[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Vandaag β€” 16 Juni 2019Alle Nieuwskoppen

Slachtoffer in jeugdzorg klaagt staat aan

Door ANP

Een slachtoffer van geweld en seksueel misbruik in de jeugdzorg klaagt de Nederlandse staat aan. De inmiddels 68-jarige Jeanette de Geus verwijt de staat onrechtmatig handelen bij de behandeling van haar verzoek om erkenning en compensatie.

“Ik wil vaststellen dat de pogingen van de staat om slachtoffers erkenning te bieden geen effect sorteren”, zegt De Geus op NOS.nl. “De overheid is niet aanspreekbaar als dingen misgaan.” Het Schadefonds Geweldsmisdrijven wees haar claim af, na drie gesprekken die volgens het slachtoffer “respectloos, slordig en amateuristisch” waren verlopen.

De Geus werd als peuter uit huis geplaatst. Toen ze vier jaar oud was kwam ze terecht bij een pleeggezin, waar ze jarenlang werd mishandeld en seksueel misbruikt. Ze meldde dat als tiener aan haar voogdes, maar de jeugdzorginstantie deed niets met die melding. Pas nadat De Geus op 14-jarige leeftijd een zelfmoordpoging had gedaan, werd zij uit het pleeggezin weggehaald.

Het bericht Slachtoffer in jeugdzorg klaagt staat aan verscheen eerst op Nieuws.nl.

Spanje arresteert Nederlandse β€˜heroΓ―nekoning’

Door ANP

De politie in de Spaanse regio Galicië heeft een netwerk van drugssmokkelaars opgerold, waar een Turkse Nederlander de grote leverancier voor was. In totaal zijn 17 mensen gearresteerd, onder wie de 61-jarige Sadullah Unnu uit Nederland.

Spaanse media noemen Sadullah Unnu, alias Nicol, onder meer ‘de koning van de heroïne’. Hij wordt gezien als een van de grootste heroïne-handelaars in Europa. Hij had zeven kilo heroïne verstopt in zijn Audi A3 toen hij werd gearresteerd in de stad Pontevedra. De drugshandelaar zou naar verluidt geen mobiel gebruiken en woonde praktisch in zijn auto. Daarmee legde hij dagelijks duizenden kilometers af.

Het politieonderzoek startte in januari toen een drugshandelaar in Ourense veel heroïne begon te verhandelen. Naast 7 kilo heroïne is tijdens de operatie ook 66 kilo aan speed in beslag genomen en duizenden euro’s aan cash.

De Nederlander is in 2008 al eens gearresteerd toen de politie in Spanje haar grootste heroïnevangst ooit deed. Agenten vonden destijds meer dan 316 kilo heroïne op een jacht nabij Barcelona. Sadullah zat ook al een keer in de gevangenis nadat hij in 1994 was gearresteerd. Toen werd in Madrid beslag gelegd op 118 kilo heroïne.

Het bericht Spanje arresteert Nederlandse ‘heroïnekoning’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

Overleg reders en Defensie over Perzische Golf

Door ANP

De belangenorganisatie van de Nederlandse reders heeft maandag overleg met het ministerie van Defensie over situatie in de Golf van Oman. ”Het gaat om regulier overleg, net zoals we destijds bijvoorbeeld hadden over piraterij”, aldus directeur Annet Koster van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders. “Wellicht dat ze wat meer informatie hebben dan wij. Op basis daarvan kijken we hoe we onze leden het beste kunnen informeren.”

De aanslagen op tankers in de Golf van Oman leidden vrijdag tot enkele vragen van leden. ”Kunnen we nog wel die kant op”, aldus Koster. Veel Nederlandse schapen varen niet in het gebied. Koster denkt dat er jaarlijks een kleine honderd schepen onder Nederlandse vlag passeren. Het gaat vooral om toeleveranciers voor onder meer de olie-industrie.

Het bericht Overleg reders en Defensie over Perzische Golf verscheen eerst op Nieuws.nl.

CitroΓ«n centraal op Nationale Oldtimerdag

Door ANP

Eeuweling Citroën staat zondag centraal op de 35ste editie van de Nationale Oldtimerdag in Lelystad. Op de Bataviaboulevard staan verder ruim vierhonderd oldtimers van verschillende automerken, waaronder een aantal unieke exemplaren, opgesteld.

