[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

๐Ÿ”’
โŒ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Vandaag โ€” 24 November 2017NOS Sport

Wevers als tweede naar finale balk in Cottbus

Sanne Wevers is bij de wereldbekerwedstrijden in Cottbus als tweede doorgedrongen tot de finale op balk. De olympisch kampioene moest met 13,700 alleen de Russin Maria Tsjarenkova (14,250) voor zich dulden.

Wevers, die donderdag al de brugfinale haalde, stelde bij de WK in oktober nog teleur. Ze liep in Montreal de finale mis en eindigde slechts als veertiende.

Kirsten Polderman,die donderdag al werd uitgeschakeld op brug, bereikte vrijdag evenmin de eindstrijd op balk (dertiende) en vloer (zestiende).

Bram Verhofstad, die op vloer donderdag als tweede de finale haalde, bleef daar ver van verwijderd op rek (25ste). Boudewijn de Vries rook aan de rekfinale, maar werd negende.


 • 24 November 2017 om 19:18

De Vries klaar voor grote sprong voorwaarts in Formule 2

Het derde Formule 1-seizoen van Max Verstappen eindigt in Abu Dhabi. Maar op het Yas Marina-circuit rijdt ook een andere Nederlander zijn laatste race van het seizoen. Formule 2-coureur Nyck de Vries maakt zich op voor de grote sprong voorwaarts. Volgend jaar rijdt hij bij het topteam Prema, dat dit seizoen met Charles Leclerc de F2-titel pakte. NOS-verslaggever Louis Dekker sprak de Friese coureur in Abu Dhabi.

Je zei aan het begin van het seizoen dat je twee jaar uittrekt voor de sprong naar de Formule 1. Is dat nog steeds zo?

"Ja, dat is nog steeds het doel. Dit was een overbruggingsjaar. Ik wist dat ik geen kampioen kon worden. In 2018 kan dat wel. Het wordt erop of eronder. Je bent in deze sport zo goed als je laatste race. Dus de druk staat er vol op."

Kun je daarmee omgaan?

"Ik moet presteren, maar dat ben ik gewend. Volgend jaar ziet er goed uit. Ik weet zeker dat ik kan vechten voor de titel."

Hoe was 2017?

"We hebben er het maximale uitgehaald. Ik begon bij Rapax en ben blij met de kans die ze me hebben gegeven. De champagne na de winnende race in Monaco was natuurlijk het hoogtepunt van het jaar. Daar kan ik niet omheen. Winnen is een uniek gevoel en daar helemaal. Het is jammer dat het zo snel wegebt. De euforie duurt maar een dag, maar dat is met alles in het leven."

Je maakte tijdens het seizoen de switch van Rapax naar Racing Engineering. Er speelde bij Rapax van alles: acute financiële problemen, schaarste aan onderdelen. Een puinhoop?

"Eigenlijk komt het daar wel op neer. Het was een gevecht om er ieder weekend weer te staan. Ik heb zelfs mijn engineer moeten delen. Niet alleen met mijn teamgenoot, maar zelfs met een andere rijder uit een andere raceklasse. Heel amateuristisch, maar dat hoort bij financiële problemen."

"Ik wist daar niets van toen ik bij Rapax tekende, maar heb er het beste uitgehaald. En dat heeft indruk gemaakt op anderen. De overstap naar Racing Engineering was een stap omhoog. Het is een goed team. Het was fijn om in mijn eerste weekend met hen in Spa meteen een podium te pakken. Ik sta nu zevende in het kampioenschap. Dat is prima."

Je was testrijder bij McLaren en hoopte op een racecarrière daar, maar het team strikte onlangs Formule 3-kampioen Lando Norris. Was dat een klap in je gezicht?

"Ach, McLaren-topman Zak Brown is de manager van Norris, dus toen hij aangesteld werd was het logisch dat hij Lando een voorkeurspositie zou geven. Dat teambaas Ron Dennis aan de kant werd gezet was al slecht nieuws voor mij. Ron was een belangrijke steunpilaar. Hij zag het in me zitten. Ik kan er weinig aan doen en heb er weinig invloed op. Autosport is ook politiek. En Formule 1 helemaal."

