[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Vandaag β€” 14 December 2018Alle Nieuwskoppen

Afgeschoten herten naar poelier Amsterdam

Door ANP

Poelier en wildgroothandel Pieter van Meel uit Amsterdam gaat het vlees van afgeschoten edelherten uit de Oostvaardersplassen verkopen. Hij begint daar pas in januari mee. Dan pas krijgen restaurants en particulieren ook meer informatie over hoe ze aan het vlees kunnen komen en wat het gaat kosten, aldus Staatsbosbeheer vrijdag.

Staatsbosbeheer moet in opdracht van de provincie Flevoland ongeveer 1800 edelherten in de Oostvaardersplassen afschieten. Daar is de dienst deze week mee begonnen. Er zijn tot nu toe enkele tientallen herten gedood.

Een deel van de dode herten blijft in het natuurgebied liggen als prooi voor ander wild. Zieke dieren worden afgevoerd naar een destructiebedrijf. Maar het merendeel van de herten wordt verkocht voor consumptie, omdat het volgens Staatsbosbeheer niet duurzaam is om goed vlees zomaar weg te gooien. Er wordt nog gezocht naar een goed doel om vlees aan te schenken.

In de Oostvaardersplassen is een koelinstallatie geplaatst. Een gedood hert wordt ontwijd (van de ingewanden ontdaan) en in de koeling geplaatst. De poelier haalt de kadavers op en laat ze een tot twee weken besterven, zoals altijd gebeurt met geschoten wild. Daarna keurt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) elk dier. Goedgekeurd vlees wordt daarna verwerkt voor de verkoop.

Staatsbosbeheer houdt naar eigen zeggen geen geld over aan de hertenverkoop.

Het bericht Afgeschoten herten naar poelier Amsterdam verscheen eerst op Nieuws.nl.

Schokkende beelden mishandeling kalfjes

Door ANP

De dierenwelzijnsorganisatie Animal Rights heeft opnieuw zeer schokkende beelden uit een slachthuis op haar site gezet. Deze keer gaat het om mishandeling van kalveren in een abattoir in het Belgische Hasselt, dat volgens haar onderdeel is van een Nederlandse groep.

Er is onder meer op te zien hoe kalfjes met stokken op de snuit worden geslagen en in de anus gepord. Ook worden de dieren volgens Animal Rights bewerkt met een elektrische veedrijver. ,,Dieren worden natgespoten om de intensiteit van de schok te vergroten en zelfs met de veedrijver bewerkt als ze onmogelijk vooruit kunnen bewegen.”

Ook hebben de runderen te lijden van verkeerd gebruik van een verdovingsapparaat, waardoor ze volgens de organisatie niet verdoofd maar juist gewond raken en extra pijn hebben doordat ze bijvoorbeeld een pen in de oogkas krijgen.

,,De overduidelijke angst, paniek en stress van de kalveren is in de ogen van de dieren af te lezen en in hun pogingen tot verzet”, zegt Animal Rights. De organisatie filmde onlangs ook ernstige mishandelingen bij twee varkensfokkerijen in Nederland.

Het bericht Schokkende beelden mishandeling kalfjes verscheen eerst op Nieuws.nl.

β€˜Extreem capaciteitsgebrek op Sint-Maarten’

Door ANP

De minister-president van Sint-Maarten, Leona Marlin-Romeo, zegt dat de Wereldbank ,,complexe constructies” hanteert. In combinatie met een ,,extreem gebrek aan capaciteit” op het eiland heeft dit er toe geleid dat maar een klein deel van het Nederlandse hulpgeld aan Sint-Maarten is gebruikt.

Ze reageert daarmee op een rapport van de Algemene Rekenkamer waarin staat dat van de 550 miljoen euro aan hulpgeld voor de wederopbouw van het in september 2017 door een orkaan getroffen Sint-Maarten nog nauwelijks geld daadwerkelijk is besteed. Van de toegezegde 550 miljoen euro voor de wederopbouw, is 470 miljoen verdeeld via een trustfonds, dat tot 2025 wordt beheerd door de Wereldbank.

Sint Maarten zal volledig toegewijd blijven aan het trustfonds, aldus Marlin-Romeo. ,,Maar de afgelopen maanden hebben ons geleerd dat de implementatie van projecten via dat fonds veel meer tijd en capaciteit kost dan wij en Nederland hadden vermoed.”

