[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Vandaag β€” 17 Januari 2018Nieuws.nl

Asielinstroom blijft vrijwel gelijk

Door ANP

In 2017 hebben ongeveer net zoveel mensen asiel in Nederland aangevraagd als in 2016. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) meldt dat er vorig jaar 31.327 asielaanvragen binnenkwamen. Een jaar eerder waren dat er 31.642.

De meeste aanvragen kwamen van mensen met de Syrische nationaliteit (35 procent) en de Eritrese nationaliteit (13 procent). Opvallend is het grote aantal asielaanvragen van Cubanen. In 2017 vroegen 256 mensen uit het Caribische land asiel aan. Alleen al in december 2017 zochten 121 Cubanen veiligheid in Nederland. In heel 2016 waren dat er 23.

Een verklaring voor de wens van veel Cubanen om naar Nederland uit te wijken heeft de IND niet.

Het bericht Asielinstroom blijft vrijwel gelijk verscheen eerst op Nieuws.nl.

Kamer: nog deze maand regels schadeafhandeling

Door ANP

De Tweede Kamer wil binnen twee weken nieuwe regels voor de afhandeling van de schade van door de gaswinning gedupeerde Groningers. Die hebben daarop al te lang moeten wachten, vinden regeringspartijen CDA, D66 en ChristenUnie en een groot deel van de oppositie.

Ook premier Mark Rutte zei vrijdag al dat er binnen twee weken een zogeheten schadeprotocol moet liggen, maar later verruimde hij dat weer wat. Verantwoordelijk minister Eric Wiebes sprak vorige week zijn ongeduld uit over het uitblijven van de nieuwe regels. Daardoor ligt de schadeafhandeling al bijna een jaar stil.

Het lange wachten op een nieuw protocol, dat nodig was omdat de NAM zich niet meer met de schadeafhandeling mocht bemoeien, is een van de grootste grieven van de Groningers. Het Rijk is nog in overleg met de provincie, de gemeenten en andere betrokkenen. Enkele maatschappelijke organisaties wilden meedenken, maar zijn afgehaakt omdat de invloed van de NAM toch weer in de nieuwe regels zou doorklinken.

Het bericht Kamer: nog deze maand regels schadeafhandeling verscheen eerst op Nieuws.nl.

Rotterdam haalde 15.000 mensen uit bijstand

Door ANP

Rotterdam heeft de afgelopen vier jaar ruim 15.000 mensen vanuit de bijstand aan een baan geholpen. Dat is meer dan de 12.000 die het stadsbestuur als doelstelling had. Rotterdam is de enige van de vier grote steden waar in absolute zin het aantal bijstandsgerechtigden de afgelopen drie jaar is gedaald.

Rotterdam verklaart deze cijfers deels door het strenge beleid dat de stad voert. Zo kunnen geschikte nieuwkomers in de bijstand soms verplicht worden tot werk in de buitenruimte.

,,Streng? Ik noem het rechtvaardig. Het Rotterdamse beleid is gericht op uitstroom naar werk. Thuiszitten is geen optie”, zegt wethouder Maarten Struijvenberg (Leefbaar Rotterdam, Werkgelegenheid). ,,Wij kijken vooral naar wat mensen wel kunnen. Soms is dat een betaalde baan, soms vrijwilligerswerk.”

Rotterdam probeert de instroom naar de bijstand te beperken. Zo worden mensen aan het einde van hun ww-uitkering nog eens extra begeleid bij het zoeken naar werk en gaan ze bijvoorbeeld via een uitzendbureau aan de slag in de kassen.

Verder controleert Rotterdam intensief op bijstandsfraude. De afgelopen vier jaar zijn er 2150 uitkeringen beëindigd vanwege fraude of per abuis verkeerd verstrekte gegevens.

Het bericht Rotterdam haalde 15.000 mensen uit bijstand verscheen eerst op Nieuws.nl.

Waarschuwing voor gladheid noorden door sneeuw

Door ANP

Het verkeer moet dinsdagavond en in de nacht van dinsdag op woensdag rekening houden met gladheid door (natte) sneeuw. Vooral in het noorden en het oosten van het land van het land moeten weggebruikers op hun tellen passen, aldus de VerkeersInformatieDienst VID.

Rijkswaterstaat is al aan het strooien op onder meer de A6 bij Almere en Lelystad. In de nacht van dinsdag op woensdag valt ook (natte) sneeuw in de rest van het land.

Het bericht Waarschuwing voor gladheid noorden door sneeuw verscheen eerst op Nieuws.nl.

