[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Vandaag β€” 22 Oktober 2018NOS Journaal

Comedyprijs voor Seinfeld-ster Julia Louis-Dreyfus

De actrice Julia Louis-Dreyfus is in het Kennedy Center in Washington onderscheiden met de prestigieuze Mark Twain-prijs voor Amerikaanse humor.

Louis-Dreyfus werd vooral bekend door haar rol als de neurotische Elaine Benes in de succesvolle comedy-serie Seinfeld in de jaren 90. Sinds 2012 is ze te zien in Veep als de grofgebekte Amerikaanse vicepresident Selina Meyer. Ook deed ze mee in talloze sketches in het televisieprogramma Saturday Night Live.

Voorafgaand aan de prijsuitreiking werd Louis-Dreyfus in het zonnetje gezet door talloze collega's. Jerry Seinfeld roemde haar timing en noemde haar het "geheime ingrediënt" van de serie waarvan tussen 1989 en 1998 180 afleveringen werden uitgezonden. In de serie speelde Louis-Dreyfus zijn ex-vriendin.

'Vreselijk slechte danser'

Saturday Night Live-actrice Tina Fey, die de Mark Twain-prijs in 2010 kreeg, noemde Julia Louis-Dreyfus "een ijskoude komediemachine die de menselijkheid en gebreken van haar personages feilloos blootlegt".

"Julia is niet bang om onaangenaam te zijn, niet op het scherm en niet in persoon. Julia liet Elaine egoïstisch, kleinzielig en sarcastisch zijn en een vreselijk slechte danser."

Kijk hieronder naar een compilatie van Elaine Benes-momenten in Seinfeld:

Julia Louis-Dreyfus kreeg in 1996 een Emmy Award voor haar rol in Seinfeld. Voor haar hoofdrol als Selina Meyer in Veep won ze zes opeenvolgende jaren de Primetime Emmy Award voor vrouwelijke hoofdrol en is daarmee de actrice die het vaakst bekroond werd voor dezelfde rol.

Borstkanker

Het zevende seizoen van de serie moest worden uitgesteld omdat bij Louis-Dreyfus vorig jaar borstkanker werd geconstateerd en ze daarvoor behandeld moest worden.

Bij het in ontvangst nemen van de prijs maakte Louis-Dreyfus een paar toespelingen op de pasbenoemde rechter Brett Kavanaugh. De actrice zat op dezelfde school als Christine Blasey Ford, die zegt dat Kavanaugh haar heeft aangerand, en ze ondertekende in september een brief om Blasey Ford te steunen.

Julia Louis-Dreyfus is de 21ste die de Mark Twain-prijs in ontvangst mag nemen en de zesde vrouw. Een aantal van haar voorgangers zijn Whoopi Goldberg, Eddie Murphy, Lily Tomlin, Bill Murray en Bill Cosby. Die laatste heeft zijn prijs na zijn veroordeling voor seksueel misbruik eerder dit jaar moeten inleveren.


 • 22 Oktober 2018 om 22:02

Oud-PvdA-Kamerlid Ina Muller-Van Ast (91) overleden

Voormalig PvdA-politica Ina Muller-Van Ast is op 91-jarige leeftijd overleden. Muller-Van Ast begon pas laat aan haar politieke loopbaan: op haar 39ste kwam ze in de gemeenteraad van Oss. Via de Provinciale Staten belandde ze in 1977 in de Tweede Kamerfractie van de Partij van de Arbeid.

Als woordvoerder volksgezondheid voerde ze, met haar markante lage stem, fel oppositie tegen de liberale en christendemocratische bewindslieden op die post. Na twaalf jaar verliet ze vanwege gezondheidsklachten - "die rotrug" - met grote tegenzin de Kamer.

In 2014 stond ze, 85 jaar oud, nog als lijstduwer op de PvdA-lijst in Oss, om haar partij te steunen in het SP-bolwerk zoals ze zelf zei.


 • 22 Oktober 2018 om 22:02

Commando in opleiding overleden na oefening in zwembad

Een commando in opleiding is vrijdag onwel geworden tijdens een oefening in een zwembad. Afgelopen nacht is hij aan de complicaties overleden, meldt het ministerie van Defensie. Wat er precies is gebeurd, is niet gezegd.

De man was korporaal bij de Landmacht, en wilde overstappen naar de commando's. Hij werd onwel in zwembad De Stok in Roosendaal. De man werd met spoed opgenomen in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Naam en leeftijd zijn niet bekendgemaakt.

De Koninklijke Marechaussee doet onderzoek.


 • 22 Oktober 2018 om 21:54

Onderzoek naar Utrechtse kruising na dodelijk ongeluk met camper

De provincie en de gemeente Utrecht gaan onderzoek doen naar de kruising waar afgelopen weekend een camper in botsing kwam met een tram. Bij het ongeluk kwam een 41-jarige man uit België om het leven.

