[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Vandaag β€” 7 April 2020Nieuws.nl

Alzheimer Nederland verspreidt raamposters met vergeet-mij-nietjes

Door ANP

Alzheimer Nederland verspreidt komende dagen raamposters, ansichtkaarten en spandoeken met daarop afbeeldingen van vergeet-mij-nietjes. De campagne #wevergetenjullieniet is bedoeld als gebaar waarmee Nederlanders kunnen laten zien dat ze tijdens de paasdagen stilstaan bij mensen die ze in deze tijd missen.

In verpleeghuizen en thuis verblijven 280.000 mensen met dementie, voor wie het nu een moeilijke tijd is. Het vergeet-mij-nietje is het symbool dat onlosmakelijk is verbonden met dementie, maar is tijdens de coronacrisis voor veel meer mensen van toepassing, redeneert Alheimer Nederland. Daarom reikt de patiëntenorganisatie verschillende hulpmiddelen aan om vergeet-mij-nietjes te verspreiden, zoals sjablonen voor het maken van een stoeptekening of een fotolijstje.

Vanaf dinsdag zijn tv-spots te zien en worden er raamposters gepubliceerd in huis-aan-huisbladen. Vrijdag zijn deze raamposters in de landelijke dagbladen te vinden. De acties die mensen op social media delen, worden gebundeld op de actiepagina wevergetenjullieniet.nl.

“Het coronavirus zorgt aan alle kanten voor veel gemis en verdriet. Mensen met gevorderde dementie begrijpen niet waarom zij geen bezoek meer krijgen”, zegt directeur Gerjoke Wilmink van Alzheimer Nederland. “Bij hun mantelzorgers leeft de zorg dat zij zelf misschien vergeten worden na zo’n lange scheiding. Maar niet alleen bij mensen met dementie en hun naasten, bij heel veel Nederlanders speelt nu dit gemis.”

Het bericht Alzheimer Nederland verspreidt raamposters met vergeet-mij-nietjes verscheen eerst op Nieuws.nl.

Specialisten: meer doden door corona in verpleeghuizen

Door ANP

Het aantal sterfgevallen in verpleeghuizen zou weleens fors hoger kunnen liggen dan uit de officiële statistieken blijkt. Verenso, de vereniging voor specialisten ouderengeneeskunde, stelt dat op basis van cijfers uit elektronische patiëntendossiers.

Uit de dossiers blijkt volgens de vereniging dat zeker 184 verpleeghuisbewoners zijn overleden bij wie het virus met een test was aangetoond. Nog eens 97 patiënten uit verpleeghuizen zijn overleden terwijl er een verdenking was van Covid-19, maar besmetting niet officieel is vastgesteld. In die gevallen registreerden artsen wel symptomen als hoesten en koorts.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt ook steevast dat het werkelijke aantal doden als gevolg van het virus hoger is dan uit de statistieken blijkt, omdat niet iedereen wordt getest. De cijfers van Verenso geven meer inzicht in het aantal sterfgevallen waarbij artsen wel een vermoeden hadden van corona, maar geen test is afgenomen.

“Deze cijfers laten zien hoe belangrijk het is dat we allen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen om zo de kwetsbare mensen in onze samenleving te beschermen”, zegt voorzitter Nienke Nieuwenhuizen van Verenso. Ze vindt ook dat medewerkers van verpleeghuizen meer beschermende middelen moeten krijgen.

Het bericht Specialisten: meer doden door corona in verpleeghuizen verscheen eerst op Nieuws.nl.

Annie M.G. Schmidtlezing wordt verplaatst naar 2021

Door ANP

De 21e Annie M.G. Schmidtlezing die Koos Meinderts op 13 mei zou geven, zal dit jaar niet plaatsvinden door alle coronamaatregelen. De organisatie heeft besloten de lezing te verplaatsen naar mei 2021. Iedereen die al een kaartje voor de lezing had gekocht krijgt het geld teruggestort.

De Annie M.G. Schmidtlezing, voor het eerst gehouden in 2000, is een begrip in de wereld van de kinder- en jeugdliteratuur. Elk jaar geeft een gelauwerd schrijver zijn of haar persoonlijke kijk op de (studie van de) kinder- en jeugdliteratuur. Bekende auteurs uit Nederland en Vlaanderen hebben in de afgelopen jaren de lezingen verzorgd, onder wie Paul Biegel, Imme Dros, Rindert Kromhout en Joke van Leeuwen.

