[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Vandaag β€” 16 Augustus 2018NOS Journaal

Trump ontzegt kritische ex-baas CIA toegang tot gevoelige informatie

De Amerikaanse president Trump heeft de voormalige CIA-chef John Brennan zijn speciale bevoegdheid afgenomen om vertrouwelijke informatie in te zien. De president heeft daar volgens zijn woordvoerder, Sarah Sanders, toe besloten omdat wordt getwijfeld aan Brennans objectiviteit en geloofwaardigheid. Bovendien beschuldigde ze Brennan ervan "chaos en tweedracht te zaaien" over de regering-Trump.

De maatregel volgt een dag nadat Brennan een Tweet verstuurde waarin hij Trump hekelt vanwege zijn kritiek op Omarosa Manigault Newman. Die voormalig medewerker van Trump schreef een onthullend boek over de president, waarin ze hem onder meer "een losgeslagen racist" noemt. Trump noemde haar op zijn beurt "a lowlife", een ellendeling, en een hond.

Brennan schreef daarop op Twitter: "Het is verbazingwekkend hoe vaak je faalt in het hooghouden van basale normen als fatsoen, beleefdheid en eerlijkheid. Het lijkt erop dat je nooit zal begrijpen wat het betekent om president te zijn, noch wat het betekent een goed, fatsoenlijk en eerlijk mens te zijn. Zo ontmoedigend, zo gevaarlijk voor ons land."

Principes meer waard

"Deze actie is deel van een breder streven van de heer Trump om de vrijheid van meningsuiting te onderdrukken en critici te straffen," schrijft de voormalige CIA-baas op Twitter, in reactie op de beslissing van de president. "Mijn principes zijn veel meer waard dan een clearance," zegt hij verder.

Het is in de VS gebruikelijk dat ook ex-directeuren van veiligheidsdiensten hun security clearance (veiligheidsmachtiging) behouden. Dat stelt ze ertoe in staat ook na hun termijn geheime stukken in te zien.

Trump heeft aangekondigd ook de bevoegdheden van zeker vijf andere voormalige chefs nader te onderzoeken. Het gaat onder meer om James Comey, de ex-directeur van de FBI, en Susan Rice, de Nationaal Veiligheidsadviseur van Trumps voorganger Barack Obama.


 • 16 Augustus 2018 om 03:32

Tientallen mensen onwel door 'zombiedrug' in VS

In New Haven in de Amerikaanse staat Connecticut zijn in een park tientallen mensen onwel geworden na het gebruik van drugs. Twee mensen zijn er slecht aan toe, schrijft ABC News. Een man, de mogelijke dealer, is aangehouden.

Het zou gaan om de drug K2 of Spice, synthetische cannabis, waarin sporen zijn aangetroffen van het sterke opiaat fentanyl, qua chemische samenstelling vergelijkbaar met zware morfine. Een overdosis kan leiden tot agressie, hallucinatie, paranoia, het verlies van bewustzijn en zelfs tot de dood.

Zombiedrug

Het gebruik van K2 is een groot probleem in de VS. Het is na marihuana de meest gebruikte drug onder jongeren. Het middel maakt gebruikers lethargisch en wordt daarom ook wel de zombiedrug genoemd. Het lijkt op cannabis, maar de chemische samenstelling verschilt per producent en dat maakt het gevaarlijk.

Ook Groot-Brittannië en Duitsland worstelen met het massale gebruik van de drug. In Nederland is het middel minder populair. Volgens het Trimbos-instituut komt dat waarschijnlijk doordat je in ons land legaal wiet kan kopen in coffeeshops.


 • 16 Augustus 2018 om 03:30

LibiΓ«rs ter dood veroordeeld voor neerschieten feestvierders in 2011

In Libië zijn 45 mensen veroordeeld tot het vuurpeloton voor een incident tijdens de opstand in de hoofdstad Tripoli in 2011. De veroordeelden openden volgens de rechtbank het vuur op mensen die vierden dat rebellen de stad hadden ingenomen.

Tientallen feestvierders werden door kogels geraakt. Het is onduidelijk hoeveel mensen daarbij zijn omgekomen.

De schutters zouden aanhangers van president Kadhafi zijn geweest, die toen nog aan de macht was. In dezelfde zaak heeft de rechtbank 54 verdachten veroordeeld tot celstraffen van 5 jaar. 22 mensen werden vrijgesproken.

Het is de vraag of de terdoodveroordeelden echt voor het vuurpeloton terechtkomen. Meestal wordt de doodstraf in Libië omgezet in levenslang.

Burgeroorlog

In het Noord-Afrikaanse land heerst chaos sinds de omverwerping van het regime van dictator Kadhafi in 2011. Sinds 2014 woedt er een burgeroorlog.

De macht is verdeeld tussen rivaliserende regeringen en milities. Sommige van die milities houden zich bezig met mensensmokkel.


 • 16 Augustus 2018 om 02:50

Nijmeegs gezin mag van burgemeester eigen huis niet meer in

Burgemeester Bruls van Nijmegen heeft het huis van een gezin gesloten en de bewoners elders ondergebracht omdat de gemeente hun veiligheid en die van de buurt niet meer kon garanderen. De vader van het gezin verkocht zogenoemde crypto-telefoons aan criminelen. Daarmee kunnen berichten worden verstuurd die niet te traceren zijn.

