[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Vandaag β€” 17 Januari 2018Metronieuws Lifestyle

'7000 kilometer reizen voor de perfecte foto'

Door Lisa Vermeij

De gezichten achter de bekende fotofenomenen ‘Humans of Amsterdam’ (Debra Barraud) en @fetching_tigerss (Annegien Schilling) hebben hun krachten gebundeld en het indrukwekkende ‘The Dream Diaries’ opgezet.

Voor dit project hebben ze in totaal zo’n 7000 km afgereisd, door Europa om kinderen te fotograferen die gevlucht zijn. De creatieve storytellers hebben de kinderen gevraagd naar hun dromen en verhalen en deze gevisualiseerd door middel van een beeld.

„Sinds 2015 zijn er veel vluchtelingen naar Europa gekomen en het gaat er niet alleen om dat we deze mensen een onderdak aanbieden, we moeten ze ook een toekomst geven,” zegt Debra Barraud, initiatiefneemster van het project aan Metro. Volgens Debra is het heel belangrijk dat de mensen die naar Europa zijn gevlucht een kans krijgen om hun leven op te bouwen. Hoe? „Kinderen zijn de stem van de toekomst. Zij hebben dromen, wensen en hoop. Als je het kan dromen, dan kan je het waarmaken, dat is de boodschap van dit project.” 

Eigen verhaal

Met The Dream Diaries willen Debra en Annegien kinderen de mogelijkheid geven om hun eigen verhaal te schrijven. „Ieder kind moet dit kunnen, ongeacht of je een slechte start hebt gehad of niet.” Het doel van het project is niet om te laten zien hoe zielig de kinderen zijn. „We willen juist laten zien hoe krachtig ze zijn. De kinderen zijn zelf de pen van hun toekomst, zij kunnen zelf creëren en schrijven wat ze willen.”

Facebook-event

De jonge fotografen hebben samen met videomaker Kris Pouw en producer Benjamin Heertjes vijf steden (Wenen, Brussel, Geneve, Amsterdam en Berlijn) bezocht voor hun project, dat tevens een samenwerking is met UNHCR (UN refugee Agency). Debra leerde Annegien kennen tijdens een event van Facebook en er was gelijk een creatieve klik tussen de twee. 

„De reizen waren heel spannend. Ik was hoofdverantwoordelijk voor alles, maar het was vooral heel belangrijk dat er een klik was met de kinderen.”

Debra legt uit dat je niet zomaar bij een familie kunt binnen stappen en even een foto kunt maken. „Het is heel intiem als je ineens bij een familie thuis bent. We wilden de kinderen vertrouwen geven. Je kan een kind niet zomaar vragen om over een oorlogsherinnering te praten. Vaak gingen we eerst iets leuks doen, zodat we een band kregen met de kids.” 

Film

Naast een prachtige fotoserie die is te zien op de social media kanalen van de creatievelingen is er ook een film gemaakt. „We hebben bewust geen script gemaakt, omdat we geen enkel kind woorden in de mond wilden leggen.” 

Een van de mooiste verhalen die Debra is bijgebleven is het verhaal van Hanna, een Syrisch meisje. Ze is samen met haar oom en oma naar Duitsland gekomen, maar haar tweelingbroertje en ouders zitten nog in Damascus. Haar grootste wens is om haar ouders en broertje naar Duitsland te krijgen.

„Hannah kan heel slecht tegen de hele situatie, maar blijft hoop houden. Ze is kwetsbaar maar ook zo sterk als een leeuw. Op de foto zie je dat ze op gelijke hoogte loopt met de leeuw. We laten zien; Hannah is sterk genoeg om de situatie te handelen.”

Zowel Annegien als Debra publiceren de werken op hun social media kanalen waarop ze bij elkaar 1,5 miljoen volgers hebben. Ook is het project al gescout en ingezonden voor de Zilveren Camera Award.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Ayutthaya in een dag: dit mag je niet missen

Door Maartje Hensen

De voormalige hoofdstad van het Thaise rijk Siam, is vandaag de dag een ruïnestad. 400 jaar lang was het een glansrijk imperium, maar toen de Birmezen het land binnenvielen in 1767 was het afgelopen. Ze plunderden en vernielden de stad en van de honderden tempels en paleizen bleven enkel resten over.

 

Gelukkig zijn de ruïnes onderhouden om als reiziger te kunnen bewonderen. Het leukst is om een fiets te huren (lekker Hollands) en het UNESCO Werelderfgoed te verkennen. Bekijk lange rijen Boeddhabeelden, een Boeddhahoofd in een boom, oude tempelmuren, ingegraveerde hoge torens of de vele stoepa’s die nog over zijn.

Maar wat zijn de hoogtepunten van deze stad? Er zijn tientallen tempels te vinden, welke richting je ook op gaat. Wij zochten voor je uit welke de moeite waard zijn en zijn makkelijk te bezoeken op een dag! Dit is onze top zes:

Wat Phra Mahathat

De allerbekendste tempel van Ayutthaya – ook wel het klooster van de grote relikwie – maar niet door de tempel zelf. Er bevindt zich een prachtig boeddhahoofd in een net zo mooie bodhiboom. Het is wel een beetje een ‘mona lisa’, het is figuurlijk groots, maar in het echt valt de grootte een beetje tegen.

Wat Lokayasutharam

Hier ligt een enorme liggende Boeddha, Phra Buddha Sai Yat, van wel 40 meter lang en 8 meter hoog. Meestal omwikkeld in een oranje gewaad, met het gezicht richting het westen en tenen die allemaal even lang zijn!

Wat Yai Chai Mongkhon

Het “grootse klooster van de gunstige overwinning” bevindt zich zuidoostelijk van de stad Ayutthaya. De monniken die deze tempel bewoonde waren verorderd en getraind in het voormalige Ceylon (Sri Lanka) en hield zich voornamelijk bezig met meditatie. De tempel is tegenwoordig voornamelijk bekend door de rij boeddhabeelden, waarin as is verwerkt van overledenen.

Wat Phra Si Sanphet

Dit was de allerheiligste tempel binnen het terrein van het koninklijk paleis van Ayutthaya. Het was de mooiste tempel van de stad en werd uitsluitend bewoond door koninklijke familie, er woonde geen monniken. De tempel diende ook als model voor Wat Phra Kaeo in Bangkok. De drie stoepa’s die er te bezichtigen zijn, zijn compleet gerestaureerd; de tempel was in de fik gezet en totaal vernield.

Wat Chaiwatthanaram

Ten westen van de stad is deze tempel te vinden. Het ligt aan een rivier en het mooiste overzicht van de tempel is vanaf de overkant! De tempel is geheel symmetrisch gebouwd en is het mooiste tijdens zonsopkomst of –ondergang. In Nederland is deze tempel bekender geworden in 2007, door een uitzending van Wie is de Mol?

Wat Phu Khao Thong

Het “klooster van de gouden berg” bevindt zich twee kilometer noordwest van de stad. Het is een prachtige (onlangs opnieuw geverfde) hagelwitte stoepa gebouwd in 1395 in opdracht van koning Ramesuan. Dit was onze favoriet, helemaal omdat er bijna niemand was!

Over de Reismeisjes

Als jonge - net afgestudeerde - twintiger weet je het: het is nu of nooit. Mijn vriendin en ik besloten voor 'nu' te kiezen, zeiden ons werk en appartement op en verkochten onze spullen. Klaar om op wereldreis te gaan en ook zulke jaloersmakende #travelcouple Instagramfoto's te maken. We kiezen alleen niet voor de makkelijkste weg: we beginnen onze reis namelijk in Rusland en trekken dan verder via China, Japan, Korea en zuidoost Azië! In mijn blogs voor Metro schrijf ik over onze avonturen en de beste plekken om te bezoeken. Ben je benieuwd naar meer, neem vooral een kijkje op onze website onceuponajrny.com.

 


Zo maak je vet & snel voedsel voor na de vrijmibo

Door Leonie ter Veld

Jaja, je kent het wel. Het is vrijdagmiddag, je telt al sinds 3 uur ’s middags af tot de vrijdagmiddagborrel en om half 5 is het zo ver. Met een licht knorrende maag begin je aan je eerste biertje en om een uur of 8 haak je af. Het is doorgaan (en eindigen in de lampen van de lokale foute kroeg) of stoppen omdat je honger hebt. Dat laatste is bij mij vaak het geval. Heus, er is op de #vrijmibo vaak wel wat te eten, maar het gevecht om die ene bitterbal per persoon, verloor je helaas dit keer. Tijd voor vet en snel vrijmibo voedsel! In dit artikel geef ik je vijf vette maaltijden die je snel klaarmaakt als je in enigszins beschonken toestand thuiskomt (met een knorrende maag).

