[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Vandaag β€” 20 November 2017Nieuws.nl

β€˜Dreiging jihadisten niet minder na val Raqqa’

Door ANP

De jihadistische dreiging tegen westerse landen is niet minder geworden door het ineenstorten van Raqqa, de zelfverklaarde hoofdstad van het kalifaat van Islamitische Staat (IS). Hoewel er op dit moment geen concrete aanwijzingen voor zijn, kunnen zowel kleinschalige als grootschalige jihadistische aanslagen in Nederland plaatsvinden.

Dat meldt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Het dreigingsniveau blijft op vier staan op een schaal van vijf. Dat betekent dat de kans op een aanslag in Nederland reëel is.

Volgens het Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland (DTN) van de NCTV komt het gevaar vooral van jihadisten die terugkeren uit onder meer Irak en Syrië, nu IS daar bijna volledig is verslagen. Ook gaat er dreiging uit van jihadisten die nooit zijn vertrokken. ,,Ze kunnen geïnspireerd, gestimuleerd of aangestuurd worden om een aanslag te plegen”, aldus de NCTV.

Uit het dreigingsbeeld blijkt dat ,,Nederland vaker op de radar verschijnt als potentieel doelwit van individuele IS-leden en sympathisanten”. Zo is door verscheidene Nederlandse of Nederlandstalige jihadisten dit jaar gedreigd met geweld, onder meer met oproepen in Nederland aanslagen te plegen. Alle leden die deel uitmaken van de anti-IS-coalitie worden beschouwd als ,,gerechtvaardigd doelwit”, schrijft de NCTV.

Sinds de zomer van 2017 roept IS vrouwen in de officiële propaganda op mee te doen aan de strijd; dat kan vrouwen volgens de coördinator ,,doen besluiten ook geweld te gebruiken”. De veiligheidsdienst AIVD waarschuwde vorige week ook al voor het toenemende gevaar van jihadvrouwen.

De NCTV gaat ook in op het verspreiden van nepnieuws door IS. Zo heeft de organisatie herhaaldelijk de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag in Las Vegas op 1 oktober, waarbij 59 mensen werden gedood en meer dan vijfhonderd mensen gewond raakten. De dader bleek een blanke Amerikaan te zijn. ,,Mogelijk hoopt de organisatie daarmee angst te zaaien, de eigen achterban tot actie aan te zetten of het vertrouwen in informatie van de overheid te ondermijnen”, schrijft de NCTV over deze desinformatie.

Het bericht ‘Dreiging jihadisten niet minder na val Raqqa’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

Kunstenaar Frans Zwartjes overleden

Door ANP

Filmmaker Frans Zwartjes is overleden, negentig jaar oud. Hij stierf zaterdag in Den Haag, aldus filmmuseum Eye.

Eye noemt hem een van de meest veelzijdige experimentele filmmakers van Nederland. ,,Op zijn naam staan meer dan vijftig films. Zwartjes kreeg vanaf eind jaren zestig bekendheid met schilderachtige, grofkorrelige zwart-witfilms vol extreme close-ups en onverwachte perspectiefwisselingen”, aldus het museum.

,,Extreme psychische staten en seksualiteit zijn de vaste thema’s in een Zwartjes-film; improvisatie, extreem zwart-witgebruik en montage in de camera de bouwstenen. De maker toonde broeierige, bedwelmende situaties, vaak met een ondertoon van angst of radeloosheid.”

Pentimento (1979), Living (1971) en Spare Bedroom (1969) zijn de bekendste films van Zwartjes, die ook fotograaf, musicus en beeldend kunstenaar was. Vier jaar geleden wijdde het Fotomuseum Den Haag nog een expositie aan zijn foto’s.

Zwartjes kreeg in 1990 als eerste de Ouborg Prijs, een Haagse prijs voor beeldende kunst.

Het bericht Kunstenaar Frans Zwartjes overleden verscheen eerst op Nieuws.nl.

