[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Vandaag β€” 7 April 2020NOS Journaal

Dode en gewonde bij woningbrand Tilburg

Bij een woningbrand in Tilburg is gisteravond een dode gevallen, meldt de politie. Een tweede slachtoffer van de brand in het rijtjeshuis aan de Bieslookweg is met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Hun identiteit is nog onbekend.

De brand was snel onder controle en volgens omroep Brabant kon de brandweer beide slachtoffers nog wel uit het huis halen, maar overleed een van de twee later alsnog.

Er zouden nog meer mensen in het huis aanwezig zijn geweest, die de brand zelf wisten te ontvluchten. De oorzaak van de brand, die mogelijk is ontstaan op de zolder van het huis, is nog onduidelijk.


 • 7 April 2020 om 00:22

Voorzitter Europees Parlement: te weinig geld voor gevolgen coronacrisis

De bedragen waar de Europese ministers van Financiën over spreken om de door het coronavirus getroffen landen te helpen, zijn veel te laag. David Sassoli, de Italiaanse voorzitter van het Europees Parlement, wil dat er meer geld beschikbaar komt. "Die 410 miljard uit het ESM-fonds (Europees Stabiliasatiemechanisme) is echt een druppel op een gloeiende plaat."

De Italiaan is als een van de weinigen nog in het parlement in Brussel als we hem spreken. Hij vindt dat de Europese leiders nu niet te karig moeten zijn. "Ik vind dat geen enkele mogelijkheid moet worden uitgesloten. Als één land omvalt, zullen uiteindelijk de landen die sterker denken te zijn het ook niet redden."

Juist Nederland, zo legt hij uit, heeft de interne markt nodig en zonder grote Europese handelsmarkt gaan alle landen kopje onder. "En dus moeten we alle mogelijke middelen inzetten."

Hij snapt de huiver die er bij de noordelijke landen bestaat om juist nu geld aan Italië te lenen. "We moeten het geld ook niet gebruiken om onze schulden af te lossen. We moeten het gebruiken om de kosten die we nu hebben te betalen." Geld voor met name de medische kosten en geld om de eerste schokken op te vangen van een economie die vastloopt.

"Er is een plan voor de wederopbouw nodig. Wederopbouw van Italië, maar ook wederopbouw van Duitsland en Nederland, want we zijn allemaal afhankelijk van elkaar. Jullie tulpen raak je niet meer kwijt, maar onze technologie wordt eveneens onverkoopbaar", zegt Sassoli.

Grote ruzie

De voorzitter van het parlement snapt dat zijn land nu alles in een klap geregeld wil hebben. Maar "we moeten het nu van het later scheiden", vindt hij. "Financiële mechanismes zoals eurobonds (leningen die niet namens een land maar namens de eurolanden worden uitgezet) kunnen daarbij helpen."

Hij weet dat de discussie gevoelig ligt en kiest zijn woorden zorgvuldig. Hij is als sociaal-democraat voor, maar schreeuwt dat niet van de daken, want hij wil vooral oplossingen en geen tegenstellingen. De regeringsleiders van noordelijke landen als Nederland en Duitsland hebben grote ruzie gehad met hun collega's in Italië, Spanje en Portugal over de vraag hoe Europa de financiële gevolgen van de coronacrisis moet opvangen.

Eigen schaduw

Sassoli roept de regeringsleiders op om over hun eigen schaduw heen te stappen. "Als de gesprekken de komende dagen mislukken dan betekent dat het faillissement van de EU. En dat is gevaarlijk, want dat betekent dat Europa niet in staat is om voor haar burgers in noord en zuid een antwoord te vinden op deze enorme crisis."

Volgens hem moet het antwoord Europees zijn, of we het nu leuk vinden of niet. "Landen kunnen dit echt niet alleen bestrijden." De Europese ministers van Financiën spreken dinsdag over de financiële situatie die ontstaan is door de coronacrisis.


 • 6 April 2020 om 22:16

Britse premier Johnson opgenomen op intensive care

De Britse premier Johnson is naar de intensive care gebracht. Dat melden verschillende Britse media. Hij ligt sinds gisteravond in een ziekenhuis in Londen. Vanmorgen twitterde hij nog dat hij er goed aan toe was en dat hij een goede nacht had gehad.

Maar nu is zijn situatie verslechterd, schrijft de BBC. Volgens een officiële verklaring is Johnson nog bij bewustzijn en wordt hij niet beademd. Maar Britse media melden dat hij vandaag wel zuurstof heeft gekregen.

Zorgen

"Johnson zou uit voorzorg, voor het geval dat hij toch beademd moet worden, zijn overgebracht", zegt NOS-correspondent Tim de Wit. "Ze maken zich echt zorgen, dat kan je gerust zeggen. Vanochtend moesten we ons geen zorgen maken en was de opname in het ziekenhuis nog een voorzorgsmaatregel. Maar misschien was de situatie toen al slechter dan dat."

Tien dagen geleden werd vastgesteld dat de 55-jarige premier besmet is met het coronavirus. Aanvankelijk bleef hij in quarantaine. In het ziekenhuis onderging hij een aantal tests.

Vervanger

Minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab zal Johnson tijdelijk vervangen, hoe lang is niet duidelijk. Tim de Wit: "In ieder geval meerdere dagen. Johnson heeft herstel nodig."

Raab was een aantal weken geleden al aangewezen als de zogenoemde 'designated survivor', die de premier vervangt mocht hem iets overkomen. "Hij zal de komende tijd de ministerraad leiden en belangrijke beslissingen nemen", zegt De Wit. Het Britse kabinet heeft geen vicepremier.


 • 6 April 2020 om 21:40

Wereldwijde toename huiselijk geweld door coronavirus

"Blijf zoveel mogelijk thuis, zo blijf je veilig." Dat is wat mensen over de hele wereld al weken te horen krijgen in de strijd tegen het coronavirus. Maar dat thuisblijven zorgt soms juist voor een onveilige situatie. De afgelopen weken is er wereldwijd een grote toename van huiselijk geweld te zien. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties Guterres maakt zich grote zorgen en roept landen op in actie te komen.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft 1 op de 3 vrouwen wereldwijd te maken met fysiek of seksueel geweld, meestal gepleegd door hun partner. Maar door de coronamaatregelen lijkt dat aantal te groeien. "We weten dat lockdowns en quarantaines essentieel zijn om corona te bestrijden, maar daardoor kunnen vrouwen vast komen te zitten met gewelddadige partners", aldus secretaris-generaal Guterres.

En dat lijkt inderdaad het geval. In verschillende landen krijgen instanties signalen dat het aantal slachtoffers van huiselijk geweld toeneemt. En dat terwijl hulpdiensten door het coronavirus extra druk zijn, of vanwege een lockdown simpelweg geen hulp kunnen bieden.

