[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Vandaag β€” 21 Februari 2019Alle Nieuwskoppen

Politie kan stunt StukTV niet waarderen

Door ANP

Een poging van het YouTube-kanaal StukTV om een wielklem aan te brengen bij een politieauto in het centrum van Amsterdam is mislukt. Agenten betrapten de twee mannen. De politie kan de stunt niet waarderen, liet ze via Twitter weten.

,,Opdracht door @StukTV om op zo’n creatief mogelijke manier een boete te krijgen is zojuist op de Lijnbaansgracht in #Amsterdam mislukt”, staat in de tweet. ,,Het aanbrengen van een wielklem aan een politieauto is door de agenten aldaar verijdeld. Hinder hulpverleners niet! Geef je verstand voorrang!”

Een woordvoerder van de politie liet weten dat de makers geen boete hebben gekregen. ,,De agenten hebben besloten om niet aan de opdracht te voldoen.” Om te voorkomen dat ze nog ergens anders een nieuwe poging doen, zijn andere politiebureaus ingeseind en is de tweet de wereld in gestuurd. ,,We willen hiermee aangeven dat ze te ver zijn gegaan. Je kunt geen hulpverleners blokkeren in hun werk.”

Een woordvoerder van Talpa, het mediabedrijf waar StukTV sinds november onder valt, zegt dat de makers van het YouTube-kanaal zich kunnen vinden in de waarschuwing van de politie. ,,De politie zegt dat je hulpverleners niet moet hinderen. Daar is StukTV het mee eens. Dit was een opdracht van het publiek, zoals zoveel video’s op StukTV tot stand komen. De wielklem heeft er maar heel kort om gezeten. En de makers benadrukken dat de politie gelijk heeft dat hulpverleners niet gehinderd mogen worden.”

Het bericht Politie kan stunt StukTV niet waarderen verscheen eerst op Nieuws.nl.

β€˜Hinder activisten bij abortuskliniek groeit’

Door ANP

Abortusklinieken hebben vaker te maken met anti-abortusactivisten voor hun deur en ondervinden daar vaker hinder van, melden ze. De gemeenten waar de klinieken zijn gevestigd hebben dezelfde indruk, schrijft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid aan de Tweede Kamer.

De Jonge vindt het ,,onwenselijk” als de demonstraties van bijvoorbeeld Schreeuw om Leven een extra drempel vormen voor vrouwen om naar de abortuskliniek te gaan. Maar dat is ,,zeker niet de dagelijkse gang van zaken bij een abortuskliniek”, verzekert hij.

Oppositiepartijen GroenLinks en PvdA zouden graag een stokje steken voor de ,,intimiderende” demonstraties, maar de minister kan betogingen niet verbieden. Hij wijst erop dat burgemeesters wel regels kunnen stellen en dat ook geregeld doen. Sommige klinieken zijn daarmee volgens hem uit de brand geholpen, maar andere zijn nog niet tevreden.

Het bericht ‘Hinder activisten bij abortuskliniek groeit’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

Aantal Rotterdammers in bijstand daalt

Door ANP

Het aantal bijstandsuitkeringen in Rotterdam is in 2018 gedaald van 37.667 naar 35.292. Dit is een daling van 6,3 procent. Voor het eerst in jaren is er geen tekort op de bijstand in de gemeentebegroting.

Rotterdam wil het aantal bijstandsuitkeringen laten dalen naar 30.000 in 2022. Wethouder Richard Moti (Werk & Inkomen, PvdA) is verheugd. Volgens hem ligt Rotterdam op koers. ,,De tussentijdse mijlpaal van 36.000 uitkeringen, eind 2018 is gehaald. Het betekent dat we in Rotterdam 2375 huishoudens minder in de uitkering hebben dan vorig jaar. We zijn er nog niet, Rotterdam moet wel doorpakken.”

Moti wil een verdere daling onder meer bereiken door meer maatwerk en een persoonlijke aanpak te bieden.

Het bericht Aantal Rotterdammers in bijstand daalt verscheen eerst op Nieuws.nl.

