[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Vandaag β€” 28 Mei 2018Alle Nieuwskoppen

Tienduizenden Libelle-fans op Almeerderstrand

Door ANP

De Libelle Zomerweek in Almere heeft afgelopen week bijna 82.000 bezoekers getrokken. Die konden, vaak bij tropische temperaturen, workshops, modeshows of kookdemonstraties volgen en flaneren langs een shoppingroute ‘langer dan de Amsterdamse Kalverstraat’.

De Zomerweek had dit jaar discomuziek als thema en werd geopend door de reïncarnatie van de legendarische Duitse discogroep Boney M, bekend van hits als Daddy Cool, Sunny en Ma Baker. Ook waren er optredens van Lange Frans en rapper Diggie Dex en dj’s Gijs Staverman en Barry Paf draaiden discohits.

,,Libelle is er voor alle vrouwen van Nederland en dus was er tijdens de Zomerweek ook veel aandacht voor mindervalide bezoekers, onder meer door een rolstoeldiscodans”, meldt de organisatie.

Het bericht Tienduizenden Libelle-fans op Almeerderstrand verscheen eerst op Nieuws.nl.

Heiligdomsvaart Maastricht druk bezocht

Door ANP

Vele duizenden mensen brachten zondag een bezoek aan de ommegang van de Heiligdomsvaart in Maastricht. Hoewel Zuid-Limburg zondag geteisterd werd door noodweer, bleef het tijdens de ommegang in het stadscentrum van Maastricht droog. Volgens de politie waren er wat minder bezoekers dan vorige keer, zeven jaar geleden, wellicht door de hitte en dreigend onweer.

Het centrum van de Limburgse hoofdstad vormt eens in de zeven jaar het decor voor de Heiligdomsvaart, een traditie die teruggaat tot het jaar 1391. Zondagmiddag was de eerste van twee ommegangen. Daarin worden relieken (botjes en dergelijke) van heiligen aan het volk getoond. Hoogtepunt was het tonen van de zogenoemde noodkist waarin de beenderen van de Sint Servaas worden bewaard.

Onder de honderden gasten op de eretribune aan het Vrijthof waren kardinaal Wim Eijk, bisschop Ron van den Hout van Groningen, voormalig bisschop Frans Wiertz van Roermond en bisschop Patrick Hoogmartens van Hasselt (België).

Het bericht Heiligdomsvaart Maastricht druk bezocht verscheen eerst op Nieuws.nl.

Gisteren β€” 27 Mei 2018Alle Nieuwskoppen

KLM-piloot vast in Oslo na alcoholcontrole

Door ANP

Een vlieger van de KLM is vrijdag op de luchthaven van Oslo tegen de lamp gelopen bij een alcoholcontrole. De piloot zou een vlucht van Oslo naar Schiphol uitvoeren. Dat maakte de luchtvaartmaatschappij zondag bekend.

Verdere details over de aanhouding wil de KLM niet kwijt, ook de identiteit van de piloot en of het om een man of vrouw gaat, is niet bekendgemaakt. Waar de vlieger in hechtenis zit weet de luchtvaartmaatschappij niet. De Noorse luchtvaartautoriteiten hebben een onderzoek ingesteld.

Het Noorse dagblad VG meldt dat het om mannelijke piloot van tussen de 35 en 40 jaar gaat en dat hij nog twee weken vast blijft zitten. De verdachte heeft een advocaat in de hand genomen en heeft beroep aangetekend tegen de sanctie. Dat beroep dient komende week, schrijft de krant.

Het bericht KLM-piloot vast in Oslo na alcoholcontrole verscheen eerst op Nieuws.nl.

Marine zoekt verder naar vermiste duikers

Door ANP

De zoektocht naar twee vermiste duikers in het Grevelingenmeer is zondagmiddag hervat. Het duikteam van de marine heeft al twee duiken gemaakt en de omgeving onderzocht van een duikwrak dat op een diepte van 25 meter ligt, maar nog niets gevonden. Het marineteam gaat later in de middag ook het wrak in.