Cash verdwijnt begin 2018 uit Amsterdams ov

Door ANP

Contant betalen in het Amsterdams stadsvervoer behoort na het eerste kwartaal van volgend jaar tot het verleden. Tramlijn 26 tussen IJburg en het Centraal Station is de eerste van de veertien tramlijnen in de stad waar cashgeld vanaf 8 december niet meer wordt geaccepteerd.

Sinds maart zijn alle Amsterdamse bussen al uitgerust met pinautomaten en is het contant betalen al afgeschaft. In juli introduceerde het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB pinnen aan boord van tram 26. Deze proef is geslaagd. De pinautomaten moeten de veiligheid van bestuurders en conducteurs verbeteren en overvallen voorkomen.

In totaal heeft het GVB ruim tweehonderd bussen uitgerust met pinapparaten. De meeste tramvoertuigen zijn inmiddels ook voorzien van pinapparatuur. In totaal worden ruim tweehonderd tramvoertuigen uitgerust met een pinautomaat. ,,Reizigers en bestuurders zijn gelukkig met de mogelijkheid om met pin te kunnen betalen”, zegt projecteider Ruud Vermeulen.

Het bericht Cash verdwijnt begin 2018 uit Amsterdams ov verscheen eerst op Nieuws.nl.

Amsterdam blijft in race voor EU-agentschap

Door ANP

Amsterdam blijft na een eerste stemronde in Brussel in de race voor het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Ook Milaan en Kopenhagen maken nog een kans.

Nederland haalde 20 punten binnen, evenals Kopenhagen. Milaan scoorde met 25 stemmen het best, aldus EU-bronnen.

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken, onder wie Halbe Zijlstra, kiezen in Brussel een nieuwe vestigingsplek voor het EU-agentschap dat vanwege de brexit uiterlijk maart 2019 uit Londen weg moet. Er zijn maximaal drie (geheime) stemrondes waarin de 27 lidstaten uit zestien kandidaat-steden moeten kiezen. Dat waren er aanvankelijk negentien maar Malta, Ierland en Kroatië trokken zich de afgelopen uren terug.

De eerste ronde leverde niet meteen een winnaar op. Er is een pauze ingelast tot de tweede ronde begint. Die tijd wordt door de ministers niet gebruikt om koffie te drinken maar om stemmen binnen te slepen.

Oud-minister Wouter Bos, die maanden voor Amsterdam lobbyde in heel Europa, zei vooraf de meeste concurrentie te duchten van Bratislava, Kopenhagen, Milaan en Stockholm. Daarvan zijn Stockholm en Bratislava nu definitief afgevallen. Volgens minister Zijlstra heeft Amsterdam een goede kans ,,als we de eerste ronde maar doorkomen”, zei hij eerder.

Bratislava, de hoofdstad van Slowakije, werd gezien als kanshebber omdat de Oost-Europese landen weinig EU-agentschappen hebben.

Het EMA is een prestigieuze organisatie die onder andere nieuwe geneesmiddelen beoordeelt. Er werken 900 hoogopgeleide mensen. Het bureau heeft een budget van meer dan 300 miljoen euro.

Het bericht Amsterdam blijft in race voor EU-agentschap verscheen eerst op Nieuws.nl.

Zo ga je veilig de weg op met een e-bike

Door mariettenieuws

Het aantal dodelijke verkeersongevallen met e-bikes neemt toe. De elektrische fiets is inmiddels ‘dodelijker’ dan de bromfiets, zo blijkt uit recente cijfers van de politie. Zij maakt zich zorgen en adviseert e-bikers dringend een helm te dragen. Wat kunnen we naast de helm nog meer doen om zo veilig mogelijk de weg op te gaan met een e-bike?

