[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

๐Ÿ”’
โŒ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Gisteren โ€” 22 Januari 2019NU Wetenschap

Wetenschappers: Ook ijs op Groenland smelt veel sneller dan verwacht

Door NU.nl

Niet alleen het ijs op de Noordpool, maar ook het landijs op Groenland smelt sneller dan verwacht. Wetenschappers waarschuwen voor de effecten hiervan in een rapport dat maandag is gepubliceerd.

OuderNU Wetenschap

Laatste element van verfpasta Rembrandt van Rijn ontdekt

Door NU.nl

Een internationaal onderzoeksteam onder leiding van de TU Delft en het Rijksmuseum heeft het laatste, nog onbekende ingrediënt in de verfpasta van Rembrandt van Rijn ontdekt. Het gaat om het loodmineraal plumbonacriet. 

Restanten beestjes gevonden onder kilometer dikke ijslaag Antarctica

Door NU.nl

Wetenschappers hebben op Antarctica uit een diep onder een ijslaag verscholen meer restanten van kleine beestjes gevonden. De resten zaten in modder die door een boorgat naar boven is gehaald.

Waarom gaat de tijd soms snel en soms langzaam?

Door Quest/Ellemiek de Wit

Soms duren dagen of jaren te lang, soms vliegen ze juist voorbij. Hoe komt dat? En waarom lijkt de tijd sneller te gaan als je ouder wordt?

Saturnus heeft pas 'sinds kort' kenmerkende ringen

Door ANP/NU.nl

De ringen van Saturnus zijn relatief jong. Er is zelfs een tijd geweest dat Saturnus de ringen niet had. Tot die conclusie kwamen wetenschappers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA nadat ze de ringen hadden bestudeerd.

NUcheckt: Mogelijke toepassingen van stamcellen in tanden nog onbekend

Door NU.nl/Shannon Bakker

NU.nl checkt dagelijks berichten op betrouwbaarheid. Bewering: "Het bewaren van melktanden kan later het leven van je kind redden."

NASA komt erachter hoelang een dag duurt op Saturnus

Door NU.nl

Wetenschappers van NASA zijn erachter gekomen dat een dag op Saturnus 10 uur, 33 minuten en 38 seconden duurt. 

Wetenschappers: Radicaal ander eetpatroon nodig om wereld te redden

Door NU.nl

We moeten onze eetgewoontes drastisch veranderen willen we de planeet en haar inwoners redden, zegt een team van internationale deskundigen uit zestien landen. Daarvoor moeten mensen hun vlees- en suikerconsumptie halveren en dubbel zo veel groente, fruit en noten gaan eten.

Eerste plant op de maan alweer dood door extreme temperaturen

Door NU.nl

De katoenplantjes die aan boord van een ruimtesonde ontkiemden op de maan hebben het niet gehaald, schrijft de Britse krant The Guardian.

Voor het eerst gelukt om planten te laten groeien op de maan

Door ANP/NU.nl

Katoenzaadjes die door een Chinese sonde naar de maan zijn gebracht, zijn uitgekomen. Het is voor het eerst dat er planten groeien op de maan, zegt de Chinese ruimtevaartorganisatie CNSA dinsdag.

Waarom maken broers en zussen zo vaak ruzie?

Door Quest/Pepijn van der Gulden

Leuk, die broers en zussen. Maar als ze nog jong zijn, slaan ze elkaar ook regelmatig de kop in. Wat zit er achter die almaar terugkerende ruzies? En hoe erg is geruzie in de tent? Quest zocht het uit.

Oceanen warmen sneller op dan eerder gedacht

Door NU.nl/Lennart 't Hart

Het broeikaseffect zorgt ervoor dat oceanen nog sneller opwarmen dan eerder gedacht, blijkt uit een nieuwe wetenschappelijke analyse.

Geboorte van zwart gat voor het eerst waargenomen

Door NU.nl

Astronomen hebben voor het eerst de geboorte waargenomen van een zwart gat of neutronenster.

In China gevonden schedel blijkt ruim tienduizend jaar oud

Door ANP/NU.nl

Een menselijke schedel die aan de grens van China met Mongolië en Rusland is gevonden, is meer dan tienduizend jaar oud, melden wetenschappers zaterdag na koolstofdatering.

'Appen en sociale media leiden niet tot taalverloedering'

Door NU.nl

Veelvuldig gebruik van WhatsApp en sociale media leidt niet tot taalverloedering, meldt de Radboud Universiteit Nijmegen dinsdag op basis van onderzoek door taalwetenschapper Lieke Verheijen.

NASA-satelliet TESS ontdekt nieuwe koude exoplaneet

Door NU.nl

TESS, de nieuwe planeetzoekende satelliet van ruimteorganisatie NASA, heeft zijn eerste grote ontdekking gedaan. TESS heeft een exoplaneet gevonden die drie keer zo groot is als de aarde en zich op een afstand van 53 lichtjaren van de aarde bevindt.

'Lang leven wordt doorgegeven door familieleden'

Door NU.nl

De kans om ouder te worden dan gemiddeld is erfelijk. Mensen die uit een familie van mensen komen die ouder worden dan hun generatiegenoten, worden zelf ook vaak ouder.

Hoe ontstaat vieze adem en wat doe je ertegen?

Door Quest/Paul Serail

Pepermunt helpt niet als je adem stinkt, schrijft Quest. Wat dan wel? ‘Elke keer als je je tanden poetst, zou je ook je tong moeten reinigen.’

Is het plastic in het Waddengebied gevaarlijk voor de dieren?

Door NU.nl

Het Nederlandse Waddengebied is overspoeld met spullen uit de honderden containers die van een vrachtschip zijn gevallen. Veel van die goederen en de verpakkingsmaterialen zijn van plastic. Welke gevolgen heeft dat voor de dieren in het natuurgebied?

'Wachtrijen op luchthavens in toekomst verleden tijd door nieuwe techniek'

Door NU.nl

Australische wetenschappers hebben een klein apparaat ontwikkeld dat kan worden verwerkt in ultragevoelige camera's voor beveiligingsonderzoek op luchthavens. In de toekomst kunnen de beveiligingssystemen hiermee worden vervangen, waardoor er een einde kan komen aan de lange wachtrijen.

โŒ