[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Vandaag β€” 11 December 2018NOS Journaal

Theresa May als Gollum gaat viral: 'Oh precious deal!'

De Britse premier Theresa May is op de hak genomen als filmpersonage Gollum uit Lord of The Rings. Acteur Andy Serkis maakte een persiflagefilmpje van May die haar brexit-deal verdedigt. De video is viral gegaan en door media wereldwijd opgepikt.

"Oh precious deal!", zegt de Gollum-versie van de premier, gespeeld door Serkis. Het is een van de vele knipogen naar het tragische personage uit de bekende filmreeks. Zo heeft May in de sketch ook een gespleten persoonlijkheid. In het ene shot verdedigt ze haar brexit-plan, in het andere vraagt ze zich af of het niet beter is als het volk er nog een keer over stemt.

De video is sinds zondag ruim 2,5 miljoen keer bekeken op sociale media:

Onder meer in Britse, Amerikaanse, Australische, Franse, Duitse en Spaanse media is er aandacht voor de internetvideo.

Ook offline is May de laatste weken het mikpunt van spot geweest. Haar brexitakkoord wordt zwaar bekritiseerd, ook door een deel van haar eigen Conservatieve Partij. Gisteravond stelde May de stemming in het Lagerhuis over het akkoord uit - en dat werd met hoongelach ontvangen door parlementariërs.

Vanmorgen was May op bezoek bij Mark Rutte in Den Haag. Het is onderdeel van haar tour langs haar EU-collega's in de hoop om extra toezeggingen en steun te krijgen.


 • 11 December 2018 om 16:49

Politie pakt 70-jarige webshop-oplichter op in Asten

In Asten in Noord-Brabant heeft de politie een man van 70 opgepakt voor grootschalige internetoplichting. De man verkocht via verschillende webshops producten als fietsen en drones, maar leverde die niet.

De webshops hadden internationale klandizie: gedupeerden zijn afkomstig uit onder meer België, Duitsland, Oostenrijk en Nederland. In totaal verdiende de man uit Venlo 160.000 euro aan zijn praktijken.

De man van 70 werd opgespoord na meldingen bij het Landelijk Meldpunt Internetoplichtingen.


 • 11 December 2018 om 16:33

'Egypte verbiedt verkoop gele hesjes'

Het lijkt erop dat de Egyptische autoriteiten gelehesjesprotesten proberen te voorkomen door de verkoop van gele hesjes aan particulieren te verbieden. Volgens persbureau AP zijn ze bang dat politieke tegenstanders ze naar Frans voorbeeld gaan dragen bij de herdenking van de opstand tegen president Mubarak. Die begon op 25 januari 2011 en leidde een maand later tot zijn val.

Het verbod op de verkoop aan particulieren zou stilzwijgend zijn ingevoerd. Verkopers kregen de politie op bezoek, schrijft het persbureau. Die zou hebben gezegd dat ze de hesjes alleen nog mogen verkopen aan bedrijven die zijn goedgekeurd door de politie. Daarbij werden de winkeliers gewaarschuwd dat ze gestraft worden als ze de regels schenden.

In ieder geval in de Egyptische hoofdstad Caïro lijkt het erop dat verkopers gehoor geven aan het verbod. Zeker zes verkopers zijn volgens AP in Caïro gestopt met de verkoop van de hesjes. Vier daarvan zeggen dat ze inderdaad de opdracht hebben gehad van de politie. De overige winkeliers willen niet zeggen waarom de jasjes uit de schappen zijn gehaald. Of het verbod ook buiten Caïro geldt, is niet bekend.

Protest zeldzaam

In Egypte zijn grote demonstraties zeldzaam sinds president Sisi in 2014 aan de macht kwam. Hij wijst er sinds zijn aantreden geregeld op dat protest leidt tot instabiliteit. Daarbij haalt hij als voorbeeld vaak de grootschalige protesten aan in Syrië en Libië, die uiteindelijk zijn uitgemond in jaren van oorlog.

De economie in Egypte is sterk verzwakt en de regering van Sisi probeert het land met economische hervormingen uit het slop te trekken. Die hervormingen hebben geleid tot forse prijsstijgingen die met name de Egyptische middenklasse raken.


 • 11 December 2018 om 16:23

Grapperhaus wil met Joodse organisaties praten over het doen van aangifte

Minister Grapperhaus gaat met joodse organisaties praten over het vergroten van hun bereidheid om aangifte te doen van antisemitisme. De Nederlandse minister van Justitie en Veiligheid is geschrokken van het gisteren gepresenteerde rapport waaruit blijkt dat joden in Europa het gevoel hebben dat haat en intolerantie is toegenomen. Het onderzoek is in twaalf Europese landen gedaan, waaronder Nederland.

