[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Vandaag β€” 16 Juni 2019NOS Journaal

'Lastig dilemma': NamibiΓ« verkoopt duizend wilde dieren wegens droogte

De overheid van Namibië gaat duizend wilde dieren veilen, waaronder olifanten en giraffen. Met de verkoop van de dieren moet massale sterfte in de natuurparken voorkomen worden. Hoewel er alternatieven zijn, vinden ecologen de veiling een goede zet.

Het is momenteel zo droog in Namibië dat de noodtoestand is uitgeroepen. In de natuurparken zijn waterpoelen opgedroogd en er is niet veel begroeiing over: dieren hebben weinig te eten en te drinken.

"De omstandigheden voor de grazers zijn in de meeste parken heel slecht en als we het aantal dieren niet terugbrengen, leidt dit tot uithongering", zegt Romeo Muyunda, woordvoerder van het ministerie van Milieu. Vorig jaar stierven al bijna 64.000 dieren door de droogte.

Het plan is om duizend dieren op een openbare veiling te verkopen. Het gaat om 500 tot 600 buffels, 150 springbokken, 60 giraffen en 28 olifanten. Ook impala's, elanden en antilopen worden geveild.

Sociale structuur

De verkoop van dieren uit door de overheid beschermde natuurreservaten komt vaker voor. "Het is vrij gebruikelijk in Zuid-Afrika, Namibië lijkt dat voorbeeld nu te volgen", zegt Han Olff, hoogleraar ecologie en natuurbeheer aan de Rijksuniversiteit Groningen. "Zo worden inkomsten gegenereerd, waarmee de overgebleven dieren beter beschermd kunnen worden. Soms werkt het. Via dit model is de witte neushoorn voor uitsterven behoed."

Maar er zijn ook nadelen, benadrukt hij. "Van bijvoorbeeld olifanten is bekend dat overplaatsing de sociale structuur ernstig kan verstoren. De dieren kunnen agressief worden, ook richting mensen."

Bovendien is er een alternatief. Zo kunnen kleine gebieden beter met elkaar verbonden worden om een groot natuurgebied te vormen. Grote gebieden zijn minder kwetsbaar voor droogte, want dieren houden langer toegang tot water. "Maar zoiets heeft tijd nodig. Het is geen korte termijn-oplossing", zegt Olff.

Willem Ferwerda is ecoloog en oprichter van Commonland, een organisatie die zich wereldwijd bezighoudt met het herstellen van onleefbare geworden (natuur)gebieden. Hij noemt het besluit over de verkoop van de dieren "een lastig dilemma voor Namibië".

"Je wil liever geen groepen dieren uit elkaar halen. Maar op basis van wat ik gelezen heb, is de overheid verstandig bezig. Ook omdat ze de inkomsten weer gebruiken voor natuurbehoud." Wel hoopt Ferwerda dat het project goed wordt uitgevoerd, met hulp van experts en de lokale bevolking.

Particuliere natuurparken

Maar waar komen de dieren die geveild worden eigenlijk terecht? Daar heeft voorlopig niemand een antwoord op. Het ministerie van Milieu heeft wel een voorkeur uitgesproken: het ziet de dieren straks het liefst in particuliere natuurparken, die veel bezocht worden door (eco-)toeristen. "In droge gebieden levert zo'n private game reserve meer op dan bijvoorbeeld het houden van vee voor vleesproductie", zegt Olff. "Dat is een interessant verdienmodel."

Toch is ook niets doen een optie, sluit hij af. "Sterfte van sommige diersoorten tijdens een droogte kan ook gewoon bij de natuur horen. Andere soorten profiteren daarvan, denk aan aaseters en aan grazers, die niet zo'n last hebben van een droge periode."


 • 16 Juni 2019 om 20:48

Topman Boeing erkent fouten bij 737 MAX

Boeing heeft een fout gemaakt bij het omgaan met de problemen rond het waarschuwingssysteem in de cockpit van de 737 MAX en ook met de communicatie daarover. Dat heeft topman Dennis Muilenburg tegen journalisten gezegd in Parijs, voor het begin van de jaarlijkse internationale luchtshow op de luchthaven Le Bourget.

De vliegtuigbouwer ligt zwaar onder vuur na twee vliegtuigongelukken met een 737 MAX 8, in Ethiopië en Indonesië, waarbij in totaal 346 inzittenden om het leven kwamen. Beide ongevallen werden veroorzaakt door een fout in het waarschuwingssysteem in de cockpit.

Vertrouwen

De Amerikaanse luchtvaarttoezichthouder FAA zegt dat Boeing in gebreke is gebleven door zeker een jaar stil te houden dat het veiligheidssysteem het niet goed deed. Muilenburg zei wel dat Boeing zich aan alle regels heeft gehouden bij het ontwerpen van de 737 MAX.

De Amerikaan zei dat Boeing open zal zijn, maar dat het veel tijd zal kosten om het vertrouwen van de klanten terug te winnen. De vliegtuigbouwer werkt eraan om de 737 MAX nog dit jaar weer te laten vliegen.


