[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
OuderNU Wetenschap

Transvrouwen lopen groter risico op borstkanker dan mannen

Door NU.nl

Transvrouwen (mensen geboren als man, maar die zich identificeren als vrouw) die behandeld worden met geslachtshormonen lopen een groter risico om borstkanker te krijgen dan mannen. Dat meldt wetenschap.nu.

Nieuwe studie biedt inzichten over mysterieuze verleden bedwantsen

Door NU.nl

Over het verleden van de bedwants was niet veel bekend. Een nieuw onderzoek toont aan dat de bloedzuigertjes veel ouder zijn dan werd aangenomen: ze kropen al rond in de tijd van de dinosauriërs.

Wanneer zeg je 'jij' tegen iemand, en wanneer 'u'?

Door Quest.nl/Elly Posthumus

Sommige mensen vinden het verschrikkelijk als je het doet, anderen als je het niet doet: ‘u’ zeggen. Sterft deze beleefdheidsvorm uit nu we elkaar steeds vaker jijen?

NUcheckt: Je gaat niet meer eten door het drinken van lightdranken

Door NU.nl/Shannon Bakker

NU.nl checkt dagelijks berichten op betrouwbaarheid. Bewering: "Lightdranken maken het lastiger om af te vallen"

'Toekomstige reizen naar maan kunnen hinder ondervinden van bevingen'

Door NU.nl

Op de maan is nog steeds sprake van tektonische activiteit waardoor bevingen ontstaan. Dat blijkt uit onderzoek dat maandag door een groep Amerikaanse geologen gepubliceerd is in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Geoscience.

Waarom zijn mensen die voedseletiketten lezen gezonder?

Door Quest.nl/Elly Posthumus

Mensen die in de supermarkt etiketten lezen, zijn gemiddeld lichter en gezonder. Val je echt af wanneer je etiketten op voedselverpakkingen leest?

Onderzoekers ontwikkelen drone die vleugels van kolibrie imiteert

Door NU.nl

Onderzoekers van de Purdue-universiteit in de Amerikaanse staat Indiana hebben een kleine drone ontwikkeld die de vleugelbewegingen van een kolibrie imiteert om razendsnel een andere kant op te vliegen.

Hubble-telescoop legt indrukwekkend spiraalsterrenstelsel vast

Door NU.nl

De Hubble-telescoop heeft een indrukwekkend spiraalsterrenstelsel vastgelegd. Het gaat om NGC 2903, dat op een afstand van 30 miljoen lichtjaar van de aarde staat.

NUcheckt: Eenden voeren in sommige vijvers slecht voor waterkwaliteit

Door NU.nl/Shannon Bakker

NU.nl checkt dagelijks berichten op betrouwbaarheid. Bewering: "Eenden voeren met brood is slecht voor de waterkwaliteit"

De belangrijkste conclusies uit het VN-rapport over uitsterven van soorten

Door NU.nl

De Verenigde Naties publiceerden maandag een rapport over de milieuschade door toedoen van de mens. De onderzoekers beschrijven een planeet, die gebukt gaat onder overconsumptie en vervuiling en die bijna een miljoen soorten dreigt te verliezen. NU.nl zet de belangrijkste bevindingen uit het rapport op een rij.

Dit doen je hersenen tijdens de slaap, elke nacht opnieuw

Door Quest/Mark Traa

Tijdens de nacht gebeuren er rare dingen met een mens. Elke nacht opnieuw. Dit is wat er gebeurt als iemand de ogen sluit om te slapen.

Hubble legt recordaantal van 265.000 sterrenstelsels in één beeld vast

Door NU.nl

Astronomen hebben een recordaantal van 265.000 sterrenstelsels in één beeld weten te vangen. De foto is samengesteld met behulp van waarnemingen die de ruimtetelescoop Hubble de afgelopen zestien jaar deed. Aan de totstandkoming van de foto werkten ook de Nederlandse astronomen Rychard Bouwens en Marijn Franx van de Universiteit Leiden mee.

Astronomen: Zwart gat slokte mogelijk neutronenster op

Door NU.nl

Een neutronenster is mogelijk voor het eerst opgeslokt door een zwart gat. Dat vermoeden astronomen nadat een serie zwaartekrachtgolven door de kosmos ging.

NUcheckt: Waarom sojamelk je schildklier niet 'vernietigt'

Door NU.nl/Shannon Bakker

NU.nl checkt dagelijks berichten op betrouwbaarheid. Bewering: "Sojamelk vernietigt de schildklier."

University of Cambridge gaat eigen slavernijverleden onderzoeken

Door NU.nl

De University of Cambridge gaat onderzoeken hoe de onderwijsinstelling in het verleden heeft geprofiteerd van en heeft bijgedragen aan de slavenhandel tijdens het koloniale tijdperk.

Onderzoekers in Duitsland creΓ«ren doorschijnende organen

Door NU.nl/Reuters

Onderzoekers in Duitsland zijn erin geslaagd om organen doorschijnend te maken. De techniek die zij hiervoor gebruikten zou weleens baanbrekend kunnen zijn voor het printen van organen die geschikt zijn voor transplantatie.

Heelal dijt 9 procent sneller uit dan gedacht

Door NU.nl

Het heelal dijt ongeveer 9 procent sneller uit dan wetenschappers tot nu toe dachten, blijkt uit nieuwe metingen van de Hubble-ruimtetelescoop.

Hoe terecht is het slechte imago van 'poepbacterie' E. coli?

Door Quest/FreekΒ SchuelerΒ 

De E. coli-bacterie kan je flink ziek maken. Aan de andere kant doet hij ook veel nuttig werk in ons lichaam. Hoe slecht is E. coli echt?

NUcheckt: Geforceerd lachen leidt waarschijnlijk niet tot zwaar drinken

Door NU.nl/Shannon Bakker

NU.nl checkt dagelijks berichten op betrouwbaarheid. Bewering: "Geforceerd glimlachen op werk leidt ertoe dat je meer alcohol drinkt."

Archeologen vinden tientallen mummies in Egyptische grafkelder

Door NU.nl

Een team van Egyptische en Italiaanse archeologen heeft in de Egyptische plaats Aswan een grafkelder blootgelegd met daarin tientallen mummies, heeft het Egyptische ministerie van Antiquiteiten bekendgemaakt.

❌