[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Vandaag β€” 16 Juni 2019Alle Nieuwskoppen

Netanyahu vernoemt nieuwe nederzetting op Golanhoogten naar Trump

Door ANP/NU.nl

Israël vernoemt een nieuwe nederzetting op de Golanhoogten naar de Amerikaanse president Donald Trump. Premier Benjamin Netanyahu onthulde op feestelijke wijze een groot bord met het opschrift "Trump Heights" (Trumphoogten) op de plek waar de gemeenschap moet komen.

Indiaas gezin treft stier aan op dak woning

Door NU.nl

Een gezin in het noorden van India trof zaterdag een stier aan op het dak van hun woning. Het dier was waarschijnlijk op zoek naar eten toen het de smalle trap naar het dak beklom. De 400 kilo zware stier kon vervolgens de weg naar beneden niet meer vinden.

Dierentuin vernoemt homoflamingo’s naar Freddie Mercury en Lance Bass

Door NU.nl

De dierentuin in de Amerikaanse stad Denver heeft deze week vol trots een homoseksueel flamingokoppel aan het publiek gepresenteerd. De roze dieren hebben de namen van de iconische homoseksuele zangers Freddie Mercury en Lance Bass gekregen.

Dierentuin vernoemt homoflamingo’s naar Freddie Mercury en Lance Bass

Door NU.nl

De dierentuin in de Amerikaanse stad Denver heeft deze week vol trots een homoseksueel flamingokoppel aan het publiek gepresenteerd. De roze dieren hebben de namen van de iconische homoseksuele zangers Freddie Mercury en Lance Bass gekregen.

Shirt honkballegende Babe Ruth geveild voor recordbedrag van 5 miljoen

Door NU.nl

Een shirt van de Amerikaanse honkballegende George Herman 'Babe' Ruth heeft zaterdag bij een veiling in New York maar liefst 5,6 miljoen dollar (zo'n 5 miljoen euro) opgebracht.

Shirt honkballegende Babe Ruth geveild voor recordbedrag van 5 miljoen

Door NU.nl

Een shirt van de Amerikaanse honkballegende George Herman 'Babe' Ruth heeft zaterdag bij een veiling in New York maar liefst 5,6 miljoen dollar (zo'n 5 miljoen euro) opgebracht.

OM zoekt in Flevoland bewijs voor β€˜beachen’ sloopschepen

Door DvdM

De politie heeft dinsdag 11 juni vier locaties in de provincie Flevoland doorzocht in een onderzoek naar het illegaal overbrengen van sloopschepen naar Turkije. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt twee bedrijven en drie personen van overtreding van de Europese regels voor overbrenging van afvalstoffen (EVOA).

Het vermoeden is dat de bedrijven twee schepen in januari 2018 hebben laten vertrekken uit de haven van Harlingen met als bestemming Turkije. Dit zou zijn gebeurd met de intentie om de schepen daar te laten slopen. Het ging om een zeeschip en een sleepboot. Volgens het OM moeten schepen die worden gesloopt, beschouwd worden als gevaarlijk afval.

Zonder toestemming

Gevaarlijk afval mag alleen naar Turkije geëxporteerd worden wanneer er vooraf toestemming is gevraagd aan de autoriteiten van betrokken landen. Dat is hier niet gebeurd, denkt het OM. Eén bedrijf en twee personen hebben daarnaast vermoedelijk valse documenten opgemaakt, die verhullen dat de schepen naar Turkije zijn gebracht om daar te laten slopen.

Het onderzoek dat wordt uitgevoerd door het Milieuteam van de Zeehavenpolitie uit Rotterdam, is gestart naar aanleiding van een signaal van de Inspectie voor leefomgeving en Transport (ILT). Bij de doorzoekingen van de woningen en de bedrijfspanden is administratie in beslag genomen.

Beachen en EVOA

Voor de overbrenging van afval vanuit de Europese Unie geeft de EVOA regels. Die regels houden onder meer in dat gevaarlijk afval niet mag worden vervoerd naar landen zoals India, waarop het OESO-besluit niet van toepassing is. De overheid ziet toe op naleving van de EVOA.

Schepen die moeten worden gesloopt bevatten vaak grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen zoals (resten) bunkerolie, smeerolie, PCB’s en asbest en moeten daarom worden beschouwd als gevaarlijk afval. Overbrenging van zulke afvalstoffen uit de Europese Gemeenschap naar India of Bangladesh is verboden. Een overbrenging naar Turkije kan pas plaatsvinden als de betrokken autoriteiten hun toestemming hebben gegeven. Dit om zicht te houden op een verantwoorde verwerking van de betreffende afvalstoffen.

De afgelopen jaren in Nederland forse straffen opgelegd tegen rederijen die zich schuldig maakten aan ‘beaching’, zoals Seatrade en Holland Maas.

