[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Vandaag β€” 22 Oktober 2018Nieuws.nl

Buit door phishing in jaar tijd verdubbeld

Door ANP

Cybercriminelen hebben in de eerste helft van dit jaar veel meer geld buitgemaakt met phishing, waarbij ze via valse e-mails, appjes of per telefoon hengelen naar toegangscodes voor internetbankieren. De schade voor Nederlandse rekeninghouders is in een jaar tijd meer dan verdubbeld.

Door gesjoemel met internetbankieren maakten criminelen in de eerste zes maanden van 2018 in totaal 1,56 miljoen euro buit, waarvan 85 procent het gevolg is van phishing. Een jaar eerder kostte fraude via internetrekeningen Nederlanders nog 679.000 euro, melden de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en Betaalvereniging Nederland.

Volgens de brancheverenigingen zijn de vervalste e-mails steeds moeilijker te onderscheiden van echte berichten van bijvoorbeeld banken of overheidsinstanties. Daarnaast zijn dit jaar veel meer phishingberichten verzonden.

Het bericht Buit door phishing in jaar tijd verdubbeld verscheen eerst op Nieuws.nl.

β€˜Kidnap Insiya was goed voorbereide operatie’

Door ANP

De ontvoering van Insiya Hemani was een grondige, tot in detail voorbereide operatie, die door de betrokkenen ‘operatie-Barney’ werd genoemd. Aan de basis van het misdrijf lag een document ,,in militaire termen’’, opgesteld door verdachte Willem V., waarin werd beschreven hoe het plan moest worden uitgevoerd. De groep verdachten is bijeengebracht door de vader van Insiya en hoofdverdachte Erik S. (60).

Dat blijkt uit de dossierstukken die de rechtbank maandag besprak op de eerste dag van het proces tegen zes verdachten in de zaak.

Insiya (destijds twee jaar oud) werd op de ochtend van 29 september 2016 met geweld uit het huis van haar oma in de Amsterdamse Watergraafsmeer ontvoerd en uiteindelijk naar India gebracht, om daar bij haar vader te verblijven.

Op de bewuste dag drongen drie mannen de woning binnen. Nadat het meisje in de gereedstaande vluchtauto was gezet, wisten buren een van de drie mannen te overmeesteren en over te dragen aan de politie. Deze man, Robert B. (49), was speciaal voor het ontvoeringsplan ingevlogen vanuit Amerika.

Voor de voorbereiding van de operatie werden vergaderzaaltjes, hotelkamers en auto’s gehuurd. Er was een chatgroep, een observatie- en een ‘pick-upteam’.

Willem V., de schrijver van het plan en chauffeur van de kidnapauto, meldde zich een dag na de ontvoering bij de politie. Hij dacht naar eigen zeggen dat hij aan een zinvol plan had meegewerkt (de hereniging van een kind met haar vader), maar door een Amber Alert over Insiya besefte hij dat de zaken anders lagen. De rechtbank leek zijn deelname aan het project maar moeilijk te kunnen begrijpen, net als V. zelf.

Het bericht ‘Kidnap Insiya was goed voorbereide operatie’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

Twee nesten Aziatische hoornaars vernietigd

Door ANP

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft dit jaar tot dusver twee nesten van Aziatische hoornaars vernietigd. In totaal zijn er drie meldingen van de gevaarlijke steekinsecten binnengekomen. In 2017 werd het eerste nest in Nederland gevonden. Het insect heeft zich al gevestigd in België.

Het eerste nest werd gevonden in het Zeeuwse Sluis. Het tweede nest zat in Spijkenisse in Zuid-Holland. De derde waarneming was ook in Zeeland, maar daar werd geen nest gevonden. Het ging om Aziatische hoornaars in een bijenkast.

De nesten die zijn gevonden, bevonden zich hoog in bomen, waardoor ze vanaf de grond niet te zien zijn. De bestrijders hebben drones ingezet om te achterhalen waar de nesten precies zaten.

