[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Vandaag β€” 22 Maart 2018NOS Journaal

OVV bekijkt vier jaar na MH17 vliegen boven conflictgebieden

De Onderzoeksraad voor Veiligheid gaat onderzoeken hoe het ervoor staat met vliegen boven conflictgebieden.

In het onderzoek naar de vliegramp met de MH17 in Oekraïne in 2014 deed de raad aanbevelingen voor het vliegen boven gebieden waar conflicten woeden.

Die waren gericht aan staten, luchtvaartmaatschappijen, de luchtvaartorganisatie IATA en de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie ICAO en zijn lidstaten.

Dreigingsinformatie

De raad wil weten welke maatregelen de partijen hebben getroffen op het gebied van luchtruimbeheer en het delen van dreigingsinformatie.

Zo wilde de OVV dat staten luchtvaartmaatschappijen verplichten om risicoanalyses te maken van het vliegen boven conflictgebieden.

Ook beval de raad alle luchtvaartmaatschappijen aan om minimaal jaarlijks openbaar verantwoording af te leggen over gekozen vliegroutes.


 • 22 Maart 2018 om 22:11

Opnieuw wonnen lokale partijen de verkiezingen. Wie zijn hun kiezers?

Landelijke partijen doen het beter dan ooit. 33 procent van de kiezers stemde op een lokale partij, terwijl dat vier jaar geleden nog 28 procent was. Die trend is al jaren zichtbaar. Wie zijn de mensen die op een lokale partij stemmen?

Net als voorgaande jaren is het aantal zetels voor lokale partijen het hoogst beneden de rivieren. In een gemiddelde Brabants of Limburgse gemeente stemt meer dan de helft van de mensen op een lokale partij, terwijl dat in de rest van de Nederlandse gemeenten gemiddeld een derde is.

Volgens electoraal geograaf Josse de Voogd is op bovenstaande kaart goed te zien waar de bestandslijn liep tijdens de Tachtigjarige Oorlog. "Het Zuiden bleef katholiek, en was lange tijd een wingewest voor de rest van Nederland. En katholieken waren tweederangsburgers. Ook al zijn de achterstanden ingehaald, het anti-establishment-sentiment in het zuiden is nog altijd sterker dan in de rest van het land. Dat zorgt voor meer stemmen op niet-Haagse of populistische partijen."

Maar dat is niet de enige verklaring. Volgens De Voogd komt het ook doordat de KVP - een van de voorlopers van het CDA - lange tijd nauwelijks meedeed aan lokale verkiezingen. "Een belangrijk doel van de partij was om de katholieken te emanciperen. Maar dat speelde op lokaal niveau, waar iedereen katholiek was, geen rol." De lokale politiek werd veelal overgelaten aan lokale lijsten, die georganiseerd waren rond personen in plaats van ideologieën.

In allerlei gemeenten in Nederland zijn lokale partijen deze verkiezingen gegroeid, zonder dat er een duidelijke trend zichtbaar is. "De afgelopen verkiezingen zagen we vaak grote zeges in gemeenten met een sterker anti-establishment-sentiment. Maar kijken we naar deze verkiezingen, dan komt er een heel gedifferentieerd beeld naar voren van winst en verlies."

Jongeren

Toch valt er wel meer te zeggen over de aanhang van lokale partijen. Uit onderzoek van Ipsos in opdracht van de NOS blijkt dat de kiezer op een lokale partij ouder is dan de gemiddelde kiezer deze verkiezingen. Van alle kiezers op lokale partijen is 31 procent ouder dan 65, terwijl dat bij alle kiezers 26 procent is. Bij jongeren onder de 34 zie je juist het omgekeerde.

Mensen die op een lokale partij hebben gestemd, zijn volgens Ipsos voor een groot deel kiezers die bij de afgelopen landelijke verkiezingen op de VVD stemden (19 procent). De rest stemde landelijk onder andere CDA (12 procent), D66 (11 procent) en SP (11 procent).

Uit het onderzoek blijkt ook dat mannen vaker op een lokale partij stemden dan vrouwen. 57 procent van de kiezers was man, terwijl van alle kiezers 53 procent man is. Ook is het opleidingsniveau van deze kiezers duidelijk iets lager dan van de gemiddelde kiezer.


 • 22 Maart 2018 om 21:40

Handlanger Marc Dutroux voor het eerst met verlof

Michel Lelièvre (46), voormalig handlanger van kindermoordenaar Marc Dutroux (61), komt over drie jaar definitief op vrije voeten. Om zich daarop voor te bereiden, is hij deze maand begonnen met zijn eerste verlof.

Lelièvre werd in juni 2004 veroordeeld tot een gevangenisstraf van 25 jaar. Hij hielp Dutroux bij de ontvoering van An, Eefje, Sabine en Laetitia. Sinds 1996 zit hij in de gevangenis.

Inmiddels heeft hij 22 jaar van zijn straf uitgezeten. Begin deze maand kreeg Lelièvre toestemming om de gevangenis van Itter voor 36 uur te verlaten. Dat bevestigt zijn advocate aan VTM Nieuws.

Voorwaarden

Er zijn wel een aantal voorwaarden waaraan Lelièvre moest voldoen tijdens zijn verlof. Zo mocht hij niet komen in de provincies Limburg, in Nederland en België. Ook Vlaams-Brabant, de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen en de Belgische gemeente Ans waren verboden terrein.

Volgens de advocate van Lelièvre is deze vrijlating het begin van een reeks penitentiaire verloven. De terugkeer naar de maatschappij vindt hij moeilijk. Lelièvre heeft ruim twintig jaar in hechtenis gezeten. "De maatschappij is veranderd. Het is niet vanzelfsprekend voor hem om uit de gevangenis te komen", zegt zijn advocate.

Vrijlating

Lelièvre is de tweede veroordeelde voor de ontvoering die nu vrijkomt. Michelle Martin, de ex-vrouw van Dutroux, werd in augustus 2012 onder voorwaarden vervroegd vrijgelaten. Destijds woonde ze in een klooster. In 2015 verhuisden de zusters naar Brussel, waardoor ze weg moest. Daarna vond zij onderdak bij een oud-rechter.

