[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Vandaag β€” 12 Juli 2020NOS Journaal

Wekdienst 12/7: Verstappen wil revanche in Oostenrijk β€’ Premier Rutte bij Op1

Goedemorgen! Premier Rutte schuift vanavond aan bij Op1 voor zijn eerste grote tv-interview sinds het uitbreken van de coronacrisis. Verder zijn er spannende presidentsverkiezingen in Polen en wil coureur Max Verstappen revanche in Oostenrijk.

Vandaag wisselen zon en stapelwolken elkaar af. Het blijft vrijwel droog en het wordt 19 tot 22 graden. Er staat een zwakke noordwestenwind.

Ga je vandaag de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

In het politiek diep verdeelde Polen maakt de bevolking in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen een keuze tussen de conservatief-nationalistische Andrzej Duda, de zittende president, en de liberale pro-Europese Rafal Trzaskowski. Het zijn de spannendste verkiezingen in jaren. Premier Rutte is vanavond te gast in een extra uitzending van Op1. Het is het eerste grote interview met Rutte sinds het begin van de coronacrisis, hoewel hij daarover woensdag in het NOS Jeugdjournaal ook al vragen van kinderen heeft beantwoord. Het presentatieduo Jeroen Pauw en Fidan Ekiz nam vorige week eigenlijk afscheid, maar keert voor de gelegenheid eenmalig terug. Max Verstappen hoopt zich te revancheren voor zijn teleurstellende race van vorige week. De Nederlandse Formule 1-coureur moest vorige week zondag de strijd staken vanwege problemen met zijn Red Bull-bolide. De coureurs racen om 15.10 uur voor de tweede keer over het circuit in het Oostenrijkse Spielberg. De veiligheidsregio's van Groningen, Friesland en Drenthe besluiten of het demonstratieverbod voor boeren met landbouwvoertuigen wordt verlengd. Het huidige verbod loopt maandagochtend af.

Wat heb je gemist?

President Trump heeft gisteren voor het eerst in het openbaar een mondkapje gedragen. Dat deed hij bij een bezoek aan een militair ziekenhuis bij Washington. Tot nu toe weigerde de president om een mondmasker te dragen bij openbare bijeenkomsten. Volgens betrokkenen vond hij dat dat hem zwak doet lijken, en dat het de aandacht te veel op de gezondheidscrisis in de VS vestigt.

Tien dagen geleden stelde Trump die houding bij. Ondertussen blijft de corona-uitbraak in de VS zich uitbreiden. Het aantal besmettingen stijgt al vijf dagen op rij, gisteren met een recordaantal van 71.389 nieuwe gevallen.

Ander nieuws uit de nacht:

Nachtelijke zoektocht naar 14-jarig meisje in Noordzee bij Ameland gestaakt: Het meisje was gisteravond met haar vader en zusje gaan zwemmen in zee, ter hoogte van Nes. Toen zij de 14-jarige niet meer zagen, sloegen ze alarm. Vanuit reddingsboten en een helikopter is urenlang gezocht naar het meisje, maar zonder resultaat. Vanochtend gaat de zoektocht verder. Akkoord in VN-Veiligheidsraad over hervatting hulp aan Syrië: De landen in de Veiligheidsraad zijn het toch eens geworden over noodhulp aan zo'n 3 miljoen Syriërs in het noordoosten van het land, bij de grens met Turkije. Er is een compromis bereikt door die hulp via één grensovergang met Turkije te laten lopen in plaats van twee overgangen. Onrust in Mali houdt aan, president weigert op te stappen na demonstraties: Sinds de betwiste parlementsverkiezingen in maart rommelt het in het West-Afrikaanse land. Volgens de oppositiecoalitie hebben ordetroepen nu twee leiders van de protesten tegen de regering vastgezet.

En dan nog even dit:

Deze toeristen waren niet echt handig bezig, zegt de politie van Noordwijk over de vakantiegangers die dit weekend met een gehuurde Maserati over het strand reden. De prijzige auto kwam vast te zitten in het zand. Samen met toeristen heeft de politie de bolide weggehaald.

"Foutje bedankt", aldus de politie:

Fijne dag!


 • 12 Juli 2020 om 08:28

Spannendste verkiezingen Polen in jaren, twee kandidaten gaan gelijk op

De Polen gaan vandaag naar de stembus voor de spannendste verkiezingen in jaren. Ze kiezen een nieuwe president en de twee kandidaten staan in de peilingen allebei op ongeveer 50 procent van de stemmen.

Er staat veel op het spel. De uitslag bepaalt de koers van Polen in de toekomst: gaat het Midden-Europese land verder op de nationaal-conservatieve lijn met de huidige president Andrzej Duda? Of kiezen de Polen voor een omwenteling met de liberale, pro-Europese uitdager Rafal Trzaskowski?

Rechtsstaat

Trzaskowski is de grote hoop van progressief Polen, en van velen in Brussel, met name omdat het stoppen van "de ontmanteling van de rechtsstaat" een belangrijk punt in zijn campagne is. Sinds het aantreden van de huidige regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) in 2015 ligt Polen op ramkoers met de Europese Unie. Vooral door de hervormingen in het rechtsstelsel.

