[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

๐Ÿ”’
โŒ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Vandaag โ€” 19 Augustus 2019NOS Journaal

'Als mensen angstig worden in zee, gedragen ze zich als een landdier'

Zwemmen in open water is gevaarlijk als je daar geen ervaring mee hebt, ook al heb je je zwemdiploma's. Dat is de veelgehoorde waarschuwing van reddingsdiensten, zwemleraren en instanties na een verdrinkingspiek vorige zomer. Verreweg de meeste verdrinkingen zijn in open water.

Reden voor de SP om ervoor te pleiten kinderen beter klaar te stomen voor zwemmen in open water. Het C-diploma, dat maar door zo'n 30 procent van de kinderen wordt gedaan, bereidt daar enigszins op voor: kinderen leren zich redden in open water zonder stroming. De zee en rivieren vallen daar al niet onder en bovendien leren ze die vaardigheden in een zwembad, en dat is heel wat anders dan in écht open water, zeggen betrokken leraren en instanties.

"In het zwembad leert het kind precies wat te doen en waar hij aan toe is. En dat is een valkuil", zegt Alexander Hulleman, een topzwemmer, die trainingen geeft aan triatleten en openwaterzwemmers. "Want als iemand op zijn kop voorover in donker water kukelt, raakt hij gedesoriënteerd."

Paniek

Hij ziet vaak genoeg dat kinderen in paniek raken als ze bijvoorbeeld hun ouders uit het oog verliezen, of geen bodem onder hun voeten voelen. "Kinderen moeten situaties oefenen en blijven oefenen. Hoe is het om als je boot omkiepert of om onder een boot door te zwemmen. Dat leer je niet tijdens A en B."

Open water is niet te vergelijken met het verwarmde, heldere water in een overzichtelijk zwembad, zegt zwemcoach Marjon Huiberts. "Het water is kouder, je lichaam reageert anders. Dat moet je ervaren en er vertrouwd mee raken. Als er golven zijn, moet je op een andere manier ademhalen. Dat soort dingen kun je leren."

Huibers geeft training aan volwassenen die nooit gezwommen hebben in open water. In veel gevallen hebben die wel gewoon een zwemdiploma gehaald als kind. "Ze zijn bang voor wat ze tegenkomen. Het water is donker. Het ruikt anders, de bodem voelt anders, je voelt prut aan je voeten. Het water vraagt om een ontspannen houding, maar door instincten als angst gaat iemand zich als een landdier gedragen."

Zwemdiploma C is dus het minimale, vinden de zwemleraren. Ook de Nationale Raad Zwemveiligheid, die de criteria opstelt waar erkende zwemdiploma's aan moeten voldoen, zegt dat leren zwemmen in open water pas begint bij het C-diploma.

De Nationale Raad Zwemveiligheid hoopt dus dat ouders hun kinderen veilig laten kennismaken met open water en juicht alle initiatieven toe. Woordvoerder Marjolein van Tiggelen vindt het echter te ver gaan om lessen in open water verplicht te stellen, omdat niet alle zwembaden geschikt open water in de buurt hebben.

Zwemlessen niet zaligmakend

Het verder terugdringen van het aantal verdrinkingsdoden valt overigens niet alleen met zwemlessen te doen, aldus Van Tiggelen. De afgelopen tien jaar verdronken er jaarlijks tussen de 74 en 112 mensen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het merendeel daarvan heeft een Nederlandse achtergrond, al komt verdrinking onder bezoekers en migrantengroepen (zowel van binnen Europa als daarbuiten) verhoudingsgewijs veel meer voor.

"Nergens in de wereld is de zwemvaardigheid zo hoog als in Nederland", zegt Van Tiggelen. Een oplossing om verdrinking in open water verder terug te dringen zit 'm volgens haar ook in meer toezicht en betere voorlichting van migranten, seizoensarbeiders en toeristen.

De Raad voor de Zwemveiligheid verwacht in de loop van het jaar een plan te hebben om zwemmen in Nederland nog veiliger te maken. Open water is daarin een thema, maar er zal ook aandacht komen voor peuters die op een onbewaakt moment verdrinken, bijvoorbeeld in bad. Tiggelen: "Zwemveiligheid is heel breed, maar de essentie is dat je niet verdrinkt."


 • 19 Augustus 2019 om 20:37

Agent na vijf jaar ontslagen voor dodelijke wurggreep bij Eric Garner

Vijf jaar na de dood van Eric Garner is in New York de verantwoordelijke politieman ontslagen. Garner, een zwarte man, overleed in 2014 kort na zijn arrestatie, waarbij hij door politieman Daniel Pantaleo in een wurggreep werd gehouden.

Een tuchtzaak van de politie tegen Pantaleo, een witte agent, leidde begin deze maand tot het advies om hem te ontslaan. Dat advies is nu overgenomen door het hoofd van de New Yorkse politie.

