[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Vandaag β€” 23 September 2017NOS Journaal

Go Ahead-supporters opgepakt op station Zwolle

De politie heeft rond middernacht zo'n twintig voetbalsupporters opgepakt op het station van Zwolle. De fans van Go Ahead uit Deventer zouden de trein waarin ze zaten, hebben vernield.

De supporters, die op weg naar huis waren na een uitwedstrijd in Emmen, werden in Zwolle opgewacht door fans van de rivaal PEC Zwolle. Op het station was veel politie om een confrontatie te voorkomen.

Vanwege de situatie had de politie het treinverkeer korte tijd stilgelegd.


 • 23 September 2017 om 01:39

Grieks hof: Syrische vluchtelingen kunnen veilig naar Turkije

Het hoogste gerechtshof in Griekenland heeft bepaald dat twee Syrische vluchtingen veilig kunnen worden teruggestuurd naar Turkije, in het kader van het akkoord tussen de EU en Turkije van vorig jaar maart.

Het asielverzoek was in hoger beroep afgewezen. De twee vochten hun uitzetting naar Turkije aan. De Griekse Raad van State heeft hun zaak nu verworpen, met het argument dat Turkije veilig is.

De Griekse rechter zegt dat teruggestuurde vluchtelingen in Turkije niet worden bedreigd of onmenselijk behandeld. Volgens de Turkije-deal worden migranten die illegaal de oversteek naar Griekenland maken, teruggestuurd naar Turkije. In het akkoord tussen Turkije en de EU is afgesproken dat de Syrische vluchtelingen in Turkije bescherming krijgen, zegt de rechter.

Straatsburg

De uitspraak kan gevolgen hebben voor enkele duizenden Syriërs die of al hebben gehoord dat hun beroep is afgewezen of nog in de asielprocedure zitten.

Er zouden ongeveer 150 Syriërs zijn van wie het beroep is afgewezen. Tot nu toe is nog geen enkele Syriër gedwongen teruggestuurd. Verreweg de meeste Syriërs zitten in vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden.

De advocaten van de twee Syriërs laten weten dat ze naar het Europese Hof voor de Mensenrechten in Straatsburg gaan, omdat ze van mening zijn dat het hier om een artikel gaat dat in een Europese overeenkomst staat, dus door Europese rechters moet worden bekeken. Bovendien werd de beslissing genomen door een nipte meerderheid van dertien tegen twaalf rechters van de Griekse Raad van State.


 • 23 September 2017 om 01:12

Roemer: meeste SP-afdelingen mogen gewoon meedoen aan verkiezingen

Het grootste deel van de SP-afdelingen die nog geen toestemming hebben om mee te doen met de gemeenteraadsverkiezingen mag waarschijnlijk toch meedoen. Dat zei partijleider Emile Roemer in Met het Oog op Morgen.

In de aanloop naar de verkiezingen in maart rommelt het bij de SP. In Hoorn en Rijswijk heeft het landelijke partijbestuur besloten dat de lokale afdeling niet mee mag doen aan de verkiezingen, omdat de leden zich niet genoeg hebben laten zien in de wijken.

Nog eens vijftien gemeenten hebben nog twee weken om te laten zien dat ze actief genoeg zijn. De partijleider heeft daar vertrouwen in. "Maar ze moeten de kiezer wel kwaliteit bieden."

Volgens Roemer is het bij sommige afdelingen een probleem dat er niet genoeg raadsleden, bestuursleden en vrijwilligers zijn. "Als je die niet op de been kan krijgen, dan moet je niet zeggen: laten we het toch maar proberen."

"Wat je niet wil, is dat je straks door de ondergrens heengaat. Dus dat je na de verkiezingen de raad nauwelijks kunt vullen en dat je niet in staat bent om bij de mensen langs te gaan om te kijken wat er leeft."


 • 23 September 2017 om 01:11
Gisteren β€” 22 September 2017NOS Journaal

'Stationswinkels AH to go en Julia's worden niet verkocht'

NS ziet af van de verkoop van de stationswinkels AH to go en Julia's, schrijft NRC. FNV Spoor zegt tegen de krant dat de geannuleerde verkoop het gevolg is van vakbondsacties, waarbij werd geëist dat de winkels zouden blijven.

AH to go zit op 39 stations en Julia's, waar pastamaaltijden en broodjes worden verkocht, op 19. De stationswinkels van Hema, Starbucks, De Broodzaak en Smullers staan nog wel te koop. NS verkent de mogelijkheden voor de verkoop van die ketens.

Het plan van NS om de winkels te verkopen leidde tot protest van de medezeggenschapsraad en de FNV. NRC schrijft dat de bonden bang waren dat de nieuwe eigenaren minder goede arbeidsvoorwaarden zouden bieden dan de spoorwegen.

Niet-noodzakelijke activiteiten

Een woordvoerder van NS zegt tegen de krant dat Albert Heijn de zaken niet wil overnemen, omdat die ontevreden is over de exploitatie door NS. De verkoop van Julia's gaat niet door, omdat NS de formule te specifiek vindt om over te dragen.

De verkoop van de stationswinkels is onderdeel van een in 2016 gestarte strategie, waarbij NS alle niet-noodzakelijke activiteiten afstoot. Dat was een wens van minister Dijsselbloem, die zo situaties als bij de Fyra wil voorkomen.

Volgens de krant kon het ministerie van Financiën vrijdagavond niet bevestigen of minister Dijsselbloem het behoud van de winkels door de NS goedkeurt.


 • 22 September 2017 om 22:57

'Haarscheurtjes kerncentrales BelgiΓ« al bij bouw ontdekt'

De scheurtjes in de stalen wanden van de reactorvaten van de Belgische kerncentrales Tihange 2 en Doel 3 werden voor het eerst vastgesteld tijdens de bouw in april 1975. Dat schrijft Der Spiegel op basis van verslagen van vergaderingen die het weekblad in handen heeft, evenals een analyse dat het FANC, het Federale Agentschap voor Nucleaire Controle, aan de Duitse parlementariër Sylvia Kotting-Uhl (De Groenen) beschikbaar stelde.