Volgens de PiS zijn die nodig om de rechterlijke macht te moderniseren en van "de oude communistische elite te zuiveren", maar ze hebben tegelijkertijd de invloed van PiS op de rechtbanken aanzienlijk vergroot.

Wij vroegen aanhangers van Duda en Trzaskowski waarom zij op hun kandidaat stemmen en wat ze vinden van de zorgen over de onafhankelijkheid van de rechtsstaat:

In de afgelopen vijf jaar zijn onder meer bij het Constitutionele Hof, het Hooggerechtshof en de Raad voor de Rechtspraak rechters benoemd die bekend staan als loyaal aan de regering. Rechters die hierop kritiek uiten worden geïntimideerd en lopen gevaar voor een nieuwe tuchtkamer te moeten verschijnen.

De Europese Commissie is vanwege deze hervormingen meerdere procedures tegen Polen begonnen. Ook het Europees Gerechtshof heeft Polen al twee keer op de vingers getikt.

De Nederlandse advocaat Remco van der Kroft is bezorgd over de ontwikkelingen in Polen. Hij werkt er al meer dan tien jaar en vertegenwoordigt veel Nederlandse investeerders die in Polen zaken doen. Volgens hem is de rechtszekerheid in Polen in gevaar. "Kun je nog een rechtszaak winnen als die tegen de staat is, of als er bijvoorbeeld belangen van een PiS-parlementslid mee gemoeid zijn?"

De onzekerheid over de onafhankelijkheid van rechters leidt volgens Van der Kroft tot juridische chaos in Europa. "Je ziet nu al dat sommige Europese rechters weigeren verdachten uit te leveren naar Polen, omdat ze bang zijn dat ze geen eerlijk proces krijgen. Ik denk dat het een kwestie van tijd is, tot iemand een uitspraak van een Poolse rechter aanvecht met het oordeel van het Europees Hof in handen."

In Polen maken de dreigementen uit Europa niet veel indruk. In de campagne van Duda speelt het thema rechtsstaat geen rol. Trzaskowski belooft zijn aanhangers, als hij wint, verdere hervormingen tegen te houden.

Tegen de NOS zegt hij: "Als ik tot president verkozen word, ga ik ervoor zorgen dat de onafhankelijkheid van de Poolse rechtbanken wordt versterkt. Dat is mijn eerste prioriteit. Ik ga met experts om tafel om te kijken welke schade er is aangericht. Hoe erg verzwakt, of zelfs verlamd, ons grondwettelijk hof is. En dan moeten we kijken wat we daaraan kunnen doen."

Relatief veel macht

Een Poolse president heeft, zeker in vergelijking met andere Europese landen, flink wat in de melk te brokkelen. Zo kan hij wetsvoorstellen blokkeren met een veto. Om dat veto ongedaan maken is een meerderheid van 60 procent nodig in de Sejm, het Poolse parlement. PiS heeft bij de vorige verkiezingen net iets meer dan 50 procent van de zetels gehaald, dus de partij kan presidentiële veto's niet makkelijk tegenhouden.


 • 12 Juli 2020 om 06:19

Onrust in Mali houdt aan, president weigert op te stappen na demonstraties

Volgens de oppositiecoalitie in Mali hebben veiligheidstroepen twee leiders van protesten tegen de regering vastgezet. Zaterdag hebben zij hun hoofdkwartier overvallen na gewelddadige demonstraties tegen de president in de hoofdstad Bamako.

Het blijft onrustig in de stad. Zaterdagavond werden er opnieuw verschillende barricades opgeworpen. Toch gingen er beduidend minder mensen de straat op dan vrijdag. Toen waren er duizenden mensen op de been en werden er overheidsgebouwen bezet. De politie schoot toen en gebruikte traangas om de menigte uiteen te drijven.

Die betoging kwam tot stand nadat de oppositie aanbiedingen afwees van president Ibrahim Boubacar Keita om uit de politieke impasse te komen. Waarnemers zijn bang dat de situatie in het land verder destabiliseert. Sinds de betwiste parlementsverkiezingen in maart rommelt het in het West-Afrikaanse land. Tegenstanders zijn niet blij met de manier waarop de president reageert op het langlopende jihadistische conflict, de economische crisis en de jongste verkiezingen.

Geen vertrek

De arrestaties staan voor een nieuw dieptepunt in de betrekkingen tussen de oppositie en de autoriteiten, die weigeren te vertrekken na twee grootschalige, vreedzame protesten tegen de president in juni.

President Keita kondigde zaterdag wel de ontbinding van het constitutioneel hof aan in een poging de onrust in het land te beteugelen. Het hof staat al maandenlang in het middelpunt van de controverse toen het de voorlopige resultaten van een parlementaire enquête vernietigde. Dat leidde in verschillende steden tot protesten.