Ze stelt dat Sint-Maarten graag wil blijven samenwerken met het fonds, maar noemt het werkelijk tot uitvoering brengen van projecten ,,zeer uitdagend”.

Het bericht ‘Extreem capaciteitsgebrek op Sint-Maarten’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

Klachten terecht: toch met toegevoegde suiker

Door ANP

De Reclame Code Commissie (RCC) heeft voedselwaakhond foodwatch in zeven klachtenprocedures gelijk gegeven. Foodwatch had gemeld dat consumenten werden misleid rond de voedingsclaim ‘geen toegevoegde suiker’. In de producten was wel degelijk suiker of een ingrediënt met veel suiker toegevoegd, zoals sapconcentraat.

Foodwatch had geklaagd over negen producten waarbij werd geclaimd dat er geen suiker was toegevoegd, onder meer ontbijtgranen, Rinse appelstroop, aardbeisnoepjes, tomatensap en kinderkoekjes. In twee zaken stelde de Reclame Code Commissie foodwatch overigens niet in het gelijk.

Reductie van suiker staat weer volop in de belangstelling, sinds het Nationaal Preventieakkoord in november de noodzaak van een lagere consumptie ervan onderstreepte. Het RIVM constateerde vorig jaar al dat er weinig tot niets terechtkomt van de vrijwillige suikerreductie die de voedingsindustrie al jaren belooft.

Het bericht Klachten terecht: toch met toegevoegde suiker verscheen eerst op Nieuws.nl.

CU: minima tegemoetkomen met energierekening

Door ANP

De ChristenUnie wil minima tegemoet komen door ze een extra belastingkorting te geven op hun stijgende energierekening. De partij heeft dat voorgesteld tijdens het overleg van de top van het kabinet en de coalitiepartijen over het klimaatbeleid.

,,Zo’n generieke belastingmaatregel komt verhoudingsgewijs veel meer ten goede aan mensen met een smalle beurs”, zegt ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers in de Volkskrant. Minima zouden volgens hem te weinig profiteren van een verlaging van de stroomprijs.

De energiebelasting gaat omhoog om bedrijven en burgers aan te zetten om van het gas af te stappen. Ze moeten overgaan op duurzame energie om de CO2-uitstoot terug te dringen. Het kabinet wil dat de CO2-emissie in 2030 met minstens 49 procent is gedaald vergeleken met 1990.

De ChristenUnie vindt ook dat het kabinet bij de energietransitie als eerste de arme wijken moet ondersteunen. Financiële hulp van de overheid zou hier als eerste naar toe moeten gaan. Verder moeten mensen met lage inkomens ook meer financiële mogelijkheden krijgen om hun huis te verduurzamen.

Aan de klimaattafels wordt door overheid, bedrijven en maatschappelijke organisaties onderhandeld over de maatregelen om de CO2-uitstoot te verminderen. Volgende week vrijdag moeten de voorstellen klaar zijn. De gesprekken verlopen moeizaam.

Eerder is vanuit de klimaattafels voorgesteld de prijs van gas flink te verhogen en die van stroom te verlagen. Een voorgestelde verhoging van 75 procent van de gasprijs de komende jaren is door de coalitie al afgeschoten. De stijging zal minder zijn.

Het klimaatbeleid ligt lastig binnen de coalitie. ChristenUnie en D66 willen verder gaan dan CDA en VVD. Die laatste twee zijn ervoor beducht dat de overgang naar een duurzamer energievoorziening burgers en bedrijven te hard raakt.

Het bericht CU: minima tegemoetkomen met energierekening verscheen eerst op Nieuws.nl.

Documentaire PowNed over grenzen van de grap

Door ANP

Cabaretiers en andere bekende Nederlanders vertellen in de PowNed-documentaire Dat zijn geen grappen! over de relatie tussen humor, vrijheid van meningsuiting en sociale media. Onder meer Guido Weijers, Youp van ’t Hek, Yoeri Albrecht, Steven Brunswijk, Johan Derksen, en Herman Brusselmans komen aan het woord.

Volgens PowNed tonen mensen in Nederland steeds vaker hun lange tenen en krijgen cabaretiers of opiniemakers de volle laag als zij een prikkelende grap maken. ,,Sterker nog: bedreigingen en intimidaties zijn geen uitzondering. Hierdoor doen steeds meer grappenmakers aan zelfcensuur”, aldus de omroep.

