[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Vandaag β€” 14 Augustus 2018Alle Nieuwskoppen

Rechtbank legt voorman Pegida boete op

Door ANP

De voorman van Pegida Nederland heeft dinsdag van de rechtbank in Almelo een boete gekregen van 750 euro. Edwin Wagensveld hield namens de anti-islambeweging in november vorig jaar een demonstratie in Enschede zonder dat vooraf te melden.

De boete was hem in maart door het Openbaar Ministerie opgelegd. Hij betaalde niet waarop de officier de zaak voor de rechter bracht. Als hij blijft bij zijn weigering te betalen, moet hij 15 dagen zitten. ,,Zet me dan maar meteen vast. Kan dat?” vroeg Wagensveld de rechter na het aanhoren van het vonnis.

Wagensveld verscheen in wit gewaad voorzien van teksten voor de rechter. Buiten de rechtbank stond voorafgaand aan de zaak een tiental demonstranten. Volgens de voorman van Pegida Nederland is van een demonstratie in november geen sprake geweest. Op internet verscheen een filmpje van een met bloed besmeurd kruis dat door Wagensveld en anderen op het bouwterrein van een moskee in Enschede was gezet. ,,Als dat een verboden demonstratie was, waarom zit ik hier dan alleen?”, vroeg hij de rechter. In maart dit jaar verschenen vele kruizen op het bouwterrein van de moskee. Hoewel het aanzicht daarvan schokkend kan zijn, zag het OM er geen strafbare feiten in.

De officier van justitie bleef bij zijn boete van 750 euro. De rechter vond ook dat er sprake is geweest van een demonstratie en wees de eis toe. ,,Ik lach erom”, zei Wagensveld na afloop van de zitting. Hij kondigde aan vaker in Enschede te gaan demonstreren.

Het bericht Rechtbank legt voorman Pegida boete op verscheen eerst op Nieuws.nl.

AH niet langer kanshebber titel Liegebeest

Door ANP

Dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier trekt Albert Heijn terug als genomineerde voor de titel Liegebeest van het jaar. De supermarktketen was andermaal kanshebber, nu met een volgens Wakker Dier nogal dubieuze claim over welzijn van eenden.

Albert Heijn heeft echter toegezegd de verpakking aan te passen, aldus Wakker Dier: ,,Fijn dat Albert Heijn de consument niet langer om de tuin zal leiden.” De club betreurt het wel dat AH alleen de tekst aanpast en niet de toestand.

Jumbo, Campina, de Rabobank en ECOstyle zijn nog genomineerd als Liegebeest van het jaar. Jumbo Foodmarkt maakt kans met aanvechtbare adviezen hoe om te springen met levende kreeft. Campina kan de titel van Liegebeest verwerven met zuivelpakken waarop staat dat de koeien op een verantwoorde manier zo oud mogelijk worden. De Rabobank heeft volgens de organisatie veel te veel praatjes met een ‘verduurzamings’-campagne. Diervoeding van het merk ECOstyle is kanshebber wegens de merknaam. Het vlees in product is volgens Wakker Dier namelijk niet biologisch.

Het bericht AH niet langer kanshebber titel Liegebeest verscheen eerst op Nieuws.nl.

Fiscus gunt boeren uitstel om droogte

Door ANP

Boeren en tuinders die deze zomer zijn getroffen door de aanhoudende droogte mogen hun belastingen later betalen. Dat meldt brancheorganisatie LTO Nederland.

De Belastingdienst beschouwt het tekort aan neerslag als ,,bijzondere omstandigheid”. Agrariërs die door het droge weer krap bij kas zitten, mogen daarom bij de fiscus vragen om uitstel bij het betalen van inkomstenbelasting, omzetbelasting, loonheffingen en vennootschapsbelasting.

Deze zomer geldt als de droogste in decennia. Het neerslagtekort, oftewel het verschil tussen verdamping en neerslag tussen april en september, beweegt zich dan ook in rap tempo richting het droogterecord in 1976. Voor veel boeren loopt dit uit op een financiële ramp, bijvoorbeeld als de opbrengst van hun oogst minder is dan de kosten die ze moeten maken.

Het bericht Fiscus gunt boeren uitstel om droogte verscheen eerst op Nieuws.nl.

