[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Ouderde Stentor - Salland e.o.

Nu op z'n mooist: Paarse heidepracht op Sallandse Heuvelrug

Wie de bloeiende struikheide op de Sallandse Heuvelrug in volle glorie wil aanschouwen, die moet enige haast maken. Volgens boswachter Ine Nijveld is de paarse pracht nu op z’n mooist en is het uiterlijk begin september gedaan. Het huidige natuurschoon waardeert zij met een 8. Dit weekeinde zijn er diverse activiteiten voor jong en oud die een bezoek aan het natuurgebied extra de moeite waard maken.

 • 23 Augustus 2019 om 11:38

Mooiste modderpoel van Nederland ligt in Raalte

De biologische varkenshouderij Overesch in Raalte heeft dit jaar de prijs voor de Mooiste Modderpoel gewonnen. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door Wakker Dier.

 • 23 Augustus 2019 om 10:26

Carmel College Salland stopt stapsgewijs met uitlenen laptops aan leerlingen: het wordt te duur

De ruim vijfhonderd leerlingen van het Carmel College Salland die na dit weekeinde aan de brugklas beginnen, krijgen geen laptop meer in bruikleen van de school. De scholengemeenschap in Raalte voert stapsgewijs het Bring your own device-beleid in, vrij vertaald: neem je eigen laptop mee.

 • 23 Augustus 2019 om 06:00

Zon breekt door in huishoudboekje Raalte

In het huishoudboekje van Raalte voor dit jaar is de zon doorgebroken. Zich baserend op het geld dat de gemeente in het eerste halfjaar heeft ontvangen en heeft uitgegeven, verwacht ze aan het eind van dit jaar een financieel voordeel. Het beeld voor de komende jaren is minder rooskleurig.

 • 22 Augustus 2019 om 17:50

Omstreden varkenskoning zet stallen in verkoop. Is de megastal van MariΓ«nheem van de baan?

Er zou een varkensbedrijf komen met bijna 12.000 dieren, tot woede van de omwonenden. De omstreden varkensboer Adriaan Straathof (64) lag na een hoop juridisch wapengekletter immers geen strobreed meer in de weg. Maar nu staat de boerderij aan de Nijverdalseweg bij Mariënheem opeens te koop. Mariënheem opgelucht? ,,Ik ben momenteel hartstikke blij’’, reageert bezwaarmaker van het eerste uur Gerard Pleizier.

 • 22 Augustus 2019 om 08:00

Laatste kunstje vriendengroep ’t Giet Loss op Heinose Pompdagen

De vriendengroep ’t Giet Loss zet morgen nog één keer het centrum van Heino op de kop met een spectaculair spellencircuit. Stichting Heija Heino, organisator van de Pompdagen, hoopt dat er snel een nieuwe groep vrijwilligers opstaat die de organisatie van dit populaire onderdeel van het meerdaagse feest wil overnemen.

 • 22 Augustus 2019 om 07:00

Bijthond Luna komt niet terug naar Nunspeet

Burgemeester Breunis van de Weerd van Nunspeet heeft de Nunspeetse eigenaresse van de gevaarlijke Tibetaanse Mastiff Luna terecht bevolen haar hond af te geven. Ook zijn de hoge dwangsommen terecht opgelegd omdat de vrouw het bevel heeft genegeerd.

 • 21 Augustus 2019 om 12:37

Omstreden varkensbaron zet potentiΓ«le megastal MariΓ«nheem te koop

De omstreden varkensbaron Adriaan Straathof heeft zijn boerderij in Mariënheem te koop gezet. Voor 2,5 miljoen euro wil de varkenshouder het perceel van de hand doen waar hij plannen had voor een megastal met 11.488 dieren. Tegen de uitbreiding was veel verzet.

 • 21 Augustus 2019 om 11:05

Weidevogels gedijen in Salland, maar roofdieren bedreigen verdere groei van de populaties

Na ruim 10 jaar natuurbeheer door boeren in het Sallandse Lierderbroek gedijen de weidevogels. Het aantal nesten is verdubbeld of bijna verdrievoudigd. Maar er zijn problemen aan de horizon. Natuurlijke predatoren als de vos, das en steenmarter zijn een serieus gevaar geworden. Maar tegenmaatregelen zijn wettelijk nauwelijks toegestaan. ,,We moeten keuzes gaan maken.’’

 • 20 Augustus 2019 om 10:00

Weidevogel-populaties gedijen in Salland maar predatoren bedreigen verdere groei

Na ruim 10 jaar natuurbeheer door boeren in het Sallandse Lierderbroek gedijen de weidevogels. Het aantal nesten is verdubbeld of bijna verdrievoudigd. Maar er zijn problemen aan de horizon. Natuurlijke predatoren als de vos, das en steenmarter zijn een serieus gevaar geworden. Maar tegenmaatregelen zijn wettelijk nauwelijks toegestaan. ,,We moeten keuzes gaan maken.’’

 • 20 Augustus 2019 om 10:00

Energiepark Heeten wekt in eerste jaar meer stroom op dan verwacht (maar een stuk minder dan Endona naar buiten bracht)

Energiepark Heeten heeft in het eerste jaar van zijn bestaan meer stroom opgewekt dan vooraf werd verwacht, maar lang niet zoveel als Energie Coöperatie Endona in haar persbericht wil doen geloven. ,,Nee, twee miljard kWh is een foutje. Er zijn een paar nullen te veel genoemd in het bericht. We komen in het eerste jaar uit op ongeveer 2,3 Megawatt (MW).”