Minder vertraging door dieren op het spoor

Door ANP

Dieren hebben vorig jaar voor minder problemen gezorgd op het spoor. Bij ProRail kwamen vorig jaar 1792 meldingen binnen, die in 784 gevallen tot vertraging leidden. In totaal 4475 treinen liepen hierdoor vertraging op of vielen uit. In 2017 waren dit er nog 4861, dat is bijna 10 procent meer.

Wanneer dieren op of dicht langs het spoor terechtkomen kan dit zorgen voor vertragingen. Het kan daarbij gaan om vee van een boer dat door een open hek op het spoor terecht komt. Wild en vogels en huisdieren spelen de treinenloop ook vaak parten. Daarnaast kan het zijn dat er schade ontstaat doordat dieren aan kabels knagen.

ProRail probeert duurzaam en diervriendelijk de problemen te verminderen. Naast het plaatsen van hekwerken en sloten en andere natuurlijke afrasteringen, worden dieren gemanipuleerd in hun gedrag. Zo worden proeven gedaan met geur, geluid, lichtbarrières en andere flexibele afschriksignalen. Met de geurpalen wordt bijvoorbeeld geprobeerd wild te leiden naar veilige oversteekplaatsen. Dit heeft op die plekken geleid tot 63 procent minder aanrijdingen en incidenten.

Het bericht Minder vertraging door dieren op het spoor verscheen eerst op Nieuws.nl.

Paay wijst claim van 93.000 euro van de hand

Door ANP

Patricia Paay ontkent dat ze geld schuldig is aan het bedrijf Osuro, dat van haar in totaal 93.000 euro eist. Paay meent dat ze het slachtoffer is van een ruzie tussen de voormalige directeur van het familiebedrijf en zijn zoon die hem opvolgde, zei ze donderdag in een rechtszaak over de claim bij de rechtbank in Breda.

De voormalig zangeres en tv-persoonlijkheid ontving vanaf 2015 verschillende bedragen van Osuro, het bedrijf dat is opgericht door haar goede vriend Rob Rijsbergen. Nadat hij in 2017 aan de kant was gezet, ontdekte zijn zoon voor in totaal 1,75 miljoen euro aan dubieuze betalingen in de bedrijfsadministratie.

Volgens hem heeft Paay in totaal 93.000 euro van Osuro ontvangen. Het bedrijf financierde bijvoorbeeld haar rechtszaak tegen GeenStijl, dat een berucht plasseksfilmpje publiceerde met haar in de hoofdrol. Bovendien liet zij zich betalen om als BN’er aan de zijde van haar vriend te verschijnen op glamourfeestjes. Ook betaalde Rijsbergen een nieuwe auto voor Paay.

De nieuwe leiding van Osuro meent dat het geld is geleend en moet worden terugbetaald. Paay zegt dat ze het geld heeft gekregen of ervoor heeft gewerkt. ,,We zijn vrienden en helpen elkaar’’, zei Paay over haar band met Rijsbergen senior. ,,Ik heb het gevoel dat ik een ordinaire familieruzie over geld ben beland. Wat heb ik ermee te maken?’’, vroeg ze zich af.

Op verzoek van de rechtbank proberen beide partijen de komende twee weken tot een schikking te komen. Als dat niet lukt, doet de rechter alsnog uitspraak.

Het bericht Paay wijst claim van 93.000 euro van de hand verscheen eerst op Nieuws.nl.

Azarkan niet vervolgd voor nep-PVV-banner

Door ANP

DENK-fractievoorzitter Farid Azarkan wordt niet vervolgd voor het plaatsen van een banner op internet die afkomstig leek van de PVV. De advertentie, die korte tijd online stond, zag eruit alsof ze van de PVV afkomstig was en bevatte het bericht dat de partij van Wilders Nederland na de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2017 zou gaan ,,zuiveren”. PVV-leider Geert Wilders deed aangifte van onder meer belediging.

Het Openbaar Ministerie (OM) laat weten dat – hoewel vaststaat dat de nep-banner door of met politieke partij DENK is ontwikkeld – er niet kan worden vastgesteld dat het online plaatsen van de banner in opdracht of met medeweten van Azarkan of DENK is gebeurd. ,,Het enkel ontwerpen of ontwikkelen van een dergelijke banner is op zichzelf niet strafbaar”, licht het OM toe.