Sinds 2016 wordt de man ernstig bedreigd door criminelen. Toen ontmantelde justitie zijn bedrijf en sindsdien wordt onderzoek gedaan naar gegevens die zijn gevonden. Volgens het OM zijn de data "een grote bron van bewijzen voor liquidaties, gewapende overvallen, drugshandel, witwassen, pogingen tot moord en andere georganiseerde criminaliteit."

Het huis van de man is meerdere keren beschoten en voor de deur explodeerde een auto. Drie weken geleden nog werden mannen in een gestolen auto betrapt in de wijk. In dat voertuig vond de politie een automatisch wapen met munitie.

Buurt opgelucht

Toen de familie terugkeerde van vakantie stond de politie voor de deur. De bewoners mochten nog wat spullen uit het huis meenemen en zijn vervolgens ondergebracht op een geheim adres. De kinderen mogen voorlopig niet naar hun school.

De gemeente en de politie hebben 45 gezinnen uit de naaste omgeving ingelicht over de maatregel. Die waren opgelucht. Bewoners voelen zich al langere tijd niet meer veilig in de straat.


 • 16 Augustus 2018 om 00:36

Straat enkele uren afgezet in centrum A'dam na vondst 'verdacht voorwerp'

In de Amsterdamse binnenstad is gisteravond laat enkele uren een straat afgezet geweest na de vondst van een verdacht voorwerp. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) doet onderzoek naar het voorwerp. Later vandaag maakt de politie meer bekend hierover.

De straat die was afgezet is de Voetboogstraat, die parallel loopt aan de Kalverstraat. In de straat is een aantal horecazaken gevestigd.

In de hoofdstad waren de afgelopen dagen een aantal incidenten met explosieven. Gisternacht ging een explosief af bij een voordeur van een restaurant in stadsdeel Slotervaart.

Een pand van een schoonmaakbedrijf daar niet ver vandaan werd eerder deze week beschoten. Achter het bedrijf werd een handgranaat gevonden. Aan de deur van een lunchroom werd eenzelfde explosief gevonden. Volgens de politie is er een zakelijk band tussen het schoonmaakbedrijf en de lunchroom.


 • 16 Augustus 2018 om 00:19
Gisteren β€” 15 Augustus 2018NOS Journaal

Kerk hielp verdachte priester aan baan bij Disney World

Een Amerikaanse ex-priester die werd verdacht van seksueel misbruik, heeft op voorspraak van de katholieke kerk een baan in Disney World gekregen. Het geval staat beschreven in het rapport van de Grand Jury over het misbruikschandaal in Pennsylvania.

De man, Edward Ganster, verliet de kerk in 1990, trouwde en verhuisde naar Orlando waar hij bij Disney aan de slag ging. Hij werkte daar 15 jaar, als bestuurder van een trein.

In 1971 werd Ganster tot priester gewijd. Aan het eind van de jaren 70 diende een vrouw een klacht tegen hem in bij de kerk over seksueel misbruik van haar 13-jarige zoon. Ganster kreeg begeleiding en kon zijn werk als priester voortzetten.

Toen Ganster al lang was uitgetreden als priester werden nog twee beschuldigingen tegen hem ingebracht. Een man zei dat hij als 14-jarige door Ganster mishandeld was en een moeder deed haar verhaal over misbruik van haar 12-jarige zoon.


 • 15 Augustus 2018 om 23:14

De Duitse geboorteakte kent binnenkort een derde geslacht

Duitsers met zowel mannelijke als vrouwelijke kenmerken, kunnen binnenkort als 'divers' worden aangemerkt. De Duitse regering keurde vandaag een wet goed, die een derde geslacht op geboorteaktes toestaat.

De wetswijziging volgt na een besluit van het Duitse grondwettelijk Hof van vorig jaar november. Toen werd bepaald dat er een derde geslacht moest komen, omdat het verbod op discriminatie nu geschonden zou worden. De rechters kwamen destijds tegemoet aan een klacht van iemand die als vrouw geregistreerd staat, maar bij wie uit een chromosomenanalyse bleek man noch vrouw te zijn.

Volgens de Duitse minister van Justitie Katarina Barley, die de wet opstelde, is het de hoogste tijd dat de wetgeving nu wordt aangepast. "Niemand zou gediscrimineerd moeten worden op basis van hun seksuele identiteit. Deze benaming geeft mensen die zich niet bij een geslacht thuis voelen een stukje waarde en positieve identiteit."

Vakje leeglaten

Sinds 2013 stond Duitsland al toe om het vakje man/vrouw op de akte leeg te laten, wanneer een baby ambivalente geslachtskenmerken heeft. Hoeveel mensen precies worden geboren met zulke kenmerken is niet bekend: volgens de Verenigde Naties ligt dat percentage tussen de 0,05 en 1,7 procent van de wereldbevolking.

De wetswijziging voor het einde van het jaar doorgevoerd zijn.


 • 15 Augustus 2018 om 22:31

'Nederlander verongelukt bij jetski-ongeluk Malta'

Bij een jetski-ongeluk in een baai aan de noordoostkust van Malta is een 19-jarige Nederlander omgekomen. Dat melden Maltese media. Hij zou zijn geraakt door een jetski die werd bestuurd door een andere 19-jarige Nederlander.

