[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Vandaag β€” 19 April 2019NOS Journaal

Resolutie voor wapenstilstand LibiΓ« verworpen door Rusland en VS

De Verenigde Staten en Rusland hebben een VN-resolutie verworpen die oproept tot een wapenstilstand in Libië. De strijd om de macht in het land woedt sinds deze week ook in de hoofdstad Tripoli.

Bij het opgelaaide conflict zijn de afgelopen maand volgens de Wereldgezondheidsorganisatie in totaal 205 doden gevallen. Donderdag werd een buitenwijk van Tripoli beschoten met mortieren. Eerder werd het zuidelijke district Abu Salim getroffen door artillerievuur.

Het offensief is begin deze maand begonnen door generaal Khalifa Haftar. Hij wil de macht overnemen van minister-president Fajis al-Sarradsch die een regering leidt die door de VN wordt erkend. Het is het zoveelste machtsconflict sinds het afzetten van dictator Kadhafi in 2011.

Schuld

Haftar krijgt internationaal steun van onder meer Saudi-Arabië en Rusland. Die laatste wil de VN-resolutie voor een wapenstilstand niet steunen omdat Haftar daarin de schuld krijgt voor het geweld. De VS heeft geen commentaar gegeven over de reden van afwijzen.

Een dergelijke resolutie heeft negen voor-stemmen nodig en mag niet gevetood worden door de VS, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Rusland en China.


 • 19 April 2019 om 02:19

Kabinet past eisen aan: minder overlast bij Lelystad Airport

De overlast op de Veluwe van laagvliegende vliegtuigen van Lelystad Airport wordt waarschijnlijk kleiner dan gedacht. Het kabinet laat twee eisen los die laagvliegend verkeer van en naar het vliegveld veroorzaken, staat in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens de nieuwe regels mag er wel gevlogen worden over militair terrein en hoeft er minder rekening gehouden te worden met vliegverkeer van Schiphol, schrijft Omroep Gelderland. In de praktijk betekent het dat de vluchten van en naar Lelystad Airport kunnen doorklimmen naar 2700 en 3000 meter.

Wethouder Leon Meijer van de gemeente Ede is blij: "Doordat die voorwaarden zijn losgelaten, kan het verkeer tussen het Schipholverkeer door stijgen. Daardoor kunnen vliegtuigen een stuk hoger over de Veluwe vliegen. Dat is goed nieuws voor ons."

Verzet

Tegen het vliegveld is veel verzet. Bewonersgroepen zijn verenigd in Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegen (SATL). De laagvliegroutes zijn hun belangrijkste bezwaar.

De aanpassingen worden een jaar na de geplande opening van vliegveld Lelystad van kracht.


 • 19 April 2019 om 01:17

Dordtenaar aangehouden voor vliegen met drone boven The Passion

Een 29-jarige man uit Dordrecht is aangehouden omdat hij met een drone boven The Passion vloog. "Hij dacht misschien dat hij betere beelden kon maken dan de 19 professionele camera's van het muziekevenement", schrijft de politie.

The Passion is een jaarlijks evenement, waarbij de kruisiging van Jezus wordt uitgebeeld door bekende Nederlandse artiesten. Elke editie speelt zich af in een andere stad.

Acteur Edwin Jonker speelde dit jaar Jezus, Edsilia Rombley was Maria en Judas werd vertolkt door Lucas Hamming. Het evenement trok zo'n 20.000 bezoekers en miljoenen kijkers.

Gespot

De drone werd gezien boven de mensenmassa richting het centrum en rond de Grote Kerk, schrijft de politie in een persbericht. De politie volgde het apparaat. Het landde in de tuin van een woning in de buurt van Maartensgat, de haven van de stad waar op een groot podium een deel van de show werd opgevoerd.

Drone-piloten mogen niet zomaar overal vliegen. Boven een evenement vliegen mag niet, schrijft de politie. De piloot riskeert een boete van een paar honderd euro.


 • 19 April 2019 om 00:29
Gisteren β€” 18 April 2019NOS Journaal

Etnisch profileren in buurtapps: 'Verdachte man bleek vriend van de buurman'

Er zijn zo'n 3500 actieve buurtpreventieapps in Nederland, maar er wordt nauwelijks in de gaten gehouden wat die controlerende netwerken van bewoners precies doen. 'Regels' in de groep zijn niet altijd duidelijk of worden niet nageleefd. Dat leidt regelmatig tot problemen, blijkt uit onderzoek. Zo spelen leden van de groep soms voor eigen rechter, worden ongevraagd vakantiekiekjes gedeeld of wordt er etnisch geprofileerd.

Max, Lonneke en Babs delen hun ervaringen.

Max de Mooij werd een paar jaar geleden lid van de preventieapp in zijn buurt in Borne. De regels waren vanaf het begin duidelijk: "Er werd direct afgesproken dat het geen gezelligheidsclub is om je grasmaaier te verkopen, maar dat de groep echt puur bedoeld is om verdachte situaties te melden", vertelt hij. "Ellie Lust zou zeggen: etherdiscipline."

Inmiddels wordt er zo'n één keer in de twee maanden iets gedeeld in de groep. "Het is wel eens voorgekomen dat iemand een foto stuurt van zijn kleinkinderen en dan: 'Oeps, die moest naar een andere groep'", zegt hij lachend. "Maar doorgaans gaat het goed."

Babs uit Hardenberg herkent dat. De zenders van ongewenste berichten werden dan door de zogenoemde 'regisseurs' in de groep op de regels gewezen. "Daar zijn ze heel duidelijk in: je krijgt één waarschuwing en daarna word je verwijderd."

Juist om die reden stapte Lonneke uit de buurtpreventiegroep van haar wijk in de buurt van Eindhoven. "Die berichten horen niet in zo'n groep thuis, dat klopt, maar de manier waarop dan op die berichten gereageerd wordt is zo heftig, doe niet zo moeilijk."

