[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
OuderNVWA - Nieuwsberichten

Onderzoek NVWA: maΓ―stelers leven regels vanggewas goed na

Maïstelers op zand- en lössgrond houden zich over het algemeen goed aan de regel dat er op deze gronden direct na de maïsoogst een zogenoemd 'vanggewas' geteeld moet worden. Dit blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waar met behulp van satellieten op het telen van het verplichte vanggewas is gecontroleerd.

 • 14 Juni 2019 om 11:30

4 aanhoudingen in onderzoek naar intermediair die fraude met mest zou faciliteren

De politie heeft donderdag 4 mannen aangehouden die werken voor een mestintermediair uit de omgeving van Zwolle. Ze zijn allen in verzekering gesteld. Het bedrijf en de 4 personen worden verdacht van het faciliteren van tientallen boeren bij mestfraude.

 • 14 Juni 2019 om 10:54

Kalfsvlees en varkensvlees zonder papieren naar China

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en haar Chinese collega-autoriteit GACC hebben afspraken gemaakt over het papierloos certificeren van kalfsvlees en varkensvlees. Dankzij de afspraken hoeven bedrijven bij zendingen kalfsvlees en varkensvlees naar China geen exportcertificaten op papier meer mee te sturen. Dat betekent dat de logistieke problemen voor het fysiek krijgen van en het tijdens het transport behouden van de papieren certificaten bij de zending verleden tijd zijn. Daarnaast is het nieuwe proces veel beter bestand tegen fraude en zullen de directe kosten beperkt afnemen.

 • 14 Juni 2019 om 10:12

Maatregelen varkenshouderij Boxtel beΓ«indigd

De varkenshouderij in Boxtel waar op 13 mei jongstleden actievoerders zijn binnen gevallen en de stal hebben betreden, kan weer dieren aan- of afvoeren. De varkens hebben geen ziekteverschijnselen en er zijn geen antistoffen tegen aangifteplichtige dierziekten in het bloed gevonden.

 • 5 Juni 2019 om 12:12

Wageningen Food Safety Research van start

Op 1 juni 2019 is Wageningen Food Safety Research (WFSR) van start gegaan. WFSR is het nieuwe instituut voor voedselveiligheid in Nederland. De nieuwe organisatie is een samenvoeging van RIKILT Wageningen University & Research en het Laboratorium voor Voeder- en Voedselveiligheid van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). WFSR is onderdeel van Wageningen University & Research.

 • 3 Juni 2019 om 17:27

NVWA wijzigt beleid Meloidogyne chitwoodi / Meloidogyne fallax (Mcf)

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft besloten om het beleid bij Meloidogyne chitwoodi (Mcf) te wijzigen. Het nieuwe beleid biedt perspectief aan telers binnen de aangewezen gebieden en is een stimulans voor initiatieven om Mcf te voorkomen en te bestrijden. Ook zorgt het voor behoud van de garantstelling onder het plantenpaspoort.

 • 24 Mei 2019 om 16:12

Boetes tot 50.000 euro en voorwaardelijke stillegging bedrijf geΓ«ist vanwege illegale handel in diergeneesmiddelen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in de rechtbank in Zwolle een boete van 50.000 euro, een half jaar voorwaardelijke gevangenisstraf en een voorwaardelijke stillegging van een eenmanszaak uit de gemeente Langedijk geëist. Het OM verwijt de eenmanszaak illegale handel in diergeneesmiddelen. Tegen 2 andere ondernemingen uit gemeente Twenterand en Enschede eist het OM boetes van 25.000 euro, waarvan 10.000 euro voorwaardelijk.

 • 20 Mei 2019 om 16:40

Onderzoek: Overheid en bedrijfsleven zorgen voor snellere importprocedures haven Rotterdam

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat samen met de bedrijven in de Rotterdamse haven maatregelen nemen om de verplichte importkeuring en de doorstroming van goederen sneller te laten verlopen. Bij een onderzoek in opdracht van de NVWA en Deltalinqs (de vereniging van bedrijven in het Haven-Industrieel Complex Rotterdam) zijn 6 verbetermogelijkheden voor importprocedures gedefinieerd. De overheid en de betrokken bedrijven gaan via Deltalinqs komend jaar samen met deze 6 aanbevelingen aan de slag.

 • 20 Mei 2019 om 10:15

OM eist voorwaardelijke gevangenisstraf en verbod op houden van dieren door boer

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in de rechtbank in Zwolle een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden geeist tegen een 65-jarige boer uit de gemeente Steenwijkerland. Het OM verwijt de boer het onthouden van nodige zorg aan zijn runderen. Als bijzondere voorwaarde eist het OM dat de boer de komende 10 jaar geen runderen meer zal houden en dat hij de NVWA daar op toe laat zien.

 • 3 Mei 2019 om 14:04

NVWA en bol.com pakken verkoop verboden artikelen samen aan

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en bol.com gaan structureel samenwerken om artikelen die niet voldoen aan de wet te weren van de digitale marktplaats van bol.com. De NVWA en bol.com hebben daarom werkafspraken gemaakt die op 1 mei 2019 in werking treden. Eerder dit jaar heeft de NVWA vergelijkbare afspraken gemaakt met marktplaats.nl.