DENK zag uiteindelijk af van deze manier van campagnevoeren tegen de PVV.

Het bericht Azarkan niet vervolgd voor nep-PVV-banner verscheen eerst op Nieuws.nl.

β€˜Proef in PBC met weigeraars een succes’

Door ANP

Een proef in het Pieter Baan Centrum met verdachten die weigeren mee te werken aan een onderzoek, is een succes gebleken. Onderzoekers waren vaker in staat om een stoornis bij iemand vast te stellen, wat weer nodig is om in een rechtszaak tbs eventueel op te kunnen leggen.

De speciale ‘weigerafdeling’ zal daarom blijven bestaan, laat minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) aan de Kamer weten. Op deze afdeling kunnen verdachten veel intensiever worden geobserveerd, en dat werpt zijn vruchten af, aldus de bewindsman.

Het Wetenschappelijk Evaluatie en Documentatiecentrum (WODC) evalueerde de proef, waarbij 47 weigeraars werden vergeleken met een even grote controlegroep van voor de pilot.

Bij 49 procent van de deelnemers in de proef kon een stoornis worden vastgesteld, tegenover 34 procent in de controlegroep. Van 23 procent kon worden gezegd hoe groot de kans op herhaling was, bij de controlegroep was dat 11 procent.

Het bericht ‘Proef in PBC met weigeraars een succes’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

Greenpeace niet tevreden met Plastic Pact

Door ANP

Het Plastic Pact dat kabinet, bedrijfsleven en milieuorganisaties zijn overeengekomen over het gebruiken van minder plastic, is ,,een schijnoplossing”. Zo luidt de teleurgestelde reactie van Greenpeace op het akkoord, dat donderdag wordt getekend. ,,De maatregelen in dit pact doen geen recht aan de urgentie en omvang van het plastic monster.”

Het pact is vooral ,,een efficiëntieslag en kostenbesparende maatregel”, die de groei van het aantal plastic wegwerpverpakkingen niet zal tegengaan, aldus Greenpeace. ,,Een fundamentele en noodzakelijke systeemwijziging om anders om te gaan met plastic blijft helaas uit. Reductie en hergebruik zouden topprioriteit moeten zijn, in plaats van recyclen van verpakkingen voor eenmalig gebruik.”

Afgesproken is dat in 2025 een vijfde minder plastic wordt gebruikt en dat alleen nog plastic wordt gebruikt dat volledig recyclebaar is. Greenpeace was niet bij de totstandkoming van het akkoord betrokken. ,,Ze zijn vergeten de planeet aan tafel te zetten”, zegt een woordvoerster van de milieuorganisatie daarover.

Het bericht Greenpeace niet tevreden met Plastic Pact verscheen eerst op Nieuws.nl.

OM: GGZ Eindhoven schuldig aan dood cliΓ«nte

Door ANP

De GGZ Eindhoven (GGzE) moet zich op 26 en 28 maart voor de rechtbank in Den Bosch verantwoorden voor de dood van een cliënte in mei 2013. Justitie verwijt de instelling voor geestelijke gezondheidszorg dood door schuld. Dat meldde de officier van justitie donderdag tijdens een niet-inhoudelijke zitting.

Bij de GGzE werd de zorg voor de vrouw door personeelstekort overgelaten aan een arts die nog maar drie weken in opleiding was. De arts had niet door dat de vrouw de medicijnen niet goed verteerde en niet veel later overleed ze door een hartstilstand. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is de GGzE nalatig geweest en daardoor schuldig.

Advocaten van de GGzE zeiden donderdag dat het nooit de intentie is geweest om de vrouw niet goed te behandelen. ,,De geneeskunde is nu eenmaal niet feilloos en artsen ook niet.’’ De raadslieden vinden het geen zaak voor het strafrecht: ,,Deze mensen hebben gestudeerd, een eed afgelegd en werken gepassioneerd om mensen te helpen.’’

De zaak is in 2015 al voor de tuchtrechter geweest. Die gaf de behandelaars een waarschuwing.

De zaak tegen GGZ Eindhoven komt op een bijzonder moment. Eerder deze maand stelde de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd nog dat een gebrek aan personeel in de ggz levens in gevaar brengt.

