[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Vandaag β€” 12 Juli 2020Nieuws.nl

Zoektocht naar 14-jarig meisje in Noordzee bij Ameland hervat

Door ANP

Hulpdiensten hebben de zoektocht naar een 14-jarige meisje, dat zaterdagavond tijdens een zwemtocht in de Noordzee bij Ameland vermist raakte, sinds 05.30 uur hervat. Dat laat de politie zondag weten.

Vijf reddingsboten van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM), een helikopter van de kustwacht, eilandbewoners en de politie hebben zaterdagavond en -nacht urenlang gezocht in zee en op het strand, maar het meisje niet gevonden. De zoektocht werd rond 03.30 uur gestaakt wegens het kenteren van het tij.

Het meisje was zaterdagavond samen met haar vader en zusje gaan zwemmen ter hoogte van Nes. Het drietal raakte daarbij in de problemen, aldus de kustwacht. De vader en het zusje konden zichzelf redden en sloegen rond 22.30 uur alarm, omdat ze de 14-jarige niet meer zagen. Daarop werd een grootscheepse zoekoperatie opgestart.

Er wordt zondag “met meerdere eenheden gezocht, zowel op het water, als op het strand, de duinen en de verdere omgeving”, aldus de politie. Ook een reddingsboot en een vliegtuig van de kustwacht wordt ingezet bij de zoektocht.

Het bericht Zoektocht naar 14-jarig meisje in Noordzee bij Ameland hervat verscheen eerst op Nieuws.nl.

Gewonde door steekpartij in Weert

Door ANP

Door een steekpartij op de Eindhovenseweg in het Limburgse Weert is in de nacht van zaterdag op zondag iemand gewond geraakt. Agenten hebben een 29-jarige man uit Weert aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het incident. Dat laat de politie weten.

De politie ontving rond 03.15 uur een melding van een steekincident op een grasveld grenzend aan de Eindhovenseweg en de Oude Suffolkweg. Na een zoektocht van ongeveer een uur kon de verdachte worden aangehouden.

Het slachtoffer is met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

Het bericht Gewonde door steekpartij in Weert verscheen eerst op Nieuws.nl.

Zoektocht naar 14-jarig meisje in Noordzee bij Ameland gestaakt

Door ANP

De zoektocht naar een 14-jarig meisje, dat zaterdagavond tijdens een zwemtocht in de Noordzee bij Ameland vermist raakte, is rond 03.30 uur tijdelijk gestaakt. Dat laten de kustwacht en de gemeente Ameland weten. Vijf reddingsboten van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM), een helikopter van de kustwacht, eilandbewoners en de politie hebben urenlang gezocht in zee en op het strand, maar het meisje niet gevonden.

“We leven enorm mee met de familie van het vermiste meisje”, zegt burgemeester Leo Pieter Stoel in een persbericht. Stoel was een groot deel van de nacht aanwezig op het strand. “De familie verkeert in grote onzekerheid. De beslissing om het zoeken te staken is voor hen verschrikkelijk.”

Stoel sprak zijn respect uit voor de hulpdiensten, de reddingsteams en de eilandbewoners die urenlang met schepen, auto’s en een helikopter hebben gezocht. Zondagochtend wordt het zoeken hervat. Onder leiding van de politie zoeken diverse hulpdiensten dan verder. De kustwacht meldt dat het een vliegtuig inzet.

Het meisje was zaterdagavond samen met haar vader en zusje gaan zwemmen ter hoogte van Nes. Het drietal raakte daarbij in de problemen, aldus de kustwacht. De vader en het zusje konden zichzelf redden en sloegen rond 22.30 uur alarm, omdat ze de 14-jarige niet meer zagen. Daarop werd een grootscheepse zoekoperatie opgestart.

Het bericht Zoektocht naar 14-jarig meisje in Noordzee bij Ameland gestaakt verscheen eerst op Nieuws.nl.

Programmering NPO zondag in teken van racisme

Door ANP

De NPO staat zondag in het teken van racisme. Tijdens een speciale themadag Nederland tegen racisme wordt op televisie, radio en online in diverse programma’s aandacht aan het onderwerp besteed.