 • 19 Augustus 2019 om 16:28

Thuiskomen in het oudste tolhuisje van Raalte: β€˜Wat een gelukskonten zijn wij’

De renovatie en uitbreiding van het oudste tolhuisje van Raalte zit er op. Eigenaren Marieke en Frank Elders hebben 2,5 jaar bloed, zweet en tranen in het opmerkelijke bouwproject zitten. Vol trots openen ze vrijdag 27 september de deuren van het gemeentelijk monument om iedereen de pittoreske woning te tonen tijdens een open huis. Vanaf oktober kunnen gasten het huisje huren per week(-end) of midweek. ,,We gaan zien hoe dat loopt.”

 • 19 Augustus 2019 om 11:35

β€˜Zwienties’ worden in Luttenberg als diva’s behandeld

Groeperingen voor dierenrechten maken bezwaar tegen het spel ‘zwientie tikken’, omdat de varkens daaronder te lijden zouden hebben. Maar volgens de organisatie van het jaarlijkse Luttenbergsfeest worden de varkentjes ‘als diva’s behandeld’. ,,Wij willen die kiloknallers niet.”

 • 18 Augustus 2019 om 19:36

Sallands duo fietst de wereld over om β€˜legende’ te worden

Het label knettergek willen zij er niet aan hangen. Maar gefronste wenkbrauwen horen er zeker bij als de mannen vertellen wat ze gaan doen. Maarten Rechterschot (28) uit Holten en Marco Zomer (48) uit Raalte willen zich met de mountainbike aan een illuster rijtje toevoegen. Dit jaar fietsen zij zich een weg naar de erelijst van The Legends of the Epic.

 • 18 Augustus 2019 om 12:00

IJsselhoeven viert 15-jarig bestaan in klooster Sion in Diepenveen

De Stichting IJsselhoeven viert zaterdag tussen 10 en 17 uur feest op klooster Nieuw Sion in Diepenveen. Aanleiding: het vijftienjarig bestaan van de stichting en de afronding van drie projecten. Aan het einde van de middag kunnen bezoekers de première van Kring Lopen bijwonen. Dit is een theaterstuk over duurzaamheid,energie en landbouw.

 • 17 Augustus 2019 om 12:00

Bruuthus, de rauwe gitaarrand van Salland en het Vechtdal

Berthus Westerhuis is een pionier in de metal- en zwaardere hardrockscene, hoewel hij dat zelf misschien niet in de gaten heeft. Biograaf Wouter Groote Schaarsberg wel, en daarom rondt hij binnenkort een boek over Bruuthus de gitarist af. Als ode aan het soms onaangepaste leven in Salland en het Vechtdal.

 • 17 Augustus 2019 om 11:00

Bunkercross vervangt Lemelerveldse loop in Sallands Cross Circuit

Ten Broeke makelaardij en verzekeringen stopt met de organisatie van de Lemelerveldse crossloop, waarmee het Sallands Cross Circuit (SCC) sinds 2008 jaar in jaar uit werd afgesloten. De afsluiting van het nieuwe SCC-seizoen is nu op 19 januari de Bunkercross, een pittige kuitenbijter op landgoed De Haere bij Olst. Hoonhorst, afgelopen jaargang door de Sallandse lopers uitgeroepen tot ‘best georganiseerde cross’, blijft wel op de kalender met tien lopen. Zaterdagmiddag begint de inschrijving voor het nieuwe seizoen.

 • 16 Augustus 2019 om 20:00

Luttenberg houdt β€˜zwientie tikken’ gewoon op het programma van het dorpsfeest

Opnieuw richten dierenclubs de pijlen op het ‘zwientie tikken’. Animal Rights en vier andere dierenorganisaties roepen de NVWA op te treden tegen deze vorm van plattelandsvermaak dat zondag op de agenda staat in Luttenberg. Ze vragen de gemeente Raalte het evenement af te gelasten. De argumenten: dierenwelzijn en de mogelijke verspreiding van dierziektes. In Luttenberg houden ze het hoofd koel: ,,Iedereen mag zijn eigen mening hebben.”

 • 16 Augustus 2019 om 16:58

Weer protest dierenclubs tegen zwientie tikken in Luttenberg

Vijf dierenclubs protesteren andermaal tegen het zogenoemde zwientie tikken. Zondag is er in Luttenberg het open Nederlands kampioenschap. Deelnemers moeten geblinddoekt door een modderpoel een varken proberen aan te raken.

 • 16 Augustus 2019 om 15:10

Oud-aannemer Jansman doet Luttenberg een zelfgebouwde schaapskooi cadeau

Je hebt presentjes en je hebt cadeaus met een hoofdletter C. De schaapskooi die oud-aannemer Jan Jansman, van het gelijknamige bouwbedrijf aan Luttenberg schenkt mag gerust onder de laatstgenoemde categorie worden geschaard. Zelf doet hij er laconiek over. ,,Ach, wij konden dit doen."

 • 15 Augustus 2019 om 20:03
❌