Tijdens de zitting in maart wil de familie een schadevergoeding eisen. De moeder en de zus zullen gebruikmaken van hun spreekrecht.

Het bericht OM: GGZ Eindhoven schuldig aan dood cliënte verscheen eerst op Nieuws.nl.

Kamer kritisch over fout kindgebonden budget

Door ANP

De Tweede Kamer is kritisch over de fout van de Belastingdienst bij het zogenoemde kindgebonden budget, een bijdrage voor ouders met kinderen tot 18 jaar. Regeringspartij VVD spreekt over een onaangename verrassing.

Oppositiepartijen zijn ook boos over de manier waarop de kosten voor het herstel van de blunder worden opgevangen. Door een jaar de bijdrage niet te verhogen, zouden minima en alleenstaande ouders extra worden gedupeerd.

Als de overheid een fout maakt, moet de overheid dat oplossen, stelt Kamerlid Lisa Westerveld (GroenLinks). De gevolgen voor mensen met minder geld zijn extra zuur, aldus Peter Kwint van de SP.

Door de fout liepen honderdduizenden ouders honderden tot ongeveer 1000 euro per jaar mis. De bijdrage in de kosten voor kinderen werd stopgezet toen ouders te veel verdienden, maar werd niet automatisch hervat toen ze weer aan de voorwaarden voldeden.

Betrokken ouders krijgen een deel van het gemiste geld alsnog uitgekeerd, benadrukken de coalitiepartijen. ,,Een onverwachte meevaller”, aldus René Peters (CDA). Hij noemt de eenmalige niet-verhoging van de toeslag ,,de minst lelijke oplossing” om de kosten te dekken.

Daarbij moeten we ,,echt oog hebben voor die mensen aan de onderkant”, vindt Rens Raemakers (D66). Die mogen niet te hard worden geraakt als in 2020 de bijdrage niet wordt geïndexeerd (aangepast aan het prijspeil).

Het bericht Kamer kritisch over fout kindgebonden budget verscheen eerst op Nieuws.nl.

Vliegmaatschappijen bewuster risico’s na MH17

Door ANP

Luchtvaartmaatschappijen wereldwijd zijn zich sinds de ramp met vlucht MH17 bewuster van de risico’s die gepaard gaan met vliegen boven conflictgebieden. Echter, landen of staten die te maken hebben met een gewapend conflict op hun grondgebied, hebben nog nauwelijks iets veranderd in hun luchtruimbeheer. Dat is een aandachtspunt, concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid in het donderdag verschenen aanvullend onderzoek over vliegen boven conflictgebieden.

Aanleiding voor het onderzoek is vliegramp uit 2014 met het toestel van Malaysia Airlines. Deze vlucht was opgestegen in Amsterdam en werd onderweg naar Kuala Lumpur in de zomer van 2014 door een Buk-raket uit de lucht geschoten boven het oosten van Oekraïne, waar een oorlog woedde. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

De OVV heeft onderzocht in hoeverre onder meer overheden en luchtvaartmaatschappijen de aanbevelingen uit het rapport uit 2015 hebben overgenomen.

Het bericht Vliegmaatschappijen bewuster risico’s na MH17 verscheen eerst op Nieuws.nl.

Minister wil energielabel woningen verbeteren

Door ANP

Het verplichte energielabel voor woningen kan beter. Verantwoordelijk minister Kajsa Ollongren ziet mogelijkheden voor aanpassingen aan de huidige gang van zaken. Ze wil ook bekijken of er andere methodes denkbaar zijn, zoals een inspectie ter plekke voor de afgifte van het label.

De bewindsvrouw reageert op kritiek uit de Tweede Kamer op de huidige manier, waarbij een deskundige op afstand een label afgeeft. De expert gaat daarbij af op bewijsstukken van de eigenaar, zoals facturen of foto’s.

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer en GroenLinks-collega Paul Smeulders dringen aan op grotere betrouwbaarheid naar aanleiding van het AVROTROS-programma Radar. Dat wees op misstanden, waarbij kopers van een huis erachter komen dat het pand een verkeerd energielabel heeft.