De cabaretiers en de opiniemakers die in het programma aan bod komen, vertellen onder meer over bedreigingen en intimidatie als een grap verkeerd valt.

De uitzending is donderdag 27 december om 22.00 uur op NPO 3.

Het bericht Documentaire PowNed over grenzen van de grap verscheen eerst op Nieuws.nl.

Scholen kleuren paars voor gelijkheid LHBTI

Door ANP

Op bijna negenhonderd scholen in het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs dragen docenten en leerlingen vrijdag paarse kleding. Ze doen dat ter gelegenheid van Paarse Vrijdag, een actiedag voor de gelijkheid van lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender en intersekse scholieren.

Paarse Vrijdag heeft sinds 2010 elk jaar plaats op de tweede vrijdag van december. De dag wordt georganiseerd door het GSA-netwerk van belangenorganisatie COC. Een GSA (Gender & Sexuality Alliance) is een groep scholieren die vindt dat iedereen op hun school moet kunnen zijn wie ze zijn, zonder zich daarvoor te hoeven schamen of te verantwoorden.

Het thema van Paarse Vrijdag dit jaar is ‘4 de liefde’. Veel scholen houden paarse pauzeparty’s en delen paarse suikerspinnen of cupcakes uit. Ook gaan GSA’s de klassen langs om over gender- en seksuele diversiteit met leerlingen te praten of organiseert de school les over het onderwerp.

Het bericht Scholen kleuren paars voor gelijkheid LHBTI verscheen eerst op Nieuws.nl.

Studenten de straat op om β€˜onderwijsafbraak’

Door ANP

Studenten en universitair docenten protesteren vrijdag in Den Haag tegen ,,de roofbouw op het onderwijs”. Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) krijgt een groot rood vierkant aangeboden, een internationaal symbool tegen bezuinigingen op het wetenschappelijk onderwijs.

Belangengroepering WOinActie, die wordt gesteund door verscheidene universiteiten, de FNV en de LSVb, eist structurele investeringen en het schrappen van de onderwijsbezuinigingen.

De actievoerders vinden dat de minister niet heeft geluisterd naar de tijdens eerdere acties in september uitgesproken eisen. Zij willen dat een zogeheten doelmatigheidskorting van 183 miljoen euro van tafel gaat en dat er elk jaar structureel 1,15 miljard euro geïnvesteerd wordt.

De demonstratie begint naar verwachting om 13.00 uur op het Koekamp in Den Haag.

Het bericht Studenten de straat op om ‘onderwijsafbraak’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

Meer griep bij nachtdienst in het ziekenhuis

Door ANP

Ziekenhuismedewerkers die regelmatig nachtdiensten draaien, hebben 20 procent meer kans op griep- en luchtwegklachten dan personeel dat alleen overdag werkt. Dat blijkt uit onderzoek onder bijna zeshonderd medewerkers van zes Nederlandse ziekenhuizen, gedaan door het RIVM.

Ruim vijfhonderd ziekenhuismedewerkers (vooral verpleegkundigen, maar ook artsen, verzorgenden en paramedici) die regelmatig nachtdiensten draaien en bijna honderd dagwerkers deden mee. Iedereen werd gevraagd om met een speciale app een half jaar lang tijdens het griepseizoen dagelijks bij te houden of ze griep- of luchtwegklachten hadden. Ook bleek dat nachtwerkers meer ernstigere klachten rapporteerden dan dagwerkers.

Het onderzoek laat zien dat voor nachtwerkers, naast de al bekende risico’s, er ook een hogere gevoeligheid voor luchtweginfectie is. Dat heeft directe consequenties voor de gezondheid van nachtwerkers, maar mogelijk ook indirecte gevolgen voor de patiënten, zoals een hoger risico op besmetting. Deze studie is onderdeel van een groter RIVM-project over nachtwerk en gezondheid. Er is al over gepubliceerd in het American Journal of Epidemiology.

Het bericht Meer griep bij nachtdienst in het ziekenhuis verscheen eerst op Nieuws.nl.

Aanhoudingen voor chantage met naaktfoto’s

Door ANP

Voor het afpersen van zeker tien jonge vrouwen heeft de politie een 23-jarige Hagenaar en drie vrouwen uit Rotterdam, Capelle aan den IJssel en Hilversum opgepakt. De slachtoffers, afkomstig uit het hele land, werden onder druk gezet met het dreigement dat naaktfoto’s van hen op internet zouden verschijnen. De verdachte uit Den Haag zou bovendien een van de slachtoffers hebben verkracht.