Drie verdachten schietpartij Etten-Leur vrij

Door ANP

Drie van in totaal zes verdachten die afgelopen weekeinde zijn aangehouden vanwege een schietpartij in Etten-Leur zijn dinsdag vrijgelaten. Van de drie overige verdachten werd het voorarrest dinsdag verlengd, liet de rechtbank in Breda weten.

De politie maakte zaterdag bekend dat bij twee schietpartijen in Etten-Leur twee mannen gewond waren geraakt. De politie arresteerde in het weekeinde zes verdachten, onder wie de beide slachtoffers. Een woordvoerder zei dinsdag dat onderzoek uitwijst dat er waarschijnlijk maar één schietpartij is geweest waar de zes verdachten bij betrokken zijn geweest.

De politie liet dinsdagochtend twee mannen vrij, aldus het OM. Onder hen is de 35-jarige man uit Etten-Leur die bij zijn voordeur aan de Havik lichtgewond raakte toen er op hem werd geschoten. De rechter-commissaris liet dinsdagmiddag ook de derde verdachte naar huis gaan. Het drietal blijft verdacht.

Een dertigjarige man uit Oudenbosch die bij de schietpartij zwaargewond raakte, zit nog wel vast.

Het bericht Drie verdachten schietpartij Etten-Leur vrij verscheen eerst op Nieuws.nl.

Man opgepakt na bedreigingen via livestream

Door ANP

Een twintigjarige man uit Geldermalsen die rechtstreeks via Facebook dreigde een schuur te laten ontploffen waarin hij zichzelf had opgesloten, is maandag door een arrestatieteam overmeesterd.

Dat gebeurde nadat hij eerder op zijn eigen woning en op iemand in huis had geschoten. Wat de beweegredenen van de man waren, is volgens de politie nog in onderzoek.

De man uitte na zijn vlucht naar de schuur – met een wapen in zijn hand – via een livestream op Facebook allerlei bedreigingen. Hij liet tevens weten niet van plan te zijn de schuur vrijwillig te verlaten. Het opgeroepen arrestatieteam viel uiteindelijk de schuur binnen om de vuurwapengevaarlijke verdachte aan te houden. Daar werden ook meerdere wapens gevonden.

Een zeventienjarig meisje dat de arrestatie probeerde te verhinderen, is eveneens aangehouden.

Het bericht Man opgepakt na bedreigingen via livestream verscheen eerst op Nieuws.nl.

Zaak-Nicole niet getroffen door problemen NFI

Door ANP

Vermoedelijke misstanden bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) hebben geen invloed op het vervolg van de strafzaak over de dood en verkrachting van de Eindhovense scholiere Nicole van den Hurk in 1995. Advocaat Job Knoester van verdachte Jos de G. heeft dat dinsdag gezegd naar aanleiding van antwoorden die hij van het Openbaar Ministerie (OM) heeft gekregen. De raadsman ziet daarom af van extra getuigenverhoren. De vierdaagse behandeling van het hoger beroep kan zoals gepland beginnen op 28 augustus.

De Telegraaf onthulde vorige maand dat het ministerie van Justitie en Veiligheid opdracht heeft gegeven tot onderzoek naar misstanden bij het NFI. Volgens een klokkenluider zijn er fouten gemaakt bij onderzoeken naar steek- en slagwonden.

Knoester dreigde onder anderen minister Ferd Grapperhaus op te roepen als getuige, maar is overtuigd dat eventuele fouten geen invloed zullen hebben op de beslissing die het gerechtshof in Den Bosch moet nemen in de zaak van Jos de G. ,,Wij verwachten geen consequenties voor deze zaak en er is geen reden om nader onderzoek te laten doen”, aldus de advocaat.

De G. wordt verdacht van de verkrachting en doodslag op de Eindhovense scholiere Nicole in 1995. De rechtbank veroordeelde de voormalig tbs’er voor de verkrachting, voor doodslag was te weinig bewijs. De verdachte én het OM gingen in hoger beroep.

Het bericht Zaak-Nicole niet getroffen door problemen NFI verscheen eerst op Nieuws.nl.

CO2-uitstoot daalt door zacht weer

Door ANP

De uitstoot van het broeikasgas koolstofdioxide (CO2) in Nederland is in het tweede kwartaal van dit jaar met 3,8 procent afgenomen ten opzichte van een jaar eerder. Voornaamste oorzaak van de daling is het relatief zachte weer. Doordat minder gas nodig was voor verwarming, lag de CO2-uitstoot van huishoudens 6 procent lager dan in het tweede kwartaal van 2017.