Bij een verbouwing bijvoorbeeld wordt ontdekt dat de isolatie helemaal niet zo goed is, waardoor dure aanpassingen nodig zijn. Voor de kopers is het moeilijk of onmogelijk verhaal te halen.

Het bericht Minister wil energielabel woningen verbeteren verscheen eerst op Nieuws.nl.

Schouten kan pulsvissers weinig hoop bieden

Door ANP

De kans dat Nederland er nog in slaagt een naderend Europees verbod op de pulsvisserij te voorkomen of zelfs maar verzachten, is bijzonder klein. Verantwoordelijk minister Carola Schouten vreest eerder een verdere aanscherping, zei ze tijdens een debat met de Tweede Kamer.

Vorige week werd duidelijk dat er een Europees totaalverbod komt op pulsvisserij. Voor een deel van de Nederlandse vissers die gebruik maken van pulstechnologie, komt er een overgangsperiode tot medio 2021. Het compromis maakt evenwel nog niet duidelijk hoeveel bedrijven op die manier nog enig respijt krijgen.

Hoe het besluit precies uitpakt, is nog afhankelijk van de behandeling door het Europees parlement en de raad van regeringsleiders van de EU. Schouten zei evenwel niet de indruk te willen wekken ,,dat er nog heel veel valt te redden”. Om er zoveel mogelijk uit te slepen voor Nederlandse vissers zal ze naar eigen zeggen ,,behoedzaam” moeten opereren.

De minister erkende dat Nederland zichzelf de afgelopen jaren in de vingers heeft gesneden door de innovatieve pulstechnologie niet met andere landen te delen. Vissers uit andere landen moesten met lede ogen aanzien hoe hun Nederlandse concurrenten met een fors lager brandstofverbruik vis vingen. Daardoor groeide het verzet en kon een succesvolle lobby tegen pulsvissen ontstaan.

De Tweede Kamer wil dat Schouten alsnog met oplossingen komt om een pulsvisverbod af te wenden. Een ruime meerderheid van CDA, VVD, D66, ChristenUnie, PvdA en SGP roept haar daartoe op. FVD-leider Thierry Baudet vindt dat de minister moet aftreden als dat niet lukt, maar zijn ‘voorwaardelijke’ motie van wantrouwen kreeg onvoldoende steun.

Wat de PVV betreft had Schouten direct haar biezen kunnen pakken. Kamerlid Barry Madlener sprak van ,,een totale afgang”. Ook zijn motie van wantrouwen werd evenwel weggestemd. De PVV’er wekte tijdens het debat irritatie bij Schouten door haar ,,een hele lieve mevrouw” te noemen. De minister betichtte hem van stoere praat ,,terwijl hij met de armen over elkaar langs de zijlijn staat te roepen”.

Het bericht Schouten kan pulsvissers weinig hoop bieden verscheen eerst op Nieuws.nl.

β€˜Te weinig steun voor LHBTI’s bij asielverzoek’

Door ANP

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) ziet lhbti-belangenorganisaties als ‘onbetrouwbare bronnen’. Dat bleek volgens de LGBT Asylum Support die de afgelopen maanden bij verschillende zittingen over asielprocedures waar de organisatie getuige was.

Volgens LGBT Asylum Support heeft de werkwijze van de IND tot gevolg dat veel lhbti’s die een herhaalde asielaanvraag doen, bij voorbaat kansloos zijn. Verklaringen en ondersteuningsbrieven van organisaties moeten helpen bij hun aanvraag. Het niet accepteren van ondersteuningsbrieven van lhbti-belangenorganisaties is in strijd met de werkinstructie voor de IND, aldus LGBT Asylum Support. De organisatie heeft staatssecretaris Mark Harbers (Asiel) om opheldering gevraagd.

,,Dit gaat over de integriteit van honderden vrijwilligers in Nederland die dag en nacht werkzaam zijn bij verschillende lhbti-belangenorganisaties om lhbti-asielzoekers bij te staan. Zij worden nu als fraudeurs weggezet als zij ondersteuningsbrieven schrijven”, zegt voorzitter Sandro Kortekaas. ,,Door deze organisaties als niet objectieve, onbetrouwbare bronnen neer te zetten, kan de IND deze bewijsstukken weigeren.”

