[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Vandaag β€” 19 Augustus 2019Nieuws.nl

β€˜Zorg leert nog te weinig van klachten’

Door ANP

De gezondheidszorg leert nog te weinig van klachten van patiënten. De afgelopen drie jaar is daarin niets verbeterd, constateert onderzoeksinstituut Nivel.

Sinds 2016 heeft de gezondheidszorg te maken met strengere regels voor de omgang met klachten van patiënten. Die moeten bijvoorbeeld terechtkunnen bij een klachtenfunctionaris en desnoods een geschillencommissie. Een van de doelen van de nieuwe voorschriften is om voortaan meer te leren van fouten, zo te voorkomen dat het nog eens misgaat en de zorg te verbeteren. Dat is voor patiënten ook een van de belangrijkste redenen om een klacht in te dienen, zegt Nivel, dat in opdracht van minister Bruno Bruins (Medische Zorg) heeft onderzocht hoe de zorg het er inmiddels vanaf brengt.

Wanneer zorginstellingen en -verleners nadenken over manieren om beter werk te leveren, nemen ze klachten daarbij nog nauwelijks mee, stelt Nivel vast. Ze krijgen ook nog weinig goede raad van klachtenfunctionarissen. Het onderzoeksinstituut noemt dat teleurstellend.

Het bericht ‘Zorg leert nog te weinig van klachten’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

Verdachte doodsteken echtgenoot eerst naar PBC

Door ANP

Een vrouw uit Losser, bij Enschede, die haar partner in de nieuwjaarsnacht zou hebben doodgestoken, gaat eerst voor onderzoek naar het Pieter Baan Centrum voordat de rechtszaak tegen haar wordt voortgezet. Zowel het Openbaar Ministerie (OM) als de 44-jarige Anela J. stemde hiermee maandag in bij de rechtbank in Almelo.

Na de behandeling van de zaak eind juni, was de rechtbank tot de conclusie gekomen geen uitspraak te kunnen doen, omdat hij “onvoldoende was voorgelicht over de persoonlijkheid” van de vrouw. Daarom vond de rechtbank nader onderzoek bij het PBC wenselijk. De verdediging verbaasde zich hierover, aangezien er diverse psychiatrische rapportages beschikbaar waren gesteld. De vrouw uit het voormalige Joegoslavië zou gebukt gaan onder trauma’s die ze tijdens de oorlog in haar geboorteland had opgelopen. Daarvoor was ze nog steeds in behandeling.

In de nieuwjaarsnacht van dit jaar werd haar Poolse partner dood in hun huis aangetroffen. Bij een ruzie tussen de twee, die beiden zwaar hadden gedronken, zou zij hem met een mes dodelijk hebben verwond. Het stel had twee kinderen.

Eerder had het OM zes jaar cel plus tbs met dwangverpleging geëist, maar die eis is nu voorlopig van tafel.

Het bericht Verdachte doodsteken echtgenoot eerst naar PBC verscheen eerst op Nieuws.nl.

Tiener aangehouden na dood meisje

Door ANP

De politie in Breda heeft een jongen van 16 aangehouden die verdacht wordt van het doden van een 15-jarig meisje. Het gaat om een mogelijke steekpartij in een woning aan de Bilderdijkstraat in Breda.

Wat de relatie was tussen de jongen het meisje is nog onbekend. De politie onderzoekt nog wat er precies is gebeurd.

De melding van een steekincident kwam om 14.15 uur binnen bij de politie. Daarop werd een traumahelikopter ingeschakeld. Ook waren er politieauto’s en ambulances aanwezig. Bij de woning werd een zwaargewond meisje aangetroffen. Reanimatie mocht echter niet meer baten.

Het bericht Tiener aangehouden na dood meisje verscheen eerst op Nieuws.nl.

Nieuwe kentekens personenauto’s ingevoerd

Door ANP

Na 4 jaar heeft Nederland sinds maandag nieuwe kentekens op personenauto’s. De nieuwe kentekens hebben één letter, drie cijfers en dan nog twee letters. Dat heeft de RDW laten weten.

De eerste nieuwe plaat, met de cijferlettercombinatie G-001-BB, is de eerste in de tiende serie waaruit ongeveer 2,7 miljoen afgiftes van kentekens worden gedaan. In 2015 werd de negende kentekencombinatie geïntroduceerd met het kenteken GB-001-B.