 • 12 Juli 2020 om 05:48

Zoektocht naar 14-jarig meisje in Noordzee bij Ameland hervat

Bij Ameland is de zoektocht hervat naar een 14-jarige meisje, dat gisteravond in de Noordzee vermist raakte. Vijf reddingsboten van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) en een helikopter van de kustwacht hebben gisteravond en vannacht urenlang naar haar gezocht. De zoekactie werd kort na 03.00 uur gestaakt.

Het meisje raakte vermist toen ze met haar zusje en vader aan het zwemmen was ter hoogte van Nes. De vader en het zusje sloegen rond 22.30 uur alarm, omdat ze de 14-jarige niet meer zagen.

De zoekactie werd gecoördineerd door de kustwacht. De politie en eilandbewoners hielpen mee. De reddingsboten waren afkomstig van Ameland en Terschelling. Ook Schiermonnikoog hielp mee, omdat de stroming die kant op stond.


 • 12 Juli 2020 om 04:10

Akkoord in VN-Veiligheidsraad over hervatting hulp aan SyriΓ«

De VN-Veiligheidsraad heeft zaterdag ingestemd met het hervatten van de humanitaire hulp aan Syrië. Er is een compromis bereikt door de noodhulp via slechts een grensovergang met Turkije te laten verlopen, dat waren er eerst twee.

Rusland, de belangrijkste bondgenoot van Syrië, eiste de sluiting van de andere grensovergang. Die leidt naar de regio Aleppo in het noorden van Syrië.

De VN en verschillende hulporganisaties voerden samen met de overgrote meerderheid van de VN-veiligheidsraad op dat twee doorlaatposten essentieel zijn voor de noodhulp in het gebied. In de regio zijn bijna drie miljoen mensen afhankelijk van hulp van buitenaf. De situatie wordt volgens de hulporganisaties nijpender, zeker nu er corona vastgesteld is.

Na een week van verdeeldheid en zeven stemrondes heeft de Veiligheidsraad een door Duitsland en België ingediende tekst aangenomen die het gebruik van de grensovergang voor een jaar toestaat. De maatregel werd aangenomen met 12 van de 15 stemmen, waarbij Rusland, China en de Dominicaanse Republiek zich van stemming onthielden, zeiden diplomaten.

Hulp vanuit Syrië

Het voorstel om beide verbindingsroutes over de Turks-Syrische grens open te houden, werd woensdag ook al geblokkeerd door de Russische en Chinese afgevaardigde. Zij vinden één grensovergang voor dat doel genoeg en stellen dat de mensen in het bewuste gebied ook kunnen worden geholpen vanuit andere delen van Syrië. De andere dertien leden van de raad stemden wel in met de resolutie.


 • 12 Juli 2020 om 02:33

Recordaantal besmettingen VS, Trump draagt voor eerst mondkapje in openbaar

President Trump heeft zaterdag bij een bezoek aan een militair ziekenhuis voor het eerst in het openbaar een mondkapje gedragen. Trump vloog per helikopter naar het Walter Reed National Military Medical Center in de buitenwijken van Washington om gewonde militairen te bezoeken en medisch personeel dat zorgt voor covid-19-patiënten.

Bij vertrek uit het Witte Huis zei de Amerikaanse president dat hij nooit tegen het dragen van maskers geweest is. "Maar ik geloof dat daar een tijd en plaats voor is":

Eerder droeg Trump al een mondkapje bij een bezoek aan een Ford-fabriek, maar dat was achter gesloten deuren.

Trump is een laatkomer als het op het publiekelijk dragen van een mondkapje aankomt. De coronapandemie woedt sinds maart in de Verenigde Staten. In het land is opnieuw een recordaantal nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Bij nog eens 71.389 mensen is vastgesteld dat ze het virus hebben opgelopen. Het is de vijfde dag op rij dat het aantal besmettingen in de VS stijgt.

Diverse staten meldden ook zaterdag weer forse toenames van het aantal ziektegevallen. Tot nu toe zijn bijna 3,24 miljoen Amerikanen besmet geraakt, bijna 135.000 van hen zijn overleden aan de gevolgen van het virus.

Voorstander

Tien dagen geleden stelde Trump zijn houding tegenover mondkapjes bij. "Ik ben een voorstander van mondkapjes. Ik ben er helemaal voor. Ik zou er absoluut een dragen als ik in nauw contact met mensen kom", zei hij toen.

De meeste prominente Republikeinen onderschreven het belang van het dragen van een mondkapje de afgelopen maanden. Onder ander vicepresident Mike Pence maakte zich hier hard voor. Pence is verantwoordelijk voor de aanpak van de coronacrisis.

Zwakte

De president weigerde echter vooralsnog om een masker te dragen bij persconferenties, vergaderingen in het Witte Huis en openbare bijeenkomsten. Mensen die dicht bij hem stonden vertelden eerder aan persbureau AP dat hij dat niet wilde doen omdat het hem zwak zou doen lijken. Hij vreesde bovendien dat het de aandacht zou verleggen naar de gezondheidscrisis die in het land heerst. Hij focust liever op het economisch herstel.

