[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

๐Ÿ”’
โŒ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Vandaag โ€” 22 Maart 2018NS Nieuws

Station in lichtstad Eindhoven officieel open

Vanmiddag werd het station geopend door Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van het ministerie van Infrastructuur & Milieu, President-directeur van ProRail Pier Eringa, NS-lid Raad van Bestuur Susi Zijderveld, de burgemeester van Eindhoven John Jorritsma en gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant Christoph van der Maat. Zij openden het station met een druk op de knop. De opening werd omlijst door muziek. De gehele dag zijn er optredens van Eindhovens talent in het station voor reizigers en bezoekers.

Voor de verbouwing was station Eindhoven voelbaar te klein. Met name in de spits hadden reizigers te weinig ruimte in de 6 meter brede tunnel. Bovendien miste het een aantal belangrijke voorzieningen zoals liften en roltrappen. Het station kreeg daarom een geheel nieuwe passage met meer winkels, liften en roltrappen naar ieder perron. Een fijn, licht en ruim station met een passage van 34 meter breed voor de 75.000 reizigers die dagelijks gebruik maken van het station. De oude passage is gerestaureerd en omgetoverd tot wachtruimte met een 90 meter lang kunstwerk van Daan Roosegaarde.

Naast de originele vloermozaïeken, die in de oude tunnel in ere zijn hersteld, zijn ook de noordhal opgeknapt en de zuidhal gerenoveerd. De iconische ‘transistorradio’ met monumentale status is teruggebracht in oude staat, met de kleuren uit het originele ontwerp. Ook zijn de kunstwerken in het gebouw gerenoveerd en grondig gereinigd. In de restauratieruimte aan de voorzijde van het gebouw opent deze week ‘De Restauratie’, een brasserie van Albron die werkt met lokale leveranciers. Dé plek om op het station elkaar te ontmoeten, zakelijk of prive.


OuderNS Nieuws

250.000 treinreizigers vandaag met Boekenweekgeschenk op pad

Naar schatting stapten ongeveer 250.000 reizigers vandaag in de trein met het Boekenweekgeschenk als vervoersbewijs. Dit aantal is vergelijkbaar met vorig jaar. Op vertoon van Gezien de feiten reisden treinreizigers gratis door heel Nederland en konden zij de poortjes openen met de barcode van het Boekenweekgeschenk. Treinreizigers werden bovendien verrast met een ontmoeting door de schrijfster van het geschenk: Griet Op de Beeck. Dit gebeurde op de trajecten: Amsterdam - Utrecht, Utrecht - Alkmaar en Alkmaar-Amsterdam. Zij reisde mee om treinreizigers/fans persoonlijk te ontmoeten en hun boekengeschenk te signeren. Met deze dag is de 83e Boekenweek traditiegetrouw feestelijk afgesloten.

Op de Beeck over deze laatste dag van de Boekenweek: "Het was onwerkelijk om het feest in de boekwinkels te beleven de afgelopen week, lezende mensen zijn heel bijzonder. En vandaag al die reizigers met mijn Boekenweekgeschenk in de trein te zien, dat is pas echt ongelooflijk. Dat het boek tot zoveel moois kan leiden, is voor mij een groot geschenk."


Nieuwe tarieven Intercity Brussel via de Hogesnelheidslijn: vroegboekers reizen goedkoop

Update: dit bericht is op punten aangepast. Wijzingen zijn in rood aangegeven.

Vanaf maandag 9 april rijdt Intercity Brussel 16 keer per dag tussen Nederland en België via de Hogesnelheidslijn. 12 keer rijdt de trein via Amsterdam en Schiphol langs Rotterdam en Breda naar Antwerpen en Brussel. Vier keer per dag is Den Haag HS het aankomst- en vertrekstation. Lees hier meer informatie. Bij deze nieuwe treindienst horen ook nieuwe tarieven: de trein is sneller en rijdt via een andere route.

NS introduceert voor Intercity Brussel zogeheten Flextarieven: standaardprijzen voor treinritten naar alle Belgische bestemmingen. Het is altijd mogelijk om (tot kort voor vertrek) tickets te kopen. Nieuw zijn de “Early Bird” tarieven: vroegboekers reizen extra voordelig. Early Bird tickets zijn te boeken tot en met zeven dagen voor vertrek. Een Early Bird reist van Amsterdam naar Antwerpen voor € 20 op een weekdag of voor € 26 in het weekend. De reguliere ticketprijs is € 36,40 voor een enkele reis (gebaseerd op tweede klas).

Naar Brussel vanaf

Flex

Early Bird (Week)

Early Bird (Weekend)

Amsterdam

€ 46.80

€ 25

€ 33

Rotterdam

€ 33.80

€ 18

€ 24

Breda

€ 24.60

€ 14

€ 18

Naar Antwerpen vanaf

Flex

Early Bird (Week)(maandag-donderdag)

Early Bird (Weekend) (vrijdag-zondag)

Amsterdam

€ 36.40

€ 20

€ 26

Rotterdam

€ 23.40

€ 13

€ 17

Breda

€ 14.20

€ 9

€ 11

Reizigersorganisaties
Onderaan dit nieuwsbericht vind je de brief die NS aan de reizigersorganisaties in het Locov heeft gestuurd. Hierin gaat NS in op hun reactie. Ook toegevoegd is een verwijzing naar alle stukken op de website van het Locov.

Boek vroeg, reis goedkoop - ook bij losse tickets
NS International zal in haar campagnes de reizigers actief stimuleren gebruik te maken van de Early Bird tarieven. Reizigers zitten niet meer vast aan een verplicht retour tarief en kunnen ook alle tarieven als enkele reis boeken, dus ook de kortingstarieven. Dat is nu niet het geval, je krijgt de korting bij een Weekendretour alléén als je een heen- en terugreis boekt. Andere specifieke tickets voor de Intercity Brussel als Weekendretour, Superdagretour of Jongerentarief zijn daarom ook straks niet meer te koop. Kinderen tot en met 11 jaar reizen gratis mee - een speciaal vervoersbewijs is verkrijgbaar via nsinternational.nl

Boeken bij NS International vanaf 20 maart, reizen vanaf 9 april
De verkoop van de nieuwe tickets start 20 maart via de verkoopkanalen van NS International: nsinternational.nl, Service Center International of de NS International-balies op de grote stations. Early Bird tickets zijn exclusief te koop bij NS International; de Flex-tickets zijn vanaf 9 april ook verkrijgbaar in de NS-kaartautomaten.

Tot eind dit jaar rijdt de Intercity Brussel van en naar Amsterdam Centraal op de vertrektijden van één van de Intercity direct treinen. In de Aanvraag Dienstregeling 2019 meldt NS dat vanaf eind dit jaar de Intercity Brussel niet meer samenloopt met de Intercity direct dienstregeling. Straks komt de trein dus als extra trein naast de Intercity direct.