 

Nacho’s uit de oven
Makkelijk, snel en eventueel nog best voedzaam: maak nacho’s uit de oven. Je vult een ovenschaal met een zak nacho’s en strooit hier lekker veel kaas overheen. Om de maaltijd vullender en voedzamer te maken kun je er nog een blikje bonen of een zak bonenschotel doorheen doen. Even in de oven totdat de kaas gesmolten is en in de tussentijd een avocado prakken en mengen met wat zure room. Eindresultaat? Een heerlijke nachoschotel met zelfgemaakte guacamole. Vet simpel en vet lekker.

Pasta pesto is altijd het antwoord
Lekker veel koolhydraten en lekker ongezond: pasta pesto, alles waar je zin in hebt na een borrel. Kook wat pasta gaar en giet het af, roer er een potje pesto doorheen en klaar is je maaltijd. Het liefst een potje zelfgemaakte pesto; door basilicum, pijnboompitten, parmezaanse kaas en olijfolie met elkaar fijn te staafmixeren en in een potje in de koelkast te bewaren (max 3 weken), heb je altijd lekkere pesto in huis. Simpel, veel, machtig, kazig en lekker.

De Beste Uitvinding Sinds De Vrijdagmiddagborrel: de airfryer
Mijn minivriezer is te klein om er een brood in te bewaren, maar voor frituursnacks heb ik altijd plek. Ik heb alleen geen frituurpan (en dat is bovendien te gevaarlijk met dat loeihete vet en jouw beschonken toestand), maar ben wel een gezegend mens met mijn airfryer. Stinkt niet, maakt je snacks (en friet) gewoon knapperig én bereidt je maaltje binnen no time. Dit is geen reclame voor de airfryer (hoewel: eigenlijk wel, maar puur vanuit liefde), maar mijn hemel: wat komt mijn frikandelletje, kipkorn of zoete aardappelfriet lekker uit dit ding. Binnen tien minuten. Love it!

Broodjes kipschnitzel
Persoonlijk vind ik dat de krokante kipschnitzel te weinig liefde krijgt, terwijl dit de perfecte snelle hap is. Wist je namelijk dat je zo’n stukkie vlees heel makkelijk in de oven gaar en knapperig kunt maken? Serveer ‘m vervolgens op een wit bolletje met een blaadje ijsbergsla, wat komkommer en sweet chili saus en je hebt een topmaal. Overigens is de vegetarische kipschnitzel ook écht heel erg lekker.

En last but not least (en eigenlijk de beste optie): TOSTITIJD!
Het allermakkelijkste en allerlekkerste voedsel voor tijdens of na een vrijdagmiddagborrel vind ik toch wel de tosti. De klassieker met ham, kaas en ketchup of een exotischere variant met random ingrediënten die je in huis hebt. Wat dacht je van een tosti met vier kazen, een tosti met kruidenboter, kaas en kipfilet of een tosti met roomkaas, ananas en spek? Allemaal recepten uit mijn boek TOFFE TOSTI’S! Check die voor meer lekkere tosti-recepten.

Zo. Dat waren vijf maaltjes die je prima kunt eten na een borrel. Is het al vrijdag? ;-)


Gisteren β€” 16 Januari 2018Metronieuws Lifestyle

Recept: Gevulde beignets

Door Dagblad Metro

Gevulde beignets

Wat is het?

Gerezen gezoet deeg op basis van desem, gevormd tot bolletjes. De bolletjes worden gefrituurd, in een mengsel van suiker en kaneel gerold en gevuld met frambozencompote.

Kenmerken

Gewicht: 100 gram

Grootte: 10 centimeter doorsnee

Kruim: zeer compact en zacht

Bereidingstijd

Voorbereiding: 1 uur

Rijstijd: 5 uur

Baktijd: 20 minuten

Benodigd materiaal

Keukenmachine met deeghaak

Deegsnijder

Spuitzak

Spuitmond van 6 millimeter

Vullingsvarianten

Appelcompote

Banketbakkersroom

Chocoladepasta

Lastige puntjes

Het frituren: houd de temperatuur van de olie in de gaten.

Het vullen.

Dit moet je leren

Kneden

Tot een bol vormen

Tip

Het deeg is voldoende gerezen als het na een beetje druk meteen terugspringt.

Het is klaar

Wanneer de beignets mooi goudbruin zijn.

Bewaren

2 dagen op kamertemperatuur.

Hoe komt de lichtere streep om de beignet heen?

De beignets drijven aan het oppervlak. Ze moeten gekeerd worden om aan twee kanten gaar te worden. De witte streep is de oliespiegel.

Voor 12 beignets

Gerezen deeg

 • 125 gram tarwebloem T65
 • 50 gram eigeel
 • 35 gram suiker
 • 30 gram verse bakkersgist
 • 35 gram boter
 • 20 milliliter melk
 • 6 gram zout

Desem

 • 140 gram meel
 • 3 gram verse bakkersgist
 • 90 milliliter water

Frituur

1 lepel koolzaadolie

Frambozencompote (300 gram)

250 gram frambozen

120 gram suiker

3 gram pectine

Afwerking

100 gram suiker

10 gram kaneel

Bereiding

 1. Maak de desem: meng het meel, de verkruimelde gist en het water. Laat 1,5 uur rusten op 24 °C. Kneed in de keukenmachine alle ingrediënten van het deeg (behalve de boter) en de desem gedurende 6 à 8 minuten op stand 1, en daarna 6 à 8 minuten op stand 2. Voeg de in dobbelsteentjes gesneden boter toe en kneed op hoge snelheid tot alles opgenomen is.
 2. Dek het deeg wanneer het loslaat van de wand van de kom af met plasticfolie en zet het in de koelkast tot het helemaal gekoeld is (3 uur).
 3. Vorm het deeg tot 12 bolletjes van 40 gram en leg ze op een rijkelijk met meel bestoven theedoek.
 4. Bedek met een andere theedoek en laat 1,5 à 2 uur rijzen op een warme plaats (25- 28 °C): het deeg moet in volume verdubbelen.
 5. Verhit de olie tot 140-150 °C. Leg de beignets in de hete olie en frituur ze 30 seconden aan elke kant. Haal ze met een schuimspaan uit de olie en leg ze op een vel keukenpapier.
 6. Rol ze als ze afgekoeld zijn door het mengsel van suiker en kaneel.
 7. Maak de frambozencompote. Laat afkoelen, doe de compote daarna in de spuitzak met de spuitmond. Maak een gat in de zijkant van de beignets en vul ze met de frambozencompote.

Frambozencompote

Meng 10 gram suiker en 1,5 gram pectine. Doe 125 gram frambozen met 50 gram suiker in een pan en verwarm zacht tot er sap ontstaat. Meng het suiker-pectinemengsel. Klop het door en laat een paar minuten sudderen onder regelmatig kloppen. Doe in een kom en laat afkoelen.

Uit: Kookschool Brood en Banket - Rudolphe Landemaine


Last van slechte nachtrust? Eet dan wat extra kaas!

Door Rosan de Vos

Lig je 's avonds als je in je bed ligt urenlang wakker? En heb je de volgend dag juist extreem veel moeite met het opstaan? Eet dan, om voortaan weer als een roosje te slapen, de volgende snacks. 

Kaas

Alle kaasliefhebbers opgelet: neem voortaan eens een stukje extra. Er zit namelijk een aardige hoeveelheid calcium in een blokje kaas. Calcium helpt het lichaam namelijk bij de opname van tryptofaan. Tryptofaan is weer belangrijk voor de aanmaak van de stof serotine, die zorgt voor de aanmaak van het hormoon melatonine. Deze stof helpt bij je natuurlijke dag- en nachtritme. 

En ook ... 

Maar niet alleen kaas, ook bananen (tryptofaan), bladgroentes (calcium en magnesium) en tonijn (vitamine B6) zorgen voor een betere nachtrust, aldus het AD

Wat mogen we dan niet eten?

