[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Vandaag β€” 19 April 2019Nieuws.nl

GroenLinks: klimaatactivist Thunberg spreken

Door ANP

Oppositiepartij GroenLinks wil de jonge klimaatactivist Greta Thunberg naar de Tweede Kamer halen. De wereldberoemde Zweedse klimaatspijbelaar kan dan meedoen aan een hoorzitting met jongeren over het klimaatbeleid.

Volgens GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee is Thunberg niet alleen ,,een symbolisch voorbeeld van wat je met volharding en activisme voor elkaar kan krijgen, ze heeft ook goede ideeën”. Ze moet de kans krijgen die in de Tweede Kamer te vertellen.

Aan de hoorzitting op 6 juni doet Youth 4 Climate mee, de organisatie van de Nederlandse scholierenprotesten. De 16-jarige scholier Thunberg veroorzaakte een golf van protesten na haar spijbelactie voor het Zweedse parlement om klimaatmaatregelen van de overheid te eisen.

Het bericht GroenLinks: klimaatactivist Thunberg spreken verscheen eerst op Nieuws.nl.

Boete voor man (85) na fataal ongeval met kind

Door ANP

Een 85-jarige man die in februari vorig jaar in Rijssen een 6-jarig meisje doodreed bij een rotonde, is veroordeeld tot een geldboete van 1000 euro. Daarnaast mag hij drie jaar lang geen voertuigen meer besturen. De rechtbank in Almelo oordeelde dat de man onvoorzichtig en onoplettend heeft gereden.

De verdachte sloeg op de rotonde af, werd verblind door de zon en deed de zonneklep naar beneden. Terwijl hij wist dat er daarna een zebrapad kwam, reed hij toch door zonder te kijken of er voetgangers waren. Op het zebrapad liepen drie meisjes, van wie er twee tijdig weg konden komen. Het slachtoffertje struikelde en kwam onder de auto terecht. Enkele dagen later overleed ze aan haar verwondingen.

Juist vanwege de naderende oversteekplaats en de laagstaande zon had de man extra voorzichtig moeten zijn, vindt de rechtbank. Omdat de man gezien zijn fysieke situatie geen taakstraf meer kan uitvoeren, maar wel een straf moet ‘voelen’, krijgt de man een boete. De verdachte had na de aanrijding zelf zijn rijbewijs al ingeleverd.

Het bericht Boete voor man (85) na fataal ongeval met kind verscheen eerst op Nieuws.nl.

Gisteren β€” 18 April 2019Nieuws.nl

Drukke avondspits door β€˜paasuittocht’

Door ANP

Door het naderende paasweekend is het op veel snelwegen veel drukker dan anders op donderdag. Rond 17.00 uur stond er volgens Rijkswaterstaat al ruim 375 kilometer file. De dienst spreekt van een paasuittocht. Vooral in en rond Rotterdam, Den Haag, Amsterdam en van en naar Eindhoven staat het verkeer vast.

Eerder op de dag waarschuwde Rijkswaterstaat al dat ,,woon-werkverkeer versmelt met vakantieverkeer”. Het grote publieksevenement The Passion, donderdagavond in Dordrecht, zorgt in de omgeving voor extra drukte op de wegen. Veel Nederlanders profiteren van het mooie weer dat voorlopig aanhoudt en van vier vrije dagen op rij, van Goede Vrijdag tot en met tweede paasdag. Veel Duitsers zijn traditiegetrouw onderweg naar de Nederlandse kust.

Het bericht Drukke avondspits door ‘paasuittocht’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

Vliegadvies vind weerklank in Tweede Kamer

Door ANP

Het advies om het luchtvaartbeleid om te gooien vindt weerklank in de Tweede Kamer. Vooral de linkse oppositie is tevreden met het rapport van de onafhankelijke Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli). Die wil dat er strengere eisen aan de luchtvaart worden gesteld. Dat betekent onder meer duurdere tickets en beperking van het aantal nachtvluchten.

Lammert van Raan van de Partij voor de Dieren meent dat er met het advies een ,,nieuwe realiteit” is. De partij vindt dat de luchtvaart moet krimpen. Hij is blij dat de raad adviseert heldere grenzen te stellen aan de luchtvaart voor veiligheid, milieu en hinder. Het rapport maakt duidelijk dat de luchtvaart niet meer op de oude weg door kan gaan, aldus Cem Laçin (SP).

