[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Vandaag β€” 23 September 2017Nieuws.nl

DENK wil onderzoek naar Aboutaleb

Door ANP

DENK wil dat de gemeenteraad van Rotterdam een extern onderzoek laat doen naar burgemeester Ahmed Aboutaleb en zijn houding ten opzichte van de Turks-Nederlandse gemeenschap. De politieke partij reageert daarmee op een uitnodiging van Aboutaleb aan Turks-Nederlandse Rotterdammers om zondag in gesprek te gaan.

Volgens DENK is er veel kritiek op de uitnodiging. Tweede Kamerlid Selçuk Öztürk zegt die gevoelens te begrijpen. ,,Het gedrag en de besluitvorming van Aboutaleb zijn de afgelopen tijd te vaak in strijd geweest met onze democratische waarden. In veel gevallen hanteert de burgemeester de dubbele maat”.

DENK stelt dat Aboutaleb verantwoordelijk is voor ,,disproportioneel politiegeweld” tegen demonstranten tijdens de rellen in Rotterdam die uitbraken toen een Turkse minister het consulaat in de stad niet mocht betreden, tijdens de diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije.

Het bericht DENK wil onderzoek naar Aboutaleb verscheen eerst op Nieuws.nl.

Gisteren β€” 22 September 2017Nieuws.nl

Kramer nieuwe baas van de marine

Door ANP

Viceadmiraal Rob Kramer is vrijdag bevelhebber geworden van de Koninklijke Marine. Hij is de opvolger van luitenant-generaal der mariniers Rob Verkerk die bijna veertig jaar bij de zeestrijdkrachten heeft gediend. De ceremoniële overdracht vond plaats in Den Helder.

Verkerk zei in zijn afscheidsrede dat de bezuinigingen op Defensie de afgelopen jaren een ,,dieper gat” hebben geslagen bij de marine dan hij had voorzien. ,,We geven in Nederland jaarlijks meer geld uit aan ziekteverzuim door overgewicht dan aan de marine”, aldus Verkerk vrijdag.

Kramer krijgt de komende jaren te maken met onder meer de vervanging van de onderzeeboten en de fregatten.

Het bericht Kramer nieuwe baas van de marine verscheen eerst op Nieuws.nl.

Hoge onderscheiding voor Van der Laan

Door ANP

Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam heeft de Gouden Medaille van de stad gekregen. Hij kreeg het eremetaal, met als inscriptie zijn motto ‘Alles voor de stad’, in de ambtswoning uit handen van locoburgemeester Kajsa Ollongren en de wethouders.

De ernstig zieke Van der Laan legde begin deze week zijn werk neer, nadat hij van zijn artsen te horen had gekregen dat er geen behandeling meer mogelijk is. Begin dit jaar liet hij de inwoners van zijn stad al weten dat bij hem uitgezaaide longkanker was geconstateerd.

De Gouden Medaille is de hoogste onderscheiding van Amsterdam. Hij wordt toegekend aan mensen die voor Amsterdam uitzonderlijk veel hebben betekend op sociaal, maatschappelijk, cultureel of economisch gebied en die internationaal ook bekend zijn.

In de afgelopen jaren werd de medaille uitgereikt aan Van der Laans voorganger Job Cohen (2010), mediaondernemer Joop van den Ende (2010), Randstadoprichter Frits Goldschmeding (2013) en oud-Leger des Heilsdirecteur Henk Dijkstra (2017).

Afgelopen woensdag brachten rond de duizend Amsterdammers bij de ambtswoning een applausgroet aan hun burgemeester, die geldt als zeer geliefd. De vrouw van Van der Laan kwam met hun twee dochters naar buiten om de mensen namens haar man te bedanken.

Het bericht Hoge onderscheiding voor Van der Laan verscheen eerst op Nieuws.nl.

Fors meer boetes voor bellen tijdens rijden

Door ANP

Het aantal boetes voor niet-handsfree bellen achter het stuur is fors toegenomen. In de maanden mei tot en met augustus is hier bijna 26.300 keer een bon voor uitgeschreven, tegen een kleine 21.000 keer in dezelfde periode vorig jaar. De stijging komt doordat de politie scherper let op bellen tijdens het rijden, zegt het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Uit de cijfers van Veiligheid en Justitie, Openbaar Ministerie, politie en het Centraal Justitieel Incassobureau blijkt dat in de vier maanden in totaal ruim 3,41 miljoen verkeersovertredingen zijn geconstateerd. Dat wijkt niet veel af van dezelfde periode vorig jaar toen dit aantal 3,39 miljoen was. Het merendeel betrof overschrijding van de maximumsnelheid: 2,93 miljoen.

