[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Vandaag β€” 11 December 2018Nieuws.nl

Terreurverdachte CS toont geen berouw

Door ANP

De 19-jarige Jawed S. die wordt beschuldigd van het neersteken van twee Amerikaanse toeristen eind augustus op Amsterdam CS, toonde dinsdag bij de rechtbank geen berouw. Tijdens een niet-inhoudelijke zitting zei hij tegen de rechter dat hij naar Nederland was gekomen om de profeet Mohammed te verdedigen. Hij zou het opnieuw doen als politicus Geert Wilders dit ook opnieuw zou doen, doelde hij op de cartoonwedstrijd die de PVV-leider had uitgeschreven voor spotprenten van de profeet.

,,Ik word martelaar, of ik dood hem”, liet S. de rechter weten via een tolk. Volgens de officier van justitie blijkt uit verklaringen van S. dat zijn woede zich vooral op de spotprentenwedstrijd is gericht. Omdat de regering en de inwoners van Nederland dit toestonden, wilde hij wraak nemen, aldus de aanklaagster. Zijn afkeer van Wilders blijkt onder meer uit video’s op zijn telefoon. Bij hem thuis in Duitsland is een testament gevonden.

In zijn laatste woord legde hij de rechter zijn religieuze beleving uit en stelde hij – vaak met een geheven vinger – steeds dezelfde vragen: waarom ,,dat varken” toestemming had om de profeet te beledigen. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt S. van twee keer poging tot moord, met een terroristisch motief, en bedreiging van politiemensen.

Op 30 augustus reisde S. vanuit Duitsland, waar hij asiel had gekregen, naar Amsterdam. Rond het middaguur stak hij willekeurig twee mensen neer. Agenten konden hem vlak na de steekpartij uitschakelen met twee schoten. De twee Amerikaanse slachtoffers, beiden 38 jaar en van Eritrese afkomst, waren op doorreis naar Duitsland voor een bruiloft.

Een van de twee is waarschijnlijk blijvend invalide. Hij heeft door een steekwond in zijn rug een dwarslaesie opgelopen en zit in een rolstoel. Het gaat heel slecht met hem, zowel fysiek als geestelijk, zei hun raadsman John Beer. Met het andere slachtoffer gaat het iets beter. Hij liep onder meer een diepe wond in zijn arm op.

De raadsman bereidt een flinke vordering tot schadevergoeding voor, ook omdat het invalide slachtoffer niet meer kan werken. ,,Dat is vreselijk, het betekent dat hij de sociaal-economische afgrond ingaat, want in de VS is geen vangnet. Het is catastrofaal letsel. Zijn leven, en dat van zijn vrouw, is verwoest.”

Het bericht Terreurverdachte CS toont geen berouw verscheen eerst op Nieuws.nl.

Rutte: nuttig gesprek met May

Door ANP

Premier Mark Rutte en zijn Britse collega Theresa May hebben een ,,nuttig gesprek” achter de rug over Mays inspanningen om haar brexitdeal te redden. May doet meerdere Europese hoofdsteden aan en begon dinsdag met de Nederlandse minister-president. Nederland en Groot-Brittannië hebben binnen de EU altijd nauw samen opgetrokken.

Rutte ontving May voor een ontbijtbespreking op het Haagse Catshuis. May is op zoek naar concessies van de Europese Unie om vooral de regeling van de Noord-Ierse grens voor haar parlement verteerbaar te maken. Ze heeft de cruciale stemming over het brexitakkoord uitgesteld omdat de steun daarvoor ontbreekt.

De Britse premier informeerde naar Ruttes arm, die hij afgelopen week heeft bezeerd bij een ritje op de fiets. Hij maakte ,,een onhandige move”, laat de Rijksvoorlichtingsdienst weten. Inmiddels zou het wat beter gaan.

May vliegt vervolgens door naar Berlijn voor een lunch met bondskanselier Angela Merkel. Daarna gaat zij naar Brussel voor overleg met de voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, en voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie. Tusk heeft al laten weten dat er niet opnieuw onderhandeld kan worden over het brexitakkoord, maar dat over nadere uitleg te praten valt.

Het bericht Rutte: nuttig gesprek met May verscheen eerst op Nieuws.nl.

OM moderniseert aanpak discriminatie

Door ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de eigen beleidsregels voor de aanpak van discriminatie per 1 januari vernieuwd en gemoderniseerd. In de nieuwe regels is onder meer discriminatie van transseksuelen of transgenders expliciet opgenomen.

