[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Vandaag β€” 17 Juli 2018BNR Nieuwsradio

'JEFTA mede te danken Trump'

JEFTA, het grootste vrijhandelsakkoord ooit tussen Japan en de EU, zag vandaag het levenslicht. Voedingsmiddelen zullen aanzienlijk makkelijker hun weg vinden van de EU naar het land van de rijzende zon. Goed nieuws dus voor de Nederlandse landbouw, zegt Klaas Johan Osinga van LTO Nederland.

 • 17 Juli 2018 om 19:19

'Marktanalyse vaak zwakke plek ondernemers'

Sociale onderneming Qredits weet flink te profiteren van de aantrekkende economie, met een 38 procent groei van de verstrekking van zakelijke kredieten in het afgelopen halfjaar. Vooral de vraag naar microkredieten steeg fors. Vooral de kwaliteit van de aanvragen stijgt, tot tevredenheid van CEO Elwin Groenevelt. Voor kredieten tot 50.000 euro ben je inmiddels beter af bij een alternatieve financier dan bij een bank, meent hij. 'De alternatieve financieringsmarkt wordt steeds belangrijker voor kleine ondernemers, die gebruik kunnen maken van een microkrediet.'

 • 17 Juli 2018 om 18:46

Drie jaar cel voor oud-kasbeheerder Vestia

De rechtbank in Rotterdam heeft voormalig Vestia-kasbeheerder Marcel de Vries veroordeeld tot drie jaar cel, een jaar minder dan het OM eiste. De rechtbank acht omkoping voor een bedrag van 10 miljoen euro bewezen. Ook heeft hij zich volgens de rechtbank schuldig gemaakt aan oplichting van Vestia, valsheid in geschriften en witwassen. Derivatenhandelaar Arjan Greeven komt er met 2,5 jaar cel iets genadiger van af, terwijl tegen hem 57 maanden was geëist.

 • 17 Juli 2018 om 17:44

Het betrouwbaarste stroomnetwerk

BNR zoekt deze zomer naar koplopers! Met vandaag: het betrouwbaarste stroomnetwerk. 99 procent van de tijd hebben we namelijk stroom, vorig jaar zaten we gemiddeld maar 24 minuten zonder. Dat blijkt uit de storingsevaluatie van Netbeheer Nederland. Ter vergelijking: Roemenen zitten gemiddeld 600 minuten per jaar zonder stroom.

 • 17 Juli 2018 om 16:28

Deze plant zorgt voor roest in kankercellen

Wetenschappers in België hebben mogelijk een nieuw middel tegen kanker ontdekt, en wel een extract van een Indische plant. Dat schrijft het wetenschappelijke tijdschrift 'Journal of Clinical Investigation'. De plant zorgt voor roest in de kankercellen, waardoor de cellen afsterven. 'Kankercellen hebben veel ijzer nodig om te kunnen groeien', vertelt Tom Vanden Berghe, een van de wetenschappers. Dankzij de roest sterft de kanker af en komt deze niet meer terug, zegt hij.

 • 17 Juli 2018 om 16:27

Zelfrijdende auto moet nog jΓ‘ren aan het handje

Het kan nog tientallen jaren duren voordat auto's veilig volledig zelfstandig kunnen rijden, blijkt uit een analyse van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid en de RAI Vereniging. Het zou zelfs kunnen dat die auto's pas in 2085 op de markt komen. Het is nou eenmaal een complexe materie; het gaat niet alleen over technologie, zegt Olaf de Bruijn, directeur van de Rai Vereniging.

 • 17 Juli 2018 om 15:17

Steden zijn woestijnen van beton

Het is al wekenlang warm en droog in Nederland en dat vestigt de aandacht op een probleem: in de stad is het veel heter dan erbuiten. Vooral ouderen en kinderen kunnen hier flink last van krijgen. Volgens Lisette Klok, onderzoeker klimaatbestendige stad aan de Hogeschool van Amsterdam, en Marjolein Pijpers-van Esch, stedenbouwkundige aan de TU Delft, is het een probleem om serieus te nemen. 'Een hete zomerdag van vandaag is over veertig jaar een koele zomerse dag.' Volgens beide onderzoekers moeten we daarom minder stenige materialen en asfalt gebruiken of deze meer koelen door het planten van bomen.