Felle reacties van andere groepsleden stoorden haar. "Er wonen ook oudere mensen die gewoon niet helemaal snappen wat dat idee is. Even zeggen dat het bericht niet gepast is in zo'n groep kan wel, maar wees alsjeblieft een beetje tolerant."

Zo fel gaat het er in de appgroep van Max niet aan toe. De meeste berichten daar worden gedeeld om elkaar op de hoogte te brengen van verdachte situaties, legt hij uit. Zo stapte hij na een melding in de app een keer af op een 'verdacht' persoon die in de buurt rondom een schuurtje liep bij mensen die niet thuis waren. "Dan wil je toch even gaan kijken."

Etnisch profileren

Het gaat niet altijd goed in zijn groep vindt Max. Zo werd er ooit in zijn groep gedeeld: "Er loopt een donkere man (negroïde) door de straat". Max reageerde: "Ik zag net 50 witte mensen in het dorp lopen".

Dat werd niet gewaardeerd: hij werd door de beheerders teruggefloten. Maar het etnisch profileren gebeurt vaker in zijn groep zegt hij.

Bovenstaande berichten werden gedeeld in de app. Uiteindelijk bleek het een buurman met een vriend te zijn, die samen bezig waren met de autoradio. "Het stuit me tegen de borst dat zulke berichten nooit worden gedeeld over blanken", zegt Max.

Ook in Lonneke's appgroep zag ze etnische profilering. "Dan kreeg je een berichtje dat twee buitenlandse jongens rond auto's drentelen. Dan dacht ik: ja, dus? Misschien is dat hun auto wel."

Bij Babs in de groep gebeurt dat nauwelijks, maar het melden van uiterlijke kenmerken moet ook wel kunnen, vindt zij. "Dat doen ze bij Opsporing Verzocht ook, een beschrijving van een profiel doorgeven is goed, maar dat moet je bij ieder type mens doen."

Vermist kind

Over het algemeen zijn ze alle drie positief over het doel van de appgroepen. Zo kon Babs haar buurtgenoten attenderen op een verdacht busje: "Dat doe je vooral ook voor de oudere mensen in de wijk, die misschien niet helemaal weten wat ze er mee aan moeten."

Bij Max worden ook verdachte situaties gedeeld. "Ierse mannen reden rond en belden bij mensen aan om het dak schoon te spuiten. Dat is niet illegaal dus dan grijpt de politie niet in, maar dan is het wel fijn dat je elkaar kan waarschuwen."

Dankzij Lonnekes appgroep werd eens een vermist kindje teruggevonden. "Dat is natuurlijk super, maar ik denk dat het alleen werkt als iedereen een beetje tolerant naar elkaar is, en daar lijkt het niet op in mijn wijk."

Pieter van Hartingsveldt zit in het buurtpreventieteam in Elspeet en hield laatst nog op eigen initiatief iemand aan:


 • 18 April 2019 om 22:22

Engelse voetbalvakbond wil boycot sociale media wegens racisme

De Britse spelersvakbond Professional Footballers' Association (PFA) roept alle profvoetballers in Engeland en Wales op hun sociale mediakanalen vanaf morgenvroeg 24 uur lang niet te gebruiken. Hiermee wil de vakbond, met de spelers, protesteren tegen racisme in de stadions en online.

#Enough

De vakbond wil dat de profvoetballers vanaf 10.00 uur Nederlandse tijd niets meer plaatsen op sociale media. Alleen de hashtag #Enough ('Genoeg') zou nog zichtbaar moeten zijn. "Deze boycot moet de eenheid onder de voetballers onderstrepen", betoogt de PFA. "We roepen de sociale media en de voetbalbonden op harder op te treden tegen racisme, in en buiten het veld."

"De spelers weten uit ervaring hoe kwalijk racisme is en gebruiken hun sociale platforms om mensen aan te zetten tot verandering", stelt de PFA op haar website.

Volgens de PFA gaat het om de eerste actie in een lange campagne om een einde te maken aan racisme in het voetbal. Met name Engelse voetballers, onder wie Danny Rose (Tottenham Hotspur), Raheem Sterling (Manchester City) en Ashley Young (Manchester United), waren onlangs slachtoffer van racistische uitingen.

Danny Rose stelt op de site van PFA: "Ik wil niet dat toekomstige spelers doormaken wat ik in mijn carrière heb meegemaakt. We zijn niet bereid om toe te kijken terwijl er te weinig wordt gedaan door voetbalautoriteiten en socialemediabedrijven om spelers te beschermen tegen deze walgelijke misstand."


 • 18 April 2019 om 21:57

Democraten: Trump heeft rechtsgang mogelijk wel belemmerd

De Democraten in het Amerikaanse Congres houden de mogelijkheid open dat president Trump de rechtsgang wel heeft belemmerd tijdens het Rusland-onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller. Ze zien daartoe voldoende aanwijzingen in het rapport van Mueller, dat vandaag grotendeels openbaar werd.

Mueller beschrijft elf gevallen waarin Trump heeft geprobeerd het onderzoek te beïnvloeden, maar trekt geen conclusie over de strafbaarheid daarvan. Hij verwijst daarbij naar het standpunt van het Amerikaanse ministerie van Justitie, dat stelt dat een zittende president niet kan worden aangeklaagd voor misdaden.

Wel zegt Mueller dat het aan het Congres is om te beoordelen of Trump zich schuldig heeft gemaakt aan machtsmisbruik. "Dat hoort bij ons grondwettelijke systeem van checks and balances en bij het principe dat niemand boven de wet staat", aldus Mueller.

'Verontrustend'

Minister Barr van Justitie concludeerde vorige maand, toen hij de samenvatting van het rapport publiceerde, al dat Trump de rechtsgang niet heeft belemmerd. Maar de Democraten gaan daar dus niet in mee. Ze vinden dat het rapport de conclusie van Barr juist onderuithaalt.

