[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Vandaag β€” 23 Maart 2019Nieuws.nl Sport

Harden evenaart zichzelf met 61 punten

Door ANP

Vooral dankzij de kapitale inbreng van James Harden heeft Houston Rockets in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA kunnen winnen van San Antonio Spurs (111-105). De sterspeler van de thuisploeg bracht liefst 61 punten op zijn naam. Daarmee evenaarde hij zijn persoonlijke record in de NBA. Op 23 januari eindigde Harden in het duel met New York Knicks eveneens op 61 punten.

Voor de excellerende Harden was het alweer zijn achtste wedstrijd dit seizoen met minimaal vijftig punten. Geen enkele andere NBA-speler heeft er tot dusver meer dan één.

Harden maakte tegen de Spurs alleen al negen driepunters, uit dertien schotpogingen. Mede daardoor wisten de Rockets in het vierde kwart een plotselinge achterstand, na een voorsprong van negentien punten in het derde kwart, toch nog goed te maken. Harden liet in de beslissende fase drie driepunters op rij noteren. Ook Chris Paul, goed voor achttien punten, was belangrijk voor de thuisclub. Hij scoorde vier keer uit vrije worpen in de laatste minuut.

Het bericht Harden evenaart zichzelf met 61 punten verscheen eerst op Nieuws.nl.

Haven Rotterdam: klaar voor harde brexit

Door ANP

Hopen op het beste, maar voorbereiden op het ergste. Dat is het motto van de haven van Rotterdam en de autoriteiten met het oog op een mogelijke harde brexit. Het Havenbedrijf, de douane en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben zich in ieder geval tot in de puntjes voorbereid, zo komt naar voren uit een perspresentatie in de grootste haven van Europa over de brexit.

,,We kunnen geen risico’s nemen om niet voorbereid te zijn. We zijn altijd uitgegaan van een worstcasescenario”, verklaart Mark Dijk, manager externe zaken van het Havenbedrijf.

Dagelijks gaan via de haven circa 3000 vrachtwagens en aanhangers van en naar het Verenigd Koninkrijk. Een no-dealbrexit zal leiden tot veel extra papierwerk, inspecties en paspoortcontroles. Het Havenbedrijf schat dat dagelijks 400 trucks hun papierwerk niet op orde zullen hebben. Om verstoring te voorkomen zijn vijf extra parkeerterreinen ingericht met ruimte voor meer dan 700 trucks. Die kunnen daar dan maximaal 24 uur staan om papieren alsnog te regelen. ,,Het was een lastig proces om extra parkeerplaatsen te regelen, bijvoorbeeld vanwege veiligheid en omwonenden”, aldus Dijk.

Er is ook een intensieve campagne gevoerd om vervoersbedrijven te waarschuwen dat grenspapieren in orde moeten zijn. Daarbij werden folders in acht verschillende talen uitgedeeld aan truckchauffeurs en werd contact gelegd met transporteurs in heel Europa. Verder kunnen transportbedrijven met behulp van speciale software voorkomen dat ze problemen met papieren krijgen bij de ferry’s naar het Verenigd Koninkrijk. ,,We hebben alles geprobeerd”, zegt Dijk.

De douane en de NVWA hebben honderden extra mensen, zoals douaniers en dierenartsen aangenomen om de toename van inspecties aan te kunnen vanwege de brexit. ,,We zijn al twee jaar aan het voorbereiden. Het werven van dierenartsen was lastig, maar we hebben vertrouwen in de eigen capaciteit”, stelt Liesbeth Kooijman, hoofd importkeuring van de NVWA.

Douanedirecteur Nanette van Schelven meldt dat alle betrokken partijen hun uiterste best hebben gedaan om verstoringen door de brexit zo veel mogelijk te voorkomen. ,,Er komt een grens met het Verenigd Koninkrijk, met of zonder deal. Het is echt een grote uitdaging voor de douane”, zegt Van Schelven.

Als de brexit uiteindelijk zou leiden tot invoerheffingen dan kan dat volgens Dijk op langere termijn een verlies van 30 tot 40 procent van de handelsstroom van en naar het Verenigd Koninkrijk via Rotterdam opleveren. ,,We hopen nog altijd op afstel. We zien namelijk geen winstpunten in de brexit.”

