[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
Vandaag β€” 14 Augustus 2018Alle Nieuwskoppen

Synology RackStation RS1219+: schaalbare opslag

Door Pim Hilferink
Synology heeft RackStation RS1219+ geïntroduceerd, een gloednieuwe Synology 2U 8-bay NAS met schaalbare opslag en ondersteuning voor M.2 SSD voor nog betere prestaties.

KIDV kiest niet voor biologisch afbreekbare plastic verpakkingen

Door Marieke Pols
KIDV

Biologisch afbreekbare plastics zijn in opkomst. Het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) verkiest herbruikbare en recyclebare verpakkingen boven biologisch afbreekbare verpakkingen. Het KIDV heeft hierover een factsheet uitgegeven. “Met deze factsheet bieden we een duidelijk handelingsperspectief voor bedrijven die verpakte producten op de markt brengen”, zegt KIDV-directeur Chris Bruijnes.

Biologisch afbreekbare plastic verpakkingen

Biologisch afbreekbare plastic verpakkingen zijn afbreekbaar in industriële composteerinstallaties als ze voldoen aan de EN 13432-norm. De afgelopen jaren zijn de processen van composteerinstallaties sterk versneld, waardoor het plastic nu niet snel genoeg meer afbreekt en in de compost achterblijft. Als het biologisch afbreekbare plastic bij het overige plastic afval terecht komt, kan dit invloed hebben op de kwaliteit van het recyclaat. Biologisch afbreekbaar plastic moet daarom voorlopig bij het restafval worden weggegooid en niet in de gft/groenbak of bij overig plastic afval.

Het KIDV ziet voor de toepassing van biologisch afbreekbare plastic verpakkingen wel mogelijkheden als deze in combinatie met het product een bijkomend integraal voordeel hebben dat er meer gft-afval wordt ingezameld, zoals bij stickers op fruit. Ook kunnen deze verpakkingen goed worden gebruikt voor specifieke toepassingen in materialen die kunnen worden verwerkt in gesloten systemen. Een voorbeeld hiervan zijn bekers op een festival, die daarna worden ingezameld en verwerkt.

KIDV-factsheet

De informatie in de KIDV-factsheet over biologisch afbreekbare verpakkingen is in lijn met de uitkomsten van onderzoek van CE Delft, de Transitieagenda Kunststoffen en met de beleidslijn over biologisch afbreekbare kunststoffen in het Landelijk Afvalbeheer Plan. Eind juni pleitte staatssecretaris Van Veldhoven voor duidelijkheid over biobased en biologisch afbreekbare plastics richting de industrie, de recycling- en compostbedrijven én huishoudens. Het kabinet wil dat de industrie dit jaar een convenant hierover sluit met de rijksoverheid.

Lees ook:

KIDV: ‘Producenten investeren in kunststof recycling’ (15 mei 2018)

KIDV-model Vijf perspectieven op duurzaam verpakken (13 februari 2018)

Van Eigen Deeg verpakt duurzaam ( )


LANCOM lanceert 1790-4G, zakelijke VPN-Router met highspeed-LTE en SD-WAN-ondersteuning

Door Pim Hilferink
De Duitse netwerkfabrikant LANCOM Systems breidt zijn portfolio van mobiele routers verder uit met de LANCOM 1790-4G. Deze VPN-router ondersteunt LTE-Advanced (CAT. 6) met maximaal 300 Mbps downloadsnelheid.
Gisteren β€” 13 Augustus 2018Alle Nieuwskoppen

Review: MacBook Pro 2018

Door Redactie

Wat vinden wij van de nieuwe MacBook Pro 2018? In onze review lees je onze ervaringen met het nieuwe toetsenbord, True Tone, Hé Siri en nog veel meer. Check hier onze uitgebreide review van de nieuwste MacBook Pro!