 • 16 Juni 2019 om 20:28

Topman Van Dijkhuizen vertrekt bij ABN Amro

ABN Amro-topman Kees van Dijkhuizen gaat volgend jaar weg bij de bank. Zijn termijn loopt tot 12 april en hij wil geen nieuwe termijn. Er is nog geen opvolger.

De 63-jarige Van Dijkhuizen volgde twee jaar geleden Gerrit Zalm op. Hij was sinds 2013 financieel directeur bij de bank. Daarvoor had hij gewerkt bij zakenbank NIBC en had hij functies bij de ministeries van Economische Zaken en Financiën.

Van Dijkhuizen zegt dat hij zich de komende maanden volledig zal inzetten voor de bank. Voorzitter Tom de Swaan van de raad van commissarissen zegt dat de raad trots is op de resultaten die Van Dijkhuizen heeft behaald. "De bank staat er goed voor en is goed op weg om zijn financiële doelstellingen te halen".

De raad van commissarissen gaat op "een tijdige en ordelijke wijze" op zoek naar een opvolger. Die zal zowel binnen als buiten de bank worden gezocht, aldus de raad.


 • 16 Juni 2019 om 20:00

Misbruikslachtoffer Jeannette (68) wachtte op de redding die nooit kwam

"Je kunt hier niet blijven", zei de voogdes, toen zij hoorde aan welk seksueel misbruik en geweld Jeannette de Geus blootstond. Maar haar belofte om het uit huis geplaatste meisje snel weg te halen bij het Achterhoekse pleeggezin waar ze woonde, bleek loos. De Amsterdamse De Geus is inmiddels 68 jaar, maar dat de jeugdzorg niet optrad na haar roep om hulp blijft een open wond. Daarom klaagt ze de staat aan.

"Maandenlang wachtte ik op mijn redding", zegt De Geus, "maar die kwam niet. De voogdes werd vervangen door een nieuwe, en die deed alsof ik niets had verteld." En dus ging het misbruik door, zoals de jaren daarvoor. Herhaaldelijke en ernstige aanrandingen, die haar tot wanhoop dreven. Pas na een zelfmoordpoging op haar veertiende, greep de overheid in en werd De Geus in 1965 naar de jeugdzorginstelling Huize Sint Joseph in Rijsbergen gestuurd.

In 2017 vertelde De Geus over het gesprek met de voogdes op een hoorzitting bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven. Ze was een van de honderden slachtoffers die naar voren stapten na het onderzoek van de commissie-Samson naar seksueel misbruik in de jeugdzorg. De Geus hoopte erkenning en genoegdoening te krijgen. Maar na drie gesprekken, die in haar woorden "respectloos, slordig en amateuristisch" zijn verlopen, wees het fonds haar claim af, zonder dat ze in beroep kon.

Volgens de Nationale ombudsman is de argumentatie van het Schadefonds in De Geus' zaak "onnavolgbaar". De ombudsman wijst er op dat de commissie in haar uitspraak schreef "dat zij de verklaring (...) over het gesprek met de voogd authentiek en gedetailleerd vindt".

En ook dat de bestuurder van de Jeugdbescherming Rotterdam Rijnmond (JBRR), de rechtsopvolger van de jeugdinstelling die De Geus destijds in de steek liet, tijdens de hoorzitting zei: "mevrouw, ik geloof alles wat u verteld heeft". De ombudsman begrijpt daarom niet hoe het Schadefonds heeft kunnen besluiten om de claim van De Geus af te wijzen.

'Slecht geluisterd en weinig rekening gehouden met gevoelens'

"Tal van slordigheden" tijdens de hoorzittingen gaven De Geus het gevoel dat er "slecht is geluisterd en dat er weinig rekening is gehouden met haar gevoelens". Dat schreef haar echtgenoot Frank Brakel in een brief aan de commissievoorzitter van het Schadefonds vorig jaar februari.

Hij bekritiseerde de "weinig onderzoekende opstelling" van het fonds, het feit dat de commissie geen vragen stelde aan de aanwezige bestuurder van de Jeugdbescherming en dat geen van de door De Geus ingediende bewijsstukken in behandeling zijn genomen tijdens de zittingen. De commissie wekte de indruk geen kennis te hebben genomen van haar dossier, schreef Brakel. Dat tijdens een hoorzitting de voorzitter De Geus vroeg "of het haar om het geld te doen was", omschreef Brakel als "ongepast en manipulatief".

Monique de Groot, directeur van het Schadefonds Geweldsmisdrijven, wil vanwege de privacy niet inhoudelijk reageren op de kritiek of op de rechtszaak die De Geus aanspant. "Het staat iedereen vrij om naar de rechter te stappen", zegt ze. De uitspraak van de Nationale ombudsman betreurt ze. "We hebben twee gesprekken met de ombudsman gehad. We hebben uitgelegd hoe we tot ons besluit zijn gekomen. Kennelijk zijn we er niet in geslaagd om dat duidelijk te maken. We hebben in andere vergelijkbare gevallen precies hetzelfde gehandeld."