Het onderzoek begon met de aangifte van een vrouw uit Vlissingen, die geld moest betalen om te voorkomen dat naaktfoto’s zouden worden gepubliceerd. ,,We zien dat daders via datingsites een vals profiel aanmaken, dus met valse gegevens en een foto van iemand anders. Dan wordt contact gelegd met potentiële slachtoffers en wordt gevraagd om eens een blootfoto te sturen”, aldus een politiewoordvoerder.

De slachtoffers zijn volgens de politie tussen de 18 en 25 jaar en komen uit onder meer Leiden, Helmond en Den Haag. De drie opgepakte vrouwen zijn 18, 25 en 26 jaar. De politie verhoort ze om erachter te komen wat hun aandeel in de afpersing is.

Het bericht Aanhoudingen voor chantage met naaktfoto’s verscheen eerst op Nieuws.nl.

Kerstdiner buiten de deur kost zo’n 61 euro

Door ANP

Wie dit jaar met kerst buiten de deur gaat eten, moet gemiddeld 61 euro betalen voor een vijfgangendiner. Goedkoop eten doe je in het noorden, en uitgebreid in het zuiden. Hert doet het goed dit jaar, maar foie gras, tournedos en spoom zijn verdwenen van de menukaart. Dat blijkt uit een onderzoek onder vierhonderd restaurants.

De gemiddelde prijs van het menu ligt in het zuiden op 65 euro, en in het noorden op 54 euro. Een menu bestaat gemiddeld uit 5,1 gangen in het zuiden, en in het noorden uit 4,5 gangen. Tien jaar geleden lag de prijs van een kerstmenu ongeveer 10 procent lager dan nu.

Veel restaurants houden vast aan traditie en nostalgie. Vooraf staan zalm of carpaccio op de kaart, gevolgd door een wildbouillon, daarna vis of schaal-/schelpdieren. Chefs kiezen massaal voor het hert als hoofdgerecht. Een kwart van de restaurants sluit af met een chocoladedessert. Eén op de tien biedt ook een vegetarisch menu aan.

Het onderzoek is uitgevoerd door horeca-adviesbureau Van Sprongen & Partners.

Het bericht Kerstdiner buiten de deur kost zo’n 61 euro verscheen eerst op Nieuws.nl.

Afvalstoffenheffing stijgt voor het eerst weer

Door ANP

Na telkens een lichte daling gaan huishoudens voor het eerst in tien jaar meer betalen voor het ophalen en verwerken van hun huisvuil. De afvalstoffenheffing stijgt volgend jaar met gemiddeld 4,4 procent. Dat blijkt uit de jaarlijkse steekproef van Vereniging Eigen Huis, onder 111 gemeenten.

Opvallend zijn de grote onderlinge verschillen tussen gemeenten. In Enkhuizen is de rekening met 418 euro maar liefst 12 keer zo hoog als in Nijmegen. De gemeente Oosterhout verhoogt de afvalstoffenheffing met 31 procent, van 252 euro naar 329 euro.

Vijftien procent van de gemeenten verhoogt volgend jaar de heffing met meer dan 10 procent. In zeven gemeenten daalt het tarief. Al met al betalen huishoudens in 2019 gemiddeld 257 euro, dit jaar was dat 246 euro.

Alle huishoudens, eigenaren én huurders, betalen afvalstoffen- en rioolheffing aan hun gemeente.

Het bericht Afvalstoffenheffing stijgt voor het eerst weer verscheen eerst op Nieuws.nl.

2018 in top 3 warmste jaren ooit gemeten

Door ANP

Het jaar 2018 krijgt waarschijnlijk een top-3-notering in de lijst met warmste jaren ooit gemeten. Donderdag werd al bekend dat dit jaar het zonnigste jaar ooit was in de metingen, met 2021,8 zonuren, terwijl dat gemiddeld maar 1602 uren zijn in Nederland. De gemiddelde jaartemperatuur in De Bilt komt uit op 11,2 of 11,3 graden, waar dat normaal 10,1 graden is.

Als de gemiddelde temperatuur inderdaad uitkomt op 11,2 graden dan zal 2018 op de tweede plaats komen. Het jaar 2014 komt als winnaar uit de bus met een gemiddelde temperatuur van 11,7 graden. Dit jaar kent wel een recordaantal warme dagen van 20 graden of hoger, namelijk 132. Daarmee is het oude record uit 2003 van 116 warme dagen verbroken.