De Aziatische hoornaar is een invasieve soort die honingbijen eet, waardoor het insect een bedreiging vormt voor het Nederlandse ecosysteem.

Het bericht Twee nesten Aziatische hoornaars vernietigd verscheen eerst op Nieuws.nl.

Twintig jongeren opgepakt om internetfraude

Door ANP

De politie heeft afgelopen weekend twintig jongeren uit Rotterdam aangehouden die worden verdacht van oplichting via het internet. De meesten hebben hun bankrekening laten gebruiken door oplichters, één van de gearresteerden was een oplichter, aldus de politie.

De oplichters vragen jongeren om hun rekening te gebruiken voor het storten van een geldbedrag. Zij krijgen in ruil daarvoor een vergoeding, die varieert van een hamburger tot een paar honderd euro.

Het geld dat op de rekening van de jongeren wordt gestort, is afkomstig van fraude via Marktplaats of Facebook. De oplichters bieden daar goederen te koop aan, maar die worden nooit geleverd.

De meeste arrestanten zijn minderjarig. Ze zijn doorgestuurd naar Halt en hebben direct hun straf te horen gekregen. Naast een straf kunnen zij een weerbaarheidstraining krijgen. Een aantal andere jongeren komt begin volgend jaar voor de rechter.

Het bericht Twintig jongeren opgepakt om internetfraude verscheen eerst op Nieuws.nl.

Deel proces ontvoering Insiya uitgesteld

Door ANP

De rechtbank in Amsterdam heeft het proces rond de ontvoering van Insiya Hemani gedeeltelijk uitgesteld. Zij zal de komende twee dagen wel de feiten in het dossier bespreken, maar tot een afronding van de zaak, inclusief strafeisen, komt het pas in mei volgend jaar. De rechtbank wil dat een laatste poging wordt ondernomen de vader van het nu vierjarige meisje als getuige te horen. De man verblijft in India.

Insiya werd werd in 2016 ontvoerd en uit het land gesmokkeld, volgens het Openbaar Ministerie (OM) op verzoek van haar vader. Insiya woont sindsdien bij haar vader. Pogingen de man als getuige te horen liepen tot nu toe op niets uit.

Maandag begon de rechtbank aan de inhoudelijke behandeling van de zaak tegen zes verdachten, vijf mannen en een vrouw. Zij zouden handlangers zijn geweest van vader Shehzad H.

Het bericht Deel proces ontvoering Insiya uitgesteld verscheen eerst op Nieuws.nl.

Pleister tegen lekkage hersenvocht

Door ANP

Een pleister die lekkage van hersenvocht kan tegenhouden, wordt vermoedelijk over ongeveer een jaar algemeen beschikbaar. De eerste goede ervaringen met de nieuwe vinding zijn inmiddels opgedaan, meldt UMC Utrecht. Lekkage van vocht na een hersenoperatie is een veel voorkomende complicatie.

Neurochirurg Tristan van Doormaal uit het UMC Utrecht bedacht de pleister met het Brain Technology Institute in Utrecht en Polyganics bv in Groningen. ,,We hadden iets nodig dat de hersenvliezen 100 procent waterdicht zou maken. De huidige lijmsoorten of andere middelen zijn vaak niet specifiek voor hersenvliezen gemaakt en boden daarom onvoldoende resultaat.”

Samen ontwikkelden ze een synthetisch plakkertje dat blijft zitten in een vochtige omgeving. ,,De hersenen drijven namelijk in vocht en dit maakt het lastig iets echt goed vast te plakken. Deze pleister zuigt zich als het ware vast en blijft lang genoeg zitten om er nieuw hersenvlies in te laten groeien. Uiteindelijk lost de pleister vanzelf op en is het gevaar geweken.”

Van Doormaal heeft de eerste twee patiënten al met de pleister behandeld.

Het bericht Pleister tegen lekkage hersenvocht verscheen eerst op Nieuws.nl.

