[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
OuderDutch Radio

Martin van Waardenberg wint Zilveren Krulstaart voor Het geheime dagboek van Hendrik Groen

Door Dutch Radio
Martin van Waardenberg wint Zilveren Krulstaart voor Het geheime dagboek van Hendrik Groen
Martin van Waardenberg heeft een Zilveren Krulstaart gewonnen voor het scenario van MAX’ dramaserie Het geheime dagboek van Hendrik Groen. De prijs werd zojuist aan hem overhandigd in VondelCS in Amsterdam. 
De Zilveren Krulstaart is een Nederlandse vakprijs voor scenarioschrijvers. Martin van Waardenberg ontving de prijs in de categorie ‘Televisieserie’. De genomineerden en winnaars worden gekozen door de leden van het Netwerk Scenarioschrijvers. Het scenario van Het geheime dagboek van Hendrik Groen is geschreven op basis van het boek Pogingen iets van het leven te maken – Het geheime dagboek van Hendrik Groen.
Over de serie
In een dagboek beschrijft Hendrik Groen zijn leven in een verzorgingshuis in Amsterdam-Noord. Hij mag dan wel oud zijn, hij is nog lang niet dood. Samen met enkele andere bewoners van het verzorgingshuis richt hij de rebellenclub Omanido op: oud maar niet dood. Want, waarom zou het leven alleen nog moeten bestaan uit koffiedrinken en achter de geraniums wachten op het einde?
Cast
O.a. Kees Hulst (Hendrik Groen), André van Duin (Evert), Olga Zuiderhoek (Eefje), Coby Timp (Grietje), Dries Smits (Edward), Rob van de Meeberg (Graeme), Ad van Kempen (Antoine), Rick Nicolet (Ria), Nhung Dam (Anja Appelboom), Anne Lamsvelt (Coby de Roos), Rosa Reuten (Directrice Stelwagen) en Tina de Bruin (Tine).
Het geheime dagboek van Hendrik Groen is een coproductie van BlazHoffski en Omroep MAX.
Bron: Omroep MAX
 • 18 Maart 2018 om 18:12

Fred van Leer trekt alles uit de kast voor nieuw programma

Door Dutch Radio
Fred van Leer trekt alles uit de kast voor nieuw programma
In het nieuwe fashion programma Fred van Leer: Alles uit de kast schiet stylist Fred van Leer te hulp en trekt hij letterlijk en figuurlijk alles uit de kast om de kandidaten te helpen met een nieuwe look. Mensen met de meest uiteenlopende vormen, maten én budgetten – die moeite hebben om zich te kleden – geeft Fred een complete make-over. Met zijn stylingadvies, zijn luisterende oor en een flinke dosis humor, geeft Fred de kandidaten ook weer een flinke portie zelfvertrouwen. Fred van Leer: Alles uit de kast is vanaf dinsdag 24 april om 20.30 uur te zien bij TLC.
In elke aflevering helpt Fred twee deelnemers en zorgt hij ervoor dat ze er weer ‘absolutely fabulous’ uitzien. Zoals de 27-jarige Arlette, die op eigen kracht 65 kilo afviel (en van maat XXL naar M ging), maar nu geconfronteerd wordt met overtollige huid. Hierdoor kan ze niet zomaar alles aantrekken en Arlette heeft de neiging om nog steeds te grote maten te kopen en lichaamsdelen te verbergen. Ook voor Daisy (30) komt de hulp van Fred als geroepen. Daisy is 1.40 meter en naast de uitdaging van haar lengte is zij, nadat ze met roken gestopt is, 20 kilo aangekomen, waardoor ze nu helemaal niet meer weet hoe ze zich moet kleden. En dat terwijl haar 5-jarige huwelijksjubileum voor de deur staat en ze niets liever wil dan er weer mooi uitzien. Nu komt ze de deur bijna niet uit, omdat ze zichzelf niet de moeite waard vind én omdat ze ontzettend wordt nagestaard. Fred duikt hun kast in om te zien welke kleding zij momenteel dragen en gaat met de deelnemers op pad, op zoek naar nieuwe outfits.
Op basis van hun situatie en/of hun lichaamsbouw geeft Fred tips die niet alleen bruikbaar zijn voor de kandidaten, maar ook voor de kijkers thuis. Samen gaan ze shoppen en proberen ze verschillende stylen uit, waarna het tijd is voor de make-over. Met behulp van een beauty team zorgt Fred voor een mooie transformatie. Hij ziet het als zijn persoonlijke missie om de kandidaten te helpen: “Ik vind dat iedereen, ongeacht zijn of haar uiterlijk en ongeacht de inhoud van zijn of haar portemonnee, er mooi uit kan zien. En minstens net zo belangrijk is dat de kandidaten zich weer mooi gaan voelen. Ik ga hen de aandacht én hulp geven die ze verdienen!”, aldus Fred van Leer.
Fred van Leer: Alles uit de kast wordt geproduceerd door Concept Street.
Fred van Leer: Alles uit de kast is vanaf dinsdag 24 april tot en met 29 mei om 20.30 uur te zien bij TLC.
Bron: (foto) TLC
 • 18 Maart 2018 om 16:10

Ruim 1,7 miljoen zien nieuwe Mindf*ck

Door Dutch Radio
Ruim 1,7 miljoen zien nieuwe Mindf*ck
De aftrap van het nieuwe seizoen van Mindf*ck is zaterdagavond op NPO1 bekeken door ruim 1,7 miljoen mensen. Ze zagen onder meer hoe illusionist Victor Mids zijn trukendoos opentrok voor André van Duin. 
Mindf*uck was het op een na best bekeken programma van de avond, zo blijkt uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek, na het NOS Journaal van 20 uur.
Tegelijk met Mindf*ck zond RTL4 de Nederlandse speelfilm Rokjesdag uit en trok daarmee 816.000 kijkers. De eerste aflevering van Topper Gezocht op SBS6 kwam met 549.000 kijkers op de zeventiende plaats van de kijkcijfer top 25.
Aansluitend op de goocheltrucs van Mids bleven ruim 1,4 miljoen mensen kijken naar De Kwis, met deze keer vicepremier Hugo de Jonge als gast. In deze aflevering werd bekendgemaakt dat het satirische spelprogramma na dit seizoen gaat verdwijnen.
Van Kooten en De Bie
NPO1 was sowieso heer en meester op deze zaterdagavond. In de top tien van best bekeken tv-programma's waren de eerste acht op het eerste publieke net te zien, met kijkcijfers van net geen miljoen tot ruim boven de 1,7 miljoen.
'Van Kooten en De Bie snappen geen bal van de natuur', een greep uit het typetjes-archief van het illustere VPRO-duo op NPO2, was goed voor 681.000 kijkers. De natuur is thema van de boekenweek.
Bron: (foto) © ANP
 • 18 Maart 2018 om 10:15