De warmste dag van dit jaar werd gemeten op 26 juli, en de koudste dag viel op 28 februari. Tien maanden in 2018 hadden een hogere temperatuur dan gemiddeld, maar opvallend is dat we dit jaar wel de koudste februari hadden sinds 1996. De warmte kwam pas op gang na een winterse maand maart. De warmste zomer sinds 1706 volgde daarop, met een ongelooflijke droogte die voor veel problemen zorgde in Nederland.

Ook nu de koude dagen sneller op elkaar volgen, zal dit najaar toch zacht verlopen vergeleken met vorige jaren.

Het bericht 2018 in top 3 warmste jaren ooit gemeten verscheen eerst op Nieuws.nl.

Limburger besteedt minste tijd aan cultuur

Door ANP

De Limburgers besteden vergeleken met bewoners van andere provincies de minste tijd aan kunst en cultuur. Met toch nog 285 uur per persoon gemiddeld per jaar bungelen ze helemaal onderaan op de Regionale Cultuurindex van de Boekmanstichting, die vrijdag wordt gepubliceerd.

De gemiddelde jaarlijkse culturele activiteit (van lezen tot vrijwilligerswerk bij een culturele organisatie) ligt op bijna 340 uur per inwoner van Nederland, ofwel bijna zes miljard uur met zijn allen. In Noord-Holland wordt de meeste tijd cultureel besteed: gemiddeld 399 uur per jaar. Zuid-Holland en Utrecht volgen met respectievelijk 356 en 350 uur. Eén en ander is natuurlijk te verklaren uit de aanwezigheid en capaciteit van het aanbod.

Toch gaat dat niet altijd op. Friesland heeft volgens de index het grootste culturele aanbod, maar het zijn dus de Noord-Hollanders die de meeste kunst en cultuur snuiven. De Friezen staan zelfs op de met Flevoland gedeelde achtste plaats met hun 309 uur. En Flevoland mag dan wel de minste bibliotheken van Nederland hebben, maar het telt relatief toch de meeste bieb-leden.

In alle provincies wordt de minste cultureel bestede tijd gespendeerd aan erfgoed en beeldende kunst, zo’n 10 procent van de uren. Maar er zijn ook grote verschillen: zo lezen de Zeeuwen het meest en kijken ze het minste film en is dat in Groningen precies omgekeerd.

De Boekmanstichting en Atlas voor gemeenten bedoelen hun eerste Regionale Cultuurindex als cijfermatig inzicht voor met name beleidsmakers in het culturele aanbod, de culturele deelname en de bijbehorende geldstromen in de twaalf provincies.

Het bericht Limburger besteedt minste tijd aan cultuur verscheen eerst op Nieuws.nl.

β€˜Het gaat de goede kant op met emancipatie’

Door ANP

Het gaat sinds 2015 op veel gebieden de goede kant op met de emancipatie. Vrouwen werken vaker en meer uren en zijn daardoor ook vaker economisch zelfstandig, zo blijkt uit de tiende Emancipatiemonitor. Dat is een tweejaarlijks rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), waarin de bureaus meten of het emancipatiebeleid van de overheid effect heeft.

Verder laat de monitor verder zien dat vrouwen voor het eerst hoger opgeleid zijn dan mannen, dat het verschil in uurloon tussen vrouwen en mannen iets kleiner is geworden, dat het aandeel vrouwen in de technische beroepen en ICT is toegenomen, dat er meer vrouwen zijn te vinden in de top van het bedrijfsleven, de wetenschap en bij de overheid, maar dat ze toch nog sterk ondervertegenwoordigd zijn op de hogere en besluitvormende posities.

Tussen 2015 en 2017 groeide het aandeel vrouwen met werk, zij werken inmiddels gemiddeld 28 uur per week tegen eerder 27 uur per week. Wel zijn er nog steeds grote verschillen tussen vrouwen onderling. Vrouwen met een laag onderwijsniveau en vrouwen met een niet-westerse migratieachtergrond werken minder vaak en zijn minder vaak economisch zelfstandig. Deze verschillen zijn de afgelopen tien jaar niet kleiner geworden, stelt het rapport.

