[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Vandaag β€” 17 Januari 2018NOS Journaal

Langdurige armoede neemt toe in Nederland

Het aantal huishoudens dat langdurig in armoede leeft is in 2016 verder toegenomen. Dat meldt het CBS. Zo'n 224.000 huishoudens hadden toen al vier jaar of langer een inkomen onder de zogeheten lage-inkomensgrens. Dat is 3,3 procent van alle huishoudens in Nederland, zo'n 15.000 meer dan in 2015. Dat komt doordat meer mensen langdurig afhankelijk zijn van een bijstandsuitkering.

Totale armoede stabiel

Het aantal huishoudens dat kort of lang in armoede leeft bleef in 2016 stabiel. Dat waren er 590.000, oftewel 8,2 procent van alle huishoudens, evenveel als in 2015. In 2014 en 2015 daalde de armoede nog licht. Het Centraal Planbureau verwacht dat ook in 2017 en 2018 de totale armoede licht daalt, mede door de aantrekkende economie.

117.000 kinderen langdurig in armoede

Ruim 292.000 kinderen leefden in 2016 in een huishouden onder de lage-inkomensgrens. Voor 117.000 van hen gold dat al vier jaar of meer. Bij 60 procent van deze kinderen zit een van de ouders of zitten beide ouders in de bijstand. Bij een kwart was betaald werk de belangrijkste inkomstenbron.

De langdurige armoede is onder 65-plussers het laagst van alle leeftijdsgroepen. Dat komt doordat de AOW hoger is dan de lage-inkomensgrens. Daarnaast hebben veel ouderen naast hun AOW nog een aanvullend pensioen en inkomsten uit vermogen.

Veel langdurige armoede in Groningen

De stad Groningen is de gemeente met het hoogste percentage huishoudens dat langdurig onder de lage-inkomensgrens zit: 7,4 procent. Daarna volgen Rotterdam en Amsterdam. In de gemeenten Rozendaal (0,7%), Alphen-Chaam (0,7%) en Scherpenzeel (0,8) is het aandeel langdurig armen het laagst.

Het percentage huishoudens dat kort of lang in armoede leeft is het hoogst in Rotterdam: 15,3 procent. Daarna volgen Groningen en Amsterdam. De gemeenten met het laagste percentage armen zijn Rozendaal (2,9%), Zoeterwoude (3,2%) en Montfoort (3,4%).


 • 17 Januari 2018 om 09:38

Geen vervolging voor belediging Thaise koning uit zestiende eeuw

Het had weinig gescheeld of een 85-jarige Thaise intellectueel was vervolgd voor het beledigen van een koning die al ruim 400 jaar dood is. Gisteren, twee dagen voor de jaarlijkse herdenking van de Thaise held en legendarische Siamese koning Naresuan de Grote, hoorde Sulak Sivaraksa van de militaire rechtbank dat hij niet wordt vervolgd vanwege gebrek aan bewijs.

Op belediging van de monarchie staat in Thailand maximaal vijftien jaar gevangenisstraf. De militaire regering zet de wet geregeld in om critici de mond te snoeren.

Ook Sivaraska is in het verleden al verschillende keren aangeklaagd voor belediging van de monarchie. Dit keer had hij vraagtekens gezet bij een mythisch gevecht, dat de iconische Siamese koning Naresuan de Grote en de Myanmarese kroonprins in 1593 zouden hebben geleverd op de rug van olifanten. De vermeende overwinning van Naresuan de Grote wordt jaarlijks gevierd met een parade op 18 januari.

Majestueuze genade

Hoewel de oorlog met Myanmar in meerdere bronnen voorkomt, wordt buiten Thailand ernstig betwijfeld of het olifantenduel ooit heeft plaatsgevonden. Sivaraska werd vervolgd nadat hij zich er in 2014 kritisch over had uitgelaten. "Geloof niet alles wat je hoort", zei hij daarover tegen een groep historici aan de Universiteit van Bangkok.

Verschillende mensenrechtenorganisaties hadden zich uitgesproken tegen de vervolging van Sivaraska. Zelf had hij de Thaise koning Vajiralongkorn, aangeschreven. "Zonder zijn majestueuze genade had deze zaak nog bestaan", denkt Sivaraska.


 • 17 Januari 2018 om 09:25

Geld verdienen met YouTube? De drempel wordt hoger

YouTube gaat de regels om geld te kunnen verdienen aan video’s aanscherpen. Dat heeft gevolgen voor bijvoorbeeld beginnende videomakers. De maatregelen volgen na een controverse rond YouTube-ster Logan Paul, die een video opnam in een zelfmoordbos in Japan.

Wie vandaag een kanaal opent, krijgt twaalf maanden de tijd om in totaal 4000 uur keer bekeken te zijn. Dit was altijd 10.000 uur, maar daar zat geen tijdsperiode aan vast. Die maatregel bestond pas sinds april vorig jaar en wordt nu dus alweer aangescherpt. Daarnaast moet je minimaal 1000 abonnees hebben.

Videomakers die al actief zijn moeten op 20 februari aan deze eisen voldoen. Is dat niet het geval, dan kunnen ze geen geld meer verdienen en moeten ze dus wachten totdat ze weer aan de eisen voldoen.

