[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

๐Ÿ”’
โŒ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
OuderAlle Nieuwskoppen

NS viert 180 jaar spoor met open dag in Haarlem

Hoera! 180 jaar geleden reden twee gloednieuwe stoomlocomotieven, De Arend en De Snelheid, van Amsterdam naar Haarlem en werd de allereerste spoorlijn van Nederland geopend. Op de plek waar destijds het eerste treinstation van Haarlem stond, is nu NS Treinmodernisering gevestigd. Ter ere van 180 jaar spoor opent NS Treinmodernisering op zaterdag 21 september de deuren en is iedereen tussen 10.00 en 16.00 uur welkom tijdens de open dag. Vanaf station Haarlem vertrekt er ieder heel uur een pendeltrein rechtstreeks naar de locatie.

Vrijdag 20 september 1839 tuffen De Arend en De Snelheid met een snelheid van 38 km per uur van Amsterdam naar Haarlem. Het publiek is in eerste instantie angstig. Er wordt gesproken over ‘Het stomende monster’ dat zo snel gaat dat de passagiers wel moeten stikken en hun hersenen uit elkaar spatten vanwege de hoge luchtdruk. Degenen die de rit eenmaal gemaakt hebben, zijn vooral positief (Bron: Museum Haarlem). 180 jaar later is de trein niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven. Met een maximum snelheid van 140 kilometer per uur vervoert NS dagelijks 1,3 miljoen reizigers.

Open dag: van oud naar nieuw
Tijdens de open dag zien bezoekers hoe oude treinen nieuw leven wordt ingeblazen. De meeste treinstellen worden namelijk niet vervangen, maar gerenoveerd. Ze worden volledig gestript en daarna opnieuw ingericht. Loop als bezoeker door het skelet van een trein en zie hoe een oude trein weer een nieuw jasje krijgt op de schilderafdeling. In de nieuwe Wielenhal komen bezoekers alles te weten over het opknappen van wielen voor de volgende duizenden kilometers. Ook zijn er demonstraties van de nieuwste technische snufjes, zoals het 3D-printen van treinonderdelen of het uitvoeren van drone-vluchten.

Lasergamen en pingpongen
Bij het moderniseren wordt 86 procent van de oude onderdelen opgeknapt en teruggebracht in de trein. Wat niet terug kan, krijgt een tweede leven. Op de open dag zijn er allerlei duurzame hebbedingen van oude treinmaterialen te krijgen, waaronder tassen van treinstoelbekleding, plantenbakken van prullenbakken en notitieboeken van oude vertrekstaten. Voor kinderen is er een speurtocht dwars door de werkplaats, is het mogelijk om tussen oude treinonderdelen te lasergamen of te pingpongen op een tafeltennistafel gemaakt van oude treinvloeren. Ook de vrolijke NS Hup-on Hup-off Express rijdt rond.

Over NS Treinmodernisering
In Haarlem staat de grootste werkplaats van NS. Hier krijgen oude treinstellen een flinke opknapbeurt. Op dit moment wordt het oude treintype VIRM 1 omgebouwd tot nieuwe moderne trein, zodat deze dubbeldekstreinen straks weer als nieuw rondrijden. De VIRM 1 – met de zalmroze, paarse stoelen – is 20 jaar oud. Na ongeveer 5,7 miljoen kilometer over de Nederlandse sporen te hebben afgelegd, is dit type toe aan vernieuwing, zodat de treinen nog eens 20 jaar mee kunnen.

Open dag NS Treinmodernisering: 21 september, tussen 10.00 en 16.00 uur, Oudeweg 6, 2031 CC Haarlem.


De beste apps voor het openbaar vervoer

Door Benjamin Kuijten

Voor het openbaar vervoer zijn allerlei apps beschikbaar, zoals 9292. Welke apps mogen echt niet ontbreken als je met de bus, tram of trein gaat reizen? In dit artikel een overzicht.

Het artikel De beste apps voor het openbaar vervoer verscheen voor het eerst op iCulture


Goedkope Audi Q5 kopen? Neem de nieuwe Q5 plug-in hybrid!

Dankzij ons wonderlijke belastingsysteem is de nieuwe Audi Q5 plug-in hybrid de voordeligste Q5 die je kunt kopen. Prijzen beginnen bij 65.750 euro. Een Audi Q5 met alleen een benzinemotor kost je minimaal 71.230 euro.

Hof Amsterdam stelt PowNed in het gelijk โ€“ uitzending verborgen camera beelden Onno Hoes was rechtmatig

Door Lotte Oranje

Vier jaar na de uitzending heeft het Hof Amsterdam geoordeeld dat PowNed rechtmatig handelde door met een verborgen camera beelden te maken van toenmalig burgemeester Onno Hoes van Maastricht, en deze uit te zenden in het PowNews. De rechtbank oordeelde eerder dat de opname wel, maar de uitzending niet mocht.