Klik hieronder voor de reactie van NS op het advies van de reizigersorganisaties verenigd in het Locov.

Online op Locov.nl: adviestraject tarieven en assortiment Intercity Brussel


Half uur sneller naar Belgiรซ: Intercity Brussel rijdt vanaf 9 april via HSL

Het stond al in potlood op de kalender maar vanaf vandaag met pen: NS en NMBS hebben definitief besloten om Intercity Brussel vanaf maandag 9 april via de Hogesnelheidslijn (HSL) te laten rijden. NMBS en NS hebben vastgesteld dat alle voorbereidingen om te kunnen starten zijn afgerond. In januari 2018 heeft NS gemeld te koersen op startdatum 9 april - vanaf nu staat deze datum definitief op de kalender.

NMBS en NS wijzigen vanaf maandag 9 april het traject van de intercity Brussel-Amsterdam van de huidige route naar de Hogesnelheidslijn. Antwerpen is dan voortaan direct met Breda verbonden. Ook wordt de reistijd tussen Brussel en Amsterdam in één klap met een half uur ingekort (tot 2u53 minuten). Omdat Intercity Brussel ook stopt in Brussels Airport – Zaventem, krijgen niet enkel reizigers vanuit Noorderkempen een rechtstreekse verbinding met de Belgische nationale luchthaven maar ligt vliegveld Zaventem ook zeer dichtbij voor Nederlanders uit Noord-Brabant (reistijd van iets meer dan een uur vanuit Breda).

Tot en met zondag 8 april rijdt deze internationale intercity 16 keer per dag via de huidige route tussen Brussel en Amsterdam (in Nederland via Roosendaal, Dordrecht, Rotterdam, Den Haag HS en Schiphol). Straks rijdt de trein 12 keer per dag tussen Brussel en Amsterdam en vier keer per dag tussen Brussel en Den Haag Hollands Spoor. De wijziging van het traject verandert logischerwijze ook de bediening van de stations in Nederland (Breda komt in de plaats van Roosendaal en Dordrecht. 

Video: tot en met zondag 8 april rijden NS en NMBS proefritten op de HSL

NS en NMBS hebben de afgelopen maanden uitvoerige testen uitgevoerd om de wijzigingen van het traject zo vlot mogelijk te laten verlopen. De start van de treindienst is zo goed mogelijk voorbereid maar de ervaring leert dat elke nieuwe treindienst of wijziging van traject een risico op opstartproblemen bevat. Onze taak is deze mogelijke problemen en de impact op de stiptheid zo beperkt en zo kort mogelijk te houden.  

Parallel met dit verbeterde aanbod wordt ook een nieuw tariefmodel ingevoerd. Het “Flex”tarief is vergelijkbaar met het huidige tarief. Vroegboekers (minstens zeven dagen op voorhand) kunnen straks profiteren van kortingen (“Early Bird” tarief). Het nieuwe tariefmodel is zeer transparant, met vaste kortingsbedragen op basis van de afstand die je aflegt. De verkoop start op 20 maart. 

De trein krijgt een extra rijtuig waardoor de zitplaatscapaciteit wordt uitgebreid. De ombouw van zes naar zeven rijtuigen per trein start op 23 april – half mei zijn dan alle treinen aangepast.Vanaf 9 april rijden dagelijks 32 treinen per dag per richting over de HSL tussen Nederland en België: Naast Intercity Brussel rijdt Thalys al 14 keer per dag tussen Brussel en Amsterdam. Vanaf 4 april rijdt ook Eurostar dagelijks twee keer per dag tussen Londen en Amsterdam via Brussel. Totaal rijden er vanaf 9 april dagelijks 269 treinen volledig of deels over de HSL Zuid.


NS studeert op nieuwe werkplaats in Lelystad

De studie die NS uitvoert geeft inzicht in de haalbaarheid van de nieuwe werkplaats in Lelystad. Zo moet onder meer duidelijk worden welke werkzaamheden er in de nieuwe werkplaats uitgevoerd kunnen worden, welke stappen moeten worden doorlopen en welke investering ermee gemoeid is. Als de studie is afgerond kan er eind 2018 een besluit worden genomen.

NS geeft de voorkeur aan bouwen buiten de stad, waar goed kan worden aangesloten op het bestaande spoor en waar voldoende ruimte is. De studie richt zich daarom op het terrein ten noorden van de stad, tussen het bestaande opstelterrein aan de Houtribweg en de Hanzelijn. Voor NS is het belangrijk om duurzaam te bouwen en om omwonenden vroegtijdig te betrekken bij de plannen. Binnenkort zal NS een uitnodiging aan omwonenden sturen voor een eerste informatiebijeenkomst.

3 miljard

NS investeert 3 miljard euro in de aanschaf van nieuwe treinen en het moderniseren van bestaande treinen. Met dit investeringsprogramma wil NS Nederland duurzaam mobiel en bereikbaar houden. NS-regiodirecteur Irma Winkenius: “In totaal komen er 250 treinen bij. We zoeken een extra locatie om deze treinen te kunnen onderhouden en Lelystad lijkt daarvoor een goede optie”. Op dit moment heeft NS vier onderhoudswerkplaatsen in Maastricht, Leidschendam, Amsterdam en Onnen (vlak onder Groningen). Deze worden allemaal gereed gemaakt voor de komst van nieuwe treinen. “Omdat de mogelijkheden om de toekomstige onderhoudsvraag hier op te lossen niet toereikend zijn, is de studie naar een vijfde locatie voor NS van groot belang”, aldus Winkenius.

Positief onder voorwaarden

Het college van de gemeente Lelystad is positief over het voorgenomen initiatief. Wethouder Ed Rentenaar (o.a. ruimtelijke ontwikkeling, verkeer en mobiliteit): “De studie moet uitwijzen of het past bij de eisen en wensen van NS en of het voldoet aan de gemeentelijke voorwaarden, zoals samenhang met de omgeving, bereikbaarheid, ontsluiting, verschijningsvorm en draagvlak bij omwonenden.”

Ontwikkeling tot logistieke hotspot

Voor wethouder Jop Fackeldey van o.a. economische zaken is vestiging van het NS-onderhoudsbedrijf een bevestiging van de ontwikkeling van de stad tot ‘logistieke hotspot’. “Lelystad is interessant vanwege de centrale ligging. De stad is de afgelopen jaren steeds beter bereikbaar geworden. Per spoor is er aansluiting naar zowel het midden en westen als het noordoosten. De beoogde locatie bij het bestaande rangeerterrein biedt NS voldoende ruimte voor de bouw van een onderhoudsgebouw en de daarvoor benodigde extra sporen. Een ander voordeel is dat de locatie niet ingesloten is door stedelijke bebouwing.”

