[Contact]

Nieuwskop.nl Nieuwskoppen Nederland

πŸ”’
❌ Over FreshRSS
Er zijn nieuwe artikelen beschikbaar, klik om de pagina te vernieuwen.
OuderAlle Nieuwskoppen

Video: NS Weekly

NS Weekly 26 september 2019 (#21):

0:15 Rode loper - NS-docu op Filmfestival
0:47 Voor de klas - conducteurs lezen voor
1:10 Binnenkijken - NS opent deuren voor publiek
1:52 Thuiskomen - 21e Stationshuiskamer
2:19 Slecht overweg - met spoorbomen Nijkerk
2:35 Werkzaamheden
2:51 Primeur - eerste item uit nieuwe NS-fanshop

Bekijk eerdere aflevering van NS Weekly:


Wachtverzachter: Hoe een ruimte wachten kan verzachten

Het was even wachten…maar het StationsLab is er weer! Van vrijdag 4 tot en met zondag 6 oktober staat het pop-up laboratorium op station Utrecht Centraal. Studenten van de Universiteit van Amsterdam onderzoeken in samenwerking met NS en ProRail hoe een ruimte het wachten van reizigers kan verzachten. De resultaten worden gebruikt voor het ontwikkelen van bestaande en nieuwe wachtruimten. Het onderzoeksteam nodigt reizigers uit om actief deel te nemen aan de experimenten en om een kijkje te nemen in het lab. De opening van het StationsLab, in samenwerking met Weekend van de Wetenschap, is op 4 oktober om 9.3 0 uur door presentator Nathan de Vries.

Mensen ervaren het verstrijken van tijd subjectief. Do van Elferen, onderzoeker bij NS, vertelt: “Ben je uit eten met vrienden, dan vliegt de tijd. Wachtend op het perron tijdens een koude winterdag, dan is dat anders. Voor je gevoel kruipt de tijd. We kunnen niet voorkomen dat mensen soms op een trein moeten wachten, maar we kunnen wel het wachten zo prettig mogelijk maken.” In deze derde editie van het StationsLab gaan twaalf studenten psychobiologie van de Universiteit van Amsterdam - onder leiding van neurowetenschapper Tonny Mulder - aan de slag met de vraag: “Hoe ziet de ideale wachtruimte op het station er uit?”

Doe mee met het online experiment
Heeft de ideale wachtruimte veel planten? Of juist niet. Misschien helpt muziek, kleur of warm licht? Dit jaar kunnen reizigers – naast de experimenten die in het pop-up laboratorium op station Utrecht Centraal worden gehouden – ook deelnemen aan een online experiment. Een kort en eenvoudig testje om erachter te komen wat voor een elementen het wachten kunnen verzachten op het station. Doe ‘m hier: http://www.stationslab.nl/. Esther van Engelen, projectmanager ProRail: “De inzichten van het StationsLab gebruiken we bij het ontwikkelen van nieuwe projecten of verbouwingen. Zo maken we het samen steeds aangenamer voor reizigers.”

Woonkamer op het perron
Om reizigers te prikkelen om online deel te nemen en het StationsLab te bezoeken, staat op het perron van station Zaandam op spoor 4/5 een ongebruikelijke wachtruimte. “De wachtruimte heeft een metamorfose ondergaan. Planten, kussens op de banken en een vintage behang zorgen voor een huiselijke sfeer”, vertelt stationsmanager Joeri Kaan. De wachtruimte is geopend vanaf dinsdag 24 september tot en met woensdag 2 oktober. Kaan: “De eerste reacties van reizigers zijn heel positief, veel mensen maken foto’s en zijn nieuwsgierig naar deze woonkamer op het perron. Niemand houdt van wachten en we maken het graag zo prettig mogelijk. Ik houd de resultaten van het StationsLab dan ook goed in de gaten.”