In de oude regels lag de nadruk op specifieke discriminatiezaken zoals groepsbelediging en aanzetten tot haat. Zulke zaken blijken volgens het OM minder vaak voor te komen dan misdrijven waarin discriminatie mogelijk een rol heeft gespeeld, zoals mishandeling. Een misdrijf met zo’n discriminatieaspect kan leiden tot een hogere strafeis. De vernieuwde regels, vastgelegd in een zogeheten aanwijzing, sluiten beter op die praktijk aan, aldus het OM.

Een discriminatieaspect kan te maken hebben met het feit dat een slachtoffer transseksueel of transgender is. Voorheen was dat geen grond voor strafverhoging, volgens de nieuwe regels wel. Overigens had de officier van justitie ook voorheen de mogelijkheid in dergelijke zaken een hogere straf eisen.

Het bericht OM moderniseert aanpak discriminatie verscheen eerst op Nieuws.nl.

β€˜Misstanden varkensstallen standaardpraktijk’

Door ANP

De schokkende beelden die Animal Rights onlangs naar buiten bracht bij twee Nederlandse varkensfokkerijen tonen de normale gang van zaken in de gehele varkenshouderij. Dat stelt dierenartsenorganisatie Caring Vets.

,,Wat het meest schokkend is aan deze beelden, is dat zo veel mensen denken dat het hier om excessen gaat op twee varkensfokkerijen. Mensen hebben blijkbaar geen idee hoe er met dieren wordt omgegaan waar ons voedsel van geproduceerd wordt”, aldus de organisatie.

Animal Rights bracht vorige week beelden naar buiten van dierenmishandelingen bij twee varkensfokkerijen in het Gelderse Lunteren en Nuenen in Noord-Brabant. Op de beelden die met een verborgen camera zijn gemaakt is onder meer te zien hoe biggetjes in kratten worden gegooid en het uitkrijsen wanneer hun staartjes onverdoofd worden afgesneden.

Ook is te zien dat ontlastingsmonsters letterlijk uit de biggetjes worden geknepen en varkens tegen hun kop worden geschopt. Daarnaast laten de beelden spartelende, zieke en gewonde biggen zien.

Volgens Caring Vets is de aandacht voor zieke varkentjes beperkt door het grote aantal biggen dat binnen een korte periode geboren wordt. ,,De norm is dat zieke dieren met antibiotica behandeld worden, maar verdere verzorging ontbreekt over het algemeen.”

De organisatie, waarbij ruim 130 dierenartsen zijn aangesloten, wijst erop dat het afknippen of afbranden van staartjes bij biggen en het slijpen van tandjes ,,uiterst stressvolle en pijnlijke” ingrepen zijn.

Caring Vets noemt het schokkend dat brancheorganisatie de Producenten Organisatie Varkenshouderij zich niet in de beelden herkent en hiermee de twee betreffende veehouders volledig in de steek laat. ,,Het zou ze sieren om te erkennen dat deze gang van zaken dagelijkse praktijk zijn en een uitleg te geven waarom deze zaken zo plaatsvinden.”

Het bericht ‘Misstanden varkensstallen standaardpraktijk’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

Mannen vast voor organiseren hanengevechten

Door ANP

De politie heeft dinsdagochtend een 31-jarige man uit Zwammerdam en een 38-jarige inwoner van Bodegraven aangehouden die worden verdacht van het organiseren van hanengevechten. Dat is in Nederland verboden. Ongeveer veertig hanen zijn in beslag genomen.

De politie meldde dat de hanen werden gehouden in hokken op een bosperceel in Bodegraven. De hanen worden naar een opvanglocatie overgebracht en medisch onderzocht. Later moet justitie bepalen wat er met de dieren gaat gebeuren.

Het bericht Mannen vast voor organiseren hanengevechten verscheen eerst op Nieuws.nl.

Pinstoring voorbij

Door ANP

Een pinstoring in Nederland, die dinsdagochtend rond 06.00 uur ontstond, is opgelost. Dat zei een woordvoerder van Betaalvereniging Nederland. De storing heeft met name tankstations geraakt, aldus de zegsman.