Het platform erkent dat dit een "significant aantal kanalen" zal treffen. Maar, benadrukt YouTube, 99 procent van de eigenaren hiervan verdient minder dan 100 dollar per jaar en 90 procent zelfs minder dan 2,50 dollar in de laatste maand.

Hogere standaarden

YouTube geeft twee redenen op voor de verandering. De controverse rondom Logan Paul is de eerste. Vorige week besloot YouTube hem al uit 'Google Preferred' te halen, een kanaal dat adverteerders goede video’s garandeert en de makers meer oplevert.

Het platform wil dit soort incidenten in het vervolg voorkomen. "Deze hogere standaarden helpen ons voorkomen dat we geld verdienen aan ongepaste video’s." Ook hoopt YouTube andere videomakers meer ruimte te geven. "Met deze nieuwe eisen wordt het voor ons makkelijker om makers die een positieve bijdrage leveren te ontdekken en hen te helpen meer geld te verdienen."

Extremistische video's

Het Google Preferred-programma, waar Paul dus inzat, wordt daarnaast aangescherpt. Video’s die daarin verschijnen worden handmatig toegelaten, wat betekent dat er altijd een medewerker van YouTube is die bepaalt of de inhoud voldoet aan de eisen.

YouTube worstelt al geruime tijd met ongewenste video’s op het platform. Het begon in het voorjaar van 2017 met extremistische video’s die verschenen bij advertenties. Naar aanleiding daarvan besloten adverteerders hun reclames tijdelijk terug te trekken.

In het najaar ontstonden opnieuw problemen, dit keer door (schokkende) kindervideo’s, waarbij de reactiemogelijkheid werd misbruikt door pedoseksuelen. Ook toen haalden sommige merken hun reclames weg.


 • 17 Januari 2018 om 09:19

Groningse verliest geduld: 'Het schadeprotocol ligt al klaar'

"Het is een beetje bedroevend om telkens te zien dat allerlei mensen, en nu ook de nieuwe minister, net doen alsof de wereld bij hen begint te draaien. En dat de minister denkt dat hij opnieuw moet gaan onderhandelen over een protocol."

De Groningse Yvonne Morselt is niet tevreden met de uitkomst van het Kamerdebat over de afhandeling van schade door aardbevingen. Ze komt zelf uit het getroffen gebied. Haar vorige huis en bedrijf zijn door de bevingen beschadigd en als betrokkene zat ze gisteren op de publieke tribune van de Tweede Kamer. Minister Wiebes zei gisteravond dat hij met alle gedupeerden en betrokken instanties wil praten over het protocol voor afhandeling van de schade, maar noemde geen termijn waarbinnen dat protocol er moet zijn. Het moet goed gebeuren, zei Wiebes. "Ik kan niet heksen."

'Het ligt klaar'

Morselt zegt in het NOS Radio 1 Journaal dat het helemaal niet nodig is om opnieuw te onderhandelen over hoe schade wordt afgehandeld. "In Groningen is vorig jaar uitgebreid gesproken over het nieuwe protocol. Het ligt klaar en Wiebes hoeft er alleen maar een stempel op te zetten."

Ze doelt daarmee op een protocol dat vorig jaar met brede steun uit de provincie werd opgesteld, maar waarover onderhandelingen in Den Haag uiteindelijk stukliepen.

Wel is de Groningse blij dat Wiebes zelf in conclaaf wil met de NAM en de bevingslachtoffers daarbij weg wil houden. "Het lichtpuntje is dat deze minister snapt dat wij niet moeten onderhandelen met de NAM. Dat is nieuw, en zeker een vooruitgang van de houding van de overheid. Maar we hebben op dit moment nog geen enkel perspectief gekregen van hoe hij dat gaat doen."

De Commissaris van de Koning in Groningen, René Paas, is per saldo wel tevreden over het optreden van Wiebes. "We hebben ook een minister gezien die heeft gezegd: ik heb verregaande ambities met terugbrengen van de gaswinning. Dat is een heel belangrijk punt in Groningen."

Ook Paas hecht waarde aan een goed protocol voor afhandeling van de schade, waar alle partijen achter staan. "Tekenen bij het kruisje kan vandaag nog, maar dan heb je geen goede afspraken."


 • 17 Januari 2018 om 08:55

Slotstuk slaande ruzie: afgesplitste dominee wil kerk bouwen

De afgesplitste dominee Gerrit Bredeweg wil in Kruiningen een nieuwe kerk bouwen voor zijn Vrije Gereformeerde Gemeente, bleek gisteravond tijdens een bijeenkomst van de gemeenteraad. De kerk moet 400 tot 450 zitplaatsen tellen, schrijft Omroep Zeeland.

Het is het slotstuk van een hoog oplopende ruzie met opstootjes, een rechtszaak en een scheuring binnen de gereformeerde kerk in de Zeeuwse plaats.

Overspel

Die begon eind 2016, toen diaken Henk Jansen kritiek uitte op Bredeweg. De dominee zou kerkleden intimideren en zich niet aan zijn zwijgplicht houden.

Bredeweg beschuldigde op zijn beurt Jansen: die zou overspel plegen met zijn eigen nicht. Daar kwam een kort geding over. De uitkomst: de kerkeraad was te streng door Jansen niet toe te laten tot kerkelijke vieringen en de "broederlijke vermaning" over te slaan.

Jansen stapte uit de kerkeraad en sleepte die voor de rechter, omdat de raad het kerkrecht zou hebben geschonden bij het steunen van dominee Bredeweg. De rechter gaf oud-diaken Jansen gelijk.