Bezoek het StationsLab
Wacht niet langer en kom ook naar het StationsLab in de pop-up winkel van station Utrecht Centraal bij spoor 18/19. Het lab is van vrijdag 4 tot en met zondag 6 oktober elke dag gratis te bezoeken tussen 10.00 en 17.00 uur. Op de openingsdag vrijdag 4 oktober is het lab vanaf 9.30 uur te geopend. De resultaten van de onderzoeken zijn te volgen op www.ns.nl/stationslab.

Over Weekend van de Wetenschap
Het StationsLab is een samenwerking tussen NS, ProRail, de UvA en het Weekend van de Wetenschap. Tijdens Weekend van de Wetenschap, op 5 en 6 oktober, openen honderden bedrijven, organisaties, universiteiten en musea exclusief hun deuren en tonen ze plekken die normaal niet te zien zijn voor publiek. Met als doel om te laten zien hoe belangrijk en interessant wetenschap en technologie zijn

Wachten duurt zo lang
Eerder dit jaar heeft NS aangekondigd een groot aantal stations een upgrade te geven. Onderdeel hiervan is de uitbreiding van het aantal StationsHuiskamers waar reizigers in een fijne sfeer prettig kunnen wachten. Gisteren opende NS een nieuwe StationsHuiskamer op station Boxtel. NS is van plan om dit jaar nog drie StationsHuiskamers op regionale stations te openen, het totaal aantal StationsHuiskamers komt hiermee op 24. In 2021 wil NS in totaal 35 StationsHuiskamers geopend hebben. Op andere stations bekijkt NS ook de mogelijkheden om bijvoorbeeld een Kiosk te openen of om samen met lokale ondernemers en partners een comfortabele wachtruimte met koffie te realiseren. Een voorbeeld is de Bijzondere Eetfabriek op station Den Dolder.


NS viert opening StationsHuiskamer Boxtel met 21 Van Boxtels

Wachten op de trein wordt een stuk prettiger op het NS Station Boxtel. Op 25 september opent NS er een StationsHuiskamer, waar reizigers prettig kunnen wachten met zicht op actuele reisinformatie. Om dat te vieren komt president-directeur Roger van Boxtel naar het station van zijn achternaam om de StationsHuiskamer te openen. Via Facebook hebben twintig andere mensen die Van Boxtel heten zich aangemeld om het feestje mee te vieren.

De nieuwe StationsHuiskamer komt op de plek van de Kiosk. In een prettige sfeer kunnen reizigers hier even rustig zitten, met voorzieningen als Wifi, stopcontacten, actuele reisinformatie en de mogelijkheid om iets te eten of drinken. De medewerkers van de voormalige Kiosk zijn nu gastvrouwen en gastheren van de StationsHuiskamer en een belangrijk aanspreekpunt voor de reizigers.

NS geeft een groot aantal stations een upgrade. Onderdeel daarvan is het openen van acht StationsHuiskamers op regionale stations, waarmee het totaal aantal StationsHuiskamers op 24 komt. In 2021 wil NS in totaal 35 StationsHuiskamers geopend hebben.

Van Boxtel

Via Facebook is NS de afgelopen dagen op zoek gegaan naar twintig mensen die ook Van Boxtel heten. Vele Van Boxtels reageerden daarop, waarvan er twintig zijn geselecteerd. Zij worden woensdag getrakteerd op taart en een drankje door president-directeur Roger van Boxtel van NS.

De StationsHuiskamer in Boxtel is open van maandag tot en met vrijdag van 06.00-19.00 uur, op zaterdag en zondag van 09.00-17.00 uur.

De opening is op 25 september om 16.30 uur.


Ook graag een conducteur in de klas tijdens de Kinderboekenweek?

Speciaal tijdens de Kinderboekenweek 2019 bezoeken hoofdconducteurs, machinisten en servicemedewerkers van NS een aantal basisscholen in Nederland om kinderen voor te lezen. Het thema van de Kinderboekenweek is ‘Reis mee!’, boeken over verschillende vervoersmiddelen staan dit jaar centraal. De NS’ers lezen voor uit het Kinderboekenweekgeschenk van Anna Woltz of het Prentenboek van de Kinderboekenweek van astronaut André Kuipers en illustrator Natascha Stenvert. Naast het voorlezen krijgen de kinderen de kans om alles te vragen over het werk op de trein en onze stations.