Het artikel Review: MacBook Pro 2018 verscheen voor het eerst op iCulture


Onderwaterdatacenter voorzien van webcams

Door Ab
Eerder berichtten we over de tweede fase van Microsoft’s Project Natick, een onderzoeksproject dat als doel heeft een onderwaterdatacenter te bouwen. Het onderwaterdatacenter is inmiddels voorzien van twee videocamera’s aan de buitenkant van het drukvat, om de omgevingscondities in de buurt van het datacenter te observeren.  De vraag naar datacenters neemt exponentieel toe. Technologiebedrijven zijn

VoIPGRID lanceert API voor gespreksnotificatie

Door Floris Hulshoff Pol
VoIPGRID heeft voor haar cloudtelefonieplatform onlangs een API geïntroduceerd voor uitgebreide gespreksnotificatie. Hiermee kunnen eindgebruikers meer informatie krijgen over bellers en dit koppelen met andere platformen, zoals CRM.
OuderAlle Nieuwskoppen

BlueJeans breidt haar partnerprogramma uit

Door Floris Hulshoff Pol
BlueJeans, een leverancier van cloudgebaseerde zakelijke collaboration- en vergaderoplossingen, heeft haar partnerprogramma voor het kanaal verder uitgebreid. Hiermee kunnen channelpartners beter voldoen aan de wensen van hun klanten.

Tesla-expert keert terug bij Apple’s Project Titan

Door Gonny van der Zwaag

Doug Field, voorheen vice president Mac hardware-engineering bij Apple, is terug op het oude nest. Hij werkte bijna vijf jaar bij Tesla aan zelfrijdende auto's en gaat bij Apple hetzelfde doen.

Het artikel Tesla-expert keert terug bij Apple’s Project Titan verscheen voor het eerst op iCulture


Studenten bedenken verticale boerderij in Bijlmerbajes

Door Marieke Pols
Bijlmerbajes

Een innovatief, hip en doordacht plan voor de herontwikkeling van de Bijlmerbajes moet Amsterdammers uitnodigen zich actief te interesseren voor de productie van gezond en duurzaam voedsel. Veertien internationale studententeams strijden daarvoor om de eerste prijs bij de Student Challenge ‘Design the Ultimate Urban Greenhouse’. Zij leveren inspiratie voor de nieuw opgezette Bijlmerbajes en het Bajes Kwartier met een ontwerp voor een duurzame verticale boerderij, waarbij innovatie en duurzaamheid centraal staat. 28 augustus presenteren de teams hun plannen.

Verticale boerderij in Bijlmerbajes

Om hun duurzaamheidsambities te realiseren en een bijdrage te leveren aan gezonder en langer leven, kijken zo’n tien partijen die betrokken zijn bij de herontwikkeling van het Bajes Kwartier met grote interesse uit naar de concepten, ontwerpen en innovaties van de studententeams. Omdat er kennis en creativiteit vanuit tien verschillende landen en veertig universiteiten worden samengebracht zien zij het winnende ontwerp, maar zeker ook de overige inzendingen, als een buitengewoon interessante inspiratiebron voor de nieuwe inrichting van het Bajes Kwartier. Dat geldt tevens voor toekomstige (her)ontwikkelingsprojecten elders.

Bajes Kwartier Ontwikkeling C.V. wil het Bajes Kwartier omtoveren tot een nieuwe, energieneutrale wijk. Een voorbeeldwijk met een deel van de voormalige Bijlmerbajes, de zogeheten ‘Vrouwentoren’, als groene toren met verticaal park en verticale landbouw, waarbij gezondheid en welzijn van bewoners en gebruikers voorop staan.

De presentaties

De presentaties (7 minuten per team, inclusief Q&A met de juryleden) vinden plaats tussen 14:00 en 16:00 uur op Wageningen Campus, gebouw Orion, gebouwnummer 103, Waaierzaal. Er is een juryprijs en een publieksprijs. Voor de publieksprijs kan van 6 tot 27 augustus gestemd worden, via www.greenhousechallengefinalists.nl. Het winnende team ontvangt €10.000. De jury bestaat uit Nona Yehia (Vertical Harvest, GYDE), Beatrix Alsanius (Swedish University of Agricultural Sciences), Jago van Bergen (Van Bergen Kolpa architecten), Michiel Klompenhouwer (Rabobank) en wordt voorgezeten door Aart Oxenaar van de Gemeente Amsterdam.