Politiesurveillance

Binnen de gemeente ontstonden toen twee kampen, wat tot tenminste één handgemeen heeft geleid. De politie surveilleert geregeld tijdens de kerkdiensten.

In augustus vond dominee Bredeweg volgapparatuur onder zijn auto.

De kerksplitsing werd definitief in november. Bredeweg brak met de kerk en richtte de Vrije Gereformeerde Gemeente op. Zijn aanhang nam toe ten opzichte van het aantal kerkgangers dat trouw is gebleven aan de "oude" gereformeerde kerk.


 • 17 Januari 2018 om 08:41

Wie nog niet kan zwemmen moet een hesje aan

Het toezicht bij het schoolzwemmen wordt aangescherpt. Duidelijker afspraken moeten helder maken wanneer kinderen nog onder de verantwoordelijkheid van de schooljuf of -meester vallen en wanneer die verantwoordelijkheid overgaat naar medewerkers van het zwembad.

Het ruim tien jaar oude protocol schoolzwemmen is tegen het licht gehouden en dat heeft een aantal concrete veranderingen opgeleverd, schrijft het AD. Zo moeten kinderen die nog niet kunnen zwemmen bij het vrij zwemmen een hesje aan voor de herkenbaarheid.

Voor elke zwemles moet een groepsleerkracht alle bijzonderheden over kinderen in zijn of haar klas doornemen en overdragen aan de zwembadmedewerker, bijvoorbeeld als een kind geen Nederlands spreekt. De afspraken moeten worden opgeschreven en eens per jaar worden geëvalueerd.

De afspraken moeten in het nieuwe schooljaar ingaan. Voor sommigen gaan de veranderingen nog niet ver genoeg. "Het is nog steeds niet duidelijk wanneer leerlingen aan de zwembadmedewerker worden overgedragen. Dat moet veel scherper", zegt voorzitter Liesbeth Verheggen van de Algemene Onderwijsbond in het AD.

Toch denkt de Algemene Vereniging Schoolleiders dat de nieuwe afspraken ongelukken kunnen voorkomen. "Dit maakt veel helderder wie wanneer verantwoordelijk is. Als je weet dat je verantwoordelijk bent, dan neem je die verantwoordelijkheid ook", zegt voorzitter Petra van Haren in de krant.


 • 17 Januari 2018 om 08:32

Noord-Koreaanse cheerleaders naar Winterspelen

Noord-Korea stuurt 230 cheerleaders naar de Winterspelen in Zuid-Korea om de Noord-Koreaanse atleten toe te juichen. Dat is bekendgemaakt door het Zuid-Koreaanse ministerie van Eenwording, na afloop van een nieuwe ronde van besprekingen in het grensdorp Panmunjeom.

Het was de derde ontmoeting van de twee delegaties in tien dagen. De gesprekken hebben geleid tot een relatieve dooi in de onderlinge relatie. Maar de Noord-Koreaanse weigering om het raket- en atoomprogramma ter discussie te stellen, werpt de vraag op hoe lang die dooi zal duren.

Unificatievlag

De gesprekken gaan alleen over de Noord-Koreaanse deelname aan de Winterspelen, van 9 tot en met 25 februari in Pyeongchang in Zuid-Korea. De landen denken erover een gezamenlijk vrouwen-ijshockeyteam te formeren, en de atleten van beide landen als één team onder een 'unificatievlag' het Olympisch Stadion te laten binnenwandelen.

Daarvoor is toestemming vereist van het Internationaal Olympisch Comité. Noord-Koreaanse kunstschaatsers hebben zich gekwalificeerd voor de Spelen, maar Noord-Korea heeft de deadline laten passeren om ze aan te melden voor Pyeongchang. Het IOC heeft wel laten weten dat de deur nog open staat voor de Noord-Koreanen.


 • 17 Januari 2018 om 08:03

Bloeiende economie bezorgt ASML recordomzet en winst

De economie draait op volle kracht en dat is goed terug te zien in de klinkende omzet- en winstcijfers van bedrijven. ASML bijt als eerste grote Nederlandse onderneming het spits af met een recordomzet en een recordwinst.

De chipmachineproducent uit Veldhoven, wereldmarktleider in chipmachines, boekte in 2017 een omzet van ruim 9 miljard euro, een derde meer als het jaar ervoor. De nettowinst kwam uit op 2,1 miljard euro, een toename van 44 procent.

"Een fantastisch goed jaar", zegt topman Peter Wennink. "Het orderboek is historisch hoog en er is een enorme vraag naar chips voor rekenkracht voor computers en opslagcapaciteit door kunstmatige intelligentie, autonoom autorijden en clouddiensten "

Het hightechbedrijf bouwt geavanceerde machines waarmee chips gemaakt kunnen worden en is hofleverancier van onder meer chipmakers TSMC en Intel. De machines kosten 100 miljoen euro per stuk.

In 2017 gaf ASML 1,3 miljard euro uit aan onderzoek en ontwikkeling.


 • 17 Januari 2018 om 07:28

Wekdienst 17/1: afscheid Emile Roemer en Catalaans parlement bijeen

Goedemorgen! Emile Roemer neemt afscheid als Kamerlid en in Catalonië komt het nieuw regioparlement voor het eerst bijeen.