Welke gevolgen heeft het voor jouw positie?

"Die komt niet te vervallen. Ik zal betrokken blijven bij het F1-team. Mijn rol verandert niet. Ik blijf actief in de simulator en blijf helpen met het ontwikkelen van de auto. En je weet nooit wat de toekomst brengt. In deze wereld veranderen dingen pijlsnel."

Heb je spijt van je huwelijk met McLaren?

"Nee. In 2010 tekende ik. Met de wetenschap van nu had ik misschien een andere keuze gemaakt, maar dat neem ik mezelf niet kwalijk. Zeven jaar geleden was dit hét topteam van de Formule 1. Ze wilden met mij een soort langlopend Lewis Hamilton-traject ingaan. Samen bouwen aan een toekomst was het doel, maar veel dingen liepen anders dan gedacht. Dat was niet te voorspellen. Al doende leert men."

Jouw eerste Formule 2-seizoen eindigt in Abu Dhabi. Max Verstappens derde jaar in de Formule 1 ook. Hoe beoordeel je zijn seizoen?

"Max is gewoon wereldkampioenwaardig. Het is alleen maar een kwestie van tijd. Hij zat dit jaar in de hoek waar de klappen vielen, had veel pech. Maar als het wel op zijn plek viel, liet hij het meteen zien."

"Natuurlijk begon het seizoen moeizaam en heeft hij minder gescoord dan hij wilde. Dat was vervelend. Je hebt immers maar één echte concurrent en dat is je teamgenoot. Maar Max moet vooral genieten van de positie waarin hij verkeert. Achter hem zitten 14 coureurs die liever in zijn auto zouden zitten."

Kan Verstappen wereldkampioen worden in 2018?

"Dat bepaalt zijn auto. In de Formule 1 ben je nu eenmaal volledig afhankelijk van je materiaal. Dat is voor alle coureurs zo. Rij je niet bij Mercedes, Ferrari of Red Bull Racing, dan ben je kansloos. Je moet vooral op het goede moment bij het goede team zitten."


 • 24 November 2017 om 19:02

Bolhuis grijpt naast Europese topfunctie

André Bolhuis wordt niet de vicevoorzitter van het Europees Olympisch Comité (EOC), waarin vijftig Europese landen zijn verenigd.

De voorzitter van de Nederlandse sportkoepel NOC*NSF was door de interim-voorzitter gevraagd om zich kandidaat te stellen voor de Europese topfunctie. Maar hij legde het bij de verkiezing af tegen de Deen Niels Nygaard, die al deel uitmaakt van het bestuur. Nygaard kreeg 27 stemmen, Bolhuis 21.

De 71-jarige Bolhuis achtte zichzelf maandag bij de algemene ledenvergadering van NOC*NSF nog kansrijk. "Ook omdat ik kandidaat ben op voorspraak van de zittende voorzitter. We gaan kijken of we weer een Nederlandse vertegenwoordiger in het EOC kunnen krijgen. Er zijn twee kandidaten, dan heb je 50 procent kans dus."


 • 24 November 2017 om 17:42

Mapfre wint tweede etappe Volvo Ocean Race

Het Spaanse zeilteam Mapfre heeft de tweede etappe van de Volvo Ocean Race gewonnen. Schipper Xabi Fernández en zijn bemanning kwamen na 7000 zeemijl (ongeveer 13.000 km) als eerste boot over de finish in Kaapstad.

Met de overwinning in Zuid-Afrika neemt het Spaanse team de leiding in het klassement over van het Deens-Amerikaanse Team Vestas.

Op 5 november ging de tweede etappe van start in het Portugese Lissabon. Een week geleden ging Team AkzoNobel, met schipper Simeon Tienpont, nog aan de leiding. Nu ligt de boot van de Nederlandse schipper op de vijfde plek met nog ruim 400 zeemijl voor de boeg.