Klaar in 2024

Bij een positief besluit van NS en een gunstig verloop van het te doorlopen proces kan uiterlijk in 2024 het nieuwe onderhoudsbedrijf van NS in Lelystad in gebruik worden genomen.


  • 14 Maart 2018 om 16:53

Stemmen op recordaantal stations

Reizigers kunnen 21 maart op een recordaantal van 81 stations hun stem uitbrengen voor de Gemeenteraadsverkiezingen. NS, ProRail en de gemeenten bieden de reizigers op een record aantal stationslocaties de gelegenheid om te stemmen. Stemmen voor, tijdens of na uw reis, op weg naar werk of school is wel zo handig. Wederom heeft Station Castricum de primeur: het stembureau gaat hier al om 00.00 uur open. Zo kunnen treinreizigers die bijvoorbeeld om 00.30 uur aankomen uit Amsterdam al stemmen.

Inwoners kunnen met een geldige stempas en identiteitsbewijs stemmen op een stationslocatie in hun eigen gemeente. Uit eerdere jaren blijkt dat veel reizigers gebruikmaken van de stembureaus op de stations. Opvallend is dat ook een groot aantal kleinere gemeenten dit jaar kiest voor een mobiel stembureau bij het stations tijdens de spitsuren. Zodat het stemmen op weg of van werk naar huis, zo gemakkelijk mogelijk gemaakt wordt voor de kiezer. Om ook de vroege reizigers van dienst te zijn openen naast het stembureau op station Castricum, een aantal stembureaus al vanaf 05.15 uur.

Voor een actueel overzicht van de deelnemende stationslocaties en de openingstijden per locatie kunnen kiezers terecht op ns.nl/stemmen.


Gratis met trein op 18 maart met Boekenweekgeschenk

Van zaterdag 10 t/m zondag 18 maart vindt de jaarlijkse Boekenweek plaats. NS brengt reizigers gratis door heel Nederland op de laatste dag van de Boekenweek. Het enige wat men daar voor hoeft te doen, is het boek bij controle te tonen aan de conducteur in de trein. Het Boekenweekgeschenk van 2018, Gezien de Feiten, is geschreven door Griet Op de Beeck. Op zondag 18 maart is Griet ook zelf in de trein om reizigers te verassen met een Meet&Griet. Vorig jaar bracht NS 250.000 mensen met het Boekenweekgeschenk door heel Nederland.

Op 18 maart mag iedereen gratis reizen die in het bezit is van het Boekenweekgeschenk. Dit geschenk krijgt men cadeau van de boekhandel bij aanschaf van een Nederlandstalig boek van minimaal €12,50. Met de barcode van dit boek kunnen reizigers bovendien de poortjes openen op stations. Zo kunnen de reizigers de gehele dag gratis met de trein, dit geldt ook voor het e-boek. Het thema van de Boekenweek 2018 is Natuur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tijd voor Lezen
NS draagt lezen een warm hart toe, want lezen is een van de favoriete tijdsbestedingen in de trein. NS werkt daarom, sinds 2001, samen met Stichting Collectief Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB). NS wil lezen toegankelijk maken voor een groot publiek. Lezen en treinreizen zijn immers onlosmakelijk met elkaar verbonden. NS ondersteunt jaarlijks drie campagnes van CPNB onder de noemer ‘Tijd voor Lezen’: de Boekenweek (maart), de Kinderboekenweek (oktober) en de NS Publieksprijs (oktober/november). Meer informatie is te vinden op www.ns.nl/tijdvoorlezen

 


Samen voor veiligheid in de trein en op het station

Een veilige reis voor reizigers en collega’s staat voor ons op nummer 1. NS werkt daarom elke dag met partners zoals de politie en andere vervoerders aan het verder verbeteren van de sociale veiligheid. We nemen daarbij ook verschillende maatregelen. Zo hebben we momenteel op 74 stations de poortjes gesloten en meer gericht cameratoezicht ingezet op de stations. Ook zijn er op uitgaansavonden na 22.00 uur twee conducteurs op de trein en zetten we op de overige avonden zogeheten flexibele veiligheidsteams in.

In het jaarverslag blikken we terug op de sociale veiligheid in onze treinen en op het station. Uit deze cijfers blijkt dat reizigers zich veiliger voelen. 88 procent geeft het veiligheidsgevoel op de stations en in de treinen het afgelopen jaar een zeven of hoger. Een lichte stijging in vergelijking met 2016. Toen was dit 87 procent. Ook NS-medewerkers voelen zich veiliger tijdens hun werk. Een meerderheid van 66.8 procent voelt zich veilig tot zeer veilig tijdens het werk - een kwart reageerde neutraal - tegenover 57.6 procent in 2016. Er is ook een stijging te zien in het veiligheidsgevoel van onze medewerkers in de avonduren. In 2016 voelde 30 procent van de ondervraagden zich onveilig in de avond en nacht. In 2017 is dit gedaald naar 21.7 procent.

Meer ondersteuning in de avonduren
We leren door terug te blikken op het voorgaande jaar, maar ook van het analyseren van de genomen maatregelen. Zo is bekeken wat het effect is van de inzet van twee conducteurs op uitgaansavonden en de inzet van flexibele teams. Het effect van deze maatregel op het veiligheidsgevoel van reizigers en medewerkers hebben we eind 2017 onderzocht. De belangrijkste uitkomsten van het onderzoek:

  • Hoofdconducteurs geven een 6,9 voor hun veiligheidsgevoel op donderdag, vrijdag en zaterdag na 22.00 uur (ten opzichte van een 6,2 in 2016, toen de maatregel nog niet van kracht was).
  • Hoofdconducteurs geven een 7,6 voor hun veiligheidsgevoel op zondag tot en met woensdagavond na 22.00 uur als collega’s van V&S op de trein aanwezig zijn. Zij geven een 7 voor hun veiligheidsgevoel op de treinen waar dat niet het geval is.
  • De veiligheidsbeleving van reizigers blijft constant en scoort een 7,9 in zowel 2016 als 2017.

De vakbonden zijn voor NS gesprekspartner als het gaat om het verder verbeteren van sociale veiligheid. Daarom bespreken we deze uitkomsten op korte termijn eerst met de vakbonden.


Onze eerste vrouwelijke machinist

‘Ik herinner me vooral de blikken van de reizigers.’ 38 jaar geleden was Carla (58) de eerste en enige vrouwelijke machinist bij NS. Dat is voor Naomi (20), één van onze jongste machinisten, wel anders. Vanwege Internationale Vrouwendag leggen ze bij een kopje koffie hun verhalen naast elkaar.

