[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Vandaag β€” 23 Maart 2019BNR Nieuwsradio

Vormen microplastics een gezondheidsrisico?

Plastic inademen: je merkt er weinig van. Maar de kans is groot dat het wel gebeurt. De gevolgen voor je gezondheid zijn nauwelijks bekend. ZonMw, de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie, stelt nu voor het eerst onderzoek in. 'We plastificeren onze wereld, maar weten amper iets van de gevolgen', zegt Maria Westerbos, directeur en oprichter van de Plastic Soup Foundation.

 • 23 Maart 2019 om 10:00
Gisteren β€” 22 Maart 2019BNR Nieuwsradio

Blok hoeft nog even geen afscheid te nemen van zijn blauwe Brexitmonster

Het uitstel van de Brexit is goed nieuws voor Nederlandse bedrijven. Dat zegt minister Blok van Buitenlandse Zaken tegen politiek verslaggever Sophie van Leeuwen. Blok hoopt nog steeds op het sluiten van een akkoord met de Britten. Gisteravond stemden EU-leiders in met een kort uitstel van de Brexit tot 22 mei. De minister kan - en hoeft - dus nog even geen afscheid te nemen van zijn blauwe Brexitmonster.

 • 22 Maart 2019 om 16:41

20 jaar cel voor moord op Koen Everink

Mark de J. krijgt 20 jaar celstraf voor de moord op zakenman Koen Everink. Dat heeft het Hof bepaald in hoger beroep. Dat is twee jaar méér dan eerder opgelegd door de rechtbank. De J. was bevriend met Everink en had een gokschuld van 80.000 euro bij hem. Saskia Belleman, misdaadjournalist bij de Telegraaf, was bij de uitspraak en vertelt dat de straf hoger is vanwege die vriendschap: 'En omdat hij wist dat het zesjarige dochtertje boven lag te slapen en haar vader zou vinden en hij alles bleef ontkennen.'

 • 22 Maart 2019 om 16:26

Verdachte aanslag Utrecht bekent en handelde alleen

De verdachte van de aanslag in een tram in Utrecht, Gökmen T., heeft bekend. Volgens het Openbaar Ministerie zegt hij alleen te hebben gehandeld. De andere man die nog vastzat, een 40-jarige Utrechter, is vrijgelaten. Over de inhoud van de bekentenis wil het OM verder niets kwijt.

 • 22 Maart 2019 om 15:35

Boeing betuigt spijt in verschillende kranten

In een paginagrote advertentie in verschillende kranten betuigt Boeing medeleven en spijt na de crashes in Ethiopië en Indonesië. En ook voor het ongemak door het aan de grond houden van de 737 MAX biedt Boeing excuses aan. De twee ongelukken achtervolgen niet alleen Boeing, maar ook de FAA, de Amerikaanse waakhond voor het vliegverkeer.

 • 22 Maart 2019 om 14:26

Het materiaal waarmee we data opslaan raakt op, wat nu?

We genereren steeds meer data, dat opgeslagen moet worden in geheugenchips. Die worden weer van silicium gemaakt, maar met de snelheid waarmee we van dit materiaal gebruikmaken is de voorraad silicium over 20 jaar op. 'Op dit moment genereren we 2,5 miljard gigabytes aan data per dag', weet tech-expert Geerten van Hooff. De oplossing ligt waarschijnlijk in het opslaan van data in synthetische DNA.

 • 22 Maart 2019 om 13:58

Brancheverenigingen waarschuwen voor opkomst zelfstandige psychiaters

Brancheverenigingen in de geestelijke gezondheidszorg waarschuwen voor de opkomst van de zelfstandige psychiater. Bijna een derde van de psychiaters overweegt om als zzp'er verder te gaan, blijkt uit een enquête van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband. 'Die keuze levert de GGZ grote problemen op', aldus Wim Jan Renkema, Tweede Kamerlid namens GroenLinks. De NVvP vindt dit een zorgwekkende ontwikkeling.

 • 22 Maart 2019 om 12:13

Rotterdamse haven klaar voor Brexit

De Brexit mag dan wel uitgesteld zijn, dat maakt voor de Rotterdamse haven helemaal niets uit: de mainport zegt er klaar voor te zijn. Verslaggever Martijn de Rijk is ter plaatse om die bewering te controleren en spreekt met manager External Affairs Mark Dijk.

 • 22 Maart 2019 om 11:05

Nederlandse IT groeit als kool, groter dan landbouw

De Nederlandse IT-Branche blijft maar doorgroeien, het is nu zelfs de agrarische sector voorbij. Dat blijkt uit een rapport van ABN Amro. Er gaat in totaal voor ruim 90 miljard euro in de sector om, en er werken ruim 200.000 werknemers. 'Hosting en internetbedrijven groeien het hardst', zegt Sector Econoom Technologie Kasper Buiting van ABN Amro.

 • 22 Maart 2019 om 09:50

Onze lonen bleven de afgelopen 10 jaar vrijwel gelijk

Het inkomen van werkende mensen is de afgelopen tien jaar vrijwel gelijk gebleven. Zo steeg het inkomen van iemand in loondienst van gemiddeld 34.100 euro in 2007 tot 35.200 euro in 2017. Ook bij zzp'ers steeg het loon iets, maar was het minimaal: van 27.500 in 2007 tot gemiddeld 28.000 euro in 2017. Zelfstandigen met personeel hadden minder geluk: zij verdienden in 2007 nog 50.100 euro, in 2017 was dat 48.500 euro. Rekening houdend met inflatie zijn deze veranderingen echter minimaal.