In 2004 werd Dutroux veroordeeld tot levenslange celstraf en tbs voor moord, ontvoering, marteling en verkrachting van minderjarige meisjes.

Julie (8), Mélissa (8), An (17), Eefje (19), Sabine (12) en Laetitia (14) werden opgesloten in een kleine kooi waar ze regelmatig werden verkracht en mishandeld. An, Eefje, Julie en Mélissa overleefden het niet.


 • 22 Maart 2018 om 21:14

Mexicaanse journalist thuis doodgeschoten

Een Mexicaanse journalist is gisternacht doodgeschoten bij zijn huis in Gutierrez Zamora, een plaats die bekendstaat vanwege de activiteiten van drugskartels in het zuidoosten van Mexico.

Leobardo Vazquez werkte voor de nieuwssite Enlace. Zijn vrouw Ivonne Hernandez Duran zei tegen persbureau AP dat ze schoten hoorde en haar man zag liggen naast het standje bij hun huis waar Vazquez tacos verkocht.

Moordmotieven

Het Midden-Amerikaanse land is een van de gevaarlijkste landen voor journalisten om te werken. Vorig jaar werden dertien journalisten gedood in het land, volgens cijfers van journalistenorganisatie IFJ.

De openbaar aanklager heeft gezegd dat het alle mogelijke motieven voor de moord gaat onderzoeken.


 • 22 Maart 2018 om 20:55

De opkomst van Denk: 'Trouwe achterban en aansprekende boodschap'

De opkomst van Denk laat zien dat het politieke landschap in Nederland verandert. Denk-leider Tunahan Kuzu zei dat gisteravond nadat zijn partij als een van de winnaars uit de bus was gekomen bij de raadsverkiezingen.

Denk deed als nieuwkomer mee in veertien gemeenten en behaalde zetels in onder meer Schiedam (4), Amsterdam (3), Arnhem (2) en Enschede (1). Hoe valt het succes van deze politieke beweging, zoals de partij zichzelf noemt, te verklaren?

Volgens Kuzu bewijst de zetelwinst dat groepen mensen in heel Nederland een plek opeisen in de samenleving. Sommige Denk-stemmers zien dat ook zo. "Deze partij komt op voor een groep die tot nu toe niet gehoord werd", zegt een vrouw uit Schiedam in Nieuws en Co op NPO Radio 1. De slogan van Denk verwoordt dat gevoel, zegt ze. "Nederland is van ons allemaal."

"Denk vult een gat op", zegt ook Floris Vermeulen, hoofddocent politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. "De partij spreekt een specifieke groep aan die zich niet meer herkende in andere partijen."

Op de plaats van de traditionele partijen

De Denk-kiezers zijn veelal mensen van Turkse en Marokkaanse afkomst die bij vorige verkiezingen vaak op de PvdA stemden. "Veel voormalige PvdA-bolwerken zijn nu Denk-bolwerken geworden", vertelt Josse de Voogd, electoraal geograaf aan de Tilburg University.

In Nieuws en Co vertelt een man dat hij voorheen ook voor de PvdA en D66 koos. Maar die partijen hebben volgens hem nooit duidelijk stelling genomen tegen het populisme. "Het populisme wordt steeds groter, maar bij de sociaaldemocraten bleef het oorverdovend stil."

Bij de Tweede Kamer-verkiezingen werd al duidelijk dat stemmers die voorheen vaak uit gewoonte voor een traditionele partij kozen, nu een vakje inkleurden bij Denk of een andere alternatieve partij. Vermeulen: "Dat landelijke beeld is nu ook lokaal te zien."

Keuze voor steden met achterban

Denk heeft goed nagedacht voor welke gemeenten het kandidaten verkiesbaar stelde. Op basis van de uitslagen bij de landelijke verkiezingen werd een keuze gemaakt voor gemeenten waar de partij een grote achterban heeft. "Dat lijkt een goede strategische keuze te zijn geweest", zegt De Voogd.

In de gemeenten waar de partij veel stemmen binnenhaalde, woont een grote Turkse gemeenschap. Zij leverden de grootste bijdrage aan het succes van Denk, zegt Vermeulen. "Op de lijst staan ook vooral kandidaten met een Turkse achtergrond. Mede daardoor is de opkomst bij deze groep zo hoog." In Amsterdam lag de opkomst onder die groep zo'n 10 procent hoger dan bij de vorige raadsverkiezingen, blijkt uit onderzoek van Vermeulen.

Verder kozen ook veel mensen van Marokkaanse afkomst voor Denk. Bijna de helft van de Amsterdammers met een Marokkaanse achtergrond koos gisteren voor de partij. "Het succes in deze stad is ook te danken aan de campagne van voorman Mourad Taimounti, die heeft het volgens mij erg goed gedaan."

Nieuwe kiezers aangetrokken

Mede door zijn toedoen slaagde Denk erin kiezers aan te trekken die bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2014 nog thuisbleven, zegt Vermeulen. Zij kwamen gisteren speciaal voor Denk naar de stembus. Toch bleef nog bijna de helft van de Nederlandse stemgerechtigden gisteren thuis. Het algemene opkomstpercentage was 54,8 procent.

Onder Nederlanders met een Marokkaanse en Surinaamse achtergrond lag de opkomst met 25 procent nog een stuk lager. De Voogd: "Dat betekent dat er nog veel mensen kunnen worden bereikt door nieuwe partijen. In zekere zin staat elke nieuwe partij voor de emancipatie van een bepaalde groep, die daarvoor uit gewoonte anders stemde of thuisbleef."

De boodschap van Denk van een inclusieve samenleving lijkt een brede groep te hebben aangesproken. Zo stemden ook kiezers met een Surinaamse of Antilliaanse achtergrond op de partij en waren in verschillende steden ook kandidaten zonder migratieachtergrond verkiesbaar.

En nu?