Een woordvoerder van de provincie zei tegen RTV Utrecht dat er wordt gekeken hoe de kruising veiliger kan. De weg moet daarna snel worden aangepakt. Volgens de gemeente wordt het onderzoek van de politie betrokken bij de analyse van de situatie.

Gevaarlijk

De camper botste zaterdag op de sneltram, op een kruising waar volgens automobilisten en omwonenden vaak (bijna-)ongelukken zijn. Afslaande auto's zien er de tram over het hoofd. Vijf maanden geleden plaatste de gemeente er nog een extra bord om automobilisten duidelijk te maken dat ze er niet mogen afslaan in verband met de tram.

Toch gaat het volgens ondernemer Maurits Logtenberg zeker drie keer per dag mis. Hij heeft in de buurt van de kruising een bedrijf. "Het is hier niet veilig. Natuurlijk kun je zeggen: kijk goed naar de borden, maar als je de stad niet kent, dan is zo'n ongeluk gauw gebeurd."

De politie onderzoekt het ongeluk met de camper. Dat is nog niet afgerond maar volgens de politie "wijst alles er op" dat de bestuurder van de camper afsloeg en toen door de tram werd geschept.


 • 22 Oktober 2018 om 21:46

Turken mogen opgedoken Saudische auto niet onderzoeken

Het Saudische consulaat in Istanbul heeft Turkse rechercheurs verboden een geparkeerde auto van het consulaat te doorzoeken. De auto, met een diplomatiek kenteken, werd eerder vandaag aangetroffen in een ondergrondse parkeergarage, 15 kilometer verwijderd van het consulaat waar de Saudische journalist Jamal Khashoggi op 2 oktober werd gedood.

De Turkse politie en het Openbaar Ministerie doen onderzoek naar wat er precies op het consulaat is gebeurd. Volgens de Saudiërs is de kritische journalist in de diplomatieke post tijdens een gevecht gedood. Die verklaring, ruim twee weken na de verdwijning van de journalist, is met grote scepsis ontvangen. Algemeen wordt aangenomen dat de 59-jarige Khashoggi op het consulaat door een doodseskader is vermoord.

Toestemming vereist

Voor het onderzoeken van de Saudische auto is toestemming vereist van het consulaat en van het bureau van de Turkse openbaar aanklager. CNN Turk meldt dat de auto morgen toch zal worden geïnspecteerd, zonder daarover bijzonderheden te melden. De politie heeft de parkeergarage voor het publiek gesloten.

Een televisiekanaal uit de nabijheid van de Turkse regering heeft vandaag beelden van een bewakingscamera getoond waarop drie mannen te zien zijn die volgens de tv-zender in de achtertuin van het consulaat documenten verbranden, een dag na de verdwijning van Khashoggi.

De Duitse bondskanselier Merkel heeft na de "monstrueuze" dood van Khashoggi de wapenexport naar Saudi-Arabië per direct verboden, in afwachting van een verklaring uit Riyad die complete duidelijkheid verschaft over wat er is gebeurd. Ook de Amerikanen eisen opheldering, alhoewel president Trump vandaag herhaalde dat hij de Saudische investeringen niet op het spel wilde zetten. Ook elders in Europa is met afschuw gereageerd op de gebeurtenissen in Istanbul.


 • 22 Oktober 2018 om 21:25

Gratis sushi bij 1000 Instagram-volgers in Milanees restaurant

In het Milanese restaurant This is not a sushi bar is alles net even anders. De naam misleidt, want het is wel degelijk een sushirestaurant. En betalen kan met een bijzondere valuta, namelijk je aantal Instagram-volgers.

Het enige dat consumenten moeten doen is een foto plaatsen, het restaurant taggen en een hashtag gebruiken. Hoe meer volgers je hebt, hoe meer gratis gerechten. Aan de kassa beslissen de uitbaters Padua Matteo en Tommaso Pittarello uiteindelijk hoeveel borden je moet betalen.

Pittarello zegt tegen The Telegraph dat zijn restaurant het eerste van de wereld is dat betaling met sociale media aanbiedt. "Een pop-up restaurant in London kwam een paar jaar geleden met een vergelijkbaar idee, net zoals een restaurant in Sint-Petersburg. Maar wij zijn de eerste die standaard volgers als betaalmethode accepteren."

Instagramgebruikers die geen 1000 volgers hebben, kunnen ook aan een gratis sushigerecht komen. Het restaurant geeft eveneens borden weg aan mensen die zich aanmelden voor de nieuwsbrief.

Er zijn meer ondernemingen die experimenteren met kortingen voor klanten met veel volgers, maar zover bekend is er geen Nederlands restaurant dat gerechten weggeeft aan influencers.