Guterres roept overheden daarom op om met maatregelen te komen om de slachtoffers alsnog te beschermen. "We moeten manieren vinden waarop vrouwen toch hulp kunnen zoeken, zonder dat de dader daarachter komt."

In Frankrijk zijn ze daar al mee begonnen. Uit cijfers van de Franse politie blijkt dat het aantal meldingen van huiselijk geweld in een week tijd met 32 tot 36 procent is gestegen. "Het is zeker iets wat de politiek hier oppikt en daarom zijn er meteen maatregelen genomen", zegt NOS-correspondent Frank Renout. "Zo kunnen slachtoffers nu codewoorden gebruiken om een melding te maken. Als ze in een apotheek of supermarkt vragen om een 'mondmasker nummer 19', dan is dat voor de baliemedewerker een teken. Die belt dan meteen met de politie."

De Franse regering trekt bijna een miljoen euro extra uit voor hulporganisaties die slachtoffers van huiselijk geweld helpen. Daarmee zijn extra meldpunten opgezet in supermarkten en winkelcentra. Ook worden lege campussen en lege hotels gebruikt om slachtoffers tijdelijk op te vangen. "Er is hier al een chronisch tekort aan opvangplekken en met deze toename al helemaal. Daarom wordt er gebruikgemaakt van de hotels en campussen die nu toch leeg zijn", aldus Renout.

De feministische organisatie Nous Toutes zet prominente Françaises in om aandacht te vragen voor het probleem:

Ook in Turkije is het aantal meldingen flink gestegen, merken vrouwenrechtenorganisaties. "Geweld tegen vrouwen is hier altijd al een groot probleem geweest", zegt NOS-correspondent Mitra Nazar. "De toename is dus iets wat extra zorg baart omdat die aantallen normaal gesproken al zo enorm hoog zijn."

Volgens de Turkse organisatie We Will Stop Femicide Platform, zijn er sinds de eerste besmetting in Turkije bekend werd 18 vrouwen vermoord, 12 van hen in hun eigen huis. Hulp is in deze tijd lastig te krijgen. Overheidsinstanties liggen deels plat door het coronavirus en de alarmlijn van de politie is zwaar belast door meldingen over de virusuitbraak. Toch heeft de Turkse overheid geen extra maatregelen genomen om vrouwen die thuis in een onveilige situatie zitten te helpen.

In Italië zijn er heel andere signalen die erop wijzen dat het probleem door de coronamaatregelen groter is geworden. Daar maken hulpverleners zich juist zorgen omdat het aantal meldingen ineens enorm is gedaald. Bij de grootste hulplijn voor huiselijk geweld kregen ze begin maart ruim de helft minder meldingen binnen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

"Ze proberen vrouwen er extra op te wijzen dat er een noodnummer bestaat, door folders te leggen bij apotheken die nog wel open zijn", zegt correspondent Mustafa Marghadi. Maar dat lijkt vooralsnog niet te helpen. Ook de Italiaanse politie ziet een flinke daling in het aantal aangiftes dat binnenkomt. Men vermoedt dat dit komt doordat vrouwen niet durven te bellen, uit angst dat hun partner erachter komt.

De Italiaanse politie heeft nu een app ontwikkeld waarmee vrouwen om hulp kunnen vragen en eventueel foto's kunnen sturen, zonder dat hun partner erachter komt. De hoop is dat vrouwen zo toch contact durven te zoeken.


 • 6 April 2020 om 21:18

'Absoluut reden voor optimisme' nu toename bezette IC-bedden afneemt

Het gaat beter dan verwacht, maar het is nog veel te vroeg om de maatregelen tegen het coronavirus te versoepelen. Dat was de boodschap op de dagelijkse persconferentie in Rotterdam over de bezetting van het aantal IC-bedden in Nederland.

Volgens de nieuwste cijfers is het aantal coronapatiënten op intensivecareafdelingen opgelopen met 24. Afgelopen zondag waren dat er 25, de dag daarvoor 36, vrijdag 51 en donderdag 82.

"Als dit zo doorzet, ben ik erg optimistisch", zei Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. "Maar ik ben bang dat dit aantal vrij makkelijk weer kan oplopen tot 50 of 80." Vergeet niet dat de piek van het aantal IC-opnames voor coronapatiënten over veertien dagen is, benadrukte Gommers.

De afvlakkende groei is reden voor "een compliment aan de Nederlandse bevolking", zei Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. De meeste mensen lijken voldoende afstand te houden en zich bewust te zijn van het belang van de maatregelen. Maar juich niet te vroeg, waarschuwde ook Kuipers op de persconferentie in het Erasmus MC.

"Er is absoluut reden voor optimisme nu de curve lijkt af te vlakken. Maar wel met de kanttekening dat we het totale aantal opnames langer voor ons uitschuiven."

In deze grafiek met verschillende scenario's kun je zien hoe dat werkt. Bij een lagere piek in het aantal benodigde IC-bedden zijn die bedden over een langere periode bezet dan bij een snelle, hoge piek in de grafiek:

We moeten er volgens Kuipers rekening mee houden dat er nog "lang een aanzienlijk aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen ligt." Dat betekent automatisch dat het zwaar belaste zorgpersoneel nog een lange weg te gaan heeft.

In tegenstelling tot de afgelopen weken is de beschikbare IC-capaciteit nu wel op peil. "We hebben nu die 2400 IC-bedden beschikbaar en de voorspelling is dat we daar de komende weken voldoende aan hebben", zei Kuipers. De meeste patiënten kunnen in hun eigen regio worden opgenomen. Ook wordt een deel opgevangen op IC's in Duitse ziekenhuizen.

Wanneer versoepelen?

Maar een afvlakkende stijging is nog altijd een toename, sloot Gommers af. "Pas op het moment dat de aantallen dalen, mogen we gaan praten over versoepelen van maatregelen."

Volgens Kuipers is het al wel verstandig voor de autoriteiten om goed na te denken over de manier waarop uiteindelijk de teugels worden gevierd. "Zodat je bij een versoepeling van de maatregelen de economie en maatschappij kunt helpen, maar tegelijkertijd niet in het scenario belandt waarin er later toch nog een grote piek komt. Want dan krijg je alsnog wat we nu met man en macht proberen te voorkomen."

Daarmee doelt Kuipers op het nachtmerriescenario dat het zorgstelsel acuut wordt overbelast door een groot aantal opgenomen coronapatiënten.


 • 6 April 2020 om 21:15

New York blijft twee weken langer 'op slot'

De staat New York heeft de 'lockdown' verlengd tot 29 april. Ook zijn de boetes voor overtreding van de maatregelen die de verspreiding van het coronavirus moeten tegengaan verdubbeld tot 1000 dollar (925 euro). Dat heeft gouverneur Andrew Cuomo laten weten.

De staat wordt beschouwd als het epicentrum van de corona-uitbraak in de VS. Volgens de laatste cijfers zijn in New York 4758 mensen overleden aan de gevolgen van een besmetting met het virus. Dat zijn er bijna zeshonderd meer dan gisteren. Vrijdag kwamen er nog 630 doden bij. Het aantal besmettingsgevallen in de staat nam met 7 procent toe tot 130.680.