Het eerste kenteken uit de nieuwe serie werd maandag geplaatst op een elektrische BMW. De RDW hield de datum voor de invoering van de nieuwe kentekens tot het laatste moment geheim om te voorkomen dat mensen geen nieuwe auto’s meer zouden kopen.

Het bericht Nieuwe kentekens personenauto’s ingevoerd verscheen eerst op Nieuws.nl.

Topatlete Madiea G. in december voor rechter

Door ANP

De 26-jarige Nederlandse topatlete Madiea G., die vastzit in Duitsland, moet waarschijnlijk in december voor de rechter verschijnen. Tot die tijd blijft ze in voorarrest. Dat heeft een woordvoerder van de Duitse rechtbank in Kleef maandag laten weten.

G. is op 18 juni met 50 kilo xtc en crystal meth in haar auto aangehouden, net over de Duitse grens bij Elten. Ze viel door de mand tijdens een routinecontrole van de douane. De vrouw werd aangeklaagd voor drugssmokkel. De gesmokkelde pillen hadden volgens de douane een waarde van 2 miljoen euro.

G. kwalificeerde zich met haar teamgenoten op de 4×400 meter voor de wereldkampioenschappen atletiek, die eind september in Doha op het programma staan. Tegen die tijd zit ze echter in voorarrest in afwachting van de strafzaak voor de rechtbank in Kleef.

Het bericht Topatlete Madiea G. in december voor rechter verscheen eerst op Nieuws.nl.

OM: geen spoor van uitlokking terreurcel

Door ANP

Er is geen enkel spoor dat doet vermoeden dat de zes terreurverdachten zijn uitgelokt tot het beramen van een grote aanslag. Dat stelt de officier van justitie in een reactie op de beschuldiging van de verdediging dat een infiltrant de zes mannen op die gedachte had gebracht.

Het initiatief om via de infiltrant wapens te krijgen om bij de aanslag te gebruiken, lag nadrukkelijk bij hoofdverdachte Hardi N., stelde de officier. “Hij stuurde een bericht: ‘Ik wil snoep kopen voor mijn snoepwinkel’, met de emoticon van een pistool. Hij vraagt er zelf om.”

De infiltrant, die de vermeende terreurcel later in een vakantiehuisje in Weert (onklaar gemaakte) wapens leverde, had wel zijn hulp aangeboden. “Broeder, als er iets is dat je nodig hebt kun je er altijd om vragen”, citeerde de officier een bericht van de undercoveragent. “Hij legde het initiatief duidelijk bij N.”

De zes werden vorig jaar september tijdens een grootschalige operatie opgepakt.

Het bericht OM: geen spoor van uitlokking terreurcel verscheen eerst op Nieuws.nl.

Onrust bij aanhouding in Utrecht

Door ANP

De politie in Utrecht heeft zondag extra agenten ingezet toen ongeveer tweehonderd omstanders zich gingen bemoeien met de aanhouding van een vrouw. De grote groep personen ging om de agenten heen staan die op de Kanaalstraat een 19-jarige vrouw aanhielden.

De vrouw was er vandoor gegaan nadat ze eerder geen geldig identiteitsbewijs kon laten zien en de agenten in haar tas wilden kijken. Agenten zetten de achtervolging in, de vrouw viel en verzette zich hevig. Omstanders zagen dat en gingen zich ermee bemoeien, waarop meer agenten werden opgeroepen, meldt de politie.

De opgepakte vrouw bleek te worden gezocht en is door de politie overgedragen aan een andere regio.

In april waren ook al tientallen agenten nodig om de rust te herstellen bij een arrestatie in de Kanaalstraat. Een groep omstanders belaagde toen twee agenten waarbij werd geschopt, gescholden, geslagen en geduwd.

Het bericht Onrust bij aanhouding in Utrecht verscheen eerst op Nieuws.nl.

Weer Nederlanders gepakt met illegaal vuurwerk

Door ANP

De Duitse politie heeft opnieuw Nederlanders betrapt met illegaal vuurwerk. Bij een controle aan de grens met Tsjechië troffen agenten in de auto van twee Nederlanders 30 kilo illegaal knalvuurwerk aan.

Volgens de politie kwamen de mannen van 23 en 25 jaar oud van een camping in het Tsjechische Eger. Toen ze ter controle werden aangehouden, gaven ze aan slechts enkele rotjes te hebben gekocht. Doorzoeking van het voertuig leverde beduidend meer op. Onder dekens en slaapzakken, in kisten en tassen en in de ruimte voor het reservewiel lag het vuurwerk verstopt.