 • 22 Oktober 2018 om 21:23

Rusland zinspeelt op wapenwedloop als VS nieuwe kernraketten ontwikkelt

De veiligheidsadviseur van president Trump heeft in Moskou te horen gekregen dat Rusland direct "militair-technische" stappen zal zetten als de VS weer kernraketten gaat ontwikkelen, in strijd met een verdrag uit 1987. John Bolton is vandaag en morgen in het Kremlin om tekst en uitleg te geven bij het dreigement van Trump dat hij de VS uit het INF-kernrakettenverdrag uit 1987 wil terugtrekken.

"Zulke maatregelen maken de wereld gevaarlijker", zei Dmitri Peskov, de woordvoerder van de Russische president Poetin, vandaag. "Als de VS dergelijke wapensystemen gaat ontwikkelen, moet Rusland ook handelen om het evenwicht in dit deel van de wereld te herstellen."

'Samen problemen oplossen'

Bolton sprak vanmiddag met het hoofd van de Russische veiligheidsraad. Die sloeg een minder harde toon aan met de verzekering dat Rusland met de VS wil samenwerken om te zien waar de wederzijdse pijnpunten zitten in de uitvoering van het verdrag, zodat die problemen opgelost kunnen worden. Vanavond spreekt Bolton nog met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov. Morgen maakt hij zijn opwachting bij Poetin, die een gedetailleerde uitleg eist van de woorden van Trump.

Trump zegt zich niet meer gebonden te voelen aan het verdrag, omdat Rusland en China de afspraken hebben geschonden door nieuwe raketten te bouwen. China is echter geen verdragspartner. Rusland heeft vermoedelijk nieuwe raketten geplaatst in de enclave Kaliningrad, maar van een type dat niet onder het verdrag valt.

Peskov wees erop dat de Verenigde Staten zelf in strijd met het INF-verdrag handelen met de inzet van drones die doelen kunnen aanvallen en met de bouw van antiraketsystemen.


 • 22 Oktober 2018 om 20:31

Ook Domburg zucht onder toeristenstroom

Niet alleen Amsterdam en Giethoorn hebben het moeilijk met de grote hoeveelheid toeristen, ook de Zeeuwse kustplaats Domburg worstelt ermee. Daarom hebben verontruste Domburgers een manifest opgesteld. Ze willen Domburg weer leefbaar maken.

Leefbaar voor zowel de bewoners, de middenstand en de toeristen. Het moet weer een familiebadplaats worden waar ook de Domburgers zelf nog prettig en betaalbaar kunnen wonen.

De laatste jaren trekken steeds meer meer starters en jonge gezinnen weg uit de badplaats vanwege de gestegen huizenprijzen, de overlast van brallende toeristen en de verkeersproblemen, zegt Jaap Labrujere een van de opstellers van het manifest in Nieuws en Co op NPO Radio 1.

"Ze trekken weg omdat ze hier geen passende woonruimte kunnen vinden. De grondprijzen rijzen de pan uit en dat kunnen ze niet betalen. Maar ook de bestaande woningen zijn behoorlijk in prijs toegenomen de laatste jaren. De jongere Domburgers zoeken daarom een goedkopere oplossing in een van de buurtgemeenten van Domburg."

Volgestopte huizen

Volgens Labrujere heeft dat gevolgen voor bijvoorbeeld de voetbal- en de muziekvereniging en de scholen. "Daar is weinig aanwas en die dreigen op den duur te verdwijnen."

Bekijk hier de reportage die verslaggever Peer Ulijn in Domburg maakte:

Daarnaast worden de huizen die te koop staan vaak opgekocht door investeerders. "Zo is er een Duitse meneer die vier woningen heeft gekocht. Die stopt er een permanente bewoner in en verder wordt het huis volgestopt met acht tot tien gasten", zegt Labrujere.

"En met zo'n mooie zomer als we dit jaar hebben gehad dan is het 's avonds gezellig in de tuin, lekker barbecueën en een wijntje drinken. Maar die Domburger die er naast woont die moet 's ochtends om half zeven zijn bed uit om naar zijn werk te gaan. Dus dat tast de leefbaarheid enorm aan."

Jaarbetrekking

Toch heeft het toegenomen toerisme ook voordelen, stelt ondernemer Robert Vreeke. Hij doet in Domburg goede zaken met zijn twee hotels een bed & breakfast en vakantiewoningen. "De laatste jaren gaat het erg goed in Domburg en daar hebben we met zijn allen naar toe gewerkt. We hebben altijd seizoensverlenging gewild hier en dat heeft ook voordelen voor de bewoners. Zo kunnen wij ons personeel nu een jaarbetrekking geven, ze worden niet meer 1 november de deur gewezen."

Wethouder Bert van Halderen haakt daarbij aan. "We praten wel over een omzet van 250 miljoen euro die hier per jaar aan het toerisme verdiend wordt. En dan gaat het niet alleen om hotels, maar ook om winkeltjes en supermarkten. Dat is goed voor de leefbaarheid en de werkgelegenheid."

