[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Vandaag β€” 20 November 2017NOS Journaal

'Als je een hoofddoek draagt, krijg je deze vraag altijd'

Een politiemedewerkster uit Rotterdam die graag een hoofddoek wil dragen, kreeg vandaag gelijk van het College voor de Rechten van de Mens. De politie gaat nu onderzoeken wat ze met die uitspraak doen.

De uitspraak roept veel vragen op over het dragen van een hoofddoek op het werk. Maar los van die principiële vragen levert het dragen van een hoofddoek ook heel andere vragen op. Dat merken Nazli, Rabia, Saara en Khaoula. Ze dragen alle vier een hoofddoek en krijgen vaak de gekste vragen:


 • 20 November 2017 om 21:48

Video: vliegtuigje crasht op snelweg Florida

Op een drukke snelweg in de Amerikaanse staat Florida, hadden automobilisten zondag de schrik van hun leven toen een vliegtuigje op de weg neerstortte. De crash werd bij toeval gefilmd door de dashcam van een politiewagen.

Het sportvliegtuigje raakte een boom en kwam in de berm tot stilstand. Het toestel raakt geen auto's en de twee inzittenden bleven ongedeerd.

De piloot verklaarde aan de politie dat hij motorpech kreeg tijdens de vlucht. Hij probeerde het nabijgelegen vliegveld te bereiken, maar stortte enkele honderden meters voor de landingsbaan neer.


 • 20 November 2017 om 21:38

Timmermans: langer vaderschapsverlof nu snel regelen

Tien dagen vaderschapsverlof zou goed zijn voor Nederland. Eurocommissaris Frans Timmermans is duidelijk: "Je moet Europese afspraken maken over zwangerschapsverlof. Niet alleen voor degene die baart, maar ook voor de partner."

De vicevoorzitter van de Europese Commissie vindt dat Nederland meer moet doen. "Jonge mannen in Nederland zeggen steeds meer: hé, wacht eens even. Waarom kan ik mijn vaderschap geen vorm geven door in het begin een tijdje vrij te zijn?"

Premier Rutte zei deze week tijdens de sociale top in Zweden dat Nederland daar zelf over gaat. Timmermans veert op. Prima, maar doe het dan ook! Hij vindt dat vaders een vergoeding moeten krijgen voor dat vaderschapsverlof. "Vergelijk het bedrag met het niveau dat je krijgt als je ziek bent. Laat werkgevers en werknemers afspraken maken. Maar gebruik Brussel niet als excuus om niets te doen."

Timmermans vindt wel dat er een rol voor de hoofdstad van de Europese Unie is weggelegd. "Je moet voorkomen dat landen niets gaan doen doordat ze zeggen dat ze anders te duur worden. Als je de kosten gelijk verdeelt over alle landen in de interne markt, heb je geen nadeel als individueel land."

We spreken Timmermans in het Brusselse Egmontpaleis, waar een conferentie over vrouwenrechten aan de gang is. "We moeten veel meer doen. Iedere organisatie moet bij zichzelf te rade gaan of er wel genoeg wordt gedaan tegen fout gedrag gedrag of misbruik op de werkvloer."

Glazen plafond

De machtspositie heeft volgens Timmermans ook alles te maken met het glazen plafond. "Vrouwen verdienen in de Europese Unie gemiddeld 16 procent minder dan mannen. De pensioenrechten voor vrouwen zijn niet goed geregeld. Het bedrijfsleven blijft achter. Op de universiteiten is 60 procent van de studenten vrouw, maar er is niet meer dan een handjevol vrouwelijke hoogleraren."

Politiek gevecht

De Eurocommissaris ziet in heel Europa een verslechtering van de positie van vrouwen. "Ze nemen de zorgtaken op zich en hebben minder vrije tijd dan mannen. Maar ik zie ook een politiek gevecht. Nationalistische en ultraconservatieve stromingen verzetten zich tegen gelijke behandeling van man en vrouw. Die willen eigenlijk terug naar het verleden, naar de jaren vijftig."

Timmermans was vandaag, vooral in Italië, in het nieuws over seksueel misbruik. In een interview met een Italiaanse krant kwam aan de orde dat hij als 13-jarige is misbruikt door een Amerikaanse priester. In 2002 vertelde Timmermans daar al over in NRC Handelsblad.

Enorme impact

"Bij mij ging het om één incident, maar dat heeft een enorme impact op mij gehad. Ik durfde er heel lang niet over te praten. Nadat ik dat verhaal heb verteld, is de journalist dat gaan checken. Dat is zijn vak natuurlijk, maar persoonlijk vond ik dat moeilijk.

Daarom kan ik me heel goed voorstellen dat vrouwen die met hun verhaal naar buiten komen het heel zwaar hebben. Je zal maar elke keer horen: zeur niet, het is niet gebeurd, het is jouw woord tegen het zijne. Je moet je eigen gelijk gaan bewijzen en dat is loodzwaar."

