[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Gisteren β€” 18 April 2019Alle Nieuwskoppen

β€˜National Enquirer verkocht voor 100 miljoen’

Door ANP

De uitgever van National Enquirer verkoopt het Amerikaanse roddelblad aan James Cohen, topbestuurder bij mediabedrijf Hudson News. Met de verkoop is 100 miljoen dollar gemoeid, aldus ingewijden tegen The Washington Post.

Uitgever American Media Inc. (AMI) kondigde eerder deze maand aan National Enquirer te willen verkopen om zijn schuldenlast te verlichten. Ook van de bladen Globe en National Examiner wil de onderneming af.

National Enquirer kampt al langer met teruglopende oplagen en raakte net als de uitgever herhaaldelijk in opspraak, zoals onlangs met een artikel over een vermeende affaire van Jeff Bezos. De Amazon-baas beschuldigde AMI-topman David Pecker van chantage en afpersing. Bezos is eigenaar van The Washington Post, die kritische verhalen heeft geschreven over president Donald Trump. Pecker is een naaste bondgenoot van de president.

AMI heeft vorig jaar toegegeven dat het bedrijf 150.000 dollar heeft betaald aan een voormalig Playboy-model. Zij beweerde een affaire te hebben gehad met Trump. De uitgever betaalde de rechten van haar verhaal met het idee om dat nooit te publiceren.

Het bericht ‘National Enquirer verkocht voor 100 miljoen’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

Advies: maak vliegen duurder

Door ANP

De luchtvaart moet worden afgerekend op de gevolgen voor het milieu. Dat betekent ook dat vliegen duurder moet worden. Dat stelt de onafhankelijke Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een advies voor de lange termijn aan minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur).

De vervuiler moet betalen, meent de raad. Op dit moment gebeurt dat niet met de luchtvaart en staat vooral de positie van Schiphol centraal. Er moet een einde komen aan die uitzonderingspositie en de sector moet gehouden worden aan ,,heldere grenzen voor geluid, hinder, ultrafijnstof en veiligheid”.

Het nieuwe beleid is nodig omdat burgers zich steeds meer verzetten tegen de hinder van de luchtvaart. Dat blijkt bijvoorbeeld bij de uitbreiding van Lelystad Airport en uit de voortdurende discussie over verdere groei op Schiphol. Daarnaast moeten er grenzen gesteld worden om de klimaatdoelen van Parijs te halen en de uitstoot van CO2 te verminderen.

De reiziger kan niet buiten schot blijven om dit te bereiken. Vliegtickets moeten volgens de raad duurder worden. Het kabinet is al bezig met een vliegtaks, maar die gaat volgens het advies nog niet ver genoeg. De inkomsten van deze belasting moeten gebruikt worden om de luchtvaart duurzamer te maken.

Schiphol zou de tarieven voor landingsrechten afhankelijk moeten maken van de milieuprestaties van de vliegtuigen. Ook moet het aantal nachtvluchten worden beperkt. Om de CO2-uitstoot snel te verminderen bepleit de raad dat vliegtuigen op Nederlandse luchthavens verplicht worden om (gesubsidieerde) duurzame brandstof bij te mengen.

Volgens de raad moet ook gekeken worden naar de positie van Nederland als internationaal knooppunt voor de luchtvaart. De raad pleit ervoor te onderzoeken welke verbindingen van Schiphol en de regionale luchthavens ,,echt waardevol zijn voor de welvaart van Nederland”.

De voorstellen zijn ,,vergaand met forse consequenties” voor de luchtvaart en de reiziger, erkent de raad. Maar de welvaart in ons land komt hierdoor volgens haar niet in de knel. De luchtvaartsector mag pas weer gaan groeien als de nieuwe normen zijn ingevoerd.

Van Nieuwenhuizen werkt aan een nieuwe luchtvaartnota waarin het beleid tot 2050 wordt uitgestippeld. Die komt vermoedelijk eind dit jaar.

