[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
OuderNieuws.nl Sport

Beurzen wachten op Fed-baas Powell

Door ANP

De Europese beurzen stonden vrijdag in het groen. Beleggers hielden de blik vooral gericht op de bijeenkomst van centrale bankiers in het Amerikaanse Jackson Hole, waar voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve een toespraak zal houden. Op het Damrak vielen de resultaten van verzekeraar ASR in goede aarde.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,5 procent hoger op 549,54 punten. De MidKap klom 0,6 procent tot 802,24 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen gingen tot 0,7 procent vooruit.

ASR (plus 1,9 procent) was koploper bij de hoofdfondsen. De verzekeraar wist zijn winstgevendheid in de eerste jaarhelft flink te verbeteren. De schadetak deed goede zaken doordat er aanmerkelijk minder stormschade hoefde te worden vergoed dan een jaar eerder. ASR maakte verder de overname van Veherex bekend, de inkomensverzekeraar van onder meer NS-personeel en het Spoorwegpensioenfonds. Concurrent Aegon (min 2,4 procent) noteerde ex dividend.

Adyen daalde 0,1 procent. De oprichters en bestuursleden Pieter van der Does en Arnout Schuijff hebben ongeveer 15 procent van hun belang in de betalingsverwerker verkocht voor 622 euro per aandeel. De topman en technisch eindverantwoordelijke zeggen dat de verkoop niets te maken heeft met hun kijk op het bedrijf.

Entertainment One (eOne) werd een derde meer waard in Londen. Speelgoedbedrijf Hasbro neemt het Canadese bedrijf dat achter tekenfilmseries als Peppa Pig en PJ Masks zit, over voor ongeveer 4 miljard dollar.

In Frankfurt dikte Klöckner 13 procent aan. Volgens de Duitse krant Handelsblatt heeft staalconcern ThyssenKrupp (plus 1,3 procent) zijn oog heeft laten vallen op de Duitse metalendistributeur na het stuklopen van de staalfusie met de Europese staalactiviteiten van Tata Steel. Commerzbank won 1,1 procent. De Duitse bank is volgens persbureau Bloomberg van plan de komende jaren nog eens 2000 banen extra te schrappen om de kosten verder te drukken.

De euro was 1,1065 dollar waard tegen 1,1086 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 55,14 dollar. Brentolie werd 0,5 procent goedkoper op 59,63 dollar per vat.

Het bericht Beurzen wachten op Fed-baas Powell verscheen eerst op Nieuws.nl.

FNV stelt KLM ultimatum rond cao

Door ANP

KLM heeft nog een week de tijd om op de cao-eisen van vakbond FNV in te gaan, anders volgen er acties. Dat ultimatum heeft de vakbond bij de luchtvaartmaatschappij neergelegd. “We zijn het tijdrekken zat”, stelt FNV-bestuurder Jan van den Brink. Het ultimatum loopt af op 30 augustus om 12.00 uur.

Volgens Van den Brink is zijn bond op 11 juli gestopt met het cao-overleg omdat een akkoord onmogelijk leek. “Sindsdien heeft KLM alleen gesuggereerd dat ze nog iets te bieden hadden.” FNV wil dat KLM haar personeel 4 procent meer loon geeft, meer medewerkers in vaste dienst neemt en betere roosters maakt die minder druk op de werknemers leggen.

KLM gaf eerder deze week al aan de opstelling van de bonden niet te begrijpen. Die zouden liever aansturen op acties dan overleg voeren over een “verbeterd cao-voorstel”.

Het bericht FNV stelt KLM ultimatum rond cao verscheen eerst op Nieuws.nl.

Nederland bezorgd om branden Amazonegebied

Door ANP

Nederland is bezorgd over de natuurbranden in het Amazonegebied. Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel) spreekt van “verschrikkelijke beelden” en zegt dat het kabinet de situatie kritisch volgt.

