de deur

Door ANP

De mededingingswaakhond in Zwitserland onderzoekt of financiële instellingen in het land op ongeoorloofde wijze betalingsverwerkers buiten de deur hebben gehouden. Het gaat om Credit Suisse, UBS Switzerland, PostFinance, Swisscard en Aduno Holding.

De banken zouden onderling hebben afgesproken om het Zwitserse bedrijf voor mobiele betalingen Twint voorrang te geven. Diensten als Apple Pay en Samsung Pay konden niet worden gekoppeld aan de creditcards die door de banken zijn uitgegeven.

Bij de instellingen hebben doorzoekingen plaatsgevonden.

Het bericht Zwitserse banken hielden Apple buiten de deur verscheen eerst op Nieuws.nl.

Markt Almere dicht wegens verdachte voorwerpen

Door ANP

Op de Grote Markt in Almere zijn twee mogelijke explosieven gevonden. Het hele plein en alle wegen ernaartoe zijn afgezet en de politie vraagt iedereen om weg te blijven. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) onderzoekt de voorwerpen.

De Grote Markt werd donderdagochtend al afgezet na de vondst van één mogelijk explosief dat in de buurt van een bankgebouw lag.

Het bericht Markt Almere dicht wegens verdachte voorwerpen verscheen eerst op Nieuws.nl.

β€˜Stabiele voedselprijs onder druk’

Door ANP

De stabiliteit van de voedselprijzen staat onder druk. Dat schrijven kenners van Rabobank in een sectorrapport over vlees, vis en vijftien agrarische grondstoffen als graan en soja. Ze wijzen onder meer op de impact van de Amerikaanse handelsoorlog met China, ziekten en extreem weer die volgend jaar een zware wissel kunnen trekken op het prijsevenwicht.

Qua handelsspanningen zullen volgens Rabobank sojaboeren het hardst worden geraakt. Zeker als China besluit minder sojabonen te importeren. Verder merken ook veebedrijven de impact. Dit door mogelijk hogere prijzen voor voer. Ook kunnen ziekten als de Afrikaanse varkenspest en de vogelgriep handelsstromen in de war schoppen, terwijl ook de impact van weersverandering zich laat raden.

Rabobank wijst er op dat de prijzen voor voedsel al lange tijd relatief stabiel zijn en dat de genoemde risico’s mogelijk niet allemaal doorzetten. Wel moeten er volgens de bank voorzorgsmaatregelen getroffen worden voor een in potentie ,,moeilijk en zorgwekkend 2019”.

Het bericht ‘Stabiele voedselprijs onder druk’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

Bijna twee ton voor β€˜blokkeerfriezen’

Door ANP

Na een kleine week van inzamelen op doneeractie.nl is bijna 192.000 euro opgehaald voor de zogeheten blokkeerfriezen. Het geld is bedoeld om hun hoger beroep te bekostigen.

Afgelopen vrijdag werden de mensen die vorig jaar de A7 blokkeerden om anti-Zwarte Piet-demonstranten tegen te houden, veroordeeld tot taakstraffen. Boegbeeld Jenny Douwes kreeg 240 uur taakstraf en een maand voorwaardelijke celstraf.

De inzamelactie duurt nog drie dagen.

Het bericht Bijna twee ton voor ‘blokkeerfriezen’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

Forse daling Europese autoverkopen

Door ANP

De verkoop van nieuwe personenauto’s in de Europese Unie lag vorige maand fors lager dan een jaar eerder. Volgens de Europese branchevereniging ACEA komt dat door de veranderde regels. In september werden er om die reden ook al flink minder wagens aan de man gebracht.

De terugval heeft te maken met de sinds 1 september verplichte nieuwe emissietesten (WLTP). In augustus wilden veel dealers en importeurs nog gauw auto’s registreren onder het oude regime. Daardoor lag het maandcijfer toen juist aanzienlijk hoger dan een jaar terug.

In totaal zijn er in oktober iets minder dan 1 miljoen auto’s op kenteken gezet binnen de EU. Dat is ruim 7 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. De autoverkopen daalden in vrijwel alle lidstaten. Over de eerste tien maanden van dit jaar is er overigens nog wel sprake van hogere verkoopcijfers. In die periode werden er in de EU ruim 13 miljoen auto’s op kenteken gezet. Dat is een kleine 2 procent meer dan vorig jaar van januari tot en met oktober aan auto’s is verkocht.

Het bericht Forse daling Europese autoverkopen verscheen eerst op Nieuws.nl.