Het gaat vandaag flink waaien en regenen. Het KNMI heeft voor het hele land code geel afgekondigd. In midden en oosten van het land kan winterse neerslag blijven liggen op de weg en is er kans op gladheid. In het westen waarschuwt het KNMI voor zware windstoten.

Ga je vandaag op pad? Dit is het overzicht van de files en wegwerkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

• In Catalonië komt het nieuwe parlement voor het eerst bijeen. Er staat meteen een belangrijk punt op de agenda: moet Carles Puigdemont, die in oktober naar Brussel vluchtte, opnieuw benoemd worden tot regiopresident?

• Emile Roemer neemt afscheid als Tweede Kamerlid. Eind vorig jaar maakte hij bekend te stoppen als SP-leider. Lillian Marijnissen neemt het stokje van hem over. Mahir Alkaya neemt de Kamerzetel van Roemer over.

• Het vierdaagse festival Eurosonic Noorderslag gaat van start in Groningen. Het is een van de weinige festivals waar rapper Boef nog welkom is. Hem wacht zaterdag wel een bierdouche.

Wat heb je gemist?

Minister Wiebes heeft bij het debat in de Tweede Kamer over de afhandeling van schade door de gaswinning in Groningen niet bekendgemaakt wanneer hij met een schadeprotocol komt. In het debat stelde Wiebes dat hij het advies van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) van volgende week wil afwachten. De minister wees op de omvang van de operatie: "Twee weken maak ik niet waar, dat is kletskoek. Het moet goed gebeuren en ik kan niet heksen."

Ander nieuws uit de nacht

• Mocht het tot een rechtszaak tegen de staat komen in de zaak-Julio Poch, dan zal een aantal Nederlandse ministers als getuige worden opgeroepen. Dat hebben de advocaten van Poch gezegd in het tv-programma Jinek.

• Bij oud-voetballer Willem van Hanegem is prostaatkanker geconstateerd. De kans op genezing is volgens hem en zijn artsen groot.

• Op de eerste dag van zijn bezoek aan Chili heeft paus Franciscus gebeden met een kleine groep slachtoffers van seksueel misbruik door Chileense priesters.

• Volgens een arts van de Amerikaanse president is Trump fysiek en mentaal topfit. "Trump moet verschrikkelijk goede genen hebben", aldus legerarts Ronny Jackson.

En dan nog dit

In Japan wordt de veertigste verjaardag van het spelletje Space Invaders gevierd. Het spelletje wordt geprojecteerd op de ruiten van een hoge wolkenkrabber in Tokio.

Mensen kunnen meespelen door met hun voeten op de vloer in het gebouw te stampen, of een van de gamemachines te gebruiken die erbij staan. "Het is fantastisch om te zien dat Space Invaders zo opnieuw gespeeld wordt", zegt een van de initiatiefnemers terwijl om hem heen geluidjes en bliepjes van het spel klinken. De populariteit lijkt na veertig jaar nog niet te zijn afgenomen.

Fijne dag!


 • 17 Januari 2018 om 06:45

Biologische make-up? Huh, bestaat dat dan?

Biologische komkommers, eieren en aardappels: die kennen we allemaal. Maar biologische make-up? Bestaat dat ook? Jazeker. Op de jaarlijkse Biobeurs vandaag en morgen in de IJsselhallen in Zwolle - en vanmiddag geopend door koningin Máxima - is voor het eerst ruimte gereserveerd voor die duurzame cosmetica.

Volgens het jaarverslag van de Nederlandse Cosmetica Vereniging (NCV) gaven de Nederlanders in 2016 in totaal zo'n 2,8 miljard euro uit aan bad- en doucheproducten, make-up, geuren, zeep en huid- en haarverzorging (157 euro per hoofd van de bevolking). Harde cijfers over het marktaandeel van biologische producten zijn er (nog) niet, maar kenners in de markt schatten het aandeel op 5 tot 7 procent. Gering dus.

Ook de NCV heeft geen 'biologische' cijfers: "Wel neemt de belangstelling hiervoor toe. We zien ook veel nieuwe merken in dit segment, en die zullen voor groei gaan zorgen."

Verantwoord

Drogisterijketen Kruidvat en parfumerie Ici Paris verkopen op dit moment geen biologische make-up en cosmetica. De twee bevestigen dat steeds meer consumenten vragen naar producten die verantwoord zijn geproduceerd.

"We volgen de ontwikkelingen hierin en kijken naar mogelijkheden hoe we aan deze klantbehoefte kunnen voldoen", zegt woordvoerster José Mes van AS Watson, het moederbedrijf van Kruidvat en Ici Paris.

Dierproeven

Wat is duurzame make-up en cosmetica? Pieter Hofland van biologische groothandel Yaviva in Zeist legt uit: "Om de producten te ontwikkelen zijn geen dierproeven gedaan. Ze bestaan ook uit een hoog percentage plantaardige ingrediënten, op biologische wijze geteeld: dus niet gekloond, niet genetisch gemanipuleerd en geproduceerd zonder kunstmest en gif."

En in bijvoorbeeld biologische zonnebrand en deodorant zitten geen stoffen waarover qua veiligheid wordt getwijfeld. Hofland: "Gewone deodorant bevat bijna altijd aluminium-zouten. Google het maar na: sommige onderzoeken brengen deze zouten in deodorant in verband met het ontstaan van lymfeklierkanker en borstkanker. Twijfel willen we niet hebben, dus zitten die ingrediënten er niet in."