Het automerk Citroën, opgericht door een geëmigreerde Nederlander, bestaat honderd jaar en daarom schenken de organisatoren van de oldtimerdag veel aandacht aan het Franse automerk. Uniek daarbij is dat de collectie deelnemende automobielen aan de presentatie van 100 jaar Citroën is uitgebreid met een Citroën M35 uit 1970. De Amsterdamse eigenaar komt met prototype 83 naar het evenement in Lelystad.

Jaarlijks zijn er, naast de vaak bijzondere deelnemers, terugkerende presentaties onder de noemers: Belle Epoque (periode 1890-1920), The Roaring Twenties, Fire Fighters en Classic Supercars. Onder de topstukken valt ongetwijfeld de wagen van DJ’s on wheels, die met een Chevrolet 3100 pick-up uit 1953 komen. De auto rijdt nog als een speer en brengt uiteraard bijpassende muziek. De line-up van de Classic Super Cars (een primeur op de komende Nationale Oldtimerdag) wordt uitgebreid met een historisch topmodel van BMW, namelijk een 507 Coupé 1957.

De oldtimermeeting in Lelystad is uitgegroeid tot de grootste in haar soort in Nederland en is zowel voor deelnemers als publiek gratis toegankelijk.

Het bericht Citroën centraal op Nationale Oldtimerdag verscheen eerst op Nieuws.nl.

Treinen Amsterdam-Utrecht rijden weer

Door ANP

De stremming in het treinverkeer tussen Amsterdam Centraal en Utrecht Centraal en tussen Schiphol en Utrecht Centraal is voorbij. Door een sein- en wisselstoring konden op het traject tussen Amsterdam Bijlmer ArenA en Utrecht Centraal sinds 16.45 uur geen treinen rijden.

Volgens de NS rijden de treinen vanaf 18.30 uur weer volgens de dienstregeling.

Het bericht Treinen Amsterdam-Utrecht rijden weer verscheen eerst op Nieuws.nl.

Deelnemers Nacht van Vluchteling over finish

Door ANP

De meeste deelnemers van de Nacht van de Vluchteling hebben zondagochtend hun nachtelijke wandeltocht voltooid. Volgens een woordvoerder van de organisatie waren er dit jaar weinig uitvallers omdat het in de nacht van zaterdag op zondag goed weer was om te lopen.

In Den Haag, Haarlem, Amersfoort en Arnhem kwamen mensen over de finish en kregen een medaille omgehangen en applaus van honderden supporters, familieleden en vrienden. De deelnemers gingen rond middernacht van start in respectievelijk Rotterdam, Amsterdam, Utrecht en Nijmegen voor een tocht van 40 kilometer. Rotterdam en Amsterdam hadden ook routes van 10 en 20 kilometer.

Er deed dit keer een recordaantal van ruim 5600 wandelaars mee aan de speciale tocht over 40 kilometer, waarmee geld werd ingezameld voor vluchtelingen. Tot nu toe is ruim 1,5 miljoen euro opgehaald. Tot eind augustus kan er nog gedoneerd worden. De opbrengst besteedt Stichting Vluchteling aan levensreddende noodhulp voor vluchtelingen in de wereld. Vorig jaar kregen ruim 880,000 vluchtelingen in 28 landen noodhulp van Stichting Vluchteling.

Directeur Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling toonde zich verheugd over het grote aantal deelnemers: ”Nederland heeft zich van zijn allerbeste kant laten zien, fantastisch zoveel enthousiasme en solidariteit met vluchtelingen in de wereld”, zei ze bij de finish in Den Haag.

In die stad liep burgemeester Pauline Krikke de laatste 10 kilometer mee. In Arnhem werden mensen aan de finish verwelkomd door burgemeester Ahmed Marcouch en rapper Diggy Dex was bij de finish in Amersfoort.

Burgemeester Femke Halsema gaf het startschot voor de 40 kilometer. Enige tijd daarvoor hadden Johnny de Mol en Waldemar Torenstra de deelnemers aan de 10 en 20 kilometer weggeschoten. In Utrecht gaf Art Rooijakkers (bekend van het televisieprogramma Wie is de Mol) het startschot.

Het bericht Deelnemers Nacht van Vluchteling over finish verscheen eerst op Nieuws.nl.

Thomas Rueb wint Brusseprijs met boek Laura H.