De storing was het gevolg van een probleem bij een van de transactieverwerkers. Maar rond 08.30 uur konden technici dat verhelpen. ,,Behalve de betaalautomaten bij tankstations, functioneerden ook de terminals niet bij ongeveer duizend winkeliers. Maar omdat het zo vroeg in de ochtend plaatsvond, zullen weinigen hier last van hebben gehad. Winkels waren nog niet open.”

De problemen bij tankstations waren wel merkbaar. Op social media meldden sommige mensen problemen te hebben met betalen. Omroep Zeeland zei dat het in die provincie problemen opleverde, met name bij onbemande tankstations. Nieuwssite 1Limburg meldde ook telefoontjes te krijgen van mensen die niet konden pinnen bij tankstations.

Het bericht Pinstoring voorbij verscheen eerst op Nieuws.nl.

Minder verkeersclaims, schadelast groeit wel

Door ANP

Het aantal schadeclaims wegens een aanrijding is in 2017 met 18 procent gedaald, tot 741.000. De kosten van de schadegevallen namen echter toe, tot een bedrag van 2,6 miljard euro. Dat maakte het Verbond van Verzekeraars dinsdag bekend. Mogelijke oorzaak voor het gedaalde aantal claims, aldus het verbond, zijn het relatief rustige weer vorig jaar en minder parkeerschade door toenemende slimme technologie in auto’s.

Het gedaalde aantal claims in 2017 geldt voor elke provincie, waarbij de grootste dalers genoteerd werden in Flevoland (-14,6 procent) en Noord-Brabant (-14,5 procent). De meeste verkeersclaims kwamen vanuit de provincie Zeeland, namelijk 79,2 per 1000 huishoudens.

Verzekeraars zien de schadelast op de autoverzekering wel sterk toenemen. Zo is deze op de WA-autoverzekering van 2014 tot en met 2017 met 25 procent gestegen. Deze stijging wordt vooral veroorzaakt door letselschade, zo stelt het verbond. ,,Er vallen nog steeds te veel verkeersslachtoffers. Daarom blijven wij ons onverminderd inzetten om een bijdrage te leveren aan een veilige openbare weg”, aldus Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond van Verzekeraars.

Hij zegt dat afleiding in het verkeer een belangrijke oorzaak blijft voor ongelukken. ,,Daarnaast neemt de diversiteit aan voertuigen op de weg sterk toe, terwijl de weg-indeling daar onvoldoende op ingericht is. Dat leidt tot gevaarlijke situaties.” De verzekeraars steunen dan ook de maatregelen die vorige week werden aangekondigd door minister Cora van Nieuwenhuizen om de verkeersveiligheid te verbeteren. Het Verbond vindt wel dat er haast gemaakt moet worden en dat er voldoende financiële middelen beschikbaar moeten worden gesteld om de plannen uit te kunnen voeren.

Het bericht Minder verkeersclaims, schadelast groeit wel verscheen eerst op Nieuws.nl.

Verdachte zaak-Milica van Doorn hoort vonnis

Door ANP

De rechtbank in Alkmaar doet dinsdag uitspraak in de strafzaak tegen Hüseyin A., die wordt verdacht van het verkrachten en doden van de 19-jarige Zaanse Milica van Doorn in 1992. A. kwam vorig jaar als mogelijke dader in beeld na een DNA-verwantschapsonderzoek, waaraan zijn broer heeft meegewerkt. A. ontkent. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft twintig jaar gevangenisstraf tegen hem geëist.

Van Doorn was in nacht van 7 op 8 juni 1992 in Zaandam op weg van een feestje naar huis. Zij is volgens het OM onderweg A. tegen het lijf gelopen, die haar heeft verkracht en haar vervolgens met ,,excessief geweld” om het leven heeft gebracht. De jonge vrouw was op meerdere plaatsten gestoken en de keel doorgesneden. Haar ontzielde lichaam werd gevonden in een vijver in de wijk Kogerveld.

De ontkenning van A. neem justitie niet serieus. Hij zegt dat hij destijds een seksuele relatie met Van Doorn heeft gehad. De man verzint slechts ,,leugenachtige scenario’s”, meent het OM, toont geen berouw en neemt geen verantwoordelijkheid.

De doodslag die het OM bewezen acht is een zogeheten gekwalificeerde doodslag: A. heeft het slachtoffer gedood om de verkrachting te verhullen.

Het bericht Verdachte zaak-Milica van Doorn hoort vonnis verscheen eerst op Nieuws.nl.