De Europese Unie is in vergevorderde onderhandelingen met Brazilië en andere landen in Zuid-Amerika over een nieuw vrijhandelsverdrag. Duurzaamheid speelt al vanaf het begin een belangrijke rol in die gesprekken, zegt Kaag, maar wat momenteel in het Amazonegebied gebeurt “maakt het wel heel acuut en urgent”.

Volgens minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) weten de Brazilianen heel goed dat Nederland het van groot belang vindt dat de natuur in het Amazonegebied wordt beschermd. “Daar is al langer nauw contact over, en we hebben dat ook nu laten weten”, aldus de bewindsman.

Het bericht Nederland bezorgd om branden Amazonegebied verscheen eerst op Nieuws.nl.

Minister: oplossing gezocht voor Van Laarhoven

Door ANP

De Nederlandse en Thaise autoriteiten gaan een oplossing zoeken voor de in Thailand gedetineerde ex-coffeeshophouder Johan van Laarhoven. Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) liet dat weten na een gesprek met de Thaise premier en minister van Justitie.

Het was een “bemoedigend gesprek”, laat een woordvoerster van de minister weten.

Grapperhaus is naar Bangkok gereisd om te pleiten voor de terugkeer van Van Laarhoven en zijn vrouw naar Nederland zodat die hier hun straf zouden kunnen uitzitten. De Tilburger is in Thailand tot 75 jaar cel veroordeeld wegens witwassen van drugsgeld. De Thai brachten hem voor de rechter nadat het Nederlandse Openbaar Ministerie in 2014 om hulp bij een onderzoek tegen hem had gevraagd.

De gang van zaken leidde tot scherpe kritiek. De Nationale Ombudsman oordeelde in maart dat de Nederlandse politie en justitie bij het rechtshulpverzoek onzorgvuldig hebben gehandeld. Een maand later riep de Tweede Kamer Grapperhaus op zich in te spannen om Van Laarhoven naar Nederland te krijgen.

Het bericht Minister: oplossing gezocht voor Van Laarhoven verscheen eerst op Nieuws.nl.

Leger des Heils: we zitten overvol

Door ANP

Het Leger des Heils is niet verbaasd over de verdubbeling van het aantal daklozen in de afgelopen tien jaar. “Wij constateren dat er een groeiend beroep op ons wordt gedaan. We zitten overvol. Het is echt nijpend zo nu en dan”, zegt een woordvoerder.

Volgens de zegsman is het nog niet voorgekomen dat er ‘nee’ is verkocht aan iemand die om onderdak vroeg. Maar het moment dat dat wel het geval is, nadert. “We proberen dat te voorkomen, maar het wordt steeds moeilijker. Nederland heeft een probleem. Als samenleving hebben we een plicht voor onze medemens te zorgen. Dit kan niet zo langer doorgaan.”

Het Leger des Heils ziet dat mensen die op straat belanden vaak kampen met meerdere problemen, zoals schulden, verslaving en psychische problemen. “Als ze in een hulpverleningstraject zitten, moeten ze te snel weer zelfredzaam zijn. Dat zorgt vaak voor een terugval in de oude problematiek.”

Het grote woningtekort verergert de problemen en zorgt ervoor dat er nauwelijks doorstroom is bij de overvolle opvangplekken. “De gemiddelde wachttijd voor een woning ligt op dertien maanden. Er moeten snel veel goedkope huurwoningen bijkomen.”

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat vorig jaar 39.300 mensen tussen de 18 en 65 jaar oud geen vaste woon- of verblijfplaats hadden. In 2009 waren dat 17.800. Het aantal jonge daklozen tussen de 18 en 30 jaar oud is vorig jaar zelfs verdrievoudigd tot 12.600.

Het bericht Leger des Heils: we zitten overvol verscheen eerst op Nieuws.nl.

Zaterdag hitteplan voor heel Nederland

Door ANP

Het RIVM stelt zaterdag het nationale hitteplan voor heel Nederland in wegens de warmte.

De komende dagen lopen de temperaturen naar verwachting weer op. “Voor mensen met een kwetsbare gezondheid kan dit tot problemen leiden. Ook mensen in goede gezondheid kunnen met deze temperaturen klachten krijgen, zoals een zonnesteek”, aldus het instituut.

