[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
OuderNRC Nieuwsoverzicht

Wederom steekpartijen in IsraΓ«l: minstens twee doden

Door Frank Huiskamp

Bij twee nieuwe steekpartijen in Jeruzalem zijn minstens twee mensen gedood en twintig anderen gewond geraakt. Ook in de centraal gelegen stad Raanana vonden twee steekincidenten plaats. Het is de meest serieuze reeks aanvallen in een maand van geweld.

In Jeruzalem schoten en staken twee personen buspassagiers neer. Beiden werden aangehouden, een van hen werd gedood, schrijft persbureau AP. Bijna tegelijkertijd vond er een steekpartij plaats bij een bushalte in een ander deel van de stad. De dader werd gedood.

Bloedige maand

Sinds Rosj Hasjana vorige maand, het joodse nieuwjaar, zijn er al zeven Israëliërs gedood en tientallen gewond geraakt bij een schietpartij, een steniging en een serie steekpartijen. In dezelfde periode zijn er minstens 27 Palestijnen gedood door Israëliërs, onder wie elf die door Israël als daders van aanvallen werden gezien. De andere Palestijnen kwamen om het leven bij gevechten met Israëlische strijdkrachten. Honderden Palestijnen zijn bij zulke confrontaties de afgelopen maand gewond geraakt.

Geen hoop, dus rellen

Waar het geweld zich aanvankelijk nog concentreerde rond Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever, vinden er de afgelopen dagen ook steekpartijen plaats op andere plekken in Israël. Een van de concrete aanleidingen voor het geweld was Palestijnse woede over Israëlische soldaten die de Al-Aqsa-moskee op de Tempelberg, heilig voor zowel joden als moslims, betraden.

Palestijnen noemen ook de brandstichting door Joodse kolonisten waarbij drie maanden geleden van één Palestijns gezin omkwamen. Maar volgens onze correspondent Derk Walters zijn dat slechts aanleidingen, “vonkjes die een huis vol gas doen ontploffen”, zo schrijft hij vandaag in NRC.

Hamas noemde de gebeurtenissen vorige week een intifada, een grootste Palestijnse opstand waarvan er al twee eerder waren, in 1987 en 2000. Politiek leider Ismail Haniyeh riep op deze uit te breiden. Maar volgens het Israëlische leger is er nog geen draagvlak voor zo’n brede volksopstand. Premier Benjamin Netanyahu pakt het geweld intussen hard aan, iets wat volgens Palestijnen eerder het tegenovergestelde effect kan hebben.


Lees verder op nrc.nl…
 • 13 Oktober 2015 om 10:52

OM: chauffeur monstertruck Haaksbergen reed te hard

Door Marissa van Loon

Mario D., de chauffeur van de monstertruck die vorig jaar in Haaksbergen het publiek inreed, heeft volgens de officier van justitie te hard gereden. Ook maakte hij stuurfouten en remde hij te laat af. Dat alles vond plaats op een te klein terrein. Dat zei de officier van justitie vanmorgen in de rechtbank van Almelo, meldt het ANP.

Het OM spreekt hiermee de bewering van de advocaat van D. tegen. Die meende vorige week dat het ongeluk werd veroorzaakt door een technisch mankement aan de truck. “Toen de truck op een later moment op een andere plek voor de tweede keer werd getest, haperden inderdaad de achterwielen. Maar dat was op de ongeluksdag nog niet zo”, zei de officier.

De truck reed met een snelheid van 20 tot 30 kilometer het publiek in.

De chauffeur wordt verdacht van dood door schuld. Onze correspondent Oost-Nederland, Annette Toonen, weet dat D. niet aanwezig was bij de zitting.

Twitter avatar jeemgee Annette Toonen Monstertruckchauffeur Mario D. is er niet bij op eerste (regie)zitting in strafzaak #monstertruckongeluk

Drie doden bij show monstertruck

In september reed een monstertruck in op het publiek tijdens een evenement in Haaksbergen. Drie mensen kwamen om en 28 mensen raakten gewond. De chauffeur betuigde eerder al medeleven aan de slachtoffers via een brief in De Telegraaf.

De gemeente Haaksbergen zag bij de organisatie van de fataal afgelopen monstertruckshow vooraf geen risico’s die extra veiligheidsmaatregelen nodig maakten. Burgemeester Hans Gerritsen (PvdA) stapte op na het ongeluk. Volgens de kritische raadsfracties had hij te weinig inlevingsvermogen, te weinig schuldbesef en was hij te afstandelijk.


Lees verder op nrc.nl…
 • 13 Oktober 2015 om 10:49

Boek-fabrikant: raket MH17 kwam uit OekraΓ―ne

Door Sam de Voogt

Vlucht MH17 is geraakt door een oud model Boek-raket, afgevuurd door Oekraïne. Dat zegt de Russische wapenfabrikant Almaz-Antey die de Boek-raketten maakt. Volgens onderzoek van de Russen kan de raket niet vanuit Snizhne zijn afgevuurd, dat destijds in handen van de pro-Russische rebellen was.