Meinderts heeft ruim vijftig titels op zijn naam staan. Hij schrijft voor alle leeftijden, van prentenboeken tot romans voor volwassenen, van gedichten tot theater- en liedteksten. Meinderts’ werk werd vele malen bekroond, onder meer met de Gouden Griffel. Het lied Terug bij af dat hij met Harrie Jekkers schreef, kreeg in 1991 de Annie M.G. Schmidt-prijs en in 2012 ontving hij de Willem Wilminkprijs voor het lied Maite Maria.

Het bericht Annie M.G. Schmidtlezing wordt verplaatst naar 2021 verscheen eerst op Nieuws.nl.

Onderzoek naar financiering omstreden moskeeΓ«n later klaar

Door ANP

Het verslag van de parlementaire ondervragingscommissie naar ongewenste beïnvloeding uit onvrije landen laat nog even op zich wachten. De commissie zou het eindverslag eigenlijk eind april aan de Kamer aanbieden.

Door de coronamaatregelen kunnen er geen vergaderingen plaatsvinden om zo het verslag af te ronden. Ook wacht de commissie nog op documenten van een aantal organisaties en stichtingen.

De Kamercommissie doet onderzoek naar ongewenste geldstromen vanuit het buitenland naar Nederlandse moskeeën. De commissie wil het verslag uiterlijk voor het zomerreces aan de Kamer aanbieden.

Het bericht Onderzoek naar financiering omstreden moskeeën later klaar verscheen eerst op Nieuws.nl.

β€˜Reden tot optimisme’ over aanpak van corona

Door ANP

Het aantal coronapatiënten dat op de intensive care komt te liggen stijgt steeds minder snel, en dat geeft “reden tot optimisme, het is veel prettiger om dit te zien dan de snelle stijging van een paar weken geleden”, zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, is het daar voorzichtig mee eens.

Dat de verspreiding van het virus is afgeremd, komt volgens Kuipers door mensen die zich aan alle beperkingen houden. “Een groot compliment aan de Nederlandse bevolking, die in grote mate probeert de regels na te leven en doordrongen is van de ernst. De belangrijkste maatregelen worden in de maatschappij goed nageleefd en daardoor raken minder mensen tegelijk besmet. We zien in de cijfers terug dat dit werkt. Maar het blijft alleen werken als we de maatregelen nog even volhouden.”

En dat betekent dat het nog veel te vroeg is om te praten over een terugkeer naar het normale dagelijkse leven. Gommers: “We hebben de piek nog niet bereikt, die is aangekondigd over 14 dagen. Het is te vroeg om nu al maatregelen te versoepelen. Als we dat doen is de kans groot dat er alsnog een piek komt. Dat zou onvergeeflijk zijn.”

Toch komt het moment van versoepeling wel dichterbij, beetje bij beetje. Kuipers: “Als de cijfers gaan dalen, moeten we slim nadenken hoe we de beperkingen stapsgewijs kunnen versoepelen. Het zou zeer onverstandig zijn om van de ene op de andere dag alle maatregelen op te heffen. Maar dat plan doet ook niet de ronde.” Wat wel kan gebeuren, is dat bepaalde groepen als eersten zich wat vrijer kunnen bewegen. Scholieren, bijvoorbeeld. “Of we zoeken naar mensen die het coronavirus al gehad hebben, want we gaan ervan uit dat je dan immuun bent.”

Ondanks het optimisme is Nederland nog lang niet van het coronavirus af, benadrukt Kuipers. “We moeten er rekening mee houden dat we nog lang een aanzienlijk aantal patiënten in ziekenhuizen zullen zien. De maatregelen zijn nog langere tijd nodig, we moeten niet denken dat het over 1 of 2 weken helemaal versoepeld kan worden.” Want, zegt Gommers, artsen en verplegers moeten ook de ruimte krijgen om straks op vakantie gaan, zodat ze de strijd tegen het coronavirus langer kunnen volhouden.

Het bericht ‘Reden tot optimisme’ over aanpak van corona verscheen eerst op Nieuws.nl.