Team Brunel, onder leiding van schipper Bouwe Bekking, is een stuk dichter bij de finish. De boot van Bekking ligt vierde en heeft minder dan 100 zeemijl af te leggen.

De derde etappe in de Volco Ocean Race start op 10 december. Dan wordt er gevaren van Kaapstad naar Melbourne in Australië.


 • 24 November 2017 om 17:26

Niet fitte Brzoskowski mist EK kortebaan

Zwemmer Maarten Brzoskowski doet niet mee aan de EK kortebaan, die in december worden gehouden in Kopenhagen. Volgens bondscoach Marcel Wouda is hij niet fit genoeg om daar te kunnen presteren.

"Maarten haalde de laatste wedstrijden niet zijn gebruikelijke niveau. Daarom hebben we besloten de trainingen aan te passen met het oog op de EK langebaan komende zomer in Glasgow", aldus Wouda.

Brzoskowski had de limiet voor de EK kortebaan gehaald op de 400 meter vrije slag.

Eerder besloot Robin Neumann ook al de EK te laten lopen. Zij wil zich op haar studie in de Verenigde Staten richten. Neumann zou uitkomen op de 200 meter vrije slag.


 • 24 November 2017 om 17:21

Belgiรซ en Frankrijk in evenwicht in Davis Cup-finale

Na de eerste dag van de finale om de Davis Cup houden negenvoudig winnaar Frankrijk en drievoudig finalist België elkaar in balans. De Belg David Goffin won in Lille met 7-5, 6-3, 6-1 van Lucas Pouille en even simpel won Jo-Wilfried Tsonga van Steve Darcis: 6-3, 6-2, 6-1.

Pouille leunde tegen Goffin,die hij in 2016 in de vorige drie onderlinge duels had verslagen,op zijn harde service en forehand. Goffin had echter een passend antwoord. De Belg haalde uit zijn opslag meer rendement, stond geen breekkansen toe en was de baas aan het net.

Tot 5-5 hield Pouille stand, waarna hij werd gebroken en in het vervolg van het duel weinig meer te vertellen had.

Nadat Goffin de klus tegen Pouille net binnen twee uur had afgerond met een solide forehandwinner,was het de beurt aan Tsonga en Darcis, die eerder slechts vijf games tegenover elkaar stonden: Darcis gaf in 2002 bij 2-3 op.

Darcis kon het spel van servicekanon Tsonga aanvankelijk nog ontregelen en hem met de nodige sliceballen dwingen tot lange rally's. Geleidelijk kwam de Belg meer onder druk te staan en na de eerste break (op 3-4) verliep het duel even eenzijdig als de eerste partij.

Net als Goffin tegen Pouille forceerde Tsonga in het tweede bedrijf direct een break en ook hij haalde z'n voet daarna niet meer van het gaspedaal.


 • 24 November 2017 om 16:54

Hamilton heel snel in tweede training, nog werk voor Verstappen

Lewis Hamilton is van plan zijn Formule 1-seizoen op een waardige manier af te sluiten. De wereldkampioen klokte vrijdag onder kunstlicht in Abu Dhabi de beste rondetijd in de tweede vrije training. Als enige dook de Brit onder de 1.38: 1.37,877 Max Verstappen, in de eerste training goed voor de derde tijd, moest in de tweede sessie van de dag genoegen nemen met de zesde tijd.

Hamilton was in de eerste training iets langzamer dan Sebastian Vettel. In de avonduren waren de rollen omgedraaid. Vettel moest 0,149 seconde toegeven. Daniel Ricciardo, die in de eerste training snelheid miste, was in de tweede training een stuk beter op dreef. Met 1.38,180 zette hij de derde tijd neer.

Niet blij met tweede training

Voor Max Verstappen (1.38,894) was het in de tweede training zoeken naar de juiste balans. "Ik ben blij met de eerste training, maar niet met de tweede. De auto voelde niet goed aan in de tweede sessie. Mercedes is het snelst. Ik weet nog niet goed waar we staan. Het gat is niet groot. Ik heb zelf ook wat foutjes gemaakt", zei de Nederlander aan het einde van de eerste dag.