Het bedrijf, dat gecontroleerd wordt door de Russische staat, presenteerde zojuist haar bevindingen. De resultaten staan haaks op de vermoedelijke uitkomsten die de Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) vanmiddag zal presenteren. Het vliegtuig zou zijn neergeschoten bij de plaats Zarotsjsjenskoje door het type 9M38, een oud type Sovjet-raket dat wordt gebruikt door het Oekraïense leger.

Onze correspondent Steven Derix is bij de persconferentie in Moskou, waar volgens hem vooral buitenlandse journalisten aanwezig zijn:

Twitter avatar StevenDerix Steven Derix Russen deden live test om te bewijzen dat conclusies Onderzoeksraad over #MH17 niet kloppen. http://t.co/8bgakWbSKW

De onderzoeksresultaten van Almaz-Antey:

Resultaten Almaz-Antey

Bekijk de presentatie van Almaz-Antey in slides hier

Vergissing

De meeste signalen wijzen op de conclusie dat vlucht MH17 in de namiddag van 17 juli 2014 bij vergissing is neergeschoten door pro-Russische separatisten. Zij waren betrokken bij een gewapend conflict met het Oekraïense leger. De separatisten zouden kort voor de crash de beschikking hebben gekregen van een Boek-raketinstallatie uit Rusland.

Een raket zou zijn gelanceerd vanaf een tarweveld ten zuiden van de plaats Snizhne, tussen het dorp Pervomaisk’yi en het gehucht Rode Oktober. Het tarweveld, op ongeveer dertig kilometer van de laatst bekende positie van het toestel, kwam in beeld door foto’s die een inwoner van het plaatsje Torez enkele minuten na de crash maakte, met een rookpluim die verdacht veel lijkt op het spoor van een afgeschoten Boekraket. Ook publiceerde de VS kort na de crash een satellietfoto van deze locatie.

Nederlands rapport verschijnt vanmiddag

Vanmiddag verschijnt het onderzoeksrapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) naar de toedracht van de crash van MH17. Op 17 juli 2014 kwamen 298 mensen om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

Het onderzoeksrapport beantwoordt vier vragen: wat de toedracht is van de crash, waarom het toestel over Oost-Oekraïne vloog, waarom niet direct na de ramp bekend was wie er in het vliegtuig zat en wat de slachtoffers gemerkt hebben van de crash. Op de schuldvraag gaat het OVV niet in. Daarover gaat een internationaal team van openbaar aanklagers, het Joint Investigation Team (JIT) onder leiding van Nederland. Hun bevindingen worden naar verwachting in de loop van 2016 gepresenteerd.


Lees verder op nrc.nl…
 • 13 Oktober 2015 om 10:20

Verdachten aangehouden voor bedreiging Jumbo

Door Anouk Eigenraam

De politie Groningen heeft twee verdachten aangehouden voor bedreiging van supermarkt Jumbo de afgelopen maanden.

Verschillende filialen van de supermarkt in Groningen en in Zwolle kregen van de zomer te maken met een reeks bommeldingen en afpersing per brief. Bij twee vestigingen in Groningen werden ‘s nachts explosieven geplaatst, waarvan een ook ontplofte en een raam en winkelpui beschadigde. Een derde bommelding bleek loos alarm.

Een filiaal in Zwolle kreeg in juli een verjaardagskaartje met een kleine hoeveelheid explosieve stof. In een brief eiste de dader vlak voor de bommelding in Groningen een bedrag in bitcoins.

De directie van Jumbo is blij met de arrestatie van twee verdachten die mogelijk achter de afpersing zitten. In een reactie tegen persbureau ANP stelt de supermarktketen:

De politie Groningen houdt vanmiddag om 15.30 uur een persconferentie die live via Periscope te volgen zal zijn.


Lees verder op nrc.nl…
 • 13 Oktober 2015 om 10:12

β€˜Verzekeraar ASR niet verkopen, maar naar beurs’

Door Marissa van Loon

Staatsverzekeraar ASR moet niet onderhands worden verkocht, maar naar de beurs worden gebracht. Dat staat in een nog niet gepubliceerd advies van de NLFI, de organisatie die namens het ministerie van Financiën aandeelhouder is bij genationaliseerde bedrijven, meldt Het Financieele Dagblad vanmorgen ‘op basis van doorgaans goed ingevoerde bronnen’.

Minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem (PvdA), zou ook een voorkeur hebben voor de beursgang van ASR. Volgens de krant is het advies van de NLFI belangrijke steun voor de beursgang, iets waar het ASR-management al een uitgesproken voorkeur voor had. Door de beursgang zou de verkoopopbrengst niet optimaal zijn, maar dat neemt Dijsselbloem op de koop toe.

Het ministerie laat desgevraagd weten dat het “te vroeg” is om hierop te reageren. “Het advies van de NLFI is er nog niet. Minister Dijsselbloem maakt voor het einde van dit jaar zijn plannen bekend”, aldus de woordvoerder.