Het bericht Advies: maak vliegen duurder verscheen eerst op Nieuws.nl.

EasyJet: voorstander slim luchtvaartbeleid

Door ANP

EasyJet is voorstander van slim en duurzaam luchtvaartbeleid en gaat dan ook met interesse de luchtvaartrapporten van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (RLI) bekijken. Dat laat easyJet in een verklaring weten.

Volgens de RLI moeten aan groei van Schiphol beperkingen worden opgelegd op het gebied van veiligheid, milieu en omgeving. ,,Bij het ontwikkelen van slim en duurzaam luchtvaartbeleid moet wel goed gelet worden op wat goed is om op Europees of mondiaal niveau te regelen en wat we hier in Nederland kunnen doen. Het prikkelen van stillere en schonere vliegtuigen om de effecten van luchtvaart zo laag mogelijk te houden op de omgeving en milieu steunen wij”, aldus de verklaring.

,,Het is daarvoor wel van belang dat de structuur van heffingen, zoals luchthavengelden, verandert. Het gebruik van schonere en nieuwere toestellen zou via de luchthavengelden meer gestimuleerd moeten worden en ook zouden de tarieven voor het gebruik van Schiphol per vliegbeweging en niet per passagier gerekend moeten worden. Dit stimuleert vollere vliegtuigen.”

Het bericht EasyJet: voorstander slim luchtvaartbeleid verscheen eerst op Nieuws.nl.

AF-KLM breidt capaciteit naar India uit

Door ANP

Air France-KLM breidt het aantal vluchten naar India uit. Dat maakt de Nederlands-Franse luchtvaartcombinatie bekend in een mededeling over het wegvallen van vluchten naar India via samenwerkingspartner Jet Airways.

Vorige week werd bekend dat Jet Airways vrijwel al zijn internationale vluchten annuleerde als gevolg van geldproblemen. Jet heeft een zogeheten code share-overeenkomst met Air France-KLM, waardoor reizigers met één ticket kunnen reizen op gecombineerde routes van de maatschappijen.

KLM laat in een mededeling weten dat er geen code share-vluchten met Jet meer worden aangeboden. Reizigers die tussen donderdag en het einde van de maand zouden vliegen krijgen informatie over hoe ze kunnen omboeken. Voor vluchten daarna wordt de capaciteit van Air France en KLM op routes naar India verhoogd.

Het bericht AF-KLM breidt capaciteit naar India uit verscheen eerst op Nieuws.nl.

Pinterest schiet omhoog bij beursdebuut en is ruim kwart meer waard

Door NU.nl

De beurskoers van het digitale prikbord Pinterest is donderdag bij zijn beursdebuut flink omhoog gegaan. Het aandeel opende 26 procent hoger en steeg naar ruim 24 dollar (ongeveer 21,38 euro).

EU-parlement stelt stemming WW-export uit

Door ANP

Het Europees Parlement heeft ingestemd (291 voor, 284 tegen) met een voorstel van onder meer Nederlandse parlementariërs om de plenaire stemming over een pakket maatregelen, waaronder de in Nederland omstreden zogenoemde WW-export, uit te stellen. Het dossier komt nu na de Europese verkiezingen terug.

,,Ik ben blij dat het besluit wordt uitgesteld”, reageerde Jeroen Lenaers (CDA). ,,Dit zijn belangrijke wetswijzigingen met verstrekkende gevolgen die vragen om een zorgvuldige aanpak. Na de verkiezingen gaat het nieuwe parlement aan de slag om secuur en zonder haast te zoeken naar een voorstel dat wél in balans is. Dat is in het belang van Nederland, maar zeker ook van alle Europeanen die grensoverschrijdend actief zijn.”

De onderhandelingen liepen onlangs vast omdat elf EU-landen waaronder Nederland een akkoord blokkeren. Den Haag heeft grote bezwaren tegen de voorgestelde verruiming van de mogelijkheid om een werkloosheidsuitkering te ‘exporteren’.

Het bericht EU-parlement stelt stemming WW-export uit verscheen eerst op Nieuws.nl.