De politie heeft het vuurwerk in beslag genomen. Het tweetal mocht met een dagvaarding op zak wegens overtreding van de wet op explosieven, de reis hervatten.

Anderhalve week geleden onderschepte de politie al een auto uit Polen komende BMW. In de kofferbak vonden beambten 50 stuks illegaal vuurwerk met een gewicht van 30 kilo. De 50-jarige bestuurder en de 17-jarige passagier, allebei uit Nederland, kregen een dagvaarding mee voor overtreding van de wet op explosieven.

Het bericht Weer Nederlanders gepakt met illegaal vuurwerk verscheen eerst op Nieuws.nl.

Fysiotherapie reumapatiΓ«nt voorlopig vergoed

Door ANP

Patiënten die erg gehinderd worden door bepaalde vormen van reuma krijgen de komende vier jaar fysiotherapie vergoed. In de tussentijd wordt onderzocht of zo’n behandeling inderdaad helpt.

Mensen met reumatische artritis (RA) en axiale spondyloartritis hebben vaak pijn en zijn stijf en vermoeid omdat gewrichten ontstoken zijn. Op de lange duur kunnen aangedane gewrichten vervormen en een verkeerde stand krijgen. Daardoor kunnen patiënten allerlei dingen niet meer en belanden ze soms zelfs in een rolstoel.

Aan deze twee vormen van reuma lijden relatief veel mensen. Alleen al voor RA zijn dat er in Nederland een kwart miljoen.

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) laat “langdurige actieve fysiotherapie” voor patiënten “met ernstige functionele beperkingen” nu voorwaardelijk toe tot het basispakket, schrijft hij aan de Tweede Kamer. In de hoop dat zij daardoor sterker, fitter en soepeler blijven en bijvoorbeeld leren gewrichten te ontzien.

De behandeling wordt vanaf 1 oktober vergoed.

ReumaNederland is blij met het besluit. “Het is een belangrijke stap richting toegankelijkheid van fysio voor mensen die dat echt nodig hebben. Let wel, het gaat om een onderzoek dat slechts voor een beperkte groep mensen met ontstekingsreuma wetenschappelijk moet bewijzen dat fysiotherapie noodzakelijke zorg is; en dus vergoed moet worden. Wij hebben dit onderzoek daarom samen met de KNGF, het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie, geïnitieerd. Wij denken dat voor veel meer mensen met reuma fysiotherapie nodig is”, aldus Sija de Jong, manager patiëntenbelangen bij ReumaNederland.

Het bericht Fysiotherapie reumapatiënt voorlopig vergoed verscheen eerst op Nieuws.nl.

Nieuwe Tarantino-film trekt 165.000 bezoekers

Door ANP

Once Upon a Time in Hollywood kent een vliegende start in de Nederlandse bioscopen. De film heeft in het openingsweekend 1,7 miljoen euro opgebracht – het beste openingsresultaat van een door Quentin Tarantino geregisseerde film. De film trok 165.000 bezoekers naar de Nederlandse bioscopen, meldt distributeur Universal Pictures.

Het Nederlandse openingsresultaat van Once Upon a Time in Hollywood is daarmee hoger dan de openingsresultaten van de Tarantino-films Inglourious Basterds en Django Unchained bij elkaar opgeteld.

Once Upon a Time in Hollywood is de negende film van regisseur Quentin Tarantino. Het verhaal gaat over een tv-acteur die eind jaren zestig voet aan de grond probeert te krijgen in Hollywood. Belangrijke rollen zijn er voor Leonardo DiCaprio, Brad Pitt en Margot Robbie.

Het bericht Nieuwe Tarantino-film trekt 165.000 bezoekers verscheen eerst op Nieuws.nl.

Schulden leidden tot fatale ontvoering

Door ANP

De veertigjarige Jdesse Boerenveen, wiens levenloze lichaam op 22 december 2016 bij Almere in het Gooimeer werd gevonden, is voor zijn dood vanwege een schuld urenlang gegijzeld in Wormerveer en daarna om een andere schuld ontvoerd naar Almere. Vermoedelijk is hij daar het water ingevlucht en verdronken.

Dat bleek maandag in de rechtbank op Schiphol bij de start van de strafzaak tegen zes mannen en een vrouw die worden verdacht van betrokkenheid bij de gijzeling en de daaropvolgende ontvoering. Drie van hen wordt verweten dat zij Boerenveen in Almere zodanig hebben bedreigd, dat hij via het ijskoude water probeerde weg te komen. De rechtbank heeft vier dagen uitgetrokken voor de zaak.