Beursgang: ’3 tot 5 miljard euro’

Analisten schatten begin dit jaar de opbrengst van een beursgang op drie tot vijf miljard euro, maar het beurssentiment was toen een stuk positiever. Zakenbank Lazard heeft de afgelopen periode voor NLFI de interesse in de verzekeraar gepolst. Daaruit blijkt dat er weinig interesse is; volgens de krant valt er weinig te verwachten van Nederlandse verzekeraars. Een gebrek aan belangstelling van kopers zorgt ervoor dat het moeilijk is het bedrijf onderhands te verkopen.

De staat kocht allround verzekeraar ASR in 2008 als onderdeel van Fortis voor 3,6 miljard euro. Door de wereldwijde kredietcrisis werden ASR en Fortis, nu ABN Amro, genationaliseerd. ABN Amro gaat naar de beurs en hoewel er nog geen datum is, heeft de bank wel alvast drie beschermers ingesteld. Zij moeten de bank voor een vijandige overname als zij straks wél beursgenoteerd is.


Lees verder op nrc.nl…
 • 13 Oktober 2015 om 10:12

Australische Alyson Annan gaat hockeydames coachen

Door Frank Huiskamp

De Australische oud-international Alyson Annan is de nieuwe bondscoach van het Nederlands vrouwenhockeyteam. Vanmiddag maakt hockeybond KNHB haar aanstelling bekend. Annan is de eerste vrouwelijke coach van het team sinds 1977.

De 42-jarige Annan, al bondscoach van Jong Oranje, volgt Sjoerd Marijne op, die pas sinds vorig jaar coach was van het team. Onder Marijne werden de hockeyvrouwen tweede op het afgelopen Europees Kampioenschap. Eind september besloten Marijne en de hockeybond hun overeenkomst per direct te beëindigen vanwege “een verschil van inzicht over het proces richting Rio”. In de Braziliaanse stad vinden volgend jaar de Olympische Spelen plaats.

Amsterdam

Annan was eerder onder Marc Lammers assistent bij de hockeyvrouwen tijdens de Spelen van 2004. Ze heeft daarnaast de vrouwen van hoofdklasser Klein-Zwitserland gecoacht, de ploeg waar ze daarvoor als speelster uitkwam. Vorig jaar werd Annan als eerste vrouw hoofdcoach van het mannenelftal van Amsterdam. Die taak gaat ze neerleggen.

Als international van Australië won Annan onder meer twee keer Olympisch goud (1996 en 2000) en twee keer WK-goud (1994 en 1996).


Lees verder op nrc.nl…
 • 13 Oktober 2015 om 09:14

Welkom bij het nieuwe NRC

Door Redactie NRC

Vanaf vandaag vind je op nrc.nl naast het belangrijkste nieuws alles wat NRC te bieden heeft: alle stukken uit NRC Handelsblad, nrc.next en NRC Q helder, toegankelijk en overzichtelijk gepresenteerd, aangevuld met onze digitale schatkist: het hele archief.

De site is niet langer gemaakt door één internetredactie maar door alle redacteuren en correspondenten van NRC, die de klok rond het laatste nieuws brengen, de meest diepgravende achtergronden schrijven, de scherpste interviews afnemen, de meest indrukwekkende fotoseries samenstellen en intelligente verstrooiing bieden.

Waarom?

Ons uitgangspunt is dat NRC altijd relevant moet zijn voor de lezer: op elk apparaat, op elk moment van de dag. Op onze site, maar ook op onze apps en sociale media, brengen we daarom de hele dag door het laatste nieuws en dwingende verhalen met verstandige antwoorden op vragen die je hebt (of niet durfde te stellen). Onze scherpe liveblogs blijven, net als het nieuws met de snelle duiding die je van ons gewend bent. Ook de columnisten en de rubriek Beste van het web - met de meest besproken filmpjes en longreads – blijven, nu aangevuld met al het moois dat onze tweehonderd journalisten maken.

Nieuwsbrieven en verrijking

Omdat jij selectie wilt in de chaos die er online is, hebben we onze nieuwsbrieven scherper gemaakt. Van maandag tot en met zaterdag om zes uur ’s ochtends vind je in NRC Vandaag onze beste stukken, het belangrijkste nieuws en wat je verder vandaag kunt verwachten. ’s Middags ben je met onze 5 om 5 direct op de hoogte over de meest besproken stukken van de dag. Op vrijdag ontvang je de weekselectie van hoofdredacteur Peter Vandermeersch. En op zondag kijken we vooruit naar alles wat je moet weten over de nieuwe week. Klinkt goed? Schrijf je hier gratis in.

Deze nieuwe site, of je hem nu op de computer, tablet of telefoon bekijkt, is veel meer dan een verspreidingskanaal voor onze verhalen. Om je zo goed mogelijk te informeren – en soms ook gewoon te vermaken – verrijken we onze journalistiek met video’s, geluidsfragmenten, interactieve infographics, originele documenten, animaties en archiefstukken.