Het bericht Haven Rotterdam: klaar voor harde brexit verscheen eerst op Nieuws.nl.

1 miljoen zien start stille tocht Utrecht

Door ANP

Ruim 1 miljoen mensen hebben vrijdagavond het begin gezien van de stille tocht voor de slachtoffers van de aanslag in Utrecht. De start, met een toespraak van de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen, was te zien in een speciale uitzending van het NOS Journaal. Aan de optocht deden 16.000 mensen mee.

De extra uitzending belandde op de zevende plaats in de kijkcijfertop-25 van Stichting KijkOnderzoek. Bovenaan staat het NOS Journaal van 20 uur, met 2,1 miljoen kijkers.

Het bericht 1 miljoen zien start stille tocht Utrecht verscheen eerst op Nieuws.nl.

College van Utrecht plaatst rouwadvertentie

Door ANP

Het college van burgemeester en wethouders van Utrecht heeft zaterdag een rouwadvertentie geplaatst in verschillende kranten. Daarin worden de nabestaanden van de slachtoffers van de schietpartij van maandag ,,veel kracht en sterkte” toegewenst.

,,Afgelopen maandag 18 maart was een dag van angst, woede en verdriet. Een dag die je nooit hoopt mee te maken”, schrijft een geschokt college. ,,Wat een zonnige maandag beloofde te worden, eindigde in een zwarte dag waarop drie onschuldige mensen uit het leven werden weggerukt.”

,,Wij leven intens mee met de nabestaanden, vrienden en collega’s van de dodelijke slachtoffers, die hun naasten nu moeten missen”, laat het dagelijks bestuur van Utrecht verder weten.

De Utrechtse Burgemeester Jan van Zanen liep vrijdag mee in de stille tocht voor de slachtoffers voor het schietincident van maandag. Aan de optocht deden 16.000 mensen mee.

Het bericht College van Utrecht plaatst rouwadvertentie verscheen eerst op Nieuws.nl.

Wijler schiet met β€˜slechte’ ogen naar de top

Door ANP

Handboogschutter Steve Wijler heeft naar eigen zeggen ,,best slechte ogen”, maar toch zal hij nooit zijn bril opzetten als hij aanlegt voor een schot over 70 meter. Het doel is ‘de 10’, een geel vlakje in het midden van het bord met de afmeting van een forse sinaasappel. ,,Ik schiet op gevoel”, zegt Wijler. Dat het met dat gevoel wel goed zit, bewijzen de resultaten van de 22-jarige Limburger.

Wijler brak in 2017 door met brons op de WK in de buitenlucht. Vorig jaar pakte hij de individuele Europese titel en met de Nederlandse recurveploeg goud bij de WK indoor. Ondanks, of misschien juist wel dankzij zijn ‘slechte’ ogen. ,,Ik heb een afwijking van -1,75, ook nog met een cilinder. Als ik mijn bril opzet met schieten, zie ik heel nauwkeurig waar ik aan het richten ben. Daar word ik zenuwachtig van. Ik schiet dus zonder bril en lenzen. Ik zie een gele vlek in de verte, dat is genoeg. Gewoon richten en schieten. Zodra de pijl weg is, weet ik vrijwel altijd in welk vlak hij belandt.”

De Limburger voerde vorig jaar even de wereldranglijst aan, nu is hij de nummer twee achter de Koreaan Lee Woo-seok. ,,Eigenlijk is boogschieten heel makkelijk. Je trekt je boog uit, je schiet en als het goed is, belandt die pijl in de 10. In deze sport draait het voor 20 procent om techniek en fysiek, de andere 80 procent komt neer op mentale kracht. Zodra je teveel gaat nadenken, gaat het mis.”

Bij de training van de nationale selectie in Helvoirt staat Wijler te schieten naast Rick van der Ven en Sjef van den Berg, de nummers 4 van de Spelen van respectievelijk Londen 2012 en Rio 2016. De ene na de andere pijl vliegt in de ’10’. Ze zijn teamgenoten én concurrenten van elkaar. Samen met de aanstormende talenten Jan van Tongeren en Gijs Broeksma strijden ze om de drie beschikbare plekken in de olympische selectie. Een ,,dream team”, zo noemt bondscoach Ron van der Hoff zijn groep.