Gisteren β€” 6 April 2020Nieuws.nl

Berlijn: Duits-Nederlandse grens kan openblijven door overleg

Door ANP

De Duits-Nederlandse grens kan openblijven doordat er steeds intensief overleg is tussen de autoriteiten aan beide kanten van de grens. Dat er geen controles komen tijdens deze coronacrisis, is ook op verzoek van de regeringen van de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen, de Duitse buren van Nederland.

Dat zei de Duitse regeringsleider Angela Merkel in Berlijn na het besluit de grens open te houden. Andere deelstaten hadden eerder juist wel verzocht de grens met andere buurlanden te sluiten, aldus de bondskanselier. Daarom zijn er wel strikte grenscontroles met bijvoorbeeld Frankrijk en Oostenrijk. Volgens Merkel komen er in het grensgebied met Nederland wel meer politiepatrouilles.

Het bericht Berlijn: Duits-Nederlandse grens kan openblijven door overleg verscheen eerst op Nieuws.nl.

Kuzu beticht DENK-voorzitter Γ–ztΓΌrk van β€˜politieke broedermoord’

Door ANP

Tunahan Kuzu, de voormalige partijleider van DENK, haalt in een Facebook-post ongekend hard uit naar zijn voormalige kameraad Selçuk Öztürk. Die zou “broedermoord” hebben gepleegd en zich schuldig hebben gemaakt aan “regelrechte” chantage.

Öztürk zou, na maanden van spanningen tussen de oprichters van DENK, de buitenechtelijke affaire van Kuzu in 2018 hebben opgerakeld om hem “ten val te brengen”. Kuzu maakte enkele weken geleden bekend te stoppen als fractievoorzitter. Ook is hij niet beschikbaar als lijsttrekker voor de volgende Kamerverkiezingen in 2021, zei hij toen.

In de post op Facebook schrijft hij dat “de leden een oordeel mogen vellen over deze kwestie” op de ledenvergadering in juni. “Daarbij zal ik aanwezig zijn om mijn kant van het verhaal te vertellen en de leden ervan te overtuigen dat matennaaierij geen kernwaarde van DENK is”, schrijft Kuzu.

Het bericht Kuzu beticht DENK-voorzitter Öztürk van ‘politieke broedermoord’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

Aantal coronapatiΓ«nten op ic licht gestegen, genoeg capaciteit

Door ANP

De toename van het aantal patiënten met het coronavirus op de intensivecareafdelingen was maandag opnieuw relatief laag. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) meldt dat het aantal Nederlandse patiënten op de ic’s van ziekenhuizen met 24 is gestegen en nu uitkomt op 1409. Daaronder zijn ook 37 Nederlanders die zijn opgenomen op ic’s in Duitsland.

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) en voorzitter Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) zijn optimistischer dan vorige week. “We zijn in control”, aldus Gommers. Hij waarschuwde tegelijkertijd voor al te veel optimisme. “De piek is nog niet bereikt.” Het is dan ook te vroeg om maatregelen te versoepelen, oordeelt ook Kuipers, die tevens bestuursvoorzitter is van het Erasmus MC in Rotterdam.

Het aantal ic-bedden is vooralsnog voldoende: dat zijn er in totaal nu 2400, waarvan er ruim 500 bestemd zijn voor patiënten met andere aandoeningen. De zorgen over de vraag of de ic’s de piek zullen aankunnen, zijn niet helemaal weg. Maar met het huidige tempo is het vooruitzicht gunstiger dan vorige week, maakte Kuipers duidelijk.

De toename van de bezetting op de ic’s wordt bepaald door de instroom minus de uitstroom. Onder uitstroom vallen zowel patiënten die zijn overleden als patiënten die voldoende zijn opgeknapt om de ic te verlaten. De stijging van 24 is het laagste aantal van de afgelopen week. Zondag nam het aantal ic-patiënten toe met 25, zaterdag met 36, vrijdag met 51 en donderdag met 82.

Het bericht Aantal coronapatiënten op ic licht gestegen, genoeg capaciteit verscheen eerst op Nieuws.nl.

Ook neurologen roepen op bij klachten de zorg niet te mijden

Door ANP

Mensen met een hersenaandoening moeten gewoon naar de huisarts of neuroloog blijven gaan. Die oproep komt van de Hersenstichting en de Nederlandse Vereniging voor Neurologie. Veel hersenpatiënten blijken in deze tijd zo’n bezoek uit de weg te gaan uit angst om besmet te raken met het coronavirus of omdat ze de arts niet willen belasten. Maar niet tijdig ingrijpen kan leiden tot ernstige en blijvende lichamelijke schade. Eerder al werd hartpatiënten geadviseerd toch vooral naar de dokter te blijven gaan.