Van het huis

Omdat kwaliteit waardevol is, beginnen met nóg iets nieuws. Je krijgt daarom vanaf nu elke maand opnieuw een aantal stukken van het huis. Je kunt alles lezen: van interview tot longread, van nieuwsbericht tot Beste van het web. Daarna wordt een abonnement aangeboden. Dit heet metered model en wij geloven dat dit de toekomst is voor kwaliteitsjournalistiek. Het spreekt voor zich dat de abonnees van NRC Handelsblad, nrc.next en NRC Q toegang tot ál onze artikelen hebben.

Online gaat met vallen en opstaan - op deze site vast ook. Denk dus graag met ons mee. Commentaar, problemen met toegang, verbeterpunten of complimenten? Lees onze veelgestelde vragen, of laat het ons weten op nrc@nrc.nl. Volg ons ook op Twitter en like ons op Facebook. En schrijf je hier in voor onze nieuwsbrieven. Of hier voor onbeperkte toegang.


Lees verder op nrc.nl…
 • 13 Oktober 2015 om 09:00

β€˜Kabinet moet aandelen Air France-KLM kopen’

Door Sam de Voogt

Het kabinet moet net zoveel aandelen kopen in Air France-KLM als Frankrijk nu heeft. Zo worden de Nederlandse belangen in de vliegtuigmaatschappij veiliggesteld, bepleit voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW Hans de Boer.

De organisatie is bang dat de aanhoudende financiële problemen bij de fusiemaatschappij mogelijk gevolgen hebben voor het Nederlandse netwerk van rechtstreekse vluchten. VNO-NCW vreest dat KLM vluchten moet gaan schrappen. Volgens De Boer heeft Frankrijk 17,6 procent aandelen in de fusiemaatschappij, Nederland 0 procent. In KLM heeft Nederland wel 5,9 procent van de aandelen. Op die manier heeft Nederland niks in te brengen als er beslissingen genomen worden over bijvoorbeeld het aantrekken van kapitaal.

Groot economisch belang

In februari opperde oppositiepartij CDA al een soortgelijk idee. Volgens de partij moest de Staat het belang in de vliegtuigmaatschappij uitbreiden of een gouden aandeel met vetorecht zien te verkrijgen. Staatssecretaris Mansveld reageerde toen terughoudend omdat het een private onderneming betreft.

KLM is van groot economisch belang voor Schiphol. De combinatie heeft een economische waarde van 26 miljard euro en is goed voor 290.000 banen, waarvan 32.000 bij KLM.

Reden voor het kabinet om zich ondanks het kleine belang in de holding zich wel met het beleid te bemoeien. Staatssecretaris Wilma Mansveld (PvdA, Infrastructuur en Milieu) zei in maart dat de reorganisatie niet ervoor zal zorgen dat er banen van Nederland naar Frankrijk verdwijnen. Vorige week zei minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën in een reactie op de Franse protesten dat Air France de rug recht moet houden en de reorganisatie moet doorzetten.

Onrust en rellen

Het is al een tijdje onrustig bij Air France-KLM, dat het zwaar heeft vanwege onder druk staande ticketprijzen en krimpende afzetmarkten in Japan en Brazilië. Ook neemt de hoeveelheid vervoerde vracht af. De maatschappij had over 2014 een omzet van 24,9 miljard euro en een verlies van 198 miljoen. Dit jaar gaat het niet veel beter.

Vorige week werd besloten dat er 2.900 arbeidsplaatsen verdwijnen. Daarop braken er rellen uit op het Franse hoofdkantoor. Directieleden hadden de hulp van de beveiliging nodig om een veilig heenkomen te zoeken. In een video is te zien hoe HR-directeur Xavier Broseta het gebouw uit rent. Bij de schermutselingen onderweg naar buiten raakte hij zijn shirt kwijt.

Gisteren werden vijf verdachten gearresteerd voor hun betrokkenheid bij de rellen.

Lees ook in NRC Handelsblad: KLM heeft een streep getrokken

Lees verder op nrc.nl…
 • 13 Oktober 2015 om 08:36

Lezers kopen de Playboy straks Γ©cht voor de artikelen

Door Frank Huiskamp

Mensen zijn één klik verwijderd van alle seks die ze kunnen bedenken en willen zien, dus wie koopt er nog een Playboy voor een paar naakte vrouwen? Deze conclusie heeft het Amerikaanse mannenblad, groot geworden met naaktfoto’s van bekende en minder bekende vrouwen, volgens The New York Times getrokken, en daarom stopt het met het afbeelden van naakte vrouwen.

De wijziging gaat per maart volgend jaar in. Komen er dan helemaal geen gewaagde foto’s meer voorbij in de Playboy? Jawel, schrijft The New York Times, lezers kunnen nog steeds vrouwen in “prikkelende poses” zien, maar ze zullen niet helemaal naakt meer zijn. Playboy spreekt van een “verloren strijd”, waarmee het vanzelfsprekend doelt op de onbegonnen strijd met al het naakt dat gratis online te vinden is.

