[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Vandaag β€” 21 Februari 2019Alle Nieuwskoppen

Nieuwe functie Google Maps concurreert met Facebook

Door Raymon Mens

Google Maps krijgt een nieuwe functie die het Facebook moeilijk kan gaan maken. Je kunt bedrijven, scholen en instellingen binnen Maps gaan volgen.

Gisteren β€” 20 Februari 2019Alle Nieuwskoppen

Review: Google Keep voor de Apple Watch is een snelle notitie-app voor je pols

Door Benjamin Kuijten

Google Keep is bijgewerkt met ondersteuning voor de Apple Watch. Gebruik jij Google's notitie-app altijd al op je iPhone, dan bekijk je nu ook eenvoudig alle aantekeningen op je horloge. In deze review van Google Keep op de Apple Watch lees je onze ervaringen.

Het artikel Review: Google Keep voor de Apple Watch is een snelle notitie-app voor je pols verscheen voor het eerst op iCulture


Oh… Google verzweeg in Nest-producten geΓ―ntegreerde microfoon

Door Raymon Mens

Een blunder van Google. Het bedrijf vergat te vermelden dat in Nest-producten zoals Nest Secure een microfoon zat. Gebruikers zijn onaangenaam verrast.

OuderAlle Nieuwskoppen

Google Chrome gaat adblockers toch niet tegenwerken

Door Raymon Mens

Een paar weken geleden leek het erop dat Google Chrome af wilde rekenen met adblockers. Na felle kritiek lijkt de zoekgigant terug te krabbelen.

Zo gebruik je de Lijsten-functie van Google Maps

Door Itske

Als je op vakantie gaat, kan het van pas komen om een lijst je maken van plekken die je wil bezoeken. Wat is er dan handiger dan dit direct in Google Maps te doen zodat je meteen de weg weet? In deze tip leggen we je uit hoe je een lijst maakt in Google Maps.

Het artikel Zo gebruik je de Lijsten-functie van Google Maps verscheen voor het eerst op iCulture


Nieuwe functie Google Maps zorgt voor (beetje) meer privacy

Door Raymon Mens

Google Maps krijgt binnenkort een nieuwe functie die goed is voor je privacy. Je kunt straks locatiegegevens automatisch laten verwijderen.

Google volgt voorbeeld Apple: grote investeringen in eigen chips

Door Raymon Mens

In 2008 nam Apple de beslissing om zelf chips voor iPhone en iPad te gaan ontwerpen. Een goede gok. Google volgt dit voorbeeld om een logische reden.

Google Assistant en Google Home op weg naar BelgiΓ«

Door Raymon Mens

De Google Assistant en Google Home zijn in Nederland beschikbaar, maar nog niet in Belgie. Goed nieuws: Google werkt aan een Belgische versie.

Google test navigatie met augmented reality in Google Maps

Door Gonny van der Zwaag

Google laat momenteel een aantal gebruikers navigeren met augmented reality in Google Maps. Maar het kan nog wel even duren voordat iedereen er gebruik van kan maken.

Het artikel Google test navigatie met augmented reality in Google Maps verscheen voor het eerst op iCulture


Google Assistent binnenkort als Belgische versie

Door Gonny van der Zwaag

De Belgische supermarktketen Colruyt gaat een test houden met een Belgische versie van Google Assistent. Er komt zowel een Belgisch Nederlandse als Franstalige variant van de spraakassistent.

Het artikel Google Assistent binnenkort als Belgische versie verscheen voor het eerst op iCulture


iPhone-kompas gebruiken in Apple Kaarten en Google Maps

Door Redactie

In Apple Kaarten en Google Maps gebruik je het kompas om te weten in welke richting je moet lopen. Deze tip legt uit hoe het kompas werkt in Google Maps en Apple Kaarten.

Het artikel iPhone-kompas gebruiken in Apple Kaarten en Google Maps verscheen voor het eerst op iCulture


Andere zoekmachine op de iPhone instellen in Safari en Chrome

Door Gonny van der Zwaag

In Safari op de iPhone kun je de standaard zoekmachine Google vervangen door een andere aanbieder, namelijk Microsoft Bing, Yahoo of DuckDuckGo. Maar er zijn ook nog andere manieren om te zoeken zonder Google. Daarnaast kun je in Chrome voor iOS een andere zoekmachine kiezen.

Het artikel Andere zoekmachine op de iPhone instellen in Safari en Chrome verscheen voor het eerst op iCulture


Na Facebook biedt ook Google excuses aan voor β€˜meegluur-app’

Door Gonny van der Zwaag

Ook Google heeft een app gebruikt om gebruikersdata te verzamelen. De app hield in de gaten welke activiteiten gebruikers met hun iPhone uitvoerden en gaf daarvoor beloningen. Het gaat om de Screenwise Meter-app.

Het artikel Na Facebook biedt ook Google excuses aan voor ‘meegluur-app’ verscheen voor het eerst op iCulture


β€˜Google Chrome gaat het adblockers moeilijk maken’

Door Raymon Mens

Broedt Google op een plan om het adblockers in Google Chrome moeilijk te maken? Als je het aan de ontwikkelaar van uBlock Origin en uMatrix vraagt wel.