Nu werkt ze bij ProRail, maar 38 jaar geleden was Carla (58) de eerste vrouwelijke machinist bij NS. Naomi (20) is op dit moment een van onze jongste machinisten. Vanwege Internationale Vrouwendag dronken ze en kop koffie met elkaar: hoe was het toen, als eerste vrouw op de bok? En is dat nu anders?

‘Ik werk alweer bijna twee jaar voor NS, dus we waren dus allebei echt jong toen we begonnen’, zegt Naomi, ‘kunnen we het mooi vergelijken. Was het voor jou moeilijk om in zo’n mannenwereld te beginnen?’ ‘Toen ik eenmaal begon’, antwoordt Carla, ‘viel het eigenlijk heel erg mee. Je kreeg af en toe wel een opmerking, maar ik heb eigenlijk maar één keer meegemaakt dat een andere machinist echt moeilijk deed. Ik nam de trein van hem over en stak mijn hand uit voor de stuursleutel. Maar hij bleef gewoon staan. Tja, dan moet je laten zien dat je je mannetje staat. Ik ben gewoon blijven staan met mijn hand uitgestoken en uiteindelijk gaf ‘ie hem toch. De rest van de collega’s vond het geloof ik juist wel leuk. Ik herinner me eigenlijk vooral de blikken van de reizigers.’ ‘Hoe bedoel je?’

‘Nou, ik reed op het eerste stoptreintje van Amsterdam naar Eindhoven, om 5 voor 5 ’s ochtends. Dus dan heb je koffie nodig. Ik herinner me nog heel goed hoe ik dan na het koffie halen met mijn bekertje dat héle perron vol forenzen af moest. Je loopt in uniform, dus iedereen ziet je en ze staarden állemaal. Probeer dan maar een heel perron lang een strak gezicht te houden, dat is dan echt een end hoor’, lacht Carla. ‘Haha, ja dat gevoel ken ik ook wel’, grinnikt Naomi. ‘Maar dat heeft geloof ik niet meer te maken met dat ik een vrouw ben. Als reizigers kijken, vinden ze me vooral jong. Dat merkte ik ook aan collega’s. Ze hadden gewoon respect voor me, maar ze proberen je als nieuweling natuurlijk wel een beetje uit te testen. En sowieso had ik wat ogen op me gericht, als dochter van een machinist. Ik merkte eigenlijk vooral vóórdat ik begon aan mijn opleiding dat mensen het gek vonden dat ik als vrouw machinist wilde worden.’ ‘Oh, wie dan?’

‘Mijn klasgenoten, maar ook leraren zelfs. Toen ik op de middelbare school vertelde dat ik machinist wilde worden zeiden ze tegen me: weet je zeker dat je het gaat doen? Het is wel een mannenberoep. Tja, zolang de buitenwereld zo denkt, blijf je in de minderheid natuurlijk. Terwijl, we zijn geloof ik al met een stuk of drie- of vierhonderd vrouwelijke machinisten inmiddels.’ ‘Oh echt? Mooi! Grappig wel, in mijn tijd waren het er nog zo weinig dat ik in de eerste jaren altijd van iedereen te horen kreeg waar er eentje was bijgekomen. Nu je het zegt trouwens, ik had ook vooral tegenstand vóórdat ik aan het werk ging.’

‘Toen ik solliciteerde, was het nét verplicht om M/V bij een vacature te zetten’, vertelt Carla terwijl ze een oude foto van haar bekijkt. ‘Én men mocht niet meer vragen of je van plan was zwanger te worden. Nou, die vraag heb ik wel gehad en sterker nog: hij werd gesteld in een extra gesprek, met allerlei hotemetoten. Normaal was je aangenomen als je goedgekeurd werd, maar ik dus niet. Iemand die bij dat gesprek was heeft me jaren later verteld dat hem was gevraagd om het mij een beetje moeilijk te maken. Ze lieten me zelfs nog een wissel omgooien of iets dergelijks. Het was apart, zoiets zou nu echt nooit meer kunnen gebeuren.’ ‘Nee, no way. Stond je goed trouwens, die jas!’

Dankjewel! Ja, dat uniform is ook wel veranderd hè?’ ‘Zeker’, antwoordt Naomi en ze begint veelbetekenend te lachen, ‘maar ik vind de onze ook erg mooi hoor. Tijdens mijn opleiding zag ik mijn vriend in dat uniform en ik dacht meteen: nouhou…’ Carla schatert het uit. ‘Dan hebben we nog iets gemeenschappelijks, want ik ben getrouwd met een ex-NS’er! Hij was hoofdconducteur, we hebben zelfs wel eens samen op de trein gezeten. Alleen had ik dat pas door toen we uitstapten. Want in die tijd hadden we nog geen portofoons.’


NS pleit voor behoud 10 perronsporen Amsterdam Centraal

Het aantal treinreizigers stijgt en het aantal inwoners van Amsterdam groeit. Daarnaast wil NS op meer trajecten een tienminutentrein gaan rijden. Daarom besluiten het ministerie van I&W, Vervoerregio Amsterdam en spoorpartijen, waaronder NS, over investeringen in stations Amsterdam Centraal en Amsterdam Zuid. Verschillende scenario’s worden bekeken.

Alle partijen zijn het er over eens dat het aantal sporen op station Amsterdam Zuid uitgebreid moet worden naar 6 sporen. Station Amsterdam Zuid gaat na de start van de Noord-Zuidlijn namelijk flink groeien. Ook Amsterdam Centraal moet verbouwd, zo worden de perrons verbreed voor het groeiende aantal reizigers. Al in 2012 hebben alle partijen een voorkeur uitgesproken voor 10 perronsporen op Amsterdam Centraal. Nu is het voorstel om kosten te besparen door terug te gaan naar 9 in plaats van 10 perronsporen op Amsterdam Centraal.

Roger van Boxtel: 'Dat is uitermate kwetsbaar richting de toekomst. NS pleit voor 10 sporen op Amsterdam Centraal, een optie die toekomstbestendig is. Kiezen voor 9 sporen is een korte termijn maatregel waarmee het spoor op de lange termijn op slot wordt gezet.'

Dagelijks telt Amsterdam Centraal nu 180.000 in- en uitstappers. NS gaat ervan uit dat dit aantal de komende jaren zal groeien naar 267.000 per dag. De verwachting is dat het aantal treinreizigers tot 2040 stijgt met zo’n 45%. Terwijl een flinke reizigersgroei verwacht wordt, zal de capaciteit op Amsterdam Centraal afnemen.