Oplage

De eerste editie van Playboy, opgericht door Hugh Hefner, verscheen in 1953, toen met Marilyn Monroe op de cover. De oplage van het Amerikaanse origineel is de afgelopen decennia drastisch gedaald, van 5,6 miljoen exemplaren in 1975 tot zo’n 800.000 nu.

Playboy heeft vergeleken bij concurrenten lang kunnen vasthouden aan de naaktfoto’s als handelsmerk; vele andere naaktbladen bestaan al niet meer, of zijn alleen in uitgedunde vorm in specialistische zaken te krijgen. Penthouse, zo schrijft The New York Times, reageerde op de dreiging van digitale porno door nóg explicieter te worden, maar heeft zich nooit kunnen herstellen.

En Nederland dan?

Voor de Nederlandse uitgave van het blad verandert er niets, verzekerde hoofdredacteur Maarten Bloem de lezers vandaag in het radioprogramma van Giel Beelen. Hij vindt de maatregel van de Amerikaanse versie “drastisch”. Playboy zonder naakte vrouwen is “als een broodje kroket, zonder kroket. Dat is niks.” Bloem zei pas te willen stoppen met de naaktfoto’s als er echt geen publiek meer voor is.


Lees verder op nrc.nl…
 • 13 Oktober 2015 om 08:27

Bierbrouwer AB InBev neemt SABMiller over

Door Anouk Eigenraam

Bierbrouwer SABMiller is akkoord met de overname door AB Inbev. De nieuwe onderneming wordt met een omzet van bijna 57 miljard euro per jaar de grootste brouwer ter wereld.

SABMiller, het Brits-Zuid-Afrikaanse moederbedrijf van Grolsch, stemt na twee eerdere biedingen van het Belgische Anheuser-Busch InBev in met het bod van 44 pond (59, 50 euro) per aandeel in contanten en eigen aandelen. Daarmee wordt SABMiller in totaal gewaardeerd op 70,6 miljard pond (95,3 miljard euro). InBev is nu al de grootste brouwer, met een marktaandeel van 20,8 procent. SABMiller is de mondiale nummer twee en heeft 9,7 procent van de markt in handen.

InBev had tot morgen 16.00 uur de tijd om tot een overeenkomst te komen. De Belgische onderneming deed gisteren een nieuw bod op concurrent SABMiller, na vorige week ook al een officieel bod te hebben gedaan. Het Belgische concern zei gisteren bereid te zijn 43,50 pond (58,77 euro) per aandeel te willen betalen, vorige week bood de brouwer nog 42,15 pond per aandeel. Die prijs werd door het bestuur van de Britse brouwer echter meteen weggezet als te laag.

Uit de persverklaring van beide brouwers blijkt nog niet wie het nieuwe concern gaat leiden of wat de naam wordt van de brouwer.

wat wordt de volgende stap voor Heineken?

In de bierwereld is de laatste jaren een flinke consolidatieslag gaande; de vier grootste bierbrouwers hebben bijna de helft van de markt in handen. De nu nieuw ontstane onderneming weet de afstand in een keer flink te vergroten ten opzichte van de nummers 3 (Heineken) en 4 in de markt (Carlsberg).

Volgens NRC-economieredacteur Barbara Rijlaarsdam is het dan nu ook de grote vraag wat Heineken zal gaan doen:

De overname kan overigens in de VS en in China, waar de brouwers respectievelijk driekwart en 40 procent van de markt in handen hebben, op bezwaren van de mededingingsautoriteiten stuiten. Het is dan ook vrijwel zeker dat de brouwers onderdelen moeten afstoten. En dat biedt weer kansen voor Heineken, schrijft correspondent Diederik van Hoogstraten vandaag in de krant:

Het nieuwe bedrijf zal per definitie te groot zijn voor de Amerikaanse markt. Net als veel kenners verwacht econoom Bart Watson dat Miller van de hand wordt gedaan om de mededingingsautoriteiten tevreden te stellenBudweiser is een bekender merk, met een betere reputatie. De Budweiser-reclamespotjes tijdens de Superbowl, het Amerikaanse sportevenement van het jaar, zijn legendarisch.
Gaat Miller in de etalage, dan ligt Molson Coors voor de hand als koper. Een buitenlandse koper is ook denkbaar; Heineken heeft duidelijk oog voor de groeiende behoefte aan goed bier, aldus Watson.


 • 13 Oktober 2015 om 08:10

Oud-SS’er Siert Bruins (94) overleden

Door Frank Huiskamp

De Nederlandse oud-SS’er Siert Bruins is op 94-jarige leeftijd overleden. Hij stierf al twee weken geleden, schrijft het Dagblad van het Noorden vandaag. De krant heeft nabestaanden gesproken. Bruins werd in 2013 vervolgd voor de moord op een Nederlandse verzetsstrijder, maar in 2014 vrijgesproken vanwege een gebrek aan bewijs.