Australian Gold daagt Consumentenbond

Door ANP

Zonnebrandmerk Australian Gold heeft de Consumentenbond voor de rechter gedaagd. Het zonnebrandmerk kwam eerder dit jaar slecht uit een test van de Consumentenbond en daar is het niet mee eens. Volgens het merk kloppen de testresultaten niet.

Australian Gold eist in het kort geding een rectificatie en intrekking van het bericht op de website. Het kort geding dient dinsdag in de rechtbank in Den Haag.

De Consumentenbond testte verschillende zonnebrandcrèmes met factor 30 en daaruit bleek dat niet alle crèmes de beloofde bescherming boden. De spray van Australian Gold zou zelfs niet meer dan factor 15 bescherming bieden.

Een woordvoerster van de Consumentenbond laat weten dat er meerdere keren en in een laboratorium is getest, met verschillende flesjes die in de drogist waren gekocht. ,,Wij staan achter onze resultaten.”

Het artikel verscheen afgelopen mei. Er bleek overigens wel meer mis met de geteste crèmes. Zeven producten bleken allergenen te bevatten die irritatie kunnen veroorzaken bij mensen met een gevoelige huid. Twee sprays bevatten een hormoonverstorend ingrediënt dat de EU afraadt in sprays en werden daarom uitgesloten van de test.

Het bericht Australian Gold daagt Consumentenbond verscheen eerst op Nieuws.nl.

Utrecht: geen Pegida-demonstratie bij moskee

Door ANP

Pegida Nederland mag komende woensdag niet bij de grootste moskee van Utrecht op het Moskeeplein demonstreren tegen islamisering. Locoburgemeester Kees Diepeveen heeft dat besloten na eerdere wanordelijkheden bij een protest bij de moskee op vrijdag 5 oktober.

Hij heeft in samenspraak met politie en Openbaar Ministerie een terrein elders in Utrecht aangewezen als alternatieve plek voor de demonstratie.

De politie hield maandag een 22-jarige man uit Utrecht aan in verband met rellen, onder meer voor het verstoren van een demonstratie en het plegen van vernielingen. Politie en demonstranten werden ruim twee weken geleden bekogeld met onder meer vuurwerk, glas en eieren. Er werden charges uitgevoerd door de politie te paard.

De politie meldt dat er meer aanhoudingen van relschoppers kunnen volgen. Tevens wordt onderzocht of door demonstranten strafbare uitlatingen zijn gedaan.

Het bericht Utrecht: geen Pegida-demonstratie bij moskee verscheen eerst op Nieuws.nl.

Vernielingen bij terrein Staatsbosbeheer

Door ANP

De banden van een aantal dienstauto’s van Staatsbosbeheer in de Ooijpolder bij Nijmegen zijn lekgestoken. Op het afgesloten parkeerterrein stonden ook auto’s van particulieren, waarvan de banden eveneens zijn lekgeprikt. Daarnaast is een hek vernield, terwijl op andere hekken een extra slot is aangebracht. De dienst doet maandag aangifte van de vernielingen.

De vernielingen hebben mogelijk te maken met bomenkap langs de Bisonbaai in de Ooijpolder. Staatsbosbeheer begint maandag met het weghalen van 23 van de bijna negentig populieren rondom de baai. Tegen de kap van de beeldbepalende bomen is veel geprotesteerd.

Natuurbeschermers wilden dat Staatsbosbeheer de populieren flink zou snoeien, maar volgens de dienst is kap noodzakelijk. De Bisonbaai is een drukbezocht recreatiegebied en de bomen zijn niet meer betrouwbaar.

Het bericht Vernielingen bij terrein Staatsbosbeheer verscheen eerst op Nieuws.nl.

Defensie koopt munitie

Door ANP

Nederlandse militairen krijgen meer kogels, granaten, torpedo’s en raketten. Defensie trekt 250 miljoen tot 1 miljard euro uit om munitie te kopen. Dat begint volgend jaar en moet rond 2033 klaar zijn. Dan zijn volgens het ministerie de ,,munitievoorraden op peil”.