Dat is een interessante uitspraak voor andere slachtoffers die door het Schadefonds op soortgelijke gronden zijn afgewezen. Want als De Geus van de rechter gelijk krijgt, kan de Nederlandse staat meer rechtszaken verwachten. "Dat zou inderdaad een groot probleem zijn", aldus De Groot van het Schadefonds.

Advocaat Bert Oude Middendorp zegt dat zijn cliënt niet alleen volledige erkenning wil, maar ook een schadevergoeding. Hij laat weten dat de claim om "tonnen" zal gaan. Maar het gaat De Geus niet alleen om compensatie, laat ze zelf weten. "Ik wil vaststellen dat de pogingen van de staat om slachtoffers erkenning te bieden geen effect sorteren. De overheid is niet aanspreekbaar als dingen misgaan. Ik wil dat de staat verantwoordelijkheid neemt in woord en daad. En bovendien hoop ik bij te dragen aan preventie, zodat kinderen niet langer blootgesteld worden aan misstanden die ik en vele anderen hebben ondergaan."


 • 16 Juni 2019 om 18:56

Slachtoffer van misbruik in jeugdzorg stelt overheid aansprakelijk

Een slachtoffer van geweld en seksueel misbruik in de jeugdzorg klaagt de Nederlandse staat aan. De 68-jarige Jeanette de Geus verwijt de staat onrechtmatig handelen in de afwikkeling van haar verzoek om erkenning en compensatie.

Haar zaak wordt nauwlettend gevolgd door andere slachtoffers van geweld en misbruik in de jeugdzorg.

Meerdere slachtoffers overwegen ook naar de rechter te stappen, bleek gisteren op een bijeenkomst van lotgenoten met de commissie-De Winter over het vorige week gepresenteerde eindrapport naar misstanden in de jeugdzorg.

Jeugdzorg trad niet op

Jeanette de Geus uit Amsterdam werd als peuter uit huis geplaatst. Toen ze vier jaar oud was kwam ze terecht in een pleeggezin in de Achterhoek, waar ze jarenlang werd mishandeld en seksueel misbruikt. Ze meldde dat als tiener aan haar voogdes, maar actie van de toezichthoudende jeugdzorginstantie bleef uit. Pas nadat De Geus op 14-jarige leeftijd een zelfdodingspoging had gedaan, werd zij uit het pleeggezin weggehaald.

De Geus zoekt erkenning voor wat haar is overkomen. Het Schadefonds Geweldsmisdrijven heeft in een uitspraak van december 2017 haar claim afgewezen, omdat onvoldoende was gebleken dat er "sprake was van feitelijke wetenschap en niet effectief optreden van de instelling met betrekking tot het misbruik".

Maar volgens de Nationale ombudsman heeft het fonds bewijs van De Geus onterecht buiten beschouwing gelaten. De ombudsman vindt dat aan alle voorwaarden is voldaan om haar claim toe te wijzen. Volgens de ombudsman is de redenatie achter de afwijzing door het Schadefonds Geweldsmisdrijven onnavolgbaar.

Het Schadefonds Geweldsmisdrijven valt sinds april dit jaar rechtstreeks onder verantwoordelijkheid van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Naast de Nederlandse staat, stelt De Geus ook Jeugdbescherming Nederland, tot voor kort bekend als Jeugdzorg Nederland, aansprakelijk voor nalatigheid.


 • 16 Juni 2019 om 17:59

Premier LibiΓ« wil verkiezingen om eind te maken aan geweld

Het hoofd van de door de VN erkende regering van Libië, premier Fayez al-Sarraj, stelt voor om snel algemene verkiezingen te houden en de burgeroorlog in het land te beëindigen.

Hij doet zijn oproep op het moment dat de troepen van strijdheer Haftar in de buurt komen van Tripoli. Gevreesd wordt dat de strijd om de hoofdstad uitloopt op een bloedbad.

Forum

Op een persconferentie in Tripoli stelde al-Sarray voor om een "Libisch forum" op te richten dat een vreedzame oplossing moet vinden voor de strijd in het land. Iedereen die een "vreedzame en democratische oplossing" wil kan aan het forum deelnemen, zei al Sarraj.

Hij stelde dat er geen plaats zal zijn voor hen die een nieuwe dictatuur nastreven. De premier riep verder de Verenigde Naties op om zijn plan voor een Libisch forum te steunen en toezicht te houden op de verkiezingen.

Vrees voor een bloedbad

Na de val van dictator Kadhafi in 2011 is in Libië een strijd om de macht ontbrand, die nog steeds niet is uitgewoed. Tienduizenden mensen zijn voor het geweld gevlucht.

Libië heeft weliswaar een door de VN erkende regering, maar krijgsheer Haftar heeft met zijn troepen een groot deel van het land in handen.

Haftar krijgt internationaal waardering voor zijn strijd tegen extremistische groepen in Libië, maar zijn tegenstanders zijn bang dat hij in het land opnieuw een dictatuur wil vestigen.


 • 16 Juni 2019 om 17:53

Nederlander in Buenos Aires: 'Zo'n grote storing heb ik nog nooit gezien'

"In Buenos Aires valt de stroom vaker uit, maar zo'n grote storing heb ik nog nooit meegemaakt", vertelt Sander Weeda. Hij woont sinds zeven jaar in de hoofdstad van Argentinië, een van de plekken getroffen door de stroomstoring in Zuid-Amerika.

