[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Vandaag β€” 19 Augustus 2019Alle Nieuwskoppen

β€˜Zorg leert nog te weinig van klachten’

Door ANP

De gezondheidszorg leert nog te weinig van klachten van patiënten. De afgelopen drie jaar is daarin niets verbeterd, constateert onderzoeksinstituut Nivel.

Sinds 2016 heeft de gezondheidszorg te maken met strengere regels voor de omgang met klachten van patiënten. Die moeten bijvoorbeeld terechtkunnen bij een klachtenfunctionaris en desnoods een geschillencommissie. Een van de doelen van de nieuwe voorschriften is om voortaan meer te leren van fouten, zo te voorkomen dat het nog eens misgaat en de zorg te verbeteren. Dat is voor patiënten ook een van de belangrijkste redenen om een klacht in te dienen, zegt Nivel, dat in opdracht van minister Bruno Bruins (Medische Zorg) heeft onderzocht hoe de zorg het er inmiddels vanaf brengt.

Wanneer zorginstellingen en -verleners nadenken over manieren om beter werk te leveren, nemen ze klachten daarbij nog nauwelijks mee, stelt Nivel vast. Ze krijgen ook nog weinig goede raad van klachtenfunctionarissen. Het onderzoeksinstituut noemt dat teleurstellend.

Het bericht ‘Zorg leert nog te weinig van klachten’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

Disney+ begint in Nederland op 12 november

Door ANP

Nederland behoort tot de eerste landen waar Disney+ beschikbaar komt. De nieuwe streamingdienst begint in Nederland op 12 november, net als in de Verenigde Staten en Canada. The Walt Disney Company kondigde maandag aan dat het bedrijf wereldwijd distributieovereenkomsten heeft gesloten met Apple, Google, Microsoft, Roku en Sony om de app van Disney+ te verspreiden.

Een abonnement gaat in Nederland 6,99 euro per maand kosten of 69,99 per jaar. Abonnees krijgen voor dat bedrag de beschikking over reclamevrije films, series en andere programma’s van Disney, Pixar, Marvel, Star Wars en National Geographic. De dienst biedt abonnees niet alleen toegang tot de uitgebreide filmbibliotheek van Disney en dertig seizoenen van The Simpsons, maar het zal ook de plek zijn waar de nieuwste films van Disney te streamen zijn, zoals Captain Marvel, Avengers: Endgame, Aladdin, Toy Story 4 en Star Wars: The Rise of Skywalker.

Op 19 november is de streamingservice ook beschikbaar in Australië en Nieuw-Zeeland. Het bedrijf verwacht dat de streamingdienst binnen twee jaar overal ter wereld beschikbaar is.

Het bericht Disney+ begint in Nederland op 12 november verscheen eerst op Nieuws.nl.

Verdachte doodsteken echtgenoot eerst naar PBC

Door ANP

Een vrouw uit Losser, bij Enschede, die haar partner in de nieuwjaarsnacht zou hebben doodgestoken, gaat eerst voor onderzoek naar het Pieter Baan Centrum voordat de rechtszaak tegen haar wordt voortgezet. Zowel het Openbaar Ministerie (OM) als de 44-jarige Anela J. stemde hiermee maandag in bij de rechtbank in Almelo.

Na de behandeling van de zaak eind juni, was de rechtbank tot de conclusie gekomen geen uitspraak te kunnen doen, omdat hij “onvoldoende was voorgelicht over de persoonlijkheid” van de vrouw. Daarom vond de rechtbank nader onderzoek bij het PBC wenselijk. De verdediging verbaasde zich hierover, aangezien er diverse psychiatrische rapportages beschikbaar waren gesteld. De vrouw uit het voormalige Joegoslavië zou gebukt gaan onder trauma’s die ze tijdens de oorlog in haar geboorteland had opgelopen. Daarvoor was ze nog steeds in behandeling.

In de nieuwjaarsnacht van dit jaar werd haar Poolse partner dood in hun huis aangetroffen. Bij een ruzie tussen de twee, die beiden zwaar hadden gedronken, zou zij hem met een mes dodelijk hebben verwond. Het stel had twee kinderen.

