[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Vandaag β€” 28 Mei 2018NOS Journaal

'Wethouder blijft vooral witte man van middelbare leeftijd'

Het lukt politieke partijen maar niet om wethouders diverser te krijgen. Uit een rondgang van Trouw blijkt dat ook na de gemeenteraadsverkiezingen van dit jaar witte mannen van middelbare leeftijd oververtegenwoordigd blijven.

De krant maakte de balans op in alle 335 gemeentes waar op 21 maart verkiezingen zijn gehouden. Had in 2014 3 procent van de 1500 wethouders een migratieachtergrond, na de recente verkiezingen lijkt dat nog iets lager uit te komen.

Het gebrek aan diversiteit wordt onder meer veroorzaakt door de weinig democratische wijze waarop wethouders worden gekozen, stelt bestuurskundige Julien van Ostaaijen in de krant. Partijen putten vooral uit hun eigen netwerk, wat nog vaak een old boys network is.

Bovendien hebben partijen sowieso al moeite kandidaten te vinden, vult Jeroen van Gool van de Wethoudersvereniging aan. "Wat niet helpt is het vergrootglas waaronder lokale bestuurders liggen. Je doet het nooit goed."

Bezwaarlijk

Wethouder Yasemin Cegerek van Apeldoorn, zelf van Turkse afkomst, herkent dat. "Ik merk wel dat ik meer mijn best moet doen om me te bewijzen dan mannen in grijze pakken."

Ze vindt het bezwaarlijk dat er niet meer diversiteit is. "Organisaties moeten niet alleen maar wit zijn en geleid worden door mannen. Politieke partijen moeten het goede voorbeeld geven en beter hun best doen om de politiek een afspiegeling te laten zijn van de samenleving."


 • 28 Mei 2018 om 05:05

Grootste zoetwaterparel geveild in Den Haag

Hij is zo'n 300 jaar oud, 120 gram zwaar en tussen de 340.000 en 540.000 euro waard. De Slapende Leeuw, de grootste zoetwaterparel ter wereld. Deze week wordt hij geveild in Den Haag, vandaag is hij op de kijkdag voor de laatste keer te zien voor het publiek.

De naam van de 7 centimeter lange parel verwijst naar de vorm: er is vaag een dier in te herkennen. De parel werd in 1765 door een VOC-koopman vanuit China naar Batavia gebracht. Illegaal, want parels van deze grootte waren eigendom van de Chinese keizer. Een decennium later kocht de Russische keizerin Catharina de Grote hem op een veiling voor haar collectie in de Hermitage.

Na veel omzwervingen door Europa belandde de parel in een Amsterdams juweliersgeslacht, waar hij vier generaties bleef. In 1979 werd het Amsterdams Parel Genootschap opgericht om de parel te kopen en onderzoeken. Dat biedt de parel nu te koop aan.

De parel wordt donderdag in Den Haag geveild.


 • 28 Mei 2018 om 04:49

We vertrouwen de politie het meest en de kerk het minst

Nederlanders hebben vorig jaar meer vertrouwen gekregen in elkaar en in de instituties, meldt het CBS. Het vertrouwen in andere mensen steeg naar 62 procent, twee punten meer dan een jaar eerder. De jaren daarvoor was ook al een geleidelijke groei te zien.

Ook in de instituties hadden Nederlanders in 2017 meer vertrouwen dan in 2016. Het hoogst scoren de politie, rechters en het leger. In hen hebben we zelfs meer vertrouwen dan in onze medemens.

Andere instituties, zoals de EU, de Tweede Kamer en de banken, scoren een stuk lager, ongeveer 40 procent. Maar ook dat is meer dan een jaar eerder. Het minste vertrouwen genieten de pers en de kerk, allebei krap 30 procent.

Jongeren en hoger opgeleiden hebben volgens het CBS doorgaans meer vertrouwen in instituties en andere mensen dan ouderen en lager opgeleiden.

Regionaal zijn er ook grote verschillen. In Oost-Groningen is het vertrouwen in de medemens het laagst (minder dan 50 procent), in veel andere noordelijke regio's, het Gooi en de regio Alkmaar het hoogst (meer dan 65 procent)


 • 28 Mei 2018 om 03:50

Gewonden bij rellen na Duitse amateurwedstrijd

Bij rellen na een amateurvoetbalwedstrijd zijn in Duitsland zeker 45 mensen gewond geraakt, onder wie zes politieagenten. Teleurgestelde fans van de club Waldhof Mannheim belaagden na een verloren promotiewedstrijd fans van de tegenpartij.