Tientallen miljoenen mensen in Argentinië, Uruguay en delen van Brazilië, Chili en Paraguay zaten uren zonder stroom. In Argentinië begaf het elektriciteitssysteem het vanochtend rond 07.00 uur lokale tijd in het hele land. Intussen is de elektriciteit in het zuiden en noordwesten weer terug, maar dat is nog niet het geval in Buenos Aires.

Bovendien regent en onweert het er al dagen, vertelt de 30-jarige Weeda, die rondleidingen geeft in de stad met ongeveer 3 miljoen inwoners. "De combinatie van de stroomstoring en het noodweer is wel een probleem voor veel mensen hier, maar als het een werkdag was waren de problemen waarschijnlijk nog veel groter."

In delen van Zuid-Amerika was het vanochtend vroeg compleet donker:

Op zondag is het vaak rustig in Buenos Aires en lunchen veel mensen thuis met hun familie. "Ik zit nu binnen met een kaars, want de cafés zijn dicht en ik kan niet naar vrienden omdat er geen metro's rijden."

Het is een van de kortste dagen van het jaar in Argentinië en in de hoofdstad is het zo'n 15 graden. Normaal zijn stroomstoringen in Buenos Aires vaak in de zomer, wanneer de inwoners massaal airconditioning gebruiken. Dan zitten sommige wijken soms dagen zonder stroom.

Vanwege de vele neerslag staan nu waarschijnlijk delen van de stad onder water, zegt Weeda. "Voor de mensen daar zal het met deze stroomstoring geen pretje zijn nu."

Over de oorzaak van de storing is nog weinig bekend. De Argentijnse leverancier Edesur schrijft op Twitter dat het elektrische verbindingssysteem is uitgevallen. De Amerikaanse krant The New York Times schrijft dat de storing wordt veroorzaakt door twee elektriciteitsdraden van 500.000 volt in een verbinding tussen Buenos Aires en de Yacyreta-dam bij de grens met Paraguay, ongeveer duizend kilometer verderop.

De elektriciteitsvoorziening in Zuid-Amerika is toch al kwetsbaar in vergelijking met de systemen in Europa, vertelt hoogleraar Slimme elektriciteitsvoorzieningssystemen Peter Palensky van de TU Delft. "Ze hebben daar heel lange transmissielijnen, die lopen over veel grotere afstanden dan hier. Dat zorgt vaker voor stabiliteitsproblemen." Sabotage acht de hoogleraar niet erg waarschijnlijk.

Volgens Palensky is er in ieder geval ergens een belangrijk onderdeel kapotgegaan. "Normaal gesproken wordt dat opgevangen door een andere elektriciteitscentrale, maar dat werkt alleen als het systeem overal goed onderhouden wordt. Als er meerdere dingen tegelijk kapot gaan of al kapot zijn, heb je een probleem."

Weeda is voor informatie over de stroomstoring afhankelijk van zijn smartphone, waarvan de verbinding nog wel werkt. "Ik las net dat het waarschijnlijk nog zes uur duurt voordat de stroom weer terug is."

Palensky onderschrijft dat het nog wel even kan duren: eerst moet uitgezocht worden wat er nu precies kapot is, dan moet het hele systeem stukje voor stukje weer energie krijgen. "Het kan niet in één keer, dat kan het systeem niet aan. De landen hebben afspraken over welke gebieden eerst weer stroom krijgen en welke nog even moeten wachten."


 • 16 Juni 2019 om 17:17

Nederlandse scheepvaart bezorgd over geweld in Perzische Golf

De Nederlandse scheepvaart maakt zich grote zorgen over de veiligheid in de Perzische Golf. Morgen overlegt de redersvereniging KVNR met het ministerie van Defensie over de escalerende situatie in de zee tussen Saudi-Arabië en Iran.

Directeur Annet Koster van de redersvereniging hoopt van het ministerie meer te horen over wat er afgelopen week is gebeurd, want er is vooralsnog niet veel meer bekend dan dat er twee tankers in de Golf van Oman zijn geraakt door explosieven. "Er gaan veel verhalen rond. De een heeft het over kleefmijnen, de ander heeft het over torpedo's of kogels. Iran krijgt de schuld, maar dat land ontkent weer. We weten niet wat er is gebeurd."

Speelbal in conflicten

De incidenten leiden tot veel ongerustheid in de internationale scheepvaart. "Je ziet dat er schepen zijn aangevallen en het mag gewoon niet zo zijn dat de commerciële zeevaart een speelbal wordt in geopolitieke conflicten. Er is vorige maand een incident geweest. Nu was er weer een incident, maar hoe lang kun je nog van incidenten spreken als ze elkaar in rap tempo opvolgen?"

De redersvereniging is benieuwd of Defensie en Buitenlandse Zaken met een advies voor de reders komen. De Noorse maritieme autoriteit heeft vandaag het advies aangescherpt en roept op om de Perzische Golf te mijden. "Dat is ook wel logisch. Een van hun schepen is daar getroffen."