Boerenveen zou op 1 december 2016 tegen zijn wil eerst zijn vastgehouden in een garagebedrijf in Wormerveer. Hij had van verdachte Denise D. (41) 4000 euro gehad om een auto voor haar te regelen, maar kwam daarmee niet over de brug. Toen zij die dag hoorde dat Boerenveen bij het garagebedrijf was, ging zij er naar eigen zeggen “woedend” heen om verhaal bij hem te halen.

Boerenveen probeerde daarop vanuit het garagebedrijf – onder de verdachten is ook eigenaar Jeffrey K. (49) – telefonisch geld te regelen om de schuld af te lossen. Een bevriende huismeester bleek bereid 2000 euro te betalen. Voor de andere helft zou Boerenveen nog aan het bellen zijn geweest, toen een groep mannen opdook en hem vanwege een schuld van nog eens 7000 euro in een auto meenam naar Almere.

De verdachten, inclusief tweede schuldeiser Lloyd B. (42), hielden maandag vol dat van dwang geen sprake was geweest. Hun verklaringen staan in schril contrast met die van getuigen, die hebben gezegd dat Boerenveen eerst in de garage werd vastgehouden en later met drie mannen in de auto mee moest naar Almere.

Wat zich daar heeft afgespeeld, blijft een raadsel. Volgens B. nam Boerenveen in het pikkedonker de benen, terwijl ze bij een strandje naast de auto stonden te wachten. “Ineens was hij weg. Spoorloos, de bosjes in.” Met wie hij in de auto zat, wilde B. – korte tijd later neergeschoten – niet zeggen.

Dinsdag volgen de strafeisen.

Het bericht Schulden leidden tot fatale ontvoering verscheen eerst op Nieuws.nl.

Stewards Willem II belaagd door eigen fans

Door ANP

Drie stewards van Willem II zijn zondag belaagd door supporters van hun eigen club. Dat gebeurde tijdens de wedstrijd van de Tilburgers bij Fortuna Sittard.

De stewards probeerden te voorkomen dat supporters van Willem II vuurwerk afstaken, maar daarbij werden ze gehinderd door wat fans.

“Het is onacceptabel dat stewards, nota bene onze eigen vrijwilligers, zo behandeld worden. Vuurwerk is uit den boze in voetbalstadions en dat onze stewards door meerdere personen belaagd worden is diep triest. Wij doen er alles aan om deze mensen een passende straf op te leggen”, zegt Martin van Geel, algemeen directeur van Willem II.

Willem II, dat de wedstrijd met 3-2 won, probeert samen met de politie Tilburg te achterhalen wie de supporters zijn die de stewards belaagden. De fans kunnen rekenen op een stadionverbod, aldus Willem II.

Het bericht Stewards Willem II belaagd door eigen fans verscheen eerst op Nieuws.nl.

Nazomer op komst: zaterdag ideale stranddag

Door redactie

Na wat nattige dagen gaat de zon deze week steeds meer schijnen, met als hoogtepunt een zomers weekend in het vooruitzicht. Wil je naar het strand? Dan is zaterdag de ideale stranddag.

De komende dagen blijft het ’s nachts fris, maar wordt het overdag tussen de 20 en 24 graden. Vanaf donderdag wordt het nog warmer met 25 graden in het binnenland. In het weekend wordt het plaatselijk 25 tot 30 graden.

Zaterdag is het volop zomers weer, tevens de beste dag voor het strand. Op zondag koelt het in de kustprovincies wat af door wind van zee. Na de recordwarme junimaand en de extreme hittegolf in juli verloopt augustus qua temperatuur nu relatief normaal. Volgens weerinstituut MeteoGroup komt dat door de zachte nachten. De maximumtemperatuur lag tussen 1 en 18 augustus in De Bilt met gemiddeld 22,2 graden een graadje lager dan normaal. Maar gezien de zomerse vooruitzichten zal deze gemiddelde temperatuur toch weer boven de norm uitkomen.

Het bericht Nazomer op komst: zaterdag ideale stranddag verscheen eerst op Nieuws.nl.

Terreurverdachten willen infiltrant horen

Door ANP

De zes terreurverdachten die vorig jaar september in en rond Arnhem werden opgepakt omdat ze een aanslag op een evenement zouden willen plegen, willen de infiltrant in hun groep horen. Ook de begeleiders van de infiltrant, die eveneens contact hadden met de verdachten, zouden moeten worden ondervraagd. Dat bepleitten de drie advocaten van de terreurverdachten tijdens een voorbereidende zitting voor de rechtbank in Rotterdam.