De dood van Garner leidde tot veel beroering in de Verenigde Staten. Op sommige plaatsen braken rellen uit. De zaak droeg bij aan de groei van de protestbeweging Black Lives Matter. Bekende Amerikanen droegen T-shirts met de tekst "I can't breathe", de laatste woorden van Garner.

Illegale verkoop sigaretten

Vorige maand maakte het Amerikaanse Openbaar Ministerie bekend dat Pantaleo definitief niet wordt vervolgd voor de dood van Garner. Er was volgens de federaal aanklager onvoldoende bewijs voor een misdrijf.

Agenten wilden de ongewapende Garner in juli 2014 aanhouden voor de illegale verkoop van sigaretten in Staten Island. Hij weigerde handboeien om te doen en werd in een wurggreep gehouden.

Een omstander filmde de aanhouding. In de video is te horen dat Garner, die aan astma leed, meerdere keren zegt dat hij niet kan ademen. Hij overleed in het ziekenhuis.

Miljoenenschikking

Wurggrepen zijn al meer dan twintig jaar verboden voor agenten in New York City. Pantaleo zegt dat hij Garner niet in een wurggreep hield, maar in een greep die wel is toegestaan. Ook zou de dood van de man niet het gevolg zijn van de greep. Volgens de lijkschouwer was het wel een wurggreep, die had bijgedragen aan de dood van Garner.

Een jaar na zijn dood schikte de gemeente New York met de familie van Garner. Nabestaanden kregen een bedrag van 5,9 miljoen dollar.


 • 19 Augustus 2019 om 20:16

Baas Amerikaanse gevangenissen ontslagen na dood Epstein

De directeur van de federale koepelorganisatie van gevangenissen in de Verenigde Staten is ontslagen. Hugh Hurwitz wordt opgevolgd door Kathleen Hawk Sawyer, die de organisatie al eerder leidde.

Het ontslag van Hurwitz komt na de dood van multimiljonair Jeffrey Epstein, die verdacht werd van mensenhandel en het misbruiken van tientallen minderjarige meisjes. Epstein pleegde 10 augustus zelfmoord in zijn cel in Manhattan, bevestigde de autopsie.

Sinds de dood van Epstein zijn er berichten naar buiten gekomen dat de gevangenis waar hij zat chronisch te weinig personeel had. De organisatie kreeg stevige kritiek omdat Epstein niet elk half uur werd gecontroleerd in zijn cel, terwijl dat wel had moeten gebeuren.

De twee bewakers die er verantwoordelijk voor waren om Epstein in de gaten te houden zijn met verlof gestuurd. De directeur van de gevangenis is overgeplaatst.


 • 19 Augustus 2019 om 19:43

Maatregelen tegen acht medewerkers politie Amsterdam om drugs

De politie Amsterdam heeft disciplinaire maatregelen genomen tegen acht medewerkers. Ze zouden in hun vrije tijd harddrugs in bezit hebben gehad en/of gebruikt.

Vier medewerkers zijn geschorst, vier anderen zijn buiten functie gesteld. Ze worden alle acht verdacht van plichtsverzuim, schrijft NH Nieuws.

De agenten zitten voorlopig thuis in afwachting van een onderzoek. Dat wordt gedaan door het Bureau Veiligheid, Integriteit en Klachten van de eenheid Amsterdam. Een woordvoerder van de politie kan niet zeggen of er een verband is tussen de acht zaken.


 • 19 Augustus 2019 om 18:52

Zeeuws Statenlid stapt uit Forum voor Democratie

Het Zeeuwse Statenlid Robèrt Brunke verlaat Forum voor Democratie. Hij geeft zijn zetel niet terug, maar gaat verder onder de naam 'Nieuw Nederland'. Het is volgens Brunke een inhoudelijke keuze.

"Aanleiding is de handelwijze van het partijbestuur aangaande het beleid en de interne machtsstrijd die via de media wordt uitgevochten", laat hij in een persbericht weten. "De standpunten en uitlatingen van Thierry Baudet kan ik niet langer uitdragen en ondersteunen."

Hij zegt dat hijzelf en veel kiezers zich niet meer in de partij herkennen. "De achterban, waar ik regelmatig contact mee heb, morde al langer en dan is het moeilijk om dingen te verdedigen waar je zelf niet meer achter staat."

Eerder op de dag werd bekend dat het door Forum verbannen Eerste Kamerlid Henk Otten een eigen partij opricht. Twee senatoren hebben zich bij hem aangesloten. Het is toeval dat dit op dezelfde dag komt, zegt Brunke. "Ik heb vorige week al deze beslissing genomen. Dit heeft niets met de afscheiding van de FvD-senatoren te maken."

