[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Gisteren β€” 4 Juni 2020NU Wetenschap

Dichtstbijzijnde ster heeft tweede planeet, blijkt uit 25 jaar oude data

Door NU.nl

Uit 25 jaar oude data van de Hubble Space Telescoop is gebleken dat de ster Proxima Centauri, de dichtstbijzijnde ster bij ons zonnestelsel, een tweede exoplaneet heeft. Lang werd gedacht dat alleen de planeet Proxima Centauri B om het hemellichaam cirkelde, maar nu blijkt deze een metgezel te hebben. Dat schrijft de Amerikaanse McDonald Observatory.

OuderNU Wetenschap

Eerste commerciΓ«le astronautencapsule meert aan bij ISS

Door NU.nl

De Crew Dragon, de eerste commerciële astronautencapsule, is zondagmiddag 16.16 uur (Nederlandse tijd) na een vlucht van negentien uur aangekomen bij het internationaal ruimtestation (ISS). De Dragon, een capsule van ruimtevaartbedrijf SpaceX, is het eerste Amerikaanse astronautenvoertuig sinds 2011.

VS lanceert voor het eerst in ruim negen jaar zelf bemande ruimtevlucht

Door NU.nl

Ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft zaterdag om 21.22 uur (Nederlandse tijd) de Crew Dragon-capsule gelanceerd, met twee Amerikaanse astronauten aan boord. Deze lancering is historisch: niet alleen is het de eerste keer sinds 2011 dat Amerikaanse astronauten vanaf Amerikaanse bodem opstijgen, het is ook de eerste commerciële astronautenlancering naar het internationaal ruimtestation (ISS) ooit.

425 miljoen jaar oude Schotse miljoenpoot is oudste van zijn soort

Door NU.nl

Het oudste gevonden fossiel van een miljoenpoot is een 425 miljoen jaar oud en gevonden op het Schotse eiland Kerrera. Dat stellen wetenschappers van de Amerikaanse Universiteit van Texas in het vakblad Historical Biology.

Hongerige allosaurussen tijdens jura mogelijk gedwongen elkaar te eten

Door NU.nl

Allosaurussen die in de jura leefden moesten zien te overleven in een omgeving met weinig middelen, waardoor ze mogelijk noodgedwongen overgingen op kannibalisme. Dat schrijven Amerikaanse paleontologen in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE.

Prehistorische bewoners AustraliΓ« maakten tekensjablonen van bijenwas

Door NU.nl

De prehistorische inwoners van Australië maakten tekensjablonen van bijenwas, om er vervolgens afdrukken met pigment mee te maken in grotten. Dat schrijven Australische archeologen in het wetenschappelijke tijdschrift Antiquity.

Opnieuw kans op slecht weer bij nieuwe poging lancering ruimtevlucht VS

Door NU.nl

Slecht weer kan zaterdagavond opnieuw roet in het eten gooien bij de geplande lancering van de Crew Dragon-capsule van ruimtevaartbedrijf SpaceX. Volgens meteorologen is er 50 procent kans op ongunstig en stormachtig weer.

Eerste commerciΓ«le astronautenlancering SpaceX uitgesteld door slecht weer

Door NU.nl

De eerste commerciële astronautenlancering naar het Internationaal Ruimtestation, tevens de eerste Amerikaanse astronautenlancering sinds 2011, is woensdag uitgesteld wegens slechte weersomstandigheden. Ruimtevaartbedrijf SpaceX zou woensdag twee NASA-astronauten naar het ISS brengen. Zaterdag 30 mei om 21.22 uur Nederlandse tijd wordt een tweede poging gedaan om te lanceren.

LUMC opent grootste stamcel- en gentherapiefaciliteit van Nederland

Door NU.nl

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaat de grootste stamcel- en gentherapiefaciliteit van Nederland bouwen. In NECSTGEN, zoals de faciliteit gaat heten, werken onderzoekers aan doorbraken op het gebied van regeneratieve geneeskunde.

Binnenkort één centrale plek voor bestrijding woekerplant duizendknoop

Door Lennart 't Hart

Beleidsmakers, groenbeheerders en particulieren kunnen binnenkort op één plek terecht voor de bestrijding van de Japanse duizendknoop. Vier deskundige partijen introduceren 10 juni een onafhankelijk digitaal platform, waarop alle beschikbare informatie over de woekerplant is samengebracht, vertelt mede-initiatiefnemer en duizendknoopspecialist Christel Tijhuis in gesprek met NU.nl.