Unilever en Arcadis uitblinkers op Damrak

Door ANP

De aandelenbeurs in Amsterdam is donderdag met groene cijfers gesloten, geholpen door een stevige koerswinst voor Unilever dankzij goede kwartaalcijfers. Ook de resultaten van Arcadis vielen in goede aarde op het Damrak. De andere Europese beurzen lieten een wisselend beeld zien. Op Goede Vrijdag en tweede paasdag zijn de Euronext-markten gesloten.

De hoofdindex op Beursplein 5 eindigde 0,6 procent in de plus op 569,61 punten. De MidKap steeg 0,2 procent tot 825,12 punten. De hoofdgraadmeters in Parijs en Frankfurt gingen tot 0,6 procent vooruit. Londen verloor 0,2 procent.

Zwaargewicht Unilever was koploper in de AEX met een winst van 3 procent. Het levens- en verzorgingsmiddelenconcern heeft in het eerste kwartaal meer verkocht en ook nog eens tegen hogere prijzen. De onderliggende omzetgroei viel hoger uit dan veel analisten hadden verwacht. Grootste daler bij de hoofdfondsen was betalingsverwerker Adyen met een min van 2,6 procent.

In de MidKap was Arcadis de grote winnaar met een plus van ruim 10 procent. Het ingenieurs- en adviesbureau behaalde in het eerste kwartaal een hogere omzet. Ook de winstgevendheid ging omhoog. Sportschooluitbater Basic-Fit zakte 1 procent na een kwartaalupdate. Postbedrijf PostNL noteerde ex-dividend en verloor 4,4 procent.

Sligro daalde ruim 1 procent. Het groothandelsbedrijf kende naar eigen zeggen een trage start van het jaar en merkte op dat het consumentenvertrouwen in zowel Nederland als België achteruit is gegaan. Beddenverkoper Beter Bed werd 5,6 procent lager gezet na een kwartaalupdate.

Nestlé won 0,8 procent in Zürich. Het Zwitserse voedingsconcern kende het beste kwartaal sinds 2016 en boekte meer omzet dan verwacht. In Parijs verloor Kering 5 procent na tegenvallende resultaten van het moederbedrijf van modemerk Gucci. Pernod Ricard daalde meer dan 1 procent, ondanks dat de Franse drankenproducent positiever is gestemd over zijn jaarresultaten.

De euro was 1,1240 dollar waard, tegen 1,1298 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie zakte 0,2 procent op 63,61 dollar. Brentolie kostte 0,2 procent meer op 71,75 dollar per vat.

Het bericht Unilever en Arcadis uitblinkers op Damrak verscheen eerst op Nieuws.nl.

Wietgigant Canopy neemt Amerikaanse investeerder over na legalisering VS

Door NU.nl

Het Canadese Canopy Growth, een van de grootste kwekers van medicinale cannabis ter wereld, heeft donderdag een akkoord bereikt over de overname van de Amerikaanse wietinvesteringsmaatschappij Acreage. Met de overname is zo'n 3,4 miljard dollar (zo'n 3 miljard euro) gemoeid.

Unilever helpt AEX vooruit

Door ANP

Unilever trok donderdag de kar op het Damrak na goed ontvangen kwartaalcijfers en hielp de AEX-index aan winst. Ook de resultaten van Midkapper Arcadis vielen in goede aarde. De andere Europese beurzen lieten een gemengd beeld zien. Beleggers kregen op de laatste dag van de verkorte handelsweek nog flink wat kwartaalcijfers voor de kiezen. Op Goede Vrijdag en tweede paasdag zijn de Euronext-markten gesloten.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,5 procent in de plus op 568,89 punten. De MidKap zakte 0,1 procent tot 822,72 punten. De beurs in Frankfurt steeg 0,2 procent, Londen zakte 0,3 procent. Parijs stond een fractie lager.