,,Een kraakhelder advies”, zegt Suzanne Kröger van GroenLinks. ,,De luchtvaart kan zich alleen ontwikkelen binnen de grenzen van klimaat, omgeving en veiligheid. Die harde grenzen moeten wij als politiek bewaken. Als de CO2 uitstoot van de luchtvaart blijft groeien, dan halen we Parijs nooit. Daarom moet er een CO2-plafond voor luchtvaart nodig.”

Volgens Jan Paternotte van regeringspartij D66 biedt het rapport een ,,oplossingsrichting”. Hij vindt het een goed plan om de luchtvaart net zo te behandelen als de rest van de transportsector. Collega Remco Dijkstra (VVD) zei in een briefing van het Rli veel zaken te herkennen waaraan het kabinet werkt zoals de vliegtaks. ,,Maar soms gaat u een stapje verder.”

De Rli benadrukte in de Kamer dat haar advies voor de lange termijn bedoeld is. Ook moet er oog zijn voor de concurrentiepositie van Schiphol en de internationale context. ,,Niemand is er op uit om de sector te schaden”, zei Niek Koeman van de raad.

Het bericht Vliegadvies vind weerklank in Tweede Kamer verscheen eerst op Nieuws.nl.

Pauselijke zegen in paradijselijke bloemenzee

Door ANP

Paus Franciscus spreekt op eerste paasdag om 12.00 uur de paaszegen Urbi en Orbi uit vanuit een bloemenzee uit Nederland. Het Sint-Pietersplein in Rome is versierd met zo’n 30 ton aan bloemen, planten en bomen. ,,Het wordt één groot kleurenpallet”, zegt hoofdarrangeur Paul Deckers vanuit Rome.

Deckers is al sinds 1988 betrokken bij de versiering van het plein bij de Sint-Pieter. Hij heeft tientallen arrangementen ontworpen, dit jaar met de strelitzia, de paradijsvogelbloem, als hoofdbloem. ,,Met de oranje en blauwe kleur geeft die een prachtig effect op het plein. Het is een bloem die krachtig is”, zegt Deckers. Daarnaast zijn er arrangementen met de orchideesoort cymbidium en de delphinium, een exclusieve soort ridderspoor en ruim vierduizend rozen.

De lading met tienduizenden snijbloemen en meer dan 40.000 bolbloemen is dinsdag vooraf aan het transport op de Keukenhof ingezegend door bisschop Hans van der Hende. De bloemen zijn donderdagochtend in goede staat gearriveerd in Rome. Daar is de hoofdarrangeur met zijn team de verschillende bloemstukken aan het maken die vanaf zaterdag op het Sint-Pietersplein worden geplaatst.

De bloemenversiering wordt traditioneel aangeboden door de Nederlandse sierteeltbranche. ,,Ik ben trots dat we de Nederlandse sierteelt zo kunnen tonen op een mondiaal podium”, zegt Deckers die in 2015 een pauselijke onderscheiding kreeg van paus Franciscus.

Het bericht Pauselijke zegen in paradijselijke bloemenzee verscheen eerst op Nieuws.nl.

Apeldoorn houdt toch bijeenkomst voor aanslag

Door ANP

Hoewel het eerder niet de bedoeling was, organiseert Apeldoorn nu toch een kleinschalige bijeenkomst om de aanslag op Koninginnedag 2009 te herdenken. Mensen kunnen daarvoor terecht in de Grote Kerk in de Gelderse gemeente.

Op 30 april 2009 reed Karst T. met zijn auto dwars door de mensenmenigte in een poging de koninklijke bus te rammen. In die open bus zat vrijwel de voltallige koninklijke familie, omdat die dag ook de honderdste geboortedag van koningin Juliana werd herdacht. De auto van T. raakte stuurloos en kwam tot stilstand tegen het monument De Naald. Zeven toeschouwers en hijzelf kwamen door de aanslag om het leven. Tientallen anderen raakten gewond.

Apeldoorn kreeg naarmate 30 april naderde steeds meer vragen over een herdenkingsmoment, zegt een woordvoerster. Toen de Grote Kerk aanbood om van 16.00 tot 19.00 uur de deuren te openen, is besloten alsnog een openbare stilteplek te organiseren. In de kerk staan twee vitrines met kaarten, brieven en knuffels die in 2009 bij De Naald werden gelegd. In de kerk is geen programma.

