[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Vandaag β€” 26 Mei 2020Alle Nieuwskoppen

Langere vergunning voor nieuwe windparken op zee

Door ANP

Nieuwe windparken op zee krijgen straks een langere vergunningsduur van maximaal veertig jaar. Nu is dat nog dertig jaar. Minister Eric Wiebes (Economische Zaken) wil de vergunningsduur verlengen om windenergie aantrekkelijk en betaalbaar te houden. Ontwikkelaars hebben hierdoor meer zekerheid over de afzet van elektriciteit en meer tijd om hun investeringen terug te verdienen.

De bouw van windparken op zee is een belangrijke pijler van het klimaat- en energiebeleid. Het ministerie wijst op windpark Borssele, dat vorige maand de eerste elektriciteit leverde aan het net. Vanaf begin 2021 levert dat een hoeveelheid elektriciteit op die gelijk is aan het verbruik van 2 miljoen huishoudens.

Om de langere vergunningstermijn mogelijk te maken, zal Wiebes nog voor de zomer een nota van wijziging indienen op de Wet Windenergie op Zee.

Windparken die al een vergunning hebben, kunnen na ongeveer twintig jaar een verlenging ervan aanvragen, zo zal in het nieuwe wetsvoorstel worden geregeld.

Het bericht Langere vergunning voor nieuwe windparken op zee verscheen eerst op Nieuws.nl.

Steeds meer mensen houden het bij één glas alcohol

Door ANP

Volgens het Trimbos Instituut houden steeds meer Nederlanders zich aan het advies om maximaal één glas alcoholhoudende drank per dag te drinken. In 2019 deed 41,5 procent van de volwassen bevolking dat. In 2014 was dat nog 37,5 procent.

“Toch drinken zes op de tien Nederlanders gemiddeld nog altijd meer dan één glas alcohol per dag”, zegt het instituut dinsdag op de eigen site.

In 2019 was een op de twaalf volwassenen een overmatige drinker. Dat stempel geldt bij meer dan 14 glazen per week door vrouwen en bij meer dan 21 glazen per week door mannen.

Jongvolwassenen (18-29 jaar) drinken het vaakst zoveel (12,8 procent). Onder de 30-49-jarigen is dat aanzienlijk minder (6,2 procent). Onder de 50-plussers noemt het toe naar 8,3 procent.

Van de volwassenen drinkt 8,5 procent zwaar, dat is minstens een keer per week op één dag meer dan vier glazen door vrouwen en zes glazen door mannen.

Het bericht Steeds meer mensen houden het bij één glas alcohol verscheen eerst op Nieuws.nl.

Snelwegen Zeeland en Overijssel weer net zo druk als voor crisis

Door ANP

In Zeeland en Overijssel is het weer nagenoeg even druk op de snelwegen als voor de coronacrisis. Ook in de rest van het land worden meer auto’s gesignaleerd op de snelweg. Dat meldt de Nationale Databank Wegverkeersgegevens (NDW).

In Overijssel reden vorige week dinsdag nog maar 2 procent minder auto’s en vrachtwagens op de snelweg dan op 3 maart, toen de coronamaatregelen nog niet van kracht waren. In Zeeland was het 4 procent rustiger. In heel Nederland reed 16 procent minder verkeer op de snelweg, tegen 22 procent een week eerder.

Op provinciale en stedelijke wegen lijkt het herstel nog duidelijker, al heeft de NDW slechts gegevens van de helft van de provincies. Daaruit valt in ieder geval op te maken dat in Flevoland, Friesland, Gelderland en Zuid-Holland weer vrijwel evenveel verkeer op de lokale wegen rijdt als voorheen.

Vorige week reed voor het eerst weer meer vrachtverkeer op de weg dan voor de ‘intelligente lockdown’. Dat was al langere tijd het geval in het noorden van het land, maar nu ook in de meeste andere provincies.

Het bericht Snelwegen Zeeland en Overijssel weer net zo druk als voor crisis verscheen eerst op Nieuws.nl.

Aanrijding busje en auto bij Medemblik eist nog een leven

Door ANP

Door een aanrijding tussen een auto en een busje op de N240 tussen Medemblik en Wieringerwerf in Noord-Holland is nog een dode gevallen. Daarmee heeft het ongeluk aan twee mensen het leven gekost, beiden inzittenden van het busje. Eerder dinsdagochtend meldde de politie al dat door het ongeluk iemand was overleden.