#metoo

Ook in eigen huis, in de Europese Commissie, speelt het, bleek onlangs bij een debat in het Europees Parlement. "Ik denk dat we #metoo moeten gebruiken om problemen echt te fiksen. We moeten naar onze eigen organisatie kijken. We hebben procedures die functioneren, maar we gaan kijken of het nog beter kan. Vrouwen moeten zich ook bij de Europese Commissie veilig voelen."


 • 20 November 2017 om 21:28

The New York Times schorst sterverslaggever om seksueel wangedrag

The New York Times heeft een van zijn bekendste medewerkers, Witte Huis-verslaggever Glenn Thrush, geschorst op verdenking van seksueel wangedrag. Verscheidene vrouwen hebben hem daarvan beschuldigd via de nieuwssite Vox.

De journalist zou over de schreef zijn gegaan tussen 2009 en 2016, toen hij nog werkte voor de nieuwssite Politico, maar ook daarna, na zijn overstap naar The New York Times. De krant noemt de beschuldigingen zorgwekkend en stelt een onderzoek in.

Thrush heeft volgens Vox bij herhaling vrouwen tegen hun zin betast en gekust. Een van hen is de auteur van het artikel, Laura McGann, een collega van Thrush in zijn tijd bij Politico. Hij zou haar vijf jaar geleden in een bar hebben gekust en een hand op haar dij hebben gelegd, nadat hij een derde persoon in hun gezelschap had gevraagd te vertrekken. Daarna zou hij verhalen de wereld in hebben geholpen waarin het leek alsof McGann juist toenadering had gezocht.

Wederzijds

Via Vox liet Thrush weten dat hij zich verontschuldigt tegenover alle vrouwen die zich in zijn bijzijn ongemakkelijk hebben gevoeld. Over de ontmoeting met McGann zegt hij dat die kort was, met wederzijdse instemming en door hemzelf werd beëindigd. Hij zou haar daarna nooit in diskrediet hebben willen brengen.

Maar McGann spreekt de lezing van Thrush tegen. Ze schrijft dat Trush zich aan haar opdrong en dat ze hem afwees. Later kwam ze erachter dat hij de volgende dag al tegenover collega's een andere draai gaf aan het verhaal.

Ook beschrijft ze een aantal andere voorbeelden van overwegend jongere vrouwen die zeggen seksueel geïntimideerd te zijn door Thrush. Vaak was er alcohol in het spel. Thrush heeft ook laten weten dat hij bezig is met een ontwenningskuur.

Dat de verslaggever uitgerekend bij The New York Times werkt is pikant: die krant speelde een hoofdrol bij het aan het licht brengen van andere schandalen rond seksueel wangedrag, met berichten over onder anderen producent Harvey Weinstein en komiek Louis C.K.


 • 20 November 2017 om 21:14

Dit is waarom een wildplassende minister in India breaking news is

"Breaking news, dit zijn enkele zeer schokkende beelden die op camera zijn vastgelegd."

Zo begint de nieuwslezeres van India Today een tv-item over Ram Shinde, minister van Waterbeheer van de Indiase staat Maharashtra. Hij ligt onder vuur omdat hij in het openbaar heeft geplast.

Dat is opvallend, omdat de Indiase minister-president Modi een landelijke campagne heeft gelanceerd die hygiëne moet promoten onder het volk. In dat kader beloofde hij miljoenen toiletten te bouwen om Indiërs naar de wc te krijgen.

Omdat de minister op de openbare weg geen toilet kon vinden en zijn behoefte maar in het openbaar deed, zegt de oppositie nu dat de campagne is gefaald.

"Hoe kan de minister-president verwachten dat mensen hem opvolgen, als zijn eigen ministers zelf een stel ongedisciplineerde mensen zijn", vraagt oppositiepartij NCP zich af volgens de BBC. Shinde zit in dezelfde partij als minister-president Modi.

Het blijkt lastig om inwoners van India naar de wc te krijgen. "In India begrijpen ze dat toiletten bouwen één ding is, maar dat het belangrijker is om mensen zover te krijgen", zegt NOS-correspondent Aletta André. "Veel mensen doen hun behoefte in het veld. Maar dat is als het donker is weer gevaarlijk voor vrouwen. Die houden het dan een paar uur op, wat weer ongezond is."

Meer dan de helft van de 1,3 miljard Indiërs ontlasten in het openbaar of gebruiken onhygiënische toiletten, maakte WaterAid gisteren op Wereld Toilet Dag bekend.

Wildpoepers vernederen

"In de hoop meer mensen naar het toilet te krijgen gaan vrijwilligers zelfs op patrouille om mensen te zoeken die hun behoefte in het openbaar doen. Ze blazen dan op fluitjes zodat de wildplassers of -poepers zich vernederd voelen", zegt André.

Shinde heeft inmiddels een reden gegeven voor zijn publieke sanitaire stop. "Steeds maar reizen in hoge temperaturen en stof maakten me ziek en ik had al koorts."