Eerder retweette hij op Twitter berichten waarin de Democratische presidentskanidaat Joe Biden belachelijk gemaakt werd om het dragen van een mondkapje. In de tweets werd gesuggereerd dat Biden er hierdoor zwak uitzag.


 • 12 Juli 2020 om 00:42

Maserati rijdt zich vast op strand in Noordwijk

Geen zeehonden, maar een gestrande Maserati vonden medewerkers van de Zeehondenopvang Katwijk zaterdagochtend rond 06.00 uur op het strand in Noordwijk.

De prijzige auto bleek gehuurd door toeristen. Ze hadden de Italiaanse bolide vastgereden in het zand.

De politie plaatste foto's van de gestrande auto op Twitter:

De auto is weggesleept. "Uiteraard liggen die kosten daarvan bij de toeristen", zegt een politiewoordvoerder. Het bedrag moest ter plekke worden afgerekend.

Op Twitter noemt de politie de actie "niet echt handig".


 • 11 Juli 2020 om 22:41

Ook Nijmegen verbiedt per direct tractoren bij demonstraties

Burgemeester Bruls van Nijmegen verbiedt per direct landbouwvoertuigen bij demonstraties. Het besluit geldt in ieder geval tot maandag 20 juli en volgt op verboden in de regio IJsselland (Zwolle) plus de provincies Friesland, Groningen en Drenthe. In Brabant worden tractoren niet meer gedoogd op de snelweg.

De afgelopen dagen hebben boeren op trekkers drie keer onaangekondigd geprotesteerd in Nijmegen. Zo reden dinsdag zo'n vijftig boeren vanuit de Achterhoek naar Nijmegenaar Johan Vollenbroek, de activist die de staat voor de rechter daagde vanwege de stikstofaanpak. Volgens boeren is hij de 'aanstichter' van de stikstofcrisis, daarom overhandigden ze hem een brief.

Bij de spontane demonstraties van boeren zijn volgens de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid verkeersonveilige situaties en wanordelijkheden ontstaan. Ook wordt gevreesd dat de demonstraties zich zullen herhalen de komende dagen.

Risico voor omwonenden en verkeer

Reden voor de Nijmeegse burgemeester Bruls (CDA), ook voorzitter van de Veiligheidsregio, om in te grijpen en de tractoren te verbieden bij demonstraties.

"Demonstreren blijft gewoon toegestaan in Nijmegen, mits tijdig gemeld en overlegd", zegt Bruls in het besluit. "Maar zulke onverwachte acties, zonder duidelijk demonstratiedoel, brengen een risico voor omwonenden met zich mee. Ook is de verkeersveiligheid in het geding en wordt de doorgang voor hulpdiensten belemmerd, waardoor een gevaar voor de gezondheid ontstaat."

Er geldt geen algeheel verbod op boerendemonstraties, benadrukt Bruls in zijn besluit. "Het staat hen vrij op alle andere manieren te demonstreren."


 • 11 Juli 2020 om 22:28

Duizenden IsraΓ«liΓ«rs demonstreren in Tel Aviv tegen coronabeleid regering

In Tel Aviv hebben duizenden Israëliërs gedemonstreerd tegen het coronabeleid van de regering. Gedurende het protest stroomde het Rabinplein in de stad vol. Ook was het druk in de straten rond het plein.

Veel betogers droegen mondkapjes. Ze hielden op het oog weinig afstand tot elkaar, terwijl het land in een hevige tweede coronagolf zit.

Het onderstreept volgens correspondent Ties Brock hoe diep de onvrede zit bij de betogers. De woede richt zich vooral op het in hun ogen trage handelen van de Israëlische overheid in de coronacrisis. Zo komen economische steunpakketten maar langzaam van de grond, terwijl de werkloosheid in Israël inmiddels is opgelopen tot 21 procent.

Sommige mensen hebben nog geen cent compensatie gehad, zeggen ze:

De onvrede in het land over het beleid van premier Netanyahu groeit. Volgens Brock moest de demonstratie in Tel Aviv daarom ook een stevig signaal zijn richting de overheid, waarbij de organisatie had benadrukt dat het geen politiek protest moest worden.

Israël leek in maart het coronavirus nog snel de baas, nadat al vroeg was besloten tot een strenge lockdown. Daarna ging het land vrijwel in een keer weer open. Vervolgens liep het aantal besmettingen in hoog tempo weer op. Afgelopen week stelde premier Netanyahu wederom strenge coronamaatregelen in.


 • 11 Juli 2020 om 22:21

21 migranten in Kanaal uit bootjes gehaald door Franse kustwacht

De Franse kustwacht heeft afgelopen nacht 21 migranten uit Het Kanaal gehaald. Ze zaten in drie bootjes die in moeilijkheden waren gekomen. De migranten probeerden de oversteek naar Groot-Brittannië te maken, zo melden de lokale autoriteiten.

Vier personen sloegen om ongeveer twee uur 's nachts om, vlak bij de kust van Calais. Zij waren onderkoeld maar werden "veilig en wel" aan wal gebracht. Een uur later werden dertien mensen van een kapotte opblaasboot gered, en in de ochtend werden vier migranten opgepikt die op weg waren met een opblaasbare kajak.