Roger van Boxtel: ‘Deze keuze heeft grote gevolgen voor de toekomstige bereikbaarheid van Amsterdam’.

Door te kiezen voor 9 in plaats van 10 sporen moeten reizigers wellicht vaker overstappen, kan een aantal sprinters niet meer doorrijden naar Amsterdam Centraal, maar moeten deze bijvoorbeeld eerder keren op Sloterdijk. Ook is het de vraag of er tijdens de verbouwing nog plaats op Amsterdam Centraal is voor internationale treinen als de Thalys, de Eurostar en de IC Brussel. Waarschijnlijk moeten de internationale treinen uitwijken naar Amsterdam Zuid zodat de binnenlandse treindiensten door kunnen gaan. Het is nu nog onduidelijk of hier dan ruimte voor is op Amsterdam Zuid.

 


Saldoloos reizen weer een stap dichterbij

De enthousiaste reacties zijn een aanmoediging voor de collega’s die dagelijks werken aan de ontwikkeling van NS Flex. Want NS Flex is nog niet af. Tijdens deze testperiode worden feedback en ervaringen van onze testers zo snel mogelijk vertaald naar concrete verbeteringen. Zo wordt voortaan bij een overstap naar NS Flex het resterende saldo op je OV-chipkaart automatisch verrekend op de eerste factuur.

Een andere belangrijke wens van de testers is om nog beter inzicht te krijgen in gemaakte reizen en de kosten daarvan. In Mijn NS staat al een uitgebreid overzicht van alle OV-reizen en kosten. Binnenkort wordt dit ook inzichtelijk in de NS-app. Ook komt er een kostenteller, zodat reizigers in één oogopslag kunnen zien hoeveel kosten er tot dan toe zijn gemaakt.

Met NS Flex reis je met de OV-chipkaart in het hele OV, maar betaal je met een factuur achteraf. Met de NS-app kunnen reizigers opties aan- en uitzetten. Zo kun je onderweg upgraden naar de eersteklas of maandelijks je abonnement aanpassen aan je actuele reisgedrag.

Aanmelden voor NS Flex kan nog niet, nieuwe testers ontvangen hiervoor een uitnodiging. Nog heel even geduld dus: naar verwachting is NS Flex in de zomer van 2018 beschikbaar voor alle reizigers.


Werkzaamheden Rotterdam in beeld

Al eerder meldde NS dat er komende weken hinder is voor reizigers rond Rotterdam Centraal. Van 17 februari tot en met 11 maart zijn er verschillende werkzaamheden rondom Rotterdam.

Op en rond Rotterdam Centraal werkt ProRail aan sporen en aan de verbouwing van een perron voor de komst van Eurostar, de snelle trein tussen Londen en Amsterdam. Op verschillende plaatsen wordt gewerkt aan de Hogesnelheidslijn. Op de Hogesnelheidslijn worden ook testritten uitgevoerd in deze periode voor de
 Intercity naar Brussel, die naar verwachting vanaf 9 april zal worden opgenomen in de dienstregeling. Hierdoor rijden er op werkdagen buiten de spits minder Intercity direct treinen.

In drie korte filmpjes laat NS zien wat hier achter de schermen allemaal gebeurt. Je vindt ze alledrie hieronder!

Filmpje 1: Werkzaamheden perron 1 voor Eurostar

Filmpje 2: Testritten voor Intercity Brussel

Filmpje 3: Wisselvervanging

 


Meer reizigers op tijd in 2017

Komende tijd trekt NS € 502 miljoen extra uit voor de complete vernieuwing van 45 dubbeldekkers. Het gaat hier om 242 rijtuigen van het type VIRM 2/3 met in totaal zo’n 24.500 zitplaatsen. De beoogde investering komt bovenop de huidige vernieuwing van 81 dubbeldekkers VIRM 1, de aanschaf van 118 Sprinters SNG en 79 Intercity’s Nieuwe Generatie.

Roger van Boxtel, president-directeur van NS maakte het besluit vandaag bekend tijdens de presentatie van het jaarverslag 2017, dat speciaal voor de gelegenheid plaatsvond in de trein-moderniseringswerkplaats van NS in Haarlem. De vernieuwde dubbeldekkers gaan vanaf 2021 het spoor op en kunnen dan weer zo’n 20 jaar mee.

Met het besluit komt het totale bedrag dat NS in het vernieuwen en uitbreiden van haar treinvloot investeert op € 3 miljard. Daarnaast worden ook de onderhoudsbedrijven aangepast, zodat ze geschikt zijn om de nieuwe treinen te onderhouden. De 45 dubbeldekkers zijn straks weer als nieuw met comfortabele stoelen, moderne verlichting en oplaadvoorzieningen in 2e en 1e klas. Net als bij de eerdere vernieuwing, is de ambitie om 96% van al het materiaal dat hierbij vrijkomt te recyclen of te hergebruiken.

Prestaties op het spoor

Het jaar startte met de grootste wijzigingen in de dienstregeling in tien jaar. De tienminutentrein tussen Amsterdam en Eindhoven kende in december een soepele start en zorgde voor 15% meer zitplaatsen. Ook verliep de introductie van de 58 nieuwe sprinters, type Flirt, naar wens. Hierdoor verbeterde de treinreis voor de NS-reiziger: 91,6% van de reizigers kwam in 2017 op tijd, in 2016 was dit 90,6%. De kans dat een reiziger in de spits kan zitten, bleef met 95,1% gelijk.

Op de hogesnelheidslijn steeg het aantal dagelijkse ritten van 160 naar 233, door de nieuwe snellere verbinding tussen Den Haag en Eindhoven. Deze kende het eerste kwartaal zoals verwacht een introductiedip. Door de extra focus en aandacht van onze mensen voor het dagelijks goed presteren kwam de punctualiteit op de gehele hogesnelheidslijn uiteindelijk uit op 83,5%. De zitplaatskans in de spits was op de hogesnelheidslijn 96,8%. In 2018 stijgt het aantal ritten over de hogesnelheidslijn door naar 269. Dit jaar gaan hier ook de Intercity Brussel en de Eurostar rijden, waardoor de reistijd ook hier verder verkort.

Met de resultaten over 2017 zetten we de opwaartse lijn door die in 2016 is ingezet. NS behaalde op alle twaalf prestaties de met het ministerie van I&W afgesproken norm.