Teamgenoot Daniel Ricciardo zag het zonniger in. "We willen winnen en ik heb het gevoel dat dat kan. We moeten nog wel een paar tienden zien te vinden. Het ziet er echter goed uit voor zondag."


 • 24 November 2017 om 16:06

Fatkoelina moet olympisch zilver inleveren, Boer kan profiteren

Het Internationaal Olympisch Comité heeft de Russische schaatsster Olga Fatkoelina wegens overtredingen van het dopingreglement voor het leven geschorst en haar resultaten tijdens de Olympische Spelen van Sotsji geschrapt.

Fatkoelina veroverde olympisch zilver op de 500 meter in 2014, net voor Margot Boer. De Nederlandse schaatsster komt nu op plaats twee terecht.

ISU

Of Fatkoelina dit seizoen nog in wedstrijden mag uitkomen, hangt af van de internationale schaatsbond ISU. Die moet beslissen of de straf wordt overgenomen. Fatkoelina (27) veroverde in 2013 de wereldtitel op de 1000 meter. Vorig seizoen eindigde ze als derde bij de EK sprint.

Ook de Russische schaatser Aleksandr Roemjantsev werd door het IOC voor het leven geschorst. Hij eindigde als elfde op de olympische 5.000 meter in 2014.

Volksheld Zoebkov

Naast de schaatsers pakte het IOC ook de Russische volksheld Aleksandr Zoekbov aan. De bobsleeër won in Sotsji goud in de twee- en viermansbob, maar moet nu wegens een dopingvergrijp zijn plakken inleveren. Hij is voor het leven uitgesloten. Zoebkov droeg de Russische vlag bij de openingsceremonie. Zijn vrouwelijke collega Olga Stoelneva werd ook voor het leven geschorst.

Rusland won in Sotsji het landenklassement met 13 keer goud, 11 keer zilver en 9 keer brons. Het IOC wil begin december een besluit nemen over deelname van Rusland aan de Winterspelen in februari in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang.


 • 24 November 2017 om 15:29

Arias tegen Excelsior terug bij PSV

PSV-verdediger Santiago Arias is hersteld van de liesblessure die hem in het duel met PEC Zwolle (0-1 overwinning) aan de kant hield. De Colombiaanse vleugelverdediger is zodoende inzetbaar voor de uitwedstrijd van zondag tegen Excelsior.

Arias sloot deze week weer aan bij de groep van Philip Cocu nadat hij eerder al twee oefeninterlands van Colombia had laten schieten. Met de verdediger gaat PSV in Rotterdam op jacht naar de negende competitiezege op een rij.


 • 24 November 2017 om 14:58

Van Bronckhorst heeft eindelijk weer eens iets te kiezen

Een serie slechte resultaten. Uitgeschakeld in Europa. Toch heeft het vertrouwen van Giovanni van Bronckhorst er niet onder te lijden. Met name de wedstrijd in Manchester heeft de trainer van Feyenoord bevestiging gegeven dat zijn ploeg op de weg terug is. "We hebben daar goed gespeeld. En op een hoog niveau. Dat geeft vertrouwen."

Daar komt bij dat de ziekenboeg in Rotterdam-Zuid langzaam leegloopt. Nicolai Jørgensen, Bart Nieuwkoop en Jeremiah St. Juste stonden niet aan de aftrap in Engeland, maar zijn komend weekend tegen Groningen inzetbaar.

"St. Juste had wat last van zijn knie, met Bart wilden we geen risico nemen en Nico was niet helemaal fris. Gelukkig was hij in de laatste fase van de wedstrijd wel inzetbaar en dat geldt ook voor morgen", aldus Van Bronckhorst. "Sinds lange tijd hadden we weer twintig veldspelers op de training, dus dat is mooi."