In dit rapport van het Europees Bureau voor de grondrechten (FRA) staat ook dat vier van de vijf ondervraagden geen aangifte doen van ernstige incidenten. Ze denken dat het niet zal veranderen.

Veilig voelen

Het gesprek met de joodse gemeenschap is gepland op 4 februari. Grapperhaus wil kijken op welke manier mensen van Joodse afkomst toch naar de politie gaan als ze zich bedreigd worden. "Het is vreselijk dat ze zich niet durven te uiten", zei de minister in de Tweede Kamer. "Ze moeten zich veilig voelen."

De minister vindt verder dat Europese politici zich moeten laten horen over antisemitisme. "We moeten ons er ook voortdurend in het openbaar over uitspreken."

Vorige week kwam uit een onderzoek naar voren dat in Nederland het aantal incidenten met een antisemitisch karakter is afgenomen. Wel wordt de aard van de incidenten ernstiger.


 • 11 December 2018 om 16:18

Belgische studentenvereniging heft zichzelf op na dood student

De Belgische studentenvereniging Reuzegom uit Leuven heeft zichzelf opgeheven. Vorige week kwam de club in opspraak na een uit de hand gelopen ontgroening. Daarbij kwam een 20-jarig aspirant-lid om het leven, vermoedelijk onder meer doordat hij te veel vissaus moest drinken. Ook moesten twee studenten naar het ziekenhuis, omdat ze onwel waren geraakt.

Volgens de Belgische zender VTM heeft de club zichzelf al kort na het incident opgeheven. Een journalist van de zender zegt dat de leden van de opgeheven vereniging "bijzonder aangeslagen" zijn en dat een aantal studenten psychologische hulp moet krijgen vanwege het incident.

De omgekomen student studeerde aan de KU Leuven. Hij kreeg vorige week een hartstilstand op de eerste hulp. Artsen constateerden dat hij onderkoeld was en een zeer hoge concentratie zout in zijn bloed had, waarschijnlijk vanwege de vissaus.

Biggetje doodschieten

De Leuvense studentenvereniging kwam eerder al in opspraak vanwege incidenten bij de ontgroening. Leden moesten bijvoorbeeld een biggetje doodschieten. Ook moesten eerstejaars een konijn verzorgen en dat later slachten.

Belgische media beschrijven de vereniging als elitair. Veel oud-leden zijn actief in de politiek en de top van het bedrijfsleven. Reuzegom richtte zich op studenten uit Antwerpen die gaan studeren in Leuven.


 • 11 December 2018 om 15:22

Terror-apen in New Delhi: 'Ze grissen zelfs je mobiel uit je handen'

Brutale apen zijn van oudsher een bekend fenomeen in de straten van New Delhi. Maar nu heeft ook het regeringscentrum in de Indiase hoofdstad er steeds meer last van. Hele apenkolonies zitten op en rond ministeries en het parlement.

De resusapen zorgen voor overlast en chaos. Ze stelen voedsel, verscheuren overheidspapieren, knagen aan glasvezelkabels en breken in bij huizen.

Ze grissen zelfs je mobiele telefoon uit je handen, vertellen bewoners:

De overlast van resusapen in Indiase steden heeft een lange geschiedenis. De dieren zijn vaak verdreven uit hun natuurlijke habitat vanwege de explosieve stedengroei en gingen daarom in de bebouwde kom op zoek naar voedsel.

In New Delhi, waar naar schatting ruim 400.000 resusapen leven, hebben de dieren een beschermde status. Wel is op verschillende manieren geprobeerd om de dieren uit de stad te verdrijven. Tijdens een bezoek van de Amerikaanse president Obama werden mannen met bezemstelen en katapulten ingezet.

Apenverjagers vermomd als... apen

Een paar jaar geleden werden langoeren naar de buurten met de meeste overlast gebracht. Dat zijn grotere apen waar de resusapen bang voor zijn. Dat hielp even, maar de langoeren moesten weg toen het illegaal werd om die apen in gevangenschap te houden. Daarna huurden de autoriteiten veertig apenverjagers in die zich vermomden als langoeren. Dat had ook effect, maar niet genoeg.

Dierenrechtenactivisten denken dat er sowieso een simpeler oplossing is: de apen niet meer voeren. "Als je ze voert, raken ze in de war en verwachten ze dat ze altijd gevoerd worden", zegt Kartik Satyanarayan van Wildlife SOS. "Je moet ook geen afval op de grond gooien. Als je ze afval en voedsel geeft, krijgen de apen het verkeerde signaal."


 • 11 December 2018 om 15:16

Nog 5000 Groningers willen vergoeding voor immateriΓ«le schade

Ruim 5000 Groningers willen een schadevergoeding van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) voor de immateriële schade die ze hebben geleden door de gaswinning. Er is een gezamenlijke claim ingediend bij de rechtbank in Assen.

