[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Vandaag β€” 21 Mei 2019Nieuws.nl Sport

Tennisster Rus snel klaar op Roland Garros

Door ANP

Tennisster Arantxa Rus is in de eerste ronde van het kwalificatietoernooi van Roland Garros blijven steken. Ze verloor met 6-1 6-4 van de Russin Sofia Zjoek, de mondiale nummer 169. Al na 66 minuten zat het toernooi erop voor de nummer 131 van de wereld.

Vorig jaar haalde Rus nog het hoofdtoernooi in Parijs, weliswaar als lucky loser. Ze was toen in de eerste ronde met 6-2 6-0 kansloos tegen de Amerikaanse Sloane Stephens. Zeven jaar geleden haalde Rus nog de vierde ronde op Roland Garros, een jaar eerder de derde ronde.

Het bericht Tennisster Rus snel klaar op Roland Garros verscheen eerst op Nieuws.nl.

Shell geeft toe: geen winstbelasting betaald

Door ANP

Olie- en gasreus Shell betaalt in Nederland inderdaad geen winstbelasting. Een woordvoerder van Shell bevestigde de uitspraken die president-directeur van Shell Nederland Marjan van Loon en Alan McLean die als executive vice-president belastingafdracht in zijn portefeuille heeft, deden tegen Elsevier. Trouw schreef in november al dat Shell geen belasting betaalde.

Dat Shell geen belasting betaalt, komt volgens Van Loon en McLean door het door Nederland gecreëerde gunstige belastingklimaat voor multinationals. Bedrijven die hier hun internationale hoofdkantoor hebben, mogen veel kosten op hun winst in mindering brengen. Voor Shell betekende dit dat de Nederlandse tak per saldo verlies leed en dus geen winstbelasting hoefde af te dragen.

Van Loon was geschokt dat de belastinggegevens van Shell naar Trouw gelekt werden. Volgens haar zijn die gegevens “net zo privé als je medische dossier”. Shell overwoog aangifte te doen, maar zag daar toch van af.

Het bericht Shell geeft toe: geen winstbelasting betaald verscheen eerst op Nieuws.nl.

Boekenweek 2020 wordt rebels

Door ANP

Het thema van de Boekenweek 2020 is Rebellen en dwarsdenkers. Volgens de organisatoren zijn het “de rebellen en dwarsdenkers van de literatuur die zo onze blik verruimen en ons voorstellingsvermogen vergroten”.

Auteur Özcan Akyol schrijft het boekenweekessay voor het jaarlijkse evenement, dat in 2020 wordt gehouden van 7 tot en met 15 maart. Eerder werd al bekendgemaakt dat Annejet van der Zijl het boekenweekgeschenk zal schrijven.

“We hebben dwarse denkers en rebelse schrijvers nodig om taboes te doorbreken en vernieuwing te brengen. Özcan Akyol is zo’n persoonlijkheid, iemand die geen blad voor de mond neemt en ons daarmee dwingt om kritisch naar onszelf en de maatschappij te kijken”, aldus directeur Eveline Aendekerk van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB).

Voor Özcan Akyol (1984) is de uitnodiging “een jongensdroom” die uitkomt. “Het thema van de Boekenweek 2020, Rebellen en dwarsdenkers, is mij op het lijf geschreven. Ik wil een toegankelijk essay schrijven, dat interessant is voor een breed lezerspubliek, dus ook voor mensen die doorgaans niet zo gauw naar een boek zouden grijpen. Ik heb al veel ideeën voor dit essay en kijk ernaar uit om de wereld van de literatuur weer op te schudden!”

Akyol debuteerde in 2012 met Eus, omschreven als een semi-autobiografische schelmenroman”. Behalve romans schrijft Akyol columns, waarin hij reageert op de actualiteiten, en maakt hij documentaires.

Het bericht Boekenweek 2020 wordt rebels verscheen eerst op Nieuws.nl.