"Er zijn grote verschillen tussen wat minister Barr en speciaal aanklager Mueller zeggen over belemmering van de rechtsgang", stellen de Democratische leiders in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat, respectievelijk Nancy Pelosi en Chuck Schumer in een gezamenlijke verklaring.

De voorzitter van de justitiecommissie van het Huis van Afgevaardigden, de Democraat Jerry Nadler, denkt er ook zo over. Hij ziet in het rapport "verontrustende aanwijzingen dat president Trump zich schuldig heeft gemaakt aan belemmering van de rechtsgang en ander wangedrag".

Volgens Nadler is het nu aan het Congres "om de president ter verantwoording te roepen voor zijn handelingen". De Democraten willen het volledige rapport inzien, zonder weggelakte passages, en Mueller zelf kunnen horen. Voor 23 mei willen ze een hoorzitting waarin Mueller zijn conclusies toelicht.


 • 18 April 2019 om 21:16

Vogelbond roept burgers op vogels water te geven

Friese boeren en burgers wordt gevraagd om vogels te helpen met water op het land en in de tuin. Jonge vogeltjes zouden zwaar te lijden hebben onder de aanhoudende droogte.

De Bond Friese Vogelwachten (BFVW) en de Stichting Agrarisch Natuurfonds Fryslân krijgen veel berichten over dode en verhongerde kuikentjes, meldt Omrop Fryslân. Kuikentjes komen massaal uit de eieren deze dagen, maar vinden door de aanhoudende droogte nergens insecten om zich mee te voeden. Ook volwassen vogels hebben het moeilijk: wormen zijn door de droogte diep in de grond gekropen.

BFVW-voorzitter Frans Kloosterman vindt het een triest gezicht. "Maar we kunnen met simpele maatregelen helpen. Wij roepen iedereen op om dit voorjaar ook voor de vogels fijn te maken, door ze water te geven. Want ze hebben nu helemaal geen kans."

Water op het land

Boeren kunnen kieviten en andere weidevogels helpen door hier en daar water op het land te pompen en bijvoorbeeld greppels te laten vollopen.

Ook andere vogelsoorten hebben last van de droogte. Zwaluwen gebruiken bijvoorbeeld natte modder om nesten te maken, maar op dit moment vinden ze alleen maar droge tuingrond. Een nat hoekje in de tuin kan helpen.


 • 18 April 2019 om 21:14

Bijna helft paasvuren in Overijssel afgelast, risico op brand te groot

Bijna de helft van de paasvuren die dit weekend in Overijssel zouden worden aangestoken, gaat in verband met de aanhoudende droogte niet door.

Er stonden een kleine 120 paasvuren gepland, maar het risico op natuurbranden is volgens de veiligheidsregio te hoog, meldt RTV Oost. In Overijssel is fase 2 afgekondigd, wat niet alleen inhoudt dat de kans op brand groot is, maar ook dat deze branden zich door de droogte en mogelijke wind snel en onvoorspelbaar kunnen ontwikkelen.

Veiligheidsmaatregelen aangescherpt

Onder meer de gemeenten Enschede, Dalfsen en Hardenberg hebben de paasvuren in verschillende dorpen verboden. In andere gemeenten gaan de paasvuren vooralsnog wel door.

Een aantal gemeenten heeft wel bepaalde veiligheidseisen gesteld, bijvoorbeeld dat er maar één vuur per kern aangestoken mag worden. Maar als het zondag te hard gaat waaien, kunnen de paasvuren alsnog worden afgelast.

Meerdere gemeenten worstelen met de paasvuren. Zij mogen zelf beslissen of ze die laten doorgaan. Ook in de Achterhoek zijn door de droogte al tientallen paasvuren geannuleerd, meldt Omroep Gelderland.


 • 18 April 2019 om 21:10

Kever vreet Duits bos aan: 'Een ramp als deze heb ik nooit eerder meegemaakt'

Het beestje meet slechts 5 millimeter. Niet veel groter dan de kop van een lucifer. Maar de schade die de schorskever aanricht in Duitsland, is allesbehalve klein. Een plaag verwoestte afgelopen jaar bijna 300.000 hectare naaldbos. Maar natuurbeheer vreest dit jaar een nog veel grotere schadepost. Mogelijk tot in de miljarden euro's.

"Kijk, meteen raak!" Met zijn zakmes tilt boswachter Michael Rudolph voorzichtig een stuk schors van de stam van een spar. Daaronder is duidelijk het gangenstelsel zichtbaar, waaruit zwarte kevertjes langzaam naar buiten kruipen. "Nu de lente is begonnen, komen ze massaal uit hun winterslaap. Als de temperatuur eenmaal boven de zestien graden komt, vliegen ze uit. En dat is de gevaarlijkste tijd," legt Rudolph uit.

Bekijk hier de hele reportage van correspondent Wouter Zwart:

Wie niet beter weet, zou zo aan de stille ramp voorbijlopen. De bossen van het Duitse Harz-gebergte zijn van een indrukwekkende schoonheid. Ook vanuit Nederland komen er jaarlijks duizenden wandelaars. Maar wie omhoog kijkt, pikt de dorre, bruine kruinen van de besmette bomen er al snel uit.

De schorskever, ook wel bastkever genoemd, boort zich een weg door de buitenkant van een naaldboom naar het zachte weefsel daaronder. Daar legt het eitjes. De larven graven al etend een gangenstelsel, waardoor de water- en voedseltoevoer van de boom grote schade oploopt. Die droogt daardoor uit en sterft.

De plaag is dit jaar bijzonder groot doordat de omstandigheden voor de kever ideaal zijn. Afgelopen winter trokken verschillende stormen over het gebied, waardoor bomen waren beschadigd en verzwakt. Kevers konden daardoor gemakkelijk via opengetrokken wortels naar binnen kruipen en hun slag slaan. "Iedere stam kan wel 25 duizend kevers bevatten," legt Rudolph uit. "Als het nu ook nog een warme en droge lente wordt, dan hebben we een ramp. Dan vliegen de zwermen massaal uit, op zoek naar nieuwe gezonde bomen en zal het probleem razendsnel exploderen."