Ook het niet dragen van een gordel (van 12.900 naar 14.200) of helm (van 4000 naar 4200) is vergeleken met vorig jaar vaker beboet, net als fietsen zonder licht (van 1900 naar 2900). Het negeren van verkeerslichten is juist minder bestraft (van 110.500 naar 105.700).

Het aantal verkeersovertreders met een buitenlands kenteken dat een boete op de mat heeft gekregen neemt toe: ruim 421.500 tegen een kleine 373.500 vorig jaar. Bij Duitsers en Belgen is dit het vaakst gebeurd. Polen komen op de derde plek.

Het bericht Fors meer boetes voor bellen tijdens rijden verscheen eerst op Nieuws.nl.

Staat wil helderheid in zaak luchtvervuiling

Door ANP

De Staat gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter dat er meer moet gebeuren tegen luchtvervuiling omdat een onderdeel van het vonnis voor meerdere uitleg vatbaar zou zijn. Het kabinet gaat gewoon door met de versnelling van de plannen om de luchtkwaliteit te verbeteren.

Dat heeft staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) aan de Tweede Kamer laten weten. Ze wil een nadere uitleg over het verbod om maatregelen te nemen die tot voortgaande of nieuwe overschrijdingen van de grenswaarden zullen leiden.

Het bericht Staat wil helderheid in zaak luchtvervuiling verscheen eerst op Nieuws.nl.

Acties bij ambulances op komst

Door ANP

De ambulancemedewerkers gaan mogelijk actie voeren. Ze eisen maatregelen tegen hoge werkdruk en personeelstekorten. Vakbond FNV Zorg & Welzijn wil dat minister Schippers (Volksgezondheid) en Ambulancezorg Nederland voor 1 oktober ingaan op de eisen, anders worden acties voorbereid. De veiligheid komt niet in gevaar, voegen ze er aan toe.

De vakbond wil onder meer dat nieuwe ambulanceverpleegkundigen sneller worden opgeleid. Verder zouden er meer vaste banen moeten komen en zouden de salarissen omhoog moeten.

Ambulancemedewerkers hadden in 2015 ook actie gevoerd voor een nieuwe cao. Vorig jaar maakte Schippers bijna 16 miljoen euro vrij voor extra ambulancezorg.

Het bericht Acties bij ambulances op komst verscheen eerst op Nieuws.nl.

Ruim 15 miljoen opgehaald voor Sint-Maarten

Door ANP

Tot nu toe is ruim 15 miljoen euro opgehaald voor hulp aan het door de orkaan Irma getroffen eiland Sint-Maarten. Op giro 5125 van het Rode Kruis is tot en met vrijdag om precies te zijn 15.494.712 euro binnengekomen.

Na de de landelijke actiedag, vorige week vrijdag, was de teller uitgekomen op 13.348.158 euro.

Volgens het Rode Kruis is de situatie in het rampgebied verbeterd, ,,ondanks de enorme schaal van verwoesting”. De hulporganisatie zegt: ,,Wegen zijn vrijgemaakt, puin opgeruimd, winkels deels weer geopend. Sint-Maarten blijft echter moeilijk bereikbaar en de behoefte aan noodhulp is onverminderd hoog. Het Rode Kruis focust daarin steeds meer op het armere deel van de getroffenen.”

Het bericht Ruim 15 miljoen opgehaald voor Sint-Maarten verscheen eerst op Nieuws.nl.

Defensie helpt Dominica na orkaan Maria

Door ANP

Dominica krijgt noodhulp van Nederland na de orkaan Maria. Dat gebeurt op verzoek van de regering van het 73.000 inwoners tellend Caribische land. Het marineschip Zr. Ms. Zeeland – dat eerder werd ingezet bij Sint-Maarten – gaat hulp bieden.