Geïnteresseerde scholen kunnen een mail sturen naar kinderboekenweek@ns.nl, uit alle aanmeldingen wordt een beperkt aantal scholen geselecteerd. De hoofdconducteurs, machinisten en servicemedewerkers zijn beschikbaar van 7 tot en met 11 oktober.


Reactie op Prinsjesdag 2019

Van Boxtel vervolgt: "Het spoorplafond komt in zicht. We hopen snelle besluitvorming in Den Haag, zodat er snel besloten kan worden tot de aanleg van meer noodzakelijke infrastructuur. Samen met de mobiliteitsalliantie doen we voorstellen om meer reizigers te kunnen vervoeren en de reistijd in het land te verkorten. Denk aan de noodzaak van meer sporen tussen de grote steden en het verkorten van de reistijd naar steden als Groningen, Enschede, Maastricht, maar ook naar Berlijn. Dat is goed voor de reiziger en daarmee maken we de Nederlandse economie duurzaam en toekomstbestendig."


NS kinderboekenruil op station Utrecht en Amsterdam Centraal

Op zondag 13 oktober, de laatste dag van de Kinderboekenweek, staat er midden in de stationshal van Utrecht Centraal en in de Amstelpassage van Amsterdam Centraal een ‘pratende boekenkast’ met meer dan duizend nieuwe kinderboeken. Kinderen kunnen een eigen boek ruilen voor een nieuw boek of een boek van een ander kind. NS-conducteurs John Piqué en Romano Strang openen om 10.00 uur de NS Kinderboekenruil in Utrecht samen met Anna Woltz (auteur Kinderboekenweekgeschenk 2019) en Natascha Stenvert (illustrator Prentenboek van de Kinderboekenweek 2019). Het is de vijfde keer dat NS de kinderboekenruil organiseert.

NS wil op deze manier lezen stimuleren en zoveel mogelijk kinderen blij maken met boeken die anders niet meer worden gelezen. Het ruilen van kinderboeken op stations is de afgelopen jaren uitgegroeid tot officiële afsluiting van de Kinderboekenweek. Ook staat er op beide stations een mini-voorleescoupe waar kinderen kunnen luisteren naar voorlezende NS-conducteurs, waaronder John Piqué en zijn vriend Romano Strang, en kinderboekenschrijvers Anna Woltz, Afran Groenewoud, Mina Witteman, Mark Haayema en illustrator Natascha Stenvert. Houd de website in de gaten voor meer informatie over het voorleesprogramma.

StationsBoekWisseltje en Kinderzwerfboek
De boeken die aan het einde van de dag overblijven worden gedoneerd aan Kinderzwerfboek. In Utrecht komt een deel van de boeken in het StationsBoekWisseltje (te vinden op het balkon) te staan. Dit is een gezamenlijk initiatief van NS en Kinderzwerfboek, speciaal voor kinderboeken.

Tijd voor Lezen
NS draagt lezen een warm hart toe, want lezen is een van de favoriete tijdsbestedingen in de trein. Sinds 2001 werkt NS samen met de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB). NS ondersteunt jaarlijks drie campagnes van CPNB onder de noemer ‘Tijd voor Lezen’: de Boekenweek (maart), de Kinderboekenweek (oktober) en de NS Publieksprijs (oktober/november). Meer informatie is te vinden op www.ns.nl/tijdvoorlezen.

NS Kinderboekenruil, zondag 13 oktober, stationshal van Utrecht Centraal en de Amstelpassage van Amsterdam Centraal, van 10.00 uur tot 16.00 uur.