Britse marine stuurt fregatten

Koster denkt niet dat Defensie morgen grote maatregelen aankondigt. "Ik verwacht niet meteen dat de Nederlandse overheid net als de Britten fregatten die kant op gaat sturen. Dat lijkt me op dit moment ook niet nodig."

Volgens Koster wordt er in de Perzische Golf ook niet veel gevaren door Nederlandse reders. "De Nederlandse vloot kent weinig tankers die ruwe olie vervoeren. Wel varen er Nederlandse schepen die materialen voor de olieproductie afleveren."

De bemanning van een van de olietankers die in brand stonden werd gered door een Nederlands schip dat onderweg was van Singapore naar Dubai. Ze hebben de 21 mensen aan boord genomen en overgezet op een Amerikaans fregat.


 • 16 Juni 2019 om 16:59

Slapende bezoekers motorevenement bestolen, vermoedelijk gedrogeerd

Bezoekers van een motorevenement in Castelré zijn bestolen terwijl ze lagen te slapen in hun tent. De politie houdt er rekening mee dat de slachtoffers zijn gedrogeerd.

Alle slachtoffers droegen hun portemonnee bij zich in hun slaapzak, maar geen van hen heeft iets van de diefstal gemerkt. Daarom onderzoekt de politie of de dieven verdovende middelen hebben gebruikt.

De motorclub die het evenement organiseerde, vermoedt dat er met een spuitbus in de tenten van de slachtoffers is gespoten. De deelnemers klaagden na de nacht waarin de diefstal plaatsvond namelijk over hoofdpijn. "En dat was andere hoofdpijn dan die van een kater", zegt een woordvoerder tegen Omroep Brabant.

Engelsen met veel geld

Het driedaagse motorevenement in de gemeente Baarle-Nassau trekt veel buitenlandse gasten. Daarom was er een camping ingericht waar mensen konden overnachten.

Volgens de motorclub had de dader het gemunt op Engelse bezoekers. "Wij hebben het idee dat de dader echt heeft gekeken bij welke tent een Engelse motor stond. Want Engelsen hebben altijd veel geld bij zich." Hoeveel er is buitgemaakt, is niet bekendgemaakt.

De club is geschrokken van de diefstal. "We organiseren dit familie-evenement al sinds 1973. Dit is een besloten feest voor leden van deze club en bevriende clubs uit alle delen van Europa. Nog nooit eerder is er zoiets voorgevallen."


 • 16 Juni 2019 om 16:17

Aanhouding na dna-match in zaak van vermoorde Duitse politicus LΓΌbcke

De Duitse politie heeft een man van 45 opgepakt in de zaak van de vermoorde politicus Walter Lübcke. Het dna van de verdachte komt overeen met sporen die zijn gevonden, zegt de politie. De man is een bekende van de politie, Zijn dna was opgeslagen in een databank.

De Frankfurter Allgemeine schrijft dat de gearresteerde man banden heeft met rechts-extremistische kringen. CDU-politicus Lübcke was een voorstander van een ruimhartige behandeling van vreemdelingen. De politie wil niets kwijt over de bewering van de Duitse krant.

Schotwond

CDU-politicus en regionaal bestuurder Lübcke (65) werd begin deze maand op het terras van zijn huis in Wolfhagen-Istha aangetroffen met een schotwond in zijn hoofd. Hij stierf kort daarna.

Eerder werd een man gearresteerd uit de omgeving van de politicus, maar hij werd weer vrijgelaten.


 • 16 Juni 2019 om 16:13

Tientallen miljoenen mensen getroffen door stroomstoring Zuid-Amerika

Argentinië en Uruguay zijn getroffen door een grote stroomstoring, die de elektriciteitsvoorziening in beide landen geheel plat heeft gelegd. Op het hoogtepunt 48 miljoen mensen zonder stroom. In delen van beide landen was er na ruim twee uur weer stroom.

Ook delen van Brazilië, Chili en Paraguay zitten op het moment zonder stroom. Stroomleverancier Edesur Argentina zegt dat de oorzaak ligt in het elektrische verbindingssysteem.

Waarschijnlijk is er ergens een belangrijk onderdeel kapot gegaan, zegt hoogleraar slimme elektriciteitsvoorzieningssystemen Peter Palensky van de TU Delft. "Normaal gesproken wordt dat opgevangen door een andere elektriciteitscentrale, maar dat werkt alleen als het systeem overal goed onderhouden wordt. Als er meerdere dingen tegelijk kapot gaan of al kapot zijn, heb je een probleem."

De elektriciteitsvoorziening in Zuid-Amerika is toch al kwetsbaar in vergelijking met de systemen in Europa, vertelt Palensky. "Ze hebben daar heel lange transmissielijnen, die lopen over veel grotere afstanden dan hier. Dat zorgt vaker voor stabiliteitsproblemen." Sabotage acht de hoogleraar niet erg waarschijnlijk.

Dit zijn beelden van de steden Buenos Aires en Montevideo in het donker:

Volgens minister Daniel Russo van Civiele Bescherming is de stroom in het zuiden en noordwesten van Argentinië hersteld. Het zal zeker nog zes tot acht uur duren voordat de rest van het land weer stroom heeft, zei hij.

