[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Vandaag β€” 22 Maart 2018Nieuws.nl

200 aangiftes tegen Pechtold om gift

Door ANP

Er zijn een kleine tweehonderd aangiftes gedaan tegen D66-leider Alexander Pechtold omdat hij een huis cadeau heeft gekregen. Dat laat een woordvoerder van het Openbaar Ministerie weten na een bericht van website The Post Online.

Via een formulier op internet, waar onder meer de website GeenStijl eind februari over schreef, kon de aangifte van onder meer ambtelijke corruptie en valsheid in geschrift verstuurd worden. Het OM bestudeert de kwestie en moet later beslissen over een eventuele strafrechtelijke vervolging. Het is niet duidelijk wanneer dit gebeurt.

Pechtold kreeg van een oude vriend, een Canadese oud-diplomaat, een appartement in Scheveningen. De D66-politicus beschouwt dit als een privékwestie. Hij liet de gift daarom niet noteren in het geschenkenregister van de Tweede Kamer, dat is bedoeld om openheid te bieden over geschenken en voordeeltjes. Het appartement heeft volgens de akte van schenking een waarde van 135.000 euro.

Het bericht 200 aangiftes tegen Pechtold om gift verscheen eerst op Nieuws.nl.

NTR: wie wil de intocht van Sint organiseren?

Door ANP

Omdat nog geen enkele gemeente zich had aangemeld om de intocht van Sinterklaas te organiseren, heeft de NTR begin maart een brandbrief gestuurd aan de burgemeesters. De omroep zendt het kinderfeest al jarenlang uit en wil ook dit jaar doorgaan met die ,,66-jarige nationale televisietraditie”. Inmiddels heeft een aantal gemeenten al interesse getoond, zegt een woordvoerder van de NTR na berichtgeving van RTL Nieuws.

De tv-uitzending van de intocht wordt jaarlijks door de NTR samen met een steeds andere gemeente georganiseerd. Meestal hebben begin maart al enkele gemeentes aangeboden de organisatie op zich te nemen, maar dit jaar was er geen animo. ,,Naar de oorzaken daarvan kunnen wij slechts raden”, staat in de brief.

De NTR-woordvoerder wil nog niet specificeren hoeveel gemeenten na de brandbrief hebben laten weten het feest misschien toch wel te willen organiseren. De oproep is in elk geval wel besproken binnen het Genootschap van Burgemeesters. Dat is de beroepsvereniging van burgemeesters, waarvan de meesten ook lid zijn.

,,We zouden natuurlijk kunnen afwachten tot zich in de komende tijd wellicht alsnog een gemeente meldt, maar dat is – gezien de lange voorbereidingstijd van zo’n grootschalig project – nogal riskant met het oog op de planning”, staat in de brief.

Een datum is wel al bekend: zaterdag 17 november 2018.

Het bericht NTR: wie wil de intocht van Sint organiseren? verscheen eerst op Nieuws.nl.

Verkenner brengt helderheid in verdeeld R’dam

Door ANP

De Rotterdamse gemeenteraad stelt vrijdag een verkenner aan die moet onderzoeken welke partijen willen samenwerken. Dat is de uitkomst van het ,,constructieve gesprek” dat alle partijen donderdag op het stadhuis hebben gevoerd. Ook burgemeester Ahmed Aboutaleb was bij het gesprek aanwezig. Wie die verkenner wordt, is nog niet bekend.

Het formeren van een nieuwe coalitie in Rotterdam is ingewikkeld. Leefbaar Rotterdam, de grootste partij, en VVD willen een brede coalitie onderzoeken waarbij D66, GroenLinks en PvdA een rol kunnen spelen. Die partijen hebben vooralsnog principiële en politieke bezwaren tegen samenwerking met Leefbaar, onder meer vanwege de banden die Leefbaar onderhoudt met FVD.

Ook was de campagne hard. ,,Er zal nog wel enige tijd nodig zijn om alle pijn te helen, maar ik proef een goede sfeer”, zei Aboutaleb. Alle partijen beaamden dat, behalve de PVV. Lijsttrekker Maurice Meeuwissen eiste excuses van DENK voor een vergelijking met naziminister Joseph Goebbels en weigerde te lunchen met burgemeester Aboutaleb.

