[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Vandaag β€” 19 April 2019Alle Nieuwskoppen

20.000 bezoekers The Passion in Dordrecht

Door ANP

In de binnenstad van Dordrecht hebben zo’n 20.000 bezoekers het evenement The Passion bezocht. De moderne vertelling van de laatste uren van Jezus werd donderdag voor de negende keer uitgevoerd, dit jaar met Edwin Jonker als Jezus, Edsilia Rombley als Maria en Lucas Hamming in de rol van Judas. Martijn Krabbé was de verteller op televisie (NPO 1) en Wouter van der Goes gaf op NPO Radio 2 tekst en uitleg bij het spektakel aan blinden, slechtzienden en overige luisteraars.

,,Het publiek stond langs de kades en op een speciaal ponton in de haven van het Maartensgat. Tot kort voor het begin van The Passion kwamen volgens een gemeentewoordvoerder nog busladingen met publiek aan in de Dordtse binnenstad. Rode draad van de voorstelling was dit keer het thema eenzaamheid. In tien Dordtse verzorgingshuizen kregen bewoners gasten op bezoek met wie ze samen de tv-uitzending keken.

Het evenement verliep zonder wanklank, wel hield de politie een 29-jarige Dordtenaar aan omdat hij een drone liet vliegen rond de Oude Kerk en boven de mensenmassa. Volgens de politie kan hij een boete verwachten van enkele honderden euro’s. Het onderzoek is overgedragen aan de luchtvaartpolitie.

Het bericht 20.000 bezoekers The Passion in Dordrecht verscheen eerst op Nieuws.nl.

Minister Dekker belooft meer openheid

Door ANP

Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) heeft donderdag de onrust onder bewoners in Den Dolder niet kunnen wegnemen. ,,100 procent veiligheid kan ik u niet garanderen. Ik kan u beloven dat alle instanties er elke dag voor knokken om herhaling te voorkomen. Zorginstelling Fivoor verdient het om een kans te krijgen.”

Michael P., de moordenaar van Anne Faber, had volgens Dekker nooit in Den Dolder mogen zitten. Zedendelinquenten worden de komende tijd – ‘om het vertrouwen weer op te bouwen’ – weggehouden uit Den Dolder. ,,P. is er ook doorheen geglipt”, reageert een bewoonster sceptisch.

In een volle zaal met verontruste bewoners zei Dekker dat hij geen aanleiding ziet om de kliniek waar P. verbleef, te sluiten. Volgens hem heeft Fivoor de zaken op orde.

Het personeelsbestand is volgens de minister stevig, de verslavingszorg is onder controle en er wordt beter gekeken wie er ‘binnen’ zit.

Het bericht Minister Dekker belooft meer openheid verscheen eerst op Nieuws.nl.

GroenLinks: klimaatactivist Thunberg spreken

Door ANP

Oppositiepartij GroenLinks wil de jonge klimaatactivist Greta Thunberg naar de Tweede Kamer halen. De wereldberoemde Zweedse klimaatspijbelaar kan dan meedoen aan een hoorzitting met jongeren over het klimaatbeleid.

Volgens GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee is Thunberg niet alleen ,,een symbolisch voorbeeld van wat je met volharding en activisme voor elkaar kan krijgen, ze heeft ook goede ideeën”. Ze moet de kans krijgen die in de Tweede Kamer te vertellen.

Aan de hoorzitting op 6 juni doet Youth 4 Climate mee, de organisatie van de Nederlandse scholierenprotesten. De 16-jarige scholier Thunberg veroorzaakte een golf van protesten na haar spijbelactie voor het Zweedse parlement om klimaatmaatregelen van de overheid te eisen.

Het bericht GroenLinks: klimaatactivist Thunberg spreken verscheen eerst op Nieuws.nl.

Boete voor man (85) na fataal ongeval met kind

Door ANP

Een 85-jarige man die in februari vorig jaar in Rijssen een 6-jarig meisje doodreed bij een rotonde, is veroordeeld tot een geldboete van 1000 euro. Daarnaast mag hij drie jaar lang geen voertuigen meer besturen. De rechtbank in Almelo oordeelde dat de man onvoorzichtig en onoplettend heeft gereden.

