[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
OuderNVWA - Nieuwsberichten

NVWA start gerichte inspecties naar verkoop β€˜groene’ gewasbeschermingsmiddelen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat vanaf komend najaar risicogericht inspecties uitvoeren naar de verkoop van ‘groene’ gewasbeschermingsmiddelen. Gewasbeschermingsmiddelen die verkocht worden als ‘groene middelen’ maar die niet zijn toegelaten als gewasbeschermingsmiddel kunnen risico’s opleveren voor mens, dier en milieu omdat de veiligheid niet is aangetoond. De inspecties vinden plaats bij producenten en leveranciers van deze middelen.

 • 22 Augustus 2019 om 15:34

Afrikaanse Varkenspest in Centraal en Oost Europa: 2e reiniging en ontsmetting vervoermiddelen verplicht

In verband met de verspreiding van Afrikaanse Varkenspest (AVP) in landen in Centraal en Oost Europa moeten vervoermiddelen voor varkens, runderen, schapen, geiten of herten die terugkomen uit EU-risicolanden (Bulgarije, Italië, Letland, Litouwen, Polen, Roemenië en Slowakije) onmiddellijk na binnenkomst in Nederland een 2ᵉ reiniging en ontsmetting (R&O) ondergaan op een erkende reinigings- en ontsmettingsplaats. Deze verplichting geldt eveneens voor alle landen buiten de Europese Unie oftewel derde landen.

 • 2 Augustus 2019 om 11:21

NVWA: Verenigd Koninkrijk verscherpt de voorwaarden voor het binnenbrengen van rozenproducten in verband met het Rose Rosette Virus

Het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft met ingang van 23 juli 2019 de importmaatregelen voor rozen (Rosa Sp.) uit Canada, India, Mexico of de Verenigde Staten (VS) verscherpt. Aanleiding zijn de aanhoudende problemen in deze landen met het Rose Rosette Virus. De maatregelen hebben betrekking op alle rozenproducten uit deze landen; bijvoorbeeld vermeerderingsmateriaal, weefselkweek en snijbloemen. Rozenzaad is uitgezonderd.

 • 26 Juli 2019 om 16:46

Raak niet betrokken bij illegale dierenhandel

Exotische huisdieren zijn onverminderd populair. Wie zo’n dier wil aanschaffen, verdiept zich vooraf vaak in wat er allemaal komt kijken bij de huisvesting en de verzorging. Minstens zo belangrijk is het om goed uit te zoeken welke wet- en regelgeving er geldt rond het dier dat je wilt aanschaffen. Want voor je het weet, raak je ongewild betrokken bij illegale handel. En dan raak je mogelijk ook het aangeschafte dier weer kwijt.

 • 26 Juli 2019 om 10:12

Bruinrot: gebied met beregeningsverbod verkleind

De NVWA heeft de gebieden waar een beregeningsverbod geldt voor oppervlaktewater in verband met bruinrot opnieuw in kaart gebracht. De omvang van de verbodsgebieden is met ruim 11% afgenomen.

 • 24 Juli 2019 om 15:36

Drentse teek is een Hyalomma-teek

Het RIVM heeft de “reuzenteek” onderzocht die op 13 juli in het Drentse Odoorn is gevonden. Het is een Hyalomma marginatum vrouwtje.

 • 24 Juli 2019 om 10:59

NVWA waarschuwt voor gebruik gasgeisers MoveFlame 2 en MoveFlame 3

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft geconstateerd dat de butaan/propaan gasgeisers MoveFlame 2 en MoveFlame 3 niet voldoen aan de wettelijke veiligheidseisen. De geisers zijn vanaf 2015 verkocht en worden ook wel aangeduid als JSD20-W03 en JSD12-W03. De beide typen gasgeisers zijn vermoedelijk in caravans, campers en vakantiehuisjes geïnstalleerd. Maar ook in woningen kunnen deze typen geisers voorkomen.

 • 23 Juli 2019 om 13:46

NVWA controleert extra op dierenwelzijn bij hoge temperaturen

Vanwege de verwachte hoge temperaturen treedt vanaf maandag 22 juli tot en met zondag 28 juli 2019 het Nationaal plan voor veetransport bij extreme temperaturen in werking. Ook voeren inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op warme dagen extra controles uit om te kijken of bedrijven zich houden aan de regels voor dierenwelzijn. Vervoersteams van de NVWA voeren extra vervoerscontroles uit. Ook bij certificering voor export en bij aankomst op slachthuizen wordt gecontroleerd of de regels voor transport en dierenwelzijn nageleefd worden.

 • 22 Juli 2019 om 10:53

NVWA-tarieven met laboratoriumcomponent verlaagd

De tarieven met een laboratoriumcomponent die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bij bedrijven in rekening brengt dalen per 1 augustus 2019 gemiddeld 6,9%. Voor het bedrijfsleven levert dat in 2019 een kostenreductie op van circa € 250.000.

 • 19 Juli 2019 om 11:05

Export eiken naar Verenigd Koninkrijk en Ierland

Het Verenigd Koninkrijk gaat de import van grotere eiken (laanbomen) vanuit alle EU landen verbieden. Het verbod geldt voor alle bomen van het genus Quercus, uitgezonderd Q. suber, met een omtrek van meer dan 8 centimeter op 1,2 meter hoogte. Vanaf het moment van ingaan van deze aanpassing mag voor de betreffende bomen geen plantenpaspoort met code ZP-a16 meer worden afgegeven. De aanpassing geldt vanaf 15 juli 2019, 19.00 uur voor export naar Engeland, en voor Schotland vanaf 16 juli 2019. Voor Wales en Noord-Ierland wordt deze aanpassing zeer binnenkort verwacht.