Een coalitie met een links karakter is getalsmatig onmogelijk in Rotterdam. GroenLinks en PvdA willen daarom inzetten op een middencollege met onder meer de VVD. Zo’n combinatie heeft ook geen meerderheid, maar met name PvdA is voorstander van een minderheidscollege dat gedoogsteun heeft van andere partijen.

PvdA-lijsttrekker Barbara Kathmann: ,,De helft van kiezers is woensdag thuisgebleven. Met een minderheidscoalitie waarbij de gemeenteraad echt beslist over voorstellen, wordt de politiek weer van de Rotterdammer.”

Het bericht Verkenner brengt helderheid in verdeeld R’dam verscheen eerst op Nieuws.nl.

Spanning over definitieve uitslag Amsterdam

Door ANP

Het bericht dat Amsterdam geen nieuwe tussenstand meer geeft van de verkiezingsuitslag, zorgt voor flinke spanning bij de kandidaat-raadsleden. Vooral de politieke partijen die nu op één zetel staan, hebben het zwaar te verduren. ,,Het is verschrikkelijk spannend”, zegt de Amsterdamse ChristenUnie-lijsttrekker Don Ceder. ,,Vooralsnog staan we op één zetel, maar het blijft kielekiele.”

Amsterdam maakte woensdagavond de voorlopige tussenstand bekend op basis van 69 procent van de stemmen. Normaal gesproken ligt dit percentage hoger, zo’n 85 tot 90 procent. Dit komt mogelijk omdat er ook is gestemd voor het landelijk referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten en de stadsdeelcommissies, wat extra telwerk met zich meebrengt. De gemeente besloot vervolgens geen extra tussenstand meer te geven, maar te wachten tot de definitieve prognose. Die stond al gepland voor vrijdagochtend 10.00 uur.

Ceder had er rekening mee gehouden dat hij op de uitslagenavond al wist of hij ,,aan de bak” moest, maar maakt zich niet te druk. ,,Het is wat het is, ik laat me niet gek maken. Ook dat is politiek, het hoort erbij. Het is ook afhankelijk van welke buurten nog ontbreken.” De CU-lijsttrekker heeft een uitnodiging voor een gesprek met de informateur nog even afgehouden. ,,Ik wil eerst even afwachten of we die zetel hebben.”

Ook de Amsterdamse DENK-lijsttrekker Mourad Taimounti verwondert zich over de gang van zaken. ,,Alles is al geteld, ik vind dit heel vreemd”, zei hij. ,,Voor de kleinere partijen is dit retespannend. We willen graag weten waar we staan.” DENK staat er met drie zetels iets beter voor dan de ChristenUnie. ,,Zolang er niet eentje af gaat, ben ik blij”, aldus Taimounti.

Ook voor BIJ1, de partij van Sylvana Simons, blijft het nog even spannend of het lukt om een zetel te halen.

Het bericht Spanning over definitieve uitslag Amsterdam verscheen eerst op Nieuws.nl.

PvdA houdt vast aan koers

Door ANP

De PvdA houdt vast aan de koers die ze na de Tweede Kamerverkiezingen heeft ingezet. ,,We gaan door met ons eigen verhaal, opgewekt en trots.” Partijleider Lodewijk Asscher zegt dat in een terugblik op de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag.

De PvdA verloor fors vergeleken bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2014. Maar ten opzichte van de Kamerverkiezingen van een jaar terug ziet Asscher een ,,duidelijke vooruitgang”. ,,Het herstel begint, maar we zijn er nog niet. We gaan niet over één nacht ijs. We hebben een jaar geleden gezegd: we gaan het anders doen: niet aansluiten bij het rechtse motorblok, zoals sommigen in de partij dachten dat een goed idee zou zijn.”

Over de uitkomst van het raadgevend referendum is Asscher kort: ,,Het kabinet moet hier iets mee. Ik neem aan dat ze met een wijziging komen.”

Het bericht PvdA houdt vast aan koers verscheen eerst op Nieuws.nl.

Driekwart Turkse Amsterdammers stemt DENK

Door ANP

Driekwart van de Amsterdamse kiezers van Turkse afkomst heeft gestemd op DENK. De partij, die voor het eerst meedeed aan de gemeenteraadsverkiezingen in de hoofdstad, komt volgens de laatste tussenstand met drie zetels in de gemeenteraad. De opkomst onder Turkse Amsterdammers was hoger dan vier jaar geleden, 47 procent tegen 37 procent in 2014.