Het hof oordeelt ten eerste dat PowNed Hoes niet met een ‘lokhomo’ in de val heeft gelokt. Het was Hoes die zelf via Twitter (met zijn burgemeesters account ‘Burgemeester Hoes’) het initiatief nam om “een voor hem volslagen onbekende man” te benaderen. Vervolgens onderhield hij dat contact en nodigde hem uit voor een date in Hilversum (later gevolgd door een afspraak in Maastricht). Dit was, volgens het hof, voldoende aanleiding voor PowNed om nader journalistiek onderzoek te verrichten en de heimelijke opnamen te maken.

De geheime beelden die PowNed van de dates heeft gemaakt waren volgens het hof van “evident belang voor het publieke debat“. Hoes had eerder herhaaldelijk verklaard dat zijn privégedrag (de zoenfoto in de hotellobby, het Grindr profiel) gezien zijn functie ongepast was en zijn ambt schaadde. Hoes heeft volgens het hof daardoor zelf zijn privéleven, inclusief zijn seksuele ‘avonturen’, tot onderwerp van publieke aandacht en politieke beoordeling gemaakt. Daarnaast maakt Hoes in het eerste door PowNed uitgezonden fragment duidelijk dat hij het risico van zijn gedrag onderkent, maar dat hij dat risico toch moedwillig bleef opzoeken. Dat was in het bijzonder relevant omdat Hoes eerder was gechanteerd met compromitterende foto’s. Volgens het hof heeft Hoes door zijn gedrag niet alleen het risico genomen dat hij zijn reputatie als burgemeester of meer in het algemeen de waardigheid van het ambt van burgemeester zou schaden, maar maakte hij zich ook opnieuw kwetsbaar voor chantage. Het hof overweegt verder: “Ook maakt hij duidelijk dat hij probeert het risico op ontdekking te verminderen door, nadat hij kennelijk van de faciliteiten van de gemeente gebruik heeft gemaakt, berichten van zijn telefoon en daarmee van het systeem van de gemeente te verwijderen. [Hoes, red.] toont zich bewust van het risico van het aangaan van een seksueel getint contact met een voor hem alleen via sociale media bekende persoon.

Het tweede fragment was een gesprek van expliciet seksuele aard. Dat betekent weliswaar een indringender inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van Hoes, maar ook uitzending van dit fragment was rechtmatig omdat het eveneens bijdroeg aan het publieke debat. De incidenten die eerder tot onvrede bij de gemeenteraad hadden geleid hadden immers ook een seksuele lading. Het hof gaat niet mee in het betoog van Hoes dat hij zou zijn uitgelokt tot het doen van seksueel getinte uitspraken, en evenmin met zijn stelling dat PowNed de beelden misleidend zou hebben gemonteerd: “Een en ander betekent dat het uitzenden van het gesprek, waarmee het gespreksverloop op de meest transparante manier duidelijk werd gemaakt, aan het publieke debat over het gedrag van Hoes heeft bijgedragen.” (overweging 3.17).

Daarnaast speelt mee dat de opnamen zijn gemaakt in een restaurant en op een terras, in beginsel publiek toegankelijke ruimten. Hierdoor bestaat er meer ruimte voor het opnemen en uitzenden van beelden met een verborgen camera. Daarmee verwijst hof naar het EHRM arrest in Alpha t. Griekenland.

Het hof concludeert: “Bij het beantwoorden van de vraag of uitzending van de opnamen al dan niet onrechtmatig is, is leidend wat rechtens aanvaardbaar is en niet of de uitzending voldoet aan de vereisten van goede smaak.” Door zijn gedrag heeft Hoes “zijn privéleven, inclusief zijn seksuele ‘avonturen’, tot onderwerp van publieke aandacht en van politieke beoordeling [...] gemaakt.” Het hof is het ook niet eens met Hoes’ argument dat publieke personen voortaan vogelvrij zijn als deze uitzending van PowNed zou worden toegestaan. De rechter moet dit soort kwesties per geval beoordelen. Doorslaggevend is in dit geval dat beeld en geluid in voldoende mate relevant waren voor een eerder geopend publiek en politiek debat over de vrijheden van Hoes als burgemeester van Maastricht. Daarom prevaleert de vrijheid van meningsuiting van Powned en mochten de beelden worden uitgezonden (overwegingen 3.22 en 3.23).

Het hof wijst de vorderingen van Hoes geheel af en veroordeelt Hoes in de proceskosten.

PowNed werd in deze zaak bijgestaan door Jens van den Brink.

โŒ