Houtindustrie

En dus grijpt het Duitse bosbeheer naar rigoureuze middelen om de epidemie een halt toe te roepen. Teams van houthakkers vellen alle besmette bomen en verwijderen ze uit het bos, voordat de dagen warmer worden en de kevers definitief uitvliegen. Het is een race tegen de klok. Van zonsopkomst tot zonsondergang fluiten de bosvogels in concert met de jammerende motorzagen.

De overvloed aan gekapte bomen brengt ook de houtindustrie in de problemen. Boseigenaar Reinhard Mietschke zag de prijs van zijn product dit jaar compleet instorten: "Volgens de regels mogen wij jaarlijks 2000 kubieke meter hout hakken. Dat levert normaal in het hogere kwaliteitssegment 90 euro per kubieke meter op. Maar door de stormen en de keverplaag hebben we dit voorjaar al het vierdubbele aan bomen moeten wegslepen. De prijs is daardoor gezakt naar 35 euro. En omdat we daarvan ook nog nieuw bos moeten aanplanten, hebben we momenteel een negatief inkomen."

De bossen van Mietschke in het Harz-gebergte zijn niet het enige getroffen gebied, waarschuwt Georg Schirmbeck, voorzitter van de Duitse Raad voor de Bosbouw: "Alle plekken in Duitsland met onafgebroken naaldbossen worden geraakt, zoals in Nedersaksen, Hessen en Thüringen. Er zullen gebieden ontstaan, waar alle bomen totaal wegrotten."

Klimaatverandering

Daarbij speelt ook het veranderende klimaat een rol. Het aantal stormen neemt toe en de zomers worden warmer en droger. Boswachter Michael Rudolph adviseert de landeigenaren dan ook om hun bossen beter te wapenen tegen de veranderende weersomstandigheden.

"Monoculturen zoals hier, waar alleen maar naaldbomen groeien, zijn ideale broedplaatsen voor schorskevers en ander ongedierte. We proberen daarom al zo'n 25 jaar meer diversiteit aan te brengen, zoals loofbomen die beter in droge omstandigheden gedijen. Denk aan rode eiken, beuken. Maar ook coniferen uit het Middellandse Zeegebied."

Daar is Reinhard Mietschke al mee begonnen. Nadat een winterstorm een deel van zijn bos had vernield, plant hij nu jonge loofboompjes. Tussen de stronken van de vergane sparren, staan nu lange rijen stekjes. "Hier moet straks een bos ontstaan van esdoornen en elsbessen. Hopelijk zijn die straks beter bestand tegen stormen en plagen. Want al werk ik al 45 jaar in de bossen, een ramp als deze heb ik nooit eerder meegemaakt.


 • 18 April 2019 om 20:42

Dit jaar geen cliΓ«nten als Michael P. meer in Den Dolder

De forensisch-psychiatrische kliniek Fivoor in Den Dolder neemt dit jaar geen zware gevallen zoals Michael P. meer op. Wat er na die periode gebeurt, wordt later besloten. De kliniek zal ook niet eerder sluiten. Dat heeft minister Dekker vanavond gezegd tegen zo'n tweehonderd inwoners van die gemeente.

Die voelen zich onveilig, omdat een aantal van hen is bedreigd door cliënten. Ook kwamen er vorige week vernietigende rapporten naar buiten over fouten die in de kliniek zijn gemaakt bij de behandeling van Michael P., die in 2017 Anne Faber verkrachtte en vermoordde.

Verslaggever Tanja Braun sprak voor de bijeenkomst met enkele inwoners:

Vanavond heeft minister Dekker twee gesprekken met inwoners van Den Dolder en omgeving. Tijdens het eerste gesprek benadrukten zij dat hun incasseringsvermogen op is, schrijft RTV Utrecht. "Recent ontsnapte delinquenten en mannen die masturberen bij speeltuintjes, dat wekt geen vertrouwen. Geef ons de vrijheid terug, liefst zonder die instellingen."

Maar versnelde sluiting, waar de omwonenden om hebben gevraagd, is volgens Dekker geen optie. Nu sluit de kliniek mogelijk in 2025 de deuren, al staat die datum nog niet vast. "Wat ik wel kan doen", zei de minister, "is de inspectie vragen een vinger aan de pols te houden.

Geen voorstander

Burgemeester Janssen van Zeist, waar Den Dolder onder valt, is geen voorstander van vervroegde sluiting, ook al vragen de inwoners daar wel om. "Daar gaan wij als gemeente niet achteraan jagen. Als veiligheid in een handomdraai gerealiseerd zou kunnen worden door het sluiten van een kliniek, ben je bezig met een schijnvertoning", zei hij na afloop van de eerste bijeenkomst.

"We moeten in de praktijk aan daadwerkelijke veiligheid werken. Er is anderhalf jaar geleden iets verschrikkelijks gebeurd en sinds die tijd wordt in Den Dolder heel hard gewerkt om op de weg van vertrouwen en feitelijke veiligheid goede stappen te zetten."

"Er hangen maatregelen in de lucht en ik wil weten wat die in de praktijk betekenen", zegt de burgemeester. "Maar ik heb er wel vertrouwen in. Bovendien kijkt de minister een tijdje mee en komt de inspectie wat vaker op bezoek. Nu gaat het erom dat de zorgsector de handschoen oppakt en het waarmaakt. De samenleving moet daar ook op kunnen rekenen."