Dezelfde rechtbank wees in maart al een schadevergoeding toe aan 120 Groningers. De NAM is tegen die uitspraak in beroep gegaan, maar de advocaten van de nieuwe groep eisers willen niet op die uitspraak wachten.

Duizenden nieuwe gedupeerden

Volgens het advocatenkantoor hebben zich sinds maart duizenden nieuwe gedupeerden gemeld. Het gaat om woningeigenaren en een grote groep huurders die door huurorganisaties zijn gewezen op de mogelijkheid dat ze een schadevergoeding kunnen eisen.

Onder immateriële schade valt het aantasten van het woongenot. "Het gaat om angsten, zorgen en gevoelens van onveiligheid. Bovendien krijgen de gedupeerden te maken met toestanden bij het versterken van hun woning. Ze moeten tijdelijk ergens anders wonen en krijgen aannemers en schade-experts over de vloer", zegt een van de advocaten.

Vergoedingssysteem

De gedupeerden willen dat de NAM aansprakelijkheid erkent. Ook willen ze dat de rechtbank zich uitspreekt over een vergoedingssysteem waarbij alle gevallen in verschillende categorieën worden verdeeld.

Volgens het advocatenkantoor moet uiteindelijk iedereen die immateriële schade heeft geleden door gaswinning in aanmerking komen voor een schadevergoeding.


 • 11 December 2018 om 14:45

Reisgenoot Pakistaanse bedreiger Wilders toch verdacht

De man die op 27 augustus samen met Junaid I. met de trein van Den Haag naar Amsterdam-Sloterdijk reisde, is toch wel een verdachte. De Pakistaan Junaid I. wordt ervan verdacht dat hij PVV-leider Wilders heeft bedreigd. Het Openbaar Ministerie zei aanvankelijk dat zijn reisgenoot nergens van wordt verdacht, maar komt daar nu van terug. Mogelijk is hij medeplichtig.

Junaid I. werd eind augustus opgepakt nadat hij op Facebook een video had geplaatst waarin hij Wilders met de dood bedreigt vanwege de cartoonwedstrijd die de PVV-voorman over de profeet Mohammed wilde houden.

I. was op het moment van zijn aanhouding al een tijd in Europa. Het OM wil met de gezochte reisgenoot het netwerk van I. in Europa in kaart brengen. Wie de reisgenoot is en waar hij na de treinreis heen is gegaan, is onbekend.

Het OM beschuldigt I. van bedreiging met een terroristisch oogmerk, het voorbereiden van een moord met een terroristisch oogmerk en opruiing.


 • 11 December 2018 om 14:37

Time: vermoorde, gevangengezette journalisten Persoon van het Jaar

Het Amerikaanse weekblad Time heeft vier journalisten die vanwege hun werk werden vermoord of in de gevangenis belandden, uitgeroepen tot Persoon van het Jaar.

Het zijn de vermoorde Saudische journalist Jamal Khashoggi en zijn minder bekende collega's Maria Ressa uit de Filipijnen, en Wa Lone en Kyaw Soe Oo uit Myanmar.

Ressa hangt een straf van tien jaar boven het hoofd, omdat zij zich kritisch uitliet over de Filipijnse president Duterte. De twee journalisten uit Myanmar zijn tot een gevangenisstraf van zeven jaar veroordeeld, omdat zij staatsgeheimen over de onderdrukking van de Rohingya-minderheid zouden hebben gestolen.

Ook de Amerikaanse krant Capital Gazette of Annapolis uit de Amerikaanse staat Maryland wordt geëerd. Deze krant verloor in juni vijf medewerkers toen een man die een conflict met de krant had het vuur op hen opende.

Prijs betaald

"Deze journalisten en deze krant hebben een verschrikkelijke prijs betaald om de uitdaging van deze tijd te lijf te gaan", schrijft hoofdredacteur Edward Felsenthal. Die uitdaging is de 'oorlog tegen de waarheid', staat in de kop van het hoofdartikel The Guardians and the War on Truth.

Op de shortlist, die gisteravond bekend werd gemaakt, stonden zoals altijd mensen en groeperingen die het afgelopen jaar een bepalende rol hebben gespeeld in het nieuws.

Onder hen de presidenten Trump en Poetin, maar ook de Midden-Amerikaanse migranten die naar de VS willen.


 • 11 December 2018 om 14:33

Lek bij Bio Energie Centrale in Harderwijk

Op het terrein van Bio Energie Centrale in Harderwijk is vanmiddag een grote hoeveelheid mest uit een vergistingstank gestroomd. Volgens de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland gebeurde dat door een technische storing.

In de tank zit zo'n drieduizend kuub mest, schrijft Omroep Gelderland. Hulpdiensten hebben de omgeving afgezet. Met zand wordt geprobeerd de vrijgekomen mest in te dammen.