Liveshow KWF: Nederland staat op tegen kanker

Door Dutch Radio
Liveshow KWF: Nederland staat op tegen kanker
Op dinsdag 29 mei presenteert Caroline Tensen voor de tweede keer vanaf het Waagplein in Alkmaar de liveshow ‘Nederland staat op tegen kanker’ voor KWF Kankerbestrijding. “Ik voel me vereerd om dit programma te mogen maken, omdat we met elkaar het verschil kunnen maken.’’ aldus Tensen. Onbekende en bekende Nederlanders komen in actie en delen hun persoonlijke ervaring met kanker: van (ex-)patiënten en wetenschappers tot bekende artiesten als Caro Emerald en Maan. Arjen Robben, Anita Witzier en Peter R. de Vries zien we in een heel bijzondere rol waarin we ze nooit eerder zagen. Verder staan prominenten als Eva Jinek en André van Duin ook stil bij kanker, in dit AVROTROS – programma.
Hardloopevenement
Tijdens de liveshow wordt op het Waagplein het startschot gegeven voor een hardloopevenement waar mensen in actie komen voor een dierbare. Met deze avondrun van 5 en 10 kilometer door Alkmaar zamelen ze geld in voor KWF. Actrice en presentatrice Marlijn Weerdenburg voert de run aan en rent samen met en voor haar vader. Hij kreeg twee jaar geleden kanker en de vooruitzichten zijn nu gelukkig goed. Weerdenburg: “Ik ben al hard aan het trainen voor deze dag, want ik ben eigenlijk geen hardloper. Maar door dit samen met mijn vader te doen, wordt deze run nog specialer. Ik zal er alles aan doen om de finish te bereiken.”
Kankeronderzoek
1 op de 3 mensen in Nederland krijgt in zijn leven de diagnose kanker. Dit zijn meer dan 100.000 mensen per jaar. Alle donateurs en deelnemers van de liveshow halen geld op, zodat kankeronderzoekers nieuwe doorbraken kunnen forceren. Zo komen we steeds dichterbij de dag dat niemand meer hoeft te sterven aan kanker.
Gastheer Alkmaar
Burgemeester Piet Bruinooge van Alkmaar is blij dat de tv-show met de avondrun wederom live vanuit zijn stad wordt uitgezonden. “Alkmaar is voor de tweede keer gastheer voor Nederland staat op tegen kanker. Fijn dat we op deze manier een bijdrage kunnen leveren. Het doel is zo ontzettend belangrijk. 29 mei wordt ongetwijfeld weer een memorabele avond. Ik ben trots op KWF en trots op Alkmaar”, aldus Bruinooge.
29 mei, live op NPO1 Nederland staat op tegen kanker wordt live uitgezonden op dinsdagavond 29 mei om 21:20 bij AVROTROS op NPO 1. Verder lezen of meedoen? Kijk op www.kwf.nl/tegenkanker
Bron: KWF
Foto: TO.
 • 18 Maart 2018 om 01:49

De Kwis stopt na zeven jaar

Door Dutch Radio
De Kwis stopt na zeven jaar
Het satirische tv-programma De Kwis is bezig aan het laatste seizoen. Dat bevestigt omroep BNNVARA. Tijdens de eerste uitzending van het nieuwe seizoen zinspeelden de 'Kwismasters' zaterdagavond al op een mogelijk einde van het programma. 
Vicepremier Hugo de Jonge was te gast en tijdens de finale kreeg hij de vraag of De Kwis na dit seizoen moet stoppen. Het antwoord van De Jonge was 'Ja', aangezien hij slechts een beperkt aantal keer 'Nee' als antwoord mocht gebruiken. Vervolgens gingen Jeroen Woe, Niels van der Laan, Joep van Deudekom en Rob Urgert als 'Kwismasters' niet verder door op het vraagstuk.
De Kwis is bezig aan het tiende seizoen als zelfstandig programma. Het begon in 2011 als onderdeel van de zaterdagavondshow Pau!l van Paul de Leeuw en later bij Langs de Leeuw. Sinds 2013 is De Kwis als zelfstandig programma te zien op NPO 1.
Lopende Band
Iedere aflevering was er een andere BN'er te gast die samen met Paul de Leeuw de vragen moest beantwoorden. Mede dankzij onderdelen als De Lopende Band en de Spannende Toon groeide De Kwis uit tot een kijkcijferhit op de zaterdagavond. In 2014 won de show een TV-beeld voor beste nieuwe format en in 2016 het TV-beeld voor beste amusement.
Na de uitzending met Hugo de Jonge volgen nog zes afleveringen van De Kwis. Het programma is op zaterdag 28 april voor het laatst te zien.
Bron: (foto) © ANP
 • 18 Maart 2018 om 00:40

Keuzestress van millennials in VPRO Dorst documentaire Goin’ Rectal

Door Dutch Radio
Keuzestress van millennials in VPRO Dorst documentaire Goin’ Rectal
Vijf jongensdromen. Eén band. VPRO Dorst presenteert de documentaire Goin’ Rectal over de glamrock band Rectum Raiders die ondanks bloed, zweet en tranen maar niet weet door te breken. Maker Dennis Alink volgt Jaco, Daniël, Niek, Jeroen en Guus in hun zoektocht naar succes en erkenning en geeft inkijk in de onderlinge strijd met hun identiteit en elkaars verwachtingen. De worstelingen en teleurstellingen van de bandleden tonen een parallel met die van veel millennials.
Goin’ Rectal is een realistische documentaire over een band en diens komkommer-vretende, homo-erotische en extravagante post-puberale bandleden. In dit absurde schouwspel reflecteert verteller Henry van Loon (De Luizenmoeder) op de keuzes en de ontwikkelingen van de almaar worstelende band.
Alle bandleden hebben een fulltime baan en één van de bandleden heeft zelfs een PhD-traject aan Cambridge laten schieten om zich vol te storten op de band. Waarom zijn ze dan nog niet doorgebroken? Is de naam Rectum Raiders niet te uitgesproken? En is hun act niet te extravagant? Zijn ze bereid te commercialiseren om zodoende een groter publiek te bereiken? Of bezwijken ze onder de stress en prestatiedruk?
Over de Rectum Raiders
Jaco, Daniël, Niek, Jeroen en Guus zijn vanaf hun veertiende bevriend en richten in 2008 hun droomband op: Rectum Raiders. Wat begint als een studentikoze feestband groeit in de loop van de tijd uit tot een volwaardige glamrock band. Met uitbundige liveshows onderscheiden ze zich van de gemiddelde hardrock of heavy metal band. De Rectum Raiders hebben door hun manier van optreden aan aandacht geen gebrek. Ze traden in leer en leggings op bij De Wereld Draait Door en hebben inmiddels een fanatieke achterban opgebouwd. Maar ondanks optredens op festivals als Zwarte Cross, TT Assen, Popronde en Paaspop blijft de grote doorbraak tot nu toe echter uit.
Over de makers
Dennis Alink (1989) studeerde in 2013 af van de Filmacademie in Amsterdam. Sindsdien is hij regelmatig te zien als gast in o.a. RTL Late Night & Koffietijd om over films te praten. In zijn carrière heeft hij met zijn films twee keer op het IDFA gestaan: in 2014 met de documentaire Sluizer Speaks en in 2016 met zijn documentaire Unknown Brood. Alink programmeert daarnaast maandelijks films voor Q-Factory.
Thomas van der Gronde (1990) studeerde in 2013 af van de Filmacademie. Hij werkte eerder met Dennis Alink en draaide de documentaires Sluizer Speaks en Unknown Brood. Zijn eindexamenfilm Sacred Defense werd genomineerd voor de studentenoscars.
Over VPRO Dorst
VPRO Dorst is de plek binnen de VPRO waar getalenteerde jonge makers online programma’s en documentaires, podcasts, webseries, animaties en alles daar tussenin ontwikkelen. Dorst biedt hen de ruimte om te experimenteren met ondersteuning van VPRO-makers. Dorst werkt samen met deze nieuwe makers aan de VPRO van de toekomst.
Goin' Rectal
Zondag 8 april 23.30 uur op NPO 3
Maandag 9 april via 
vpro.nl/goinrectal
Bron: VPRO
Foto: Tijs van Leur
 • 17 Maart 2018 om 20:48