NS beloont vroege vogels en druktevermijders

De twee drukste treinen van NS vertrekken van NS Station Oss. De dagelijkse sprinters van 7.43 en 8.13 uur zijn erg populair bij scholieren en studenten die weer uitstappen bij NS Station 's Hertogenbosch Oost. Daar zijn een aantal scholen gevestigd. Opmerkelijk genoeg is er een speciale spitstrein die om 08.00 uur vertrekt uit Oss, waarin het een stuk rustiger is.

Gratis koffie en smoothies in Oss

Daarom deelt NS in de ochtendspits op maandag 2 september gratis koffie en smoothies uit aan reizigers op NS Station Oss die de drukste treinen liever aan zich voorbij laten gaan en de speciale rustige spitstrein pakken. De speciale wachtzone met gratis koffie is er tussen 07.30 en 09.00 uur.

September is traditiegetrouw de drukste spoormaand van het jaar; forensen zijn terug van vakantie en studenten gaan weer studeren. Wij verwachten deze maand meer reizigers dan vorig jaar: 36,7 miljoen. Vorige jaren waren dit 35 miljoen reizigers. Daarmee is september opnieuw een recordmaand. NS neemt diverse maatregelen om de hinder van drukte te beperken.

Ontbijtjes in Haarlem

Het traject Haarlem – Amsterdam Sloterdijk behoort al jaren tot één van de drukste trajecten in de spits (7.30 – 9.00 uur). We rijden op dit traject acht treinen per uur/per richting. Mensen die de spits vermijden en extra vroeg vertrekken vanuit Haarlem, krijgen maandag een gratis ontbijtje tussen 6.00 en 7.30 uur.

Nijmegen kampioen spitsmijden

Sinds september 2018 hebben studenten en medewerkers van de Radboud Universiteit, de HAN University of Applied Sciences en ROC Nijmegen hun wekker op een andere tijd gezet. Om de drukte in de ochtendspits te verminderen pasten de onderwijsinstellingen hun lestijden aan. En met resultaat. Nijmegen is dé spitsmijder van 2018! Dinsdagochtend 3 september helpt NS reizigers met wakker worden door hen een kleine versnapering aan te bieden. Goede start, goede reis!

Rustiger reizen in de spits? Check hier hoe je dat doet.


Internationale trein is hoogvlieger

Ook deze zomer kozen weer meer reizigers voor de internationale trein. NS International noteerde in de maanden juni tot en met augustus een gemiddelde groei van 13% over alle bestemmingen. De Intercity naar Berlijn was met 19% groei de grootste stijger. Het is de derde recordzomer op rij voor NS International.

Directeur Heike Luiten van NS International is erg blij met de groei: “NS heeft grote ambities met de internationale trein. Op afstanden tot 700 kilometer moet de trein wat ons betreft de eerste keuze zijn. Richting het zuiden lukt dat al goed met Thalys en de Intercity Brussel. Met Eurostar hebben we vorig jaar een treinverbinding toegevoegd die je snel en comfortabel naar hartje Londen brengt. En ook voor de bestemming Berlijn hebben we grote ambities, al hebben we daar de hulp van Deutsche Bahn en de Nederlandse en Duitse overheden nog hard bij nodig. Aan de reiziger ligt het in elk geval niet, die wil wel.”

Aanbod uitgebreid, reiziger kiest bewuster

Als verklaring voor de groei ziet Luiten twee ontwikkelingen: “Allereerst in het aanbod in goede internationale verbindingen verder uitgebreid. De reistijd naar Brussel is verkort, Thalys heeft de capaciteit uitgebreid en met Marne-la-Vallée een nieuwe populaire bestemming gekregen pal voor de poorten van Disneyland Paris. En met Eurostar vanuit Amsterdam en Rotterdam is Londen beter bereikbaar geworden. Maar daarnaast is ook de aandacht voor de trein gegroeid. Mensen worden zich steeds beter bewust van de impact van reizen op klimaat en milieu. De trein wordt vaker overwogen als duurzaam alternatief voor het vliegtuig. Reizigers kiezen bewuster.”