Wat er precies is gebeurd, is nog onduidelijk. Het slachtoffer is door omstanders uit het water gehaald en er is geprobeerd hem te reanimeren, maar hij kon niet meer gered worden.

Beide Nederlanders verbleven in Sliema, niet ver van de St. Georges Bay waar het ongeluk gebeurde. De politie is een onderzoek begonnen.


 • 15 Augustus 2018 om 21:31

Italiaanse premier roept noodtoestand voor regio uit na brugramp Genua

Premier Conte van Italië heeft de noodtoestand uitgeroepen voor Ligurië, de regio rond Genua, vanwege de instorting van de Morandibrug. Conte zegt dat hij de noodtoestand uitroept op verzoek van de autoriteiten in de regio. De noodtoestand zal 12 maanden duren.

Door de noodtoestand kunnen maatregelen, zoals het verstrekken van fondsen voor de wederopbouw of het aanwijzen van andere wegbeheerders, sneller worden doorgevoerd. Ook heeft de premier aangekondigd dat er een dag van nationale rouw komt op een nog te bepalen datum.

In de persconferentie die Conte vanavond gaf over de ramp, stelde hij de beheerder van de autosnelweg A10 verantwoordelijk voor de ramp. Over de verantwoordelijkheid voor de instorting is veel discussie, maar volgens Conte staat in de overeenkomsten waarmee Autostrade per l'Italia de snelwegen exploiteert dat het bedrijf de verantwoordelijkheid draagt.

'Niet wachten op onderzoek'

Kort na Contes persconferentie zei de autosnelwegbeheerder te kunnen bewijzen dat ze zich aan alle regels gehouden heeft. "Dit vertrouwen is gebaseerd op controle- en onderhoudsactiviteiten die zijn uitgevoerd volgens de hoogste internationale standaard. Op dit moment is het niet mogelijk om een betrouwbare verklaring te geven voor de instorting."

Italiaanse media melden dat Conte niet wil wachten op een onderzoek naar de brugramp, maar snel actie wil ondernemen tegen de beheerder. De ministers van Binnenlandse Zaken en van Verkeer zeggen dat de concessie die aan Autostrade per l'Italia is verleend, wordt ingetrokken. De top van het bedrijf wordt opgeroepen ontslag te nemen, maar die zegt dat niet te doen.

De burgemeester van Genua zei vanmiddag dat hij betwijfelt of de huizen onder de brug nog gered kunnen worden. Het is de bedoeling dat de bewoners een nieuw huis krijgen.


 • 15 Augustus 2018 om 20:44

Bewoners 'brughuizen' Genua even terug, maar hun wijk lijkt ten dode opgeschreven

Gisteren moesten ze opeens halsoverkop hun huizen uit rennen, toen de brug boven hun woonwijk plotseling instortte. Het brugdeel boven de appartementenblokken hield het, maar zo'n 600 mensen stonden opeens zonder spullen en zonder onderdak op straat. Terugkeren is te gevaarlijk, de restanten van de brug zijn instabiel.

Vandaag mogen de bewoners even terug naar hun huizen om spullen op te halen. De meeste hebben de eerste nacht na het brugongeluk bij familie doorgebracht. Tientallen mensen staan bij de afzetting te dringen bij een brandweerwagen. Ze mogen alleen onder begeleiding de rode zone, de afgezette wijk, in.

Mustafa Marghadi en Mattijs van de Wiel gingen mee en maakten deze reportage:

"Nee, het gaat helemaal niet", zegt een dame die net even in haar huis is geweest. "We staan op straat en we hebben geen idee voor hoe lang. We weten niks." Ze heeft wat spullen van haar kinderen opgehaald. Bang dat er nog een keer iets gebeurt, is ze niet. "Het grootste deel is toch al ingestort?" Ze wil niks liever dan terug naar huis. Ze betaalt een hoge hypotheek en die loopt door.

Ze is niet de enige die terug wil. Bij de chaotische registratie bij de afzetting staat een man zich flink op te winden. "Ik wil geen spullen ophalen, ik wil terug naar huis. Waar moet ik heen met mijn kinderen en mijn vrouw, die het niet goed maakt?" Zijn vrees is dat als de grootste schok voorbij is, ze aan hun lot worden overgelaten. "Zo gaat dat altijd in Italië."

Heel Italië maakt zich druk over het gebrekkige onderhoud van deze brug en van andere bouwwerken, maar hier snappen ze daar niks van. "Er werd al jarenlang iedere nacht gewerkt aan de brug", zegt een vrouw achter in de rij. Ze krijgt bijval van een buurman. "Ze waren er juist altijd mee bezig, ze hielden ons uit onze slaap."

Omdat er te weinig brandweermensen zijn om mee te lopen naar de appartementen krijgen de bewoners de opdracht om samen met hun buren groepjes te vormen. Ondertussen roept de politie dat ze een nette rij moeten maken.

Ik mag meelopen met de dames van nummer 9. Alle hekken en deuren zijn met linten afgezet. Het is uitgestorven in de straten. De aanblik van de enorme pijler van de brug die boven de daken uitsteekt, is indrukwekkend.