Groene koersborden bij opening Wall Street

Door ANP

De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met winsten aan de nieuwe sessie begonnen, na de flinke minnen een dag eerder. De ontwikkelingen rond de Chinese telecomgigant Huawei blijven het sentiment beheersen. Automaker Tesla ging onderuit na een negatief analistenrapport.

De leidende Dow Jones-index noteerde kort na de openingsbel 0,6 procent hoger op 25.817 punten. De brede S&P 500 steeg 0,7 procent tot 2858 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq won 0,9 procent tot 7771 punten.

De VS kondigden aan restricties tegen Huawei met negentig dagen uit te stellen. Eerder zetten de Amerikanen het concern op een zwarte lijst wegens spionageverdenkingen, waarna onder andere Google en chipbedrijven lieten weten hun leveringen aan het bedrijf te staken. Chipfondsen als Intel, Qualcomm en Broadcom wonnen nu tot 2,3 procent. Ook Google-moeder Alphabet (plus 0,7 procent) stond op winst.

Tesla verloor in de openingsminuten bijna 3 procent. Volgens kenners van Morgan Stanley staat de automaker voor een gigantische koersval op het moment dat niet aan productiedoelen wordt voldaan en de kwestie rond de twitterberichten van topman Elon Musk niet tot een goed einde word gebracht.

Het bericht Groene koersborden bij opening Wall Street verscheen eerst op Nieuws.nl.

Eis 6 jaar cel voor kluisjesroof Oudenbosch

Door ANP

Tegen twee bewakers van de Rabobank in Oudenbosch is dinsdag bij de rechtbank in Breda 6 jaar cel geëist vanwege hun rol bij de geruchtmakende kluisjesroof in het filiaal. In het weekend van 2 tot 4 maart vorig jaar werden honderden kluisjes opengebroken.

Agron K. en Henri van W. zouden in de ogen van justitie samen met twee oud-collega’s de kraak hebben gepleegd, door onder meer deuren te openen en het alarm uit te zetten. De oud-collega’s zouden vervolgens zeker 24 uur bezig zijn geweest met het openbreken van alle kluisjes in de kluis.

De Rabobank heeft al 12 miljoen euro uitbetaald aan de gedupeerden. De bank claimde dinsdag bij de rechtbank 8,5 miljoen euro.

Het bericht Eis 6 jaar cel voor kluisjesroof Oudenbosch verscheen eerst op Nieuws.nl.

Groninger Museum eert schepper

Door ANP

Het gebouw van het Groninger Museum bestaat 25 jaar en daarom wordt de hoofdarchitect ervan, Alessandro Mendini (1931-2019), komend najaar geëerd met een grote tentoonstelling over het werk van de Italiaan. Hij heeft de expo, die de naam ‘Mondo Mendini – De wereld van Alessandro Mendini’ heeft gekregen, nog zelf uitgedacht.

Het museum benaderde Mendini ruim twee jaar geleden met het idee voor een tentoonstelling van zijn werk, die hij naar eigen inzicht kon inrichten. Hij was er meteen voor te porren.

Voor de tentoonstelling, die vanaf half oktober tot begin mei zal duren, koos Mendini niet alleen eigen werk, maar ook dat van kunstenaars en ontwerpers uit verleden en heden die hem inspireerden, onder wie Paul Signac, Wassily Kandinsky, Henri Matisse, Oskar Schlemmer, Theo van Doesburg en Gerrit Rietveld.

“Met zowel beeldende kunst als architectuur en design is de variatie van de ruim tweehonderd tentoongestelde objecten enorm. Mondo Mendini toont de buitengewone creativiteit en humor van de designer die Groningen een internationaal vermaarde blikvanger gaf”, belooft de kunsttempel.

Het bericht Groninger Museum eert schepper verscheen eerst op Nieuws.nl.

β€˜Commandant al-Nusra’ opgepakt in Zeeuws dorp

Door ANP

In het Zeeuwse dorp Kapelle heeft de politie dinsdag een 47-jarige Syriër opgepakt voor terrorisme en oorlogsmisdrijven in zijn land van herkomst. Hij zou commandant zijn geweest van de jihadistische groepering Jabhat al-Nusra. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft hem laten aanhouden op basis van informatie van de Duitse politie die over getuigenverklaringen tegen de man beschikt.