De verdachte sloeg op de rotonde af, werd verblind door de zon en deed de zonneklep naar beneden. Terwijl hij wist dat er daarna een zebrapad kwam, reed hij toch door zonder te kijken of er voetgangers waren. Op het zebrapad liepen drie meisjes, van wie er twee tijdig weg konden komen. Het slachtoffertje struikelde en kwam onder de auto terecht. Enkele dagen later overleed ze aan haar verwondingen.

Juist vanwege de naderende oversteekplaats en de laagstaande zon had de man extra voorzichtig moeten zijn, vindt de rechtbank. Omdat de man gezien zijn fysieke situatie geen taakstraf meer kan uitvoeren, maar wel een straf moet ‘voelen’, krijgt de man een boete. De verdachte had na de aanrijding zelf zijn rijbewijs al ingeleverd.

Het bericht Boete voor man (85) na fataal ongeval met kind verscheen eerst op Nieuws.nl.

Gisteren β€” 18 April 2019Alle Nieuwskoppen

Formateur praat met 4 partijen Noord-Holland

Door ANP

In Noord-Holland gaat Laura Bromet als formateur onderzoeken of GroenLinks, VVD, PvdA en D66 een provinciebestuur kunnen vormen. Tweede Kamerlid Bromet (GroenLinks) was eerder samen met VVD’er Cornelis Mooij informateur. Donderdagavond werd ze benoemd tijdens een ingelaste Statenvergadering in provinciehoofdstad Haarlem. Een coalitie van deze vier partijen zou kunnen rekenen op genoeg draagvlak.

Bij de Provinciale Statenverkiezingen in Noord-Holland waren VVD en GroenLinks allebei goed voor negen zetels. Ook Forum voor Democratie (FvD) behaalde er negen, maar uit een eerdere verkenning bleek al snel dat de kans op vorming van een provinciebestuur met FvD heel klein zou zijn.

Het bericht Formateur praat met 4 partijen Noord-Holland verscheen eerst op Nieuws.nl.

Drukke avondspits door β€˜paasuittocht’

Door ANP

Door het naderende paasweekend is het op veel snelwegen veel drukker dan anders op donderdag. Rond 17.00 uur stond er volgens Rijkswaterstaat al ruim 375 kilometer file. De dienst spreekt van een paasuittocht. Vooral in en rond Rotterdam, Den Haag, Amsterdam en van en naar Eindhoven staat het verkeer vast.

Eerder op de dag waarschuwde Rijkswaterstaat al dat ,,woon-werkverkeer versmelt met vakantieverkeer”. Het grote publieksevenement The Passion, donderdagavond in Dordrecht, zorgt in de omgeving voor extra drukte op de wegen. Veel Nederlanders profiteren van het mooie weer dat voorlopig aanhoudt en van vier vrije dagen op rij, van Goede Vrijdag tot en met tweede paasdag. Veel Duitsers zijn traditiegetrouw onderweg naar de Nederlandse kust.

Het bericht Drukke avondspits door ‘paasuittocht’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

PvdA stopt onderhandelingen in Overijssel

Door ANP

De PvdA stapt uit de onderhandelingen voor een nieuw college van Gedeputeerde Staten in de provincie Overijssel. De partij heeft donderdag laten weten dat samenwerken in een coalitie met Forum voor Democratie niet mogelijk is.

,,In de vele gesprekken die we voerden met onze partijgenoten en met inwoners van ons prachtige Overijssel voelen we dat de zorgen over een mogelijk samenwerking met FvD erg groot zijn. Te groot. Homeopathische verdunning, vrouwen die minderwaardig zijn en het systematisch bestrijden van leraren, wetenschappers en journalisten is voor de PvdA onacceptabel”, aldus de fractie in een verklaring.

Woensdag kwam informateur Geert Jansen nog met het nieuws dat vijf partijen, waaronder FvD en PvdA, gaan bekijken of ze het nieuwe provinciebestuur kunnen vormen. Volgens Jansen gingen de partijen ervan uit dat ze afspraken kunnen maken op het terrein van klimaat en energietransitie. In andere provincies bleek dit thema deelname van Forum voor Democratie aan het provinciebestuur in de weg te staan.

Het bericht PvdA stopt onderhandelingen in Overijssel verscheen eerst op Nieuws.nl.