Stank

De mest veroorzaakt in de omgeving een sterke gaslucht, die door de wind in de richting van Harderwijk wordt geblazen. Inwoners kunnen daardoor last hebben van stank. Ze krijgen het advies ramen en deuren te sluiten.

Uit metingen van de brandweer blijkt dat er geen gevaar is voor de omgeving. Wel kan het zijn dat mensen bijvoorbeeld hoofdpijn krijgen door de vieze lucht.

Aardgas

In de centrale wordt biologisch afval omzet in biogas. Het gas dat bij de vergisting vrijkomt wordt geleverd aan het aardgasnet. De bio-energiecentrale staat op het terrein van de waterzuivering en is eigendom van het Waterschap Vallei en Veluwe.


 • 11 December 2018 om 13:52

Tim Hofman biedt Kamer handtekeningen voor kinderpardon aan

Programmamaker Tim Hofman heeft bij de Tweede Kamer zo'n 250.000 handtekeningen aangeboden voor een verruiming van het kinderpardon. De mensen die de petitie hebben getekend willen dat migratiekinderen die hier zijn geboren of al langer dan vijf jaar wonen, een verblijfsvergunning krijgen.

Hofman nam het initiatief tot de petitie naar aanleiding van zijn documentaire Terug naar je eige land. Daarin volgde hij vijf kinderen die Nederland moeten verlaten. Hij ging onder meer met hen naar de Tweede Kamer om politici te interviewen.

Sympathisanten

Op het Plein in Den Haag hadden zich zo'n honderd sympathisanten verzameld. De petitie werd in ontvangst genomen door onder anderen de fractievoorzitters Asscher van de PvdA, Marijnissen van de SP en Klaver van GroenLinks. Er werd ook gesproken door vertegenwoordigers van onder meer de kerk en de advocatuur.

Hofman kondigde aan dat hij verder gaat met zijn actie. "Dit is een mijlpaal, maar we zijn bezig met een marathon. Ik ga bijvoorbeeld nog spreken voor de Tweede Kamer."

Heilloze weg

Het kabinet heeft al eerder gezegd dat het niet van plan is het kinderpardon te verruimen. En de fractievoorzitters van VVD en CDA herhaalden vandaag dat ze er niks in zien. VVD-fractievoorzitter Dijkhoff zei dat ouders die te horen hebben gekregen dat ze niet in Nederland mogen blijven eerder hun verantwoordelijkheid moeten nemen.

"Er zijn mensen die procedure op procedure blijven stapelen en uiteindelijk verblijf willen forceren met het argument dat hun kind in Nederland is opgegroeid." Volgens Dijkhoff is een nieuw kinderpardon een heilloze weg.

CDA-fractievoorzitter Buma zei dat algemene nieuwe regels altijd weer tot nieuwe uitzonderingen leiden. Hij benadrukte dat de staatssecretaris in individuele gevallen een uitzondering op de regels kan maken.


 • 11 December 2018 om 13:34

Twintig jaar cel voor doden Milica van Doorn

De rechtbank in Alkmaar heeft de 47-jarige Hüseyin A. uit Zaandam veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig jaar voor het doden van zijn plaatsgenoot Milica van Doorn. Dat is net zoveel als de eis van het OM.

Het 19-jarige slachtoffer werd in juni 1992 dood gevonden in een vijver in haar woonplaats. Ze was verkracht en gedood. Op haar lichaam werden dna-sporen aangetroffen, maar die leidden toen nog niet naar de dader.

Pas vorig jaar kon worden vastgesteld dat de dader van Turkse afkomst was. Daarom benaderde de politie 133 mannen voor het afstaan van dna. Zij woonden in 1992 allemaal in de wijk in Zaandam waar Milica werd gevonden.

Broer A. stond dna af

Bijna alle mannen wilden meewerken. Onder de paar die dat niet wilden, was de nu veroordeelde man. Hij kon worden gepakt omdat zijn broer wel vrijwillig dna had afgestaan.

"Milica moet in de laatste momenten van haar leven ongelooflijk bang zijn geweest en pijn hebben gehad", zei de rechter.

Hüseyin A. is veroordeeld voor gekwalificeerde doodslag; doodslag om verkrachting te verhullen. Voor de verkrachting zelf is hij niet veroordeeld, omdat dat delict is verjaard.

De 47-jarige dader was zelf niet bij de uitspraak aanwezig. Hij was wel naar de rechtbank gebracht, maar besloot uiteindelijk daar in de cel te blijven.


 • 11 December 2018 om 13:20

Premier Rutte kan na fietsongelukje even geen handen schudden

Premier Rutte heeft last van zijn rechterarm. Hij heeft vorige week "een onhandige move met de fiets gemaakt". Daardoor kan hij minder goed handen schudden, vertelde hij na het bezoek van zijn Britse ambtgenoot May vanmorgen.

