[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Vandaag β€” 15 November 2018NU Wetenschap

'Orkanen worden sterker en natter door klimaatverandering'

Door ANP

Orkanen worden krachtiger door klimaatverandering en zorgen bovendien voor meer regen, blijkt uit berekeningen van het Amerikaanse Berkeley Lab. Het onderzoek staat in het belangrijke wetenschapsblad Nature.

Gisteren β€” 14 November 2018NU Wetenschap

Een van de grootste kraters ter wereld ontdekt onder gletsjerijs in Groenland

Door ANP/NU.nl

Onder het ijs van Groenland is een enorme inslagkrater ontdekt. Met 30 kilometer in doorsnee en een diepte van ongeveer 300 meter is de krater een van de grotere op aarde.

OuderNU Wetenschap

Resten van oude stadsmuur ontdekt in grond Doetinchem

Door NU.nl

Bij graafwerkzaamheden op de Terborgseweg in Doetinchem zijn afgelopen vrijdag resten van een oude stadsmuur gevonden. Het deel van het bouwwerk is waarschijnlijk onderdeel van een van de vier poorten die de stad vroeger verdedigden, meldt de gemeente maandag.

Archeologen in Egypte vinden gemummificeerde mestkevers

Door ANP

Egyptische archeologen hebben een bijzondere collectie gemummificeerde mestkevers gevonden en een ogenschijnlijk nog ongerepte tombe uit de tijd van de Vijfde Dynastie, die liep van ongeveer 2500 tot 2350 jaar voor Christus. 

Zaterdag op NU.nl: Alles over wetenschap

Door NU.nl

Zoals je misschien wel is opgevallen, verschijnt er vanaf deze week elke dag een nieuw katern op de voorpagina van NU.nl. Daarmee hopen we je een extra reden te geven om naar NU.nl te komen. De zaterdag staat voortaan in het teken van wetenschap.

Wetenschapsoverzicht: Laser om aliens te lokken

Door NU.nl

Wat gebeurde er de afgelopen week in de wereld van de wetenschap? Hieronder een overzicht van drie nieuwe en interessante ontwikkelingen op het gebied van wetenschap.

Hoelang blijft plastic rondzwerven in de oceaan?

Door NU.nl

Plastic voor eenmalig gebruik wordt aan banden gelegd in Europa. Hoelang duurt het voordat plastic compleet is afgebroken?

NUcheckt: Onduidelijk of je een vreemde taal beter spreekt met drank op

Door NU.nl/Shannon Bakker

NU.nl checkt dagelijks berichten op betrouwbaarheid. Bewering: "Je spreekt een vreemde taal beter na het drinken van alcohol."

Hoe NS en ProRail blaadjes op de rails tegengaan

Door Quest/Pepijn van der Gulden

De bomen verliezen nu hun bladeren, en dus kunnen de treinen weer last krijgen van blaadjes op het spoor, met vertragingen tot gevolg. Waarom levert gladheid eigenlijk problemen op? En wat doen spoorwegen daaraan?

Ruimtesonde Parker overleeft eerste vlucht langs de zon

Door ANP

Een Amerikaanse sonde heeft zijn eerste vlucht langs de zon goed doorstaan. De systemen aan boord van de Parker Solar Probe hebben de extreme hitte en straling overleefd en werken zoals het moet, zegt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

Rolstoel natuurkundige Stephen Hawking geveild voor 340.000 euro

Door NU.nl

Spullen van de eerder dit jaar overleden natuurkundige Stephen Hawking zijn voor honderdduizenden euro's geveild. Zijn proefschrift leverde 670.000 euro op, zijn rolstoel ruim 340.000 euro, en er werd nog eens 340.000 euro neergeteld voor gewonnen prijzen en medailles.

Europa lanceert derde weerstation van twaalf jaar oud

Door ANP

De Europese ruimtevaartorganisatie (ESA) heeft in de nacht van dinsdag op woensdag (Nederlandse tijd) weerstation MetOp-C gelanceerd vanaf Kourou in Frans-Guyana. MetOp-C is het derde weerstation dat in een baan rond de aarde wordt geschoten door de ESA.

Nieuwe dinosaurussoort gevonden in ArgentiniΓ«

Door ANP

Spaanse en Argentijnse paleontologen hebben de resten gevonden van een tot nu toe onbekende dinosaurussoort. De nieuwe soort, die 110 miljoen jaar geleden leefde, is lavocatisaurus agrioensis gedoopt.

Missie van Amerikaanse ruimtesonde Dawn ten einde

Door ANP

Vlak na de ruimtetelescoop Kepler verliezen de Verenigde Staten een tweede verkenner. De ruimtesonde Dawn zit zonder brandstof en doet het niet meer.

Klimaatwetenschappers: Oceanen veel meer opgewarmd dan gedacht

Door NU.nl

Oceanen wereldwijd hebben jaarlijks 60 procent meer warmte opgenomen dan eerder werd gedacht, blijkt uit nieuw onderzoek. Wetenschappers concluderen in het wetenschappelijke tijdschrift Nature dat de aarde nog gevoeliger is voor de uitstoot van fossiele brandstoffen dan verondersteld werd.

Wetenschappers willen DNA van alle soorten levende wezens vastleggen

Door NU.nl/Reuters

Wetenschappers zijn een project gestart om de genomen van alle 1,5 miljoen soorten levende wezens vast te leggen. Het zogeheten Earth BioGenome Project (EBP) moet binnen tien jaar zijn afgerond. De kosten worden geschat op 4,1 miljard euro.

Melkweg botste tien miljard jaar geleden op ander sterrenstelsel

Door NU.nl

Ons sterrenstelsel de Melkweg botste tien miljard jaar geleden op het kleinere sterrenstelsel Gaia-Enceladus. Dat heeft de buitenste ring van de Melkweg een andere vorm gegeven, blijkt uit onderzoek onder leiding van sterrenkundige Amina Helmi van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).

Nederlander met dwarslaesie kan stukje lopen dankzij nieuwe techniek

Door ANP/NU.nl

De 35-jarige Gert-Jan Oskam raakte zeven jaar geleden grotendeels verlamd door een gedeeltelijke dwarslaesie. Door een nieuwe, en volgens zijn revalidatiebehandelaars van de Sint Maartenskliniek "revolutionaire" techniek kan hij nu weer tientallen meters lopen.

Lancering Russische raket ging fout vanwege defecte sensor

Door NU.nl/Reuters

De lancering van de Russische raket die op 11 oktober naar ruimtestation ISS zou gaan, ging mis vanwege een defecte sensor. Bij de mislukte lancering kwam niemand om het leven.

Kepler-ruimtetelescoop stopt na ontdekken 2.600 exoplaneten

Door ANP

De NASA heeft de Kepler-ruimtetelescoop uitgezet omdat de brandstof in de beroemde satelliet op is. Daarmee komt een einde aan een missie die in maart 2009 begon.

❌