De frustratie was aan het begin van de wedstrijd al hoog onder de Waldhof-fans. De club kwam in de vorige eeuw nog uit in de Bundesliga, maar speelt inmiddels al jaren op een veel lager niveau. De wedstrijd tegen KFC Uerdingen kon promotie naar de derde divisie betekenen. Het was het derde jaar op rij dat promotie lonkte.

Toen de club op 2-1 achterstand kwam, braken er ongeregeldheden uit in het stadion met 24.000 toeschouwers. Omdat er massaal vuurwerk werd afgestoken op de tribune legde de scheidsrechter de wedstrijd in de 82ste minuut 20 minuten stil. Omdat de onrust aanhield, werd besloten de wedstrijd helemaal af te breken.

Teleurgestelde Waldhof-aanhangers probeerden daarop buiten het stadion bij de KFC-bussen te komen. Een politiecordon kon dat voorkomen, maar de agenten werden wel bekogeld met stenen en glaswerk.

Tien personen werden aangehouden. De politie verwacht dat er op basis van videobeelden nog meer arrestaties zullen volgen.

De club reageert teleurgesteld op het wangedrag van de aanhangers. "Voor zulke zogenaamde fans kun je geen begrip hebben", zei trainer Bernhard Trares. "In de sport moet je altijd een eerlijk verliezer zijn."


 • 28 Mei 2018 om 03:38

Grootste vogel van Europa doet Zeeland aan

De grootste vogel van Europa is het afgelopen weekend waargenomen boven Zeeland. Een lammergier, met een spanwijdte van bijna drie meter, werd gezien bij Oostkapelle en Dishoek.

Het dier komt normaal niet voor in ons land. Wel werd er vorig jaar een gezien in Zuid-Holland en Brabant.

"Je verwacht een lammergier in de Alpen of de Pyreneeën, maar niet hier op Walcheren", zegt vogelfotograaf Marcel Klootwijk enthousiast tegen Omroep Zeeland. "Wat een waanzinnig gave vogel."

Volgens kenners wijst het verenkleed van de vogel erop dat het een jong exemplaar is van een jaar of twee. Omdat het dier niet geringd is, zou het gaan om een wild exemplaar, niet om een ontsnapte vogel of een uit een herpopulatieproject in Oostenrijk.

Waarschijnlijk overnacht het dier in de buurt van Oostkapelle, waar hij voor het laatst is gezien. Tijdens het onweer kan hij geen gebruik maken van de thermiek en dus niet ver weg vliegen. Klootwijk verwacht daarom dat de lammergier morgen weer gespot zal worden. "Je kunt het beste 's ochtends de toppen van de duinen bij Dishoek in de gaten houden."

"Als de lucht weer wat opwarmt en die warme lucht gaat stijgen, krijg je thermiek. Ik verwacht dat voor deze lammergier dat het teken zal zijn om zijn vleugels weer te spreiden en weg te vliegen."


 • 28 Mei 2018 om 02:48

Klauterende held in Parijs blijkt Malinees zonder papieren

De man die een bungelende Franse kleuter van een balkon redde, blijkt een Malinees zonder verblijfsvergunning te zijn. De krant Le Parisien sprak met de 22-jarige Mamoudou Gassama, die een half jaar geleden naar Frankrijk kwam om een toekomst op te bouwen.

"Ik was met mijn vriendin op weg om de Champions League-finale te gaan kijken, toen ik ineens allemaal mensen zag schreeuwen", zegt Gassama. "Dus ik stak de weg over en klom via een deur en de andere balkons omhoog."

Op beelden die van de redding werden gemaakt is te zien hoe Gassama zonder te twijfelen vier verdiepingen omhoog klimt om het kind te redden. De kleuter hield dankzij zijn optreden slechts een gebroken nagel over aan het incident. Gassama zelf liep wat schrammen op.

"Ik dacht niet aan de hoogte, ik dacht niet aan de risico's", vertelt Gassama, die wel sport maar verder geen ervaring heeft als klimmer. "Ik deed het omdat het een kind is. Ik ben dol op kinderen."

"Ik zou het zo weer doen."