 • 18 April 2019 om 20:31

Schouten omzeilt pulsvisverbod zo lang mogelijk, met risico op procedures

Minister Schouten geeft pulsvissers een langere overgangsperiode dan de Europese Unie toestaat. Het Europese pulsvisverbod gaat op 1 juni in, maar Schouten schrijft aan de Tweede Kamer dat ze dat niet redelijk vindt. Ze laat een deel van de schepen langer doorvissen. Ook overweegt ze een procedure te starten bij het Europese Hof van Justitie.

Eergisteren bekrachtigde het Europees Parlement het verbod op elektrisch vissen. Vooral Nederlandse vissers zullen daaronder lijden. Zij investeerden de afgelopen jaren veel geld in de pulstechniek, waarmee met kleine stroomstootjes vissen uit de zeebodem worden opgeschrikt.

Gerechtvaardigd

Schouten omzeilt het verbod de komende tijd op twee manieren. Ze geeft ongeveer een kwart van de pulsvissers, 21 schepen, een vergunning tot eind dit jaar, om "het nu lopende meerjarige onderzoekprogramma naar de pulsvisserij goed te kunnen afronden". Ze vindt het gerechtvaardigd om het verbod daarom niet op 1 juni in te laten gaan.

Maar het is de vraag of Brussel meegaat in die redenering, zeker omdat Nederland laat begon met het onderzoek en de belangrijkste Nederlandse pulsviswetenschapper vorig jaar nog tegen de NOS zei dat hij helemaal niet zo veel schepen nodig heeft om onderzoek te kunnen doen.

Risico procedure op de koop toe

Een tweede groep van 22 schepen mag tot juli 2021 door blijven vissen. Zij vallen onder een overgangsperiode die Brussel voor 5% van de schepen toestaat. Ook daar lijkt minister Schouten de regels op te rekken, want 22 schepen is meer dan 5% van de huidige vloot. Schouten neemt 2006 als ijkjaar, toen de Nederlandse vloot nog veel groter was.

De Europese Commissie liet al eerder aan de NOS weten dat de Nederlandse stappen nauwgezet worden gevolgd. Bronnen zeggen dat Nederland weet dat er een risico is op procedures vanuit Brussel, maar die worden op de koop toe genomen. Bijna de helft van de Nederlandse vissers moet wel al op 1 juni de pulstuigen van de schepen afhalen.

Schouten overweegt een stap naar het Hof van Justitie van de EU, waarin ze wil vragen om het pulsvisverbod helemaal van tafel te halen. Dat kan pas als het verbod ook echt van kracht is.


 • 18 April 2019 om 19:45

Film- en tv-regisseur Pieter Verhoeff overleden

Regisseur Pieter Verhoeff is gisteravond op 81-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt. Verhoeff maakte films en documentaires en was ook betrokken bij tv-programma's als Kenmerk en Jiskefet.

Verhoeff is van Friese komaf en dat was terug te zien in zijn werk. Hij maakte onder meer de driedelige serie De Vuurtoren (1994) over het leven van een jongen in een Fries vissersdorp. Ook verfilmde hij met de film Nynke het leven van Sjoukje Bokma de Boer, die onder het pseudoniem Nienke van Hichtum kinderboeken schreef en getrouwd was met politicus en dichter Pieter Jelles Troelstra.

Het drama Het teken van het beest maakte hij in 1980. De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal over de Fries IJje Wijkstra, die in de jaren 20 vier agenten doodschoot. De film won een jaar later een Gouden Kalf.

In 2008 waagde Verhoeff zich aan de verfilming van het boek De brief voor de koning van Tonke Dragt uit 1962. Zijn serie Tokyo Trial, die hij maakte voor Netflix, kreeg in 2017 een Emmy-nominatie. De serie gaat over juristen die een oordeel moesten vellen over Japanse oorlogsmisdaden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Nep-documentaire

Verhoeff was samen met Gerben Hellinga zijn tijd vooruit met de pseudo-documentaire Rudy Schokker huilt niet meer uit 1972. Die gaat over de baby Rudy, die niet gewoon huilt maar giert als een straaljager. De oorzaak ligt in zijn verwekking en uiteindelijk verhuist het gezin naar een woning langs de landingsbaan op Schiphol.

Veel mensen namen de nepdocumentaire serieus, tot verbazing van Verhoeff en Hellinga. Zo werd onder meer speelgoed naar Rudy gestuurd. In 2008 maakten ze een vervolg op de film: Rudy Schokker Revisited.


 • 18 April 2019 om 18:58

Toch openbare herdenking van aanslag Koninginnedag Apeldoorn

Apeldoorn houdt op 30 april toch een openbare bijeenkomst om de aanslag van Koninginnedag in 2009 te herdenken. De gemeente koos in eerste instantie alleen voor een besloten bijeenkomst voor nabestaanden en betrokkenen.

Een woordvoerder van de gemeente laat aan Omroep Gelderland weten dat er steeds meer vragen kwamen over een herdenkingsmoment. Daarom is besloten om in de Grote Kerk van 16.00 uur tot 19.00 uur stil te staan bij de gebeurtenissen.

Tien jaar geleden

Het is dit jaar tien jaar geleden dat Apeldoorn getroffen werd door de aanslag op het Koninklijk Huis. De 28-jarige Karst Tates uit Huissen reed met zijn auto het publiek in en kwam tegen monument De Naald tot stilstand. Zeven mensen en hijzelf kwamen om. Tientallen anderen raakten gewond.

In de kerk is geen programma. Wel staan er twee vitrines met kaarten, brieven en knuffels die in 2009 bij De Naald werden gelegd.


 • 18 April 2019 om 18:49

Zij hebben passie voor The Passion: 'Het verhaal brengt mensen bij elkaar'

Het evenement lijkt elk jaar groter te worden: zo'n 20.000 mensen zijn erbij en meer dan drie miljoen kijkers volgen het op televisie. The Passion, de vertelling van de lijdensweg van Jezus, is vanavond voor de negende keer te zien op televisie. De binnenstad van Dordrecht is dit keer het decor, met bekende Nederlanders Edwin Jonker en Edsilia Rombley in de rollen van Jezus en Maria.

