[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

๐Ÿ”’
โŒ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Gisteren โ€” 24 September 2018NU Wetenschap

Grote stofstormen gezien op maan van Saturnus

Door ANP

Op Titan, een van de manen van Saturnus, zijn enorme stofstormen gezien. Die waren tot nu toe alleen maar waargenomen op aarde en op Mars.

OuderNU Wetenschap

Geheim agent WOII stuurt opnieuw morsebericht als eerbetoon

Door ANP

De voormalige geheim agent Bram Grisnigt (95) heeft met een morsebericht een eerbetoon gebracht aan zijn gesneuvelde collega's en de piloten die tijdens de Tweede Wereldoorlog met gevaar voor eigen leven naar Nederland vlogen.

IJsland verwacht uitbarsting vulkaan Katla wegens CO2-uitstoot

Door ANP

De IJslandse vulkaan Katla spuwt grote hoeveelheden koolstofdioxide uit. Dat wijst er volgens vulkanologen ter plaatse op dat de Katla snel tot een grote uitbarsting kan komen.

SpaceX stuurt Japanse miljardair Maezawa als eerste toerist naar de maan

Door NU.nl

SpaceX gaat de Japanse miljardair Yusaku Maezawa meenemen op een toeristische vlucht naar de maan. Topman Elon Musk maakte dat op een speciale persconferentie bekend. De reis staat gepland voor 2023. 

Egyptische archeologen ontdekken sfinx in tempel van Kom Ombo

Door NU.nl

Egyptische archeologen hebben een sfinx ontdekt tijdens het droogleggen van de tempel van Kom Ombo. De vindplaats ligt vlak bij de plaats Aswan in het zuiden van Egypte.

Gemummificeerde dieren uit ijstijd ontdekt in smeltend ijs in Canada

Door ANP/NU.nl

Twee gemummificeerde dieren uit de ijstijd, een wolvenpup en een kalf van een kariboe (wild rendier), zijn gevonden in Yukon, in het noordwesten van Canada. De dieren werden in 2016 gevonden in de smeltende ijslaag en pas recent onthuld.

28e 'Nobelprijzen' voor grappig wetenschappelijk onderzoek uitgereikt

Door NU.nl

Voor de 28e keer zijn de zogenoemde Ig Nobel Prizes voor grappig klinkend wetenschappelijk onderzoek uitgereikt.

Enorme ijsberg losgeraakt van Zuidpool

Door ANP

Een gigantische ijsberg, groter dan Noord-Holland en Zuid-Holland bij elkaar, is losgekomen van de Zuidpool. Het ijs dobbert nu in de Zuidelijke Oceaan en zou een risico kunnen vormen voor cruiseschepen.

Van plagiaat beschuldigde Spaanse premier maakt scriptie openbaar

Door ANP

De sociaaldemocratische Spaanse premier Pedro Sánchez laat zijn doctoraalscriptie via internet openbaar toegankelijk maken, nadat hij van plagiaat is beschuldigd. 

Oudst bekende abstracte tekening gevonden op kleine steen in Zuid-Afrika

Door NU.nl

Wetenschappers hebben op een kleine steen in Zuid-Afrika een deel van een tekening die ongeveer 73.000 jaar oud is ontdekt. Het is de oudst bekendstaande abstracte tekening ooit.

Nieuwe camera's telescoop Westerbork zorgen voor 37 keer groter blikveld

Door ANP

Door nieuwe technologie is het blikveld van de radiotelescoop in Westerbork 37 keer groter dan voorheen. In twaalf van de veertien schotels van de telescoop zijn nieuwe camera's aangebracht.

'CO2 niet gedaald, klimaatakkoord Parijs in gevaar'

Door ANP

De uitstoot van CO2 is sinds 1990 "nul komma nul gedaald", stelt milieuorganisatie Urgenda. Dat is volgens de organisatie in strijd met het vonnis dat werd uitgesproken in 2015. 

Tweeduizend jaar oude Romeinse weg blootgelegd in Utrecht

Door ANP

Archeologen hebben in Utrecht de eerste delen van een tweeduizend jaar oude Romeinse weg blootgelegd.

Wetenschappers ontdekken haai met 'vegetarische trekjes'

Door NU.nl

Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat niet alle haaien pure vleeseters zijn. De kaphamerhaai, uit de familie der hamerhaaien, eet namelijk ook zeegras als dat hem uitkomt.

'Wetenschappelijke artikelen moeten vanaf 2020 gratis beschikbaar zijn'

Door NU.nl

Een Europese groep van onderzoeksfinanciers, waaronder de Nederlandse NWO, wil dat met belastinggeld betaald wetenschappelijk onderzoek vanaf 2020 gratis beschikbaar komt voor het publiek.

Onderzoekers ontdekken tegen antibiotica opgewassen 'superbacterie'

Door ANP

Australische onderzoekers hebben een 'superbacterie' ontdekt die bestand is tegen alle bekende soorten antibiotica, zo melden de onderzoekers van de University of Melbourne.

Oertijdmuseum Boxtel krijgt skelet van 150 miljoen jaar oude dinosaurus

Door ANP

Het Oertijdmuseum in Boxtel heeft een skelet van een 150 miljoen jaar oude gigantische dinosaurus bemachtigd. Het gaat om een 20 meter lange Diplodocus, een langnekdinosaurus die in 1993 is opgegraven in de Verenigde Staten. 

'Wetenschappers wegens geldgebrek te afhankelijk van externe opdrachten'

Door ANP/NU.nl

Wetenschappers voelen zich door geldgebrek te afhankelijk van externe opdrachten. Dat blijkt uit een peiling die NRC dit voorjaar heeft gehouden onder 2.651 wetenschappers.

Enorme stofstorm op Mars gaat na drie maanden liggen

Door ANP

Na drie maanden is een enorme stofstorm op de planeet Mars gaan liggen. De zon is weer gaan schijnen en daardoor gloort er hoop voor de onbemande verkenner Opportunity, die de afgelopen maanden geen onderzoek kon doen omdat de accu leeg was.

Druk in ruimtestation ISS licht weggevallen door gaatje in wand

Door ANP/NU.nl

Een module gekoppeld aan het ruimtestation ISS kampte met een klein gaatje in de wand. Daardoor is de druk aan boord donderdag een beetje weggevallen.

โŒ