In een reactie plaatst de FNV ook enkele kanttekeningen: veel vrouwen die lager zijn opgeleid zitten vast in banen met onzekere contracten van weinig uren. ,,In de zorg komt het vaak voor dat een werkgever een vrouwelijke werknemer een baan aanbiedt van 10 uur in de week, verdeeld over twee werkdagen. Ze moet echter wel de hele week beschikbaar zijn om in te vallen”, aldus vicevoorzitter Kitty Jong. ,,Er is inspanning voor nodig om de voordelen van emancipatie ook voor lager opgeleiden en vrouwen met een migratie-achtergrond te laten gelden. Voor alle groepen vrouwen is het van belang om zelfstandig een inkomen te kunnen verdienen.”

Het bericht ‘Het gaat de goede kant op met emancipatie’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

Quest is beste tijdschrift van het jaar

Door ANP

Quest is uitgeroepen tot het beste magazine van het jaar. Het populairwetenschappelijke tijdschrift sleepte donderdagavond een Mercur in de wacht. De 21e uitreiking van de jaarlijkse vakprijzen voor de magazinebranche was in het DeLaMar Theater in Amsterdam.

De prijs voor beste hoofdredacteur van het jaar ging naar Jossine Modderman van LINDAnieuws. De oeuvreprijs, de Mercur d’Or, was voor het maandblad Flow. De Mercur voor reportage van het jaar ging naar Vrij Nederland voor Picture Perfect en Volkskrant Magazine sleepte met het designnummer een prijs voor beste cover in de wacht.

De uitreiking van de Mercurs is een initiatief van Magazine Media Associatie. In totaal werden negen prijzen uitgereikt.

Het bericht Quest is beste tijdschrift van het jaar verscheen eerst op Nieuws.nl.

Schiphol Plaza kort ontruimd om man met mes

Door ANP

Een deel van Schiphol Plaza is donderdagavond kort ontruimd geweest, nadat een man meerdere mensen met een mes had bedreigd en had geroepen dat hij ‘iets in zijn tas had’. De marechaussee heeft de man aangehouden.

Nadat was gebleken dat er niets bijzonders in de tas zat, gaf de marechaussee Schiphol Plaza weer vrij. Ook het treinverkeer van en naar Schiphol, dat deels was stilgelegd, is hervat.

Door het incident zijn geen gewonden gevallen.

Het bericht Schiphol Plaza kort ontruimd om man met mes verscheen eerst op Nieuws.nl.

MH17-nabestaande: snel beginnen met rechtszaak

Door ANP

Het strafproces tegen de mensen die verantwoordelijk zijn voor de ramp met vlucht MH17 moet nu echt snel van start gaan. Volgend jaar is het vijf jaar geleden dat het vliegtuig met aan boord 298 passagiers, onder wie 193 Nederlanders, boven Oost-Oekraïne werd neergeschoten. ,,Alle daders en betrokkenen moeten bekend zijn na 4,5 jaar intensief speurwerk”, zegt nabestaande Evert van Zijtveld.

,,Bovendien is de ‘emotionele’ wachttijd voor het starten van een strafproces bijna verstreken.” Hij vindt dat ,,de laffe daders en betrokkenen” voor de rechter moeten verschijnen om zich te verantwoorden. ,,Zo snel mogelijk. Hoe langer er gewacht wordt, hoe minder nabestaanden het proces mee kunnen maken, want wij worden ook niet jonger.”

Van Zijtveld verloor zijn twee kinderen en schoonouders bij de ramp op 17 juli 2014. Hij was voorzitter van de Stichting Vliegramp MH17 en eerder dit jaar richtte hij ter nagedachtenis van zijn kinderen het Frederique en Robert-Jan van Zijtveld Fonds op, om kwetsbare kinderen tussen de 6 en 18 jaar te helpen hun basis te versterken en talenten te ontplooien.

,,Na een periode van bijna vijf jaar is het belangrijk dat er een nieuw evenwicht is gevonden om op een ‘positieve of zinvolle’ manier verder te gaan”, zegt hij over het het fonds. Maar: ,,Ik ervaar deze periode van het jaar als een heel moeilijke tijd, als je bedenkt dat mijn beide kinderen en schoonouders zijn vermoord.”