Het ministerie van Justitie en Veiligheid zegt zich niet in de kritiek van LGBT Asylum Support te herkennen. ,,De IND gaat zorgvuldig om met beoordelingen omdat die vaak grote impact hebben op de persoonlijke situatie van mensen. Daarbij wordt een lhbti-achtergrond ook zeer serieus genomen.”

Het is volgens het ministerie ,,niet juist dat bepaalde organisaties door de IND als onbetrouwbaar zouden zijn aangemerkt.” Maar, voegt Justitie eraan toe, een ondersteunende brief van een derde partij wordt alleen meegewogen als daarmee nieuwe ,,feitelijke informatie wordt toegevoegd aan het dossier”.

Het bericht ‘Te weinig steun voor LHBTI’s bij asielverzoek’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

PBL rekent warmtefonds voor huizen door

Door ANP

Mensen die hun huis willen isoleren kunnen daarvoor in de toekomst op twee manieren hulp van de overheid krijgen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken laat de twee opties – een lening tegen een gunstige rente en een subsidie voor het isoleren van je huis – nu doorrekenen door het Planbureau voor de Leefomgeving.

Huiseigenaren zouden maximaal 25.000 euro kunnen lenen om hun huis duurzamer te maken, tegen 2 procent rente. Het gaat daarbij niet om een bedrag dat op hun rekening wordt gestort, maar dat in een pot wordt gestopt waaruit de aannemer kan putten. Voor de afbetaling zouden burgers twintig jaar de tijd krijgen.

De andere mogelijkheid die minister Kajsa Ollongren het PBL vraagt te bestuderen, is een subsidie van 10 procent op investeringen die mensen doen, tot een maximum van 2500 euro.

Het zogenoemde warmtefonds is een idee van de onderhandelaars van het Klimaatakkoord en moet worden gevuld met geld van de overheid en private partijen. De overheid stopt tot 2030 elk jaar 50 tot 80 miljoen euro in het fonds. ,,Met private middelen kan dit warmtefonds uitgroeien naar een omvang van 4,5 miljard euro”, aldus Ollongren.

Het bericht PBL rekent warmtefonds voor huizen door verscheen eerst op Nieuws.nl.

Aantal Rotterdammers in bijstand daalt

Door ANP

Het aantal bijstandsuitkeringen in Rotterdam is in 2018 gedaald van 37.667 naar 35.292. Dit is een daling van 6,3 procent. Voor het eerst in jaren is er geen tekort op de bijstand in de gemeentebegroting.

Rotterdam wil het aantal bijstandsuitkeringen laten dalen naar 30.000 in 2022. Wethouder Richard Moti (Werk & Inkomen, PvdA) is verheugd. Volgens hem ligt Rotterdam op koers. ,,De tussentijdse mijlpaal van 36.000 uitkeringen, eind 2018 is gehaald. Het betekent dat we in Rotterdam 2375 huishoudens minder in de uitkering hebben dan vorig jaar. We zijn er nog niet, Rotterdam moet wel doorpakken.”

Moti wil een verdere daling onder meer bereiken door meer maatwerk en een persoonlijke aanpak te bieden.

Het bericht Aantal Rotterdammers in bijstand daalt verscheen eerst op Nieuws.nl.

Droogte nog lang niet voorbij

Door ANP

De grote droogte van vorig jaar laat nog steeds sporen na. Nog altijd heeft Nederland te maken met een flink neerslagtekort. Uit onderzoek van weerbureau Weeronline blijkt dat de droogte nu zelfs erger is dan in de winter van 1976-1977.

Gemiddeld over heel Nederland is er sinds april 2018 121 millimeter minder neerslag gevallen dan dat er is verdampt. Normaal is er in deze tijd van het jaar een overschot van 171 mm. Met droog en vrij zonnig weer in het vooruitzicht wordt het neerslagtekort alleen maar groter.

In de winter van 1976-1977 was het ook erg droog, maar toen viel er toch nog wel wat regen. Nu heeft het de afgelopen maanden maar weinig geregend.