Debat later voor vertraagde Groningers

Door ANP

Het debat over de gaswinning in de Tweede Kamer begint omstreeks 19.30 uur en niet om 18.45 uur, zoals aanvankelijk de bedoeling was. Met het uitstel komt Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib tegemoet aan het verzoek van een groep Groningers die op weg naar Den Haag vertraging heeft opgelopen.

Circa 140 Groningers die in twee dubbeldekkers naar Den Haag waren vertrokken voor het debat over gaswinning moesten omrijden door een ongeluk op de A4. ,,Alstublieft, wacht op ons! Begin later”, vroeg Nettie Klompsma in een tweet aan Arib.

Het bericht Debat later voor vertraagde Groningers verscheen eerst op Nieuws.nl.

Erasmus Universiteit gedaagd om bindend advies

Door ANP

De eis dat studenten in hun eerste studiejaar aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) alle studiepunten moeten halen is in strijd met de wet, stelt het Landelijk Studenten Rechtsbureau (LSR).

Studenten die niet de benodigde punten halen worden van de opleiding afgestuurd met een negatief bindend studieadvies. Het LSR is een juridische procedure bij de hoogste onderwijsrechter begonnen tegen de universiteit om duidelijkheid te krijgen over of deze maatregel wel of niet mag.

LSR-voorzitter Lars Klappe: ,,Het lijkt erop dat de EUR aan de haal is gegaan met het bindend studieadvies. Wij willen graag van de rechter weten of deze strenge norm wel door de beugel kan.”

Vrijwel alle instellingen maken gebruik van de mogelijkheid om een bindend studieadvies te geven. De meeste instellingen eisen dat studenten 45 van de 60 studiepunten halen.

Het bericht Erasmus Universiteit gedaagd om bindend advies verscheen eerst op Nieuws.nl.

Verwerking GenX in Helmond wordt stilgelegd

Door ANP

Het bedrijf Custom Powders moet op last van de gemeente Helmond voorlopig stoppen met het verwerken van GenX. Deze giftige stof is in de rioolwaterzuivering in Aarle-Rixtel terechtgekomen en onderzoek heeft uitgewezen dat het afkomstig is van Custom Powders.

In het afvalwater van het bedrijf, maar ook in een vijver op het terrein en in water in de omgeving zijn concentraties GenX aangetroffen. Onduidelijk is nog hoe dit heeft kunnen gebeuren. Dat wordt onderzocht, schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) aan de Tweede Kamer.

Custom Powders droogt GenX voor Chemours in Dordrecht. De verwerking van de stof mag weer worden hervat als er nieuwe technische voorschriften van kracht zijn en ,,er voldoende aanvullende maatregelen zijn genomen om de GenX-emissies terug te dringen”.

Het bericht Verwerking GenX in Helmond wordt stilgelegd verscheen eerst op Nieuws.nl.

Gisteren β€” 16 Januari 2018Nieuws.nl

β€˜Barbie’ opgenomen na overmatig drugsgebruik

Door ANP

Realityster Samantha de Jong, beter bekend als ‘Barbie’, is vrijdag in haar huis in Den Haag bewusteloos geraakt door overmatig drugsgebruik. Dat meldt de manager die namens de familie van Samantha spreekt in een verklaring. ,,Samantha verkeert nu in redelijk goede gezondheid en zet haar herstel voort in een gespecialiseerde kliniek. De kinderen worden opgevangen door hun vader Michael en de familie”, stelt hij dinsdag.

Nadat Samantha was gevonden, is ze direct naar het ziekenhuis gebracht.

De manager verzoekt iedereen de realityster rust te gunnen voor haar herstel. ,,Het eerste en enige belang van de familie is om Samantha in alle rust te laten herstellen. Dat is ook Samantha’s wens. Dat kan alleen als ook de omstandigheden rond haar verblijf en haar persoon en de familie rustig zijn. Daarom vragen we iedereen met klem, fans en pers, om Samantha, Michael, de kinderen en de familie nu rust te gunnen.”

Volgens de manager willen Samantha en de familie iedereen bedanken die steun heeft betuigd.

Het bericht ‘Barbie’ opgenomen na overmatig drugsgebruik verscheen eerst op Nieuws.nl.

WODC mogelijk verder van ministerie

Door ANP

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) kijkt of het nodig is meer afstand te creëren tussen het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC) en het ministerie, om zo de onafhankelijkheid van het onderzoeksinstituut zeker te stellen.