Bij Doel 3 werden de haarscheurtjes in component C0065 van het reactorvat voor het eerst ontdekt bij een ultrasoon onderzoek in 1975. Drie weken later werd dat onderzoek herhaald. Toen werd het component waar de scheurtjes in zaten plotseling wel goedgekeurd.

Barsten

In 2012, toen de centrales werden stilgelegd vanwege de haarscheurtjes, bleek dat er in component C0065 een paar grote barsten zaten.

Ook in Tihange werden in 2012 haarscheurtjes ontdekt en ook die bleken ook al veel eerder bekend. In 1976 werden ze al genoemd in een vergadering. Het component waar de haarscheurtjes in zaten werd vervangen, maar volgens Der Spiegel had toen al duidelijk moeten zijn dat deze problemen zich waarschijnlijk in meer componenten in de kerncentrale zouden voordoen. Toch werden er geen maatregelen genomen om dat te controleren en ook werden de scheurtjes niet gerapporteerd.

Geen gevaar

FANC onderzocht de haarscheurtjes in 2012 en constateerde dat ze geen gevaar vormen. In december 2015 werd Tihange 2 opnieuw opgestart en Doel 3 volgde in januari 2016.

Duitsland is zeer bezorgd over de veiligheid van de Belgische kerncentrales, die vrij dicht bij de Duitse grens liggen: Doel op 150 kilometer en Tihange op 65 kilometer. Volgens Kotting-Uhl van de Groenen vormen de documenten het bewijs dat de beide reactoren niet volgens de richtlijnen zijn gebouwd.

Nederland

Ook Nederland is bezorgd over de veiligheid van met name de kerncentrale Doel, die ten noorden ligt van Antwerpen, vlak over de Nederlandse grens. Nederlandse gemeenten in de omgeving willen dat de kerncentrale zo snel mogelijk gesloten wordt.

In juni vormden 50.000 demonstranten tussen Aken, Maastricht en Luik een menselijke keten. Ze eisten de sluiting van Tihange 2 en Doel 3. In principe blijven de reactoren nog tot 2025 in werking.


 • 22 September 2017 om 22:47

Formatiedag 191: oude kabinet en nieuwe coalitie lopen steeds meer door elkaar

Hoe langer de formatie duurt, hoe meer het beleid van het 'oude' kabinet en de voornemens van de nieuwe coalitie door elkaar lopen.

Dinsdag was het Prinsjesdag en presenteerde het oude kabinet de begroting voor 2018, met weinig tot geen nieuwe maatregelen. Het eigen risico zou volgend jaar stijgen, van 385 naar 400 euro, omdat de zorgkosten stijgen.

Maar al de volgende dag maakte informateur Zalm namens de formerende partijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie bekend dat die dat willen terugdraaien. Het blijft dus 385 euro, en de premie gaat omhoog. Demissionair minister Schippers (VVD) stak in het Kamerdebat niet onder stoelen of banken dat zij dit een onnodige actie vindt.

Slecht idee

Donderdag reageerde de transportsector verontrust op het plan van de formerende partijen om een kilometerheffing voor vrachtvervoer in te voeren. De partijen zelf wilden niet op de berichten reageren.

Maar dat maakte VVD-minister Schultz niets uit. Zij wilde vrijdag na de ministerraad graag voor de camera vertellen hoe slecht zij dat idee vindt.

'Laatste loodjes'

Maandag gaan de formatiegesprekken weer verder. "Het einde is in zicht", zei D66-leider Pechtold vandaag. "Het zijn de laatste loodjes", zei Segers van de ChristenUnie.

Dinsdag stemmen de Tweede en daarna de Eerste Kamer over de spoedwet eigen risico zorg. De oppositie heeft van informateur Zalm de geruststelling gekregen dat dit de enige spoedwet is die ze nog voor het einde van het jaar kunnen verwachten.


 • 22 September 2017 om 22:10

Plassende vrouwen demonstreren alsnog in Amsterdam om wildplasboete

Op het Leidseplein in Amsterdam hebben zo'n tien vrouwen gedemonstreerd door op straat te plassen. Onder begeleiding van een sambaband plasten ze over het uitgeprinte vonnis heen van een vrouw die in het ongelijk werd gesteld nadat ze een wildplasboete had aangevochten.

Maandag oordeelde de rechter dat de vrouw in 2015 terecht een boete had gekregen voor wildpassen. Ze had die boete aangevochten, omdat ze naar eigen zeggen door het gebrek aan toiletmogelijkheden voor vrouwen in het centrum van Amsterdam geen andere optie had.

De rechter gaf haar ongelijk en zei dat ze desnoods gebruik had moeten makken van een plaskrul, een openbaar urinoir voor mannen dat open is aan de onderkant. Er was een vergelijkbare plasactie georganiseerd bij een plaskrul, maar die werd woensdag afgeblazen.

'De laatste druppel'

"Nood breekt wet", vinden de demonstranten, die alsnog besloten te wildplassen. Ze hadden gele ballonnen meegenomen waarop de tekst "de laatste druppel" stond geschreven. "47 jaar nadat de Dolle Mina's aan de kaak hadden gesteld dat vrouwen ook willen plassen, is er een rechter die beweert dat vrouwen in zo'n urinoir kunnen plassen", zeiden ze tegen NH Nieuws.

De vrouwen hadden zich op de actie voorbereid door veel water of bier te drinken.


 • 22 September 2017 om 21:11

Dam Puerto Rico dreigt te bezwijken na orkaan Maria

In het westen van Puerto Rico dreigt een dam te bezwijken na de orkaan Maria. Bewoners van twee steden worden in allerijl met bussen geëvacueerd. De regering noemt de situatie extreem gevaarlijk.