Door ANP

Journalist Thomas Rueb heeft de Brusseprijs 2018 gewonnen met zijn boek Laura H. – Het Kalifaatmeisje uit Zoetermeer. Dat heeft juryvoorzitter Bas Haan zaterdagavond bekendgemaakt in een speciale uitzending van het radioprogramma NOS Met het Oog Op Morgen.

De Brusseprijs wordt jaarlijks uitgereikt voor het beste journalistieke boek en is een initiatief van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. De prijs is vernoemd naar journalist M.J. Brusse (1873-1941). Rueb wint 10.000 euro. Hij was één van de vijf genomineerden.

Rueb vertelt in het boek het verhaal van Laura H., die met haar man en kinderen in 2015 naar IS-gebied trok. Ook haar jeugd en vlucht terug naar Nederland worden besproken.

De jury looft vooral hoe dichtbij Rueb het verhaal weet te brengen. “De overtuiging waarmee Rueb Laura’s leven voor en in het Kalifaat dichtbij weet te brengen is overrompelend en wint aan kracht doordat de schrijver het verhaal vertelt vanuit zijn eigen vragen en verbazing. Daarbij is het boek zo rijk aan details, dat je als lezer daadwerkelijk het gevoel hebt dat je het allemaal zelf meemaakt.”

Het bericht Thomas Rueb wint Brusseprijs met boek Laura H. verscheen eerst op Nieuws.nl.

Koning geΓ―nstalleerd in Orde van de Kousenband

Door ANP

Koning Willem-Alexander wordt maandag in Windsor samen met de Spaanse koning Felipe door de Britse koningin Elizabeth geïnstalleerd als ridder in de hoogste Britse orde, de Orde van de Kousenband. Beide koningen werd de onderscheiding al eerder verleend, bij hun staatsbezoeken aan de Queen in respectievelijk 2018 en 2017.

De installatie van nieuwe ridders vindt jaarlijks plaats in Windsor Castle op ‘Garter Day’. Koningin Elizabeth verleent de Orde in de troonzaal van de Orde aan de nieuwe Britse leden en na een lunch gaat aan het begin van de middag het hele gezelschap naar St George’s Chapel voor een speciale dienst ter ere van de ‘Most Noble Order of the Garter’. Daar vindt ook de installatie plaats van beide koningen. In de kapel, vorig jaar de plek waar prins Harry trouwde met Meghan Markle, komt ook een banier en een wapenschild te hangen van de ridder.

De buitenlandse ridders zijn zogenoemde ‘Stranger Knights’ of ‘Supernumerary Knights’, boventallige ridders. Naast koning Willem-Alexander en koning Felipe zijn dat prinses Beatrix, Felipe’s vader koning Juan Carlos, de Japanse keizer-emeritus Akihito en de staatshoofden van Denemarken, Zweden en Noorwegen.

Koning Willem-Alexander is de elfde ‘Oranje’ die de Orde van de Kousenband heeft ontvangen. Prins Maurits (1612) en zijn broer Frederik Hendrik (1627), beiden zoons van Willem van Oranje, waren in de zeventiende eeuw de eersten. Koningin Elizabeth heeft in haar lange regeringstijd maar liefst drie achtereenvolgende Oranje-vorsten de Kousenband gegeven: koningin Juliana (1958), koningin Beatrix (1989) en vorig jaar dus koning Willem-Alexander.

Het bericht Koning geïnstalleerd in Orde van de Kousenband verscheen eerst op Nieuws.nl.

72e Vlaggetjesdag β€˜geweldig succes’

Door ANP

De 72e editie van Vlaggetjesdag in Scheveningen was “geweldig” en “succesvol”, zei voorzitter van het evenement Gerbrand Voerman zaterdag. “Jeroen van der Boom heeft net opgetreden. Bij het hoofdpodium is het nog lekker druk”, aldus Voerman over het evenement waarmee het begin van het haringseizoen wordt gevierd.

Hij schat in dat de dag ongeveer evenveel bezoekers heeft getrokken als vorig jaar. Toen kwamen er 175.000 mensen op het feest af. “Bij het opbouwen in de ochtend hadden we nog wat last van regen. Maar tien minuten voordat we begonnen, stopte het, brak de zon door en stroomden de kades helemaal vol.”