Gassama wordt in Frankrijk als held geroemd. Burgemeester Hidalgo van Parijs laat weten dat ze Gassama inmiddels telefonisch heeft bedankt. "Zijn daad is een voorbeeld voor alle burgers", schrijft ze op Twitter. "Uiteraard zal ik hem steunen in zijn pogingen om hier in Frankrijk te blijven."

Zelf is Gassama onder de indruk van alle aandacht. "Iedereen wil met me op de foto, journalisten willen me spreken, mijn video staat op Facebook. Ik ben gelukkig."


 • 28 Mei 2018 om 02:11

Tweede ronde nodig bij presidentsverkiezingen Colombia

Er is een tweede ronde nodig bij de presidentsverkiezingen in Colombia. Bij de stembusgang van gisteren wist geen van de kandidaten een absolute meerderheid te halen.

De conservatieve kandidaat Iván Duque staat er het beste voor in de voorlopige uitslag: hij haalde zo'n 39 procent van de stemmen. Op nummer twee eindigde de oud-M19-rebel en voormalige burgemeester van Bogota, Gustavo Petro. Hij kan rekenen op ongeveer 25 procent van de kiezers.

Petro versloeg daarmee nipt Sergio Fajardo, de oud-burgemeester van Medellín, die net geen kwart van de kiezers achter zich wist te krijgen. Fajardo gaf zijn verlies toen, maar zei nog niet wie hij zal steunen in de tweede ronde van juni.

Hoge opkomst

De opkomst bij de verkiezingen was met 53 procent opvallend hoog. Colombia heeft de afgelopen twee decennia niet zulke hoge opkomstcijfers gezien.

Inzet van de verkiezingen was het vredesakkoord dat de huidige president Santos twee jaar geleden sloot met rebellenbeweging FARC. Hoewel hij daar de Nobelprijs voor de Vrede voor kreeg, vonden veel Colombianen dat hij te genereus was geweest voor de rebellen. Duque belooft de voorwaarden te herzien als hij wordt gekozen.


 • 28 Mei 2018 om 01:40

Atari-oprichter Ted Dabney (81) overleden

Een van de oprichters van spelcomputergigant Atari is overleden. Ted Dabney richtte het bedrijf begin jaren 70 op met Nolan Bushnell.

Bushnell en Dabney hadden elkaar leren kennen als collega's in de opkomende markt van computerspellen. Ze richtten samen het bedrijf Syzygy op om Computer Space uit te brengen, hun versie van een van de eerste computerspellen, Spacewar!

Toen ze ontdekten dat een ander bedrijf de naam Syzygy al gebruikte, kozen Dabney en Bushnell voor Atari, een term uit het Chinese strategiespel go. Het zou uitgroeien tot een legendarisch computerbedrijf.

In 1972 bracht Atari voor speelhallen Pong uit, een eenvoudig ping-pongspelletje dat het eerste commercieel succesvolle computerspel zou worden. Dabney en Bushnell hadden het project als vingeroefening aan een beginnend programmeur gegeven, maar onderkenden de verslavende eenvoud ervan al snel.

"De eerste prototypes werkten al snel niet meer. Toen we gingen kijken wat er aan de hand was, bleken de muntlades zo vol te zitten, dat het mechanisme geblokkeerd werd", herinnerde Dabney zich. "Mijn god, wat hadden we een geld."

Nadat Pong aansloeg als arcadegame, droeg een thuisversie bij aan de opkomst van spelcomputers. Het spel was met een console op elke televisie te spelen.

Ruzie

Het succes van zijn bedrijf zou Dabney niet lang meemaken: hij kreeg ruzie met Bushnell over zakelijke verschillen en stapte op.

Dabney leed al enige tijd aan kanker. Hij werd 81 jaar oud.


 • 28 Mei 2018 om 01:24
Gisteren β€” 27 Mei 2018NOS Journaal

Leider Vijfsterrenbeweging wil Italiaanse president afzetten

De leider van de Vijfsterrenbeweging, Luigi Di Maio, heeft gezegd dat de Italiaanse president Mattarella moet worden afgezet. Hij vindt dat Mattarella de grondwet heeft geschonden met zijn weigering een euroscepticus te benoemen als minister van Financiën.

In een interview met de televisiezender RAI zei Di Maio dat de coalitie een paar stappen verwijderd was van de vorming van een regering, en dat het proces gestopt is "omdat er een minister in ons kabinet zat die de Europese Unie bekritiseerde".