Intercity Berlijn

Intercity Berlijn is absolute koploper als het gaat om reizigersgroei. Zo is de trein erg in trek bij reizigers met Interrail – de meerdaagse internationale reispas. Drukte in de zomermaanden brengt dan ook de nodige uitdagingen met zich mee. Luiten: “Reizigers die bij NS International boeken, adviseren we deze maanden om altijd een zitplaats te reserveren. En speciaal voor binnenlandse reizigers die ook gebruik maken van de Intercity, rijden we van juni tot en met augustus een extra trein tussen Amsterdam en Deventer. Zo is er ook voor binnenlandse reizigers voldoende ruimte en ontstaat er extra plek voor reizigers de grens over.”

Eurostar naar Londen

Na het introductiesucces vorig jaar noteerde Londen in de zomermaanden als enige bestemming een lichte daling van 1% ten opzichte van een jaar eerder. Luiten: “Naar Londen verwachten we weer een klapper te maken na de start van de paspoort- en bagagecontrole in Amsterdam en Rotterdam. Nu moeten reizigers richting Londen hun reis daarvoor nog onderbreken in Brussel. We wachten met enig ongeduld tot de Nederlandse overheid hiervoor het benodigde verdrag heeft gesloten met de andere drie betrokken landen: België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. We willen het aantal dagelijkse treinen dan verder uitbreiden. De faciliteiten op de stations Amsterdam Centraal en Rotterdam Centraal zijn er klaar voor.”

NS International

NS International is de grootste verkoper van internationale treintickets vanuit Nederland. Via de website nsinternational.nl zijn er 3.300 Europese bestemmingen te boeken. Daarnaast werkt NS International samen met partners Thalys, Eurostar, Intercity Brussel, ICE en Intercity Berlijn aan de uitvoering van internationale treindiensten. Zo levert NS machinisten, trainmanagers, logistieke ondersteuning en materieel.

Bestemming

Zomer 2019 groei

Alle bestemmingen gemiddeld

13%

Parijs

6%

Brussel

11%

Berlijn

19%

Londen

-1%

Overige bestemmingen gemiddeld

15%

Periode juni-augustus 2019 t.o.v. dezelfde periode een jaar eerder.


Forensenseizoen van start: 36,7 miljoen reizigers in september

Langere perrons voor meer langere treinen

Om meer treinen te kunnen verlengen, heeft NS bij ProRail het verzoek ingediend om 9 perrons op diverse stations te laten verlengen. Deze korte perrons beperken de dienstregeling, een trein is immers zo lang als het kortste perron op de route. NS wil de treinen met 20% kunnen verlengen op de drukste delen van de trajecten:

1. Zwolle – Harderwijk – Utrecht

2. Uitgeest - Amsterdam

3. Dordrecht - Den Haag HS - Schiphol - Amsterdam Zuid-Lelystad

4. Hoorn - Alkmaar - Uitgeest - Haarlem - Amsterdam Centraal

5. Vlissingen - Dordrecht - Rotterdam - Leiden - Haarlem - Amsterdam Centraal

Meer treinen, Nieuwe Sprinters

NS heeft bij ProRail capaciteit aangevraagd om in de dienstregeling van 2020 opnieuw het aantal ritten uit te breiden. Er komen meer treinen tussen Amersfoort en Utrecht en tussen Harderwijk en Amersfoort. Afgelopen december startte NS met instroom van 202 nieuwe Sprinters. 42 rijden er inmiddels op het spoor en in september komen er nog eens 5 nieuwe Sprinters bij. Deze Sprinters zorgen voor een uitbreiding van de treinvloot en hiermee voor extra zitplaatsen. Vanaf 2021 komen er nog eens 79 nieuwe Intercity’s met 25.000 zitplaatsen bij. 