De infiltrant had onder meer contact met de vermeende terreurcel in een vakantiehuisje in Weert, waar hij (onklaar gemaakte) wapens aan de mannen leverde. De verdediging wil aantonen dat de verdachten zijn uitgelokt tot illegaal handelen. Volgens een van de advocaten blijkt uit Europese regels dat het Openbaar Ministerie moet aantonen dat géén sprake was van uitlokking.

Hoofdverdachte Hardi N. heeft zich bereid verklaard een verklaring af te leggen. Hij heeft zijn telefoon ontgrendeld, juist ook om de rol van de infiltrant te kunnen aantonen. Volgens de officier van justitie staat daar ontzettend veel informatie op.

De advocaten willen ook dat alle verdachten als onderlinge getuigen worden verhoord.

Het bericht Terreurverdachten willen infiltrant horen verscheen eerst op Nieuws.nl.

Minder schietincidenten bij politie

Door ANP

De Rijksrecherche heeft in de eerste helft van 2019 onderzoek gedaan naar zeven schietincidenten waarbij politiemensen betrokken waren. Bij deze schietpartijen vielen drie doden en raakten vier mensen gewond, blijkt uit cijfers van het Openbaar Ministerie (OM).

Het aantal is lager dan het aantal schietincidenten in de afgelopen jaren. Omgerekend naar een jaargemiddelde zou het om veertien schietincidenten gaan, terwijl het aantal incidenten tussen 2014 en 2018 varieerde tussen de 23 en 34 per jaar. Ook het aantal gewonden is relatief veel kleiner dan in andere jaren.

Een woordvoerder zegt dat het kleinere aantal incidenten en gewonden misschien opvallend is, maar dat daar weinig betekenis aan wordt gehecht. Statistieken kunnen nu eenmaal variëren. Hij wijst erop dat het aantal dodelijke schietincidenten in het eerste halfjaar van 2019 met drie relatief juist hoger is dan in de jaren hiervoor.

Het bericht Minder schietincidenten bij politie verscheen eerst op Nieuws.nl.

Unibet krijgt boete voor online gokken

Door ANP

Gokbedrijf Trannel International, beter bekend als Unibet, heeft een boete van 470.000 euro gekregen van de Nederlandse Kansspelautoriteit. De internationale onderneming bood in de tweede helft van vorig jaar gokspellen en sportweddenschappen aan via de website Unibet.eu.

Trannel is een dochterbedrijf van Kindred Group. Dat bedrijf heette tot voor kort Unibet Group.

Het is in Nederland verboden gokspellen aan te bieden online. Afgelopen februari werd na jaren oponthoud de Wet kansspelen op afstand door de Eerste Kamer goedgekeurd. Waarschijnlijk wordt het daardoor per 2021 mogelijk om legaal online gokken aan te bieden.

Het bericht Unibet krijgt boete voor online gokken verscheen eerst op Nieuws.nl.

370 tips over onbekende dode vrouw Westdorpe

Door ANP

De politie heeft tot nu toe 370 tips binnengekregen over de vrouw die eind juni dood werd gevonden in een weiland in het plaatsje Westdorpe (Zeeuws-Vlaanderen). Desondanks heeft de politie de identiteit van de vrouw nog niet kunnen achterhalen.

De onbekende vrouw is afgelopen dinsdag op de Zuiderbegraafplaats in Terneuzen begraven. Het gaat om een vrouw van tussen de 50 en 65. Het naakte lichaam van de vrouw werd op 22 juni door een voorbijganger gevonden. Ze is vermoedelijk elders neergeschoten en in het weiland gelegd. Ruim 100 van de 370 tips kwamen binnen sinds de begrafenis van de vrouw.

Het valt de politie op dat heel veel tips gaan over een vermiste Duitse vrouw, Monika Ritschel. De rechercheurs die zich met de zaak bezighouden kunnen zich dat goed voorstellen, want toen zij een foto van Ritschel zagen dachten zij in eerste instantie ook dat zij de in Westdorpe gevonden vrouw was.

Uit politieonderzoek bleek echter dat het niet om Monika Ritschel ging. Zij werd eerder dood aangetroffen in Duitsland en is daar begraven.