De opkomst van Denk valt samen met de toenemende verdeeldheid in Nederland. Daar zijn Vermeulen en De Voogd het over eens. Die segregatie blijkt ook uit de manier waarop bij de Tweede Kamer-verkiezingen werd gestemd in verschillende gemeenten.

In Rotterdam kreeg Denk toen in sommige wijken veel stemmen en in andere helemaal geen. Een patroon dat ook zichtbaar was in andere grote steden. In kleinere gemeenten waren juist grote verschillen te zien binnen wijken, zegt De Voogd. "In Deventer zijn stembureaus waar Denk en PVV allebei zo'n 25 procent van de stemmen kregen. En dat gebeurde toen ook in andere minder welvarende gebieden in steden."

Doordat ook bij deze verkiezingen de verschillen groot zijn, wordt het lastig om werkbare coalities te vormen in gemeenteraden, denkt Vermeulen. In bijvoorbeeld Zaanstad zijn er drie partijen met vier en vijf met drie zetels. "Denk zal echt met andere partijen moeten gaan samenwerken als de partij op bestuurlijk vlak iets wil bereiken."

Hij verwacht dat de partij dat nu nog niet zal doen. "Ze zijn nog relatief klein en hebben een achterban die teleurgesteld is over de huidige politiek en waarschijnlijk dus niet zit te wachten op compromissen." Partijleider Kuzu zei gisteravond dat hij juist wel wil meebesturen. "We willen niet alleen een partij zijn die aan de zijlijn staat te schreeuwen", zei hij voordat hij het succes bij de verkiezingen ging vieren.


 • 22 Maart 2018 om 20:47

Verslagen rebellen verlaten dorp in Oost-Ghouta

In het Syrische dorp Harasta, in de rebellenenclave Oost-Ghouta, is een evacuatie begonnen van rebellen en burgers. In het kader van een overeenkomst met de Syrische regering worden volgens staatsmedia zo'n 1500 strijders en burgers naar de provincie Idlib gebracht, die in handen is van de rebellen.

Oost-Ghouta, een van de laatste rebellenbolwerken in Syrië, ligt al weken zwaar onder vuur. Het leger wint steeds meer terrein, wat volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten tot 1500 burgerdoden heeft geleid. Tienduizenden mensen zijn het geweld ontvlucht.

In het dorp Harasta is nu voor zover bekend voor het eerst sprake van een officiële overgave van de rebellen. De groepering Ahrar-al-Sham heeft de deal met de regering gesloten.

Bussen

Op de staatstelevisie zijn beelden te zien van witte bussen waarin mensen worden weggereden. Volgens de regering is het de bedoeling dat 1480 mensen, onder wie 600 strijders, worden geëvacueerd.

Na het vertrek van de rebellen zal het leger Harasta innemen. Het vanuit Engeland opererende Observatorium zegt dat de rebellen nog 20 procent van Oost-Ghouta in handen hebben. Daaronder is Douma, de dichtstbevolkte stad van de enclave.

Dodelijke luchtaanval

Er zijn berichten dat in de rebellenprovincie Idlib vandaag veel doden zijn gevallen bij een luchtaanval. Een drukke markt in het dorp Harem zou zijn getroffen. Volgens het Observatorium eiste de aanval zeker 28 levens.


 • 22 Maart 2018 om 20:44

Lijn 16 van Parijs rijdt nog lang niet, maar nu al 'metro door de hel'

De aanleg is nog niet eens begonnen, de opening is pas voorzien in 2024, maar nu al heeft metrolijn 16 bij Parijs een flinke reputatie. De metro gaat namelijk rijden ten noorden en oosten van Parijs, dwars door de banlieues daar, die vaak een slechte reputatie hebben. In de voorsteden is er relatief veel werkloosheid, criminaliteit en drugshandel.

"De metro van de hel", noemde iemand de lijn op Twitter. #ligne16 is inmiddels een bijzonder populaire hashtag geworden. "Is die metro bedoeld om het vervoer voor dealers te verzorgen?", vroeg iemand zich af. Met teksten en foto's wordt volop de spot gedreven met de 'survivalmetro'. "Welkom op lijn 16", schreef iemand met daarbij een filmpje met een voorbijrijdende brandende metrostellen.

Veel Twitteraars plaatsten foto's van zwaarbewapende agenten en militairen als potentiële beveiligers. Iemand gaf reizigers het advies een goede molestverzekering af te sluiten. "Voor het instappen worden overlevingspakketten uitgedeeld", schreef een ander.

Lijn 16 komt onder meer langs Aulnay-sous-Bois, waar in 2005 de beruchte banlieuerellen begonnen. De metro stopt ook in La Courneuve, één van de armste voorsteden van Parijs. Saint-Denis wordt aangedaan, waar in 2015 een Nederlandse delegatie ambtenaren op straat werd aangevallen en beroofd. Een andere halte is Sevran, berucht wegens z'n drugsbendes.

Plaatselijke politici konden de spottende teksten op Twitter niet waarderen. "Het is een opeenstapeling van clichés. Zo stigmatiseer je alle bewoners", zei Stéphane Blanchet, wethouder in Sevran. Veel inwoners van de banlieues verzetten zich al langer tegen het slechte imago van hun steden. Jongeren begonnen jaren geleden een eigen blog om 'hun verhaal' te vertellen dat tegenwicht moeten bieden aan de clichés.

Beste school, crimineelste gebied

Vol trots wordt er ook op gewezen dat een school in Clichy-sous-Bois, óók een halte van lijn 16, recent nog werd uitgeroepen tot een van de beste in het land, omdat leerlingen er de meeste kans hebben te stijgen op de sociaal-maatschappelijke ladder. Toch is de reputatie niet één en al verzinsel. De Franse justitie noemde het betreffende departement, Seine-Saint-Denis, vorige maand nog "het crimineelste gebied van heel Frankrijk".

Die situatie moet juist verbeteren met de aanleg van lijn 16. Het openbaar vervoer is nu nog beperkt in veel banlieues. Met de nieuwe metro wordt het veel makkelijker te reizen naar werk, studie of Parijs.