De bestuurder van de auto en de andere inzittenden van het busje zijn allemaal gewond geraakt en overgebracht naar het ziekenhuis. Een van hen verkeert in zeer slechte conditie, aldus een politiewoordvoerder. Om hoeveel gewonden het precies gaat, is niet duidelijk. Eerder sprak de politie over in totaal tien mensen die bij het ongeluk betrokken zijn, maar dit is nog niet zeker.

In het busje zaten arbeidsmigranten werkzaam in de tuinbouw. Het busje staat op naam van een uitzendbureau. Het ongeluk gebeurde om 05.35 uur op de kruising van de Medemblikkerweg en het Wagenpad.

De auto, die een Pools kenteken heeft, reed op een voorrangsweg. De auto heeft de bus op hoge snelheid in de flank geraakt, wat betekent dat het busje geen voorrang verleende. Waarom dat kon gebeuren, is nog nog niet duidelijk. Over de identiteit van de betrokkenen zijn nog geen gegevens bekend. De politiewoordvoerder zegt dat het mogelijk om Roemenen en Polen gaat, maar dit wordt nog uitgezocht.

Liefst acht ambulances rukten dinsdagochtend uit naar de plek van het ongeval. Ook brandweerdiensten boden assistentie.

Het bericht Aanrijding busje en auto bij Medemblik eist nog een leven verscheen eerst op Nieuws.nl.

β€˜Vaker droogte in het binnenland’

Door ANP

Droge zomers zoals die in 2018 komen nu vaker voor dan rond 1950. De kans op droogte in het binnenland is groter dan aan de kust. Dit is het gevolg van klimaatverandering, melden het KNMI en de Universiteit van Utrecht op basis van onderzoek.

In het kustgebied van Nederland valt nog genoeg neerslag. “We vinden een duidelijke trend naar meer van dit soort droogtes in het binnenland van Nederland.” Volgens de studie kan minstens de helft van de waargenomen temperatuurstijging toegeschreven worden aan de uitstoot van broeikasgassen.

De zomer van 2018 werd gekenmerkt door een reeks droge, warme en zonnige dagen. Voor strandgangers of een middag op het terras is dat plezierig, stellen de onderzoekers. Maar het uitblijven van de regen en de hoge verdamping leverden ook veel problemen op. Bijvoorbeeld voor de akkerbouw, de scheepvaart en waterbeheerders.

Het bericht ‘Vaker droogte in het binnenland’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

Ruim 70 miljoen kijkers voor Europe Shine a Light

Door ANP

Eurovision: Europe Shine a Light, de alternatieve tv-show voor het geannuleerde Eurovisiesongfestival, die op zaterdagavond 16 mei werd uitgezonden heeft 73 miljoen kijkers in 38 landen getrokken. Dat meldde de NPO, die het programma in Nederland uitzond, dinsdag.

In Italië keken de meeste mensen. 3 miljoen kijkers zagen de volledige show op de kanalen van de Italiaanse omroep Rai. In Nederland en in het Verenigd Koninkrijk werd Europe Shine a Light door 2,4 miljoen mensen bekeken. Ook in Rusland was de show in trek, daar registreerde Channel One gemiddeld 2,1 miljoen kijkers.

In totaal werd de show in 45 landen uitgezonden, maar van niet alle landen waren de marktgegevens beschikbaar.

Het songfestival trekt doorgaans veel meer kijkers. Vorig jaar zagen ruim 182 miljoen Europeanen hoe Duncan Laurence er met de winst vandoor ging.

Het bericht Ruim 70 miljoen kijkers voor Europe Shine a Light verscheen eerst op Nieuws.nl.

Nederlanders waarderen doortastendheid in coronabeleid

Door ANP

Driekwart van de Nederlanders vindt het acceptabel dat het kabinet en de veiligheidsregio’s maatregelen nemen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen, zonder dat eerst de Tweede Kamer of gemeenteraden daarover zijn gehoord. In een onderzoek van I&O Research in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt 76 procent van de ondervraagden dat. Meer dan de helft (54 procent) vindt dat die verminderde democratische invloed zo lang mag duren als het kabinet nodig vindt. Precies een derde vindt dat het alleen als tijdelijke maatregel is te billijken.