Misschien moeten we je flink teleurstellen. De stoffen theobromine en cafeïne in cacao zorgen voor een verhoogde alertheid, dus dat stukje chocolade kun je beter links laten liggen als je wel wat slaapuurtjes kunt gebruiken. 

En houd je wel van een borreltje? Dat kan je prima drinken voordat je onder de wol kruipt; het heeft niet voor niets de term 'slaapmuts' gekregen. Maar je moet natuurlijk niet overdrijven, een teveel aan alcohol jaagt je bloedsuikerspiegel op, waardoor je juist wakker ligt. 

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Onderzoek naar effecten van energiedrankjes

Door Dagblad Metro en ANP

Energiedrankjes zijn zo schadelijk, dat kinderartsen een verbod willen. Daarom komt er komt een onderzoek. Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) liet maandagavond weten dat dit onderzoek speciaal focust op de gezondheidseffecten van de combinatie van cafeïne en suiker op kinderen en jongeren. Hij wil weten hoe andere landen daarmee omgaan. „En hoe wij daar zelf het best mee om kunnen gaan'', aldus Blokhuis. Mogelijk dat het RIVM en/of de Gezondheidsraad het onderzoek moeten gaan uitvoeren.

Een verbod?

Het drinken van energiedrankje bij jongeren zou leiden tot klachten als rusteloosheid, moeheid, slaapproblemen en hartritmestoornissen. De Leeuwardense kinderarts Brita de Jong-Van Kempen zegt dat artsen zich er steeds meer van bewust zijn dat medische klachten van jongeren veroorzaakt kunnen zijn door energiedrankjes. „Zelf informeer ik vaker bij een patiënt of hij of zij energiedrankjes heeft gedronken, ook om onnodige medicalisering te voorkomen."

Blokhuis ziet niets in een verbod. „Er zijn meer producten die je voor je gezondheid beter niet of met mate kan consumeren. Verbieden is dan niet dé oplossing.'' Het is volgens hem aan de ouders om dit aan hun kinderen duidelijk te maken. Hij denkt ook dat scholen hierin een belangrijke rol kunnen spelen. Volgens kinderarts De Jong-Van Kempen verwijderen steeds meer scholen pepdrankjes uit drankautomaten op school, omdat ze merken dat het drinken ervan bij scholieren leidt tot concentratieverlies. Het Voedingscentrum adviseert kinderen onder de dertien jaar om geen energiedrankjes te drinken en jongeren boven die leeftijd slechts één blikje per dag.

Ouders

De Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) zegt dat verstandig omgaan met eten, drinken en dus ook energiedrankjes vooral een taak is van de ouders. Niettemin doen scholen al veel om gezond leven te promoten en draaien ze vaak volop mee in bepaalde programma's als Gezonde School en Alles is Gezondheid.

Vooral basisscholen kunnen met medezeggenschapsraden en oudercommissies afspraken maken over wat er mee naar school mag, aldus AVS-voorzitter Petra van Haren. Zo zijn er scholen waar is afgesproken dat er alleen water mag worden gedronken op school.

Energiedrankjes leiden op basisscholen ook niet echt vaak tot discussie. „Het is eigenlijk not done, zoals met koffie, dat geef je zulke jonge kinderen eigenlijk ook niet." Op middelbare scholen wordt het lastiger om de regie te voeren. Ouders van middelbare scholieren staan volgens de AVS meer op afstand van de school.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


OuderMetronieuws Lifestyle

Recept: Lamscurry

Door Dagblad Metro

Lamscurry

 • 500 gram lamslappen
 • 100 gram boter
 • 1 grote ui en 2 tenen knoflook, fijngesneden
 • ½ theelepel fijngesneden verse gemberwortel
 • 2 vleestomaten, ontveld en in plakken
 • 2 theelepels koenjit, tijm, laurierblad
 • Peper, zout
 • 1 theelepel verse fijngesneden sereh, eventueel 1 eetlepel citroensap
 • 2 eetlepels Bulgaarse yoghurt

Snijd het lamsvlees in blokjes en peper en zout ze. Smelt de boter in een braadpan en bak het vlees rondom bruin. Laat ui, knoflook en gember even meekleuren. Voeg de plakken tomaat, de kruiden, sereh, yoghurt en zoveel warme bouillon toe dat het vlees net is bedekt. Laat de curry circa 50 minuten zachtjes stoven met het deksel bijna dicht op de pan. Schep van tijd tot tijd om.

Tip:
Haal het vlees eens bij een Turkse slager, geitenvlees mag ook. U kunt op dezelfde manier een curry maken van varkensvlees of kip.  De stooftijden worden dan iets korter.

Uit: Ode aan Joop Braakhekke - Het beste van Kookschrift van een Kookgek


Droomjob-alert: professioneel kipnuggettester

Door Rosan de Vos

Zit jij carrièrewise enorm in een sleur? Ben je die baan helemaal zat? Is het tijd voor nieuwe dingen? Lees dan snel verder: de Britse supermarkt B&M heeft namelijk een vacature om van te smullen: professioneel kipnugget tester.

Deze vacature staat uit omdat het bedrijf de diepvriesproducten wil uitbreiden. Maar dan wil de supermarkt wel met zekerheid weten dat de allerbeste nuggets in het vriesvak liggen. Je moet er wel voor naar het Engelse graafschap Merseyside, maar hé: alles voor die droombaan. 

Fijnproever

De baan is verder heel simpel: het enige wat je moet doen is proeven en vervolgens feedback geven aan je baas. Klinkt dat niet fantastisch? Toch zijn er wel een paar (vreemde) eisen waar je aan moet voldoen om deze baan te kunnen bemachtigen: 

 • Je moet een portie van 20 kipnuggets van de McDonald's helemaal zelf willen en kunnen opeten
 • Als er iemand op kantoor zegt 'Er is taart!', moet jij als eerste komen opdagen
 • Als je met een bord in je hand zou vallen, zou je éérst het eten redden, dan pas jezelf
 • Je moet het type zijn dat naar een event wil gaan, enkel omdat er gratis eten te verkrijgen is

Kleine sidenote

In je motivatie moet je vermelden waarom jij deze kans verdient en daarbij je relevante ervaringen vermelden. Dus moeten jouw vrienden altijd minutenlang nadenken bij de McDonald's en weet jij altijd meteen wat je wil eten? Bekijk de vacature dan hier

Er is wel een kleine sidenote: het verdient amper. Wil je echt carrière maken? Dan is het misschien slim om toch ergens anders te gaan werken. Deze functie is namelijk slechts tijdelijk én de beloning karig: maandelijks krijg je een voucher van 33 euro om eten te kopen in deze winkel. 

Maar je kunt wel stellen dat jij dé kipnuggets fijnproever bent, daar is natuurlijk heel wat voor te zeggen. 

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Foodblogger Claartje: Thee is de nieuwe koffie!

Door Ingelise de Vries

Waar koffie in alle soorten en maten de standaard is, is thee nog flink ondergewaardeerd. Althans: dat vindt foodblogger en ondernemer Claartje Schröder. Maar thee uit zakjes vindt ze ook maar niks. Sterker nog: écht goede thee is lastig te krijgen. Daarom importeert ze het sinds kort zelf.

„Omdat thee echt lekker is!”, antwoord Schröder op de vraag waarom ze thee is gaan importeren. Naast dat ze “een echte theeleut” is, wilde ze ook graag ondernemen. Dat doet ze inmiddels met TEAmwork Tea. „Voor mij is het belangrijk dat een product echt goed is. Zowel het product als de impact op de wereld. „Het moest biologisch en fairtrade, de hele wereld moet er beter van worden. Toen dacht ik: goh, dat kan met thee.” 

Lange reis

Dus reist ze af naar de andere kant van de wereld om te beginnen. „De thee komt uit Sri Lanka, een derde wereldland. De fabriek stelt daar in overleg met mij smaken samen. Ze hebben me geholpen met de hoeveelheden, zodat het ook nog echt te drinken is. Het zijn geen smaken die nooit zijn gemaakt, net als dat iedereen caramel en zeezout door chocola doet. Maar de precieze verhoudingen en het idee erachter zijn wel van mij.”