Op de 3 NPO-zenders worden onder meer kerkdiensten rondom racisme uitgezonden en komt het onderwerp voorbij in de documentaireserie Why we hate en een aflevering van De Kennis van Nu. Voor jonge kijkers is er op NPO Zapp onder meer een extra uitzending van het NOS Jeugdjournaal. De radiozenders geven ieder op hun eigen manier invulling aan de themadag, onder meer met speciale uitzendingen en toepasselijke muziek.

Na het dagprogramma is op NPO 1 zondagavond De Stelling van Nederland te zien, een thema-uitzending waarin een groep Nederlanders onder leiding van Jort Kelder debatteert over de vraag of racisme de Nederlandse samenleving polariseert.

De keuze voor Kelder als gespreksleider stuitte op felle kritiek. De presentator zou volgens verschillende activisten niet onbevooroordeeld in het onderwerp staan en daardoor niet de juiste persoon zijn om dit gesprek te leiden. De NPO hield echter vast aan Kelder als gespreksleider. Volgens de omroep heeft hij in het verleden laten zien “een kundig debatleider te zijn, waarbij ruimte is voor alle geluiden.”

In Amsterdam organiseert een aantal antiracismeorganisaties zondag een bijeenkomst als alternatief voor het debat. In cultuurcentrum De Appel praten experts en ervaringsdeskundigen over racisme en ongelijkheid in de samenleving. Deze bijeenkomst is te volgen via een livestream.

Het bericht Programmering NPO zondag in teken van racisme verscheen eerst op Nieuws.nl.

A8 richting Amsterdam maand afgesloten voor onderhoud

Door ANP

De A8 van Zaanstad in de richting van Amsterdam is van zondagochtend vroeg tot 11 augustus dicht vanwege groot onderhoud. De weg is vier weken lang dag en nacht afgesloten voor verkeer. Weggebruikers moeten rekening houden met extra reistijd die kan oplopen tot een uur, waarschuwt Rijkswaterstaat.

De werkzaamheden vinden plaats bij het deel van de snelweg tussen de N246 en knooppunt Zaandam. De rijbaan richting Amsterdam krijgt daar nieuw en stiller asfalt. Ook de vaste delen van de Coenbrug krijgen in beide richtingen nieuw asfalt.

Het onderhoud is zondag om 00.30 uur begonnen en duurt tot dinsdag 11 augustus 05.00 uur. Tussen knooppunt Zaandam en knooppunt Coenplein blijft de A8 open voor verkeer in beide richtingen.

Verkeer vanuit Alkmaar en Beverwijk wordt omgeleid via de A9 en A5 en via N244 en de A7. Verkeer vanuit de omgeving Koog aan de Zaan, Zaandijk en Zaandam met bestemming Amsterdam worden omgeleid via de N515 en N203/S151 naar de A7 en via de S150 naar de A8. Afrit 2 naar Zaandijk is de gehele periode afgesloten voor al het verkeer. Afrit 3 naar Zaanstad is afgesloten van zondag 00.30 uur tot 26 juli 06.00 uur.

Het bericht A8 richting Amsterdam maand afgesloten voor onderhoud verscheen eerst op Nieuws.nl.

Eind middag duidelijkheid over demonstratieverbod met tractoren

Door ANP

De veiligheidsregio’s Groningen, Drenthe en Friesland nemen naar verwachting eind zondagmiddag een besluit over het al dan niet verlengen van een verbod op demonstreren met landbouwvoertuigen. Dat verbod geldt tot maandag 07.00 uur.

Reden voor het verbod, dat een week geleden van kracht werd, was volgens veiligheidsregio’s dat eerdere demonstraties leidden tot opstoppingen en gevaarlijke situaties.

Actiegroep Farmers Defence Force ving donderdag nog bot bij de rechtbank in Groningen. Zij wilden via een kort geding het verbod van tafel krijgen, omdat een veiligheidsregio niet bevoegd zou zijn om het verbod op te leggen. De rechter was het daar niet mee eens en oordeelde dat de veiligheidsregio zo’n verbod wel mag opleggen.

Het bericht Eind middag duidelijkheid over demonstratieverbod met tractoren verscheen eerst op Nieuws.nl.

14-jarig meisje vermist in Noordzee bij Ameland

Door ANP

Vijf reddingsboten van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) zoeken sinds zaterdagavond in de Noordzee bij Ameland al urenlang naar een 14-jarig meisje. Ze raakte vermist tijdens een zwemtocht. De zoekactie wordt gecoördineerd door de kustwacht, zegt een woordvoerder van de KNRM.