Ook op zes plaatsen in Duitsland viel de politie dinsdag woningen binnen waar vermoedelijke oud-leden wonen van het bataljon waar de 47-jarige verdachte de leiding over had. Hij had als strijder de naam Abu Khuder aangenomen. In Ede doorzocht de politie een woning van een man die contact met hem had.

De man die in Kapelle werd gearresteerd, verblijft sinds 2014 in Nederland. Hij heeft hier tijdelijk asiel gekregen. De rechter-commissaris in Den Haag beslist vrijdag of hij langer blijft vastzitten.

Het bericht ‘Commandant al-Nusra’ opgepakt in Zeeuws dorp verscheen eerst op Nieuws.nl.

Harbers verwacht val om misdaad asielzoekers

Door ANP

De uit een rapport weggelaten cijfers van ernstige misdrijven door asielzoekers kosten staatssecretaris Mark Harbers (Asiel) de kop, denkt hij zelf. Hij verwacht dat het debat in de Tweede Kamer over die kwestie “zijn laatste” als staatssecretaris zal zijn.

Harbers maakte vorige week dinsdag bekend van hoeveel delicten asielzoekers vorig jaar werden verdacht. Het was voor het eerst dat hij zulke cijfers verstrekte, na lang aandringen van veel partijen. Van lichte vergrijpen als winkeldiefstal rapporteerde de staatssecretaris precieze aantallen. Maar zware misdrijven schaarde het ministerie onder het kopje ‘overig’, waardoor onzichtbaar bleef hoe vaak asielzoekers van ernstige delicten werden verdacht. En dat terwijl de politie die cijfers wel apart had aangeleverd, zo bracht De Telegraaf aan het licht.

Meerdere ambtenaren hebben herhaaldelijk gewaarschuwd dat de weergave van de misdaadcijfers niet in de haak was. Maar naar hen is niet geluisterd, zegt Harbers.

Er is volgens de staatssecretaris “geen aanwijzing om te denken dat dit met een bewuste bedoeling is gebeurd. Maar die verkeerde afweging weegt politiek zwaar”. Hij zegt daarnaast dat de Kamer al jaren hamert op openheid over de misdaadcijfers. Voordat hij zijn conclusies trekt, wil hij “echter eerst nog verantwoording afleggen in de Tweede Kamer”. Dat debat volgt waarschijnlijk later op de dag.

Het bericht Harbers verwacht val om misdaad asielzoekers verscheen eerst op Nieuws.nl.

Radiospot T-Mobile mag niet, bedrijf toch blij

Door ANP

T-Mobile mag van de rechter bepaalde radiocommercials niet meer uitzenden, omdat ze misleidend zouden zijn. Toch is het telecombedrijf blij met de gerechtelijke uitspraak in een kort geding dat rivaal VodafoneZiggo had aangespannen.

De beperkingen die de rechter heeft opgelegd gelden alleen voor de bewuste radiocampagne. In algemene zin mag T-Mobile de concurrentie wel blijven aanspreken op prijsverhogingen, zo interpreteert T-Mobile het vonnis.

Het gaat om de campagne Beter-stap-je-over-weken van T-Mobile. Daarin maakte het bedrijf consumenten attent op de jaarlijkse prijsverhogingen bij rivalen KPN en VodafoneZiggo. Maar T-Mobile suggereerde zo ook zelf geen prijsverhoging door te voeren. Dat laatste klopte evenwel niet, omdat T-Mobile wel een inflatiecorrectie toepaste.

De exacte overwegingen van de rechter worden pas op een later moment bekendgemaakt. VodafoneZiggo laat weten verheugd te zijn dat de rechter de “misleidende” radiocampagne van T-Mobile verbiedt.

Het bericht Radiospot T-Mobile mag niet, bedrijf toch blij verscheen eerst op Nieuws.nl.