De gemeentelijke dienst Onderzoek, Informatie en Statistiek (OIS) deed samen met de Universiteit van Amsterdam onderzoek naar kiezers met een migratieachtergrond. In totaal deden ruim 2600 mensen hieraan mee.

DENK is ook populair bij de kiezers van Marokkaanse afkomst, waarvan de helft voor deze nieuwkomer koos. De opkomst van deze groep was echter vrijwel even laag als vier jaar geleden, zo’n 23 procent ging naar de stembus.

Dat geldt ook voor de Surinaamse en Antilliaanse Amsterdammers (opkomst 25 procent). Onder deze groep zijn PvdA en BIJ1 het populairst. De PvdA, die terug lijkt te gaan van tien naar vijf zetels, kreeg bij de vorige twee gemeenteraadsverkiezingen nog de meeste stemmen van alle drie de onderzochte migrantengroepen.

Het bericht Driekwart Turkse Amsterdammers stemt DENK verscheen eerst op Nieuws.nl.

Haags museum stelt β€˜Duitse Monet’ voor

Door ANP

Max Liebermann (1847-1935) is één van de sterren van de Duitse schilderkunst. Onze oosterburen vergelijken hem met zijn wereldberoemde Franse collega Claude Monet, de belangrijke impressionist. De Duitsers beschouwen de werken van Liebermann als kroonjuwelen van hun erfgoed. Hun musea trekken er steevast veel volk mee. Geen wonder dat die er liever bovenop blijven zitten. Maar Frouke van Dijke van het Gemeentemuseum in Den Haag praatte zich de blaren op de tong en vanaf zaterdag kan de kunsttempel de eerste grote Liebermann-expositie in Nederland sinds 1980 tonen: ‘Een zomers impressionist’.

Dat hij een band had met Nederland, waar hij graag werkte en dikke vrienden was met collega Jozef Israëls, hielp mee. De Duitsers hebben veel van Liebermann en niet alleen omdat hij een Duitser was. De Duitse musea begonnen als eerste de impressionisten te verzamelen, aldus Benno Tempel, directeur van het Gemeentemuseum. ,,Ze waren voorlopers, zelfs ten opzichte van de Fransen.”

Zo’n dertig Duitse musea leenden werk uit aan Den Haag, net als een aantal Nederlandse musea plus een museum in Engeland en een uit Zwitserland. Ook particulieren droegen bij.

Liebermanns beroemde ‘lichtvlekken’, waarmee hij de zon zo geraffineerd de ruimte gaf in zijn werk, zijn prominent aanwezig op het schilderij dat hij in 1902 maakte van een ‘papegaaienman’, zoals die toen door Artis wandelde en die de vogels aan het publiek toonde. Het werk uit Museum Folkwang in Essen is ook het tentoonstellingsaffiche waarvan de kleuren je tegemoet schitteren.

Liebermann, kind van een rijke textielbaron, keek graag verder dan zijn neus lang was. Zo waagde hij zich naar Frankrijk, waar hij na de Frans-Duitse oorlog van 1870/1871 niet bepaald getapt was, om de landarbeiders te schilderen die zo ver van hem af stonden. In Amsterdam kreeg hij de kans om de meisjes in het weeshuis te vereeuwigen. In Scheveningen stortte hij zich op het vissersdorp, maar ook op het in opkomst zijnde strandleven en de terrassen.

Intussen steeg zijn ster in eigen land almaar door. Hij werd directeur van de kunstacademie in Berlijn, die hij met zijn internationale ervaring en dito netwerk wist te moderniseren. Terwijl de politieke en maatschappelijke spanningen toenamen, bleef het werk van de Jood Liebermann zonnig. Zijn positie op de academie werd echter onhoudbaar. In 1935 stierf hij in zijn huis aan de Pariser Platz, van waaruit hij de nazi’s met hun fakkels al voorbij had zien trekken.

Het bericht Haags museum stelt ‘Duitse Monet’ voor verscheen eerst op Nieuws.nl.