'Wegwezen hier!'

En terwijl de dames binnen hun spullen bij elkaar zoeken beginnen op straat brandweermensen en andere bewoners plotseling de wijk uit te rennen. "Wegwezen, weg hier", roepen ze. De pijler van de brug zou hebben bewogen, even wordt er gevreesd dat hij alsnog instort.

Buurtbewoners die nog stonden te wachten krijgen te horen dat ze voorlopig niet naar hun huizen kunnen. Zo lang het niet veilig is, mag niemand de wijk in.

Later op de dag krijgen de buurtbewoners die terug willen meer slecht nieuws. De burgemeester van Genua laat weten dat de huizenblokken waarschijnlijk niet te redden zijn als straks de rest van de brug wordt gesloopt.


 • 15 Augustus 2018 om 19:55

Maaltijdbezorger Foodora Nederland stopt

Maaltijdbezorger Foodora stopt zijn activiteiten in Nederland. Het Duitse moederbedrijf Delivery Hero zette Foodora Nederland begin deze maand te koop, maar een serieuze gegadigde heeft zich niet gemeld.

De medewerkers van Foodora zijn schriftelijk ingelicht. Vrijdag is er een personeelsbijeenkomst in Amsterdam, waar tekst en uitleg wordt gegeven. Onbekend is om hoeveel medewerkers het gaat.

Het bedrijf zegt in de brief aan het personeel dat het UWV en de vakbonden op de hoogte zijn gesteld dat ontslag voor de medewerkers is aangevraagd. Foodora Nederland verzekert dat de contracten met de medewerkers worden gerespecteerd en dat de bepalingen daarin worden nageleefd.

Concurrentie

De concurrentie onder de maaltijdbezorgers is groot. Daarbij heeft Foodora het moeten afleggen tegen Thuisbezorgd van het Nederlandse bedrijf Takeaway. Dat leek aanvankelijk in de markt voor een overname van Foodora.

Hero Delivery heeft ook aangekondigd te stoppen in Italië, Frankrijk en Australië. Het bedrijf zet zijn kaarten nu op de landen waar het wel een leidende positie heeft.


 • 15 Augustus 2018 om 19:39

Curaçaose oud-minister krijgt gevangenisstraf voor oplichting

Oud-minister van Volksgezondheid op Curaçao Jacinta Constancia is veroordeeld voor haar rol bij de oplichting van de zorgverzekeraar op het eiland. Dat gebeurde tijdens haar ministerschap. Constancia moet twintig maanden de cel in en mag vijf jaar geen ministerspost bekleden.

In 2012 gaf Constancia als minister de opdracht om 40.000 medische mondkapjes te bestellen. De rekening van 180.000 euro werd betaald aan een bedrijf dat haar man een dag voor de bestelling had opgericht. Dit bedrijf had een Chinese naam, zodat het leek te gaan om de Chinese leverancier van de mondkapjes. Volgens de rechter heeft de man het geld gebruikt om zijn schulden af te betalen.

Zwaardere straf

De straf voor Constancia valt aanmerkelijk hoger uit dan gebruikelijk in oplichtingszaken. De rechter rekent het de oud-minister zwaar aan dat de oplichting gebeurd is in een kwetsbare periode voor Curaçao, dat in 2010 uit de Antillen was gestapt om autonoom binnen het koninkrijk verder te gaan. Dat legde volgens het gerecht een zware verantwoordelijkheid op de schouders van de politici, die op dat moment de koers van Curaçao moesten bepalen.

Ook het feit dat ze geen spijt heeft van haar handelen en buiten schot wilde blijven door een beleidsmedewerkster op haar ministerie de schuld in de schoenen te schuiven, wordt haar zwaar aangerekend.

Constantia heeft het vertrouwen van de burger volgens de rechtbank ernstig geschaad door met haar invloed gemeenschapsgeld voor privédoeleinden te gebruiken.

MFK en Justitie

Constancia werd vorig jaar ook al veroordeeld omdat zij een collega in het parlement een klap verkocht. Daarvoor kreeg ze een taakstraf van 80 uur. Ze is de derde minister in de MFK-partij van oud-premier Gerrit Schotte die in aanraking komt met justitie. Schotte werd zelf vorig jaar in hoger beroep veroordeeld voor ambtelijke corruptie en witwassen van geld.

Zijn partijgenoot en toenmalig minister van Financiën, George Jamaloodin, wordt ervan verdacht dat hij in 2013 de opdracht heeft gegeven om de politicus Helmin Wiels te vermoorden. Hij is gevlucht naar Venezuela, dat hem inmiddels heeft aangehouden en op verzoek van Curaçao zal uitleveren.


 • 15 Augustus 2018 om 19:35

Zomerschool VMBO Maastricht in volle gang: 'Merendeel slaagt waarschijnlijk'

Deze week is voor de tweede keer de zomerschool van start gegaan op het VMBO Maastricht, de school waar twee maanden geleden honderden leerlingen te horen kregen dat hun diploma ongeldig was. Interim-bestuurder Jan Rijkers verwacht dat het grootste deel van de 356 leerlingen alsnog eind augustus hun diploma krijgt.