In de stad New York zijn de scholen gesloten en moet iedereen thuisblijven. Alleen voor essentiële zaken mogen inwoners naar buiten. Gemeenteraadslid Mark Levine kondigde aan dat er tijdelijke begraafplaatsen komen om het grote aantal sterfgevallen aan te kunnen:

In de Verenigde Staten zijn in totaal 350.000 besmettingen geregistreerd, meer dan 10.000 coronapatiënten zijn aan de gevolgen ervan overleden.

Tegelijk met de aankondiging van de verlenging van de lockdown zei Cuomo dat de toename van het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en sterfgevallen als gevolg van het coronavirus, gezien de cijfers, begint af te vlakken.

Ook gouverneur Phil Murphy van New Jersey, dat ook zwaar getroffen is door de uitbraak, zei dat er het aantal besmettingen minder snel lijkt te stijgen.


 • 6 April 2020 om 20:58

Amerikaanse scholen zijn dicht, maar ze blijven arme gezinnen helpen

Op Amerikaanse openbare scholen krijgen kinderen niet alleen onderwijs, maar fungeren ze ook als sociale dienst. Om arme families te ondersteunen, verlenen scholen andere voorzieningen, zoals medische hulp, naschoolse opvang en gratis maaltijden.

De coronacrisis heeft ook in Amerika geleid tot een massale sluiting van scholen. Het stelde de overheid voor een groot dilemma: wat te doen met de arme kinderen die afhankelijk zijn van de sociale voorzieningen die deze scholen bieden?

Gratis eten op school

Voor ouders met een laag inkomen is het vaak een financiële uitdaging om hun kinderen een evenwichtig dieet voor te schotelen. Daarom zijn de schoolmaaltijden voor hen van groot belang. Alleen al in New York eten 750.000 kinderen dagelijks gratis op school, van wie er 114.000 dakloos zijn.

Maar dit probleem is niet uniek voor New York. In heel Amerika krijgen meer dan 30 miljoen schoolgaande kinderen gratis eten of maaltijden met een stevige korting. In tal van schooldistricten hebben ze inmiddels besloten door te gaan met het aanbieden van gratis maaltijden, zoals in Fairfax County op zo'n driekwartier rijden vanaf de hoofdstad Washington D.C..

Correspondent Arjen van der Horst bezocht een school in Centreville (Virginia):

London Towne basisschool in Centreville is in Fairfax County aangewezen als een van de afhaalplekken. Tussen 08.00 en 14.00 uur kunnen ouders en hun kinderen hier gratis maaltijden ophalen. Het schoolgebouw zelf is gesloten. Daarom hebben kantinemedewerkers buiten op de parkeerplaats een 'drive thru' opgezet, waar gezinnen ontbijt- en lunchpakketten kunnen ophalen.

De ouders van de arme gezinnen zijn blij dat de school doorgaat met de maaltijdenservice. Moeder Lindsey heeft zes kinderen, van wie er vijf naar school gaan. "Zonder deze service zouden we waarschijnlijk elke dag boterhammen met pindakaas en jam eten. Of iets simpels zoals noedels, maar niet zulke gezonde maaltijden als hier op school."

Ook voor andere gezinnen is het afhaalsysteem een zegen. Een moeder met drie jonge zoons was stomverbaasd over de lege schappen die ze aantrof in de supermarkt. "Gisteren raakte alle melk op. Toen we naar de winkel gingen, was er niks meer. Ik heb dus geen melk, geen yoghurt, helemaal niets voor de kinderen. Ik kon wel ongezond eten kopen, maar ze hebben een gezond ontbijt nodig. Daarom is deze afhaalplek zo belangrijk. Hier hebben ze melk en krijgen de kinderen wat ze nodig hebben."

De maatregelen die Amerika heeft genomen tegen de verspreiding van het coronavirus, hebben grote financiële gevolgen voor ouders met lage inkomens. Een moeder maakt zich zorgen over haar sterk verminderde werkuren. Per toeval reed ze langs de school en zag ze dat er maaltijden werden uitgedeeld: "Ik zei tegen mijn kinderen: 'Kom, we gaan ontbijt halen'. Ik ben erg dankbaar. God zegene de school, want het helpt ons enorm."

De zestienjarige Ashley komt dagelijks langs de basisschool met haar ouders en jongere broer en zus: "Het is erg belangrijk dat de scholen ons helpen met voedsel. Zeker voor de gezinnen die moeite hebben om eten te kopen en hun baan te behouden."

De staat Virginia heeft besloten de scholen te sluiten tot de zomervakantie. Gedurende die periode kunnen kinderen wel elke ochtend nog met hun ouders mee het ritje naar school maken, want de maaltijddistributie gaat tot opluchting van veel arme gezinnen door tot het einde van het schooljaar.


 • 6 April 2020 om 20:58

Derde natuurbrand in Drenthe in korte tijd

In Drenthe is vanavond voor de derde keer in korte tijd een natuurbrand geweest. Het vuur woedde in een stuk natuur bij het dorp Elim, bij Hoogeveen.

De brandweer sprak van een zeer grote brand. Inmiddels is het sein brand meester gegeven. In een gebied van 150 bij 150 meter waren meerdere kleine brandhaarden. Verschillende brandweerkorpsen uit de omgeving bestreden de vlammen, schrijft RTV Drenthe. De oorzaak is nog onbekend.

De Veiligheidsregio Drenthe, waar de brandweer onder valt, vroeg mensen vooral niet op de brand af te komen en hulpdiensten de ruimte te geven.

Meer branden

Vandaag brandde al een stuk natuur bij Klazienaveen af en gistermiddag was er een grote brand bij Alteveer in de gemeente Noordenveld.


 • 6 April 2020 om 20:48

James Bond-actrice Honor Blackman (94) overleden

Honor Blackman, de actrice die bekend werd als 'Bondgirl' Pussy Galore in de film Goldfinger uit 1964, is overleden. Ze is 94 jaar geworden. Nabestaanden laten weten dat ze vredig is ingeslapen in haar huis in het zuidoosten van Engeland, schrijft de BBC.

Blackman is ook bekend van haar hoofdrol naast Patrick Macnee in de tv-serie The Avengers, waarin ze Cathe Gale speelde. Daarnaast was ze Hera in de film Jason and the Argonauts en Laura West in de tv-serie The Upper Hand.

Op sociale media halen bewonderaars herinneringen op aan de actrice.

Volgens acteur en comedian David Walliams zal Blackman altijd blijven voortleven door haar rol als Pussy Galore:


 • 6 April 2020 om 20:38

Eerste bedrijven aangemeld voor NOW-subsidie, vooral snelheid van belang

Werkgevers die het door corona niet op eigen kracht lukt om alle salariskosten voor het personeel op te hoesten, kunnen vanaf vandaag terecht bij het digitale noodloket van het UWV. Daar kunnen zij zich intekenen op de NOW-subsidie waarmee maximaal 90 procent van de loonkosten wordt gecompenseerd.