Rutte feliciteert Buma met β€˜nipte’ winst

Door ANP

Het CDA is ,,nipt’’ de grootste partij geworden bij de gemeenteraadsverkiezingen, en wordt daarmee van harte gefeliciteerd door premier Mark Rutte. Hij heeft CDA-leider Sybrand Buma in de ochtend al gebeld om hem te feliciteren, zei de VVD-leider in Brussel.

,,Het is geen tegenvaller, want de uitslag is heel mooi en ik gun het het CDA zeer’’, zei Rutte. ,,Ze hebben ook vreselijk hard gewerkt. Het was voor beide partijen een mooie avond, ook voor de democratie en de lokale partijen die weer veel vooruitgang hebben geboekt.’’ Of dat het moeilijker maakt om lokaal te besturen kon hij niet zeggen. Het heeft geen zin om commentaar te leveren op veranderingen die het electoraat wenst aan te brengen, aldus de VVD-leider. Hij feliciteerde ook zijn partijgenoten met ,,de mooie winsten’’.

Het bericht Rutte feliciteert Buma met ‘nipte’ winst verscheen eerst op Nieuws.nl.

Pechtold: kabinet aan zet na referendum

Door ANP

Het kabinet is aan zet nu de kiezer in het referendum nee lijkt te hebben gezegd tegen de nieuwe inlichtingenwet. Dat zegt D66-leider Alexander Pechtold. ,,Volgende week is de officiële uitslag en dan zal het kabinet volgens de wet die geldt voor het raadgevend referendum een standpunt moeten bepalen.”

Pechtold vindt dat het kabinet de uitslag van de volksraadpleging ,,altijd” serieus moet nemen. Op de vraag of de wet moet worden aangepast wil hij zelf niet ingaan. ,,Dat is aan het kabinet.”

,,Het is nog heel spannend, maar het lijkt de kant op te gaan dat er meer tegen- dan voorstemmers zijn”, zei premier Rutte in Brussel. ,,Het werkt zo dat als dat zo blijft, de wet op het raadplegend referendum ons verplicht om dan opnieuw die wet te bekijken. Het is mijn rol als voorzitter van de ministerraad om dat proces in goede banen te leiden.”

Als het een nee-stem wordt, vindt de premier dat ,,op zich jammer”. ,,Maar hiervoor geldt dat ik de soevereiniteit van de Nederlandse kiezer heb te respecteren.”

Bij de gemeenteraadsverkiezingen kreeg D66 in een aantal gemeenten een gevoelige tik. Pechtold benadrukt evenwel dat de resultaten tot de beste uit de partijgeschiedenis behoren.

Het bericht Pechtold: kabinet aan zet na referendum verscheen eerst op Nieuws.nl.

DENK wil ook verantwoordelijkheid dragen

Door ANP

Nu DENK in dertien gemeenten in de gemeenteraad komt, wil de partij waar mogelijk ook bestuursverantwoordelijkheid gaan dragen. ,,Wij zijn niet een partij die alleen langs de zijlijn roept”, zegt politiek leider Tunahan Kuzu.

DENK krijgt waarschijnlijk in zowel Amsterdam als Rotterdam drie raadszetels, en lijkt in Schiedam zelfs de tweede partij te worden. ,,Een prachtig resultaat”, vindt Kuzu. ,,Geweldig om te zien dat wij in de grote steden zo’n binnenkomer hebben gemaakt.” De partij spreekt volgens Kuzu ,,een groep mensen aan die voorheen onvoldoende betrokken was bij de politiek”.

Het bericht DENK wil ook verantwoordelijkheid dragen verscheen eerst op Nieuws.nl.

Ollongren: kabinet gaat nee-stem wegen

Door ANP

Het kabinet gaat de uitkomst van het raadgevend referendum over de nieuwe inlichtingenwet ,,wegen”. Maar dat gebeurt pas als de officiële uitslag bekend is. Dat is volgende week het geval. Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) wil nog niet op dat moment vooruitlopen. Ook wil ze niet vooruitlopen op het resultaat van de heroverweging door het kabinet. Ze laat in het midden of de wet later wordt ingevoerd dan de beoogde datum van 1 mei.