Rutte schudde May op het oog hartelijk de hand toen ze aankwam bij het Catshuis, maar dat doet pijn. May vroeg hoe het er nu mee ging. "Iets beter", kon hij haar toen geruststellen. Bij navraag voegde hij daaraan toe dat hij juist bij ontmoetingen met collega's als May nog niet de oude is. "Handen schudden is in mijn functie tamelijk belangrijk. Ik geef iedereen boksen nu."

Rutte staat erom bekend dat hij vaak op de fiets naar zijn werk gaat. Als formateur van dit kabinet bijvoorbeeld parkeerde hij, voorafgaand aan een gesprek met de koning, zijn rijwiel nog naast de ingang van Paleis Noordeinde. Hij zette hem toen ook op slot.

Over het gesprek met May wilde Rutte niks kwijt. "Daar kan ik niks over zeggen. Dat ligt allemaal zo gevoelig."

Hieronder zie je hoe de Britse premier bij het Catshuis aankomt. Zij krijgt wel een hand.


 • 11 December 2018 om 12:47

Poederbrief bezorgd bij Telegraaf-redactie Tweede Kamer

Een deel van de perstoren in de Tweede Kamer is enige tijd afgesloten geweest. Dat gebeurde nadat bij de redactie van De Telegraaf een brief met wit poeder was bezorgd. De perstoren is het gedeelte in de Kamer waar journalisten zitten.

De politie heeft de brief onderzocht en gebleken is dat de inhoud niet schadelijk was.

Volgens De Telegraaf staat er geen afzender op de brief. De chef van de parlementaire redactie van de krant, Wouter de Winther, meldt dat hij en zijn collega's het goed maken.


 • 11 December 2018 om 12:40

Opkoopprogramma van Europese Centrale Bank voldoet aan de regels

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft met het grote schuldenopkoopprogramma geen regels overtreden en is binnen de wet gebleven. Het 'Asset Purchases Programme', zoals de massale opkoop van staatsschulden van eurolanden officieel heet, is geëigend monetair beleid en toegestaan voor de eurolanden, het valt dus binnen het mandaat van de centrale bank. Dat oordeelt het Europees Hof van Justitie in Luxemburg.

Doel van het opkoopprogramma was het stimuleren van de economie, het bezweren van de financiële crisis en het aanjagen van de inflatie naar de gewenste twee procent. De miljarden zouden via de banken in de economie gepompt worden als goedkope leningen voor bedrijven en consumenten.

Het opkoopprogramma loopt deze maand af. Sinds de start van het reddingsprogramma in maart 2015 zijn voor 2570 miljard euro bedrijfsobligaties en staatsobligaties van eurolanden opgekocht. Op het hoogtepunt werd maandelijks voor 80 miljard euro schulden opgekocht, bij de afbouw werd dat verlaagd naar 60, 30 en uiteindelijk 15 miljard euro per maand.

Protest

In Duitsland rees veel protest van wetenschappers, parlementsleden en activisten tegen de ECB-actie. 37.000 mensen tekenden verzet aan. Het zou in strijd zijn met de Duitse grondwet omdat de ECB op de stoel van nationale overheden ging zitten. Bovendien is het de ECB verboden om landen financiëel te helpen met hun begrotingen, de zogeheten 'monetaire financiering'. De vrees bestond dat sterke eurolanden opdraaien voor de zwakke landen en de tekorten overgedragen worden. Een reeks gangen naar diverse gerechtshoven volgde.

In 2015 stonden de klagers voor het Duits grondwettelijk hof in Karlsruhe, maar dat verwees door naar het Europees Hof in Luxemburg. Dat oordeelde dat de ECB binnen zijn mandaat bleef, wat vervolgens door het hof in Karlsruhe in 2016 weer bevestigd werd. Het Europees Hof zet vandaag definitief een streep door de bezwaren.

Stuwmeer van goedkoop geld

De ECB kocht naar rato van grootte van de landen schulden op. Zo heeft de centrale bank voor 114,5 miljard euro aan Nederlandse staatsobligaties op de plank liggen. Die worden de komende jaren niet verkocht, zodat de monetaire steun voorlopig blijft.

In combinatie met het opkoopprogramma verlaagde de ECB de basisrente naar nul procent. Banken moesten bovendien boeterente betalen als ze ongebruikt geld parkeerden bij de ECB. Met het eindigen van het opkoopprogramma zal de rente niet direct verhoogd worden. De ECB gaf aan dat dat op z'n vroegst pas in of na de zomer van 2019 gebeurt, maar economen gaan ervan uit dat het eerder pas in 2020 zover is.