Zwaargewicht Unilever was koploper in de AEX met een winst van meer dan 3 procent. Het levensmiddelenconcern heeft in het eerste kwartaal meer verkocht en ook nog eens tegen hogere prijzen. De onderliggende omzetgroei viel hoger uit dan veel analisten hadden verwacht. Staalmaker ArcelorMittal sloot de rij met een verlies van 1,6 procent.

In de MidKap was Arcadis de grote winnaar met een plus van bijna 12 procent. Het ingenieurs- en adviesbureau behaalde in het eerste kwartaal een hogere omzet. Ook de winstgevendheid ging omhoog. Sportschooluitbater Basic-Fit zakte 1,6 procent na een kwartaalupdate. Postbedrijf PostNL noteerde ex-dividend en verloor 4,4 procent.

Sligro daalde 1,4 procent. Het groothandelsbedrijf kende naar eigen zeggen een trage start van het jaar en merkte op dat het consumentenvertrouwen in zowel Nederland als België achteruit is gegaan. Beddenverkoper Beter Bed werd 5,3 procent lager gezet na een kwartaalupdate.

Nestlé won 0,9 procent in Zürich. Het Zwitserse voedingsconcern kende het beste kwartaal sinds 2016 en boekte meer omzet dan verwacht. In Parijs verloor Kering 3 procent na tegenvallende resultaten van het moederbedrijf van modemerk Gucci. Pernod Ricard daalde 0,2 procent, ondanks dat de Franse drankenproducent positiever is gestemd over zijn jaarresultaten.

De euro was 1,1253 dollar waard, tegen 1,1298 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,1 procent goedkoper op 63,71 dollar. Brentolie kostte 0,2 procent minder op 71,50 dollar per vat.

Het bericht Unilever helpt AEX vooruit verscheen eerst op Nieuws.nl.

Steeds meer aardgasloze nieuwbouw

Door ANP

Steeds meer nieuwbouwwoningen worden tegenwoordig gebouwd zonder aansluiting op het aardgasnet. Volgens netbeheerder Liander vindt de keuze van de Nederlandse overheid om af te stappen van het gebruik van aardgas gehoor bij projectontwikkelaars en woningcorporaties.

In het verzorgingsgebied van Liander kwamen in het eerste kwartaal van dit jaar meer aanvragen binnen voor een nieuwbouwwoning zonder aardgas dan met. Van alle aanvragen, nieuwbouwwoningen en renovaties, is 62 procent een aansluiting zonder aardgas. Vorig jaar was dit in het vierde kwartaal 56 procent.

Per 1 juli vorig jaar is de plicht voor netbeheerders om nieuwe huizen en gebouwen aan te sluiten op het gasnet komen te vervallen. Dit houdt in dat nieuwe woningen en kleine bedrijfspanden niet meer aangesloten mogen worden op het aardgasnet. Alleen wanneer de zogeheten omgevingsvergunning eerder al was aangevraagd, kunnen nieuwe huizen nog wel een gasaansluiting krijgen.

Liander is de netbeheerder voor elektriciteit en gas in grote delen van Nederland. Het verzorgingsgebied omvat min of meer de provincie’s Noord-Holland, Flevoland, Friesland, Gelderland en delen van Zuid-Holland.

Het bericht Steeds meer aardgasloze nieuwbouw verscheen eerst op Nieuws.nl.

β€˜Uitzonderingspositie luchtvaart onhoudbaar’

Door ANP

De uitzonderingspositie die de luchtvaart heeft op het gebied van CO2-reductiedoelen is niet houdbaar. Dat is de conclusie van milieuorganisaties op basis van het advies van de Raad voor leefomgeving en infrastructuur (Rli). Het rapport zou de eerdere oproep voor stevige Nederlandse klimaatafspraken voor de luchtvaartsector bevestigen.

Natuur en Milieu, Natuur en Milieufederatie Noord-Holland en Greenpeace wijzen in het bijzonder op de zinsneden in het rapport dat de groei van de luchtvaart naar verwachting niet geheel door technologische innovaties kan worden gecompenseerd. ,,Dit rapport maakt klip en klaar dat het kabinet op korte termijn alleen maar kan besluiten de luchtvaart in Nederland niet te laten groeien”, aldus Greenpeace. ,,Niet op Lelystad en niet op Schiphol.”

