[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Gisteren β€” 20 Juli 2019NU Wetenschap

In Chinese collectie gevonden eekhoorn blijkt onontdekte diersoort

Door NU.nl

Een variant van de vliegende eekhoorn die in 2018 werd gevonden in de collectie van het Kunming Instituut van Zoölogie in China, blijkt een nog niet eerder geïdentificeerde soort te zijn. In eerste instantie dachten de onderzoekers dat het om een 'verloren' diersoort ging die niet meer was gezien sinds 1981.

Chinees ruimtestation Tiangong-2 uit baan om de aarde gehaald

Door NU.nl/Reuters

Het Chinese voormalig bemande ruimtestation Tiangong-2 is vrijdag uit zijn baan om de aarde gehaald. Enkele resten zijn na verbranding bij de terugkeer in de dampkring neergestort in de Stille Oceaan.

NUcheckt: Bomen zorgen voor verkoeling, maar niet allemaal evenveel

Door NU.nl/Shannon Bakker

NU.nl checkt dagelijks berichten op betrouwbaarheid. Bewering: "Een grote boom geeft net zoveel koelte als tien airco's."

Behandelen artsen vrouwen minder goed dan mannen?

Door Quest.nl/Frank Beijen

Depressies, hartinfarcten en sommige types reuma worden bij vrouwen minder goed herkend dan bij mannen. Dat is geen wonder: medisch onderzoek wordt vaker op mannen dan op vrouwen gedaan.

Wat kan kunstmatige intelligentie met grote hoeveelheid data in de zorg?

Door Wetenschap.nu/Rianne Fijten

Bij een bezoek aan het ziekenhuis verzamelen artsen grote hoeveelheden data over de patiënt. Zoveel zelfs, dat een groot deel van die gegevens onbenut blijft. Gebruik van kunstmatige intelligentie kan daar verandering in brengen.

OuderNU Wetenschap

Archeologen vinden in IsraΓ«l een van de oudste moskeeΓ«n ooit

Door NU.nl

In Israël is een van de oudste moskeeën ooit gevonden. Archeologen denken dat het gebouw zeker twaalfhonderd jaar oud is, schrijft de BBC.

India kondigt nieuwe datum voor lancering eerste maanmissie aan

Door NU.nl

India heeft donderdag een nieuwe datum waarop de lancering van de onbemande maanlander Chandrayaan-2 zal plaatsvinden aangekondigd. Dat zal gebeuren op maandag 22 juli om 14.43 uur lokale tijd (10.43 uur Nederlandse tijd), liet de Indiase ruimtevaartorganisatie ISRO (International Space Research Organisation) via Twitter weten. Naar verwachting bereikt de Chandrayaan-2 de maan op 6 september 2019.

Onderzoek: Anorexia is niet alleen mentale, maar ook lichamelijke ziekte

Door NU.nl

De eetstoornis anorexia nervosa vindt haar oorsprong niet alleen in de geest, maar ook in het lichaam, concludeert een internationaal onderzoek. Dat kantelt het heersende beeld van de ziekte en biedt mogelijk nieuwe aanknopingspunten voor behandeling.

Grote kans op bewolking tijdens gedeeltelijke maansverduistering dinsdag

Door NU.nl

Dinsdagavond vindt een gedeeltelijke maansverduistering plaats. Het is echter de vraag of het verschijnsel in heel Nederland te zien zal zijn, omdat Weerplaza verwacht dat het op veel plekken bewolkt zal zijn als de aarde tussen de zon en de maan schuift.

Nieuwe dinosaurussoort met eendenbek ontdekt in Texaans stuk rots

Door NU.nl

Wetenschappers hebben aan de hand van een onderkaak een nieuwe dinosaurussoort met 'eendenbek' geïdentificeerd, die tachtig miljoen jaar geleden leefde in het huidige Texas.

Satellietnavigatienetwerk Galileo getroffen door storing

Door NU.nl

Het Europese satellietnavigatienetwerk Galileo kampt met een grote storing, schrijft European Global Navigation Systems Agency (GSA) op zijn website.

Onderzoek: Sahara was ooit gigantische zee met grote diersoorten

Door NU.nl

Wetenschappers concluderen dat in het gebied dat nu de Sahara is een aantal van de grootste zeedieren ooit hebben geleefd. Dat baseren zij op fossielen die zijn gevonden in het noorden van Mali. De zee in de woestijn zou zeker 50 meter diep en 3.000 vierkante kilometer groot zijn geweest.

NUcheckt: Waarom je niet weet hoeveel microplastics je binnenkrijgt

Door NU.nl/Shannon Bakker

NU.nl checkt dagelijks berichten op betrouwbaarheid. Bewering: "Mensen krijgen wekelijks een creditcard aan microplastics binnen."

Reusachtige ALMA-telescoop ziet sterren ontstaan

Door Wetenschap.nu/Floris van der Tak

De ALMA-telescoop in Chili is regelmatig in het nieuws: deze maand nog met beelden van samensmeltende sterrenstelsels en metingen van de temperatuur van de ringen van Uranus. Maar kan ALMA ons ook vertellen hoe sterren ontstaan?

Alleen de honingbij redden? Dat kost andere soorten de kop

Door Quest.nl/Aglaia Bouma

Het gaat slecht met de bij. Daarom zijn er steeds meer pogingen om ze te redden. Die richten zich echter vaak op de Europese honingbij, en dat zespotige vee met vleugeltjes weet zich toch wel te redden. Gaan de andere 350 bijensoorten de ondergang tegemoet?

Fossiel van prehistorisch reptiel gevonden in maag van groter reptielfossiel

Door NU.nl

Wetenschappers van de Chinese wetenschapsacademie CAS hebben een nieuwe prehistorische reptielsoort ontdekt in de buik van het grotere fossiel Microraptor zhaoianus. De onderzoekers beschrijven hun bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift Current Biology.

'Oudste gevonden schedel bewijst dat mensen eerder in Europa rondliepen'

Door NU.nl

De mens is zich vele duizenden jaren eerder over Eurazië gaan verspreiden dan wetenschappers altijd aannamen. Dat blijkt uit een analyse van stukken mensachtige schedels die in de jaren zeventig werden gevonden in Griekenland.

Duitse wetenschappers laten vliegtuig autonoom landen

Door NU.nl/Robert Zomers

Wetenschappers van de Technische Universiteit Munchen (TUM) hebben een vliegtuig voor het eerst autonoom laten landen. In een persbericht maakte ze de eerste succesvolle landing met hun systeem bekend.

Onderzoek: 'Honderden haaien en roggen zijn verstrikt in afval'

Door NU.nl

Minstens 550 haaien en roggen in de Atlantische, Grote en Indische oceaan zwemmen verstrikt in plastic rond. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Britse Universiteit van Exeter, waarbij onderzoekers losse meldingen in onderzoeken en op sociale media analyseerden.

NUcheckt: Waarom je na een koutje soms hoest, maar niet besmettelijk bent

Door NU.nl/Shannon Bakker

NU.nl checkt dagelijks berichten op betrouwbaarheid. Bewering: "Mensen die hoesten, zijn na een aantal dagen ziek te zijn geweest niet meer besmettelijk."

❌