[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

๐Ÿ”’
โŒ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
OuderNU Wetenschap

Nederland mag nieuwe naam bedenken voor exoplaneet HAT-P-6 b

Door NU.nl

Nederlanders mogen sinds woensdag een nieuwe naam bedenken voor exoplaneet HAT-P-6 b en ster HAT-P-6 waar hij omheen draait. De Internationale Astronomische Unie (IAU) bestaat honderd jaar en daarom hebben alle landen in de wereld een exoplaneet toegewezen gekregen voor vernoeming.

Nieuwe 'minispaceshuttle' vindt raket voor eerste vluchten in 2021

Door NU.nl

De Dream Chaser, een ruimtevliegtuig gebaseerd op NASA's spaceshuttle, zal in 2021 opstijgen op een Vulcan Centaur-raket van de United Launch Alliance (ULA). De bedrijven kondigden afgelopen week hun samenwerking aan. De eerste vlucht van de Dream Chaser naar het ISS zal meteen de eerste ruimtetestvlucht van dit vliegtuig worden.

Wat betekent het als er 'vers' op een voedingsproduct staat?

Door Wetenschap.nu/Alie de Boer

Vers van het land! Vers gebakken! De 'verse' reclamekreten vliegen je als consument om de oren bij een rondje door de supermarkt. Het klinkt doorgaans goed, maar door gebrek aan wet- en regelgeving betekent de term 'vers' eigenlijk niets.

Europese varkens kwamen millennia geleden uit het Nabije Oosten

Door NU.nl

Paleontologen hebben ontdekt dat de gedomesticeerde Europese varkens niet hier werden getemd en gefokt, maar rond 8500 voor Christus uit het Nabije Oosten naar Europa gebracht. Echter hebben deze varkens vrijwel niets meer gemeen met hun voorouders. Dat ontdekten wetenschappers onder leiding van de Engelse Universiteit van Oxford, die hun ontdekking beschreven in het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences.

Wie is gevoeliger voor pijn: de man of de vrouw?

Door Quest.nl/Debby van Steenderen

Je teen stoten tegen een tafelpoot of je hand verbranden aan de oven doet pijn, of je nu man of vrouw bent. Maar hebben mannen en vrouwen dezelfde pijngrens, of is het ene geslacht kleinzeriger dan het andere?

Wetenschappers ontdekken nieuwe cellen die pijn registreren

Door NU.nl

Wetenschappers hebben een nieuw soort cel in het lichaam ontdekt dat bijdraagt aan het registreren en naar het brein vervoeren van pijnimpulsen. Deze cellen zijn ontdekt na onderzoek op muizen. De Zweedse onderzoekers beschrijven hun bevindingen in het wetenschappelijke vakblad Science.

Sneeuw op Noordpool bevat kleine plastic deeltjes uit de lucht

Door NU.nl

Via de lucht zijn microplastics, kleine plastic deeltjes, terechtgekomen in de sneeuw op de Noordpool. Dat ontdekten Duitse en Zwitserse wetenschappers, die hun bevindingen beschrijven in het wetenschappelijke tijdschrift Science Advances.

Ruimtefans blijven dinsdagavond weer op voor glimp van vallende sterren

Door NU.nl

Veel Nederlandse sterrenkundigen hoopten in de nacht van maandag op dinsdag te kunnen kijken naar vallende sterren als gevolg van de Perseïdenzwerm waar de aarde doorheen beweegt. Stortregen en bewolking gooiden roet in het eten. Er doet zich woensdagnacht echter een tweede kans voor.

Archeologen vinden Griekse tombes van 3.400 jaar oud

Door ANP

Archeologen hebben twee graftombes van ongeveer 3.400 jaar oud gevonden bij de Griekse stad Nemea. De tombes dateren van tussen 1200 en 1400 voor Christus en zijn volgens het Griekse ministerie van Cultuur nog helemaal intact.

Zo ziet het leven van een zaadcel eruit

Door Quest.nl/Elly Posthumus

Ze ontstaan in de ballen van een man. Daar wachten zaadcellen ongeduldig tot ze ingezet worden. Als ze dat geluk al hebben. Daarna belanden ze in een zakdoekje of, als het meezit, in een partner. Hoelang duurt elke levensfase van een zaadcel?