 • 17 Juli 2018 om 14:53

Meer samenwerking en minder handelsbarrières tussen EU en Japan

De Europese Unie en Japan sluiten vandaag meerdere akkoorden op het gebied van economische en strategische samenwerking. 'Het is, zeker in deze protectionistisch wordende wereld, echt heel groots', zegt Radboud Molijn. Hij is directeur van Global Bridges. Een bedrijf wat ervoor zorgt dat Nederlandse bedrijven zich in Japan kunnen vestigen en vice versa. Volgens Molijn zijn de akkoorden een reactie op het beleid van president Trump. 'Bij elkaar opgeteld is de economie van Japan en de EU even groot als die van de Verenigde Staten, ze slaan hiermee dus echt een flinke deuk in een pak boter.'

 • 17 Juli 2018 om 13:50

Lagere waterdruk door droogte

In delen van Noord- en Oost-Nederland hebben mensen de komende dagen een lagere waterdruk, waarschuwt Vitens. Dit komt door de droogte, legt Doeke Schippers, manager winning en zuivering bij het waterbedrijf uit. Desondanks wordt er 45 procent meer water gebruikt dan normaal. 'Vooral rondom Friesland neemt het gebruik flink toe, waarschijnlijk door het toerisme daar.' Vitens roept op om onder andere korter te douchen, te stoppen met de tuin sproeien en het autowassen uit te stellen.

 • 17 Juli 2018 om 13:21

Kwartaalcijfers TomTom overwegend positief

Het kwartaalseizoen is geopend, en afgetrapt door navigatiemaker TomTom. Het is het eerste grote Nederlandse beursbedrijf dat met de kwartaalcijfers komt: het bedrijf boekte een winst van twintig miljoen euro in het tweede kwartaal van 2018, tegenover een verlies van 156 miljoen in dezelfde vorig jaar. Het bedrijf draait nog wel verlies op de consumententak. 'We blijven ons voor richten op de softwaretechnologie maar stoten de consumententak niet af', zegt CEO Harold Goddijn.

 • 17 Juli 2018 om 12:55

Koningsdrama bij staalbedrijf ThyssenKrupp

Opnieuw stapt een topman van het Duitse staalbedrijf ThyssenKrupp op, president-commissaris Ulrich Lehner is al de derde topman op rij die het veld moet ruimen. Volgens Hans Schenk hoogleraar economie aan de Universiteit Utrecht, expert in fusies én de staalindustrie is het vooral te wijten aan activistische beleggers. 'Zij willen het staalbedrijf in hapklare brokken opknippen en zo snel mogelijk verkopen', stelt hij. 'Ik verwacht dat de aanstaande fusie met Tata Steel hierdoor opgeschort of afgeblazen gaat worden.'

 • 17 Juli 2018 om 11:48

Boost voor Bitcoin door Blackrock

De grootste belegger ter wereld, Blackrock, onderzoekt of het in cryptomunten stapt, dat zegt topman Larry Fink. De koers van de bitcoin kreeg door dit bericht een flinke oppepper. Nico Ingberg, analist van IEX, verwacht niet dat Blackrock dit daadwerkelijk doorzet. 'Zij zijn veel meer geïnteresseerd in de techniek achter de crypto's, voor hen is de blockchain heel interessant.'

 • 17 Juli 2018 om 11:29

Steeds meer winkels open op zondag

In steeds meer gemeenten mogen de winkels open op zondag. Uit onderzoek van detailhandel Nederland blijkt dat je in maar liefst 70 procent van de gemeenten elke zondag kunt winkelen. Zelfs de ChristenUnie en in een enkele gemeente de SGP liggen niet meer dwars wanneer het over koopzondagen gaat. 'Ik verwacht dat de consument over tien jaar overal in Nederland op zondag kan winkelen', zegt Sander van Golberdinge, directeur van Detailhandel Nederland.