De tevredenheid over de landelijke democratie is zelfs gestegen. Beoordeelden de Nederlanders de nationale democratie twee jaar geleden nog met een 6,3, dat rapportcijfers is nu gestegen naar een 7. Vooral lager en middelbaar opgeleiden zijn de democratie positiever gaan zien. De waardering voor de plaatselijke democratie is gelijk gebleven.

Dat gemeenteraadsleden en Provinciale Statenleden nu via videoverbindingen vergaderen en besluiten nemen, vindt 84 procent van de bevolking terecht.

Vrijwel iedereen volgt het coronanieuws. Negen op de tien mensen houden het landelijke nieuws over de verspreiding van het virus en de maatregelen daartegen in de gaten, driekwart doet dat ook met het regionale nieuws.

Voor het onderzoek zijn meer dan 2000 mensen ondervraagd.

Het bericht Nederlanders waarderen doortastendheid in coronabeleid verscheen eerst op Nieuws.nl.

Grote brand op een boerderij in Genderen in Brabant

Door ANP

In het Brabantse Genderen heeft dinsdagochtend een grote brand gewoed in een schuur van een boerderij. De brand sloeg over naar de naastgelegen woning, meldt de brandweer. Het is niet bekend hoe groot de schade is. Niemand raakte gewond.

De brandweer was met meerdere voertuigen ter plaatste om het vuur bestrijden. Bij de brand kwam veel rook vrij die in de omgeving bleef hangen. In de schuur aan de Meerhoek stonden landbouwvoertuigen.

Het bericht Grote brand op een boerderij in Genderen in Brabant verscheen eerst op Nieuws.nl.

Inspectie houdt vermeende bestuurscrisis Haga Lyceum in de gaten

Door ANP

De Inspectie van het Onderwijs zegt ook “signalen” te hebben ontvangen over een vermeende bestuurscrisis binnen het Amsterdamse Cornelius Haga Lyceum. Maandag berichtte de Volkskrant dat de voorzitter van het schoolbestuur de directeur-bestuurder Soner Atasoy heeft geschorst. Het is de zoveelste ontwikkeling in het omstreden dossier van de islamitische middelbare school in Nieuw-West.

Atasoy zegt echter in een reactie dat de schorsing niet rechtsgeldig is en dat de voorzitter, Mohammed Laamimach, zelf is geschorst. Het schoolbestuur bestaat uit drie leden en volgens de directeur, die zelf dagelijks bestuurder is, heeft Laamimach de beslissing hem te schorsen in zijn eentje genomen, waardoor er geen meerderheid is. Atasoy zegt dat hij juist samen met de andere algemeen bestuurder afgelopen weekend heeft aangekondigd dat de voorzitter zelf moet opstappen.

Een woordvoerder van de inspectie kan niet ingaan op de kwestie, maar zegt dat de ontwikkelingen worden meegenomen in het lopende onderzoek.

Vorige week kwam naar buiten dat de werkkamer van de inspectie op de omstreden school, waar inspecteurs gevoelige gesprekken voerden met elkaar, met leerlingen en met personeel, meermaals zou zijn afgetapt. Ook hiernaar doet de inspectie onderzoek. Atasoy ontkent dat er sprake is van afluisterpraktijken.

De islamitische middelbare school raakte vorig jaar maart in opspraak, nadat inlichtingendienst AIVD had gewaarschuwd dat de schoolleiding banden zou hebben met extremistische figuren. Na een aanvullend vernietigend rapport van de inspectie, droeg onderwijsminister Arie Slob het bestuur op te vertrekken. De school stapte naar de rechter om deze zogenoemde aanwijzing aan te vechten en die stelde begin dit jaar dat de minister dit niet had mogen doen. Daarop kondigde Slob een hoger beroep aan, dat nog niet heeft plaatsgevonden.

Het bericht Inspectie houdt vermeende bestuurscrisis Haga Lyceum in de gaten verscheen eerst op Nieuws.nl.

Brand bij zendmast in Roosendaal

Door ANP

Bij een zendmast aan het Hollewegje in het Brabantse Roosendaal is brand geweest. Dat gebeurde dinsdagochtend vroeg. Volgens de politie is er sprake van brandstichting.

De brandweer heeft de brand geblust.