Het hitteplan geldt in principe tot en met woensdag, maar dat is afhankelijk van het weer. Dit weekend kan de temperatuur volgens de voorspellingen lokaal tot 32 graden oplopen.

Het RIVM adviseert om de komende dagen goed te letten op symptomen van oververhitting, zoals vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. Uitdroging kan leiden tot kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte en bewusteloosheid. Ook krijgen mensen het advies voldoende te drinken, dunne kleding te dragen en goed te smeren tegen de zon. In de middag, tijdens de heetste uren van de dag, wordt aangeraden lichamelijke inspanningen te beperken.

Vooral voor kwetsbare mensen, zoals ouderen, baby’s, chronisch zieken, mensen met overgewicht en mensen in verzorgingshuizen is de hitte gevaarlijk. “Deze mensen en hun verzorgers moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. Ook baby’s en hele jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken”, stelt het instituut.

Het hitteplan werd eind juli ook afgekondigd. Toen liepen de temperaturen op naar recordhoogte.

Het bericht Zaterdag hitteplan voor heel Nederland verscheen eerst op Nieuws.nl.

Minister spreekt in Bangkok over Van Laarhoven

Door ANP

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) heeft vrijdag in Bangkok gesproken met de Thaise regering over de gedetineerde voormalige coffeeshopbaas Johan van Laarhoven. Grapperhaus hoopt de Thaise autoriteiten zover te krijgen dat Van Laarhoven zijn straf in Nederland mag uitzitten.

De bewindsman sprak met premier Prayut Chan-o-cha en diens minister van Justitie. Een woordvoerster van het ministerie kon nog niets zeggen over het verloop van het overleg.

Van Laarhoven is tot 75 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor het witwassen van drugsgeld. Hij moet daarvan zeker twintig jaar uitzitten. Hij werd veroordeeld nadat het Nederlandse OM het land in 2014 om hulp bij een strafrechtelijk onderzoek naar de ex-coffeeshophouder had gevraagd. Er kwam later scherpe kritiek op deze gang van zaken, onder anderen van de Nationale Ombudsman.

Het is uitzonderlijk dat een minister zich persoonlijk met een zaak bemoeit. NRC meldde deze week dat het Openbaar Ministerie niet blij was met de bemoeienis van de bewindsman. Grapperhaus zei dat het bezoek in goed overleg met het OM was voorbereid.

Het bericht Minister spreekt in Bangkok over Van Laarhoven verscheen eerst op Nieuws.nl.

Studenten bedreigd: β€˜Ik ben nu jullie dealer’

Door ANP

Een paar nieuwe studenten hadden donderdagavond een bijzondere kennismaking met hun nieuwe woonplaats Tilburg. Een man met een mes bedreigde ze. Hij hoefde geen geld, maar dwong ze om zijn telefoonnummer in hun telefoon te zetten. “Ik ben voortaan jullie drugsdealer”, zei hij er volgens de politie bij.

Een van de studenten stapte naar de politie. Agenten deden zich vervolgens voor als koper. Ze belden de dealer en maakten een afspraak. Vervolgens zagen ze de verkoper met een tweede persoon. Beide mannen, 18 en 21 jaar oud, hadden “een handelshoeveelheid” cocaïne en pillen bij zich. Die drugs werden ook bij hen thuis gevonden. De Tilburgers zijn opgepakt.

Het bericht Studenten bedreigd: ‘Ik ben nu jullie dealer’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

Fans dag lang in rij voor Ariana Grande

Door ANP

Tientallen fans van Ariana Grande gaan een lange dag tegemoet. Vrijdagochtend vroeg stonden al vele fans voor de deur van de Ziggo Dome te wachten om verzekerd te zijn van een plekje vooraan tijdens de eerste show van de zangeres in Amsterdam.

De deuren van de popzaal gaan pas om 18.30 uur open. Het wachten gaat daarna verder want de zangeres komt naar verwachting pas om 21.15 uur het podium op.