Voor nabestaanden en betrokkenen van de aanslag is er elders in Apeldoorn op 30 april een besloten herdenking.

Het bericht Apeldoorn houdt toch bijeenkomst voor aanslag verscheen eerst op Nieuws.nl.

Kamer hamert op harde aanpak aso-asielzoekers

Door ANP

Vrijwel de hele Tweede Kamer wil dat asielzoekers die overlast veroorzaken zo hard mogelijk worden aangepakt. Zwaardere straffen voor lichte vergrijpen, gebiedsverboden, vaker voorarrest inzetten. Veel ideeën passeerden de revue in een debat donderdag.

Staatssecretaris Mark Harbers (Immigratie) herkent zich naar eigen zeggen in de kritiek en de frustratie die veel partijen hebben, maar benadrukte wel dat niet alle voorstellen en plannen uit de Kamer wettelijk even haalbaar zijn. Zo werken bijvoorbeeld landen als Marokko en Algerije niet mee als Nederland mensen daar naar terug wil sturen.

Harbers kondigde eerder deze week al extra maatregelen aan om overlast van asielzoekers, die vaak uit veilige landen komen en kansloos zijn voor een verblijfsvergunning, harder aan te pakken.

Het bericht Kamer hamert op harde aanpak aso-asielzoekers verscheen eerst op Nieuws.nl.

Brand Soester Duinen onder controle

Door ANP

In de Soester Duinen heeft een grote natuurbrand gewoed. Volgens de veiligheidsregio Utrecht had het vuur zich over enkele honderden meters verspreid in het natuurgebied bij de plaats Soest. De brandweer was met veel materieel aanwezig. De brand werd omstreeks 15.00 uur ontdekt, iets na 18.00 uur was de brandweer de brand meester, liet de veiligheidsregio weten.

De brandweer had het gebied in twee delen opgesplitst om vanuit beide flanken het vuur te bestrijden en de brand onder controle te krijgen. ,,Zo’n 3 tot 4 hectare natuurgebied is verloren gegaan”, aldus de veiligheidsregio. De oorzaak van de brand is nog onbekend.

De brandweer en natuurbeheerders zijn de afgelopen dagen extra alert. Door aanhoudende droogte is de kans op een snel uitbreidende natuurbrand groot of zeer groot. In de provincie Utrecht geldt sinds woensdag Fase 2 voor natuurbranden. Dat betekent dat iedereen gerust de natuur in mag trekken, maar kampvuurtjes, barbecueën en ander open vuur zijn verboden.

Ook voert het patrouillevliegtuig van de brandweer, Charly, verkenningsvluchten uit op zoek naar mogelijke brandhaarden.

Het bericht Brand Soester Duinen onder controle verscheen eerst op Nieuws.nl.

Kabinet: plan tegen buitenlandse dreiging

Door ANP

Alle ministeries trekken voortaan samen op om aanvallen en inmenging door buitenlandse overheden het hoofd te bieden. Zo wil het kabinet buitenlandse overnames kunnen dwarsbomen en buitenlandse studenten beter in de gaten houden. Ook moeten landen die Nederland belagen vaker openlijk aan de kaak worden gesteld, zoals vorig jaar na de mislukte spionage door Rusland bij de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag.

Alle landen worden in het vervolg op dezelfde manier onder de loep genomen, en waar nodig volgen maatregelen, schrijft coördinerend minister Ferd Grapperhaus van Justitie aan de Tweede Kamer. Nederland was al op zijn hoede en er golden al veiligheidsmaatregelen, maar daar komen er nog een paar bij. Als de staatsveiligheid in het geding komt doordat een Nederlands bedrijf in buitenlandse handen dreigt te vallen, wil het kabinet die overname desnoods kunnen verbieden. Daarom komt er een investeringstoets.

Nederland is de afgelopen tijd onder meer belaagd door Rusland, China, Turkije en Iran, meldt Grapperhaus.

Het bericht Kabinet: plan tegen buitenlandse dreiging verscheen eerst op Nieuws.nl.

β€˜Geen hard bewijs relatie burnpit en ziekte’

Door ANP

Defensie heeft geen hard bewijs gevonden dat er een relatie bestaat tussen gezondheidsklachten en rook van burnpits, kuilen in de open lucht waar tijdens missies tijdelijk afval wordt verbrand. Dat meldt minister Ank Bijleveld aan de Tweede Kamer. Er hebben zich 278 mensen bij het meldpunt voor burnpits gemeld.