De laatste weken is herhaaldelijk brand gesticht bij zendmasten in Nederland. Dat gebeurde maandagochtend nog bij een zendmast in Roermond. De brandstichtingen zijn mogelijk acties tegen de uitrol van het 5G-netwerk. Actievoerders menen dat de straling van antennes slecht is voor gezondheid en milieu. Hiervoor bestaat geen enkel bewijs.

Het bericht Brand bij zendmast in Roosendaal verscheen eerst op Nieuws.nl.

In de spotlight: sprekerscoach en stemprofessional Anneke Brouwer

Door mariettenieuws

Ze noemt zichzelf een mensen mens en een stem verslaafde, al haar hele leven. Ze luistert altijd tussen de regels door, achter de woorden die gesproken worden. Wie is de persoon die spreekt en wat wil zij of hij? Ze is niet bang voor de stilte, ook niet op het podium,  want daar zit volgens sprekerscoach en stemprofessional Anneke Brouwer het magische moment voor je publiek. “De stem, dat ben je.”

De stem is altijd haar passie geweest, als kind al. Als iemand overlijdt, is het vaak de stem die we als eerste missen. Dat is zo persoonlijk, aldus Anneke. Het verbaasde haar waarom sommige mensen aan iemands lippen konden hangen en bij anderen niet, bijvoorbeeld bij docenten. Dat heeft veel met de stem te maken en de manier waarop iemand zichzelf presenteert. Vanuit die verwondering is Anneke logopedie gaan studeren in Utrecht, waar dé stemopleiding zat. Ze heeft vijftien jaar als logopediste gewerkt, zowel vanuit een praktijk aan huis als in het ziekenhuis: stemstoornissen, verslikkingsproblematiek, intensive care en de couveuse afdeling. “Het is een fantastisch mooi vak en veel mensen weten niet wat er alleemaal bij komt kijken.”

Steeds vaker kwamen er mensen vanuit het bedrijfsleven op haar pad, die last hadden van hun stem, bijvoorbeeld als ze lang moesten spreken. Ze stopte met logopedie, ook omdat Anneke steeds minder met de mens bezig was en steeds meer met de administratie. “Het gaf geen kwaliteit. Ik ben het bedrijfsleven ingegaan en begeleid mensen één op één. Het is echt maatwerk wat ik doe. Ook sprekers die een talk moeten geven tijdens een TEDx event begeleid ik. Ik kijk wat er achter iemand zit en welke belemmerende overtuigingen iemand heeft die van invloed zijn op iemands stem en spreken. Iemand kan heel competent zijn, maar als hij gaat spreken, komt dit niet altijd zo over.”

Competentie en warmte

Ze werkt met mannen, maar ook veel met vrouwen die hoog in de boom werken, vrouwen die heel competent zijn, maar waar vaak een warmte mist. In de manier waarop iemand spreekt, komt de competentie niet altijd naar voren. Hoe kan je zowel je competentie als je warmte overbrengen en ervoor zorgen dat je goed uit de verf komt? “Het is belangrijk om te weten waar je vandaan komt, wie je bent en waar je naartoe gaat. Je moet durven zijn wie je bent in al je kwetsbaarheden. Je hoort veel over vrouwen aan de top, bijvoorbeeld dat ze een ijskonijn zijn. Bij deze vrouwen ligt de focus vaak heel erg op competentie en ze hebben een starre houding. Op mijn middelbare school hing er een poster met ‘Een beetje meid is op haar toekomst voorbereid’. Toen werd al de basis voor een drive en competentie gelegd. Dat is goed geweest, maar ik zie nu veel vrouwen van rond mijn leeftijd, ik ben nu vijftig, die worstelen. Ze vinden het lastig om de balans tussen warmte en competentie te vinden. Als je overtuigend en geloofwaardig wilt overkomen, moet je warmte toevoegen. Dat mensen aan je lippen hangen, is niet alleen competentie. In die warmte zit ook stilte en kwetsbaarheid.”