De marine gaat hulpgoederen brengen, evacuaties uitvoeren en de schade in kaart brengen, aldus het ministerie van Defensie. Het schip is al aangekomen bij Dominica en een helikopter van de Zeeland heeft al de eerste gewonden opgepikt en naar het ziekenhuis gebracht.

Defensie benadrukt dat de hulp aan het arme Dominica niet ten koste gaat van de hulp aan Sint-Maarten dat twee weken terug zware schade opliep door orkaan Irma. Op Dominica zijn maandag door de orkaan veel gebouwen met de grond gelijk gemaakt en er is nog steeds geen stroom.

Het bericht Defensie helpt Dominica na orkaan Maria verscheen eerst op Nieuws.nl.

Pirate Bay moet weer geblokkeerd

Door ANP

Providers Ziggo en XS4ALL moeten downloadsite The PirateBay weer blokkeren. Op de site kunnen gebruikers illegaal films, muziek en games downloaden. Stichting Brein, dat opkomt voor de houders van auteursrechten, had een verbod geëist en kreeg vrijdag gelijk van de rechtbank in Den Haag.

De rechter had in 2012 ook al besloten dat The Pirate Bay moest worden geblokkeerd, maar dat was in hoger beroep teruggedraaid door het gerechtshof. Daarna ging de zaak naar de Hoge Raad, de hoogste rechter in Nederland. Die procedure loopt nog, maar in afwachting van een beslissing moeten Ziggo en XS4ALL er alvast voor zorgen dat The Pirate Bay onbereikbaar is.

De Haagse rechtbank baseert zich onder meer op een advies van het Europees Hof van Justitie, dat in juni had laten weten dat de beheerders van The Pirate Bay medeverantwoordelijk zijn voor overtredingen van de gebruikers. Ziggo en XS4ALL hadden gezegd dat de gebruikers manieren zullen vinden om de blokkade te omzeilen, maar dat maakt volgens de rechters niet uit.

Het bericht Pirate Bay moet weer geblokkeerd verscheen eerst op Nieuws.nl.

Zalm: geen verandering in toeslagen

Door ANP

De partijen die onderhandelen over een nieuw kabinet zijn niet van plan iets te veranderen in zorgtoeslagen, huurtoeslagen, het kindgebonden budget en vergelijkbare regelingen. Informateur Gerrit Zalm heeft dat vrijdag aan de Tweede Kamer laten weten.

Donderdag drongen meerdere partijen aan op informatie hierover, nadat VVD, CDA, D66 en ChristenUnie eerder hadden laten weten het eigen risico in de zorg niet te willen verhogen. Volgens de Miljoenennota zou dat volgend jaar wel omhoog gaan.

Zalm schrijft aan Kamervoorzitter Khadija Arib dat de formerende partijen ,,voor zover mij bekend” geen andere wijzigingen in petto hebben in de genoemde regelingen dan in de Miljoenennota staan. De onderhandelingen in de formatie zijn nog bezig, aldus de informateur. ,,Ik zal u in mijn eindverslag berichten over de uitkomsten hiervan.”

Het bericht Zalm: geen verandering in toeslagen verscheen eerst op Nieuws.nl.

Wilders-docu ook bij publieke omroep te zien

Door ANP

De NTR laat op 11 oktober de anderhalf uur durende film WILDERS zien. Een ingekorte versie van de documentaire was deze week al te zien op de commerciële jongerenzender Viceland.

WILDERS komt van de hand van de Amerikaanse regisseur Stephen Morse. Hij filmde de PVV-leider vier maanden lang in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van maart.

Een andere politieke documentaire, over Jesse Klaver, zorgde deze maand voor veel ophef. BNNVARA wilde de film aanvankelijk uitzenden, maar zag daar van af na felle kritiek op het feit dat de documentairemaker zelf voor GroenLinks actief was tijdens de laatste verkiezingscampagne.

Het bericht Wilders-docu ook bij publieke omroep te zien verscheen eerst op Nieuws.nl.

β€˜Start proces Holleeder met openbaar verhoor’

Door ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) wil het inhoudelijke strafproces tegen Willem Holleeder begin 2018 aftrappen met een openbaar verhoor van de ‘topcrimineel’ zelf. Dit bleek vrijdag bij de dertiende inleidende zitting in de strafzaak. De verdediging van Holleeder (59) is tegen.