Sander Guis is vader geworden

Door Dutch Radio
Sander Guis is vader geworden
Radio-dj Sander Guis en zijn vriendin zijn de trotse ouders geworden van een zoon genaamd Sem. Dat laat Guis via Facebook weten.
"Dit lieve vriendje is er vanaf nu bij. Kleine Sem, onze geweldige zoon. Wat een geluk", aldus Sander. 
Guis was jarenlang te horen op 3FM en presenteerde diverse programma's in het weekend op NPO Radio 2. Tegenwoordig heeft hij zijn eigen bedrijf 'Guis Producties'. 
Sander Guis spreekt voice-overs in en maakt commercials, jingles en andere audioproducties. Tevens is Guis wekelijks te horen op het online radiostation KX Radio.
Bron: Dutch Radio/Tubantia
Foto: KX Radio
 • 17 Maart 2018 om 18:37

Van Groningen tot Eindhoven: de Van Rossems gaan weer op pad

Door Dutch Radio
Van Groningen tot Eindhoven: de Van Rossems gaan weer op pad
Ze zijn weer terug! In een vierde serie Hier zijn de Van Rossems verkennen Maarten, Sis en Vincent van Rossem voor de NTR opnieuw een zestal steden. Dat doen ze op de manier zoals alleen zij dat kunnen: met veel kennis, zonder enige opsmuk en met gevoel voor humor.
De drie Van Rossems laten elkaar weer plekken zien die de anderen nog niet zo goed kennen en vertellen elkaar de verhalen die daarbij horen. Maarten doet dat vanuit zijn specialiteit, geschiedenis, Sis als kunsthistorica en Vincent is expert op het gebied van architectuur.
In de nieuwe reeks achtereenvolgens: Groningen (20 maart), 's-Hertogenbosch (27 maart), Gent (3 april), Amersfoort (10 april), Aken (17 april) en Eindhoven (24 april).
Aflevering 1, dinsdag 20 maart, 20.25 uur, NPO 2
Groningen, magneet van het noorden

Bij het verkennen van Groningen constateren de Van Rossems dat ‘het Siberië van Nederland’ een opmerkelijke vitaliteit vertoont. De stad was vroeger een magneet voor pelgrims en handelaren en de laatste decennia trekken veel jonge mensen naar Groningen voor hun studie. Daardoor bruist de stad als nooit tevoren. Er zijn veel verhalen te vertellen, bijvoorbeeld over de arts en feministe Aletta Jacobs en de moordenaar Hendrik Jut, van wie beide opmerkelijke curiosa terug te vinden zijn in het museum van de universiteit. En er is veel om van te genieten, al zijn de meningen over bijvoorbeeld het Groninger Museum verdeeld. Twee van de drie Van Rossems komen na hun bezoek tot de conclusie dat Groningen een levendige provinciestad en een gezellige studentenstad is. Eén Van Rossem kan daarover alleen maar het hoofd schudden.
Hier zijn de Van Rossems wordt geproduceerd door Skyhigh TV in opdracht en onder eindredactie van de NTR.
Nieuwe reeks van Hier zijn de Van Rossems
Uitzending: vanaf dinsdag 20 maart, 20.25 uur, NPO 2
Bron: NTR
Foto: © Denise van Laar
 • 17 Maart 2018 om 13:57