De CO2-uitstoot van de luchtvaart nam met ruim 3 procent toe. ,,Dit komt grotendeels door meer vliegbewegingen”, aldus het CBS. In de categorie landbouw, industrie en bouw steeg de uitstoot met 2 procent.

Milieuorganisatie Greenpeace zegt in een reactie dat de cijfers duidelijk maken dat ,,hard ingrijpen in deze sectoren onvermijdelijk is om klimaatverandering, waar we deze zomer volop mee geconfronteerd worden, te stoppen”.

De uitstoot van elektriciteitsbedrijven nam af. Dat komt volgens het statistiekbureau doordat minder stroom in Nederland werd geproduceerd en meer geïmporteerd. Een van de kolencentrales lag tijdelijk stil vanwege een onderhoudsbeurt.

Veruit de meeste klimaatwetenschappers zijn het erover eens dat CO2-uitstoot bijdraagt aan klimaatverandering.

Het bericht CO2-uitstoot daalt door zacht weer verscheen eerst op Nieuws.nl.

Dode in Leiden blijkt vrouw uit Epe

Door ANP

De vrouw die twee weken geleden dood werd aangetroffen in het water langs de Stevenshofdreef in Leiden blijkt een 44-jarige vrouw uit Epe te zijn. Zij werd al enige tijd vermist.

Haar identiteit is vastgesteld op basis van DNA-onderzoek, meldt het Openbaar Ministerie (OM).

In verband met de zaak zijn twee verdachten aangehouden, onder wie de vriend van de vrouw. Deze 44-jarige Leidenaar heeft volgens het OM een bekennende verklaring afgelegd. Hij wordt verdacht van doodslag en het wegmaken van het lichaam. De Leidenaar verschijnt woensdag voor de raadkamer van de rechtbank, waar over verlenging van zijn voorarrest wordt beslist.

De tweede verdachte, een vijftigjarige man uit Leiden, is maandag op vrije voeten gesteld. Hij wees de politie op maandag 30 juli op het lichaam van de vermiste vrouw, dat in het water langs de Stevenshofdreef was verborgen. Hij wordt verdacht van hulp bij het wegmaken van het lichaam en wordt daarvoor vervolgd.

Het bericht Dode in Leiden blijkt vrouw uit Epe verscheen eerst op Nieuws.nl.

β€˜Amerikaans echtpaar komt niet getuigen’

Door ANP

Het Amerikaanse echtpaar bij wie de Nederlandse Ivana Smit vlak voor haar dodelijke val in Maleisië verbleef, komt niet naar de rechtbank in Kuala Lumpur. Ze waren opgeroepen om woensdag te getuigen in een zitting, maar ze komen niet. Dat heeft de advocaat van het stel dinsdag meegedeeld aan de hulpofficier van justitie.

Advocaat Sébas Diekstra die de nabestaanden bijstaat, heeft berichtgeving daarover in de Telegraaf en het AD bevestigd. Volgens hem zijn de nabestaanden ernstig teleurgesteld. Zij zijn wel afgereisd naar Kuala Lumpur en komen vrijdag aan de beurt.

De Maleisische rechtbank hoort alle betrokkenen om te achterhalen of haar dood al dan niet een misdrijf was. De zittingen begonnen op 8 augustus en de laatste zijn op 24 augustus.

Eerder dinsdag werd bekend dat het appartement in Kuala Lumpur waar de achttienjarige Smit naar beneden viel, kort daarna is schoongemaakt. Dat heeft zowel de schoonmaakster als de huismeester van het complex verklaard, bevestigde Diekstra. Het schoonmaken gebeurde nog voordat de technische recherche onderzoek deed.

Smit overleed in december nadat ze na een avond in het gezelschap van het Amerikaanse paar was meegegaan naar hun appartement. Ze viel veertien verdiepingen naar beneden.

Advocaat Diekstra noemt het politie-onderzoek een aanfluiting. ,,Hoe kan een schoonmaakster toegang hebben gekregen tot het appartement terwijl er nog een sporenonderzoek diende plaats te vinden?”