Hofman biedt kinderpardonpetitie aan

Door ANP

Ruim een kwart miljoen mensen tekenden zijn petitie voor een ruimer kinderpardon en dinsdag bood programmamaker en actievoerder Tim Hofman deze aan in de Tweede Kamer. Hij en zijn medestanders willen dat migrantenkinderen die hier zijn geboren of hier langer dan vijf jaar wonen een verblijfsvergunning krijgen.

Hofman overhandigde de Kamerleden de handtekeningen in een bolderkar vol pakken papier, volgens hem ruim 100 kilo. Hij werd vergezeld door de 9-jarige Nemr, die bekend werd door zijn optreden in Hofmans documentaire Terug Naar Je Eige Land.

Hofman weet dat een ruimer kinderpardon niet iets is wat je van de ene op de andere dag regelt. ,,Dit is een marathon die we gaan lopen, geen sprintje. Het gaat stap voor stap.”

Hofman maakt zich al langer sterk voor de zogenoemde ‘gewortelde’ kinderen, van wie er naar schatting zo’n vierhonderd zijn in Nederland. De documentaire die onlangs verscheen, zorgde voor wat ophef. Met Nemr, die Iraakse ouders heeft maar in Nederland is geboren, trok Hofman de Tweede Kamer in, om Kamerleden te interviewen.

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff kwam in een veel gedeeld fragment uit de documentaire niet al te empathisch over. Nadat Nemr had gezegd te verwachten ,,dood” te gaan als hij terug moet naar Irak, keerde Dijkhoff zich tot Hofman en zei: ,,Ja, dus?”.

Het bericht Hofman biedt kinderpardonpetitie aan verscheen eerst op Nieuws.nl.

Rutte en May overleggen over brexit

Door ANP

Premier Mark Rutte en de Britse premier Theresa May overleggen dinsdag tijdens een werkontbijt over de brexit. May wil vooral concessies op het het gebied van de Noord-Ierse grens.

De voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, heeft al laten weten dat er niet opnieuw onderhandeld kan worden over het brexit-akkoord. Donderdag is er een ingelaste top van Europese leiders over de gerezen problemen.

May verklaarde maandag dat de cruciale stemming in het Lagerhuis over het brexit-akkoord wordt uitgesteld omdat er onvoldoende steun is. In Europese hoofdsteden gaat ze proberen steun te vinden voor een aanpassing.

De kwestie van de Noord-Ierse grens blijft het grote struikelblok voor de Britse premier. Er is afgesproken dat er geen harde grens komt tussen Noord-Ierland en Ierland zolang er geen akkoord is. Daar is veel verzet tegen in het Lagerhuis.

Rutte is de eerste Europese leider waar ze langsgaat. Nederland en Groot-Brittannië hebben binnen de EU altijd nauw samen opgetrokken.

Het bericht Rutte en May overleggen over brexit verscheen eerst op Nieuws.nl.

Hogere omzet binnenvaart door lage waterstand

Door ANP

Binnenvaartschippers hebben het afgelopen kwartaal een flink hogere omzet in de boeken gezet dan een jaar eerder. Daarbij werden ze een handje geholpen door de lage waterstand in de grote rivieren. Doordat schepen minder vracht konden vervoeren, hadden schippers een goede onderhandelingspositie om betere tarieven te vragen.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) steeg de omzet in de binnenvaart met 17,5 procent, de grootste stijging in zeven jaar tijd. Dat terwijl binnenvaartschippers 5 procent minder vracht vervoerden dan in het derde kwartaal van 2017. Naast de hogere prijzen die schippers voor hun diensten konden bedingen, kregen ze ook een toeslag voor de hogere kosten als gevolg van het lage waterpeil.

De transportsector als geheel groeide met een omzetstijging van 5,6 procent eveneens hard. Koeriersdiensten deden dankzij de toenemende populariteit van webwinkels goede zaken en voerden hun inkomsten met een tiende op. De twee grootste bedrijfstakken in het transport, het goederenwegvervoer en de expediteurs, tekenden ook duidelijke plussen op.

Het bericht Hogere omzet binnenvaart door lage waterstand verscheen eerst op Nieuws.nl.