Het meisje was zaterdagavond samen met haar vader en zusje gaan zwemmen ter hoogte van Nes. De vader en het zusje sloegen volgens de woordvoerder rond 22.30 uur alarm, omdat ze de 14-jarige niet meer zagen. “We zijn met vijf boten uit onder meer Ameland en Terschelling aan het zoeken. Ook Schiermonnikoog helpt omdat de stroming die kant opstaat”, aldus de KNRM.

Het bericht 14-jarig meisje vermist in Noordzee bij Ameland verscheen eerst op Nieuws.nl.

Boeren vormen met trekkers de woorden β€˜NH houdt van boeren’

Door ANP

Boeren hebben zaterdagavond in Schermerhorn met ongeveer 400 tractoren op bijzondere wijze actie gevoerd. In de avondschemering vormden zijn met de trekkers in een weiland de tekst NH-hartje-boeren, waarmee bedoeld wordt: Noord-Holland houdt van boeren. De actie werd van bovenaf met een drone opgenomen; de beelden zijn te zien op de facebookpagina van boereninactienoordholland.

De initiatiefneemster van de actie zegt vanaf de locatie: “We geven een duidelijke boodschap aan de politiek, aan de burgers. Met een tekst die zo positief is.” Ze heeft “kippenvel” van deze “waanzinnige actie”. Op sociale media zijn beelden te zien van de enorme hoeveelheid tractoren die tegen de avondlucht zich met zwaailichten en toeters laten zien en horen.

Boeren voerden de afgelopen tijd op meerdere plekken actie. Ze zijn het niet eens met plannen van minister Carola Schouten van Landbouw het eiwitgehalte in veevoer te verlagen. Boeren willen dat dat van tafel gaat, het zou nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid van de dieren. Ook protesteerden boeren bij verscheidene distributiecentra omdat ze boos zijn over de te lage prijzen die ze in hun ogen voor hun producten krijgen.

Volgens de zegsvrouw van de actie in Schermerhorn is het niet zo dat een klein groepje boeren tegen de regels is, zoals de minister volgens haar heeft gesuggereerd. “Iedereen is er tegen, maar niet iedereen is zo extreem in het protest.”

Het bericht Boeren vormen met trekkers de woorden ‘NH houdt van boeren’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

Zoektocht naar 14-jarig meisje in Noordzee bij Ameland gestaakt

Door ANP

De zoektocht naar een 14-jarig meisje, dat zaterdagavond tijdens een zwemtocht in de Noordzee bij Ameland vermist raakte, is rond 03.30 uur tijdelijk gestaakt. Dat laten de kustwacht en de gemeente Ameland weten. Vijf reddingsboten van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM), een helikopter van de kustwacht, eilandbewoners en de politie hebben urenlang gezocht in zee en op het strand, maar het meisje niet gevonden.

“We leven enorm mee met de familie van het vermiste meisje”, zegt burgemeester Leo Pieter Stoel in een persbericht. Stoel was een groot deel van de nacht aanwezig op het strand. “De familie verkeert in grote onzekerheid. De beslissing om het zoeken te staken is voor hen verschrikkelijk.”

Stoel sprak zijn respect uit voor de hulpdiensten, de reddingsteams en de eilandbewoners die urenlang met schepen, auto’s en een helikopter hebben gezocht. Zondagochtend wordt het zoeken hervat. Onder leiding van de politie zoeken diverse hulpdiensten dan verder. De kustwacht meldt dat het een vliegtuig inzet.

Het meisje was zaterdagavond samen met haar vader en zusje gaan zwemmen ter hoogte van Nes. Het drietal raakte daarbij in de problemen, aldus de kustwacht. De vader en het zusje konden zichzelf redden en sloegen rond 22.30 uur alarm, omdat ze de 14-jarige niet meer zagen. Daarop werd een grootscheepse zoekoperatie opgestart.

Het bericht Zoektocht naar 14-jarig meisje in Noordzee bij Ameland gestaakt verscheen eerst op Nieuws.nl.

Demonstraties met tractoren in Nijmegen per direct verboden

Door ANP

Boeren mogen tot maandag 20 juli niet meer met tractoren demonstreren in Nijmegen. Voorzitter Hubert Bruls van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid heeft met onmiddellijke ingang een verbod op landbouwvoertuigen bij demonstraties in Nijmegen ingesteld. Directe aanleiding hiervoor zijn enkele incidenten eerder deze week.