Het is een "uitzonderlijke, forse maatregel", zei minister Koolmees tijdens de aankondiging van de regeling. "Maar een die in deze uitzonderlijke tijd hard nodig is."

Alleen al in de eerste uren zijn er zo'n vijftienduizend aanvragen binnengekomen bij het UWV, voor omgerekend nog veel meer werknemers. Naar verwachting doen in totaal tussen de 100.000 en 150.000 ondernemers aanspraak op de regeling die de overheid per drie maanden tussen de 10 en 20 miljard gaat kosten. Wat komt er allemaal bij kijken?

Snelle opzet

Sinds de uitbraak van het coronavirus in Nederland heeft de overheid een financieel steunpakket opgetuigd, waaronder de voorloper van de NOW, de Regeling Werktijdverkorting. Die procedure was door de vele aanvragen niet toereikend en qua uitbetaling niet snel genoeg.

Het alternatief is dus de Noodmaatregel Overbrugging ten behoeve van behoud van Werkgelegenheid (NOW). De regeling is in twee weken tijd uit de grond gestampt en heeft als doel inkomens van werkenden in ieder geval drie maanden lang te verzekeren.

Dat wil zeggen: werknemers mogen niet worden ontslagen wanneer hun baas aanspraak doet op de financiële tegemoetkoming, ook de flexkrachten niet. De overheid doet daarvoor een beroep op de eerlijkheid van alle ondernemers die een aanvraag doen. En wie moraal ontbeert, moet het loon terugbetalen en krijgt een boete.

Snelle betaling

Die doorbetaling van loon is van belang. Want terwijl inkomsten deels of volledig wegvallen door corona, lopen kosten zoals huur, gas, water en licht en dus ook salarissen gewoon door. Het is de bedoeling dat het NOW-geld dus zo snel mogelijk wordt gestort zodat werkgevers niet in de knel komen met de volgende salarisbetaling.

Omdat snelle betaling voor veel bedrijven essentieel is, kent de NOW weinig uitzonderingen. Weinig, maar ze zijn er wel. "Elke eenvoudige, grofmazige regeling heeft als gevolg dat er ook ondernemers en sectoren zijn die er buiten vallen", zegt Fred Paling, bestuursvoorzitter van het UWV.

Zorgen en uitzonderingen

Dat herkennen werkgeversorganisaties. Ze zijn enthousiast over de regel, maar zien ook nog ruimte voor verbeteringen.

Zo maakt VNO-NCW zich zorgen over bedrijven met meerdere vestigingen of met verschillende bedrijfsonderdelen. Als een onderneming uit een aantal bedrijfsonderdelen (rechtspersonen) bestaat die samen een concern vormen, wordt namelijk de omzetdaling van het hele concern aangehouden. "Als je omzetverlies dus gemiddeld niet aan de vereiste 20 procent komt, kom je niet in aanmerking."

Een andere zorg van de werkgeversbond is seizoenswerk. De overheid kijkt voor het omzetverlies naar de totale omzet in 2019 en deelt die door vier. De huidige omzet moet minimaal 20 procent onder die gemiddelde kwartaalomzet van vorig jaar liggen. Bedrijven die normaal gesproken 50 tot 70 procent van hun omzet in de maanden maart tot en met mei halen, komen daardoor niet aan de drempelwaarde, terwijl het eigenlijke omzetverlies veel groter is.

En dan zijn er nog de zorgen van vakbond FNV, die vreest dat de banen van zo'n 800.000 flexkrachten op de tocht staan. "Dat blijkt onder andere uit meldingen van FNV-bestuurders overal uit het land. Met name mensen met onzekere contracten worden massaal op straat gezet door werkgevers, waaronder veel uitzendbureaus."

'Hoe dan ook door'

Waar het opzetten van zo'n regeling normaal gesproken maanden zou duren, heeft het UWV dit nu in twee weken opgezet. "Dat was ongelooflijk hard werken", zegt bestuursvoorzitter Paling.

Op technische moeilijkheden is in ieder geval gerekend: "Nu lopen alle systemen stabiel en we hebben een back-up, voor het geval er in de komende dagen nog iets verkeerd gaat", zegt Paling. "Het blijft spannend, maar het loopt hoe dan ook door."


 • 6 April 2020 om 20:27

Frauderende Amsterdamse ambtenaar krijgt ruim drie jaar cel

Een voormalig wagenparkbeheerder van de gemeente Amsterdam heeft een celstraf van iets meer dan drie-en-een-half jaar gekregen omdat hij de gemeente en een leasebedrijf voor miljoenen euro's heeft opgelicht. Zijn vrouw is veroordeeld tot bijna drie jaar cel.

In totaal is er zo'n drie miljoen euro gestolen, laat de rechtbank weten. De man verkreeg dat bedrag door zeven jaar lang valse facturen te sturen vanuit een bedrijf dat op naam stond van zijn vrouw. Hij kon vanuit zijn functie bij de gemeente Amsterdam de betalingen goedkeuren.

Gebrekkige controle

De rechtbank neemt het hem extra kwalijk dat hij dit deed als ambtenaar, schrijft NH Nieuws. "Op deze manier maakte hij jarenlang structureel en op zeer omvangrijke schaal ernstig misbruik van gemeenschapsgelden."

"Dat hij jarenlang zijn gang kon gaan en dat er sprake was van een gebrekkige controle bij de gemeente Amsterdam maakt het handelen van de verdachte niet minder strafbaar", oordeelt de rechtbank.

Patserboten

De oplichtingspraktijken van de man kwamen aan het licht in een onderzoek naar zogenoemde 'patserboten'. Dat zijn opvallende, dure speedboten die in trek zijn binnen het criminele circuit, schrijft AT5.

De voormalig ambtenaar had samen met zijn vrouw verschillende dure goederen aangeschaft, waaronder drie snelle motorboten en negentien voertuigen. Daar waren ook drie Porsches bij. De uitgaven stonden niet in verhouding tot hun gezamenlijke inkomen van zo'n 6900 euro bruto per maand.

De rechter besliste in 2018 al dat het stel 3 miljoen euro moet terugbetalen. In die zaak loopt nog hoger beroep.


 • 6 April 2020 om 20:11

Ozongat boven Noordpool en straks mogelijk ook boven Nederland

Boven de Noordpool heeft zich een zeldzaam gat in de ozonlaag ontwikkeld. Hoewel er al een paar keer eerder zo'n gat is ontstaan, was het nooit eerder zo groot. Mogelijk strekt het gebied met weinig ozon zich de komende tijd uit richting West-Europa en ook tot Nederland. De gevolgen daarvan voor de gezondheid zijn niet groot, denken deskundigen.