Het WODC is gevestigd in het gebouw van het ministerie van Justitie en Veiligheid. In december berichtte Nieuwsuur dat politieke druk is uitgeoefend op onderzoek door het WODC naar het wietbeleid van de regering. Zo werden volgens een klokkenluidster onderzoeksvragen en conclusies aangepast.

,,Ik ben van mening dat elke mogelijke schijn van ongewenste beïnvloeding voorkomen moet worden”, laat de minister aan de Tweede Kamer weten. Voordat Grapperhaus beslist, wil hij wel eerst de uitkomst afwachten van enkele onderzoeken naar de kwestie.

De rapportages van het instituut, dat onafhankelijk hoort te zijn, gelden als gezaghebbend.

Het bericht WODC mogelijk verder van ministerie verscheen eerst op Nieuws.nl.

β€˜Formatie hield afwikkeling gasschade niet op’

Door ANP

De vertraging bij de afwikkeling van de schade door de gaswinning in Groningen ligt niet aan de lange formatie van de nieuwe regering. De leiders van coalitiepartners CDA en D66 weerspreken die stelling van premier Mark Rutte (VVD).

Volgens CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma had de vorige regering het probleem gewoon kunnen aanpakken. ,,De lengte van de formatie speelde geen rol.” En volgens D66-kopman Alexander Pechtold heeft Rutte inmiddels ingezien dat zijn uitspraak ,,iets te kort door de bocht was”.

Rutte stelde dat de afwikkeling van de schade van de aardbevingen in Groningen al maanden stil ligt door de lange kabinetsformatie. Hij zag zich gedwongen te benadrukken dat de vertraging niet de schuld is van Groningen zelf. Eerder leek hij die verantwoordelijkheid ook in de schoenen te schuiven van de Groningse gemeenten, de provincie en andere betrokkenen.

Het bericht ‘Formatie hield afwikkeling gasschade niet op’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

AIVD-kerstpuzzel bijna 600 keer ingeleverd

Door ANP

De beruchte kerstpuzzel van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) is bijna zeshonderd keer ingezonden. De deelnemers hebben de puzzel, die dit jaar beduidend moeilijker en uitgebreider was dan het jaar ervoor, gedeeltelijk of helemaal ingevuld, laat een woordvoerder van de AIVD weten.

De jaarlijkse kerstpuzzel kon vanaf 12 december tot middernacht maandag worden ingeleverd. Half februari wordt de winnaar bekendgemaakt. In totaal zijn de opgaven 75.000 keer gedownload.

De antwoorden van de puzzel van 2016 waren zo’n twaalfhonderd keer ingezonden. ,,Na afloop kregen we de oproep om de puzzel wat moeilijker te maken. Daarom zijn er deze keer twee keer zoveel opgaven en zijn de vragen wat pittiger.”

Met de puzzel zijn maximaal honderd punten te behalen en bonuspunten voor creativiteit. Bij de vorige editie waren er tien inzendingen met honderd punten of meer.

De AIVD-puzzel geldt als moeilijkste puzzel van het jaar. De opgaven zijn regelrechte hersenkrakers.

De puzzel begon ooit als interne uitdaging om systematisch denken te stimuleren, maar wordt sinds 2011 online gezet. De makers werken bij het AIVD-onderdeel Nationaal Bureau voor Verbindingsbeveiliging (NBV), dat het beveiligen van staatsgeheimen als hoofdtaak heeft. Met de puzzel worden geen nieuwe AIVD’ers geworven, hij is bedoeld om mensen plezier te verschaffen.

Het bericht AIVD-kerstpuzzel bijna 600 keer ingeleverd verscheen eerst op Nieuws.nl.

Poch stelt Staat aansprakelijk

Door ANP

Oud-piloot Julio Poch heeft de Nederlandse staat aansprakelijk gesteld voor de schade die hij zegt te hebben geleden. Dat heeft minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) geantwoord op vragen van D66.

Volgens Grapperhaus is de brief op 9 januari binnengekomen en wordt die nu bestudeerd. Advocaat Geert-Jan Knoops had eerder al laten weten dat een procedure in voorbereiding was vanwege de rol die de autoriteiten hebben gespeeld in zijn zaak.

Nederland verstrekte in 2009 vluchtgegevens van Poch, die voor Transavia werkte, aan Spanje. Dat land arresteerde Poch op de luchthaven van Valencia. Spanje leverde hem later uit aan Argentinië, dat hem wilde berechten voor het uitvoeren van dodenvluchten tijdens de militaire junta. Daarbij werden tegenstanders uit vliegtuigen gegooid. Poch werd vorig jaar door de Argentijnse rechtbank vrijgesproken.