De EVOA-regels zijn ook van toepassing bij invoer van sloopschepen in Nederland. Het OM eiste vrijdag 14 juni een geldboete van 10.000 euro tegen een Haarlemse scheepssloperij die in 2016 twee schepen zonder toestemming vanuit Engeland naar Nederland haalde. Een andere scheepssloper, Hoeben RDM in Kampen, had weliswaar toestemming voor de sloop van van het 130 meter lange fregat Köln, maar had de omgevingsvergunning niet op orde, waarop de Raad van State bij herhaling dreigt met een boete van 750.000 euro.

Gisteren β€” 15 Juni 2019Alle Nieuwskoppen

Terugroepactie POCOPIANO Jongensbermuda (ALDI)

Door Redactie

Supermarktketen ALDI roept de POCOPIANO jongensbermuda terug. Het artikel kan verstikkingsgevaar opleveren voor kleine kinderen. De terugroepactie betreft de POCOPIANO jongensbermuda, model Blue Denim, die is verkocht vanaf donderdag 9 mei 2019. Het artikel heeft de barcode 23069916. Uit onderzoek is gebleken dat het metalen uiteinde van de koorden na het wassen los kunnen komen. Deze kleine onderdelen kunnen verstikkingsgevaar opleveren voor […]

Het bericht Terugroepactie POCOPIANO Jongensbermuda (ALDI) is origineel van Productwaarschuwing.nl.

Ontsnapte geiten overspoelen Amerikaanse voorstad

Door NU.nl

Tientallen geiten wandelden woensdag door de straten van het Amerikaanse Brentwood. De geiten moesten grazen in de buurt om verspreiding van branden te voorkomen. Maar in plaats van te grazen, besloten de geiten de buurt te verkennen. Dit is te zien in een video die vrijdag werd gedeeld.

Artiest onthult 600 meter lang kunstwerk bij Eiffeltoren

Door NU.nl

De Franse kunstenaar Saype onthulde zaterdag zijn kunstwerk in het park naast de Eiffeltoren. Saype schilderde het gras van de Champs-de-Mars-tuinen. Zijn werk heet Beyond Walls en strekt zich uit over 600 meter land.

Inbreker na lange achtervolging vanuit Amersfoort opgepakt in Amsterdam

Door ANP

Een 46-jarige inbreker heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag met een lange vlucht van Amersfoort naar Amsterdam geprobeerd uit handen van de politie te blijven.

Inbreker na lange achtervolging vanuit Amersfoort opgepakt in Amsterdam

Door ANP

Een 46-jarige inbreker heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag met een lange vlucht van Amersfoort naar Amsterdam geprobeerd uit handen van de politie te blijven.

In de spotlight: fotografe Marijke Trienekens

Door mariettenieuws

Ze heeft haar liefde voor fotografie van geen vreemde: de moeder, die helaas is overleden, en twee broers van Marijke Trienekens fotograferen ook. Ze hadden zelfs een doka thuis en op haar achtste kreeg ze haar eerste camera. Ze heeft lange tijd voor de overheid gewerkt, maar na een burn-out is ze zich gaan omscholen. “In fotografie kan ik meer van mezelf kwijt.”

Marijke was na haar werk voor de overheid eerst werkzaam in de grafische wereld, totdat ze de vraag kreeg of ze ook een keer foto’s kon maken. “Leuk dacht ik, maar dan moet ik dat wel waarborgen. Ik heb nog vier jaar een opleiding gedaan aan de Fotovakschool. Je kan niet zomaar iets gaan verkopen als je niet weet waar je mee bezig bent. Er zit zo’n grote technische wereld achter fotografie. Als je een vak uitoefent, moet je wel weten wat je aan het doen bent. Maar zo ben ik er dus in gerold.”

Het klikte meteen, fotografie en Marijke. Het past met hoe ze in elkaar zit. “Ik heb heel zakelijk voor de overheid gewerkt en dat is goed verdienen. Maar ik heb in die tijd nooit echt naar mijn innerlijke wereld gekeken. Achteraf gezien past het niet zo bij me en was ik er niet gelukkig. Het was een prachtige baan, maar je doet iedere dag hetzelfde. In fotografie kan ik meer van mezelf kwijt. Je hebt contact met mensen en ik kan iets maken wat ik mooi vind. Nu komen mensen naar mij toe, die mijn foto’s zien en daar een bepaald gevoel bij hebben. Dat klikt. Mijn hedendaagse fotografiewereld bestaat merendeels uit emotie en dat vind ik mooi.”

“Ik ben niet zo standaard en rechttoe rechtaan”

Ze vindt het fijn om haar eigen ding te doen en doet nu iets wat ze echt leuk vindt. Wat maakt haar verschillend? “Mijn manier van met mensen omgaan, zodat ze zich op hun gemak voelen, en ook de locaties waar ik fotografeer, zoals op het strand. Ik ben niet zo standaard en rechttoe rechtaan. Ik probeer mee te gaan met de flow. Als ik bijvoorbeeld buiten foto’s maak, zoals op het strand, gaan we rennen. Er zit beweging in mijn foto’s. Twee weken terug was het heel donker weer met een klein beetje zon. Ik had een fotoshoot met een familie op het strand. Er was veel schuim. Rol je broekspijpen maar op en ga het schuim in, zei ik. Dan is er veel plezier en dat fotografeer ik dan: de blijheid. Ik houd niet van zo’n strak stijf portret waar ze netjes zitten te wezen.”