De Guajataca-dam ligt aan de noordkant van het gelijknamige meer in het noordwesten van Puerto Rico. Er zit een scheur in de dam waardoor water de rivier Guajataca binnenloopt. Die rivier is aan het overstromen. Twee steden, Isabela en Quebradillas, worden geëvacueerd. In beide steden samen wonen zo'n 70.000 mensen.

Communicatie met en op Puerto Rico is moeilijk door de orkaanschade, waardoor er nog niet veel bekend is over de situatie.

De orkaan, die Puerto Rico woensdag trof, eiste op het eiland zeker dertien levens. Bijna alle 3,4 miljoen inwoners van Puerto Rico zitten al dagen zonder elektriciteit. De hoofdstad San Juan staat blank.


 • 22 September 2017 om 21:06

Rusland wil dat 'heethoofden' Trump en Kim Jong-un kalmeren

De Russische minister Lavrov heeft gezegd dat de leiders van Noord-Korea en de Verenigde Staten hun toon moeten matigen, waarbij hij de woorden "heethoofden" en "krijgszuchtige taal" in de mond nam.

Hij waarschuwde ook voor het geval het atoomakkoord tussen Iran en de wereld van tafel gaat door Trumps toedoen. De Amerikaanse president dreigt de VS uit de overeenkomst terug te trekken. Mocht dat gebeuren, dan is dat voor het Noord-Koreaanse regime alleen maar een aanmoediging om de wereld te trotseren, waarschuwde Lavrov.

Lavrov is niet te spreken over de retoriek van Donald Trump en Kim Jong-un die de afgelopen dagen elkaar persoonlijk aanvallen. "De uitwisseling van dreigementen is verkeerd en onacceptabel", zei Lavrov tegen verslaggevers. "We moeten de heethoofden kalmeren."

Militaire oefeningen

De Russische minister voegde eraan toe dat hij er nog steeds van overtuigd is dat een Russisch-Chinees voorstel de weg kan effenen voor een diplomatieke oplossing van de crisis. Rusland en China willen dat er wordt onderhandeld. Ze gaan nog steeds ervan uit dat Noord-Korea zijn kernproeven zal staken als Zuid-Korea en de VS ophouden met militaire oefeningen rond het schiereiland.

President Trump en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in hebben samen besloten hun gezamenlijke militaire kracht in de regio te vergroten. Zuid-Korea krijgt ook meer geavanceerde militaire middelen van de VS, staat in een verklaring van het Witte Huis.


 • 22 September 2017 om 21:01

Foutje: Saudische koning en Yoda tekenen VN-handvest

De minister van Onderwijs van Saudi-Arabië heeft zijn excuus aangeboden nadat een bewerkte foto van de Saudische ondertekening van het VN-handvest in 1945 in een schoolboek was terechtgekomen. Op de foto is de voormalige koning Faisal te zien naast de 800 jaar oude Jedi Master Yoda, uit Star Wars. Terwijl de koning zijn handtekening zet, kijkt het groene wezen kalm de verte in.

"Iedereen houdt van koning Faisal, zelfs de jongere generaties", zegt minister al-Issa in een reactie op de commotie over de foto van het staatshoofd, die een grote rol heeft gespeeld bij de ontwikkeling van Saudi-Arabië op het internationale toneel. Al-Issa heeft het boek teruggetrokken en opnieuw laten drukken.

De foto is een kunstwerk van de Saudische kunstenaar Abdullah al-Shehri. "Ik ben de ontwerper, maar ik heb het niet in het boek laten zetten", zegt hij tegen The New York Times. Naar eigen zeggen heeft hij de foto bewerkt, omdat hij archieffoto's doorgaans deprimerend vindt. "Je weet wel, vluchtelingen en oorlog. Dit had het archief nodig. Iets leuks, waardoor het minder deprimerend is."

Groen, als de vlag

Faisal was in 1945 nog minister van Buitenlandse Zaken. Nog voor zijn aantreden als koning in 1964, maakte hij in 1962 slavernij illegaal in Saudi-Arabië. Ook introduceerde hij de televisie in het land.

De kunstenaar vergeleek Faisal voor hij de foto maakte met Yoda, die in de filmserie verantwoordelijk was voor de opleiding van Luke Skywalker. "Faisal was wijs, kalm, en hield goede toespraken", zegt al-Shehri. "Dus vond ik hem lijken op Yoda." Dat Yoda en zijn lichtzwaard allebei groen zijn, net als de vlag van Saudi-Arabië maakte de vergelijking volgens hem af.

Zijn kunstwerk maakt deel uit van een serie met foto's van historische gebeurtenissen en Amerikaanse cultuuriconen als Captain America. Hoe de foto in het schoolboek is gekomen, is onduidelijk.


 • 22 September 2017 om 20:47

Inwoners Caribische gemeenten worstelen met dure boodschappen

De prijzen van levensmiddelen op de eilanden Bonaire, Sint-Eustatius en Saba zijn de afgelopen zes jaar flink gestegen. Een deel van de bevolking heeft daardoor moeite om de eerste levensbehoeften te vervullen. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

Producten als rijst, brood, vers fruit en tandpasta werden een stuk duurder sinds de zogenoemde BES-eilanden op 10 oktober 2010 bijzondere gemeenten van Nederland werden. Op Bonaire stegen de prijzen van dit soort producten met 13 procent, op Sint-Eustatius met 17 procent en op Saba zelfs met 25 procent.

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat de prijzen van boodschappen in Nederland tussen 2010 en 2016 met ongeveer 8 procent stegen.

Honger

De koopkracht op de BES-eilanden nam in dezelfde periode ook toe, maar de prijzen van boodschappen stegen harder. Bovendien profiteerde een aanzienlijk deel van de bevolking op de eilanden niet mee van de koopkrachtstijging. Zo daalde in 2013 volgens het CBS de koopkracht van ruim 40 procent van de inwoners op alle drie de eilanden.