Ollongren heeft dat gezegd in reactie op het referendum van woensdag. Ze gaf toe dat de uitslag die zich nu aftekent een teleurstelling is voor het kabinet. ,,We hebben ons ingespannen om zoveel mogelijk mensen voor te laten stemmen”. Volgens voorlopige tellingen hebben de nee-stemmers een kleine overwinning behaald. ,,De nee-stemmers hebben een signaal afgegeven. Dat betekent dat het kabinet met die tegenstem aan de slag moet bij het wegen wat deze uitslag nu precies betekent’, zei de minister.

Het bericht Ollongren: kabinet gaat nee-stem wegen verscheen eerst op Nieuws.nl.

Rechtbank laat verdachte vergismoord vrij

Door ANP

Tony D., een van de verdachten van de moord op dj Djordy Latumahina, is vrijgelaten door de rechtbank. De rechtbank heeft per direct zijn voorlopige hechtenis opgeheven. Tegen de man was eerder deze maand een celstraf van dertig jaar geëist.

,,De rechtbank ziet nu onvoldoende bewijs om hem voor de ten laste gelegde moord (en pogingen daartoe) te veroordelen. Daarom moet hij op vrije voeten worden gesteld”, staat in een toelichting. De overige vier verdachten blijven wel in voorlopige hechtenis. De rechtbank doet op 9 mei uitspraak in deze zaak.

Djordy Latumahina (31) werd op 8 oktober 2016 onder vuur genomen in zijn auto, in een parkeergarage in Amsterdam-West. Hij stierf ter plekke. Zijn vriendin raakte ernstig gewond, hun tweejarig dochtertje werd net niet geraakt en bleef ongedeerd. Volgens het OM hebben de daders zich vergist en wilden zij iemand anders liquideren. Dat zou gaan om een man die in hetzelfde appartementencomplex woonde als Latumahina en in een soortgelijke auto reed.

Het bericht Rechtbank laat verdachte vergismoord vrij verscheen eerst op Nieuws.nl.

Initiatiefnemers referendum blij met discussie

Door ANP

De Amsterdamse studenten die de aanzet hebben gegeven voor het referendum over de nieuwe inlichtingenwet, zijn blij met de maatschappelijke discussie die ze daarmee teweeg hebben gebracht. ,,We zijn erg blij met de uitkomst. Daarnaast is het goed om te zien dat er nu veel over wordt gesproken”, reageert Tijn de Vos, een van de initiatiefnemers.

Het ziet ernaar uit dat meer mensen tegen dan voor de wet hebben gestemd. Inmiddels is 93,5 procent van de stemmen geteld, waarvan 48,7 procent tegen en 47,3 procent voor en 4 procent blanco. Tenzij de kleine groep nog niet getelde stemmen heel afwijkend is,

,,Privacy en veiligheid waren niet echt sexy onderwerpen. De wet is ook vrijwel geruisloos doorgevoerd, mensen wisten er niks over. Door het referendum is er heel veel over gesproken”, zegt De Vos. Toen hij met enkele Amsterdamse medestudenten vorige zomer besloot een referendumaanvraag in te dienen, voelde hij zich nog als een enkeling die op een feestje een mening verkondigt. ,,Vervolgens bleken 400.000 mensen die mening te delen. En nu hebben drie miljoen mensen tegen gestemd.”

De studenten willen niet zozeer dat de ‘sleepwet’, zoals zij hem noemen, van tafel gaat. ,,We hopen dat de pijnpunten worden aangepast. Er moet nu in elk geval door de politiek over worden gesproken.” De critici maken zich onder meer zorgen over de schaal waarop de inlichtingendiensten informatie van gewone burgers mogen binnenhalen om verdachte zaken op te sporen. In dat verband spreken ze van een sleepnet.

Het bericht Initiatiefnemers referendum blij met discussie verscheen eerst op Nieuws.nl.

Waarnemers zien nog ruimte voor verbetering

Door ANP

Volgens waarnemers van de Raad van Europa die de gemeenteraadsverkiezingen kritisch hebben gevolgd, is de stembusgang zeer goed en zonder noemenswaardige problemen verlopen. Toch hebben de waarnemers, die woensdag met zijn negenen kriskras door het land reisden, wel wat verbeterpunten gevonden. Zo raden ze Nederland aan om regels op te stellen over de financiering van lokale politieke partijen.