Marijke doet portretfotografie, zoals newborn en baby’s, zwangere vrouwen, familieportretten, maar ook zakelijke fotografie. “Dat is in mijn geval ook fotografie met gevoel, zoals in de zorg, alle denkbare onderdelen in ouderenzorg, tandartsen, dokterspraktijk, antroposofisch verpleegkundige, yogapraktijken en het mkb, zoals fruittelers in de landbouw. Ik maak foto’s voor gevels van gebouwen, websites, folders en advertenties, maar ook die in de krant worden geplaatst, zoals in de zorgbijlage van het Noord Hollands Dagblad.”

“Voor mijn werk reis ik het hele land door”

Deze maand staat in het teken van reizen. Reist Marijke graag? “Voor mijn werk reis ik het hele land door. Ik heb een studio in Abbekerk, dat is een half leegstaande boerderij. Ik houd altijd studio in leegstaande panden. Zo heb ik ook in de Honig fabriek tijdelijk een studio gehad. Ik word vaak gevraagd op andere locaties, dus ik reis van Rotterdam naar Zwolle en van Groningen naar Zuid-Holland. Ook komen er mensen uit Duitsland, Spanje, Zwitserland of Egypte naar mij toe voor een fotoshoot. Die zijn dan even in Nederland en willen graag door mij foto’s laten maken.”

Als Marijke foto’s maakt van pasgeboren baby’s, houdt ze van puur natuur. “Ik maak foto’s zoals de kindjes zijn, met verder niets eromheen. Ik doe geen gekke poses. Die kindjes die voegen zichzelf. Met zwangerschapsfotografie maak ik geen stijve portretten. In mijn studio heb ik een hele collectie met zwangerschapsjurken en kanten doeken waar de vrouw mooi in uitkomt. Ik kleed ze dus ook aan. Ik vraag van tevoren wat ze willen. Sommige vrouwen moeten even uit hun comfort. Ik vind een spijkerbroek een beetje saai. Die buik mag best gezien worden.”

Tips

Heeft ze nog tips voor mensen die zelf met hun fototoestel op pad gaan? “Ga goed kijken en probeer dat wat je ziet mooi vast te leggen. Probeer verschillende tijdstippen uit, bijvoorbeeld net als de zon ondergaat, ook wel het gouden uurtje genaamd. Of sta wat vroeger op. Kijk ook eens omhoog in plaats van recht vooruit. Fotografeer eens uit een ander standpunt. Je hoeft niet te blijven staan maar je kan ook laag vanaf de grond iets fotograferen. Je kan jezelf ook een opdracht geven, zoals een uur lang een bepaald object fotograferen. De wereld is zo mooi, neem het in je op en geniet.”

Het bericht In de spotlight: fotografe Marijke Trienekens verscheen eerst op Nieuws.nl.

Laat herijking van de β€˜Canon van Nederland’ het begin zijn van inspirerende zoektocht

Geschiedschrijving in tijden van identiteitspolitiek is een hachelijke zaak. Dat is te zien aan het debat dat zich ontspint sinds minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs…

OuderAlle Nieuwskoppen

Klimaatactivisten geven niet om het klimaat

'Het klimaat dient vooral als breekijzer om datgene te bereiken waar hun harten echt van opspringen: radicale en allesomvattende systeemverandering.'

Belast niet autobezit maar wel autogebruik

Kilometerheffing, rekeningrijden, ‘variabele kosten’? Hoe je het ook noemt, maatschappelijke organisaties zijn er vrijwel allemaal van overtuigd: belasting op het bezit van auto’s moet worden omgezet in betalen naar gebruik. Na de draai van de VVD deze week zijn nog slechts enkele politieke partijen tegen.


OM en FIOD, stop met schenden van het verschoningsrecht

Bij fraudeonderzoeken belandt e-mailverkeer tussen advocaten en hun cliënten stelselmatig in de systemen van opsporingsambtenaren, schrijft Daan Doorenbos. Een zorgelijke en oncontroleerbare praktijk.


Opportunisme kan Boris Johnson als premier helpen

De Londense oud-burgemeester ligt op koers om partijleider te worden, schrijft Camilla Cavendish. Maar blunderen kan Labour aan de macht brengen.


Zonder creativiteit geen toekomst

Toekomstplan Technologie gaat de mensheid niet redden, schrijven George Brugmans en Marleen Stikker. We hebben hulp van kunstenaars en ontwerpers nodig om ons aan te passen aan een nieuwe wereld.


❌