Kamp ontmanteld

In Calais zelf heeft de politie gisteren een migrantenkamp ontmanteld. Daar leefden naar verluidt zo'n 500 migranten. Het is niet duidelijk of de ontruiming te maken heeft met de groepjes migranten op zee.


 • 11 Juli 2020 om 21:36

Boer vrijgelaten die werd aangehouden wegens bedreiging motoragent

De boer die gisteren werd aangehouden nadat een agent zijn pistool had getrokken, zit niet langer vast. Thijs W. uit Mariënvelde moet zich op een later moment melden bij de officier van justitie wegens bedreiging van een agent.

De 39-jarige W. werd gisteren aangehouden in Bleiswijk. Hij had met zijn trekker meegedaan aan een protestactie bij supermarkt-organisatie CBL in Leidschendam.

Volgens de politie maande de motoragent de groep tot stilstand en gaf hij hen de opdracht om uit te stappen. De boer zou echter hebben geweigerd en met zijn trekker op de motoragent zijn afgereden, die vervolgens zijn wapen trok.

De actiegroep Farmers Defence Force (FDF) heeft een andere lezing van het verhaal. "De agent die met ons meereed dacht dat wij een distributiecentrum wilden blokkeren", zegt de actiegroep tegen Omroep Gelderland. In werkelijkheid zou de boer op weg zijn geweest naar een restaurant, stelt FDF.


 • 11 Juli 2020 om 20:24

Grote overstromingen in China, provincie kondigt hoogste alarm af

De zuidelijke Chinese provincie Jiangxi heeft het hoogste overstromingsalarm afgekondigd. Er wordt gewaarschuwd dat dammen het kunnen begeven en dat extreme overstromingen mogelijk zijn bij verschillende rivieren. China wordt al weken geteisterd door overstromingen, veroorzaakt door hevige regen.

In Jinagxi zijn inmiddels zo'n 5 miljoen mensen getroffen door de overstromingen. Volgens staatsmedia zijn in totaal 34 miljoen Chinezen getroffen door het noodweer. Er zouden op zijn minst 121 mensen zijn overleden of vermist. Het noodweer verplaatst zich steeds oostelijker langs de rivier Yangtze.

De Hongkongse krant The South China Morning Post maakte deze reportage over de ramp:

Het Poyang-meer, het grootste zoetwatermeer van China, ligt in de provincie Jiangxi. Volgens de autoriteiten zou het waterniveau hoger kunnen komen dan het record in 1998. In dat jaar waren de ergste overstromingen in decennia in China: vierduizend mensen overleden en tientallen miljoenen mensen werden getroffen door de ramp.

Ook Wuhan, de stad waar het coronavirus zich als eerste verspreidde, kampt met noodweer. Begin deze week verhoogde de stad het overstromingsalarm naar het op een na hoogste niveau.


 • 11 Juli 2020 om 20:17

Twee Nederlandse zweefvliegers omgekomen bij botsing boven Duitsland

Twee Nederlanders zijn om het leven gekomen toen hun zweefvliegtuigen tegen elkaar botsten en neerstortten in de buurt van het Duitse Haltern am See.

Een van de slachtoffers is een 29-jarige man die lid was van Aero Club Salland. Hij was 's ochtends vertrokken vanaf het vliegveld bij Lemelerveld.

De toestellen stortten aan het begin van de middag neer, op een paar honderd meter van elkaar. Het ongeluk was boven een landelijk gebied op enkele tientallen kilometers van de Nederlandse grens.

Een van de slachtoffers lag volgens de Duitse omroep WDR naast zijn vliegtuig. De andere zweefvlieger werd na een zoektocht even verderop gevonden.

Een politiewoordvoerder over het onderzoek naar het ongeluk:


 • 11 Juli 2020 om 19:55

Vijf doden bij gijzeling in kerk Zuid-Afrika, veertig arrestaties

Bij een gijzeling en schietpartij in een kerk nabij de Zuid-Afrikaanse stad Johannesburg zijn vijf mensen omgekomen. De politie heeft een onbekend aantal gijzelaars kunnen redden. Ook zijn veertig verdachten opgepakt.

Volgens de politie is een groter "bloedbad" voorkomen door op tijd in te grijpen. Vier van de doden werden neergeschoten in een auto, die daarna in brand werd gestoken. Onder de gearresteerden zijn ook politieagenten en beveiligers. De politie heeft dertig vuurwapens in beslag genomen.

Vete binnen kerkgenootschap

Het gebouw is het hoofdkwartier van een van de grootste en rijkste Zuid-Afrikaanse pinksterkerken. Het is mogelijk dat een vete tussen leden van de kerk reden is voor de gijzeling, zegt de politie.

Volgens de BBC is er sinds 2016 ruzie in de kerk, toen de leider overleed. Ook zouden volgens de Zuid-Afrikaanse krant The Sowetan miljoenen zijn verdwenen uit de kas van het kerkgenootschap.