Deze vier fans leggen uit wat ze zo bijzonder vinden aan The Passion.

Ischa: 'Het is laagdrempelig'

Ischa (27) was er al acht keer live bij, vaak met mensen die hij kent via de kerk. "Je ziet dat The Passion verschillende generaties aanspreekt. Mijn moeder vindt het bijvoorbeeld ook prachtig", zegt hij enthousiast. Al is zijn buurvrouw wat meer behouden, die vindt het te commercieel geworden. "Maar ik vind het juist heel goed dat The Passion er is. De Bijbel pakt niet iedereen er makkelijk bij en de preek kan ook lastig te volgen zijn. The Passion is laagdrempelig. Daardoor bereik je er echt een hoop mensen mee."

Welke momenten zijn deze vier Passion-fans het meest bijgebleven? Ze vertellen het in deze video:

Marielle: 'In het echt maak je het zo intensief mee'

Marielle (26) was in 2013 bij The Passion in Den Haag. "Dat vond ik supervet. Je maakt het veel intenser mee in het echt. Wat me vooral is bijgebleven is het moment dat het publiek moest roepen: kruisig hem! Ik moest toen echt even schakelen, vond ik dit wel of niet kunnen? Dat maakte heel veel indruk op me."

Toen ze hoorde dat het evenement jaar in Dordrecht zou zijn is ze gelijk achter haar laptop gekropen. "Ik wilde dolgraag een keer meelopen. Heel het paasverhaal maakt indruk op me, ik vind het het mooiste verhaal uit de Bijbel. Jezus heeft iets voor ons gedaan, wat niemand anders zou doen."

Jammer genoeg kan Marielle niet het grote witte kruis dragen. "Ik ben daar met mijn 1.61 meter helaas te klein voor. Ik mag er nu achteraan lopen. Maar dat wordt vast een onvergetelijk moment."

Mike: 'Het is een mooi concert, ook als je niet gelooft'

Mike (24) kijkt elk jaar met veel plezier naar The Passion. Vanavond in Dordrecht is hij er voor het eerst zelf bij. "We hebben de dvd's van bijna alle edities in huis", vertelt hij. "Als we die kijken is dat vooral voor de muziek." Mike is niet gelovig en The Passion is voor hem dan ook vooral een mooi concert. "Maar wel een concert met een indrukwekkend verhaal erbij. Ik denk dat ze met de manier waarop ze dit verhaal vertellen gelovige en ongelovige mensen dichter bij elkaar brengen."

Het verhaal dat tijdens The Passion wordt verteld zegt volgens Mike ook veel over hoe het er nu aan toegaat in de wereld. "Bijvoorbeeld het moment dat Petrus tot drie keer toe ontkent Jezus te kennen. Die oneerlijkheid. Ook nu zijn er genoeg mensen die achter je rug om van alles zeggen, maar dat nooit aan jou zouden bekennen." Ook vindt hij het leuk dat er vaak actuele verwijzingen in zitten. "Ik hoop dat ze iets zullen zeggen over de Notre-Dame. Dat zou ik wel passend vinden."

Vivian: 'Je maakt deel uit van een groter geheel'

Vivian (24) is katholiek opgevoed maar gaat niet vaak naar de kerk. "Voor mij is dat niet nodig om in God en de Bijbel te kunnen geloven", legt ze uit. "Dat is deels ook waarom ik The Passion zo mooi vind: het maakt het geloof en de verhalen toegankelijk en geeft er een universele betekenis aan. Of je er nou liefhebber van bent vanwege de christelijke thema's of vanwege de boodschap van hoop, licht, liefde en verbondenheid... je kunt er altijd wel iets uithalen."

Vanavond zal Vivian voor de tweede keer meelopen met de processie. "Ik verheug me het meest op dat moment dat je voelt dat je samen echt deel uitmaakt van een groter geheel." Ze heeft een gehoorbeperking, maar die zit haar niet in de weg bij het genieten van The Passion. "Er wordt hard gewerkt om The Passion ook toegankelijk te maken voor mensen zoals ik. Sinds vorig jaar wordt de uitzending live getolkt op Facebook en is er een tolk aanwezig bij het podium. Dit jaar wordt het programma voor het eerst ook met doventolk uitgezonden op een on-demand zender. Dat is dus hartstikke fijn voor mensen met een gehoorbeperking."


 • 18 April 2019 om 18:32

Neelie Kroes gaat vrouwen enthousiast maken voor baan in techwereld

De techwereld is nog altijd een mannenwereld en dat moet veranderen, vinden de oprichters van het platform Female Tech Heroes dat op 21 mei wordt gelanceerd en dat vrouwen enthousiast moet maken voor de tech-sector.

Oud-minister en -Eurocommissaris Neelie Kroes wordt het gezicht van het project, dat ertoe moet leiden dat de techwereld gaat bestaan uit een goede mix van man en vrouw, jong en oud, met alle mogelijke culturele achtergronden.

Initiatiefnemers zijn Ingelou Stol en Hilde de Vocht van de High Tech Campus in Eindhoven. "Rondom onze campus zijn zo'n 180 techbedrijven gevestigd, die werken aan de nieuwste ontwikkelingen, van zelfrijdende auto's tot gezondheidsinnovaties", zegt Stol. "En al deze bedrijven zoeken vrouwelijk talent."

Veel bedrijven hebben zelf groepjes vrouwen die erover nadenken hoe het aantal vrouwen in de sector kan groeien. "Maar vaak gebeurt dat in de vrije tijd, of komt het niet echt van de grond", zegt Stol. "Als High Tech Campus Eindhoven zijn wij de verbindende factor en daarom hebben wij het opgepakt."