Het bericht 370 tips over onbekende dode vrouw Westdorpe verscheen eerst op Nieuws.nl.

Politie woedend over brandend konijn

Door ANP

Onbekenden hebben maandagmorgen vroeg op de Woudhuizermark in Apeldoorn een konijn in brand gestoken. De politie, die het brandende beestje vond, is “ontzettend kwaad”, schrijven agenten op Facebook. Het konijn heeft het incident niet overleefd.

Agenten zagen een brandje midden op de weg. Toen zij erheen liepen sprong er opeens een brandend konijn uit de vuurhaard. Het dier was volgens de politie in een doos gestopt, bedekt met een jas en daarna aangestoken. De politie schrijft: “Was dat allemaal nodig? Had je het konijn dan niet beter ergens anders kunnen aanbieden? Heb jij geen gevoel?”

Het konijn had zoveel brandwonden dat het afgemaakt moest worden. De politie is op zoek naar de eigenaar.

Het bericht Politie woedend over brandend konijn verscheen eerst op Nieuws.nl.

Honderden meldingen over bakfiets Babboe

Door ANP

Naar schatting 500 van de 3500 eigenaren van het tweewielige bakfietsmodel City hebben zich inmiddels gemeld bij bakfietsenfabrikant Babboe. Het bedrijf belooft dat de fabricagefouten bij de aangemelde fietsen die zijn geproduceerd vanaf 2010 tot en met 2012 en van 2017 tot en met juni 2018 nog deze week kosteloos worden hersteld, desgewenst aan huis.

Het bedrijf wil geen enkele risico nemen en zoekt daarom snel contact met de gebruikers die zich nog niet hebben gemeld. Het euvel kwam aan het licht door kwaliteitstesten van het model City. De NVWA liet maandag eveneens een veiligheidswaarschuwing uitgaan, inclusief een opsomming van de desbetreffende framenummers.

Bij intensief gebruik kunnen er mogelijk haarscheurtjes in het frame ontstaan. Deze scheurtjes kunnen leiden tot een breuk van het frame en een onveilige situatie opleveren. Het gaat om framenummers beginnend met GB10, GB11, GB12, GB16K, GB16L, GB17, GB18, U17, U18, WSP3 en WSP4. Die kunnen worden gecontroleerd via de speciaal in het leven geroepen website controleerjeframe.nl.

Het bedrijf in Amersfoort liet vrijdag al een waarschuwing uitgaan en heeft alle eigenaren in een persoonlijke mail benaderd. Eigenaren is aangeboden de gebreken zo snel mogelijk te verhelpen. De mobiele bakfietsservice van het bedrijf wordt ingezet om frames op halen en te vervangen.

Het bericht Honderden meldingen over bakfiets Babboe verscheen eerst op Nieuws.nl.

OM: Verdachten konden halve kilo explosieven maken

Door ANP

De kunstmest en chemicaliën die zijn aangetroffen bij de zes terreurverdachten die vorig jaar september zijn aangehouden in en rond Arnhem, waren voldoende om een halve kilo explosieven te maken. Daarmee hadden ze een grote ontploffing kunnen veroorzaken, zei de officier van justitie tijdens een inleidende zitting voor de rechtbank in Rotterdam.

Op de kunstmest zijn DNA-sporen van een van de verdachten gevonden, de gevonden wapens leverden geen bruikbaar DNA-materiaal op. “Maar gelukkig hebben we de beelden nog”, verwees de officier naar de opnames die zijn gemaakt in een vakantiehuisje in Weert en in een busje, waar de verdachten contact hadden met een infiltrant van de politie. Daarop is te zien hoe de zes oefenen met de wapens, waarmee ze ook hebben geprobeerd te schieten toen ze werden aangehouden.

De inhoudelijke zitting van de rechtszaak laat nog bijna een jaar op zich wachten. De zes moeten worden onderzocht in het Pieter Baan Centrum en zitten daar steeds met twee tegelijk zes weken lang. Daardoor kan de rechtszaak waarschijnlijk pas in juni plaatsvinden.

Vier van de zes verdachten waren bij de zogeheten pro-formazitting aanwezig.

De vermoedelijke terroristen, tussen de 21 en 35 jaar, zijn geboren of woonden in Arnhem. Drie zijn geboren in Irak en Afghanistan. Het OM stelt dat met hun aanhouding een aanslag op een nog onbekend doel is voorkomen.

Het bericht OM: Verdachten konden halve kilo explosieven maken verscheen eerst op Nieuws.nl.

❌