 • 11 Juli 2020 om 19:21

Nederlandse economie krijgt tik, maar in Europa (nog) niet de heftigste

Wereldwijd zijn economieën door de coronacrisis tot stilstand gekomen. Nu de meeste landen in Europa weer (gedeeltelijk) van het slot gaan, wordt ook de economische schade steeds zichtbaarder. Werkloosheid stijgt, uitgaven blijven achter en alle economieën in de Europese Unie zullen volgens de Europese Commissie dit jaar krimpen.

Hoe hard zijn de klappen, en hoe gaat het op dit moment met Nederland in vergelijking met ons omringende landen?

Zie hieronder hoeveel minder wij hebben uitgegeven in coronacrisis, in vergelijking met andere EU-landen:

Door de lockdown hebben consumenten overal minder uitgegeven, maar hoeveel minder hangt af van de lengte en striktheid van de lockdown. "Hoe vaster de economieën zaten, hoe groter de economische klap is", zegt Hugo Erken, hoofd internationale economie van de Rabobank.

Zoals je in de grafieken hierboven kunt zien, was er in Nederland wel een dieptepunt in het aantal winkelverkopen in april, maar dat was een stuk minder diep dan bijvoorbeeld in Frankrijk of Spanje. Daar was de lockdown strenger en langer. Zweden is het andere uiterste, zegt Erken. Daar bleef een echte lockdown uit en dat is terug te zien in het aantal verkopen. Dat waren er nauwelijks minder dan voor de coronacrisis.

Wat ook een rol speelt, is hoe goed de digitale infrastructuur van een land is. "Je zag in Nederland dat verkopen werden verplaatst van de fysieke winkels naar websites", zegt Nora Neuteboom, econoom van de ABN Amro. "Hier kon dat, omdat veruit de meeste mensen goed internet hebben en ervaring hebben met online shoppen. Je moet vertrouwen hebben dat je product ook echt geleverd wordt."

Zie hier wat de klap is op onze arbeidsmarkt, vergeleken met andere landen:

De werkloosheid in Nederland is gestegen, en hard ook, in vergelijking met de vorige crisis. Maar zoals je hierboven goed kan zien begon die stijging wel toen de werkloosheid historisch laag was. Zeker in vergelijking met andere landen.

"Net als Duitsland had Nederland een goed uitgangspunt", zegt Neuteboom. "Als je dan een relatieve stijging hebt van één procent, dan is dat een stuk minder problematisch dan als je al op 10 procent werkloosheid zat."

En werkgevers zijn volgens Erken en Neuteboom ook niet vergeten hoe krap de arbeidsmarkt was voor de crisis. "Het was niet zo lang geleden dat werkgevers hemel en aarde moesten bewegen om een vacature te vullen. Dan wil je die persoon niet gelijk weer kwijt", zegt Erken. "Veel werkgevers zijn afwachtend. Die willen even kijken hoe lang dit aanhoudt."

Thuiswerkers

Wat ook meespeelt is dat relatief veel Nederlanders ervaring hadden met thuiswerken. "Dat betekent dat een deel van de productie gewoon kan doorgaan, en het beschermt ook banen", zegt Neuteboom. "Mensen konden tijdens de lockdown doorwerken."

Dat geldt uiteraard niet voor iedereen. Bepaalde beroepen kun je nou eenmaal niet thuis uitoefenen. In de werkloosheidscijfers in Nederland zijn ook vooral mensen in de horeca, uitzendbureaus en schoonmaakbranche ontslagen. Tienduizenden mensen zijn sinds maart in Nederland werkloos geraakt.

Zie hieronder hoeveel deze economieën in het eerste kwartaal zijn gekrompen, en wat het IMF voorspelt voor de toekomst:

Wat ook een rol speelt is de aard van de economie van een land. "Voor Zuid-Europese landen is toerisme veel belangrijker dan voor Noord-Europese landen", zegt Erken. Dat is in de grafieken hierboven te zien. "Het toerisme heeft een enorme klap gekregen, en het is onduidelijk hoe lang dat nog aanhoudt."

"Zeker op regionaal niveau heeft dat impact", zegt Neuteboom. "Hier is Amsterdam redelijk afhankelijk van toerisme, maar het is toch maar een klein onderdeel van de totale economische activiteit. Er zijn regio's in Spanje en Italië die volledig afhankelijk zijn van toerisme, en daar liep het met wel 90 procent terug."

De Nederlandse economie is het eerste kwartaal dit jaar al gekrompen. Dat was voor het eerst in 23 kwartalen. Maar die krimp was kleiner dan in deze andere landen.

Het Internationaal Monetair Fonds kwam eind vorige maand met nieuwe ramingen, met de disclaimer dat die nog onzekerder zijn dan normaal. Heel veel hangt af van of landen het virus onder controle krijgen en houden.

Ook in die voorspellingen krimpt de Nederlandse economie dit jaar wel fors, zoals je in de grafieken hierboven kan zien, maar minder fors dan deze andere landen. Zweden, waar het IMF nog geen ramingen voor heeft gepubliceerd, krimpt volgens de Europese Commissie volgend jaar wel, maar vooralsnog het minst hard van al deze landen.