Voorkeurstemmen

Het is voor hem geen optie om zijn zetel aan de partij terug te geven. "Ik ben met voorkeursstemmen gekozen. Ik heb een belofte gedaan en die wil ik waarmaken."

Door het vertrek van Brunke heeft de Zeeuwse afdeling van Forum voor Democratie nog vier zetels over.


 • 19 Augustus 2019 om 18:49

Syrische aanval op Turks konvooi bij Idlib, Ankara woedend

Een Turks militair konvooi is in de Syrische provincie Idlib gebombardeerd door de Syrische luchtmacht. Bij de aanval zijn drie Syrische burgers om het leven gekomen.

Dat meldt het Turkse ministerie van Defensie. Twaalf mensen zijn gewond geraakt. Over Turkse slachtoffers is niets bekend.

De aanval was bij Khan Sheikhoun, een rebellenbolwerk dat al langer bestookt wordt door troepen van president Assad, die wordt gesteund door Rusland.

Bufferzone

De Syrische regering zegt dat het konvooi met voorraden en munitie naar de opstandelingen op weg was. De aanval was volgens de regering een reactie op het "vijandige gedrag van Turkije".

De Turkse regering heeft woedend gereageerd. Het konvooi was volgens Ankara op weg naar een Turkse observatiepost in het gebied.

In Idlib, dat volgens de afspraak tussen Syrië en Turkije eigenlijk een bufferzone had moeten zijn, zijn steeds vaker Syrische aanvallen op rebellen.

Bij die aanvallen zijn sinds april al honderden burgers omgekomen. De vrees bestaat dat er nog veel meer mensen zullen omkomen als de aanvallen aanhouden.


 • 19 Augustus 2019 om 18:47

Utrecht heeft nu de grootste fietsenstalling ter wereld

Het tweede gedeelte van de fietsenstalling bij station Utrecht Centraal is geopend. Met 12.500 plekken is het nu de grootste ter wereld. In 2017 werd het eerste deel geopend, toen was de stalling al de grootste van Nederland.

De betonnen stalling onder het Stationsplein telt drie verdiepingen en is 350 meter lang. Nu hij helemaal open is. wordt een fietsenstalling in Tokio van de troon gestoten. Die had bijna 10.000 plekken.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven, wethouder Victor Everhardt, president-directeur NS Roger van Boxtel en directeur Projecten ProRail Ans Rietstra openden de stalling fietsend:

Door het openen van het tweede gedeelte is het mogelijk van de ene opening bij het Smakkelaarsveld naar de andere bij het Moreelsepark te fietsen. Er is een fietspad met twee rijrichtingen en met elektronische borden kun je zien waar nog plek is.

De stalling is 24 uur per dag open. Het eerste etmaal is gratis, daarna betaal je 1,25 euro per etmaal.


 • 19 Augustus 2019 om 18:24

Menigte bemoeit zich met arrestatie in Utrechtse wijk Lombok

Omstanders hebben zich gistermiddag massaal bemoeid met een arrestatie in de Utrechtse wijk Lombok. Volgens de politie voelden de agenten zich zo in het nauw gedreven dat ze extra collega's opriepen.

De agenten wilden rond 17.00 uur een vrouw aanspreken die volgens de politie mannen aansprak en zich opvallend gedroeg op het Moskeeplein. De vrouw kon geen identiteitsbewijs laten zien en gaf een valse naam op. Toen de agenten in haar tas wilden kijken, zette zij het op een lopen.

Er volgde een korte achtervolging waarna de vrouw werd overmeesterd. Zij kwam daarbij ten val en verzette zich hevig. Omstanders die dat zagen, gingen zich er vervolgens mee bemoeien. Volgens de politie liep de groep omstanders op tot zo'n tweehonderd personen.

Nadat meer agenten waren opgeroepen, keerde de rust terug. De vrouw, een 19-jarige inwoonster van Ede, is naar het politiebureau gebracht voor verhoor. Zij is overgedragen aan een andere regio waar ze gezocht werd, schrijft RTV Utrecht. Waarvoor is niet bekendgemaakt.

Vechtpartij

Afgelopen april liep een arrestatie in de Utrechtse wijk Lombok nog uit op een vechtpartij tussen agenten en mensen op straat. Ook toen bemoeiden volgens de politie allerlei omstanders zich met een arrestatie.


 • 19 Augustus 2019 om 17:30

Oud-adviseur Afghaanse president: 'Aanslagplegers wilden ons vernederen'

Met een van de dodelijkste aanslagen in Afghanistan van de afgelopen jaren, lieten de terroristen van Islamitische Staat afgelopen weekend zien dat er rekening met ze moet worden gehouden. IS is een relatief kleine speler in het schaakspel om de macht in het land, maar kan het broze vredesproces ernstig verstoren, vertelt een voormalige adviseur van de Afghaanse president Ghani aan de NOS.