Het neerslagtekort is niet in heel Nederland van het hetzelfde niveau. Zo is de droogte in het zuiden, zuidoosten en oosten veel ernstiger dan in bijvoorbeeld het Groene Hart. Op dit moment heerst in het Limburgse Arcen nog steeds een neerslagtekort van maar liefst 260 mm. Rotterdam heeft een neerslagoverschot van ongeveer 20 mm. Het neerslagtekort of -overschot wordt bepaald vanaf april, omdat dan het groeiseizoen begint.

Het bericht Droogte nog lang niet voorbij verscheen eerst op Nieuws.nl.

β€˜Meldingen over verwarde mensen verdubbeld’

Door ANP

Bij de politie zijn afgelopen jaar meer dan 90.000 meldingen binnengekomen over verwarde mensen. Dat is een verdubbeling ten opzichte van acht jaar geleden, meldt NRC op basis van cijfers die de krant heeft opgevraagd bij de landelijke politie.

De stijging was het sterkst in de politieregio’s Rotterdam, Oost-Brabant en Noord-Nederland. Alleen in Noord-Holland was sprake van een lichte daling. Het aantal incidenten is het grootst in Amsterdam.

Agenten rukken volgens NRC dagelijks uit na meldingen over verwarde mensen, variërend van een psychiatrisch patiënt die naakt op straat loopt tot een vrouw die stemmen hoort en de buren ’s nachts wakker houdt met haar geschreeuw.

Er zijn verschillende verklaringen voor het groeiend aantal incidenten met verwarde mensen. De meest voor de hand liggende is dat er door bezuinigingen in de zorg minder bedden beschikbaar zijn in psychiatrische instellingen, waardoor patiënten vaker gewoon in woonwijken wonen.

Het bericht ‘Meldingen over verwarde mensen verdubbeld’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

Minder vertraging door dieren op het spoor

Door ANP

Dieren hebben vorig jaar voor minder problemen gezorgd op het spoor. Bij ProRail kwamen vorig jaar 1792 meldingen binnen, die in 784 gevallen tot vertraging leidden. In totaal 4475 treinen liepen hierdoor vertraging op of vielen uit. In 2017 waren dit er nog 4861, dat is bijna 10 procent meer.

Wanneer dieren op of dicht langs het spoor terechtkomen kan dit zorgen voor vertragingen. Het kan daarbij gaan om vee van een boer dat door een open hek op het spoor terecht komt. Wild en vogels en huisdieren spelen de treinenloop ook vaak parten. Daarnaast kan het zijn dat er schade ontstaat doordat dieren aan kabels knagen.

ProRail probeert duurzaam en diervriendelijk de problemen te verminderen. Naast het plaatsen van hekwerken en sloten en andere natuurlijke afrasteringen, worden dieren gemanipuleerd in hun gedrag. Zo worden proeven gedaan met geur, geluid, lichtbarrières en andere flexibele afschriksignalen. Met de geurpalen wordt bijvoorbeeld geprobeerd wild te leiden naar veilige oversteekplaatsen. Dit heeft op die plekken geleid tot 63 procent minder aanrijdingen en incidenten.

Het bericht Minder vertraging door dieren op het spoor verscheen eerst op Nieuws.nl.

Azarkan niet vervolgd voor nep-PVV-banner

Door ANP

DENK-fractievoorzitter Farid Azarkan wordt niet vervolgd voor het plaatsen van een banner op internet die afkomstig leek van de PVV. De advertentie, die korte tijd online stond, zag eruit alsof ze van de PVV afkomstig was en bevatte het bericht dat de partij van Wilders Nederland na de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2017 zou gaan ,,zuiveren”. PVV-leider Geert Wilders deed aangifte van onder meer belediging.

Het Openbaar Ministerie (OM) laat weten dat – hoewel vaststaat dat de nep-banner door of met politieke partij DENK is ontwikkeld – er niet kan worden vastgesteld dat het online plaatsen van de banner in opdracht of met medeweten van Azarkan of DENK is gebeurd. ,,Het enkel ontwerpen of ontwikkelen van een dergelijke banner is op zichzelf niet strafbaar”, licht het OM toe.

DENK zag uiteindelijk af van deze manier van campagnevoeren tegen de PVV.

Het bericht Azarkan niet vervolgd voor nep-PVV-banner verscheen eerst op Nieuws.nl.

❌