Dinsdag kwam een grote groep landbouwvoertuigen vanuit de Achterhoek naar Nijmegen om een brief te overhandigen aan milieu-activist Johan Vollenbroek. Donderdagavond kwamen landbouwvoertuigen vanuit Brabant naar het Keizer Karelplein. En vrijdagavond hield de politie bij Cuijk een aantal bestuurders van landbouwvoertuigen tegen die in de nacht naar het Keizer Karelplein wilden. In alle gevallen ging het om vooraf niet gemelde acties, zegt de veiligheidsregio.

Bruls spreekt van een optelsom die hem noopt tot ingrijpen: “Demonstreren op zich is en blijft in Nijmegen, mits tijdig gemeld en overlegd, gewoon toegestaan. Maar dergelijke onverwachte acties, waarbij zeker die van donderdagavond en vrijdagnacht geen duidelijk demonstratiedoel hadden, brengen een risico voor omwonenden met zich mee en belemmeren de doorgang voor hulpdiensten, zodat er feitelijk een gevaar voor de gezondheid kan ontstaan. Ook is de verkeersveiligheid in het geding. Ik heb daarom besloten het gebruik van landbouwvoertuigen bij demonstraties in Nijmegen nu even niet meer toe te staan”.

Ook in het Noorden is het verboden met trekkers op de openbare weg te demonstreren. De veiligheidsregio’s Groningen, Drenthe en Friesland nemen zondag, waarschijnlijk in de namiddag, een besluit over een mogelijke verlenging van dit verbod. Daar lopen de ‘tractorverboden’ maandag om 07.00 uur af.

Actiegroep Farmers Defence Force ving donderdag nog bot bij de rechtbank in Groningen. Zij wilden via een kort geding het verbod van tafel krijgen, omdat een veiligheidsregio niet bevoegd zou zijn om dat op te leggen. De rechter was het daar niet mee eens en oordeelde dat de veiligheidsregio zo’n verbod wel mag opleggen.

Sinds vrijdagavond is het ook in de regio IJsselland in Overijssel verboden om met landbouwvoertuigen te demonstreren. De veiligheidsregio nam dit besluit nadat vrijdagochtend het distributiecentrum van Albert Heijn in Zwolle met tientallen tractoren urenlang is geblokkeerd. Door het boerenprotest konden 230 winkels van Albert Heijn niet worden bevoorraad. In IJsselland geldt het verbod tot vrijdag 17 juli 18.00 uur.

Het bericht Demonstraties met tractoren in Nijmegen per direct verboden verscheen eerst op Nieuws.nl.

Nederlanders komen om door ongeval met vliegtuigjes in Duitsland

Door ANP

Twee Nederlandse mannen zijn zaterdag om het leven gekomen nadat hun zweefvliegtuigjes in de lucht op elkaar waren gebotst en neer waren gestort in de buurt van het Duitse Dülmen, enkele tientallen kilometers van de Nederlandse grens. Beide piloten komen uit Nederland, zo bevestigt een woordvoerder van Aero Club Salland. Een van de slachtoffers, een 29 jarige man die lid is van die club, was in de ochtend vanaf hun vliegveld vlakbij Lemelerveld vertrokken voor een lange afstandsvlucht.

De oorzaak van de crash bij het vliegveld van Borkenberge is nog niet bekend. Volgens de zegsman van Aero Club Salland zijn de toestellen in de lucht met elkaar in botsing gekomen. Waardoor dat kon gebeuren is niet duidelijk.

Volgens Duitse media werd een van de slachtoffers zaterdagmiddag ontdekt in een bos tussen Haltern en Dülmen bij de wrakken, de andere man verderop in het bos. Volgens de politie lagen de twee wrakken een paar honderd meter uit elkaar aan de rand van het bos. De Duitse politie doet onderzoek.

Het bericht Nederlanders komen om door ongeval met vliegtuigjes in Duitsland verscheen eerst op Nieuws.nl.

Sylvana Simons bij racismedebat in De Appel

Door ANP

Sylvana Simons is zondag bij het racismedebat in het Amsterdamse kunstencentrum De Appel. Dat heeft haar partij BIJ1 op Twitter laten weten. De avond wordt door een aantal organisaties georganiseerd als tegenhanger van het debat dat op NPO 1 wordt gehouden.