Bestudering van 46 publicaties en rapporten over burnpits geeft ,,geen eenduidig beeld” dat er een verband bestaat. Op verzoek van Defensie gaat een extern instituut er nog eens naar kijken. Verder gaat het ministerie de gezondheid van haar werknemers structureel in de gaten houden om zo meer te weten te komen over mogelijke effecten van missies op de gezondheid van militairen.

Het aantal meldingen (278) komt overeen met 0,3 procent van het totaal aantal uitgezonden militairen. Hiervan heeft 28 procent zich gemeld vanwege gezondheidsklachten. In totaal geeft 71 procent van de melders aan zich zorgen te maken. Het overgrote deel van de melders (69 procent) werkt nog bij Defensie.

Het bericht ‘Geen hard bewijs relatie burnpit en ziekte’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

Ollongren niet vervolgd om β€˜Baudet-uitspraken’

Door ANP

Minister Kasja Ollongren (Binnenlandse Zaken) wordt niet vervolgd voor uitspraken die zij heeft gedaan over politicus Thierry Baudet. De beklagkamer van het gerechtshof in Amsterdam heeft dat besloten. Het Openbaar Ministerie en het hof besloten dat vorig jaar ook al maar de FvD-leider had daartegen beroep aangetekend. Dat beklag werd donderdag afgewezen. Er is tegen deze beslissing geen hoger beroep mogelijk.

Baudet wilde dat de minister wordt vervolgd wegens smaad of laster. Hij vond dat Ollongren hem had afgeschilderd als racist. Dat gebeurde in zijn ogen tijdens een Ien-Daleslezing begin 2018, waarin Ollongren hem ervan had beticht dat hij ras had betrokken in het politieke debat. Aanleiding was een omstreden uitspraak van een partijgenoot van Baudet die zei dat Nederlanders met een donkere huidskleur minder intelligent zijn dan anderen.

Het hof wijst erop dat Ollongren haar uitlatingen heeft gedaan als politica in het kader van het publieke debat. Het hof verwacht geen veroordeling voor haar uitlatingen en ziet dan ook geen reden voor vervolging. Daarbij gaat het hof ervan uit dat in dit geval het belang van de bescherming van de vrijheid van meningsuiting zwaarder zou wegen dan het belang van de bescherming van de goede naam en reputatie.

Omdat er een fout was gemaakt tijdens de beklagprocedure, heropende het hof de zaak eind vorig jaar. Daarop zijn Baudet en Ollongren in de gelegenheid gesteld om hun zegje te doen bij de behandeling in de raadkamer, op 8 maart.

Ollongren wilde donderdag niet meer reageren op de kwestie.

Het bericht Ollongren niet vervolgd om ‘Baudet-uitspraken’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

Merendeel liquidatiebende Taghi blijft vast

Door ANP

Negen van de elf verdachten in de omvangrijke liquidatiezaak-Marengo blijven in voorarrest. Dat heeft de rechtbank donderdag bepaald aan het slot van een tussentijdse zitting in de zaak. Het onderzoek-Marengo draait om een bende, volgens justitie geleid door de voortvluchtige Ridouan Taghi, die een reeks moorden in het criminele milieu op zijn geweten zou hebben.

Een van de verdachten was al eerder op vrije voeten gesteld. Het voorarrest van een andere verdachte is opgeschort. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft aangekondigd dat het Taghi en diens eveneens spoorloze rechterhand Saïd Razzouki op afzienbare termijn formeel zal aanklagen. Het is nog niet bekend wat er op die aanklachten zal staan. Het lopende proces-Marengo concentreert zich tot op heden op drie liquidaties. Als Taghi en Razzouki uit handen van justitie blijven, zullen zij bij verstek, dus buiten hun aanwezigheid, worden berecht.

Het bericht Merendeel liquidatiebende Taghi blijft vast verscheen eerst op Nieuws.nl.

Philippe Remarque vertrekt bij de Volkskrant

Door ANP

Philippe Remarque stopt als hoofdredacteur van de Volkskrant. Hij wordt per 1 september journalistiek directeur van de Persgroep voor Nederland en België. Daarnaast wordt hij directeur-uitgever van de Volkskrant, Trouw en het Parool.