Illegale verhuur

Maar Van Halderen ziet ook wel dat er problemen zijn en zegt dat de gemeente beter gaat controleren of er wel permanent gewoond wordt in huizen in de stadskern zoals verplicht is.

Ook wil de gemeente iets gaan doen aan de illegale verhuur van woningen. "Je mag hier op dit moment tien mensen in een woning zetten naast een permanente bewoner. Nou die verhouding is wat ons betreft ongelukkig en die willen we aanpassen."

Woensdag wordt het manifest van Labrujere aangeboden aan de Stadsraad.


 • 22 Oktober 2018 om 20:24

Maatregelen tegen agenten die taxietje speelden voor studenten

De politie neemt maatregelen tegen agenten die afgelopen weekend hun politieauto hebben gebruikt als taxi. Ze brachten een paar studenten met loeiende sirenes en op hoge snelheid naar huis.

De jongeren waren op stap in Emmen en werden door de agenten in de dienstwagen thuisgebracht. Een van hen maakte vanaf de achterbank een filmpje. Daarop is te zien dat de agent met een flinke snelheid over een rotonde rijdt. De studenten hebben ondertussen grote lol. "Wat een mafkees", zegt een van hen.

'Niet de bedoeling'

Het filmpje is op Twitter geplaatst door Kevin Schilder. Hij schrijft: "Leuk om te zien dat de politie van Emmen zich zo serieus bezighoudt met haar werkzaamheden en als taxi fungeert voor bezopen scholieren." De politie reageert op het bericht met de mededeling dat het filmpje is gezien en dat er passende maatregelen worden genomen.

Wat die maatregelen inhouden, kan een woordvoerder van de politie nog niet zeggen. Er volgt eerst nog een gesprek met de agenten. De woordvoerder benadrukt tegenover RTV Drenthe dat het geen gewoonte is om een politieauto te gebruiken als taxi. "Dit is niet de bedoeling. Wij vervoeren in een politieauto alleen aangehouden verdachten."


 • 22 Oktober 2018 om 20:00

Staatsbezoek aan Britten in spannende (brexit)tijden

Het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Maxima aan het Verenigd Koninkrijk komt op een saillant moment: binnen een half jaar is het land geen lid meer van de Europese Unie. Over hoe die brexit eruit gaat zien, wordt nog volop gesteggeld. Een politiek explosief onderwerp, dat tijdens het staatsbezoek dat dinsdag begint zeker niet uit de weg wordt gegaan.

Nog voor het staatsbezoek officieel begint, ontmoet het koningspaar Nederlanders die in het Verenigd Koninkrijk wonen. Een van de gespreksonderwerpen: de zorgen over de brexit.

De koning ontmoet daarna, tijdens het tweedaagse staatsbezoek, premier Theresa May, oppositieleider Jeremy Corbyn en verschillende leden van de Britse koninklijke familie. Het is ondenkbaar dat het onderwerp dan niet ter sprake komt. Deze gesprekken zijn achter gesloten deuren.

Betreuren

Wat wel voor iedereen te volgen is, zijn de toespraken van de koning. Op dinsdagmiddag spreekt hij het Britse parlement toe en diezelfde avond houdt hij een toespraak tijdens het staatsbanket op Buckingham Palace. Naar verwachting gaat hij zeggen het vertrek van de Britten uit de Europese Unie te betreuren, maar het besluit van het Britse volk te respecteren.

Dat zei hij onlangs ook tegen de Britse verslaggevers die hij op Paleis Noordeinde had uitgenodigd ter voorbereiding van het staatsbezoek. Het leidde tot grote koppen in Britse en Nederlandse media. Toch zei de koning niets anders dan wat de Nederlandse regering ook zegt. Het zou pas echt opzien baren als de koning had gezegd blij te zijn dat de EU bijna verlost is van de Britten.

Hechte banden

De koning zal daarnaast benadrukken dat de banden tussen beide landen eeuwenoud en hecht zijn, zowel familie- als handelsbanden. "It takes more than Brexit to break it", valt in de kringen rond de koning te horen als centrale boodschap van het staatsbezoek.

In de zeventiende eeuw werden huwelijken gesloten tussen Nederlandse stadhouders en Britse prinsessen, en vluchtten diezelfde prinsessen naar Den Haag toen in Engeland een volksopstand uitbrak. In mei 1940 vluchtte koningin Wilhelmina voor de Duitsers naar Londen.

De landen zijn ook door de handel al eeuwenlang met elkaar verbonden. Met dit staatsbezoek wil de koning benadrukken dat brexit of niet deze handelsrelatie niet stopt. Al gaat er dit keer geen handelsmissie mee in het kielzog van het staatsbezoek.

Groentje

Willem-Alexander heeft ook een persoonlijke band met het Verenigd Koninkrijk. Als kroonprins ging hij een aantal jaren naar het prestigieuze Atlantic College in Wales. Tegenwoordig is hij beschermheer van de scholengroep waar het Atlantic College toe behoort.