Ariana Grande treedt deze zomer maar liefst drie keer in Amsterdam op. Zaterdag geeft ze de tweede show, op 11 september de derde.

Het bericht Fans dag lang in rij voor Ariana Grande verscheen eerst op Nieuws.nl.

Blokhuis schrikt van toename daklozen

Door ANP

Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) is geschrokken van de forse toename van het aantal daklozen in Nederland. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat vorig jaar 39.300 mensen tussen de 18 en 65 jaar oud geen vaste woon- of verblijfplaats hadden. In 2009 waren dat 17.800. Het aantal jonge daklozen tussen de 18 en 30 jaar oud is vorig jaar zelfs verdrievoudigd tot 12.600.

“Ik ben mij rot geschrokken van de cijfers”, aldus Blokhuis tegen het NPO Radio 1 Journaal. “Wij wisten dat het aantal dak- en thuislozen eerder iets aan het toenemen was dan aan het afnemen. Maar dat de toename zo fors is, dat is een tegenvaller. Zeker als je je realiseert dat bij elke dakloosheid veel ellende aan de hand is voor het individu en de omgeving.”

Volgens het CBS zijn er verschillende redenen waarom mensen dakloos worden. “In veel gevallen gaat het toch wel om mensen die langdurig problemen hebben of in een kwetsbare sociaal-economische positie zitten”, zegt een woordvoerder. Deze mensen komen meestal van het ene probleem in het andere terecht. “Vaak zijn zij laagopgeleid, verdienen ze weinig geld of hebben ze hun baan verloren. Ook andere problemen, scheidingen bijvoorbeeld, kunnen leiden tot een leven als dakloze.” De mensen om wie het gaat slapen vaak in de open lucht en in overdekte openbare ruimten als stations en fietsenstallingen.

Het gebrek aan goedkope woningen speelt ook een belangrijke rol. Blokhuis: “Dit is een enorm probleem. Ik heb dit scherp in het vizier en heb hier dringende gesprekken over met minister Ollongren van Binnenlandse Zaken. We zouden ons moeten schamen dat we er in zo’n rijk land niet in slagen om mensen een fatsoenlijk dak boven het hoofd te bieden. Ik heb hier ook veel contact over met de vier grote gemeenten. Zij spannen zich enorm in om goede huisvesting voor deze mensen te organiseren.”

Het aantal daklozen met een niet-westerse achtergrond is gestegen van 6500 naar 18.300. Het aantal Nederlandse thuislozen of met een westerse achtergrond verdubbelde tussen 2009 en 2018 naar 21.000. Vorig jaar was maar liefst 84 procent van alle daklozen man. Veel van hen zijn alleenstaand.

Het bericht Blokhuis schrikt van toename daklozen verscheen eerst op Nieuws.nl.

ASR koploper in groene AEX

Door ANP

De Amsterdamse aandelenbeurs is vrijdag hoger geopend. Ook de andere Europese beurzen begonnen in het groen. Beleggers hielden de blik vooral gericht op de bijeenkomst van centrale bankiers in het Amerikaanse Jackson Hole, waar voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve een toespraak zal houden. Op het Damrak vielen de resultaten van verzekeraar ASR in goede aarde.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde kort na de openingsbel 0,5 procent in de plus op 549,75 punten. De MidKap klom 0,6 procent tot 801,74 punten. De beursgraadmeters in Parijs, Frankfurt en Londen stegen tot 0,5 procent.

ASR (plus 3,3 procent) ging aan kop bij de hoofdfondsen. De verzekeraar wist zijn winstgevendheid in de eerste jaarhelft flink te verbeteren. De schadetak deed goede zaken doordat er aanmerkelijk minder stormschade hoefde te worden vergoed dan een jaar eerder. ASR maakte verder de overname van Veherex bekend, de inkomensverzekeraar van onder meer NS-personeel en het Spoorwegpensioenfonds.

