[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
OuderAlle Nieuwskoppen

NS viert 180 jaar spoor met open dag in Haarlem

Hoera! 180 jaar geleden reden twee gloednieuwe stoomlocomotieven, De Arend en De Snelheid, van Amsterdam naar Haarlem en werd de allereerste spoorlijn van Nederland geopend. Op de plek waar destijds het eerste treinstation van Haarlem stond, is nu NS Treinmodernisering gevestigd. Ter ere van 180 jaar spoor opent NS Treinmodernisering op zaterdag 21 september de deuren en is iedereen tussen 10.00 en 16.00 uur welkom tijdens de open dag. Vanaf station Haarlem vertrekt er ieder heel uur een pendeltrein rechtstreeks naar de locatie.

Vrijdag 20 september 1839 tuffen De Arend en De Snelheid met een snelheid van 38 km per uur van Amsterdam naar Haarlem. Het publiek is in eerste instantie angstig. Er wordt gesproken over ‘Het stomende monster’ dat zo snel gaat dat de passagiers wel moeten stikken en hun hersenen uit elkaar spatten vanwege de hoge luchtdruk. Degenen die de rit eenmaal gemaakt hebben, zijn vooral positief (Bron: Museum Haarlem). 180 jaar later is de trein niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven. Met een maximum snelheid van 140 kilometer per uur vervoert NS dagelijks 1,3 miljoen reizigers.

Open dag: van oud naar nieuw
Tijdens de open dag zien bezoekers hoe oude treinen nieuw leven wordt ingeblazen. De meeste treinstellen worden namelijk niet vervangen, maar gerenoveerd. Ze worden volledig gestript en daarna opnieuw ingericht. Loop als bezoeker door het skelet van een trein en zie hoe een oude trein weer een nieuw jasje krijgt op de schilderafdeling. In de nieuwe Wielenhal komen bezoekers alles te weten over het opknappen van wielen voor de volgende duizenden kilometers. Ook zijn er demonstraties van de nieuwste technische snufjes, zoals het 3D-printen van treinonderdelen of het uitvoeren van drone-vluchten.

Lasergamen en pingpongen
Bij het moderniseren wordt 86 procent van de oude onderdelen opgeknapt en teruggebracht in de trein. Wat niet terug kan, krijgt een tweede leven. Op de open dag zijn er allerlei duurzame hebbedingen van oude treinmaterialen te krijgen, waaronder tassen van treinstoelbekleding, plantenbakken van prullenbakken en notitieboeken van oude vertrekstaten. Voor kinderen is er een speurtocht dwars door de werkplaats, is het mogelijk om tussen oude treinonderdelen te lasergamen of te pingpongen op een tafeltennistafel gemaakt van oude treinvloeren. Ook de vrolijke NS Hup-on Hup-off Express rijdt rond.

Over NS Treinmodernisering
In Haarlem staat de grootste werkplaats van NS. Hier krijgen oude treinstellen een flinke opknapbeurt. Op dit moment wordt het oude treintype VIRM 1 omgebouwd tot nieuwe moderne trein, zodat deze dubbeldekstreinen straks weer als nieuw rondrijden. De VIRM 1 – met de zalmroze, paarse stoelen – is 20 jaar oud. Na ongeveer 5,7 miljoen kilometer over de Nederlandse sporen te hebben afgelegd, is dit type toe aan vernieuwing, zodat de treinen nog eens 20 jaar mee kunnen.

Open dag NS Treinmodernisering: 21 september, tussen 10.00 en 16.00 uur, Oudeweg 6, 2031 CC Haarlem.


iOS 13: bugs in overΒ­vloed, bΓ¨ta’s voor de bΓΌhne, ramp in zicht?

Door Raymon Mens

Sinds de WWDC-keynote in juni 2019 heeft Apple 8 bèta's van iOS 13 uitgebracht. Toch zijn er nog veel bugs en stabiliseert het zich (te) langzaam.

ZΓ³ gaan de 2021-auto’s eruitzien! Windtunnelmodel nieuwe F1-bolides onthuld

Door Daan de Geus

Na computerschetsen is er nu ook een duidelijk eerste beeld van hoe Formule 1-auto's er vanaf 2021 in het echt uit gaan zien: Formula1.com heeft foto's en een video van een 2021-model in de windtunnel gedeeld.

The post Zó gaan de 2021-auto’s eruitzien! Windtunnelmodel nieuwe F1-bolides onthuld appeared first on Formule1.nl.

Gerucht: β€˜iPhone 11 krijgt vernieuwde Face ID en verbeterde videofuncties’

Door Benjamin Kuijten

Er zijn weer nieuwe details gelekt over de iPhone 11. Volgens Bloomberg krijgt de nieuwe iPhone Pro camera-verbeteringen op het gebied van filmen en zit er een flink verbeterde Face ID-functie in, waardoor je je toestel ook kan ontgrendelen als deze plat op tafel ligt.

Het artikel Gerucht: ‘iPhone 11 krijgt vernieuwde Face ID en verbeterde videofuncties’ verscheen voor het eerst op iCulture


PΓ©rez wil de competitie terug: β€˜F1 moet zo zijn als aan begin van 2012’

Door Daan de Geus

Zeven races, zeven verschillende winnaars: zo zag het begin van het onvoorspelbare Formule 1-seizoen 2012 eruit. En dat is ook hoe de sport zou moeten zijn, meent Racing Points Sergio Pérez.