β€˜Autobelastingenstelsel moet op de schop’

Door ANP

Het huidige autobelastingenstelsel moet op de schop, anders worden de klimaatdoelstellingen van het kabinet voor 2030 niet gehaald. Dit stelt RAI Vereniging op basis van een onderzoek in samenwerking met adviesbureau Revnext.

Volgens de vereniging is de beste maatregel een systeem van eerlijk betalen naar gebruik, waarbij de bestaande autobelastingen worden omgevormd naar een kilometerprijs op basis van de CO2-uitstoot van een auto. Dit zorgt ervoor dat de belastinginkomsten op peil blijven en de bereikbaarheid verbetert. Volgens voorzitter Steven van Eijck is er geen andere conclusie meer mogelijk dan dat eerlijk betalen naar gebruik zo snel mogelijk moet worden ingevoerd.

Volgens Van Eijck draait de gewone automobilist straks op voor de subsidies van elektrische auto’s, doordat de motorrijtuigenbelasting en aanschafbelasting (BPM) op benzine- en dieselmodellen fors worden verhoogd. ,,Onaanvaardbaar” stelt Van Eijck. ,,Betalen naar gebruik is eerlijker en levert een veel groter maatschappelijk voordeel op.”

Het bericht ‘Autobelastingenstelsel moet op de schop’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

James passeert Chamberlain in topscorerslijst

Door ANP

Basketballer LeBron James is weer een plek opgeschoven in de topscorerslijst aller tijden van de Amerikaanse NBA. De absolute vedette van Los Angeles Lakers is de nieuwe nummer vijf met een totaal van 31.425 punten. Hij passeerde Wilt Chamberlain (31.419). James bereikte zijn nieuwe positie door 44 punten te maken in de met 126-117 gewonnen wedstrijd tegen Portland Trail Blazers.

Nog vier grootheden uit de NBA staan boven hem op de eeuwige schutterslijst, die wordt aangevoerd door Kareem Abdul-Jabbar met 38.387 punten. Karl Malone (36.928), Kobe Bryant (33.643) en Michael Jordan (32.292) volgen.

James noteerde tegen de Blazers ook nog eens 10 rebounds en 9 assists. De Lakers boekten hun vierde zege op rij en staan inmiddels negende in de Western Conference.

Het bericht James passeert Chamberlain in topscorerslijst verscheen eerst op Nieuws.nl.

Politie wil toegang tot database asielzoekers

Door ANP

De politie wil weer makkelijker toegang tot de databank waar vingerafdrukken van asielzoekers en ongedocumenteerden worden bewaard. Zo kunnen volgens John Riemen, hoofd van het centrum voor biometrie van de Nationale Politie, meer woninginbraken, winkeldiefstallen en overvallen worden opgelost. Hij pleit voor soepeler toegang in Trouw.

Tot 2002 mocht de politie standaard kijken in die databank. ,,Dat leverde maar liefst een derde van alle matches op”, zegt Riemen. Er kwam een eind aan door de Wet bescherming persoonsgegevens. Hij noemt het ,,frustrerend om niet in een database te mogen zoeken die zaken kan oplossen.” Volgens hem blijven daardoor bepaalde groepen vreemdelingen onder de politieradar. Het zou gaan om vreemdelingen die zich voordoen als asielzoeker, maar eigenlijk bijvoorbeeld jihadstrijders, criminelen of terreurverdachten zijn.

Het bericht Politie wil toegang tot database asielzoekers verscheen eerst op Nieuws.nl.

Boston Red Sox verlengt met coach Cora

Door ANP

De Amerikaanse honkbalploeg Boston Red Sox heeft het contract met coach Alex Cora verlengd tot en met 2021. De 43-jarige Cora leidde de Red Sox in zijn eerste seizoen naar de winst in de World Series. De ploeg met de Nederlandse international Xander Bogaerts boekte tevens meer zeges dan ooit in het reguliere seizoen.

,,Alex heeft in alle opzichten indruk gemaakt op de clubleiding”, lichtte voorzitter Tom Werner van de Red Sox toe. ,,Zijn kennis van het spel, kunde om met de spelers om te gaan en zijn ongelooflijke instinct en besluitvaardigheid hebben geleid tot een historisch seizoen. We zijn in goede handen.”

Cora trad in oktober 2017 aan bij Boston. Hij is ook oud-speler van de club, die dit jaar voor de negende keer de World Series won. Financiële details over het vernieuwde contract van de coach maakte de club niet bekend, maar vermoedelijk gaat hij er wel op vooruit in salaris. Volgens USA Today was Cora afgelopen seizoen een van de minst verdienende coaches met een geschat jaarinkomen van 800.000 dollar.