Hippe koffietentjes

Thee, is dat niet een beetje suf? We struikelen immers over de hippe koffiemakers, koffietrucks en natuurlijk koffietentjes. „Koffie heeft een status, we willen precies weten waar het vandaan komt. Is het met de hand geoogst, hoe is het gebrand, welke temperatuur had het water, wat is de maalgraad, het is bijna een religie”, zegt Schröder daarover. „Bij thee is dat veel minder. Maar juist met thee zegt het basisproduct veel meer over de kwaliteit. Kwaliteitsthee is er niet veel.” Het bestaat wel als je er naar op zoek gaat, vult ze aan. Sterker nog: „Er zijn bijvoorbeeld sterrenrestaurants met theesommeliers: ze serveren bepaalde thee bij specifieke gerechten in plaats van wijn. Dat zouden veel meer mensen moeten proeven.”

Sommeliers

Theesommeliers, dat klinkt alsof thee nog ingewikkelder is dan alle koffierituelen. Gelukkig valt het mee, zolang het basisproduct maar goed is. „Goede thee zetten hoeft niet ingewikkeld te zijn, zeker niet als het basisproduct goed is. Het is belangrijk dat de thee de ruimte heeft om rond te wervelen. De blaadjes vouwen zich open. Dat kan in een ei, zakje of een theezeefje, zodat ze goed kunnen opwellen. Dat de blaadjes de ruimte hebben, is het belangrijkst.”

Nieuwe koffie

„Wat mij betreft wel!”, antwoord Schröder op de vraag of thee de nieuwe koffie is. Op koffie raak je op een gegeven moment uitgekeken. In thee heb je veel meer smaakvariaties, het is diverser. Het is niet voor niets dat sterrenrestaurants wel maaltijden met thee serveren en niet met koffie.”


Op deze manier bezoek je 36 landen in twee jaar tijd

Door Imre Himmelbauer

Voor sommige mensen is het een droom om veel te reizen. Maar Jelmer de Boer heeft er een ware sport van gemaakt. In zijn boek Thuisblijven is duurder vertelt hij hoe hij de afgelopen twee jaar 36 landen heeft bezocht - zonder daar een vermogen voor uit te geven.

Het boek van De Boer heeft sowieso al een opvallende naam. Met vliegtickets, accommodatiekosten en overige kosten kan een vakantie namelijk al snel een duur geintje worden. Volgens de 'vliegtickethunter' himself kan het echter best wel waar zijn: „Ik was laatst een tijd op Bali. Daar gaf ik echt geen reet uit. Nederland is gewoon best duur."

Gouden tip

Toch is De Boer ook in de laatste twee jaar geen gouden tip tegengekomen om vliegtickets voor absolute bodemprijzen te bemachtigen. „Je moet eerst een hoop leren, en dat dan toepassen", vertelt hij aan RTL Nieuws.

Een voorbeeld is: ken de wereld. Letterlijk. Topografische kennis is volgens De Boer een must om goedkoop te kunnen vliegen. Veel mensen zouden via Qatar naar Tokio vliegen, maar veel logischer is om via de Zweedse hoofdstad Stockholm te gaan. Dat is op een globe makkelijk te zien.

Het allerbelangrijkste is echter misschien wel om flexibel te zijn, zo bepleit De Boer. „Ik moet 19 mei naar Málaga voor een bruiloft. De plek en de datum staat vast. Ik kan wel een dag eerder gaan en een dag later terug, maar de kans op een goedkoop ticket te vinden is dan klein."


Recept: Vega bolognese

Door Dagblad Metro

Vega bolognese

 

Door in plaats van gehakt linzen te gebruiken, krijg je behalve koper ook eiwitten en een hoop extra vezels binnen – maar je hebt een minder vette saus dan de standaard bolognese!

Voor 6 personen: 1 uur en 15 minuten

 • 20 gram gedroogd eekhoorntjesbrood
 • 2 grote rode uien
 • 2 tenen knoflook
 • 2 wortels
 • 2 stengels bleekselderij
 • 2 takjes verse rozemarijn
 • Olijfolie
 • 1 vers laurierblad
 • 100 milliliter chianti
 • 1 blik groene linzen (400 g)
 • 2 blikken gepelde tomaten (à 400 g)
 • 450 gram volkorenspaghetti
 • ½ bosje bladpeterselie (15 g)
 • 100 gram Parmezaanse kaas

Week het gedroogde eekhoorntjesbrood in een kommetje kokend water. Pel de uien en knoflook, schil de wortels en maak de bleekselderij schoon. Hak alles samen met de rozemarijnnaaldjes fijn en meng goed. Zet een grote braadpan met 1 eetlepel olie op matig laag vuur en doe daarin het groentemengsel en de laurier. Leg een deksel op de pan en bak het geheel 20 minuten, terwijl je af en toe roert, of tot de groenten zacht zijn.

Snijd het geweekte eekhoorntjesbrood fijn. Zeef het weekvocht en doe dat samen met het eekhoorntjesbrood in de pan. Zet het vuur matig hoog, giet de chianti erbij en laat inkoken. Voeg de linzen (ook met vocht en al) en tomaten toe. Maak de tomaten met een houten lepel stuk. Vul elk tomatenblikje voor de helft met water, spoel de blikjes uit en giet het water in de pan. Breng de saus aan de kook, zet het vuur laag en laat hem 35 minuten pruttelen, of tot hij heerlijk dik is. Proef en breng op smaak.

Kook ondertussen de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking in een grote pan gezouten kokend water. Giet hem af en vang daarbij een kopje van het kookwater op. Schep de spaghetti door de bolognesesaus en voeg zo nodig een scheutje van het kookwater toe. Snijd de bovenste helft van de bos peterselie fijn, rasp het grootste deel van de Parmezaanse kaas en meng beide door de pasta. Schep de borden vol, rasp de rest van de kaas erover en ga aan tafel.

Uit: Superfood voor familie en vrienden
Auteur: Jamie Oliver
Prijs: €29,99
ISBN: 9789021563466
Kosmos Uitgevers


Vegan Life #2: Als vegan eten bij een fastfoodketen?

Door Jurgen van der Hoeven

Voordat ik de switch maakte naar veganisme, leek eten buiten de deur me het grootste struikelblok. Thuis bepaal je helemaal zelf wat je eet en welke ingrediënten je gebruikt, maar onderweg en in restaurants is dat een ander verhaal. Gelukkig ken ik inmiddels een aantal plantaardige opties bij de grote ketens op stations en heb ik een aantal tips voor wat betreft uiteten gaan. Hoe ervaar jij het aanbod aan veganistisch eten en drinken buiten de deur? Laat het vooral weten bij de reacties!

Groeiend aanbod vega en vegan opties
De vraag naar vega(n) eten groeit en steeds meer bedrijven lijken zich daarvan bewust te worden. Zo introduceerde de Bijenkorf afgelopen oktober de Bijenkorf Meatless Monday in alle Bijenkorf restaurants en bedrijfskantines. Niet vegan, maar een stap in de buurt: meer bewustwording van voeding en duurzaamheid. Bij museum Boijmans van Beuningen is momenteel zelfs de hele kaart 100% plantaardig, zo lang de tentoonstelling Change the System te zien is, die afgelopen oktober van start ging. Wees er snel bij, want de tentoonstelling én de plantbased kaart zijn er nog maar tot en met aanstaande zondag 14 januari.

Doe vooraf je huiswerk
Hoewel het aanbod dus groeit, kun je helaas nog lang niet overal terecht als veganist. Daarom is het verstandig om eerst wat voorwerk te doen voor je op pad gaat. Een kleine moeite, maar het scheelt veel frustratie ter plekke: ga je een dagje naar een andere stad of staat er een etentje op de agenda? Doe je huiswerk vooraf en zoek uit wat de plantaardige opties zijn. Wat restaurants en andere eetgelegenheden betreft is de website (en app!) Happy Cow een aanrader: hier kun je het wereldwijde aanbod van veganistische eetgelegenheden vinden. Handig om te installeren op je telefoon, voor het snel opzoeken van vegan opties in zowel binnen- als buitenland. Wat je ook kunt doen is vooraf het restaurant waar je wil gaan eten even bellen of mailen. Vaak zijn er vegan opties mogelijk buiten de kaart om of tref je een chef die het een uitdaging vindt om iets lekkers te maken voor je zonder dierlijke ingrediënten.