Eerder had het OM zes jaar cel plus tbs met dwangverpleging geëist, maar die eis is nu voorlopig van tafel.

Het bericht Verdachte doodsteken echtgenoot eerst naar PBC verscheen eerst op Nieuws.nl.

Tiener aangehouden na dood meisje

Door ANP

De politie in Breda heeft een jongen van 16 aangehouden die verdacht wordt van het doden van een 15-jarig meisje. Het gaat om een mogelijke steekpartij in een woning aan de Bilderdijkstraat in Breda.

Wat de relatie was tussen de jongen het meisje is nog onbekend. De politie onderzoekt nog wat er precies is gebeurd.

De melding van een steekincident kwam om 14.15 uur binnen bij de politie. Daarop werd een traumahelikopter ingeschakeld. Ook waren er politieauto’s en ambulances aanwezig. Bij de woning werd een zwaargewond meisje aangetroffen. Reanimatie mocht echter niet meer baten.

Het bericht Tiener aangehouden na dood meisje verscheen eerst op Nieuws.nl.

Auto op verkeerde weghelft oorzaak botsing

Door ANP

De zware botsing vorige week donderdag op de Deltaweg in Zeeland is veroorzaakt door een Duitse automobilist die met zijn auto op de verkeerde weghelft terechtkwam. Hoe dat kon gebeuren, kon de politie niet beantwoorden.

Bij de zware botsing raakten zestien mensen gewond, onder wie enkele kinderen. Zij zijn inmiddels ontslagen uit het ziekenhuis.

“In het onderzoek hebben wij voornamelijk zaken willen uitsluiten”, meldt een woordvoerder van de politie. Zeker is dat de 30-jarige Duitser geen alcohol of drugs had gebruikt en dat hij niet tijdens het rijden met zijn mobiele telefoon bezig was. Ook is uit het onderzoek gebleken dat de vier bij het ongeval betrokken voertuigen geen technisch mankement hadden.

De politie heeft de zaak overgedragen aan de officier van justitie, die zal bepalen of de Duitse automobilist wordt vervolgd.

Het bericht Auto op verkeerde weghelft oorzaak botsing verscheen eerst op Nieuws.nl.

Rechtbank Limburg vernietigt 38 vergunningen

Door ANP

De rechtbank Limburg heeft 38 vergunningen aan met name veehouderijen vernietigd in verband met nieuwe stikstofregels. De veehouderijen hadden in het kader van het Programma Aanpak Stikstof (PAS) een natuurvergunning gekregen op grond van de Wet natuurbescherming.

De Raad van State verwees deze PAS-aanpak eind mei naar de prullenbak. Volgens de Raad van State geeft deze stikstofaanpak de natuur onvoldoende bescherming. In het verlengde daarvan haalde de rechtbank Limburg maandag een streep door de 38 vergunningen voor de veehouders.

Met name milieuorganisaties waren tegen de 38 vergunningen in beroep gegaan. Die wilden dat de verleende natuurvergunningen werden ingetrokken. De rechtbank heeft de beroepen gegrond verklaard.

De provincie Limburg is nu aan zet. Die moet gaan bekijken of de vergunningen ook zonder PAS alsnog kunnen worden verleend.

Het bericht Rechtbank Limburg vernietigt 38 vergunningen verscheen eerst op Nieuws.nl.

Nieuwe kentekens personenauto’s ingevoerd

Door ANP

Na 4 jaar heeft Nederland sinds maandag nieuwe kentekens op personenauto’s. De nieuwe kentekens hebben één letter, drie cijfers en dan nog twee letters. Dat heeft de RDW laten weten.

De eerste nieuwe plaat, met de cijferlettercombinatie G-001-BB, is de eerste in de tiende serie waaruit ongeveer 2,7 miljoen afgiftes van kentekens worden gedaan. In 2015 werd de negende kentekencombinatie geïntroduceerd met het kenteken GB-001-B.