Vliegadvies vind weerklank in Tweede Kamer

Door ANP

Het advies om het luchtvaartbeleid om te gooien vindt weerklank in de Tweede Kamer. Vooral de linkse oppositie is tevreden met het rapport van de onafhankelijke Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli). Die wil dat er strengere eisen aan de luchtvaart worden gesteld. Dat betekent onder meer duurdere tickets en beperking van het aantal nachtvluchten.

Lammert van Raan van de Partij voor de Dieren meent dat er met het advies een ,,nieuwe realiteit” is. De partij vindt dat de luchtvaart moet krimpen. Hij is blij dat de raad adviseert heldere grenzen te stellen aan de luchtvaart voor veiligheid, milieu en hinder. Het rapport maakt duidelijk dat de luchtvaart niet meer op de oude weg door kan gaan, aldus Cem Laçin (SP).

,,Een kraakhelder advies”, zegt Suzanne Kröger van GroenLinks. ,,De luchtvaart kan zich alleen ontwikkelen binnen de grenzen van klimaat, omgeving en veiligheid. Die harde grenzen moeten wij als politiek bewaken. Als de CO2 uitstoot van de luchtvaart blijft groeien, dan halen we Parijs nooit. Daarom moet er een CO2-plafond voor luchtvaart nodig.”

Volgens Jan Paternotte van regeringspartij D66 biedt het rapport een ,,oplossingsrichting”. Hij vindt het een goed plan om de luchtvaart net zo te behandelen als de rest van de transportsector. Collega Remco Dijkstra (VVD) zei in een briefing van het Rli veel zaken te herkennen waaraan het kabinet werkt zoals de vliegtaks. ,,Maar soms gaat u een stapje verder.”

De Rli benadrukte in de Kamer dat haar advies voor de lange termijn bedoeld is. Ook moet er oog zijn voor de concurrentiepositie van Schiphol en de internationale context. ,,Niemand is er op uit om de sector te schaden”, zei Niek Koeman van de raad.

Het bericht Vliegadvies vind weerklank in Tweede Kamer verscheen eerst op Nieuws.nl.

Pauselijke zegen in paradijselijke bloemenzee

Door ANP

Paus Franciscus spreekt op eerste paasdag om 12.00 uur de paaszegen Urbi en Orbi uit vanuit een bloemenzee uit Nederland. Het Sint-Pietersplein in Rome is versierd met zo’n 30 ton aan bloemen, planten en bomen. ,,Het wordt één groot kleurenpallet”, zegt hoofdarrangeur Paul Deckers vanuit Rome.

Deckers is al sinds 1988 betrokken bij de versiering van het plein bij de Sint-Pieter. Hij heeft tientallen arrangementen ontworpen, dit jaar met de strelitzia, de paradijsvogelbloem, als hoofdbloem. ,,Met de oranje en blauwe kleur geeft die een prachtig effect op het plein. Het is een bloem die krachtig is”, zegt Deckers. Daarnaast zijn er arrangementen met de orchideesoort cymbidium en de delphinium, een exclusieve soort ridderspoor en ruim vierduizend rozen.

De lading met tienduizenden snijbloemen en meer dan 40.000 bolbloemen is dinsdag vooraf aan het transport op de Keukenhof ingezegend door bisschop Hans van der Hende. De bloemen zijn donderdagochtend in goede staat gearriveerd in Rome. Daar is de hoofdarrangeur met zijn team de verschillende bloemstukken aan het maken die vanaf zaterdag op het Sint-Pietersplein worden geplaatst.

De bloemenversiering wordt traditioneel aangeboden door de Nederlandse sierteeltbranche. ,,Ik ben trots dat we de Nederlandse sierteelt zo kunnen tonen op een mondiaal podium”, zegt Deckers die in 2015 een pauselijke onderscheiding kreeg van paus Franciscus.

Het bericht Pauselijke zegen in paradijselijke bloemenzee verscheen eerst op Nieuws.nl.

Nederland naar EU-hof om verbod op pulsvissen

Door ANP

Nederland vecht het naderende verbod op pulsvissen waarschijnlijk aan bij het Hof van Justitie van de Europese Unie. Zo’n besluit mag volgens landbouw- en visserijminister Carola Schouten alleen worden genomen op basis van de best beschikbare wetenschappelijk adviezen. Daarvan is hier geen sprake omdat het onderzoek naar pulsvissen nog loopt, meent de bewindsvrouw.

De voorgenomen gang naar het EU-hof zal de getroffen vissers niet direct soelaas bieden. Zo’n beroepsprocedure kan jaren duren. Het gaat Schouten om ,,een principiële uitspraak”.