Als je de ladder opklimt van succes, moet je soms ook dingen afsluiten in hoe je bent en hoe je spreekt, omdat die oude jas je niet meer past, aldus Anneke. “Dan ga ik met iemand aan de slag en zie ik een hele competente man of vrouw, maar hoor ik iets heel anders. Hoe kan je competentie samenvallen met je mens-zijn zodat het plaatje klopt? Vanuit systemisch werk gaan we samen op zoek naar de belemmerende overtuigingen die iemand met zich meedraagt vanuit vroeger en de familie, maar ook de voorouders. Wat is er ooit tegen jou gezegd, wat zijn jouw waardes en hoe klinken die als jij daaraan een stem geeft? Een wat lichtere stem kan komen doordat je bent opgevoed met de overtuiging dat je aardig en lief moest zijn. Of vrouwen gaan juist heel laag praten, als een soort man. Hoe kan je binnen je vrouw zijn je competenties laten zien, daar gaat het om. Als vrouwen dit meer gaan doen, kan dit denk ik een enorme opluchting voor mannen zijn. Vrouwen hoeven niet hetzelfde te zijn als mannen.”

“Mensen zijn vaak te veel bezig met het zenden van hun boodschap”

De stem is de spiegel van de ziel. Anneke vindt het belangrijk dat mensen in hun volle potentie tot bloei kunnen komen. “Ik vind de TEDx events fantastisch. Dan zie ik iemand op een podium staan en dan valt alles samen. Zo’n spreker durft stiltes te laten vallen en durft vanuit zijn of haar authenticiteit de autoriteit te pakken. Mensen zijn vaak te veel bezig met het zenden van hun boodschap. Om een goede spreker te zijn, moet je kunnen luisteren op het podium. Ik leer sprekers luisteren. Ik ben niet alleen gefascineerd door de stem, maar ook door stilte. Daarin gebeurt er zoveel. We zijn zo gefocust op de content. Kan je boven je boodschap gaan hangen en luisteren wat er bij je publiek gebeurt? Daar zit de magie. Vaak heb je dan minder woorden nodig en vallen er meer stiltes. Dat betekent wel lef hebben, maar hierdoor toon je veel kracht. Dan kom je over als de persoon die de moeite waard is om naar te luisteren.”

Ieder mens heeft het recht om gezien en gehoord te worden. Dat is de reden dat ze zo achter de TED en TEDx events staat en dit jaar voor het eerst, onder licentie, een TEDx Wassenaar organiseert. Dit event is door de coronacrisis verplaatst naar 10 september. Het thema is Find your voice. “Wie zijn we als mensen en waarin kunnen we onderscheid maken? Ik wil met dit event terug naar de menselijke kant in een tijd waar de digitalisering het overneemt. Bij TED wordt niet zomaar iemand gevraagd om te spreken. Het gaat om het hebben van een idee dat de moeite waard is, en daar wordt een spreker bij gezocht. De ideeën zijn leidend, niet de spreker.”

Coronatijd als noodrem

Het verschil maken we door mens te blijven en vanuit daar het contact met elkaar te zoeken, we zijn dat zo kwijt. Anneke blijft benadrukken hoe belangrijk luisteren is, iets wat we volgens haar te weinig doen. “We gebruiken de stilte niet. We zijn te veel gaan hangen in de taal. Het is tijd dat we ons gaan richten op de mens én de taal. Deze coronatijd is een soort noodrem. We zijn teruggeworpen op onszelf, waardoor we terug mogen naar onze stilte. Wees er niet bang voor. Hoe lastig deze periode ook is, zoek die stilte op. Dan voel je je lijf en wellicht ook een onrust, maar kunnen we daarmee zijn? Dat is een uitdaging, maar daar zit ook de beweging. De beweging waar we als mens zo naar op zoek zijn.”

Slachthuizen moeten met plannen komen tegen corona

Door ANP

Vleesverwerkers moeten dinsdag met plannen komen om hun personeel beter te beschermen tegen het nieuwe coronavirus, anders stopt de verplichte controle op hun werk door de NVWA en moeten zij dicht. Een ultimatum dat landbouwminister Carola Schouten heeft gesteld, loopt dinsdagavond af.

Vorige week werd een slachthuis van vleesverwerker Vion in Groenlo gesloten, toen een groot deel van het personeel besmet bleek met het coronavirus. Ook enkele inspecteurs van de NVWA zijn positief getest. Daarop zijn slachthuizen in een brief gewezen op de regels waaraan zij moeten voldoen.

In slachthuizen werken veel arbeidsmigranten die vaak ook nog dicht bij elkaar gehuisvest zijn. “Mensen die niet in de sterkste positie zitten”, aldus Schouten. Dat geeft werkgevers volgens haar “een extra verantwoordelijkheid” om te zorgen dat zij veilig hun werk kunnen doen.