Meisjes op hoger onderwijsniveau dan eindtoets

Door ANP

Meisjes zijn op school slimmer dan jongens. In het schooljaar 2017/18 zaten meisjes uit de derde klas van het voortgezet onderwijs vaker op een hoger niveau dan hun schooladvies dan hun mannelijke klasgenoten. Dat niveauverschil deed zich al voor tijdens het maken van de eindtoets op de basisschool, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Sinds het schooljaar 2014/15 is het advies van de leerkracht van de basisschool leidend bij de toelating tot het voortgezet onderwijs. De eindtoets wordt pas afgenomen nadat de leerkracht een eerste advies heeft gegeven. Dat advies kan worden bijgesteld als de score op de eindtoets hoger is dan het schooladvies.

Uit de cijfers van het CBS blijkt dat in 2014/15 meisjes vaker dan jongens hoger op de eindtoets scoorden dan te verwachten viel op basis van het schooladvies. Toch werden de schooladviezen voor meisjes niet veel vaker bijgesteld (2,8 procent) dan voor jongens (2,5 procent). Hierdoor bleven de definitieve schooladviezen van meisjes en jongens dicht bij elkaar liggen.

In het schooljaar 2017/18 studeerde 16 procent van de meisjes in het derde jaar van het voortgezet onderwijs op een hoger onderwijsniveau dan het definitieve schooladvies. Bij jongens was dat 10 procent.

Zo had bijna 21 procent van de meisjes op vwo-3 een lager schooladvies gekregen, tegen 14 procent van de jongens. Bij de jongens is de situatie andersom: 14 procent van de jongens volgde in de derde klas juist een onderwijsniveau dat lager ligt dan het advies dat ze in 2014/15 in groep 8 kregen. Dat geldt voor iets minder dan 9 procent van de meisjes.

Het bericht Meisjes op hoger onderwijsniveau dan eindtoets verscheen eerst op Nieuws.nl.

May begonnen aan EU-tour voor brexitdeal

Door ANP

De Britse premier Theresa May is dinsdagochtend begonnen aan een ronde langs Europese hoofdsteden om haar brexitdeal te redden. Zij begon met een werkontbijt met premier Mark Rutte op het Catshuis in Den Haag. May wil vooral concessies op het gebied van de Noord-Ierse grens. Ze vliegt later door naar Berlijn en Brussel.

May verklaarde maandag dat de cruciale stemming in het Lagerhuis over het brexitakkoord wordt uitgesteld omdat er onvoldoende steun is. In Europese hoofdsteden gaat ze proberen steun te vinden voor een aanpassing. Na Rutte heeft May in Berlijn een lunch met bondskanselier Angela Merkel. In Brussel spreekt ze om 17.00 uur met de voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk. Dinsdagavond ontmoet ze de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker.

Tusk heeft maandag al laten weten dat er niet opnieuw onderhandeld kan worden over het brexitakkoord. Juncker twitterde dinsdagmorgen dat hij ,,ervan overtuigd blijft dat het brexitakkoord de best mogelijke, en enig mogelijke, deal is. Er is geen ruimte voor heronderhandeling maar verdere verduidelijkingen zijn mogelijk”.

Donderdag wordt de traditionele decembertop van Europese leiders gewijd aan de gerezen problemen, heeft Tusk besloten. De 27 zullen bespreken hoe zij May kunnen tegemoetkomen zodat de brexitdeal door het Britse parlement kan worden goedgekeurd, aldus Tusk.

Rutte is de eerste Europese leider waar ze langsgaat. Nederland en Groot-Brittannië hebben binnen de EU altijd nauw samen opgetrokken. Bovendien heeft Rutte ervaring met een EU-verdrag dat aanvankelijk niet door de Tweede Kamer kon worden geratificeerd. Dat was het geval met het EU-verdrag met Oekraïne. Door middel van een ‘inlegvel’ werd tegemoet gekomen aan de Nederlandse eis dat het verdrag niet automatisch leidt tot EU-lidmaatschap en kon de Tweede Kamer het verdrag toch goedkeuren.

Het bericht May begonnen aan EU-tour voor brexitdeal verscheen eerst op Nieuws.nl.

Britse premier dinsdag voor overleg naar Rutte

Door ANP

Premier Mark Rutte ontvangt dinsdag 11 december zijn Britse collega Theresa May. Er staat een werkontbijt in het Catshuis op het programma, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. May had al aangekondigd met EU-lidstaten te willen overleggen over haar brexit-perikelen.

