[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Vandaag β€” 17 Juli 2018NU Wetenschap

Astronomen ontdekken twaalf nieuwe 'minimanen' rond Jupiter

Door ANP

Rond de planeet Jupiter zijn in één klap twaalf nieuwe manen ontdekt. Het aantal manen van de planeet komt daarmee op ongeveer tachtig, het grootste aantal in ons zonnestelsel.

Gisteren β€” 16 Juli 2018NU Wetenschap

Wetenschappers ontdekken 's werelds oudste brood in JordaniΓ«

Door NU.nl/Reuters

Wetenschappers hebben in Jordanië de resten teruggevonden van een ruim veertienduizend jaar oud brood. Het gaat om de verkoolde resten van een platbrood. 

Freek Vonk ontdekt nieuwe slangensoort

Door NU.nl

Freek Vonk heeft een nieuw soort slang ontdekt. De tv-bioloog zag het dier al enkele jaren geleden, maar de ontdekking is maandag officieel erkend.

OuderNU Wetenschap

IJsman Γ–tzi at vet vlees, tarwe en varens als laatste maaltijd

Door ANP

Wetenschappers van het laboratorium Eurac in het Italiaanse Bolzano hebben onderzoek gedaan naar de maaginhoud van de duizenden jaren oude mummie Ötzi. Kort voor zijn dood heeft de ijsman onder meer vet vlees, graan en varens gegeten.

Oud-VN-baas Ban Ki Moon krijgt eredoctoraat in Groningen

Door ANP

Voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon krijgt van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) op 17 oktober een eredoctoraat uitgereikt. De Zuid-Koreaanse diplomaat was de achtste secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN).

Fossiel van eerste reuzendinosaurus gevonden in ArgentiniΓ«

Door NU.nl/Reuters

Wetenschappers hebben in het noordwesten van Argentinië het fossiel van de vroegst bekende reuzendinosaurus gevonden. Het gaat om een planteneter van zo'n 10 meter lang met een gewicht van 10 ton. 

Het oudste fossiele kleurpigment is roze en ruim een miljard jaar oud

Door NU.nl

Wetenschappers hebben in de Sahara in Mauretanië het oudste biologische kleurpigment ontdekt dat ooit op aarde is aangetroffen. De kleuren zijn meer dan 1,1 miljard jaar oud en in opgeloste vorm helder roze.

Grote Nederlandse bijdrage aan natuurdatabank

Door ANP/NU.nl

Meer dan 1.200 instellingen in 123 landen hebben met een miljoen onderzoekers en burgers wereldwijd al een miljard natuurwaarnemingen bijeengebracht in de Global Biodiversity Information Facility (GBIF). 

Aantal rondvliegende brokstukken rond aarde in tien jaar bijna verdubbeld

Door ANP

Rond de aarde vliegt steeds meer puin. Het zijn inmiddels bijna 20.000 brokstukken, die bij elkaar meer dan 8 miljoen kilo wegen. Dat meldt de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.

Emigratieaanvragen VS van familie Anne Frank nooit afgehandeld

Door ANP/NU.nl

De emigratieaanvragen die Otto Frank, de vader van Anne Frank, had ingediend om naar de Verenigde Staten te emigreren, zijn nooit afgehandeld door het Amerikaanse consulaat in Rotterdam. Eerder werd gedacht dat de familie werd geweigerd door de VS.

Rotterdam introduceert drijvend parkje op gerecycled plastic afval

Door ANP

In de Rotterdamse Rijnhaven drijft vanaf woensdag een parkje van 140 vierkante meter. De groenvoorziening is aangelegd op bouwstenen van plastic dat uit de Maas gehaald is voordat het in de Noordzee terecht kon komen.

SpaceX lanceert succesvol robotastronaut naar ruimtestation ISS

Door NU.nl

Ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft in opdracht van NASA een robot met kunstmatige intelligentie naar ruimtestation ISS gelanceerd.

Lancering nieuwe ruimtetelescoop loopt opnieuw vertraging op

Door ANP

De lancering van de nieuwe ruimtetelescoop James Webb heeft opnieuw vertraging opgelopen. Hij gaat op zijn vroegst begin 2021 de ruimte in.

Afbeelding kaketoe werpt nieuw licht op handelsroute tussen Europa en AziΓ«

Door NU.nl

Een tekening van een Australische kaketoe in een Vaticaans manuscript werpt mogelijk een nieuw licht op de handelsroute tussen Europa en Zuidoost-Azië.

Overleden potvis wordt tentoongesteld in Naturalis Leiden

Door ANP/NU.nl

De overleden potvis die woensdagochtend naar Harlingen is gebracht voor onderzoek, zal in 2019 tentoongesteld worden in museum Naturalis in Leiden.

Proeftuin voor wetenschap en technologische innovaties bij kust Den Haag

Door ANP

Voor de kust van Den Haag komt een testgebied, waar wetenschappers, overheden, bedrijven en andere organisaties op open zee allerlei onderzoeken kunnen doen en technologische innovaties kunnen testen.

Onderzoek naar sterkte van dijken bij extreem weer

Door ANP

Rijkswaterstaat en de waterschappen zijn woensdag gestart met een tweedaagse proef op een deel van de Groenendijk in Nieuwerkerk aan den IJssel. De proef moet duidelijk maken hoeveel water een dijk kan hebben voordat er een kritieke situatie ontstaat.

Surinaamse slavenregisters voor iedereen online toegankelijk gemaakt

Door NU.nl

De gegevens uit de Surinaamse slavenregisters zijn vanaf dinsdag online in te zien. Ruim zevenhonderd vrijwilligers hebben vorig jaar het archief gedigitaliseerd, waardoor de gegevens van zo'n tachtigduizend slaven voor iedereen terug te vinden zijn.

TU Delft aast op snelheidsrecord met nieuwe Hyperloop-capsule

Door NU.nl

Studenten van de TU Delft hebben dinsdag een nieuwe versie van hun Hyperloop-capsule gepresenteerd: de Atlas 01.

Ruimtevaartorganisatie NASA wil verkennende robots naar de maan sturen

Door NU.nl/Reuters

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA wil, mogelijk al in 2019, verkennende robots naar de maan sturen.

❌