Volgens Russo kan de oorsprong van de stroomstoring niet goed worden vastgesteld. "Wel weten we dat in het noorden van het land belangrijke elektriciteitskabels zijn aangetast, die het hele land van elektriciteit moeten voorzien."

Inmiddels is de zon alweer opgekomen en zijn de gevolgen van de stroomstoring minder goed te zien dan in het donker:

De storing ontstond kort na 07.00 uur vanmorgen lokale tijd. Treinen staan stil en verkeerslichten werken niet.

De stroomstoring is ook van invloed op de lokale verkiezingen die vandaag in delen van Argentinië worden gehouden.

Op sociale media maken mensen zich zorgen en worden video's van de stroomstoring gedeeld, zoals deze video op Facebook.

Hieronder nog meer berichten uit Argentinië:

En hier berichten uit Uruguay:


 • 16 Juni 2019 om 13:47

Vrouw IsraΓ«lische premier bekent misbruik overheidsgeld

Sara Netanyahu, de vrouw van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, geeft toe dat zij misbruik heeft gemaakt van overheidsgeld. Ze heeft op kosten van de staat voor ruim 80.000 euro aan maaltijden besteld, erkent ze zelf.

Dat gebeurde tussen 2010 en 2013 toen de ambtswoning van de premier een kok in dienst had. De vrouw van Netanyahu zou net hebben gedaan alsof die er niet was.

Door schuld te bekennen kon Sara Netanyahu een deal sluiten met justitie. Ze krijgt een boete opgelegd van ruim 13.000 euro, en hoeft nu niet het hele bedrag van 80.000 euro terug te betalen. Volgens de aanklager voorkwam de deal ook dat er 80 getuigen moesten worden opgeroepen. De premiersvrouw heeft nu wel een strafblad.

Bestellingen in opdracht

Netanyahu droeg medewerkers op de maaltijden te bestellen. Ze heeft steeds gezegd dat ze niets heeft misdaan. Premier Netanyahu noemde de aantijgingen tegen zijn vrouw vorig jaar absurd en ongefundeerd.

Volgens de advocaat van Sara Netanyahu heeft de hele zaak niks te maken met zijn cliënt, maar zijn de aantijgingen bedoeld om haar echtgenoot te schaden. Tegen Benjamin Netanyahu zelf lopen drie onderzoeken wegens fraude en omkoping.


 • 16 Juni 2019 om 13:35

Twee piloten omgekomen bij crash in Nieuw-Zeeland

In Nieuw-Zeeland zijn de piloten van twee vliegtuigjes omgekomen, nadat ze in de lucht met elkaar in botsing waren gekomen. Een van de toestellen vervoerde kort voor het ongeluk nog vier parachutisten, maar die waren al gelost toen het mis ging. In het andere vliegtuig zat alleen de piloot.

De botsing vond plaats in de buurt van het vliegveld van Masterton, op het Noordereiland.

"We hoorden een enorme knal en toen zagen we brokstukken uit de lucht komen", zei een ooggetuige tegen de Nieuw-Zeelandse nieuwssite The New Zealand Herald. De wrakstukken vlogen op de grond in brand.

Afgelopen vrijdag stortte in Nieuw-Zeeland ook een vliegtuigje neer, waarbij de 78-jarige piloot omkwam. Deze crash was eveneens op het Noordereiland. Het lichaam van het slachtoffer werd gisteren na een zoektocht bij het wrak van het toestel gevonden.


 • 16 Juni 2019 om 13:21

Man met hoofd klem tussen auto en stoeprand

Een man is zaterdagavond in Weert met zijn hoofd klem komen te zitten tussen de stoeprand en de onderkant van een auto.

Vermoedelijk is de man rond 23.00 uur tegen een boom gefietst en van zijn fiets gevallen, waarna hij beklemd raakte. De fiets lag tussen zijn benen en hij kon geen kant op.

Volgens 1Limburg hoorden buurtbewoners de man om hulp roepen en waarschuwden ze de hulpdiensten.

De brandweer wist de man met behulp van speciaal gereedschap uit zijn benarde positie te bevrijden:

Hij is met lichte verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.


 • 16 Juni 2019 om 13:02

Man die jaren later zichzelf doodde erkend als slachtoffer aanslagen Parijs

De aanslag op concertzaal Bataclan in Parijs, in november 2015, blijkt nóg een leven te hebben geëist. Op basis van een uitgebreid onderzoek naar de zelfmoord van Guillaume Valette, twee jaar later, concluderen onderzoeksrechters dat zijn dood een direct gevolg is van de terroristische aanval.

Guillaume Valette overleefde op 13 november 2015 de aanslag in de Bataclan, waarbij 89 mensen om het leven kwamen. In totaal vielen die dag 130 doden in Parijs tijdens bijna gelijktijdige aanvallen op verschillende restaurants en cafés en een voetbalstadion.

