[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Vandaag β€” 22 September 2020Alle Nieuwskoppen

NUcheckt: Op deze #ikdoenietmeermee-vragen hebben we al een antwoord

Door Shannon Bakker

Meerdere BN'ers lieten maandagavond in een Instagram-bericht over de coronamaatregelen weten dat ze "niet meer meedoen". Wat ze hiermee precies bedoelen, blijft vaag. Ze stellen in hun bericht ook wat vragen over het kabinetsbeleid, maar die zijn voor een groot deel al beantwoorden.

Mogelijk stukjes van planetoΓ―de Vesta ontdekt op planetoΓ―de Bennu

Door Caroline Kraaijvanger

Het gaat om zes keien die aanzienlijk helderder van kleur zijn dan Bennu zelf. In 2011 arriveerde ruimtesonde Dawn bij planetoïde Vesta, om er een jaar later alweer afscheid van te nemen en koers te zetten naar dwergplaneet Ceres. Even leek het erop dat we in ieder geval voorlopig niets meer van deze planetoïde in […]

Het bericht Mogelijk stukjes van planetoïde Vesta ontdekt op planetoïde Bennu verscheen eerst op Scientias.nl.

Aardachtige β€˜Pi-planeet’ ontdekt: de planeet heeft een omlooptijd van 3.14 dagen

Door Vivian Lammerse

Hoewel de planeet grofweg net zo groot is als de aarde, lijkt deze helaas niet leefbaar. Onderzoekers zijn op een bijzondere nieuwe planeet gestuit. Het gaat om een zogenaamde ’pi-planeet’: een planeet met een omlooptijd van 3.14 dagen die daarmee grappig genoeg doet denken aan de universele wiskundige constante. “Iedereen heeft tegenwoordig een beetje plezier […]

Het bericht Aardachtige ‘Pi-planeet’ ontdekt: de planeet heeft een omlooptijd van 3.14 dagen verscheen eerst op Scientias.nl.

Planeten die schitteren van de diamant: ze bestaan waarschijnlijk echt!

Door Vivian Lammerse

Maar bewoonbaar? Dat zijn ze helaas niet. Je kunt het je misschien niet voorstellen, maar ergens in ons grote universum kunnen weleens glinsterende en fonkelende planeten bestaan, gemaakt van diamanten en silica. Onderzoekers hebben in een nieuwe studie namelijk vastgesteld dat sommige koolstofrijke exoplaneten, onder de juiste omstandigheden, in dit soort prachtige ‘diamantplaneten’ kunnen transformeren. […]

Het bericht Planeten die schitteren van de diamant: ze bestaan waarschijnlijk echt! verscheen eerst op Scientias.nl.

Podcast | 'Volledige vrijspraak is enige optie voor Holleeder in hoger beroep'

Door NU.nl

Willem Holleeder werd vorig jaar juli schuldig bevonden aan vijf moorden, een poging daartoe en lidmaatschap van een criminele organisatie. Voor deze vergrijpen werd hem een levenslange gevangenisstraf opgelegd. Dinsdag start de inhoudelijk behandeling van het hoger beroep. Rechtbankverslaggever Joris Peters vertelt of de zaak weer volledig wordt opengebroken, of dat het eerder om een herhalingsoefening gaat.

Gisteren β€” 21 September 2020Alle Nieuwskoppen

Podcast | Democraten en Republikeinen vechten om stoel van opperrechter

Door NU.nl

De dood van de Amerikaanse opperrechter Ruth Bader Ginsburg houdt politiek Amerika in haar greep. De Democraten willen dat er wordt gewacht tot na de verkiezingen met de benoeming van een nieuwe rechter voor het Hooggerechtshof. President Trump lijkt daar niet op te willen wachten en zegt nog deze week met een opvolger te komen. Amerikadeskundige Victor Vlam licht de situatie toe in de Dit wordt het nieuws-middagpodcast.

Als er aliens zijn op Venus – met hoevelen zijn ze dan?

Door Caroline Kraaijvanger

Snelle berekeningen suggereren dat hun aantallen iets tegenvallen. Het was wereldnieuws vorige week: in de atmosfeer van Venus was fosfine ontdekt. Een gas dat hier op aarde door bacteriën wordt geproduceerd en ook op Venus dus wel eens een spoor van leven zou kunnen zijn. Andere kijk De studie heeft onze kijk op Venus voorgoed […]

Het bericht Als er aliens zijn op Venus – met hoevelen zijn ze dan? verscheen eerst op Scientias.nl.

Hoe in Nederland langdurige klachten na COVID-19 worden onderzocht

Door Shannon Bakker

Inmiddels hebben duizenden Nederlanders een corona-infectie doorgemaakt, maar hoelang duurt het om volledig te herstellen van COVID-19? Daar doen het Amsterdam UMC en de GGD Amsterdam onderzoek naar.

Hoe in Nederland langdurige klachten na COVID-19 worden onderzocht

Door Shannon Bakker

Inmiddels hebben duizenden Nederlanders een corona-infectie doorgemaakt, maar hoelang duurt het om volledig te herstellen van COVID-19? Daar doen het Amsterdam UMC en de GGD Amsterdam onderzoek naar.