De hoge prijzen in de supermarkt zijn grotendeels te verklaren door de inkoopprijzen van de producten. Bonaire, Saba en Sint-Eustatius produceren zelf bijna niets en dus worden producten uit VS of Europa ingekocht tegen relatief hoge tarieven.

Dat werkt armoede op de eilanden in de hand. Ondernemer Gerard van den Tweel, die drie supermarkten op Bonaire bezit, vertelde in 2014 aan zakenblad Quote dat een deel van zijn klanten en personeelsleden financiële problemen heeft.

"De onderlaag op Bonaire heeft het zwaar, dat is gewoon zo. Men heeft maar een heel klein AOW'tje, vaak geen pensioen. Honger komt hier voor. Als iemand dan een brood meeneemt om zijn of haar familie te voeden, dan zie ik dat af en toe door de vingers."

Belasting

Minister Kamp hoopt samen met de bestuurders van de BES-eilanden iets te doen tegen verdere prijsstijgingen. Zo zouden supermarkten vrijwillig kunnen deelnemen aan een systeem van maximumprijzen, zou er minder belasting geheven kunnen worden op bepaalde producten en kunnen de eilanden proberen samen grote hoeveelheden in te kopen.

Ook eigen agrarische productie en beter openbaar vervoer - zodat mensen makkelijker naar grotere, goedkopere supermarkten kunnen komen - zouden volgens Kamp oplossingen kunnen zijn.


 • 22 September 2017 om 20:31

Deze Duitsers vinden het tijd voor de 'Alternative fΓΌr Deutschland'

Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog kan een rechts-populistische partij in de Bondsdag komen: de AfD, de Alternative für Deutschland. De partij schommelt in peilingen rond de 12 procent en kan daarom zelfs de derde partij van Duitsland worden.

De rechts-populistische partij is aan een opmars bezig, maar toch durven veel mensen er niet voor uit te komen dat ze op de AfD stemmen. "Mensen kunnen hun baan verliezen", zegt Hardmut Schön bij een campagnebijeenkomst.

Schön is voorzitter van de AfD in Hohen Neuendorf, even buiten Berlijn. Zijn partij ligt onder vuur. "Met de AfD komen er nazi's in het parlement", waarschuwde minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel van de SPD onlangs. De mensen in Hohen Neuendorf staan daarom niet direct te springen voor een gesprek met de pers. Sommigen willen hun naam niet geven. Toch zijn er vier mensen bereid om voor de camera uit te leggen waarom zij zondag hun stem aan de AfD geven.

Christian is dominee en vader van zes kinderen. Hij vindt het belangrijk dat de partij voor een traditioneel gezin is. Hij is zelf absoluut tegen het homohuwelijk, dat onlangs in Duitsland is ingevoerd.

Ook vindt hij het goed dat de AfD tegen de islam is. "De islam is geen deel van Duitsland en mag het ook niet worden, want de islam is een fascistische ideologie en is net zo verschrikkelijk als het nazisme", vindt Christian.

Hij vindt het goed dat de partij "de waarheid" zegt. "Niemand zegt dat we geen vluchtelingen meer op moeten nemen. Maar als je gastvrij wilt zijn, moet je ook je verstand gebruiken. Ik kan niet ineens onvoorbereid dertig mensen in huis nemen. Ik heb al zes kinderen. Als ik dat wel zou doen, is dat geen teken van gastvrijheid, maar gewoon dom. En precies dat doet dit land."

Christian hoopt dat de gevestigde partijen wakker worden geschud. "Ik hoop dat de AfD meer stemmen krijgt dan iedereen op dit moment vreest", zegt hij met een glimlach.

De jongste aanwezige op de verkiezingsbijeenkomst is Sophie. Ze is 16 en heeft net haar eindexamen gehaald. Ze mag nog niet stemmen, maar is al wel lid van de AfD. Ze vindt dat het de enige partij is die het land de juiste richting op kan sturen.

Sophie zegt dat ze officieel uit de kast is gekomen als AfD-lid. "De leraren op school zijn tegen de AfD, dat merk je aan alles. De leerlingen worden geïndoctrineerd en zijn niet meer in staat om zelf een keuze te maken. Zo ben ik bij de partij gekomen, ik wil mijn eigen mening vormen."

Gepest

Nadat ze bekendmaakte dat ze aanhanger was van de AfD, werd Sophie gepest door haar medeleerlingen. Ze werd voor nazi uitgemaakt. Ze zegt dat het haar niet veel doet. "Het is niet zo en daarom vechten we door."

Sophie is hoopvol. Ze denkt dat de partij zondag 20 procent van de stemmen kan halen.

In de zaal in Hohen Neuendorf zaten ongeveer twintig mensen. Een handjevol was er voor het eerst. Zo ook deze man op de foto, van wie we zijn naam niet weten. Hij kiest AfD omdat er volgens hem geen alternatief is. "De partij heet niet voor niets 'het Alternatief voor Duitsland'. Het is de enige partij die de problemen van Duitsland ook daadwerkelijk benoemt. Ik hoop dat er een nieuwe impuls komt. Dat de CDU van Angela Merkel niet alleen de druk voelt van de linkse partijen, maar ook van rechts. Dat is goed voor de democratie."

Massamoordenaar

"Mijn mening wordt al dertig jaar niet gerepresenteerd in het parlement. Een sterke AfD in de oppositie zorgt ervoor dat de andere partijen doen wat ze beloofd hebben."

Hij vindt het verschrikkelijk als mensen de AfD-leden uitmaken voor nazi's. "Dan zeg je dat het massamoordenaars zijn. Je kunt een normale burger zonder strafblad niet voor massamoordenaar uitmaken. Ik ben homoseksueel en ik voel me goed bij deze partij. Bovendien heb ik ze nog nooit op iets van het nazisme kunnen betrappen."