Onderweg
Reis je met het ov en beland je met trek op een station? De meeste stations in Nederland hebben een vestiging van AH to Go. Daar is de keuze aan plantaardige opties niet heel ruim, maar kun je wel je trek stillen met een reep zoals die van het merk Nakd. Of wat dacht je van Oreo koekjes, wist je dat die vegan zijn? Kies voor de grotere trek of lunch de wrap met falafel, deze is helemaal vegan en smaakt prima! Ook kun je kiezen voor het satébroodje van de Vegetarische Slager dat helemaal plantaardig is. Kom je een vestiging van Smullers tegen dan kun je daar ook terecht als veganist. Bij Smullers wordt de friet apart gebakken, is de satésaus veganistisch en is op verzoek plantaardige mayonaise verkrijgbaar. De bami hap is er ook vegan, maar deze wordt dan weer niet apart gebakken. En Starbucks heeft onlangs een aantal vegan lunchopties aan het menu toegevoegd zoals de vegan wrap met hummus, kikkererwten en bieten. Starbucks heeft overigens ook het assortiment aan plantaardige opties uitgebreid: zo kun je nu naast amandel- en kokosmelk ook voor havermelk kiezen in je koffie!

Bij anderen eten
Ga je eten bij familie of vrienden, stel dan voor om zelf iets mee te nemen. Zelf vind ik dat het prettigst: zo zadel ik niemand op met mijn keus om veganistisch te eten en weet ik zeker dat ik toch niet per ongeluk bijvoorbeeld melk of kaas binnenkrijg. En ik zou het vervelend vinden als een gastvrouw of heer in de stress schiet omdat ik anders eet dan zij gewend zijn.

Veganistische opties bij landelijke fastfoodketens/restaurants
Tot slot geef ik je hierbij een aantal lekkere plantaardige opties die verkrijgbaar zijn bij ketens door het hele land

 • IKEA: het menu wisselt regelmatig, maar er is altijd een veganistische optie verkrijgbaar zoals de vega Zweedse balletjes met friet en groenten.
 • Bagels and Beans: kies hier de The Dutch Weed Burger Bagel. De malse burger is gemaakt van zilte sojasnippers en Royal Kombu, een krachtig winterwier, duurzaam geteeld in Nationaal Park Oosterschelde. Geserveerd met Weed Sauce, tomaat, augurk, rode ui en sla.
 • McDonalds: wist je dat de veggie burger helemaal vegan is? Zelfs het broodje en de saus! De burger wordt apart gebakken evenals de Franse frietjes. Er gaan geruchten rond dat die rundvleesextract bevatten maar dat is echt een broodjeaapverhaal.
 • Eazie: er is een allergenenkaart beschikbaar waarop je precies kunt zien welke ingrediënten geschikt zijn voor vegans. Zo zijn de ramen noodles met garlic sauce en tofu en groenten vegan-proof!
 • Subway: de Veggie Delite die bestaat uit diverse groenten op versgebakken brood is vegan. Kies voor wit, bruin of brood met sesam. Er is een allergenenkaart beschikbaar op aanvraag!

En wil je eens de luxe ervaren van nergens op hoeven letten wat betreft dierlijke ingrediënten? Breng dan zeker een bezoekje aan bijvoorbeeld Heavenly Earth Kitchen in Rotterdam of de Vegan Junk Food Bar in Amsterdam. Daar is alles op de kaart veganistisch. Dat er nog maar veel van dit soort vegan eetgelegenheden mogen volgen!

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

Over Vegan Life

Suzanne den Toom (39) is al vanaf haar tiende jaar vegetariër. Door de jaren heen staat de vraag 'wat eet je dan wel?' bovenaan de meest gestelde vragen over deze levensstijl. In april vorig jaar maakte ze de switch van vega naar vegan en de komende tijd vertelt ze hierover in de serie Vegan Life. Valt dat een beetje mee, uit eten gaan als veganist? Hoe doe je dat onderweg met eten? Hoe doe je dat in je relatie wanneer de één wel vlees eet en de ander niet? Je leest het elke vrijdag om 16.00 uur op metronieuws.nl/food!


Vet cool: slapen in een Game of Thrones ijshotel

Door Lisa Vermeij

Hou je van reizen en van Game of Thrones? Dan hebben wij heel goed nieuws voor je! In Finland kun je slapen in een Game of Throne ijshotel. 


 

Het nieuwe Game of Thrones-seizoen laat zich nog even op zich wachten, 2019 om precies te zijn. Nu kun je natuurlijk alle oude afleveringen terug kijken, maar je kunt ook iets veel coolers doen. Een nachtje slapen in een heus Game of Thrones ijshotel. 

 

White Walker en draken

Lapland Hotels SnowVillage heeft in opdracht van HBO het ijshotel in Kittilä laten bouwen, op zo'n 960 kilometer ten noorden van de hoofdstad Helsinki. Het hotel heeft 24 ruimtes waarvan 10 slaapkamers. Kleed je warm aan, want het is er gemiddeld -5 graden. Als je goed oplet kun je White Walker spotten, draken bewonderen en verder is er een ijsbar, een kapel en een bioscoop.

 
 

Snowvillage is open tot april 2018. Een nachtje slapen in de vrieskou kost je rond de 190 euro. Maar je kunt er ook voor kiezen om een rondleiding te maken, dat kost rond de 16 euro. De bar is elke dag geopend van 11.00 tot 22.00

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Recept: Klassieke mince pies

Door Dagblad Metro

Klassieke mince pies

Ik vind mince pies echt bij Kerstmis horen. Dit is mijn variant op het traditionele recept en ik denk dat de pompoen in de vulling ze iets interessanter en lichter maakt dan het klassieke mengsel.

Voor 24 stuks: 2 uur en 15 minuten plus afkoelen

Vulling

 • 1 flespompoen (1,2 kg)
 • 1 pot mincemeat van 820 gram van goede kwaliteit
 • 4 eetlepels ahornsiroop
 • 100 gram geblancheerde amandelen

Deeg

 • 500 gram bloem plus extra om te bestuiven
 • 100 gram poedersuiker, plus extra om te bestuiven
 • 250 gram boter (koud), plus extra om in te vetten
 • 3 grote eieren
 • 1 eetlepel halfvolle melk

Verwarm de oven voor op 180 °C/gasovenstand 4 en rooster de hele pompoen 1 uur en 30 minuten, of tot hij gaar is. Snijd hem als hij voldoende afgekoeld is doormidden, verwijder de pitten en schep de helft van het zachte vruchtvlees in een kom (je hebt maar de helft nodig, dus bewaar de rest voor een ander recept, zoals de Pompoenpuree op bladzijde 146).

Zeef intussen de bloem en poedersuiker voor het deeg boven een schoon werkvlak. Snijd de koude boter in blokjes en wrijf ze tussen duim en wijsvinger door de bloem en suiker, tot je een fijn, kruimelig mengsel hebt. Kluts 2 eieren met de melk, doe ze bij het bloemmengsel en meng door elkaar tot je een bal deeg hebt. Kneed niet te lang, want het deeg moet wel kruimelig blijven. Bestuif je werkvlak met bloem, druk de bal deeg plat en bestuif met wat bloem. Wikkel het deeg in plasticfolie en leg het minstens een halfuur in de koelkast.

Vet twee muffinblikken met 12 holtes in met boter. Doe het mincemeat en de ahornsiroop bij de afgekoelde pompoen in de kom, hak de amandelen, doe ze erbij en roer alles door elkaar. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een dikte van 3 mm. Steek er met een deegsteker van 10 cm 24 rondjes uit en druk ze in de ingevette holtes. Verdeel de vulling over de holtes, steek rondjes van 8 cm uit de rest van je deeg, leg ze op de vulling en knijp de randjes rondom dicht. Als je deeg over hebt, kun je er ook wat leuke vormpjes op aanbrengen. Kwast de bovenkant van de pies in met geklutst ei. Behalve dat het mooi glimt, blijven de versieringen dan ook beter zitten.

Bak de pies 25 tot 30 minuten in het midden van de oven, of tot ze goudbruin zijn. Laat ze 10 minuten in de blikken afkoelen en stevig worden en stort ze op een rooster. Stuif er uit de hoogte een snufje poedersuiker op en zet ze op tafel. Heerlijk met een scheutje custard, of warm of koud bij de thee. Je kunt ze prima bewaren en ze zijn ook leuk om cadeau te geven.