De e-bike is al geruime tijd erg populair. De verkoop groeit nog steeds, terwijl dat voor gewone fietsen niet meer het geval is. In 2016 was de e-bike goed voor 29 procent van het aantal verkochte fietsen. Ook de verkoop van een e-bike online is toegenomen. Dit is op zich geen verrassing. Naast de vergrijzing die plaatsvindt en het feit dat steeds meer oudere mensen kiezen voor een elektronische fiets, is de e-bike een waardevolle uitvinding. Ouderen kunnen tot op hogere leeftijd blijven fietsen en anderen kunnen grotere afstanden tussen huis en school of werk met minder inspanning overbruggen.

Dat het fietsgebruik door de komst van de e-bike is toegenomen, is positief nieuws. Toch is er ook een punt van aandacht, gezien de cijfers van de politie. Het is goed om te kijken welke risico’s er aan het gebruik van de e-bike verbonden zijn en wat gebruikers kunnen doen om hun veiligheid te waarborgen. Naast het gebruik van een helm zorgen deze tips voor meer veiligheid:

  • Met name voor senioren geldt dat ze vaak al een tijd niet meer gefietst hebben als ze met de e-bike op pad gaan. Het is daarom goed, en dit geldt eigenlijk voor alle leeftijden, om de e-bike eerst te gebruiken op rustige wegen en in rustige straten, voordat je het stadscentrum opzoekt. Vermijd, als dit mogelijk is, in het begin de ochtend- en de avondspits.
  • Op een e-bike kan en mag je, zelfs zonder valhelm, 25 km per uur rijden. Dat is de snelheid van een racefietser, dus best hard. Dit kan tot gevaarlijke situaties leiden. Laat de maximum snelheid door de leverancier afstellen op maximaal 20 km per uur. Dit is in de meeste omstandigheden snel genoeg.
  • Draag opvallende kleding of een fluorescerend hesje, vooral bij onstuimig weer, mist of in het donker. Hierdoor val je in het verkeer sneller en beter op dan met donkere kleding aan. Zorg ook voor werkende verlichting op je fiets en koop eventueel extra fietslichtjes, die je op je tas of aan je kleding kunt hangen.

 

Het bericht Zo ga je veilig de weg op met een e-bike verscheen eerst op Nieuws.nl.

Wilders gaat aangifte doen tegen Rutte

Door ANP

PVV-leider Geert Wilders gaat aangifte doen tegen premier Mark Rutte omdat die Nederlanders zou discrimineren. De PVV vraagt medestanders de aangifte te ondersteunen.

,,Als er iemand in Nederland onterecht ongelijk wordt behandeld is het de Nederlander zelf”, stelt Wilders. Hij haalt daarvoor uiteenlopende voorbeelden aan als de afschaffing van de dividendbelasting, die buitenlandse aandeelhouders ten goede zou komen, ontwikkelingshulp aan het buitenland en goedkope zorg en andere voorzieningen voor asielzoekers.

,,Wij worden als tweederangsburgers behandeld in ons eigen land”, aldus Wilders. ,,De politiek denkt aan iedereen behalve aan de Nederlanders. Mensen kunnen altijd zelf aangifte doen, maar wij roepen hen op deze aangifte te steunen. Het loopt de spuigaten uit.”

De premier wil niet op de aankondiging reageren. ,,Dit laten we echt aan Geert Wilders”, laat een woordvoerder weten.

Het bericht Wilders gaat aangifte doen tegen Rutte verscheen eerst op Nieuws.nl.

Ombudsman wil uitleg Bijleveld over klachten

Door ANP

De Nationale ombudsman wil van minister Ank Bijleveld weten hoe bij Defensie wordt omgegaan met klachten over onder meer aanranding en mishandeling. Recent werd bekend dat meldingen van drie militairen over uit de hand gelopen ontgroeningen niet serieus zijn genomen.

In juli 2016 heeft Defensie een nieuwe klachtenregeling in gebruik genomen. ,,Ik wil van de minister horen hoeveel klachten er zijn ontvangen, in behandeling zijn genomen en gegrond zijn verklaard”, aldus ombudsman Reinier van Zutphen.,,Ook wil ik inzicht in het aantal doorverwijzingen naar de Nationale ombudsman. Als (ex-)militairen tegen muren bij Defensie oplopen en in de knel raken, dan kunnen zij zich, net als elke burger met hun klacht bij mij melden.”