Het is volgens de organisaties ook de hoogste tijd voor belasting op vliegen. ,,Daarmee gaan vliegtuigpassagiers eindelijk een eerlijke prijs voor vliegen betalen en wordt de trein een serieus alternatief”, zo klinkt het.

Het bericht ‘Uitzonderingspositie luchtvaart onhoudbaar’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

Doorstart voor kledingketen CoolCat

Door ANP

Kledingwinkelketen CoolCat maakt in Nederland een doorstart onder de vleugels van Retail Beheer, de eigenaar van modeketen America Today. Hoeveel van de tachtig winkels precies verdergaan is nog niet duidelijk. Daarover gaat de nieuwe eigenaar komende tijd gesprekken voeren met de verhuurders van de panden.

De verkoop van kleding van het merk CoolCat wordt in april nog door de curator voortgezet vanuit de huidige winkels. Retail Beheer benadrukt dat de webwinkel actief blijft en dat online een belangrijke rol gaat spelen in de nieuwe strategie.

CoolCat werd onlangs failliet verklaard. Bij de in 1979 door ondernemer Roland Kahn opgerichte onderneming werken in totaal 1450 mensen, waarvan 1180 in Nederland. Veel van de medewerkers zijn parttimers.

Het bericht Doorstart voor kledingketen CoolCat verscheen eerst op Nieuws.nl.

Omwonenden Schiphol voelen zich gesteund

Door ANP

De omwonenden van Schiphol voelen zich gesteund door het advies van de onafhankelijke Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli). ,,Nu is het moment om pas op de plaats te maken”, zegt woordvoerder Matt Poelmans van de Bewoners Omgeving Schiphol (BOS). ,,We zijn zeer ingenomen met het rapport. Het sluit aan bij wat we als bewoners willen.”

Poelmans vindt het goed dat de RIi zegt dat eerst moet worden gekeken naar de mogelijkheden en gevolgen van groei. ,,Daarmee wordt de discussie omgedraaid. Eerst de voorwaarden vaststellen op het gebied van veiligheid en duurzaamheid en dan pas kijken hoeveel daar binnen kan worden gevlogen.” De afgelopen jaren is volgens hem eerst gekeken naar groei en daarna naar hoe de gevolgen hiervan moeten worden hersteld. ,,De sector heeft volstrekt niet gedaan wat was afgesproken.”

Het advies is volgens hem een belangrijke bijdrage aan de discussie die de komende maanden verder moet worden gevoerd, in aanloop naar de nieuwe luchtvaartnota van minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur).

Het bericht Omwonenden Schiphol voelen zich gesteund verscheen eerst op Nieuws.nl.

Unilever en Arcadis in trek op Damrak

Door ANP

De Amsterdamse aandelenbeurs ging donderdag licht vooruit. De andere Europese beurzen lieten kleine verliezen zien. Beleggers kregen op de laatste dag van de verkorte handelsweek nog flink wat kwartaalcijfers voor de kiezen. Op het Damrak werden de handelsupdates van onder meer Unilever en Arcadis goed ontvangen. Op Goede Vrijdag en tweede paasdag zijn de Euronext-markten gesloten.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,2 procent hoger op 567,33 punten. De MidKap daalde 0,4 procent tot 820,45 punten. De beursgraadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt verloren tot 0,4 procent.

Unilever was koploper bij de hoofdfondsen met een winst van meer dan 2 procent. Het levensmiddelenconcern heeft in het eerste kwartaal meer verkocht en ook nog eens tegen hogere prijzen. De onderliggende omzetgroei viel hoger uit dan analisten hadden verwacht. Staalmaker ArcelorMittal sloot de rij met een verlies van 2,1 procent.