De basisrente vormt direct en indirect de basis voor onder meer de spaarrente, de hypotheekrente en de obligatierente. Die zijn mede door het opkoopprogramma erg laag. De combinatie van opkopen en lage rente heeft een stuwmeer aan goedkoop geld gecreëerd. Een groot deel daarvan vond in de zoektocht naar rendement ook zijn weg naar de financiële markten, met hoge beurskoersen tot gevolg.


 • 11 December 2018 om 12:39

'Turkije heeft programma om tegenstanders te ontvoeren en martelen'

De Turkse regering heeft een programma opgezet om politieke tegenstanders te ontvoeren en te martelen. Ze worden dan gedwongen om verklaringen af te leggen tegen aanhangers van moslimgeestelijke Fethullah Gülen, een aartsvijand van president Erdogan. Die ontvoeringen vinden ook in het buitenland plaats, zegt een samenwerkingsverband van een aantal vooraanstaande media, zoals de Duitse publieke omroep ZDF, de Duitse onderzoeksgroep Correctiv, de Franse krant Le Monde en de Israëlische krant Haaretz. De journalisten bekeken geheime documenten en video's en spraken getuigen en slachtoffers.

Bedreigingen

Het programma zou worden uitgevoerd door de Turkse geheime dienst MIT. Twee slachtoffers spraken met journalisten van Correctiv en het ZDF-programma Frontal21. Ze vertelden onafhankelijk van elkaar dat ze op straat in Turkije in een donker busje werden getrokken, een zak over hun hoofd kregen en naar een geheime gevangenis werden gebracht.

Daar ging de zak alleen van hun hoofd als ze personen op foto's moesten identificeren. Ze werden geslagen en met seksueel geweld bedreigd. Een van de mannen werd met ontkleed onderlijf op de grond gelegd. "Ze gingen op me zitten alsof ze elk moment een seksspeeltje gingen uitproberen. Toen zeiden ze: 'Wat we met jou doen, doen we ook met je vrouw, je moeder en je vader. Dan laten we je kinderen toekijken'."

Harde muziek

De ander zegt dat hem elektrische schokken werden toegediend en dat hij uren achtereen moest blijven staan. Ook moest hij naar harde militaire muziek luisteren. "Na een tijd houd je dat niet meer vol. Je krijgt dorst en wordt moe. Als je neerviel, werd je geslagen en geschopt."

Doel van de martelingen was om belastende verklaringen in handen te krijgen die in de processen tegen Gülen-aanhangers kunnen worden gebruikt. De mannen kwamen vrij, nadat ze zich bereid hadden verklaard om een anonieme getuigenis af te leggen.

De directeur van de Duitse afdeling van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch zegt dat hij tientallen van dit soort gevallen kent. "We moeten ervan uitgaan dat dit systematisch gebeurt", zei hij tegen de ZDF.

In het buitenland

Al langer is bekend dat in het buitenland vermeende politieke tegenstanders van de Turkse regering worden ontvoerd om naar Turkije te worden gebracht. De onderzoekers noemen Maleisië, Azerbeidzjan, Gabon, Oekraïne, Moldavië en Kosovo.

In de Kosovaarse hoofdstad Pristina zijn op 29 maart van dit jaar zes Turken door de plaatselijke politie opgepakt en op het vliegveld aan een Turkse geheime dienst overgedragen. Ze verdwenen in een vliegtuig dat door de MIT wordt gebruikt.

Bij de Duitse regering zijn deze praktijken bekend. In antwoord op vragen uit de Bondsdag schreef het ministerie van Binnenlandse Zaken dat de betrokken landen aan de overbrenging naar Turkije meewerken.

Gülen

De regering van president Erdogan zegt dat de in de VS wonende geestelijke Fethullah Gülen en zijn aanhangers verantwoordelijk waren voor de mislukte staatsgreep van 2016.

"De Gülenisten die gevlucht zijn en zich veilig wanen, halen we stuk voor stuk terug om ze aan justitie over te dragen", zei Erdogan nog in juli van dit jaar.


 • 11 December 2018 om 12:30

Veel kritiek op acteur Nasrdin Dchar vanwege foto met kerstboom

Acteur Nasrdin Dchar zegt dat hij veel kritiek heeft gekregen op een kerstwens die hij gisteren op Instagram plaatste. De Marokkaans-Nederlandse acteur staat op de foto in een djellaba voor een kerstboom. Hij schrijft dat hij altijd heeft gehouden van de kerstperiode, maar dat hij het vroeger nooit vierde omdat zijn ouders vonden dat dat niet bij zijn geloof hoort.

Nu Dchar zelf een gezin heeft, viert hij Kerst wel. "Niet vanuit religieus oogpunt, maar meer vanuit gezelligheid. Zoals we ook Sinterklaas vieren. En omdat ik vind dat het één het ander niet hoeft uit te sluiten", staat bij zijn foto. Hij tuigde gisteren zijn kerstboom op terwijl hij aan het vasten was, omdat hij nog een paar dagen uit de vastenperiode moest inhalen.