"Terroristische netwerken kunnen in Afghanistan alleen effectief zijn als ze steun krijgen uit het buitenland", zegt de oud-adviseur Orzala Nemat, die nu directeur is van een denktank voor maatschappelijk beleid in Kabul. "Dat geldt ook voor IS. Hun nieuwe Toyota-terreinwagens en hun wapens moeten ergens vandaan komen. En het geld moet ook ergens vandaan komen."

De bomaanslag werd doelbewust gepleegd kort voor de viering, vandaag, van honderd jaar Afghaanse onafhankelijkheid, vertelt Nemat. "Na 18 jaar militaire aanwezigheid van de Amerikanen en hun bondgenoten, en honderd jaar nadat Afghanistan onder het juk van de Britten uitkwam, zijn we dichtbij een vreedzame oplossing van het conflict gekomen. De terroristen zijn daar niet blij mee. Ze wilden Afghanistan vernederen. Het was niet alleen een aanslag op een bruiloft van eenvoudige mensen, maar ook op het idee van Afghanistan zelf."

Vorige maand waarschuwden de Verenigde Naties dat IS een gevaar vormde, onder andere in Afghanistan, waar veel IS'ers oorspronkelijk vandaan komen. De organisatie zou nog 300 miljoen dollar in kas hebben en juist in Afghanistan buitenproportioneel veel energie steken in het plegen van aanslagen. Ze zijn niet gelieerd aan de Taliban. Sterker nog, de Taliban hebben de aanslag van zaterdag scherp veroordeeld.

IS zit sinds 2014 in Afghanistan, maar werd aanzienlijk actiever nadat het door hen uitgeroepen kalifaat in Syrië en Irak werd verslagen. Eerst ging het om een handjevol strijders in Afghanistan en Pakistan, maar nu zouden er duizenden IS'ers uit verschillende landen in Afghanistan aanwezig zijn. Amerikaanse inlichtingendiensten denken dat zij op den duur niet alleen een bedreiging voor Afghanistan vormen, maar ook voor de VS en Europa.

De Taliban en IS hebben wel iets met elkaar gemeen. Ze zijn allebei extreem conservatieve soennitische moslimgroeperingen. Toch zijn hun ideologieën en tactieken verschillend. De Taliban willen macht in Afghanistan en vallen vooral militaire doelen aan. IS heeft juist wereldwijde ambities en pleegt vaak aanslagen op burgerdoelen.

Het vredesproces

De afgelopen maanden kwam het vredesproces in Afghanistan in een stroomversnelling. Er zijn al acht ronden vredesbesprekingen gehouden tussen Taliban-leiders en de Amerikaanse afgezant Zalmay Khalilzad. Washington wil voor 1 september een overeenkomst bereiken. In maart stelden de twee partijen een concept-vredesakkoord op.

Dat klinkt veelbelovend, maar er zijn nog haken en ogen. De Amerikanen willen dat de Taliban rechtstreeks met de Afghaanse regering onderhandelt over het toekomstige bestuur van het land. De Taliban weigeren dat. In hun ogen is de Afghaanse president Ghani een marionet van de VS.

Een ding werkt sterk in het voordeel van de Taliban: de Amerikanen willen opschieten. De militaire aanwezigheid is duur, riskant en impopulair. President Trump beloofde in 2016 al dat hij alle Amerikaanse troepen zou terugtrekken. Die belofte zal hij zeker vóór de volgende presidentsverkiezingen in november 2020 willen doordrukken.

Volgens de Afghaanse Orzala Nemat zien zowel de VS als de Taliban in dat de Amerikanen alleen op een ordelijke en weloverwogen manier moeten vertrekken. "Een gehaaste terugtrekking leidt alleen maar tot grote problemen." Zoals een machtsvacuüm waar IS maar al te graag misbruik van maakt.

Zijn de Taliban te vertrouwen?

"De Taliban zijn erg bezig met propaganda", zegt Nemat. "Hun benadering is heel dubbel. Ze praten met de Amerikanen, maar ondertussen plegen ze zelf ook aanslagen." De afgelopen maanden voerden zee aanvallen uit op een controlepost van het leger, een hulporganisatie en het kantoor van een politicus, met tientallen doden als gevolg. "Dat ze doorgaan met zelfmoordaanslagen is natuurlijk niet goed te praten."

Tegelijkertijd benadrukt de voormalige adviseur van de president dat er door alle partijen in de oorlog mensenrechtenschendingen gepleegd. "Wat wij vooral willen is dat er eind komt aan het bloedvergieten. De Taliban proberen ons te sussen. Ze garanderen ons dat ze anders zijn dan vroeger. Maar wij maken ons nog zorgen. Ze hebben in het verleden de mensenrechten en met name de vrouwenrechten met voeten getreden."