 • 24 November 2017 om 14:33

VVV straft de van Real Madrid gehuurde Peeters

Mink Peeters ontbreekt zaterdag in de selectie van VVV-Venlo voor het thuisduel met Willem II. Trainer Maurice Steijn heeft de huurling van Real Madrid disciplinair geschorst.

VVV-Venlo laat niet weten wat Peeters heeft misdaan. Volgens De Limburger vindt de aanvaller dat hij onvoldoende op techniek mag trainen. Daarom zou hij zonder toestemming van zijn club individueel geoefend hebben bij techniektrainer Arno Arts.

Nul minuten

De negentienjarige voetballer liet zich dit seizoen verhuren aan de club uit Limburg omdat hij veel minuten wilde maken. Na twaalf competitiewedstrijden wacht hij echter nog op zijn debuut in de eredivisie.

Peeters speelde in de jeugd van PSV en Ajax voordat hij drie jaar geleden naar Real Madrid verhuisde.


 • 24 November 2017 om 14:30

Booy na 33 jaar terug bij Cambuur, nu technisch manager

Foeke Booy gaat in het nieuwe jaar aan de slag als technisch manager van Cambuur. De geboren Leeuwarder, die tussen 1980 en 1984 als speler voor Cambuur uitkwam, tekent een contract voor 2,5 seizoen bij de club uit de Jupiler League.

Booy (55) volgt in feite Henry van der Vegt op die een jaar geleden opstapte na het ontslag van trainer Rob Maas. Sinds die tijd was directeur Gerard van den Belt verantwoordelijk voor zowel financiële als technische zaken.

"Cambuur is de club waar ik ooit ben begonnen als speler. Het is fantastisch om terug te zijn en mijn steentje bij te kunnen dragen aan de ontwikkeling en groei van deze mooie club, helemaal met het nieuwe stadion op komst", aldus Booy.


 • 24 November 2017 om 14:21

Ajax moet Sinkgraven opnieuw missen

Ajax is Daley Sinkgraven opnieuw een tijdje kwijt. De linksback van de Amsterdammers heeft dinsdag in het oefenduel met Borussia Mönchengladbach opnieuw een knieblessure opgelopen. Hoe ernstig de blessure is, kon trainer Marcel Keizer vrijdag in zijn vooruitblik op het competitieduel met Roda JC nog niet zeggen.

"Hij moet nog goed worden onderzocht, maar het is de binnenkant van de knie waar hij al twee keer eerder problemen mee heeft gehad", zei Keizer. Sinkgraven was net terug na lang blessureleed en speelde vorige week tegen NAC Breda (8-0 zege) bijna de hele wedstrijd mee.

Twijfelgevallen

Keizer heeft meer zorgen voor het thuisduel met de Limburgse hekkensluiter. Nick Viergever en Klaas-Jan Huntelaar zijn twijfelgevallen. Huntelaar heeft last van een kuit en Viergever verzwikte tegen NAC een enkel. "We hebben nog een dag, maar zeker is dat Sinkgraven niet inzetbaar is."

Als ook Viergever niet beschikbaar is, is de kans groot dat nieuwkomer Maximilian Wöber de linkerkant afdekt tegen Roda JC. "Sinkgraven gaf ons aan de linkerkant veel mogelijkheden. Nu komt er waarschijnlijk weer een echte verdediger te staan", aldus Keizer, die wel weer kan beschikken over de Duitse vleugelspeler Amin Younes. Die werd tegen NAC Breda vervangen door Justin Kluivert. "Over hem was ik tevreden. Hij speelde heel gedisciplineerd."

Veldspel

Keizer was vooral te spreken over het veldspel tegen NAC. "Het resultaat was natuurlijk goed, maar qua veldspel zag het er ook goed uit. "Je ziet de ideeën duidelijker worden, er was veel meer beweging. Maar door de blessures moeten we weer gaan schuiven."