Vleesverwerkers op de Veluwe in de fout

Door ANP

Vijf bedrijven op de Veluwe die vlees verwerken hebben regels overtreden op het gebied van veilig en eerlijk werken. Dat blijkt uit een controle van de Inspectie SZW, uitkeringsinstantie UWV en de Belastingdienst. Vier van de bedrijven kregen van de inspectie eerder al boetes opgelegd voor vergelijkbare zaken.

De overtredingen variëren van het niet dragen van verplichte beschermende kleding tot het ontbreken van goede afscherming en andere veiligheidsvoorzieningen. Ook medewerkers van twintig uitzendbureaus werden in het onderzoek betrokken. De inspectie denkt dat een groot deel van hen wordt onderbetaald en dat sprake is van onterechte inhoudingen op het loon.

De namen van de bedrijven worden door de inspectie niet bekendgemaakt.

Het bericht Vleesverwerkers op de Veluwe in de fout verscheen eerst op Nieuws.nl.

Taakstraffen voor oplichting met CBR-examens

Door ANP

Twee broers en een zus uit Den Haag zijn veroordeeld tot taakstraffen van 120 tot 240 uur wegens oplichting, omdat zij gegevens van theorie-examens hebben ontvreemd bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Met deze gegevens gaven ze de kandidaten van hun rijschool Directgeslaagd.nl voorkennis waardoor ze makkelijk slaagden, zonder dat ze verkeerskennis nodig hadden.

De examenopgaven werden opgenomen met spionagebrillen en andere apparatuur, onder andere door Celal B. (25), die daarvoor tientallen keren examen deed. Zus Suzan B. (34) was ook bij de organisatie betrokken en wilde onder valse naam examen doen. Volgens de rechtbank hebben de activiteiten van het drietal geleid tot grote risico’s voor de verkeersveiligheid.

De rechtbank in Den Haag legde de hoogste straf op aan broer Rifat B. (30). Hij maakte zich ook nog schuldig aan witwassen van tienduizenden euro’s, geld dat hij met de frauduleuze praktijken verdiende, vindt de rechtbank. Hij krijgt daarvoor ook nog een boete van 40.000 euro. Een groot bedrag werd in beslag genomen toen familieleden van B. en leden van zijn schoonfamilie in 2014 op Schiphol naar Turkije wilden reizen. De vrouwen hadden het geld in hun beha verstopt.

De politie kwam de kwestie bij toeval op het spoor in 2013 en luisterde lange tijd telefoongesprekken af. Samen met getuigenverklaring en in beslag genomen spullen leverde dat overtuigend bewijs op tegen alle ontkennende verdachten, aldus het vonnis.

Hoewel de rechtbank de feiten ernstig genoeg vond voor een celstraf, hield ze het bij taakstraffen omdat de kwestie al lange tijd geleden speelde. De aanklager had eveneens taakstraffen geëist.

Een vader en zwager werden vrijgesproken.

Het bericht Taakstraffen voor oplichting met CBR-examens verscheen eerst op Nieuws.nl.

18.288 te hoge en 1566 te lage adviezen

Door ANP

Van alle incorrecte toetsadviezen (19.854) is het overgrote deel te hoog uitgevallen (18.288). Een groep van 1566 leerlingen heeft een te laag toetsadvies gekregen. Dat schrijft onderwijsminister Arie Slob aan de Tweede Kamer.

De te hoog beoordeelden hebben een toetsadvies gekregen dat één toetsadviescategorie te hoog was. Zij hebben bijvoorbeeld een vwo toetsadvies gekregen, terwijl zij eigenlijk een havo/vwo toetsadvies hadden moeten krijgen, aldus de bewindsman.

De scholieren met een te laag toetsadvies hebben allemaal een pro/vmbo bb toetsadvies gekregen, terwijl zij eigenlijk een vmbo bb/vmbo kb toetsadvies hadden moeten krijgen, schrijft Slob.

“Een onjuist toetsadvies hoeft niet te leiden tot een onjuist eindadvies”, benadrukt hij. “De school heroverweegt immers naar aanleiding van een hoger toetsadvies het schooladvies en stelt dan eventueel naar boven bij.”