Nominaties NL-awards 2017 bekend

Door Dutch Radio
Nominaties NL-awards 2017 bekend
Op 14 maart zijn de nominaties bekend gemaakt voor de NL-Awards, de onderscheidingen voor de beste producties van de regionale omroepen. De oogst van dit jaar biedt een breed scala aan eigen nieuws, duiding, verhalen en documentaires uit de regio. Genomineerd zijn onder meer items over de gezondheidsrisico's van de geitenhouderij, Limburgse kerstliedjes, een Q&A live op Facebook en een portret van een familie in het Groningse aardbevingsgebied.
Achttien nominaties
In totaal zijn dit jaar achttien radio- en tv-programma's, online projecten en journalisten genomineerd, verdeeld over de categorieën 'Eigen Nieuws', 'Beste TV-programma', 'Beste Radioprogramma', 'Beste Online Project', 'Documentaire' en 'Jong Talent'. De Overijsselse omroep RTV Oost wist maar liefst vier nominaties in de wacht te slepen.
'Gemaakt met hart voor de regio'
Juryvoorzitter Rein Tolsma beleefde veel plezier aan het jureren. "Het was een feestje om de zestig ingezonden producties te bekijken en te beluisteren", aldus het voormalige lid van de hoofdredactie van Omrop Fryslân. "Vaak was de jury onder de indruk van de kwaliteit van de inzendingen en het viel dan ook niet mee de prijswinnaars te bepalen. Wat opvalt is dat veel programma's niet alleen zijn gemaakt met hart voor de regio, maar ook vanuit het zoeken naar verbinding. Zowel in de band tussen publiek en regionale omroep als ter versterking van de sociale samenhang in het uitzendgebied, soms zelfs met een relevantie die boven de eigen regio uitstijgt."
Uitreiking
De NL-Awards worden op woensdag 4 april uitgereikt in het Natlab in Eindhoven, tijdens het jaarlijkse NL Media Event (voorheen ROOS Dagen). Het NL Media Event wordt georganiseerd door de Stichting Regionale Publieke Omroep (RPO), het samenwerkings- en coördinatieorgaan voor de regionale publieke omroep in Nederland (voorheen ROOS).
Gouden NL-Award
Alle prijswinnaars dingen mee naar de categorieoverstijgende Gouden NL-Award. Hieraan is een geldprijs van € 2500,- verbonden. Vorig jaar ging deze onderscheiding naar Omroep Brabant, voor hun onderzoeksjournalistiek naar misstanden in tbs-kliniek Woenselse Poort.
Jury
De jury voor de NL-Awards 2017 bestaat naast voorzitter Rein Tolsma uit Brigit Oomes (eindredacteur Bureau Regio), Marcel Huisman (winnaar Gouden NL-Award 2016), Kirsten Jassies (contentstrateeg), Hans van der Steeg (tv-regisseur EO/NPO2), Meike de Jong (journalist en nieuwslezeres bij RTL), Gerson Veenstra (eindredacteur Online RTL Nieuws), Willem Alkema (programmamaker en producent) en Sjors Fröhlich (hoofdredacteur BNR Nieuwsradio). Jenny Booms is de secretaris van de jury.
Alle nominaties staan hieronder. Meer informatie is te vinden op de website www.nlawards.nl. Daar zijn de genomineerde programma's ook te zien en te beluisteren.
De nominaties NL-Awards 2017:
Categorie EIGEN NIEUWS
Omroep Gelderland - Onderzoek speciaal vervoer
Maarten Dallinga, Ellen Kamphorst
Wekenlang onderzoek naar het Gelders speciaal vervoer, waarbij gesproken werd met tientallen gebruikers, hun partners en familie, chauffeurs, planners, scholen, zorginstellingen, overheden, politici en deskundigen, wees uit dat er sprake is van structurele problemen.
RTV Noord – Onrust bij Primark
Stephanie Nijssen
Naar aanleiding van berichten op Facebook die bij de omroep binnenkwamen, bevraagt RTV Noord een aantal (ex-) werknemers over hun werkervaringen bij Primark. Er ontstaat een ontluisterend beeld over intimidatie op de werkvloer en andere misstanden, dat breed wordt opgepikt en als gevolg heeft dat er per december 2017 een OR wordt ingesteld bij de modeketen.
RTV Oost - Gezondheidsrisico's geitenhouderij
Simon Dirk Terpstra, Tom Meerbeek
Naar aanleiding van de bouwstop die in de omliggende provincies aan de geitenhouderijsector wordt opgelegd vanwege gezondheidsrisico’s, gaat RTV Oost op onderzoek uit in Overijssel. In een reeks publicaties wordt het publiek breed geïnformeerd over de bevindingen en de achtergronden. Het resulteert in spoedberaad in de provinciale politiek, Kamervragen en een toezegging van de gedeputeerde dat er alsnog een onderzoek komt.
Categorie BESTE TV-PROGRAMMA
L1 - Sjuttersier
Tom Doesborg
Reportage waarin L1 de begrafenis van verenigingsman Hub Zeijen van schutterij Sint Martinus Vaesrade van dichtbij heeft weten vast te leggen. Een uniek kijkje in de schuttersrituelen die daarbij horen, waarbij de tekst van de reportage werd ingesproken door de zoon van de overledene.
Omroep West – Goud voor Oud
Johan Overdevest
Dit programma laat zien wat het voor ouderen betekent om eenzaam te zijn. Hoe is het ontstaan, hoe voelt eenzaamheid en hoe gaan ze hiermee om? Om ze even uit de dagelijkse Nominaties NL-Awards 2017 4 sleur te laten ontsnappen wordt de grootste wens van deze ouderen vervuld en vervolgens worden ze aan een persoon, initiatief of organisatie uit de stad gekoppeld zodat ook op langere termijn hun eenzaamheid vermindert.
RTV Oost - Ken ie mie nog
Jauke Boerdam
Een docu-serie over verpleeghuis 't Dijkhuis in Borne, waarbij meerdere bewoners, verzorgers en familieleden intensief gevolgd wordt. Gedurende een aantal weken heeft RTV Oost de gelegenheid gekregen om alle gebeurtenissen in en om het verpleeghuis te filmen.
Categorie BESTE RADIOPROGRAMMA 
L1 - Limburgs Krisleedjes Konkoer
Kris Németh, Ruud Kleinen
In het Limburgs Krisleedjes Konkoer ging L1 op zoek naar nieuwe Limburgse kerstliedjes met eeuwigsheidswaarde. De actie sloeg aan en maar liefst vijftien Limburgse artiesten schreven een nieuw kerstlied, namen dit op en zorgden zo voor een verrassende toevoeging aan het streektaal-repertoire.
Omrop Fryslân - Buro de Vries: Ferhalen fan it Waad - Verhalen van het Wad, aflevering Waadrinne- Wadlopen
Geartsje de Vries
De verslaggever loopt mee met een wandeltocht over het wad waarbij persoonlijke verhalen van wandelaars en begeleiders naar boven komen, tegen de achtergrond van de geluiden van het wad.
RTV Drenthe – Oerend HarTT: De helm van Franco Uncini
Marjolein Knol
Terugblik op de TT-race in Assen van 25 juni 1983, waarbij een ongeval met een van de motorrijders vanuit het perspectief van verschillende aanwezigen wordt herbeleefd.
Categorie BESTE ONLINE PROJECT
Omroep West – Q&A live op Facebook
Martine Boerkamp, Nick Blakenburg
Met deze nieuwe vorm wordt vraag-gestuurde journalistiek geïmplementeerd in de vorm van een Q&A Live (vraag en antwoord-interview voor en door kijkers live) op Facebook. Doel van de omroep is om het publiek steeds meer te betrekken bij hun producties, om zo de binding tussen de redactie en het publiek te vergroten.
RTV Noord - Graag gedaan Hoor!
Redactieteams RTV Noord
Verslag via de site/app, Twitter en Facebook (live) en radio van de tocht van twee redactieteams van RTV Noord die in één dag door Nederland toerden, langs de vele projecten die betaald zijn uit de aardgasbaten (tot nu toe rond de 270 miljard euro). Met een televisiecompilatie aan het eind van de dag.
RTV Oost - Boeren onder druk
Mirjam Haven, Gerben Oost
Cross-mediaal project, met een nadrukkelijke rol voor app/website/Facebook, waarbij op uitvoerige wijze aandacht wordt besteed aan de situatie van boeren anno 2017. Met als resultaat diverse online bijdragen met een sterke interactie met het publiek, waaronder ook een live gestreamde discussie op Facebook en een aantal televisiereportages, gasten aan tafel in Overijssel Vandaag (tv) en verschillende bijdrages op radio.
Categorie DOCUMENTAIRE
Omroep Brabant – BrabantDoc: Boer Peer
Lout Donders, Daan Jongbloed, Frank van Osch
Intiem portret van een zeldzaam sobere man die gedurende de laatste tien jaar van zijn leven gefilmd werd. Boer Peer uit Maliskamp leefde bijna honderd jaar in zijn vervallen boerderij waar hij tot aan zijn dood stug doorboerde. Vergezeld door de stilte van het Brabantse platteland wachtte hij, sinds het einde van de Tweede Wereldoorloog, de terugkeer van de Duitsers af.
RTV Drenthe – Bloemberg 3, Veeningen
Fatos Vladi
Een driehonderd jaar oude boerderij in Veeningen die nu al vijf jaar leeg staat, blijkt de spannende geschiedenis te herbergen van de laatste bewoners. Wat is er op de boerderij gebeurd waardoor hun leven voorgoed veranderde en de boerderij verlaten werd?
RTV Noord - De Stille Beving
Piet Hein van der Hoek
Een portret van mensen in het Groningse aardbevingsgebied, waarbij in het bijzonder de familie Heite centraal staat. In de film wordt de onmacht duidelijk van mensen die het moeten opnemen tegen grote, machtige instanties. De familie werd twee jaar lang gevolgd en in hun huis werden tientallen camera’s gehangen om het effect van de bevingen op het gezin vast te leggen.
Categorie JONG TALENT
Omroep Brabant - Karlijn Houterman

Bureauredacteur en verslaggever die zich bedient van sociale platformen als Twitter, Facebook en Whatsapp in haar continue zoektocht naar het nieuws.
RTV Oost - Loes Wielheesen
Mojo-verslaggever in de regio Noordoost Twente, die primair publiceert op een facebookpagina specifiek voor deze regio. Ze onderscheidt zich door een groot netwerk en heeft de paardensport als specifiek aandachtsveld.
RTV Utrecht - Marco Geijtenbeek
Verslaggever, presentator, journalist en programmamaker die zowel live op locatie als presentator van studioprogramma’s en evenementen optreedt. Naast televisie bedient hij zich in de berichtgeving ook van sociale media kanalen.
Bron: RPO/Dutch Radio
 • 17 Maart 2018 om 13:44

De Zaak Menten opnieuw te zien bij MAX!