Als er genoeg munitie is, kunnen militairen beter worden getraind, zegt Defensie. De beschikbare munitie gaat namelijk eerst naar militairen die op een missie zijn. Zij hebben voorrang op de oefenterreinen.

Het bericht Defensie koopt munitie verscheen eerst op Nieuws.nl.

β€˜Burger moet gemeente contant kunnen betalen’

Door ANP

Als mensen een paspoort of een rijbewijs ophalen bij het gemeentehuis, moeten ze daar contant voor kunnen betalen. Het is niet toegestaan om burgers alleen te laten pinnen. Sommige mensen kunnen of willen namelijk niet pinnen en ,,het is belangrijk dat niemand wordt uitgesloten van dienstverlening”, aldus de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).

Volgens de VNG is het in ,,een beperkt aantal gemeenten” niet meer mogelijk om aan de balie contant te betalen. Mensen kunnen alleen nog maar pinnen. ‘Pin-only’ heet dit, en de VNG heeft er een brief over gekregen van de Europese Centrale Bank. Gemeenten mogen mensen best stimuleren om te pinnen, maar als iemand dat om wat voor reden dan ook niet wil, moeten gemeenten ze de mogelijkheid bieden om contant te betalen. Mensen hoeven geen ,,bijzondere redenen” te geven.

Het bericht ‘Burger moet gemeente contant kunnen betalen’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

Langer wachten na gevaarlijk rijexamen

Door ANP

Mensen van wie het rijexamen wordt afgebroken omdat ze een gevaar voor zichzelf, de examinator en het overige verkeer vormen moeten voortaan minimaal zes weken wachten tot ze opnieuw praktijkexamen kunnen doen. Dat laat het CBR weten.

In de eerste negen maanden van dit jaar zijn 1679 rijexamens afgebroken vanwege verkeersgevaarlijk gedrag. Het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) verwacht dat de kandidaat minimaal zes weken nodig heeft om het ,,gewenste gedrag” aan te leren door meer lessen te volgen.

Op internet wemelt het van de stuntaanbiedingen om na tien tot vijftien lessen examen te doen. ,,Wij gaan er vanuit dat 38 lessen nodig zijn om het praktijkexamen af te leggen”, zegt een woordvoerster van het CBR.

Met de maatregel wil de organisatie goedwillende rijscholen een steuntje in de rug geven. ,,Ook willen we een signaal afgeven aan de omgeving van de kandidaat om goed voorbereid het examen in te gaan”, aldus de zegsvrouw.

Het gemiddelde slagingspercentage voor het autorijexamen is in de afgelopen jaren weliswaar iets gestegen, maar ligt met 50 procent toch laag, zegt het CBR. ,,Door een goede voorbereiding op het examen kan dit percentage hoger worden.”

Het bericht Langer wachten na gevaarlijk rijexamen verscheen eerst op Nieuws.nl.

β€˜Talloze pogingen vader Insiya te horen’

Door ANP

In het onderzoek naar de ontvoering van het meisje Insiya Hemani zijn bijna tweehonderd verzoeken gedaan om de vader van het kind te kunnen horen als getuige. Tevergeefs, tot dusver is het niet tot een verhoor gekomen, ook niet op afstand.

Insiya werd in september 2016 op tweejarige leeftijd ontvoerd in Amsterdam en vervolgens het land uitgesmokkeld. Sindsdien verblijft zij bij haar vader, Shehzad H. Ondanks alle pogingen is er nooit een verklaring van zijn kant op tafel gekomen. Het Openbaar Ministerie ziet vader H. als verdachte. De ontvoering van Insiya zou op zijn instigatie hebben plaatsgevonden.

Maandag is de rechtbank in Amsterdam begonnen aan het proces tegen zes verdachten die bij de ontvoering betrokken zouden zijn geweest. De rechtbank hoorde de rechter-commissaris als getuige, om erachter te komen wat er is ondernomen om het verhoor van vader Shehzad tot stand te laten komen. Het horen van een rechter-commissaris als getuige is uitzonderlijk.