Maximale aantal

Een pilotproject, een speciale dag om vrouwen enthousiast te maken voor de sector, trok vorig jaar 300 belangstellenden. Voor het evenement op 21 mei hebben zich binnen twee weken tijd al 600 vrouwen aangemeld, het maximale aantal.

"Op die dag lanceren we het platform Female Tech Heroes, waarvoor vrouwen zich kunnen aanmelden", legt Stol uit. "Inmiddels hebben we daar al ruim 800 inschrijvingen voor. Neelie Kroes is het gezicht van dit platform en we hopen op deze manier vrouwen te inspireren. Want tech is veel meer dan alleen chips."

"Denk aan de kledingbranche", zegt Stol, "waar software-engineers voor webwinkels programma's ontwikkelen waarmee mensen virtueel kleding kunnen passen. Of aan een digitale training voor het testen van medicijnen, aan zonneauto's, het kweken van groenten binnenshuis. In alle branches sijpelt tech de komende jaren steeds meer door."

Verbinden

Op de dag zelf willen Stol en De Vocht vrouwen vooral met elkaar verbinden. "We willen ze inspireren en enthousiasmeren. Er komen die-hard-vrouwen die al jaren in de tech werkzaam zijn en vrouwen die geïnteresseerd zijn in wat je er eigenlijk kunt doen, in alle branches."

Plannen voor volgend jaar zijn er ook al, zegt Stol. "Dan willen we weer zo'n dag organiseren, maar dan misschien voor 1000 vrouwen, of 1500. Net zo lang tot de verhouding mannen en vrouwen 50-50 is, en het platform overbodig."


 • 18 April 2019 om 18:24

Bijna 300 meldingen over 'burnpits' Defensie

Sinds begin februari een meldpunt is geopend over zogeheten burnpits zijn er 278 meldingen bij Defensie binnengekomen. Het gaat om zowel gezondheidsklachten, maar ook om defensiemedewerkers die zich zorgen maken. Burnpits zijn kuilen waarin afval wordt verbrand en militairen zijn tijdens buitenlandse missies mogelijk blootgesteld aan giftige dampen uit die hopen.

Het meldpunt werd ingesteld nadat onder defensiemedewerkers flinke onrust was ontstaan.

Minister Bijleveld heeft de Kamer een voorlopige stand van zaken gemeld. Een groot deel van de melders heeft gereageerd op de aandacht in de media of doordat ze er door anderen op werden geattendeerd. Bijna een derde heeft zich gemeld vanwege gezondheidsklachten, vooral problemen aan de luchtwegen.

Afghanistan, Irak, Joegoslavië

Veel melders zijn niet ziek, maar maken zich wel zorgen en Bijleveld begrijpt dat. De mensen die zich gemeld hebben, zijn vooral uitgezonden naar Afghanistan, Irak of het voormalige Joegoslavië. Zo'n twee derde van hen werkt nog bij Defensie.

Defensie houdt contact met de betrokkenen en houdt hen op de hoogte van de vervolgstappen.

Meer onderzoek

De minister schrijft de Kamer ook dat er literatuuronderzoek is gedaan, maar dat maakt volgens haar niet genoeg duidelijk over de relatie tussen de uitstoot van burnpits en gezondheidsklachten. Defensie vraagt nu een extern instituut meer onderzoek te doen.

Bijleveld wil dat in de toekomst meer bekend wordt over de mogelijke effecten van uitzending van militairen op de gezondheid. Ze gaat daarom de gezondheid van werknemers van Defensie structureel in de gaten houden. Hoe dat precies gaat gebeuren, moet nog worden uitgewerkt.


 • 18 April 2019 om 18:20

Rapport Mueller: Trump wilde greep hebben op Rusland-onderzoek

President Trump heeft herhaaldelijk geprobeerd greep te krijgen op het Rusland-onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller in de VS. Dat staat in het rapport van Mueller, dat vandaag is gepubliceerd. Mueller laat in het midden of Trump hiermee de rechtsgang heeft belemmerd. Het politieke oordeel daarover laat hij over aan het Amerikaanse Congres.

In het rapport worden elf gebeurtenissen beschreven, waaronder het ontslag van FBI-directeur James Comey, pogingen van Trump om Mueller te laten ontslaan en het aanmoedigen van getuigen om niet aan het onderzoek mee te werken.

De advocaten van Trump zeggen dat de president dit allemaal kon doen binnen zijn grondwettelijke bevoegdheden. Minister Barr van Justitie voegde daar vanmiddag aan toe dat er geen sprake was van kwade opzet. Daarom besloot Barr geen vervolging in te stellen tegen Trump.

Adviseur weigerde

De president vroeg zijn adviseur Don McGahn in juni 2017 om ervoor te zorgen dat Mueller zou worden ontslagen, schrijft Mueller. Maar McGahn weigerde dat en zei dat hij liever zelf ontslag zou nemen. Ook andere naaste medewerkers gaven geen gehoor aan opdrachten van Trump om het onderzoek te frustreren.

Mueller zegt dat mede hierdoor niet valt vast te stellen of Trump de rechtsgang heeft belemmerd. Verder zegt hij dat hij de antwoorden van Trump op vragen van de onderzoekscommissie onvoldoende vond, maar dat hij heeft besloten het gevecht niet aan te gaan.

Weggelakt

Vorige maand verscheen al een korte samenvatting van het rapport. In de volledige versie, die 448 pagina's telt, zijn talloze passages weggelakt, bijvoorbeeld omdat openbaarmaking schadelijk zou zijn voor lopende onderzoeken of omdat de privacy van betrokkenen in het geding is.

Dat geldt vooral voor het gedeelte dat gaat over de Russische inmenging bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. In het tweede deel, over de mogelijke belemmering van de rechtsgang door Trump, zijn aanmerkelijk minder passages onleesbaar gemaakt.