Werk vooruit

Ik maak deze jongens graag van tevoren. Je kunt ze rechtstreeks uit de vriezer afbakken. Kwast ze in met geklutst ei en zet ze 35 minuten in de oven.

Uit: Jamie Oliver’s Kerstkookboek
Auteur: Jamie Oliver
ISBN: 9789021564289
Prijs: €29,99


Op reis in 2018: bezoek Chili, GeorgiΓ« of Zuid-Korea

Door Lisa Vermeij

Hoe gaat het met jouw goede voornemens? Voorgenomen om dit jaar meer te reizen? En ben je nog op zoek naar een nieuwe vakantiebestemming? Kies dan eens een keer iets anders en boek een ticket naar Chili, Zuid-Korea of Djibouti.

We hebben even gespiekt bij de reisgids der reisgidsen, the Lonely Planet. Die heeft een lijst samengesteld met meer dan 30 fantastische reisbestemmingen. Hierbij onze top 5.

Chili
Het Zuid-Amerikaanse land is uniek, door zijn enorme lengte van meer dan 4200 kilometer van noord naar zuid. En wat dacht je van het verrassende landschap? Het koude bergachtige Patagonië in het zuiden is een groot contrast met de droge hete woestijn in het noorden. Steden die je niet mag missen? De hoofdstad Santiago en Valparaiso. Vergeet ook niet om een bezoekje te brengen aan het Nationaal Park Torres del Paine, dat ligt in het zuiden van Chili en bestaat uit bergen, meren, gletsjers en rivieren.

Djibouti
Djibouti is nog niet zo bekend bij het grote publiek. Het land ligt in de Hoorn van Afrika en grenst aan Eritrea in het noorden, Ethiopië in het westen en zuiden en Somalië in het zuidoosten. Wil je moeder natuur op haar best zien? Dan is een bezoekje aan Djibouti zeker de moeite waard. Maar: wel alleen voor de echte avonturiers, want er zijn risico's voor een reis naar Djibouti. Er is een verhoogd risico op terroristische aanslagen, ook kan het wegennet slecht zijn en bussen en taxi's zijn vaak slecht onderhouden. Toerisme is er nauwelijks. Djibouti is land waar dus nog een hoop te ontdekken valt. Zoals de onderwaterwereld van de aangrenzende Golf van Aden, de Golf van Tadjoura en de Rode Zee. En in de woestijn kun je ongestoord sterren kijken. Georgië
Georgie is een onbekend, maar ideaal vakantieland: het is enorm gevarieerd, de economie trekt aan dus worden voorzieningen steeds beter, maar het is er nog goedkoop. Georgië ligt deels in Europa en deels in Azië. Bijzonder, want zo herken je Arabische, Perzische, Turkse en Griekse invloeden. Het land is anderhalf keer zo groot als Nederland en heeft een enorm gevarieerde natuur en klimaat: een subtropische klimaatzone (West-Georgië), een alpiene zone (Kaukasusgebergte) en woestijn (Oost-Georgië). Het land is rijk aan cultuur en staat bekend om goede wijnen. 


Zuid-Korea
Zuid-Korea is dit jaar het gastland voor de Olympische Winterspelen en dat komt zeker het toerisme ten goede. Zuid-Korea ligt in noord-oost Azië op het zuidelijk deel van het Koreaans schiereiland en behoort inmiddels tot een van de drie rijkste landen van Azië (dat merk je aan de infrastructuur). Het land is veilig en de criminaliteit is laag. De hoofdstad Seoul is modern, zelfs een beetje futuristisch. Laat je vooral verrassen door de pure natuur en mooie stranden. Zuid-Korea is nog niet zo bekend bij het grote publiek en veel Koreanen spreken ook niet zo goed Engels.Malta

Malta is een stuk dichterbij dan bovenstaande bestemmingen. Het kleine landje ligt in Middellandse Zee en ken je misschien van het Songfestival, maar het is ook een hele leuke reisbestemming. Malta bestaat uit drie eilanden: Malta, Gozo en het onbewoonde eiland Comino. Waag een duik in de bijzondere onderwaterwereld of maak een wandeling door de bergen. 


Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Recept: Appelvlaai met pruimen en spek

Door Dagblad Metro

Appelvlaai met pruimen en spek

(Voor een vorm van 28 cm doorsnee)

 • 200 gram bloem
 • 100 gram boter
 • 1 ei
 • zout

Voor de vulling

 • 1½ kilogram appelen (elstar)
 • Sap van 1 citroen boter
 • 150 gram mager rookspek, in dunne plakjes
 • 12 grote gedroogde pruimen zonder pit
 • Versgemalen peper

Kneed een deeg van bloem, boter, ei en zout en voeg zo nodig eetlepelsgewijs wat koud water toe. Vorm een bal van het deeg en laat het minstens een half uur rusten. Rol het 3 millimeter dik uit en bekleed een dun ingevette quichevorm met het deeg. Prik de bodem een aantal keren in met een vork. Verwarm de oven voor op 220 °C. Schil de appelen, snijd ze in vieren en verwijder de klokhuizen. Snijd de parten in schijfjes en besprenkel ze met citroensap. Leg plakjes spek in een enkele laag in de deegbak en verdeel de appelschijfjes erop. Bak de vlaai 20 minuten. Wikkel de pruimen in de resterende plakjes spek en leg de rolletjes tussen de appel. Bak de vlaai nog circa 20 minuten. Maal er peper boven en serveer lauw.

Uit: Het beste van Kookschrift van een Kookgek


Er komt een ui waarvan je niet in tranen uitbarst

Door Ingelise de Vries

Zie je er net een beetje goed uit voor je date binnenstapt waar je voor kookt, moet er een ui in het recept. Voor je het weet sta je huilend boven de snijplank en moet je met een betraand gezicht en gezwollen ogen de deur opendoen voor de nieuwe misschien wel liefde van je leven. Maar er is goed nieuws: er komt een ui aan waar je tijdens het snijden niet van hoeft te huilen!

Nieuwe ui

Het klinkt ons in elk geval als muziek in de oren om eindelijk eens zonder emotionele uitbarsting dit heerlijke ingrediënt te bereiden. Er is 30 jaar lang onderzoek naar gedaan, maar de ‘sunion’ komt nu echt dichterbij, meldt Metro UK. De nieuwe ui is zoeter, krokanter en kleiner dan een gewone ui. En de tranen blijven tijdens het snijden binnen.

Kruising van rassen

Je hoeft gelukkig geen gekke chemische ingrediënten te verwachten: de ui is ontstaan door het kruisen van bestaande uienrassen. Er wordt door de ui geen traanopwekkend enzym uitgestoten, waardoor je dus ook niet in tranen boven het keukenblad staat. De ontwikkelaar van de ui wil de uien zelfs laten certificeren als traanloos voor ze in de schappen liggen. Vanaf maart moet je ze in Amerika kunnen krijgen. Of ze ook naar Nederland komen, is nog even afwachten.

Duikbrillen en kauwgom

Geen zin in traanogen tot je de ui kunt krijgen? Een duikbril doet wonderen tegen de tranen. Ook helpt het om de ui een kwartier voor het snijden even in de vriezer te leggen. Het kontje eraf snijden en de ui even in water dompelen werkt eveneens goed. De vreemdere technieken zijn kauwgom kauwen of een theelepel in je mond houden tijdens het snijden.

Zo zijn uien ook heerlijk

Ui is een ingrediënt dat veel meer potentie heeft dan de basis voor een soep of pastasaus. Wanneer je een ui doormidden snijdt en een half uurtje in aluminiumfolie op 175 graden in de oven zet, heb je een heerlijk bijgerecht. Besprenkel met olijfolie en balsamicoazijn en eventueel wat peper en zout et voilà!

Karameliseren is ook heerlijk, al moet je daar wel iets meer voor snijden. Snij de ui grof en fruit op hoog vuur tot de stukken bruin zijn. Doe er een scheutje bouillon bij en stoof tot ze zacht en gaar zijn. Wil je een zoetere variant? Doe er een schepje suiker bij!

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Voel je Canadees in Edmonton

Door Hester Ramaker

Als je een combinatie van actie, beroering, ontspanning én vrijheid zoekt in je vakantie, overweeg dan eens Edmonton, hoofdstad van de provincie Alberta in Canada. KLM biedt rechtstreekse vluchten aan voor scherpe prijzen via sneeuwzekerdeals.nl, waardoor je in negen uur in deze levendige stad staat. Warning: een bezoek aan dit land, die lieve bovenbuurman van de VS, kan ervoor zorgen dat je niet meer terug wil naar Nederland. 