Het Europees Parlement stemde onlangs in met een volledig verbod op pulsvissen, een betrekkelijk nieuwe technologie waarbij platvis wordt gevangen met behulp van stroomstootjes. De maatregel gaat naar verwachting in op 1 juni, nadat ook de Europese Raad akkoord is gegaan.

Tientallen Nederlandse vissers die in pulstechniek hebben geïnvesteerd, worden de dupe van het verbod. Er komt een overgangsperiode tot medio 2021, maar die geldt slechts voor 22 van de 79 viskotters die met pulstuig zijn uitgerust. Van de overige vissers moet het merendeel direct op 1 juni stoppen, twintig boten krijgen nog tot eind dit jaar respijt.

Het bericht Nederland naar EU-hof om verbod op pulsvissen verscheen eerst op Nieuws.nl.

GroenLinks: klimaatactivist Thunberg spreken

Door ANP

Oppositiepartij GroenLinks wil de jonge klimaatactivist Greta Thunberg naar de Tweede Kamer halen. De wereldberoemde Zweedse klimaatspijbelaar kan dan meedoen aan een hoorzitting met jongeren over het klimaatbeleid.

Volgens GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee is Thunberg niet alleen ,,een symbolisch voorbeeld van wat je met volharding en activisme voor elkaar kan krijgen, ze heeft ook goede ideeën”. Ze moet de kans krijgen die in de Tweede Kamer te vertellen.

Aan de hoorzitting op 6 juni doet Youth 4 Climate mee, de organisatie van de Nederlandse scholierenprotesten. De 16-jarige scholier Thunberg veroorzaakte een golf van protesten na haar spijbelactie voor het Zweedse parlement om klimaatmaatregelen van de overheid te eisen.

Het bericht GroenLinks: klimaatactivist Thunberg spreken verscheen eerst op Nieuws.nl.

Apeldoorn houdt toch bijeenkomst voor aanslag

Door ANP

Hoewel het eerder niet de bedoeling was, organiseert Apeldoorn nu toch een kleinschalige bijeenkomst om de aanslag op Koninginnedag 2009 te herdenken. Mensen kunnen daarvoor terecht in de Grote Kerk in de Gelderse gemeente.

Op 30 april 2009 reed Karst T. met zijn auto dwars door de mensenmenigte in een poging de koninklijke bus te rammen. In die open bus zat vrijwel de voltallige koninklijke familie, omdat die dag ook de honderdste geboortedag van koningin Juliana werd herdacht. De auto van T. raakte stuurloos en kwam tot stilstand tegen het monument De Naald. Zeven toeschouwers en hijzelf kwamen door de aanslag om het leven. Tientallen anderen raakten gewond.

Apeldoorn kreeg naarmate 30 april naderde steeds meer vragen over een herdenkingsmoment, zegt een woordvoerster. Toen de Grote Kerk aanbood om van 16.00 tot 19.00 uur de deuren te openen, is besloten alsnog een openbare stilteplek te organiseren. In de kerk staan twee vitrines met kaarten, brieven en knuffels die in 2009 bij De Naald werden gelegd. In de kerk is geen programma.

Voor nabestaanden en betrokkenen van de aanslag is er elders in Apeldoorn op 30 april een besloten herdenking.

Het bericht Apeldoorn houdt toch bijeenkomst voor aanslag verscheen eerst op Nieuws.nl.

Regisseur Pieter Verhoeff (81) overleden

Door ANP

Regisseur Pieter Verhoeff is woensdag op 81-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn echtgenote donderdag laten weten. Hij werd bekend met films als Het teken van het beest en Nynke, over de politicus Pieter Jelles Troelstra en Nienke van Hichtum, de schrijfster van kinderboeken als Afke’s tiental. In 2008 verfilmde Verhoeff De brief voor de koning, een nog steeds populair boek van Tonke Dragt.

Pieter Verhoeff maakte ook tal van documentaires en was de regisseur van komische tv-programma’s als Jiskefet en Radio Bergeijk van de VPRO.

Het bericht Regisseur Pieter Verhoeff (81) overleden verscheen eerst op Nieuws.nl.