 • 20 November 2017 om 21:06

Minister: neutrale uitstraling politie in publiekscontacten

De politie blijft neutraal in haar contacten met het publiek. Dat schrijft minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid naar aanleiding van de uitspraak van het College van de Rechten voor de Mens over een politiemedewerkster die een hoofddoek in combinatie met een politieuniform wilde dragen. De politie had haar dat niet toegestaan en volgens het College is dat verbod discriminatie. Het oordeel van het College is niet bindend.

Grapperhaus verwijst naar de korpschef die deze individuele zaak verder moet bestuderen. Die komt binnen een maand met een reactie.

Zichtbare uitingen van religie

Maar de minister wijst al wel op de "Gedragscode lifestyleneutraliteit" bij de politie. Daarin staat dat een politiemedewerker die contact heeft met het publiek een neutrale uitstraling moet hebben en dat zichtbare uitingen van levensovertuiging en religie niet zijn toegestaan.

"Dat is in het belang van zijn gezag en veiligheid in het optreden", schrijft Grapperhaus. De minister benadrukt dat de gedragscode in 2011 is vastgesteld na overleg met politie, vakbonden en lokaal gezag.

Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft al laten weten niets te voelen voor een hoofddoek in combinatie met een uniform bij de politie.


 • 20 November 2017 om 20:23

Trump zet Noord-Korea op zwarte lijst van terreur-supporters

De Amerikaanse president Trump zet Noord-Korea op de lijst van staten die het terrorisme ondersteunen. Dat maakt extra sancties tegen het land mogelijk. Die sancties van de VS maakt het ministerie van Financiën in Washington morgen bekend.

Noord-Korea had volgens Trump al jaren geleden aan de lijst met Iran, Syrië en Sudan moeten worden toegevoegd. Er gelden voor die landen strikte Amerikaanse regels voor financiële transacties, wapenleveranties en hulpprojecten.

Volgens sommige deskundigen voldoet Noord-Korea niet helemaal aan de criteria om te worden bestempeld als staatssponsor van terrorisme. Er zou bewijs voor moeten zijn dat een staat bij herhaling internationale terreurdaden heeft ondersteund.

Kernwapens

Trump zegt dat zijn recente rondreis door Azië hem er nog meer van heeft doordrongen dat Noord-Korea een bedreiging vormt voor de hele wereld. Niet alleen door zijn proeven met steeds verder reikende raketten, maar vooral door zijn ontwikkeling van kernwapens.

"Bovendien heeft Noord-Korea bij herhaling internationale terreurdaden gesteund, inclusief moordaanslagen op buitenlands grondgebied", zei Trump in een vergadering met zijn kabinet. Hij doelde daarmee op de moord, in februari in Maleisië, op Kim Jong-nam, een halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

Toenadering

Noord-Korea stond al eerder als staatssponsor van terrorisme op de Amerikaanse zwarte lijst. In 2008 werd het land geschrapt, als gebaar van goede wil in een periode dat er toenadering was tussen het Westen en Noord-Korea. Het gebaar zou moeten bijdragen aan het beëindigen van de Noord-Koreaanse nucleaire aspiraties.

Dat is ijdele hoop gebleken en vooral de laatste jaren is de verstandhouding sterk verslechterd. Noord-Korea zet vol in op het ontwikkelen van langeafstandsraketten en kernwapens. Landen als de VS en Japan zien de raketproeven die Kim Jong-un doet als regelrechte provocatie.


 • 20 November 2017 om 19:58

Merkel: liever naar de stembus dan minderheidsregering

Bondskanselier Merkel geeft de voorkeur aan nieuwe verkiezingen in Duitsland boven de vorming van een minderheidscoalitie. Nadat de formatiebesprekingen na vier weken door de liberale FDP zijn getorpedeerd, zei Merkel in een tv-optreden dat ze er niet over piekert om terug te treden. "Nee, dat is geen optie. Ik geloof dat Duitsland stabiliteit nodig heeft."

Als er inderdaad nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven, is Merkel opnieuw beschikbaar als lijsttrekker voor de CDU/CSU. Maar ze benadrukte dat de bal nu bij president Steinmeier ligt. Zij heeft hem vanmiddag van de nieuwe situatie op de hoogte gesteld.

In een minderheidscoalitie met de FDP of de Groenen is de regering bij elke stemming afhankelijk van de steun van tientallen andere Bondsdagleden, waaronder die van de rechts-populistische AfD. Merkel zei hier zeer sceptisch tegenover te staan.

Het mislukken van het slepende formatieoverleg kwam gisteravond laat toch nog onverwacht. De FDP stapte eruit omdat de partij zich niet kon vinden in de maatregelen waarover wekenlang is gesproken met de CDU/CSU en de Groenen.

Niet drukken

Steinmeier riep na zijn onderhoud met Merkel alle partijen op hun verantwoordelijkheid te nemen. "Wie bij verkiezingen knokt voor het verkrijgen van politieke verantwoordelijkheid, mag zich niet drukken als hij die verantwoordelijkheid eenmaal in handen heeft", zei de president in een sneer naar de sociaal-democratische SPD.

SPD-leider Martin Schulz heeft na de verkiezingsnederlaag steeds gezegd dat hij niet opnieuw in een coalitie met de CDU van Merkel wil. Vandaag herhaalde Schulz dit standpunt.