Bij sommige neurologen is het aantal hersenpatiënten dat zich met klachten meldt met meer dan de helft afgenomen. Gevaarlijk en onnodig, zegt Jennifer Huizer, directeur van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie. Vooral de daling in het aantal patiënten met een herseninfarct, TIA of hersenbloeding baart zorgen. Directeur Merel Heimens Visser van de Hersenstichting: “Wanneer men na een herseninfarct, TIA of hersenbloeding niet naar de specialist gaat, kunnen er levensgevaarlijke situaties ontstaan. De eerste weken is de kans op herhaling het grootst en een goede behandeling is in die periode van levensbelang. Als er niet op tijd wordt ingegrepen, ontstaat er ernstigere en blijvende schade.”

Vorige week al riepen de cardiologen en de Hartstichting op om acute hart- en beroerteklachten wel gewoon zo snel mogelijk te melden bij huisarts, huisartsenpost of bij hevige acute klachten 112 te bellen. Het aantal patiënten dat met acute hart- of beroerteklachten bij de eerste harthulp of eerste hulp komt, bleek met 50 procent gedaald.

Het bericht Ook neurologen roepen op bij klachten de zorg niet te mijden verscheen eerst op Nieuws.nl.

Beleggers putten moed uit afvlakkende coronacijfers

Door ANP

De Europese aandelenbeurzen zijn maandag met stevige winsten aan de nieuwe handelsweek begonnen. De hoop op een afvlakking van het coronavirus, na een daling van het aantal besmettingsgevallen in enkele zwaar getroffen landen, gaf beleggers weer moed.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 3,9 procent hoger op 489,82 punten. De MidKap won 3,4 procent tot 662,72 punten. Londen, Parijs en Frankfurt stegen tot 5,8 procent.

Bij de hoofdfondsen ging ASMI aan kop met een plus van meer dan 16 procent. De chiptoeleverancier wil zijn beloningsbeleid voor bestuurders gaan vergelijken met grotere spelers in de sector. Ook winkelvastgoedbedrijven als Unibail-Rodamco-Westfield (plus 11,5 procent) en buiten de AEX Wereldhave (plus 14,6 procent) waren duidelijk in trek.

Daarnaast toonden onder meer financiële fondsen als ING (plus 9,3 procent) en verzekeraars Aegon, ASR en NN Group krachtig herstel. De verzekeraars, met plussen tot 7 procent, gaven gehoor aan de oproep van De Nederlandsche Bank (DNB) om het dividend te schrappen. DNB wil dat verzekeraars, net als banken, voorlopig afzien van dividendbetalingen en de inkoop van eigen aandelen om hun financiële buffers aan te vullen. De oproep van DNB zorgde vrijdag nog voor grote koersverliezen onder de verzekeraars.

In de MidKap won OCI meer dan 14 procent. De kunstmestproducent gaat tot nu toe ongedeerd door de coronacrisis. Al met al denkt OCI nog steeds zijn opbrengsten dit jaar met dubbele cijfers op te kunnen voeren. BAM kreeg er verder bijna 10 procent bij. Een Britse dochter van de bouwer verwacht binnen twee weken een Brits noodhospitaal in een zalencentrum te hebben gerealiseerd. Ook elders is BAM bezig voorzieningen op te tuigen.

In Oslo zakte Norwegian Air ruim 4 procent. De Noorse luchtvaartmaatschappij vervoerde in maart 60 procent minder passagiers vanwege de virusuitbraak. Rolls-Royce won in Londen ruim 18 procent. De Britse maker van vliegtuigmotoren keert voor het eerst sinds 1987 geen dividend uit.

De olieprijzen daalden door het uitstel van de videovergadering van de olielanden over mogelijke productieverlagingen. Een vat Amerikaanse olie werd 6,1 procent goedkoper op 26,61 dollar. Brentolie kostte 4,7 procent minder op 32,50 dollar per vat. De euro was 1,0807 dollar waard, tegen 1,0786 dollar op vrijdag.

Het bericht Beleggers putten moed uit afvlakkende coronacijfers verscheen eerst op Nieuws.nl.