Nona Yehia

Jurylid Nona Yehia is een Amerikaanse architecte en haar autistische broer heeft haar geinspireerd om een vertical farm te ontwerpen en te realiseren: Vertical Harvest. Zij heeft een succesvol verdienmodel neergezet, en is doing good while doing well. De vertical farm is grotendeels voorzien van Nederlandse technologie. Naast jurylid is zij tevens facilitator van de inhoudelijke sessie in de ochtend, om 11.30 u: ‘Architecture beyond the artist impression’, over de rol van architectuur in het stimuleren van een gezonde levensstijl en sociale cohesie.

De Student Challenge ‘Design the Ultimate Urban Greenhouse’ is opgezet door Wageningen University & Research in samenwerking met Rabobank’s Banking for Food Inspiration Center, Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions, Klasmann-Deilmann, Bajes Kwartier Ontwikkeling C.V. (een samenwerking van gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM, AT Capital en Cairn) en FABRICations.

*Foto: Bijlmerbajes, Wikimedia


MacBook Pro 2018: klachten over krakend geluid nemen toe

Door Jan de Raab

De MacBook Pro 2018 blijft last houden van kinderziektes. Nadat Apple problemen met het koelsysteem oploste, zijn er nu klachten over krakende speakers.

Adobe Premiere Pro eindelijk voor Mac geoptimaliseerd

Door Raymon Mens

Goed nieuws voor video-professionals met een iMac Pro of MacBook Pro. Adobe heeft Premiere Pro onlangs geoptimaliseerd met hardwarematige videorendering.

Zelfreinigend zakje ketchup

Door Marieke Pols
Zelfreinigend zakje ketchup

Impregneer polyetheen met plantaardige olie en je kunt ketchup- of yoghurtverpakkingen maken waar de inhoud helemaal uitloopt zonder dat je hoeft te knijpen. Het kost veel minder moeite dan je op het eerste gezicht zou denken, beloven Jonathan Boreyko en collega’s van Virginia Tech in Scientific Reports.

Hun idee (octrooi aangevraagd) is een afgeleide van de extreem waterafstotende SLIPS-materialen (slippery liquid-infused porous surfaces) die ooit zijn bedacht door Harvard-onderzoeker Joanna Aizenberg en verkrijgbaar via de spin-off Adaptive Surface Technologies. SLIPS zijn eveneens geïmpregneerd met een soort smeerolie die door capillaire krachten op zijn plek wordt gehouden in de poriën.

Maar de materialen, die er tot nu toe voor worden gebruikt, zijn te duur om te gebruiken als voedselverpakking. In die wereld is men gewend aan polyetheen, zo’n beetje de goedkoopste kunststof die er bestaat. En polyetheen heeft de reputatie dat je het helemaal nérgens mee kunt impregneren.

Boreyko heeft nu echter ontdekt dat er een kwaliteit polyetheen bestaat waarmee het wel lukt. Bij ULDPE (ultra-low density polyethylene) zitten de polymeermoleculen niet iets verder uit elkaar dan gebruikelijk (vandaar de lage dichtheid) en blijken oliemoleculen er tussen te worden gezogen.

Het resultaat is zó waterafstotend dat ketchup en andere etenswaren op waterbasis er vanzelf van af glijden als je het oppervlak voldoende schuin houdt.

Het lukt alleen met oliën die even apolair zijn als polyetheen. Dus niet met siliconenolie maar wel met onder meer katoenzaadolie, koolzaadolie en sojaolie. Die hebben tevens het grote voordeel dat contact met voedsel geen enkel bezwaar is.

Het impregneren verloopt uiterst langzaam: na tien uur zit het vloeistoffront één millimeter onder het oppervlak. Maar dat is volgens Boreyko geen bezwaar omdat de SLIPS-laag maar iets meer dan een micrometer dik hoeft te zijn. Dan ben je na 0,05 s al klaar. Onder het ULDPE monteer je een dikkere, dragende laag van een zwaardere kwaliteit polyetheen waarin de olie niet hoeft door te dringen.