President Steinmeier, zelf ook SPD'er, spreekt de komende dagen met alle politieke leiders over een uitweg uit de politieke impasse. Daarbij zal hij naar verwachting ook een nadrukkelijk beroep doen op zijn partijgenoot Schulz.


 • 20 November 2017 om 19:35

Mag Sarah nou voortaan wel of geen hoofddoek dragen bij de politie?

Sarah Izat werkt bij de politie en wil graag een hoofddoek dragen als ze aangiftes opneemt. Dat mag van haar werkgever, maar niet in combinatie met haar uniform. Voor Izat was dat niet genoeg en dus stapte ze naar het College voor de Rechten van de Mens.

Dat college oordeelde vandaag dat de politie Izat "een verboden onderscheid op grond van godsdienst maakt". Wat betekent die uitspraak? En hoe zit het eigenlijk bij andere beroepen en in andere landen?

Mag nu iedereen bij de politie een hoofddoek om?

Zeker niet. Het oordeel van het College voor de Rechten van de Mens is namelijk niet bindend ("wel gezaghebbend", zegt de organisatie zelf). Oordelen worden vaak opgevolgd door organisaties, maar voor bindende uitspraken moet je toch echt bij een rechter zijn. Als Izat naar de rechter wil stappen, kan ze wel het oordeel van het college meenemen.

Wat is dat college eigenlijk voor een organisatie?

Het is een onafhankelijke toezichthouder op de mensenrechten in Nederland. Iedereen kan er (gratis) een klacht indienen. Het college onderzoekt dan of de klager gediscrimineerd is op het werk, in het onderwijs of als consument.

Goed, maar voorlopig hoeft de politie de regels dus niet aan te passen?

Nee, in een reactie laat de politie wel weten dat het oordeel "zeer serieus" wordt genomen, omdat de politie "een diverse organisatie wil zijn, van en voor iedereen". Eerder zei de politie over deze kwestie dat "op religieuze uitingen wordt gehandhaafd". Het is voor politiemedewerkers verboden geloofsuitingen zoals een hoofddoek, een kruisje of een keppeltje te dragen.

Waarom is dat eigenlijk?

Nou, dat staat in de Gedragscode lifestyle-neutraliteit uit 2011: "De politieambtenaar zal in het belang van zijn gezag, neutraliteit en zijn eigen veiligheid, bij zijn optreden, in contact met het publiek, een gezagsuitstralende, neutrale en veilige houding behoren in te nemen."

Dus mogen er geen "uitingen" te zien zijn die duiden op een levensovertuiging, religie, politieke overtuiging, geaardheid, beweging, vereniging of andere vorm van lifestyle. Dat betekent: geen PvdA-speldje op je hemd, geen NEC-shirt onder je uniformjasje, geen rode (hindoe)stip op je voorhoofd. En er mag nog meer niet: geen zichtbare tatoeages, piercings of uitzonderlijke haardracht of haarkleur.

Het zijn de regels, maar de politie wil ook graag meer diversiteit toch?

Ja, en daarom zwengelde de Amsterdamse politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg ook de discussie aan een half jaar geleden. Zijn streven is dat helft van de nieuwe agenten een migratieachtergrond heeft en daarom wilde Aalbersberg het hebben over het hoofddoekverbod.

Dat leidde tot een wijkagent die "om reacties te peilen" met een hoofddoek de straat op ging. Maar het leidde er ook toe dat de toenmalige minister Blok van Justitie zei dat de regels "er niet voor niets zijn" en dat het hoofddoekverbod gehandhaafd moest blijven. Daar is het College voor de Rechten van de Mens het dus weer niet mee eens.

Discussie in ons land, hoe staat het eigenlijk in andere (westerse) landen?

Dat verschilt nogal. In de VS, Engeland, Australië, Canada en Schotland mag het. In het laatste land mag het sinds de zomer van 2016, maar aan het eind van dat jaar had zich nog geen vrouw gemeld die er eentje wilde hebben.

In Engeland is het sinds 2001 toegestaan. Daar was niet veel discussie over, maar toen de politie van district West Midlands overwoog een stapje verder te gaan, was er wel ophef. De agentes in boerka zijn er dan ook niet gekomen.

In Duitsland, Frankrijk en België is er wel een hoofddoekverbod. Hoewel er net als bij ons discussie over is.

Het college deed uitspraak over de politie, maar betekent dit ook iets voor andere beroepen?

Nee, want zoals gezegd is de uitspraak niet bindend. Bovendien ligt er al een uitspraak op dit vlak van het Europees Hof van Justitie uit maart. Dat hof bepaalde toen dat werkgevers hun personeel mogen opdragen om neutrale kleding te dragen.

Het gaat dan in de praktijk wel vooral om personeel dat direct in contact komt met de klant. En, een bedrijf moet het in een bedrijfsreglement hebben vastgelegd. In dat geval is er volgens het Hof geen sprake van discriminatie.