De politie acht de kans heel klein dat de duikers nog in leven zijn. Volgens een woordvoerder gaat het om sportduikers die zuurstofflessen bij zich hebben waarmee je niet zolang onder water kan. Ook zijn de duikers niet teruggekeerd naar hun spullen die ze op land hebben achtergelaten bij een restaurant.

Het is niet duidelijk naar welk wrak de twee vermiste duikers precies wilden duiken, maar in het gebied ligt een duikwrak op 25 meter diepte dat in 2011 speciaal voor sportduikers is afgezonken. Op deze plek wordt nu ook gezocht, zei een woordvoerder van de politie.

Het 60 meter lange schip Le Serpent is rond 1920 in Frankrijk gebouwd en nu speciaal aangepast voor sportduikers, zodat die er veilig in en uit kunnen. Ook is een gidslijn aangebracht, zodat duikers de weg naar buiten kunnen terugvinden. In de buurt liggen ook nog twee kleinere wrakken op 10 en 12 meter diepte. Deze duikplek is populair bij sportduikers en trekt ook liefhebbers uit het buitenland.

De zoekactie begon zaterdagavond na een melding van een restauranthouder in Scharendijke (Schouwen-Duiveland), vanwaar de twee naar een bepaald wrak waren gaan duiken. Toen ze om 22.30 uur nog niet terug waren sloeg de restauranthouder alarm. Twee reddingboten van de KNRM-afdeling Ouddorp, duikteams van de brandweer en twee helikopters zochten aan het begin van de nacht tevergeefs.

Het bericht Marine zoekt verder naar vermiste duikers verscheen eerst op Nieuws.nl.

β€˜Google Maps van 17e eeuw’ voor 6 ton geveild

Door ANP

Een goed bewaarde eerste uitgave van de Atlas Maior van de Nederlandse cartograaf Joan Blaeu is voor 600.000 euro onder de hamer gegaan bij het veilinghuis Arenberg Auctions in Brussel. Het veilinghuis meldde dat een Belgische privéverzamelaar het elfdelige werk heeft gekocht.

Deskundigen hadden verwacht dat de Atlas Maior tussen de 250.000 en 350.000 euro zou opleveren. De atlas bevat gedetailleerde beschrijvingen van alle landen in de wereld. Het werk werd tussen 1662 en 1665 in elf delen uitgegeven, en bevat ruim 590 kaarten die allemaal met de hand zijn ingekleurd. Ook telt het werk ruim 3000 pagina’s tekst met beschrijvingen van continenten, streken, landen en regio’s. Om die reden wordt de Atlas Maior door experts wel de ‘Google Maps van de zeventiende eeuw’ genoemd.

De uitgever, drukker en cartograaf Joan Blaeu is aan het eind van de zestiende eeuw in Amsterdam geboren. Hij overleed in 1673.

Het bericht ‘Google Maps van 17e eeuw’ voor 6 ton geveild verscheen eerst op Nieuws.nl.

Hitte-waarschuwing voor Heiligdomsvaart

Door ANP

Bezoekers van de Heiligdomsvaart in Maastricht kunnen zondag overweldigd worden doorde hitte. De organisatie waarschuwt mensen om zich op die hoge zomerse temperaturen goed voor te bereiden. Zondagmiddag worden vele duizenden bezoekers verwacht.

De organisatie roept bezoekers op zelf water mee te nemen en te zorgen voor goede bescherming. Deelnemers aan de ommegang krijgen water uitgereikt door de organisatie. Mensen die op de eretribune op het Vrijthof zitten krijgen ook flesjes water.

Vlak voor het begin van de Heiligdomsvaart werd Maastricht getroffen door onweer en regenval. Aanvankelijk leek het onweer aan Maastricht voorbij te trekken, maar rond 13.00 uur trokken ook boven Maastricht onweerswolken samen. Weeronline verwacht na het begin van de ommegang om 14.00 uur echter droog weer.