"Komt met lijn 16 mijn 'final destination' dichterbij?", schreef iemand spottend op Twitter, verwijzend naar de gelijknamige horrorfilm. "Jazeker", antwoordde het bouwconsortium humoristisch met een tweet. "Straks reis je in 20 minuten waar je nu nog een uur over duurt. En je kunt in de metro gewoon blijven tweeten."


 • 22 Maart 2018 om 20:29

β€˜Het is too little too late voor Zuckerberg’

Vier dagen, zes uur en 35 minuten.

Zo lang duurde het voordat de reactie van Mark Zuckerberg verscheen op het Cambridge Analytica-schandaal. In een bericht op zijn eigen pagina, die in de dagen daarvoor stilstond, schreef hij dat er een grote vertrouwensbreuk heeft plaatsgevonden tussen Facebook en de gebruikers ervan. Daarnaast beloofde hij beterschap en kondigde hij een reeks maatregelen aan.

De grote vraag: zijn de veranderingen genoeg en kwam Zuckerbergs reactie nog op tijd? De topman van het grootste sociale netwerk ter wereld, dat jaarlijks miljarden dollars verdient aan het tonen van gepersonaliseerde advertenties, hield zich een halve week stil. Dat terwijl dit wordt gezien als de grootste crisis in het bestaan van Facebook.

"Ik wilde er zeker van zijn dat we een volledig beeld hadden van wat er was gebeurd. Ik weet dat er veel druk was om eerder iets te zeggen, maar het was mijn indruk dat het belangrijker was dat we een volledig accuraat beeld hadden", zegt hij daarover in gesprek met The New York Times.

"Dat was een enorme gemiste kans", zegt Paul Stamsnijder van de Reputatiegroep over die beslissing. "Zijn reactie is too little to late. Doordat hij zichzelf niet liet zien, ging de buitenwereld speculeren en was hij niet meer leidend in de beeldvorming."

Het was Facebook uiteindelijk ook wel duidelijk dat het de vlucht naar voren moest kiezen. Wat er tussen zaterdagmiddag en gisteravond precies is gebeurd bij het social media-bedrijf weten we niet. Maar volgens technologiemagazine Wired, dachten Mark Zuckerberg en Sheryl Sandberg (die samen het bedrijf leiden) dat het schandaal heel vervelend was, maar tegelijkertijd wel "te managen". Tenslotte had het bedrijf ook problemen rond nepnieuws en Russische advertenties overleefd.

Het is ook niet alsof ze door het nieuws werden verrast. Volgens een van de betrokken verslaggevers van The New York Times - die samen met The Observer of Londen onderzoek naar het schandaal deed - hebben ze een week van tevoren gevraagd om een reactie. Uiteindelijk besloot Facebook vóór publicatie van de kranten met het nieuws te komen dat ze Cambridge Analytica gaan schorsen.

In de gesprekken met de media gisteren gaat Zuckerberg door het stof. De functie waar het steeds over gaat, was ervoor bedoeld dat mensen hun gegevens op Facebook ook op andere plekken konden gebruiken, legt de topman uit. Zodat je bijvoorbeeld de verjaardagen van je Facebook-vrienden in een agenda-app kunt terugvinden.

Verkeerd ingeschat

"Weet je, in alle eerlijkheid: dat heb ik fout ingeschat", zegt Zuckerberg tegen techsite Recode. "Ik was misschien te idealistisch." De indruk die daarbij ontstaat, is dat Zuckerberg onvoldoende was voorbereid op het feit dat zijn platform en de gegevens die daar te vinden zijn ook voor slechte doeleinden gebruikt kunnen worden.

In 2015 ontdekte Facebook dat Cambridge Analytica gegevens van Facebook-gebruikers op een heimelijk wijze had verkregen. Het platform vroeg toen om de verzekering dat de data waren verwijderd en kreeg die. Facebook geloofde het databedrijf op zijn blauwe ogen. Iets waarvan Zuckerberg nu erkent dat ze dat anders hadden moeten doen.

Dergelijke erkenningen lopen als een rode draad door zijn gesprekken met Amerikaanse media. Nu is fouten maken menselijk, zelfs voor de bestuursvoorzitter van het grootste sociale netwerk ter wereld. Maar Zuckerberg draagt wel, uiteindelijk, de verantwoordelijkheid voor de gegevens van ruim 2 miljard mensen.

Als je dan moet erkennen dat je jaren geleden iets anders had moeten aanpakken, je daar pas mee begint nadat kranten er vol mee hebben uitgepakt en je gebruikers daar niet eerder over heb ingelicht, is de kans heel groot dat je scheve gezichten krijgt. En dat draagt niet bij aan het al poreuze vertrouwen in het platform, wat mede leidde tot #deleteFacebook op Twitter. Hoeveel mensen hier gehoor aan hebben gegeven is niet duidelijk, volgens Zuckerberg gaat het niet om een grote groep.

Mediaprofessor Mark Deuze proeft in de reactie van Zuckerberg heel erg zijn manier van werken. "De cultuur van Facebook zou je in vier punten kunnen opdelen: 1. ze denken in technologische oplossingen, 2. het bedrijf is zo gesloten als mogelijk, 3. ze hebben weinig overzicht en 4. er heerst frustratie dat ze niet worden geloofd."

Volgens Deuze ziet Facebook zichzelf als de good guy en dat snapt hij wel. "Als Facebook transparanter zou zijn, dan zou dat zoveel helpen in de communicatie naar buiten toe." Maar, zegt Deuze: "Zo denken techbedrijven in Silicon Valley niet."

Politiek aan zet

Dit charme-offensief is niet het sluitstuk, eerder het begin. Zo willen Britse en Amerikaanse politici Facebook-topman Mark Zuckerberg gaan horen. Ook bestaat de kans dat ze meer regelgeving willen voor bedrijven als Facebook, al weet Mark Deuze niet of dat zin heeft.