In Nederland mogen bijvoorbeeld rechtbankmedewerkers geen hoofddoek dragen, maar brandweervrouwen weer wel.

Zij wel, politie-agentes (nog) niet. Wat vindt de aanstichtster er eigenlijk van?

"Het oordeel is belangrijk voor de verbinding", zegt Izat over de uitspraak van vandaag. "Het zal niet van de een op de andere dag geregeld zijn, maar hopelijk kan de politie nu verder kijken naar vervolgstappen op het gebied van de hoofddoek."


 • 20 November 2017 om 19:33

PathΓ© verwijdert reclameposters met vrouw die omkwam door spookrijder

De 22-jarige vrouw uit Tilburg die gisteren om het leven kwam bij een aanrijding met een spookrijder, was het gezicht van een nieuwe campagne van Pathé. De bioscoopketen verwijdert de reclameposters waar ze op staat uit alle vestigingen.

"We zijn enorm geschrokken. Ze was heel trots op de foto's. Uit respect voor de nabestaanden halen we direct alles weg", zegt een woordvoerder tegen Omroep Brabant.

Het ongeluk gebeurde gisteravond op de A73 bij Roermond. Naast de vrouw uit Tilburg kwam ook de spookrijder, een 26-jarige man uit Polen, om het leven. Vlak voor het ongeluk werd al gemeld dat er een spookrijder op de weg reed. Hij zou minutenlang tegen het verkeer in hebben gereden.


 • 20 November 2017 om 18:48

Door loting beslist: Amsterdam krijgt Europees Medicijnagentschap

Het Europese Geneesmiddelenagentschap (EMA) gaat naar Amsterdam. Dat hebben de Europese landen besloten in Brussel. In totaal wilden negentien Europese steden het agentschap huisvesten. De EU-instelling zit nu nog in Londen, maar moet vanwege de brexit verhuizen naar een ander land.

Vandaag werd over de verplaatsing gestemd door de Europese ministers van Buitenlandse Zaken. De meeste steden vielen in de eerste stemmingsronde af. Alleen Amsterdam, Kopenhagen en Milaan gingen door naar de tweede stemmingsronde. Daarna viel Kopenhagen af. De twee overgebleven steden behaalden in eerste instantie evenveel stemmen, waarna werd geloot.

Volgens Brussel-correspondent Arjan Noorlander was het ontzettend spannend. "Iedereen wilde deze brexitbuit wel binnenhalen." Het is volgens hem vooral aan het goede lobbywerk van Nederland te danken dat het agentschap nu naar Amsterdam gaat.

"Het levert veel aanzien en economisch voordeel op", zegt Noorlander. "900 ambtenaren komen met hun gezin naar Amsterdam en bezoekers boeken 30.000 hotelovernachtingen per jaar."

De gemeente Amsterdam verwacht dat er honderden mensen door de instelling aan het werk kunnen komen. Niet alleen bij het agentschap zelf, ook de horeca zal profiteren en mogelijk zullen er meer medicijnbedrijven naar Nederland komen.

De Amsterdamse wethouder Udo Kock zegt vereerd te zijn met de keuze voor Amsterdam. "Een projectteam start per direct om de komst van de EMA voor te bereiden en vragen van medewerkers te beantwoorden."

Wouter Bos, lobbyist namens Nederland, noemt de keuze goed voor alle Europeanen en de medewerkers van EMA: "Amsterdam scoort geweldig waar het gaat om het nieuwe gebouw, de bereikbaarheid en alles wat stad te bieden heeft voor de medewerkers van EMA."

De Nederlandse regering is bereid om flink in de buidel te tasten voor het Agentschap. Het kabinet wil voor 250 miljoen euro een gebouw aan de Zuidas in Amsterdam neerzetten om te verhuren aan het Europese Geneesmiddelenagentschap. Daarnaast wordt er 10 miljoen euro uitgetrokken voor de organisatie.

Vooraf was minister Zijlstra al optimistisch over de kansen voor Amsterdam. "Als we de eerste ronde maar doorkomen, dan hebben we een goede kans." Om andere landen over te halen op Nederland stemmen, is het onderstaande promotiefilmpje gemaakt:

Goed voor alle patiënten

Het kabinet reageert opgetogen op het nieuws over Amsterdam als nieuwe vestigingsplaats. Premier Rutte noemt het een succes voor de Nederlandse diplomatie.

Minister Bruins van Volksgezondheid noemt het goed voor alle patiënten in Europa. Volgens hem betekent de keus voor Amsterdam dat de EMA "zijn belangrijke werk ook na de brexit kan voortzetten" en dat nieuwe innovatieve medicijnen zonder vertraging toegang houden tot de markt. Bruins vindt dat Europa heeft gekozen voor de inhoud.

Volgens minister Zijlstra laten de landen van de Europese Unie hiermee zien dat ze ook na de brexit goede beslissingen kunnen nemen.


 • 20 November 2017 om 18:13

Underground-filmer Frans Zwartjes (90) overleden

Filmmaker Frans Zwartjes is afgelopen zaterdag op 90-jarige leeftijd overleden, meldt filmmuseum Eye. Zwartjes verwierf in de jaren zestig bekendheid met zijn experimentele, grofkorrelige zwart-witfilms.

