[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

๐Ÿ”’
โŒ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
OuderNU Wetenschap

Nederland mag nieuwe naam bedenken voor exoplaneet HAT-P-6 b

Door NU.nl

Nederlanders mogen sinds woensdag een nieuwe naam bedenken voor exoplaneet HAT-P-6 b en ster HAT-P-6 waar hij omheen draait. De Internationale Astronomische Unie (IAU) bestaat honderd jaar en daarom hebben alle landen in de wereld een exoplaneet toegewezen gekregen voor vernoeming.

Nieuwe 'minispaceshuttle' vindt raket voor eerste vluchten in 2021

Door NU.nl

De Dream Chaser, een ruimtevliegtuig gebaseerd op NASA's spaceshuttle, zal in 2021 opstijgen op een Vulcan Centaur-raket van de United Launch Alliance (ULA). De bedrijven kondigden afgelopen week hun samenwerking aan. De eerste vlucht van de Dream Chaser naar het ISS zal meteen de eerste ruimtetestvlucht van dit vliegtuig worden.

Wat betekent het als er 'vers' op een voedingsproduct staat?

Door Wetenschap.nu/Alie de Boer

Vers van het land! Vers gebakken! De 'verse' reclamekreten vliegen je als consument om de oren bij een rondje door de supermarkt. Het klinkt doorgaans goed, maar door gebrek aan wet- en regelgeving betekent de term 'vers' eigenlijk niets.

Europese varkens kwamen millennia geleden uit het Nabije Oosten

Door NU.nl

Paleontologen hebben ontdekt dat de gedomesticeerde Europese varkens niet hier werden getemd en gefokt, maar rond 8500 voor Christus uit het Nabije Oosten naar Europa gebracht. Echter hebben deze varkens vrijwel niets meer gemeen met hun voorouders. Dat ontdekten wetenschappers onder leiding van de Engelse Universiteit van Oxford, die hun ontdekking beschreven in het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences.

Wie is gevoeliger voor pijn: de man of de vrouw?

Door Quest.nl/Debby van Steenderen

Je teen stoten tegen een tafelpoot of je hand verbranden aan de oven doet pijn, of je nu man of vrouw bent. Maar hebben mannen en vrouwen dezelfde pijngrens, of is het ene geslacht kleinzeriger dan het andere?

Wetenschappers ontdekken nieuwe cellen die pijn registreren

Door NU.nl

Wetenschappers hebben een nieuw soort cel in het lichaam ontdekt dat bijdraagt aan het registreren en naar het brein vervoeren van pijnimpulsen. Deze cellen zijn ontdekt na onderzoek op muizen. De Zweedse onderzoekers beschrijven hun bevindingen in het wetenschappelijke vakblad Science.

Sneeuw op Noordpool bevat kleine plastic deeltjes uit de lucht

Door NU.nl

Via de lucht zijn microplastics, kleine plastic deeltjes, terechtgekomen in de sneeuw op de Noordpool. Dat ontdekten Duitse en Zwitserse wetenschappers, die hun bevindingen beschrijven in het wetenschappelijke tijdschrift Science Advances.

Ruimtefans blijven dinsdagavond weer op voor glimp van vallende sterren

Door NU.nl

Veel Nederlandse sterrenkundigen hoopten in de nacht van maandag op dinsdag te kunnen kijken naar vallende sterren als gevolg van de Perseïdenzwerm waar de aarde doorheen beweegt. Stortregen en bewolking gooiden roet in het eten. Er doet zich woensdagnacht echter een tweede kans voor.

Archeologen vinden Griekse tombes van 3.400 jaar oud

Door ANP

Archeologen hebben twee graftombes van ongeveer 3.400 jaar oud gevonden bij de Griekse stad Nemea. De tombes dateren van tussen 1200 en 1400 voor Christus en zijn volgens het Griekse ministerie van Cultuur nog helemaal intact.

Zo ziet het leven van een zaadcel eruit

Door Quest.nl/Elly Posthumus

Ze ontstaan in de ballen van een man. Daar wachten zaadcellen ongeduldig tot ze ingezet worden. Als ze dat geluk al hebben. Daarna belanden ze in een zakdoekje of, als het meezit, in een partner. Hoelang duurt elke levensfase van een zaadcel?

NUcheckt: Geen bewijs dat je naast hond beter slaapt dan naast partner

Door NU.nl/Shannon Bakker

NU.nl checkt berichten op betrouwbaarheid. Bewering: "Vrouwen slapen beter naast een hond dan naast een partner."

โŒ