Uiteindelijk is Nemat ondanks de aanslagen van de afgelopen dagen toch optimistisch. "Zelfs de Taliban realiseren zich dat ze niet het land kunnen beheersen als in het verleden. De stem van het volk zullen ze moeten respecteren."


 • 19 Augustus 2019 om 17:28

Maastunnel op eerste dag al vier keer dicht om te hoge vrachtwagen

Op de eerste ochtend dat de vernieuwde Maastunnel weer open is, moest het verkeer al vier keer worden stilgelegd. De verkeerslichten van de tunnel gingen op rood vanwege een te hoge vrachtwagen. Vlak na de opening waren het er al drie in een half uur, zegt een woordvoerder van de gemeente.

De tunnel opende in alle vroegte na een renovatie die twee jaar geduurd heeft. Maar al snel ging het alarmsysteem van de tunnel af. RTV Rijnmond schrijft dat chauffeurs die met een te hoge vrachtwagen op de tunnel afrijden, op een matrixbord een melding krijgen dat ze niet door de tunnel kunnen. Vervolgens gaan de verkeerslichten voor beide richtingen op rood, zodat de bestuurder zijn wagen kan keren. Vanuit de controlekamer op het Kleinpolderplein krijgt de chauffeur ook mondeling instructies.

Vuilniswagen van de gemeente

Een van de voertuigen waar het alarm vanmorgen voor afging, was een vuilniswagen van de gemeente Rotterdam. Volgens de chauffeur reed hij probleemloos van noord naar zuid, maar kreeg hij op de terugweg plotseling de melding dat zijn wagen te hoog was. Volgens de gemeente kwam dat doordat zijn kraan hoger stond dan op de heenweg.

De gemeente laat weten dat ook voor de renovatie het verkeer geregeld stilgelegd werd voor te hoge voertuigen. "Hoogtemeldingen zijn de grootste zorg voor de controlekamer." Dat het vanmorgen in korte tijd drie keer gebeurde, kan volgens een woordvoerder van de gemeente komen doordat chauffeurs in de veronderstelling waren dat ze na de renovatie wél door de tunnel zouden passen.

Doordat het veiligheidssysteem van de tunnel op tijd alarm sloeg, ontstond er geen schade.


 • 19 Augustus 2019 om 16:55

Opnieuw uitstel maatregelen VS tegen Huawei

Voor de tweede keer stelt de Amerikaanse regering handelsmaatregelen tegen Huawei uit. Dat heeft de minister van Handel, Wilbur Ross, bekendgemaakt. Dit is bedoeld om telecomproviders die met name in plattelandsgebieden werken, te helpen.

Deze partijen werken namelijk met apparatuur van Huawei. De nieuwe uitstelperiode, die opnieuw 90 dagen duurt, moet hen helpen de samenwerking verder af te bouwen. De nieuwe deadline ligt rond 19 november.

Handelsconflict

Het Chinese Huawei is al maanden een speelbal in een groot handelsconflict tussen de VS en China, die daarnaast is vermengd met zorgen die de VS heeft over spionage door de Chinese overheid via Huawei. Het bedrijf heeft altijd tegengesproken dat hier sprake van is en publiekelijk is er nog altijd geen bewijs voor geleverd.

Dit extra uitstel komt tegelijkertijd met de aankondiging dat er nog eens 46 dochterondernemingen van Huawei op de zwarte lijst komen te staan.

Licentie voor zaken doen

Verder hebben een aantal Amerikaanse techbedrijven een verzoek ingediend om een licentie te ontvangen waarmee ze zaken kunnen doen met Huawei. Om welke bedrijven het gaat is onduidelijk, maar het ligt in de lijn der verwachting dat een bedrijf als Google, maker van mobiele besturingssysteem Android, hier bij hoort. Zo'n licentie is nog niet afgegeven.

Eerder deze maand presenteerde Huawei nog zijn eigen 'alternatief' voor Android, mocht het door alle perikelen in de VS geen toegang meer krijgen tot het besturingssysteem van Google. Het bedrijf benadrukte daar zelf direct bij dat het dit eigenlijk niet wil doen.


 • 19 Augustus 2019 om 16:27

Netflix-concurrent Disney+ naar VS, Canada รฉn Nederland

Disney+, de aangekondigde streamingdienst van de entertainmentgigant Disney, komt naar Nederland. Dat kondigt het bedrijf aan op Facebook. Vanaf 12 november gaat Disney de concurrentie met Netflix aan in de Verenigde Staten, Canada en dus Nederland.

Bij de streamingdienst zullen Disney-films en -series exclusief te zien zijn voor klanten. Zoals bijvoorbeeld de live-action versie van Lady en de Vagebond. Ook de Star Wars-spinoff The Mandalorian zal te zien zijn bij Disney+.

Onder het massamediabedrijf The Walt Disney Company vallen ook andere grote mediaconcerns als Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic en 21st Century Fox. Films en series die bij Disney horen, zoals Star Wars-films, zijn van Netflix gehaald.