Niet ver van Maastricht, op de A76 bij Meerssen, moeten automobilisten noodgedwongen stoppen op de vluchtstrook vanwege een noodweer, maakte de politie bekend.

Eens in de zeven jaar vormt het centrum van Maastricht het decor voor de traditionele Heiligdomsvaart, een traditie die terug gaat tot 1391. Zondagmiddag vindt de eerste van twee ommegangen plaats. Daarin worden relieken (botjes en dergelijke) van heiligen aan het volk getoond. Hoogtepunt is het tonen van de zogenoemde noodkist waarin de overblijfselen van de heilige Servaas worden bewaard.

Het bericht Hitte-waarschuwing voor Heiligdomsvaart verscheen eerst op Nieuws.nl.

Mensen onwel tijdens marathon Leiden

Door ANP

Tijdens de marathon van Leiden zijn minstens tien mensen door de hitte bevangen geraakt, vier moesten naar het ziekenhuis. ,,Mogelijk zijn nog wat meer mensen onwel geraakt, daar heb ik geen zicht op”, aldus een woordvoerster van de brandweer Hollands-Midden. ,,Niemand hoefde te worden gereanimeerd.”

Omdat de EHBO-opvang aan de Boommarkt overbelast raakte en hulpverleners het werk niet aankonden, werden ook ambulances en brandweervoertuigen uit de omgeving opgeroepen. ,,Dat was nodig vanwege een piek van uitvallers en andere mensen die aandacht en hulp nodig hadden. Maar inmiddels zijn alle wagens weer weg. Het is nu goed te doen, er zijn geen bijzonderheden.”

Zes jaar geleden overleed tijdens de Leidse marathon een 41-jarige hardloper. Hij zakte na de finish in elkaar en reanimatie mocht niet meer baten.

De start van de marathon was zondag om 10.30 uur. De organisatie waarschuwde de lopers om vooral genoeg water te drinken, rustig aan te doen en een petje op te zetten. Een ander onderdeel, de 10 kilometer, werd vanwege het warme weer een halfuur uitgesteld en begon om 15.00 uur. ,,Dat bleek een goede beslissing. Het was enigszins afgekoeld, met zelfs wat verkoelende wind en het was niet meer zo benauwd”, zei de brandweerwoordvoerster.

De marathon van Leiden werd zondag gewonnen door Eliud Weru. De Keniaan finishte in een tijd van 2 uur, 15 minuten en 30 seconden. Snelste vrouw (2.45.54) was Tsgereda Girma Ayele uit Ethiopië.

Het bericht Mensen onwel tijdens marathon Leiden verscheen eerst op Nieuws.nl.

Noodweer treft zuidelijke helft Nederland

Door ANP

Het KNMI heeft voor Limburg en Noord-Brabant waarschuwingscode oranje afgegeven. Lokaal trekken, soms zware, onweersbuien over met soms hagelstenen van 2 tot 4 centimeter. Doordat de buien maar langzaam richting noorden overtrekken kan plaatselijk een grote hoeveelheid neerslag vallen (tot circa 50 millimeter), wat tot wateroverlast kan leiden. Ook worden windstoten gemeten met snelheden van 60 kilometer per uur.

In Zuid-Limburg moest de brandweer zondagmiddag op diverse plaatsen uitrukken om de wateroverlast te bestrijden. Straten stonden blank en kelders waren ondergelopen, zei een woordvoerder.

Ook in Zeeland trekken onweersbuien over. Het KNMI heeft voor die provincie de lichtere waarschuwingscode geel ingesteld, net als voor Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland.

Bij code oranje is grote kans op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast. Bij code geel is er mogelijk kans op gevaarlijk weer, waarbij het raadzaam is op te letten, vooral onderweg.

Het bericht Noodweer treft zuidelijke helft Nederland verscheen eerst op Nieuws.nl.