Door Dutch Radio
De Zaak Menten opnieuw te zien bij MAX!
Op zaterdag 7, 14 en 21 april is vanaf 20.25 uur op NPO 2 de dramaserie De Zaak Menten opnieuw te zien bij MAX. Het drieluik is gebaseerd op het verhaal van journalist Hans Knoop, die de waarheid achter de dan nog niet veroordeelde oorlogsmisdadiger Pieter Menten probeert te achterhalen. Deze zaak zorgde in de jaren 70 voor veel reuring in zowel de media als de politiek.
Aflevering 1 – zaterdag 7 april om 20.25 uur op NPO 2
Hans Knoop, hoofdredacteur van het aan De Telegraaf gelieerde weekblad Accent, wordt door collega Henriette Boas gewezen op een paginagroot interview in De Telegraaf met multimiljonair en kunstverzamelaar Pieter Menten. Boas beweert dat Menten zijn rijkdom te danken heeft aan ernstige misdaden die hij zou hebben gepleegd in de Tweede Wereldoorlog. Wanneer De Telegraaf geen aanleiding ziet de zaak verder te onderzoeken, besluit Knoop zelf verhaal te halen bij Menten.
Aflevering 2 – zaterdag 14 april om 20.25 uur op NPO 2
Na de eerste publicatie in Accent over Mentens oorlogsverleden, verklaart Menten Hans Knoop de oorlog. Hij dient een schadeclaim in bij De Telegraaf en bedreigt Knoop persoonlijk. De overheid pikt de zaak maar moeizaam op en dus besluit Knoop op eigen houtje, met behulp van TROS Aktua, op zoek te gaan naar overlevenden.
Aflevering 3 – zaterdag 21 april om 20.25 uur op NPO 2
De verdwijning van Menten leidt tot het langste nachtelijke debat ooit in de Tweede Kamer. Uiteindelijk is het alsnog Knoop die Menten opspoort en getuige is van zijn arrestatie. Daarmee lijkt de zaak Menten nog niet afgerond; Menten heeft de rechtszaal immers vaker als overwinnaar verlaten. Bovendien lijkt hij De Telegraaf op zijn hand te hebben en dat dwingt Knoop tot een vergaande stap.
Over De Zaak Menten
In De Zaak Menten is te zien hoe journalist Hans Knoop, hoofdredacteur van het aan De Telegraaf gelieerde weekblad Accent, langzaamaan persoonlijk betrokken raakt bij de jacht op de dan nog niet veroordeelde oorlogsmisdadiger Pieter Menten. Knoop bijt zich vast in het verhaal, maar Menten geeft zich niet zomaar gewonnen.
Het scenario van De Zaak Menten is geschreven door Robert Jan Overeem en Jan Harm Dekker op basis van het boek De zaak Menten – Het complete verhaal, geschreven door Hans Knoop. De Zaak Menten is geproduceerd door NL Film in samenwerking met Omroep MAX. De regie is in handen van Tim Oliehoek.
Cast
De cast van de serie De Zaak Menten bestaat onder anderen uit: Guy Clemens (Hans Knoop), Aus Greidanus sr. (Pieter Menten), Arian Foppen (jonge Pieter Menten), Noortje Herlaar (Betty Knoop) en Carine Crutzen (Meta Menten).
De Zaak Menten (drie afleveringen)
Zaterdag 7, 14 en 21 april
Om 20.25 uur op NPO 2
Bron: Omroep MAX
Foto: Pieter Menten (Aus Greidanus sr.) | © MAX/Elmer van der Marel
 • 17 Maart 2018 om 11:21

Jeroen KrabbΓ© op zoek naar de schilder Paul Gauguin

Door Dutch Radio
Jeroen Krabbé op zoek naar de schilder Paul Gauguin
In Krabbé zoekt Gauguin reist Jeroen Krabbé in het spoor van Gauguin naar Peru, Kopenhagen, Parijs, Bretagne, Martinique, Tahiti en Hiva Oa. Daar ziet Krabbé met eigen ogen wat de kunstenaar zag en probeert hij te begrijpen waarom Gauguin zo’n eind moest reizen om zo’n unieke schilder te worden. Paul Gauguin wordt als één van de grootste schilders van de 19e en 20ste eeuw gezien. Achter zijn meesterwerken, die nu honderden miljoenen euro’s per stuk waard zijn, schuilt een dramatisch levensverhaal van een wereldreiziger die zijn hele leven op zoek is geweest naar vrijheid, erkenning en herkenning.
Jeroen Krabbé:“Na de Krabbé zoekt series over Van Gogh en Picasso was het in mijn ogen tijd voor de man die als belangrijk inspirator voor deze en andere grote schilders werd gezien. Een rusteloze man met een zeer turbulent leven. Als kind hield ik al zielsveel van zijn schilderijen. Die felle kleuren, het sprak mij enorm aan. Hij was de eerste schilder die dromen en gedachtes zichtbaar maakte. Ik ga in deze reeks op zoek naar deze droomwereld vol symbolen.”
Inca-bloed
De Fransman Gauguin woonde in zijn vroege kindertijd in Peru. De kleuren, de symbolen en de weelde; de sprookjeswereld van zijn jeugd betoverde en inspireerde hem. Maar ook zijn karakter werd beïnvloed door zijn tijd daar. Hij heeft altijd beweerd dat hij Inca-bloed had. Hij voelde zich een wilde, een primitief, en kon niet aarden in de Westerse samenleving. Hij verliet zijn gezin, een goedbetaalde baan als beurshandelaar en de Westerse samenleving voor zijn kunstenaarschap. Het bracht hem op vele plekken in de wereld, maar uiteindelijk stierf hij alleen, doodziek en zonder geld, op een klein eilandje in de stille Zuidzee.
Van Gogh 
De levens van Gauguin en Van Gogh zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Jeroen Krabbé reist in deze serie naar het Franse Arles waar de twee kunstenaars twee maanden samen met elkaar doorbrachten, Van Gogh als leerling van Gauguin. De maanden samen vormen een hoogtepunt in de moderne schilderkunst en tevens een dieptepunt in de verhouding tussen deze twee giganten. Het eindigt met de zelfverminking van Van Gogh. Een gebeurtenis die bepalend blijft in de permanente zoektocht naar erkenning en herkenning van Gauguin.
Krabbé kijkt verder 
Nieuw dit seizoen is dat Jeroen Krabbé op NPO 2 Extra direct na iedere aflevering vanuit zijn eigen atelier met regisseur Richard den Dulk over iedere aflevering napraat. De twee gaan dieper in op opvallende momenten tijdens de opnames, de bijzondere kunstwerken van Gauguin en anekdotes die de uitzending niet hebben gehaald, maar toch ook niet gemist kunnen worden.
Krabbé zoekt Gauguin, vanaf dinsdag 1 mei om 20.25 uur bij AVROTROS op NPO 2.
Bron: (foto) AVROTROS
 • 17 Maart 2018 om 11:13