Op landelijk niveau bestaan zulke regels wel: partijen die in het parlement zitten, zijn sinds enkele jaren verplicht giften boven de 4500 euro jaarlijks openbaar te maken. Maar lokaal hoeft dat niet en dat is niet transparant, vinden de waarnemers. Ze publiceren pas in juni hun rapport, maar een woordvoerster licht de belangrijkste bevindingen desgevraagd alvast toe.

Een kritisch punt dat in het verslag aan de orde zal komen is het handmatig tellen van stemmen. ,,Het duurt lang en de mensen op stembureaus zijn vaak moe van een lange dag. Dat kan leiden tot fouten”, zegt de woordvoerster. Wellicht kan nieuwe technologie hierbij helpen, oppert ze.

Het algehele oordeel over de verkiezingen is dat ze goed waren voorbereid en ook goed zijn verlopen.

Het bericht Waarnemers zien nog ruimte voor verbetering verscheen eerst op Nieuws.nl.

Springer Kamer voelde zich slachtoffer

Door ANP

De man die zich probeerde te verhangen in de vergaderzaal van de Tweede Kamer was een wietactivist die zich door de overheid in het nauw gebracht voelde. De 65-jarige man uit Groenlo heeft zijn daad overleefd en is naar het ziekenhuis gebracht, meldt de politie.

Op sociale media circuleert een afscheidsbrief die de man zou hebben verspreid. Daarin verklaart hij dat hij tot zijn daad besloot ,,om de politiek wakker te schudden”. ,,Zo jammer dat het zo moet, ik was zo graag bij jullie gebleven. Ik vraag jullie ga door met de strijd voor legalisering.”

De man sprong tijdens een debat over georganiseerde criminaliteit van de publieke tribune met iets om zijn nek dat aan de tribune was vastgebonden. Op beelden is te zien hoe de man door twee hulpverleners wordt verzorgd in de plenaire zaal.

Kamerleden die het zagen gebeuren, zijn zeer aangeslagen. ,,Het heeft natuurlijk impact als zoiets gebeurt”, zei Kamervoorzitter Khadija Arib, die hen even na het voorval heeft gesproken. ,,Ik hecht eraan om op te merken dat door zeer lovenswaardig optreden van verschillende personen die in de zaal aanwezig waren, erger is voorkomen.”

Het debat werd onmiddellijk stilgelegd en de vergaderzaal ontruimd. De zaal werd afgeschermd voor nieuwsgierige blikken en de uitzending ging op zwart. De vergaderingen die de rest van de dag gepland stonden, zijn afgelast.

De Groenloër bivakkeerde al geruime tijd voor het Kamergebouw om aandacht te vragen voor zijn zaak. Hij was veroordeeld voor het bezit van wietplanten, maar vond dat onterecht. ,,Ik ben gewoon een goedwillende burger die misleid is door de overheid”, zei hij tegen De Gelderlander.

Het bericht Springer Kamer voelde zich slachtoffer verscheen eerst op Nieuws.nl.

Station Eindhoven heropend na verbouwing

Door ANP

Het Centraal Station in Eindhoven wordt donderdag officieel heropend na een verbouwing die bijna vijf jaar heeft geduurd. Het monumentale station is vernieuwd omdat het te klein was geworden voor het groeiende aantal reizigers. Bovendien heeft het station roltrappen gekregen naar de perrons.

Naast de oude reizigerstunnel van 8 meter breed is een volledig nieuwe en bredere passage onder het station gebouwd. De nieuwe tunnel is 34 meter breed en is de belangrijkste route voor reizigers.

Station Eindhoven is opgeleverd in 1956. Dagelijks telt het station zo’n 75.000 reizigers en dat groeit de komende jaren naar 85.000 per dag. Het is daarmee het drukste station in het zuiden van Nederland.

De monumentale status van het gebouw is versterkt door authentieke elementen in ere te herstellen zoals de vloermozaïeken in de oude tunnel. De verbouwing heeft 70 miljoen euro gekost.

Het bericht Station Eindhoven heropend na verbouwing verscheen eerst op Nieuws.nl.