Voor de gastvrouw, koningin Elizabeth, is het de 112de keer dat ze een staatshoofd ontvangt. Zij zit sinds 1952 op de troon. Zij was 26 toen ze gekroond werd. Naast haar is Willem-Alexander een groentje. Hij ontving pas drie staatshoofden tijdens een inkomend staatsbezoek. Hij was 46 bij zijn inhuldiging.


 • 22 Oktober 2018 om 19:55

Supermarkten lijden honderdduizenden euro's schade door giftcard-fraude

Supermarkten hebben in de afgelopen twaalf maanden voor honderdduizenden euro's schade geleden door een oplichtingstruc met giftcards. Volgens het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) gaat het om een onbekende man, die vanuit het buitenland belt met een medewerker van een supermarkt.

Hij zegt namens het hoofdkantoor te bellen en kondigt aan dat bepaalde reeksen giftcards uit het assortiment worden gehaald. Daarna vraagt hij of de winkelmedewerker even de codes wil doorgeven, zodat die kunnen worden geblokkeerd. Vervolgens kunnen de kaarten worden weggegooid.

"Heel overtuigend"

Met de code kan de kaart verzilverd worden, zegt Jules van Wel, hoofd veiligheid bij het CBL. "Deze meneer weet precies wat hij nodig heeft van die winkelmedewerker, hij weet ook precies hoe hij het moet vragen. Hij komt heel overtuigend over."

De oplichter is al meer dan een jaar actief. "Hij heeft zich it-technisch goed verschanst: in het scherm staat 'onbekend nummer'", zegt Van Wel. Het blijkt niet te achterhalen waarvandaan de man belt. "Hij komt nooit in de winkel. Er is geen camerabeeld, geen signalement. Alleen telefoongesprekken."

Verschillende supermarkten zijn de dupe geworden van deze babbeltruc. Inmiddels hebben ze een speciaal instructiefilmpje gemaakt voor hun medewerkers over de giftcard-fraude. "Als die nu een vraag om codes krijgen, moeten er meteen alarmbellen afgaan", zegt de veiligheidsbaas van de levensmiddelenhandel hoopvol.


 • 22 Oktober 2018 om 19:20

Bezoekers beklimmen olifantenrots, Wildlands neemt maatregelen

Een groep van ongeveer tien mensen is gisteren op de rotsen geklommen bij het verblijf van de olifanten in dierenpark Wildlands in Emmen. Een woordvoerder van Wildlands noemt de actie "erg gevaarlijk" en zegt dat er maatregelen genomen worden.

Het tafereel werd gezien door Jan de Zwarte, een trouwe bezoeker van het park. "Kom je rustig bij de olifanten kijken, zie je dit voor je gebeuren", schrijft hij op Facebook bij foto's van de groep op de rots.

"Ik dacht maar aan één ding: deze mensen brengen zichzelf en de olifanten in gevaar. Vandaar dat ik ze van de overkant van het verblijf heb toegeschreeuwd om er onmiddellijk af te gaan."

Gevaarlijk

Hij probeerde de betrokkenen nog op te zoeken om ze aan te spreken op hun gedrag, maar hij kon ze niet meer vinden. Daarom heeft hij de foto's op Facebook gezet. Hij hoopt dat de betrokkenen zichzelf herkennen en dat ze beseffen wat er had kunnen gebeuren.

"Ik hoop dat de mensen die hier bovenop de rots stonden nu begrijpen hoe gevaarlijk dit was. Het had ook een heel andere serie foto's kunnen worden wanneer Mekong niet zo'n vriendelijke olifant was geweest."

Wildlands neemt maatregelen

Het is verboden om op de rotsen te klimmen in het park. Dat staat ook op borden. Een woordvoerder van Wildlands laat RTV Drenthe weten dat er na het incident meteen actie is ondernomen door extra toezicht te houden bij de rots.

"We komen met aanpassingen om te voorkomen dat mensen op deze rotsen klimmen", zegt een woordvoerder van Wildlands. "Deze foto's zijn voor ons ook aanleiding om andere punten in het park nog eens grondig na te lopen en ook hier wellicht aanpassingen te doen."


 • 22 Oktober 2018 om 18:09

De zin en onzin van duurzaamheidskeurmerken

Ze kosten vaak wat meer, maar in ruil daarvoor werkt een plantage-arbeider voor een eerlijk loon en in veilige omstandigheden. Dat is het verhaal waarmee duurzaamheidskeurmerken hun producten in de markt zetten. Maar zo helder blijkt het in werkelijkheid niet te zijn.

Keurmerken kunnen niet garanderen dat producenten zich houden aan de voorwaarden die zij stellen. Dat blijkt uit een rapport dat Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) vandaag heeft gepubliceerd. Heeft het zin om producten met zo'n keurmerk te kopen? En waarom zijn producten met keurmerk duurder? Vier vragen en antwoorden over het nut van duurzaamheidskeurmerken.