Ajax oefende dinsdag tegen Gladbach. Na de winterstop wil Keizer nog enkele van zulke duels spelen. "Een lekkere tegenstander. Het was net iets meer dan een oefenwedstrijd, meer weerstand. Voor de jonge jongens prima om zo'n wedstrijd te spelen.


 • 24 November 2017 om 14:13

Bosz verheugt zich op derby tegen Schalke 04

"Als we alles geven, winnen we van Schalke 04." Peter Bosz klinkt vol vertrouwen voor de beladen streekderby die Borussia Dortmund vrijdagavond in eigen huis wacht.

De Dortmund-trainer staat onder grote druk. Volgens veel Duitse media kan Bosz, die de afgelopen weken met zijn ploeg de ene na de andere dreun te verwerken kreeg, zich zelfs niet nog een nederlaag permitteren. "Het gaat nu niet om mij. Het is belangrijk dat we weer net zo goed gaan spelen als in het begin van het seizoen."

Na een goede competitiestart wist Borussia Dortmund in de laatste negen duels alleen derdeklasser 1. FC Magdeburg te verslaan. De kritieken op Bosz logen er niet om. Hij zou de defensie verwaarlozen en te vaak in een andere samenstelling spelen.

Vrije dag

Daarnaast zou hij zijn spelers veel te vaak van een vrije dag laten genieten. "Spelers kunnen alleen presteren als ze ook rust hebben genomen", verdedigde de afgelopen zomer van Ajax overgenomen coach zich. "Alleen dan kunnen ze weer honderd procent geven."

In de Duitse media circuleren inmiddels al lijstjes met mogelijke opvolgers. Maar Bosz gelooft heilig in een ommekeer tegen Schalke 04, dat tweede staat in de Bundesliga met drie punten meer dan Borussia Dortmund. "Ik verheug me op deze grote derby. Het moet heel bijzonder zijn."


 • 24 November 2017 om 13:44

Meerkampster Nadine Broersen lang uitgeschakeld

Nadine Broersen is opnieuw langdurig uitgeschakeld door een blessure. De meerkampster kwam bij een hordentraining ten val en scheurde daarbij de achterste kruisband van haar knie af.

Voor Broersen betekent dit dat ze een streep kan zetten door het indoorseizoen. Of ze in de zomer wel in actie kan komen, is nog twijfelachtig. "Het zal lastig worden. Ik weet dat ik snel herstel, dus dat is weer een lichtpuntje", aldus de zwaar aangeslagen atlete.

Bij de ongelukkige training landde de Brabantse atlete bovenop de horde waarna ze met haar knie op de vloer klapte. Hoewel het in eerste instantie leek mee te vallen, wees een MRI-scan anders uit.

De afgescheurde kruisband moet in de komende weken op natuurlijk wijze herstellen. Mocht dat niet gebeuren dan zal een operatie noodzakelijk zijn. In dat geval is Broersen ook het hele buitenseizoen uitgeschakeld.

Nieuwe tegenslag

Het is voor Broersen een nieuw hoofdstuk in een lange reeks van blessures. Al sinds 2015 wordt de Brabantse getroffen door fysieke malheur, waardoor ze meerdere keren ontbrak op grote kampioenschappen. Toch blijft ze strijdvaardig.

Broersen: "Ik kan altijd goed terugknokken en ben erop gebrand om er ook nu weer goed uit te komen. Maar op dit moment ben ik superverdrietig en vooral boos, omdat het door zo'n val gebeurt en niet door overbelasting."


 • 24 November 2017 om 13:32

Kruisbandblessure zet streep door indoorseizoen Broersen

Er gaat een streep door het indoorseizoen van Nadine Broersen. De meerkampster heeft haar achterste kruisband afgescheurd tijdens een hordetraining. Voor een kruisbandblessure staat doorgaans een herstelperiode van zes tot negen maanden. "Een nachtmerrie", schrijft ze in een reactie op Twitter.

Broersen, die in 2014 wereldkampioen indoor werd, wil eerst een aantal weken revalideren en daarna beslissen of ze geopereerd wil worden.