Adyen zakte 0,8 procent. De oprichters en bestuursleden Pieter van der Does en Arnout Schuijff hebben ongeveer 15 procent van hun belang in de betalingsverwerker verkocht voor 622 euro per aandeel. De topman en technisch eindverantwoordelijke zeggen dat de verkoop niets te maken heeft met hun kijk op het bedrijf. Het aandeel zakte donderdag 5 procent tot 643,80 euro na publicatie van de halfjaarcijfers.

Het bericht ASR koploper in groene AEX verscheen eerst op Nieuws.nl.

Matige openingsronde Van Dam in Canada

Door ANP

Golfster Anne van Dam is matig van start gegaan in de CP Women’s Open in het Canadese Aurora. De 23-jarige Arnhemse had voor haar eerste omloop in Ontario 73 slagen nodig (+1). Daarmee belandde ze op de 82e plaats in het tussenklassement.

Van Dam produceerde in haar openingsronde drie bogeys en twee birdies. Om het slotweekeinde te halen, zal ze vrijdag progressie moeten tonen. De Amerikaanse Annie Park leidt met een score van 65 slagen.

Van Dam eindigde eerder deze maand als zesde bij de Open Schotse titelstrijd. Ze verzekerde zich daarmee van deelname aan de Solheim Cup, de prestigieuze strijd tussen de beste golfsters van Europa en de Verenigde Staten komende maand in het Schotse Gleneagles.

Het bericht Matige openingsronde Van Dam in Canada verscheen eerst op Nieuws.nl.

WADA schorst laboratorium in New Delhi

Door ANP

Het mondiale antidopingagentschap WADA heeft de accreditatie van het nationale antidopingbureau in het Indiase New Delhi ingetrokken. De maatregel geldt voor maximaal zes maanden.

Een delegatie van het WADA stelde bij een bezoek aan New Delhi onregelmatigheden vast in de manier waarop dopingstalen werden geanalyseerd. Na onderzoek ging het WADA tot een schorsing over.

In het komende half jaar mogen in New Delhi geen urine- of bloedstalen meer worden geanalyseerd. India kan nog wel beroep aantekenen tegen de sanctie.

Het bericht WADA schorst laboratorium in New Delhi verscheen eerst op Nieuws.nl.

Triodos schrijft nog net zwarte cijfers

Door ANP

Triodos Bank heeft in de eerste helft van het jaar de winst licht zien stijgen, ondanks de aanhoudend lage rente. Ook de toenemende regeldruk zette het resultaat onder druk.

Dat Triodos toch nog zwarte cijfers schreef was te danken aan een eenmalige meevaller door de verkoop van een belang in Centenary Bank in Oeganda. Dat leverde een boekwinst van 5,4 miljoen euro op. De nettowinst steeg uiteindelijk met 1 procent tot 18,7 miljoen euro.

Triodos heeft een sterk duurzaamheidsprofiel en beoogt met zijn leningen iets bij te dragen aan een betere wereld, bijvoorbeeld door te investeren in duurzame ondernemingen en projecten. De totale kredietportefeuille, inclusief duurzame hypotheken, steeg met 5,7 procent. Het aantal klanten kwam uit op 705.000, tegenover 698.000 een jaar eerder.

De bank waarschuwt dat de lage rente en de toenemende regelgeving druk zullen blijven zetten op de winstgevendheid. Triodos probeert zijn kostenefficiëntie te verbeteren, de rentemarge op peil te houden en de inkomsten uit vergoedingen te verhogen. Ook wil de bank extra kapitaal aantrekken om de kernactiviteiten te ondersteunen, iets wat Triodos omschrijft als positieve “impact” voor mens en milieu.

Het bericht Triodos schrijft nog net zwarte cijfers verscheen eerst op Nieuws.nl.

ACM: pakjes compenseren krimp postmarkt

Door ANP

De groei van de pakkettenmarkt heeft in 2018 opnieuw compensatie geboden aan de verdere krimp van de postmarkt. Dat meldde de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in zijn jaarlijkse Post- en Pakkettenmonitor.