Bij de komende WK in juni voor eigen publiek in Den Bosch kan Oranje zich als team plaatsen voor de Spelen van volgend jaar in Tokio. Drie schutters mogen daar meedoen. Zowel in de landenwedstrijd als individueel gaat Wijler voor niets minder dan goud. ,,Ik moet en zal wereldkampioen worden in Den Bosch.” Wietse van Alten is nog altijd de enige Nederlandse handboogschutter die een medaille pakte op de Spelen, brons bij Sydney 2000. Van der Ven en Van den Berg waren er in Londen en Rio dichtbij. ,,Maar drie keer is scheepsrecht hè, dan moet ik het maar doen”, zegt Wijler met een brede grijns.

Het bericht Wijler schiet met ‘slechte’ ogen naar de top verscheen eerst op Nieuws.nl.

Zwerfvuil te lijf tijdens Opschoondag

Door ANP

Tienduizenden Nederlanders steken zaterdag weer de handen uit de mouwen om hun buurt schoner te maken tijdens de zeventiende editie van de Landelijke Opschoondag. Vorig jaar gingen 133.000 vrijwilligers de straat op om samen met buren, de sportclub of de school rommel van de straat te halen.

Wijkbewoners kunnen samen de bezem halen door het park waar ze recreëren en hun kinderen spelen, maar een groepje buren kan tijdens de schoonmaakdag net zo goed de stoep voor hun huizen schoonvegen. Het gebeurt allemaal onder het motto ‘Iedereen doet mee’.

Organisator van de Opschoondag is de stichting Nederland Schoon. De stichting werkt samen met bedrijven, burgers en overheid om het probleem van zwerfafval aan te pakken.

Deelnemers die hun schoonmaakactie hadden aangemeld op de website van Nederland Schoon kregen daar gratis afvalzakken en handschoenen aangeboden die ze thuis konden laten bezorgen, evenals posters waarmee ze reclame voor het evenement konden maken.

Het bericht Zwerfvuil te lijf tijdens Opschoondag verscheen eerst op Nieuws.nl.

Twee dagen Dutch Comic Con in de Jaarbeurs

Door ANP

De Jaarbeurs Utrecht is zaterdag en zondag het toneel van de Heroes Dutch Comic Con waar onder anderen de Charmed-actrice Shannen Doherty en Once Upon a Time-actrice Jennifer Morrison hun opwachting zullen maken.

Bezoekers van het evenement voor fans van strips, fantasy en games moeten rekening houden met extra veiligheidsmaatregelen. Na de moordaanslag op het 24 Oktoberplein scherpte de organisatie de veiligheidsmaatregelen aan. Dat heeft gevolgen voor een populair onderdeel van het evenement waarbij bezoekers zich verkleden als hun favoriete karakter uit een film, serie of videogame. Bij die uitdossing kan een nepwapen horen, maar vanwege de gebeurtenissen maandag zijn die nu niet toegestaan.

Bij de Jaarbeurs is verder een strikte toegangscontrole die voor langere wachttijden kan zorgen. Ook zijn er voor, tijdens en na het evenement meer beveiligers en politiemensen en mogen er geen tassen mee naar binnen worden genomen.

Het bericht Twee dagen Dutch Comic Con in de Jaarbeurs verscheen eerst op Nieuws.nl.

21 Amsterdamse torens open voor publiek

Door ANP

Voor de zevende keer wordt in Amsterdam de Open Torendag gehouden. Tussen 10.00 en 16.00 uur kunnen bezoekers omhoog in 21 torens, verspreid over de hoofdstad. Daaronder zijn de A’DAM Toren aan het IJ, de Symphonytoren en het hoofdkantoor van ABN AMRO op de Zuidas (beide 105 meter), de toren van de Bijenkorf op de Dam en het kerkje in Ransdorp, dat verschillende malen is getekend door Rembrandt.

Nieuwkomers zijn dit jaar de Marathontoren van het Olympisch Stadion, het Brugwachtershuisje op het Kraaienplein in Amsterdam-Noord en het nieuwe Van der Valkhotel Amsterdam Amstel. Voor sommige deelnemende torens is de belangstelling zo groot dat ze al zijn volgeboekt. Initiatiefnemer Henri van Poll raadt mensen dan ook aan goed op de website te kijken. Hij verwacht meer bezoekers dan vorig jaar en hoopt op 12.000 belangstellenden.