In een tweede bericht op Instagram schrijft de acteur dat hij veel kritiek heeft gekregen op de foto. "Blijkbaar heb ik in de ogen van veel mensen zoiets ergs gedaan, dat ze het nodig vonden om mij tot op het bot te beledigen." Ook zijn ouders moesten het ontgelden in de reacties bij de foto, schrijft hij. "En dat allemaal om een dennenboom met versiering en lichtjes."

Wat de kritiek precies behelsde, valt niet meer te lezen op het Instagram-profiel. Alle reacties op de foto zijn verwijderd en het is niet meer mogelijk om nieuwe reacties toe te voegen. Dchar zegt de ophef niet te begrijpen en richt zich ook tot de groep die hem op sociale media heeft aangevallen: "Voor al die mensen die op deze manier gereageerd hebben en zichzelf 'moslim' noemen: Allah hoort en ziet alles."

'Werelden smolten samen'

De acteur schrijft verder dat hij de foto plaatste omdat hij het mooi vond dat hij in djellaba de kerstboom versierde. "Want wat ik zag, was hoe verschillende werelden samensmolten tot één. Dat is namelijk mijn gezin. Marokkaans, Nederlands, Indonesisch, islamitisch, westers. Alles inéén."

Op zijn tweede bericht krijgt Dchar veel steunbetuigingen. Hij dankt zijn volgers die respectvol hebben gereageerd.


 • 11 December 2018 om 11:57

Steeds meer Fransen willen dat 'gele hesjes' stoppen met acties

De steun voor de acties van de 'gele hesjes' in Frankrijk neemt af. In twee peilingen zeggen steeds meer Fransen dat dat de blokkades en demonstraties zoals die van de afgelopen zaterdag en de week ervoor moeten stoppen.

Bij de peiling van de Franse tv-zender LCI gaat het zelfs om een meerderheid van 54 procent. Bij een peiling van het dagblad Le Figaro is er nog wel een meerderheid van 54 procent vóór de acties, maar die steun is sterk gedaald. Bij een eerdere peiling van die krant was nog 66 procent van de Fransen voorstander van acties.

Volgens de peiling van LCI staat nog wel 66 procent van de Fransen achter de doelstellingen van de protestbeweging. 34 procent van de Fransen steunt de gele hesjes niet, een toename van 4 procent ten opzichte van vorige week.

De peiling is gehouden na de toezeggingen van president Macron van gisteren. Die maakte na weken van protest bekend dat de minimumlonen vanaf volgend jaar met 100 euro per maand zullen stijgen. Ook worden overuren voortaan belastingvrij uitgekeerd en wordt een belastingmaatregel voor mensen met een klein pensioen weer ingetrokken.

De leiders van de gele hesjes in Frankrijk hebben wisselend gereageerd op de toezeggingen van Macron:

Correspondent Frank Renout hoorde vooral negatieve reacties op de toezeggingen van Macron. "Eigenlijk is de verhoging van het minimumloon de enige echte eis die is ingewilligd, maar de demonstranten willen veel meer. Een vrouwelijke actievoerder zei tegen mij: 'Er komt een nieuwe Franse revolutie aan'. Een paar van de leiders van de gele hesjes hebben al gezegd dat er komende zaterdag weer een landelijke actie wordt gehouden."

Toch heeft Macron wel degelijk iets geboden aan de Fransen, zegt Renout in het NOS Radio 1 Journaal. "Het zijn echte maatregelen die de koopkracht van de Fransen moeten verbeteren."

Macron niet overtuigend

In de peiling van LCI is aan bijna 1000 Fransen, die een representatieve afspiegeling vormen van de bevolking, ook gevraagd naar de toespraak van Macron. Slechts de helft vond Macron overtuigend overkomen. Renout: "Macron zei in zijn toespraak de zorgen van de Fransen te begrijpen. Hij zei het ook bijna met een zalvende stem, zou je kunnen zeggen. Maar als ik eerlijk ben, echt warm kwam het ook weer niet over."

Een meerderheid vindt wel dat de president tegemoet is gekomen aan de eisen van de gele hesjes. Mogelijk wil een meerderheid om die reden dat de gele hesjes stoppen met hun acties.

Ondanks de verschillende toezeggingen blijft Macron voor een groot deel vasthouden aan zijn beleid. Zaken waar hij niet aan wil tornen zijn onder andere de afschaffing van de vermogensbelasting en het invoeren van een referendum.