Omdat het uiteindelijk allemaal polyetheen is kun je het materiaal na gebruik eenvoudig recyclen.

Bron: C2W/Virginia Tech


Apple sleutelt aan Face ID voor iMac en MacBook

Door Raymon Mens

De Mac heeft sinds 2016 Touch ID, maar op iOS-apparaten zoals de iPhone en iPad is er Face ID. Komt de gezichtsscanner ook naar de iMac en MacBook?

Strakke H-brug maakt suikers zoeter

Door Marieke Pols
H-brug

Hoe zoet een suikermolecuul smaakt, hangt mede af van de afstand tot het omringende water. Het verklaart dat glucose veel zoeter smaakt dan mannose hoewel het er qua structuur sprekend op lijkt, schrijven Italiaanse onderzoekers in The Journal of Physical Chemistry Letters.

Dat water zit er tijdens het proeven per definitie omheen, met dank aan het speeksel. En met neutronendiffractie stelden Maria Antonietta Ricci en collega’s vast dat zich tussen mannose (dat vrijwel niet zoet smaakt) en water veel langere en zwakkere waterstofbruggen vormen dan tussen glucose en water. Bij fructose, dat nog zoeter smaakt dan glucose, zijn de bruggen nóg korter.

Voor de onderlinge interacties tussen de watermoleculen lijkt het dan weer niet meetbaar uit te maken.

Zulke grote verschillen zou je tussen drie vormen van C6H12O6 niet direct verwachten. Ricci vermoedt dat de verschillen in stereochemie de inwendige polariteit van de moleculen sterker beïnvloeden dan je zou denken – kennelijk heeft niemand dat ooit eerder onderzocht.

Waarom die kortere H-bruggen de smaak versterken, blijft een open vraag zolang überhaupt niet bekend is hoe de interactie tussen suikers en zoetreceptoren precies in elkaar zit. Mogelijk past de combinatie van suiker en water zo beter op het receptoreiwit. Het wachten is op iemand die dat vermoeden kan bevestigen met computersimulaties.

Dat waterstofbruggen iets met zoet te maken hebben, is overigens al in 1963 geopperd. Toen probeerde men te verklaren hoe generieke receptoren kunnen reageren op sterk uiteenlopende moleculen. Dat die receptoren generiek zijn, maakt de grote smaakverschillen tussen vrijwel identieke suikers er niet duidelijker op. Als Ricci gelijk heeft, verklaart het een hoop.

Bron: C2W/Chemistry World


Tele2 geeft klanten compensatie na grote buitenlandstoring

Door Gonny van der Zwaag

Tele2 geeft klanten een extra korting op de factuur als ze last hebben gehad van de grote storing in het buitenland. Door de storing konden gebruikers enkele dagen niet bellen en internetten.

Het artikel Tele2 geeft klanten compensatie na grote buitenlandstoring verscheen voor het eerst op iCulture


Beste Mac ooit? Mac Pro viert zijn 12e verjaardag ?

Door Night

Het werkpaard uit het Mac-assortiment, de Mac Pro viert zijn 12e verjaardag. De krachtige Mac verscheen voor het eerst in 2006 en krijgt in 2019 een vernieuwing.

Bioprocess Pilot Facility test productie van voedingsmiddelen

Door Marieke Pols
Bioprocess Pilot Facility

Voedingsmiddelenproducenten willen hun voedingsmiddelen liever niet direct van het laboratorium naar de productielijn brengen. Bij Bioprocess Pilot Facility (BPF) kunnen ze terecht voor een tussenstap. Deze proeffabriek test namelijk de productie van supplementen, intermediates en eindproducten en maakt proefbatches voor de verkoop. De proeffabriek is vijf jaar actief op de Biotech Campus Delft.

Bioprocess Pilot Facility

Voor veel klanten van de BPF is de pilotfabriek een welkome tussenstap om nieuwe producten of processen vanuit het laboratorium richting grootschalige productie te krijgen. Operations Manager Belinda de Winter vertelt: “Als je een proces opschaalt, werkt het lang niet altijd hetzelfde als op labschaal. Een praktijkvoorbeeld: als je een vaste stof en een vloeistof in een bekerglas mengt met een roervlo, kan dit prima gaan. Maar doe je hetzelfde in een tank met een roerwerk, dan kan het heel anders uitpakken. Soms mengt het dan niet goed of – zoals we hier weleens hadden – krijg je een onbedoelde schuimparty.”