De familie van Smit gelooft niet dat haar dood een ongeluk was. De Nederlandse patholoog-anatoom Frank van de Goot verklaarde eerder dat hij aanwijzingen heeft gevonden die erop kunnen duiden dat de jonge vrouw mogelijk al voor haar val was overleden.

Het bericht ‘Amerikaans echtpaar komt niet getuigen’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

Explosieven gevonden bij panden in Amsterdam

Door ANP

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft een explosief in de Amsterdamse Jan Evertsenstraat verwijderd na een vondst eerder op de dinsdagochtend. Het explosief hing aan de voordeur van een pand. De straat werd afgezet, maar is inmiddels weer vrijgegeven, meldt de politie.

Behalve in de Jan Evertsenstraat werd ook een explosief aangetroffen in de Johan Huizingalaan. Op dat laatste adres is dinsdagochtend vroeg ook geschoten. De locaties liggen ver uiteen, maar de politie bekijkt nog of er verband bestaat tussen beide zaken.

Rond 03.00 uur werden bij de politie schoten gemeld in de Johan Huizingalaan (Slotervaart). Later in de ochtend meldde een medewerker van een schoonmaakbedrijf dat het bedrijfspand was beschoten en was beschadigd. Naderhand bleek dat aan de achterzijde tevens een explosief voorwerp op straat lag. De EOD is daar nog bezig met een onderzoek. In de nacht van zaterdag op zondag werd in die straat ook al een bedrijfspand beschoten.

Het bericht Explosieven gevonden bij panden in Amsterdam verscheen eerst op Nieuws.nl.

Minder buitenlandreizen door Hollandse hitte

Door ANP

Nederlanders blijven reislustig, maar door de hoge temperaturen in eigen land zijn in juni en juli een stuk minder vakanties naar het buitenland geboekt dan vorig jaar. Reisbrancheorganisatie ANVR zag in juni het aantal boekingen teruglopen met 5,5 procent en in juli met 8,5 procent. ,,Dat kun je zeker wijten aan een mooie zomer”, zegt een woordvoerster van de ANVR.

De branche signaleert dat mensen steeds later een vakantie boeken. Uitzondering daarop zijn mensen met kinderen, zegt de woordvoerster. ,,En dan komt ineens dat mooie weer en denken veel mensen: wacht eens even, ik kan net zo goed in de buurt blijven.”

De terugloop lijkt tijdelijk, want in andere maanden zag de branche juist een toename in het aantal boekingen naar het buitenland. Voor het hele seizoen, dat voor de branche al in april begint, zijn 1,5 procent meer reizen geboekt dan in 2017.

Spanje heeft relatief veel ingeleverd: in juli zo’n 20 procent ten opzichte van vorig jaar. Turkije, dat na de mislukte staatsgreep van 2016, diverse terreuraanslagen en de diplomatieke rel met Nederland behoorlijk uit de gratie was, zit weer in de lift. Volgens de cijfers van de branche nam het aantal boekingen naar het land met zo’n 40 procent toe. ,,Het is een hoog percentage, maar Turkije moet van ver komen”, nuanceert de woordvoerster het sprongetje.

Het bericht Minder buitenlandreizen door Hollandse hitte verscheen eerst op Nieuws.nl.

D66 wil klare taal van rechter

Door ANP

Uitspraken van de rechter moeten begrijpelijker worden, vindt D66. De regeringspartij wil af van de ingewikkelde, wollige taal waarvan rechters zich nu nog vaak bedienen. Bovendien wordt het hoog tijd voor meer rechters van niet-westerse komaf, vindt Tweede Kamerlid Maarten Groothuizen.

Het vertrouwen in rechters is in Nederland nu nog groot, zegt Groothuizen. Maar dat is niet vanzelfsprekend. Het kabinet moet rechters er daarom van overtuigen in hun vonnissen voortaan de taal van gewone Nederlanders te spreken. Ze moeten korte en heldere zinnen gebruiken, de taal van een eindexamenleerling vmbo.

Mensen begrijpen een uitspraak dan beter en accepteren die dan ook eerder, denkt het D66-Kamerlid. En ze weten de rechter ook beter te vinden als hun een volgende keer onrecht wordt gedaan. Ook het streamen van zittingen en uitspraken kan helpen, hoopt Groothuizen. Hij bepleit een proef.