Zuckerberg staat daarvoor open, zegt hij tegen Amerikaanse media. Al twijfelde hij wel hardop of-ie wel de beste man was om te getuigen. Hij twijfelt daar misschien over, de buitenwereld doet dat niet. Een journalist van Business Insider merkte via Twitter op dat het Congres hem weleens kan dagvaarden.


 • 22 Maart 2018 om 20:09

Container met 3600 kilo hasj uit Libanon onderschept

Een arrestatieteam heeft dinsdagochtend acht mensen gearresteerd die een container met hasj losten. Dat gebeurde bij een bedrijf met opslagboxen op bedrijventerrein Spaanse Polder. Er is 3600 kilo hasj in beslag genomen.

Een gespecialiseerd team had een tip gekregen over de komst van een container vol softdrugs uit Libanon. Die zou via de Rotterdamse haven naar een bedrijf in de Spaanse Polder gaan.

Bij het lossen werden drie hoofdverdachten en vijf werklui aangehouden. Het vijftal is weer vrijgelaten; een 60-jarige Rijswijker en twee Libanezen van 41 en 71 zitten nog vast.

In de woning van de Nederlander vond de politie twee vuurwapens. Die zijn in beslag genomen, schrijft Omroep West.


 • 22 Maart 2018 om 19:29

Trump komt met miljardensancties tegen China

De Verenigde Staten voeren importheffingen ter waarde van zo'n 60 miljard dollar in op producten uit China. President Trump heeft daartoe een decreet ondertekend. Hij wil de in zijn ogen oneerlijke handelspraktijken van China aanpakken.

Voor welke producten de heffingen gaan gelden, is nog niet bekend. Er is eerder een lijst samengesteld met zo'n 1300 producten die ervoor in aanmerking komen. Het Amerikaanse handelsagentschap moet daar de komende twee weken uit kiezen.

Trump wil ook aankopen van Chinese bedrijven in de Verenigde Staten beperken. Hij vindt de maatregelen nodig omdat China zich volgens hem schuldig maakt aan onder meer oneerlijke concurrentie en diefstal van Amerikaanse technologie.

Tegenmaatregelen

Peking heeft nog niet gereageerd op de sancties, maar dreigde al eerder met tegenmaatregelen. Zo zouden er heffingen kunnen komen op Amerikaanse landbouwproducten. Dat zou een flinke klap opleveren voor een groot deel van Trumps achterban, de boeren.

De angst voor een wereldwijde handelsoorlog heeft zijn uitwerking op de beursvloer. Vandaag sloot de AEX-index in Amsterdam 1,6 procent lager.


 • 22 Maart 2018 om 19:27

Britse politieman zenuwgasaanslag uit het ziekenhuis

De Britse agent die onwel raakte na de aanslag met zenuwgas op een voormalige Russische dubbelagent in Salisbury, is uit het ziekenhuis ontslagen. Hoe hij eraan toe is, is niet duidelijk.

De BBC meldt dat hij bij het verlaten van het ziekenhuis zei dat het leven voor hem waarschijnlijk nooit meer hetzelfde zal zijn. Ook bedankte hij het personeel van het ziekenhuis.

Geestelijke capaciteiten aangetast

De slachtoffers van de aanslag, ex-dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia, liggen nog steeds in kritieke toestand in het ziekenhuis. Wel is hun fysieke toestand stabiel.

Eerder vandaag werd bekend dat het gebruikte zenuwgas waarschijnlijk hun geestelijke capaciteiten heeft aangetast. Het is onduidelijk of ze ooit nog kunnen herstellen.

Onderzoek van hun bloedmonsters bevestigde al eerder dat ze zijn blootgesteld aan het Russische zenuwgas novitsjok.

De kwestie van dubbelspion Sergej Skripal, het doelwit in Salisbury, bracht Londen tot het besluit om 23 Russische diplomaten het land uit te zetten. Moskou vergold die maatregel met een vergelijkbaar besluit.


 • 22 Maart 2018 om 19:26

Bijna 200 aangiften tegen Pechtold over geschonken appartement

Bijna 200 mensen hebben aangifte gedaan tegen D66-leider Alexander Pechtold omdat hij een appartement niet heeft gemeld in het geschenkenregister van de Tweede Kamer.

Dat bevestigt het OM na berichtgeving van The Post Online. Het OM bestudeert de aangiftes en kijkt of het een strafrechtelijk onderzoek instelt.

Waar de aangiftes precies voor werden gedaan, is onduidelijk. Vermoedelijk is er een verband met een kant-en-klare aangifte tegen Alexander Pechtold voor ambtelijke corruptie en valsheid in geschrifte. Alleen persoonlijke gegevens en een handtekening ontbreken daar nog op. Deze staat sinds eind vorige maand online en onder meer GeenStijl schreef erover.

Het OM wil inhoudelijk niets over de aangiften zeggen en denkt een paar weken nodig te hebben om ze te bestuderen.

Privékwestie

In het geschenkenregister geven Kamerleden geschenken op van meer dan 50 euro. Pechtold kreeg het appartement van een bevriende Canadese oud-diplomaat.

Hij beschouwt appartement als een privékwestie, zei hij eerder. Niet iedereen is het daarmee eens. Zo noemde hoogleraar staatsrecht Wim Voermans van de Universiteit Leiden het onbegrijpelijk dat de politicus het appartement niet heeft gemeld. Voermans vindt dat de D66-leider in het register had kunnen uitleggen dat het een privézaak is, die zijn politieke functioneren helemaal niet heeft beïnvloed.


 • 22 Maart 2018 om 18:57

Kinkhoestvaccinatie zwangere vrouwen stap dichterbij

Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid neemt het advies van de Gezondheidsraad over om alle zwangere vrouwen in te enten tegen kinkhoest. Een definitief besluit daarover neemt hij voor de zomer. Vaccinatie moet wel uitvoerbaar en betaalbaar zijn.

Kinkhoest komt regelmatig voor bij zuigelingen. Jaarlijks belanden enkele honderden baby's daardoor in het ziekenhuis. In uitzonderlijke gevallen kan de ziekte zelfs dodelijk zijn.