De ombudsman vraagt de minister binnen twee weken antwoord te geven.

Begin november onthulden drie militairen in de Volkskrant dat ze bij hun eenheid in Schaarsbergen waren gepest, mishandeld, aangerand en verkracht door sergeanten en korporaals uit dezelfde eenheid. Een Commissie van Huishoudelijk Onderzoek (CvHO) onderzocht de klachten in 2013, maar achtte ze niet allemaal bewezen. Van de klachten die wel strafbaar werden geacht, deed Defensie in 2013 aangifte.

Het bericht Ombudsman wil uitleg Bijleveld over klachten verscheen eerst op Nieuws.nl.

Raad Amsterdam wil Bernhard horen

Door ANP

De gemeenteraad Amsterdam wil prins Bernhard aan de tand voelen over beleggingen in vastgoed in de hoofdstad. Een meerderheid van de raad is voor een hoorzitting over de huizenmarkt, waarvoor Bernhard ook zal worden uitgenodigd. Dat bevestigt PvdA-fractievoorzitter Marjolein Moorman na berichtgeving van Het Parool.

De hoorzitting is bedoeld om beter zich te krijgen op de ,,methodes waarmee het grote geld grip krijgt op de huizenmarkt’’, legt Moorman uit. Aanleiding is een reeks artikelen in Het Parool waaruit blijkt dat een kleine groep investeerders steeds meer Amsterdams vastgoed in handen krijgt. Omdat Bernhard met 349 panden een van de grootste huizenbezitters zou zijn, mag ook hij tekst en uitleg geven.

Of de zoon van prinses Margriet ingaat op het verzoek, is nog niet bekend.

Het bericht Raad Amsterdam wil Bernhard horen verscheen eerst op Nieuws.nl.

Verzorgende verpleeghuis verdacht van moord

Door ANP

Een 21-jarige Rotterdammer wordt ervan verdacht als verzorgende van een verpleeghuis in de gemeente Binnenmaas (ZH) een bewoonster om het leven te hebben gebracht. Ook wordt hij verdacht van twee pogingen tot moord. De man is vrijdag aangehouden, zo meldde het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam maandag.

De zaak ging begin november rollen nadat in een verzorgingshuis in de gemeente Binnenmaas een bewoonster onwel was geworden. In het ziekenhuis ontstond het vermoeden dat haar zonder medische noodzaak insuline was toegediend.

Het verpleeghuis deed aangifte en de politie startte een onderzoek.

Het bericht Verzorgende verpleeghuis verdacht van moord verscheen eerst op Nieuws.nl.

Nieuwe schat aan berichten criminelen ontdekt

Door ANP

Rechercheurs hebben mogelijk een nieuwe lading versleutelde berichten van criminelen ontdekt. Die stonden op een server in Costa Rica. Het gaat om enkele honderdduizenden berichten. ,,Een groot aantal is ontsleuteld, een groot aantal nog niet”, aldus het Openbaar Ministerie naar aanleiding van een bericht op nieuwssite Crimesite.

Het OM kan niet zeggen wat in de berichten staat en hoe die zijn ontdekt. Het gaat om berichten die zijn verstuurd met PGP (Pretty Good Privacy), een versleutelingssoftware voor Blackberry-telefoons. Mensen gebruiken die als ze niet willen dat anderen kunnen meelezen. Dat zijn niet alleen criminelen, maar bijvoorbeeld ook dissidenten in dictaturen.

De vondst kwam maandag aan het licht tijdens een regiezitting tegen vier mannen. Twee van hen worden verdacht van een moord in Utrecht in januari. Een 31-jarige man werd toen doodgeschoten bij een flat aan de Faustdreef. De twee anderen zouden een moord hebben voorbereid op een man die eigenlijk het doelwit zou zijn geweest.