Volgens Di Maio is Italië nu verwikkeld in een institutionele crisis, en moet het parlement een oordeel vellen over de president die de wil van het volk heeft genegeerd.

Met een beroep op artikel 90 van de grondwet wil Di Maio de president afzetten. Dat artikel gaat over hoogverraad en schending van de grondwet. Als een meerderheid zich daarvoor uitspreekt, moet het constitutionele hof besluiten of de president wordt afgezet.


 • 27 Mei 2018 om 23:42

Vermiste duiker dood gevonden in Grevelingenmeer

In het Grevelingenmeer is een van de duikers die sinds gisteren werden vermist dood teruggevonden. De identiteit van het slachtoffer is nog niet bekend.

De duikers informeerden een restauranthouder gisteren dat ze in het meer naar een wrak zouden duiken en lieten hun autosleutels bij hem achter. Toen ze 's avonds laat nog niet waren teruggekeerd, waarschuwde hij de hulpdiensten.

Ondanks het late tijdstip speurden de brandweer, Kustwacht en KNRM gisteravond enkele uren naar de duikers met boten en twee helikopters. Toen dat niks opleverde, werd besloten overdag verder te zoeken.

Zoektocht morgen verder

Omroep Zeeland schrijft dat een van de duikers een 48-jarige man uit Zoetermeer is die veel ervaring heeft met duiken. Hij had vorige maand nog zijn instructeursdiploma gehaald op Curaçao.

De zoektocht naar de tweede duiker wordt morgen hervat. De marine is gevraagd om diepere delen van het meer te doorzoeken.


 • 27 Mei 2018 om 23:22

George Bush sr. opnieuw opgenomen in ziekenhuis

De Amerikaanse oud-president George Bush sr. is opnieuw opgenomen in het ziekenhuis. De 93-jarige Bush ligt in een ziekenhuis in Maine omdat hij oververmoeid is en een lage bloeddruk heeft. Hij is bij kennis, zegt een woordvoerder van de familie, die verwacht dat Bush een paar dagen in het ziekenhuis moet blijven.

Eind april werd hij vanwege een infectie ook opgenomen, een dag na de begrafenis van zijn vrouw Barbara. Zij overleed op 18 april op 92-jarige leeftijd.

Bush is de oudste nog levende Amerikaanse president. Hij zat van 1989 tot 1993 in het Witte Huis. Zijn zoon George W. trad later in zijn voetsporen. Hij was president van 2001 tot 2009.

Pannekoeken

Een week geleden arriveerde Bush sr. in Maine om daar de zomer door te brengen. Dat deed hij van kinds af aan elk jaar, met uitzondering van de periode dat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog piloot was op een vliegdekschip.

Gisteren nam hij nog deel aan een pannekoekenontbijt van een organisatie van veteranen van de Amerikaanse strijdkrachten.


 • 27 Mei 2018 om 21:52

Stars and Stripes verspreiden zich door VS in aanloop naar Memorial Day

Acht jaar geleden werd het idee geboren in Boston en dit weekend wappert hij in veelvoud verspreid door de Verenigde Staten: de Amerikaanse vlag, om de omgekomen Amerikaanse soldaten te herdenken.

Het vlag-eerbetoon was een idee van de stichting Massachusetts Military Heroes Fund, die werd opgericht om de families van de aanslagen op de Twin Towers te ondersteunen. In 2010 leek het de stichting mooi om 20.000 vlaggen te plaatsen in een park. Een voor iedere inwoner uit Massachusetts die in een oorlog was omgekomen sinds de Eerste Wereldoorlog.

Het is gebruikelijk om met Memorial Day vlaggen bij oorlogsgraven te plaatsen, maar het initiatief om dit ook op andere plekken te doen zoals openbare parken, heeft zich langzaam verspreid over de rest van het land. In Texas, Louisiana, Ohio, New York en zelfs in Toronto in Canada. "We zijn hartstikke trots dat wat we eigenlijk wilden doen voor de slachtoffers in Massachusetts nu op grote schaal wordt uitgevoerd. Dit hadden we nooit verwacht", zegt Tom Crohan, een van de initiatiefnemers.