1) Wat zegt het als een product een duurzaamheidskeurmerk heeft?

Wat zo'n keurmerk precies zegt, verschilt per keurmerk. Op het gebied van arbeidsomstandigheden richten ze zich in grote lijnen op vergelijkbare punten. Het Rainforest Alliance-keurmerk en het Fairtrade-keurmerk bijvoorbeeld hebben als voorwaarden dat arbeiders het minimumloon verdienen, dat er veilige arbeidsomstandigheden zijn en dat arbeiders lid mogen worden van vakbonden.

Maar in de praktijk worden deze voorwaarden vaak niet nageleefd. "Vooral op het gebied van fatsoenlijke arbeidsomstandigheden laten ze steken vallen", legt SOMO-onderzoeker Sanne van der Wal uit. Sterker nog, het onderzoek laat zien dat producenten met een keurmerk niet per definitie betere arbeidsvoorwaarden bieden dan een producent zonder keurmerk. "Vaak doen ze het wel wat beter, maar niet altijd en de verschillen zijn klein", zegt Van der Wal.

Onderzoekers zagen verschillende problemen bij producenten met een keurmerk. Zo wordt overwerk vaak niet uitbetaald, moeten arbeiders met onveilige bestrijdingsmiddelen werken en mogen ze geen lid worden van een vakbond.

2) Waarom lukt het keurmerken niet om goede arbeidsomstandigheden te garanderen?

De kern van het probleem is geld, vertelt Van der Wal. "Een leefbaar loon en het uitbetalen van overwerk zijn mooie voorwaarden, maar dat kost wat." Op dit moment is dat geld er nog niet omdat de producten te weinig opleveren. De prijs van bijvoorbeeld koffie is te laag om een fatsoenlijk loon van te kunnen uitbetalen, aldus Van der Wal.

Het keurmerk Fairtrade herkent zich in dat antwoord. "Daarom willen we een groter marktaandeel hebben. Hoe meer Fairtrade-producten verkocht worden, des te meer geld er beschikbaar komt om goede arbeidsomstandigheden te garanderen."

Maken keurmerken dan nu beloftes die ze niet waar kunnen maken? Fairtrade vindt van niet. "Wat we beloven is dat alle producenten er in ieder één keer per jaar op gecontroleerd worden of ze zich aan onze voorwaarden houden. Het zou inderdaad kunnen dat er binnen dat jaar tekortkomingen ontstaan."

3) Gaat het extra geld dat ik betaal voor een product met keurmerk naar de boeren?

Niet helemaal. Keurmerken hebben namelijk ook geld nodig om het systeem van inspecties en controles te kunnen betalen.

Sommige keurmerken gaan wat verder dan andere. Bij producten met een Fairtrade-keurmerk krijgen boeren bijvoorbeeld de garantie op een minimumprijs voor hun producten. Die fungeert als vangnet als de prijzen op de wereldmarkt zakken, wat bijvoorbeeld nu bij koffie het geval is. Daar gaat dus ook extra geld naartoe.

Hoe komt het dan dat keurmerkproducten bij de ene supermarkt duurder zijn dan bij de andere? Die verschillen bestaan omdat supermarkten de uiteindelijke verkoopprijs van keurmerkproducten mogen bepalen. De ene supermarkt is bereid meer marge op te geven voor keurmerkproducten, en dus een lagere prijs te vragen, dan andere supermarkten.

Je kunt dus niet zeggen dat het geld dat je extra betaalt voor een product met keurmerk één op één terecht komt bij boeren en arbeiders.

4) Is het al met al beter om producten met een keurmerk te kopen?

Ja, zegt Van der Wal. "Er is op dit moment gewoon niks beters. Ons signaal is absoluut niet: consumenten stop er maar mee, want het heeft geen zin." Hoe meer mensen die producten kopen, des te meer invloed keurmerken kunnen uitoefenen, verwacht Van der Wal. Hij hoopt bijvoorbeeld dat keurmerken meer gaan lobbyen om grote bedrijven via wetgeving te verplichten om keurmerkproducten te kopen. "Dat is op de lange termijn de manier om de structurele problemen aan te pakken."


 • 22 Oktober 2018 om 18:08

Aandeel Philips op de beurs hard onderuit

Het aandeel Philips is op de Amsterdamse effectenbeurs flink onderuit gegaan. Het aandeel sloot op 31,73 euro, een verlies van 8,7 procent.

Beleggers zijn teleurgesteld in de kwartaalcijfers die het technologiebedrijf vanmorgen publiceerde. Philips boekte weliswaar een omzet van 4,3 miljard euro (4 procent meer dan een jaar eerder) en een winstgroei van 17 procent. Maar topman Frans van Houten sprak tegelijkertijd van "voortdurende tegenwind", onder meer door ongunstige wisselkoersen.