Deur tot deur

Met het gebruik van 100% windstroom en het afscheid van de laatste dieseltreinen heeft NS de CO2-uitstoot van de treinreis gereduceerd tot nul. Opnieuw steeg het gebruik van de OV-fiets. Dit jaar van 2,4 naar 3,1 miljoen ritten. Hiermee is de OV-fiets voor veel mensen een onmisbaar onderdeel van de reis geworden. Het aantal abonnees van de Zonetaxi steeg van 34.000 naar 44.000. In 2017 sloot NS de poortjes op diverse stations, waaronder Amsterdam Centraal en Utrecht Centraal. Inmiddels zijn op 74 stations de poortjes gesloten. Hiermee wil NS het zwartrijden terugdringen en het veiligheidsgevoel bij reizigers en medewerkers vergroten. De poortjes zorgen er ook voor dat reizigers niet vergeten om in- of uit te checken.

Financiële resultaten

Financieel sluit NS 2017 af met een omzet van € 5.121 miljoen, een groei van 0,5% ten opzichte van 2016 (€ 5.093 miljoen). Gecorrigeerd voor de verkoop van Qbuzz en het wisselkoerseffect voor de Britse pond, bedroeg de groei 4,8%. NS realiseerde een resultaat uit bedrijfsactiviteiten van € 32 miljoen (2016: € 270 miljoen). Waar NS in 2016 nog bijzondere baten had uit de verkoop van vastgoed (€ 117 miljoen), kreeg NS in 2017 te maken met bijzondere lasten vooral door de boete van € 41 miljoen opgelegd door de ACM. Het onderliggende bedrijfsresultaat, het resultaat geschoond voor bijzondere posten, bedroeg in 2017 € 131 miljoen. In 2016 was dit € 145 miljoen. De belangrijkste reden voor deze afname was de verkoop van Qbuzz. De nettowinst kwam in 2017 uit op € 24 miljoen, tegenover € 212 miljoen in 2016.

NS in het buitenland

Met Abellio blijft NS ervaring opdoen op de Europese spoormarkt. In 2017 won Abellio UK met partners de concessie voor West-Midlands in het Verenigd Koninkrijk en voegde Abellio Duitsland de WestfahlenBahn toe aan het portfolio. Zowel in Verenigd Koninkrijk als in Duitsland is Abellio inmiddels de vierde vervoerder op het spoor. NS sloot zijn buitenlandse activiteiten dit jaar opnieuw winstgevend af met een onderliggend bedrijfsresultaat dat gelijk was aan vorig jaar: € 53 miljoen.

Innovatie

Afgelopen jaar hebben we geïnvesteerd in onze reisinformatiesystemen, zoals de volledig vernieuwde Reisplanner Xtra app. Deze heeft meer focus op de volledige reis van deur tot deur. De app geeft informatie over bus, tram en metro, ook door gebruik te maken van de GPS-positie. Vervoersbewijzen zijn nu via de reisplanner app beschikbaar als mobiel ticket. In 2017 opende NS haar innovatiestudio M-Lab. Hier sleutelt NS aan de ambitie om ‘dé reisgids van het openbaar vervoer’ te worden en hierbij passende innovaties te ontwikkelen. Ook wordt hier gewerkt aan de mogelijkheid om beschikbare zitplaatsen in de app te zien of om de hoofdconducteur direct een vraag te stellen via de Reisplanner app. In 2017 werd ook de Intelligent Platform Bar geïnstalleerd op station Schiphol. Dit is een led-display waarop reizigers niet alleen de stoppositie van een trein en de deuren, maar ook de positie van de stiltecoupé kunnen zien.

Maatschappelijke impact

Met dagelijks meer dan 1,2 miljoen treinreizen heeft NS in Nederland een positieve impact op de maatschappij. Sinds 2017 rijden NS-treinen voor 100% op windstroom, waarmee de C02-uitstoot van een treinreis gereduceerd is tot nul. Daarbij maakten reizigers ruim 150 miljoen meer kilometers met de trein ten opzichte van het jaar daarvoor. Mede hierdoor is onze maatschappelijke impact opnieuw verbeterd.

Het jaarverslag van NS is te lezen op www.ns.nl/jaarverslag


NS moderniseert nog eens 45 dubbeldekkers

NS wil haar reizigers een comfortabele reis bieden in treinen die voorzien zijn van alle gemakken. Daarom investeert NS in de aanschaf van nieuwe treinen en de modernisering van bestaande treinen. Een investering die reizigers waarderen: uit onderzoek blijkt dat reizigers hoge cijfers geven aan vernieuwde treinen. NS gaat nog eens 45 dubbeldekkers, bestaande uit 242 rijtuigen, moderniseren. Deze worden hiermee helemaal up-to-date gemaakt.

Uit onafhankelijk onderzoek blijkt dat reizigers vernieuwde treinen hoge punten geven voor het interieur, het comfort, de functionaliteit en de vormgeving. Marjan Rintel, directeur Operatie NS: “Hier ben ik enorm trots op, we doen dit immers voor onze reizigers. Ook deze 45 dubbeldekkers zijn straks weer als nieuw, bieden onze reizigers het comfort dat zij willen en kunnen weer een heel treinleven mee”.

Moderniseren van treinen is ook een duurzame keuze. Het grootste deel van al het materiaal dat hierbij vrijkomt wordt gerecycled. Zoals bij de lopende modernisering van de eerste generatie dubbeldekkers: 96% van al het materiaal wordt opgeknapt en komt als nieuw terug of krijgt gerecycled een tweede leven daarbuiten.

NS Treinmodernisering in Haarlem werkt aan de modernisering van de dubbeldekkers. De ontwerpfase voor de vernieuwing van de 45 treinen is inmiddels gestart. De trein krijgt comfortabele stoelen, moderne verlichting, oplaadvoorzieningen in 2e en 1e klas en uiteraard zal nieuwe kunst niet ontbreken. De bouw van het eerste treinstel is eind 2020 gereed. Na een testperiode met deze trein begint in de loop van 2021 de serieproductie en gaan ze het spoor op. Deze dubbeldekkers kunnen dan weer zo’n 20 jaar mee. Zo dragen we op een duurzame manier bij aan de bereikbaarheid van Nederland.

De investering van deze modernisering bedraagt € 502 miljoen. De totale investering in de aanschaf van nieuwe Sprinters en nieuwe Intercity’s en het moderniseren van bestaand materieel, komt hiermee op € 3 miljard.


Alle treinen voor Nederlands hoofdrailnet nu in Nederlands eigendom

Eerder besloot NS om de lopende leasecontracten in Ierland niet te verlengen, maar de treinen aan het eind van de leaseperiode aan NS Lease BV te zullen overdragen. Daarmee zouden de laatste treinen in 2033 worden overgebracht naar Nederland. Dit is nu dus versneld gebeurd. Nieuw aangeschafte treinen van het Type FLIRT werden door NS al in Nederland ondergebracht. En ook de nieuwe ICNG-treinen waren reeds niet meer vanuit Ierland besteld.