Democraten

De Democraten willen dat Mueller zijn conclusies komt toelichten in het Congres. "Het is duidelijk dat minister Barr optreedt als Trumps persoonlijke advocaat, en niet die van Amerika", zegt Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. "Ons land vraagt en verdient volledige openheid. Daarom moeten we Mueller rechtstreeks kunnen spreken."

Pelosi's partijgenoot Adam Schiff, voorzitter van de Inlichtingencommissie van het Huis, zegt: "Na twee jaar onderzoek verdient het publiek de feiten, niet de politieke draai die Barr eraan geeft."

'I'm fucked'

Trump ziet het rapport van Mueller als een overwinning, maar van tevoren was hij niet zo zeker van een goede afloop, blijkt uit het rapport. Mueller beschrijft het gesprek waarin Trump van toenmalig justitieminister Jeff Sessions hoorde dat een speciaal aanklager de Rusland-affaire ging onderzoeken.

Mueller baseert zich op aantekeningen van Jody Hunt, topambtenaar bij Justitie, die erbij was in het Witte Huis. Volgens Hunt viel Trump achterover in zijn stoel en zei hij: "Oh my God. This is terrible. This is the end of my presidency. I'm fucked."

Trump reageerde na afloop op het Mueller-rapport:


 • 18 April 2019 om 18:15

Op vakantie naar een Marsbasis, het kan straks in China

De lucht is er een beetje te blauw, maar verder waan je je meteen op Mars. In de Chinese Gobiwoestijn is een prototype van een Marsbasis gebouwd waar toeristen binnenkort kunnen zien hoe het zou zijn om in zo'n basis op de rode planeet te leven.

De futuristisch ogende Mars Base 1 staat in een dorre woestenij in het noordwesten van de provincie Gansu, waar normaal gesproken nauwelijks vakantiegangers komen. De basis heeft 50 miljoen Yuan gekost (6,6 miljoen euro) en is in eerste instantie bedoeld voor educatieve doeleinden. De eerste 100 leerlingen van een middelbare school in de buurt mochten woensdag voor het eerst naar binnen om in het verlaten landschap de ruimtepakken, slaapplekken en zelfgekweekte groente uit te proberen.

Komend jaar wil C-Space, het bedrijf achter het project, de basis ook openstellen voor toeristen. Er moet een door ruimtevaartthema's geïnspireerd hotel en restaurant komen. De lokale overheid steekt geld in het project en hoopt op twee miljoen bezoekers per jaar in 2030.

Mars Base 1 is niet de eerste simulatie van een Marsbasis in China. Begin maart opende een soortgelijk Marsdorp - wel zonder futuristische koepel - de deuren in de aangrenzende provincie Qinghai waar bezoekers eveneens kunnen ervaren hoe het is om in zo'n basis te leven.

Met de projecten wil China laten zien dat het een rol van betekenis speelt in de ruimte, zegt correspondent Sjoerd den Daas. "De overheid hoopt er ook het enthousiasme onder de eigen bevolking voor de ruimtevaartambities mee aan te wakkeren."

Maar dat is niet het enige doel. Regio's als Qinghai en Gansu kunnen de inkomsten uit het toerisme goed gebruiken. "Ze hebben nog maar nauwelijks geprofiteerd van China's economische opmars. Dit biedt een mooie kans mee te delen in de snelle groei van het binnenlandse toerisme."


 • 18 April 2019 om 17:58

Rutte wil sobere Binnenhof-renovatie, 'het is onze calvinistische traditie'

Premier Rutte vindt het onnodig om nieuwe verbouwingen te doen tijdens de renovatie van het Binnenhof. Het historische complex in Den Haag heeft op zichzelf al "zoveel allure" en de premier wil een sobere renovatie, die niet meer kost dan de afgesproken 475 miljoen euro.

"Bij een verbouwing moet je altijd oppassen dat iemand enthousiast wordt en voor je het weet komen er dertig andere dingen bij", zei de premier op zijn wekelijkse persconferentie.

Van tafel

Hij reageert op berichten dat het aangetrokken architectenbureau OMA plannen had om aan met name de nieuwbouw van de Tweede Kamer allerlei aanpassingen te doen. Politici vonden de plannen "te wild"; de schetsen van een verschuiving van enkele vergaderzalen en restaurants en de bouw van een extra entree aan de Hofplaats werden van tafel geveegd.

Rutte benadrukt dat de renovatie noodzakelijk is: oude bedrading, roltrappen en ict zijn aan vernieuwing toe en de brandveiligheid moet verbeterd. De premier wil zo min mogelijk veranderingen. "Als ik terugkom in het Torentje wil ik geen verandering zien, maar dat achter de paneeltjes de bedrading is vernieuwd."

Het kabinet is niet te zuinig met deze renovatie, vindt hij. "Het is onze calvinistische traditie. Wij doen de dingen sober."


 • 18 April 2019 om 17:15

Ollongren definitief niet vervolgd na uitspraken over Forum

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken hoeft zich definitief niet voor de rechter te verantwoorden over uitspraken die ze deed over Forum voor Democratie. Dat heeft de beklagkamer van het gerechtshof in Amsterdam beslist.

Eerder zagen het Openbaar Ministerie en het hof al geen grond voor vervolging, maar Baudet was het daar niet mee eens en diende bij het gerechtshof een klacht in.

Minister Ollongren zei vorig jaar in een lezing dat Forum voor Democratie "de nieuwste afsplitsing van populisme" is die "verdergaat waar Wilders ophoudt". Ook zei ze dat Baudets partij geobsedeerd is door het praten over rassen in het politieke debat.

Vrijheid van meningsuiting

De beklagkamer van het hof oordeelt dat Ollongren haar uitlatingen deed als politica in het kader van het publieke debat. Het hof verwacht niet dat een strafrechter haar zou veroordelen voor smaad of laster en haalt in de argumentatie de bescherming van vrijheid van meningsuiting aan.

Tegen de uitspraak is geen beroep mogelijk.


 • 18 April 2019 om 17:04
❌