Op de vraag of de vader op afzienbare termijn alsnog kan worden gehoord, is volgens de rechter-commissaris geen inschatting te maken. Recente, informele contacten zouden die hoop kunnen voeden, zei hij, maar zekerheid is er niet.

Het bericht ‘Talloze pogingen vader Insiya te horen’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

Merendeel verdachten zaak-Insiya blijft weg

Door ANP

Vier van de zes verdachten in de strafzaak rond het in 2016 ontvoerde meisje Insiya Hermani zijn maandag niet verschenen bij de start van het proces. De forse media-aandacht en werk zijn volgens hun advocaten de belangrijkste redenen om uit de rechtszaal weg te blijven.

De rechtbank heeft vijf dagen uitgetrokken voor het proces en was niet gelukkig met het wegblijven van het merendeel van de verdachten. Zij wil hen aan de tand kunnen voelen.

De inmiddels vierjarige Insiya werd volgens justitie op 29 september 2016 gekidnapt uit de woning van haar oma in de Amsterdamse Watergaafsmeer, het land uitgesmokkeld en meegenomen naar India. Sindsdien leeft het kind daar met haar vader, Shehzad H., een rijke zakenman. De moeder deed tot dusver vergeefse pogingen haar kind weer naar Nederland te krijgen.

De verdachten zouden handlangers zijn van de vader en de ontvoering op zijn verzoek op touw hebben gezet. Onder hen zijn twee Amerikanen. Bij de ontvoering is volgens het Openbaar Ministerie (OM) geweld toegepast. In de aanloop naar de rechtszaak zijn alle verdachten op vrije voeten gekomen.

Het bericht Merendeel verdachten zaak-Insiya blijft weg verscheen eerst op Nieuws.nl.

Dode op bouwterrein geen slachtoffer misdrijf

Door ANP

De man die maandagochtend dood werd aangetroffen op een bouwterrein aan de Motorkade in Amsterdam-Noord is niet omgekomen door een misdrijf. Dat blijkt na onderzoek van de politie, die aanvankelijk sprak van een ,,verdachte situatie”.

Het bericht Dode op bouwterrein geen slachtoffer misdrijf verscheen eerst op Nieuws.nl.

Overlast in Lelystad door verdacht pakketje

Door ANP

Een verdacht pakket voor de deur van het provinciehuis in Lelystad heeft maandagochtend voor veel overlast gezorgd in de stad. Straten in de omgeving moesten worden afgezet en het trein- en busverkeer lag deels plat. Na een paar uur onderzoek kon de politie vaststellen dat het pakket geen explosief is.

Daarop zijn de afzettingen vrijgegeven en kon alles ,,zijn normale loop vinden”, aldus een woordvoerder van de politie. Door de afzettingen was het nabijgelegen station CS Lelystad lang slecht bereikbaar voor voetgangers en helemaal niet voor automobilisten. Op Twitter meldden reizigers dat hun trein ook niet stopte in Lelystad.

Behalve het pakket werden op het provinciehuis ook spandoeken aangetroffen met daarop leuzen over de Oostvaardersplassen. Op een van de doeken stond de tekst Welkom in de schiettent van SBB, waarbij dat laatste vermoedelijk staat voor Staatsbosbeheer. Vorige maand besloot de provincie Flevoland dat er zeker duizend herten in het natuurgebied zullen worden afgeschoten. Daar is protest tegen.

De politie onderzoekt nog of het pakketje en de spandoeken met elkaar te maken hebben. ,,Wij zijn de balans aan het opmaken. We komen later vandaag met meer informatie over onze bevindingen”, aldus de politiewoordvoerder.

Het bericht Overlast in Lelystad door verdacht pakketje verscheen eerst op Nieuws.nl.