Tot en met 8 april: Intercity direct tijdelijk toeslagvrij buiten de spits

NS verlengt de periode waarin reizigers buiten de spits toeslagvrij mogen reizen tot en met zondag 8 april. De voorwaarden blijven hetzelfde: op werkdagen buiten de ochtend- en avondspitstijden plus het hele weekend en op feestdagen reis je met Intercity direct zonder toeslag. Advies: ga steeds wel voorafgaand aan de reis langs de toeslagzuil met de OV-chipkaart: dan staat altijd het juiste toeslagtarief op de kaart en ontstaat geen verwarring.  

NS kreeg in 2017 net als in 2015 een boete voor het niet behalen van afgesproken prestaties in de spits op de Hogesnelheidslijn tussen Amsterdam en Breda. Door het tijdelijk toeslagvrij maken van de Intercity direct tijdens de daluren komen de boetebedragen weer bij de reiziger terug. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft dit besloten in overleg met NS en de consumentenorganisaties om reizigers op de Hogesnelheidslijn tegemoet te komen.

Feiten & cijfers

normaal betaal je bij Intercity direct € 2,40 toeslag per rit voor het traject tussen Rotterdam en Schiphol (en vice versa) over de HSL.

vanaf zondag 10 december 2017 tot en met zondag 8 april 2018 reis je buiten de spits met Intercity direct zonder toeslag.

de exacte tijdstippen waarop je kunt reizen zonder toeslag: op werkdagen tot 06:30 uur, tussen 09:30 en 16:00 uur en dan weer na 19:00 uur plus het hele weekend en op feestdagen.

tijdens de spits geldt nog steeds de Intercity direct toeslag. Toeslagen zijn voor reizigers met een OV-chipkaart verkrijgbaar bij de rode toeslagzuilen op de vertrekstations of online.

reizen met Intercity direct over de HSL is sneller dan met de reguliere intercity. Tussen Amsterdam en Rotterdam is de tijdswinst 32 minuten.

de tegemoetkoming geldt niet voor andere treinen op de HSL: Voor de intercity tussen Den Haag en Eindhoven geldt geen toeslagregeling en Thalys werkt met andere treintickets.

Abonnementhouders
Houders van een Intercity direct Altijd Toeslagvrij jaarabonnement ontvangen € 100 tegemoetkoming. De klanten die dit betreft krijgen hierover schriftelijk detailinformatie.

Wel altijd langs de zuil
De rode toeslagzuilen op de vertrekperrons van Intercity direct geven op elk moment het juiste toeslagtarief: € 2,40 tijdens de spits en € 0,00 daarbuiten. Ga daarom als reiziger altijd óók langs de toeslagzuil met je OV-chipkaart. Dan staat altijd het juiste toeslagtarief op de kaart en ontstaat geen verwarring.

Verbeteraanpak
Op 22 november 2017 meldde NS dat haar prestaties op de Hogesnelheidslijn inmiddels sterk verbeteren.


Beperkt treinverkeer rond Zwolle door werkzaamheden

Eerste grote werkzaamheden in de voorjaarsvakantie.
 

Van zaterdag 24 februari tot en met zondag 4 maart werkt ProRail aan het spoor ten behoeve van de aanleg van een busbrug. In deze periode rijden er geen treinen maar iedere tien minuten bussen tussen Zwolle en ’t Harde en tussen Zwolle en Kampen Zuid. Ook het treinverkeer op de Kamperlijn wordt door bussen vervangen. De extra reistijd in deze periode is 15 tot 30 minuten. NS adviseert reizigers de reisplanner te raadplegen voor elke treinreis.

Busvertrekplaatsen
Zwolle: Koggelaan aan de zuidzijde van het station
’t Harde: Defensieterrein achterzijde
Kampen Zuid: voorzijde station
Kampen: voorzijde station

Verdere werkzaamheden dit komende jaar
In de zomer van zaterdag 30 juni tot en met zondag 15 juli werkt ProRail eveneens aan het spoor in de omgeving van station Zwolle. In deze ’16-daagse’ wordt er gewerkt aan grote aanpassingen die nodig zijn om treinen richting Meppel en Emmen sneller in Zwolle te kunnen laten aankomen en vertrekken. Deze werkzaamheden zijn onderdeel van het Spoorplan Noord Nederland, waarmee gewerkt wordt aan de verbetering van het treinverkeer in heel Noord Nederland; meer reismogelijkheden, kortere reistijden, betere overstappen, meer treinen en een grotere betrouwbaarheid in dit deel van het land.

In bovengenoemde periode zullen er geen treinen rijden van en naar Zwolle. In plaats van treinen zullen er bussen rijden tussen:
- Meppel – Kampen Zuid
- Meppel – ’t Harde
- Meppel – Zwolle
- Zwolle – ’t Harde
- Zwolle – Olst
- Ook op de trajecten van Blauwnet rijden in deze periode geen treinen tussen Zwolle - Kampen, Zwolle - Ommen en Zwolle - Raalte.
De extra reistijd is 15 tot 45 minuten.

Station Zwolle is het tweede spoorknooppunt van Nederland. Vanuit Zwolle vertrekken veel treinen naar diverse richtingen. De komende jaren gaat ProRail aan de slag om het spoor rondom Zwolle toegankelijker te maken waardoor er meer treinen Zwolle in- en uit kunnen rijden en ook sneller. Verder werkt ProRail in opdracht van de gemeente Zwolle aan een busbrug over het spoor. Zie voor meer informatie: https://www.prorail.nl/nieuws/sporen-zwolle-klaarstomen-voor-de-toekomst


  • 20 Februari 2018 om 09:14

Komst Eurostar naar Nederland stevige stimulans internationaal treinreizen

De start van Eurostar in april 2018 geeft een stevige impuls aan grensoverschrijdend treinreizen. Na een flinke groei in 2017 verwacht NS International daarom dat ook dit jaar meer reizigers voor de trein kiezen.

NS verwacht veel belangstelling voor de nieuwe snelle trein die ook in Nederland 300 kilometer per uur rijdt over de hogesnelheidslijn. Je kunt straks in circa 4,5 uur in hartje Londen zijn met de trein en in 3:41 uur ook weer terug in Amsterdam. Voorlopig is richting Londen nog een overstap op Brussel-Zuid nodig.

Groei internationale treinverkeer
In 2017 vervoerde NS 7% meer internationale treinreizigers ten opzichte van het jaar ervoor. De groei was met name te danken aan extra reizigers richting Brussel, Parijs en Frankfurt waar NS samen met Thalys en Deutsche Bahn het aanbod heeft uitgebreid. Nu ook de verbinding met Londen sterk verbetert verwacht NS verdere groei: de trein wordt een steeds beter alternatief voor het vliegtuig. Waar de trein richting Parijs een marktaandeel heeft van ruim 30% is dit richting Londen nog maar 10%. Hier is ruimte voor flinke groei. NS en Eurostar overwegen daarom ook een derde trein vanaf december 2018.