Het bericht Slachthuizen moeten met plannen komen tegen corona verscheen eerst op Nieuws.nl.

Hoge Raad oordeelt over veroordeling moord Koen Everink

Door ANP

De Hoge Raad oordeelt dinsdag of de veroordeling van ex-tenniscoach Mark de J. voor de moord op Koen Everink gehandhaafd blijft en daarmee onherroepelijk is.

Het gerechtshof in Arnhem veroordeelde De J. vorig jaar maart tot twintig jaar cel. De rechtbank had de voormalige tenniscoach van Robin Haase eerder veroordeeld tot achttien jaar. Daartegen was hij in beroep gegaan. Tegen de uitspraak van het gerechtshof ging De J. in cassatie.

Everink werd op 4 maart 2016 dood gevonden in zijn villa in Bilthoven. Hij was door vele messteken om het leven gebracht. Zijn dochtertje lag tijdens de moord boven te slapen en vond haar vader ’s ochtends.

De gokverslaafde De J. had een schuld van tienduizenden euro’s bij Everink. Hij heeft altijd ontkend dat hij iets met de dood van zijn vriend en ‘gokmaatje’ te maken heeft gehad. Volgens de advocaat van de voormalige tenniscoach heeft het hof onder meer ten onrechte diverse verzoeken tot het doen van nader onderzoek afgewezen, zoals naar het aangetroffen bloedspoor op de bijrijdersstoel in de auto van de verdachte.

In een eerder dit jaar gepubliceerd advies liet de advocaat-generaal weten dat de veroordeling wat hem betreft in stand kan blijven. Het staat de Hoge Raad vrij dat advies al dan niet te volgen.

Het bericht Hoge Raad oordeelt over veroordeling moord Koen Everink verscheen eerst op Nieuws.nl.

Meeste leraren basisonderwijs willen verder met halve klassen

Door ANP

De meeste leraren en ondersteunende medewerkers op basisscholen hebben grote twijfels bij het kabinetsbesluit om de scholen vanaf 8 juni volledig te openen. Een derde steunt het besluit, terwijl 69 procent liever de huidige situatie met halve klassen had doorgezet.

Dat meldt onderwijsbond AOb op basis van een vragenlijst die door bijna 8000 mensen is ingevuld. Daarbij gaat het om personeel op reguliere basisscholen en in het speciaal (basis)onderwijs.

Belangrijkste redenen voor de zorgen zijn de richtlijnen van het RIVM, zoals het bewaren van anderhalve meter afstand en de hygiënemaatregelen. Die zijn onvoldoende te handhaven, vindt 59 procent van de deelnemers aan het onderzoek. Veel leraren zien dat de schoonmaak nog niet op orde is en springen daarin zelf bij. Met halve klassen is het afstand houden nog redelijk te doen, maar dat wordt veel moeilijker als leraren weer voor een volledige klas staan en alle ouders weer op school rondlopen, aldus de AOb.

In een open opmerking schrijft een docent dat ze liever niet in een grote groep fysiek aanwezig wil zijn. “De angst om besmet te worden is soms groot”, schrijft zij. “Als mijn man het krijgt, overleeft hij het niet als ex-kanker- en hartpatiënt. Nu kan ik de grote groep omzeilen en zoals ik het nu doe, ben ik niet bang. Ik vind de tijd veel te kort om te kunnen bepalen of het niet gevaarlijk is geweest om te starten op 11 mei. Ik zou niks riskeren tot eind van het schooljaar.”

Het bericht Meeste leraren basisonderwijs willen verder met halve klassen verscheen eerst op Nieuws.nl.

Langere vergunning voor nieuwe windparken op zee

Door ANP

Nieuwe windparken op zee krijgen straks een langere vergunningsduur van maximaal veertig jaar. Nu is dat nog dertig jaar. Minister Eric Wiebes (Economische Zaken) wil de vergunningsduur verlengen om windenergie aantrekkelijk en betaalbaar te houden. Ontwikkelaars hebben hierdoor meer zekerheid over de afzet van elektriciteit en meer tijd om hun investeringen terug te verdienen.

De bouw van windparken op zee is een belangrijke pijler van het klimaat- en energiebeleid. Het ministerie wijst op windpark Borssele, dat vorige maand de eerste elektriciteit leverde aan het net. Vanaf begin 2021 levert dat een hoeveelheid elektriciteit op die gelijk is aan het verbruik van 2 miljoen huishoudens.