In de Verenigde Staten gaat Disney+ 6,99 dollar per maand kosten. Of datzelfde tarief ook voor Nederland geldt, is nog niet bekend.


 • 19 Augustus 2019 om 16:04

Meisje (15) overleden na steekincident Breda, jongen aangehouden

In Breda is een 15-jarig meisje overleden na een steekincident. Ze werd vanmiddag na een melding zwaargewond gevonden in haar huis aan de Bilderdijkstraat. Reanimatie mocht niet meer baten.

Elders in Breda is een 16-jarige jongen aangehouden als verdachte. Hij heeft zich zelf bij de politie gemeld. Wat de relatie is tussen de twee is niet bekend.

Toen de hulpdiensten bij het huis aankwamen, was er behalve het meisje niemand aanwezig. De politie gaat ervan uit dat ze daar woonde met haar moeder.

In en rond de woning wordt onderzoek gedaan. Het is niet duidelijk wat de aanleiding was voor het steekincident.

Een woordvoerder van de politie reageert op het steekincident:


 • 19 Augustus 2019 om 15:28

Drie pas gekozen Turkse burgemeesters uit ambt gezet door AK-partij

De Turkse regering heeft drie burgemeesters in steden in het zuidoosten van Turkije uit hun ambt gezet, omdat ze zouden samenwerken met de Koerdische terreurorganisatie PKK. Het gaat om de burgemeesters van Mardin, Van en Diyarbakir, waar relatief veel Koerden wonen.

De drie worden vervangen door een waarnemend burgemeester van de regeringspartij AKP. "Die waarnemer blijft doorgaans zitten tot de volgende verkiezingen," zegt correspondent Lucas Waagmeester. De burgemeesters, alle drie van de overwegend Koerdische HDP, werden vier maanden geleden gekozen.

Het is niet duidelijk hoe serieus de aanklachten zijn. "Dat wil iedereen wel weten, want bewijs wordt er niet bij geleverd", vertelt Waagmeester. "Deze mensen worden op een maandagochtend uit het gemeentehuis gezet vanwege terreur, een mogelijkheid om zich te verweren krijgen ze vooralsnog niet."

Rustiger vaarwater

De correspondent heeft dit al eerder zien gebeuren. "De afgelopen jaren ging het vaak zo, met al meer dan honderd andere Koerdische gekozen politici. Ze mogen gewoon meedoen aan verkiezingen, maar als ze winnen zijn ze plotseling terroristen."

Op die manier heeft de partij van Erdogan het bestuur in het gebied grotendeels overgenomen, schetst Waagmeester. "Er wordt steeds gespeculeerd dat dit conflict een keer in rustiger vaarwater moet komen en er misschien weer gepraat gaat worden over vrede. Maar dit wijst erop dat de regering de oplossing voorlopig niet ziet in het democratisch proces."


 • 19 Augustus 2019 om 15:08

Nieuw kenteken: letter, cijfer, cijfer, cijfer, letter, letter

Een letter, drie cijfers, en nog twee letters. Vanmiddag heeft de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) in Amsterdam de nieuwe kentekencombinatie gepresenteerd.

Het kenteken dat vanmiddag wordt afgegeven (G-001-BB) is de eerste in deze serie. Uiteindelijk zullen er zo'n 2,7 miljoen kentekens met deze combinatie worden afgegeven.

Dit jaar zit de eerste nieuwe kentekenplaat op een elektrische auto. "We zetten ons in voor minimaal 85 procent minder CO2-uitstoot in 2050", verklaart RDW-directeur Ab van Ravestein. "Dat begint met zelf het goede voorbeeld te geven."

Bij de introductie van een nieuwe kentekencombinatie wordt het betreffende voertuig altijd geschonken aan een goed doel. Deze keer gaat de auto naar Natuurmonumenten. Afgifte van de vorige reeks startte in 2015. Toen ging de de personenauto naar stichting Het Vergeten Kind.


 • 19 Augustus 2019 om 14:43

Zij-instromer in het onderwijs 'kwam meteen in warm bad terecht'

Vijf jaar lang werkte ze als advocaat, maar eind vorig jaar gooide Annefleur Vogelaar het roer rigoureus om. Want ze laat zich omscholen tot juf en van die beslissing heeft ze nog geen seconde spijt gehad. "Ik ga nu elke dag fluitend naar mijn werk. Het is elke dag een feestje", vertelde ze in het NOS Radio 1 Journaal.

Vogelaar is een van de vele zij-instromers in het basisonderwijs. Dat worden er steeds meer, blijkt uit cijfers van het Landelijk Overleg Lerarenopleidingen Basisonderwijs. Dit jaar hebben zich al ruim duizend mensen aangemeld die hun functie willen verruilen voor een baan voor de klas. Vorig jaar waren dat er nog 450.