De dag werd geopend door minister Bruno Bruins (Medische Zorg). Hij was volgens de organisatoren uitgenodigd wegens het oude spreekwoord ‘haring in het land, dokter aan de kant’. In de haven konden mensen oud-Hollandse kinderspelen doen, shantykoren zien en oude ambachten bekijken.

Op dinsdag was de traditionele veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe. Groothandel Makro kocht dat voor 95.500 euro. De opbrengst gaat naar Stichting Mag Ik Dan Bij Jou, die kinderen met kanker en hun ouders wil helpen tijdens de behandeling in het ziekenhuis.

Het bericht 72e Vlaggetjesdag ‘geweldig succes’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

Geen slavernijlezing na conflict over spreker

Door ANP

De jaarlijkse lezing ter nagedachtenis van de afschaffing van de slavernij gaat niet door. Over de spreker die de lezing zou geven is onrust ontstaan, stelt het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee). Daardoor is “een waardige lezing die bijdraagt aan de harmonie en verbondenheid binnen en buiten de gemeenschap niet haalbaar”.

Publicist Sandew Hira zou op 29 juni de Keti Koti-lezing geven in het Scheepvaartmuseum. “Het NiNsee heeft de ambitie om met een ieder die een positieve bijdrage levert aan haar missie samen te werken”, schrijft het instituut in een verklaring. “Nu de uitvoering van deze ambitie echter heeft geleid tot een escalatie tussen voor- en tegenstanders van het spreken van Sandew Hira, kan het NiNsee niet anders dan pas op de plaats maken.”

Hira reageert zelf fel op de afzegging. Hij schrijft dat zijn optreden is verhinderd door “een intimidatiecampagne van een groep extremisten” onder leiding van publicist Theo Para. Die zouden ook druk hebben uitgeoefend op het Scheepvaartmuseum om de lezing niet door te laten gaan.

Het bericht Geen slavernijlezing na conflict over spreker verscheen eerst op Nieuws.nl.

Veel belangstellling voor Luchtmachtdagen

Door ANP

De vliegshows op de Luchtmachtdagen die vrijdag en zaterdag werden gehouden op de vliegbasis Volkel (Noord-Brabant), hebben in totaal 240.000 bezoekers getrokken. Het was voor het eerst in drie jaar dat het evenement weer werd gehouden. Vrijdag waren er 95.000 bezoekers en zaterdag 145.000, zei een woordvoerder van defensie.

Zaterdagochtend leidde de toeloop van belangstellenden tot veel drukte op de wegen rond Volkel.

Er waren meerdere vliegshows te zien waaraan vliegtuigen uit twaalf landen meededen. Ook de F-35, de opvolger van de F-16, was te bewonderen. Daarnaast waren er vliegsimulatoren.

Hoewel er regen was voorspeld, waren de weergoden het evenement redelijk goed gezind. “Het weer heeft zich goed gehouden, alleen in het begin van de dag was er zaterdag wat regen”, aldus de zegsman.

De volgende Luchtmachtdagen worden in 2021 gehouden. De plaats is nog niet bekend.

Het bericht Veel belangstellling voor Luchtmachtdagen verscheen eerst op Nieuws.nl.

De Hond: PvdA in de lift, groei FVD vlakt af

Door ANP

De Partij van de Arbeid blijft stijgen in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. De sociaaldemocraten staan nu op 19 zetels, een ruime verdubbeling ten opzichte van het aantal dat ze nu in de Tweede Kamer bezetten.

Forum voor Democratie van Thierry Baudet zou nog steeds flink groeien als er nu verkiezingen worden gehouden, maar wel minder dan eerder dit jaar. In maart voorspelde De Hond nog 26 zetels voor Baudet, nu 21.

Voor de overige linkse partijen is er minder reden tot feest. GroenLinks blijft stabiel op 14 zetels. De SP, die nu nog veertien stoeltjes bezet in de Kamer, zou blijven steken op zeven zetels.

De VVD blijft de grootste in De Honds prognose, en komt uit op 27 zetels: zes minder dan in de huidige samenstelling.

Het bericht De Hond: PvdA in de lift, groei FVD vlakt af verscheen eerst op Nieuws.nl.

β€˜Wijzere’ Van der Weijden past strijdplan aan

Door ANP

Met de wijze lessen van zijn eerste poging in het achterhoofd duikt Maarten van der Weijden komende vrijdag opnieuw het water in voor zijn Elfstedenzwemtocht. De olympisch kampioen op de 10 kilometer van 2008 (Peking) heeft er vertrouwen in dat hij dit keer na vier dagen de finish in Leeuwarden kan halen. Al is voor hem vooral het belangrijkste doel om weer zoveel mogelijk geld voor kankeronderzoek op te halen.