Per dag komen zo'n tachtig leerlingen naar de school om te oefenen voor de toetsen die zij nog moeten maken. Voor de zomerschool zijn tachtig docenten ingevlogen.

Enkele ouders en kinderen spreken over een "rommelig begin" van de zomerschool. Docenten zouden niet op de afgesproken tijd in het lokaal zijn, de roosters zijn lastig te begrijpen en de leraren zouden de leerlingen uit een boek laten lezen zonder les te geven.

Zoeken op internet

Zo moet de 16-jarige Max Imandt het onderdeel 'Frankrijkkunde' inhalen. Daarvoor is hij afgelopen maandag naar de zomerschool geweest. "Er stond een andere leraar voor de klas. Die vertelde me dat de leerstof voor de toets die ik moet maken niet in het boek staat. Dus toen hebben we maar samen op het internet wat dingen opgezocht over het onderwerp."

Docent Marion Stroeks-Philippens is ingevlogen om de scholieren klaar te stomen voor het examen maatschappijkunde, in drie lessen. "Dat is niet veel voor een volledig vak", beaamt ze. "Omdat leerlingen van vmbo-basis en vmbo-kader graag dingen herhaald krijgen, is het voor hen erg moeilijk."

Veel leerlingen zijn niet op komen dagen voor haar les. "Maar ik verwacht dat degenen die er zijn, hun examen wel gaan halen", vertelt ze.

Het nieuws was voor haar leerlingen een grote klap. "Ze vonden het vooral heel oneerlijk. Als je niet goed leert voor een examen, dan weet je dat het mis kan gaan. Maar dit hebben ze zelf niet in de hand gehad."

Niet alle gedupeerde leerlingen gaan naar de zomerschool. Zoals Niek, die met hulp van zijn vader thuis studeert:

Vader Hans Brabers besloot samen met zoon Niek Brabers om niet naar de zomerschool te gaan, mede door de rommelige communicatie vanuit de school. "We waren er de eerste week van de zomerschool. Toen was er geen leraar op het afgesproken tijdstip. We besloten: dit gaan we zelf doen. Dus nu overhoor ik Niek thuis", vertelt vader Hans Brabers.

Hans merkt dat de onzekerheid en de stress er flink in hebben gehakt bij zijn zoon. "Hij heeft zich inmiddels wel ingeschreven voor een mbo-opleiding. Maar zijn geloof in het onderwijs is een beetje weg. Hoe moet ik hem nou als ouder uitleggen dat het wel goed komt? Dat is lastig."

'Docenten aanwezig'

VMBO Maastricht herkent zich niet in deze klachten. Volgens Rijkers waren alle docenten aanwezig op de afgesproken plek en tijdstippen. Over de manier van lesgeven van de leraren wil de school geen uitspraken doen. "Dat doet iedere leraar verschillend."

Er zijn ook ouders die tevreden zijn met de zomerschool. Zo vertelt ouder Olaf Basten dat zijn dochter wel goed les geeft gekregen. Zij gaat volgende week haar toets economie maken.

Ook scholier Maomi Snijders heeft vertrouwen dat ze haar examen wiskunde gaat halen. "We hebben vandaag best veel gedaan in de lessen. Thuis leer ik ook nog, dus dat komt wel goed." Boos over de situatie is niet meer. "Het is niet anders. De school heeft een fout gemaakt en die kunnen ze niet meer terugdraaien."

Volgens Rijkers kunnen de meeste leerlingen binnenkort gewoon met hun mbo-opleiding beginnen. "Ik verwacht dat een groot deel nog eind augustus hun diploma ontvangt", zegt hij. "En als ze 'm nog niet hebben, mogen ze alsnog hun opleiding starten. Ze blijven dan ingeschreven bij onze herfstschool, zodat ze in oktober alsnog de toets kunnen maken."


 • 15 Augustus 2018 om 19:03

Nederlander bekeek 'helse planeet' en ontdekte dat zelfs ijzer er verdampt

Het was een eureka-momentje voor Jens Hoeijmakers. Als eerste zag de Nederlandse sterrenkundige wat het betekent als je met de heetste planeet te maken hebt die ooit is ontdekt: zelfs ijzer en titanium verdampen er tot een gas.

IJzer en titanium in gasvorm zijn nog nooit op een planeet waargenomen. De Nederlandse astronoom wist daarom niet wat hij zag toen hij achter zijn computer in Zwitserland het ijzer zag pieken. "Het was twee uur's nachts. Ik was gebleven, omdat ik bang was dat de metingen niet klopten. Ik dacht even dat ik iets verkeerd had gedaan. Maar het signaal was zo sterk. Dan weet je dat je een grote vis hebt gevangen."

Hoeijmakers beschrijft de ontdekking samen met zijn collega's aan de universiteiten van Bern en Genève in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. Ze analyseerden gegevens van een telescoop op het Canarische eiland La Palma. Die was vorig jaar gericht op de pas ontdekte planeet KELT-9b. Uit het licht van de planeet en zijn ster is af te leiden uit welke stoffen de atmosfeer bestaat.