Foto: de trein naar Duitsland, Engeland en Frankrijk pak je gewoon vanaf Amsterdam Centraal

Duurzaam
Treinreizen is 10 x duurzamer dan vliegen door het verschil in CO2-uitstoot. Sinds vorig jaar reizen alle treinen in Nederland al op 100% windstroom en ook Eurostar maakte recent bekend haar uitstoot verder terug te dringen. Op de site van nsinternational.nl kun je uitrekenen hoeveel CO2-uitstoot je bespaart bij een keuze voor de trein.

Directeur NS International Heike Luiten: “Met de start van Eurostar tussen Londen en Amsterdam vervullen we de lang gekoesterde wens om een aantrekkelijke treinverbinding te bieden met Engeland. Je kunt nu de trein pakken naar alle ons omringende landen. Door de concurrerende reistijden, het reiscomfort én de duurzaamheid van treinvervoer is Eurostar een mooi alternatief voor zowel zakelijke als vakantiereizigers. Hopelijk kunnen we ook snel vanuit Nederland een verbinding zonder overstap bieden”.

Als de Eurostar dienst is gestart en vanaf april 2018 ook Intercity Brussel via de HSL rijdt zijn er dagelijks 32 treinen per dag per richting tussen Nederland en België. Ook hier verbetert straks het aanbod flink.

Treintickets kopen voor directe Eurostar
De eerste reisdatum is woensdag 4 april. De beste boekingsopties zijn (automatisch getoond bij het boeken):
- Rechtstreeks van Londen naar Rotterdam of Amsterdam met Eurostar via 2 opties per dag.
- Voorlopig nog vanaf Amsterdam of Rotterdam met overstap in Brussel op Eurostar. Eerst reizen naar Brussel met Thalys geeft de kortste netto reistijd. Ook reizen met Intercity Brussel naar Brussel-Zuid is een reisoptie.

Ticketprijzen
Eurostar Londen-Amsterdam per Eurostar is te boeken vanaf € 40,00. NS International verkoopt straks ook tickets Amsterdam-Londen inclusief Thalys aanreis voor ticketprijzen vanaf € 49,00


Goed idee NS-hoofdconducteur: nu ook treingebaren in app #gebarentaal

Stel je voor, je zit in de trein en de hoofdconducteur roept om dat iedereen moet overstappen op het volgende station naar spoor 4, maar je kunt het omroepbericht niet horen omdat je doof of slechthorend bent? Dan is het fijn als iemand je met een paar gebaren verder op weg helpt.

Sinds een paar dagen is de smartphone-app van het Nederlands Gebarencentrum daarom uitgebreid met treingebaren. Zo kunnen NS-medewerkers én medereizigers de juiste gebaren gebruiken om te communiceren met reizigers die doof of slechthorend zijn. In de app staan nu gebaren voor bijvoorbeeld reisinformatie en calamiteiten onderweg. Ook nodigt de app nu dus uit om eens spontaan een gebarengesprek aan te gaan.

NS Hoofdconducteur Els Quax is initiatiefnemer en drijvende kracht. Zij en haar collega’s van NS Toegankelijkheid sloegen de handen ineen met Nederlands Gebarencentrum. Deze smartphone- app bestaat al veel langer, maar een groot aantal spoorgebaren staat er dus sinds kort in.

Els Quax is een gedreven collega: “als hoofdconducteur kom ik zoveel mensen tegen die een andere vorm van communiceren hebben. Een conducteur kan in zijn communicatie het beste flexibel zijn naar al onze doelgroepen, dat schept het meeste vertrouwen”.

Els heeft zelf een avondcursus Nederlandse Gebaren Taal gevolgd. “Er ging een nieuwe wereld voor mij open. Ik werd hierin gesteund door NS omdat ik de gebarentaal zag als extra aanvulling om mijn werk beter te kunnen doen”.

De gebaren zijn natuurlijk niet alleen voor NS-medewerkers bedoeld: iedereen kan de App downloaden en gebruiken. Het gebruik voor NS-collega’s is vrijwillig – juist ook omdat de app bedoeld is voor íedereen die gebarentaal wil leren of gebruiken.


432 senioren willen speeddaten op Rotterdam Centraal

Afgelopen week deed NS een oproep voor twintig 60-plussers die op Valentijnsdag willen speeddaten op Rotterdam Centraal. Wanneer cupido die dag raak schiet, stapt het koppel aansluitend op de trein naar Parijs om elkaar beter te leren kennen in de stad der liefde. Sinds de oproep van NS op 31 januari kwamen 432 aanmeldingen binnen. Opvallend is dat vijf keer zoveel vrouwen zich opgaven dan mannen. De gemiddelde leeftijd van de dames is 64, terwijl deze bij de mannen iets hoger ligt, namelijk 67 jaar. De oudste dame die zich opgaf, is 78 jaar, de oudste man telt 82 jaar.

Mannelijke 60-plussers zijn merendeel op zoek naar dames die een open en vriendelijke uitstraling hebben. Vrouwen daarentegen zoeken vooral iemand die goed kan praten, gezellig en humoristisch is. Meest voorkomende hobby’s zowel bij mannen als vrouwen zijn: reizen, lezen en musea bezoeken. 71 procent geeft verder aan dat uiterlijk niet echt een rol speelt, belangrijker is de inhoud en of er een klik is. Voor de dames die wel een voorkeur hebben voor bepaalde looks, worden bekende celebrities genoemd als George Clooney en Bradley Cooper.

Uit alle aanmeldingen zijn de 10 mannen en 10 vrouwen gekozen die op basis van hun antwoorden de meeste overeenkomsten hadden. Zij starten op woensdag 14 februari om 08.30 uur met de speeddate op Rotterdam Centraal bij de stationspiano. Hier neemt conducteur Jörgen IJsendorn voor 1 dag plaats om de meest romantische liefdesnummers ten gehore te brengen.

Voor de afvallers alsnog kans op liefde
De 412 single zestigplussers die niet bij de laatste 20 zitten, krijgen alsnog de kans om elkaar te ontmoeten. NS nodigt hen uit voor een wandeling op station Baarn op 21 februari om 10.00 uur. Onder leiding van Bart van der Schagt (WandelBart), die inmiddels 600 gratis wandelingen die beginnen en eindigen op een station heeft uitgezet, wordt de natuur verkend. Terwijl de zestigplussers kennis maken met elkaar, schenkt NS in de tussentijd een kopje koffie of thee uit.


  • 9 Februari 2018 om 14:11
โŒ