”Ik hoop natuurlijk op een soortgelijk bedrag als vorig jaar. Maar dat was toen wel een enorm bedrag. Alle beetjes helpen, dus we zullen overal blij mee zijn. Ik ga in ieder geval weer alles geven en heb er veel zin in. Ik ben er al zo’n tijd over aan het praten. Ik kijk er naar uit dat ik weer kan beginnen”, aldus de 38-jarige Van der Weijden, die vorig jaar ruim 5 miljoen euro ophaalde.

Vanuit het hele land leefden mensen toen massaal met Van der Weijden mee toen hij na 163 kilometer zijn tocht voortijdig moest beëindigen en in het Friese Birdaard gerimpeld uit het water werd gehesen. De Elfstedenzwemtocht leek een eenmalige actie, maar hoewel hij flink had afgezien ging het al snel weer kriebelen bij het zwemdier. ”Ik houd van zwemmen. Ik vind het echt leuk. Ik weet dat het weer pijnlijk en zwaar wordt, maar dit past bij wie ik ben. Ik wil graag het beste uit mezelf halen. Ik heb er vertrouwen in dat het nu minder een lijdensweg zal worden, omdat ik veel heb geleerd van de eerste keer.”

Van der Weijden gaat dit keer tijdens zijn tocht meer eten, omdat hij veel meer calorieën verbrandde dan hij binnenkreeg. Tijdens zijn eerste tocht vroeg hij op een bepaald moment om een pizza, die in allerijl werd geregeld. Hij zal nu om de vijf uur een warme maaltijd tot zich nemen. Ook last hij meer tijd in om te slapen.

”Vorige keer moest het voor mij vooral zwaar zijn. Ik wilde zo min mogelijk slapen en vooral blijven zwemmen. Zwaar blijft zeker, maar meer slaap zal hopelijk het verschil maken”.

Hij hoopt ditmaal ook steun te krijgen van meezwemmers. Vorig jaar moesten die aan de kant blijven omdat de kwaliteit van het water niet goed was. Maar de omstandigheden zien er nu gunstig uit. “Dat zal een andere dimensie geven aan deze tocht. Ik kijk er vooral naar uit om in de nacht samen met al die mensen met lampjes op hun hoofd te kunnen zwemmen.”

Zijn vrouw Daisy zal tijdens zijn tocht weer een grote steun en toeverlaat zijn. ,,We hebben de beslissing samen genomen om er weer voor te gaan en samen zijn we er ook klaar voor.”

Het bericht ‘Wijzere’ Van der Weijden past strijdplan aan verscheen eerst op Nieuws.nl.

Rutte waarschuwt bedrijven over lonen

Door ANP

Als grote bedrijven hun stijgende winsten niet serieus gaan delen met hun werknemers, zal geplande lastenverlaging voor bedrijven niet doorgaan. Die waarschuwing uitte premier Mark Rutte zaterdag op het ‘VVD Festival’ in Aalsmeer.

“Iets bevalt me niet”, zei Rutte. De middenklasse – “mensen met een normaal salaris” – staat steeds meer onder druk, hun buffers raken op, zei de premier. “We hebben de lasten verlaagd. Maar stijgingen in de CAO blijven uit.”

Volgens de premier komen grote bedrijven daarmee een decennia oude maatschappelijke afspraak niet na. “De winsten klotsen tegen de plinten, maar alleen de lonen van de topmannen stijgen. Dat vind ik niet acceptabel!”

Er zit voor het bedrijfsleven nog lastenverlaging aan te komen, bijvoorbeeld in de vennootschapsbelasting. Maar dat is wat Rutte betreft dus allerminst een uitgemaakte zaak.

Voor de mensen wier lonen weinig of niet zijn gestegen en die hun financiële buffers zien verdwijnen, had Rutte een afsluitende boodschap: “U heeft een bondgenoot in de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie.” Zijn boodschap kon op luid applaus van de verzamelde partijleden rekenen.

Het bericht Rutte waarschuwt bedrijven over lonen verscheen eerst op Nieuws.nl.