Frank (70) heeft 590.000 km in 123 landen op de fiets afgelegd

Door mariettenieuws

In veertig jaar tijd heeft auteur Frank van Rijn (70) fietsend 590.000 kilometer (km) in 123 landen afgelegd. Hij fietst gemiddeld zes à zeven maanden per jaar; hij legt tweeduizend km per maand met zo’n dertig kilo bagage. Hij is op alle continenten geweest, behalve Antarctica. “Het is lastig om door de Sahara te fietsen. Je moet je banden dan voor de helft leeg laten lopen.”

Franks eerste fietsvakantie was in 1971, toen hij na zijn studie er een jaar tussenuit ging, mét de fiets. Sindsdien is hij altijd op de fiets op vakantie gegaan. “Toen is het uit de hand gelopen. Sindsdien maak ik lange reizen, soms van een jaar. Ik heb nog even als invalleraar natuurkunde gewerkt, maar inmiddels bestaat mijn werk uit reizen, inspiratie opdoen, boeken schrijven en lezingen geven.”

Onlangs is zijn vijftiende boek ‘Drie Kameleons’ verschenen over zijn reis door Namibië, waar hij in vier maanden tijd zevenduizend km heeft afgelegd. Zijn volgende reis staat ook alweer gepland: vier maanden door Marokko, Spanje, Portugal en Frankijk. “Ik ben al eerder naar Casablanca gefietst, dat duurt anderhalve maand. Dit keer neem ik het vliegtuig.”

“Met een fiets kom je dichterbij de bevolking”

Op een fiets zie je veel meer dan in een vliegtuig of in een bus, aldus Frank. “Met een fiets kom je dichterbij de bevolking en ervaar je de natuur veel intenser. Als het donker is, moet ik stoppen. Soms ben ik dan nog niet waar ik wil zijn en moet ik ergens mijn tent opzetten of in een primitief dorpje bij de lokale bevolking overnachten. Dat maakt het reizen per fiets zo interessant.”

Frank van Rijn | Foto: privé

Het grootste deel van zijn tochten maakt Frank alleen. “Dat heeft voordelen, want dan hoef je niet iemand anders te overtuigen dat een bepaalde route de beste is. Maar soms kan ik enorm tobben tijdens een tocht, bijvoorbeeld of ik over de berg heen fiets of eromheen ga. Dan zou overleg met een reisgenoot juist goed zijn.”

Drie keer overvallen door bandieten

Frank is tijdens zijn reizen tot drie keer toe overvallen door bandieten. “In Burkina Faso ben ik met mijn binnenbanden aan een boom vastgebonden en hebben ze al mijn waardevolle spullen afgenomen. Gelukkig had ik kort daarvoor Belgen ontmoet. Zij hebben mij na dat drama opgevangen. Eerst dacht ik: Ik houd ermee op en ga naar huis. Ik heb echter geld en een paspoort laten overkomen en ben doorgegaan.”

Frank is inmiddels zeventig. Het fietsen gaat wat langzamer dan dertig jaar geleden, maar hij voelt zich nog gezond en fit. “Ik fiets niet voor de snelheid, maar voor mijn plezier en om de wereld te zien. Ik heb een keer malaria gehad en een paar keer darmproblemen, maar verder niets. Het enige waar ik vaak problemen mee heb, zijn honden en muggen. Die komen achter me aan. Wat er nog op mijn verlanglijstje staat? Jemen en Afghanistan, maar daar is het nu te gevaarlijk.”

Lees ook:

 

Het bericht Frank (70) heeft 590.000 km in 123 landen op de fiets afgelegd verscheen eerst op Nieuws.nl.

Man dood na val uit Amsterdams β€˜kraanhotel’

Door ANP

Een 32-jarige man is op de NDSM-werf in Amsterdam overleden na een val uit een oude hijskraan, waarin een hotel is gevestigd. De man was aanwezig op een feest, maar de politie kon zondag nog niet zeggen in welke hoedanigheid hij daar was.

Het is nog niet duidelijk wat er is gebeurd.