Het bericht 21 Amsterdamse torens open voor publiek verscheen eerst op Nieuws.nl.

Forse stijging aantal drugsdumpingen

Door ANP

Het aantal lozingen van chemisch drugsafval is in Nederland vorig jaar gestegen tot bijna driehonderd dumpingen. Dat betekent een stijging van 42 procent ten opzicht van 2017 toen het aantal lozingen net iets boven de tweehonderd uitkwam, blijkt uit cijfers die het AD bij de politie heeft opgevraagd.

In bijna alle provincies werd meer drugsafval gedumpt dan het jaar ervoor, schrijft de krant. Brabant is koploper. Daar steeg het aantal lozingen van chemisch afval van xtc-pillen met een derde tot 109. Ook Zuid-Holland scoorde hoog, daar trof de politie 39 keer chemisch drugsafval aan. Een jaar eerder ging het nog om twaalf dumpingen. Alleen al in de regio Den Haag steeg het aantal van drie naar achttien.

In Limburg werd afgelopen jaar 62 keer drugsafval aangetroffen en in Gelderland veertig keer. Utrecht maakt met elf lozingen in 2018 de top vijf compleet. Daarnaast zijn ook meer opslaglocaties voor synthetische drugs gevonden. Dat aantal steeg van 70 in 2017 tot 79 vorig jaar. Het aantal aangetroffen en ontmantelde drugslabs bleef met 82 gelijk.

De toename van het aantal incidenten rond synthetische drugs baart de politie zorgen. De bestrijding van drugshandel en -productie krijgt de komende jaren meer prioriteit, zegt portefeuillehouder drugs van de politie Max Daniel. ,,Binnen de keuzes die we als politie maken, zullen we vaker kiezen voor drugszaken.”

De politie richt zijn pijlen daarbij ook op de geldstromen van de drugscriminelen. ,,We moeten en zúllen meer inzetten op het financiële aspect”, zegt Daniel. ,,Criminelen hebben financiële drijfveren, je moet ze raken waar het pijn doet. Alleen zo komen we uit bij de ‘facilitators’ van de productie en handel en de personen die hierin investeren.”

Het bericht Forse stijging aantal drugsdumpingen verscheen eerst op Nieuws.nl.

Rentree Messi helpt ArgentiniΓ« nog niet

Door ANP

Lionel Messi heeft voor het eerst sinds het wereldkampioenschap van de afgelopen zomer in Rusland weer voor de nationale elf van Argentinië gespeeld. De grote vedette van het internationale voetbal deed dat in het stadion van Atlético Madrid tegen Venezuela in een oefenduel. Als aanvoerder zag hij zijn land met 3-1 verliezen.

Bij rust leidde Venezuela door doelpunten van Salomón Rondón en Jhon Murillo. Na een uur scoorde Lautaro Martinez voor de Argentijnen. Door Josef Martinez liep Venezuela verder uit. Hij benutte een strafschop.

Bij de Argentijnen was Ajacied Nicolás Tagliafico basisspeler. Evenals Messi speelde hij de hele wedstrijd.

Na het tegenvallende WK, waar Argentinië in de achtste finale werd uitgeschakeld, liet Messi zijn toekomst als international lange tijd open. Begin dit jaar pas liet bondscoach Lionel Scaloni doorschemeren dat de terugkeer van de speler van Barcelona aanstaande was.

Het bericht Rentree Messi helpt Argentinië nog niet verscheen eerst op Nieuws.nl.

Haase wint ook van Harris

Door ANP

Tennisser Robin Haase heeft in de tweede ronde van het masterstoernooi van Miami gewonnen van Lloyd Harris. De Nederlander deed dat in drie sets, 3-6 6-3 6-4.

Harris, een 22-jarige Zuid-Afrikaan, had aanvankelijk de finale van de kwalificatie in Miami verloren. Als ‘lucky loser’ mocht hij alsnog instromen.

In eerste instantie zou Haase tegen Gaël Monfils spelen. De Fransman, onlangs winnaar in Rotterdam, meldde zich kort voor het begin van de partij echter geblesseerd af. Monfils is de nummer 18 van de wereld, Harris de 96e.