Zijn werk toonde acteurs in "extreme psychische staten", aldus Eye, met kenmerkende "broeierige, bedwelmende situaties, vaak met een ondertoon van angst of radeloosheid". Zwartjes deed het liefst alles zelf, van camera en montage tot aan de geluidsbewerking. Ook schreef hij mee aan de muziek in zijn films.

Pentimento, Living en Spare Bedrooms worden tot zijn bekendste werk gerekend. Zwartjes werd vooral door arthouse-publiek gewaardeerd, in binnen- en buitenland.

Hij doceerde aan de Vrije Academie in Den Haag en de Rietveld Academie in Amsterdam. Behalve filmer was Zwartjes ook beeldend kunstenaar, fotograaf, violist en vioolbouwer.


 • 20 November 2017 om 18:10

Parlement Zimbabwe klaar om Mugabe weg te stemmen

In Zimbabwe heeft de regerende partij ZANU-PF een volgende stap gezet in de afzettingsprocedure tegen president Robert Mugabe. Door de partij is een motie van wantrouwen opgesteld. Daarin staat dat Mugabe "een bron van instabiliteit is", dat hij de rechtsstaat niet respecteert en dat hij verantwoordelijk is voor de economische malaise waarin het land verkeert.

Die motie van wantrouwen wordt morgen in stemming gebracht in het parlement in Harare, waarna de afzettingsprocedure in gang kan worden gezet. In het parlement wordt een speciale commissie gevormd die woensdag verslag moet uitbrengen en die vervolgens een resolutie in stemming brengt. "Daarna kan Mugabe worden weggestemd", zei Paul Mangwana van ZANU-PF.

Voor zo'n resolutie is een tweederdemeerderheid nodig. ZANU-PF heeft er vertrouwen in dat die meerderheid wordt gehaald. Er is volgens Mangwana al gesproken met oppositiepartij MDC en die zal de resolutie steunen.

Kabinetszitting

Vanochtend verliep het ultimatum dat afgelopen weekend aan de 93-jarige Mugabe was gesteld om de eer aan zichzelf te houden en af te treden. Aan die oproep gaf hij geen gehoor. In een tv-toespraak zondagavond werd verwacht dat hij zijn vertrek zou aankondigen, maar dat gebeurde niet.

Ook vandaag lijkt Mugabe zich niets aan te trekken van de afzettingsprocedure. Hij heeft zijn kabinet bijeengeroepen voor een vergadering morgen, liet zijn secretaris weten. Wel is de bijeenkomst belegd in een ander gebouw dan waar het kabinet meestal vergadert. Voor dat gebouw staan sinds vorige week pantservoertuigen en gewapende militairen.


 • 20 November 2017 om 18:07

Burgemeester Dokkum verbood protest om vuurwerk

De demonstraties bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Dokkum werden niet alleen verboden uit vrees voor botsingen tussen tegenstanders en voorstanders van het fenomeen Zwarte Piet. De belangrijkste reden was dat betogers zwaar vuurwerk bij zich hadden, zegt burgemeester Marga Waanders van Dongeradeel, waar Dokkum onder valt.

Of de voorstanders van Zwarte Piet of juist activisten van Kick Out Swarte Pyt of Swarte Pyt ken net zwaar vuurwerk bij zich hadden, zegt Waanders niet.

Op de A7 tussen Joure en Heerenveen werden zaterdagochtend twee bussen met demonstranten tegengehouden. Ze waren op weg om bij de intocht te protesteren tegen Zwarte Piet, waarvoor ze ook toestemming hadden gekregen. De bussen werden tot stoppen gedwongen door voorstanders van Zwarte Piet, die de weg blokkeerden.

De voorstanders van Zwarte Piet zeggen dat tegen de NOS dat ze geen vuurwerk bij zich hadden tijdens hun blokkade van de A7.

De bussen konden na een tijdje verder onder politiebegeleiding. Maar toen kwamen er berichten dat zowel op de N31 als op de Centrale As in Dokkum meer blokkades zouden komen, schrijft Waanders in een reconstructie van de gebeurtenissen.

Omdat er ook melding werd gemaakt van betogers met zwaar vuurwerk, werd besloten elke demonstratie te verbieden. "Ik vind het jammer dat dit allemaal gebeurd is, maar dit was in de voorbereide scenario's zo besproken. Veiligheid is altijd prioriteit nummer 1", schrijft de burgemeester.


 • 20 November 2017 om 17:53

Agent aangehouden vanwege lekken van informatie

Een 61-jarige politieman in Den Haag is aangehouden op verdenking van het lekken van informatie, meldt het Openbaar Ministerie.

Wat voor informatie de man zou hebben gelekt, is niet bekendgemaakt. Het onderzoek naar hem loopt nog. Het OM kan op dit moment niet meer zeggen over de zaak, meldt Omroep West.

De man zit in beperkingen, wat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat.


