[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Vandaag β€” 5 Juni 2020Alle Nieuwskoppen

Hoesten, niezen, zingen… niemand kent het gevaar van kleine druppels

Verspreidt het coronavirus zich in fijne spreek-, zing- en hoestdruppeltjes? Daarover woedt een hevige discussie. Hoe toon je aan dat een ziekte zich via aerosolen verspreidt?


Nieuwe Insteekhaven Werkendam half jaar vertraagd

Door HVK

Het plan voor de nieuwe insteekhaven in de Biesboschhaven is met minimaal een half jaar vertraagd door een alternatief inrichtingsplan. Dat heeft havenwethouder Matthijs van Oosten onlangs laten weten aan de gemeenteraad.

‘Een van de betrokken ondernemers heeft een nieuwe inrichtingsschets gemaakt, daarbij wordt de insteekhaven iets oostelijker aangelegd. Daarmee kan de haven efficiënter worden ingericht en zijn meer en grotere bedrijfskavels mogelijk. Dat alternatieve plan vonden we als gemeente het onderzoeken meer dan waard. We horen graag van de ondernemers of daar draagvlak voor is’, zo vertelt Van Oosten.

De coronacrisis gooide roet in het eten, een geplande presentatie van het alternatieve plan kon eerder niet doorgaan, maar wordt nu in juni alsnog gehouden. De havenwethouder tekende september vorig jaar een intentieovereenkomst met ondernemers in het havengebied om te komen tot de aanleg van de insteekhaven van 50 meter breed en 135 meter lang, waar ruimte is voor vier schepen.

Het graven van de haven moet mogelijk worden via kavelruil met de huidige grondeigenaren, de gemeente koerst daarbij aan op vrijwillige medewerking. Naast de presentatie van het alternatieve plan en overleg met grondeigenaren over aankoop van gronden is de gemeente ook in gesprek met de Werkendamse afdeling van BLN-Schuttevaer over de nautische toetsing voor het in- en uitvaren uit de haven. De gemeente verwacht voor de zomer duidelijkheid te hebben over de voorkeursvariant voor de insteekhaven.

De gemeente moet verder nog een oplossing vinden voor de stikstofproblematiek. Een van de ideeën is om meer walstroomvoorzieningen aan te brengen in de haven. De gemeente verwacht nu najaar 2020 het voorontwerp voor de insteekhaven aan de raad aan te bieden. Voor de aanleg van de insteekhaven heeft de provincie Brabant reeds 2,5 miljoen subsidie toegezegd, de totale kosten voor de haven werden vorig jaar geraamd op 6,4 miljoen.

De rel rond Trumps wondermiddel tegen COVID-19 duurt voort

Door Caroline Kraaijvanger

Een geruchtmakend onderzoek dat pleit tegen inzet van hydroxychloroquine is door wetenschappers ingetrokken. Zo’n drie maanden geleden werd in Frankrijk een kleinschalig onderzoek opgezet, waarbij ernstig zieke COVID-19-patiënten behandeld werden met hydroxychloroquine: een bestaand medicijn dat normaliter wordt ingezet tegen malaria. De resultaten leken veelbelovend en het middel werd onder meer door president Donald Trump […]

Het bericht De rel rond Trumps wondermiddel tegen COVID-19 duurt voort verscheen eerst op Scientias.nl.

β€˜Spreek met je kind de taal die je beheerst’

Welke taal kunnen anderstalige ouders het beste thuis spreken? „Mijn zoontje noemt de poot van een tafel nog steeds een been.”


Van wie stammen we nu weer af?

Lange tijd werd gedacht dat de moderne mens in Oost-Afrika was ontstaan. Maar inmiddels ligt alles weer open.


Mangrovebos kan niet elke zeespiegelstijging verdragen

Mangrovebossen beschermen kusten en de daar wonende mensen tegen stormvloed en tsunami’s. Maar door de stijgende zeespiegel staan ze onder druk.


Het mirakel van de blauwe lucht

Wekelijks stuit Karel Knip in de alledaagse werkelijkheid op raadsels en onbegrijpelijke verschijnselen.

Deze week: wolken zijn wit, de lucht is blauw – maar is-ie op Mars echt geelbruin?


Waarom heeft een berk een witte bast?

Bomen kunnen prima tegen strenge vorst. Maar het gaat mis als ze snel ontdooien en daarna weer snel bevriezen.


Stinkend liefdegras als verstekeling

Niets dan lof voor de nieuwe trend: botanisch stoepkrijten, waarbij straatplanten door anonieme liefhebbers worden voorzien van de correcte naam.

De dodelijke ijsduikersnavel

Om sommige dieren kun je niet heen. De redactie wetenschap licht er iedere week eentje uit.


Van gezonde voeding trekt een virus zich niets aan

Gezonde voeding verkleint het risico op allerlei ziekten, schrijft Martijn Katan. Maar je voorkomt er geen corona mee.