Oude meesters, levensechte figuren en moderne lichtinstallaties in Man en Kunst

Door Dutch Radio
Oude meesters, levensechte figuren en moderne lichtinstallaties in Man en Kunst
Een nuchtere Friese kunstenaar met het leven van een rockster, de provocerende en prikkelende kunstwerken van een enfant terrible, het dramatische levensverhaal van de maker van een van de beroemdste schilderijen ooit, een meditatieve ervaring in een lichtinstallatie en een nogal stevige jongeman uit de patatgeneratie van de 17e eeuw. Lucas De Man is tijdens de Nationale Museumweek terug met het dagelijkse korte programma Man en Kunst. In dit AVROTROS-programma vertelt hij het verhaal achter een bijzonder kunstwerk dat in een Nederlands museum te zien is. Hij zoomt in op opvallende details, vertelt smeuïge verhalen over de totstandkoming van het kunstwerk en duikt in het leven van de kunstenaar.
Niet alleen de onderwerpen die voorbijkomen zijn divers, dat geldt ook voor de kunstvormen. In Man en Kunst staan dit jaar oude meesters, levensechte figuren en moderne lichtinstallaties centraal.
Maandag 9 april: Het Van Gogh Museum Amsterdam kocht onlangs een portret van de hand van meesterschilder Edvard Munch, maker van een van de meest iconische kunstwerken ter wereld; ‘De Schreeuw’. Het portret van ‘Felix Auerbach’ is het enige portret van Munch dat permanent in Nederland te zien is. Presentator Lucas De Man ziet opvallende overeenkomsten tussen het portret en het werk van tijdgenoot Vincent van Gogh en gaat in Oslo op zoek naar het tragische levensverhaal van de man achter De Schreeuw.
Dinsdag 10 april: De levensechte figuur van de Italiaanse kunstenaar Maurizio Cattelan is letterlijk en figuurlijk in museum Boijmans van Beuningen doorgebroken. Hij steekt er met kop en schouders boven boven uit. Voor het werk van deze enfant terrible uit de internationale kunstwereld worden miljoenen neergelegd. Prikkelen en provoceren is zijn trademark. Presentator Lucas De Man ontdekt dat humor deze kunstenaar ook niet vreemd is; hij maakte een lift voor muizen en ‘ontsnapte’ via lakens aan een tentoonstelling waar hij geen zin in had.
Woensdag 11 april: Bartholomeus van der Helst was dé grote concurrent van Rembrandt in het zeventiende-eeuwse Amsterdam. Portretten schilderen kon hij als de beste, de hele beau monde van de hoofdstad wilde voor hem poseren, van de burgemeester tot Mary Stuart. Maar het aller-beroemdste portret dat hij maakte was van burgemeesterszoon Gerard Andriesz Bicker… met zijn 220 kilo ook wel Dikke Bicker genoemd. Presentator Lucas De Man zoekt hem op in het Rijksmuseum en ziet en passant ook twee immense schuttersstukken van deze Hollandse Meester.
Donderdag 12 april: In deze aflevering bezoekt Lucas De Man maar liefst vier verschillende lichtinstallaties van de Amerikaanse kunstenaar James Turrell. Misschien is ervaren een beter woord dan bezoeken, omdat Turrell de kijker dwingt tot intense waarneming van een spel met licht en ruimte. In het Tilburgse museum De Pont doet Lucas kijkend naar het werk van Turrell een bijna meditatieve ervaring op…
Vrijdag 13 april: De nuchtere Fries Lourens Alma Tadema wilde kunstschilder worden en vond op zijn huwelijksreis naar Italië de pracht en praal van de klassieke beschaving. Vanaf dat moment besloot hij alleen nog maar Romeinse taferelen te schilderen zoals het klassieke schilderij ‘Entrance of the Theatre’, hét sleutelstuk van zijn oeuvre dat in het Fries Museum te zien is. Hiermee brak hij internationaal door, verhuisde naar Londen, trouwde een véél jongere vrouw, werd schatrijk, omringde zich met de beau monde van de kunstwereld, werd nota bene geridderd én na zijn dood begraven in de prestigieuze St Paul’s Cathedral. Het klinkt als een sprookje en dat is het ook. In Friesland, maar ook in London treedt presentator Lucas De Man in de voetsporen van ‘onze’ Lawrence Alma Tadema.
Man en Kunst, van maandag 9 tot en met vrijdag 13 april om 22.45 uur bij AVROTROS op NPO 2.
Bron: (foto) AVROTROS
 • 17 Maart 2018 om 11:06

Gastrol voor Jennifer Lopez in Will & Grace

Door Dutch Radio
Gastrol voor Jennifer Lopez in Will & Grace
Meer dan 10 jaar na haar vorige gastrol in Will & Grace, keert Jennifer Lopez terug in de populaire komedieserie. J.Lo verschijnt in Will & Grace als Harlee Santos, haar personage uit de politieserie ‘Shades Of Blue’, maar is ook als zichzelf te zien. In de aflevering van aanstaande dinsdag heeft Jack (Sean Hayes) een bijrolletje te pakken in een aflevering van ‘Shades Of Blue’. Hij kan niet wachten om weer herenigd te worden met zijn BFFF - Best Famous Friend Forever - en is hysterisch. Maar is Jennifer dat ook als ze hem ziet?
In 2004 had Jennifer ook een gastrol in Will & Grace. In de laatste twee afleveringen van het zesde seizoen speelde ze een versie van zichzelf die oude vrienden bleek met Rosario, de huishoudster van Karen. Ze zingt op het huwelijk van Karen, waarbij Jack als achtergronddanser invalt.
Will & Grace met Jennifer Lopez is dinsdag 20 maart om 20:30 uur te zien bij TLC.
Bron: (foto) TLC
 • 17 Maart 2018 om 10:55

Tijd voor MAX tijdelijk naar vooravond NPO 1

Door Dutch Radio
Tijd voor MAX tijdelijk naar vooravond NPO 1
Tijd voor MAX verhuist tussen Pasen en Koningsdag naar de vooravond. Van 3 tot en met 26 april is het live-programma van Omroep MAX te zien tussen 19.00 en 20.00 uur op NPO 1.
“We willen na de laatste aflevering van dit seizoen van De Wereld Draait Door, op 30 maart, live programmering in de vooravond houden”, zegt Frans Klein, directeur televisie van NPO. “Margriet van der Linden begint in mei met haar nieuwe vooravondshow voor KRO-NCRV. Daarom kiezen we, met dank aan Omroep MAX, nu voor deze overgangssituatie. In de toekomst sluiten de seizoenen van De Wereld Draait Door en de nieuwe vooravondshow strakker op elkaar aan.”
MAX-directeur Jan Slagter: “Wij werken hier graag aan mee. De kijker kan van ons het vertrouwde Tijd voor MAX verwachten, alleen op een ander tijdstip.”
Op de vaste plek van Tijd voor MAX (NPO 1, 17.10 uur) zijn van 3 tot en met 26 april herhalingen te zien van het Omroep MAX-successen Droomhuis Gezocht en We Zijn Er Bijna!
Bron: NPO
Foto: © MAX/ Hans Vink
 • 17 Maart 2018 om 10:47

Annet Malherbe en Mark Rietman topadvocaten in nieuwe dramaserie β€˜De Zuidas’

Door Dutch Radio
Annet Malherbe en Mark Rietman topadvocaten in nieuwe dramaserie ‘De Zuidas’
Annet Malherbe en Mark Rietman spelen de hoofdrollen in de nieuwe achtdelige dramaserie Zuidas van BNNVARA. Ook Noortje Herlaar, Robert de Hoog, Guy Clemens, Sandra Mattie en nieuwkomers Jouman Fattal en Bram Suijker kruipen in de huid van een groep ambitieuze advocaten op de Amsterdamse Zuidas. Financiële schandalen, handtastelijke cliënten, nachten doorwerken en kantoorborrels die volledig uit de hand lopen; achter de spiegeltorens op de Zuidas speelt zich een wereld af die alleen toegankelijk is voor insiders. Tot nu. Schrijvers Karima Belgacem, Maria Guldenaar (pseudoniem) en Rolinde Hoorntje, bekend als het collectief ZoZuidas, schreven samen met Philip Delmaar (Penoza, Keyzer & De Boer Advocaten) deze serie over het wel en wee in het Nederlandse zakendistrict. De opnames van Zuidas zijn deze week begonnen. De serie is vanaf 1 april om 21.15 te zien bij BNNVARA op NPO 3.
De schrijvers van ZoZuidas begonnen hun carrière zelf op de Zuidas en schrijven er sinds 2009 over op hun veelgelezen blog. Nu zijn hun ervaringen en de verhalen die zij binnenkregen op hun blog de voedingsbodem voor de splinternieuwe dramaserie: “Op die vierkante kilometer van de Zuidas gelden strikte ongeschreven regels waarin veel jonge hyper-ambitieuze mensen hun emoties onderdrukken achter een masker van status en professionaliteit. Het is een snelkookpan waarin iedereen overleeft op een mix van cafeïne, adrenaline en testosteron. Maar stiekem hebben deze mensen best wat macht en sijpelen de gevolgen van wat er op de Zuidas gebeurt door in onze maatschappij. De spiegeltorens van de Zuidas zijn het perfecte decor voor een dramaserie. Met heel veel plezier nemen we de kijker mee deze wereld in."
Advocaat worden op de prestigieuze Zuidas, daar dromen rechtenstudenten van. Een topsalaris, status, miljoenendeals en ongelimiteerd gin tonics drinken in exclusieve clubs op kosten van kantoor met collega’s die al snel je vrienden worden of meer. De net afgestudeerde rechtenstudent Sabia (Jouman Fattal) zet alles op alles om een plek te bemachtigen en te behouden bij één van de beste advocatenkantoren op de Zuidas, Van de Sande Grinten Meijer (met Annet Malherbe en Mark Rietman als founding partners), kortweg VDSGM. Als jonge ambitieuze advocate krijgt Sabia te maken met een ongekend machtsspel in de statusgevoelige wereld.
De Zuidas wordt geregisseerd door Nicole van Kilsdonk en Aaron Rookus en is een coproductie van Topkapi Films en BNNVARA.
Bron: BNNVARA
Foto: Wessel de Groot
 • 17 Maart 2018 om 10:39