May staat al de hele maandag in het brandpunt van de belangstelling nu ze ervan heeft afgezien haar overeenkomst met de EU over de brexit voor te leggen aan haar parlement. De stemming stond gepland voor dinsdagavond, maar May heeft het parlement gezegd dat ze eerst nog overleg wil met Brussel en EU-lidstaten. Daarmee lijkt de premier een smadelijke nederlaag in de Britse volksvertegenwoordiging te ontlopen. De stemming is voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Het bericht Britse premier dinsdag voor overleg naar Rutte verscheen eerst op Nieuws.nl.

Politie: geen wapens voor boa’s

Door ANP

De politie wil meer en beter samenwerken met buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s), maar ,,het geweldsmonopolie, dat blijft wat de politie betreft voorbehouden aan het korps”. Dat staat in de maandag naar de Tweede Kamer gestuurde notitie ‘Boa en politie, niet naast elkaar maar met elkaar’.

Boa’s willen uit veiligheidsoogpunt standaard een wapen dragen, zoals bijvoorbeeld een wapenstok of pepperspray. Ook willen ze een bodycam. Vooral over de aanstaande jaarwisseling maken ze zich zorgen. ,,Boa’s hebben niet voldoende middelen om de orde te handhaven en zichzelf te verdedigen. Hierdoor lopen ze te veel risico wanneer ze te maken krijgen met vuurwerk en geweld”, liet de Nederlandse BOA Bond eerder deze maand al weten.

Nu hebben alleen sommige opsporingsambtenaren bij uitzondering wapens, zoals bijvoorbeeld boa’s die in een buitengebied werken, in hun werk grotere risico’s lopen en niet op back-up van de politie kunnen rekenen.

De politie ziet er niets in om alle boa’s te bewapenen. ,,Het geweldsmonopolie hoort bij de politie. Het is een onderscheidend criterium in de samenwerking met onze partners. Dat is een principieel standpunt waar wij aan hechten”, aldus korpschef Erik Akerboom. Hij zegt de zorgen over de veiligheid van de boa’s te delen, maar door betere samenwerking zouden die volgens hem grotendeels weggenomen kunnen worden. ,,De komende tijd gaan we kijken hoe we de samenwerking kunnen intensiveren. Bijvoorbeeld door meer en betere informatiedeling, door boa’s toegang te geven tot politielocaties en tot onze bedrijfsprocessensystemen.”

Nederland telt ongeveer 23.700 boa’s. De meeste werken in het openbaar vervoer of zijn gemeentelijke handhavers. Ruim 4000 van hen hebben handboeien, enkele honderden hebben een wapenstok, pepperspray of een vuurwapen.

Het bericht Politie: geen wapens voor boa’s verscheen eerst op Nieuws.nl.

Blok onderzoekt politieke steun interventies

Door ANP

Wanneer kan Nederland een militaire interventie in een land politiek steunen? Die vraag laat het kabinet onderzoeken. Op dit moment kan Nederland zo’n aanval alleen steunen als er een volkenrechtelijk mandaat is, dat wil zeggen dat de VN-Veiligheidsraad het heeft goedgekeurd of dat het gaat om zelfverdediging.

Aanleiding voor het onderzoek is een vergeldingsactie van westerse landen in Syrië in april. Zij vielen doelen aan na een gifgasaanval. Het kabinet liet toen weten daar ,,begrip” voor te hebben. Maar omdat een volkenrechtelijke grond voor de actie ontbrak, kon Nederland geen politieke steun geven, terwijl bijna alle andere NAVO en EU-lidstaten dat wel deden.

Het kabinet laat nu onderzoeken of die eis van een volkenrechtelijk mandaat nog van deze tijd is, schrijft minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer. Het gaat niet om de inzet van geweld door Nederland. Het panel moet begin volgend jaar bijeenkomen.

De voorwaarde van een volkenrechtelijke grondslag is een gevolg van de commissie-Davids. Die deed onderzoek naar de Nederlandse politieke steun aan de inval in Irak in 2003. Die steun bleek achteraf bezien op onjuiste gronden te zijn gebaseerd. Davids stelde dat er in dit soort gevallen altijd een volkenrechtelijke grond moet zijn om politieke steun te geven.

Maar sindsdien zijn de internationale verhoudingen gewijzigd, aldus Blok. Zo zetten China en Rusland hun veto in bij de VN waardoor ,,eensgezind” optreden tegen humanitair leed zoals in Syrië niet mogelijk is. Daarnaast vindt het kabinet het belangrijk dat er eensgezindheid is binnen de NAVO en EU.

