[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
OuderNVWA - Nieuwsberichten

Jaarverslag 2017: Veelheid vraagt om scherpe keuzes

Van afslankproducten tot aardappelmoeheid, van speelgoedtrampolines tot vogelgriep en van tijgermuggen tot e-sigaretten. Uit het jaarverslag van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt hoe omvangrijk het aantal aandachtsgebieden van de toezichthouder is. Deze veelheid aan onderwerpen, de grote hoeveelheid betrokken bedrijven en de beperkte hoeveelheid mensen en middelen vraagt om heldere keuzes van de toezichthouder. Dit doet de NVWA door steeds meer risicogericht en kennisgedreven te werken. Bijvoorbeeld door het opstellen van risicoanalyses, het slimmer inrichten van toezicht en het steeds meer openbaar maken van inspectieresultaten.

 • 22 Mei 2018 om 08:45

Veel niet-toegestane claims op producten voor afvaldieet

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft bij een onderzoek naar etiketten en websites van voedingsmiddelen die verkocht worden als onderdeel van een afvaldieet geconstateerd dat veel bedrijven niet-toegestane voedings- en gezondheidsclaims gebruikten. De NVWA heeft voor het onderzoek producten van 36 verschillende bedrijven geïnspecteerd. Bij slechts 2 bedrijven voldeden de etiketten van alle onderzochte producten helemaal aan de regels.

 • 14 Mei 2018 om 10:07

Verboden toevoeging sulfiet aangetroffen in gehakt

De NVWA heeft bij onderzoek geconstateerd dat een beperkt aantal vleesverwerkende bedrijven het additief sulfiet gebruikten om vlees een verse kleur te geven terwijl dit verboden is. De NVWA kwam het sulfietgebruik op het spoor tijdens een inspectie bij een producent van diepvriesgehakt.

 • 8 Mei 2018 om 15:16

NVWA geeft geblokkeerde bedrijven ontheffing voor kalveren geboren na 1 januari 2018

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geeft alle bedrijven die geblokkeerd zijn in het onderzoek naar onregelmatigheden bij het registreren van runderen in het Identificatie & Registratiesysteem (I&R) een ontheffing om kalveren die geboren zijn na 1 januari 2018 af te voeren van het bedrijf. De bedrijfsblokkade van de bedrijven blijft verder van kracht.

 • 4 Mei 2018 om 13:30

Mesthandelaar op heterdaad betrapt bij omkatten mest

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben op woensdag 25 april in samenwerking met het Functioneel Parket (FP) een mesttransporteur uit Oost-Nederland op heterdaad betrapt bij het omkatten van mest. Dat gebeurde vermoedelijk door 'fictieve' los- en laadmeldingen te doen op een locatie waar geregeld mest wordt gescheiden en hierbij valse documenten op te maken.

 • 26 April 2018 om 14:18

Vondst Ralstonia solanacearum in roos

Bij een snijrozenbedrijf is begin april 2018 de bacterie Ralstonia solanacearum geconstateerd. Ralstonia solanacearum tast een groot aantal verschillende gewassen aan zoals tomaat, paprika, aubergine, anthurium, gerbera, curcuma, geranium en roos. Planten die besmet zijn met dit quarantaineorganisme moeten volgens de Fytorichtlijn 2000/29/EG worden vernietigd.

 • 26 April 2018 om 13:22

Neem geen (zwerf)dieren vanuit vakantielanden mee naar Nederland

Met het oog op de komende vakantieperiode, raadt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit dringend af om (zwerf)dieren vanaf vakantieadressen mee te nemen. Deze dieren lopen het risico hondsdol te zijn. Met alle begrip voor de soms vreselijke omstandigheden waaronder dieren gevonden worden, kunnen deze toch niet zomaar meegenomen worden. Hondsdolheid is een ziekte die betrekkelijk makkelijk van dier op mens overgedragen kan worden en is, als deze niet binnen 48 uur behandeld wordt ook voor mensen dodelijk.

 • 25 April 2018 om 15:46

NVWA: Steeds meer cafΓ©s rookvrij

Het rookverbod in de horeca wordt steeds beter nageleefd. Uit onderzoek van onderzoeksbureau Intraval in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onder 400 cafés en discotheken, blijkt dat ruim 90% van deze bedrijven rookvrij is. Roken in de horeca is verboden omdat alle bezoekers en werknemers recht hebben op een rookvrije omgeving.

 • 23 April 2018 om 16:14

Eis: mesttransporteur moet in totaal €130.000 betalen voor omkatten afvalstromen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag een geldboete van €40.000 geëist tegen een transporteur uit de gemeente Sint Anthonis vanwege fraude met afvalstoffen die in co-vergisters gingen. Het OM eist daarnaast dat de transporteur het door hem hiermee verdiende crimineel vermogen van €90.000 betaalt aan de Staat. Tegen de directeur eiste het OM daarnaast een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden.

 • 19 April 2018 om 13:07

Aanhouding verricht inzake gestolen potten chocopasta en Lotus Speculoos

De Inlichtingen- en Opsporingsdienst (IOD) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft zondag 15 april samen met de politie een aanhouding verricht in verband met op Facebook aangeboden, gestolen potten chocopasta en Speculoos. De potten waren bestemd voor vernietiging maar zijn gestolen. Ook is een deel van de gestolen partij aangetroffen.