Leyla Bilge is de spreker van de avond. Ze is van Turks-Koerdische komaf en dertig jaar geleden als migrant naar Duitsland gekomen. Ze werd een tijd lang in de media bejubeld, omdat ze naar conflictgebieden ging om vluchtelingen te helpen. Tot ze een jaar geleden lid werd van de AfD. Nu moet ze soms tegendemonstranten van zich afschudden en op geheime locaties haar verhaal vertellen.

Ze is AfD-lid geworden om de Duitsers te waarschuwen voor de, vooral mannelijke, vluchtelingen die naar Duitsland zijn gekomen. "Ze zijn niet bereid zich aan te passen aan onze westerse manier van leven, zegt Bilge. "Ik wil dat vrouwen weer in minirokjes naar buiten kunnen of 's avonds kunnen gaan hardlopen, zonder dat ze bang hoeven te zijn om aangevallen te worden."

Ze vindt het belachelijk dat ze voor nazi wordt uitgemaakt. Ze is zelf migrant en ze is niet de enige in de partij. "Er zijn veel Joden en Afrikanen lid van de AfD. Dat laten de media nooit zien. Ik word ook nooit uitgenodigd voor een podiumgesprek. Ze laten alleen maar blonde kandidaten met blauwe ogen zien, die in het slechtste geval ook nog een verkeerde opmerking maken. AfD'ers worden altijd aangevallen, bij politici van andere partijen gebeurt dat niet. "

Bilge is ervan overtuigd dat de AfD sowieso de kiesdrempel gaat halen. "We halen in ieder geval meer dan 10 procent", zegt Bilge.


 • 22 September 2017 om 20:30

Formatievlog #25: Xander bedreigd, smokings en Prinsjesdag

Met hun smoking en glaasje cava bleven de NOS-vloggers deze week niet onopgemerkt op het Binnenhof. Ze hadden dan ook wat te vieren: Formatievlog #25, een jubileumeditie. Of, in de woorden van Joost: "De formatie duurt dan wel veel te lang, maar vlogtechnisch is dit wél een feest."

Het andere feest deze week was natuurlijk Prinsjesdag. Xander was al vroeg van de partij om in mistig Den Haag verslag te doen van de voorbereidingen. Alleen werd niet alles wat hij in het NOS Journaal vertelde hem in dank afgenomen. De Marinierskapel van de Koninklijke Marine vergelijken met een 'hoempapaband' was misschien ook niet erg slim, erkent Xander nu. "Het was allemaal niet zo bedoeld."

Verder in Formatievlog #25: het eerste inhoudelijke besluit van de onderhandelaars, Xander krijgt het 'derde dinsdag in september'-koffertje in handen (maar of minister Dijsselbloem daar nu zou blij mee was?) en Joost maakt 'Ruige Ronny'-radio.


 • 22 September 2017 om 20:10

Nieuwe Miss Turkije verliest titel vanwege tweet

Een dag na haar uitverkiezing als Miss Turkije 2017 is de nieuwe schoonheidskoningin haar titel kwijtgeraakt vanwege een tweet.

Itir Esen had op de verjaardag van de mislukte coup in Turkije, 15 juli, getweet: "Ik ben vanmorgen ongesteld geworden, om de Martelarendag te vieren. Ik vier de dag dat ik voor onze martelaren bloed".

President Erdogan heeft 15 juli tot Martelarendag uitgeroepen, ter ere van de burgers en militairen die omkwamen bij het neerslaan van de couppoging. Bij de mislukte coup in de zomer van 2016 kwamen zo'n 250 mensen om.

Imago

De organisatie van de missverkiezing noemt de tweet onacceptabel en onverenigbaar met het streven om op te komen voor het imago van Turkije in de wereld.

De dag na de verkiezing kwam de organisatie erachter dat de 18-jarige Esen de tweet had geschreven. Het meisje dat nummer 2 werd bij de verkiezing is nu uitgeroepen tot Miss Turkije 2017.


 • 22 September 2017 om 20:05

Doden na zinken migrantenboot op Zwarte Zee

In de Zwarte Zee is voor de kust van Turkije een vissersboot met Afrikaanse migranten gezonken. Zeker 21 opvarenden zijn verdronken en er worden negen mensen vermist.

Zo'n 40 migranten zijn gered door de kustwacht en vrachtschepen in de buurt. De vissersboot zonk bij Kefken, 200 kilometer ten oosten van Istanbul. De nationaliteit van de opvarenden is niet bekend.

Migranten proberen steeds vaker via de Zwarte Zee Europa te bereiken. Ze steken dan over van Turkije naar Roemenië of Bulgarije. Tussen 13 augustus en 9 september zijn op diverse boten meer dan 830 migranten onderschept, samen met tien mensensmokkelaars, zegt de Turkse kustwacht.


 • 22 September 2017 om 19:44

Brexit-speech May was geen 'gamechanger'

Was dit de 'gamechanger' die werd beloofd? Niet bepaald. De speech van de Britse premier May, in Florence, was bedoeld als handreiking naar de EU om de vastgelopen brexit-onderhandelingen uit het slop te trekken. Maar vol was haar hand niet. Er blijven veel vragen over, ook bij de EU-onderhandelaars in Brussel.

"Het was te vaag, te weinig concreet en eigenlijk alles wat ze in Brussel niet wilden horen", zegt correspondent Arjan Noorlander. "Het doet het ergste vrezen voor de onderhandelingen die volgende week weer van start gaan."

Vrienden

De speech moest de toekomstige vriendschap met Europa uitstralen. Speechen in Florence, de stad waar de Renaissance tot bloei kwam en waar al eeuwen geleden de internationale handel floreerde.

"We stappen weliswaar uit de EU, maar niet uit Europa", zei Theresa May, die voortdurend benadrukte dat ze graag als nauwe partners wil blijven samenwerken in de toekomst. Vrienden, die onlosmakelijk met elkaar verbonden moeten blijven.

Maar het ging Brussel niet om warme woorden, het ging om meer details, meer inhoud. En dat kwam nauwelijks. "Ik ben bezorgder na de speech van May dan ik ervoor was", zei Manfred Weber, fractievoorzitter van de christendemocraten in het Europees Parlement, de grootste partij. "De klok tikt en het gaat zelfs sneller dan hiervoor."