Herstelfonds

Erken verwacht dat deze crisis de verschillen die er al waren tussen Zuid-Europa en Noord-Europa uitvergroot. "Dat zal het ingewikkelder maken om tot een overeenkomst te komen over het economisch herstel van de Eurozone."

Over dat herstelfonds wordt op dit moment hard onderhandeld. Volgende week komen de EU-regeringsleiders bij elkaar om daarover te praten. De Nederlandse en Italiaanse ondernemersverenigingen riepen premier Rutte en premier Conte van Italië afgelopen week op om voor de zomervakantie overeenstemming te hebben over dat herstelplan.

"Vooralsnog lijkt Nederland nog steeds aan de goede kant te zitten", zegt Erken. "Dat komt ook omdat we ons goed aan de regels van de overheid hebben gehouden. Maar wat de toekomst brengt, dat blijft koffiedik kijken."


 • 11 Juli 2020 om 19:15

'Portugese politie zocht in putten naar lichaam Madeleine McCann'

De Portugese politie heeft de afgelopen weken meerdere putten doorzocht, speurend naar het lichaam van Madeleine McCann. Dat meldt de Portugese publieke omroep RTP op basis van bronnen.

Agenten keken onder meer in putten bij de plaats Vila do Bispo. Dat is een gemeente gelegen op zo'n 15 kilometer van Praia da Luz, de plaats in de Algarve waar de toen 3-jarige McCann in 2007 verdween.

Een maand geleden werd de 43-jarige Duitser Christian Brückner aangemerkt als verdachte in de zaak-McCann. Het Duitse OM verdenkt Brückner, een veroordeelde zedendelinquent die momenteel in de gevangenis zit, van moord.

Volgens de Portugese omroep RTP hebben de autoriteiten in Portugal inmiddels "fundamenteel bewijs" dat Brückner verbindt aan de verdwijning van het meisje. De politie wil niet reageren op die berichten.

Tussen 1995 en 2007 reisde de man rond in de Algarve met zijn camper. Ook had hij daar diverse tijdelijke banen in de horeca. Verder zou hij de kost hebben verdiend met inbraken in hotels en met drugshandel.


 • 11 Juli 2020 om 18:07

President Bulgarije eist aftreden premier, nieuwe demonstraties

Duizenden mensen zijn de straat op gegaan in Sofia, de hoofdstad van Bulgarije. De demonstranten zijn tegen de regering en beschuldigen de autoriteiten van het tegenhouden van onderzoeken naar corruptie. Gisteren werd ook al gedemonstreerd.

In het centrum van de stad was er een confrontatie tussen betogers en mensen die voor de regering demonstreerden. Achttien mensen werden gearresteerd.

Inval bij president zelf

De Bulgaarse president Ruman Radev eist dat de premier en het kabinet van het land aftreden. De sociaaldemocratische Radev heeft al langer kritiek op de centrumrechtse regering van premier Boyko Borissov, die in zijn ogen corrupt is.

Het Bulgaarse openbaar ministerie viel eerder deze week echter het kantoor van de president zelf binnen op verdenking van corruptie, waarna de demonstraties begonnen.

"De woede is groot", zei Radev in een toespraak op televisie. "We eisen de terugkeer van de rechtsstaat en basale vrijheden die keer op keer zijn geschonden."


 • 11 Juli 2020 om 17:52

Finale CDA-lijsttrekkersverkiezing gaat tussen De Jonge en Omtzigt

Het CDA heeft nog geen nieuwe leider. Mona Keijzer is afgevallen, zodat alleen Hugo de Jonge en Pieter Omtzigt nog in de race om het leiderschap zijn.

Van de 40.000 CDA leden kreeg Keijzer de minste stemmen, met 11,6 procent. De Jonge ging aan kop met 48,7 procent, terwijl Omtzigt 39,7 procent haalde.

Zo werd de uitslag even na 17.00 uur bekendgemaakt:

Ruim 66 procent van de leden bracht zijn stem uit. De nieuwe leider moet 50 procent van de stemmen halen plus 1.

"We gaan nog even een paar dagen keihard door" zei Pieter Omtzigt. De Jonge zei het mooi te vinden om te zien "hoeveel energie de verkiezing losmaakt". Hij zegt in de uitslag voor vandaag een bevestiging te zien van "een keuze voor het politieke midden".

Omtzigt verrast, krijgt steun Keijzer

Volgens politiek verslaggever Xander van der Wulp zal de uitslag voor De Jonge een teleurstelling zijn, ook al haalde hij wel het grootste deel van de stemmen.

Van der Wulp: "Omtzigt was een verrassende kandidaat, en veel leden blijken toch gecharmeerd van hem. De strijd gaat door en er is echt wat te kiezen voor CDA-leden. De Jonge (42) en Omtzigt (46) zijn totaal verschillende politici. De ervaren bestuurder die een middenpartij wil, tegenover het bekende Kamerlid dat de bestuurderspartij wil opschudden omdat hij juist strijdt tegen een te machtige overheid".