In de advocatuur merkte Vogelaar al een tijd een gebrek aan beleving bij zichzelf. "Ik ging met lood in mijn schoenen naar mijn werk. Ik kon er mijn enthousiasme niet in kwijt en ik miste heel erg de uitdaging."

Daarnaast vindt ze het leuk om haar opgedane kennis, ze studeerde in de richtingen recht, economie en Griekse en Romeinse oudheden, te delen. Iets wat ze als advocaat niet kon. "Toen besloot ik: dit is het niet. Dit ga ik niet tot mijn 67ste doen."

Stiefvader

In haar zoektocht naar een nieuwe baan moest Vogelaar meteen terugdenken aan de woorden van haar stiefvader. "Die zei jaren geleden: waarom zit jij met je enthousiasme niet in het onderwijs? Maar toen kwam ik net van de universiteit en had ik net een huis gekocht. Een carrièreswitch is dan nogal wat."

De keuze voor het basisonderwijs was dan ook snel gemaakt. "Dat gesprek met mijn stiefvader kwam toch weer opborrelen. Toen ben ik een dag gaan meelopen op een school en toen was ik meteen verkocht."

Daarom werkt ze nu drie dagen per week als onderwijsassistent en loopt ze twee dagen stage op een school in Oost-Souburg. Aan het begin van de stage was het vooral meekijken. "Maar daarna draai je af en toe een les. Als dat beter en beter gaat, mag je hele dagen lesgeven."

De veelgehoorde klacht van leerkrachten dat de werkdruk enorm is in het basisonderwijs, ondervindt ze zelf ook. Maar klagen hoor je haar niet. "Natuurlijk is het druk, maar dat weegt niet op tegen de energie die je ervoor terugkrijgt. Want de energie die je in de kinderen stopt, krijg je er ook weer uit. Ik ga daarom elke dag met een goed gevoel weer naar huis."

Eerder werden er al initiatieven opgezet om mensen nieuwsgierig te maken naar het lerarenberoep. Zo konden in maart geïnteresseerden een dag meelopen in het onderwijs:

Lastige leerlingen heeft ze nog niet, zegt ze. "Want als je met enthousiasme voor de klas staat, dan pikken de kinderen dat op. Bij een chagrijnige leerkracht zijn kinderen ook niet leergierig, willen ze dingen niet aannemen."

Warm bad

Wat haar vooral aansprak, is de sfeer die er heerst op school. "Ik kwam direct in een warm bad terecht. Ik wist gewoon niet wat me overkwam. Daarnaast is het mooi te zien hoe hier met de schouders eronder wordt gewerkt en dat iedereen het beste overheeft voor de kinderen. Daar wil je je elke dag in bevinden."


 • 19 Augustus 2019 om 14:08

In eerste halfjaar minder schietincidenten bij politie

De Rijksrecherche heeft in de eerste helft van dit jaar onderzoek gedaan naar zeven schietincidenten bij de politie. Daarbij kwamen drie mensen om het leven en raakten vier mensen gewond.

Dat aantal is opvallend lager dan in voorgaande jaren. Over heel 2018 onderzocht de Rijksrecherche 27 schietincidenten, waarbij drie doden en 26 gewonden vielen. Het jaar ervoor ging het om 23 schietincidenten met drie dodelijke slachtoffers en 20 gewonden.

In de jaren daarvoor lag het aantal incidenten steeds rond de dertig, met drie tot vier doden en rond de dertig gewonden.

Alle gevallen waarbij politieagenten tijdens het uitoefenen van hun functie hun vuurwapen gebruiken met letsel of de dood als gevolg, worden onderzocht door de Rijksrecherche. Op basis van dat onderzoek beoordeelt het Openbaar Ministerie of dat vuurwapengebruik rechtmatig was.

Gewapende man

Onder de onderzochte schietincidenten met dodelijke afloop is een zaak in Nieuwehorne in Friesland. In januari probeerde een 50-jarige man te vluchten voor de politie en reed daarbij over een agent heen. Vanwege de dreigende situatie schoot de politie hem neer. De man overleed ter plekke.

In februari reageerden agenten in Amsterdam op een melding over een gewapende man bij De Nederlandsche Bank. Toen de 31-jarige man dreigend op de agenten afliep, schoten ze hem dood. Het OM maakte later bekend dat hij een goed gelijkend nepwapen had en waarschijnlijk gedood wilde worden door een politiekogel.

In Etten-Leur schoot de politie een 57-jarige man neer die dreigend rondliep met een hakmes. Hij overleed korte tijd later.


 • 19 Augustus 2019 om 13:52

Baudet: ongeloofwaardig dat senatoren om koers zijn vertrokken

FvD-leider Baudet vindt het "jammer en moeilijk te begrijpen" dat twee senatoren overstappen naar de nieuwe Eerste Kamer-fractie van het geroyeerde lid Henk Otten. "Ze zeggen dat het is om de koers, maar de koers is niet veranderd. Er is bij Forum voor Democratie alle ruimte voor discussie en meningsverschillen."