Robert Malewicz, een van de twee advocaten van Holleeder, noemt het voornemen van de aanklagers onwenselijk. ,,Alles wat Holleeder zegt, ligt meteen op straat.” Hij acht het gevaar groot dat andere getuigen hun verklaringen op zijn relaas afstemmen. ,,Dat moeten we niet willen. Als het OM concrete vragen heeft, dan zien wij graag dat die in beslotenheid bij de rechter-commissaris worden gesteld.”

Het bericht ‘Start proces Holleeder met openbaar verhoor’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

Zaak-Insiya mogelijk in mei of juni behandeld

Door ANP

Al moeten er nog verdachten worden uitgeleverd en verhoord, toch wordt het tijd om een datum te prikken voor inhoudelijke behandeling van de zaak rond de ontvoering van peuter Insiya (nu drie jaar oud). Dat heeft de officier van justitie gezegd tijdens een pro-formazitting in de rechtbank in Amsterdam. Zij stelde voor de zaak in mei of juni van volgend jaar te behandelen en daarvoor drie dagen uit te trekken.

Volgens de rechter is drie dagen te krap en moet eerder worden gedacht aan vijf dagen, met een mogelijke uitloop. Hij gaat akkoord met de voorgestelde behandeling in mei of juni. Welke datum het precies wordt, hangt af van het zittingsrooster van de rechtbank.

Insiya’s vader, Shehzad H., en zeven medeverdachten moeten terechtstaan voor de ontvoering in 2016 van het destijds tweejarige meisje uit het huis van haar oma in Amsterdam. Drie van hen zijn nog in het buitenland, van wie er twee vastzitten – een in de VS, een in Irak. Insiya zou bij haar vader in India zijn.

Het bericht Zaak-Insiya mogelijk in mei of juni behandeld verscheen eerst op Nieuws.nl.

Van ontucht verdachte leraar komt vrij

Door ANP

Een 24-jarige leraar uit Eindhoven die wordt verdacht van verleiding van leerlingen, bezit en verspreiding van kinderporno en ontucht mag zijn strafzaak in vrijheid afwachten. De rechtbank in Den Bosch heeft dat vrijdag bepaald tijdens de eerste openbare zitting.

De leraar van het Heerbeeck College in Best werd op 6 juni aangehouden omdat hij blootfoto’s van leerlingen vroeg in ruil voor hogere cijfers. Bij hem werd kinderporno gevonden en vrijdag werd bekend dat de aanklager hem ook verdenkt van ontucht met een zesjarig neefje.

Verdachte Daan V. ontkent dat hij zijn neefje heeft misbruikt maar erkent dat hij in berichtenverkeer met drie leerlingen over de schreef is gegaan. ,,Ik ben een morele grens overgegaan en heb me als een volslagen idioot gedragen’’, zei hij vrijdag.

Tegen de zin van de officier van justitie en omwille van zijn persoonlijke belangen laat de rechtbank hem maandag vrij. De strafzaak tegen de verdachte Eindhovenaar zal op 19 januari worden behandeld.

Het bericht Van ontucht verdachte leraar komt vrij verscheen eerst op Nieuws.nl.

Burgemeesters blij met uitgestoken hand

Door ANP

De vier grote steden zijn blij dat ze vrijdag mogen praten met de onderhandelde partijen in de kabinetsformatie. ,,Wij nemen de uitgestoken hand graag aan”, zei de Haagse burgemeester Pauline Krikke van Den Haag voor aanvang van een onderhoud met VVD, CDA, D66 en ChristenUnie in de Stadhouderskamer op het Binnenhof. Het is volgens haar voor het eerst dat de vier grote steden bij de kabinetsformatie hun visie mogen toelichten.

Naast Krikke zijn de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb, Jan van Zanen van Utrecht en de Amsterdamse locoburgemeester Kajsa Ollongren aanwezig. Inhoudelijk mededelingen wilden zij voor aanvang van het gesprek niet doen.

Het bericht Burgemeesters blij met uitgestoken hand verscheen eerst op Nieuws.nl.

Holleeder aanwezig bij voortzetting proces

Door ANP

Willem Holleeder is vrijdagochtend in de rechtbank in Amsterdam om de voortzetting van zijn strafproces bij te wonen. Tijdens een niet-inhoudelijke zitting, de dertiende sinds zijn aanhouding eind 2014, wordt de stand van zaken in het onderzoek naar de ‘topcrimineel’ besproken.