Vorige week in Indian Wells had Monfils zich met een achillespeesblessure voor de kwartfinale afgemeld.

Het bericht Haase wint ook van Harris verscheen eerst op Nieuws.nl.

Huizen ontruimd na woningbrand Rotterdam

Door ANP

Vanwege een brand die vrijdagavond woedde in een flat aan de Gerdesiaweg in de Rotterdamse wijk Kralingen zijn 24 woningen ontruimd. Volgens de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond is niemand gewond geraakt. Bewoners zijn opgevangen in een sporthal in de wijk Kralingen en een aantal van hen zal de nacht elders moeten doorbrengen.

De brand woedde op de hoogste, vierde verdieping van het gebouw. Het appartement is verwoest door het vuur. Rond middernacht was de brandweer bezig het dak te slopen om te zien of het vuur zich niet heeft verspreid naar naastgelegen woningen. Omwonenden kregen het advies ramen en deuren gesloten te houden om geen last te hebben van de rook.

Het bericht Huizen ontruimd na woningbrand Rotterdam verscheen eerst op Nieuws.nl.

Gisteren β€” 22 Maart 2019Nieuws.nl Sport

Pinterest dicht bij beursgang

Door ANP

Pinterest heeft de benodigde papieren ingeleverd voor zijn beursgang. Het bedrijf achter de populaire afbeeldingenzoek- en deelsite was achter de schermen al langer bezig met een beursnotering.

Het bedrijf uit San Francisco heeft nog geen exacte datum gegeven voor de stap naar de beurs, maar spreekt in zijn bij beurstoezichthouder SEC ingediende prospectus over ,,zo spoedig als haalbaar”. Persbureau Bloomberg meldt op basis van ingewijden dat het waarschijnlijk in april zal plaatsvinden.

Hoeveel geld Pinterest van plan is op te halen is evenmin duidelijk. Betrokkenen schatten dat het op een bedrag van rond de 1,5 miljard dollar gaat voor de stukken die worden aangeboden. De totale waarde van het bedrijf zou daarmee uitkomen op zo’n 12 miljard dollar.

Pinterest is een soort digitaal prikbord. De gebruikers kunnen er onder meer afbeeldingen, ideeën en recepten van andere bronnen op internet vastpinnen. Marktkenners rekenen dat de komende tijd meer grote technologiebedrijven de stap naar de beurs maken.

Het bericht Pinterest dicht bij beursgang verscheen eerst op Nieuws.nl.

Boekenbal staat stil bij aanslag Utrecht

Door ANP

Tijdens het Boekenbal in Amsterdam is kort stilgestaan bij de slachtoffers van de aanslag in Utrecht. Directeur Eveline Aendekerk van de organiserende stichting CPNB memoreerde voordat het feest losbarstte kort aan de stille tocht eerder op de avond ter nagedachtenis aan de schietpartij in de tram. ,,Zo’n 35 kilometer verderop vindt nu een stille tocht plaats. Mijn gedachten zijn dan ook bij Utrecht.”

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema zou op het Boekenbal een gedicht voordragen, maar liet verstek gaan omdat ze in Utrecht was.

Nadat Aendekerk haar woorden over Utrecht had uitgesproken, onderbrak cabaretier Freek de Jonge haar speech. Hij stond op en vroeg een statement te maken over de overwinningsspeech van FVD-leider Thierry Baudet. De directeur ging hier niet op in en hervatte na enige commotie haar speech.

De 68e editie van het Boekenbal in het Internationaal Theater Amsterdam is traditiegetrouw de opening van de Boekenweek, die zaterdag begint en tot en met volgende week zondag duurt. Jan Siebelink schreef dit keer het Boekenweekgeschenk, met de titel Jas van belofte. Het Boekenweekessay Mijn moeders strijd is van de hand van Murat Isik. Ester Naomi Perquin schreef het Boekenweekgedicht Moeder, nadat ophef was ontstaan over de keus voor twee mannelijke auteurs voor het geschenk en essay.

Siebelink zei ,,heel dankbaar” te zijn dat hij op zijn ,,hoge leeftijd” dit nog mag meemaken. De 81-jarige schrijver komt al sinds 1981 op het Boekenbal en wilde altijd al een keer het geschenk schrijven.