"Het aandeel Philips was de afgelopen maanden wel erg gestegen," zegt analist Jos Versteeg van Insinger Gilissen. "Maar zo'n forse koersreactie had ik niet verwacht. Dit heb ik bij Philips in geen jaren meegemaakt." Volgens Versteeg speelt mee dat de financiële markten erg nerveus zijn door toenemende zorgen in de wereld.

Twijfel blijft

Vooral bij het consumentenonderdeel Personal Health vallen de resultaten tegen. De verkoop van slaap- en verzorgingsapparaten blijft achter in de ontwikkelde economieën. En in de opkomende economieën kan het bedrijf de groei niet verzilveren, vanwege dalende valutakoersen.

Volgens Jos Versteegh heeft de Philips-topman in een telefonische toelichting op de cijfers, de twijfel niet weg kunnen nemen. "Het was geen eenduidig verhaal. Beleggers hebben de afgelopen jaren weinig verdiend aan het Philips aandeel. Dus als ze zien dat de risico's toenemen, gaan ze massaal verkopen."


 • 22 Oktober 2018 om 17:38

Man overmeesterd die zichzelf in Poolse ambassade met benzine overgoot

In de Poolse ambassade in Den Haag heeft de politie een man aangehouden die zichzelf had overgoten met benzine of een andere brandbare vloeistof. Een onderhandelaar probeerde contact met hem te leggen, uiteindelijk is hij door een arrestatieteam overmeesterd.

In het ziekenhuis wordt onderzocht of de man giftige dampen heeft ingeademd. Daarna gaat hij voor verhoor naar het bureau. De politie probeert zijn identiteit vast te stellen en erachter te komen wat hij van plan was.

De brandweer had bij de ambassade blusmateriaal uitgerold. Volgens een getuige rook het op straat naar benzine.


 • 22 Oktober 2018 om 17:54

Trump dreigt hulp aan Midden-Amerika te schrappen

President Trump heeft drie Midden-Amerikaanse landen gedreigd met het stopzetten van Amerikaanse financiële hulp. De president reageert op de karavaan van duizenden migranten uit Midden-Amerika, die via Mexico noordwaarts loopt, in de richting van de VS.

"Guatemala, Honduras en El Salvador zijn niet in staat gebleken hun inwoners te beletten om naar de VS te komen", twittert Trump. Daarom wil hij snijden in de "grootscheepse" hulp van de VS voor die landen, of de geldstroom helemaal laten opdrogen.

De VS stuurt jaarlijks 181 miljoen dollar naar de drie landen, waarvan een deel is bestemd voor de strijd tegen narcotica, iets wat direct in het belang van de VS zelf is. Overigens is de hulp aan Guatemala, Honduras en El Salvador vorig jaar onder Trump al aanzienlijk gekrompen.

Trump zegt dat de langzaam optrekkende karavaan een "nationale noodsituatie" kan creëren, en dreigde eerder al het leger naar de Mexicaans-Amerikaanse grens te sturen. Misdadigers en "onbekende personen uit het Midden-Oosten" zouden zich onder de Hondurezen en andere migranten hebben gemengd.

Politie hindert karavaan niet

Honderden migranten probeerden vrijdag Mexico binnen te komen, maar werden tegengehouden door de grenspolitie. Duizenden vooral Hondurese migranten arriveerden afgelopen weekend vanuit Guatemala in de grensstad Tapachula. De Mexicaanse politie houdt de groep in de gaten, maar laat die wel verder trekken.

De migranten zeggen dat ze vluchten voor armoede en geweld in hun woongebieden.

President Trump scherpt de discussie over migranten aan in de aanloop naar de midterm-verkiezingen voor het Congres op 6 november. Hij verwijt de Democraten dat ze dwarsliggen bij het invoeren van strengere immigratieregels en noemt de huidige wetgeving lachwekkend.


 • 22 Oktober 2018 om 17:47

Swedish House Mafia na vijf jaar weer bij elkaar

Sebastian Ingrosso, Steve Angello en Axel Hedfors (Axwell) zijn weer bij elkaar. Het Zweedse drietal gaat in 2019 weer onder de naam Swedish House Mafia toeren. Daarnaast hebben ze nieuwe muziek aangekondigd.

De dj-band, die bekend werd door nummers als Don't you worry child en Save the world, ging in 2013 uit elkaar. Het nieuws over een comeback hing al een tijd in de lucht. Geruchten deden vanaf maart de ronde, nadat de drie in Miami een verrassingsoptreden deden.

De afgelopen week verschenen advertentieposters van de drie in de straten van Stockholm. Daarnaast lieten de dj's op hun website een klok aftellen. Fans moesten nog even wachten toen de teller op nul seconden stond, maar vervolgens kwamen de artiesten in beeld. Met een livestream, die ook op YouTube te zien was, kondigden zij hun rentree aan.