Volgens de zender AT5 was er op de eerste verdieping van het hotel een feest aan de gang.

Het bericht Man dood na val uit Amsterdams ‘kraanhotel’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

β€˜Ongehoorde’ rondleiding in Boijmans

Door ANP

Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam begint volgende maand ook met rondleidingen voor doven en blinden. Op zondag 3 juni is de de eerste tour in gebarentaal, met aansluitend het eerste ‘gebarencafé’ in een museum ooit. De eerste rondleiding voor blinden en slechtzienden is op zondag 17 juni.

Met ‘Ongehoord Boijmans’, de rondleiding in gebarentaal, sluit Boijmans aan bij het landelijke samenwerkingsverband ‘Musea in gebaren’. De afgelopen maanden zijn twee zelf dove museumrondleiders aan het team van rondleiders toegevoegd en ingewerkt. Ze gaan voortaan telkens maximaal twaalf personen mee langs verschillende kunstwerken passend in één bepaald thema in het museum nemen.

‘Ongezien Boijmans’ is voor mensen die blind of slechtziend zijn. Ook hiervoor zijn rondleiders opgeleid en zijn er ‘voel-materialen’ waaronder een dimensionale sculptuur van het schilderij De Toren van Babel geproduceerd, plus speciale muziek. Met deze rondleidingen kunnen maximaal zes blinden of slechtzienden mee.

Boijmans gaat overigens ook extra aandacht geven aan mbo-leerlingen. Het museum ontwierp de lesmodule ‘Van kijken naar zien’, samen met uitgeverij Codename Future. De lesmodule is vanaf het nieuwe studiejaar beschikbaar voor het mbo. ,,Kijken naar kunst biedt veel mogelijkheden voor het oefenen in kritisch kijken en denken’, aldus het museum.

Het bericht ‘Ongehoorde’ rondleiding in Boijmans verscheen eerst op Nieuws.nl.

Bedrijventerrein is niet voor woningbouw

Door ANP

Bedrijventerreinen zijn er voor bedrijven en niet voor woningbouw. Dat is de boodschap van ondernemersorganisatie VNO-NCW West die samen met bedrijvenverenigingen een lobby is begonnen ,,voor het behoud van bedrijfsterreinen en de maakindustrie.”

De provincies moeten de komende jaren het tekort aan nieuwbouwwoningen proberen in te lopen. Minister Kajsa Ollongren (Wonen) tekende afgelopen woensdag samen met provincies, marktpartijen en corporaties de Nationale Woonagenda. De afspraken moeten ertoe leiden dat er jaarlijks gemiddeld 75.000 woningen worden gebouwd. In 2025 moeten er ruim 700.000 woningen zijn bijgekomen.

,,We steunen deze opgave van harte, want woningbouw heeft ook grote economische waarde”, zegt Bert Mooren, directeur van VNO-NCW West. ,,Maar we moeten wonen en werken wel uit elkaar houden”, voegt hij toe. ,,Veel overheden projecteren de woningbouwplannen op bedrijfsterreinen en hebben nauwelijks nagedacht over de economische waarde van de terreinen.¨

Voorbeelden daarvan zijn Schieoevers Delft en Waarderpolder Haarlem waar ondernemers volgens Mooren zeer ongerust zijn over woningbouwplannen .

Volgens de ondernemersorganisatie is ruim 30 procent van de banen in Nederland op bedrijfsterreinen te vinden. ,,Bovendien zijn de terreinen heel belangrijk voor de werkgelegenheid voor lager opgeleiden “, aldus Mooren.

Zijn ondernemersnetwerk wil dat de provincies Zuid- en Noord-Holland de regie op zich nemen van de woningbouwopgave. ,,We gaan ze hierop aanspreken. En we dringen aan op economische effectrapportages en het vrijwaren van belangrijke bedrijventerreinen.”

Het bericht Bedrijventerrein is niet voor woningbouw verscheen eerst op Nieuws.nl.