Partijleider Simons is volgens BIJ1 niet het enige lid dat het debat bijwoont. In De Appel praten zo’n dertig mensen over wat racisme nu eigenlijk is en hoe ze dat ervaren. De bijeenkomst wordt op hetzelfde tijdstip gehouden als het debat op NPO1. Via een livestream kunnen geïnteresseerden het debat volgen.

De bijeenkomst in De Appel wordt georganiseerd omdat de betrokken organisaties niet blij zijn met het debat zoals dat door AVROTROS op NPO 1 wordt georganiseerd. Vooral het feit dat Jort Kelder gespreksleider is, valt verkeerd. Ook zou de insteek die de omroep heeft gekozen voor het debat niet bijdragen aan een constructieve discussie over racisme.

Het bericht Sylvana Simons bij racismedebat in De Appel verscheen eerst op Nieuws.nl.

CDA-leden voor keuze tussen De Jonge en Omtzigt

Door ANP

De leden van het CDA kunnen opnieuw kiezen onder wiens leiding ze de Tweede Kamerverkiezingen in willen. Ze hebben tot dinsdagmiddag de tijd om een keuze te maken tussen vicepremier Hugo de Jonge en Kamerlid Pieter Omtzigt.

Zaterdagavond om 21.00 uur is de tweede, beslissende stemronde van de lijsttrekkersverkiezing van de christendemocraten van start gegaan. Die duurt tot dinsdag 12.00 uur, waarna een dag later de uitslag volgt.

Er is een tweede verkiezingsronde nodig omdat favoriet De Jonge noch verrassing Omtzigt in eerste instantie een meerderheid van de leden achter zich wist te krijgen. Al hielden ze de nu uitgeschakelde staatssecretaris Mona Keijzer wel op ruime afstand. Omdat Keijzer haar aanhang meteen opriep om op Omtzigt te stemmen, belooft de tweede ronde spannend te worden.

De CDA-leden krijgen wel waar voor hun geld, grapte De Jonge zaterdag, nu ze voor de derde keer hun favoriete lijsttrekker kunnen kiezen. De eerste ronde moest over omdat een hacker aan het licht bracht dat er meermaals en ook door niet-leden kon worden gestemd.

Het bericht CDA-leden voor keuze tussen De Jonge en Omtzigt verscheen eerst op Nieuws.nl.

Protesterende boer die onder schot werd gehouden weer vrij

Door ANP

De 39-jarige boer uit Oost-Gelre in de Achterhoek, die vrijdagavond bij Bleiswijk is aangehouden, wordt verdacht van bedreiging van een agent. Hij is zaterdag vrijgelaten, maar zal zich in een later stadium nog moeten verantwoorden voor een officier van justitie tijdens een OM-hoorzitting.

De politie hield de man aan op een industrieterrein in Bleiswijk. Hij was op de terugweg na een actie bij het CBL in Leidschendam en wilde volgens actiegroep Farmers Defence Force nog een hapje eten bij McDonald’s, toevalligerwijs vlakbij een distributiecentrum van een supermarkt.

De politie stelt dat de man afweek van de afgesproken route en dat hij weigerde de aanwijzingen van de politie op te volgen. Een van de agenten voelde zich genoodzaakt het dienstwapen te trekken, volgens de politie omdat de boer in de richting van een motoragent reed en een gevaarlijk bezig was.

Daarna werd de 39-jarige man opgepakt.

Het bericht Protesterende boer die onder schot werd gehouden weer vrij verscheen eerst op Nieuws.nl.

Aantal coronapatiΓ«nten in ziekenhuis stijgt boven de honderd

Door ANP

Voor het eerst in een paar dagen is het aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis ligt gestegen naar boven de honderd. Het aantal coronapatiënten op de intensive care bedraagt nu 26, een meer dan vrijdag.

Het aantal COVID-opnames buiten de IC bedraagt zaterdag 77 en dat zijn er acht meer dan vrijdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: “We zien een lichte toename van het aantal COVID-patiënten, bij het lage totaal aantal is dat geen reden tot zorg.”