Drukste trajecten

Vooral in de hyperspits, het drukste uur tussen 7.30 uur en 8.30 uur, kunnen reizigers hinder hebben van drukte. Op de volgende vijf trajecten verwacht NS de meeste spitshinder: Haarlem - Amsterdam Sloterdijk, Utrecht Centraal -Amsterdam Bijlmer, Den Haag Centraal - Leiden Centraal, Ede-Wageningen - Utrecht Centraal, Amersfoort – Utrecht Centraal. NS informeert reizigers per e-mail en met postersover mogelijke alternatieven om de drukste treinen te kunnen mijden.

Nijmegen kampioen spitsmijden

Om de hyperspits te ontlasten, pasten de Radboud Universiteit, de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en ROC Nijmegen hun aanvangstijden aan. Zo start de Universiteit nu een kwartier eerder en de Hogeschool een kwartier later. Dat leidde tot resultaat: minder hinder van drukte op straat, in de bus én in de trein. In de drukste spitstrein van Den Bosch naar Nijmegen daalde het aantal reizigers met 18%, waardoor deze trein weer voldoende zitplaatsen had. De reizigers verspreiden zich naar een trein eerder of later. Het wijzigen van de collegetijden is een initiatief van Duurzaam Bereikbaar Heyendaal, waarin 12 organisaties zoals onderwijsinstellingen, het ziekenhuis, overheden en vervoerders samenwerken aan een betere bereikbaarheid van Campus Heyendaal in Nijmegen.


NS brengt Brabantsedag in beweging op NS Station Heeze

De Brabantsedag begint zondag 25 augustus al op het NS Station Heeze. Reizigers die aankomen om naar de jaarlijkse theaterparade te komen kijken, krijgen bij het openen van de treindeuren al een portie ‘perron-geluk’. Theatergroep Het Salon verzorgt daarmee de warming-up voor de 62e Brabantsedag, die als thema ‘Wat beweegt Brabanders?’ heeft. Met speciale Riksja’s brengt NS reizigers naar het parcours.

Traditioneel trekken de laatste zondag van de maand zestien wagenbouwersgroepen met zo’n tweeduizend acteurs door de straten van Heeze met indrukwekkende huizenhoge theaterdecors. In de parade komen gebeurtenissen uit het verleden tot leven, gekoppeld aan het jaarthema ‘Wat beweegt Brabanders?’.

“Treinreizen en bewegen gaan hand in hand. Daarom is NS Supporter van Bewegen en voelen wij ons helemaal thuis bij dit thema”, zegt stationsmanager Marion den Hooglander. “Zodra de treindeuren open gaan worden treinreizigers meegezogen in de Brabantsedag en brengen we ze in beweging.”

Vanuit de richting Weert en Eindhoven vertrekt er ieder uur een trein naar Heeze. Vanaf 10.30 uur worden reizigers welkom geheten op het NS Station. De theaterparade begint om 13.30 uur.


De Spotify-lijst van Sam Feldt: 'Ben bezig met een remix voor Ed Sheeran'

Door NU.nl/Sjan Verhoeven

Sam Feldt was vorige zomer een paar maanden uit de running vanwege een scooterongeluk, maar heeft dit jaar een druk programma. Zo geeft hij dit weekend drie shows, waarvan eentje op Mysteryland. NU.nl interviewt Feldt aan de hand van zijn recente zoekgeschiedenis op Spotify.

'Machtsstrijd tussen management en personeel bij Amsterdamse afvalverwerker'

Door NU.nl

Tussen het management en sommige werknemers bij de Amsterdamse afvalverwerker AEB lijkt sprake te zijn van een machtsstrijd, meldt Het Financieele Dagblad vrijdag. Er is naar verluidt sprake van anarchie op de werkvloer en soms zelfs sabotage en brandstichting door werknemers.

iCloud in de browser krijgt een grote metamorfose

Door Raymon Mens

Apple geeft de web­versie van iCloud een grote metamorfose. De drukke, blauwe look met grote iconen maakt plaats voor een simpeler geheel.

❌