De deskundigen gaan ook onderzoeken of Nederland steun moet geven aan humanitaire interventie. Daarvan is sprake wanneer een land geweld gebruikt om massale mensenrechtenschendingen in een ander land te stoppen.

Het bericht Blok onderzoekt politieke steun interventies verscheen eerst op Nieuws.nl.

β€˜Poging omkoping in liquidatiezaak’

Door ANP

Een vroegere Kroatische medegedetineerde van crimineel Benaouf A. zegt in de gevangenis grote geldbedragen aangeboden te hebben gekregen om valse verklaringen over hem af te leggen. Dit bleek maandag in het hoger beroep van de zaak rond de dubbele moord in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt, eind 2012.

In de zaak kregen Anouar B. (38) en Adil A. (30) in mei 2015 levenslang van de rechtbank voor de moord op Youssef Lkhorf (28) en Saïd el Yazidi (21) en de poging tot moord op Benaouf A., die op het nippertje ontkwam. Benaouf A., zelf veroordeeld voor het aansturen van een liquidatie, heeft eerder bij de politie gezegd B. de bewuste avond te hebben herkend.

De voormalige medegevangene, Goran K., was maandag opgeroepen als getuige. Hij zegt dat in de gevangenis ,,vijf tot zes keer” is geprobeerd hem om te kopen en dat de beloning die hem in het vooruitzicht werd gesteld opliep tot 200.000 euro. In ruil daarvoor moest de Kroaat zeggen dat Benaouf A. hem had toevertrouwd dat hij B. niet had herkend.

K., die zegt in de gevangenis een goede band te hebben opgebouwd met Benaouf A., ging niet op het aanbod in. ,,Ik heb geweigerd”, zei hij tegenover het hof. Dat stond hem omwille van zijn veiligheid toe de namen van de mensen die hem in de gevangenis benaderden niet te noemen.

De verdediging van beide verdachten had ernstige twijfels bij het verhaal van de Kroaat. Die stapte niet naar de politie, maar probeerde Benaouf A. in brieven te informeren. Omdat A. in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught gevangen zit en alle in- en uitgaande post daar wordt gecontroleerd, belandde de inhoud alsnog bij de politie.

Benaouf A. wordt maandag ook zelf als getuige gehoord. Zijn eerdere komst mondde tweemaal uit in een harde confrontatie met Anouar B.

Het bericht ‘Poging omkoping in liquidatiezaak’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

β€˜Satudarah Geleen dreigde met slachting’

Door ANP

Satudarah in Geleen heeft gedreigd met een slachting in de stad als de politie zou binnenvallen in het clubhuis van de motorclub. Uit door de politie afgeluisterde berichten zou blijken dat gedreigd werd handgranaten in een café met honderd of meer mensen te gooien. Dat bleek maandag tijdens de eerste zittingsdag van de rechtbank in Roermond tegen zeven leden van Satudarah in Geleen.

Ze staan terecht voor lidmaatschap van een criminele organisatie, afpersingen, vrijheidsberoving, wapenbezit, witwassen en drugsdelicten. De verdenkingen verschillen per verdachte.

Een jaar geleden arresteerde de politie tien leden van Satudarah in Geleen. Zeven staan vanaf maandag terecht, de andere drie in januari.

De tien (tussen de 26 en 44 jaar) werden opgepakt na invallen in het clubhuis van Satudarah in Geleen. De politie had daar na een inkijkoperatie gedurende een half jaar 28 bijeenkomsten van Satudarah in het geheim gefilmd.

Het bericht ‘Satudarah Geleen dreigde met slachting’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

Versnelde zeespiegelstijging: wat is de impact hiervan?

Door redactie

Een zeespiegel die na 2050 veel sneller stijgt dan verwacht. Het is een mogelijk scenario waarmee Nederland geconfronteerd kan worden. De komende tachtig jaar ligt deze stijging tussen de veertig centimeter en anderhalve meter. Sommige studies beweren zelfs twee meter. Wat zijn hiervan de gevolgen voor de kust van Nederland, maar ook het binnenland? Waterbouwkundige Renske de Winter van Deltares: “We moeten nu beslissingen gaan nemen, waardoor we over veertig jaar niet in de knel komen.”