 

Vooroordelen

Geef toe: Canada is zo’n land waar je ooit in je leven naartoe wilt. Ook wel logisch, als alles wat je over het land hoort louter positief is. De mensen zijn er zeer vriendelijk, er is ontzettend veel ruimte, prachtige natuur en iedereen is er besmet met het ijshockey-virus. To be fair: al deze vooroordelen zijn waar. En óók fair: je went er bijzonder snel aan.

Edmonton is een stad waarin al deze factoren samenkomen. In deze stad voelen een miljoen inwoners zich thuis en dat is niet voor niets. Het uitgaansleven bruist er, elke taxichauffeur knoopt een praatje met je aan, zelfs midden in de nacht (als je in het Matrix-hotel verblijft, kun je zelfs gebruikmaken van de gratis taxiservice van de heel vriendelijke man genaamd Ian), de stad loopt uit bij een ijshockeywedstrijd van de Edmonton Oilers en op slechts een half uurtje rijden ligt het dichtstbijzijnde natuurgebied in de vorm van Elk Island National Park. 

Een dag Edmonton

Een dag in Edmonton is zo gevuld. Inspiratie kun je opdoen via de website Explore Edmonton waar je tips voor elk seizoen van het jaar kunt vinden. Ze staan overigens ook met een stand op de Vakantiebeurs in Utrecht deze week, dus daar kun je ook meer informatie inwinnen. 

Hier geven we alvast een paar tips. Want de stad en omgeving verkennen kun je op de ouderwetse Hollandse manier doen: met de fiets! Hoewel de infrastructuur niet geheel gebouwd is op fietsers, zoals wij dat in Nederland kennen, wordt het volop gedaan. Vooral de River Valley is een populair gedeelte van de stad om op de fiets te ontdekken. In de winter kun je met speciale banden over het bevroren water rijden. De River Valley is 22 keer groter dan Central Park in New York. Er is zoveel open ruimte in Edmonton dat het niet voelt alsof je in de vijfde grootste stad van Canada bent. 

Als je toch op de fiets zit, fiets dan Whyte Avenue af en de wijk Old Strathcona in. Dit is de hipste wijk in Edmonton en deze staat erom bekend dat je er ook goed kunt winkelen. Overal zijn historische gebouwen en boetiekjes te vinden. De vele kunstgalerijen en trendy restaurants maken het plaatje helemaal af. Aan het einde van de dag pik je nog een speciaalbiertje mee bij de lokale bierbrouwerij Situation Brewing, en je dagprogramma zit weer vol. 

IJshockeyfans

Als de avond valt, is het echt aan te raden om een ijshockeywedstrijd te bezoeken. De sport is erg populair in het land en dat valt op als je over straat loopt en bij cafés naar binnen kijkt. Werkelijk overal hangen televisieschermen waarop ijshockey te zien is. Vaak zijn er wel meerdere schermen. Tip voor als je alleen naar Canada reist: leer iets over ijshockey, dan heb je geheid gespreksstof. Een bezoek aan stadion Rogers Place is echt de moeite waard. Tijdens de wedstrijd is er volop actie, ook in de rust. Je voelt je bijna Canadees als je er zit.

Avonduren zo gevuld

Na de wedstrijd hoef je je niet te vervelen, want in Edmonton zijn genoeg cafés en clubs te vinden. Bezoek The Common & 9910, waar het jongere publiek geniet van goede muziek en heerlijke drankjes (de Cucumber Fizz wordt aangeraden). Overweeg ook The Bower, een trendy club waar je de hele nacht kunt dansen. Naast de reguliere clubs heeft Edmonton een rijke muziekscene. Er zijn veel cafés die zowel lokale als internationale bands een platform bieden om te spelen. Daardoor is er veel livemuziek te horen in de avonduren. 

Heb je geen zin in harde muziek? Geloof het of niet: escaperooms zijn ook in Canada helemaal hot! Daar zijn er dan ook genoeg van te vinden. Net als gamehallen, waar je allerlei traditionele spellen kunt spelen, van darten tot air hockey. In de gamehallen ontmoet je ook ongetwijfeld locals die graag een praatje met je maken en je zomaar kunnen uitnodigen voor een feestje in de buurt. 

Gastvrij

Een verblijf in Edmonton laadt je op. Je wordt er rustig en krijgt er tegelijkertijd energie. Een apart gevoel dat je moet ervaren als je er bent. Het is interessant want de mensen zijn er, net als in Nederland, ook op tijd op hun werk en toch is de cultuur er bij lange na niet zo gehaast als bij ons. Dat is een fijne ambiance om in te vertoeven. Daar komt bij dat de stad en haar inwoners stuk voor stuk erg gastvrij, vriendelijk en hartelijk zijn. Een vakantie in Edmonton biedt je ook nog eens een toegangspoort tot Jasper National Park, het hart van de Canadese Rocky Mountains. Bij uitstek een plek om je vakantiegevoel nog verder door te zetten. Combineer de stad Edmonton met Jasper National Park voor een ideale wintersportvakantie. Inspiratie opdoen? Dat kan via Tourism Jasper

Tips

Elk Island National Park
Elk Island National Park is voor Canadese begrippen klein, maar beslaat bijna de gehele oppervlakte van Amsterdam. Het staat bekend om de bizons die je er aan kunt treffen. In de wintermaanden stap je op je traditionele sneeuwschoenen door het witte landschap. In de zomermaanden kun je er urenlang hiken. Tip: kom bij zonsopkomst of zonsondergang, want dan heb je de grootste kans om bizons, elanden en andere wilde dieren te spotten. In de winter heb je in de avonduren goede kans het noorderlicht te spotten.

Rogers place
Dat ijshockey een begrip is in Canada is een understatement. In hartje Edmonton ligt het stadion Rogers Place, thuishaven van de Edmonton Oilers, de plaatselijke ijshockeyclub die in de National Hockey League NHL speelt. Naar een wedstrijd gaan is werkelijk een beleving en een garantie voor volop actie. Tickets zijn wat aan de prijzige kant, maar de sfeer bij hun junior team, de Edmonton Oil Kings, zit er net zo goed in en die tickets zijn heel betaalbaar. Tip: drink van tevoren een lokaal biertje bij de Mercer Tavern. Je ontmoet geheid locals!

The Butternut Tree
Canada is een relatief jong land dat nog niet echt een specifieke keuken heeft. De chef-kok van restaurant The Butternut Tree, Scott Downey, probeert de dialoog over de nationale keuken te openen en kookt hier zijn interpretatie van de Canadese keuken, met louter Canadese producten en gerechten. Tip: verzoek bij het reserveren om een tafeltje aan het raam: als de avond valt, heb je prachtig uitzicht op het mooi verlichte historische parlementsgebouw. 

Situation Brewing
Het duurt even, maar ook in Canada worden de speciaalbiertjes steeds populairder. Met als resultaat: steeds meer lokale bierbrouwerijen. De stoere zaak Situation Brewing is er daar een van, waar je ook lekker kunt eten. De inrichting doet bijna denken aan het industriële dat je momenteel in veel Amsterdamse zaken ziet. Vanaf de bar kijk je zo de brouwerij in waar van alles gemaakt wordt, van frambozenbier tot IPA. Tip: vraag vooral om een rondleiding! De brouwerij is niet zo groot en het verrijkt je ervaring. 

Clementine
Een bezoekje aan Clementine is zeker de moeite waard. Hier geniet je van heerlijke cocktails en bijbehorende hapjes in tapasvorm. Om 17.00 uur opent de zaak. Zorg voor een reservering, want zonder kun je aan de deur nog wel eens teleurgesteld worden. De bartenders zijn ontzettend goed in hun werk en raden dan ook al je wensen. Niet voor niets staat Clementine in de top 5 van ‘Beste nieuwe restaurants in Canada, 2017’. Tip: ga voor de kleinere gerechtjes fingerfood (ze zijn allemaal écht lekker) en deel ze met je gezelschap. 