 • 22 Maart 2019 om 09:17

Radicale geleerde gaf les aan Amsterdams Haga Lyceum

De omstreden Britse shariageleerde Al-Haddad gaf in het geheim les op het Amsterdamse Cornelius Haga Lyceum. Ook zou een medewerker van de school een Tsjetsjeense terreurbeweging hebben gefinancierd. Dat blijkt uit een vertrouwelijk bericht van de AIVD dat NRC heeft ingezien. Dit bericht vormde de aanleiding voor burgemeester Halsema om twee weken geleden het schoolbestuur te vragen om op te stappen.

 • 22 Maart 2019 om 08:46

Boekenweek cruciaal voor omzet boekenbranche

De Boekenweek is goed voor een omzetstijging van 15 procent voor de boekenbranche. Boekenzaken in heel Nederland maken zich klaar voor de Boekenweek 2018. Voor de boekhandelaar een immens belangrijke week. 'Na de cadeauweken is het de week met de hoogste omzetcijfers,' zegt directeur Eveline Aendekerk tegen van de Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek tegen BNR.

 • 22 Maart 2019 om 08:04

Brexit-staatssecretaris Walker: 'Nederlandse ondernemers hoeven zich geen zorgen te maken'

Nederlandse ondernemers hoeven zich geen zorgen te maken over een Brexit. Dat zegt de Brexit-staatssecretaris in het kabinet van May, Robin Walker, tegen BNR. Er komen wat Walker betreft zo goed als geen tarieven en handelsbelemmeringen en de rechten van EU-burgers blijven gewaarborgd, zegt hij. Walker deed zijn uitspraken op het NBCC Brexit-Forum te Londen.

 • 22 Maart 2019 om 08:56
OuderBNR Nieuwsradio

Water Natuurlijk grote winnaar waterschapsverkiezingen

De opkomst bij de Waterschapsverkiezingen ligt boven de 50 procent. Water Natuurlijk won in negen van de 21 waterschappen en is net als vier jaar geleden de grootste geworden, maakte de Unie van Waterschappen vandaag bekend. Ook de VVD en de PvdA scoren goed, gevolgd door het CDA.

 • 21 Maart 2019 om 18:40

'Gemeente wil regie over Slotervaart voor laagdrempelige zorg die mensen nodig hebben'

Het Slotervaartziekenhuis mag niet opnieuw in handen van ondernemers komen, vindt de gemeente Amsterdam. De gemeente start een procedure waarmee ze zowel de grond als het pand in bezit kan krijgen. Dat is tegen het zere been van de curator, die al een riant principeakkoord had bereikt met een vastgoedonderneming. De curator stelt de gemeente nu aansprakelijk voor de 45 miljoen euro die schuldeisers mis zullen lopen bij onteigening.

 • 21 Maart 2019 om 18:38

Aanslag Utrecht: 'Het gaat om het terroristisch oogmerk'

Gökmen T., de verdachte van de aanslag in Utrecht, wordt door het Openbaar Ministerie verdacht van meervoudige moord of doodslag met een terroristisch motief, een poging daartoe en bedreiging.

 • 21 Maart 2019 om 17:47

Die speech van Baudet...wat bedΓ³elde hij eigenlijk?

Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet had een prachtspeech klaarliggen voor de uitslagenavond van de Provinciale Statenverkiezingen. Maar... wat zei hij nou eigenlijk allemaal? Verslaggever Paulien Sewuster belde met historicus Maarten van Rossem, die zijn licht liet schijnen over Baudets speech: 'Het is allemaal vrij vermakelijk. Je begrijpt wel wat hij bedoelt, maar het heeft volkomen weinig zin om dit soort verwonderlijke metaforen te gebruiken in de praktijk van de Nederlandse politiek. Je komt er geen stap verder mee.'

 • 21 Maart 2019 om 17:29

Zandvoort betaalt 4 miljoen voor F1

Vier miljoen euro. Dat heeft de gemeente Zandvoort ervoor over om de Formule 1 weer terug te halen. Geld dat deels moet worden betaald door de Zandvoorters zelf. En dus heeft de wethouder toerisme, Ellen Verheij, wat uit te leggen.

 • 21 Maart 2019 om 16:53

Triodos Bank: geen verdachte transacties

Triodos Bank heeft geen verdachte transacties geconstateerd. Alleen de systemen zelf waren niet op orde. Dat zegt CEO Peter Blom in reactie op de tik op de vingers van De Nederlandsche Bank voor gebrek aan controle op witwassen. Blom vindt dat de sector verantwoordelijkheid heeft om witwassen tegen te gaan maar is het 'veel complexer gebleken dan ingeschat'.

 • 21 Maart 2019 om 16:46

Dit is de nieuwe manier van stemmen tellen

In 76 gemeenten door heel Nederland is vandaag geëxperimenteerd met een nieuwe manier van stemmen tellen. Normaal gesproken worden de stemmen tot in de kleine uurtjes geteld op de dag van de verkiezingen. Maar in de nieuwe methode zijn gisteravond alleen de partijen geteld.

 • 21 Maart 2019 om 16:32
❌