Het bericht Boston Red Sox verlengt met coach Cora verscheen eerst op Nieuws.nl.

Defensie mikt op materieel van eigen bodem

Door ANP

Defensie gaat nieuw materieel zo veel mogelijk kopen bij Nederlandse bedrijven. Dat zeggen minister Ank Bijleveld (Defensie) en staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) in De Telegraaf.

Defensie gaat de komende tijd miljarden steken in nieuw materieel, vooral bij de marine.

,, We hebben afgesproken dat vanaf nu met zoveel mogelijk Nederlandse betrokkenheid te doen”, aldus Keijzer. Waar dat niet mogelijk is, worden spullen uit het buitenland gehaald, ,,maar dat doen we dan met zoveel mogelijk deelname van Nederlandse bedrijven”.

Het bericht Defensie mikt op materieel van eigen bodem verscheen eerst op Nieuws.nl.

β€˜Gekozen burgemeester schaadt lokaal bestuur’

Door ANP

Marja van Bijsterveldt roept haar partijgenoten van het CDA in de Eerste Kamer op om tegen de gekozen burgemeester te stemmen. ,,Als dit doorgaat schaadt dit het lokaal bestuur”, zegt de burgemeester van Delft en oud-minister in het AD.

Van Bijsterveldt bestrijdt in de krant dat ze haar eigen baan veilig probeert te stellen. ,,Daar gaat het mij niet om. Over een paar jaar ben ik 60. Maar ik zie nu dat de Eerste Kamer een verkeerde keuze dreigt te maken. Driekwart van de Nederlanders heeft vertrouwen in de burgemeester. Daarmee is het de meest gewaardeerde figuur binnen het politiek stelsel. Ik vraag me dan af: waarom zou je dat veranderen?”

Ze vindt de huidige benoemingsprocedure ook niet ouderwets. ,,Een burgemeester moet boven de partijen staan. Die moet echt van iedereen zijn. Dat is nu geborgd in de Grondwet. Het helpt niet als je straks door een deel van de kiezers bent gekozen, en door een deel niet. Dat je verkiezingsbeloftes moet doen om deze functie te krijgen.”

Het bericht ‘Gekozen burgemeester schaadt lokaal bestuur’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

Nikkei lager onder aanvoering banken

Door ANP

De Japanse aandelenbeurs is donderdag lager geëindigd. Vooral de Japanse banken werden van de hand gedaan na enkele tegenvallende resultaten van verscheidene grote banken en de koersverliezen in de Amerikaanse financiële sector. Elders in het Verre Oosten lieten de meeste beurzen winsten zien, waarbij de stemming enigszins werd gesteund door de principeovereenkomst in Europa over de brexit.

De toonaangevende Nikkei-index in Tokio sloot 0,2 procent in de min op 21.803,62 punten. De banken Sumitomo Mitsui Financial Group en Mizuho Financial Group verloren respectievelijk 3,1 procent en 1,7 procent na publicatie van de resultaten. Beleggers waren vooral teleurgesteld dat beide banken de winstverwachtingen voor het lopende boekjaar onveranderd lieten, terwijl was gehoopt op een verhoging. Telecomconcern Softbank en robotmaker Fanuc, twee zwaargewichten in de index, zakten 2,7 procent en 1,9 procent.

In Hongkong noteerde de Hang Seng-index tussentijds 0,9 procent in de plus en de beurs in Shanghai won 0,8 procent. Het Chinese internetbedrijf Tencent dikte 4 procent aan dankzij beter dan verwachte kwartaalcijfers. De All Ordinaries in Sydney eindigde met een nipte winst van 0,1 procent en de Kospi in Seoul steeg 0,4 procent.

Het bericht Nikkei lager onder aanvoering banken verscheen eerst op Nieuws.nl.

Afrijden volgend jaar duurder

Door ANP

Het wordt volgend jaar duurder om af te rijden. Het praktijkexamen voor de personenauto gaat 108 euro kosten, 6 euro meer dan nu, heeft het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) gemeld.

Het theorie-examen komt op 33 euro, een plus van 1,50 euro. De gezondheidsverklaring wordt 3 euro duurder en gaat 37,80 kosten.

Volgens het CBR gaan de tarieven omhoog door de nieuwe cao, de stijging van de pensioenpremie, het toegenomen aantal nader te beoordelen gezondheidsverklaringen en de inflatiecorrectie.

Het bericht Afrijden volgend jaar duurder verscheen eerst op Nieuws.nl.

❌