 • 24 November 2017 om 12:39

Vettel is Hamilton en Verstappen te snel af in eerste training

Max Verstappen wil zondag zijn Formule 1-seizoen spetterend afsluiten. De eerste vrije training op het circuit Yas Marina moet hem vertrouwen hebben gegeven. Op de ultrasoftband gaf de Red Bull-coureur weinig toe op Sebastian Vettel (Ferrari) en wereldkampioen Lewis Hamilton (Mercedes). Vettel was de snelste in de eerste sessie met 1.39,006.

Hamilton volgde Vettel op 0,120 seconde. Verstappen gaf als nummer drie 0,148 seconde toe. De topdrie sloeg een gat met de rest. Kimi Räikkönen (Ferrari) belandde met ruim een halve seconde achterstand op de vierde plaats.

Voor Daniel Ricciardo, teamgenoot van Verstappen, is er nog een hoop werk te doen. De Australiër was anderhalve seconde langzamer dan Verstappen. Ricciardo bleef op de tiende plaats steken. Hij reed 26 ronden, Verstappen slechts vijftien.

Vanmiddag om 14.00 uur staat de tweede training op Yas Marina op het programma. Dan trainen de coureurs met de omstandigheden die ze zondag tijdens de race aantreffen.


 • 24 November 2017 om 11:39

AZ floreert dankzij tieners Til en Koopmeiners

Vraag John van den Brom naar de jonkies in zijn selectie en er verschijnt een lach op zijn gezicht. AZ heeft een van de beste jeugdopleidingen van Nederland en dat is te zien op het veld. De laatste weken staan er steevast vijf talenten uit de eigen school in de basis. Vanavond tegen FC Twente (20.00 uur) zal het niet anders zijn.

Neem Teun Koopmeiners en Guus Til, met negentien jaar de jongste basiskrachten van AZ. Beiden middenvelder: de een defensief, de ander aanvallend. Ze maakten al zes goals in de eredivisie, geen ander team kan op zo veel goals van tieners rekenen.

"Onze opleiding heeft een goed niveau", weet Koopmeiners. Hij roemt de opleiding die hij in Alkmaar heeft genoten. "Op het veld, maar ook daarbuiten wordt er veel aandacht aan de jongens besteed. Bijvoorbeeld qua voeding en mentale begeleiding". Til sluit zich erbij aan. "We lopen voorop."

AZ is geen club van wilde miljoenenaankopen. Het zet vol in op de eigen spelers. Van den Brom: "We willen dat vijftig procent van de selectie uit eigen opgeleide spelers bestaat. Daar voldoen we nu ruim aan, dus het is logisch dat er veel eigen spelers spelen."

"We hebben veel vertrouwen in die jongens. We geloven dat ze goed zijn en dat laten ze ook zien. De mix die we hebben tussen jonge gasten en 'oudere' spelers van 25, 26 jaar is goed. Er is iets ontstaan."

Til zit voor het tweede jaar in de A-selectie, heeft een onomstreden basisplaats en creëert veel kansen voor zichzelf en anderen. Hij geniet van de leeftijdsgenoten in de kleedkamer. "Ik vind het chiller dan vorig seizoen, er zijn nu wat meer jonge gasten. Het is belangrijk dat je je op je gemak voelt en het maakt het makkelijker voor nieuwe jongelingen om door te stromen."

Van den Brom prijst de inzet van Til. "Zijn rol is ontzettend belangrijk. Hij stopt enorm veel energie in een wedstrijd en kan dat steeds langer volhouden."

'Guus wil alles winnen, altijd'

De winnaarsmentaliteit ziet de trainer altijd en overal terug bij Til. "Guus is gek op spelletjes. Alles wat hij doet, wil hij winnen. Maar hij is, moet ik eerlijk zeggen, ook bijna overal goed in. Hij kan goed tennissen en niemand verslaat hem met tafeltennissen. Ook op de training wil hij elke spelvorm winnen. Dat is een fantastische mentaliteit."