Rechters zijn nu ook nog bijna allemaal blank en autochtoon. Dat maakt het voor hen moeilijker zich in mensen met een migratie-achtergrond te verplaatsen. En die vinden het op hun beurt moeilijker dan anderen om de rechter te vertrouwen. Dat moet anders, vindt Groothuizen. Hij wil dat rechtbanken voortaan minder door een ouderwetse bril naar sollicitanten kijken. Dan zou een talentvol meisje van Marokkaanse afkomst, dat misschien een dunner cv heeft omdat haar familie zwaar op haar leunt, meer kans maken.

Groothuizen pleit verder onder meer voor meer zogeheten spreekuurrechters. Zo’n rechter zoekt, zonder dat een complete rechtszaak wordt opgetuigd, een snelle oplossing voor bijvoorbeeld een burenruzie of een huurconflict en probeert partijen bij elkaar te brengen.

Het bericht D66 wil klare taal van rechter verscheen eerst op Nieuws.nl.

Bewoners ’t Heycop vrijdag naar huis

Door ANP

De ruim 120 geëvacueerde bewoners van seniorencomplex ’t Heycop in Breukelen kunnen vrijdagmiddag weer naar huis. Het is dan ruim twee weken geleden dat zij elders werden ondergebracht na een brand in een van de woningen van het complex op 31 juli.

Alle woningen zijn inmiddels gereinigd en het pand voldoet eind van de week weer aan alle veiligheidseisen, meldt de gemeente Stichtse Vecht. Maandag zijn de bewoners en hun familieleden op een informatiebijeenkomst op de hoogte gesteld over de stand van zaken. Burgemeester Yvonne van Mastrigt, directeur Bert van Rossum van woningbouwvereniging Vecht en Omstreken en Ton Klever van de brandweer van de Veiligheidsregio Utrecht waren daarbij aanwezig.

De brandweer controleert woensdag het complex definitief op veiligheid. De terugkeer van de bewoners wordt vrijdagmiddag gefaseerd uitgevoerd.

Eerst keren veertig bewoners terug die werden gehuisvest in Nyenrode Business Universiteit. Dan volgen de anderen van wie de meesten door familie zijn opgevangen. Alleen de bewoners van de woning waar de brand was uitgebroken, kunnen daar niet terugkeren. Zij krijgen een andere woning aangeboden.

De brand is vrijwel zeker ontstaan door een storing in het motortje van de zonwering. Daarom worden de zonneweringen van alle woningen nagekeken.

De informatiebijeenkomst maandag was druk bezocht. ,,De bewoners zijn heel blij dat ze naar hun woningen terug kunnen”, zei een woordvoerder van de gemeente.

Het bericht Bewoners ’t Heycop vrijdag naar huis verscheen eerst op Nieuws.nl.

Personeel UMC Groningen loopt β€˜stille tocht’

Door ANP

Het medisch personeel van het Universitair Medisch Centrum Groningen voert dinsdag actie voor een betere cao. Artsen, laboranten, verpleegkundigen en andere zorgmedewerkers lopen onder meer ,,een stille tocht” door het ziekenhuis, meldt FNV. Woensdag laten zorgmedewerkers van het VUMC in Amsterdam, als laatste van de acht academische ziekenhuizen in Nederland, van zich horen.

Eerder kwam personeel van de universitaire ziekenhuizen van onder meer Rotterdam, Leiden, Utrecht en Maastricht al in opstand. Ze eisen onder meer een ‘fatsoenlijke’ loonsverhoging en minder werkdruk.

Tot dusver hebben de stiptheidsacties geen resultaat gehad. FNV dreigt daarom met hardere acties. De stiptheidsacties die tot nu toe zijn gehouden, worden mogelijk opgeschaald naar het draaien van zondagsdiensten op doordeweekse dagen. ,,De actiecomités zijn bezig met de voorbereidingen”, aldus een woordvoerster van de bond.

Werkgeverskoepel, de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), stelde eerder voor om een onafhankelijke en gezamenlijk aan te wijzen bemiddelaar in te schakelen. De vakbond stelt echter dat, zolang er geen ruimte is om ergens over te kunnen onderhandelen, dit geen zin heeft.