De bezorging van pakketten en brievenbuspost leverde vorig jaar 3,5 miljard euro aan omzet op. Brievenbuspost was daarbij goed voor 1 miljard euro aan omzet, een daling van 7 procent. Bij pakketjes steeg de omzet met 17 procent naar 2,5 miljard euro. De hoeveelheid vervoerde pakketten was vorig jaar 504 miljoen stuks, een stijging van 20 procent. Het volume aan brievenbuspost kromp met 9 procent tot ruim 2,3 miljard stuks.

Voor consumenten werd de post vorig jaar gemiddeld 7 procent per stuk duurder. PostNL bezorgde het overgrote deel van de consumentenpost. Daarnaast bezorgt Sandd een klein, maar groeiend percentage van de brieven en kaarten van consumenten, aldus de ACM. Ook op de zakelijke markt voor post die de volgende dag wordt bezorgd is PostNL veruit de grootste partij.

Het bericht ACM: pakjes compenseren krimp postmarkt verscheen eerst op Nieuws.nl.

Halep mikt in New York op primeur

Door ANP

Na twee opeenvolgende nederlagen in de eerste ronde van de US Open mikt Simona Halep in New York dit jaar op een primeur. De 27-jarige Roemeense haalde bij het vierde en laatste grandslamtoernooi van het tennisjaar nog nooit de finale. Na haar indrukwekkende zege eerder deze zomer in de eindstrijd op Wimbledon tegen de 23-voudige majorwinnaar Serena Williams (6-2 6-2) beseft de huidige nummer vier van de wereld dat ze op Flushing Meadows nu tot de favorieten behoort.

“Mijn overwinning op Wimbledon was mijn droom”, zegt Halep, die in 2015 in New York de laatste vier haalde. “Ik leef die droom nog steeds. In Londen tenniste ik echt op de top van mijn kunnen. Dat komt vooral door een meer ontspannen aanpak. Vanaf het begin van dit jaar tracht ik mijn spel te verbeteren zonder me te veel bezig te houden met mijn resultaten. Die benadering werkt goed voor mij. Op Wimbledon voelde ik me beter dan ooit. Ik hoop hier in New York weer in die roes te komen.”

Halep won in 2018 Roland Garros. Eerder dat haalde jaar haalde ze de finale op het Australian Open.

Het bericht Halep mikt in New York op primeur verscheen eerst op Nieuws.nl.

Nikkei eindigt week met winst

Door ANP

De Japanse effectenbeurs is vrijdag met een kleine winst geëindigd. Beleggers deden het rustig aan en keken uit naar de toespraak die voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve later op de dag zal geven op de jaarlijkse bijeenkomst van centrale bankiers in het Amerikaanse Jackson Hole. Marktpartijen zijn vooral benieuwd of Powell aanwijzingen zal geven over verdere renteverlagingen in de Verenigde Staten.

De Nikkei in Tokio ging 0,4 procent hoger het weekeinde in op 20.710,91 punten. De Japanse hoofdindex won deze week 1,4 procent. Op macro-economisch vlak bleek dat de Japanse kerninflatie, de consumentenprijzen exclusief vers voedsel, in juli is uitgekomen op 0,6 procent. Dat is gelijk aan de inflatie in juni. De Japanse centrale bank heeft een doelstelling voor de kerninflatie van 2 procent.

De Japanse defensiebedrijven zaten in de lift nadat Zuid-Korea een streep zette door een overeenkomst met Japan over het uitwisselen van militaire inlichtingen. Japan en Zuid-Korea zijn al geruime tijd verwikkeld in een diplomatieke ruzie. De makers van defensie-apparatuur Ishikawa Seisakusho en Howa Machinery stegen 3,5 procent en 4,3 procent. Hanatour Japan, dat reizen organiseert van Japan naar Zuid-Korea, zakte daarentegen 1,7 procent.

De Chinese beurzen gingen licht vooruit. De beursgraadmeter in Shanghai noteerde tussentijds 0,2 procent in de plus en de Hang Seng-index in Hongkong klom 0,5 procent. In Seoul stond de Kospi nagenoeg onveranderd. De All Ordinaries in Sydney boekte een winst van 0,3 procent.