Workshops

De Bio-beurs richt zich op iedereen die werkzaam is in de biologische sector: van boer, via handel en verwerkers tot en met winkeliers. Het aantal stands dit jaar ligt rond de 360. In ruim 80 workshops en lezingen komen de laatste ontwikkelingen in de biologische sector aan bod.


 • 17 Januari 2018 om 04:25

Prostaatkanker geconstateerd bij Van Hanegem

Bij oud-voetballer Willem van Hanegem is prostaatkanker geconstateerd. In het AD zegt de voormalig speler van onder meer Feyenoord dat hij volgende week met een reeks bestralingen begint. De kans op genezing is volgens hem en zijn artsen groot.

De 73-jarige oud-international vertelt in de krant dat de ziekte tijdens een jaarlijkse bloedcontrole werd vastgesteld. "Het was schrikken. Ook voor mijn omgeving. Zij schrokken pas echt."

"Ik keek die arts aan. Dacht: dat zegt die man niet voor de gein, dus het zal wel kloppen. Maar ik had dit nieuws niet zien aankomen", aldus Van Hanegem.

Blijven golfen

Van Hanegem krijgt 35 bestralingen in zeven weken. "De artsen weten precies waar ze moeten bestralen en ze kunnen dat heel nauwkeurig, waardoor het met de bijwerkingen zal meevallen."

De Utrechter zegt de komende tijd veel te blijven golfen, columns schrijven en voetbalwedstrijden kijken voor de zender Ziggo, waar hij als analyticus aan verbonden is.


 • 17 Januari 2018 om 04:06

Brusselse studente dagenlang opgesloten en verkracht

De politie in België heeft twee mensen opgepakt die ervan worden verdacht dat ze een studente van 19 drie dagen hebben opgesloten en seksueel hebben misbruikt in een appartement in Charleroi. Volgens persbureau Belga zegt de vrouw dat ze afgelopen weekend is ontvoerd door vijf mensen toen ze uit een Brusselse nachtclub kwam.

In de tijd dat de vrouw in de studio was opgesloten, zou ze zijn gedrogeerd en meerdere keren zijn verkracht. De twee verdachten stonden gisteren voor de onderzoeksrechter en ontkennen. Zij zeggen dat de studente een relatie heeft met een van hen en vrijwillig met hen meeging.

Google Maps

De vrouw kon worden bevrijd nadat ze met haar smartphone via Google Maps kon achterhalen waar ze precies was opgesloten. Die locatiegegevens stuurde ze naar haar broer, die de politie heeft ingeschakeld.

In de nacht van maandag op dinsdag is ze gevonden en bevrijd. De twee verdachten zijn toen ook opgepakt. Er is niets bekendgemaakt over de mogelijke andere betrokkenen bij de ontvoering.


 • 17 Januari 2018 om 03:16

Aantal asielaanvragen daalt opnieuw, wel veel meer Cubanen

De totale asielinstroom was in het afgelopen jaar met ruim 31.000 vrijwel even hoog als in 2016. In 2015 lag het aantal met 58.880 nog beduidend hoger.

Het aantal eerste asielaanvragen in Nederland was vorig jaar met bijna 15.000 lager dan in 2016, toen het er ruim 18.000 waren. maar het aantal nareizigers was hoger, zodat de totale asielinstroom op hetzelfde niveau bleef.

Volgens de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) hadden de meeste asielzoekers de Syrische nationaliteit (35 procent), gevolgd door de Eritrese (13 procent). Opvallend is het grote aantal (256) Cubaanse migranten dat in Nederland asiel aanvroeg: alleen al in december waren dat er 121, tegen 23 in heel 2016. De IND geeft hier geen verklaring voor.

De afname van het aantal aanvragen na 2015 had volgens IND-directeur Van Lint vooral te maken met de Turkije-deal. Daarna daalde het aantal migranten uit met name Syrië sterk. In 2016 was verder een piek te zien in het aantal asielzoekers uit veilige landen, zoals Marokko, Algerije en Albanië. Door ontmoedigingsbeleid werd deze groep economische migranten flink teruggedrongen.

Nareizen

Het aantal eerste asielaanvragen daalde van 18.171 in 2016 naar 14.716 het afgelopen jaar, terwijl het aantal nareizende gezinsleden steeg; van 11.814 naar 14.490. Gezinsleden van statushouders kunnen onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning. In 2015 kwamen nog 13.845 'nareizigers' naar Nederland. Meer dan de helft had de Syrische nationaliteit.

Net als in voorgaande jaren komen veel - ruim 40 procent - van de onbegeleide minderjarigen uit Eritrea. Het totaal aantal jongeren daalde opnieuw: van 3.859 in 2015, naar respectievelijk 1.707 en 1.181 in 2016 en 2017.


 • 17 Januari 2018 om 03:11

Paus heeft gebeden en gehuild met slachtoffers misbruik in Chili

Op de eerste dag van zijn bezoek aan Chili heeft paus Franciscus op de ambassade in Santiago een bijeenkomst gehad met een kleine groep slachtoffers van seksueel misbruik door Chileense priesters. Volgens het Vaticaan heeft de paus geluisterd naar hun verhalen en samen met ze gebeden en gehuild.