Rechercheurs hadden eerder al miljoenen versleutelde berichten gevonden op Canadese servers van de Nederlandse provider Ennetcom. Die zijn gebruikt in enkele grote drugszaken en liquidatieprocessen.

Het bericht Nieuwe schat aan berichten criminelen ontdekt verscheen eerst op Nieuws.nl.

NIDA wil landelijke proef hoofddoek politie

Door ANP

NIDA, de door de islam geïnspireerde Rotterdamse politieke partij, pleit voor een landelijke proef met een hoofddoek bij de politie. Aanleiding hiervoor is de uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens, dat maandag oordeelde dat de politie een agente discrimineert door haar te verbieden tijdens haar werk een hoofddoek te dragen.

NIDA noemt de uitspraak van het College ,,hoopvol” en wil dat nieuwe uniformen worden ontworpen waar de hoofddoek onderdeel van is. De partij vindt dat iedereen die zich wil inzetten voor de samenleving dat ongeacht levensbeschouwing, etniciteit of sekse moet kunnen doen en dat de politie zich moet inzetten om naast diverser ook inclusiever te zijn.

,,Op het moment dat een seksist wordt aangesproken door een vrouwelijke agente en hij heeft daar moeite mee, dan is dat niet het probleem van de vrouwelijke agente, maar van die meneer die seksistisch is. Zelfde geldt voor iemand die een hoofddoek draagt”, aldus de partij.

Het bericht NIDA wil landelijke proef hoofddoek politie verscheen eerst op Nieuws.nl.

Kamer voelt niets voor hoofddoek bij politie

Door ANP

De Tweede Kamer wil agenten niet het recht geven een hoofddoek boven hun uniform te dragen. Ook al vindt het College voor de Rechten van de Mens in bepaalde gevallen dat het wel moet kunnen.

Het College oordeelde maandag dat de politie zich schuldig maakt aan discriminatie door ook een agente die weinig contact heeft met burgers te verbieden bij haar uniform een hoofddoek te dragen. VVD-Kamerlid Arno Rutte vindt het ,,maar goed dat het college geen bindende uitspraken kan doen”, want ,,het uniform staat voor de neutraliteit van de overheid. We staan ook geen SP-buttons toe of ADO-sjaals.”

Ook CDA’er Chris van Dam houdt vast aan neutrale kleding voor de politie. Hij wil wel met respect met de uitspraak van het College omgaan en naar manieren zoeken om moslima’s voor het vak van agent te blijven winnen. Ronald van Raak van de SP wijst erop dat uniform niet toevallig eenvormig betekent. ,,Het is belangrijk dat de overheid eenvormigheid en neutraliteit uitstraalt.”

PVV-leider Geert Wilders noemt de uitspraak ,,waanzin” en wil van ,,het College voor de Rechten van de Hoofddoek”, zoals hij het noemt, af.

Het bericht Kamer voelt niets voor hoofddoek bij politie verscheen eerst op Nieuws.nl.

Onbegrip bij bekenden Mitch Henriquez

Door ANP

Bekenden van de overleden Mitch Henriquez hebben hun hoop gevestigd op de rechter nadat de officier van justitie maandag vroeg om geen straf op te leggen aan twee verdachte agenten. Ex-vriendin Jennifer Petrocthi, moeder van Mitch’ zoon, reageerde geschokt op de eis van de aanklager.

Volgens de officier van justitie is er geen bewijs voor verband tussen de nekklem, stompen in het gezicht en het gebruik van pepperspray en het overlijden van de arrestant in 2015. De aanklager denkt dat de agenten wel schuldig zijn aan mishandeling.

,,Ik begrijp het niet. Iedereen heeft op de beelden gezien dat er te veel geweld is gebruikt. Er is een schandalig excuus gezocht maar ik hoop dat de rechters toch straf opleggen”, zei Petrocthi, die in tegenstelling tot de boze nabestaanden nog wel bij de rechtszaak aanwezig is.