De voormalige Waffen-SS’er, die ook de Duitse nationaliteit bezat, werd in de jaren tachtig in Duitsland tot zeven jaar gevangenisstraf veroordeeld voor de moord op twee joodse broers in Groningen. Eind 2013 stond hij in het Duitse Hagen terecht voor de moord op verzetsman Aldert Klaas Dijkema, in september 1944 in het Groningse Appingedam. Bruins zat destijds, na enige tijd aan het Oostfront te hebben gevochten, bij de Sicherheitspolizei in zijn geboorteland.

Argeloos

De rechtbank in Hagen oordeelde in 2014 dat moord niet bewezen kon worden. Er kon niet aangetoond worden dat Dijkema argeloos was toen Bruins en zijn oud-collega August Neuhaüser hem naar een afgelegen plek reden om hem daar met ten minste vier kogels om te brengen. Argeloosheid is in Duitsland een vereiste voor veroordeling voor moord. Doodslag was wel bewezen, maar omdat de termijn daarvoor verjaard was, werd Bruins vrijgesproken.

Bruins nam in 1941, tijdens de bezetting van Nederland door de nazi’s, vrijwillig dienst in de SS. Hij werd na de oorlog in Nederland ter dood veroordeeld, wat later werd omgezet in levenslang. Voordat het vonnis kon worden uitgevoerd, vluchtte hij naar Duitsland, waar hij decennialang onder een valse naam ongestoord heeft geleefd.


Lees verder op nrc.nl…
 • 13 Oktober 2015 om 07:34

Bewoners Alphen aan den Rijn terug naar huis

Door Anouk Eigenraam

De bewoners die tijdens het bergingswerk in Alphen aan den Rijn hun huis uit moesten, mogen vandaag vanaf 12 uur weer terug.

De kranen en ander materiaal zijn verwijderd, meldt de gemeente. Inmiddels is ook de Oude Rijn weer vrijgegeven voor alle scheepvaartverkeer. Op 3 augustus vielen twee hijskranen om die een loodzwaar brugdeel op zijn plek moesten hijsen. Het brugdeel kwam op panden langs de Oude Rijn terecht en de damwand raakte beschadigd. Over een lengte van tien meter is maandag een tijdelijke damwand geplaatst. Donderdag werd al het brugdeel geborgen. (ANP)


Lees verder op nrc.nl…
 • 13 Oktober 2015 om 06:58

Bescherming ABN Amro tegen vijandige overname alvast geregeld

Door Teri van der Heijden

Een datum voor de beursgang is er nog niet, maar ABN Amro heeft wel alvast drie beschermers die de bank moeten behoeden voor een vijandige overname als zij straks wél beursgenoteerd is.

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) heeft drie mensen benoemd als bestuurder van een speciaal opgerichte beschermingsstichting. Dat blijkt uit gegevens van de Kamer van Koophandel.

Het gaat om oud-voorzitter van de Ondernemingskamer Peter Ingelse, multicommissaris Inge Brakman en oud-voorzitter van de Rekenmaker Saskia Stuiveling. Dit drietal vormt het bestuur van de ‘Stichting Administratiekantoor Continuïteit ABN Amro Group’.

De bedoeling is dat zij herhaling van een overnamedrama zoals in 2007 straks kunnen voorkomen. Maar daarvoor heeft de stichting nog wel goedkeuring nodig van de Europese Centrale Bank (ECB). Wanneer die komt, is nog onduidelijk. Beschermingsmuren zijn in Nederland heel gewoon, maar in Europa veel minder. De specifieke bescherming van ABN Amro is zelfs in Nederland niet erg gebruikelijk en botst met de Nederlandse Corporate Governance Code voor goed ondernemingsbestuur.

Veel macht

Maar áls ze dan aan de slag kunnen, hebben de drie beschermers gelijk een grote verantwoordelijkheid en veel macht. Hun stichting kan aandeelhouders van ABN Amro in ‘oorlogstijd’ hun stemrecht afnemen en vervolgens zelf al die stemmen uitbrengen.

Wanneer ze dat nodig vinden, bepalen zij zelf. De statuten, gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel, laten veel ruimte voor eigen interpretatie: de stichting moet “invloeden” die gevaarlijk zijn voor de zelfstandigheid, continuïteit of identiteit van ABN Amro “naar maximaal vermogen” weren. Hoe de top van ABN Amro de dreiging weegt, doet er in principe niet toe – de stichting is onafhankelijk.

ABN Amro heeft met voorzitter Peter Ingelse in ieder geval een beschermer met veel relevante ervaring. Tot voor kort was hij voorzitter van de Ondernemingskamer, de bedrijfsrechter in grote bedrijfsconflicten. Ingelse is onder meer bekend van zijn uitspraak over Fortis. Hij oordeelde dat Fortis zich schuldig heeft gemaakt aan wanbeleid rondom de overname van ABN Amro in 2007.