Valette kwam fysiek ongedeerd uit de aanslag op de concertzaal, maar kampte daarna met een ernstig posttraumatisch stressstoornis. Na een lange lijdensweg hing hij zichzelf op 19 november 2017 op in zijn kamer in de psychiatrische kliniek waar hij een maand eerder was opgenomen. Hij was toen 31 jaar oud.

Direct verband

Sinds zijn dood strijden zijn ouders voor de erkenning dat Guillaume ook een slachtoffer is van de aanslagen in Parijs, schrijft de Franse krant Le Parisien. Zij kregen daarbij de steun van een psychiater die is gespecialiseerd in wettelijke vergoedingen voor lichamelijk letsel. Zij stelde een directe verband vast tussen de psychisch-traumatische stoornis die Valette na de aanslag ontwikkelde en zijn zelfmoord twee jaar later.

Die erkenning is nu vastgelegd in een rapport van twee onderzoeksrechters, waarmee Valette het 131e slachtoffer is geworden van de aanslagen in Parijs. Een speciale rechtbank moet zijn slachtofferstatus nog bevestigen.

Onzichtbare verwondingen

De advocaat die de ouders van Valette tijdens het hele proces heeft bijgestaan, blijft benadrukken dat ook onzichtbare verwondingen van slachtoffers heel zwaar kunnen wegen. "Deze verwondingen kunnen, net als een geamputeerd been, een grote handicap vormen." Ook bij het vergoedingensysteem dat er is voor slachtoffers van terrorisme moet volgens de advocaat meer oog zijn voor geestelijk letsel.

Maar om een financiële vergoeding is het de ouders van Guillaume Valette niet te doen, zegt correspondent Frank Renout. "Het gaat ze echt om die erkenning dat hun zoon niet zomaar ziek was, maar dat dat kwam door die aanslag. Dat mensen die geen zichtbare wonden hebben, ook gewond kunnen zijn. Bovendien mogen ze door deze erkenning volgend jaar ook aanwezig zijn bij het proces tegen de daders."


 • 16 Juni 2019 om 12:59

Enorm vliegtuig na één vlucht al te koop voor 400 miljoen

Heb je het breed? Dan is het breedste vliegtuig ter wereld misschien iets voor je. De Stratolauncher is te koop voor 400 miljoen dollar (ongeveer 357 miljoen euro).

Het vliegtuig is ontwikkeld om een raket te lanceren vanaf 10 kilometer. Dat maakt lanceringen goedkoper omdat er minder brandstof voor nodig is. De Stratolauncher heeft een spanwijdte van 117 meter, twee rompen en zes motoren.

In april maakte het gigantische vliegtuig voor het eerst een geslaagde testvlucht in de woestijn. Stratolaunch Systems, het bedrijf achter het toestel, staakt zijn activiteiten. Moederbedrijf Vulcan is het bedrijf van Paul Allen, een van de oprichters van Microsoft. Hij overleed in oktober aan lymfeklierkanker.

Dit zijn beelden van de testvlucht eerder dit jaar:

De Stratolauncher wordt volgens nieuwszender CNBC verkocht inclusief de intellectuele eigendommen. Volgens de zender zou het logisch zijn als een van de drie bekende, rijke ruimte-entrepreneurs de Stratolauncher zou kopen. Dat zijn Elon Musk (SpaceX), Jeff Bezos (Blue Origin) en Richard Branson (Virgin). Die laatste zou volgens een bron van CNBC één dollar hebben geboden om de Stratolauncher over te kunnen nemen.

Naast een uitgebreide parkeervergunning moet de nieuwe eigenaar van het gigantische toestel nog meer regelen. Tussen de twee rompen moet nog een lanceergedeelte gemaakt worden om een raket de ruimte in te sturen. Het is Vulcan nog niet gelukt om daar een werkende oplossing voor te vinden.


 • 16 Juni 2019 om 12:54

'Saudi-ArabiΓ« ziet af van executie jongste politieke gevangene'

Saudi-Arabië lijkt af te zien van de executie van de 18-jarige Murtaja Qureiris, die sinds zijn dertiende in de gevangenis zit. Verschillende bronnen, onder wie een Saudische ambtenaar, melden aan Reuters en CNN dat Qureiris in 2022 vrijkomt.

Ruim een week geleden brachten CNN en Amnesty International naar buiten dat Saudi-Arabië van plan was de tiener de doodstraf te geven. Daarop werd internationaal geschokt gereageerd. Amnesty begon met een actie voor de jonge Saudiër en Oostenrijk sloot een door Saudi-Arabië gefinancierd geloofscentrum.

Qureiris is lid van de gemarginaliseerde sjiitische minderheid in het land. In 2011 nam hij als 10-jarige deel aan protesten tegen de regering. "Het volk wil mensenrechten", riep hij. Twee jaar later werd de jongen gevangen gezet, nadat hij was opgepakt toen hij met zijn familie onderweg was naar Bahrein. Qureiris werd daarmee de jongste politieke gevangene ooit in het land.

De familie van Qureiris demonstreert geregeld tegen het regime. De laatste jaren worden activisten harder aangepakt. Zo zijn onlangs 37, voornamelijk sjiitische, mannen geëxecuteerd. Ook in die groep zaten drie verdachten die als minderjarige een strafbaar feit hadden begaan. De doodstraf mag niet worden opgelegd bij minderjarigen.