Memorial Day zelf is in de Verenigde Staten morgen, op maandag dus, maar het hele weekend zijn er al herdenkingen op verschillende plekken in het land. In het plaatsje Beachwood bij Cleveland zagen ze een artikel over het initiatief uit Boston, en sinds 2012 doet de stad mee met een grote geschilderde vlag van zo'n 10 bij 18 meter op een grasveld voor het gemeentehuis.

Als mensen de vlag zien, moeten ze er toch even bij stilstaan, zegt een woordvoerder van de stad. "Wat ik zo mooi vind is dat je gezinnen plechtig en langzaam voorbij ziet lopen, waarschijnlijk denkend aan een geliefde."

Dat beaamt initiatiefnemer Crohan uit Boston, waar in het park Boston Common maar liefst 37.000 vlaggetjes zijn geplant. De meeste mensen lopen gewoon langs, voor een andere reden. "Het is bijna onmogelijk om erlangs te lopen, zonder te stoppen."

Ook in Nederland, op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten in Zuid-Limburg werd vandaag een herdenkingsbijeenkomst gehouden voor Memorial Day. Daarbij waren onder meer de Amerikaanse ambassadeur in Nederland Pete Hoekstra en staatssecretaris Knops. Commissaris van de koning Bovens legde namens namens de provincie Limburg een krans, meldt 1Limburg.


 • 27 Mei 2018 om 21:22

Arrestaties na vondst dode bij boerderij in Milheeze

De politie heeft twee verdachten opgepakt na de vondst van een dode en een zwaargewonde man bij een boerderij in Milheeze, meldt Omroep Brabant. Het lichaam van een 28-jarige inwoner van het dorp werd gevonden in een zwembad bij de boerderij.

De zwaargewonde lag aan de andere kant van de boerderij. Hij is met een traumahelikopter naar het ziekenhuis gebracht. Zijn identiteit is nog niet vastgesteld.

De twee verdachten zijn een man van 28 en een vrouw van 32 uit Helmond. Ze waren op bezoek geweest in de boerderij, net als de twee slachtoffers.

Zoon sloeg alarm

De zaak kwam vanochtend aan het licht toen de zoon van de bewoner de dode man in het zwembad ontdekte en alarm sloeg. De politie heeft nog geen idee wat er in de boerderij is gebeurd.


 • 27 Mei 2018 om 20:44

'Passend onderwijs kan heel mooi zijn, maar werkt nu niet'

Te veel administratieve taken, te weinig handen in de klas en te veel organisaties die zich met bezighouden met een kind dat hulp nodig heeft. Als je betrokkenen in het onderwijs vraagt, weten ze wel waar het misgaat met de hulp voor kinderen die extra zorg nodig hebben. Vandaag werd bekend dat een meerderheid van de Tweede Kamer eist dat het passend onderwijs snel verbetert.

Het gaat om kinderen die bijvoorbeeld lichamelijk gehandicapt, hoogbegaafd of zwaar dyslectisch zijn. Het is de bedoeling dat ze gewoon in hun eigen klas blijven zitten, maar nu komen juffen en meesters er vaak nauwelijks aan toe om ze extra te helpen.

Dat ervaart ook kleuterjuf Simone van Bolhuis van een basisschool in Maarssen. "De gedachte erachter is heel mooi, maar het werkt in de praktijk niet omdat we niet de middelen hebben om passend onderwijs te geven. Als je kinderen in de klas niet voldoende kunt helpen, is dat heel frustrerend."

Bekijk de reportage van verslaggever Ireen Oostveen over de problemen met passend onderwijs:

Ze zegt dat de klassen nu vaak te vol zijn om kinderen met een speciale onderwijsbehoefte te helpen. "Het is heel goed dat zorgkinderen samen met anderen naar school kunnen gaan, maar dan moet je ook het idee hebben dat de leerkracht aandacht voor ze kan hebben." Van Bolhuis pleit er dan ook voor om in zulke situaties iemand extra aan te nemen, zodat het zorgkind of juist de rest van de leerlingen niet verwaarloosd worden.

Verantwoordelijkheid nemen

Henk Keesenberg van een samenwerkingsverband in Zwolle zegt dat een groot deel van het probleem is dat er te veel organisaties bezig zijn met één kind. Hij pleit ervoor om terug te gaan naar één coördinator en een goede onafhankelijke toezichthouder. Zijn wens: dat juffen en meesters naar één kantoor kunnen bellen als ze extra hulp nodig hebben voor een kind. En dat er dan in de praktijk gekeken wordt wat er voor het kind echt nodig is. "Van elf kapiteinen op een schip, terug naar één kapitein, dat lijkt me een stuk eenvoudiger."