Het gat in de ozonlaag kennen we vooral van de Zuidpool. Daar ontstaat het ieder jaar in het voorjaar en verdwijnt na enkele maanden weer. Boven de Noordpool kon het ontstaan door een aanhoudende sterke polaire vortex, een gebied van zeer koude lucht boven de polen die leidde tot extreme kou op twintig kilometer hoogte. Toen het eerste zonlicht na de winter een maand geleden de pool bescheen, werd als gevolg van chemische processen het gat gevormd.

Volgens Jos de Laat van het KNMI is het verschijnsel boven de Noordpool bijzonder. "We hebben het wel eerder gezien, in 1997 en in 2011. Maar dit jaar is het gebied uitzonderlijk stabiel. Het is nu al begin april en nog steeds zien we dat gebied met lage ozon boven de Noordpool rondtollen. En dat hebben we eigenlijk nooit eerder zo langdurig meegemaakt."

Het verschil is op onderstaande illustratie goed te zien:

In Nederland zal het naar verwacht maar weinig gevolgen hebben. "Zolang het boven de Noordpool zit, merken we er hier niets van", zegt De Laat. "Maar wat wel kan gebeuren is dat het gebied met weinig ozon in kleine stukjes opbreekt, die gedurende een paar weken kunnen gaan rondzwerven. En dan kan zo'n gebiedje mogelijk tijdelijk boven Nederland komen te liggen. Dan zouden we tijdelijk een aanzienlijk dunnere ozonlaag hebben."

De kans daarop acht De Laat klein. Maar mocht het gebeuren, dan is het wel belangrijk dat mensen er rekening mee houden, zegt hoogleraar Guus Velders van de Universiteit Utrecht en het RIVM. "We zitten nu allemaal vooral binnen. Maar als je buiten bent, dan moet je je bewust zijn van de gevolgen. Een dunnere ozonlaag leidt tot meer uv-straling, en dus tot potentieel meer huidkanker. Ook kan het leiden tot meer gevallen van staarvorming in de ogen."

Als het gat tijdelijk Nederland bereikt, zal de hoeveelheid uv-straling volgens Jos de Laat vergelijkbaar zijn met die in Zuid-Frankrijk en aan de Middellandse Zee. Het betekent dat mensen meer zonnebrandcrème moeten smeren en op het heetst van de dag uit de zon moeten blijven.

De sterke stijging in het aantal gevallen van huidkanker de laatste jaren heeft overigens niets te maken met het gat in de ozonlaag, legt Velders uir. Dat komt vooral door te lang onbeschermd zonnen, dat Nederlanders decennialang hebben gedaan.

Schadelijke gassen

Velders werkte mee aan een recent internationaal onderzoek naar de stoffen die nog altijd bijdragen aan het gat in de ozonlaag. Het gaat hierbij om gassen die bijvoorbeeld zitten opgesloten in oud isolatiemateriaal in huizen en gebouwen. Uit het onderzoek blijkt dat de hoeveelheid schadelijke gassen twee keer groter is dan eerder werd gedacht.

Die gassen komen vrij als een gebouw wordt afgebroken. De uitstoot ervan zal het herstel van het ozongat deze eeuw met een aantal jaar vertragen. Maar algemeen wordt aangenomen dat het gat zich later deze eeuw zal herstellen tot op het niveau van de jaren 80 van de vorige eeuw.

Jos de Laat: "Het gaat langzaam de goede kant op. De hoeveelheid ozonafbrekende stoffen neemt langzaam af. Maar het is een traag proces. En pas in de tweede helft van de 21e eeuw moeten we weer een beetje terug zijn bij normaal. Tot die tijd moeten we het goed in de gaten houden. "


 • 6 April 2020 om 20:05

Wekenlang vast in Marokko: 'Ik mis mijn kinderen'

Honderden Nederlanders die al wekenlang vastzitten in Marokko doen een oproep aan de Nederlandse regering: ze willen dat de regering ze naar Nederland haalt.

Marokko ging op 20 maart op slot. Al het internationale verkeer werd aan banden gelegd en er geldt een avondklok. Na zes uur 's avonds mag niemand meer naar buiten.

Vier weken vast

Siham Barendse-Karim zou samen met haar vader een paar dagen naar Marokko gaan. Op dat moment was er nog geen sprake van een totale lockdown, maar dat veranderde binnen een paar uur. Halsoverkop haastten ze zich naar het vliegveld van Nador; ze hadden tickets voor de laatste vlucht naar Rotterdam.

Die vlucht heeft ze niet kunnen maken, want Siham zit nu al ruim vier weken vast in Marokko. "Je voelt je een gevangene. Je kan helemaal niks. Hier kan je na 14.00 uur al niet meer naar buiten. In het begin ging ik nog hardlopen, maar dat was doodeng. De straten zijn uitgestorven. Het voelt niet veilig."

Gemis van gezin

Het leger patrouilleert door de straten. Wie na 18.00 uur nog buiten is, wordt opgepakt en riskeert een geldboete en/of een celstraf van maximaal drie maanden. De gestrande Nederlanders hebben niet alleen te maken met de strenge maatregelen, maar ook met het gemis van hun gezin en familie.

"Vooral in het begin was het heel moeilijk", zegt Barendse-Karim. "Mijn dochter was vaak verdrietig en huilde veel. We missen elkaar heel erg. Ik praat met ze over de situatie en maak het niet mooier dan het is. Dit kan nog heel lang duren en dat weten zij."

Siham Barendse-Karim is niet de enige die haar gezin moet missen. Ook Ahmed heeft zijn kinderen al weken niet gezien:

De Nederlanders die vastzitten hebben verschillende pogingen gedaan om in contact te komen met de Nederlandse autoriteiten. Barendse-Karim heeft contact gezocht met de ambassade in Rabat, maar dat draaide op niets uit.

Daarnaast heeft ze naar eigen zeggen meerdere keren geprobeerd om zich te registeren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. "Ik kreeg steeds geen bevestiging van mijn registratie. Toen ik een aantal keer had gebeld met het ministerie, werd mij verteld dat ze niet konden controleren of mijn registratie was doorgekomen. Echt belachelijk."

Uiteindelijk kregen de mensen die zich hadden geregistreerd een standaardmailtje dat het ministerie de situatie betreurt en dat achter de schermen alles wordt gedaan om de Nederlanders terug te halen.

Ramadan

Voor de honderden reizigers is het nu een kwestie van geduld hebben. De maatregelen gelden officieel tot 20 april, maar Barendse-Karim is bang dat Marokko de reisbeperkingen gaat verlengen. "Er gaan geruchten rond dat we hier tot na de ramadan vastzitten. Als dat zo is, dan zie ik mijn kinderen misschien eind mei pas weer."


 • 6 April 2020 om 19:55

Eerste resultaten over opbouw immuniteit tegen corona komende weken verwacht

De komende weken krijgen we een eerste beeld van de opbouw van immuniteit tegen het coronavirus in Nederland. Dat blijkt uit gesprekken die de NOS voerde met deskundigen.