Enorm veel geld

De grootste vraag na de beloftes van Macron blijft echter hoe hij het gaat betalen, zegt Renout. "Het opschorten van de verhoogde benzineaccijns van vorige week kost al vier miljard euro. Deze nieuwe maatregelen kosten nog eens acht tot tien miljard. Kortom: enorm veel geld, en Macron heeft niet gezegd hoe hij dat wil gaan financieren."

Mogelijk gaat het ertoe leiden dat het Franse begrotingstekort gaat oplopen. Renout: "Frankrijk zou zich dan mogelijk niet meer aan de Europese begrotingsregels houden, maar dat is iets wat Macron misschien voor lief neemt om te zorgen voor rust in eigen land."


 • 11 December 2018 om 11:41

Justitie gaat hogere straffen eisen voor discriminatie

Het Openbaar Ministerie gaat discriminatie harder aanpakken. De officier van justitie krijgt vanaf 1 januari meer mogelijkheden om voor de rechtbank hogere straffen te eisen.

Officieren van justitie werken volgens een richtlijn, de 'aanwijzing discriminatie'. Daarin ligt nu nog veel nadruk op zaken als groepsbelediging en aanzetten tot haat, terwijl er steeds vaker sprake is van ernstiger misdrijven als mishandeling waarbij discriminatie een rol speelt

Het OM wil meer aandacht aan die ernstige delicten besteden. Nu is mishandeling van bijvoorbeeld een transgender nog geen grond voor een hogere strafeis, maar vanaf 1 januari wel.

Maatregelen

Ook kan de officier van justitie voortaan vaker besluiten om zaken buiten het strafrecht om af te doen.

Een verplichting om maatregelen te nemen voor bijvoorbeeld een bedrijf dat zich schuldig maakt aan discriminatie, kan effectiever zijn dan het opleggen van een boete, zegt het OM.


 • 11 December 2018 om 11:26

Dader steekpartij Amsterdam Centraal heeft geen enkel berouw

De dader van de steekpartij afgelopen zomer op station Amsterdam Centraal, Jawed S., heeft geen spijt van zijn daad. Hij liet zich vanmorgen aan het begin van de rechtszaak nadrukkelijk horen. Zo zei hij dat Wilders de profeet heeft uitgedaagd met zijn geplande cartoonwedstrijd. "Als hij dit nog een keer doet, dan doe ik dit nog een keer, en nog een keer. Ik ga de uitdaging aan die hij me geboden heeft." S. zei ook dat hij een martelaar wil worden en dat hij er rekening mee hield dat hij de aanslag niet zou overleven.

Verder verwijt de 19-jarige Afghaan met een Duitse verblijfsvergunning Nederland dat Wilders de wedstrijd mocht organiseren. "Waarom heeft Nederland toestemming gegeven aan dat varken om onze profeet te beledigen", vroeg hij. Nederlanders zijn wat S. betreft mede-verantwoordelijk voor de cartoonwedstrijd.

S. zit op dit moment in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Zijn advocaat vindt dat een "disproportionele veiligheidsmaatregel", maar de officier van justitie vroeg zich af wie er naar de EBI moet, als S. er niet zou horen.

Het OM beschuldigt S. van twee keer poging tot moord. Uit zijn eerste verklaringen blijkt dat hij een terroristisch motief had. Hij was naar eigen zeggen woedend dat de profeet Mohammed in Nederland is beledigd, verwijzend dus naar de cartoonwedstrijd over de profeet Mohammed die Geert Wilders in november wilde houden, maar die hij afblies in verband met de veiligheid.

Dwarslaesie

Een van de twee Amerikanen die eind augustus werden neergestoken bij de aanslag zit de rest van zijn leven in een rolstoel. Zijn advocaat zei bij de pro-formazitting aan het begin van de strafzaak dat zijn cliënt een dwarslaesie heeft overgehouden aan de steekpartij. Zowel fysiek als geestelijk gaat het slecht met hem.

De advocaat heeft aangekondigd dat hij een forse schadevergoeding zal eisen, ook omdat het invalide slachtoffer niet meer kan werken. "Dat is vreselijk. Het betekent dat hij de sociaal-economische afgrond in gaat, want in de VS is geen vangnet. Het is catastrofaal letsel, zijn leven en dat van zijn vrouw zijn verwoest."

Het andere slachtoffer, ook een 38-jarige Amerikaan, werd in zijn arm gestoken. Hij heeft ook nog last van de gevolgen van de aanslag. Zo heeft hij problemen om dingen vast te houden. Hij is wel weer aan het werk in de VS.

Beide slachtoffers zijn vandaag niet bij de zitting aanwezig. De advocaat zegt dat een van hen er wel zal zijn bij de inhoudelijke behandeling. Die is vermoedelijk in augustus. Of het andere slachtoffer dan naar Amsterdam kan komen, hangt ervan af hoe hij eraan toe is.


 • 11 December 2018 om 11:16
❌