Til scoorde al vijf keer. Zijn doelstelling voor dit seizoen? "Dubbele cijfers halen. Ik sta er goed voor, maar we gaan het zien. Ik wil niet te hard van stapel lopen", lacht hij.

Koopmeiners begon het seizoen nog bij Jong AZ, maar sinds de blessure van Marko Vejinovic is hij volwaardig speler van het eerste. "Teun heeft er maximaal van geprofiteerd", zegt Van den Brom.

'Hoop dat ik bij het eerste blijf'

Bij zijn eerste basisplaats was het raak: de linksbenige Koopmeiners scoorde van twintig meter, een uithaal met rechts. Van den Brom: "Hij is nog steeds elke dag bezig beter te worden. Teun en Guus zijn jongens die niet snel tevreden zijn. Dat zijn heerlijke spelers voor een trainer."

Als het aan Koopmeiners ligt, blijft hij de rest van het jaar bij het eerste. "Jong AZ is een mooi podium, maar ik hoop dat ik in de basis kan blijven in het eerste. Je wil jezelf altijd in de schijnwerpers spelen en ik hoop dat ik het hele jaar een goede kracht kan zijn."

AZ staat na twaalf wedstrijden op een knappe derde plaats. "Gedeeld tweede, hè", onderbreekt Van den Brom. "Als je op Teletekst kijkt, is het plaats drie ja", lacht hij.

"We moeten dat koesteren. Met die derde plaats zijn we best blij, maar niet meer dan dat. We zijn sportmensen en kijken altijd naar boven. Het gaat goed, maar het kan altijd beter. We zijn positief kritisch, en vinden allemaal dat we leuk spelen, maar het kan beter.

'Ajax-thuis? Zo ver is het nog lang niet'

Over een kleine maand speelt AZ in eigen huis tegen Ajax, op de ranglijst opeens een concurrent. Maar wie er half december op bezoek komt, is voor Van den Brom nog niet interessant.

"Zo ver is het nog lang niet. De belangrijkste wedstrijd is die tegen Twente. Het heeft helemaal geen zin ver over de eerste wedstrijd heen te kijken."


 • 24 November 2017 om 10:20

Hockeysters Nieuw-Zeeland naar finale HWL

De hockeysters van Nieuw-Zeeland hebben zich in Auckland als eerste geplaatst voor de finale van de Hockey World League. Het thuisland versloeg in de halve finale olympisch kampioen Engeland met 1-0.

De enige treffer voor de 'Black Sticks' viel in het laatste kwart. Olivia Merry schoot raak uit een strafcorner. Nieuw-Zeeland haalde twee jaar geleden ook al de finale van de HWL.

In die finale speelt Nieuw-Zeeland mogelijk tegen het Nederlands elftal of Zuid-Korea. Zij spelen morgen (08.15 uur) pas tegen elkaar in hun halve finale.

Oranje won in de groepsfase met 3-0 van de Zuid-Koreaanse vrouwen. Eerder in het toernooi was de ploeg van Alyson Annan ook al veel te sterk voor Nieuw Zeeland (4-0).


 • 24 November 2017 om 10:18

Olympisch Stadion Sydney verbouwd voor anderhalf miljard

Het Olympisch Stadion van Sydney krijgt een nieuw uiterlijk. De Australische staat New South Wales trekt ruim anderhalf miljard euro uit om het stadion, opgezet voor de Spelen van 2000, te herbouwen.

In 2019 wordt de olympische arena, die nu nog plaats biedt aan 80.000 toeschouwers, vervangen door een nieuw stadion met 75.000 stoelen.

De Australische rugbybond heeft enthousiast gereageerd op de plannen en ziet nu kansen om in de toekomst weer een WK rugby binnen te halen.

In 2003 vond dat evenement voor het laatst plaats in Australië. De finale, waarin het thuisland met 17-20 aan het kortste eind trok tegen Engeland, vond toen ook plaats in het Olympisch Stadion.


 • 24 November 2017 om 10:17
โŒ