Het bericht Nikkei eindigt week met winst verscheen eerst op Nieuws.nl.

DSM-baas in toezichtsraad World Economic Forum

Door ANP

Topman Feike Sybesma van speciaalchemiebedrijf DSM heeft er een erebaan bij. De Nederlander is benoemd tot lid van de raad van toezicht van het World Economic Forum (WEF). Vanuit die functie moet hij toezien op de “missie en waarden” van de organisatie achter de jaarlijkse topbijeenkomst in Davos.

Volgens het WEF is een plek in de zogeheten Board of Trustees weggelegd voor buitengewone leiders uit de zakenwereld, politiek, academische wereld of maatschappelijke organisaties. Naast Sybesma is ook Laurence Fink, topman van ’s werelds grootste vermogensbeheerder BlackRock, benoemd tot nieuw lid van de toezichthoudende raad.

Zij vergezellen onder andere Christine Lagarde, de scheidend IMF-directeur en de toekomstige voorzitter van de Europese Centrale Bank. Ook de voormalige Amerikaanse vicepresident Al Gore, gouverneur Mark Carney van de Bank of England, toekomstig voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen en cellist Yo-Yo Ma zitten de raad. Voorzitter is de de oprichter van het WEF, Klaus Schwab.

Het bericht DSM-baas in toezichtsraad World Economic Forum verscheen eerst op Nieuws.nl.

β€˜Lagere dosis hartmedicijnen voor vrouwen’

Door ANP

De optimale dosering van medicatie voor vrouwen met hartfalen ligt aanzienlijk lager dan voor mannen. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek onder leiding van het Universitair Medisch Centrum Groningen dat is verschenen in het wetenschappelijke toptijdschrift The Lancet.

Wereldwijd geldt voor mannen en vrouwen nu nog dezelfde dosering voor bijvoorbeeld bètablokkers. Tussen 2010 en 2015 werden data verzameld van 2500 mensen uit Europa, samen met data van meer dan 4500 patiënten met hartfalen uit Azië. Uit de data-analyse blijkt nu dat vrouwen met hartfalen baat hebben bij een lagere dosering van de onderzochte medicijnen. De optimale waarde lijkt ongeveer de helft lager te liggen dan de dosering die momenteel wordt geadviseerd.

De onderzoekers benadrukken dat deze conclusie geen vrijbrief is om vrouwen met hartfalen te gaan ‘onderbehandelen’. Meer onderzoek is nodig om te achterhalen hoe verschillen tussen mannen en vrouwen de behandeling van hartfalen kunnen beïnvloeden, aldus de onderzoekers.

Het bericht ‘Lagere dosis hartmedicijnen voor vrouwen’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

Drukke tennisdag in Winston-Salem

Door ANP

Als het weer het toelaat, krijgt het publiek bij het tennistoernooi in Winston-Salem vrijdag veel partijen te zien. Door zware regenval in North Carolina moest de organisatie de kwartfinales een dag uitstellen. De als eerste geplaatste Fransman Benoît Paire en de Spanjaard Pablo Carreno Busta begonnen nog wel aan hun partij, maar konden bij een stand van 4-3 in de eerste set niet verder door de slechte weersomstandigheden, die zelfs een tijdelijke stroomuitval op het tennispark veroorzaakten.

Op vrijdag staan in Winston-Salem nu zowel de kwartfinales als de halve finales geprogrammeerd.

Bij de eerste editie van de Bronx Open in New York haalde Qiang Wang moeizaam de halve finales. De als eerste geplaatste Chinese versloeg de ongeplaatste Russische Anna Blinkova in drie sets: 0-6 6-1 6-4. Wang speelt in de halve eindstrijd tegen de Italiaanse Camila Giorgi. In de andere halve finale nemen de Poolse Magda Linette en de Tsjechische Katerina Siniakova het tegen elkaar op.

Het bericht Drukke tennisdag in Winston-Salem verscheen eerst op Nieuws.nl.

❌