 • 15 April 2018 om 20:15

Landelijke ophokplicht vogelgriep op 13 april ingetrokken

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit trekt met ingang van vrijdag 13 april de landelijke maatregelen tegen de verspreiding van vogelgriep, zoals de ophok- en afschermplicht in. Het risico op vogelgriepbesmetting door wilde watervogels is dusdanig afgenomen dat de maatregelen niet langer noodzakelijk zijn. De ophokplicht is ruim 3 maanden van kracht geweest.

 • 12 April 2018 om 17:26

Aantal schadelijke organismen bij importinspecties nagenoeg gelijk

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft bij importinspecties van plantaardige producten in 2017 bijna net zo veel schadelijke organismen aangetroffen als het jaar ervoor. Dat blijkt uit het rapport 'Fytosanitaire signaleringen' waarmee de NVWA jaarlijks een beeld geeft van de plantgezondheid in Nederland.

 • 12 April 2018 om 14:00

Staatssecretaris Blokhuis: Zorgvuldige overgangstermijn voor sluiten rookruimtes horeca

Op 13 februari heeft het Gerechtshof Den Haag geoordeeld dat de uitzondering op het rookverbod voor rookruimtes in horeca-gelegenheden in strijd is met artikel 8 van het WHO-Kaderverdrag tabaksontmoediging. Op grond van dit arrest zouden rookruimtes in de horeca per direct moeten worden gesloten. Hoewel staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) de intentie heeft om rookruimtes af te schaffen, gaat hij hiertegen in cassatie. Dat maakt dat rookruimtes niet per direct gesloten hoeven te worden.

 • 10 April 2018 om 10:48

Gevangenisstraf voor smokkelaar van neushoornhoorns

De rechtbank Amsterdam heeft een 30-jarige man met de Chinese nationaliteit veroordeeld tot 12 maanden gevangenisstraf voor de smokkel van neushoornhoorns en vervalste visa. Inspecteurs van het team Natuur van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben de man in december 2017 aangehouden en de 5 neushoornhoorns en 4 andere objecten die hij bij zich had in beslag genomen.

 • 6 April 2018 om 14:33

Eis: €90.000 boete voor bedrijf uit Yerseke voor fraude met mosselen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in de rechtbank in Middelburg een boete van 90.000 euro geëist tegen een mosselbedrijf uit Yerseke. Tegen de 2 directeuren eiste het OM een werkstraf van 175 uur. Het bedrijf zette op de verpakking dat het om mosselen ging met een keurmerk, terwijl uit onderzoek blijkt dat demosselen in de verpakking geen keurmerk hadden. Daarnaast zou het bedrijf een recall van mosselen hebben gedwarsboomd. Dat gebeurde nadat mensen ziek waren geworden.

 • 29 Maart 2018 om 14:49

NVWA: integrale aanpak nodig om risico’s pluimveevleesketen beter te beheersen

De regels voor dierenwelzijn en voedselveiligheid worden nog onvoldoende nageleefd in de pluimveevleesketen. Dat blijkt uit de Integrale risicoanalyse pluimveevleesketen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Toezicht alleen kan dit niet verhelpen. Ondernemers zijn primair verantwoordelijk. Om de risico’s voor mensen en dieren verder te beperken is een integrale aanpak van ketenpartijen, beleidsmakers en de NVWA nodig. De NVWA pleit daarbij voor een stevige private ketenborging en blijft gericht handhaven.

 • 28 Maart 2018 om 20:10

Ophokplicht deels ingetrokken

Vanaf aanstaande vrijdag 30 maart wordt - als de vogelgriepsituatie in Nederland niet wijzigt - de afscherm- en ophokplicht in 6 van de 20 regio's in Nederland ingetrokken. Dat heeft minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vandaag aan de pluimveesector meegedeeld. Voor de overige regio’s blijft de afscherm- en ophokplicht onverkort van kracht.

 • 27 Maart 2018 om 14:56

Ossenstaarten van Belgisch vleesbedrijf geleverd aan nog 16 bedrijven in Nederland

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de lijst met bedrijven die ossenstaarten van het Belgische vleesbedrijf VEVIBA hebben doorverkocht aan consumenten aangevuld met nog 16 bedrijven. Op 16 maart 2018 publiceerde de NVWA al een lijst met 19 bedrijven die ossenstaarten van het Belgische vleesbedrijf aan consumenten hebben verkocht. Die lijst is aangevuld naar aanleiding van meldingen van leveranciers en distributeurs.

 • 21 Maart 2018 om 11:58

Publiekswaarschuwingen voor ossenstaarten van Belgisch vleesbedrijf

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft 19 Nederlandse bedrijven opgedragen consumenten te waarschuwen om ossenstaarten die afkomstig zijn van het Belgische vleesbedrijf VEVIBA niet te consumeren. Het gaat om ossenstaarten die door het Belgische vleesbedrijf in de handel zijn gebracht zonder dat het vlees door een dierenarts is goedgekeurd voor menselijke consumptie.

 • 16 Maart 2018 om 19:12

Beëindiging Vinçotte Nederland als keuringsinstelling attractie- en speeltoestellen

In een persbericht liet Vinçotte Nederland weten dat TÜV Nederland op 1 februari 2018 alle inspectieactiviteiten voor attractie- en speeltoestellen heeft overgenomen. Deze beëindiging was toen nog niet gemeld aan het ministerie van VWS, dat destijds de aanwijzing verstrekte voor de keuring van attractie- en speeltoestellen. VWS trekt de aanwijzing van Vincotte Nederland als aangewezen keuringsinstantie (AKI) in per 2 mei 2018.

 • 16 Maart 2018 om 08:55
❌