May stelde wel een overgangsperiode van twee jaar voor, waarmee de brexit in feite twee jaar wordt uitgesteld. De Britten stappen weliswaar in maart 2019 definitief uit de EU, maar tot 2021 blijft wat May betreft nog bijna alles bij het oude. In die periode wil May ook aan de financiële verplichtingen voldoen, wat neerkomt op zo'n 20 miljard euro. Zo moeten bedrijven meer tijd krijgen om zich aan de nieuwe realiteit aan te passen.

Alleen, wat wordt die nieuwe realiteit? Concreet over die toekomstige relatie werd ze niet. Gaat het lijken op het Noorse model, een land dat veel banden met de EU onderhoudt? Of het Canadese model, het land dat onlangs een vrijhandelsakkoord sloot met de EU?

Nee, May wil geen bestaand model. "We moeten creatief zijn. Wij zijn voor de EU de grootste handelspartner, de EU is onze grootste handelspartner. We hebben er allebei veel belang bij om eruit te komen."

Constructief

De EU-hoofdonderhandelaar, Michel Barnier, was in zijn eerste reactie gematigd positief. Hij zit maandag weer aan tafel met de Britten om verder te praten. Barnier prees de constructieve toon van May en haar voornemen om nu voor het eerst echt te gaan onderhandelen. Het voorstel over de overgangsperiode noemde hij interessant, maar hij wil er vooral meer van weten. "Eerst moeten we het eens worden over de principes van de scheiding."

Daarmee doelde Barnier toch vooral op het ontbreken van een aantal zaken in de speech van de Britse premier. Zo noemde ze geen concreet bedrag.

De Ierse president Leo Varadka was ook positief en noemde de rede een stap in de goede richting. "We moeten over veel zaken nog veel praten voordat we een oplossing hebben, maar dit is bemoedigend."

Florence

Hoewel May de speech in Florence hield, was het vooral een verhaal voor binnenlands gebruik. Aan de ene kant ging ze mee in de sfeer van het pro-brexit-kamp dat de wereld buiten de EU voorstelt als optimistisch. Groot-Brittannië als soevereine natie die weer controle heeft over zijn eigen grenzen en wetgeving en als de vijfde economie ter wereld makkelijk in staat is zichzelf te redden.

Aan de andere kant toonde May dat ze luisterde naar het bedrijfsleven, dat al maanden duidelijkheid eist over hoe het leven na brexit eruit zal zien. Dat krijgt nu een toezegging: alles blijft wat May betreft tot 2021 bij het oude.

In oktober moeten de 27 'achterblijvende' EU-leiders besluiten of er voldoende vooruitgang is geboekt, zodat de onderhandelingen de volgende fase in kunnen gaan. Maar het lijkt er niet op dat de verwachte doorbraak met Mays speech is geforceerd. Komende week tijdens een informele top in Estland zal het er ook weer over gaan.


 • 22 September 2017 om 18:58

'Kim Jong-un is niet langer defensief, hij zoekt nu echt de aanval op'

"Bij mij gingen de nekharen echt even overeind staan", zegt correspondent Marieke de Vries toen ze de toespraak las van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Kim richtte zich dit keer persoonlijk tot president Trump, die hij een geestelijk gestoorde noemde.

"Dit hebben we nog niet eerder gezien. Het is de eerste keer dat een Noord-Koreaanse leider zich persoonlijk tot de buitenwereld richt", zegt De Vries. Normaal gesproken reageert het staatspersbureau uit naam van het regime.

Volgens De Vries gaat Kim nu een stuk verder dan de normale retoriek die klinkt vanuit Pyongyang. "Kim Jong-un houdt bijna nooit toespraken en dit soort teksten worden nooit opgetekend uit monde van de leider. Zelfs zijn vader en opa deden dit niet. Het feit dat Kim zich nu persoonlijk tot de buitenwereld richt, geeft aan dat hij zich persoonlijk gekwetst voelt door de toespraak van Trump bij de VN."

Het gaat dan niet eens om de felle woordkeuze, want die zijn we inmiddels wel gewend uit Pyongyang. Zo werd Obama ooit een 'aap' genoemd na beschuldigingen over Noord-Koreaanse hacks en werd de toenmalig Zuid-Koreaanse president Park een "slang" en "prostituee" genoemd.

De dreigende woorden van Trump zijn koren op de molen van Kim Jong-un en zijn toespraak sluit naadloos aan bij de Noord-Koreaanse propaganda, waarin altijd wordt gezegd dat Amerika uit is op de vernietiging van Noord-Korea. De Vries: "Kim voelt zich in het gelijk gesteld door de speech van Trump. Hij zegt nu tegen zijn eigen bevolking: 'dit pikken we niet meer, dit zal gevolgen hebben'. Voor zover hij de deur openhield voor een diplomatieke oplossing, is die nu wel gesloten."

De correspondent zegt dat Kim de Amerikaanse president haast terechtwijst alsof hij een oude naïeve man is. "Het is alsof hij als millennial zegt: ik probeer steeds tegen je te zeggen, we moeten met elkaar praten. Maar jij wil niet luisteren, en wie niet wil luisteren, moet maar voelen."

Het jongste dreigement uit Noord-Korea klonk uit de wandelgangen bij de VN. Het land zou nu van plan zijn om een bovengrondse proef met een waterstofbom uit te voeren. De raket zou dan over Japan vliegen en boven de Stille Oceaan tot ontploffing komen.

Tot nu toe werden de Koreaanse proeven altijd ondergronds uitgevoerd; bovengronds is veel gevaarlijker. "Het zou een bizarre operatie zijn. Dit soort proeven zijn sinds 1980 niet meer gedaan in de wereld", vertelt Sico van der Meer, Korea-expert aan Instituut Clingendael.