Op 15 mei constateerde de bij het proces betrokken Expertgroep Toetsen PO, een onafhankelijk adviesorgaan voor het ministerie van Onderwijs, dat ze met verkeerde waarden heeft gerekend. Daardoor kwamen de waarden van de Centrale Eindtoets en die van andere toetsaanbieders niet overeen, wat wel de bedoeling was. De minister laat onderzoek doen naar het incident, zegt hij.

Het bericht 18.288 te hoge en 1566 te lage adviezen verscheen eerst op Nieuws.nl.

Keepster Jankovic mist tweeluik tegen Rusland

Door ANP

Handbalinternational Jasmina Jankovic mist het komende oefentweeluik tegen Rusland. De keepster is geblesseerd, meldt de bond. Bondscoach Emmanuel Mayonnade heeft Claudia Rompen opgeroepen als vervangster.

De vrouwen van Oranje spelen twee dagen achtereen tegen regerend olympisch kampioen Rusland (31 mei en 1 juni) in het Topsportcentrum van Almere. De interlands maken deel uit van een trainingsstage, waarvoor 21 speelsters zijn uitgenodigd. Oranje kan zich dit jaar in alle rust voorbereiden op het WK eind van dit jaar in Japan omdat het als nummer drie van het laatste EK rechtstreeks is geplaatst.

Het bericht Keepster Jankovic mist tweeluik tegen Rusland verscheen eerst op Nieuws.nl.

Liquidatieverdachten Kerkdriel ontkennen alles

Door ANP

De mannen die verdacht worden van de liquidatie van Chahid Yakhlaf in Kerkdriel en meerdere liquidatiepogingen, ontkennen daar iets mee te maken te hebben. Ze waren daar niet, de beveiligde telefoons die aan hun worden gelinkt, zijn niet van hen en de auto die bij de moordlocatie is gezien, was uitgeleend aan iemand anders, verklaarden de drie verdachten dinsdag in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol.

Justitie gelooft daar echter helemaal niets van. Volgens het Openbaar Ministerie hebben Hicham M. en Mohamed H. de broers Yakhlaf op oudjaarsdag 2015 in een auto op een camping onder vuur genomen. Dat zou in opdracht zijn gebeurd van Omar L., als vergelding voor het doodschieten van zijn broer Youssef.

Broer Chafik zou na de schietpartij op de camping ook nog hebben gewezen naar Benaouf A., een andere onderwereldbekende, maar iemand die in deze zaak geen verdachte is. “Ben is een echte bitch”, zou hij hebben gezegd.

Benaouf werd in 2012 samen met de broer van Omar onder vuur genomen tijdens een wildwestschietpartij in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt. Benaouf wist te ontkomen, de broer van Omar overleed.

Ook op Omar zou later een liquidatiepoging zijn ondernomen. Daarbij werd een onschuldige man doodgeschoten. De man die verantwoordelijk wordt gehouden voor deze vergismoord, is zelf vermoord in 2015.

Het bericht Liquidatieverdachten Kerkdriel ontkennen alles verscheen eerst op Nieuws.nl.

Surseance Britse restaurants Jamie Oliver

Door ANP

De Britse restaurants van tv-kok Jamie Oliver hebben uitstel van betaling aangevraagd. Dat heeft het bedrijf van Oliver bevestigd na eerdere berichten in Britse media. Uitstel van betaling, ook wel bekend als surseance van betaling, is vaak een voorbode van een faillissement, al is dat nog niet zeker.

De keten van Oliver is vooral bekend van Jamie’s Italian. Van die pastarestaurants zijn er 25 in het Verenigd Koninkrijk waar ongeveer duizend mensen werken. Oliver heeft ook nog een aantal andere restaurantketens, waaronder een aantal barbecuezaken.

In Nederland heeft Jamie’s Italian vestigingen in Rotterdam en Den Haag. Die blijven volgens het bedrijf gewoon open, net als andere restaurants buiten het Verenigd Koninkrijk die door franchisenemers worden gerund.