Druk op mantelzorgers onderbelicht in coronacrisis

Door redactie

Nederland verkeert in een moeilijke tijd. De coronacrisis trekt een wissel op alle mensen. Helaas zijn de mantelzorgers een onderbelichte groep waarbij de druk enorm is toegenomen in de afgelopen weken. Veel mantelzorgers leven op een wankel kaartenhuis en doen wat ze kunnen. Nu de dagbesteding is weggevallen, de thuiszorg is verminderd en verzorging is afgebouwd komt ook dit op de schouders van de mantelzorger. Er is geen adempauze meer in de zorg voor een dierbare.

Mantelzorgers nemen nu voor een groot deel de zorg over van professionele partijen. Ook zijn de ondersteuningsmogelijkheden voor mantelzorgers gesloten of slecht bereikbaar. Stichting Mantelzorgelijk.nl krijgt veel signalen en hulpvragen van mantelzorgers over de toename van de druk en de zorgen die ze hebben over het virus. Daarnaast zijn veel mantelzorgers ZZP’er geworden om flexibel te kunnen mantelzorgen. Dus naast het verlenen van alle extra zorg en de angst voor het overbrengen van het virus, hebben veel mantelzorgers nu ook financiële zorgen.

De Stichting Mantelzorgelijk is hét grootste onafhankelijke expertisecentrum en online platform vóór en dóór mantelzorgers. Vanuit onze ervaringsdeskundigheid komen wij op voor de belangen van mantelzorgers. Vanaf 2015 is de situatie van mantelzorgers, mede door de bezuinigingsrondes in de zorg, al behoorlijk verslechterd. In 2019 hebben wij samen met 10.000 mantelzorgers het Mantelzorg Manifest opgesteld als dringende oproep aan de rijksoverheid, gemeenten en werkgevers om hun beleid en regelgeving af te stemmen op de behoeften en input van mantelzorgers in Nederland. De belangen van 4,4 miljoen mantelzorgers (waarvan 10% overbelast) moeten beter gewaarborgd worden. Zeker nu het welzijn van mantelzorgers door deze crisis nog verder onder druk komt te staan is gerichte aandacht noodzakelijk. Een schrijnende situatie waar weinig aandacht voor is.

Reactie vanuit de Stichting Mantelzorgelijk

Om de mantelzorgers zo goed mogelijk bij te staan heeft Stichting Mantelzorgelijk een hulplijn geopend. Deze hulplijn (088-5054331) is 7 dagen per week bereikbaar tussen 08.30 en 22.30 uur. Mantelzorgers kunnen bellen met al hun vragen en zorgen. Zij krijgen ervaren mantelzorgers aan de lijn. Geen helpdesk of workflow, maar lotgenoten die de klappen van de zweep kennen.

In deze tijd kunnen we de mantelzorgers niet in de kou laten staan. Wij vinden het onbegrijpelijk dat de ondersteuning van (overbelaste) mantelzorgers vanuit de gemeenten is verminderd of gestopt. Het effect van de crisis is dat de zorg- en regeldruk voor de mantelzorger sterk is toegenomen. Daarnaast helpen zij onbeschermd een dierbare met zorgtaken en verzorging in hun thuissituatie. Het is een spagaat waarin afwegingen moeilijk gemaakt kunnen worden. Ze kunnen een dierbare niet in de steek laten zonder de zorg die zo hard nodig is. Aan de andere kant zijn ze zo bang om de besmetting over te brengen omdat ze niet beschikken over beschermingsmateriaal. Daarnaast heeft een grote groep mantelzorgers een dierbare (jong of oud) in een instelling of verpleeghuis. Er is geen bezoek of hulp mogelijk. De maatregelen zijn te begrijpen, maar het is moeilijk te verteren dat in diezelfde instellingen het zorgpersoneel zonder bescherming werkt en dat er inmiddels toch uitbraken van het virus zijn.

Vanuit Mantelzorgelijk hebben wij honderden vragen en signalen gebundeld. Niet alleen van verontruste mantelzorgers, maar ook van thuiszorgmedewerkers en verzorgenden uit de verpleeghuizen en instellingen. Deze signalen sturen we regelmatig naar het ministerie van VWS en naar de Inspectie van de Gezondheidszorg (IGJ). Wij vragen met klem aandacht voor de situatie waarin veel mantelzorgers nu zitten. Gerichte aandacht, ondersteuning en helpende handen zijn noodzakelijk.