Lancering capsule vanuit VS even met het blote oog te zien in Nederland

Door NU.nl

Als de lancering van de capsule Crew Dragon woensdagavond volgens plan verloopt, kunnen Nederlanders het ruimtevaartuig kort met het blote oog waarnemen. Ruim twintig minuten nadat vanaf Florida twee astronauten richting het internationale ruimtestation ISS vertrekken, zal de capsule in een paar minuten langs Europa zoeven.

Rol aerosolen onbewezen, dit weten we wel over verspreiding coronavirus

Door Shannon Bakker

Het coronavirus kan zich op verschillende manieren verspreiden. Zo kan het virus bijvoorbeeld worden overgedragen via direct contact of via de lucht. De rol van iedere verspreidingsroute wordt nog onderzocht.

Virgin Orbit probeert raket vanaf vliegtuig te lanceren, zonder succes

Door NU.nl

Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Virgin Orbit heeft maandag rond 22.00 uur voor het eerst geprobeerd een testlancering te doen met LauncherOne, een raket die wordt gelanceerd vanaf de vleugel van het vliegtuig Cosmic Girl. De missie is niet geslaagd: de lancering kwam vroegtijdig ten einde door een nog onbekende redenen, kort nadat de raket loskwam van het vliegtuig. Het vliegtuig is weer veilig geland.

WHO staakt onderzoek naar malariamedicijn als middel tegen COVID-19

Door NU.nl

De gezondheidsorganisatie WHO heeft de klinische proef met hydroxychloroquine als middel tegen COVID-19 opgeschort vanwege twijfels over de veiligheid van het malariamedicijn, maakt ze maandag bekend.

Poepende pinguΓ―n blijkt lachgas uit te stoten, wetenschappers worden onwel

Door NU.nl

Biologen zijn er op een eiland tussen Zuid-Amerika en Antarctica op een wrange manier achtergekomen dat pinguïnpoep lachgas (distikstofoxide) bevat; ze werden onwel van het vrijgekomen gas. Dat schrijft de Universiteit van Kopenhagen.

Prehistorische bewoners van West-Nederland wilden eeuwenlang niet boeren

Door Wetenschap.nu/Gerrit Dusseldorp

Wetenschappers zijn het oneens over het begin van de landbouw. Sommigen zien het als een grote vooruitgang. Maar er zijn ook aanwijzingen dat het leven van prehistorische boeren helemaal geen feest was. Nieuw onderzoek van Gerrit Dusseldorp (Universiteit Leiden) en Luc Amkreutz (Rijksmuseum van Oudheden Leiden) ondersteunt die tweede zienswijze. Zij laten zien dat in het westen van Nederland jager-verzamelaars lang aan hun levenswijze vasthielden en leggen dit onderzoek uit.

Lantaarnvis gebruikt lichaam als flitsgranaat om zeeolifant weg te jagen

Door NU.nl

Lantaarnvissen en bepaalde inktvissoorten kunnen een lichtflits creëren met hun eigen lichaam, waarmee ze zeeroofdieren kunnen afschrikken. Dat schrijven Argentijnse, Britse en Franse onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Experimental Biology.

Waarom narcisten geen probleem denken te hebben

Door Quest.nl/Emmeke Bos

Narcisten zijn vervelende mensen. Toch? Nou, niet voor zichzelf. Zelf hebben die zelfingenomen types zelfs baat bij hun zwakheden

NASA akkoord met eerste bemande ruimtevlucht vanuit VS in bijna tien jaar

Door NU.nl

Het ruimtevaartbedrijf SpaceX van ondernemer Elon Musk heeft groen licht gekregen van NASA om volgende week twee astronauten naar het internationale ruimtestation ISS te sturen. Daarmee is een laatste hobbel genomen naar de eerste bemande ruimtevlucht vanaf Amerikaans grondgebied in bijna tien jaar.

Pissebed van zeker 242 miljoen jaar oud gevonden in steengroeve Winterswijk

Door NU.nl

Paleontologen hebben in een steengroeve in Winterswijk een fossiel ontdekt van een pissebed die tussen de 242 en 247 miljoen jaar oud is. Het is de eerste maal dat zo'n oud exemplaar in Nederland ontdekt is. Het gaat om een tot nu toe onbekende pissebedsoort.

❌