Bluf

Van der Meer zegt dat Noord-Korea volgens de laatste inlichtingen bijna in staat is om een kernkop zo klein te maken, dat hij op een raket past. Aan de andere kant denkt hij dat een groot deel van het dreigement retoriek en bluf is. "Noord-Korea heeft er geen enkel belang bij om Japan iets aan te doen. Ze weten heel goed dat als ze over de grens heengaan, ze een groot probleem hebben. Dus ze zullen goed uitkijken dat ze geen verkeerde stappen maken."

Maar juist die retoriek, waarbij Noord-Korea in bloemrijke taal uithaalt naar het westen, is nu veranderd, zegt De Vries. "Ik heb altijd gezegd: Noord-Korea wil onderhandelen, het land voelt zich bedreigd en daarom houden ze die proeven. Maar met deze toespraak zegt Kim: actie is de beste optie en we gaan door op dit pad. Dat is niet langer defensief, hij zoekt nu echt de aanval op."

Het blijft afwachten wat de volgende stap is in het conflict en of de internationale gemeenschap binnenkort wordt opgeschrikt door een volgende Koreaanse raketproef, onder of boven de grond. In Japan houden ze er al wekenlang serieus rekening mee.

Ook al ligt het niet voor de hand dat Kim Jong-un Japan bewust wil raken, een ongeluk ligt bij zo'n bovengrondse proef met een waterstofbom op de loer. "Überhaupt is een bovengrondse kernproef risicovol", vertelt Van der Meer. De raketten van Noord-Korea zijn tot nu toe niet erg nauwkeurig. "Het is niet zo'n ramp als hij een kilometer links of rechts boven zee ontploft. Maar het zou pijnlijk zijn als hij boven boven Japan afgaat; daar moet je niet aan denken. En het is te hopen dat ze schepen en vliegtuigen in de buurt op tijd zullen waarschuwen."


 • 22 September 2017 om 18:45

Rechtszaak ex-penningmeester kerk stilgelegd na sm-bekentenis

De rechtszaak tegen de ex-penningmeester van een Haagse gereformeerde kerk die wordt verdacht van verduistering en seksuele mishandeling is stilgelegd. Richard B. legde gisteren voor het eerst een verklaring af. Deskundigen willen nu opnieuw proberen om een rapport op te stellen over zijn psychische toestand.

De zeden- en verduisteringszaak zou eigenlijk vandaag worden voortgezet. De 45-jarige Hagenaar wordt beschuldigd van verduistering van ruim een half miljoen euro aan kerkgeld. Daarmee betaalde hij vrouwen voor sm. Volgens verschillende vrouwen liep gewelddadige seks met B. uit op mishandeling. Vier vrouwen, onder wie een minderjarige, deden aangifte.

427.343 euro

In aanloop naar zijn proces wilde de 45-jarige B. nooit een verklaring afleggen. Gisteren deed hij dat voor het eerst wel. Hij ontkende dat er sprake was van misbruik. Volgens de ex-penningmeester konden de vrouwen altijd aangeven dat hij moest stoppen, schrijft Omroep West. Wel bekende hij de verduistering, al lag het bedrag volgens hem wel lager. B. kwam zelf uit op precies 427.343 euro.

Deskundigen willen nu met hem praten om een rapport over zijn psychische toestand te schrijven. Als dat is gebeurd, kan de zaak verder. De eerstvolgende zitting is volgens het Openbaar Ministerie (OM) op 24 januari. Het OM wil dat hij tot die tijd vast blijft zitten.

De zaak kwam in 2016 aan het rollen toen B.'s vrouw zijn uitspattingen ontdekte op zijn telefoon. B. stopte daarna naar eigen zeggen met liegen. Hij vraagt nu als christen dagelijks aan God en de mensen van de kerk om vergeving, zei hij gisteren in de rechtbank.


 • 22 September 2017 om 18:20

Spelen voor NAC, maar dan als e-gamer: 'Ook naar ons kijken miljoenen mensen'

Ze verdienen misschien lang niet zoveel als de 'echte' voetballers en worden waarschijnlijk ook niet zo vaak herkend op straat, maar toch tellen ze echt mee: e-spelers bij eredivisieclubs. Gamers die onder contract staan bij bijvoorbeeld Ajax, PSV en Feyenoord strijden sinds dit jaar in het spel FIFA tegen elkaar in de E-Divisie.

Eredivisieclubs zijn verplicht om mee te doen aan de game-variant van de competitie. Ook NAC, dat vorig seizoen promoveerde. Er is alleen één probleem: de Bredase club heeft nog geen e-sporter.

Op 12 oktober begint de E-Divisie weer en daarom mogen de beste FIFA-spelers uit de regio vandaag laten zien wat ze kunnen. Zestien gamers nemen het één voor één op tegen de professionele e-speler van Heracles Almelo: Bryan Hessing.

Hessing speelt al vier jaar FIFA op professioneel niveau. Begin dit jaar werd de E-Divisie door de Eredivisie CV gelanceerd en sindsdien speelt hij voor Heracles Almelo.

Een droom die uitkomt, zegt de 27-jarige Hessing. "Ik ben ooit gescout voor de jeugdclub, maar uiteindelijk werd ik het niet. Het is toch wel vet dat ik nu jaren later tóch onder contract sta bij Heracles."

De e-speler is een van de weinigen in Nederland die zich er fulltime mee bezighoudt. "Bij veel clubs is het vrijwilligerswerk, maar ik word gewoon betaald." Hij voelt zich ook geen buitenbeentje bij de club. "Ik word net als iedere speler behandeld en krijg alles wat zij ook krijgen."

Dat Heracles Almelo de E-Divisie erg serieus neemt, blijkt wel uit het feit dat er naast Hessing ook een e-jeugdteam is. "Er staan zes spelers klaar die mij kunnen opvolgen als ik stop."