Keesenberg zegt dat het nu voorkomt dat veel verschillende mensen zich buigen over een kind. Dat beaamt Karin van Ooijen, die moeder is van een kind dat extra hulp nodig heeft.

Volgens haar geldt: hoe meer mensen eraan tafel zitten, hoe minder mensen geneigd zijn om verantwoordelijkheid te nemen. "Er zijn weleens overleggen geweest waar tien of twaalf mensen aan tafel zaten te praten over een van mijn kinderen, dan kan je je afvragen of het wel nodig is. Brengt het ons dan wel dichter bij een oplossing? Nee, want de betrokkenheid is dan ook steeds verder te zoeken eigenlijk."

Lang traject

Volgens haar is het kennisniveau van wat er allemaal mogelijk is met passend onderwijs bij de medewerkers soms ook ver te zoeken.

Zo had Van Ooijen zelf graag een specialist in de klas gehad voor haar kind, die gespecialiseerd was in omgaan met hoogbegaafdheid en traumagerelateerd gedrag. Die zijn moeilijk te vinden, waardoor uiteindelijk iemand kwam die niet de juiste kwaliteiten had. "Daar zat een heel traject voor, met evaluaties en plannen van aanpak. Dan levert die oplossing uiteindelijk niets op. Terwijl het enige wat de leerkracht nodig had, was even wat extra handen in de klas."

In deze animatie zie je wat passend onderwijs is en waar de knelpunten zitten:


 • 27 Mei 2018 om 20:41

Formatie ItaliΓ« strandt na veto president

Kandidaat-premier Giuseppe Conte heeft zijn opdracht om een regering te vormen teruggegeven aan president Mattarella. De president sprak eerder op de avond een veto uit tegen de kandidaat-minister van Financiën, de euro-sceptische Paolo Savona.

Mattarella ontving Conte vanavond in het presidentieel paleis om over de ministerskandidaten te spreken van de beoogde coalitiepartners Lega en de Vijfsterrenbeweging. Savona was door Lega naar voren geschoven.

Mattarella had al eerder zijn twijfel uitgesproken over de kandidatuur van Savona. Hij is een oud-minister van Industrie, die zich openlijk heeft afgevraagd of Italië uit de euro moet stappen. Zijn benoeming zou de financiële markten alarmeren, zei Matarella. De president zegt dat hem geen blaam treft. Hij heeft naar eigen zeggen alternatieve kandidaten naar voren geschoven voor de ministerspost, maar die zijn door de twee partijen afgewezen.

De Italiaanse president zegt dat hij moet opkomen voor de belangen van de Italianen en deze kandidaat-minister van Financiën afwijst.

Afzetting

De Vijfsterrenbeweging en de Lega, die de afwijzing van hun kandidaat Savona niet accepteren, beschuldigen de president van het schenden van de grondwet, en dringen aan op nieuwe verkiezingen. Mattarella stelt een besluit daarover nog uit.

De afwijzing van een minister is een formele bevoegdheid van de president, hoewel het bijna nooit voorkomt dat de president, die verder vooral ceremoniële taken heeft, daar gebruik van maakt.

Zakenkabinet

Later op de avond werd bekend dat de president Carlo Cottarelli, een voormalige topfunctionaris van het Internationale Monetaire Fonds, heeft uitgenodigd om morgen naar het presidentieel paleis te komen.

Dat kan betekenen dat hij Cottarelli wil vragen de leiding op zich te nemen van een zakenkabinet, dat aanblijft tot er duidelijkheid is over de vraag hoe het nu verder moet in Italië. De komst van een zakenkabinet is tegelijkertijd hoogst onzeker, omdat de coalitiepartijen zich daartegen zullen keren in het parlement.

Lega-leider Salvini zei eerder vandaag al dat hij zou vasthouden aan de kandidatuur van Savona. De coalitie in Italië moet volgens Salvini de ministers kunnen benoemen die zij wil. "Als wij een minister willen die niet geaccepteerd wordt in Berlijn, betekent dat dat we de juiste kandidaat hebben. Italië beslist dat."