 • 16 Juni 2019 om 12:48

Gemeente Heerlen onderzoekt verband dode damhertjes en festival

De gemeente Heerlen gaat de dood van twee pasgeboren damherten onderzoeken. De kalveren overleden donderdag en vrijdag tijdens voorbereidende werkzaamheden voor een festival in het Aambos.

Sectie moet uitwijzen of de dood van de dieren verband houdt met de werkzaamheden. Volgens een wethouder is die kans niet groot. "Vaak overlijden deze kwetsbare dieren omdat ze giftige planten eten of bijgevoederd worden door bezoekers. Daarom vragen we ook om de dieren vooral niet te voeren", zegt hij tegen 1Limburg.

Volgens de wethouder heeft vlak voor het evenement nog een 'ecologische schouw' plaatsgevonden, waarbij is nagegaan welke effecten het evenement heeft op de natuurlijke omgeving. De uitkomst daarvan was dat de dieren geen levensbedreigende hinder zouden ondervinden van het tweedaagse festival.

Stress

De Partij voor de Dieren in Heerlen maakte zich al langer zorgen over het festival dat plaatsvindt in het broedseizoen. "Ik ben erg geschrokken," zegt de Heerlense PvdD-fractievoorzitter Pascale Plusquin.

"Dieren ondervinden stress van zo'n festival. En die kan deze damhertjes zomaar fataal zijn geworden." De partij gaat vragen stellen aan het gemeentebestuur. Zaterdag is een wake georganiseerd voor de overleden dieren.


 • 16 Juni 2019 om 12:08

Keti Kotilezing gaat niet door na onrust over spreker

De jaarlijkse Keti Koti-lezing, voorafgaand aan de viering van de afschaffing van de slavernij, gaat niet door, omdat er onrust is ontstaan over spreker Sandew Hira. De historicus onderhoudt volgens de Surinaamse website Waterkant banden met de Surinaamse president Bouterse.

Volgens stadszender AT5 heeft directeur Vyent van het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) de keuze voor Hira eerder nog verdedigd op de Surinaamse radiozender Radio Tamara. Hij zei toen dat er onderscheid moest worden gemaakt tussen het werk van Hira over de dekolonisatie en zijn politieke betrokkenheid bij Suriname.

Maar in een persbericht van het NiNsee staat nu dat in overleg met het Scheepvaartmuseum, waar de lezing op 29 juni zou worden gehouden, alsnog is besloten de lezing af te blazen.

"Het NiNsee heeft de ambitie om met eenieder die een positieve bijdrage levert aan haar missie samen te werken. Nu de uitvoering van deze ambitie heeft geleid tot een escalatie tussen voor- en tegenstanders, kan het NiNsee niet anders dan een pas op de plaats maken", schrijft het instituut.

Intimidatiecampagne

Hira zegt in een reactie op de website van Waterkant dat extremisten in de Surinaamse gemeenschap een intimidatiecampagne hebben opgezet om te voorkomen dat hij de lezing zou geven. "Het Scheepvaartmuseum is onder grote druk gezet om de zaal op te zeggen en het NiNsee is daardoor de locatie kwijtgeraakt."

Een woordvoerder van het Scheepvaarmuseum ontkent dat het museum onder druk is gezet of dat de zaal niet langer beschikbaar was. "We hebben wel gesignaleerd dat er onrust was en dat hebben we aangekaart bij het NiNsee. Vervolgens heeft het NiNsee besloten de lezing niet te laten doorgaan."

Op de website doet Hira een oproep aan de Surinaamse gemeenschap in Nederland om als protest "tegen de aantasting van de vrijheid van meningsuiting" alsnog een bijeenkomst te organiseren waar hij de Keti Koti-lezing kan houden.


 • 16 Juni 2019 om 10:34

Ruimte gevraagd aan Amerikanen voor ontbindende grijze walvissen

Een bijzonder verzoek aan huizenbezitters aan de kust van de Amerikaanse staat Washington: oceanografen hebben hun gevraagd land beschikbaar te stellen voor ontbindende grijze-walviskadavers.

Op die manier kunnen wetenschappers het proces bestuderen. De skeletten die overblijven kunnen worden gebruikt voor onderwijsdoeleinden. Er zijn al kustbewoners die ja hebben gezegd. Een van hen zegt tegen CNN: "Hoe vaak krijg je de kans om zoiets recht voor je neus te zien gebeuren?"

Volgens de National Oceanic and Atmospheric Administration, een soort KNMI, zijn er dit jaar al dertig walvissen gestrand in de kustwateren van Washington zoals Puget Sound en de Salish Sea, het hoogste aantal in 20 jaar.

De organisatie werkt normaal samen met de overheid om plekken te vinden voor de ontbinding, maar zoekt nu extra oplossingen vanwege het uitzonderlijk hoge aantal dode dieren. Het is niet te zeggen hoe lang het ontbindingsproces duurt; sommige walvissen wegen ruim 40 ton.


 • 16 Juni 2019 om 09:57
❌