Mantelzorgelijk hulplijnen: de hulplijn is dagelijks te bereiken tussen 08.30 en 22.30 uur 088 – 505 4331

Het bericht Druk op mantelzorgers onderbelicht in coronacrisis verscheen eerst op Nieuws.nl.

Geannuleerd Oerol krijgt mogelijk β€˜virtuele’ editie

Door ANP

De organisatie van Oerol op Terschelling onderzoekt of de editie van juni dit jaar toch kan doorgaan, maar dan zonder publiek. Voorstellingen zouden dan online verspreid kunnen worden, zegt Cornald Maas in een Instagram-video van Paul de Leeuw. Hij is al meer dan tien jaar bij het festival betrokken met zijn programma Opium op Oerol.

“Ze proberen het op een soort virtuele manier door te laten gaan. Dus dat de makers wel naar het eiland komen en dan die voorstellingen spelen en dan op de een of andere manier online verspreid worden”, aldus Maas. Hij bekijkt nu met AVROTROS wat voor gevolgen dat heeft voor zijn programma. “Wij zitten nu heel erg te dubben: kunnen we dan nog wel iets laten zien? Ik ben er wel een voorstander van dat, juist omdat er tot 1 juni nergens theater is, dit een eerste kleine podium zou kunnen zijn voor alle theaters om toch iets te doen.”

Het afblazen van Oerol als gevolg van de coronacrisis betekent voor de organisatie een verlies van meer dan 3 miljoen euro, stelt Maas. Eind april moet er meer duidelijkheid komen over de alternatieve vorm van het jaarlijks terugkerende festival met theater, dans, beeldende kunst en muziek op Terschelling. Het evenement werd vorig jaar door zo’n 50.000 mensen bezocht.

Het bericht Geannuleerd Oerol krijgt mogelijk ‘virtuele’ editie verscheen eerst op Nieuws.nl.

β€˜Artsen moeten goed doorvragen naar situatie thuis’

Door ANP

Artsen moeten juist nu goed bij hun patiënten doorvragen naar de situatie thuis en waar nodig hulp bieden. Patiënten moeten ook om hulp vragen als het thuis niet goed gaat. Dat stelt de Artsencoalitie, een samenwerking tussen verschillende artsenorganisaties in de aanpak tegen kindermishandeling en huiselijk geweld.

Hoewel cijfers op dit moment niet uitwijzen dat huiselijk geweld tijdens de coronacrisis vaker voorkomt, aldus de Artsencoalitie, is er volgens het samenwerkingsverband alle reden tot zorg.

“Door de coronacrisis is er minder zicht op burgers en gezinnen in kwetsbare situaties die voorheen in beeld waren bij onder andere het onderwijs en de hulpverlening. Maar ook nieuwe huiselijke problematiek blijft uit beeld. Situaties waarin de bewoners het water tot aan de lippen staat doordat iedereen thuis moet blijven en ondersteuning wegvalt, die zien wij nu niet”, zegt René Héman, voorzitter van de Artsencoalitie, op de site van artsenfederatie KNMG.

“Denk bijvoorbeeld aan een gezin dat zich voor de crisis nog net redde, maar waar de situatie, nu iedereen op elkaar zit, dreigt te escaleren. En denk ook aan mantelzorgers, die normaal ondersteuning krijgen bij de verzorging van hun gehandicapte naaste of bij de zorg voor een familielid met dementie of een gedragsstoornis en nu geen kant meer op kunnen”, waarschuwt hij.

Een groot probleem is ook dat psychische hulp is verminderd door de crisis.

Het bericht ‘Artsen moeten goed doorvragen naar situatie thuis’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

β€˜Vlag uit voor iedereen die onderwijs geeft’

Door ANP

Voor iedereen die onderwijs geeft, moet donderdag de vlag uit. Dat vindt de organisatie Jantje Beton, die inmiddels al verscheidene andere clubs achter de oproep heeft gekregen.

“Door de sluiting van alle scholen hebben leraren, onderwijsprofessionals, maar ook ouders in zeer korte tijd moeten schakelen naar afstandsonderwijs, om alle kinderen zo goed mogelijk van onderwijs te blijven voorzien”, zeggen de initiatiefnemers. En dat mag allemaal weleens worden beloond door de vlag voor hen uit te steken, vinden ze met hun partners in de actie.