Het bericht Personeel UMC Groningen loopt ‘stille tocht’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

Kastelen hebben grote schade door droogte

Door ANP

Kastelen, landgoederen en buitenplaatsen lijden grote schade door de aanhoudende droogte. Bij een aantal kastelen en landhuizen is zelfs sprake van schade aan de fundering doordat een omringende slotgracht is drooggevallen. Dat zegt de stichting Kastelen, Buitenplaatsen en Landgoederen (sKBL), waarbij 150 monumentale gebouwen en 61 kasteelmusea zijn aangesloten.

Een aantal erfgoederen zegt nu al vele tienduizenden euro’s schade te hebben. Andere landgoederen kunnen hun schade pas definitief berekenen als duidelijk is hoeveel eeuwenoude bomen en planten in historische parken en tuinen definitief afsterven. Gebouwen met een drooggevallen slotgracht worden scherp in de gaten gehouden, zegt directeur René Dessing van sKBL. ,,De fundering is meestal nooit eerder boven water gekomen en vertoont nu scheuren. Ook verzakkingen zijn mogelijk.”

Beeldbepalende buxus-en rododendronhagen en bomenlanen zijn verdord. Ook botanische plantencollecties hebben veel geleden. Het zal volgens sKBL jaren duren voor de schade is hersteld.

Het bericht Kastelen hebben grote schade door droogte verscheen eerst op Nieuws.nl.

Celstraf geΓ«ist voor bedreigen politici

Door ANP

Tegen een 26-jarige man uit Apeldoorn is een celstraf van 120 dagen, waarvan 103 voorwaardelijk, geëist vanwege bedreigingen aan het adres van acht landelijke politici. De verdachte stuurde dreigmails naar onder anderen premier Mark Rutte en Tweede Kamerleden. Hij bedreigde hen onder meer met de dood en met het plegen van een aanslag op hen.

De verdachte uitte de bedreigingen vorig jaar augustus en september. Hij was er boos over dat plannen om Wajong-uitkeringen te korten, zouden worden teruggedraaid. In verhoren heeft de man spijt betuigd voor zijn daden, zo bleek maandag voor de rechtbank in Zutphen.

Volgens een deskundige heeft de verdachte psychische problemen en was hij verminderd toerekeningsvatbaar. De man wordt sinds november in een kliniek behandeld voor zijn stoornissen. De officier van justitie vindt het belangrijk dat de behandeling kan worden voortgezet en eiste daarom een grotendeels voorwaardelijke straf, met een proeftijd van drie jaar.

Uitspraak over twee weken.

Het bericht Celstraf geëist voor bedreigen politici verscheen eerst op Nieuws.nl.

Waterpeil Rijn bijna laagste ooit

Door ANP

De Rijn bij Lobith heeft bijna de laagste waterstand ooit in deze periode. Alleen in 1949 en 1921 stond het water in de Rijn in deze periode lager, aldus Rijkswaterstaat.

Vanuit Zwitserland en Duitsland is de afgelopen dagen een minimale hoeveelheid water afgevoerd. Hoewel het daar en ook in Nederland wel af en toe regent, is dat onvoldoende om de grote rivieren in Nederland flink bij te vullen. Als het zo droog blijft en opnieuw warm wordt, is er volgens Rijkswaterstaat een kleine kans dat het water bij Lobith volgende week een historisch lage waterstand heeft.

De lage waterstand in Rijn, Waal, IJssel en Maas heeft grote gevolgen. De verzilting van water en bodem in West-Nederland neemt toe. De scheepvaart ondervindt veel hinder van schutbeperkingen en gesloten sluizen, terwijl er ook veel minder lading kan worden vervoerd. Verschillende jachthavens zijn gesloten wegens de lage waterstand, woonboten liggen op het droge en voet- en fietsveren kunnen niet varen.

Het bericht Waterpeil Rijn bijna laagste ooit verscheen eerst op Nieuws.nl.

Gereedschapskoffer gestolen, twee jaar vast

Door ANP

De 44-jarige Hagenaar Ferry W. moest voor de rechter verschijnen op verdenking van onder meer het ontvreemden van gereedschap, vernielen van een auto en diefstal uit een supermarkt. De rechter besloot hem maandag – ondanks het relatief lichte vergrijp – voor twee jaar vast te zetten: via de maatregel Inrichting Stelselmatige Daders (ISD).