Remarque gaat zich in zijn rol als journalistiek directeur onder meer bezighouden met de digitalisering van de journalistiek, meldt de Persgroep. Erik van Gruijthuijsen, nu directeur journalistiek van de Persgroep Nederland, wordt directeur-uitgever van ADR Nieuwsmedia, de groep met AD, zeven regionale titels en videobedrijf MyChannels.

Remarque (53) volgde in 2010 Pieter Broertjes op als hoofdredacteur van de Volkskrant. Daarvoor was hij politiek verslaggever en correspondent in Moskou, Berlijn en Washington.

“Ik ben verheugd dat de Persgroep een journalist in de directie benoemt en vereerd dat zij vertrouwen in mij stelt”, zegt Remarque in een reactie.

Het bericht Philippe Remarque vertrekt bij de Volkskrant verscheen eerst op Nieuws.nl.

Paasvuren kunnen zorgen voor smog

Door ANP

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht dat de luchtkwaliteit in Nederland dit paasweekend onvoldoende tot slecht is. Het branden van traditionele paasvuren in het oosten van het land en in Duitsland zorgt voor smog en rook.

Welke delen van het land precies last zullen krijgen van rook, stof en geur van de paasvuren, hangt af van de windrichting en windsnelheid. De laatste weersvoorspellingen van Weeronline wijzen op een matige oostenwind.

Smog zorgt voor een verhoogde concentratie fijnstof in de lucht en kan leiden tot een verminderde longfunctie, verergering van astma en COPD en een toename van luchtwegklachten als piepen, hoesten en kortademigheid.

De meeste Nederlandse paasvuren zullen op zondag en maandag worden gehouden. In Duitsland vinden al op zaterdag paasvuren plaats. Een deel van de vreugdevuren is afgelast, uit vrees voor brandgevaar door het droge en warme weer.

Het RIVM raadt longpatiënten en (oudere) mensen met hart- en vaatziekten aan zich niet overmatig in te spannen om klachten te voorkomen. In sommige gevallen kan medicatie worden aangepast in overleg met een arts.

Het bericht Paasvuren kunnen zorgen voor smog verscheen eerst op Nieuws.nl.

Taxichauffeurs protesteren in Amsterdam

Door ANP

Een paar honderd taxichauffeurs voeren in Amsterdam actie voor een gelijkwaardiger speelveld op de taximarkt. Ze lopen in een protestmars door de stad en bieden op de Dam wethouder Sharon Dijksma (vervoer) een petitie aan. De chauffeurs willen dezelfde regels voor alle rijders, of ze nu werken voor een taxicentrale of bijvoorbeeld Uber.

Organisator vakbond FNV had vooraf aangekondigd dat er 1200 taxichauffeurs zouden meelopen, maar het waren er volgens een woordvoerster een paar honderd.

De chauffeurs die rijden voor een taxicentrale zijn boos over de oververtegenwoordiging van Uberchauffeurs, die niet – zoals zij – hoeven te voldoen aan allerlei regels over onder meer vakbekwaamheid. Dat leidt volgens hen tot oneerlijke concurrentie en gevaarlijke situaties.

De chauffeurs willen dat de gemeente ingrijpt. In Amsterdam rijden zeker 6000 taxichauffeurs, van wie er 4500 zijn aangesloten bij een zogeheten TTO (toegelaten taxiorganisatie).

Het bericht Taxichauffeurs protesteren in Amsterdam verscheen eerst op Nieuws.nl.

Politie vindt 450 kilo cocaΓ―ne in bestelwagen

Door ANP

De politie heeft in Rotterdam 450 kilo cocaïne aangetroffen in een verborgen ruimte van een bestelwagen. Een 40-jarige man uit Utrecht, de vermoedelijke eigenaar van de bus, is aangehouden.

De woensdag in beslag genomen drugs zijn vernietigd, zo maakte de politie donderdag bekend. In de verborgen ruimte werden 450 strak in plastic verpakte pakketten van ongeveer een kilo aangetroffen. Agenten controleerden de wagen na een tip over een bestelwagen waarin mogelijk verdovende middelen lagen.

Het bericht Politie vindt 450 kilo cocaïne in bestelwagen verscheen eerst op Nieuws.nl.

Universiteitsbaas reist voor 124.000 euro

Door ANP

De voorzitter van de Universiteit Utrecht (UU) Anton Pijpers, heeft vorig jaar voor ruim 124.000 euro reiskosten gemaakt. Het grootste deel daarvan was voor een dienstauto met chauffeur, staat in het jaarverslag van de universiteit.