In de MidKap prijkte Arcadis bovenaan met een plus van ruim 7 procent. Het ingenieurs- en adviesbureau behaalde in het eerste kwartaal een hogere omzet. Ook de winstgevendheid ging omhoog. Sportschooluitbater Basic-Fit zakte 1,4 procent na een kwartaalupdate. Postbedrijf PostNL noteerde ex-dividend en verloor 4,6 procent.

Sligro daalde 0,5 procent bij de kleinere bedrijven. Het groothandelsbedrijf kende naar eigen zeggen een trage start van het jaar en merkte op dat het consumentenvertrouwen in zowel Nederland als België achteruit is gegaan. Beddenverkoper Beter Bed werd 4,3 procent lager gezet na een kwartaalupdate.

Nestlé won 1 procent in Zürich. Het Zwitserse voedingsconcern kende het beste kwartaal sinds 2016 en boekte meer omzet dan verwacht. In Parijs verloor Kering 5,7 procent na tegenvallende resultaten van het moederbedrijf van modemerk Gucci. Pernod Ricard daalde 0,4 procent, ondanks dat de Franse drankenproducent positiever is gestemd over zijn jaarresultaten.

De euro was 1,1271 dollar waard, tegen 1,1298 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,3 procent goedkoper op 63,59 dollar. Brentolie kostte 0,4 procent minder op 71,37 dollar per vat.

Het bericht Unilever en Arcadis in trek op Damrak verscheen eerst op Nieuws.nl.

Drukker Donald Duck en Libelle failliet

Door ANP

Drukker Roto Smeets, die onder meer de Libelle en de Donald Duck vervaardigt, is failliet verklaard. De rechter heeft tevens een curator benoemd voor de onderneming waar circa 800 mensen werken. Die zal nu moeten gaan kijken of er nog een doorstart in zit, onder meer om zoveel mogelijk banen te behouden.

Eigenaar Circle Media Group (CMG) vroeg bij de rechtbank in Amsterdam eerder deze week bankroet aan voor zijn Nederlandse drukkerijen. De onderneming verkeert al langer in financiële problemen door een verslechtering van de markt voor grafisch werk.

Abonnees van Donald Duck en Libelle hoeven niet te vrezen dat ze hun blad een tijdje moeten missen. Uitgever Sanoma heeft al laten weten dat de drukkerijen voorlopig nog blijven draaien. ,,Wij geven de garantie dat die bladen gewoon blijven verschijnen, abonnees hoeven zich geen zorgen te maken”, verklaarde een woordvoerster van Sanoma eerder deze week.

Het bericht Drukker Donald Duck en Libelle failliet verscheen eerst op Nieuws.nl.

Japanse beurs doet stap terug

Door ANP

De aandelenbeurs in Japan deed donderdag een stap terug. Beleggers namen wat winst na de recente sterke opmars die de Japanse hoofdindex naar het hoogste niveau in meer dan vier maanden stuurde. Een bericht dat het Japanse technologieconcern Canon zijn winstverwachting gaat verlagen drukte eveneens op het beurssentiment.

De toonaangevende Nikkei in Tokio sloot uiteindelijk 0,8 procent lager op 22.090,12 punten. Canon zakte 4 procent. Het bedrijf dat vooral bekend is van zijn camera’s en printers zal volgens zakenkrant Nikkei de winstverwachting voor het lopende boekjaar verlagen. Concurrent Olympus verloor 2,5 procent. De Japanse automakers waren opnieuw in trek door de hoop op een handelsovereenkomst tussen Japan en de Verenigde Staten. Toyota steeg 0,3 procent en Honda kreeg er 1,4 procent bij.

In Mumbai zag Jet Airways bijna 27 procent aan beurswaarde verdampen. De Indiase luchtvaartmaatschappij heeft alle vluchten geschrapt. Dat gebeurde nadat het niet gelukt was om noodkrediet los te krijgen. De noodlijdende partner van Air France-KLM geeft aan zo snel mogelijk weer te willen vliegen.