Zo gebruik je Startpage, de Nederlandse privacyvriendelijke zoekmachine

Door Gonny van der Zwaag

Met Startpage kun je privacyvriendelijk en anoniem zoeken via Google. Lees in deze tip hoe je Startpage.com instelt als standaardzoekmachine op de iPhone, iPad en Mac.

Het artikel Zo gebruik je Startpage, de Nederlandse privacyvriendelijke zoekmachine verscheen voor het eerst op iCulture


Europese miljoenenboete voor Google: heeft het echt zin? (gastbijdrage)

Door Noah Korevaar

Google is het eerste grote internetbedrijf dat onder de Europese privacywet (GDPR/AVG) een fikse boete heeft gekregen. Maar heeft dat zin? Een analyse.

Google Maps vanaf nu met indoor navigatie in Schiphol: zo werkt het

Door Benjamin Kuijten

Er zijn nu ook indoor kaarten van Schiphol beschikbaar in Google Maps. Je kan daardoor makkelijker de juiste gate, winkels en andere voorzieningen vinden. Zo werkt het.

Het artikel Google Maps vanaf nu met indoor navigatie in Schiphol: zo werkt het verscheen voor het eerst op iCulture


De Volkskrant mag oud artikel beschikbaar houden in online archief

Door Emiel Jurjens

Na het Google Spain-arrest uit 2014 wordt het ‘recht om vergeten te worden’ ook met regelmaat in Nederland ingeroepen. De verzoeken van personen die ‘vergeten’ willen worden komen, naast bij Google, ook wel eens bij media binnen. Over de vraag hoe daarmee omgegaan moet worden gaat een uitspraak van de Rechtbank Amsterdam van 8 augustus 2018 in een zaak die door eiser was aangespannen tegen de Volkskrant. Eiser maakte in deze zaak bezwaar tegen de vindbaarheid via Google van een artikel in het online archief van de Volkskrant over hem uit de jaren ’90 van de vorige eeuw, en vorderde verwijdering van het artikel uit het online archief van de Volkskrant. De rechtbank wijst in een principieel vonnis echter alle eisen af.

In het eerste deel van het vonnis buigt de rechtbank zich over de beschikbaarheid van het artikel via Google. De rechtbank constateert op dat punt:

De URL naar de publicatie verschijnt als eerste zoekresultaat, als op [de naam van eiser] wordt gezocht. Het gaat dus om de gevonden zoekresultaten in de zoekmachine en niet om de inhoud van de webpagina waarnaar de URL in de zoekresultaten verwijst.

De rechtbank oordeelt vervolgens dat Google de verantwoordelijke is voor de verwerking van persoonsgegevens die bij het zoeken plaatsvindt, en constateert onder verwijzing naar het Google Spain-arrest:

Gelet hierop had [eiser] zich – anders dan hij kennelijk veronderstelt – ten aanzien van de vindbaarheid van de publicatie via de zoekmachine dienen te richten tot de exploitant van de betrokken zoekmachine voor een verwijderings- of afschermingsverzoek (…) Dit wordt niet anders, nu [eiser] de Volkskrant aanspreekt, omdat volgens [eiser] in de publicatie onjuistheden staan en de Volkskrant daarvan de bron is. Het is immers Google Search die de publicatie vindbaar maakt; de Volkskrant is bij het aanbieden van de dienst Google Search niet betrokken.” 

In het tweede deel van het vonnis beoordeelt de rechtbank de rechtmatigheid van de beschikbaarheid van het oude artikel in het online archief van de Volkskrant. De rechtbank stelt vast dat de gevraagde vorderingen beperkingen op de uitingsvrijheid van de Volkskrant zijn, waardoor het vereiste geldt dat toewijzing ervan ‘dringend noodzakelijk’ moet zijn (artikel 10 lid 2 EVRM).

De rechtbank oordeelt dat dit niet het geval is en overweegt daarbij ten eerste dat eiser zich niet tot Google heeft gewend, waardoor “een minder vergaande mogelijkheid met een redelijke kans van slagen voor handen is teneinde het gestelde doel te bereiken“. De rechtbank weegt verder mee dat verwijdering uit het online archief een zeer ingrijpende maatregel is:

Verwijdering van het artikel uit het archief heeft, mede gelet op het belang van een volledige en integere online archivering die een betrouwbare getuigenis van het verleden dient te vormen, en op de rol van de pers nieuws in archieven beschikbaar te maken, een ingrijpend gevolg voor de verslaggeving.

Ook speelt mee (zo overweegt de rechtbank verder) dat eiser te lang heeft gewacht met het instellen van zijn eis. De rechtbank constateert dat twaalf jaar is verstreken tussen publicatie en sommatie en oordeelt daarom dat “[eiser] verzuimd heeft bijtijds stappen tegen de publicatie te ondernemen.

Het beschikbaar houden van het artikel over eiser in het online archief wordt al met al rechtmatig geoordeeld.

De Volkskrant werd in deze procedure bijgestaan door Emiel Jurjens.

❌