Inferno

KELT-9b is bijna twee keer zo groot als Jupiter en staat zo ver weg, dat je er met de lichtsnelheid 620 jaar over zou doen om er te komen. Maar de vraag is of je er wel wil komen: de planeet is een ware hel, met een temperatuur van zo'n 4000 graden Celsius. Vooral de kant die continu naar zijn zon gericht staat, is een roodgloeiend inferno. Aan de andere kant is het iets 'koeler': het ijzer kan daar vloeibaar worden en als regen naar beneden komen.

Waarom is de planeet zo'n hel? Vooral omdat hij heel dicht bij zijn ster staat, en die ster is ook nog eens ontzettend heet. Er zijn sinds de ontdekking van de eerste exoplaneten - planeten buiten ons zonnestelsel - honderden van dit soort gloeiende gasreuzen ontdekt. "Die noemen we hete Jupiters", legt Hoeijmakers uit. "Maar deze is zó warm dat er een nieuwe klasse voor is bedacht. Dit is een ultrahete Jupiter."

Wat KELT-9b voor sterrenkundigen zo'n fijne exoplaneet maakt, is dat niet alleen ijzer en titanium verdampen: alle moleculen vallen uit elkaar in atomen en worden gasvormig. Daardoor wordt de chemie relatief eenvoudig te begrijpen en kunnen ze heel precies zien hoe de atmosfeer in elkaar zit, iets dat bijvoorbeeld op aarde al best lastig is - klimatologen hebben er een dagtaak aan.

Bij andere planeten is dat doorgaans nog veel moeilijker. "We zijn tot nu toe nauwelijks in staat te zeggen hoe de atmosfeer van Jupiter eigenlijk werkt, en dat is dan nog in ons eigen zonnestelsel."

Aarde-achtige planeten

Hoeijmakers en zijn collega's willen nu in kaart gaan brengen hoeveel ijzer en andere elementen er precies in de atmosfeer van de exoplaneet zitten. Die analyse brengt de sterrenkunde weer een stap verder. "We willen beter begrijpen hoe planeetvorming plaatsvindt. Hoe is zo'n planeet in die baan rond zijn ster gekomen? Daar kun je meer over te weten komen als je precies weet welke elementen er te vinden zijn."

Het onderzoek kan ook helpen bij de zoektocht naar aarde-achtige planeten. Er zijn inmiddels een aantal exoplaneten ontdekt die op het eerste gezicht op de aarde lijken, maar of er echt iets kan leven is maar de vraag. "Als we op dit moment een planeet vinden die op de aarde lijkt, dan is heel moeilijk te zien of dat wel echt zo is. Hoe weet je dat het een aarde-achtige planeet is? En niet een onleefbare planeet als Venus? Daarvoor moeten we weten wat er in de atmosfeer gebeurt."


 • 15 Augustus 2018 om 19:00

Telefoon vermist meisje (14) na verdwijning nog gebruikt

De politie heeft meer details bekendgemaakt over de vermissing van de 14-jarige Nsimire Massembo. Het meisje uit Den Haag is al tweeënhalve week spoorloos.

De tiener wordt sinds 27 juli vermist. In de dagen daarna is ze nog een aantal keren gezien, onder meer met vriendinnen. Uit politie-onderzoek blijkt dat haar telefoon in de week nadat ze verdween, meerdere keren heeft aangestaan in Den Haag.

Sinds zaterdagnacht 4 augustus staat de telefoon uit. Ook is na haar verdwijning gebruikgemaakt van haar ov-chipkaart. Het is niet duidelijk of Nsimire de telefoon en ov-chipkaart zelf heeft gebruikt.

Oproep van vriendinnen

De politie denkt dat Nsimire is weggelopen en dat iemand haar helpt om onvindbaar te zijn.

In een speciaal politiebericht dat vandaag is uitgezonden bij Omroep West roepen vriendinnen van Nsimire haar op om terug te komen. "Het doet echt heel veel pijn", zegt vriendin Djayla. "Elke dag denk je aan haar, elke dag mis je haar wel in iets. Het heeft echt een impact op mijn leven."

Eerder plaatste de vader van het vermiste meisje een emotionele post op Facebook. Hij riep "alle vaders en moeders in Nederland" op om te helpen zoeken naar zijn dochter.

Ook vroeg hij zich af waarom Amber Alert niet werd ingezet. Volgens de politie is daar niet voor gekozen, omdat er geen directe aanwijzingen waren dat ze gevaar liep.


 • 15 Augustus 2018 om 18:51

Nederlandse patholoog getuigt in zaak Ivana Smit

De Nederlandse patholoog Frank van de Goot zal in Kuala Lumpur door de rechtbank worden gehoord over de dood van Ivana Smit. Het 19-jarige Nederlandse fotomodel viel in december uit een flat in de Maleisische hoofdstad. Van de Goot, die een tweede sectie op het lichaam verrichtte, concludeerde dat Smit al voor haar val letsel had opgelopen en mogelijk al was overleden.

De advocaat van de nabestaanden van Smit, Sébas Diekstra, laat weten dat Van de Goot vandaag hoorde dat hij volgende week vrijdag mag getuigen in Kuala Lumpur. Meteen daarna heeft hij een ticket geboekt.