Poch is dinsdagavond te gast in de talkshow van Eva Jinek. Volgens de makers van het programma zullen Poch en zijn gezin vertellen over wat ze de afgelopen jaren hebben meegemaakt. Op 29 november werd Poch vrijgesproken en keerde hij terug naar zijn vrouw Grethe, dochters Mariana en Alejandra, zoon Andy en kleinkinderen in Nederland. Het advocatenechtpaar Geert-Jan en Carry Knoops, dat Poch jarenlang bijstond, is ook in de studio aanwezig.

Het bericht Poch stelt Staat aansprakelijk verscheen eerst op Nieuws.nl.

Twee terugkeerders uit strijdgebied opgepakt

Door ANP

De politie heeft de afgelopen dagen op Schiphol een man en een vrouw opgepakt die waren teruggekeerd uit Syrië en Irak. Het gaat om een 33-jarige vrouw uit Ede en een 30-jarige man uit Amsterdam. Het zijn de eerste terugkeerders sinds lange tijd, in ieder geval sinds de val van Islamitische Staat in het grootste deel van het strijdgebied, aldus een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM).

De verdachten werden onlangs – los van elkaar – in Turkije aangehouden toen zij daar de grens waren overgegaan. De vrouw keerde onder begeleiding van de marechaussee vrijdag terug uit Turkije en de man maandag. Het OM had een internationaal aanhoudingsbevel tegen hen uitgevaardigd, zoals tegen alle personen van wie bekend is dat zij zijn uitgereisd.

Justitie gaat nu precies uitzoeken wat ze op hun kerfstok hebben. Beiden worden in ieder geval verdacht van deelname aan een terroristische organisatie. De vrouw is twee keer naar het strijdgebied gegaan, in 2014 en in 2015. Zij is dinsdag voor twee weken in bewaring gesteld. De man is waarschijnlijk in 2013 vertrokken om mee te gaan vechten met de jihadisten. De rechter-commissaris zal vrijdag besluiten of hij vast blijft zitten.

Van de naar schatting 280 uitreizigers naar Syrië of Irak zijn er voor zover bekend ongeveer vijftig teruggekeerd naar Nederland. Iedere terugkeerder wordt vervolgd. Tot eind vorig jaar werden veertien teruggekeerde mannelijke jihadisten veroordeeld. Ook werd één vrouw veroordeeld, Laura H.

Het bericht Twee terugkeerders uit strijdgebied opgepakt verscheen eerst op Nieuws.nl.

Limburg verwerpt nieuw plan IJzeren Rijn

Door ANP

Limburg ziet niets in de nieuwste Belgische plannen voor het weer in gebruik nemen van de IJzeren Rijn. Dat is de spoorverbinding tussen Antwerpen en het Duitse Ruhrgebied. Die lijn is al sinds 1991 buiten gebruik, maar de Belgen willen het tracé weer opengooien via Roermond en Venlo. Kosten zo’n 770 miljoen euro.

Dat blijkt uit een internationale studie, zoals toegelicht door de Vlaamse minister Ben Weijts (Mobiliteit) op de radio. De Vlaamse regering gaat nu overleggen met onder meer Nederland om tot een akkoord te komen over deze zogenoemde ‘Derde Weg’, melden Belgische media. Rijden via Venlo scheelt volgens dit rapport de helft aan kosten in vergelijking met andere tracés.

Nadat eerder maandag staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) stelde dat ook in dit nieuwe plan de kosten zes keer hoger zijn dan de verwachte baten, verwerpt Limburg de plannen om dezelfde reden. Het Samenwerkingsverband IJzeren Rijn Midden-Limburg en de provincie Limburg vinden verder dat het nu voorgestelde tracé een flinke impact heeft op leefbaarheid en natuur. Bovendien heeft Limburg er alleen maar nadeel van.

,,Ons standpunt ten aanzien van de IJzeren Rijn is al jaren helder: Als regio zitten we niet te wachten op doorgaande goederentreinen door onze kernen; onze inwoners ondervinden alleen de lasten”, zei de Roermondse wethouder Raja Fick, voorzitter van het samenwerkingsverband. ,,Zo’n grote investering voor alleen maar doorgaande treinen door de stad is voor Venlo een no-go”, reageerde de Venlose wethouder Jos Teeuwen.