De schouwburg zat weer vol met bekende schrijvers, zoals Connie Palmen, Peter Buwalda, Kader Abdolah en Saskia Noort.

Het bericht Boekenbal staat stil bij aanslag Utrecht verscheen eerst op Nieuws.nl.

Rood Wall Street voelt angst voor recessie

Door ANP

De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met stevige verliezen gesloten. Net als in Europa, waar de beurzen eerder op de dag ook lager sloten, waren beleggers bezorgd over de staat van de mondiale economie na een reeks verontrustende macro-economische cijfers. Eerder deze week kwam de Federal Reserve ook al met mindere economische vooruitzichten. Verder werd vooral uitgekeken naar een nieuwe ronde van handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en China.

De Dow-Jonesindex eindigde 1,8 procent lager op 25.502,32 punten. De brede S&P 500 ging 1,9 procent omlaag naar 2800,71 punten. Technologiebeurs Nasdaq zakte 2,5 procent tot 7642,67 punten.

De rente op tienjarige obligaties in de VS dook voor het eerst sinds 2007 onder die van driemaands schuldpapier. Die zogenoemde omgekeerde rentecurve wordt gezien als een teken dat mogelijk een recessie op komst is. Ook in Europa gingen de rentes op tienjarige leningen al omlaag. De rente op tienjarige Duitse staatsleningen dook zelfs voor het eerst in meer dan twee jaar tijd onder de 0 procent.

Vertegenwoordigers van de Amerikaanse handelsdelegatie, die komende week naar Peking afreizen, zouden volgens ingewijden het vooruitzicht van een naderende handelsovereenkomst met China bagatelliseren. Chipbedrijven als Intel en Micron Technology gingen na de winsten van een dag eerder nu duidelijk omlaag. De chipsector is voor zijn omzet voor een groot deel afhankelijk van China. Micron daalde 5,4 procent. Intel noteerde 2,5 procent in het rood.

Dow-zwaargewicht Nike leverde 6,6 procent in. Het sportartikelenconcern kwam met minder dan verwachte kwartaalcijfers op de proppen. Met name op de thuismarkt bleven de prestaties achter. Juweliersketen Tiffany zette afgelopen jaar een recordomzet in de boeken en steeg 3,2 procent, mede door een positieve winstverwachting.

De euro was 1,1298 dollar waard, tegen 1,1290 dollar bij het slot van de Europese beurzen. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,8 procent tot 58,92 dollar. Brent kostte 1,3 procent minder op 66,95 dollar per vat.

Het bericht Rood Wall Street voelt angst voor recessie verscheen eerst op Nieuws.nl.

VN neemt het op voor omstreden Semenya

Door ANP

Vrouwelijke atleten dwingen om hun testosteronspiegel te regulieren zou in strijd kunnen zijn met de rechten van de mens. Dat zegt het college voor de rechten van de mens van de Verenigde Naties, de UNHCR. De uitspraak komt net nu het internationaal sporttribunaal CAS uitspraak in de zaak van atlete Caster Semenya heeft uitgesteld.

De Zuid-Afrikaanse atlete (28) heeft van nature een hoge testosteronspiegel. De tweevoudig olympisch en drievoudig wereldkampioene op de 800 meter moet van de atletiekfederatie IAAF medicijnen slikken om haar hoge waarden te verlagen, omdat ze vanwege de spierversterkende werking van testosteron onevenredig voordeel zou hebben ten opzichte van bijna al haar concurrentes. Semenya weigert dat en stapte naar het CAS.

De UNHCR adviseert sportorganisaties echter zich ,,te onthouden van praktijken die sportende vrouwen en meisjes dwingen of onder druk zetten onnodige, vernederende en schadelijke medische procedures te ondergaan.”

Het bericht VN neemt het op voor omstreden Semenya verscheen eerst op Nieuws.nl.

Froome na vermoeidheid terug in CataloniΓ«

Door ANP

Chris Froome staat maandag aan de start van de eerste etappe van de Ronde van Catalonië. De Britse wielrenner van Team Sky keert terug in het peloton nadat hij last had van vermoeidheid.