Goliathkikkers bouwen en onderhouden eigen vijvers voor jongen

Door NU.nl

Goliathkikkers blijken zelf kleine vijvers te bouwen om daar hun eieren in te leggen. Dat concluderen wetenschappers uit Duitsland en Kameroen, die hun bevindingen beschreven in het tijdschrift Journal of Natural History. De vijvers zijn waarschijnlijk veiliger dan rivieren, die mogelijk ware stromingen kennen of roofdieren herbergen.

Hoe maden kunnen springen zonder poten

Door NU.nl

Waar de meeste dieren springen door hun poten te gebruiken, hebben maden en larven die niet. Om zichzelf toch in veiligheid te kunnen brengen, kunnen de dieren zichzelf katapulteren. Amerikaanse wetenschappers hebben ontdekt hoe ze dat doen en beschrijven dat in het tijdschrift Journal of Experimental Biology.

NUcheckt: Geen bewijs dat je naast hond beter slaapt dan naast partner

Door NU.nl/Shannon Bakker

NU.nl checkt berichten op betrouwbaarheid. Bewering: "Vrouwen slapen beter naast een hond dan naast een partner."

Door muziek bij operatie minder kans op verslaving aan pijnstillers

Door NU.nl

Patiënten die voor, tijdens en na een operatie via een koptelefoon naar muziek luisteren, hebben minder verslavende pijnmedicatie nodig, blijkt zaterdagavond uit onderzoek van het Erasmus MC. Het ziekenhuis voert het gebruik van koptelefoons met muziek deze maand al in bij bepaalde operaties.

Schildpadden kunnen in het ei hun eigen geslacht bepalen

Door NU.nl

Schildpaddenembryo's kunnen hun eigen geslacht bepalen door te bewegen in hun ei, blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van Chinese en Australische onderzoekers.

Wordt de ruimte het nieuwe strijdtoneel voor een Koude Oorlog?

Door NU.nl

Steeds meer landen krijgen een aparte militaire tak voor in de ruimte. Is de ruimte de nieuwe plek voor een eventuele wapenwedloop die vergelijkbaar is met de Koude Oorlog?

Waarom een vrouwelijke gorilla in Apenheul eenden vangt

Door NU.nl

De jonge vrouwelijke gorilla M’Fugaji uit Apenheul vangt in het voorjaar regelmatig jonge eenden uit de vijver om haar verblijf. Ze houdt ze vast, zet ze op haar rug wanneer ze rondloopt of plukt de eenden. Wetenschappers van Apenheul en de Universiteit Utrecht probeerden te achterhalen waarom ze dat doet en beschreven hun bevindingen in het Journal of Zoo and Aquarium Research.

Hoe vleermuizen 'gecamoufleerde' insecten kunnen vinden

Door NU.nl

Vleermuizen jagen door geluid te maken. Dat geluid weerkaatst tegen de prooi en komt vervolgens terug in de eigen oren van de vleermuis, zodat deze precies weet waar hij moet zijn. Een prooi op een boomblad kan zich echter 'camoufleren' omdat het blad geluid sterker weerkaatst. Amerikaanse onderzoekers beschrijven in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology hoe een vleermuis toch een 'gecamoufleerde' prooi kan vinden.

Waarom loopt de batterij van mijn telefoon steeds sneller leeg?

Door Quest/Freek Schueler

Je dierbare smartphone, die bij aanschaf nog met gemak een etmaal meeging na het opladen, houdt er nu na een halve dag dienst al mee op. Hoe komt dat? En hoe kun je dat voorkomen?

11 miljard ton aan Groenlands ijs smelt binnen รฉรฉn dag

Door NU.nl

In Groenland is donderdag maar liefst 11 miljard ton - een recordhoeveelheid op één dag - aan ijs gesmolten, meldt CNN vrijdagochtend. Dat staat gelijk aan 4,4 miljoen olympische zwembaden.

โŒ