 • 20 November 2017 om 17:25

Amsterdam wil vastgoedbonzen horen, inclusief prins Bernhard

De Amsterdamse gemeenteraad wil grote vastgoedbazen in Amsterdam, onder wie prins Bernhard, horen over de invloed van beleggers op de huizenmarkt in de hoofdstad. In de Amsterdamse politiek heerst bezorgdheid over de tendens dat een kleine groep beleggers steeds meer vastgoed in handen krijgt, waardoor de prijzen op de huizenmarkt worden opgedreven.

Prins Bernhard van Oranje, een zoon van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven en dus ook een neef van de koning, speelt een prominente rol op die huizenmarkt, met 349 Amsterdamse adressen in zijn vastgoedportefeuille.

Hoorzitting

Op initiatief van de PvdA-fractie komt er een hoorzitting, waar investeerders, politici en deskundigen tegenover de gemeenteraad een beeld moeten schetsen van de situatie op de huizenmarkt.

"Nodig om nu snel alles uit de kast te halen om beleggers te weren die huizen opkopen en prijzen opdrijven", liet PvdA-fractievoorzitter Moorman weten via Twitter. "Prins Bernhard ook welkom om uitleg te geven hierover. "

Volgens Moorman verdringen de beleggers op de woningmarkt de starters, die de hoge huizenprijzen niet kunnen opbrengen.

Moraliteit

Moorman liet zich op Twitter kritisch uit over de rol van Bernhard: ze noemde het " ... pijnlijk duidelijk dat wie veel bezit, meer ontvangt en wie weinig heeft steeds minder krijgt. Dat zelfs een prins dit doodnormaal vindt. Moraliteit ver te zoeken."

Pinnacle Beleggingen BV, het bedrijf waarin de prins met andere zakenpartners actief is, heeft nog niet gereageerd op de vraag van de NOS of prins Bernhard van plan is deel te nemen aan de hoorzitting.


 • 20 November 2017 om 17:21

Wilders doet aangifte tegen Rutte wegens discriminatie

PVV-leider Wilders gaat aangifte doen tegen premier Rutte wegens discriminatie.

Volgens de leider van de grootste oppositiepartij discrimineert Rutte 'gewone Nederlanders' door nieuwkomers allerlei faciliteiten te bieden. De PVV vindt dat Nederlanders door dit kabinet fors worden gediscrimineerd.

"Bijvoorbeeld asielzoekers krijgen een heleboel gratis, gratis ziektekostenverzekering en geen eigen risico... en Nederlanders moeten dat wel betalen. Buitenlandse bedrijven krijgen ook allerlei voordeeltjes en Nederlanders krijgen een btw-verhoging op hun boodschappen. Dat is gewoon discriminatie, maar dan van de Nederlanders en daar is premier Rutte verantwoordelijk voor", zegt Wilders.

Meldpunt

De PVV heeft vanmiddag online een meldpunt geopend onder de titel "Stop de discriminatie van Nederlanders". Mensen die ontevreden zijn over de aanpak van de premier en het nieuwe kabinet kunnen daar hun voorbeelden kwijt. Wilders hoopt op duizenden reacties.

Het is de derde keer dat de PVV een dergelijk meldpunt start. In 2012 was er het veelbesproken Polen-meldpunt. En eind 2015, toen de vluchtelingencrisis op z'n hoogtepunt was, oogstte de PVV kritiek met een oproep om overlast van asielzoekers bij de partij te melden.

Koninklijke manier

Dat de ene vooraanstaande politicus aangifte doet tegen de andere is uniek, maar daar schrikt Wilders niet voor terug: "Dit gaat niet te ver. Ik heb het op de koninklijke manier gedaan, in de Tweede Kamer heb ik Rutte direct aangesproken. Daar trekt hij zich niks van aan en ik kan in de Kamer niet afdwingen dat hij dat wel gaat doen. Ik ga nu aangifte doen en dan doen we het op twee manieren: via de Tweede Kamer en via Justitie."

Wilders zegt niet uit te zijn op gevangenisstraf voor de premier: "Ik ga niet roepen: 'lock him up!', maar wel 'stop de discriminatie van Nederlanders'. Als we Rutte daar op wat voor manier dan ook op kunnen pakken dan moeten we dat zeker niet laten."

Zelf staat Wilders op dit moment terecht vanwege zijn uitspraak over "minder Marokkanen."


 • 20 November 2017 om 17:10

Polen blijven weg: tuinbouwsector zit omhoog

De tuinbouwsector in Nederland moet steeds meer personeel uit andere landen dan Polen halen. Er komen steeds minder Polen naar ons land om hier te werken.

Uit onderzoek van de Nederlands-Poolse Kamer van Koophandel blijkt dat minder Polen deze kant op komen omdat de welvaart in hun eigen land toeneemt. "De economie trekt aan, dus er is minder behoefte om naar Nederland te gaan", zegt Frans van der Lugt, directeur van uitzendbureau Westflex. Ook zouden de Polen liever in hun eigen omgeving blijven, in de buurt van hun familie.