Het kan nog spannend worden, want Keijzer roept haar aanhangers op nu voor Omtzigt te kiezen. Hij is volgens haar een teamspeler, die de populaire minister van Financiën Wopke Hoekstra onder zijn leiding een prominente rol zou gunnen, suggereerde ze.

Maandagavond gaan Omtzigt en De Jonge met elkaar in debat in het programma Op1.

Leden kunnen nu opnieuw hun stem uitbrengen, vanaf vanavond 21.00 uur tot dinsdag 12.00 uur 's middags. Woensdag rond het middaguur hoopt het CDA de nieuwe leider bekend te maken.

Problemen bij stemmen

Tot vanochtend 9.00 uur konden leden opnieuw hun stem uitbrengen; eigenlijk zou de eerste ronde donderdag beslist worden. Maar het CDA besloot de lijsttrekkersverkiezing over te doen nadat de NOS met behulp van onderzoekers had aangetoond dat de verkiezing onveilig was en dat kwaadwillenden geautomatiseerd valse stemmen konden uitbrengen.


 • 11 Juli 2020 om 17:14

Bijleveld bij herdenking in Den Haag: 'Opdat we echt nooit vergeten'

In Den Haag zijn bij de Srebrenica-herdenking de namen voorgelezen van de negen slachtoffers van de genocide die vandaag zijn herbegraven. Hun lichamen zijn recentelijk geïdentificeerd en vandaag naar hun laatste rustplaats gebracht in Potocari, een dorp buiten Srebrenica waar Nederlandse militairen hun basis hadden.

Het is precies 25 jaar geleden dat de enclave Srebrenica door het Bosnisch-Servische leger werd ingenomen. Aansluitend op de val werden meer dan 8000 moslimmannen- en jongens vermoord.

In toespraken ging het over het leed van nabestaanden, maar ook over de Nederlandse verantwoordelijkheid:

"Deze herdenking gaat mij zeer aan het hart", zei minister Bijleveld van Defensie. Ze zou eigenlijk naar Potocari zijn gereisd om daar een toespraak te houden, maar dat ging vanwege de coronapandemie niet door.

De massamoorden rond de val van Srebrenica geldt als de grootste georganiseerde volkerenmoord in Europa na de Tweede Wereldoorlog.

Bijleveld opende op het Plein in Den Haag een tijdelijk monument, in de vorm van een fototentoonstelling. "Op de foto's zien we een jonge generatie Bosnische-Nederlanders. Nederland blijft voor altijd verbonden aan Srebrenica. Opdat we het echt nooit vergeten", zei Bijleveld.

Vanmorgen werd bekendgemaakt dat er een permanent nationaal herdenkingsmonument komt in Den Haag.

Namens het herdenkingscomité zei Esmir Mujkic dat het boek Srebrenica na 25 jaar nog niet is gesloten. Hij herhaalde hiermee wat minister-president Rutte vanmorgen ook zei in een video-boodschap die werd uitgezonden bij de herdenking in Potocari.

Nedim Osmanovic, een van de overlevenden van de genocide, benadrukte het belang van erkenning en besloot zijn toespraak met een zin uit het nummer Gimme Shelter van The Rolling Stones: War, it's just a shot away.

Ook oud-minister Jan Pronk hield een toespraak. Hij was in 1995 minister van Ontwikkelingssamenwerking en sprak over de Nederlandse verantwoordelijkheid bij de val van Srebrenica. "Meer dan 8000 moslimmannen zijn door de Servische milities gedood. Maar ook Nederland is schuldig, aan het níet beschermen. We hebben ons best gedaan, maar niet genoeg. We waren politiek verantwoordelijk voor 100 procent, voor het niet beschermen."

De herdenking in Den Haag werd georganiseerd door het organisatiecomité Nationale herdenking Srebrenica Genocide.


 • 11 Juli 2020 om 16:56

Politie en Fiod vinden vier ton cash bij recyclingbedrijf Venlo

Politie, justitie en de fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) zijn vanmiddag samen met gespecialiseerde teams van Defensie binnengevallen bij een bedrijf voor metaalrecycling in Venlo. Daarbij zijn een grote hoeveelheid geld en enkele dure auto's in beslag genomen.

In het pand werd circa 400.000 euro in contanten aangetroffen en in beslag genomen. Daarnaast werden een Maserati en een Porsche geconfisqueerd.

De instanties zochten bij Geerlings Metaalrecycling naar administratie, geld en "verborgen ruimtes", liet het Openbaar Ministerie bij 1Limburg weten. Mogelijk heeft het bedrijf milieuregels overtreden en is er sprake van witwassen, meldt justitie.

Ook inval bij accountant

De grootscheepse inval vond niet alleen plaats bij het bedrijf zelf maar ook in woningen van drie werknemers en in een accountantskantoor.

Tijdens de inval werd de wijde omgeving van het bedrijf afgezet met dranghekken. Het is nog niet bekend of er aanhoudingen zijn verricht.


 • 11 Juli 2020 om 16:42
❌