 • 16 Juli 2019 om 15:08

Nieuwe versie van informatieblad 85 over beheersing microbiologische risico’s in levensmiddelen

De NVWA heeft een nieuwe versie van het informatieblad 85 uitgebracht. In een extra versie met gemarkeerde wijzigingen is te zien welke wijzigingen zijn aangebracht ten opzichte van de vorige versie (van september 2017).

 • 12 Juli 2019 om 11:08

Verdachte aangehouden voor export dierlijke eiwitten naar AziΓ«

De NVWA heeft afgelopen maandag een 49-jarige man uit Zuid Oost Drenthe aangehouden. Hij wordt verdacht van het in strijd met de regelgeving exporteren van dierlijke eiwitten van herkauwers naar Azië. Daarnaast zou hij papieren hebben vervalst om te doen lijken of de producten in Europa bleven.

 • 10 Juli 2019 om 16:18

Rijke vangst bij actie tegen illegale handel in beschermde soorten

Wereldwijd hebben handhavingsinstanties in juni samengewerkt om de illegale handel in wilde dieren, planten en hun producten aan te pakken. Tijdens de actie - Operation Thunderball - zijn beschermde planten, dieren en delen daarvan onderschept en zijn bijna 600 stropers, tussenhandelaren, smokkelaars en andere betrokkenen opgepakt. Tijdens de 4 weken durende operatie in 109 landen werden onder andere 500 kilo ivoor, 4.300 beschermde vogels en 10.000 schildpadden in beslag genomen.

 • 10 Juli 2019 om 13:52

Aanvullende eis Bemisia tabaci bij verhandeling bloemisterijgewassen binnen de EU

Per 1 september 2019 worden EU-maatregelen met betrekking tot Bemisia tabaci (tabakswittevlieg) voor bloemisterijgewassen aangescherpt. Alle vormen van de volgende gewassen die bestemd zijn voor eindgebruikers in Groot-Brittannië, Ierland, Zweden en specifieke gebieden van Portugal moeten vrij zijn van Bemisia tabaci: Ajuga, Begonia, Crossandra, Dipladenia, Euphorbia pulcherrima (kerstster), Hibiscus, Mandevilla en Nerium oleander.

 • 3 Juli 2019 om 18:33

NVWA: er wordt nog te vaak gerookt in festivaltenten

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in 2018 bij 115 inspecties op evenementen en festivals 55 boetes en 2 schriftelijke waarschuwingen gegeven omdat het rookverbod niet goed werd nageleefd. Ook bezoekers en medewerkers in festivaltenten moeten beschermd worden tegen meeroken. Het is daarom belangrijk dat bezoekers van festivals zich houden aan het rookverbod in festivaltenten en dat organisatoren zorgen dat het rookverbod goed wordt ingesteld, aangeduid en gehandhaafd.

 • 28 Juni 2019 om 06:00

NVWA treft exotische Aedes flavopictus-mug aan in Lelystad

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in een muggenval in de gemeente Lelystad 1 exemplaar van de Aedes flavopictus mug aangetroffen. De Aedes flavopictus is een exotische mug die sterk lijkt op de Aziatische tijgermug. Het is de eerste keer dat deze mug buiten zijn natuurlijke verspreidingsgebied (Japan en Korea) is aangetroffen.

 • 26 Juni 2019 om 09:29

Inspectieresultaten importeurs specerijen openbaar

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleerde vanaf juli 2017 tot en met juni 2018 of importeurs van specerijen zich aan de regels houden voor voedselveiligheid. Het gaat om Nederlandse importeurs van peper, nootmuskaat, gemberpoeder en paprika-/chilipoeder, die minimaal 1.000 kg van deze specerijen importeerden uit landen buiten de EU voor de Nederlandse markt. De onderzoeksresultaten zijn nu openbaar.

 • 25 Juni 2019 om 08:45

Gezamenlijke oefening van NVWA en Greenport Boskoop voor aanpak Xylella fastidiosa

Xylella fastidiosa (Xf) is schadelijk voor ruim 300 soorten planten en is daarom door de Europese Unie aangemerkt als 'zeer schadelijk'. Bij een vondst volgen verplichte, ingrijpende maatregelen die de teelt en handel in de betreffende planten ernstig belemmeren en financiële schade toebrengen. De NVWA organiseerde op 21 juni samen met Greenport Boskoop op het gemeentehuis in Alphen aan den Rijn een gezamenlijke, voorbereidende oefening op een – onverhoopte – toekomstige vondst van Xylella fastidiosa in Nederland.

 • 21 Juni 2019 om 15:36

NVWA: Opnieuw verboden gebruik van sulfiet in vlees

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft opnieuw verboden gebruik van sulfiet in vlees aangetoond. 50 Procent van de 42 geïnspecteerde vleesverwerkende bedrijven (voornamelijk slagerijen) waarvan bekend was dat ze sulfiet hadden afgenomen van een leverancier in additieven, bleek sulfiet toe te voegen aan vlees. Sulfiet kleurt het vlees mooi rood, maar mag volgens de additievenwetgeving niet aan vlees worden toegevoegd. Alle bedrijven die deze overtreding hebben begaan, hebben een boete gekregen.

 • 19 Juni 2019 om 13:27

Aanhoudingen in onderzoek naar fraude door mesthandelaar

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft 3 functionarissen van een Twents bedrijf dat meststoffen vervoert, verhandelt en verwerkt aangehouden. Het bedrijf uit de omgeving van Hengelo en de functionarissen worden er van verdacht te frauderen door het doen van valse laad- en losmeldingen en het manipuleren van mestmonsters. Hiermee zijn vermoedelijk tientallen boeren gefaciliteerd.

 • 18 Juni 2019 om 13:09
❌