In Italië werd niet verwacht dat Mattarella voet bij stuk zou houden bij zijn afwijzing van de kandidaat van de coalitiepartijen. Hij heeft de zaak daarmee op scherp gezet, met dus als mogelijk gevolg nieuwe verkiezingen.

Savona

De ministerskandidaat op wie de formatie is stukgelopen, is een uitgesproken anti-euro-econoom. Als minister van Financiën zou Savona de financiële plannen van de coalitie moeten uitvoeren, die Italië volgens financiële experts 100 à 150 miljard euro extra per jaar kosten.

Mattarella en met hem veel deskundigen vinden dat het land die last niet kan dragen. Het houdt de dreiging in van het ineenstorten van de Italiaanse economie en een crisis die vele malen groter is dan de Griekse schuldencrisis.


 • 27 Mei 2018 om 19:56

Tienduizenden toeschouwers houden het droog tijdens Heiligdomsvaart

Op een zonovergoten Vrijthof in Maastricht is de eerste omgang van de Heiligdomsvaart geweest, een bedevaart die eens in de zeven jaar wordt gehouden en terug gaat tot 1391.

Op de tribunes volgden tienduizenden belangstellenden de processie van geestelijken en gelovigen die heiligenbeelden en relieken (botjes en andere overblijfselen van lichamen van heiligen) meedroegen. Even dreigde het evenement door noodweer in het water te vallen, maar het bleef precies tot het einde van de ommegang droog in Maastricht.

Hier een impressie van de Heiligdomsvaart:

Praalwagens

Vele Maastrichtse groeperingen, begeleid door harmonieën, fanfares en koren, namen deel aan de religieuze stoet. Ook waren er veel middeleeuwse kostuums te zien en was middeleeuwse muziek te horen. Op praalwagens werden Bijbelse verhalen uitgebeeld. De wagens waren allemaal door vrijwilligers gemaakt.

Ook uit Duitsland en België waren pelgrims naar Maastricht gekomen om hun heiligenbeelden en relieken te tonen. Er waren zelfs pelgrims uit Kazachstan en Armenië. In dat laatste land werd Sint Servaas, de patroonheilige van Maastricht, geboren.

Noodkist

Het hoogtepunt van de ommegang was het tonen van de relieken van Sint Servaas. In het borstbeeld van de heilige is een deel van zijn schedel verwerkt. Ook worden overblijfselen van hem bewaard in de zogenoemde noodkist. Deze kist wordt in tijden van nood door het centrum van Maastricht gedragen om de stad of de wereld tegen onheil te beschermen. De laatste keer gebeurde dat in 1991, aan het begin van de Golfoorlog.

Normaal zijn beide relikwieën alleen te zien in de schatkamer van de Sint-Servaasbasiliek in Maastricht.

Tweede ommegang

De Heiligdomsvaart stond in het teken van barmhartigheid: Doe goed en zie niet om. Komende zondag wordt de tweede ommegang gehouden. Gedurende de rest van de week zijn er verschillende activiteiten, vieringen en tentoonstellingen in de stad. Maastricht rekent op 175.000 bezoekers.


 • 27 Mei 2018 om 17:51

Amerikanen in Noord-Korea voor voorbereiding top

Amerikaanse diplomaten zijn in Noord-Korea voor overleg om de top tussen president Trump en partijleider Kim Jung-un toch door te laten gaan. Sung Kim, de voormalige Amerikaanse ambassadeur in Zuid-Korea, leidt de delegatie, meldt The Washington Post.

De krant schrijft dat Sung Kim, nu de hoogste Amerikaanse diplomaat in de Filipijnen, besprekingen houdt met de Noord-Koreaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Choe Son-hui. Die verklaarde vorige week dat de geplande topontmoeting van 12 juni in Singapore op losse schroeven was komen te staan.

Kim en Choe kennen elkaar van 2005, toen ze betrokken waren bij het overleg over nucleaire ontwapening van Noord-Korea.

Afgezegde top lijkt door te gaan

In de Amerikaanse delegatie zit ook de Korea-specialist van de nationale veiligheidsraad van de VS en een hoge medewerker van het Pentagon. De samenstelling van de delegatie wijst erop dat de Amerikanen er veel aan gelegen is de top te laten doorgaan.

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in zei vandaag dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jung-un vastbesloten blijft dat de top moet doorgaan en dat hij blijft streven naar het volledig kernwapenvrij maken van Korea. Gisteren troffen de Koreaanse leiders elkaar in het grensgebied onverwacht voor de tweede keer binnen een maand.