Transfers

Er begint daarnaast een kleine 'transfergekte' te ontstaan in de E-Divisie. Zo verhuurt Ajax een van zijn gamers volgend seizoen aan Sparta Rotterdam en neemt FC Utrecht een e-speler over van Excelsior.

Zover is het bij NAC nog niet. De nieuwe gamer van de club krijgt ook niet betaald, maar dat maakt de aspirant e-sporters niets uit. Zo gaat het de 21-jarige Ryan Struijk vooral om de bekendheid.

Voor Struijk is FIFA niet zomaar een hobby. "Ik heb aan heel veel grote toernooien meegedaan en ook zelf georganiseerd." Er gaat geen dag voorbij dat hij het spel niet speelt.

De vacature bij NAC was dus een mooie kans. "Ik vind het mooi hoe de e-sport steeds bekender wordt. Er kijken miljoenen mensen naar. Ik zou daarom best een club willen vertegenwoordigen."

Andere spelers

Zijn favoriete spelers om mee te spelen komen uit Real Madrid, en niet NAC of een andere Nederlandse club. Maar dat is niet zo vreemd in de e-sportwereld. "Iedereen speelt met spelers van andere clubs, want je moet kiezen voor de allerbeste spelers. Anders win je niet"

In de E-Divisie stellen de gamers daarom hun eigen clubs samen en hoeven ze niet de spelers van de club voor wie ze uitkomen te kiezen. "De spelers in het spel zijn zo goed als de spelers in het echte leven."

Volgende week komt FIFA 18 uit en daar zit NAC - dankzij het promoveren - ook weer in. Floris Deijkers (18) is daar blij mee. "Ik heb in een voorproefje van de game gespeeld met de club, heel vet."

Het spel is zijn lust en zijn leven. "Ik game heel veel thuis, maar ik vind het ook leuk om buiten te voetballen hoor", lacht hij. "FIFA kan je alleen altijd spelen: als het regent en ook als de zon schijnt."

Deijkers is een groot fan van de E-Divisie. "Ik kijk heel graag naar de livestreams van de wedstrijden. Je leert er namelijk super veel van, zoals trucjes die de spelers gebruiken om te kunnen winnen."

Boyd Melgert droomt ook van een plek als e-sporter bij NAC. De 19-jarige gamer heeft al ooit eens mogen proeven van het spelen voor de club. "Toen ik 13 was zat ik in de jeugdopleiding, maar dat is verder niks geworden."

Zijn passie voor voetbal kan hij tegenwoordig kwijt in FIFA. "Ik speel het al heel lang en ben er best goed in. Daarom zou het wel mooi zijn als ik ooit toch onder contract kan komen bij een club."

Maar Boyd, Ryan en Floris zullen nog even moeten wachten. Menno Bouhuijzen mag namelijk vanaf 12 oktober als e-sporter uitkomen voor NAC Breda.


 • 22 September 2017 om 18:11

'Verbazingwekkend' dat Franse chef van zijn Michelinsterren af wil

"Het is verbazingwekkend en heel jammer dat deze tent, die tot de wereldtop behoort, met zijn concept stopt", reageert sterrenkok Jacob Jan Boerma op het nieuws over zijn Franse collega Sebastien Bras.

De chefkok van Le Suquet in Zuid-Frankrijk maakte eerder deze week via Facebook bekend dat hij geen Michelinsterren meer wil. Bras wil af van de grote druk die volgens hem hoort bij het hebben van drie sterren. "We willen vrij zijn." De kok, die het restaurant van zijn vader Michel overnam, zegt door te gaan op hetzelfde niveau en met hetzelfde team.

Topsport

Boerma van De Leest, dat sinds 2003 bestaat en waarvoor hij in 2013 zijn derde Michelinster kreeg, zegt dat hij niet weet hoe groot de druk was. "Ik ben er zo'n zeven keer geweest, als gast heb ik die nooit ervaren."

De kok zelf voelt ook een grote spanning door het hebben van drie sterren, maar hij vindt dit vooral positief. "Alles wat ik doe, wil ik heel goed doen, net als een topsporter. Daar is een bepaalde mate van stress voor nodig. Op het moment dat ik negatieve druk zou ervaren, zou ik stoppen. Als je drie sterren hebt, komen er gasten uit de hele wereld. Dat is zoveel waard en brengt veel plezier met zich mee."

Chefkok Ron Blaauw dacht daar na 14 jaar anders over. Hij stopte in 2013 met zijn tweesterrenrestaurant om een meer laagdrempelige zaak te openen. "De druk van sterren gaat je leven beheersen. Je wilt alles aanpassen om aan de verwachtingen te voldoen. De gerechten moeten er mooier uitzien, voldoen aan een sterrengerechtbordje. Het is dan heel moeilijk om iets te maken dat niet bij een sterrenzaak past."

Die druk is puur persoonlijk, zegt Blaauw. "Je zit op een soort trein waar je heel moeilijk vanaf komt. Door die sterren blijf je een beetje vastzitten aan een bepaalde stijl."

Koks die hun ster niet meer willen, beslissen niet zelf of de toekenning verdwijnt. "Het is de eerste keer dat dit gebeurt", zegt een Michelin-woordvoerder. "Bras zegt dat hij nog net zo goed blijft koken, dus we moeten echt nadenken wat we met zijn verzoek gaan doen. De Michelingids wordt niet gemaakt voor restaurateurs, maar voor klanten."

CV

Voor veel restaurateurs en ook voor jonge koks is de beoordeling van de rode gids nog wel belangrijk, zegt Marc Meulenbelt, docent en coördinator van koksopleiding Cas Spijkers. "De meeste leerlingen vinden het prachtig. Op hun CV staat het natuurlijk hartstikke goed als ze in een sterrenzaak gewerkt hebben."

Meulenbelt denkt dat de spanning en stress die komen kijken bij het behouden van een ster, groter is dan die om een ster te krijgen. "Als ze je ster afpakken, heb je toch iets niet goed gedaan."


 • 22 September 2017 om 17:53
❌