Baudet reageert tegenover de NOS op een verhaal in De Telegraaf. Die krant meldde vanmorgen dat Dorien Rookmaker en Jeroen de Vries uit de fractie van Forum voor Democratie stappen en zich aansluiten bij Henk Otten. De voormalige penningmeester van de partij werd een maand geleden geroyeerd als lid omdat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan "ernstige financiële malversaties".

Otten zelf zegt dat er een conflict over de koers van Forum voor Democratie aan zijn royement ten grondslag lag. Hij verwacht dat meer FvD'ers zich bij hem zullen aansluiten. Baudet noemt dat "kwaadsprekerij" en "een poging om de aandacht af te leiden van de financiële malversaties".

Aan de zijlijn

Hij vindt het verhaal over de koers "op geen enkele manier geloofwaardig". Hij wijst op mensen als Eerste Kamervoorzitter Paul Cliteur, senator Annabel Nanninga, Tweede Kamerlid Hiddema en Europarlementariër Derk Jan Eppink, die volgens hem ook regelmatig een afwijkende mening hebben. Dat is wat hem betref prima. "Alle partijen hebben meerdere vleugels."

"Wat ook steekt", zegt Baudet, "is dat ze hun zetels meenemen. Die zetels zijn opgebracht door de kiezers." Hij vindt dat er sprake is van zetelroof.

Door het vertrek van de drie senatoren uit Forum voor Democratie gaat de Eerste Kamerfractie van twaalf naar negen zetels. Maar daar moet je volgens de partijleider geen halszaak van maken.

"Je moet dat niet overschatten. Voor een coalitiepartij is dat lastig, maar als oppositiepartij sta je toch al een beetje aan de zijlijn. Je moet gewoon zorgen dat je een duidelijk geluid laat horen. " Volgens hem heeft het kabinet voor onderwerpen als klimaat en immigratie al voldoende steun van linkse oppositiepartijen als GroenLinks en de PvdA.


 • 19 Augustus 2019 om 13:39

Ebola verspreidt zich verder in Congo

De autoriteiten in Congo bevestigen dat ebola zich verder verspreidt. Er is nu ook een besmetting vastgesteld in de plaats Walikale, zo'n 200 kilometer ten westen van Goma in door milities gecontroleerd gebied. De eerste gevallen van ebola werden vastgesteld bij Goma.

Ook een nieuwe besmetting in de provincie Zuid-Kivu wijst erop dat de ziekte zich verder verspreidt. Vorige week werd bekend dat een moeder en een kind in Zuid-Kivu besmet waren. Ze waren afkomstig uit een gebied met veel besmettingen in het noordoosten van het land en waren met het openbaar vervoer zo'n 700 kilometer naar het zuiden gereisd.

Sinds de zomer van vorig jaar zijn er in Congo 1900 mensen aan de gevolgen van ebola overleden. Vorige week werd bekend dat meer dan 90 procent van de patiënten de dodelijke ziekte kan overleven, op voorwaarde dat artsen er snel bij zijn.

Nieuwe fase

Maar dat is juist een probleem in Congo, zei internist Anna Simon van het Radboudumc vorige week tegen de NOS. De symptomen moeten vroeg worden herkend, besmettingshaarden liggen vaak in oorlogsgebied en hulpverleners worden ervan verdacht dat ze de ziekte juist verspreiden.

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO meldde op 24 juli dat de ebola-uitbraak in Congo voorbij was, maar een week later dook het virus toch weer op in de provincie Noord-Kivu. De WHO was daar niet verbaasd over. "We komen in een nieuwe fase waar epidemieën zich over grote gebieden verspreiden, met veel impact", zei een woordvoerder.

Dat komt volgens de WHO door klimaatverandering, de kap van regenwoud, conflicten en zwakke overheden. Deze factoren zorgen ervoor dat ziektes zich snel kunnen verspreiden.


 • 19 Augustus 2019 om 13:06

Podcast De Dag: het onbekende Amerikaanse bombardement op Maastricht

In augustus 1944 hing in Maastricht de bevrijding al in de lucht, maar door een vergissing van Amerikaanse bommenwerpers veranderde een zonnige zomerdag in een donkere, dodelijke dag. In plaats van de spoorbrug over de Maas, werden twee woonwijken volledig verwoest en vonden 101 mensen de dood.

Het is een relatief onbekend oorlogsverhaal, waar theatermaker Jacqueline Kerkhof met een audiowandeling verandering in brengt. In podcast De Dag neemt ze je mee naar de dag dat de bommen uit de lucht vielen.


 • 19 Augustus 2019 om 12:51
โŒ