De ISD-maatregel is bedoeld voor stelselmatige daders, ofwel ‘draaideurcriminelen’: mensen die veel inbraken plegen of uit winkels stelen. Deze stelselmatige criminaliteit zorgt voor een onveilig gevoel in de samenleving, maar de straffen zijn meestal voorwaardelijk of anders maximaal enkele weken. ,,Om de negatieve spiraal te doorbreken, kan de ISD-maatregel opgelegd worden”, zegt officier van justitie Robert Tuinenburg. ,,Twee jaar is toch wel de tijd die het kost om iemand te helpen”, aldus Tuinenburg.

Als iemand binnen vijf jaar tijd drie keer wordt veroordeeld, kan hij of zij wettelijk gezien in aanmerking komen voor de ISD-maatregel. Het OM hanteert scherpere regels voordat de maatregel wordt geëist: tien keer een proces-verbaal in de afgelopen vijf jaar. ,,Je komt echt niet zo maar in dit traject terecht”, zegt de officier. Ferry W. heeft bijvoorbeeld niet twee jaar ISD opgelegd gekregen voor ‘enkel’ de tien feiten waar hij voor terechtstond. Zijn strafblad bijvoorbeeld gaat jaren terug en omvat 31 pagina’s.

De ISD-maatregel wordt gemiddeld driehonderd keer per jaar opgelegd. De veroordeelde zit in een aparte afdeling binnen de gevangenis en kan daar aan zijn of haar problemen werken. Die behandeling is vrijwillig. Als iemand niet meewerkt, zit hij of zij ‘gewoon’ vast. De reclassering spreekt daarom over een haat-liefde-relatie met de maatregel. Claudia Smalt, unit manager GGZ Reclassering Den Haag, kent zeker succesverhalen, maar kort na de invoering ruim tien jaar geleden was ze niet te spreken over de maatregel. ,,De meeste daders zijn onmachtig. Ze hebben hulp nodig. Twee jaar lang in de gevangenis maakt ze echt niet beter. Sterker nog, de meesten komen er slechter uit.”

De meesten zitten overigens niet twee jaar lang vast, meestal gaat iemand gedurende die periode al naar ‘buiten’, naar een kliniek bijvoorbeeld.

Tuinenburg erkent dat de ISD-maatregel ingrijpend is. ,,Maar niets doen is veel ingrijpender, alleen al voor de samenleving. Deze mensen komen iedere keer weer terug in de rechtbank, staan snel weer buiten om vervolgens weer uit stelen te gaan. Het alternatief is dat je door blijft klooien en de draaideur dus in stand blijft.”

Het bericht Gereedschapskoffer gestolen, twee jaar vast verscheen eerst op Nieuws.nl.

Kerncentrale Borssele vrijdag weer opgestart

Door ANP

De kerncentrale in het Zeeuwse Borssele wordt naar verwachting vrijdag weer opgestart, laat een woordvoerster van elektriciteitsproducent EPZ weten.

De centrale werd ruim een week geleden uitgeschakeld na een storing. Het ging om een probleem met een elektrisch onderdeel van het systeem dat de reactor beveiligt. Het bewuste onderdeel moet worden vervangen. Ook ontstond door de storing schade aan een ander onderdeel, een lager in een pomp voor koelmiddel.

Volgens eigenaar EPZ is de nucleaire veiligheid niet in het geding gekomen. Doordat de kerncentrale uit bedrijf is, wordt er geen stroom geleverd aan het net.

Het bericht Kerncentrale Borssele vrijdag weer opgestart verscheen eerst op Nieuws.nl.

Gisteren β€” 13 Augustus 2018Alle Nieuwskoppen

Drenkeling Bunschoten overleden

Door ANP

De drenkeling die de brandweer maandag in Bunschoten uit het water aan de Stadsspuit heeft gehaald, is later op de dag in het ziekenhuis overleden. Dat meldt de brandweer van Bunschoten.

Buurtbewoners hadden maandagochtend alarm geslagen toen ze iemand in het water zagen zwemmen die even later niet meer zichtbaar was. De drenkeling werd door de hulpdiensten uit het water gehaald, gereanimeerd en naar het ziekenhuis gebracht, waar hij later overleed.

Het bericht Drenkeling Bunschoten overleden verscheen eerst op Nieuws.nl.

❌