Op 4 mei begint in Stockholm hun nieuwe tournee. De Zweden maakten nog niet bekend waar ze daarna optreden.


 • 22 Oktober 2018 om 17:38

Australian Gold sleept Consumentenbond voor de rechter

Zonnebrandmerk Australian Gold sleept de Consumentenbond voor de rechter. Het merk scoorde eerder dit jaar niet goed in een test van de Consumentenbond, en is het daar niet mee eens. Volgens Australian Gold kloppen de testresultaten niet.

Het zonnebrandmerk eist een rectificatie en de Consumentenbond moet het bericht van zijn website halen. Morgen is het kort geding in Den Haag.

Volgens de Consumentenbond gaf de zonnebrandspray ook na meerdere tests geen goede resultaten. "De zonnebrandsprays hebben we in verschillende winkels gekocht en ook meerdere keren in het laboratorium laten testen", vertelt een woordvoerder. "De spray haalde gewoon de factor niet. We kunnen ons dus ook helemaal niet vinden in de beschuldigingen."

Niet eens factor 15

Volgens de woordvoerder blijft de Consumentenbond achter zijn testresultaten staan. "We zien de zaak morgen met vertrouwen tegemoet."

In mei testte de Consumentenbond verschillende zonnebrandsprays met factor 30. Uit het onderzoek bleek dat 1 op de 5 crèmes onvoldoende beschermt. Volgens de Consumentenbond biedt de spray van Australian Gold niet meer dan factor 15.


 • 22 Oktober 2018 om 17:34

ItaliΓ« vindt begroting goed dichtgetimmerd, Commissie reageert morgen

De Italiaanse regering lijkt zich niets aan te trekken van kritiek uit Brussel op de begroting. Dat blijkt uit persconferentie van premier Conte in Rome.

Conte zei dat hij de zorgen van Europese leiders dat Italianen meer uitgeven dan er binnenkomt wel begrijpt, maar dat deze begroting nodig is om de economie te versterken.

"Ze vinden het zelf een goed dichtgetimmerd plan", zegt correspondent Mustafa Marghadi. "De uitgaven worden uiteindelijk terugverdiend met de groei van de economie, verwachten de Italiaanse leiders. Eigenlijk zei Conte dat hij niet van plan is ook maar iets te veranderen."

Conte en zijn minister van Financiën Tria hebben gisteren een brief met een toelichting op de begroting naar de Europese Commissie gestuurd. Morgen komt de Commissie bijeen om de begroting te bespreken. "De verwachting is dat de Commissie er niet blij mee is."

De Commissie kan bijvoorbeeld opheldering vragen of een waarschuwing uitdelen. Dan krijgt Italië weer de tijd om meer informatie te geven en aanpassingen te doen.

Komend voorjaar worden de begrotingen van de lidstaten definitief vastgesteld.


 • 22 Oktober 2018 om 17:07

Ryanair-cabinepersoneel Eindhoven Airport legt morgen werk neer

Cabinepersoneel van Ryanair op Eindhoven Airport legt morgen voor 24 uur het werk neer. De 40 personeelsleden van de prijsvechter die meedoen aan de actie zijn ontevreden over de aangekondigde sluiting van de Ryanair-basis in Eindhoven.

Vanaf Eindhoven heeft de prijsvechter nu 155 vluchten per week, als de basis opgeheven wordt zijn dat er nog 130. Dat betekent dat er in Eindhoven geen werk meer is voor Ryanair-cabinepersoneel en piloten.

FNV Luchtvaart zegt dat door de staking mogelijk negen tot elf vluchten van en naar Eindhoven Airport worden getroffen. Of de vluchten daadwerkelijk worden geannuleerd, is nog niet duidelijk.

Eindhoven Airport zegt dat vluchten van Ryanair morgen mogelijk vertraging oplopen of worden geannuleerd. Het vliegveld adviseert reizigers zelf contact te zoeken met Ryanair.

Aandeelhouder

De actievoerende cabinemedewerkers overhandigen morgen een petitie aan gedeputeerde Pauli (VVD). De provincie Noord-Brabant is aandeelhouder van de luchthaven en investeerde volgens de FNV miljoenen euro's belastinggeld om onder andere Ryanair naar de luchthaven te halen.

Niet alleen vanuit economisch perspectief vindt de vakbond het niet normaal dat Ryanair zich "van de een op de andere dag terugtrekt". Het stoort de bond ook dat de maatschappij zich niet houdt aan het Nederlandse (arbeids)recht.

Sluiting basis

FNV Luchtvaart hoopt nog altijd dat Ryanair zijn besluit voor Eindhoven Airport terugdraait en heeft een kort geding aangespannen.

Ryanair zelf zegt dat het bedrijf banenverlies wil beperken. Piloten mogen reageren op vacatures bij andere bases van Ryanair. Ook wordt gedacht aan onbetaald verlof voor cabinepersoneel.


 • 22 Oktober 2018 om 17:03
❌