President Trump, die donderdag aan Kim Jong-un schreef dat de top van 12 juni niet doorgaat, liet in de afgelopen dagen toch weer weten dat de voorbereidingen voor de ontmoeting goed verlopen. Vanavond laat twitterde hij over het Amerikaanse team in Noord-Korea.


 • 27 Mei 2018 om 17:18

KLM-piloot vast na alcoholcontrole op luchthaven Oslo

Een piloot van KLM is in Oslo in hechtenis genomen na een alcoholcontrole op de luchthaven van de Noorse hoofdstad. Hoeveel de vlieger had gedronken, wil KLM niet zeggen omdat het onderzoek nog loopt.

Een Noorse krant meldt dat het gaat om een co-piloot. De man van eind dertig liep vrijdagochtend tegen de lamp tijdens een routinecontrole. Hij zou een vlucht uitvoeren van Oslo naar Schiphol. Volgens de krant zit de vlieger nog twee weken vast. Hij zou een advocaat hebben ingeschakeld.

Luchtvaartmaatschappijen, waaronder KLM, hanteren strenge regels als het gaat om drankgebruik. Vliegend personeel mag vanaf 10 uur voor een vlucht geen alcohol meer drinken.


 • 27 Mei 2018 om 17:12

Fransman redt 4-jarig jochie dat aan balkonrand van flat bungelt

Tientallen mensen in een straat in Parijs hielden minutenlang hun adem in, terwijl ze verbijsterd keken naar de vierde verdieping. Daar hing een jongetje van 4 aan een balkonrand. Hij hield zich dapper vast, maar dreigde dat niet lang meer vol te houden.

Een voorbijganger filmde het en zette het op Twitter.

Een Parijzenaar aarzelde niet en klom met gevaar voor eigen leven als een soort Spider-Man omhoog om het jochie te redden. Toen hij bijna op vier hoog was, verscheen op het balkon ernaast een man die probeerde het jongetje bij zijn arm te pakken. Maar door een tussenschot was de afstand net te groot om de kleuter omhoog te hijsen.

De reddingsactie in de Rue Marx Dormoy werd beloond met applaus en gejuich. Met een smartphone gefilmde beelden werden massaal verspreid via sociale media.

De naam van de held is (nog) niet bekend. Volgens getuigen hadden de ouders het jongetje in de flat alleen achtergelaten.


 • 27 Mei 2018 om 16:23

Moslims maken gehakt van cosmeticabedrijf vanwege ramadan-video

Op Twitter reageren moslimvrouwen massaal op een video van cosmeticabedrijf MAC over de ramadan. Het bedrijf geeft vrouwen daarin tips over hoe ze zich moeten opmaken voor de suhoor.

Suhoor is de maaltijd die moslims tijdens de ramadan vlak voor zonsopgang nuttigen. Niet echt een moment om je beste kleding uit de kast te trekken en je mooiste make-up op te doen, zoals uit veel reacties op Twitter blijkt.

Pyjama

"Wie doet er nou make-up op om 3 uur 's nachts?", vraagt iemand zich af. "MAC denkt echt dat we alles uit de kast trekken voor suhoor. Ik moet er kennelijk goed uitzien voor mijn eten", schrijft een ander.

De meeste vrouwen, en mannen trouwens ook, nuttigen de suhoor gewoon in hun pyjama met een onopgemaakt en ongekamd slaaphoofd. Hoewel het volgens een enkeling in de rijke golfstaten wel normaal is om met suhoor netjes gekleed en opgemaakt uit eten te gaan.

Volgens de vrouwen is het cosmeticabedrijf in de war met de iftar, de maaltijd die moslims na zonsondergang eten. Dat gebeurt vaak samen met familie en vrienden en hierbij is het gebruikelijk om je mooi aan te kleden en op te maken.

Veel vrouwen stuurden een tweet naar MAC waarin ze het bedrijf vragen om op te houden met het commercieel uitbuiten van de ramadan en waarin ze zich afvragen of het bedrijf wel weet wat suhoor is.

Estée Lauder, waar MAC onderdeel van is, heeft niet gereageerd. Wel is de bewuste video van YouTube verwijderd.


 • 27 Mei 2018 om 15:55
❌