The post Pérez wil de competitie terug: ‘F1 moet zo zijn als aan begin van 2012’ appeared first on Formule1.nl.

Uitmarkt 2019: Suriname ster in cultureel seizoen

Met de Uitmarkt komend weekeinde begint het nieuwe culturele seizoen. Er is meer te beleven dan alleen Rembrandt, blijkt uit een overzicht van te verwachten hoogtepunten.

Een concert van 73 jonge talenten uit 27 landen

Het Koninklijk Concertgebouworkest startte deze zomer Concertgebouworkest YOUNG, een jeugdorkest voor muziektalenten van 14 tot 17 voor wie het moeilijk is de weg naar de top te vinden.

Isabelle Huppert: β€˜Je ziet mij en je ziet mijn kop al rollen’

In het toneelstuk ‘Mary Said What She Said’ speelt Isabelle Huppert de gedoemde Mary Stuart. De voorstelling is als een hallucinatie. „Het is net alsof we in je hersens zitten.”

Erik van Muiswinkel: Drs. P wilde vermaken met zwartgalligheid

Erik van Muiswinkel wilde altijd al een voorstelling maken over Drs. P. In het jaar dat die 100 zou zijn geworden, vertolkt Van Muiswinkel nu zijn liedjes. „Ik wilde net als ieder ander weten: wie was hij nou echt?”

β€˜Grote Suriname-tentoonstelling’ in De Nieuwe Kerk: geen verhaal van wit over zwart

Een duik in geschiedenis en cultuur van Suriname. ‘De Grote Suriname-tentoonstelling’ vertelt het levensverhaal van een land, aan de hand van kunst en historische documenten.

Schilderijen van Delft, bijna zoals het er nog steeds is

Pieter de Hooch was een belangrijke vernieuwer, Vermeer heeft goed gekeken naar zijn stad- en leeftijdgenoot. Nu zijn diens schilderijen voor het eerst ooit terug in Delft.

Elsa van β€˜Frozen’ draagt straks geen hoge hakken meer

Frozen was een wereldwijd succes. De trailer van Frozen 2 werd in 24 uur al meer dan 100 miljoen keer bekeken.

Samen kijken naar De Nachtwacht: iedereen ziet wat anders

Het Rijksmuseum wilde een kunstwerk van Rineke Dijkstra over De Nachtwacht. Videodrieluik Night Watching laat zien hoe verschillende groepen naar Rembrandt kijken.

Agenda: dit zijn de culturele hoogtepunten van komend najaar

Het najaar loopt weer over van de optredens, voorstellingen, exposities en festivals. NRC-redacteuren tippen de hoogtepunten.

β€˜iPhone 11 wordt geleverd met nieuwe USB-C snellader’

Door Raymon Mens

Apple zou volgens een nieuws gerucht een nieuwe USB-C snellader bij de iPhone 11 leveren. Dat werd hoog tijd. Zo snel is snelladen.

Flashback ’98: Toen Alexander Wurz brutaal Michael Schumacher in de wielen reed

Door Redactie

Alexander Wurz zat pas in zijn tweede jaar als F1-coureur toen hij het in 1998 in Monaco aan de stok kreeg met de op dat moment tweevoudig wereldkampioen Michael Schumacher. Inhalen tijdens de Grand Prix van Monaco is schier onmogelijk, toch probeert een gefrustreerde Michael Schumacher hem koste wat kost hem te inhalen. “De Grand […]

The post Flashback ’98: Toen Alexander Wurz brutaal Michael Schumacher in de wielen reed appeared first on Formule1.nl.

Rolls-Royce zet de bloemetjes buiten met de Pastel Collection

Een Rolls-Royce Black Badge hoeft niet zwart te zijn. Dat bewijst deze Pebble Beach 2019 Pastel Collection. Ze zijn geïnspireerd op de zogenoemde 'superbloom' van Californische bloemen dit voorjaar.

Door de lens van Peter: Grasmaaien met Bottas: β€˜Kreeg wat sprieten over me heen’

Door Sjaak Willems

Peter van Egmond is als fotograaf aanwezig geweest bij honderden F1-races en is sinds het begin van FORMULE 1 in 1994 aan het tijdschrift verbonden. Zijn archief behelst misschien wel miljoenen foto’s, in het kader van ons 25-jarig jubileum zoekt hij er elke week één uit. Lees ook: Door de lens van Peter: ‘Max, op […]

The post Door de lens van Peter: Grasmaaien met Bottas: ‘Kreeg wat sprieten over me heen’ appeared first on Formule1.nl.

Podcast F1 aan Tafel: Het grote zomerrapport – deel II: Van McLaren t/m Williams

Door Redactie

FORMULE 1 schuift regelmatig aan bij de podcast ‘Formule 1 aan tafel’ van Grand Prix Radio. In deel 2 van dit speciale zomerrapport wordt, nadat vorige week de top drie aan bod kwam, de eerste seizoenshelft van de rest van het veld besproken - van McLaren t/m Williams.

The post Podcast F1 aan Tafel: Het grote zomerrapport – deel II: Van McLaren t/m Williams appeared first on Formule1.nl.

Pijnlijk foutje: iOS 12.4 brengt ernstig beveiligingslek terug

Door Raymon Mens

Apple heeft met iOS 12.4 per ongeluk een ernstig beveiligings­lek in de iPhone en iPad opnieuw geïntroduceerd. Het was in iOS 12.3 juist opgelost.

❌