FSSC 22000 keurmerk

Voor de productie van voedingsmiddelen gelden strenge wetten en regels. De Winter: “We wilden graag aan die regels voldoen, maar het is een beetje een kip-of-ei-verhaal. Om een keurmerk te halen moet je een klant hebben om tijdens een audit in de praktijk te bewijzen dat je aan de regels voldoet, maar de klant wil graag dat je het keurmerk al hebt.” Een klant wilde het proces samen met BPF ingaan en eind december kreeg het bedrijf het FSSC 22000 keurmerk voor aantoonbaar voedselveilig werken.

“Nu we dit keurmerk eenmaal in handen hebben, willen we meer. Nog dit jaar willen we gaan voor het certificaat voor koosjer en halal. Dat vergroot onze marktmogelijkheden nog verder”, zegt De Winter tot besluit.

Meer weten over Bioprocess Pilot Factory? Lees het complete artikel in EVMI nummer 4 – juni 2018. Nog geen abonnement? Sluit hier een abonnement af of vraag gratis twee proefnummers aan.

 


Vijftig procent minder suiker – Zo doet Inproba dat

Door Marieke Pols
Suiker vervangen Inproba

Het geheel of gedeeltelijk vervangen van suiker in voedingsmiddelen is een ingewikkeld proces. Daarnaast roept het vervangen van suiker vragen op bij de consument. Waar loop je als bedrijf tegenaan? EVMI vraagt het Leonie Kroes van Inproba.

Steeds meer producenten vervangen suiker geheel of gedeeltelijk in hun producten. Zoals Inproba. Leonie Kroes vertelt dat in hun nieuwe variant chilisaus de suiker gedeeltelijk is vervangen door de zoetstof stevioglycosiden. “Wij gebruiken op de verpakking de claim ‘chilisaus met suiker en zoetstof van natuurlijke oorsprong’. Wij leggen op de verpakking uit dat we de vermindering van suiker baseren op een vergelijking met andere chilisauzen binnen het schap.”

Heet afvullen is essentieel

Producten met minder suiker zijn in trek bij consumenten, maar niet altijd even makkelijk om te maken. “Suiker heeft onder meer een waterbindende functie. Het verminderen van suiker maakte de chilisaus dunner en het kostte enige ontwikkelingstijd om dezelfde glazigheid en gelachtige structuur te behouden”, vertelt Kroes. “Daarnaast vergroot suiker de houdbaarheid van de saus. De chilisauzen worden tegenwoordig voor 95 procent in PET-flessen afgevuld. Maar door de reductie van suiker is heet afvullen essentieel geworden om de lange houdbaarheid van het product te behouden. Dit is echter niet mogelijk met PET-flessen. De oplossing was de chilisaus heet afvullen in een glazen fles.”

Behouden van ‘vertrouwde’ smaak

Zeker niet onbelangrijk bij het gedeeltelijk vervangen van suiker is het behouden van de smaak. Inproba bevestigt dat consumenten het liefst een “zo vertrouwd mogelijke” smaak willen. Om te zien of de nieuwe chilisaus net zo in de smaak valt als de originele variant van het merk hebben ze de saus dan ook laten testen. Met een verrassende uitslag: “Het testpanel vond dat de nieuwe chilisaus met minder suiker zelfs beter smaakt dan het origineel.” Ook kwam uit de test dat consumenten bereid waren het product te kopen als het in de schappen ligt.

Inmiddels ligt de Inproba chilisaus met 50 procent minder suiker in de winkel. “Ondanks dat het product pas kort op de markt is, kunnen we al wel spreken van een stijgende lijn in de bestellingen”, besluit Kroes.

Andere voedingsmiddelenproducenten werken ook aan de vermindering van suiker in hun producten. Lees de verhalen van Peijnenburg en Kraft Heinz.