Nu al kunnen zwangere vrouwen zich op eigen kosten laten inenten, zodat hun kindje vanaf de geboorte beschermd is tegen kinkhoest. Dat kan via de huisarts of de GGD en kost iets meer dan 25 euro.

Nieuwe tak van sport

Het opnemen van de kinkhoestvaccinatie in het Rijksvaccinatieprogramma heeft volgens Blokhuis een hoop voeten in aarde. "Het hele programma richt zich nu op kinderen en wordt uitgevoerd door vooral consultatiebureaus. Het aanbieden van een vaccinatie aan zwangere vrouwen is daarom echt een nieuwe tak van sport."

De komende maanden gaan het ministerie uitzoeken hoe dat het best geregeld kan worden en wat dat gaat kosten. In de tussentijd gaat het RIVM extra voorlichting geven aan zorgverleners, zodat zwangere vrouwen gewezen worden op de mogelijkheid van vaccinatie tegen kinkhoest.


 • 22 Maart 2018 om 18:48

Duizenden Fransen de straat op tegen hervormingsbeleid Macron

Het openbare leven wordt in Frankrijk grotendeels platgelegd door stakingen. Duizenden Fransen gingen vandaag de straat op omdat zij ontevreden zijn over het beleid van president Macron. Onder meer de spoorwegen, de luchtverkeersleiding, het onderwijs en de gezondheidszorg leggen het werk neer.

De stakingen duren tot morgenochtend. Met de acties wordt er geprotesteerd tegen de lage lonen en de gevreesde flexibilisering van de arbeidsmarkt. Eerder kondigde Macron aan dat hij 120.000 banen in de publieke sector wil schrappen. Ook wil hij de bevoorrechte status van het spoorwegpersoneel afschaffen. Dat betekent dat er een einde komt aan de riante pensioensregelingen en de baangarantie voor het leven.

Dalende populariteit

"Dit is de eerste keer sinds de verkiezingen van Macron dat er zo massaal wordt gedemonstreerd", zegt NOS-correspondent Frank Renout. "Als er veel mensen de straat op gaan, kan dat betekenen dat de populariteit van de president steeds meer afneemt."

Volgens Franse media valt vooral het openbaar vervoer uit. Naar schatting rijdt 40 procent van de langeafstandstreinen niet. Ook reden er vandaag vier Thalys-treinen van en naar Parijs niet. Passagiers wordt geadviseerd om de website goed in de gaten te houden.

Op de luchthavens van Parijs is bijna een derde van de vluchten geschrapt. Air France verwacht dat morgen een kwart van de vluchten uitvalt. KLM, de zustermaatschappij van Air France, verwacht geen uitval. Mogelijk zijn de vluchten wel drukker omdat passagiers van uitgevallen Air France-vluchten in sommige gevallen gebruikmaken van een KLM-toestel.

Vakbonden

Op ongeveer 140 plaatsen in Frankrijk werd er vandaag gestaakt. Zeven vakbonden riepen leden eerder op om te gaan staken. De ledenaantallen van de vakbonden lopen al tientallen jaren terug. Door nieuwe wetgeving hebben de bonden niet meer de bevoegdheid om openbare diensten zomaar te sluiten. Ondanks de beperkingen, willen ze met de stakingacties laten zien dat ze nog steeds machtig zijn.

De meeste demonstraties verliepen rustig. Alleen in Parijs vochten jongeren met de politie. In Nantes is ook een aantal betogers aangehouden. Daar zette de politie traangas en waterkanonnen in.


 • 22 Maart 2018 om 18:06

Gemeenten hebben minder trek in landelijke Sinterklaas-intocht

De NTR heeft de Nederlandse burgemeesters dringend verzocht om de organisatie van de landelijke intocht van Sinterklaas op zich te nemen. De tijd dringt, schrijft de omroep in een brief aan het Nederlands Genootschap van Burgemeesters (NGB). Voor het eerst heeft geen enkele gemeente zich uit eigen beweging gemeld.

In de brief, die op 7 maart werd verstuurd, schrijft NTR-eindredacteur Ajé Boschhuizen dat hij naar de oorzaken van het geringe animo slechts kan raden. "We zouden natuurlijk kunnen afwachten tot zich in de komende tijd wellicht alsnog een gemeente meldt, maar dat is - gezien de lange voorbereidingstijd van zo'n grootschalig project - nogal riskant met het oog op de planning."

"Natuurlijk willen wij niet dat er op deze manier een einde zou komen aan deze 66-jarige nationale televisietraditie", schrijft Boschhuizen. "Vandaar dat ik aan u zou willen vragen om ons te helpen."

Gesprekken

NGB-voorzitter Spies heeft de brief vorige week voorgelezen tijdens de jaarvergadering. Dat heeft ertoe geleid dat een aantal geïnteresseerde gemeenten contact heeft opgenomen met de NTR. Volgens een woordvoerder van de NTR lopen er inmiddels gesprekken.

De omroep heeft goede hoop dat er snel een akkoord komt met een gemeente over de organisatie van de landelijke intocht. "Voor een goede voorbereiding moet dat eind april toch wel rond zijn", zegt de woordvoerder.

Rond het evenement was de afgelopen jaren geregeld veel te doen. De intochten gingen gepaard met demonstraties voor en tegen Zwarte Piet, waardoor de gemeenten en de politie, zoals in Dokkum afgelopen jaar, de handen vol hadden aan de veiligheid.


 • 22 Maart 2018 om 17:56

Wie stemde wat bij het referendum over de Inlichtingenwet?

Woon je in een grote stad of in het noorden van het land? Dan is de kans groter dat je 'tegen' hebt gestemd bij het inlichtingenwet-referendum. Ben je man of laagopgeleid? Dan is de kans groter dat je 'voor' stemde. En waar je woont, maakt ook weer uit voor de kans dat je blanco hebt gestemd. Dat blijkt uit onderzoek van Ipsos in opdracht van de NOS en uit een analyse van de voorlopige uitslag.