 • 17 Juli 2018 om 11:05

Wereldsteden vragen VN hulp vanwege stijgende huizenprijzen

Elf wereldsteden waaronder Amsterdam hebben een brandbrief naar de Verenigde Naties gestuurd om iets te doen aan de almaar stijgende huizenprijzen in die steden. Behalve Amsterdam hebben onder andere ook Berlijn, Londen, Montevideo, New York, Parijs en Seoul de brief ondertekend. En al die steden kampen met hetzelfde probleem: krapte, torenhoge prijzen en een landelijke overheid die er te weinig tegen doet. 'Je moet het echt zien als een soort wanhoopskreet', zegt Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt aan de TU Delft. 'Deskundigen vragen al jaren om regionale afspraken omdat de verschillen tussen de Randstad en de rest van Nederland veel te groot is.'

 • 17 Juli 2018 om 10:48

Mogelijk betalen voor Kiss & Ride op Schiphol

Schiphol wil reizigers laten betalen voor de Kiss & Ride bij de luchthaven, schrijft de Telegraaf vanmorgen. Geschat wordt dat er per jaar 10 miljoen zogeheten 'autobewegingen' plaatsvinden rond de luchthaven. 'De verwachting is dat met deze maatregel het mes aan twee kanten snijdt: zo scheelt het drukte en daalt de uitstoot rondom de luchthaven', zegt Hans van Kastel, woordvoerder van Schiphol.

 • 17 Juli 2018 om 09:58

Klimmen in de Tour: 'Laat het zadeltasje maar thuis'

Na een week van rustige etappes gaan we met de Tour de France vandaag de bergen in. Maar hoe fiets je als wielrenner het best omhoog en wat is de beste techniek? Verslaggever Thomas Schuurman is vanochtend vroeg opgestaan en zit al op de fiets. Hij gaat straks de Posbank beklimmen. Samen met voormalig wielrenner Maarten Tjallingii bespreekt hij zijn eigen racefiets. Is deze geschikt om een bergetappe op te fietsen? 'Ik zou ten eerste dat zadeltasje thuislaten.'

 • 17 Juli 2018 om 09:30

Rolls-Royce gaat vliegende taxi's bouwen

Na Uber, Google en Airbus gaat nu ook Rolls-Royce vliegende taxi's bouwen. Dat heeft de vliegtuigtak van Rolls-Royce bekendgemaakt op de vliegtuigbeurs Farnborough Airshow. 'Heel veel bedrijven zijn hier op dit moment bezig, omdat het steeds drukker aan het worden is in de steden', zegt Maarten Steinbuch, hoogleraar Automotive Technology aan de TU Eindhoven. 'Het is overigens alleen rendabel als het autonome taxi's worden, met een piloot erbij is het te duur.'

 • 17 Juli 2018 om 09:10

'Alsof Bush bij Bin Laden koffie gaat drinken'

Geschrokken en boze reacties in Washington na de top tussen Poetin en Trump. Veel Amerikaanse politici vinden dat Trump zich te makkelijk weg heeft laten zetten door Poetin, omdat hij het onder andere niet opnam voor zijn eigen inlichtingendiensten. Ook vanuit de eigen partij is de kritiek niet mals. Amerikadeskundige Diederik Brink merkt op dat een Amerikaanse president nog nooit zo dicht tegen een vijandige natie aan heeft geschurkt.

 • 17 Juli 2018 om 08:46

Goed Nederlands wijnjaar verwacht door droogte

Voor veel boeren en mensen met een tuintje zorgt de aanhoudende droogte voor kopzorgen en stress. Alleen Nederlandse wijnboeren maken zich geen zorgen. Sterker nog: zij hebben misschien wel een van de beste wijnjaren ooit. 'We lopen op dit moment zelfs twee weken voor op het gemiddelde', zegt Dik Beker van de Vereniging van Nederlandse Wijn Producenten enthousiast. 'Al is alles afhankelijk van het najaar, dan ontwikkelt de smaak van de druif, pas als het dan goed weer is kan het een fantastisch wijnjaar worden.'

 • 17 Juli 2018 om 08:30

Nieuwe versie Skype: end-to-endencryptie en gesprekken opnemen

Bel-app Skype krijgt deze zomer twee langverwachte functies, die waarschijnlijk met veel enthousiasme zullen worden ontvangen. Zo kunnen gesprekken via Skype eindelijk worden opgenomen en ook biedt de app end-to-endencryptie, waarbij alleen verzender en ontvanger kunnen meeluisteren.

 • 17 Juli 2018 om 08:17
❌