Roemenië, Letland en Moldavië

Het uitzendbureau zoekt nu naar personeel in andere landen, zegt Van der Lugt tegen Omroep West. "Wij rekruteren ook in Roemenië en Letland en in Moldavië hebben we onlangs ook een kantoor geopend." Meer bedrijven zoeken in die landen naar arbeidskrachten.

Volgens Van der Lugt staan mensen daar ook niet meer te springen om werk. "We moeten de omstandigheden dus aantrekkelijk maken." Volgens hem moeten werkgevers zorgen voor goede salarissen, goede werkomstandigheden en goede huisvesting.

Nederlandse jongeren

Sjaak van der Tak, voorzitter van LTO Glaskracht, wijst erop dat bedrijven ook moeten proberen "onze Nederlandse jongeren" enthousiast te maken voor het vak. "Het is mooi werk. Hightech in veel gevallen."

Hij zegt dat het tekort aan Poolse arbeidsmigranten in de tuinbouw nu nog niet voor heel grote problemen zorgt, maar dat er in de komende jaren wel wat moet gaan veranderen.

Herman van der Wulp van Looye Tomaten uit Naaldwijk merkt ook dat er steeds minder mensen te vinden zijn die het werk kunnen doen. Bij het bedrijf werken meer dan 550 mensen. Nu komt hij nog tientallen mensen tekort, maar Van der Wulp verwacht dat het probleem in de toekomst veel groter wordt.


 • 20 November 2017 om 17:06

Consumentenbond: voer afkoelperiode in bij aankoop keuken

De Consumentenbond pleit voor een afkoelperiode' van enkele dagen bij de aankoop van een nieuwe keuken. Het is de bedoeling dat klanten hun bestelde keuken in die periode gratis kunnen annuleren.

Uit een enquête onder 7000 leden van de Consumentenbond blijkt dat 37 procent van de potentiële klanten zich onder druk gezet voelt door agressieve methoden van de keukenverkopers.

Medewerkers van de bond gingen als mystery guest langs bij 15 verschillende keukenwinkels verspreid door het land. Bij 7 van de 15 showrooms werd druk uitgeoefend om diezelfde dag nog een handtekening onder een offerte te zetten.

Veel aandacht, hoge kortingen

Klanten worden vaak urenlang beziggehouden in de winkel, waarna het moeilijk is om het tekenen van een offerte te weigeren. Ook vertellen verkopers dat ze hoge kortingen kunnen geven als klanten nog dezelfde dag akkoord gaan met de aanschaf van een keuken. Uit het onderzoek van de bond blijkt dat deze kortingen weken later vaak nog geldig zijn en dan soms zelfs hoger zijn.

Ook een nachtje slapen over een nieuwe keuken is er niet altijd bij: 40 procent van geënquêteerden kreeg geen offerte mee naar huis. Offertes die wel worden meegegeven zijn veelal niet gespecificeerd.

Vlogger

Het gros van de keukenzaken hanteert momenteel geen bedenktermijn. Bij enkele zaken is het annuleren van een keuken tot twee dagen na de aankoop mogelijk, maar alleen tegen betaling van 5 procent van de aankoopsom.

Gratis annuleren (binnen 48 uur) kan sinds begin dit jaar wel bij de keukenzaken van de Mandemakers Groep (o.a. Brugman, Keuken Kampioen). Dat bedrijf voerde de regeling in naar aanleiding van de commotie die op sociale media ontstond nadat een vlogger van vrouwenblad Libelle hardhandig was weggejaagd door een medewerker.


 • 20 November 2017 om 16:59

Pleidooi voor soberder cao leraren

In politiek Den Haag gaan stemmen op om de cao voor leraren in het basisonderwijs te versoberen. CDA-Kamerlid Rog vindt dat een te groot deel van het geld in het onderwijs opgaat aan leraren die niet voor de klas staan. Bij andere regeringspartijen zijn soortgelijke geluiden te horen en ook minister Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs wil een soberder cao.

Slob zei eerder dat hij wil opkomen voor de leraren, maar meer geld dan in het regeerakkoord is afgesproken zit er niet in. Leraren zijn niet tevreden met de toezeggingen van het kabinet en hebben nieuwe acties aangekondigd.

Lange en hoge uitkeringen

Rog benadrukt dat er nu allerlei "bovenwettelijke regelingen" zijn, bijvoorbeeld voor vaak relatief lange en hoge uitkeringen aan werkloze leraren. In het regeerakkoord is afgesproken dat de salarissen in het basisonderwijs worden verbeterd, maar in de zin over de arbeidsvoorwaarden staat ook dat de bovenwettelijke regelingen worden "genormaliseerd".

Het CDA vraagt vakbonden en werkgevers ervoor te zorgen dat het beschikbare geld terecht komt bij "actieve leraren". "We hebben afspraken gemaakt in het regeerakkoord en die afspraken moeten worden nagekomen", zegt Rog.

Vakbonden willen best praten over een "normalere" cao, maar alleen als het kabinet meer geld uittrekt voor salarissen dan het tot nu heeft toegezegd.


 • 20 November 2017 om 16:51
❌