Haar advocaat Gerald Roethof ergerde zich aan de beoordeling door het Openbaar Ministerie en stelde vragen bij de onafhankelijkheid van de aanklagers. ,,Met deze officieren van justitie hebben de verdachten geen advocaten meer nodig. Deze eis is voor agenten geen stimulans om zich in het vervolg in te houden. Ik hoop dat de rechtbank de rug recht houdt.’’

Advocaat Richard Korver, die onder meer de moeder en zussen van Henriquez bijstaat, heeft via Twitter laten weten met een reactie te komen als hij overleg heeft gehad met zijn cliënten.

Het bericht Onbegrip bij bekenden Mitch Henriquez verscheen eerst op Nieuws.nl.

Consumentenbond: bedenktijd bij kopen keuken

Door ANP

Er moet een verplichte bedenktermijn komen bij het kopen van een keuken. Daarvoor pleit de Consumentenbond. Uit onderzoek onder ruim 7000 mensen is gebleken dat ruim een derde van de potentiële klanten zich onder druk gezet voelde door een keukenverkoper.

De Consumentenbond vindt dat kopers binnen twee dagen kosteloos onder een aankoop uit moeten kunnen. Na slechte publiciteit begin dit jaar voerden de winkels van De Mandemakers Groep al zo’n termijn in, maar het blijkt nog niet makkelijk de koop te annuleren. Veel andere zaken rekenen annuleringskosten van minimaal 500 euro.

Uit de enquête van de bond kwam De Mandemakers Groep naar voren als probleemgeval. Bij winkels van die keten voelde ruim drie op de vijf potentiële kopers zich onder druk gezet. Bij andere winkels ging het om zo’n kwart.

Verkopers schermen bijvoorbeeld met tijdelijke aanbiedingen en weigeren offertes mee te geven waarmee consumenten een goede vergelijking kunnen maken.

Het bericht Consumentenbond: bedenktijd bij kopen keuken verscheen eerst op Nieuws.nl.

OM: agenten schuldig mishandeling, geen straf

Door ANP

De twee agenten die betrokken waren bij de fatale arrestatie en mishandeling van Mitch Henriquez zijn volgens het Openbaar Ministerie (OM) wel schuldig, maar er wordt geen straf geëist. Het geweld dat zij op de Arubaan toepasten, was weliswaar buitenproportioneel, maar ,,dat zij ook schuldig zijn aan het overlijden van Henriquez, kan niet worden bewezen”, aldus het OM.

Twee van de vijf bij de arrestatie betrokken agenten zijn strafrechtelijk vervolgd. Aanvankelijk werd gedacht dat Henriquez was overleden door de omstreden nekklem, maar door een nieuw rapport en door nieuwe deskundigenverklaringen, kwam deze aanname weer op losse schroeven. Tijdens de rechtszaak vorige week werden de deskundigen het niet met elkaar eens. Hierdoor is er geen bewijs voor ‘mishandeling met de dood ten gevolg’ maar enkel nog voor ‘mishandeling’, zei de officier van justitie.

Henriquez overleed de dag nadat hij was aangehouden op een muziekfestival in Den Haag, eind juni 2015. Hij riep meerdere keren tegen agenten dat hij een wapen bij zich had en wees daarbij naar zijn kruis. Er waren vijf agenten voor nodig om de grote en sterke 42-jarige Henriquez onder bedwang te krijgen bij zijn arrestatie. Hij werd geslagen in het gezicht en bespoten met pepperspray.

De twee verdachte agenten zitten afgeschermd en anoniem in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol. Ze worden aangeduid als DH01 en DH02. Hun identiteit wordt afgeschermd omdat zij en hun families na de arrestatie zwaar bedreigd zijn. De dood van Henriquez zorgde voor dagenlange rellen in de Haagse Schilderswijk.