De andere Aziatische beurzen lieten eveneens verliezen zien. De beurs in Shanghai noteerde tussentijds 0,2 procent in de min en de Kospi in Seoul leverde 1,4 procent in. Het Zuid-Koreaanse technologieconcern Samsung zakte 3 procent na berichten over het breken van enkele testmodellen van de dure opvouwbare smartphone Galaxy Fold van het bedrijf.

De Hang Seng-index in Hongkong daalde 0,5 procent voorafgaand aan het lange paasweekend. In Sydney, waar de beurs vrijdag en maandag ook dicht blijft, ging de All Ordinaries 0,1 procent omlaag. De financiële markten in China, Japan en Zuid-Korea zijn op Goede Vrijdag en tweede paasdag wel open.

Het bericht Japanse beurs doet stap terug verscheen eerst op Nieuws.nl.

Advies: maak vliegen duurder

Door ANP

De luchtvaart moet worden afgerekend op de gevolgen voor het milieu. Dat betekent ook dat vliegen duurder moet worden. Dat stelt de onafhankelijke Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een advies voor de lange termijn aan minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur).

De vervuiler moet betalen, meent de raad. Op dit moment gebeurt dat niet met de luchtvaart en staat vooral de positie van Schiphol centraal. Er moet een einde komen aan die uitzonderingspositie en de sector moet gehouden worden aan ,,heldere grenzen voor geluid, hinder, ultrafijnstof en veiligheid”.

Het nieuwe beleid is nodig omdat burgers zich steeds meer verzetten tegen de hinder van de luchtvaart. Dat blijkt bijvoorbeeld bij de uitbreiding van Lelystad Airport en uit de voortdurende discussie over verdere groei op Schiphol. Daarnaast moeten er grenzen gesteld worden om de klimaatdoelen van Parijs te halen en de uitstoot van CO2 te verminderen.

De reiziger kan niet buiten schot blijven om dit te bereiken. Vliegtickets moeten volgens de raad duurder worden. Het kabinet is al bezig met een vliegtaks, maar die gaat volgens het advies nog niet ver genoeg. De inkomsten van deze belasting moeten gebruikt worden om de luchtvaart duurzamer te maken.

Schiphol zou de tarieven voor landingsrechten afhankelijk moeten maken van de milieuprestaties van de vliegtuigen. Ook moet het aantal nachtvluchten worden beperkt. Om de CO2-uitstoot snel te verminderen bepleit de raad dat vliegtuigen op Nederlandse luchthavens verplicht worden om (gesubsidieerde) duurzame brandstof bij te mengen.

Volgens de raad moet ook gekeken worden naar de positie van Nederland als internationaal knooppunt voor de luchtvaart. De raad pleit ervoor te onderzoeken welke verbindingen van Schiphol en de regionale luchthavens ,,echt waardevol zijn voor de welvaart van Nederland”.

De voorstellen zijn ,,vergaand met forse consequenties” voor de luchtvaart en de reiziger, erkent de raad. Maar de welvaart in ons land komt hierdoor volgens haar niet in de knel. De luchtvaartsector mag pas weer gaan groeien als de nieuwe normen zijn ingevoerd.

Van Nieuwenhuizen werkt aan een nieuwe luchtvaartnota waarin het beleid tot 2050 wordt uitgestippeld. Die komt vermoedelijk eind dit jaar.

Het bericht Advies: maak vliegen duurder verscheen eerst op Nieuws.nl.

Doorstart voor kledingketen CoolCat

Door ANP

Kledingwinkelketen CoolCat maakt in Nederland een doorstart onder de vleugels van Retail Beheer, de eigenaar van modeketen America Today. Hoeveel van de tachtig winkels precies verdergaan is nog niet duidelijk. Daarover gaat de nieuwe eigenaar komende tijd gesprekken voeren met de verhuurders van de panden.

De verkoop van kleding van het merk CoolCat wordt in april nog door de curator voortgezet vanuit de huidige winkels. Retail Beheer benadrukt dat de webwinkel actief blijft en dat online een belangrijke rol gaat spelen in de nieuwe strategie.