Dennis Weening presenteert nieuw seizoen β€˜Levenslang Met Dwang’

Door Dutch Radio
Dennis Weening presenteert nieuw seizoen ‘Levenslang Met Dwang’
In een nieuw seizoen ‘Levenslang Met Dwang’ reist Dennis Weening met acht mensen die een ernstige dwangstoornis hebben naar Thailand, waar de kandidaten gaan vechten voor een normaal bestaan. Onder begeleiding van de beste experts op dit gebied maken ze een confronterende roadtrip en gaan ze de moedige strijd aan om hun obsessieve dwang aan te pakken. ‘Levenslang Met Dwang’ is vanaf maandag 23 april om 20.30 uur te zien bij RTL 5.
Tijdens de reis verblijven Dennis en de kandidaten gezamenlijk op verschillende locaties, die steeds primitiever worden. Door middel van intensieve exposuretherapie en diverse praktijkopdrachten helpen de experts die meereizen om de dwangstoornissen te verminderen zodat de patiënten weer een normaal leven kunnen leiden en eindelijk weer mee kunnen draaien in de maatschappij.
De meest uiteenlopende soorten dwang
Ricardo (27) zijn dwanghandelingen hebben te maken met positieve gedachtes. Ricardo moet bij alles wat hij doet zes positieve gedachtes hebben. Zodra er een negatieve gedachte naar boven komt, moet hij alles weer opnieuw doen. Als hij een sigaret aansteekt en hij krijgt een negatieve gedachte, dan moet hij opnieuw een sigaret pakken en aansteken totdat er geen negatieve gedachtes meer zijn. Dit kan hem een pakje sigaretten per dag kosten.
Pegah (33) doet niet anders dan poetsen, de hele dag door. Na het eten gaat ze opnieuw de hele keuken poetsen en zit ze nooit samen met haar man op de bank. Als ze in een hotel slapen verwijdert ze al haar vingerafdrukken, want ze mag er van zichzelf niet zijn. Naast poetsdrang heeft Pegah een grote angst voor bepaalde getallen. Ze kan de getallen niet noemen omdat ze denkt dat anders een geliefde iets vreselijks zal overkomen.
Bart (19) heeft getal- loop- en reinigingsdwang. Naast mensen met rood haar of hoofddoek-dragende mensen, heeft hij er het meeste moeite mee dat hij zijn moeder vies vindt. Hij raakt haar niet aan en zij mag hem niet zomaar aanraken en al zeker geen zoen of knuffel geven. Bart doet verder alles eerst met rechts en het getal 8 is voor hem slecht. De kilometerteller mag bijvoorbeeld geen 8 bevatten. Het meervoud van 8 is ook slecht, dus hij is altijd aan het rekenen hoe vaak hij iets doet.
Marieke (30) maakt alles schoon wat haar huis binnenkomt, inclusief haar man en kinderen. Voordat haar kinderen het huis binnen mogen komen, moeten zij eerst in de bijkeuken hun kleren uit doen en direct douchen. Boodschappen worden stuk voor stuk afgesopt voordat ze de kastjes ingaan. Ook komt er geen bezoek en mogen er geen kinderen blijven spelen. Zelfs haar ouders zijn al een jaar lang niet meer op bezoek geweest.
Ook de andere deelnemers Maximiliane (31), Mitchell (22), Arne (28) en Melissa (22) hebben allemaal een dwangstoornis die zó overheersend is, dat zij geen normaal leven kunnen leiden.
‘Levensdwang Met Dwang’ wordt geproduceerd door Blue Circle en is vanaf maandag 23 april te zien om 21.30 uur bij RTL 5.
Bron: (foto) RTL
 • 17 Maart 2018 om 10:28

CDA: β€œKabinet investeer nu in lokale omroep”

Door Dutch Radio
CDA: “Kabinet investeer nu in lokale omroep”
Het kabinet moet in het belang van de democratie nu investeren in de lokale omroep. Als het te lang wacht gaan de goede initiatieven die er nu al zijn onderuit. Dat stelt het samenwerkings- en coördinatieorgaan voor de lokale publieke omroep NLPO. Het pleidooi van Sybrand Buma voor meer geld voor lokale journalisten is bij de NLPO met enthousiasme ontvangen. In WNL op Zondag stelde de CDA-leider dat de lokale democratie onder grote druk staat. “Dat is een groot risico voor de democratie”, aldus Buma.
“Er is een budget van 17 miljoen euro dat al jaren niet wordt gebruikt”, zegt de CDA-leider. Hij wil dat dit geld gebruikt wordt voor lokale journalisten. Volgens Buma zijn lokale media van groot belang om de toenemende ondermijning in gemeenten tegen te gaan. “Vroeger reden de lokale journalisten nog op hun fietsje door de gemeente. Uit onderzoek blijkt dat in gemeenten van minder dan 50.000 inwoners geen media meer bestaat. Terwijl juist die lokale journalisten kunnen controleren of de gemeenteraad deugt.”
De lokale omroepen hebben enkele jaren geleden de professionalisering tot speerpunt gemaakt. Vorig jaar heeft de NLPO bij de Tweede Kamer een plan gepresenteerd waar streekvorming onderdeel van uit maakt. De lokale omroepen kunnen een landelijk dekkend netwerk neerzetten waar professionele journalistiek de basis. “Probleem is wel dat er op dit moment onvoldoende geld beschikbaar is om die noodzakelijke ambitie handen en voeten te geven”, zo stelt directeur Marc Visch van de NLPO. Door nu te investeren kan er ook serieus werk worden gemaakt van samenwerking met regionale en landelijke omroepen.
Het idee dat door sommigen geopperd wordt dat de regionale omroepen de lokaal journalistieke taak moeten uitvoeren wijst de NLPO van de hand. “Samenwerking is heel belangrijk, maar wel ieder met zijn eigen rol en taak”, aldus Visch. “Er is ook niemand die serieus stelt dat de provincies de taken van de gemeentebesturen er wel even bij kunnen doen. Lokale journalistiek en regionale journalistiek versterken elkaar maar zijn niet uitwisselbaar.”
In het Regeerakkoord schrijft het kabinet dat het zich gaat beraden over de wijze van organiseren en financieren van de streekomroep. Maar daar is geen geld aan gekoppeld. “Het is heel fijn dat het CDA zich nu onomwonden uitspreekt voor de lokale omroep en ook uitspreekt dat het beschikbare bedrag van 17 miljoen euro daaraan besteed moet worden”, zo zegt Marc Visch van de NLPO. “Het is twee voor 12 voor de lokale omroep, dus deze ondersteuning komt echt als geroepen.”
Ook andere partijen in de Tweede Kamer hebben zich sympathiek uitgelaten over de plannen van de NLPO. De brancheorganisatie hoopt dat minister Slob van Media op heel korte termijn met een concreet voorstel komt.
Bron: NLPO
 • 17 Maart 2018 om 10:15