Het eerste kenteken uit de nieuwe serie werd maandag geplaatst op een elektrische BMW. De RDW hield de datum voor de invoering van de nieuwe kentekens tot het laatste moment geheim om te voorkomen dat mensen geen nieuwe auto’s meer zouden kopen.

Het bericht Nieuwe kentekens personenauto’s ingevoerd verscheen eerst op Nieuws.nl.

Stroomstoring Oost-Brabant voorbij

Door ANP

Helmond en omgeving zijn maandagmiddag getroffen door een grote stroomstoring. Ongeveer 26.000 aansluitingen zaten zo’n anderhalf uur zonder elektriciteit, maakte netbeheerder Enexis bekend. Rond 18.00 uur meldden brandweer en Enexis dat de voorziening was hersteld en iedereen weer stroom had.

De oorzaak van het uitvallen van de elektriciteit was een brand in een transformatorhuisje in Aarle-Rixtel. Als gevolg daarvan viel volgens een woordvoerder van Enexis de stroom uit bij mensen in Helmond, Laarbeek, Gemert, Bakel, Meierijstad en Nuenen.

Het bericht Stroomstoring Oost-Brabant voorbij verscheen eerst op Nieuws.nl.

Topatlete Madiea G. in december voor rechter

Door ANP

De 26-jarige Nederlandse topatlete Madiea G., die vastzit in Duitsland, moet waarschijnlijk in december voor de rechter verschijnen. Tot die tijd blijft ze in voorarrest. Dat heeft een woordvoerder van de Duitse rechtbank in Kleef maandag laten weten.

G. is op 18 juni met 50 kilo xtc en crystal meth in haar auto aangehouden, net over de Duitse grens bij Elten. Ze viel door de mand tijdens een routinecontrole van de douane. De vrouw werd aangeklaagd voor drugssmokkel. De gesmokkelde pillen hadden volgens de douane een waarde van 2 miljoen euro.

G. kwalificeerde zich met haar teamgenoten op de 4×400 meter voor de wereldkampioenschappen atletiek, die eind september in Doha op het programma staan. Tegen die tijd zit ze echter in voorarrest in afwachting van de strafzaak voor de rechtbank in Kleef.

Het bericht Topatlete Madiea G. in december voor rechter verscheen eerst op Nieuws.nl.

OM: geen spoor van uitlokking terreurcel

Door ANP

Er is geen enkel spoor dat doet vermoeden dat de zes terreurverdachten zijn uitgelokt tot het beramen van een grote aanslag. Dat stelt de officier van justitie in een reactie op de beschuldiging van de verdediging dat een infiltrant de zes mannen op die gedachte had gebracht.

Het initiatief om via de infiltrant wapens te krijgen om bij de aanslag te gebruiken, lag nadrukkelijk bij hoofdverdachte Hardi N., stelde de officier. “Hij stuurde een bericht: ‘Ik wil snoep kopen voor mijn snoepwinkel’, met de emoticon van een pistool. Hij vraagt er zelf om.”

De infiltrant, die de vermeende terreurcel later in een vakantiehuisje in Weert (onklaar gemaakte) wapens leverde, had wel zijn hulp aangeboden. “Broeder, als er iets is dat je nodig hebt kun je er altijd om vragen”, citeerde de officier een bericht van de undercoveragent. “Hij legde het initiatief duidelijk bij N.”

De zes werden vorig jaar september tijdens een grootschalige operatie opgepakt.

Het bericht OM: geen spoor van uitlokking terreurcel verscheen eerst op Nieuws.nl.

Politieauto vernield met zwaar vuurwerk

Door ANP

Onbekenden hebben in de nacht van zondag op maandag een politieauto in Helmond fors beschadigd met zwaar vuurwerk. Dat gebeurde tijdens de aanhouding door agenten van drie verdachten in een woning aan de Johannes Vermeerlaan, maakte de politie maandag bekend.

De politie vond tijdens een inval in de woning drugs en een gasdrukwapen. In de woning waren drie mannen, twee uit Helmond (27 en 19 jaar) en een zonder bekende verblijfplaats (27). De drie zijn aangehouden.