Vlaanderen dringt er al lange tijd op aan dat er nieuw leven wordt ingeblazen in het traject, maar Nederland heeft daar problemen mee omdat de oorspronkelijke negentiende-eeuwse route door kwetsbare natuurgebieden loopt.

Het bericht Limburg verwerpt nieuw plan IJzeren Rijn verscheen eerst op Nieuws.nl.

Wilders geeft lijsttrekker in Utrecht standje

Door ANP

De Utrechtse PVV-lijsttrekker Henk van Deún had beter niet kunnen zeggen dat hij een moskee in zijn stad liever zou zien afbranden. Toch staat PVV-leider Geert Wilders nog ,,helemaal achter hem”, verzekert hij.

,,Hij heeft gezegd dat dat bij wijze van spreken was”, voert Wilders ter verdediging aan. ,,Hij had het beter helemaal niet kunnen zeggen – dat vindt hij inmiddels zelf ook.”

De Utrechtse Ulu-moskee, de moskee waarover Van Deún sprak, heeft aangifte tegen de PVV’er gedaan. Wilders ,,vindt dat nooit erg sterk”. ,,Je schiet er denk ik weinig mee op. Want hij heeft zelf al aangegeven de dag erna dat hij dat zo beter niet had kunnen zeggen.”

Om de uitlatingen van Van Deún ontstond commotie. Hij nam zijn woorden na een paar uur terug en sprak van ,,een wat onhandige woordkeuze. Wij willen moskeeën ook in Utrecht sluiten en natuurlijk niet dat ze afbranden. Geweld kan en mag nooit.”

Het bericht Wilders geeft lijsttrekker in Utrecht standje verscheen eerst op Nieuws.nl.

Politieke partijen tegen verbod pulsvisserij

Door ANP

Veel politieke partijen zijn het oneens met het Europees Parlement, dat een totaalverbod wil op het vissen met stroomstootjes op platvissen. De uitkomst is een zware slag voor de Nederlandse pulsvissers. Zij hebben geïnvesteerd in de nieuwe technologie. De Tweede Kamer gaat debatteren over de kwestie.

Tweede Kamerlid Arne Weverling van de VVD: ,,Het besluit van het Europees Parlement maakt het besluit nog niet definitief. Er is dus nog veel werk te doen.” Volgens hem is deze slag verloren ,,maar de oorlog nog niet”. Hij noemt het ,,bizar dat activisme en onwaarheden het winnen van wetenschappelijke onderbouwing en innovatie”.

CDA-Kamerlid Jaco Geurts: ,,Het radicaal verbieden van de pulsvisserij is een ongelooflijke dreun voor onze vissers en een zeer zware slag voor Nederland.”

Ook minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (ChristenUnie) is tegenstander van een verbod.

In het Europees Parlement steunt de Partij voor de Dieren wel het verzet tegen pulsvisserij. De partij is ,,tegen nieuwe methodes om de zee zo snel mogelijk leeg te vissen”.

Het bericht Politieke partijen tegen verbod pulsvisserij verscheen eerst op Nieuws.nl.

OM eist 5 jaar cel tegen β€˜politiemol’ Mark M.

Door ANP

Justitie heeft vijf jaar cel geëist tegen ‘politiemol’ Mark M. (31) uit Weert. In de rechtbank in Den Bosch betoogde de aanklager dinsdag dat M. verantwoordelijk is voor het verkopen van ‘een karrenvracht’ aan geheime politie-informatie aan criminelen. Ook werd een verbod van tien jaar geëist op het uitoefenen van een publiek ambt.

Volgens de officier van justitie maakte de politieman zich tussen 2011 en 2015, toen hij werd opgepakt, schuldig aan corruptie, computervredebreuk, schending van het ambtsgeheim, witwassen, bezit van valse paspoorten en deelname aan een criminele organisatie.

Tegen zijn vermeende tussenpersoon Mark S. eiste justitie drie jaar. Tegen drie afnemers tot één jaar gevangenisstraf.

M. zocht in politiesysteem BlueView 28.521 keer gegevens over politieonderzoeken. Hij had daar bovendien abonnementen, zodat hij meldingen kreeg als er nieuwe informatie over bepaalde personen of onderwerpen kwam. Die informatie was niet voor hem bedoeld. Een vriendin van een medeverdachte zou hebben gezegd dat haar partner ‘weer 800 euro’ moest betalen voor informatie. Bovendien zocht M. kort voor en na een bijeenkomst met medeverdachten informatie over hen. De officier: ,,Ik zie geen andere reden dan geldelijk gewin, dus omkoping.’’