Met een druk op de knop worden dromen werkelijkheid in β€˜Postcode Loterij: Miljoenenjacht’

Door Dutch Radio
Met een druk op de knop worden dromen werkelijkheid in ‘Postcode Loterij: Miljoenenjacht’
Op zondag 18 maart gaat het nieuwe seizoen van ‘Postcode Loterij Miljoenenjacht’ van start. Linda de Mol zal de kandidaten weer door de spannende finale van de kofferjacht heen loodsen waarin de kandidaat probeert zijn koffertje voor een zo hoog mogelijk bedrag te verkopen aan de bank. Zal Nederland er weer nieuwe miljonairs bij krijgen dit seizoen?
Enkele hoogtepunten op een rij
- Het hoogste bedrag dat ooit gewonnen is in het programma, is 10 miljoen gulden. Arno Woesthoff was de gelukkige. Vijf maanden eerder won hij in hetzelfde programma ook al één miljoen gulden! Toen hij een paar jaar later werd geïnterviewd, woonde hij nog steeds in hetzelfde huis met dezelfde inrichting.
- In 2005 won Helma 1,5 miljoen euro met een koffer waar slechts 1000 euro in zat.
- In 2005 kwam een kandidaat uit Venlo thuis met het laagste gewonnen bedrag ooit. Tijdens de finale koos hij veelvuldig de verkeerder koffer waardoor hij met een tientje naar huis ging.
- Bij het 15-jarige bestaan van Miljoenenjacht kwam een droom van Linda de Mol uit. In de openingsminuten werd een Porsche weggegeven en later kregen alle 50 deelnemers uit vak Nijmegen een Volkswagen.
- De Friese Johanna wilde graag koffermannen in plaats van koffermeisjes. Linda gaf gehoor aan de oproep en kwam met een voorstel: als Johanna 260.000 likes zou halen, komen er eenmalig kofferguys in het programma. Het aantal likes werd gehaald en de 26 knappe mannen schitterden in de laatste aflevering van 2016 op de trap.
- Afgelopen seizoen ging Krijn naar huis met het uitzonderlijk mooie bedrag van 1.1 miljoen en vroeg hij als klap op de vuurpijl ook meteen zijn vriendin ten huwelijk. Zijn vriendin Benita, die hij tot de uitzending nog niet had verteld hoeveel hij nou eigenlijk had gewonnen, heeft na de uitzending ja gezegd.
In het nieuwe seizoen van het ‘Postcode Loterij: Miljoenenjacht‘ zullen zoals gewoonlijk elke week 500 deelnemers strijden om een plek in het beroemde Gouden Koffertjesspel, waar een hoofdprijs te verdienen is van maar liefst 5 miljoen euro.
Ook kan er dit jaar weer vanuit huis meegespeeld worden met de Postcode Loterij Bingo. Degene die als eerste een volle bingokaart heeft, wint hetzelfde geldbedrag als de finalist in de studio. Ditzelfde bedrag wordt ook nog eens verdeeld onder alle buurtgenoten die meespelen in de winnende postcode.
‘Postcode Loterij Miljoenenjacht’ wordt geproduceerd door Endemol Shine
Uitzending: vanaf zondag 18 maart om 20.00 uur.
Bron: (foto) RTL
 • 17 Maart 2018 om 07:53

Rick Nieman met Klaas Dijkhoff in WNL Op Zondag

Door Dutch Radio
Rick Nieman met Klaas Dijkhoff in WNL Op Zondag
De zondag begint met Rick Nieman. WNL Op Zondag is terug op de zondagmorgen, live vanuit het Vondelpark in Amsterdam. Met het laatste nieuws, vrolijke kwesties en prominente gasten. Dit seizoen is er speciale aandacht voor ondernemerschap en economie. 
VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff is te gast bij Rick Nieman over de gemeenteraadsverkiezingen op woensdag 21 maart. Waar gaat de prominente liberaal zich de komende tijd sterk voor maken?
Rob Bertholee, directeur-generaal van de AIVD, over de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten. Over de zin en onzin in de discussie over de nieuwe inlichtingenwet.
Formule 1-commentator Olav Mol en pitreporter Jack Plooij over het nieuwe Formule 1-seizoen en Max Verstappen. Ook staan de race-liefhebbers in het theater met de Formule 1 Show.
Hoogleraar klinische psychologie Margriet Sitskoorn van de Universiteit Tilburg over ons oerbrein en dierlijke instincten. Het is 50 jaar geleden dat De Kale Aap van bioloog Desmond Morris uitkwam, waarin hij de mens als diersoort beschrijft.
WNL Op Zondag, zondagochtend 18 maart om 09.30 uur op NPO 1.
Bron: WNL
 • 17 Maart 2018 om 07:38

NOS verlengt contract samenvattingen Eredivisie

Door Dutch Radio
NOS verlengt contract samenvattingen Eredivisie
De samenvattingen van de Eredivisie zijn ook de komende vier seizoenen bij de NOS te zien. De verbintenis met de Eredivisie Media & Marketing (EMM), die loopt tot medio 2019, is met drie seizoenen verlengd tot en met het seizoen 2021/’22. Dit houdt in dat de samenvattingen van de Eredivisie de komende jaren op dezelfde, vertrouwde wijze bij de NOS te zien zijn. Zowel op de televisie als online. Hetzelfde geldt voor de live-verslaggeving op de radio bij NOS Langs de Lijn.
Blijk van waardering’
Geert Hofman, waarnemend algemeen directeur van de NOS, is buitengewoon verheugd over de nieuwe verbintenis: “De NOS doet al meer dan vijftig jaar verslag van de Eredivisie. Tot grote tevredenheid van onze twaalfde man: de kijkers van Studio Sport en de luisteraars van Langs de Lijn. Dat we dit kunnen blijven doen, is een blijk van waardering voor de manier waarop wij de Eredivisie voor een breed publiek toegankelijk maken. Voor ons en voor de Publieke Omroep als geheel. Het bord op schoot blijft”.
“Dit is echt topnieuws", zegt Maarten Nooter, hoofdredacteur NOS Sport. "De Eredivisie is de belangrijkste competitie voor de voetballiefhebber in dit land. Niet altijd het beste voetbal, wel de beste verhalen en de meeste beleving. De Eredivisie is week in week uit het gesprek van de dag. Wij volgen dat op die typische NOS-manier en dat we dat nog jaren kunnen blijven doen, is heel goed nieuws”.
De directie van EMM, bestaande uit Frank Rutten en Marco de Ruiter, is blij met de continuering van de samenwerking met de NOS: “Al tien jaar is het onze missie om zoveel mogelijk mensen het Nederlandse voetbal te laten beleven, samen met alle Eredivisieclubs en hun helden. Voor alle live-wedstrijden kan men terecht bij FOX Sports Eredivisie en voor de samenvattingen bij onze alom gewaardeerde partner: de NOS. De interesse in het Eredivisievoetbal is onverminderd groot en met dit kwalitatief hoogwaardige en toegankelijke tv-aanbod worden de fans op hun wenken bediend.”
Eredivisie en de NOS
De Eredivisie en de NOS kennen een lange geschiedenis. Op 5 april 1959 was de eerste uitzending van Sport in Beeld, de voorloper van NOS Studio Sport. Hele generaties zaten sindsdien op zondag ‘met het bord op schoot’ voor de televisie voor de samenvattingen van de Eredivisie. De uitzendingen van Studio Sport Eredivisie trekken wekelijks een breed publiek van ruim vier miljoen mensen. De zondagavondeditie van zeven uur is met gemiddeld 2,5 miljoen kijkers het populairst.
Bron: (foto) NOS
 • 16 Maart 2018 om 22:21
❌