Vorige week zaterdag dook het aantal coronapatiënten dat nog in een ziekenhuis wordt behandeld al even onder de honderd. Daarna steeg het aantal weer, tot afgelopen woensdag het aantal ziekenhuisopnames weer daalde naar 94 en donderdag nog verder daalde naar 91. Bij minder dan honderd ziekenhuisopnames zijn er per ziekenhuis gemiddeld minder dan twee coronapatiënten.

Het bericht Aantal coronapatiënten in ziekenhuis stijgt boven de honderd verscheen eerst op Nieuws.nl.

Overleden zorgmedewerkers herdacht op de Dam

Door ANP

Een kleine groep zorgmedewerkers kwam zaterdagmiddag bijeen op de Dam in Amsterdam om hun collega’s te herdenken die aan het coronavirus zijn overleden.

Voor het Paleis op de Dam deelden enkele zorgmedewerkers met een megafoon hun ervaringen rond de coronacrisis. Deelnemers aan het moment van bezinning droegen een wit uniform met een zwart mondmasker en sommigen waren uitgedost met een zwarte cape of omslagdoek. In Nederland zijn dertien zorgmedewerkers overleden aan het coronavirus. Ook zijn ruim 17.000 positief geteste zorgmedewerkers ziek geworden.

De bedoeling van de organisatoren was om tijdens een ingetogen en kleine betoging stil te staan bij alle zorgmedewerkers die zich hebben ingezet tijdens de coronacrisis. En dat is gelukt, vertelden de initiatiefnemers tijdens een livestream van NH Nieuws. “Het was heel krachtig. We hebben dit nodig om het te verwerken met elkaar”, aldus een van de initiatiefnemers.

De manifestatie was ook bedoeld als waarschuwing aan alle zorgmedewerkers om in de toekomst voor hun rechten op te komen. In een uitgedeeld manifest werd gepleit voor betere arbeidsvoorwaarden en salarissen en structurele veranderingen in de zorg.

Het bericht Overleden zorgmedewerkers herdacht op de Dam verscheen eerst op Nieuws.nl.

Gisteren β€” 11 Juli 2020Nieuws.nl

De Jonge en Omtzigt naar finale lijsttrekkersstrijd CDA

Door ANP

Hugo de Jonge en Pieter Omtzigt nemen het tegen elkaar op om het lijsttrekkerschap van het CDA in een tweede, beslissende stemronde. Die belooft spannend te worden. Derde kandidaat Mona Keijzer, die na de eerste ronde is afgevallen, schaarde zich prompt achter Omtzigt.

Vicepremier De Jonge en Tweede Kamerlid Omtzigt kregen in de eerste ronde respectievelijk 48,7 en 39,7 procent van de CDA-leden achter zich. Keijzer moest het met ruim 11 procent doen. Omdat geen van de drie meer dan de helft van de stemmen kreeg, moet een finale tussen de eerste twee de beslissing brengen. Die begint zaterdagavond. Woensdagmiddag maakt de partij de uitslag bekend.

Keijzers aanhangers kunnen de komende dagen de doorslag geven. De staatssecretaris riep hen op om nu voor Omtzigt te kiezen. Die is volgens haar een teamspeler, die Keijzer en de erg populaire minister van Financiën Wopke Hoekstra onder zijn leiding een prominente rol zou gunnen, suggereerde ze.

“Om de stemmen van de derde kandidaat zal gestreden moeten worden”, zei partijvoorzitter Rutger Ploum zaterdagmiddag bij de bekendmaking van de uitslag van de eerste ronde.

Het bericht De Jonge en Omtzigt naar finale lijsttrekkersstrijd CDA verscheen eerst op Nieuws.nl.

PAX wil excuses regering aan nabestaanden Srebrenica

Door ANP

De Nederlandse regering zou excuses moeten aanbieden dat het 25 jaar geleden niet gelukt is om de val van de Bosnische enclave Srebrenica te voorkomen. Dat zegt Dion van den Berg van vredesorganisatie PAX tegen EenVandaag.

Van den Berg noemt de videoboodschap van premier Rutte zaterdag bij de herdenking een gemiste kans. “Het is goed dat Rutte direct de moeders toesprak, maar het was nog zoveel krachtiger geweest als hij de Nederlandse fouten zou hebben benoemd en erkend en excuses zou hebben aangeboden. Dat zou een heilzame werking hebben, voor de overlevenden en voor Nederland. Het voelt nu toch als een gemiste kans.”