Zicht op de immuniteit heeft consequenties voor iedereen. In zijn briefings aan de Tweede Kamer zegt RIVM-baas Jaap van Dissel dat die informatie helpt om te bepalen hoe lang maatregelen van kracht moeten blijven. En in Nieuwsuur zei hij dat zo'n 50 tot 60 procent van de bevolking het virus moet krijgen voordat we 'groepsimmuniteit' bereiken: het punt waarop mensen die immuun zijn een beschermende muur vormen rond kwetsbare groepen.

Verschillende soorten antistoffen

Vaststellen wie beschermd is blijkt niet eenvoudig. "Iemand die met het virus in contact is geweest maakt antistoffen aan", zegt Marion Koopmans, hoofd van de afdeling virologie van het Erasmus MC. "Maar er bestaan verschillende soorten antistoffen die niet allemaal tegelijkertijd worden aangemaakt. En er zijn grote verschillen tussen personen."

Om te weten of mensen écht beschermd zijn, meten het Erasmus MC en het RIVM niet alleen de hoeveelheid antistoffen. Ze onderzoeken ook de effectiviteit van de antistoffen in celkweekjes. "Daarin zie je of antistoffen daadwerkelijk een infectie van cellen tegen kunnen gaan. Dat is op dit moment de beste manier om te bepalen of iemand immuun is", zegt Koopmans.

Vier onderzoeken

Over de immuniteit zelf bestaan ook nog prangende vragen. "We weten nog niet hoe lang de bescherming tegen het virus blijft bestaan", zegt Fiona van der Klis. Zij leidt bij het RIVM het zogeheten PIENTER-onderzoek naar de opbouw van immuniteit. "Daarnaast willen we weten of bepaalde leeftijdsgroepen sneller weerstand opbouwen."

Om deze en andere vragen te beantwoorden zijn onlangs vier onderzoeken van start gegaan. Bij het RIVM, het Rotterdamse Erasmus MC, het Leids Universitair Medisch Centrum en bij bloedbank Sanquin.

Het RIVM verwacht begin mei een eerste idee te hebben van de opbouw van immuniteit in Nederland. "In het PIENTER-onderzoek nemen we een representatieve steekproef uit de bevolking", zegt hoofdonderzoeker Van der Klis. "We hebben 6000 mensen tussen de 2 en 92 jaar uitgenodigd. Gezond en kwetsbaar, uit dorpen en steden. De komende anderhalf jaar mogen we zes keer bloed bij hen afnemen. We kijken dan of er antistoffen aanwezig zijn én of die antistoffen beschermend werken."

Bij het Erasmus MC vindt nu een doorlopende peiling plaats binnen de Rotterdamse bevolking. "Als mensen voor andere aandoeningen dan corona in het ziekenhuis terecht komen en er wordt bloed afgenomen, dan kunnen ze meedoen aan ons onderzoek", zegt Marion Koopmans. "Wij bepalen dan of deze mensen antistoffen hebben aangemaakt en of die effectief zijn." Koopmans verwacht de eerste resultaten binnen een week of twee à drie.

Het Leids Universitair Medisch Centrum voert ook een peiling uit onder patiënten die om andere redenen dan corona in het ziekenhuis komen. "Wij verzamelen nu zo'n anderhalve week monsters van mensen bij wie bloed wordt geprikt", zegt Frits Rosendaal, hoogleraar klinische epidemiologie bij het LUMC . "We moeten nog een goede test kiezen en ik verwacht dat we binnen twee weken de eerste metingen uitvoeren en een week later resultaten hebben."

Bloedbank Sanquin onderzoekt antistoffen bij bloed-donoren. "Wekelijks doneren zo'n 7000 vrijwilligers tussen de 18 en 79 jaar bloed", zegt woordvoerder Merlijn van Hasselt. "Deze week meten we antistoffen in het plasma en dat zullen we zo lang het nodig is iedere maand een week lang doen."

Ook onderzoek naar commerciële tests

Om uiteindelijk grootschalig en goedkoop immuniteit te meten, doet Koopmans ook onderzoek naar commerciële tests. Het onderzoek in cellen is namelijk duur een tijdrovend. "We zoeken tests die een goede voorspeller zijn voor de uitkomst van onze celkweken", zegt viroloog Koopmans. Haar team onderzoekt een aantal commerciële tests die op een lijst van de WHO staan. Ook het RIVM onderzoekt de geschiktheid van commerciële tests.

De onderzoeken vinden hun weg naar het beleid via een paar tussenstappen. "De resultaten worden besproken in de bijeenkomsten van het Outbreak Management Team (OMT)", zegt woordvoerder Harald Wychgel van het RIVM. "De experts leggen alle onderzoeken naast elkaar en brengen advies uit aan de bestuurders in Den Haag." Uiteindelijk besluiten de ministers hoe het beleid eruit komt te zien en welke tests we in Nederland zullen gebruiken.


 • 6 April 2020 om 19:04

17e-eeuws anker gevonden in Markermeer

Onderzoekers hebben een groot, oud anker gevonden in het Markermeer. Waarschijnlijk stamt het gevaarte uit de 17e eeuw. Het anker is drie meter hoog, twee meter breed en weegt zo'n 500 kilo.

In Almere en de Flevopolder zijn al veel scheepswrakken gevonden, maar daarbij is volgens archeoloog van Almere Dick de Jager nog nooit een anker aangetroffen.

Van wanneer het anker dateert is niet duidelijk. "De modellen ankers verschillen niet zoveel, dus dat is moeilijk te onderzoeken", zegt De Jager tegen Omroep Flevoland. "Het gaat om een stokanker en die werden in de 17e eeuw veel gebruikt."

Weerbestendig

Jager wil dat het anker geconserveerd wordt. Nu zit het nog onder het roest. Als dat is weggehaald en het anker is weerbestendig gemaakt, hoopt hij dat het ergens in Almere in de openbare ruimte komt te staan. Het anker werd ontdekt bij voorbereidend onderzoek voor de berging van een bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog die in het Markermeer ligt.


 • 6 April 2020 om 18:58

Duitse grenscontroles met Nederland worden niet strenger

Er komen geen strengere grenscontroles tussen Nederland en Duitsland. Dat heeft de Duitse bondskanselier Merkel gezegd na aandringen van de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen, die aan Nederland grenzen. Wel worden de quarantainemaatregelen in Duitsland verscherpt om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

De economische band met Nederland is te belangrijk, liet Merkel in een persconferentie weten. De Duitse regering vertrouwt erop dat alleen forenzen en mensen met een dringende reden de grens oversteken. Daarbij zouden de huidige steekproefsgewijze controles voldoende moeten zijn.