Kiesraad: referendum blijft niet onbeslist

Door ANP

Ook als het aantal stemmen tegen de nieuwe inlichtingenwet onder de 50 procent blijft, hebben de tegenstanders het raadgevend referendum gewonnen, verzekert de Kiesraad. Dat de tegenstanders de voorstanders wel lijken te verslaan, maar toch minder dan de helft van de stemmen binnenhalen, maakt geen verschil. De toezichthouder op de verkiezingen spreekt tegen dat het referendum onbeslist kan blijven, zoals onder anderen D66-Kamerlid Kees Verhoeven had gesuggereerd.

De Kiesraad zag zich geroepen duidelijkheid te verschaffen omdat de uitslag die zich aftekent vragen opriep. Met ruim 90 procent van de stemmen geteld, krijgen de tegenstanders van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) 48,7 procent en de voorstanders 47,3. De overige stemmen zijn blanco of ongeldig uitgebracht.

Het bericht Kiesraad: referendum blijft niet onbeslist verscheen eerst op Nieuws.nl.

Amsterdam treft maatregelen voor paasdrukte

Door ANP

Tijdens het paasweekend wordt het naar verwachting weer erg druk in Amsterdam. De gemeente kondigt daarom maatregelen aan om de stad veilig en bereikbaar te houden in de periode van 30 maart tot en met 2 april. Zo rijdt vervoersbedrijf GVB met extra trams, leiden speciale hosts de drukte op de Wallen in goede banen en wijzen informatieborden automobilisten waar ze het beste kunnen parkeren.

Amsterdam roept bezoekers op met het openbaar vervoer te komen of de auto te parkeren op een P+R-terrein aan de randen van de stad. De verkeersstromen in en rond de stad worden nauwlettend in de gaten gehouden. Ook is er extra aandacht voor plekken waar veel voetgangers zijn, zoals de Munt en de Dam. In de binnenstad geldt een uitbreiding van het inrijverbod voor touringcars. De medewerkers van Amsterdam Marketing adviseren toeristen bovendien nieuwe plekken in de stad te ontdekken of de regio in te gaan.

Het bericht Amsterdam treft maatregelen voor paasdrukte verscheen eerst op Nieuws.nl.

Meer klachten toegankelijkheid stemlokaal

Door ANP

De stroom klachten van mensen met een beperking die problemen hebben gehad met stemmen op woensdag houdt aan. ,,We zijn inmiddels de honderd gepasseerd”, zegt een woordvoerster van het College voor de Rechten van de Mens.

Het college heeft deze maand een meldpunt geopend voor mensen met een lichamelijke, visuele, verstandelijke of psychische beperking die in de stembureaus problemen hebben ervaren bij het uitbrengen van hun stem.

Er kwamen vanaf woensdag meldingen binnen van bijvoorbeeld mensen met een visuele beperking die de kleine lettertjes op het stembiljet niet konden lezen en van een kiesgerechtigde met een verstandelijke beperking die geen hulp kon krijgen bij het stemmen.

Rond de parlementsverkiezingen van vorig jaar maart was het meldpunt ook geopend. Toen kwamen in totaal 118 klachten binnen.

Het bericht Meer klachten toegankelijkheid stemlokaal verscheen eerst op Nieuws.nl.

Buma wil negeren nee-stem niet herhalen

Door ANP

CDA-leider Sybrand Buma wil niet herhalen dat het kabinet een afwijzing van de nieuwe inlichtingenwet in het raadgevend referendum naast zich neer moet leggen. ,,Het is nu aan het kabinet om te beslissen wat zij gaan doen”, zegt Buma, die in het najaar nog verklaarde dat het kabinet een nee-stem zou moeten negeren.

,,Ik heb absoluut gezegd dat deze wet door moet. Dat zeg ik nu nog”, stelt Buma. Maar ,,het kabinet zegt: laat ons naar die wet kijken. Nou, laat ze er vooral naar kijken.” De CDA-voorman wijst erop dat de uitslag ook nog niet helemaal vaststaat. ,,Je moet wachten tot het laatste moment er is. Dan moet je kijken wat het vervolg zal zijn.”

De Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) kan hoe dan ook niet van tafel, herhaalt Buma. ,,Zonder deze wet hebben de inlichtingendiensten een groot probleem. Vooropstaat dat die wet zo ontzettend belangrijk is, want het gaat om de veiligheid van Nederland. Dat is een verantwoordelijkheid die ik heel hoog neem.”

Het bericht Buma wil negeren nee-stem niet herhalen verscheen eerst op Nieuws.nl.

❌