[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

๐Ÿ”’
โŒ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
OuderNU Wetenschap

Komend weekend mogelijk serie vallende sterren zichtbaar

Door NU.nl

​De komende nachten kunnen er meerdere vallende sterren zichtbaar zijn aan de hemel. Op het hoogtepunt zondagavond kunnen er dertien meteoren per uur voorbijkomen.

Aziatische zeenomaden hebben grotere milt door diepzeeduiken

Door NU.nl

De zeenomaden van het Bajau-volk in Zuidoost-Azië hebben een aanzienlijk grotere milt dan andere mensen. Dat toont aan dat hun lichaam zich heeft aangepast aan het vele diepzeeduiken waar het volk bekend om staat.

NASA lanceert planeetzoekende satelliet TESS

Door NU.nl

Ruimtevaartorganisatie NASA heeft in de nacht van woensdag op donderdag de Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) gelanceerd. De TESS moet op zoek gaan naar zogeheten 'exoplaneten', planeten die om andere sterren dan onze zon draaien.

Neergestorte ruimterots blijkt overblijfsel verdwenen planeet

Door ANP

Een rotsblok dat in 2008 neerstortte in de woestijn in Sudan, was een overblijfsel van een oeroude verdwenen planeet. Zwitserse wetenschappers hebben de meteoriet onderzocht en komen tot die conclusie.

Grote hoeveelheid zeldzame metalen gevonden bij Japan

Door ANP

Wetenschappers hebben in de zee bij Japan een grote hoeveelheid zeldzame metalen gevonden die worden gebruikt in producten als mobiele telefoons en elektrische auto's.

Aantal plastic tassen in de Noordzee meer dan gehalveerd

Door NU.nl/Reuters

Het aantal plastic tassen dat de afgelopen jaren werd opgevist in de Noordzee, is fors verminderd. Sinds 2010 haalt 16 procent van de vissers plastic tassen omhoog met hun vangst, wat meer dan een halvering is. 

170 miljoen jaar oude pootafdrukken van dinosaurussen ontdekt in Schotland

Door ANP

Geologen hebben tientallen zeldzame pootafdrukken van dinosaurussen gevonden voor de kust van Isle of Skye in Schotland. De 170 miljoen jaar oude fossielen geven een belangrijk inzicht in de Jura, schrijven de onderzoekers in de Scottish Journal of Geology.

IJs onder zeespiegel Antarctica smelt sneller dan gedacht

Door NU.nl

Het ijs dat onder het water ligt in Antarctica smelt veel sneller dan voorheen werd gedacht. Tussen 2010 en 2016 smolt een stuk ijs van 1.463 vierkante kilometer, ongeveer even groot als de provincie Flevoland.

Wetenschappers ontdekken verste ster ooit

Door ANP

Wetenschappers hebben de verste ster ooit ontdekt. Die staat op maar liefst 9 miljard lichtjaar afstand van de aarde. 

Chinees ruimtelaboratorium Tiangong-1 verbrand boven Grote Oceaan

Door NU.nl

Het Chinese ruimtelaboratorium Tiangong-1 is maandag 2.30 uur Nederlandse tijd boven de Grote Oceaan de dampkring ingegaan en verbrand. Bij herintreding is het ruimtestation bijna volledig verbrand.
 

Prehistorische voetafdrukken ontdekt op Canadees strand

Door ANP

Archeologen hebben 29 voetafdrukken gevonden op een strand in Canada die vermoedelijk 11.000 tot 14.000 jaar oud zijn. De afdrukken stammen uit de nadagen van de laatste ijstijd, toen het zeeniveau nog 2 of 3 meter lager was dan nu.

Wetenschappers benoemen 'nieuw' orgaan

Door NU.nl

Dichte, verbindende weefsels, die zich net onder het oppervlak van de huid bevinden, zijn door onderzoekers bestempeld als een nieuw orgaan. De weefsels hebben volgens hen een belangrijkere functie dan aanvankelijk werd gedacht.

Veel plaatsen in Nederland uur donker tijdens Earth Hour

Door ANP

Op veel plaatsen in Nederland hebben bedrijven en particulieren zaterdagavond een uur lang het licht uitgedaan tijdens Earth Hour. 

Vulkaan Etna glijdt enkele millimeters per jaar richting zee

Door ANP

De actiefste vulkaan van Europa, de Etna, glijdt heel langzaam richting de zee. Volgens wetenschappers schuift de berg op het Italiaanse eiland Sicilië 14 millimeter per jaar op naar de Middellandse Zee.

Een uur het licht uit: 'Natuurlijk redden we er planeet niet mee'

Door NU.nl

Voor de elfde maal vindt zaterdag Earth Hour plaats. Overal ter wereld gaat zaterdag om 20.30 uur een uur het licht uit om aandacht te vragen voor klimaatverandering. Een nobel initiatief - maar zet dat uurtje per jaar ook echt zoden aan de dijk?

โŒ