Direct na de aanhoudingen hoorden de agenten een forse knal, en bleek bleken voorruit en motorkap van een in de straat geparkeerde politieauto vernield. De politie sluit niet uit dat het om een gerichte actie gaat en onderzoekt of het een met het ander verband houdt. De politie is ook met een buurtonderzoek bezig.

Volgens de politie raakte niemand door de explosie gewond.

Het bericht Politieauto vernield met zwaar vuurwerk verscheen eerst op Nieuws.nl.

Agenten Amsterdam geschorst om harddrugs

Door ANP

Vier politiemedewerkers van de eenheid Amsterdam zijn geschorst en vier buiten functie gesteld vanwege “een vermoeden van plichtsverzuim”. De medewerkers zouden in privétijd harddrugs in bezit hebben gehad en/of hebben gebruikt, maakte de politie bekend.

Het Bureau Veiligheid, Integriteit en Klachten van de eenheid Amsterdam is een onderzoek begonnen tegen de medewerkers. De politie kan nog niet zeggen of er een verband is tussen de zaken. “Daar kan ik in dit stadium van het onderzoek geen zinnig woord over zeggen”, aldus een woordvoerder.

Het bericht Agenten Amsterdam geschorst om harddrugs verscheen eerst op Nieuws.nl.

Onrust bij aanhouding in Utrecht

Door ANP

De politie in Utrecht heeft zondag extra agenten ingezet toen ongeveer tweehonderd omstanders zich gingen bemoeien met de aanhouding van een vrouw. De grote groep personen ging om de agenten heen staan die op de Kanaalstraat een 19-jarige vrouw aanhielden.

De vrouw was er vandoor gegaan nadat ze eerder geen geldig identiteitsbewijs kon laten zien en de agenten in haar tas wilden kijken. Agenten zetten de achtervolging in, de vrouw viel en verzette zich hevig. Omstanders zagen dat en gingen zich ermee bemoeien, waarop meer agenten werden opgeroepen, meldt de politie.

De opgepakte vrouw bleek te worden gezocht en is door de politie overgedragen aan een andere regio.

In april waren ook al tientallen agenten nodig om de rust te herstellen bij een arrestatie in de Kanaalstraat. Een groep omstanders belaagde toen twee agenten waarbij werd geschopt, gescholden, geslagen en geduwd.

Het bericht Onrust bij aanhouding in Utrecht verscheen eerst op Nieuws.nl.

Weer Nederlanders gepakt met illegaal vuurwerk

Door ANP

De Duitse politie heeft opnieuw Nederlanders betrapt met illegaal vuurwerk. Bij een controle aan de grens met Tsjechië troffen agenten in de auto van twee Nederlanders 30 kilo illegaal knalvuurwerk aan.

Volgens de politie kwamen de mannen van 23 en 25 jaar oud van een camping in het Tsjechische Eger. Toen ze ter controle werden aangehouden, gaven ze aan slechts enkele rotjes te hebben gekocht. Doorzoeking van het voertuig leverde beduidend meer op. Onder dekens en slaapzakken, in kisten en tassen en in de ruimte voor het reservewiel lag het vuurwerk verstopt.

De politie heeft het vuurwerk in beslag genomen. Het tweetal mocht met een dagvaarding op zak wegens overtreding van de wet op explosieven, de reis hervatten.

Anderhalve week geleden onderschepte de politie al een auto uit Polen komende BMW. In de kofferbak vonden beambten 50 stuks illegaal vuurwerk met een gewicht van 30 kilo. De 50-jarige bestuurder en de 17-jarige passagier, allebei uit Nederland, kregen een dagvaarding mee voor overtreding van de wet op explosieven.

Het bericht Weer Nederlanders gepakt met illegaal vuurwerk verscheen eerst op Nieuws.nl.