“Hiermee steken we iedereen in en om het onderwijs een hart onder de riem; petje af voor alles wat jullie doen, het wordt gezien en hou vol!”, willen ze ermee zeggen.

“Het uithangen van de vlag staat voor de partners symbool voor verbondenheid en respect, zonder tekort te willen doen aan het verdriet van de mensen om ons heen”, wordt overwogen.

Scholieren wordt gevraagd zelf een wimpel te maken bij de nationale driekleur, met ‘een krul voor het onderwijs’. Hoe en van wat, dat mogen ze helemaal zelf weten. Het kan ook online.

De oproep wordt ondersteund door onder meer Cruyff Foundation, PO-Raad, VO-Raad, Méér Muziek in de Klas, Kinderpostzegels, Krajicek Foundation en Kennisnet.

Ook BN’ers hebben zich achter de oproep geschaard, onder wie Ilse DeLange en Buddy Vedder.

Het bericht ‘Vlag uit voor iedereen die onderwijs geeft’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

Jongeren stichten stiekem paasvuur over de grens in Duitsland

Door ANP

Vanwege het coronavirus gaan veel traditionele paasvuren in het oosten van Nederland dit jaar niet door. Daarom hebben negen Nederlandse jongeren dat afgelopen weekend stiekem gedaan bij Bad Bentheim, net over de grens in Duitsland.

De vlammen kwamen vier meter hoog, over een lengte van tien meter. De jongeren zijn volgens de Duitse politie 19 tot 26 jaar oud. Sommigen waren zwaar aangeschoten. De groep had geen spijt en weigerde de vlammen zelf te blussen, aldus de politie. Tegen alle negen Nederlanders is een juridisch onderzoek begonnen. Ze moeten rekening houden met zware straffen, waarschuwen de Duitse autoriteiten.

Het bericht Jongeren stichten stiekem paasvuur over de grens in Duitsland verscheen eerst op Nieuws.nl.

Verdachten Ruinerwold blijven in voorarrest

Door ANP

De rechtbank in Assen heeft maandag bepaald dat de twee verdachten in de Ruinerwoldzaak de komende maanden nog in voorarrest blijven.

Het tweetal wordt onder meer verdacht van vrijheidsberoving van zes van de kinderen van hoofdverdachte Gerrit Jan van D. (67). Het gezin verbleef op een afgelegen boerderij in de buurt van het Drentse dorp Ruinerwold. De zaak kwam aan het licht nadat een van de kinderen in een kroeg in het dorp over de situatie had gesproken. Volgens justitie heeft Van D. volop hulp gehad van medeverdachte Josef B.

De rechtbank hield maandag een tussentijdse zitting in de geruchtmakende zaak.

Het bericht Verdachten Ruinerwold blijven in voorarrest verscheen eerst op Nieuws.nl.

Warmste 6 april sinds 1901 een feit

Door ANP

In De Bilt is de temperatuur maandag naar 23 graden gestegen en daarmee is het officieel de warmste 6 april ooit gemeten. Dat meldt Weeronline. Het vorige record stond op 21,1 graden en dateert van 1960.

Ook zondag noteerde De Bilt een warmterecord. Het record van maandag is het vierde warmterecord van dit jaar. Bovendien is 6 april tot dusver de warmste dag van 2020.

In het Limburgse Arcen steeg de temperatuur in de middag naar 24,5 graden. Het vorige lokale record stond op naam van het Brabantse Volkel met 23,1 graden en werd gemeten op 6 april 1961.

Ook in de rest van het land werd het warm met op veel plaatsen temperaturen boven de 20 graden.

Het bericht Warmste 6 april sinds 1901 een feit verscheen eerst op Nieuws.nl.

Dodental door coronavirus stijgt met 101 naar 1867

Door ANP

Het coronavirus heeft nu zeker 1867 mensen het leven gekost in Nederland. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft sinds zondag 101 nieuwe meldingen over sterfgevallen doorgekregen. De GGD’en in het land hebben 260 nieuwe ziekenhuisopnamen doorgegeven aan het RIVM, een fractie meer dan de 253 van een dag eerder.

Het aantal meldingen over sterfgevallen en ziekenhuisopnamen ligt achter op de werkelijkheid. Vaak duurt het een of meerdere dagen voordat deze informatie wordt doorgegeven aan het RIVM. Mensen die aan het virus overlijden zonder dat ze daar positief op zijn getest, ontbreken in de statistieken.