De 33-jarige Froome deed daarom niet mee aan de UAE Tour begin maart. Hij was moe na de vele trainingen en zijn optreden in de Ronde van Colombia, een maand geleden.

Egon Bernal is de kopman van Sky in Catalonië. De Colombiaan won onlangs Parijs-Nice.

De Ronde van Catalonië gaat maandag 25 maart van start en duurt tot en met zondag 31 maart.

Het bericht Froome na vermoeidheid terug in Catalonië verscheen eerst op Nieuws.nl.

Haase niet tegen Monfils maar tegen Harris

Door ANP

Tennisser Robin Haase speelt in de tweede ronde op het masterstoernooi van Miami niet tegen Gaël Monfils. De nummer achttien van de wereld heeft zich vlak voor de wedstrijd teruggetrokken. De 31-jarige Hagenaar moet nu spelen tegen de Zuid-Afrikaan Lloyd Harris.

De 22-jarige ‘lucky loser’ Harris verloor de finale van de kwalificatie in Miami. Vrijdagavond (Nederlandse tijd) is de tweederondepartij van Haase, 65e van de wereld, en Harris, die 31 plekken lager staat.

De 32-jarige Monfils, vorige maand winnaar van het ATP-toernooi van Rotterdam, bereikte vorige week in Indian Wells de kwartfinales. Hij moest zich toen vanwege een achillespeesblessure afmelden voor zijn duel met Dominic Thiem. De eerste ronde had de Fransman een ‘bye’.

Het bericht Haase niet tegen Monfils maar tegen Harris verscheen eerst op Nieuws.nl.

Ruim 16.000 deelnemers stille tocht Utrecht

Door ANP

Meer dan 16.000 mensen afkomstig uit het hele land hebben vrijdagavond in Utrecht meegelopen in de stille tocht voor de slachtoffers van de schietpartij van maandag. Ze wandelden van het Jaarbeursplein naar het 24 Oktoberplein. Velen legden bloemen neer bij de herdenkingsplek waar verdachte Gökmen T. om zich heen schoot in een tram, met drie doden en enkele gewonden als gevolg.

Burgemeester Jan van Zanen van Utrecht, premier Mark Rutte en Justitieminister Ferd Grapperhaus liepen mee in de tocht, net als de burgemeesters Femke Halsema van Amsterdam en Pauline Krikke van Den Haag. ,,Heel indrukwekkend en emotioneel”, noemde Rutte de stille tocht na afloop. Een groep brandweerlieden liep achteraan de stoet.

Ook topman Pier Eringa van ProRail liep mee in de stille tocht. Een van de drie mensen die om het leven kwam door de schietpartij was een 49-jarige Utrechter die bij de spoorbeheerder werkte. ,,Een zeer gewaardeerde collega is wild uit onze organisatie weggerukt. Het verleden kunnen wij niet veranderen, maar met dit soort stille tochten geeft de samenleving toch een signaal dat wij dit geweld niet willen. Heel indrukwekkend”, zei Eringa.

Na het bereiken van het 24 Oktoberplein legden veel mensen bloemen neer bij de herdenkingsplekken of ze staken die in de hekken. Ook werden veel kaartjes en tekeningen achtergelaten voor onder meer hulpverleners en slachtoffers van de schietpartij.

Het bericht Ruim 16.000 deelnemers stille tocht Utrecht verscheen eerst op Nieuws.nl.

β€˜Wat een machteloosheid bij die tramreizigers’

Door ANP

Een Utrechtse vrouw van Somalische afkomst, die vrijdagavond meeliep in de stille tocht, zat maandag kort voor de aanslag nog in dezelfde tram. ,,Ik moet er niet aan denken wat die mensen hebben meegemaakt in een tram met de deuren dicht. Wat een machteloosheid moeten zij hebben gevoeld”, zei ze.

De eerste dagen heeft de 33-jarige vrouw de tram gemeden. ,,Ik kom uit een oorlogssituatie. Ik heb jaren geleerd te vertrouwen dat je in dit land veilig bent en dan blijkt dat niet zo te zijn. Nu ben ik hier. Dat had ik dinsdag nog niet gedurfd. Mensen beschikken over veerkracht.”

Het bericht ‘Wat een machteloosheid bij die tramreizigers’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

❌