Om de langere vergunningstermijn mogelijk te maken, zal Wiebes nog voor de zomer een nota van wijziging indienen op de Wet Windenergie op Zee.

Windparken die al een vergunning hebben, kunnen na ongeveer twintig jaar een verlenging ervan aanvragen, zo zal in het nieuwe wetsvoorstel worden geregeld.

Het bericht Langere vergunning voor nieuwe windparken op zee verscheen eerst op Nieuws.nl.

Steeds meer mensen houden het bij één glas alcohol

Door ANP

Volgens het Trimbos Instituut houden steeds meer Nederlanders zich aan het advies om maximaal één glas alcoholhoudende drank per dag te drinken. In 2019 deed 41,5 procent van de volwassen bevolking dat. In 2014 was dat nog 37,5 procent.

“Toch drinken zes op de tien Nederlanders gemiddeld nog altijd meer dan één glas alcohol per dag”, zegt het instituut dinsdag op de eigen site.

In 2019 was een op de twaalf volwassenen een overmatige drinker. Dat stempel geldt bij meer dan 14 glazen per week door vrouwen en bij meer dan 21 glazen per week door mannen.

Jongvolwassenen (18-29 jaar) drinken het vaakst zoveel (12,8 procent). Onder de 30-49-jarigen is dat aanzienlijk minder (6,2 procent). Onder de 50-plussers noemt het toe naar 8,3 procent.

Van de volwassenen drinkt 8,5 procent zwaar, dat is minstens een keer per week op één dag meer dan vier glazen door vrouwen en zes glazen door mannen.

Het bericht Steeds meer mensen houden het bij één glas alcohol verscheen eerst op Nieuws.nl.

Verdachten van moord in Den Hoorn voor de rechter

Door ANP

De twee mannen en een vrouw die worden verdacht van de ernstige mishandeling en het doden van de 59-jarige Wil Vogelaar in zijn woning in Den Hoorn verschijnen deze week voor de rechtbank in Den Haag. De rechtbank begint dinsdag aan de inhoudelijke behandeling van de strafzaak die drie dagen in beslag neemt.

De drie verdachten zijn Danielle van H. (46) uit Delft, Gijsbert S. (21) uit Beverwijk en Vincent de B. (42) uit Didam. Ze ontkennen alle drie Wil Vogelaar te hebben doodgestoken. Ze wijzen naar elkaar, bleek tijdens een eerdere zitting.

Het slachtoffer had een broze gezondheid en werd op 22 januari 2018 dood gevonden in zijn woning aan het Kloosterpad in het Zuid-Hollandse dorp. Hij was ernstig toegetakeld, met tape vastgebonden en had twee messen in zijn rug. De verdachten werden een maand later opgepakt. Ze kenden elkaar en het slachtoffer vanuit het verslavingscircuit.

In het lichaam van het slachtoffer zijn veel verschillende soorten drugs gevonden, maar volgens het OM vormden deze verdovende middelen niet de doodsoorzaak. Vogelaar zou zijn overleden door steekwonden, bloedverlies en twee klaplongen.

Het bericht Verdachten van moord in Den Hoorn voor de rechter verscheen eerst op Nieuws.nl.

Boa’s protesteren tegen geweld

Door ANP

Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) voeren dinsdag om 12.00 uur in een aantal steden actie tegen het geweld waarmee ze te maken krijgen. Aanleiding is de mishandeling van collega’s in IJmuiden op Hemelvaartsdag.

De boa’s doen dat samen met de bonden en gemeentes. In acht steden is een korte, zichtbare protestbijeenkomst. Het gaat om Amsterdam, Den Haag, Ede, Rijswijk, Leeuwarden, Den Bosch, Beverwijk en Velsen. In minimaal twaalf andere steden en plaatsen zullen boa’s op hetzelfde tijdstip op een andere wijze hun steun betuigen voor deze actie.

“Het wordt een korte betoging van maximaal dertig boa’s, waarbij een verklaring wordt afgelegd over wat er in IJmuiden is gebeurd”, zegt voorzitter Ruud Kuin van de Nederlandse BOA Bond. “Daarnaast roepen we minister Grapperhaus op om het zeer snel mogelijk te maken dat burgemeesters hun boa’s kunnen uitrusten met de verdedigingsmiddelen wapenstok en/of pepperspray.”