Nederland heeft veel zaken al goed op orde, maar toch moeten we ons in een korter tijdsbestek aanpassen aan steeds groter wordende veranderingen. “De afgelopen jaren zijn er steeds meer studies naar buiten gekomen die laten zien dat de ijskappen van Antarctica instabieler zijn dan gedacht. Dit heeft straks mogelijk gevolgen voor onder andere de kustveiligheid, zoetwatervoorziening en leefbaarheid.”

Kustveiligheid

Met name in het westen van Nederland heb je te maken met kustveiligheid. “Je moet gaan nadenken over hoe je de boel veilig houdt als de zeespiegel sneller gaat stijgen. Dit doen we nu al met behulp van zandsuppleties, wat betekent dat we zand uit de zee halen en dit dichter naar de kust brengen.” Rond 2050 is naar schatting ongeveer drie tot vier keer meer zand nodig dan nu, ook zonder extra versnelde zeespiegelstijging. In 2100 kan dit oplopen tot twintig keer meer, afhankelijk van de snelheid van de stijging.

Ook het binnenland ondervindt last van de zeespiegelstijging. “Er zal straks steeds meer zoutindringing via grondwaterstromen optreden en het zoute zeewater kan via de rivieren ook verder het land binnen trekken. Afgelopen zomer tijdens de extreme droogte en lage rivierafvoeren was te zien tot wat voor een soort problemen dit leidt. Dit heeft een impact op de landbouw, omdat het land beter functioneert bij zoet water.”

Zoutindringing

Maar ook inlaatpunten in het benedenrivierengebied (Gouda, Lek, Bernisse) zullen vaker en langer moeten sluiten. Door zoutindringing via de ondergrond neemt de watervraag toe bij een vergelijkbaar landgebruik. “Als een innamepunt van water net op een punt staat waar in de toekomst geen zoetwater meer is, kan dat een probleem vormen voor je drinkwatervoorziening.”

Tussen Hoek van Holland en Scheveningen ligt de Zandmotor, een extra stuk land aan de kust. “Het brengen van zand naar de kust is een onderhoudsstrategie die Nederland sinds de jaren 90 gebruikt om huidige zeespiegelstijging en erosie te compenseren, en met deze maatregel wordt er nu gekeken of het zinvol is om in een keer heel veel zand neer te leggen. Er wordt nu onderzoek gedaan naar hoe zo’n grote zandsuppletie zich gedraagt. We hebben waarschijnlijk in de toekomst meer van dit soort grote maatregelen nodig.”

De problemen die veroorzaakt worden door de stijging van de zeespiegel zijn heel divers, aldus Renske. “Het gaat niet alleen maar over overstromingen. Als land, en zeker in West Nederland, krijgen we straks een scala aan problemen op verschillende niveaus. We moeten gaan nadenken hoe we ons land verder willen gaan inrichten om met de mogelijk extra versnelde zeespiegel om te gaan, ook al kunnen de meeste problemen pas in de tweede helft van deze eeuw plaatsvinden.”

Het bericht Versnelde zeespiegelstijging: wat is de impact hiervan? verscheen eerst op Nieuws.nl.

Nog niet alles okΓ© bij kliniek van Michael P.

Door ANP

Nog niet alles is in orde in de speciale kliniek waar patiënt Michael P. verbleef, die is veroordeeld voor de spraakmakende moord op Anne Faber. De inspecteurs zijn voorzichtig optimistisch, maar het werk is nog niet gedaan.

De Inspectie Justitie en Veiligheid en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd constateren verdere vooruitgang bij de forensisch psychiatrische afdeling (FPA) Utrecht in Den Dolder. Bij het personeel zijn de teams nagenoeg volledig bezet. Ook wordt gepoogd de kwaliteit van de teams te verbeteren. Het is daarbij belangrijk de onderlinge band te versterken, aldus de inspecties.

Ook de veiligheid is verbeterd door bijvoorbeeld meer controles op drugsbezit van patiënten, melden medewerkers en de cliëntenraad aan de inspecties. De buurtcoaches en de beveiligers die zijn ingezet, zorgen dat medewerkers en patiënten zich veiliger voelen op het terrein rondom de FPA.

De FPA kwam onder intensiever toezicht nadat patiënt P. in oktober vorig jaar werd opgepakt voor het doden van Anne Faber.

Het bericht Nog niet alles oké bij kliniek van Michael P. verscheen eerst op Nieuws.nl.

❌