Het Openbaar Ministerie (OM) vervolgt Holleeder (59) voor zijn vermeende betrokkenheid bij een reeks afrekeningen, waaronder de liquidaties van mede-Heinekenontvoerder Cor van Hout en vastgoedmagnaat Willem Endstra. De inhoudelijke behandeling van zijn proces is begin 2018 voorzien.

Het bericht Holleeder aanwezig bij voortzetting proces verscheen eerst op Nieuws.nl.

Onderzoek dodelijke schietpartij in volle gang

Door ANP

Het onderzoek naar de dodelijke schietpartij donderdagavond in Spijkenisse is nog in volle gang. Een man werd in zijn auto met Belgisch kenteken onder vuur genomen. Hij werd zwaargewond aangetroffen en overleed korte tijd later.

De recherche heeft de hele nacht onderzoek verricht. Vrijdagochtend was er nog niets bekend over identiteit van het slachtoffer en de aanleiding van de schietpartij. ,,We verwachten in de loop van de dag meer informatie te hebben”, aldus een woordvoerster van de politie.

In Barendrecht is kort na de schietpartij een uitgebrande auto gevonden. De politie kan ook nog niet zeggen of er een verband is met de schietpartij.

Het bericht Onderzoek dodelijke schietpartij in volle gang verscheen eerst op Nieuws.nl.

Zorgen om niveau kandidaten rijexamen

Door ANP

De helft van de kandidaten die voor het eerst opgaan voor het rijexamen zakt. Dit leidt tot grote zorgen bij de brancheorganisaties waaronder de Vereniging Rijschool Belang en de Federatie Autorijschool Management. Ze hebben een brief gestuurd naar het ministerie van Infrastructuur en Milieu waarin ze pleiten voor een betere kwaliteitscontrole van rijscholen en instructeurs.

Ook het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen wil dat het percentage omhoog gaat. ,,De helft van de kandidaten rijdt niet veilig en is dus nog niet klaar voor het rijbewijs. Dat ziet het CBR graag anders. We zien graag kandidaten die goed zijn voorbereid op hun verkeerstaak, die veilig rijden. Daar gaat het om. Daar heb je een goede rij-instructeur voor nodig”, zegt een woordvoerster van het CBR naar aan leiding van een bericht in De Telegraaf.

Via een campagne op social media gaat het CBR volgende maand samen met de brancheorganisaties tips geven. ,,Het is vooral belangrijk dat mensen de tijd nemen. Dat ze genoeg lessen volgen en zich voorbereiden voor ze aan het examen beginnen.”

Het bericht Zorgen om niveau kandidaten rijexamen verscheen eerst op Nieuws.nl.

β€˜Inzet politiehonden in gevaar’

Door ANP

De snelle inzet van politiehonden om te voorkomen dat vechtpartijen op straat uit de hand lopen, loopt gevaar. Met de komst van de Nationale Politie zijn de gebieden die hondengeleiders moeten bestrijken te groot geworden. Daarnaast dreigen hondengeleiders nu ook nog eens hun dienstauto kwijt te raken. Dat zegt voorzitter van de Nationale Politiebond Jan Struijs.

Hij bevestigt een bericht in het AD dat in de regio Midden-Nederland nu vier bezwaarprocedures zijn aangespannen vanwege het wegbezuinigen van de dienstauto’s. ,,We hebben zo vaak maar tevergeefs geprobeerd het op te lossen met een goed gesprek. We gaan nu eens kijken wat de rechter ervan vindt.’’

Het bericht ‘Inzet politiehonden in gevaar’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

Geen treinverkeer Roermond door stroomstoring

Door ANP

Van en naar Roermond is vanwege een stroomstoring geen treinverkeer mogelijk. Hierdoor rijden er geen sprinters tussen Roermond en Echt en Swalmen en Roermond.

Zowel de Nederlandse Spoorwegen als vervoerder Arriva weten nog niet hoe lang de stremming zal duren. De extra reistijd is meer dan 60 minuten.

Het bericht Geen treinverkeer Roermond door stroomstoring verscheen eerst op Nieuws.nl.

❌