β€˜Ik word gezien als grootste terrorist’

Door ANP

“Ik word gezien als de grootste terrorist van Nederland”, zei de hoofdverdachte van de zes mannen die terechtstaan omdat ze een grote aanslag zouden hebben voorbereid. Hardi N. stelde nadrukkelijk dat de politie-infiltrant in de vermeende terreurcel “mij heeft uitgelokt, en ja, er is bewijs”. N. zegt daarom het wachtwoord van zijn telefoon te hebben gegeven, omdat uit berichten tussen hem en de infiltrant de uitlokking zou blijken. “De tijdlijn klopt niet, het begon bij hem”, wees hij op de infiltrant, die de groep onder meer wapens leverde.

De officier van justitie wees erop dat op een computer van de verdachte “buitengewoon veel jihadistische content” is aangetroffen. Dat de zes allemaal aanwezig waren bij een bijeenkomst met de infiltrant waarin werd gesproken over de voorbereidingen en over trainingen, wijst volgens hem al op medeplichtigheid aan het voorbereiden van een aanslag.

De rechtbank in Rotterdam neemt niet direct maandag al een beslissing over de verzoeken en onderzoeksvragen die de advocaten van het zestal tijdens de inleidende zitting hebben ingediend. Dat gebeurt donderdag.

Naar verwachting is de inhoudelijke behandeling van de zaak pas in juni volgend jaar.

Het bericht ‘Ik word gezien als grootste terrorist’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

β€˜Zorg leert nog te weinig van klachten’

Door ANP

De gezondheidszorg leert nog te weinig van klachten van patiënten. De afgelopen drie jaar is daarin niets verbeterd, constateert onderzoeksinstituut Nivel.

Sinds 2016 heeft de gezondheidszorg te maken met strengere regels voor de omgang met klachten van patiënten. Die moeten bijvoorbeeld terechtkunnen bij een klachtenfunctionaris en desnoods een geschillencommissie. Een van de doelen van de nieuwe voorschriften is om voortaan meer te leren van fouten, zo te voorkomen dat het nog eens misgaat en de zorg te verbeteren. Dat is voor patiënten ook een van de belangrijkste redenen om een klacht in te dienen, zegt Nivel, dat in opdracht van minister Bruno Bruins (Medische Zorg) heeft onderzocht hoe de zorg het er inmiddels vanaf brengt.

Wanneer zorginstellingen en -verleners nadenken over manieren om beter werk te leveren, nemen ze klachten daarbij nog nauwelijks mee, stelt Nivel vast. Ze krijgen ook nog weinig goede raad van klachtenfunctionarissen. Het onderzoeksinstituut noemt dat teleurstellend.

Het bericht ‘Zorg leert nog te weinig van klachten’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

Fysiotherapie reumapatiΓ«nt voorlopig vergoed

Door ANP

Patiënten die erg gehinderd worden door bepaalde vormen van reuma krijgen de komende vier jaar fysiotherapie vergoed. In de tussentijd wordt onderzocht of zo’n behandeling inderdaad helpt.

Mensen met reumatische artritis (RA) en axiale spondyloartritis hebben vaak pijn en zijn stijf en vermoeid omdat gewrichten ontstoken zijn. Op de lange duur kunnen aangedane gewrichten vervormen en een verkeerde stand krijgen. Daardoor kunnen patiënten allerlei dingen niet meer en belanden ze soms zelfs in een rolstoel.

Aan deze twee vormen van reuma lijden relatief veel mensen. Alleen al voor RA zijn dat er in Nederland een kwart miljoen.

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) laat “langdurige actieve fysiotherapie” voor patiënten “met ernstige functionele beperkingen” nu voorwaardelijk toe tot het basispakket, schrijft hij aan de Tweede Kamer. In de hoop dat zij daardoor sterker, fitter en soepeler blijven en bijvoorbeeld leren gewrichten te ontzien.

De behandeling wordt vanaf 1 oktober vergoed.