Asbest vrijgekomen bij brand bedrijf Kampen

Door ANP

Op een industrieterrein in Kampen is een grote brand uitgebroken in een bedrijvengebouw met daarin onder meer een autobandenbedrijf. Door de brand zijn asbestdeeltjes vrijgekomen die in de buurt van het terrein terecht zijn gekomen. Volgens de brandweer is van een grotere spreiding van het asbest vooralsnog geen sprake.

Zowel auto’s als stapels banden vatten vlam en er klonken explosies. De vlammen sloegen uit het dak van het pand en zorgden voor veel rook. De brand is inmiddels onder controle, maar het sein brand meester is nog niet gegeven. De brandweer adviseert omwonenden om uit de rook te blijven en ramen en deuren te sluiten.

Een woordvoerster laat weten dat het blussen nog een tijd zal duren. Over de oorzaak is niets bekend.

Het bericht Asbest vrijgekomen bij brand bedrijf Kampen verscheen eerst op Nieuws.nl.

Twee duikers vermist in de Grevelingen

Door ANP

Twee duikers worden vermist in de Grevelingen, bij de haven Kloosternol in Scharendijke (Schouwen-Duiveland). De twee reddingboten van de KNRM-afdeling Ouddorp, duikteams van de brandweer en twee helikopters voeren een zoekactie uit, meldt het Kustwachtcentrum.

Volgens een woordvoerder hadden de twee duikers tegen een restauranthouder in de haven gezegd dat ze naar een bepaald wrak zouden gaan duiken. Toen de twee om 22.30 uur nog niet terug waren, sloeg de restauranthouder alarm.

Het bericht Twee duikers vermist in de Grevelingen verscheen eerst op Nieuws.nl.

EO Jongerendag: warmte buiten Γ©n binnen

Door ANP

Niet alleen buiten was het zaterdag warm, ook binnen in het GelreDome in Arnhem, op de EO Jongerendag, hing ,,een warme, gemoedelijke sfeer”, zegt een woordvoerder van de omroep. Rond de 20.000 christelijke jongeren waren daar getuige van muziek, samenzang en sprekers, met als thema Walk on Water.

Er waren vier muzikale acts: For KING & COUNTRY, Matt Redman & Guvna B, Britt Nicole en The Drop. De belangrijkste spreker, de Britse Miriam Swaffield, vertelde een verhaal over de discipel Petrus. Volgens het bijbelverhaal stapte hij tijdens een storm uit een boot om naar Jezus te gaan. Swaffield trok de vergelijking door naar haar toehoorders, die bij God mogen aankloppen als ze kampen met storm in hun leven.

De EO Jongerendag werd voor de vierde keer gepresenteerd door Joram Kaat.

Het bericht EO Jongerendag: warmte buiten én binnen verscheen eerst op Nieuws.nl.

β€˜Schijtlijster Trofee’ voor pensioenfonds ABP

Door ANP

Het consumentenprogramma Kassa heeft pensioenfonds ABP zaterdag ‘vereerd’ met de eerste Schijtlijster Trofee. De prijs is in het leven geroepen voor bedrijven die geen verantwoording willen afleggen voor de camera of in de studio.

Kassa besteedde op 5 mei aandacht aan het ABP, omdat het fonds pensioengeld investeert in een bedrijf dat oerbos kapt, het milieu vernietigt en de bevolking in Papoea onderdrukt voor een palmolieplantage. Volgens het ABP was er niemand beschikbaar voor een reactie door de schoolvakanties.

Vicevoorzitter José Meijer van het pensioenfonds noemt het ,,heel jammer dat de kijkers ons gemist hebben. We gaan eigenlijk nooit wat uit de weg.”

Kijkers van Kassa hadden niet alleen het ABP genomineerd voor de nieuwe trofee. Ook Zorginstituut Nederland, Centraal Justitieel Incassobureau, Apple en HEMA werden naar voren geschoven als bedrijven die met een slappe smoes afhaakten.