Kamer hamert op harde aanpak aso-asielzoekers

Door ANP

Vrijwel de hele Tweede Kamer wil dat asielzoekers die overlast veroorzaken zo hard mogelijk worden aangepakt. Zwaardere straffen voor lichte vergrijpen, gebiedsverboden, vaker voorarrest inzetten. Veel ideeën passeerden de revue in een debat donderdag.

Staatssecretaris Mark Harbers (Immigratie) herkent zich naar eigen zeggen in de kritiek en de frustratie die veel partijen hebben, maar benadrukte wel dat niet alle voorstellen en plannen uit de Kamer wettelijk even haalbaar zijn. Zo werken bijvoorbeeld landen als Marokko en Algerije niet mee als Nederland mensen daar naar terug wil sturen.

Harbers kondigde eerder deze week al extra maatregelen aan om overlast van asielzoekers, die vaak uit veilige landen komen en kansloos zijn voor een verblijfsvergunning, harder aan te pakken.

Het bericht Kamer hamert op harde aanpak aso-asielzoekers verscheen eerst op Nieuws.nl.

Brand Soester Duinen onder controle

Door ANP

In de Soester Duinen heeft een grote natuurbrand gewoed. Volgens de veiligheidsregio Utrecht had het vuur zich over enkele honderden meters verspreid in het natuurgebied bij de plaats Soest. De brandweer was met veel materieel aanwezig. De brand werd omstreeks 15.00 uur ontdekt, iets na 18.00 uur was de brandweer de brand meester, liet de veiligheidsregio weten.

De brandweer had het gebied in twee delen opgesplitst om vanuit beide flanken het vuur te bestrijden en de brand onder controle te krijgen. ,,Zo’n 3 tot 4 hectare natuurgebied is verloren gegaan”, aldus de veiligheidsregio. De oorzaak van de brand is nog onbekend.

De brandweer en natuurbeheerders zijn de afgelopen dagen extra alert. Door aanhoudende droogte is de kans op een snel uitbreidende natuurbrand groot of zeer groot. In de provincie Utrecht geldt sinds woensdag Fase 2 voor natuurbranden. Dat betekent dat iedereen gerust de natuur in mag trekken, maar kampvuurtjes, barbecueën en ander open vuur zijn verboden.

Ook voert het patrouillevliegtuig van de brandweer, Charly, verkenningsvluchten uit op zoek naar mogelijke brandhaarden.

Het bericht Brand Soester Duinen onder controle verscheen eerst op Nieuws.nl.

Kabinet: plan tegen buitenlandse dreiging

Door ANP

Alle ministeries trekken voortaan samen op om aanvallen en inmenging door buitenlandse overheden het hoofd te bieden. Zo wil het kabinet buitenlandse overnames kunnen dwarsbomen en buitenlandse studenten beter in de gaten houden. Ook moeten landen die Nederland belagen vaker openlijk aan de kaak worden gesteld, zoals vorig jaar na de mislukte spionage door Rusland bij de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag.

Alle landen worden in het vervolg op dezelfde manier onder de loep genomen, en waar nodig volgen maatregelen, schrijft coördinerend minister Ferd Grapperhaus van Justitie aan de Tweede Kamer. Nederland was al op zijn hoede en er golden al veiligheidsmaatregelen, maar daar komen er nog een paar bij. Als de staatsveiligheid in het geding komt doordat een Nederlands bedrijf in buitenlandse handen dreigt te vallen, wil het kabinet die overname desnoods kunnen verbieden. Daarom komt er een investeringstoets.

Nederland is de afgelopen tijd onder meer belaagd door Rusland, China, Turkije en Iran, meldt Grapperhaus.

Het bericht Kabinet: plan tegen buitenlandse dreiging verscheen eerst op Nieuws.nl.

Fokkens klaar met onderzoek liefdesaffaire OM

Door ANP

Het onderzoek naar een liefdesaffaire en mogelijke integriteitsschendingen binnen de top van het Openbaar Ministerie (OM) is klaar. De commissie-Fokkens deed op verzoek van het college van procureurs-generaal onafhankelijk onderzoek naar de kwestie. Na bijna elf maanden zal de commissie haar bevindingen op donderdag 25 april presenteren.

Aanleiding voor het onderzoek waren publicaties vorig jaar mei over spanningen in de top van het OM die zouden zijn ontstaan door een liefdesrelatie tussen twee hoofdofficieren van justitie, Marc van Nimwegen en Marianne Bloos. Ze zouden die jarenlang intern hebben verzwegen. Het tweetal werd vorig jaar met buitengewoon verlof gestuurd.