ReumaNederland is blij met het besluit. “Het is een belangrijke stap richting toegankelijkheid van fysio voor mensen die dat echt nodig hebben. Let wel, het gaat om een onderzoek dat slechts voor een beperkte groep mensen met ontstekingsreuma wetenschappelijk moet bewijzen dat fysiotherapie noodzakelijke zorg is; en dus vergoed moet worden. Wij hebben dit onderzoek daarom samen met de KNGF, het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie, geïnitieerd. Wij denken dat voor veel meer mensen met reuma fysiotherapie nodig is”, aldus Sija de Jong, manager patiëntenbelangen bij ReumaNederland.

Het bericht Fysiotherapie reumapatiënt voorlopig vergoed verscheen eerst op Nieuws.nl.

Verdachte doodsteken echtgenoot eerst naar PBC

Door ANP

Een vrouw uit Losser, bij Enschede, die haar partner in de nieuwjaarsnacht zou hebben doodgestoken, gaat eerst voor onderzoek naar het Pieter Baan Centrum voordat de rechtszaak tegen haar wordt voortgezet. Zowel het Openbaar Ministerie (OM) als de 44-jarige Anela J. stemde hiermee maandag in bij de rechtbank in Almelo.

Na de behandeling van de zaak eind juni, was de rechtbank tot de conclusie gekomen geen uitspraak te kunnen doen, omdat hij “onvoldoende was voorgelicht over de persoonlijkheid” van de vrouw. Daarom vond de rechtbank nader onderzoek bij het PBC wenselijk. De verdediging verbaasde zich hierover, aangezien er diverse psychiatrische rapportages beschikbaar waren gesteld. De vrouw uit het voormalige Joegoslavië zou gebukt gaan onder trauma’s die ze tijdens de oorlog in haar geboorteland had opgelopen. Daarvoor was ze nog steeds in behandeling.

In de nieuwjaarsnacht van dit jaar werd haar Poolse partner dood in hun huis aangetroffen. Bij een ruzie tussen de twee, die beiden zwaar hadden gedronken, zou zij hem met een mes dodelijk hebben verwond. Het stel had twee kinderen.

Eerder had het OM zes jaar cel plus tbs met dwangverpleging geëist, maar die eis is nu voorlopig van tafel.

Het bericht Verdachte doodsteken echtgenoot eerst naar PBC verscheen eerst op Nieuws.nl.

Nieuwe Tarantino-film trekt 165.000 bezoekers

Door ANP

Once Upon a Time in Hollywood kent een vliegende start in de Nederlandse bioscopen. De film heeft in het openingsweekend 1,7 miljoen euro opgebracht – het beste openingsresultaat van een door Quentin Tarantino geregisseerde film. De film trok 165.000 bezoekers naar de Nederlandse bioscopen, meldt distributeur Universal Pictures.

Het Nederlandse openingsresultaat van Once Upon a Time in Hollywood is daarmee hoger dan de openingsresultaten van de Tarantino-films Inglourious Basterds en Django Unchained bij elkaar opgeteld.

Once Upon a Time in Hollywood is de negende film van regisseur Quentin Tarantino. Het verhaal gaat over een tv-acteur die eind jaren zestig voet aan de grond probeert te krijgen in Hollywood. Belangrijke rollen zijn er voor Leonardo DiCaprio, Brad Pitt en Margot Robbie.

Het bericht Nieuwe Tarantino-film trekt 165.000 bezoekers verscheen eerst op Nieuws.nl.

Tiener aangehouden na dood meisje

Door ANP

De politie in Breda heeft een jongen van 16 aangehouden die verdacht wordt van het doden van een 15-jarig meisje. Het gaat om een mogelijke steekpartij in een woning aan de Bilderdijkstraat in Breda.

Wat de relatie was tussen de jongen het meisje is nog onbekend. De politie onderzoekt nog wat er precies is gebeurd.

De melding van een steekincident kwam om 14.15 uur binnen bij de politie. Daarop werd een traumahelikopter ingeschakeld. Ook waren er politieauto’s en ambulances aanwezig. Bij de woning werd een zwaargewond meisje aangetroffen. Reanimatie mocht echter niet meer baten.

Het bericht Tiener aangehouden na dood meisje verscheen eerst op Nieuws.nl.

❌