Het Joint Investigation Team (JIT), dat onderzoek doet naar de MH17-ramp, liet afgelopen mei tijdens de presentatie van zijn onderzoeksbevindingen weten dat de rechtszaak ,,waarschijnlijk” binnen vijf jaar van start kan. Het staat volgens het JIT vast dat het vliegtuig is neergehaald met een BUK-raket die is afgevuurd door de 53e luchtafweerraketbrigade uit Koersk, een onderdeel van het Russische leger. Ook de namen van de hoofdverdachten zouden bekend zijn bij het onderzoeksteam.

De rechtszaak kan wat Van Zijtveld betreft niet snel genoeg beginnen. ,,Mijn wens voor 2019 is dat de zaak in het nieuwe jaar gaat plaatsvinden. De daders en medeplichtigen mogen niet denken dat zij hun straf kunnen ontlopen.”

Het bericht MH17-nabestaande: snel beginnen met rechtszaak verscheen eerst op Nieuws.nl.

β€˜Extreem capaciteitsgebrek op Sint-Maarten’

Door ANP

De minister-president van Sint-Maarten, Leona Marlin-Romeo, zegt dat de Wereldbank ,,complexe constructies” hanteert. In combinatie met een ,,extreem gebrek aan capaciteit” op het eiland heeft dit er toe geleid dat maar een klein deel van het Nederlandse hulpgeld aan Sint-Maarten is gebruikt.

Ze reageert daarmee op een rapport van de Algemene Rekenkamer waarin staat dat van de 550 miljoen euro aan hulpgeld voor de wederopbouw van het in september 2017 door een orkaan getroffen Sint-Maarten nog nauwelijks geld daadwerkelijk is besteed. Van de toegezegde 550 miljoen euro voor de wederopbouw, is 470 miljoen verdeeld via een trustfonds, dat tot 2025 wordt beheerd door de Wereldbank.

Sint Maarten zal volledig toegewijd blijven aan het trustfonds, aldus Marlin-Romeo. ,,Maar de afgelopen maanden hebben ons geleerd dat de implementatie van projecten via dat fonds veel meer tijd en capaciteit kost dan wij en Nederland hadden vermoed.”

Ze stelt dat Sint-Maarten graag wil blijven samenwerken met het fonds, maar noemt het werkelijk tot uitvoering brengen van projecten ,,zeer uitdagend”.

Het bericht ‘Extreem capaciteitsgebrek op Sint-Maarten’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

CU: minima tegemoetkomen met energierekening

Door ANP

De ChristenUnie wil minima tegemoet komen door ze een extra belastingkorting te geven op hun stijgende energierekening. De partij heeft dat voorgesteld tijdens het overleg van de top van het kabinet en de coalitiepartijen over het klimaatbeleid.

,,Zo’n generieke belastingmaatregel komt verhoudingsgewijs veel meer ten goede aan mensen met een smalle beurs”, zegt ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers in de Volkskrant. Minima zouden volgens hem te weinig profiteren van een verlaging van de stroomprijs.

De energiebelasting gaat omhoog om bedrijven en burgers aan te zetten om van het gas af te stappen. Ze moeten overgaan op duurzame energie om de CO2-uitstoot terug te dringen. Het kabinet wil dat de CO2-emissie in 2030 met minstens 49 procent is gedaald vergeleken met 1990.

De ChristenUnie vindt ook dat het kabinet bij de energietransitie als eerste de arme wijken moet ondersteunen. Financiële hulp van de overheid zou hier als eerste naar toe moeten gaan. Verder moeten mensen met lage inkomens ook meer financiële mogelijkheden krijgen om hun huis te verduurzamen.

Aan de klimaattafels wordt door overheid, bedrijven en maatschappelijke organisaties onderhandeld over de maatregelen om de CO2-uitstoot te verminderen. Volgende week vrijdag moeten de voorstellen klaar zijn. De gesprekken verlopen moeizaam.

Eerder is vanuit de klimaattafels voorgesteld de prijs van gas flink te verhogen en die van stroom te verlagen. Een voorgestelde verhoging van 75 procent van de gasprijs de komende jaren is door de coalitie al afgeschoten. De stijging zal minder zijn.

Het klimaatbeleid ligt lastig binnen de coalitie. ChristenUnie en D66 willen verder gaan dan CDA en VVD. Die laatste twee zijn ervoor beducht dat de overgang naar een duurzamer energievoorziening burgers en bedrijven te hard raakt.

Het bericht CU: minima tegemoetkomen met energierekening verscheen eerst op Nieuws.nl.

❌