Excuses aan de nabestaanden van de 8000 vermoorde Bosniërs zijn op zijn plaats, vindt PAX. Wat de vredesorganisatie betreft hoort daar ook een vorm van herstelbetalingen bij, in de vorm van een internationaal fonds. “Dat zal altijd symbolisch zijn, maar dat hoort er wel bij. Wij vinden het belangrijk dat Nederland een rol pakt om Srebrenica als stad weer wat perspectief te geven,” zegt Van den Berg.

Volgens PAX heeft Nederland een aantal fouten gemaakt waardoor de genocide niet voorkomen werd. “Allereerst zijn er inschattingsfouten gemaakt bij de opzet van de missie, Nederland ging er te licht bewapend naartoe,” zegt Van den Berg.

“Daarna is, toen duidelijk werd dat de Serviërs de VN-aanwezigheid niet meer accepteerden, niet adequaat gehandeld. Dat is niet alleen de Nederlandse verantwoordelijkheid geweest; de VN heeft als geheel daarin gefaald. En na de val van de enclave is te weinig gedaan om mensen toch nog te beschermen. De Hoge Raad heeft vorig jaar geoordeeld dat Dutchbat onrechtmatig handelde door 350 mannen van de compound te sturen.”

Het bericht PAX wil excuses regering aan nabestaanden Srebrenica verscheen eerst op Nieuws.nl.

Waarschuwingsschoten na achtervolging bestuurder gestolen auto

Door ANP

De politie in Rotterdam heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag na een wilde achtervolging waarschuwingsschoten moeten lossen om de bestuurder van een gesloten auto te pakken te krijgen.

De politie kreeg rond 04.30 uur een melding dat een gestolen auto op de A13 ter hoogte van Delft reed. Iets later kregen agenten de auto in het vizier bij het Schieplein in Rotterdam. De politie gaf een stopteken, maar dat werd genegeerd door de bestuurder. Hij gaf extra gas.

Assisterende agenten blokkeerden met een politiewagen bij de Van Aerssenlaan de gestolen auto de weg . De bestuurder probeerde er op hoge snelheid langs te komen, maar raakte de politieauto. Niemand raakte gewond.

Door de botsing kwam de gesloten auto tot stilstand. De bestuurder stapte uit en vluchtte te voet, waarop agenten de achtervolging inzetten. Toen hij geen gehoor gaf aan bevelen, loste de politie de schoten. Daarna kon hij worden aangehouden.

Naast de bestuurder waren er nog drie inzittenden in de auto. Ook zij zijn aangehouden. De verdachten zijn drie Rotterdamse mannen van 28, 35 en 35 jaar en een 20-jarige Rotterdamse vrouw.

Het bericht Waarschuwingsschoten na achtervolging bestuurder gestolen auto verscheen eerst op Nieuws.nl.

Filepiek in Frankrijk door vakantiegangers: 955 kilometer

Door ANP

Nederlandse reizigers onderweg naar de Middellandse Zee en andere bestemmingen in het zuiden, kunnen in Frankrijk behoorlijke vertraging oplopen. Door druk vakantieverkeer bereikten de files in het land zaterdag rond het middaguur een hoogtepunt. Op de Franse wegen stonden files met een totale lengte van 955 kilometer, meldt de ANWB.

Fransen zijn massaal op weg naar het zuiden en westen van het land. Veel mensen gaan op vakantie. Ook zijn reizigers onderweg voor een lang weekend, omdat dinsdag in Frankrijk een feestdag is: Quatorze Juilliet.

Zaterdagochtend rond 09.00 uur begon de drukte. Door twee ongelukken op de A7 richting de Middellandse Zee liep de vertraging tussen Vienne en Avignon op tot meer dan twee uur. Ook op de route naar het zuidwesten via Tours en Bordeaux (A10) is veel verkeer. Daar is de vertraging ook meer dan twee uur. Na 15.00 uur neemt de drukte af, zo is de verwachting.

In Zwitserland is de Gotthardtunnel (A2) hét knelpunt met anderhalf uur oponthoud voor het verkeer naar het zuiden. In Oostenrijk loopt de wachttijd op tot anderhalf uur voor de Karawankentunnel op de A11 naar Slovenië.

Het bericht Filepiek in Frankrijk door vakantiegangers: 955 kilometer verscheen eerst op Nieuws.nl.

❌