De paus is sinds gisteren in het Zuid-Amerikaanse land, waar de afgelopen dagen veel is gedemonstreerd tegen zijn komst. Actievoerders hebben brandbommen laten ontploffen, waardoor in zeker drie kerken brand is uitgebroken. Een daarvan is volledig afgebrand. De politie heeft traangas en waterkanonnen ingezet tegen de demonstranten in de hoofdstad.

Volgens de betogers moet de paus meer doen voor de talloze Chileense slachtoffers van seksueel wangedrag door rooms-katholieke geestelijken. Aan het begin van zijn bezoek stond de paus stil bij de woede tegen zijn komst. Hij vroeg om vergiffenis voor de "onherstelbare schade" die kinderen hebben opgelopen bij de verkrachtingen en aanrandingen door priesters.

Niet serieus genomen

De paus sprak in het openbaar niet over priester Karadima, die schuldig is bevonden aan jarenlang misbruik van tienerjongens en door het Vaticaan met pensioen werd gestuurd zonder dat er compensatie voor zijn slachtoffers kwam. Veel Chilenen voelen zich niet serieus genomen in hun leed, omdat de paus in 2015 een vertrouweling van Karadima tot bisschop heeft gewijd.

In de kathedraal van Santiago heeft Franciscus er bij priesters en nonnen op aangedrongen de problemen in de kerk te benoemen. Hij zei dat niet alleen de slachtoffers van het misbruik, maar ook de geestelijken lijden onder de misbruikschandalen. Volgens hem worden de Chileense priesters als collectief verantwoordelijk gehouden voor de misdaden van een paar van hen.


 • 17 Januari 2018 om 03:08

33.000 mensen uit bijstand in Rotterdam en Amsterdam

Amsterdam en Rotterdam hebben de afgelopen vier jaar zo'n 33.000 mensen vanuit de bijstand aan werk geholpen. In Rotterdam ging het om 15.590 mensen, van wie er ruim 13.000 niet alsnog terugvielen in de bijstand. Dat ligt hoger dan de 12.000 die het Rotterdamse college als doelstelling had gesteld.

In Amsterdam kwamen 23.000 mensen aan het werk, van wie 18.000 mensen uit de bijstand.

'Rechtvaardig'

Rotterdam had de afgelopen vier jaar een streng beleid, waarbij aanvragers van een bijstandsuitkering veel informatie moeten aanleveren en er strenge verplichtingen zijn verbonden aan een uitkering. Ook controleert de gemeente intensief op bijstandsfraude en zijn de afgelopen vier jaar 2150 uitkeringen beëindigd vanwege fraude of per ongeluk verkeerd verstrekte gegevens.

Wethouder Struijvenberg van Werkgelegenheid vindt het beleid niet per se streng. "Ik noem het liever rechtvaardig. Het Rotterdamse beleid is gericht op uitstroom naar werk. Thuiszitten is geen optie."

Vriendelijk beleid

Amsterdam typeert zijn eigen aanpak juist als vriendelijk. Het richt zich op mensen met minder kans op werk en er wordt niet gezocht naar de kortste weg naar een nieuwe baan. Volgens het college stonden mogelijkheden van werkzoekenden centraal en hoeven bijstandsgerechtigden niet zonder loon te werken. Ook is de verplichte tegenprestatie voor een uitkering niet ingevoerd in de stad.

"Deze cijfers laten duidelijk zien dat je met vriendelijk doen minstens zo veel mensen verder helpt als met streng doen", zegt wethouder Vliegenthart van Sociale Zaken. Hij denkt dat de Amsterdamse aanpak leidt tot duurzame uitstroom, omdat de ambtenaren volgens hem weten welk werk aansluit bij de motivatie van werkzoekenden. "Als ze iets doen wat bij ze past, raken ze minder snel opnieuw werkloos."


 • 17 Januari 2018 om 00:43

Advocaten Poch willen mogelijk ministers als getuige horen

Mocht het tot een rechtszaak tegen de staat komen in de zaak-Julio Poch, dan zal een aantal Nederlandse ministers als getuige worden opgeroepen. Dat hebben de advocaten van Poch dinsdagavond laten weten in een uitzending van tv-programma Jinek.

De Nederlands-Argentijnse Poch werd vorig jaar vrijgesproken, na acht jaar in Argentinië in voorarrest te hebben gezeten. Hij werd verdacht van misdaden tijdens het militaire regime in Argentinië (1976-1983).

'Staat al in 2013 aansprakelijk gesteld'

Samen met zijn gezin en het advocatenechtpaar Knoops, dat Poch al jaren bijstaat, was de oud-piloot te gast bij Jinek. Carry Knoops: "De Nederlandse staat is al in 2013 aansprakelijk gesteld. We hebben dat in de brief van vorige week herhaald."

In een Kamerbrief van minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) stond dat Poch de Nederlandse staat op 9 januari in een brief aansprakelijk heeft gesteld voor het onrecht wat hem is aangedaan. Zijn advocaat Knoops had de stap eerder aangekondigd. Grapperhaus heeft de brief in behandeling genomen.

Geert-Jan Knoops sprak in de uitzending van een "volkomen arbitraire aanhouding". Hij kondigde een juridische procedure aan, mocht de staat niet tegemoet komen aan de eisen. "Het is belangrijk dat wordt opgehelderd wat er precies is gebeurd. We hebben informatie dat op hoog politiek niveau invloed is uitgeoefend. We willen in een rechtszaak ministers als getuige laten horen. Dit mag nooit meer gebeuren."