Orgito is laatste β€˜Bronovo-baby’

Door ANP

Orgito is de laatste baby die in het ziekenhuis Bronovo in Den Haag is geboren, meldt het Haaglanden Medisch Centrum (HMC). De afdeling verloskunde van het ziekenhuis verhuist dit weekeinde naar HMC Westeinde aan de Lijnbaan in Den Haag.

Het jongetje werd vrijdag geboren. De trotse ouders zijn ook trots dat hun zoon de laatste baby is die in HMC Bronovo is geboren. ”Een mooi verhaal voor wanneer Orgito groter is.”

Het Bronovo-ziekenhuis wordt uiterlijk 2024 helemaal gesloten. Op vrijdagavond 14 juni stopte de verloskundige afdeling al met het opnemen van vrouwen die gaan bevallen.

Het Bronovo genoot landelijke bekendheid door de klandizie van de Oranjes. Willem-Alexander toonde er zijn pasgeboren nakomelingen voor het eerst aan het Nederlandse volk. Troonopvolgster prinses Amalia werd er geboren, net als haar zusjes en verschillende andere kinderen van de koninklijke familie en talloze kinderen van gezinnen uit Den Haag en omstreken.

Het bericht Orgito is laatste ‘Bronovo-baby’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

Spanje arresteert Nederlandse β€˜heroΓ―nekoning’

Door ANP

De politie in de Spaanse regio Galicië heeft een netwerk van drugssmokkelaars opgerold, waar een Turkse Nederlander de grote leverancier voor was. In totaal zijn 17 mensen gearresteerd, onder wie de 61-jarige Sadullah Unnu uit Nederland.

Spaanse media noemen Sadullah Unnu, alias Nicol, onder meer ‘de koning van de heroïne’. Hij wordt gezien als een van de grootste heroïne-handelaars in Europa. Hij had zeven kilo heroïne verstopt in zijn Audi A3 toen hij werd gearresteerd in de stad Pontevedra. De drugshandelaar zou naar verluidt geen mobiel gebruiken en woonde praktisch in zijn auto. Daarmee legde hij dagelijks duizenden kilometers af.

Het politieonderzoek startte in januari toen een drugshandelaar in Ourense veel heroïne begon te verhandelen. Naast 7 kilo heroïne is tijdens de operatie ook 66 kilo aan speed in beslag genomen en duizenden euro’s aan cash.

De Nederlander is in 2008 al eens gearresteerd toen de politie in Spanje haar grootste heroïnevangst ooit deed. Agenten vonden destijds meer dan 316 kilo heroïne op een jacht nabij Barcelona. Sadullah zat ook al een keer in de gevangenis nadat hij in 1994 was gearresteerd. Toen werd in Madrid beslag gelegd op 118 kilo heroïne.

Het bericht Spanje arresteert Nederlandse ‘heroïnekoning’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

Rutte: uitslag FNV-stemming heel goed nieuws

Door ANP

“Heel goed nieuws”. Zo reageerde premier Mark Rutte op de positieve uitslag in de stemming bij vakbond FNV over het pensioenakkoord. Maar, zo stipte hij aan, komende week moet vakbond VCP zich nog wel uitspreken over het akkoord.

“Het is goed voor Nederland als dit doorgaat’, aldus Rutte. “Meer gelijkmatigheid in de premies, meer zicht op indexatie, de AOW-leeftijd die trager omhoog gaat, een tragere koppeling aan de levensverwachting. Iedereen heeft hier vreselijk hard aan gewerkt. Het is nu spannend wat er dinsdag gebeurt bij VCP. Ik hoop daar natuurlijk ook op een goede uitslag.”

Nu overeenstemming over het akkoord in zicht is, moet er wel haast gemaakt worden met de uitwerking, benadrukt de premier. “We moeten nu het wetsontwerp over de AOW zo snel mogelijk behandelen. Dat zal nog wel even onder stoom en kokend water moeten, maar daar worden alle voorbereidingen voor getroffen.”

Het bericht Rutte: uitslag FNV-stemming heel goed nieuws verscheen eerst op Nieuws.nl.

CitroΓ«n centraal op Nationale Oldtimerdag

Door ANP

Eeuweling Citroën staat zondag centraal op de 35ste editie van de Nationale Oldtimerdag in Lelystad. Op de Bataviaboulevard staan verder ruim vierhonderd oldtimers van verschillende automerken, waaronder een aantal unieke exemplaren, opgesteld.