Het OM heeft dit ook laten meewegen in de eis. ,,Agenten moeten optreden als iemand de openbare orde verstoort. Ook heeft deze zaak grote gevolgen gehad voor de agenten en hebben zij al een disciplinaire maatregel van de politieorganisatie ondergaan.” Het OM vindt weliswaar dat de agenten schuldig zijn aan mishandeling, zij zijn te ver gegaan in het toegepaste geweld, maar meent dat een straf daar niets aan toevoegt.

De uitspraak van de rechtbank staat op 21 december gepland.

Het bericht OM: agenten schuldig mishandeling, geen straf verscheen eerst op Nieuws.nl.

Verpleegkundigen in actie tegen papierwinkel

Door ANP

Duizenden verpleegkundigen en verzorgenden bij verschillende instellingen in heel het land voeren maandag actie om de administratieve rompslomp in de zorg te verlagen. Onnodige administratie laten zij liggen. Daardoor blijft er meer tijd over voor patiënten. ,,De actie loopt heel goed”, zegt een woordvoerster van beroepsvereniging van verpleegkundigen en verzorgenden V&VN.

Volgens haar laten de actievoerders de urenregistratie zitten, de doelgroepenregistratie en de mappen voor de inspectie. Ook voeren de zorgmedewerkers gesprekken met werkgevers over de problemen waar ze tegenaan lopen. Staken doen ze niet, omdat daar patiënten en cliënten onder lijden. Volgens de zegsvrouw van V&VN lopen de administratieve lasten de spuigaten uit.

V&VN pleit voor een noodplan om het personeelstekort in de zorg aan te pakken, maar wil ook klachten inventariseren en overbrengen aan het verantwoordelijke ministerie. Ab Klink, lid van de raad van bestuur van zorgverzekeraar VGZ en oud-minister van Volksgezondheid, was maandagochtend te gast in het actiecentrum van V&VN.

Patiëntenfederatie Nederland steunt de actie. Volgens de organisatie zijn de vele regels waar verpleegkundigen mee te maken hebben vaak niet in het belang van de patiënt. ,,We moeten af van onnodige registraties. Registreren om te registreren is niet goed. Ik ben blij dat de wijkverpleegkundigen dit nu op deze manier aan de kaak stellen. Hopelijk kunnen we er samen iets aan doen”, zegt Dianda Veldman, directeur bij de patiëntenorganisatie.

Het bericht Verpleegkundigen in actie tegen papierwinkel verscheen eerst op Nieuws.nl.

OM: nekklem bij Henriquez onterecht

Door ANP

De politie heeft bij de fatale arrestatie van Mitch Henriquez onterecht een nekklem toegepast. Omdat de Arubaan zich niet gewelddadig tegen zijn aanhouding verzette, was de riskante nekklem buitenproportioneel. ,,Er was geen aanleiding om dit geweld toe te passen”, zei de officier van justitie maandag tijdens zijn requisitoir in de zaak tegen twee verdachte agenten.

Agent DH01 die de nekklem bij Henriquez toepaste heeft het risico miskend, aldus de aanklager. De officier van justitie is het ook absoluut niet met de verdachte agent eens dat de nekklem gebruikt mag worden bij elke aanhouding waarbij de verdachte verzet pleegt.

Ook het geweld van de andere verdachte agent was onrechtmatig. Groepscommandant DH02 had de arrestant niet in zijn gezicht mogen slaan en geen pepperspray mogen gebruiken, aldus de aanklager.

Het bericht OM: nekklem bij Henriquez onterecht verscheen eerst op Nieuws.nl.

β€˜Politie discrimineert met verbod hoofddoek’

Door ANP

De politie discrimineert een agente door haar te verbieden tijdens haar werk een hoofddoek te dragen in combinatie met het uniform. Dat heeft het College voor de Rechten van de Mens bepaald in een zaak die was aangespannen door een politiemedewerkster in Rotterdam.