Breda wil gebiedsverbod voor voetbalvandalen

Door ANP

Burgemeester Paul Depla van Breda wil gebiedsverboden opleggen aan de voetbalsupporters die zondag betrokken zijn geweest bij rellen na afloop van de streekderby NAC-Willem II. De burgemeester laat zich maandag informeren over de mogelijkheden, zei hij op Omroep Brabant en Radio 1.

Supporters van beide ploegen wilden elkaar zondag te lijf gaan. De Mobiele Eenheid (ME) en de bereden politie werden ingezet om de tientallen supporters van beide clubs uit elkaar te houden.

Tot dusver zijn twee verdachten aangehouden. De politie verwacht nog meer arrestaties, op basis van camerabeelden die gemaakt zijn.

Volgens de burgemeester kunnen de relschoppers rekenen op maatregelen. Ook NAC zal stadionverboden uitdelen, verwacht Depla. En als het aan hem zelf ligt, blijven de betrokkenen met een gebiedsverbod voorlopig uit de buurt van het stadion.

Het bericht Breda wil gebiedsverbod voor voetbalvandalen verscheen eerst op Nieuws.nl.

Veel hinder voor treinreizigers Lelystad

Door ANP

Treinreizigers in en rond Lelystad ondervinden veel hinder door een verdacht pakketje dat is aangetroffen voor het provinciehuis van de stad. Het provinciehuis ligt vlakbij het treinstation Lelystad Centrum en de politie heeft straten in de omgeving afgezet. Daardoor is het station minder makkelijk bereikbaar.

Een woordvoerder van de NS zei dat er door hulpdiensten beperkingen waren opgelegd voor het treinverkeer, maar die zijn inmiddels opgeheven. ,,We starten de boel nu weer op, maar dat kan even duren. Het kan goed zijn dat reizigers hiervan nog wel even last hebben. Zeker omdat dit gebeurt in de drukke maandagochtendspits.”

Omroep Flevoland meldt dat mensen die lopend naar het station willen, door de politie worden doorgelaten maar dat automobilisten worden tegengehouden. Op Twitter melden reizigers dat hun trein ook niet meer stopt in Lelystad.

Het bericht Veel hinder voor treinreizigers Lelystad verscheen eerst op Nieuws.nl.

ADE trekt record van ruim 400.000 bezoekers

Door ANP

De 23e editie van het Amsterdam Dance Event (ADE) heeft wederom een recordaantal bezoekers getrokken. Meer dan 400.000 danceliefhebbers en -professionals kwamen de afgelopen dagen naar de hoofdstad.

De bezoekers kwamen uit meer dan honderd landen. Tijdens ADE waren er meer dan duizend evenementen met optredens van zo’n 2500 artiesten, verspreid over bijna tweehonderd locaties. ’s Werelds grootste evenement op het gebied van elektronische muziek blijft nog altijd groeien.

Vorig jaar kwamen er nog 395.000 bezoekers naar het dance-event.

Het bericht ADE trekt record van ruim 400.000 bezoekers verscheen eerst op Nieuws.nl.

Ook spandoeken op provinciehuis Lelystad

Door ANP

Op het afgezette provinciehuis in Lelystad zijn spandoeken aangetroffen met daarop leuzen over de Oostvaardersplassen. Dat heeft een woordvoerder van de politie maandag gezegd. Sinds maandagochtend vroeg onderzoeken medewerkers van de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) een verdacht pakket dat voor de ingang is aangetroffen.

Op Twitter circuleert een afbeelding van een spandoek met de tekst Welkom in de schiettent van SBB. Met dat laatste wordt mogelijk Staatsbosbeheer bedoeld. Vorige maand besloot de provincie Flevoland dat er zeker duizend herten in de Oostvaardersplassen zullen worden afgeschoten.

De politie weet nog niet of er een verband is tussen de spandoeken en het aangetroffen verdachte pakketje.

Het bericht Ook spandoeken op provinciehuis Lelystad verscheen eerst op Nieuws.nl.

❌