De boa’s wijzen erop dat agressie en geweld tegen hen de laatste jaren toenemen. Op 1 juni staat een landelijke actie op het programma.

Het bericht Boa’s protesteren tegen geweld verscheen eerst op Nieuws.nl.

Aanrijding busje en auto bij Medemblik eist nog een leven

Door ANP

Door een aanrijding tussen een auto en een busje op de N240 tussen Medemblik en Wieringerwerf in Noord-Holland is nog een dode gevallen. Daarmee heeft het ongeluk aan twee mensen het leven gekost, beiden inzittenden van het busje. Eerder dinsdagochtend meldde de politie al dat door het ongeluk iemand was overleden.

De bestuurder van de auto en de andere inzittenden van het busje zijn allemaal gewond geraakt en overgebracht naar het ziekenhuis. Een van hen verkeert in zeer slechte conditie, aldus een politiewoordvoerder. Om hoeveel gewonden het precies gaat, is niet duidelijk. Eerder sprak de politie over in totaal tien mensen die bij het ongeluk betrokken zijn, maar dit is nog niet zeker.

In het busje zaten arbeidsmigranten werkzaam in de tuinbouw. Het busje staat op naam van een uitzendbureau. Het ongeluk gebeurde om 05.35 uur op de kruising van de Medemblikkerweg en het Wagenpad.

De auto, die een Pools kenteken heeft, reed op een voorrangsweg. De auto heeft de bus op hoge snelheid in de flank geraakt, wat betekent dat het busje geen voorrang verleende. Waarom dat kon gebeuren, is nog nog niet duidelijk. Over de identiteit van de betrokkenen zijn nog geen gegevens bekend. De politiewoordvoerder zegt dat het mogelijk om Roemenen en Polen gaat, maar dit wordt nog uitgezocht.

Liefst acht ambulances rukten dinsdagochtend uit naar de plek van het ongeval. Ook brandweerdiensten boden assistentie.

Het bericht Aanrijding busje en auto bij Medemblik eist nog een leven verscheen eerst op Nieuws.nl.

Verzet binnen CDA om vluchtelingenkinderen in Griekse kampen

Door ANP

Lokale en provinciale afdelingen van het CDA keren zich tegen het standpunt van de landelijke fractie en partijtop over vluchtelingenkinderen in Griekse opvangkampen. Zij willen dat Nederland vijfhonderd weeskinderen opneemt uit de overvolle kampen. Inmiddels steunen veertig afdelingen de oproep. “En nog steeds springen er meer op de wagen”, zegt CDA-wethouder Klaas Valkering van Bergen (N-H) die namens de groep het woord voert.

In Trouw is Valkering helder over de reden van het verzet. “Omdat het vijfhonderd weeskinderen zijn, daarom. Wij vinden dat het niet in ons gedachtegoed past om hen in die overvolle kampen te laten zitten waar allerlei misstanden zijn, tot seksueel misbruik aan toe.”

Het is volgens de Bergense wethouder tevens een uiting van zorgen die een deel van de afdelingen heeft over “de verrechtsing” van het CDA. “Zij hoopten dat er na de lange discussie vorig jaar over het kinderpardon iets blijvend veranderd zou zijn.” Hij doelt daarmee op de kwestie die vorig jaar speelde toen de landelijke fractie onder druk van de eigen leden akkoord ging met een ruimer kinderpardon.

Tientallen gemeenten hebben eerder aangegeven dat zij kinderen uit de kampen op Griekse eilanden willen opvangen. Ook een aantal andere Europese landen heeft dat gedaan. Maar het kabinet – ook al zien coalitiepartijen D66 en ChristenUnie dat graag anders – wil daar niet aan en gaat op het Griekse vasteland betere opvang voor zeker vijfhonderd kinderen regelen en betalen.

“Ik besef heel goed dat het CDA in deze kwestie in de coalitie niet het laatste woord heeft, de VVD zal vast iets terugvragen. Dat zien we dan wel”, aldus Valkering in Trouw. “De gemeenten zijn er klaar voor. Ik denk niet dat je moet kwartetten met 500 weeskinderen.”

Het bericht Verzet binnen CDA om vluchtelingenkinderen in Griekse kampen verscheen eerst op Nieuws.nl.

❌