Ingelse ziet de bescherming van ABN Amro – “een grote systeembank” – als een “maatschappelijke taak”, zegt hij in een reactie. Hij durft niet te garanderen dat hij een drama als in 2007 kan voorkomen. “Dat zou ik erg grote woorden vinden.” De bedoeling is wel „beroerde ontwikkelingen” te voorkomen. Maar:

Verder schrijven de statuten nog voor dat de stichting een “beheerst bezoldigingsbeleid” voert. De vergoeding is nu vastgesteld op 20.000 euro per jaar.


Lees verder op nrc.nl…
 • 13 Oktober 2015 om 06:00

Al-Nusra wil vergelding voor Russische acties in SyriΓ«

Door Laura Klompenhouwer

De leider van Jabhat Al-Nusra, de Syrische tak van Al-Qaeda, roept strijders op de aanvallen op te voeren tegen alawieten, de religieuze shi’itische gemeenschap waar president Assad toe behoort. Abu Mohammed al-Golani riep ook op tot vergeldingsacties tegen de Russische luchtaanvallen in Syrië, meldt persbureau Reuters.

Rusland gaat spijt krijgen van de “nieuwe invasie” op een manier die de nederlaag in Afghanistan zal doen verbleken, liet Golani weten. De Russische luchtaanvallen zijn volgens hem niet gericht tegen de sunnitische terreurgroep Islamitische Staat, maar tegen andere groeperingen die strijden tegen Assad. Golani verwees met zijn waarschuwing naar de Afghaanse Oorlog die begon na de invasie van Afghanistan door de Sovjet-Unie in 1979 en tien jaar later eindigde met terugtrekking van de sovjettroepen.

Rusland begon zo’n anderhalve week geleden met de luchtaanvallen in Syrië. Die zijn bedoeld om bondgenoot Assad in het zadel te houden.


Lees verder op nrc.nl…
 • 12 Oktober 2015 om 23:20

Purmerend wijst permanent asielzoekerscentrum af

Door Laura Klompenhouwer

Purmerend krijgt geen permanent asielzoekerscentrum. De gemeenteraad heeft vanavond in meerderheid tegengestemd, meldt persbureau ANP. De gemeente gaat onderzoeken of er een kleinschalige noodopvang kan worden opgezet.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) had Purmerend gevraagd om capaciteit voor noodopvang van 120 vluchtelingen en een permanent azc. Een raadsvergadering hierover liep door de komst van een groep boze inwoners uit de hand, zodat de politie moest ingrijpen.

PVV-leider Geert Wilders voerde een campagne aan van burgers die zich verzetten tegen de komst van het azc. Vorige week deelde hij flyers uit aan een verhitte menigte. GroenLinks en Vluchtelingenwerk organiseerden een demonstratie om tegenwicht te bieden.

In de gemeenteraad was vanavond wel steun voor de versnelde komst van extra asielzoekers die al een verblijfsstatus hebben.


Lees verder op nrc.nl…
 • 12 Oktober 2015 om 23:04

Niet-erkende slachtoffers misbruik kerk krijgen tΓ³ch schadevergoeding

Door Joost Pijpker

Hoewel hun klacht eerder ongegrond werd verklaard, krijgen zo’n 250 mensen toch erkenning en een vergoeding omdat ze in het verleden seksueel misbruikt zijn door medewerkers van de Rooms Katholieke kerk. De kerk besluit daartoe op advies van Wim Deetman, voorzitter van de commissie die het misbruik onderzoekt.

De slachtoffers kunnen rekening houden met een vergoeding die ergens tussen de 1.000 en 17.500 euro ligt, zo meldt een woordvoerder van de commissie aan persbureau ANP. In totaal wordt voor de groep ongeveer één miljoen euro uitgetrokken. De afgelopen jaren werden er al zo’n 800 slachtoffers gecompenseerd.

Geen andere slachtoffers van dezelfde priester

De mensen die nu toch een vergoeding krijgen, zagen hun klacht eerder ongegrond verklaard. In veel gevallen was dat wegens gebrek aan ‘steunbewijs’: er hadden zich geen andere slachtoffers van dezelfde priester gemeld. De Volkskrant kondigde deze zomer al aan dat ze wellicht toch op een vergoeding en erkenning konden rekenen.

De kerk besloot daar volgens de krant toe naar aanleiding van verklaringen van voorzitter Wiel Stevens tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer twee jaar terug. Stevens zei dat er hij geen twijfel heeft dat “het overgrote deel” van de afgewezen mensen wel degelijk misbruikt is. Sindsdien klinkt de roep om erkenning en schadevergoeding.