Het bericht ‘Schijtlijster Trofee’ voor pensioenfonds ABP verscheen eerst op Nieuws.nl.

Warme Landmachtdagen trekken 125.000 mensen

Door ANP

De Landmachtdagen hebben dit jaar 125.000 bezoekers getrokken. Dat zijn er 25.000 minder dan vorig jaar. Vermoedelijk komt dat door de warmte. ,,Mensen hebben misschien een verkwikkender bezigheid gezocht”, veronderstelt een woordvoerder van Defensie.

Bovendien waren vorig jaar alle publieksactiviteiten op de zaterdag, dit jaar waren ze wat meer verspreid en begonnen de Landmachtdagen al op dinsdag. In zeventien steden waren activiteiten, variërend van demonstraties met helikopters en pantservoertuigen tot abseilen en tokkelen. Afgelopen dinsdag brachten militairen een bezoek aan duizend basisschoolklassen.

De meeste bezoekers trokken zaterdag naar Almere, waar de verrichtingen van de Landmacht waren verweven met de Landelijke Veiligheidsdag.

Twee weken geleden was er in Heerlen een regionale veiligheidsdag waar de Landmacht zich ook manifesteerde. ,,We zien dat voor het gemak als kick-off van de Landmachtdagen. Als je dat bezoekersaantal meerekent, hebben de Landmachtdagen dit jaar 160.000 bezoekers getrokken”, zegt de woordvoerder.

Het bericht Warme Landmachtdagen trekken 125.000 mensen verscheen eerst op Nieuws.nl.

40.000 bezoekers op Landelijke Veiligheidsdag

Door ANP

Op de Landelijke Veiligheidsdag in Almere zijn zaterdag 40.000 bezoekers afgekomen. Die konden zien wat het werk van hulpdiensten als het Rode Kruis, de Reddingsbrigade Nederland, brandweer, politie en GGD inhoudt en hoe ze samenwerken.

De Veiligheidsdag werd voor de vijfde keer gehouden. De eerste keer, in 2014, bezochten 25.000 mensen de dag. Vorig jaar was dat aantal verdubbeld tot 50.000. Dat het er dit keer zo’n 10.000 minder waren, wijt de organisatie aan het extreem warme weer. De organisatie is toch tevreden. Veelmensen kwamen vroeg, om de ergste warmte voor te zijn. Ook namen veel bezoekers ,,een wachttijd van anderhalf uur voor lief voor een tochtje met een reddingsboot naar het PIT Veiligheidsmuseum, waar oude politievoertuigen en -uniformen te zien zijn”, aldus een woordvoerder.

In Almere was zaterdag ook een congres van de Reddingsbrigade Nederland. Daar werd onder meer de nationale reddingsvloot besproken. Naast de brigade zijn 22 van de 25 Nederlandse veiligheidsregio’s en het Instituut Fysieke Veiligheid betrokken bij de hulpdienst. Die wordt ingezet bij watercalamiteiten zoals grote overstromingen. De veiligheidsregio’s Drenthe, Twente en Brabant-Zuidoost doen niet mee omdat ze geen overstromingsrisico kennen.

De nationale reddingsvloot werd opgericht na de watersnoodramp van 1953. Vorig jaar dreigde de vloot nog uiteen te vallen. Tot dan toe betaalde het ministerie van Veiligheid en Justitie mee, sinds begin dit jaar zijn de veiligheidsregio’s verantwoordelijk voor de financiering. Veiligheidsminister Ferd Grapperhaus zei op het congres blij te zijn met de vloot.

Het congres was op een dag dat het met maxima tot 30 graden overvol was op stranden en waterplassen. Daarover zei Grapperhaus: ,,Het begint vaak vredig, als zonnige dag aan het water. Totdat er iemand in de problemen raakt en niet meer in staat is om zichzelf te redden. Meestal loopt zo’n verhaal gelukkig toch nog goed af. En dat is vaak dankzij leden van uw brigade.” Die heeft er volgens de minister ,,achteraan gezeten” dat we goed hebben leren zwemmen in Nederland.