De vrouw wil vanwege haar geloofsovertuiging ook tijdens haar werk een hoofddoek dragen, samen met een uniform. De politie staat dat niet toe, omdat de organisatie neutraal is en dat ook moet uitstralen. De betrokken medewerkster vindt dat zij wordt beperkt in de vrijheid van godsdienst

Het college vindt de uniforme gezagsuitstraling en de eigen veiligheid van de politieambtenaar op zich zwaarwegende belangen vanuit de politie, maar is er in dit geval niet van overtuigd dat die van toepassing zijn op de betrokkene.

Zij werkt op de afdeling intake & service en heeft daar niet veel contact met burgers. Ze beantwoordt telefonisch het servicenummer van de politie en mag aangiften opnemen via een video-verbinding. Ze mag dat doen in burgerkleding, met een hoofddoek. Haar collega’s doen dit werk echter in een uniform. De vrouw wil dat ook, maar het korps staat dát niet toe.

De vrouw wilde een principiële uitspraak van het College zodat ook andere vrouwelijke agenten hier wat aan hebben die een hoofddoek willen dragen. Dat is volgens haar belangrijk, omdat de politie zelf aangeeft dat ze meer diversiteit in de gelederen wil.

De uitspraken van het College zijn niet bindend.

Het bericht ‘Politie discrimineert met verbod hoofddoek’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

OM: verklaringen agenten ongeloofwaardig

Door ANP

Het Openbaar Ministerie hecht geen geloof aan de verklaringen van de verdachte agenten in de zaak over de dood van Arubaanse arrestant Mitch Henriquez. Hun verklaringen komen niet overeen met de beelden en zijn in strijd met andere bewijsmiddelen, zei de officier van justitie maandag.

De verklaring van agent DH01 dat hij meerdere keren heeft gecontroleerd of Mitch Henriquez nog ademhaalde, noemt de officier van justitie ,,ongeloofwaardig”. Op de videobeelden die zijn gemaakt van de fatale arrestatie is niets van een controle te zien. Ook had de agent die de nekklem toepaste op Henriquez niet in de gaten wat andere agenten deden.

Collega-agent DH02 zei op zijn beurt weer dat hij niet in de gaten had dat DH01 een nekklem zette. De aanklager noemde dat ,,onvoorstelbaar’, zei hij in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. Later maandag formuleert de officier de strafeis tegen de twee agenten, die terechtstaan voor de fatale arrestatie in Den Haag.

De agenten zitten anoniem en afgeschermd in de rechtbank. Ze worden aangeduid als DH01 en DH02. Hun privacy wordt beschermd omdat zij en hun families na de fatale arrestatie juni 2015 ernstig bedreigd zijn.

Het bericht OM: verklaringen agenten ongeloofwaardig verscheen eerst op Nieuws.nl.

β€˜AOW-leeftijd verhogen tot minstens 69 jaar’

Door ANP

Door de toegenomen levensverwachting moet de AOW-leeftijd geleidelijk worden verhoogd tot minstens 69 jaar in 2040. Dat concludeert econoom Willem Heeringa van Tilburg University in een promotieonderzoek.

Gebeurt dat niet, dan zouden de AOW-premies omhoog moeten of het ouderdomspensioen moeten worden versoberd. Sinds de introductie van het pensioenstelsel in 1957 leven de Nederlanders gemiddeld langer en krijgen ze minder kinderen. Daarbij zijn mannen minder gaan werken, maar vrouwen juist meer. De toegenomen arbeidsparticipatie van vrouwen weegt echter niet op tegen de negatieve effecten van de daling van het geboortecijfer en de afgenomen arbeidsparticipatie van mannen, stelt Heeringa.

De econoom stelt ook vast dat Nederlandse pensioenfondsen de pensioenpremies van jongeren risicovoller zouden moeten beleggen dan die van ouderen. Meer in aandelen beleggen levert voor de jongere generaties uiteindelijk meer op.

Het bericht ‘AOW-leeftijd verhogen tot minstens 69 jaar’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

❌