Lees verder op nrc.nl…
 • 12 Oktober 2015 om 22:55

Minister Hennis verkozen tot β€˜machtigste vrouw 2015’

Door Joost Pijpker

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie, VVD) is vanavond door maandblad Opzij uitgeroepen tot de meest invloedrijke vrouw van 2015. De 42-jarige bewindsvrouw is daarmee de jongste winnaar ooit. Ze krijgt de prijs onder meer omdat ze de “tamelijk gesloten cultuur bij Defensie” transparanter maakte en binnen het gehele ministerie gezag afdwingt.

Hennis werd eind 2012 aangesteld als de eerste vrouwelijke minister van Defensie. Op die post heeft ze de jarenlange bezuinigingen op “een cruciaal moment” een halt toe weten te roepen, stelt Opzij. Het tijdschrift schrijft:

De politica is daarnaast “uitstekend ingevoerd in de ingewikkelde dossiers en de internationale verhoudingen”, zo schrijft de jury. Ook prijst Opzij Hennis’ humor en toegankelijkheid. De minister zelf laat weten dat ze de benoeming “een enorme eer” vindt. Vorig jaar werd topvrouw Herna Verhagen van PostNL uitgeroepen tot invloedrijkste vrouw.


Lees verder op nrc.nl…
 • 12 Oktober 2015 om 22:18

Rapporteur Mensenhandel bezorgd over misstanden op ambassades

Door Laura Klompenhouwer

Nationaal Rapporteur Mensenhandel Corinne Dettmeijer is bezorgd over de situatie van huishoudelijk werkers op ambassades in Den Haag. Als zij het slachtoffer worden van onderbetaling, opsluiting, gebrek aan vrije dagen of (seksuele) intimidatie, is dat door de “gesloten deuren” van ambassades vaak niet zichtbaar.

Dettmeijer pleit in navolging van voormalig huishoudelijk werkers die vorige week een petitie overhandigden aan leden van de Tweede Kamer, voor meer contactmomenten met het ministerie van Buitenlandse Zaken. Signalen van mensenhandel kunnen zo sneller worden ontdekt. Bij noodsignalen zou het ministerie de huishoudelijk werker direct moeten uitnodigen voor een gesprek. Onderling contact tussen personeel van verschillende ambassades zou ook helpen.

Opheffing immuniteit

Bij FairWork, een organisatie die zich inzet tegen ‘moderne slaverij’, en de Stichting Opvang Hulpverlening Prostitutie en Slachtoffers mensenhandel (SHOP) zijn in de afgelopen vijf jaar twaalf gevallen gemeld van uitbuiting door buitenlandse diplomaten. In de meest schrijnende gevallen zou sprake zijn van een combinatie van misstanden, zoals onderbetaling, slechte arbeidsomstandigheden en gevangen zitten in de situatie.

Het verzoekschrift roept het ministerie op de zendstaat om opheffing te vragen van de immuniteit van diplomaten die zich schuldig hebben gemaakt aan misstanden. Zo zou vervolging mogelijk worden. Of Dettmeijer het daarmee eens is, is onduidelijk.


Lees verder op nrc.nl…
 • 12 Oktober 2015 om 20:47

Instroom asielzoekers daalde vorige week naar 2.500

Door Joost Pijpker

Vorige week hebben ongeveer 2.500 nieuwe vluchtelingen zich in Nederland gemeld. Het aantal asielaanvragen ligt daarmee aanzienlijk lager dan een week eerder, zo meldde staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asielzaken, VVD) vanavond. Twee weken geleden kwam het aantal aanmeldingen nog uit op pakweg 3.000.

De omvang van de wekelijkse vluchtelingeninstroom verschilt sterk per week en schommelt volgens Dijkhoff tussen de 2.400 en 4.200. Het aantal asielzoekers dat – na het krijgen van een verblijfsvergunning – een opvangcentrum verlaat is daarentegen stabiel. Wekelijks stromen zo’n 500 voormalige asielzoekers uit.

Doordat de instroom veel groter is dan de uitstroom is het onmogelijk om alle nieuwe asielzoekers in asielzoekerscentra op te vangen, stelt Dijkhoff. Veel van hen moeten dan ook worden opgevangen in tijdelijke locaties, zoals omgebouwde sportzalen. “Het is niet ideaal, maar ze hebben dan wel een droog onderkomen en een bed”, stelt hij tegenover de NOS.

Joodse organisaties bezorgd

Het Centraal Joods Overleg (CJO), een koepelorganisatie van joodse organisatie, toonde zich vanavond nog bezorgd over de plannen om Syrische en Iraakse vluchtelingen op te vangen in Amstelveen. Volgens het CJO is de locatie, “midden in de Joodse infrastructuur”, “ongelukkig gekozen”.

Volgens voorzitter Ron van der Wieken van het CJO is het “vragen om problemen om vluchtelingen uit een land waar ze vanaf de geboorte worden gehersenspoeld met een afkeer van Joden, in een wijk te huisvesten tussen de synagogen en waar kinderen met keppeltjes over straat gaan”.


Lees verder op nrc.nl…
 • 12 Oktober 2015 om 20:20
 • 12 Oktober 2015 om 19:18
❌