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Authentiek Cambodja: Battambang

Door Maartje Hensen

Eerlijk is eerlijk, Cambodja is nou niet een heel gezellig land. Hoe kan het ook anders, met zo’n gruwelijke recente geschiedenis. Over het algemeen vonden we de mensen niet zo vriendelijk als de Thaise buren en het eten was ook niet zo rijk van smaak. Maar we laten ons niet tegenhouden en vinden een parel van Cambodja: Battambang.

 

Natuurlijk waren we verliefd op Angkor Wat, maar Battambang verrast ons onverwachts. De mensen zijn ineens een stuk aardiger (lees: geen opdringerige verkopers) en we vinden een viertal interessante bezienswaardigheden. Rondom Battambang dan, dus huren we weer een scootertje en sjezen er een dag op los!

De bamboetrein

Stipt op nummer één staat de bamboetrein. Helaas was er een groot deel afgezet voor onderhoud, maar dat mocht de pret niet drukken! Het ritje van normaal gesproken 15 minuten heen- en weer was ingekort tot 5 minuten in totaal, maar we mochten wel een tweede keer gratis! Het is op zichzelf al een hilarische attractie wat enkel in leven wordt gehouden voor toeristen. Op een soort bamboe-plank race je over een oude treinrails. Het is maar een richting, dus als er tegenliggers zijn moet het wagentje met de minste mensen afstappen en de ‘trein’ van de rails getild worden. Het is vooral heel erg grappig om te doen!

Phnom Sampeau 

Naast moordvelden door heel Cambodja, vind je in Battambang de moord grotten. Kippenvel gegarandeerd. Tijdens een bezoek aan het land kom je echter niet onder de hartverscheurende geschiedenis uit. Het is schrikwekkend kort geleden dat er mensen werden vermoord tijdens het bewind van de Rode Khmer. In Battambang werden mensen levend de grotten in gegooid en overleden direct of stierven een hongerdood. Tegenwoordig leidt er een trap naar beneden, waar de schedels te bezichtigen zijn en een man je een armbandje verkoopt. Een aparte sfeer hangt er zeker.

Vleermuis grotten

Vanaf dezelfde berg waar de moord grotten zich bevinden, is er bij zonsondergang een natuurlijk spektakel te bewonderen. Er vliegen dagelijks duizenden, misschien zelfs miljoenen, vleermuizen tegelijkertijd de grot uit. Ze vormen een stroom die in de richting van het dorp vliegt. Dit uitvliegen duurt tot wel 40 minuten! Ze gaan op jacht naar eten en keren pas terug rond drie uur ’s nachts. Het is een fantastisch beeld om te zien.

Wat Ek Phnom

Je waant je in de tempelstad Angkor Wat als je Wat Ek Phnom bezoekt. De weg vanaf Battambang loopt kronkelend langs de rivier en kleine dorpjes en is al een hoogtepunt op zich. Dan doemt er een grootse boeddha up en vindt je de vervallen tempel. Het is er veel rustiger dan bij Angkor en je kan dan ook optimaal genieten van je bezoek!

Over de Reismeisjes

Als jonge - net afgestudeerde - twintiger weet je het: het is nu of nooit. Mijn vriendin en ik besloten voor 'nu' te kiezen, zeiden ons werk en appartement op en verkochten onze spullen. Klaar om op wereldreis te gaan en ook zulke jaloersmakende #travelcouple Instagramfoto's te maken. We kiezen alleen niet voor de makkelijkste weg: we beginnen onze reis namelijk in Rusland en trekken dan verder via China, Japan, Korea en zuidoost Azië! In mijn blogs voor Metro schrijf ik over onze avonturen. Ben je benieuwd naar meer, neem vooral een kijkje op onze website onceuponajrny.com.


Te druk? Vijf tips voor een snelle, lichte maaltijd

Door Leonie ter Veld

Hey. Hoe gaat het? Druk? Dat antwoord hoor ik nou altijd. Is dat een ding van onze generatie? Dat we altijd maar druk zijn? Mijn goede voornemen voor 2018 is dat ik het eens wat minder druk ga hebben. Rust is het nieuwe druk, als je het mij vraagt. Maar! Over goede voornemens ga ik dit keer niet schrijven, daar kon je vorige week al uitgebreid over lezen. Vandaag ga ik je inspireren met vijf avondmaaltjes die je prima kunt eten als je weinig tijd hebt. En in het speciaal deel ik vandaag vijf lichte maaltijden met je; ideale maaltijden voor als je ’s avonds nog wil sporten of als je het nieuwe jaar wilt beginnen met iets minder vet voedsel. Klaar voor 5 lichte en snelle maaltijden?

Tip #1: Tortizza’s

Tortizza’s zijn pizza’s, maar dan met een tortilla wrap als bodem. Beleg de pizza vervolgens met wat pure tomatenpuree, verse groentes en een klein beetje mozzarella of een andere kaas (bijvoorbeeld gorgonzola) en je hebt een super lichte pizza. Een groot voordeel van de tortizza is ook dat de bodem niet meer gaar hoeft te worden in de oven, waardoor dit maaltje binnen 15 minuten op tafel staat. Lekker, makkelijk, licht én snel. Alles wat je wilt!

Bonustip: maak je tortizza eens met kwark in plaats van tomatenpuree en beleg hem met avocado, tomaat, buffelmozzarella en een scheutje olijfolie. Super lekker!

Tip #2: Summerrolls

Summerrolls zijn een soort salade rolletjes, afkomstig uit Vietnam en opgerold in een rijstvel (gewoon verkrijgbaar in de supermarkt). Verzamel een aantal smaakvolle ingrediënten die lekker bij elkaar passen en rol ze door middel van een rijstvel op. Dip ‘m in wat sojasaus en je hebt een hele lekkere frisse maaltijd. Bij mijn summerrolls kies ik er altijd voor om lekker veel groentes te gebruiken; denk aan avocado, taugé, gebakken paksoi, gegrilde groene aspergetips of spinazie. Die combineer ik vaak met mango en eventueel nog iets als gebakken garnalen, gegrilde kip of kort gebakken biefstuk. Pure ingrediënten, een lichte maaltijd en ontzettend smaakvol. Enjoy!

Tip #3: Couscous

Couscous is een basis voor een maaltijd, die ontzettend snel klaargemaakt is: je laat het 2 minuten wellen in gekookt water en je hoofdingrediënt is al klaar. Combineer het met een paar lichte ingrediënten en je hebt een makkelijke en snelle maaltijd. Ga bijvoorbeeld eens voor couscous met feta, cherrytomaatjes en gebakken spinazie. Klinkt te simpel voor woorden en het is echt lekker. Of wat dacht je van couscous met wat gebakken kipstukjes met Provençaalse kruiden, watermeloen, sla en feta? Lekker, zomers, licht. Mmm!

Tip #4: Salade

Tja, hoewel ik zelf niet echt gek ben op salade, kan hij natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje met makkelijke, snelle en lichte maaltijden. Met salades kun je eindeloos variëren om er een lekker avondmaal van te maken. Kies je favoriete soort sla (of gebruik rauwe spinazie!), doe er lekkere groentes door, een beetje fruit, iets kazigs en maak de maaltijd eventueel iets steviger door vlees, vis of noten toe te voegen. Bekende goed werkende combinaties zijn: blauwe kaas, peer en walnoten, of geitenkaas, amandelen en gegrilde kip, of sla met mozzarella, tomaat en basilicum. Maar er is natuurlijk véél meer mogelijk. Check vooral eens gewoonwateenstudentjesavondseet.nl en zoek op salade.

Tip #5: Quesedilla’s

Misschien wel de lekkerste tip uit dit rijtje: maak eens quesedilla’s. Dit zijn tortilla wraps die je met een beetje beleg ertussen dichtvouwt en afbakt tussen een tosti-ijzer. Kies als beleg sowieso voor kaas, maar vul de rest op met lekkere groentes en eventueel een plakje vlees. Het maken van een quesedilla is ongeveer net zo simpel als een tosti, maar het is prima geaccepteerd als avondmaal. Vét heerlijk.

Bonusfeitje: wist je dat quesedilla ‘kaasdingetje’ betekent? Love it!

Dat waren mijn 5 tips voor makkelijke, lichte en snelle maaltijden voor in je drukke leven. De 5 genoemde maaltijden zijn stuk voor stuk sneller klaar dan een diepvriespizza die tenminste 15 minuten in de oven moet en dat vind ik reden genoeg om het lekker zelf klaar te maken. Oók als je druk bent ;-).

Succes!

 

❌