Het bericht 40.000 bezoekers op Landelijke Veiligheidsdag verscheen eerst op Nieuws.nl.

Oud-VVD’er Geert Dales nu voorzitter 50PLUS

Door ANP

Voormalig VVD’er Geert Dales is de nieuwe voorzitter van politieke partij 50PLUS. Zijn verkiezing op het partijcongres zaterdag was min of meer een voldongen feit, nadat de laatste tegenkandidaat zich eerder tijdens het congres had teruggetrokken.

Dales genoot de steun van onder anderen partijleider Henk Krol en oprichter en senator Jan Nagel. Toch was de stemming allesbehalve unaniem. Van de 253 geldige stemmen waren er 182 voor Dales, en 48 tegen. Daarnaast stemden 23 mensen blanco.

De nieuwe voorzitter erkende dat de aanwezige leden zich niet eensgezind achter hem schaarden. ,,Ik weet dat er tegenstemmen zijn geweest. Zo’n zeventig leden die het of niet zien zitten of afwachten”, aldus Dales. ,,Ik beschouw dat als een grote opdracht. Ik vind het goed dat dit op tafel ligt, dan weet je waar je aan toe bent.”

Een deel van het congres was niet toegankelijk voor de pers, nadat de partij de afgelopen weken veelvuldig negatief in het nieuws is geweest. Er was onenigheid over de jaarrekeningen en enkele leden gingen bij een vergadering van de Overijsselse afdeling met elkaar op de vuist.

De fracties in de Eerste en Tweede Kamer keerden zich bovendien tegen scheidend voorzitter Jan Zoetelief en deze maand stapten Zoetelief en secretaris Hylke ten Cate op nadat de rest van het partijbestuur al was vertrokken.

Zoetelief hield uiteindelijk de eer aan zichzelf en trok zich eerst terug als voorzitter en later ook als kandidaat. De kersverse voorzitter Dales bedankte Zoetelief nog wel voor het werk dat hij voor de partij heeft verricht.

Partijcoryfee en Eerste Kamerlid Jan Nagel trok in zijn toespraak fel van leer tegen D66, omdat die partij zich volgens hem keert tegen elke vorm waarbij burgers meer inspraak krijgen. Nagel zei te hopen dat D66-leden van de Eerste Kamer afschaffing van het raadgevend referendum zullen tegenhouden.

Een leuk moment nog voor Nagel, die tevens oprichter is van de partij: het congres stemde in met de oprichting van de Jan Nagel 50PLUS Foundation, om activiteiten in het buitenland te ontplooien.

Het bericht Oud-VVD’er Geert Dales nu voorzitter 50PLUS verscheen eerst op Nieuws.nl.

Warmteprotocol voor Toppers

Door ANP

De Johan Cruijff ArenA in Amsterdam stelt het warmteprotocol in voor het optreden van de Toppers zaterdagavond, meldt een woordvoerster van de ArenA

Zo wordt er extra geventileerd en blijven de buitendeuren open. Ook mogen de bezoekers bij uitzondering een plastic flesje water meenemen. Het uitschuifbare dak van het stadion blijft wel dicht, omdat daar allerlei apparatuur en lampen aan hangen.

Evenals vrijdag worden zaterdagavond weer vele duizenden in het roze geklede mensen verwacht. Sommigen verzamelen zich al in de middag voor het stadion. De directie raadt de bezoekers aan om zoveel mogelijk uit de zon te blijven, zich niet te warm te kleden en toch vooral voldoende te drinken, aldus de woordvoerster.

Ook de organisatie van Dauwpop bij Hellendoorn is voorbereid op de hitte. Volgens een woordvoerder was het aan het begin van de middag ,,,al lekker druk” en zijn er extra waterpunten. Ook bieden de bomen beschutting en is er zonnebrandcrème verkrijgbaar.

Het bericht Warmteprotocol voor Toppers verscheen eerst op Nieuws.nl.

❌