Wel gelden er binnenkort extra maatregelen tegen het coronavirus in Duitsland. Zo moet vanaf 10 april iedereen die meerdere dagen in het buitenland is geweest (dus ook in Nederland) veertien dagen in Duitsland in quarantaine. Dat geldt niet voor goederenvervoer, noodzakelijk grensverkeer en forenzen.

Tanken

"Even tanken of boodschappen doen bij de Oosterburen kan dus straks niet meer. Je moet echt een dringende reden hebben om de grens over te steken", schrijft correspondent Wouter Zwart op Twitter. Nederlanders die dagelijks voor hun werk de grens oversteken hebben zo'n zwaarwegende reden. Hetzelfde geldt voor containervervoer uit Nederland.

Armin Laschet, premier van de deelstaat Noordrijn-Westfalen, zegt blij te zijn met het besluit:

Ook niet-noodzakelijk reizen van Duitsland naar Nederland is niet meer toegestaan. "Duitsers die van plan waren om met Pasen een paar dagen naar Nederland te komen, dat kan dus niet meer", zei Zwart in het NOS Radio 1 Journaal.

Grens sluiten

Minister Seehofer van Binnenlandse Zaken Seehofer riep gisteren juist wel op om de grens met Nederland grotendeels te sluiten.

Eerder besloot het Duitse Robert Koch Instituut (RKI), de evenknie van het RIVM, om Nederland aan te merken als "internationaal risicogebied" voor de verdere verspreiding van het coronavirus. In reactie daarop sloot de Duitse regering sommige grenzen met buurlanden.

Sinds 16 maart wordt al strenger gecontroleerd aan de grenzen met Oostenrijk, Frankrijk, Zwitserland, Luxemburg en Denemarken.


 • 6 April 2020 om 18:32

Sectoren maken plannen voor 'anderhalve-meter-economie'

Wanneer het gaat gebeuren is nog niet zeker, maar werkgevers, vakbonden en de overheid werken aan regels waardoor bijvoorbeeld restaurants weer geopend zouden kunnen worden. Het gaat om regels zoals die nu ook voor supermarkten en andere winkels gelden. Ook voor de bouw is zo'n protocol gemaakt waarin onder meer geadviseerd wordt zoveel mogelijk alleen te reizen en niet met zijn allen in een busje te gaan zitten.

Iedere week komen vakbonden en werkgevers samen met de verantwoordelijke ministers in een coronacrisisberaad. Daar wordt nu ook gekeken op welke manier sectoren die helemaal stilliggen voorzichtig weer geopend zouden kunnen worden.

Naast cafés en restaurants gaat het bijvoorbeeld ook om musea, theaters en campings. In overleg met brancheorganisaties en het RIVM wordt gekeken wat een langdurig werkbare en effectieve manier is om de zogenoemde anderhalve-meter-economie in de praktijk te brengen.

Anders inrichten

Door strenge regels in te voeren zoals men die nu gewend is bij het boodschappen doen, is de hoop dat de volledige sluiting niet nog vele maanden hoeft te duren. Of de sluiting eind april of begin mei gedeeltelijk opgeheven kan worden is verre van zeker. Alles hangt af van de risico-analyse die het Outbreak Management Team maakt. Door nu al protocollen te maken, kunnen bedrijven en instellingen zich wel alvast voorbereiden op opening onder voorwaarden.

Werkgevers kunnen hun zaak anders gaan inrichten en het personeel instructies geven voor een andere manier van werken. Er wordt ook nagedacht over de manier waarop er in de zakelijke dienstverlening gewerkt wordt. De vraag is hoe kantoren ingericht kunnen worden op de anderhalve-meter-economie, zodat mensen die nu massaal thuiswerken ook weer een keer naar de zaak kunnen komen.

Nu het besef groeit dat de coronacrisis langer zou kunnen duren dan aanvankelijk werd gedacht, is een andere manier van werken noodzakelijk om te voorkomen dat bedrijven in sommige sectoren de coronacrisis niet overleven.


 • 6 April 2020 om 18:27

Vermoeden brandstichting 5G-telefoonzendmast, eigenaar gaat aangifte doen

Netwerkbedrijf Cellnex Telecom gaat aangifte doen van een brand in een zendmast die het heeft in het Brabantse Deurne. Het bedrijf vermoedt dat er sprake is van brandstichting. De brand brak uit in de nacht van zaterdag op zondag.

Het incident volgt op branden in zendmasten in het Verenigd Koninkrijk. Ook daar zijn vermoedens van brandstichting, waarbij een verband wordt gelegd met complottheorieën die rondgaan op sociale media.

In dergelijke theorieën wordt beweerd dat de nieuwe telecom-norm 5G een rol speelt bij de verspreiding van het coronavirus. Zo zou 5G bijdragen aan het onderdrukken van het menselijk immuunsysteem. Een andere opvatting is dat via het netwerk potentiële slachtoffers worden opgespoord en 'gekozen'. Deskundigen spreken dat nadrukkelijk tegen evenals een Britse factcheck-organisatie. De straling heeft niet voldoende energie om impact op het menselijk lichaam te kunnen hebben.

In een persconferentie sprak de directeur van de Britse gezondheidszorgdienst van "gevaarlijke onzin" en "de ergste vorm van nepnieuws". "Ik ben zeer verontwaardigd en vind het weerzinwekkend dat mensen zich richten tegen de infrastructuur die we nodig hebben in deze crisis."

In hoeverre er in Brabant ook een verband is te leggen met de complottheorieën is onduidelijk. Wel is op een elektriciteitskast de tekst "Fuck 5G" aangetroffen, maar het is niet vastgesteld dat die tekst er tegelijkertijd met de brand op is gezet.

Brand begon aan buitenkant

"We hebben ter plaatse samen met de leverancier onderzoek gedaan", zegt Ed Boerema, manager bij Cellnex Telecom. "De brand is begonnen aan de buitenkant van de apparatuurkast. Op basis daarvan trekken wij de conclusie dat de brand niet in de kast is begonnen of is ontstaan door kortsluiting."

Een woordvoerder van de politie laat weten niet veel over de zaak te kunnen zeggen, maar gaat ervan uit dat er een onderzoek gestart zal worden als er aangifte is gedaan.

In Nederland bestaat 5G alleen nog in de vorm van proefopstellingen; er is nog geen netwerk. De frequenties moeten nog worden geveild en dat moet eind juni zijn afgerond. In het Verenigd Koninkrijk is al wel begonnen met de introductie van 5G.

De mast in Deurne wordt gebruikt door meerdere providers voor 2G-, 3G- en 4G-verbindingen. Woordvoerders van KPN en T-Mobile noemen het "te gek voor woorden" als er inderdaad sprake is van brandstichting.

De telecomproviders benadrukken dat mobiele communicatie juist nu essentieel is. Het wegvallen van een zendmast door brand kan leiden tot verminderde bereikbaarheid en het kan zelfs zo zijn dat iemand hierdoor bijvoorbeeld niet meer kan bellen naar het noodnummer 112.