Omdat de registratie wat achterligt, is het moeilijk om harde uitspraken te doen over de cijfers. Het RIVM houdt wel de datum bij van iedere ziekenhuisopname en van ieder sterfgeval. Uit een overzicht van de meldingen blijkt dat de piek in het aantal opnames vooralsnog op 24 maart lag, met 554 nieuwe patiënten.

De dodelijkste dag van de pandemie was tot nog toe vorige week dinsdag (31 maart). Toen overleden in ons land 149 mensen bij wie het virus was vastgesteld.

Hoewel veruit de meeste overledenen boven de 70 jaar zijn, treft het virus sporadisch ook jongere mensen. De jongste dode was tussen de 25 en 29 jaar. Bij die persoon was wel sprake van “onderliggend lijden”. Het RIVM bedoelt daarmee dat iemand al ernstig ziek was. Eén dertiger en zeven veertigers zijn aan de ziekte Covid-19 overleden.

In ziekenhuizen worden ook vooral ouderen opgenomen, maar ook daar zijn uitzonderingen op de regel. Zo zijn sinds het begin van de uitbraak 30 kinderen van tussen de nul en vier jaar in het ziekenhuis beland door het coronavirus. Van het totale aantal opgenomen patiënten is slechts 0,8 procent onder de 20 jaar.

Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) geeft later op de middag een update over de situatie op de intensivecareafdelingen, waar patiënten belanden die er ernstig aan toe zijn.

Het bericht Dodental door coronavirus stijgt met 101 naar 1867 verscheen eerst op Nieuws.nl.

Volgende week beslissing over voorarrest β€˜Arnhemse terreurcel’

Door ANP

De rechtbank in Rotterdam beslist volgende week dinsdag of de zes mannen, die verdacht worden van het beramen van een aanslag op een evenement in Nederland, in de cel moeten blijven. Aanvankelijk zou maandag de inhoudelijke behandeling beginnen van de zaak rond de ‘Arnhemse terreurcel’. Er waren tien dagen voor uitgetrokken. Maar in verband met de coronacrisis is de behandeling voor onbepaalde tijd uitgesteld. Een nieuwe datum heeft de rechtbank Rotterdam nog niet.

Hoofdverdachte Hardi N. uit Arnhem en vijf medeverdachten werden in september 2018 tijdens een grote operatie opgepakt, omdat ze een aanslag op een evenement zouden beramen. Nederland was met de arrestaties aan een grote aanslag ontsnapt, stelde justitie destijds. Inlichtingendiensten kregen de veronderstelde terreurcel tijdig in het vizier en wisten te infiltreren. De mannen werden opgepakt in een vakantiehuisje in Weert.

Bij huiszoekingen werden destijds kunstmest en chemicaliën gevonden, voldoende om een halve kilo explosieven te maken. Welk evenement de mannen op het oog hadden, als ze dat al hadden, is niet bekend.

De zes zitten sinds hun aanhouding in voorarrest.

Het bericht Volgende week beslissing over voorarrest ‘Arnhemse terreurcel’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

Bibliotheken stellen 100 e-books beschikbaar via ThuisBieb

Door ANP

De gebouwen van de bibliotheken zijn vanwege de coronacrisis gesloten, maar online zijn de bibliotheken gewoon bereikbaar. Bovendien zijn via de ThuisBieb-app vanaf maandag honderd e-books voor iedereen beschikbaar, ook voor mensen die geen lid zijn van de bibliotheek.

Tot de selectie aangeboden boeken behoren titels als Rinkeldekink van Martine Bijl, de nieuwste editie van het voetbalmagazine Hard Gras en minder bekende boeken als Post voor Rus Ordelman van Bette Adriaanse en Strovuur van Gerwin van der Werf.

De jongere lezer vindt in de app onder meer Stuntvlogger Sam van Jelmer Jepsen en Toverhanden van Chris Winsemius.

De e-books staan in de speciale ThuisBieb-app. Deze kun je vinden via www.onlinebibliotheek.nl/thuisbieb. De app is beschikbaar tot en met 10 mei. 

Het bericht Bibliotheken stellen 100 e-books beschikbaar via ThuisBieb verscheen eerst op Nieuws.nl.

❌