Het automerk Citroën, opgericht door een geëmigreerde Nederlander, bestaat honderd jaar en daarom schenken de organisatoren van de oldtimerdag veel aandacht aan het Franse automerk. Uniek daarbij is dat de collectie deelnemende automobielen aan de presentatie van 100 jaar Citroën is uitgebreid met een Citroën M35 uit 1970. De Amsterdamse eigenaar komt met prototype 83 naar het evenement in Lelystad.

Jaarlijks zijn er, naast de vaak bijzondere deelnemers, terugkerende presentaties onder de noemers: Belle Epoque (periode 1890-1920), The Roaring Twenties, Fire Fighters en Classic Supercars. Onder de topstukken valt ongetwijfeld de wagen van DJ’s on wheels, die met een Chevrolet 3100 pick-up uit 1953 komen. De auto rijdt nog als een speer en brengt uiteraard bijpassende muziek. De line-up van de Classic Super Cars (een primeur op de komende Nationale Oldtimerdag) wordt uitgebreid met een historisch topmodel van BMW, namelijk een 507 Coupé 1957.

De oldtimermeeting in Lelystad is uitgegroeid tot de grootste in haar soort in Nederland en is zowel voor deelnemers als publiek gratis toegankelijk.

Het bericht Citroën centraal op Nationale Oldtimerdag verscheen eerst op Nieuws.nl.

Flyeractie Eindhoven zorgt voor onrust

Door ANP

Een tiental Pegida-aanhangers heeft zaterdag in Eindhoven flyers uitgedeeld bij de Al-Fourqaanmoskee. De actie leidde tot woede bij Turkse Nederlanders die hun ongenoegen luidkeels uitten en de Pegida-aanhangers omringden. Toen een buurtbewoonster en een Pegida-aanhanger het met elkaar aan de stok kregen, sloeg de vlam in de pan.

Pegida-voorman Edwin Wagensveld moest een veilig heenkomen zoeken en rende achtervolgd door vijftig Turkse jongeren weg. Niet veel later werd hij in een politiebusje afgevoerd. Andere Pegida-aanhangers zochten daarop bescherming bij de agenten. Kort daarna vertrokken ze van het plein.

Wagensveld kondigde eerder aan eind van de middag aangifte te zullen doen tegen burgemeester John Jorritsma van Eindhoven. Hij zou volgens de actieleider “leugens hebben verspreid over hem en de beweging” en hem hebben bestempeld als neonazi. Op de flyers die de actievoerders zaterdagmiddag bij zich hadden stond de tekst: “Pegida is gekomen om te blijven voor vrijheid en tegen islamisering.”

Het bericht Flyeractie Eindhoven zorgt voor onrust verscheen eerst op Nieuws.nl.

Deelnemers Nacht van Vluchteling over finish

Door ANP

Een groot aantal deelnemers van de Nacht van de Vluchteling heeft zondagochtend hun nachtelijke wandeltocht voltooid.

In Den Haag, Haarlem, Amersfoort en Arnhem kwamen mensen over de finish. Ze gingen rond middernacht van start in respectievelijk Rotterdam, Amsterdam, Utrecht en Nijmegen voor een tocht van 40 kilometer. Rotterdam en Amsterdam hadden ook routes van 10 en 20 kilometer.

In Den Haag liep burgemeester Pauline Krikke de laatste 10 kilometer mee. In Arnhem werden mensen aan de finish verwelkomd door burgemeester Ahmed Marcouch.

Johnny de Mol deed mee aan de tocht van 20 kilometer in Amsterdam, waar burgemeester Femke Halsema de deelnemers wegschoot. In Utrecht gaf Art Rooijakkers (bekend van het televisieprogramma Wie is de Mol) het startschot.

Er deed dit keer een recordaantal van ruim 5600 wandelaars mee aan de speciale tocht over 40 kilometer waarmee geld werd ingezameld voor vluchtelingen. Volgens een woordvoerder van de organisatie zijn er dit jaar weinig uitvallers omdat het in de nacht van zaterdag op zondag goed weer was om te lopen.

De deelnemers hebben tot nu toe ruim 1,5 miljoen euro opgebracht. Tot eind augustus kan er nog gedoneerd worden.

Het bericht Deelnemers Nacht van Vluchteling over finish verscheen eerst op Nieuws.nl.

❌