Verhalen gaan al langer rond

De complottheorieën over 5G en het coronavirus gaan al langer rond. Uit onderzoek van Brandpunt+ blijkt dat in januari hierover al berichten zijn verschenen. Er wordt over gesproken in Facebookgroepen en in video's op YouTube.

Secretaris Monique Beerlage van het Kennisplatform Elektromagnetische Velden, dat veel voorlichting geeft over 5G, hoorde twee weken geleden voor het eerst de theorie. "Ik kreeg een vraag waarbij 5G in China werd gekoppeld aan het coronavirus. Ik stond toen even met mijn mond vol tanden. Ik ben geschrokken van welke complottheorieën er allemaal rondgaan, met de meest waanzinnige veronderstellingen. Het slaat werkelijk helemaal nergens op."

Nu de verhalen op sociale media fysieke gevolgen krijgen, wil de Britse overheid met techplatforms hierover in gesprek, meldde The Guardian gisteren.

Facebook zegt in een reactie dat het "onjuiste beweringen die covid-19 koppelen aan 5G-technologie en die kunnen leiden tot lichamelijk letsel" zal verwijderen. YouTube kondigde dit weekend aan video's waarin de theorie wordt besproken minder zichtbaar te maken op het platform. Als er actief wordt opgeroepen om een zendmast in brand te steken wordt zo'n oproep verwijderd, zeggen beide platforms.


 • 6 April 2020 om 17:34

Jarenlange celstraffen voor Nederlandse verdachten van internationale btw-fraude

Bij de rechtbank in Almelo zijn zes verdachten veroordeeld tot celstraffen oplopend tot vijfeneenhalf jaar voor hun rol in een grootschalige, internationale btw-carrouselfraude. De rechter achtte vijf van hen schuldig aan valsheid in geschrifte, belastingfraude, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Een zesde verdachte werd vrijgesproken van deelname aan de criminele organisatie.

De verdachten maakten misbruik van belastingteruggave van btw bij de handel tussen EU-lidstaten. Op papier verhandelden ze ongeveer een half miljard euro aan elektronica, zoals computerchips, mobiele telefoons en tablets in Europa.

In werkelijkheid werden nauwelijks goederen geleverd. Bij deze zogeheten btw-carrouselfraude wordt ten onrechte btw teruggevraagd onder regels die de handel tussen EU-landen met elk een eigen btw-systeem moeten versoepelen, Jaarlijks leidt dit soort fraude tot een schadepost van naar schatting 50 miljard euro in de EU.

Voor het onderzoek heeft Nederland nauw samengewerkt met instanties in Tsjechië, Polen en Duitsland. De handel was zo wijdverbreid dat er rechtshulpverzoeken waren aan landen als België, Cyprus, Denemarken, Gibraltar, Ierland, Luxemburg, Liechtenstein, Malta, Spanje, Verenigd Koninkrijk, Oekraïne, Hongkong, de VS en de Seychellen.

De Nederlandse schatkist is vermoedelijk voor meer dan 20 miljoen euro benadeeld, maar de schadepost is vermoedelijk nog hoger voor andere betrokken landen. Eerder zijn in Duitsland verdachten die betrokken waren bij deze zwendel tot jarenlange celstraffen veroordeeld.


 • 6 April 2020 om 17:09

Denk-Kamerlid Kuzu beschuldigt collega Γ–ztΓΌrk van politieke broedermoord

Kamerlid Tunahan Kuzu van Denk haalt in een schriftelijke verklaring hard uit naar zijn collega Selçuk Öztürk, met wie hij samen de partij oprichtte. Volgens Kuzu heeft Öztürk "politieke broedermoord" op hem gepleegd. Daarmee lijkt het conflict in de partij nog verder op te laaien.

Kuzu schrijft dat zijn strijdmakker, die ook partijvoorzitter is, hem vorige week "voor de bus heeft gegooid" in een persverklaring van het bestuur. Daarin stond dat de partij Kuzu in 2018 tijdelijk het fractievoorzitterschap heeft afgenomen, als straf voor een buitenechtelijke affaire.

Hij vindt dat de leden op een Algemene Ledenvergadering in juni een oordeel moeten vellen over de kwestie. "Daarbij zal ik aanwezig zijn om mijn kant van het verhaal te vertellen en om de leden ervan te overtuigen dat matennaaierij geen kernwaarde van Denk is."

Kuzu geeft in de verklaring zijn visie op de gebeurtenissen van de afgelopen maanden, waarin de verhoudingen tussen hem en Öztürk steeds verder verslechterden. Volgens Kuzu knapte er in december iets bij Öztürk. Kuzu was toen samen met fractiegenoot Farid Azarkan naar Istanbul gereisd, en sprak daar onder meer over de toekomst van de partij:

Die reis, en het feit dat er over het lijsttrekkerschap was gesproken, schoten Öztürk in het verkeerde keelgat. Dat blijkt ook uit een briefwisseling die in handen is van de NOS. Öztürk was vantevoren niet op de hoogte van de reis en wilde een onderzoekscommissie instellen, omdat de partij er mogelijk door geschaad was. Zover kwam het uiteindelijk niet.

Kort daarna kwam het tot een gesprek tussen de twee partijoprichters. Volgens Kuzu rakelde Öztürk in dat gesprek opnieuw de kwestie van de buitenechtelijke affaire uit 2018 op. Kamervoorzitter Arib zou op de hoogte zijn en de zaak mogelijk voor de verkiezingen gaan lekken om Denk te saboteren. Mede daarom wilde het bestuur Kuzu niet als lijsttrekker, was de boodschap. "Mijn vertrouwen verdween als sneeuw voor de zon en ik besloot aan te kondigen dat ik ermee zou stoppen", schrijft Kuzu.

Nog veel steun in de partij

Uiteindelijk kwam de affaire vorige week via HP/De Tijd toch in de publiciteit. Volgens Kuzu heeft Öztürk bewust de zaak opgerakeld om hem ten val te brengen. "Broedermoord op zijn pijnlijkst."

Öztürk zou heel erg zijn best hebben gedaan om via het kader van Denk en de lokale volksvertegenwoordigers de opinie binnen de partij te beïnvloeden. "Het zal hem niet lukken." Kuzu denkt nog veel steun te hebben binnen Denk. Hij wijst erop dat Öztürk niet meer dan 10.000 stemmen haalde in 2017, terwijl hijzelf 126.000 kiezers achter zich kreeg.

Kuzu zegt in een toelichting dat hij niet opstapt uit de fractie en zijn Kamerzetel houdt. "Ik laat me niet wegjagen uit de partij die ik zelf opgericht heb." Farid Azarkan, die door het bestuur voorlopig is aangewezen als fractievoorzitter, zegt dat hij goed samenwerkt met partijvoorzitter en fractiegenoot Öztürk, "om Denk door deze lastige tijd heen te loodsen."


 • 6 April 2020 om 16:45
❌