,,De UU realiseert zich dat de binnenlandse vervoerskosten voor de collegevoorzitter in vergelijking met de andere universiteiten hoog zijn, en heeft in 2018 al de nodige stappen gezet om te veranderen”, zegt een woordvoerder van de universiteit.

De top van de Utrechtse universiteit kwam enkele jaren geleden in opspraak door – volgens de toenmalige onderwijsminister Jet Bussemaker – onacceptabel declaratiegedrag. Toen ging het onder meer om flessen dure wijn, taxikosten en verkeersboetes. Bussemaker stelde destijds dat bestuurders van de UU ,,meer soberheid moesten betrachten bij hun declaraties en doelmatiger omgaan” met belastinggeld.

Het bericht Universiteitsbaas reist voor 124.000 euro verscheen eerst op Nieuws.nl.

Opnieuw tbs voor onverbeterlijke tbs’er

Door ANP

Een 54-jarige tbs’er is veroordeeld tot 1,5 jaar celstraf en opnieuw tbs met dwangverpleging, wegens vrijheidsberoving en mishandeling van zijn therapeute. Hij deed dat tijdens zijn proefverlof van een lopende tbs-maatregel, die hij opgelegd had gekregen wegens verkrachting. Hij was al twee keer eerder veroordeeld tot tbs en pleegde toen ook ernstige strafbare feiten tijdens proefverloven, stelde de rechtbank in Zutphen donderdag.

De verdachte had zijn sociotherapeute achtervolgd toen zij uit de kliniek vertrok. Onderweg stapte de man onverhoeds bij in haar de auto. Hij sloeg zijn arm met kracht om haar nek, trok haar naar achteren en porde met een mes in haar rug. Daarna sleurde hij haar de auto uit en probeerde haar in zijn eigen auto te duwen.

De rechtbank vindt dat de man een stoornis heeft en daardoor verminderd toerekeningsvatbaar is. De man moet de vrouw een schadevergoeding betalen.

Het bericht Opnieuw tbs voor onverbeterlijke tbs’er verscheen eerst op Nieuws.nl.

Pretpark wacht met afschieten duiven

Door ANP

Pretpark Toverland in het Limburgse Sevenum maakt voorlopig geen gebruik van een vergunning voor het afschieten van duiven. Het park is geschrokken van de ontstane commotie op sociale media, toen bekend werd dat de provincie Limburg hiervoor donderdag een vergunning had verleend.

Volgens een woordvoerster van het park veroorzaken de vogels veel overlast. De dieren komen af op etensresten van bezoekers en zorgen voor veel poep. Dat kan leiden tot wildgroei van schimmels en parasieten, vreest het park. Pogingen om de duiven te verjagen mislukten. Reden voor het pretpark een vergunning aan te vragen om de duiven af te schieten.

Vanwege de commotie is nu besloten het afschieten op de lange baan te schuiven. ,,We willen alsnog proberen via andere manieren de duiven weg te krijgen”, zei de woordvoerster. ,,Bijvoorbeeld met sterke kruiden en specerijen. Tips blijven intussen welkom!”

Het bericht Pretpark wacht met afschieten duiven verscheen eerst op Nieuws.nl.

Bedreiger politici wilde aanslag plegen

Door ANP

Een man uit Sneek die op 8 februari op het Binnenhof op zoek was naar politici van de Eerste en Tweede Kamer en had gedreigd met een aanslag wordt poging tot moord ten laste gelegd. De 38-jarige Fries had twee vleesmessen in zijn rugzak met als doel politici neer te steken.

Hij wordt daarnaast beschuldigd van bedreiging van politici met een terroristisch oogmerk. ,,Ik ben een aangewezen terrorist, ik kom hier om een aanslag te plegen”, had de man volgens justitie gezegd.

De verdachte wordt volgende week vrijdag voorgeleid in een pro forma-zitting. De man zorgde ervoor dat het Binnenhof werd ontruimd. Een explosievenverkenner onderzocht de rugzak van de man. Hij werd door de Koninklijke Marechaussee aangehouden. Het Binnenhof, waar op dat moment de ministerraad vergaderde, werd een uur later vrijgegeven.

Het bericht Bedreiger politici wilde aanslag plegen verscheen eerst op Nieuws.nl.

❌