Van de Goot onderzocht het lichaam van Smit op verzoek van haar nabestaanden, die twijfelden aan de lezing van de Maleisische autoriteiten. Die zeiden al snel na Smits val uit het appartement van een Amerikaans echtpaar dat de dood van het model een ongeluk was.

Echtpaar niet aanwezig

In Kuala Lumpur worden betrokkenen gehoord om te achterhalen of Smit het slachtoffer was van een misdrijf. Vandaag zou het Amerikaanse echtpaar Johnson worden gehoord, maar zij waren niet aanwezig. De rechter stuurde daarom hun advocaat de zaal uit. Of de Johnsons op een later moment wel bereid zijn te getuigen, wist hun advocaat ook niet. Het echtpaar is in de VS.

Gisteren werd bekend dat het stel het appartement grondig heeft laten schoonmaken na Smits dood, nog voor er sporenonderzoek had plaatsgevonden. Advocaat Diekstra zegt dat dit feit en het wegblijven van het stel "schreeuwt om een verklaring".


 • 15 Augustus 2018 om 18:18

Migranten zitten vast in Ceuta: 'Wachten tot we naar de overkant kunnen'

Honderden Afrikaanse migranten hopen zich op in Ceuta, in het noorden van Marokko. Het lukte de Afrikanen tijdens een bestorming om over de metershoge hekken van de stad te komen en daarmee zitten ze nu op Spaans grondgebied. Terugsturen lukt niet, omdat ze geen papieren hebben.

Een groep jongens uit Guinea staat licht wanhopig bij een van de grote supermarkten van Ceuta. Zoekend naar mensen die uit de supermarkt komen en hulp kunnen gebruiken met het dragen van de boodschappen. Maar de meeste klanten nemen de achteruitgang naar de parkeergarage. En daar mogen de migranten uit Guinea niet komen.

"We proberen iets te verdienen zodat we eten kunnen kopen. Maar het is moeilijk", zegt Abdoulaye (19). Hij woont met de andere zeven jongens die ook bij de supermarkt staan in een krotwoning aan de rand van de stad. "We wachten allemaal tot we eindelijk naar de overkant van het water, naar Spanje kunnen vertrekken. Dan kunnen we echt aan het werk."

Ook Omar wil niets liever dan naar Europa, en uiteindelijk naar Nederland, vertelt hij tegen correspondent Rop Zoutberg:

Abdoulaye hoort bij de groep van ruim 600 migranten die het eind juli lukte, na een veldslag met de politie, over de dubbele rij hekken van de stad te komen. Nu moet hij wachten op het moment dat ze hem naar Europa zullen brengen, de gangbare procedure voor migranten die zonder papieren in Ceuta aankomen. De opvang zit er door de honderden Afrikanen overvol en dus zit er voor de overheid niets anders op dan de groep snel naar het Europese vasteland te brengen.

Naast de deur van de supermarkt kijkt een oudere vrouw hoofdschuddend toe. "We hebben meer dan genoeg van zoveel zwarten in Ceuta", zegt ze. "Sommige van die jongens zijn wel goede mensen. Maar andere migranten zijn boeven en moordenaars. Ik ben bang voor die slechte mensen en ga 's avonds niet meer de straat op."

Veel inwoners van de stad beklagen zich, verzekert ze. "Het zijn er teveel. Waarom moeten wij het allemaal alleen oplossen?"

De bewaker van de supermarkt komt dreigend naar buiten. De Afrikaanse jongens staan tot in de hal van de winkel om de karretjes te parkeren, maar dat is privéterrein, benadrukt hij. De man drijft de groep migranten weer weg tot buiten de tegeltjesvloer van de supermarkt. Daar mogen ze wel staan, tot iemand misschien hun hulp nodig heeft.

'Ik ben er nog'

Omar (28) kijkt somber voor zich uit. Hij groeide op in Freetown, Sierra Leone, waar zijn beide ouders werden vermoord tijdens een roofoverval.

Hij heeft niemand meer. "Daarom sta ik nu hier. Zelfs mijn vrienden weten niet dat ik nog leef." Hij kijkt me spottend aan. "Weet je, het is beroerd zoals ik hier aan mijn geld moet komen. Maar ik ben er nog, ik heb het op één of andere manier gered."


 • 15 Augustus 2018 om 18:10

Bijna 100 doden bij twee aanslagen in Afghanistan

Een zelfmoordaanslag op een sjiitisch opleidingsinstituut in Kabul heeft het leven gekost aan zeker 48 mensen, heeft de Afghaanse regering bekendgemaakt. De aanslag maakte een eind aan weken van relatieve rust in de hoofdstad.

De aanslag is vermoedelijk gepleegd door IS, hoewel er nog geen claim ligt. In het verleden heeft IS meer van dergelijke bloedbaden aangericht bij sjiitische doelen. De Taliban hebben een verklaring uitgegeven waarin zij ontkennen dat zij bij de aanslag betrokken waren.

In het gebouw zaten jongeren te studeren voor het toelatingsexamen voor de universiteit.

De Taliban zitten wel achter de aanval op een politie- en legerpost vanochtend in het noorden van het land, waarbij 35 militairen en 9 politiemensen omkwamen.

Ghazni

De terroristische aanslagen komen ruim twee maanden voor de parlementsverkiezingen van 20 oktober. De regering staat onder druk omdat ze maar geen antwoord heeft op de terroristische bewegingen in het land. Bovendien loopt ieder vredesinitiatief vast.