Dodenvluchten

Poch was ten tijde van het regime van president Jorge Videla gevechtspiloot bij de Argentijnse marine. Hij werd ervan verdacht dat hij heeft meegewerkt aan de zogenoemde dodenvluchten; tegenstanders van het regime en gevangenen werden boven zee uit vliegtuigen gegooid.

De oud-Transavia-piloot werd in 2009 op verzoek van Argentinië in Spanje gearresteerd. Nederland, dat Poch niet kon uitleveren, verstrekte daartoe zijn vluchtgegevens aan de Spanjaarden. De zaak kwam aan het rollen door verklaringen van twee collega-piloten. Zij zeiden dat Poch in 2003 tijdens een etentje in Bali had bekend piloot te zijn geweest bij de dodenvluchten.

Poch zat acht jaar in voorarrest in Argentinië, tot hij vorig jaar werd vrijgesproken. In november keerde hij terug naar Nederland. De Argentijnse aanklager is in beroep gegaan tegen de uitspraak.


 • 17 Januari 2018 om 00:21
Gisteren β€” 16 Januari 2018NOS Journaal

Wiebes noemt geen termijn voor schadeprotocol: 'Kan niet heksen'

Minister Wiebes kan niet zeggen wanneer hij met regels komt voor de afhandeling van de schade door de gaswinning in Groningen.

Coalitiepartijen CDA, D66 en ChristenUnie en vrijwel de hele oppositie drongen er eerder bij hem op aan in een debat dat er binnen twee weken een schadeprotocol komt voor gedupeerden.

"Vanavond komen we niet met een schadeprotocol", zei hij. Hij benadrukte dat hij met alle gedupeerden en betrokken organisaties en overheden wil praten. "De weg vooruit is niet een puur Haags gebeuren. We moeten samen tot een resultaat komen."

In het debat beaamde Wiebes dat er binnen afzienbare tijd regels moeten komen. "Ja, dat is een delicate balans, maar dat vind ik ook een kracht van Nederland. We moeten er samen uitkomen met het regiobestuur en de maatschappelijke organisaties. Dat vind ik een ordentelijk proces."

Hij benadrukte dat ook de mensen die al schade hebben geleden, onder de nieuwe regeling moeten gaan vallen. "Het zou me vies tegenvallen als ik dat niet voor ze zou kunnen regelen."

Stevige operatie

Waarschijnlijk volgende week donderdag komt het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) met een advies aan de minister. Het SodM denkt dat na de aardbeving van vorige week maandag in Groningen een flinke vermindering van de gaswinning waarschijnlijk noodzakelijk is.

Vrijwel alle partijen drongen er in het debat op aan dat dit advies wordt overgenomen. VVD-Kamerlid Yesilgöz-Zegerius zei: "Als het Staatstoezicht over twee weken gaat zeggen: we gaan verder naar beneden, dan zal er toch niemand zijn die zegt: dat moeten we niet doen".

Coalitiegenoot D66 sloot zich daarbij aan. "Als het Staatstoezicht nu zegt; het moet toch lager, dan baal ik ervan dat we dat niet al eerder wisten aan de formatietafel", zei Kamerlid Jetten. "Het nieuwe advies moet worden opgevolgd. Als de gaswinning de komende tijd verder naar beneden gaat, moeten we dat wat D66 betreft gewoon doen".

Minister Wiebes wil dat advies afwachten en er niet op vooruit lopen. "Het is een stevige operatie. Het gaat om 200 grootverbruikers, drie landen in de export en elektriciteitscentrales. Dat heb je niet in één keer voor elkaar. Twee weken maak ik niet waar, dat is kletskoek. Het moet goed gebeuren en ik kan niet heksen."

Naar het debat waren veel gedupeerden gekomen uit Groningen die al bijna een jaar wachten op compensatie voor geleden schade. Aan het einde verlieten ze de plenaire zaal met gezang.


 • 16 Januari 2018 om 23:48

Psycholoog over Barbie: altijd in de aandacht is heel stressvol

Samantha de Jong, beter bekend als realitypersonage Barbie, heeft te veel drugs gebruikt en moest daarom worden opgenomen in het ziekenhuis. Dit gebeurde vrijdag, vandaag stuurde haar familie een verklaring. "Samantha verkeert nu in redelijk goede gezondheid en zet haar herstel voort in een gespecialiseerde kliniek", schrijft de familie.

Het onderwerp leeft op sociale media. Reacties lopen uiteen van steunbetuigingen en zorgen om De Jongs twee kinderen tot berichten van mensen die vinden dat ze het er zelf naar heeft gemaakt.

Eerder liet Barbie, die in 2010 bekend werd met het programma Oh Oh Cherso weten dat ze stopt met programma's over haar leven. Haar tiende en laatste programma ging over haar scheiding.

Continue druk

Mensen zoals De Jong die lang in de media te zien zijn, hebben een continue druk om te presteren en om goed voor de dag te komen, zegt psycholoog Najla Edriouch, die bij een ggz-instelling in Den Bosch werkt en psychologisch advies geeft via YouTube. "Barbie heeft al jaren heel veel negatieve reacties over zich heen gekregen. Je moet sterk in je schoenen staan om daar goed mee om te gaan."