 • 1 Mei 2019 om 10:10

Wijzigingen in de Fytorichtlijn (2000/29/EG) per 1 september 2019

Per 1 september 2019 worden er wijzigingen in de bijlagen I tot en met V van de Fytorichtlijn doorgevoerd. De fytorichtlijn beschrijft de beschermende maatregelen tegen het binnenbrengen en de verspreiding in de EU van voor planten en voor plantaardige producten schadelijke organismen. Deze wijzigingen zijn tot stand gekomen vanwege fytosanitaire risicobeoordelingen van bepaalde ziekten en plagen en de daarbij horende internationale handel.

 • 19 April 2019 om 11:36

Minister Schouten stopt implementatie en ontwikkeling ICT systeem INSPECT bij NVWA

De ontwikkeling en implementatie van het ICT systeem INSPECT van de NVWA is per direct stopgezet. Dat schrijft minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Met het besluit tot stopzetting volgt minister Schouten het advies op van Bureau ICT-toetsing (BIT), dat in opdracht van LNV onderzoek deed naar de voortgang van het programma. Uit het onderzoek blijkt dat de doelen van het programma niet worden gehaald, dat het veel meer geld gaat kosten en dat ook de deadline niet wordt gehaald.

 • 16 April 2019 om 14:28

Uitbreiding lijst met plantenpaspoortplichtige Xylella-waardplanten gepubliceerd

De Europese Commissie heeft wederom de lijst van plantenpaspoortplichtige Xylella-waardplanten uitgebreid. Dit naar aanleiding van besmettingen in gewassen waar de schadelijke bacterie nog niet eerder in was aangetroffen.

 • 16 April 2019 om 08:19

NVWA: Slechts 13% onderzochte handdesinfectiemiddelen voldoet aan wettelijke eisen

Slechts 6 van de 47 onderzochte handdesinfectiemiddelen voor de consumentenmarkt voldoen aan de wettelijke veiligheidseisen. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) die monsters onderzocht van supermarkten, drogisterijen en webwinkels. 60% is niet toegelaten door het College voor de Toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb). De werkzaamheid en veiligheid is dan niet getoetst. Daarnaast ontbreken verplichte waarschuwingen, voorzorgsmaatregelen en zijn gebruiksvoorschriften onjuist of ontbreken deze. Ook is de samenstelling niet altijd volgens de toelating.

 • 15 April 2019 om 11:22

OM vraagt rechter om veehouderij stil te leggen vanwege dierenwelzijn en hygiΓ«ne

Het Openbaar Ministerie heeft de rechtbank in Zwolle verzocht om een veehouderij uit de gemeente Steenwijkerland stil te leggen. Bij een controle door de NVWA bleek volgens het OM, dat op de boerderij meer dan 100 runderen en 80 schapen en lammeren werden gehouden onder erbarmelijke omstandigheden.

 • 11 April 2019 om 17:12

NVWA en Vewin: Pas op met gewasbeschermingsmiddelen in grondwaterbeschermingsgebieden

Telers mogen in grondwaterbeschermingsgebieden alleen die middelen gebruiken die daar volgens het etiket zijn toegestaan. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Vereniging van waterbedrijven in Nederland (Vewin) wijzen telers hier op omdat onderzoek heeft uitgewezen dat veel agrariërs zich in de praktijk hier onvoldoende bewust van zijn.

 • 11 April 2019 om 12:10

Jaarverslag dierproeven 2017: vooral meer dierproeven met zebravissen en muizen

In 2017 zijn in Nederland 530.568 dierproeven uitgevoerd. Dat zijn er 80.694 (17,9%) meer dan in 2016. Dat staat in het in het jaarverslag dierproeven 2017 van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het aantal dierproeven verschilt van jaar tot jaar. Het aantal dierproeven in 2017 is vergelijkbaar met het aantal in 2013 en 2015. Er zijn in 2017 vooral meer dierproeven gedaan met genetisch gemodificeerde zebravissen en muizen.

 • 5 April 2019 om 17:33

Gevangenisstraffen geΓ«ist tegen boeren in onderzoek naar stelselmatige fraude met mest in Friesland

"Nederland is te klein om alle dierlijke mest die hier geproduceerd wordt op een milieuverantwoorde en legale wijze te verwerken". Zo begon de officier van justitie vandaag haar requisitoir tegen een boer die bemiddelde bij mesthandel en 2 andere boerenbedrijven. Dit dossier laat een tipje van de grote frauderende mestbult zien die we in Nederland hebben. Uit onderzoek blijkt dat naar schatting tussen de 25 tot 40% van de mest illegaal wordt verhandeld of gedumpt.

 • 5 April 2019 om 16:54

Sector neemt maatregelen tegen nieuw tomatenvirus ToBRFV

Het samenwerkingsverband TuinbouwAlert heeft na het aantreffen van het Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV) eind vorig jaar bij Duitse telers een hygiëneprotocol opgesteld. Het virus is wereldwijd aangetroffen, waaronder in Duitsland, Italië, Jordanië, Israël, USA en Mexico. ToBRFV is géén EU quarantaineorganisme.

 • 4 April 2019 om 09:09

Illegale netten in haven Enkhuizen en illegale vis uit Vlissingen

Inspecteurs van de NVWA hebben op donderdag 28 maart 2019 in de Compagnieshaven in Enkhuizen 50 meter staand net in beslag genomen. In het net zaten ongeveer 50 grote blankvoorns, 1 snoek, 1 brasem en 1 dode aalscholver. De aalscholver is in het net verstrikt geraakt omdat de stroper geen afschriklint voor vogels bij het net had geplaatst.

 • 29 Maart 2019 om 16:23
❌