Advocaat Jan-Hein Kuijpers van M. houdt donderdag zijn pleidooi. Hij zei dat hij zich niet gaat verweren tegen het schenden van het ambtsgeheim. ,,M. bekende dat hij in de systemen zocht en zijn informatie is elders aangetroffen.’’ De raadsman gaat met name bepleiten dat M. geen geld voor zijn informatie kreeg. ,,Dat is de crux van de zaak. Voor het schenden van zijn ambtsgeheim kan hij een jaar krijgen. Maar als bewezen is dat er is betaald, dan pas gaat de straf fors omhoog.’’

Het bericht OM eist 5 jaar cel tegen ‘politiemol’ Mark M. verscheen eerst op Nieuws.nl.

Moorlag sloot meenemen zetel niet uit

Door ANP

William Moorlag is blij dat hij kan aanblijven als Tweede Kamerlid van de PvdA. Maar de kans was er dat hij als eenmansfractie was doorgegaan als hij er met zijn partij niet was uitgekomen.

,,Alle varianten zijn door mijn hoofd gegaan”, liet hij weten op de vraag of hij zijn zetel zou hebben meegenomen. ,,U moet zich voorstellen dat ik fors uit balans was.” Moorlag stond voor het eerst persoonlijk de pers te woord.

Hij zegt dat hij er hard aan heeft gewerkt om via een onderzoekscommissie in de PvdA-fractie te kunnen blijven. ,,Dat is nou de eindsituatie en daar ben ik blij mee.”

De commissie oordeelde dat de schijnconstructie waarmee Moorlag mensen in dienst nam toen hij directeur was van een sociale werkplaats hem niet de kop hoeft te kosten. Eerder wilde het partijbestuur nog dat Moorlag zou opstappen, terwijl PvdA-leider Lodewijk Asscher daarvoor nog had gezegd dat hij kon aanblijven.

Het bericht Moorlag sloot meenemen zetel niet uit verscheen eerst op Nieuws.nl.

Groningers wonen debat over gaswinning bij

Door ANP

Een club Groningers woont dinsdagavond het debat bij in de Tweede Kamer over de gevolgen van de gaswinning in Groningen. Het zijn mensen die onder leiding van de Groninger Bodem Beweging (GBB) hun gezicht willen laten zien aan de politici.

,,We zullen plaatsnemen op de publieke tribune en zullen ons keurig gedragen”, aldus Dick Kleijer van de GBB. Vrijdag is in Groningen zelf een fakkeltocht, dan willen de mensen zich laten horen.

Een woordvoerder van Schokkend Groningen, een andere actiegroep, zegt dat het niet veel zin heeft om naar Den Haag af te reizen. ,,We zien dat als bezigheidstherapie. De democratie gaat voor dit probleem niet op. Als we nog maar één procent hoop hadden op een oplossing, dan zouden we ons laten zien maar die hoop is weg”, aldus een woordvoerder. Kleijer van de GBB geeft zijn ‘collega’ daarin wel wat gelijk. ,,Als dit zo doorgaat dan wordt het moeilijk, daar hebben ze een punt, maar wij zijn verplicht dit te doen.”

Het bericht Groningers wonen debat over gaswinning bij verscheen eerst op Nieuws.nl.

Houten is Fietsstad van het jaar

Door ANP

Houten is de beste fietsstad van Nederland. Dat is de uitkomst van de verkiezing van Fietsstad 2018 van de Fietsersbond. Het is de tweede keer dat Houten de titel wint. In 2008 behaalde de Utrechtse plaats ook al de eerste plek.

,Sindsdien heeft de gemeente niet stilgezeten. Bij station Houten werd een innovatief fietstransferium gebouwd waar fietsers naadloos kunnen overstappen op de trein”, aldus de Fietsersbond. ,,Er is continu aandacht voor de fietser. Het is een opvallende gemeente,” zegt directeur Saskia Kluit van de Fietsersbond. ,,De consequente keuze voor de fiets als volwaardig vervoermiddel leidt tot een gemeente waar fietsen nog meer de norm is geworden.”

De verkiezing Fietsstad is gebaseerd op een enquête die door 45.000 mensen is ingevuld. Ze gaven zo hun mening over het fietsen in hun gemeente. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat reikte de titel dinsdagmiddag uit aan Houten.

Eerder waren onder meer Zwolle en Nijmegen Fietsstad.

Het bericht Houten is Fietsstad van het jaar verscheen eerst op Nieuws.nl.

❌