Los van de aanslagen wordt ook al dagenlang zwaar gevochten in de centraal gelegen stad Ghazni. De strijd daar gaat tussen de Taliban en het regeringsleger, dat Amerikaans advies en Amerikaanse luchtsteun krijgt. De missie van de Verenigde Naties in Afghanistan heeft een dringend beroep gedaan op beide partijen om de gevechten te beëindigen.

In Ghazni zijn naar schatting al 150 burgers omgekomen. Het plaatselijke ziekenhuis kan de stroom gewonden niet aan. De elektriciteit is uitgevallen en de watervoorziening heeft het begeven.


 • 15 Augustus 2018 om 17:56

Trump en Erdogan kleuren wereldwijd beurzen rood

De escalerende handelsoorlog tussen Turkije en de Verenigde Staten trekt een wissel op de financiële markten wereldwijd. De Aziatische beurzen sloten met verlies. De Europese beurzen zakten in de loop van de dag stevig in het rood, met verliezen tot 2 procent. De AEX-index verloor 1,6 procent.

Wall Street volgde; de Dow Jonesindex stond om 17.45 uur op bijna 1 procent verlies. De beurs van Istanbul verliest meer dan 4 procent.

Geen enkele beurs blijft onberoerd. De vrees dat het Turkse vuur overslaat naar andere markten raakt zowel jonge opkomende markten als gevestigde aandelenmarkten en valuta's.

Aanvallen

Turkije, dat kampt met een muntcrisis, wakkerde de onrust op de beurzen aan door de importheffing op Amerikaanse producten als alcohol, tabak en auto's te verdubbelen. Het is een reactie in een regelrechte handelsoorlog op wat de Turkse vice-president Fuat Oktay noemt "de weloverwogen Amerikaanse aanvallen op de Turkse economie". Op Amerikaanse auto's wordt en heffing van 120 procent gelegd en op alcoholisch dranken 140 procent.

Investeerders en beleggers zien de escalatie met lede ogen aan. Ze nemen geen risico's en brengen hun investeringen in veiligheid. De VIX, de angstmeter van de beurs die de nervositeit en bewegelijkheid in de aandelenmarkten meet, is omhooggeschoten naar het hoogste niveau in twee maanden.

Lira veert op

Intussen heeft de Turkse toezichthouder voor de financiële markten maatregelen genomen om de koers van de lira te stutten. Banken mogen minder grote valutatransacties met het buitenland in de lira doen. Daarmee wil de toezichthouder vooral de speculaties op koersdalingen van de munt indammen.

In reactie op die maatregel veerde de koers van de lira op met meer dan vijf procent. Daarmee heeft de munt in de afgelopen 36 uur het verlies van de voorbije dagen bijna goed gemaakt. Op de aandelenbeurzen maakt het herstel echter weinig indruk.

Aan het eind van de dag werd ook bekend dat Qatar 15 miljard dollar in Turkije gaat investeren, onder meer in economische projecten. Volgens het Turkse staatspersbureau Anadolu zal een deel van het geld doorgesluisd worden naar de banken en de financiële markten. Turkije onderhoudt nauwe banden met de Golfstaat.

De koers van lira steeg op de berichten. Voor een euro moet nu 6,70 lira neergeteld worden. Zondag was dat nog 8,20 lira.


 • 15 Augustus 2018 om 17:46

Reddingsactie voor 100 opgesloten grienden in IJslandse fjord

In IJsland is een groep van zo'n honderd grienden gered uit een fjord. De dieren konden de smalle uitgang terug naar zee niet meer vinden en zaten opgesloten.

Volgens Bjarni Sigurbjörnsson, die bij de Kolgrafafjörðurfjord woont, is het de eerste keer in twintig jaar dat de dieren te zien waren in het gebied.

Van de grienden zijn bijzondere opnames gemaakt:

Het kostte reddingswerkers twee pogingen om de groep definitief terug naar zee te leiden. Op zondag probeerde het IJslandse Search and Rescue team de walvissen met boten de juiste kant op de sturen. Dat lukte, maar een dag later kwamen de grienden weer terug.

Maandag deed het reddingsteam een tweede poging. Dat ging niet meteen goed: een van de walvissen kwam vast te zitten op een zandbank. "Het lukte me om hem terug het water in te krijgen", vertelt reddingswerker Snorri Rafnsson, "maar het kostte flink wat moeite. Hij zat vast in het zeewier en was heel zwaar, groter dan ik verwachtte."

De reddingswerkers probeerden de walvissen verder de zee in te drijven dan de eerste keer. Tot nu toe lijkt dat succesvol: de walvissen zijn sindsdien niet meer teruggezien in de fjord. "Dit was fantastisch", zegt Rafnsonn. Ik voelde de kracht van de walvis toen hij de fjord uit wilde zwemmen. Overal om me heen voelde ik beweging."

Waarom de walvissen naar de fjord zijn gezwommen, is onduidelijk. Als de groep toch nog terugkomt, staat het IJslandse team stand-by voor een nieuwe reddingsactie.


 • 15 Augustus 2018 om 17:10
❌