Koele meren des doods, hoog in het Andesgebergte

Soms kunnen gletsjermeren ineens leeglopen en zo een ramp veroorzaken. Door klimaatverandering zal dat vaker gaan gebeuren. In Peru lopen 28.000 mensen gevaar in de stad Huaraz. Maar ook in de Alpen bestaan risico’s.


Menselijke huidcellen succesvol getransformeerd in volledig functionele mini-levers

Door Vivian Lammerse

De orgaantjes werden vervolgens in ratten getransplanteerd, waar ze tot vijf dagen wisten te overleven. Met behulp van vrijwilligers zijn onderzoekers erin geslaagd om huidcellen om te bouwen tot heuse mini-levers. Een prestatie op zich. Maar daar houdt het nog niet op. De levertjes transplanteerden de onderzoekers namelijk vervolgens in ratten, waar ze tot vijf […]

Het bericht Menselijke huidcellen succesvol getransformeerd in volledig functionele mini-levers verscheen eerst op Scientias.nl.

Brawn: β€˜Europese kalender met acht races telt als wereldkampioenschap’

Door Marijn Sourbron

Een seizoen met slechts acht Europese races zoals die eerder deze week werd voorgesteld, telt als officieel wereldkampioenschap. Dat zegt F1-topman Ross Brawn. Zelfs als de F1 na race 8 in Monza niet meer racet in 2020, is er sprake van een wereldkampioenschap. “Ik kan je niet vertellen in welke vorm, maar ik denk dat […]

The post Brawn: ‘Europese kalender met acht races telt als wereldkampioenschap’ appeared first on Formule1.nl.

Kwart minder lading vanuit zeehavens naar Duitsland in januari

Door Dirk van der Meulen

Met 42,0% vermindering van het kolenvervoer in ‘stookmaand’ januari naar 1,7 miljoen ton liep de Rijnvaart al vóór corona zware klappen op. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van Destatis, het Duitse bureau voor statistiek. Ten opzicht van januari 2019 nam het totale vervoersvolume over Duitse binnenwateren 14,1% af naar 15,9 miljoen ton.

Het binnenlands vervoer op Duitse vaarwegen nam af met 0,9% naar 4,3 miljoen ton, het vervoer naar buitenlanden met 2,7% naar 4,0 miljoen ton en het doorgaand vervoer per schip met 32,3% naar 0,8 miljoen ton. De sterkste teruggang in harde cijfers (bijna 2,2 miljoen ton) deed zich in januari voor in het vervoer vanuit de Nederlandse en Belgische zeehavens richting Duitsland met 24,0% naar 6,8 miljoen ton.

Schepen onder Duitse vlag verloren in januari 15% lading en vervoerden samen 4,5 miljoen ton. Nederlandse schepen, met 9,5 miljoen ton goed voor een vervoersaandeel van bijna 60%, zagen het volume verminderen met ruim 13%. De vervoersprestatie van in Duitsland varende schepen nam ten opzichte van januari 2019 af met bijna 20% naar 3,7 miljard tonkilometer.

Erts en bouwstoffen (zand en grind) liep als grootste ladingscategorie met 15,9% relatief het sterkst terug, van 4,8 naar iets meer dan 4 miljoen ton. Het vervoer van metalen en metaalproducten nam eveneens met 15,9% af, waarbij er 0,8 miljoen ton overbleef. Van de andere ladingcategorieën kwam het vervoer van minerale olieproducten 13% lager uit op bijna 3 miljoen ton, dat van chemische producten zakte met 10% naar een kleine 2 miljoen ton. Volumegroei was er alleen bij het vervoer van landbouwproducten met zo’n 5% naar ruim 1,1 miljoen ton, dat van consumptiegoederen steeg met bijna 11% naar 1,1 miljoen ton. Het containervervoer nam af van 190.000 naar 186.000 TEU (-2%).


Gisteren β€” 4 Juni 2020Alle Nieuwskoppen

Dichtstbijzijnde ster heeft tweede planeet, blijkt uit 25 jaar oude data

Door NU.nl

Uit 25 jaar oude data van de Hubble Space Telescoop is gebleken dat de ster Proxima Centauri, de dichtstbijzijnde ster bij ons zonnestelsel, een tweede exoplaneet heeft. Lang werd gedacht dat alleen de planeet Proxima Centauri B om het hemellichaam cirkelde, maar nu blijkt deze een metgezel te hebben. Dat schrijft de Amerikaanse McDonald Observatory.

Dichtstbijzijnde ster heeft tweede planeet, blijkt uit 25 jaar oude data

Door NU.nl

Uit 25 jaar oude data van de Hubble Space Telescoop is gebleken dat de ster Proxima Centauri, de dichtstbijzijnde ster bij ons zonnestelsel, een tweede exoplaneet heeft. Lang werd gedacht dat alleen de planeet Proxima Centauri B om het hemellichaam cirkelde, maar nu blijkt deze een metgezel te hebben. Dat schrijft de Amerikaanse McDonald Observatory.

❌