Podcast | 'Advocaten worden steeds meer gezien als verlengstuk van cliΓ«nt'

Door NU.nl

Op het Justitieel Complex Schiphol staat maandag een tussentijdse zitting op de agenda, die draait om de moord op advocaat Derk Wiersum. Het is ruim een jaar geleden dat hij op klaarlichte dag werd doodgeschoten. Hoeveel weten we al over deze zaak en wat is een jaar later nog de impact van deze aanslag? Rechtbankverslaggever Joris Peters kijkt met ons terug op deze gebeurtenis.

OuderAlle Nieuwskoppen

Ruimtetelescoop Hubble maakt spectaculaire foto van Jupiter

Door Caroline Kraaijvanger

En ook maantje Europa is gespot! Eind augustus heeft de machtige ruimtetelescoop Hubble het vizier op Jupiter gericht. Het levert een spectaculaire foto op, waarop de Grote Rode Vlek natuurlijk meteen in het oog springt. Maar ook een relatief nieuwe storm op het noordelijk halfrond trekt de aandacht. Nieuwe storm Het gaat dan om de […]

Het bericht Ruimtetelescoop Hubble maakt spectaculaire foto van Jupiter verscheen eerst op Scientias.nl.

Top en flop: het goede en het slechte nieuws van week 38

Vrijdagmiddag, vier uur. Computer uit, de deur van je thuiswerkplek kan achter je dicht, het weekend is begonnen. Op Autowereld.com blikken we terug op een week waarin McLaren een mooie ode bracht aan de F1 GTR en bekend werd dat nieuwe auto's volgend jaar weer duurder worden. Goed en slecht nieuws. Top en flop.

Podcast | 'Een politicus die de media niet haalt, bestaat eigenlijk niet'

Door NU.nl

Na een volle week politiek is het tijd voor de openbare redactievergadering. Deze week hebben we het over de Algemene Politieke Beschouwingen en die bespreken we met politiek verslaggever Avinash Bhikhie. Wat is het belang van oneliners en tegen wie praten politici nou eigenlijk tijdens het debat? Je hoort het in de Week van NU.

Er is meer goud in de kosmos dan botsende neutronensterren kunnen maken

Door Caroline Kraaijvanger

En dus is een nieuw mysterie geboren: waar komt al dat goud vandaan? De oerknal bracht een aantal elementen voort: al het waterstof dat in het universum te vinden is en daarnaast veel helium en lithium. En dat is het wel zo’n beetje. Alle andere van nature voorkomende elementen ontstonden later, dankzij nucleaire processen die […]

Het bericht Er is meer goud in de kosmos dan botsende neutronensterren kunnen maken verscheen eerst op Scientias.nl.

Ford F-150-kloon: de Chinezen zijn het kopiΓ«ren nog niet verleerd

Is dit een slecht getunede Ford F-150? Nee, ook al ziet deze pick-up er wel zo uit. Dit is een Foton Da Jiang Jun, waarbij die laatste drie woorden 'De Grote Generaal' betekenen. Hij is het bewijs dat de Chinese autofabrikanten het kopiëren nog niet zijn verleerd.

Podcast | Forse kritiek van de Kamer op de corona-aanpak van het kabinet

Door NU.nl

Deze week is er flink gedebatteerd in de Tweede Kamer naar aanleiding van de kabinetsplannen die gepresenteerd werden op Prinsjesdag. De oppositie en het kabinet gingen in de Algemene Politieke Beschouwingen met elkaar in gesprek over de toekomst van Nederland. Wat er de afgelopen dagen is besproken, kan politiek verslaggever Avinash Bhikhie ons vertellen.

Podcast | Verdachte martelcontainer ontkent: 'Was maar voor de show'

Door NU.nl

Een 'martelcomplex' dat gevonden werd in een klein Brabants dorpje, gaf een schokkend beeld van de Nederlandse onderwereld. In juli deed de politie een inval in een loods met zeven zeecontainers die samen een gevangenis bleken te vormen. Verslaggever Joris Peters volgde de eerste zitting in deze zaak.

Podcast | 'Grensconflict zorgt voor spanning tussen Griekenland en Turkije'

Door NU.nl

Griekenland en Turkije leven weer in onmin met elkaar. De landen ruziën al jaren over wie van de twee de eigenaar is van grote stukken van de Middellandse Zee. Mogelijk bevinden zich onder de bodem van de zee natuurlijk bronnen zoals aardgas en -olie. NU.nl-journalist Nick Augusteijn praat ons vanuit Turkije bij over de reden van de huidige spanningen.

Voor het eerst een planeet ontdekt rond een stervende ster

Door Vivian Lammerse

De planeet is ook nog eens veel groter dan de stervende ster waar deze omheen cirkelt. Witte dwergen zijn eigenlijk restanten van zonachtige sterren die aan het einde van hun leven zijn gekomen. Ook onze zon zal over ongeveer vijf miljard jaar in een witte dwerg veranderen. Planeten die rond zo’n stervende ster cirkelen worden […]

Het bericht Voor het eerst een planeet ontdekt rond een stervende ster verscheen eerst op Scientias.nl.

❌