De commissie, onder leiding van oud-procureur-generaal bij de Hoge Raad Jan Watse Fokkens, onderzocht onder meer de besluitvorming rond de benoeming van Van Nimwegen tot hoofdofficier in Rotterdam in 2014.

Ook bekeek de commissie hoe het college, de bazen van het OM, zijn omgegaan met meldingen die binnenkwamen over de mogelijk heimelijke relatie. De commissie stond ook open voor andere onderzoeksvragen.

Het bericht Fokkens klaar met onderzoek liefdesaffaire OM verscheen eerst op Nieuws.nl.

Boete voor man (85) na fataal ongeval met kind

Door ANP

Een 85-jarige man die in februari vorig jaar in Rijssen een 6-jarig meisje doodreed bij een rotonde, is veroordeeld tot een geldboete van 1000 euro. Daarnaast mag hij drie jaar lang geen voertuigen meer besturen. De rechtbank in Almelo oordeelde dat de man onvoorzichtig en onoplettend heeft gereden.

De verdachte sloeg op de rotonde af, werd verblind door de zon en deed de zonneklep naar beneden. Terwijl hij wist dat er daarna een zebrapad kwam, reed hij toch door zonder te kijken of er voetgangers waren. Op het zebrapad liepen drie meisjes, van wie er twee tijdig weg konden komen. Het slachtoffertje struikelde en kwam onder de auto terecht. Enkele dagen later overleed ze aan haar verwondingen.

Juist vanwege de naderende oversteekplaats en de laagstaande zon had de man extra voorzichtig moeten zijn, vindt de rechtbank. Omdat de man gezien zijn fysieke situatie geen taakstraf meer kan uitvoeren, maar wel een straf moet ‘voelen’, krijgt de man een boete. De verdachte had na de aanrijding zelf zijn rijbewijs al ingeleverd.

Het bericht Boete voor man (85) na fataal ongeval met kind verscheen eerst op Nieuws.nl.

Drukke avondspits door β€˜paasuittocht’

Door ANP

Door het naderende paasweekend is het op veel snelwegen veel drukker dan anders op donderdag. Rond 17.00 uur stond er volgens Rijkswaterstaat al ruim 375 kilometer file. De dienst spreekt van een paasuittocht. Vooral in en rond Rotterdam, Den Haag, Amsterdam en van en naar Eindhoven staat het verkeer vast.

Eerder op de dag waarschuwde Rijkswaterstaat al dat ,,woon-werkverkeer versmelt met vakantieverkeer”. Het grote publieksevenement The Passion, donderdagavond in Dordrecht, zorgt in de omgeving voor extra drukte op de wegen. Veel Nederlanders profiteren van het mooie weer dat voorlopig aanhoudt en van vier vrije dagen op rij, van Goede Vrijdag tot en met tweede paasdag. Veel Duitsers zijn traditiegetrouw onderweg naar de Nederlandse kust.

Het bericht Drukke avondspits door ‘paasuittocht’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

β€˜Geen hard bewijs relatie burnpit en ziekte’

Door ANP

Defensie heeft geen hard bewijs gevonden dat er een relatie bestaat tussen gezondheidsklachten en rook van burnpits, kuilen in de open lucht waar tijdens missies tijdelijk afval wordt verbrand. Dat meldt minister Ank Bijleveld aan de Tweede Kamer. Er hebben zich 278 mensen bij het meldpunt voor burnpits gemeld.

Bestudering van 46 publicaties en rapporten over burnpits geeft ,,geen eenduidig beeld” dat er een verband bestaat. Op verzoek van Defensie gaat een extern instituut er nog eens naar kijken. Verder gaat het ministerie de gezondheid van haar werknemers structureel in de gaten houden om zo meer te weten te komen over mogelijke effecten van missies op de gezondheid van militairen.

Het aantal meldingen (278) komt overeen met 0,3 procent van het totaal aantal uitgezonden militairen. Hiervan heeft 28 procent zich gemeld vanwege gezondheidsklachten. In totaal geeft 71 procent van de melders aan zich zorgen te maken. Het overgrote deel van de melders (69 procent) werkt nog bij Defensie.

Het bericht ‘Geen hard bewijs relatie burnpit en ziekte’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

❌