In de komende editie van het EVMI-magazine staat een verslag van de IFFI-masterclass ‘Meer met minder suiker’. EVMI nummer 5 verschijnt dinsdag 28 augustus. Nog geen abonnee? Vraag gratis twee proefnummers aan.


Xelion en Tiptel betreden gezamenlijk de Belgische markt

Door Floris Hulshoff Pol
VoIP-specialist Xelion en telecomreseller Tiptel gaan vanaf dit najaar gezamenlijk hosted telefoniediensten aanbieden in België en Luxemburg. Dit maakten beide bedrijven onlangs bekend.

16 dagen Spoorvernieuwing Utrecht - Ede-Wageningen/Rhenen

Van zaterdag 11 augustus tot en met zondag 26 augustus werkt ProRail aan het spoor tussen Utrecht Centraal en Ede-Wageningen/Rhenen. De werkzaamheden bestaan uit het inschuiven van een spoordek, het vernieuwen van wissels en sporen, opnieuw bestraten van perrons en het inschuiven van twee onderdoorgangen onder het spoor. Reizigers kunnen gebruikmaken van NS snel- en stopbussen of, afhankelijk van hun reis, van omreisroutes. Op de stations zijn extra medewerkers aanwezig om reizigers te assisteren.

Reisadvies

Op de trajecten Breukelen - Utrecht Centraal en Ede-Wageningen - Nijmegen geldt een aangepaste dienstregeling.

Vanwege de werkzaamheden op Utrecht Centraal zijn er diverse spoor- en dienstregelingswijzigingen. En rijden van 11 t/m 19 augustus geen treinen naar het Spoorwegmuseum. Bezoekers kunnen gebruikmaken van U-OV.

Reizigers wordt geadviseerd hun reis van tevoren te plannen via de NS Reisplanner op ns.nl of de NS Reisplanner Xtra app. In het reisadvies is een schatting opgenomen van de extra reistijd. Deze bedraagt circa 15-30 minuten. Reizigers checken bij hun vertrek- en eindstation in- en uit.

Vanaf vorige week worden in de betreffende treinen visitekaartjes met informatie uitgedeeld. Op stations hangen posters en worden omroepberichten gedraaid om ook vooraf zo goed mogelijk onze reizigers te informeren. Vanaf 10 dagen voor de start van de werkzaamheden is ook de reisplanner aangepast en kunnen reizigers hier hun reisadvies op maat vinden.

Combineren van werkzaamheden

ProRail heeft in overleg met NS en andere vervoerders gekozen om een aantal grote werkzaamheden tussen Utrecht en Ede-Wageningen/Rhenen met elkaar te combineren en gelijktijdig uit te voeren. Daarbij is bewust gekozen voor de zomervakantie omdat er dan minder reizigers zijn. Hieronder een overzicht van de plaatsen waar wordt gewerkt.

Driebergen-Zeist

In augustus wordt het nieuwe spoordek op zijn plaats geschoven en wordt de verkeerstunnel onder het spoor gebouwd. Ook wordt het spoor tussen Bunnik en Driebergen-Zeist vernieuwd. De overweg bij het station wordt opgeheven: de Hoofdstraat loopt straks onder het spoor door. Een mijlpaal in de vernieuwing van stationsgebied Driebergen-Zeist. Op de projectwebsite www.stationdriebergenzeist.nl leest u meer over het project.

Veenendaal

In de toekomst zal NS op het traject Schiphol - Utrecht - Nijmegen meer treinen gaan rijden. ProRail maakt dat mogelijk door in Veenendaal twee onderdoorgangen onder het spoor aan te leggen, zodat een overweg kan verdwijnen. In augustus worden de twee onderdoorgangen onder het spoor door geschoven. Meer informatie is te vinden op http://www.voorpoort.nl

Station Utrecht Centraal

De perrons van de sporen 3, 4 , 5 en 7 worden opnieuw bestraat en aangepast. Daarnaast wordt bij het station gewerkt aan kabels en leidingen, bovenleidingen en enkele restpunten van de grote spoorvernieuwing in 2016.


❌