Olivers volledige zakenimperium, waar ook zijn tv-programma’s en internetvideokanaal onder vielen, was enkele jaren geleden nog goed voor een omzet van bijna 160 miljoen pond. Daarvan was driekwart afkomstig van het in 2008 opgerichte Jamie’s Italian.

Het bericht Surseance Britse restaurants Jamie Oliver verscheen eerst op Nieuws.nl.

Scholen moeten nu nagaan of advies passend is

Door ANP

De scholen, die dinsdag zijn geïnformeerd over de foute verwerking van een deel van de eindtoetsen, moeten nu contact opnemen met de ouders en zo snel mogelijk nagaan of de leerlingen het best passende eindadvies hebben gekregen.

De sectororganisaties VO-raad en PO-Raad betreuren de gang van zaken, staat op de site van laatstgenoemde. Het is niet alleen erg vervelend voor een grote groep leerlingen en hun ouders, maar ook voor de leerkrachten, aldus de PO-raad.

,,De leerkrachten zullen een bijstelling van het schooladvies opnieuw moeten heroverwegen. Voor de vo-scholen blijft onverminderd gelden dat zij het advies van de basisschool volgen. Indien een basisschool een reeds eerder afgegeven eindadvies bijstelt, laat de basisschool dit aan de vo-school waar de leerling is ingeschreven weten.”

De overgang van leerlingen van de basis- naar de middelbare school is een belangrijk moment in de ontwikkeling van een kind, benadrukt de PO-raad. “Om de kans op fouten hierbij te beperken, pleiten PO-Raad en VO-raad voor één toezichthouder op de eindtoetsen. Nu zijn te veel verschillende partijen betrokken bij de totstandkoming van een eindtoetsadvies. Als dit niet mogelijk is, zou het aantal eindtoetsen weer moeten worden beperkt tot één toets.”

Het bericht Scholen moeten nu nagaan of advies passend is verscheen eerst op Nieuws.nl.

Nike en Adidas in verzet tegen tarieven Trump

Door ANP

Nieuwe Amerikaanse importheffingen op schoenen uit China zijn “rampzalig” voor consumenten, bedrijven en de Amerikaanse economie. De aangekondigde tarieven moeten daarom zo snel mogelijk van tafel. Dat schrijven sportmerken Adidas en Nike samen met tientallen andere schoenenmerken in een open brief aan president Donald Trump.

Trump dreigt met invoerheffingen van 25 procent op veel in China geproduceerde goederen, waaronder schoeisel. Die nieuwe tarieven voor sneakers, sandalen of laarzen zullen vooral gewone Amerikanen in de portemonnee treffen, waarschuwen in totaal 173 ondertekenaars van de oproep. De tariefsverhoging voor schoenen uit China zou Amerikaanse consumenten opzadelen met in totaal 7 miljard dollar aan extra kosten, zo berekende de branchevereniging voor schoenenverkopers.

“Namens honderden miljoenen consumenten en honderdduizenden werknemers verzoeken we u direct deze actie te staken”, schrijven ze. “Het is tijd om deze handelsoorlog te beëindigen.”

Het bericht Nike en Adidas in verzet tegen tarieven Trump verscheen eerst op Nieuws.nl.

Oppositie wil opheldering fouten eindtoets

Door ANP

Partijen in Den Haag zijn geschrokken dat 11 procent van de basisschoolleerlingen een verkeerde uitslag op de eindtoets heeft gekregen. Oppositiepartijen PvdA en GroenLinks willen snel een debat met minister Arie Slob (Basisonderwijs).

“Stel je voor: je hebt net onder grote stress je eindtoets gemaakt en dan hoor je dat de resultaten van die toets helemaal niet klopten! Dat is niet uit te leggen”, zegt Kamerlid Kirsten van den Hul (PvdA). Het is zaak dat er snel opheldering komt, zodat bij de getroffen kinderen de “middelbareschoolkeuze niet wordt vertraagd. Daarnaast moet de minister zo snel mogelijk uitzoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren.”

GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld “vindt het heel erg dat hun vertrouwen in de eindtoets is geschaad, een toets die sowieso al zo vaak ter discussie staat. Daarnaast is het cruciaal dat we een wezenlijke discussie voeren over de waarde van de eindtoets. Moeten we dit nog willen?”

“Uiterst vervelend nieuws voor leerlingen bij wie ten onrechte schooladvies werd aangepast”, twittert CDA’er Michel Rog. Ook Paul van Meenen (D66) spreekt van een “heel vervelend bericht. Minister en scholen moeten zo snel mogelijk duidelijkheid geven. De toets levert al te veel stress op”, twittert hij. “Het schooladvies is bepalend en dat is maar goed ook”, zegt hij over het advies van de school dat leerlingen krijgen naast de toets.

Het bericht Oppositie wil opheldering fouten eindtoets verscheen eerst op Nieuws.nl.

Veel kritiek op Shell over klimaatbeleid

Door ANP

Shell heeft tijdens zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering opnieuw de nodige kritiek gekregen over zijn beleid om CO2-uitstoot te verminderen. Volgens veel partijen doet Shell niet voldoende en moet het bedrijf zich aan het klimaatakkoord van Parijs houden. Buiten de zaal protesteerden milieuactivisten met spandoeken.

Kritiek op de CO2-doelen van Shell kwam er vooral omdat het bedrijf zich ten doel heeft gesteld de uitstoot met een bepaald percentage te verminderen. Milieudefensie liet doorrekenen dat Shell zelfs aan zijn doelen kan voldoen als de CO2-uitstoot groeit en het bedrijf die CO2 vervolgens opvangt. Shell-topman Ben van Beurden reageerde daarop door te zeggen dat niet alleen Shell, maar ook de rest van de samenleving zich zal moeten aanpassen.

Van Beurden benadrukte dat Shell een koploper is in de olie- en gasindustrie, waarvoor Shell ook lof kreeg van een aantal aandeelhouders. Dat andere bedrijven niet ook milieumaatregelen nemen, is volgens hem een probleem. “Ik kan niet voor onze branchegenoten spreken. We zijn een groot bedrijf, maar in verhouding tot het wereldwijde energiesysteem zijn we heel klein.”

Volgens de topman is Shell op de goede weg met zijn aanpak van klimaatverandering. Wel staat het olie- en gasbedrijf nog aan het begin van een “heel lang proces”. CO2-reductie kan bovendien alleen aangepakt worden als ook andere sectoren zich aanpassen.

Bij de Britse branchegenoot BP werd de aandeelhoudersvergadering verstoord door milieuactivisten. Zij riepen dat de vergaderzaal een plaats delict was. De druk op BP neemt toe om ook daar meer te doen om de CO2-uitstoot terug te dringen.

Het bericht Veel kritiek op Shell over klimaatbeleid verscheen eerst op Nieuws.nl.

Wolff: Lauda laat leegte achter

Door ANP

De dood van Niki Lauda laat een leegte achter bij het Formule 1-team van Mercedes, reageerde teambaas Toto Wolff op het overlijden van de drievoudig wereldkampioen. Lauda was sinds 2012 voorzitter van de raad van toezicht bij de Duitse renstal en diende het team van adviezen. ”Ons team is zijn leidende gids kwijt. Niki was altijd eerlijk en loyaal. Het was een voorrecht hem in ons team te hebben en te zien hoe emotioneel betrokken hij was bij de prestaties.”

Lauda was in zijn jaren bij Mercedes getuige van grote successen. Het team won de afgelopen vijf jaar de wereldtitel in de Formule 1 bij zowel de coureurs als constructeurs. ,,Hij is onvervangbaar”, aldus Wolff, die de Oostenrijker een van de grootste legendes in de autosport noemde. ”Hij belichaamde heldendom, menselijkheid en eerlijkheid, zowel op als naast het circuit.”

Lauda overleed in het universiteitsziekenhuis van Zürich in Zwitserland. Zijn gezondheid was broos na een longtransplantatie vorig najaar.

Het bericht Wolff: Lauda laat leegte achter verscheen eerst op Nieuws.nl.

❌