CoolCat werd onlangs failliet verklaard. Bij de in 1979 door ondernemer Roland Kahn opgerichte onderneming werken in totaal 1450 mensen, waarvan 1180 in Nederland. Veel van de medewerkers zijn parttimers.

Het bericht Doorstart voor kledingketen CoolCat verscheen eerst op Nieuws.nl.

Aantal werklozen lager dan voor crisis

Door ANP

Het aantal werklozen in Nederland is voor het eerst lager uitgekomen dan voor de economische crisis in 2008. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid spreekt van een mijlpaal.

Het aantal werklozen daalde met gemiddeld 7000 per maand tot 307.000 in maart. Zij hadden geen betaald werk en gaven aan recent naar werk te hebben gezocht en daarvoor direct beschikbaar te zijn. Vlak voor het begin van de economische crisis waren er 310.000 werklozen.

In 2008 waren jongeren nog het sterkst vertegenwoordigd onder de werklozen. Sinds april 2014 zijn dat de 45-plussers. Het aantal 15-tot 25-jarige werklozen is sinds eind 2017 lager dan op het laagste punt voor de crisis. Bij de 25- tot 45-jarigen en 45-tot 75-jarigen ligt dit aantal nog altijd hoger. Wel daalde de werkloosheid bij de 45-plussers het afgelopen jaar het sterkst, aldus het statistiekbureau.

De 307.000 werklozen die in maart werden geteld, komt concreet neer op 3,3 procent van de beroepsbevolking. Eind 2018 lag dit percentage voor het eerst onder het laagste niveau van voor de crisis. Dat komt omdat de beroepsbevolking, het aantal werklozen en werkenden tezamen, is gegroeid. De werklozen maken daar dus een kleiner deel van uit.

Bijna 4,1 miljoen mensen hadden om uiteenlopende redenen geen betaald werk, aldus het CBS. Naast de eerder genoemde werklozen ging het om bijna 3,8 miljoen mensen die niet recent hebben gezocht of bijvoorbeeld niet direct voor werk beschikbaar waren. Zij worden niet tot de beroepsbevolking gerekend. Hun aantal is in de laatste drie maanden met gemiddeld duizend per maand afgenomen. UWV registreerde eind maart 268.000 lopende ww-uitkeringen.

Koolmees merkt op dat werkgevers tegenwoordig staan te springen om extra handen. ,,Ik heb goede hoop dat dat kansen biedt aan degenen die nu nog langs de kant staan”, zo zegt hij.

Het bericht Aantal werklozen lager dan voor crisis verscheen eerst op Nieuws.nl.

Aandelen Pinterest gaan 19 dollar kosten

Door ANP

De introductieprijs van aandelen Pinterest is met 19 dollar (17 euro) hoger dan verwacht. Eerdere berichten wezen op een introductieprijs van tussen de 15 tot 17 dollar per stuk. Het bedrijf zal met zijn komende beursgang zo’n 1,4 miljard dollar ophalen. Er zijn vanaf donderdag 75 miljoen aandelen Pinterest te koop op Wall Street.

Daarmee zou Pinterest ongeveer 12,6 miljard dollar waard zijn. Dat is minder waarmee alom rekening werd gehouden. De Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal had al gemeld dat de uiteindelijke prijs voor een aandeel van het bedrijf achter de populaire site voor het verzamelen van digitale afbeeldingen lager uit zou vallen dan bij een investeringsronde in 2017 toen het nog 21,54 dollar per aandeel kreeg.

Pinterest is een soort digitaal prikbord. De gebruikers kunnen er onder meer afbeeldingen, ideeën en recepten van andere bronnen op internet vastpinnen. Het in San Francisco gevestigde bedrijf telt naar eigen zeggen 265 miljoen maandelijks actieve gebruikers.

Het bericht Aandelen Pinterest gaan 19 dollar kosten verscheen eerst op Nieuws.nl.

❌