De landelijke uitslag laat nog even op zich wachten: onder meer Amsterdam heeft nog geen definitieve uitslag gerapporteerd. Waarschijnlijk gebeurt dat pas vrijdagochtend. Inmiddels is bijna 95 procent van de stemmen geteld.

Jong stemde tegen, maar kwam minder opdagen

Iets meer vrouwen waren tegen de inlichtingenwet dan mannen: 51 procent van de mannen stemde voor, tegen 47 procent van de vrouwen. Van de mannen was 49 procent tegen; 53 procent van de vrouwen. Daarbij geldt wel een foutmarge van 1,5 procent. Meer mannen hebben gestemd. 56 procent, tegenover 46 procent van de vrouwen.

Hoe jonger de kiezer, hoe groter de kans dat deze tegen de wet stemde. In de groep 18-24 jarigen stemde ruim 60 procent tegen de nieuwe wet. Terwijl in de groep 65-plussers het merendeel (57 procent) juist vóór de nieuwe wet stemde. Maar de jongste groep voelde zich minder geroepen om überhaupt te gaan stemmen. Slechts 41 procent kwam opdagen, tegenover 63 procent in de oudste groep.

De opkomst was het hoogst onder hoogopgeleiden, die vooral 'tegen' stemden. Laagopgeleiden voelden zich minder geroepen hun stem uit te brengen, maar zij stemden eerder 'voor' dan 'tegen'.

Rechts voor, links tegen

VVD gestemd tijdens de vorige Kamerverkiezingen? Grote kans dat je dan nu voor de wet stemde. Dat deed driekwart van de toenmalige VVD-stemmers. Ook mensen die destijds CDA stemden, stemden eerder vóór de Inlichtingenwet.

Vorig jaar GroenLinks of SP gestemd? Grote kans dat je nu tegen de wet stemde. Wie vorig jaar thuisbleef tijdens de Kamerverkiezingen en nu wel kwam opdagen tijdens het referendum, stemde in 70 procent van de gevallen tegen.

Ook regionaal zijn er verschillen. In de drie grote steden - Amsterdam, Rotterdam en Den Haag - was 56 procent tegen en 44 procent voor. In de rest van Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht was juist 51 procent voor en 49 procent tegen. De noordelijke provincies waren ook in meerderheid tegen, terwijl het oosten en zuiden ongeveer gelijk voor en tegen stemden.

Landelijk gemiddelde

Niet overal waren gemeenteraadsverkiezingen: in gemeenten waar recent een herindeling is geweest of er binnenkort een aankomt, hoefden kiezers alleen te stemmen over het referendum.

De 45 gemeenten zonder gemeenteraadsverkiezingen maar mét een referendum, stemden anders dan het landelijke gemiddelde. Van de kiezers in die gemeente was 56 procent tegen, terwijl landelijk 48,5 procent tegen stemde. In de gemeenten waar ook gemeenteraadsverkiezingen waren, werd het landelijke gemiddelde wel ongeveer gevolgd.

Noorden is tegen

Een mogelijke verklaring is dat het gebrek aan gemeenteraadsverkiezingen ervoor zorgde dat 'voor'-stemmers eerder thuisbleven, en 'tegen'-stemmers wel naar de stembus gingen. "Daar staat tegenover dat het noorden van het land, waar relatief veel gemeenten enkel het referendum hadden, sowieso in meerderheid 'tegen' is", zegt electoraal geograaf Josse de Voogd.

"Historisch gezien liggen hier veel gemeenten met een sterk anti-establishment-gevoel. Ongeacht het thema had ik hier veel tegenstemmers verwacht", aldus De Voogd. Het noorden van Nederland stemde inderdaad in meerderheid tegen, terwijl dat in het zuiden en oosten bijvoorbeeld niet zo was.

Het lijkt er dus op dat de afwezigheid van raadsverkiezingen in sommige gemeenten heeft geleid tot een duidelijkere tegenstem. "Op basis van historisch stemgedrag had ik in Midden-Nederland op een aantal plekken voor verwacht, waar uiteindelijk een tegen-stem kleurde", zegt Josse de Voogd. "Zoals Geldermalsen en Noordwijk; ik denk dat die tegenstemden door het ontbreken van verkiezingen."

De voor-kiezer blijft op zo'n moment sneller thuis. "Dat werpt de vraag of het voor- en het tegenkamp tijdens het Oekraïne-referendum dichter bij elkaar hadden gelegen als dat tijdens een verkiezing was gehouden", aldus De Voogd. Het Oekraïne-referendum werd namelijk apart gehouden, omdat er dat jaar geen verkiezingen waren.


 • 22 Maart 2018 om 17:53

HvA-docent krijgt 65.000 euro mee na klachten over seksuele intimidatie

Een docent van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) die een klein jaar ziek thuis zat nadat hij was beschuldigd van seksuele intimidatie en grensoverschrijdend gedrag, krijgt ruim 65.000 euro ontslagvergoeding mee. Dat heeft de kantonrechter bepaald.

De rechter ontbond de arbeidsovereenkomst vanwege een "verstoorde verhouding" tussen de docent aan de faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie en zijn werkgever. De HvA had de man na terugkerende klachten voor onbepaalde tijd geschorst en wilde hem ontslaan.

Zes studentes hadden over de docent geklaagd. Volgens een van hen had hij haar in zijn rol van studieadviseur geadviseerd "met haar kut te gaan spelen". Tegen een andere studente zou hij gezegd hebben dat zij alleen een les mocht missen als zij een foto zou sturen van haar "wet T-shirt contest". De docent betwistte dat hij dit had gezegd.

Gordijntjes dicht

In een gesprek op een stagebezoek van weer een andere studente zou de man de praktijkbegeleider hebben gevraagd de kamer te verlaten. Zo zou hij nog even alleen met de studente verder kunnen spreken, met "de deur op slot, de gordijntjes dicht en het licht uit." De man zei dat die woorden achteraf onhandig gekozen waren.