Wat in zo'n geval belangrijk is, is familie en vrienden die je ondersteunen, zegt de psycholoog. "Maar misschien ook zakelijk, een vertrouwenspersoon die jou op goede manier kan ondersteunen." En voldoende rust nemen. "Het is natuurlijk heel stressvol om altijd in de aandacht te zijn, je hebt tijd nodig om te herstellen."

In scheiding

Valt de kijkers nog iets aan te rekenen die naar andermans leed kijken? Daar denkt Edriouch dubbel over. "Als we alleen maar positieve dingen op televisie zouden zien en niet bijvoorbeeld scheidingen, zou het ook niet goed zijn. Dat zou een beeld geven dat het leven perfect is. Maar als een cliënt in scheiding ligt, zou ik hem of haar niet adviseren mee te doen aan een realityprogramma. Als de hele wereld mee kan kijken, levert dat extra druk op."

Leedvermaak

Wat volgens mediapsycholoog Mischa Coster ook druk op realitysterren legt, is dat ze iedere keer weer iets nieuws moeten doen binnen een bestaand format. "Er moet steeds weer een andere twist aan worden gegeven." En waarom mensen daarnaar kijken? "Zo krijgen we een kijkje in een wereld die we anders niet zouden zien. Dat is heel aantrekkelijk." Voor een deel is het ook leedvermaak. "Dat vinden we allemaal leuk omdat we snel voelen wat andere personen voelen."

Reactie RTL

RTL, de omroep die Samantha & Michael Scheiden Ermee Uit uitzond, zegt in een verklaring geschrokken te zijn. RTL heeft de familie hulp aangeboden. Over de kritiek staat geschreven: "Wat betreft de discussie over het reality genre en waar de verantwoordelijkheid van de media begint en ophoudt, willen we aangeven dat deze in onze ogen terecht en noodzakelijk is. Niet alleen nu, maar altijd. Wij zien het als onze taak om zorgvuldig om te gaan met de mensen die meewerken aan onze programma s. Dat is een wisselwerking tussen de kandidaten, de producent en ons. Daar worden veelvuldig gesprekken over gevoerd met alle betrokkenen."


 • 16 Januari 2018 om 23:04

Trumps arts keert president binnenstebuiten: 'Hij is topfit'

Een arts van de Amerikaanse president heeft in een persconferentie uitgebreid verteld over de gezondheidstoestand van Trump. Zijn conclusie: hij is fysiek en mentaal topfit. "Trump moet verschrikkelijk goede genen hebben."

Ronny Jackson, een legerarts, deed naar eigen zeggen op verzoek van de president een onderzoek en leek in de persconferentie weinig tot niets achter te houden. Zo werd bevestigd dat Trump iets gebruikt tegen haaruitval, dat zijn bloeddruk 122/74 was en dat hij 109 kilo weegt (ietsje zwaarder dan in september 2016). Verder neemt hij op lange reizen af en toe een slaapmiddel en mag zijn cholesterol wel iets lager.

Toen een journalist hem vroeg hoe de president zo gezond kon zijn, ondanks het drinken van frisdrank en het eten van McDonald's, zei Jackson dat Trump heel goede genen moet hebben. Ook zou hij als president een stuk gezonder zijn gaan eten in vergelijking met daarvoor. Verder werd uit de doeken gedaan dat Trump waarschijnlijk zo'n vier tot vijf uur per nacht slaapt.

Volgens de arts is Trump mentaal "heel scherp" en hoeft hij zich zorgen te maken dat dat deze ambtstermijn, "of zelfs een volgende als hij wordt herkozen", verandert. Bij een cognitieve test zou hij een maximale score hebben gehaald.

Fire and Fury

De gezondheid van Trump is recent weer onderwerp van discussie geworden, onder meer na publicatie van het boek Fire and Fury, van journalist Michael Wolf. Daarin wordt op basis van getuigenissen een beeld geschetst van een president die het niet allemaal op een rij heeft. Trump reageerde erop door te verkondigen dat hij een "stabiel genie" is.

De gezondheid van Trump (71) was, net als die van zijn rivaal Hillary Clinton overigens, al tijdens de campagne in 2016 een thema. Zijn lijfarts zei ook toen dat Trump gezond is.


 • 16 Januari 2018 om 22:47

Oliestaat Saudi-ArabiΓ« stapt in elektrisch rijden

Olieland Saudi-Arabië gaat investeren in elektrisch rijden. Dat past in de koers van het Arabische schiereiland om minder afhankelijk te worden van olie. De lage olieprijs duwde Saudi-Arabië eind vorig jaar al in een recessie.

Het Saudische elektriciteitsbedrijf heeft een overeenkomst getekend met een Japans elektriciteitsbedrijf en de Japanse automerken Nissan en Toyota. Gezamenlijk willen ze in Saudi-Arabië een netwerk van snellaadstations aanleggen. Hoeveel geld er in wordt gestopt door de partijen is niet bekendgemaakt.

Saudi-Arabië drijft op olie-inkomsten, maar de olieprijs stond de afgelopen jaren flink onder druk. Dat heeft het regime doen besluiten de economie voorzichtig te hervormen om minder afhankelijk te worden van olie. Ook wordt het milieu genoemd als argument om in elektrisch te investeren.


 • 16 Januari 2018 om 21:47
❌