Innige omhelzingen

Collega's van de docent zeiden dat hij "op een vreemde en ongebruikelijke manier met leerlingen omging". Zo zou hij minutenlang in innige omhelzingen met studenten hebben gestaan. Studentes waren bang om iets wat hen tegenstond te bespreken en ze vreesden voor negatieve gevolgen bij de beoordeling, zei de manager van de man.

Na terugkerende klachten liet de HvA een onderzoek doen en schorste de man. Eerst tijdelijk en na een paar verlengingen voor onbepaalde tijd. De rechter had een berisping of desnoods een tijdelijke schorsing passender gevonden. De klachtenregeling werd geschonden, oordeelde de rechter. Zo had de klachtencommissie moeten vaststellen dat slechts twee van de opmerkingen daadwerkelijk door de man werden gemaakt.

Depressief en slaapproblemen

De rechter oordeelt dat de HvA ernstig verwijtbaar heeft gehandeld. Grensoverschrijdend gedrag van een docent naar een student is vanuit de afhankelijkheidspositie ontoelaatbaar, zei de rechter. Maar de HvA is als werkgever verplicht om "ervoor te waken dat de positie van een van haar docenten onherstelbaar wordt aangetast".

De docent had angststoornissen, was depressief, had slaapproblemen, voelde zich waardeloos en had gedachten aan de dood, zo schreef zijn gemachtigde aan de HvA. Hij krijgt een transitievergoeding van ruim 55.000 euro en een "billijke vergoeding" van 10.000 euro. De uitspraak is al in december gedaan, maar verscheen gisteren op rechtspraak.nl.


 • 22 Maart 2018 om 17:45

Trumps advocaat John Dowd dient ontslag in

De Amerikaanse advocaat John Dowd heeft zijn ontslag ingediend bij president Trump. Dowd leidde de juridische team dat Trump verdedigt in het onderzoek naar Russische beïnvloeding van de Amerikaanse verkiezingen.

Volgens The New York Times is hij opgestapt omdat Trump steeds vaker zijn adviezen negeerde. In een mail aan persbureau AP bevestigt Dowd dat hij opstapt. Ook zegt hij dat hij de president het beste wenst.

Geen invloed

Dowd heeft volgens The New York Times al eerder overwogen om zijn ontslag in te dienen, omdat hij het gevoel had geen enkele invloed te hebben op de president.

Het juridische team van Trump had de president geadviseerd om mee te werken met onderzoeksleider Robert Mueller. Tegen het advies van Dowd in, heeft Trump de afgelopen tijd Mueller openlijk aangevallen.

Wel tevreden

Het is niet duidelijk wie het juridische team nu gaat leiden. Afgelopen week voegde Trump een nieuw lid aan het team toe, Joseph diGenova.

Eerder schreef The New York Times dat Trump ontevreden was met zijn juridische team, maar dat ontkende hij op Twitter.


 • 22 Maart 2018 om 17:18

Turkse zangeres cel in voor beledigen Erdogan

De Turkse zangeres en actrice Zuhal Olcay is veroordeeld tot tien maanden gevangenisstraf. Een Turkse rechtbank heeft haar schuldig bevonden aan het beledigen van president Erdogan tijdens een optreden in 2016, meldt de krant Hürriyet.

Tijdens het bewuste optreden verving Olcay in een liedje een aantal woorden door de naam van Erdogan. "Recep Tayyip Erdogan, het is allemaal leeg, het is allemaal een leugen, het leven zal op een dag eindigen en dan zul je zeggen: ik had een droom", zong Olcay. Daarbij zou ze ook een beledigend handgebaar hebben gemaakt.

In haar getuigenis sprak Olcay tegen dat ze kwade bedoelingen had. De naam van Erdogan paste volgens haar simpelweg in het metrum en rijmschema. Het handgebaar was bedoeld voor iemand in het publiek, zei ze.

Nationale veiligheid

Het beledigen van de president is in Turkije een misdaad waarop maximaal vier jaar cel staat. Volgens de regering zijn dit soort straffen nodig voor de stabiliteit van het land en om de nationale veiligheid te behoeden.

De 60-jarige Zuhal Olcay is in Turkije een gelauwerd tv-, film- en theateractrice. Als zangeres bracht ze een aantal succesvolle platen uit. Afgelopen december trad ze nog op in Amsterdam.


 • 22 Maart 2018 om 16:43

Man (51) doodgeschoten langs Rijksweg bij Schaijk

Langs de Rijksweg in Schaijk is vanmiddag een 51-jarige man uit Nistelrode neergeschoten. Hij werd rond 15.00 uur door twee jongens op de fiets zwaargewond gevonden in een auto. Volgens de politie is hij kort daarvoor neergeschoten onder het ecoduct Maashorst.

De jongens belden meteen de politie. Een traumahelikopter werd opgeroepen en hulpverleners waren snel aanwezig, maar de man overleed kort daarna ter plekke.

Porsche Panamera

De auto waarin het slachtoffer is gevonden, stond onder het ecoduct. Het gaat om een dure Porsche Panamera.

Het slachtoffer is Henk Baum, schrijft Omroep Brabant. Hij woonde op woonwagenkamp Loosven in Nistelrode en is een bekende van de politie. In 2014 werd een inval gedaan bij zijn autosloperij in Oss. Daar werden wapens en munitie gevonden.

Ook zat hij drie jaar geleden vast voor het bedreigen van wethouder Rien Wijdeven van Bernheze. Hij kreeg een taakstraf van 80 uur en een celstraf van twee weken, wat gelijk stond aan zijn voorarrest.

Bij de plek waar de auto met het slachtoffer werd gevonden, trof de politie een donkere Ford aan. De auto stond op een onverharde weg. Het is niet uitgesloten dat deze Ford door de dader of daders is gebruikt.

Straten in de omgeving werden na de vondst van de man afgezet. Tientallen agenten in uniform en burger waren bezig met een groot sporenonderzoek langs de ventweg aan de Rijksweg tussen Oss en Schaijk. Agenten zijn ook een grootschalig buurtonderzoek gestart.


 • 22 Maart 2018 om 16:41
❌